Mieren bevinden zich liever buiten dan binnen. Ze kunnen echter binnen komen als je een bron van voedsel open en bloot laat liggen. Mieren komen dus enkel je huis binnen om voedsel te verzamelen. In dit artikel kun je lezen hoe je mieren in huis bestrijdt en nieuwe mieren buiten de deur houdt…

Wanneer / waarom komen mieren je woning binnen?

Mieren zullen niet zo snel binnen komen. Ze komen enkel je huis in als ze binnen een bepaalde straal rondom hun nestgebied onvoldoende geschikt voedsel kunnen vinden. Als je in je huis honing hebt gemorst, als er een snoepje op de grond is gevallen of als er een restje siroop op het aanrechtblad ligt, dan is de kans extra groot dat mieren je huis binnen komen.

Hoe komen mieren in huis terecht?

Als er een mier onder je deurpost doorkruipt en een bron van zoetigheid vindt, dan neemt deze mier een deel ervan mee naar zijn nest. Bovendien laat de eerste mier een spoor achter voor zijn nestgenoten. Hierdoor kunnen talloze andere mieren vanuit het mierennest de weg naar de voedselbron in je huis vinden. Slim, maar niet erg prettig voor jou!

Voordat je het weet kruipt een hele rij met mieren onder de deurpost door. Hoe meer mieren, des te duidelijker het “spoor-van-broodkruimeltjes” wordt voor de overige mieren van het nest. Je huis komt dan te boek te staan als voedselbron en wordt een heuse toeristentrekpleister voor “voedselverzamelaars”.

Mierenplaag!?

Een mierenkolonie bestaat meestal uit één koningin, een klein aantal vruchtbare mannetjes en talloze vrouwelijke werksters. ’s Zomers – meestal vlak na een regenbui – kan een mierenkolonie zich gaan opdelen. In dat geval wordt een enorm aantal mierenlarven opgekweekt tot mannetjes en “nieuwe” koninginnetjes. Deze vliegen allemaal tegelijkertijd uit het nest, waarna de mannetjes al vliegend paren met de koninginnetjes. Dit wordt ook wel de “bruidsvlucht” genoemd.

De mannetjes zullen sterven en de koninginnetjes zoeken een plek om zelf een mierennest te stichten. Vele honderden tot tienduizenden vliegende mieren verlaten in zo’n geval het mierennest om elders nieuwe kolonies te stichten. Als zo’n “uitbraak” van mieren in je tuin plaatsvindt, dan is de kans groot dat er vliegende mieren in je huis terechtkomen. Zit er een nest vlak bij je keukendeur, dan kan er een heuse mierenplaag je huis in (en op) kruipen. De aanwezigheid van grote aantallen mieren in huis is gelukkig incidenteel, en dus geen reden tot paniek.

Wat kun je doen om mieren buitenshuis te houden?

Als de eerste mier in je huis is geweest en met suikers bij zijn nest arriveert, dan ben je te laat. De mieren zullen af en aan blijven lopen totdat de voedselbron op is. Het is daarom beter om voedselbronnen buiten bereik van mieren te houden. Enkele tips tegen mieren in huis:

  • Laat geen zoetigheden slingeren.
  • Spoel glazen met frisdrank of vruchtensap om voordat je ze wegzet.
  • Gooi lege blikjes fris buiten in de container.
  • Sluit suikerpotten, koektrommels & snoeppotten luchtdicht af.
  • Laat geen vuile vaat op het aanrecht staan.
  • Zorg dat buitendeuren aan de onderkant goed aansluiten op het deurkozijn.

Bovendien is het belangrijk om het ontstaan van mierennesten nabij je voordeur, keukendeur of terrasdeuren te vermijden. Dit doe je door tegels op klapzand te leggen. Klapzand is namelijk te fijnkorrelig voor mieren om nesten in te graven. Bovendien kun je voegen van tuintegels dicht smeren met voegmortel.

