Aangezien krachttraining erg effectief is om gewicht te verliezen en om je lichaam in een mooie vorm te krijgen, besteed ik ook graag aandacht aan typische problemen die te maken hebben met het optillen, wegduwen of naar beneden trekken van gewichten

Waar je met weerstandsoefeningen snel mee te maken kunt krijgen, is het trillen van spieren oftewel ‘spiertremoren’. Zodra je een gewicht optilt, of aan het opdrukken bent, beginnen de spieren in je armen of benen zo erg te trillen dat je je bijna begint af te vragen of je de oefeningen wel goed doet. Hevige spiertremoren worden ook wel spierspasmen genoemd… Extreme, oncontroleerbare spiersamentrekkingen staan ook wel bekend als spierkrampen.

Waarom gaan spieren trillen?

Trillende spieren worden veroorzaakt doordat ze hard aan het werk zijn terwijl ze dit niet gewend zijn. Je vraagt meer van je spieren dan ze eigenlijk aankunnen. Het trillen treedt vooral op als je nooit aan krachttraining hebt gedaan, meer gewichten dan normaal gebruikt of meer herhalingen doet dan je spieren gewend zijn. Het fenomeen van trillende spieren is een soort ongecontroleerd oprekken en samentrekken van de spiervezels, en dit veroorzaakt microscopisch kleine scheurtjes in de spieren.

Spiertremoren zijn niet erg

Het kan op zich geen kwaad als je last hebt van trillende spieren. Na verloop van tijd verdwijnen de spiertremoren vanzelf naarmate je spieren gewend raken aan het gewicht dat je verplaatst of het aantal herhalingen dat je uitvoert. Zorg er wel voor dat je het aantal geplande herhalingen in een goede houding kunt afmaken. Zo niet, verlaag dan het gewicht en bouw de duur en intensiteit van je training langzamer op.

Microscopisch kleine spierscheurtjes…

Ook de microscopisch kleine scheurtjes zijn geen probleem, want dit is voor het lichaam juist een signaal dat je spieren verstevigd moeten worden met type 2 spiervezels, en dat is wat je wilt voor een slank en gezond lichaam. Microscopische spierscheurtjes zorgen er dus juist voor dat er spiergroei oftewel spierhypertrofie optreedt! Voor alle vrouwen die dit lezen: dit betekent niet gelijk dat je het lichaam krijgt van een bodybuildster! (bron)

Het trillen van je spieren is al met al een teken van inspanning, (over)belasting, (over)vermoeidheid en/of uitputting. Dit klinkt negatief, maar dat is het niet. Intensieve belasting van spieren is juist nodig om spiergroei en krachttoename te bewerkstelligen!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.