Zeewier: een nieuw handvat voor afvallen & diëten

Food · Door Ilse

Dat zeewier gezond kan zijn, wist je misschien al. Met name in de Japanse keuken wordt volop zeewier gebruikt. Nori, wakame, kaiso en kombu zijn bekende zeewiersoorten die je in tal van Japanse restaurants terugvindt. Zeewier wordt voornamelijk gegeten bij sushi (rijsthapjes), sashimi (rauwe vis) en teppanyaki (gegrilde hapjes). De Japanse keuken staat niet voor niets bekend als gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd.

Zeewier & afvallen: tot 75% minder vetabsorptie

Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle – Engeland hebben ontdekt dat zeewier enorm kan helpen bij afslanken en gewichtsverlies. Zij ontdekten namelijk het ingrediënt ‘alginaat’ in enkele varianten van zeewier. Alginaat zou de vetabsorptie tot wel 75 procent verminderen; met name als het ingrediënt wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals brood en yoghurt. Volgens hoofdonderzoekers J.P. Pearson en I.A Brownlee is alginaat zelfs vele malen effectiever dan alle huidige producten die de vetabsorptie remmen.

Smaakgevoeligheid van zeewier

Het afslankende ingrediënt alginaat is een voedingsvezel die ook wordt gebruikt binnen de medische industrie. Net als zeewier is ook alginaat smaakgevoelig. De een vindt het heerlijk, de ander moet er niks van hebben. In de nabije toekomst zullen daarom smaakproeven worden gehouden waarbij alginaat in steeds grotere hoeveelheden wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Zodoende kan men toetsen in welke concentraties alginaat de smaakpapillen te veel beïnvloedt.

Toekomstperspectief van algen & wieren

Tests uit 2005 wezen al uit dat de zeewieren Lessonia en Laminaria obesitas kunnen helpen tegengaan. In 2007 werd in Japan gewichtsverlies bij ratten bereikt met behulp van het zeewier bruine kelp. In 2010 gaat een groep Amerikaanse wetenschappers onderzoek doen naar de voordelen van zeewier voor afvallen. In de toekomst zou alginaat als voedingsstof aan bijna alle mogelijke levensmiddelen kunnen worden toegevoegd. Het is tevens denkbaar dat er natuurlijke afslankpillen met alginaat op de markt komen.

Tot slot

Zeewier wordt overigens ook steeds vaker rauw en op zichzelf gegeten, dus niet alleen in de vorm van pillen (supplementen) en poeders (extracten). De volgende wieren en (micro)algen kom je steeds vaker tegen; niet alleen op gezondheidswebsites en -webshops, maar ook in restaurants en zogenaamde ‘sapbars’…

Niet alleen de voedingswetenschap is dolenthousiast over de nieuwe bevindingen m.b.t. zeewier. Ook Hollywood loopt ermee weg. Beroemdheden als Victoria Beckham, Madonna en Cindy Crawford drinken al zeewier-smoothies en zeewiershakes om in vorm te blijven. Zeewier is daarmee een van de nieuwste trends op het gebied van afvallen.

Eet jij weleens een portie zeewier, om af te vallen of gewoon omdat je het lekker vindt? Of gebruik je zeewierpoeders of -supplementen? Laat hieronder een reactie achter!

Kelp-noodles: Afslanken dankzij zeewierpasta!

Het is allang bekend dat algen supergezond zijn. Zo zijn chlorella en spirulina al enkele jaren razend populair. Tot de algen behoren ook de zeewieren en ook zeewier is onwijs gezond! Denk maar eens aan wakame, arame, dulse, hiziki en kombu/kelp. Het bekendste zeewier dat geschikt is voor menselijke consumptie is misschien wel nori. Nori is het zwartpaarse “roodwier” (porphyra) waarvan sushi-bladen worden gemaakt.

Sinds kort is er een ideale manier om te profiteren van de gezonde eigenschappen van zeewier, namelijk kelp-noodles…

Wat zijn kelp-noodles?

Waarschijnlijk heb je weleens noodles op: spaghetti, bami, mie, mihoen, vermicelli, soba, udon of komboe… Het nadeel van dit soort pastanoodles is dat ze relatief veel koolhydraten leveren en vrij weinig eiwitten. Je kunt eventueel voor eiernoodles kiezen, maar het nadeel van eiernoodles is weer dat ze geen vezels bevatten en een totaal andere voedingskundige samenstelling hebben. Daarom zijn kelpnoodles de ideale uitkomst voor pastaliefhebbers!