Mieren doden met bestrijdingsmiddelen…

Veel mensen vinden mieren vervelend, maar willen ze liever niet doden of verdelgen. Zo kun je cayennepeper, knoflookpoeder, kalk of koffiedik strooien om mieren te verjagen. Of bepaalde kruiden poten waar mieren een hekel aan hebben.

Als je écht niet gesteld bent op mieren, zet dan gewoon een giftge mierenlokdoos in je tuin neer. Mieren zullen de inhoud meenemen naar hun nest, waardoor een mierenkolonie in een mum van tijd uitsterft. Een emmer kokendheet water doet doorgaans goed zijn werk op het tuinoppervlak, maar dringt niet tot diep in het nest door.

Wat doe jij zoal om mieren in je huis te bestrijden of mieren buiten je woning te houden? Laat het hieronder weten in een reactie!

42 Reacties

  1. Ik woon in een appartement op de 7e verdieping, nu heb ik al 2 jaar veel mieren in huis, het is nu net begonnen, 2 dagen geleden, nu alleen nog maar op de vensterbank, waar ze binnen komen, ben gisteren snel een mierenloktoren wezen kopen en neergezet, tevens een schaaltje azijn. Vorig jaar was het hevig, toen zaten ze overal, in het wandmeubel, op de aanrecht… Op 1 dag had ik er 100 dood gemaakt. Ik ging op het laatst mijn groenten en aardbeien in de badkamer wassen, was als de dood dat ik een mier in mijn eten had zitten. Ik ben bang dat er een mierennest in de spouwmuur zit en hoe kom je daarbij? Vorig jaar heb ik echt van alles geprobeerd, gegoogeld en wat ik allemaal niet tegenkwam, uitgeprobeerd: knoflook, azijn, peper, kaneel, maizena en noem maar op, niets hielp. Op het laatst had ik 6 mierenlokdoosjes staan. Wat kan ik nu nog doen?

    • Gloor ria dat is het beste en kijken waar ze naar binnen gaan en neem maar van mij aan Gloor is het beste daar zijn ze niet immuun voor beste ria

  2. Ik woon in een portiek waar het een feest is voor mieren natuurlijk, aangezien niet iedereen zo netjes is. De nesten zitten in de gezamenlijke binnentuin, dus dat is werk voor de woningbouw. Maar nu had ik ze dus vanmorgen ineens in grote getale in de keuken. Niet fijn! Maar ik zag dat ze via mijn vensterbank erin kropen. Ik heb witte azijn in een spuitbus gedaan en flink gespoten, vervolgens watjes gedrenkt in diezelfde azijn en vastgeplakt (buiten en binnen) met flink ruikende tandpasta. Ze zijn weg! Hoera. Binnen een paar uur op een vriendelijke manier van je mieren af. In het verleden maakte ik ook wel sporen van afwasmiddel met daardoorheen een flinke hoeveelheid kerriepoeder, knoflookpoeder en zwarte peper. Houden ze niet van. En nog iets wat mieren vreselijk vinden is kaneel. Vraag me niet waarom. Maar ze lopen er met een grote bocht omheen. Maandag maar even de woningbouwvereniging bellen om iets aan de nesten in de binnentuin te doen, want anders is het dweilen met de kraan open. Voorlopig komen ze nu even niet bij mij langs, dat scheelt weer. Ze hadden een pot honing gevonden in mijn keukenkastje… Het zag helemaal zwart vanmorgen, ik schrok me echt rot! ;-)

  3. Al die diervriendelijke figuren…. joh t zijn insecten, geen dieren. En als die insecten een plaag veroorzaken is t niet goed voor jezelf en je gezin. Dus ga alsjeblieft niet zo heilig doen en doen alsof je zo milieubewust bent. Mierenplaag in huis is gewoon helemaal ruk. Gif kokend water lokdoosjes alles om die krengen uit mn huis te houden. Heb een nieuwbouw huis van 4.5 jaar oud en de mieren zitten in mn kast bij mn eten en voordeur. Lokdoosjes helpen voor een week, zie je ze ff niet en daarna komen ze weer. Walgelijk.

