Mondflora: Goede & slechte bacteriën in je mond…

Body · Door Ilse

Met ‘mondflora’ worden alle levende micro-organismen in de mondholte bedoeld. Net als in je darmen zitten er namelijk ook talloze bacteriën in je mond. De bacteriën in je mond vormen een levend filmlaagje over je tanden, kiezen, tandvlees, gehemelte & tong. Ze bedekken o.a. je tandoppervlak, mondslijmvlies, wangslijmvlies en keelslijmvlies. Er zijn ruim 700 verschillende bacteriestammen gevonden in menselijke mondflora!

Goede & slechte mondbacteriën

Een deel van de mondflora is nuttig en heeft een gunstige uitwerking op de gezondheid. Deze bacteriën beschermen je mond tegen ontstekingen en je tanden + kiezen tegen bederf. Een groot deel van de mond bacteriën is echter schadelijk en draagt bij aan tandbederf, ontstekingen en een slechte adem. Het is helaas lastig om je mond & gebit op zodanige wijze te reinigen dat slechte bacteriën verdwijnen en goede bacteriën gespaard blijven.

Tandplak

De meeste slechte bacteriën bevinden zich in de zogenaamde ‘tandplak’ oftewel ‘tandplaque’. Tandplak is een witte substantie die voornamelijk bestaat uit:

  • Bacteriën
  • Minuscule voedselrestjes
  • Mineralen
  • Speeksel-enzymen
  • Slijm

De bacteriën op je tanden en kiezen vormen meerdere bacterielagen omdat tandbeen zichzelf niet ververst. Bacteriën kunnen zich echter niet afzetten op het zachte weefsel in de mond. De zachte slijmvliezen worden namelijk continu ververst door de vernieuwing van epitheelcellen. De bacterie-film op je tandvlees, gehemelte en wangen bestaat dus altijd uit één laag en blijft nooit lang zitten.

Microbieel evenwicht

Binnen de mondflora is – net als in de darmen – sprake van een evenwicht tussen “goede” en “slechte” bacteriën. Tandplak bestaat voornamelijk uit slechte bacteriën. Als schadelijke mondbacteriën de overhand krijgen, ontstaat tandplak. Plaque zet zich dan af op de tandoppervlakken en hoopt zich op in de ruimte tussen tand & tandvlees (pockets).

De schadelijke bacteriën in je tandplak zetten suikers uit voedselrestjes om in zuren. Deze zuren zorgen ervoor dat je tandglazuur langzaamaan wordt opgelost, waardoor op den duur gaatjes (cariës) ontstaan. Naast tandbederf veroorzaken de slechte bacteriën in je mond tandvleesontstekingen (gingivitis) en een slechte adem (halitose).

Probiotica & mondflora

Goede bacteriën worden steeds vaker in yoghurt en zuiveldrankjes verwerkt (Yakult, Actimel®, Vifit®, Activia®, Optimel® etc.). Dit soort producten is eigenlijk toegespitst op de darmflora, maar hier komen ze zelden levend aan vanwege de zure maagsappen. Onderzoek wijst echter uit dat probiotica wél zouden kunnen bijdragen aan een optimale mondflora. Goede bmondacteriën zouden namelijk in staat zijn om de slechte bacteriën in de mond te verdringen. Mond-probiotica zouden het evenwicht van de mondflora zodoende kunnen optimaliseren. Dit is vrij uniek, want antibacteriële tandpasta’s en mondspoelmiddelen doden ook de nuttige mondbacteriën…

Mond-probiotica

Onderzoek wijst uit dat speciale mond-probiotica de groei van mondschimmels (candida albicans e.a.) kunnen remmen. Mond-probiotica zouden tevens werkzaam zijn bij mondzweren (aften e.a.), xerostomie (droge mond syndroom), gingivitis (tandvleesontsteking), hyposalivatie (speekseltekort) halitose (slechte adem), plaque (tandplak) en cariës (tandbederf). Daarnaast kunnen mond-probiotica gunstig uitwerken op een droge mond en een vieze smaak in de mond.

Soorten mond-probiotica

Het idee van probiotica is dat grote aantallen goede bacteriën de schadelijke bacteriën in de mond zouden kunnen verdringen. Enkele voorbeelden van probiotica-zuigtabletten die op de mond zijn gericht, zijn al volgt:

  • OralCare™ – Oragenics®
  • OralCare™ – ProBiora3®
  • Udo’s Choice™ – Super 5®
  • Udo’s Choice™ – Super 8®
  • Acilact® (Russisch)
  • Bifidumbacterin® (Russisch)

Vooral de lactobacterie ‘lactobacillus salivarius’ wordt veelvuldig in mond-probiotica verwerkt.

Mond-probiotica versus antibiotica

In de tandheelkunde wordt veelvuldig gebruik gemaakt van antibiotica die het evenwicht van de lichaamsflora kunnen verstoren. Als bepaalde goede of slechte bacteriën afsterven, krijgen andere stammen de kans om zich in sneltrein vaart te vermenigvuldigen. Een verstoord evenwicht kan infecties in het spijsverteringkanaal en andersoortige gezondheidsklachten veroorzaken. Mond-probiotica blijken opvallend werkzaam om de negatieve gevolgen van een antibioticakuur in te perken. Ook na een ziekte, aandoening of verminderde weerstand zijn mond-probiotica extra effectief.

Let op: eventuele positieve effecten van mond-probiotica treden in het gunstigste geval op bij langdurig gebruik. Om de gunstige uitwerking van mond-probiotica definitief vast te stellen is bovendien nog veel meer diepgaand onderzoek vereist. (bron)

Tot slot

Naar mondflora is lang niet zoveel onderzoek gedaan als naar darmflora. Dat is jammer, want de mondflora zijn veel gemakkelijker en directer te beïnvloeden. Zo is inmiddels bekend dat de mondflora achter op je tong verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. De mondflora achter op je tong en in je keel worden ook wel keelflora genoemd.

Heb jij weleens stilgestaan bij de goede & slechte bacteriën in je mond? Wat doe jij zoal om je mondflora gezond te houden? Laat het hieronder weten in een reactie…