Kelp-noodles worden logischerwijs gemaakt van kelp. Kelp is een zeewier dat extreem rijk is aan eiwitten en essentiële micronutriënten. Hierbij valt o.a. te denken aan:

  • Vitamines (B1, B2, B11 & C)
  • Mineralen (natrium, kalium, magnesium, calcium e.a.)
  • Spoorelementen (jodium, vanadium e.a.)
  • Fytochemicaliën (chlorofyl e.a.).

In tegenstelling tot “normale” pasta en mie levert deze “zeewierpasta” bovendien nauwelijks koolhydraten. Tot slot zijn veruit de meeste kelp-noodles volledig glutenvrij en extreem calorie-arm!

Kelp-noodles & afslanken

Zeewierpasta is rijk aan chlorofyl (bladgroen), een stofje dat je lichaam op natuurlijke wijze zuivert. Ook zijn kelp-noodles rijk aan vanadium, een essentieel spoorelement waarvan men pas onlangs de functie heeft ontdekt. Vanadium stimuleert de vorming van haloperoxidase-enzymen en verbetert zodoende de insulinegevoeligheid, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel(er) blijft en vetopslag en hongerpieken worden tegengegaan.

Toepassing van zeewierpasta

Kelpnoodles kunnen worden gekookt, maar ook rauw worden gegeten. Je hoeft ze dus niet per se te koken, maar kunt ze ook gewoon even afspoelen. Hoe handig is dat!? (bron)

Bovendien kun je eindeloos variëren met kelp-noodles. Je kunt zeewierpasta namelijk gebruiken in o.a. Italiaanse gerechten, Oosterse wokgerechten, stoofschotels, soepen en salades. Je kunt ze tot slot heel handig als gezond tussendoortje eten.

Zou jij graag kelp-noodles proberen? Laat hieronder je mening achter m.b.t. zeewierpasta!

11 comments


  • Marouscha

    23 januari 2017

    Wil even kwijt dat het heel erg belangrijk is om te vermelden dat er een Chlorella Intolerantie bestaat. Een groot deel van de wereldbevolking heeft dit. En ik helaas ook wat een ziekenhuis opname tot gevolg had. Ik nam 1 theelepeltje “Super food chlorella powder” voor ongeveer 5 maanden door mijn ochtend smoothie (banaan, blauwe bessen, sinaasappelsap, havervlokken, hennepzaad..) en merkte langzaam een verandering in mijn vertering, alsof het niet wilde zakken. Dit resulteerde in overgeven af en toe. Wanneer ik het poeder niet nam had ik geen klachten. En wanneer ik het wel nam kreeg ik een steeds heftigere reactie, zoveel overgeven tot je sterretjes ziet en ik dus op de eerst hulp belandde. Geen Chlorella dus voor mij… En wees alert!

    • Paul

      23 januari 2017

      Beste Marouscha, Mensen kunnen allergisch zijn voor alle plantaardige en dierlijke eiwitten, zo ook voor de eiwitten in micro-algen zoals chlorella en spirulina… of voor de eiwitten in reguliere zeewieren… Het is echter niet zo dat “een groot deel van de wereldbevolking” een chlorella-allergie of -intolerantie heeft. Althans, er zijn veeeeeel meer mensen die allergisch zijn voor de eiwitten of eiwitfracties in bijvoorbeeld pinda’s, sojabonen, koemelk, sesamzaden, schaaldieren, hazelnoten of kippeneieren. Bovendien bevatten veel voedingssupplementen die ‘chlorella’ of ‘spirulina’ worden genoemd ook nog eens een heleboel vulstoffen en hulpstoffen (aangezien pure algensupplementen voor veel mensen prijstechnisch gezien oninteressant zijn). Deze ‘vermengde’ supplementen kunnen dan ook allergische reacties of intoleranties uitlokken die niets te maken hebben met de micro-algen waaraan ze hun naam ontlenen. Al met al deel ik je bezorgdheid en neem ik deze uitermate serieus, maar wil ik anderzijds ook graag een stukje nuance en relativering aanbrengen. :) Groeten, Paul

  • Laura

    22 mei 2013

    En waar krijg je die wakame pillen? Ik heb ze voor jaren terug eens gehad en viel toen best goed af. Kan ze nu niet echt meer vinden…

  • Christina

    21 mei 2013

    Ik heb óók steeds mijn twijfels, maar ik ben even gaan googelen en op Wikipedia wordt eveneens duidelijk gemaakt dat dit wier voor vetverbranding zorgt! Ik sta er dus niet sceptisch tegenover, we zien op de duur eigenlijk wel door de bomen het bos niet meer, maar mogelijk waag ik de sprong omdat zeewier een volledig natuurlijk middel is!