    • Er bestaat een mierenbestrijder tenminste hier rondom Amsterdam en dat kost €59 en weg zijn de beesten!!!

  4. de mieren komen uit het doucheputje mierenpoeder gestrooid even weg maar zogauw ik gedoucht heb komen ze te voorschijn wat nu gr

    • Dat er mieren uit komen, betekent immers dat er ergens een lekkage zit. Op de plek waar mieren binnenkomen zal water wegstromen… Dus wat je dient te doen is je douche-afvoer (laten) openbreken en de onderbreking laten dichten / repareren.

    • Ik leg buiten een half leeg potje jam op zijn zijkant vlak bij het mierennest komen ze niet meer binnen, want ze komen binnen om eten te zoeken, met de jam hebben ze een hele zomer werk. Werkt echt tegen die mieren!

  5. Ik heb ook sinds een tijdje last van mieren. Had bij de balkondeur binnen en buiten van die bakjes / lokdoosjes gezet en toen geen last meer van mieren gehad. Nou ja, dat dacht ik… Nu zitten ze in plaats van in me huiskamer in de keuken bah! Ik heb alles gedaan, van stuivers, tot de bakjes, schoonmaken met azijn, zout, kokend water, alles netjes houden, maar lijkt wel of ze juist nu meer zijn. Wat kan ik doen nog ik vindt dit echt erg vies… En woon 3 hoog snap niet waar ze vandaan komen kan nergens een nest vinden.

    • Beste Rox, Mieren op 3 hoog is echt heel vreemd. Zet in ieder geval geen lokdozen neer! Het is eigenlijk de bedoeling dat je zo’n bakje / doosje naast de ingang van een mierennest zet en dat de mieren de giftige inhoud van een mierenlokdoos mee naar hun mierennest slepen… Maar als je op 3 hoog woont, betwijfel ik of de werkzame stoffen daar ooit terecht zullen komen. Ik ben bang dat je in dit geval alleen maar meer mieren lokt door lokdozen in je appartement te zetten. Ik heb geen idee waar de mieren vandaan zouden kunnen komen, maar ik verwacht bij een van je buren (boven / onder / links / rechts / achter)… Kun je de mieren niet volgen mp zodoende te herleiden waar ze vandaan komen?

    • Zag net de mieren reactie verschijnen en wij hadden er ook last van. Op zolder! Alles was vernieuwd aan onze woning doch vond ik het zeer raar. En ja het werd erger en erger. vliegende mieren overal. Dan heb ik maar het plafond uitgebroken om boven op een stuk niet toegankelijke zolder te geraken en de mieren zaten tussen de isolatie en het stofdak. Ik heb in Aveve mierenpoeder (witte bus) en mieren spray (spuitbus met pijpje) gekocht en rijkelijk in de kieren gespoten en mierenpoeder in de voor mij toegankelijke delen verstuifd en de mierenplaag is weg. Qua mieren producten had ik eerst goedkope geprobeerd maar tevergeefs. Die dat ik hier vernoem werken wel goed.

    • Bel de mierenbestrijder die doet voor €59 de mieren bestrijden die is professioneel en weet wat te doen wij werden er ook gek van en het heeft geholpen!

  6. Een krijtstreep!!! Heb een flinke streep om mijn kozijn gemaakt en een dikke lijn voor hun looproute en de mieren gaan er niet overheen. Krijt is een diervriendelijke en milieuvriendelijke oplossing tegen mieren…

  7. Een oud huismiddeltje uit het boek van Oma: stuivers langs de plinten, kozijnen leggen. Mieren blijken een hekel aan koper te hebben. We hebben geen stuivers meer, maar nog veel efficiënter is koperen buizen op maat zagen en langs de dorpels/drempels leggen en evt op de vensterbanken langs de kozijnen. Echt het helpt geen mier meer naar binnen gekomen. Buiten lopen er duizenden en duizenden in de tuin en terras, langs de buitenmuren… maar niet meer binnen. :D

    • Mijn moeder legde ook altijd barrières van stuivers voor de dorpels van de buitendeuren. Nooit bij stilgestaan dat de ouderwetse stuiver werd gemaakt van 95% koper, 4% tin en 1% zink… Terwijl het 5-eurocent-muntstuk gemaakt wordt van staal met een flinterdun laagje koper…

  8. hallo ik heb mieren op de gang lopen want ik weet hoe ze daar komen maar hoe krijg ik ze weg want ze komen onder de pleten uit

  9. Ik heb sinds paar weken last van mieren in huis heel vies gewoon wat kan ik er tegen doen wand ze blijven komen en worden er steeds meer

    • Je zou de mierenbestrijdingsmethodes in bovenstaand artikel eens kunnen uitproberen…

  10. Naast onze tuin is een park waar een groot nest Rode Bosmieren zit. Ze zijn groot en ze bijten. Ze komen ook ons huis in, erg vervelend. Het nest wordt elk jaar groter en de eigenaar van het park wil er niks aan doen. Hij zegt dat deze nare mieren een beschermde diersoort zijn. En of een nest met bijtende mieren te verplaatsen is? Wat is waar en wat kunnen we doen.

    • Friedrich Wilhelm I verordonneerde de rode bosmier in 1724 tot beschermde diersoort vanwege haar nut binnen de bosbouw. Vooralsnog hebben bosmieren in vele landen hun beschermde status behouden; alle vier de Nederlandse rode bosmiersoorten –behaarde bosmier, kale bosmier, zwartrugbosmier en stronkmier– zijn beschermd door de Nederlandse Flora- en faunawet. Als de eigenaar van het park je niet kan of wil helpen, zou je eventueel de gemeente om hulp of advies kunnen vragen. Als mieren ergens binnen willen komen, komen ze binnen, dus je woning onaantrekkelijk maken voor mieren, is volgens mij het enige wat je eigenhandig kunt doen. :(

  11. Gisteren zag ik een truc met dubbelzijdig plakband. De mieren liepen al weken over mijn aanrecht over mijn aanrecht wat nog nooit zo schoon is geweest. Aanrecht afgeplakt met dubbelzijdig tape, maar er gebeurde niets. Ze liepen overal en ik wist niet waar ze binnen kwamen. Twee druppels honing op het aanrecht gedruppeld zodat ze wat naar huis te brengen hadden en toen zag ik dat ze uit een piepklein gaatje boven het aanrecht kwamen. De boel getapt en ik ben er vanaf. ’s Avonds liep er nog een enkele verdwaalde mier rond, maar die kon natuurlijk de uitgang niet vinden. :) Bedankt voor deze tips!!!

  12. Ik laat in de openingen van mierennesten afwasmiddel lopen. De mieren blijven weg. De mieren komen wel elders weer tevoorschijn, maar dan giet ik daar weer afwasmiddel in. Gewoon puur afwasmiddel.

  13. Mijn geërfde huis bleek een nachtmerrie van ongedierte, schimmels en verschrikkelijke staat van onderhoud (toen we er 5 jaar geleden in trokken). Al zeker 15 jaar zitten er mierennesten langs de ramen (zwaar verzakt terras ook), en hebben we enorme bruidsvluchten in huis. Vroeger op de bovenverdieping, nu langs de hele muur (ramen van onder tot boven) tussen huiskamer en de tuin en bij de tuindeur. Ook vind ik steeds hoopjes zand langs die betreffende plinten. Mijn man heeft elke eerdere uitvliegopening dichtgemaakt met acrylkit, maar ze blijven eromheen komen. Vandaag leek het alsof ze van tussen het laminaat beginnen te komen en onder een kast vandaan. We bestrijden regelmatig de nesten buiten met kokend water, baking soda, ammonia en azijn (i.v.m. geursporen). Binnen houd ik ’t ook goed schoon en dweil met verdunde azijn. Het huis is er al niet best aan toe, al stamt ’t uit 1988, en we hebben na alle problemen niet veel geld meer voor bouwtechnische maatregelen. Maar na wat ik hier lees, begin ik bang te worden dat ze toch al te diep in de constructie zitten… Wat betekenen bijvoorbeeld die hoopjes zand precies? En waarom werkt onze chemical warfare niet?