  • Christina

    21 mei 2013

    Nog even een rectificatie: ik heb het natuurlijk over WAKAME !!

  • lien

    25 november 2011

    Waar kan je die Undaria-P zeewierpillen kopen?

  • mariska

    21 december 2010

    Hoi, Ik ben voor 4 weken terug begonnen met Undaria-P zeewierpillen en ik moet zeggen dat het wel helpt. Ben al 10 kilo kwijt! Maar ik let ook wel op de voeding, dus ik denk dat het de combinatie is.

  • lillirose

    28 mei 2010

    Oké, duidelijk. Ik gebruik die Undaria-P zeewierpillen nu bijna een maand en kan niet zeggen dat ik spectaculair afval, nee… Ik zou het meer willen aanduiden als ‘op gewicht blijf pillen’. Ik ben een week in Barcelona geweest en heb veel gegeten (vooral tapas) en veel gedronken, maar ben niks aangekomen. Maar of ik de Undaria-P zeewiersupplementen weer zou kopen als ze op zijn? Twijfel… Ik ga dinsdag bij de sportschool wegen en dan kan ik zien of ik afgevallen ben in die maand, ben benieuwd!

  • color

    28 mei 2010

    Dit is uit een recent onderzoek gekomen. Te lezen op teleac: Zeker, wij westerlingen kunnen net zo van sushi genieten als de Japanners zelf. Alleen zij halen er meer voedingswaarde en energie uit dan wij, dankzij speciale enzymen afkomstig van zeebacteriën die zich in de darmen van de Japanners hebben genesteld. Volgens onderzoek van Franse microbiologen, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, heeft er op een zeker moment in de evolutie van de Japanner een bijzondere ‘gen-transfer’ plaatsgevonden tussen die zeebacteriën en Japanse darmbacteriën. Zeebacteriën beschikken over enzymen die in staat zijn om de taaie celwanden van algen en wieren af te breken in beter verteerbare stukken koolhydraat. Porphyranasen heten deze enzymen. De Japanners eten al eeuwen lang grote hoeveelheden rauw zeewier (gemiddeld 15 gram per dag) en gaandeweg de evolutie van de Japanners is het gen dat codeert voor deze enzymen ‘overgesprongen’ van de zeebacterie naar de darmbacteriën. Dus het Japanse lichaam haalt dankzij deze geleende enzymen allerlei nuttige stoffen uit het zeewier, terwijl dat wier de Amerikaanse en westerse darmen onaangeroerd verlaat. Maar sushi wordt hier in Europa en in Amerika inmiddels toch ook gegeten? Waarom nestelen die genen zich dan niet in onze darmen? 
Omdat wij het zeewier dat voor sushi wordt gebruikt eerst schoonmaken en vaak eerst ook roosteren. Want we zijn bang voor bacteriën en willen ze dus kwijt. Ja, bacteriën kunnen problemen veroorzaken, maar ze kunnen ons ook nuttige, biologische hand- en spandiensten verlenen. Dat is de les van dit onderzoek.

  • lillirose

    2 mei 2010

    Ik heb wat gegoogeld en er zijn al zeewierpillen op de markt. Undaria-P met zeer goede recensies, ik ga ze maandag halen bij de DA drogist, ook online te bestellen… Ben benieuwd! Ik houdt jullie op de hoogte van mijn ervaringen met zeewier en zeewiersupplementen.

  • isa

    25 april 2010

    Allemaal weer bijzonder ‘hoopgevend’. Wat ook grappig is dat steeds iets minder eten (zonder te crashen) ook wel schijnt te helpen om af te vallen. Buiten allerlei verschillende samenstellingen in zeewier is het bekend dat ‘seafood’ meer jodium bevat dan vele alle produkten, wat de schildklier stimuleert en dus een snellere verbranding in het lichaam tot gevolg kan hebben. Wel moet je daardoor niet méér gaan eten natuurlijk. Het blijft moeilijk om een lichaam te creëren wat voldoet aan onze westerse norm in relatie tot schoonheid. Daar hoort naar mijn mening ook een geestelijke ontwikkeling bij die je misschien juist wel door het ontwikkelen van enige discipline kunt bewerkstelligen. En wilskracht ontwikkelen kun je leren of bestaat daar misschien ook al een pilletje voor ?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.