    • Beste Ariane, Mieren bestaan al zo’n 130 miljoen jaar en hebben de extinctie van de dinosaurussen overleefd. Mieren zijn bijna overal, en er leven op ieder moment maar liefst zo’n 10.000.000.000.000.000 mieren op aarde (in verhouding tot 7.000.000.000 mensen). Als de fundering van een huis inmiddels een ideaal leefgebied vormt voor talloze mierennesten (bijvoorbeeld doordat ze jarenlang ongemoeid zijn gelaten), dan zijn ze dus onmogelijk nog weg te krijgen. Je kunt oppervlakkige mierennesten uitroeien met mierenlokdozen doordat voedselverzamelaars het gif als voedsel zien, het mee hun nest in zeulen, en verdelen onder de hele mierenkolonie… Maar als het ene mierennest uitsterft, komt er vroeg of laat wel weer een nieuw nest voor in de plaats. Met kit houd je mieren inderdaad niet tegen; werkers tillen vrijwillig tot 100x hun eigen lichaamsgewicht, dus in groten getale worstelen ze zich vroeg of laat overal doorheen. Zelfs speciale mierenwerende voegmortel en polymeerzand (“bestand tegen mieren”) wordt na verloop van tijd uitgegraven. Met waterstofcarbonaat en ammonia kun je misschien mieren doden die relatief dicht aan het grondoppervlak rondkruipen, maar mierennesten zitten al gauw op 50 tot 75 centimeter diepte. Oude nesten kunnen zelfs nog veel dieper zitten; soms tot anderhalve meter diepte (afhankelijk van mierensoort en nesttype: koepelnest, winterbodemnest, oppervlaktenest, strooiselnest, stobbennest, zodennest etc.)… Deze vloeibare chemicaliën komen dus nooit bij de koningin en haar eitjes terecht, dus het nest zal zich gewoon blijven uitbreiden. Die hoopjes zand duiden op uitbreidingen… Wellicht zijn er extra kamers gemaakt voor eitjes, voedsel, larven of cocons… Of extra gangen en uitvliegopeningen… Het is dan ook heel lastig om definitief van een dergelijk complex mierenprobleem af te geraken. Heel veel sterkte met de verdere mierenbestrijding in elk geval! Groeten, Paul

  14. Linda Vereycken Reageer

    Bij mij in huis kwamen de mieren van onder een kast, die te zwaar is om zo maar even te verzetten. In afwachting dat de mierendozen hun werk deden moesten we beletten dat ze de hele kamer koloniseerden. En vermits ze enkel over de vloer binnen wandelden hebben we hun pad geblokkeerd met dubbelzijdige tape; in een mum van tijd waagde geen enkele mier zich nog aan deze versperring!

    • Goede tip! Mieren communiceren inderdaad met elkaar via feromonen (geurstoffen). Als een mier de weg wordt versperd, zal ie’ dat dus doorgeven aan de overige mieren door feromonen te verspreiden. Zo kunnen mieren ook feromonensporen uitzetten om de weg terug naar het mierennest te vinden en om de voedselverzamelaars van het nest te laten weten waar voedsel kan worden gevonden. Dit vernuftige communicatiegedrag voorkomt dat elke mier in het mierennest precies dezelfde fout maakt. :P

  15. Wij hebben ergens in huis een mierennest (vliegende mieren) zitten en elk jaar rond deze tijd komt dit nest uit op een andere plek. Van trappenhuis tot badkamer tot gang. Nu is de gang aan de beurt waar de vliegende mieren uit het plafond (langs de lamp) komen en dus richting de deur (licht) vliegen. Nu is het voor ons nog steeds niet duidelijk waar het nest zich bevindt, maar thuiskomen en een zwart gordijn van vliegende mieren tegenkomen is nooit prettig. Zeker niet met een baby van 10 maanden. Heeft iemand raad en/of tips zodat we dit voor altijd kunnen bestrijden? Lokdoosjes hebben alleen effect wanneer de mieren op de vloer zitten en dat is meestal ook maar van tijdelijke aard. Hoor heel graag jullie reacties. Groeten, Paul B

    • Mieren graven hun nesten altijd in zand, dus er moet binnenshuis een verbinding zijn met grond/aarde. Afhankelijk van het bouwjaar van je woning ligt er een kruipruimte en/of fundering onder je woning. Hele oude, ongefundeerde woningen, staan nagenoeg direct op de zanderige ondergrond gebouwd, waardoor een mierennest zich vrijwel direct onder de loopvloer bevindt. In dat geval gaat het doorgaans om losse vloerdelen zoals houten planken of laminaat en niet om gevoegde tegelvloeren. Mierennesten kunnen zich ook in kruipruimtes en onder kozijnen bevinden. Al met al is het van cruciaal belang om de uitvliegopening van het mierennest te vinden… vervolgens kun je de boel gericht behandelen met anti-mierengif. Ik neem aan dat je nog nooit hoopjes zand binnenshuis hebt gevonden? Naast een kozijn, plint, dorpel of vloerplank bijvoorbeeld… Het kan ook nog zijn dat de mieren uitvliegen in een spouwmuur; in dat geval kun je eigenlijk alleen maar ‘vloeibaar’ isolatiemateriaal in je spouw laten spuiten om eventuele volgende plagen van (vliegende) mieren te voorkomen.

    • WD-40 is een water-verdrijvende en penetrerende kruipolie. Dankzij diens geringe viscositeit en oppervlaktespanning ‘kruipt’ deze olie (onder invloed van capillaire werking) uit zichzelf in kleine ruimten, zo ook in mierenholen. Ik weet alleen niet of het bestrijden van mieren met olie wenselijk is, met het oog op de verontreinigen van je tuin.

  16. Hallo, Wij hebben al enkele jaren te maken met mierenplagen. Ze zijn zo klein dat ze niet in de mierendoosjes kruipen. Gif strooien helpt eventjes, maar al snel zijn ze er weer. ’t Is verschrikkelijk! Ze kruipen op en in onze keukenkasten. Snoep, koeken e.a. liggen bewaard in gesloten zakjes of in een gesloten doos. Weet iemand raad?

  17. Hallo, Ik ben radeloos; ieder jaar is het weer zover! De mieren komen zelfs langs de zijkant van de verwarmingsbuizen binnen gekropen, bij mij binnenshuis. Via de spouwen graven ze hun weg en ik heb zelfs al beroep gedaan op Rentokil… Maar ieder jaar blijven ze komen, erger en erger! Ik weet me geen raad meer! Wie heeft hier een een oplossing voor?

    • Beste Kaat, Ik neem aan dat je dit al hebt geprobeerd, maar het lijkt mij een goede optie om een flinke hoeveelheid mierenlokdozen neer te zetten. Als ze maar voldoende gif meer terug naar hun nest zeulen, moet de koningin (en dus de volledige mierenkolonie) in principe uitsterven. Sterkte & groeten, Paul

  18. Dacht dat het vliegen waren. In het gazon heb ik veel mierennesten (rode mieren). Het leek wel een mollenhoop, zo groot dat het was. Heb van alles geprobeerd, van kokend water tot wepsengif. Wat kan ik eraan doen om de mieren/vliegende mieren te bestrijden? In het gazon kan ik ze niet meer ontdekken, ze zitten nu op ramen deuren aan de buitenkant. Help, ik vind dit erg vies en weet niet zo goed wat ik moet doen. Heb alles rondom huis schoongemaakt, zelfs de dakgoten. Maar ze blijven maar komen!

    • Beste Fenny, Als de mierennesten eenmaal uitlopen/uitvliegen, ben je eigenlijk te laat. Je kunt dan insectenspray rondspuiten, maar daar ben ik persoonlijk niet zo’n fan van. Het is niet diervriendelijk, maar eigenlijk zou je veel eerder al mierenlokdozen weg moeten zetten. Dat gif wordt door de mieren naar het hart van het nest meegezeuld, waardoor het hele nest wordt opgedoekt. Groeten, Paul

  19. Ik graaf meestal het nest helemaal op en dump het zand met de mieren en eitjes en al ergens waar veel struiken zijn. En vul de grond weer aan met nieuw zand en het probleem is opgelost. Milieuvriendelijk en zonder veel mieren te vermoorden.

    • Op zich een hele nobele actie, waar ik overigens volledig achter sta, maar in de praktijk is het verplaatsen van een mierennest lastig omdat mierennesten juist op beschutte plekken worden gebouwd: onder stoeptegels, muren, funderingen, trottoirbanden etc. Mierennesten zijn bovendien diep; ze lopen al gauw tot plusminus 50 centimeter ondergronds. ’s Winters graven mieren hun volledige nest zelfs naar 60 à 70 centimeter onder het maaiveld (vanaf deze diepte is het mierennest namelijk vorstvrij, dus boven het vriespunt) en een oud nest (dat meerdere winters heeft doorgemaakt) kan zelfs nog veel dieper zitten. En wat ook niet meehelpt: zodra het nest verstoord wordt, pakken vele duizenden mieren direct de eitjes op en brengen deze naar een veilige locatie. Meestal verplaats je het probleem dus als je een mierennest probeert uit te graven. De mierenkoningin (de mier die ervoor zorgt dat de populatie blijft groeien of in ieder geval op peil blijft) zit meestal ook beschermd en dus diep. Zolang deze mier in leven blijft, blijft je “problem” dus voortbestaan. Vandaar dat veel mensen toch kiezen voor milieu-onvriendelijke mierenlokdozen die de volledige mierenpopulatie uitroeien. Als je de vaakst voorkomende mierensoorten (Lasius niger c.q. Zwarte Wegmier) met nest en al wilt weggraven, dan is daar sowieso geen beginnen aan. Zo’n nest is gigantisch, waardoor je enkele tientallen kilo’s grond moeten verplaatsen. Bij een soort als Myrmica rubra, waarvan de kolonies kleiner zijn (soms onder één en dezelfde trottoirtegel) kan dat wel. Maar dan moet je dus je bestrating verplaatsen.

  20. Ik ben geen fan van gif, maar mierenlokdozen zijn inderdaad ideaal. Het nadeel is dat je er volledige mierenkolonies mee uitmoordt, maar je bent in ieder geval wel de rest van het jaar mier-vrij. En mieren zijn volgens mij de best vertegenwoordigde insecten ter wereld, dus tienduizend meer of minder maakt ook niet uit. *schaam*

    • Dat zeiden mensen ook ooit over andere diersoorten, die inmiddels zijn uitgestorven. “[..] dus tienduizend meer of minder maakt niet uit” is de meest verschrikkelijke reden ooit om te geven.

  21. Mieren zijn echt vet irritant! Gif is echter niet mijn eerste keus. Ik pleur altijd een waterkoker met kokendheet water over mierennesten en meestal blijven ze dan wel weg. Als ze terugkomen probeer je het gewoon nog een keer.

  22. Mierenlokdoosjes zijn echt ideaal. Zet er een paar bij je buitendeuren en alle mieren zijn in een mum van tijd verschwunden.

    • Fijn al die bestrijdingsmiddelen. Goed voor het milieu en de bijensterfte.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.