Vlooien behoren tot het vreselijkste ongedierte dat er bestaat. Deze etters van parasieten planten zich razendsnel voort en bijten jou en je huisdieren het liefst helemaal lek. In dit artikel kun je lezen hoe je je huis helemaal vrij van vlooien kunt maken…
Hoe krijg je vlooien in huis?
In principe krijg je uitsluitend vlooien in huis als je huisdieren hebt. De vlo die in Nederland veruit het meest voorkomt is namelijk de kattenvlo (‘ctenocephalides felis’), en deze vlooi bijt liever katten en honden dan mensen. Katten die los buiten lopen, komen in aanraking met besmette katten en lopen zodoende vlooien op. Honden kunnen vlooien oplopen wanneer ze tijdens het wandelen aan andere honden snuffelen.
Als je een aantrekkelijke lichaamschemie hebt, dan kan het echter best zo zijn dat jij door een vlo wordt besprongen en gebeten. Als je een vlo mee naar huis neemt, maar geen huisdieren hebt, dan ben jij de enige aanwezige voedselbron en dus de pineut!
Hoe ontstaat een vlooienplaag in huis?
Een vrouwtjesvlo zuigt zich vol met bloed en legt talloze eitjes op de huid van je hond of kat. Je huisdier krabt zich vanwege de vlooienbeten, waardoor de eitjes op de grond vallen; en op banken, dekens, tapijt etc. Uit de eitjes komen larven die voornamelijk leven van huidschilfertjes in kussens en tapijten. De larve verpopt zich, en de larvenpop kan tot 2 jaar intact blijven.
De pop groeit uit tot een volwassen vlo, maar deze volwassen vlo komt pas uit zijn omhulsel als een mens of dier langsloopt. De vlo zal zijn prooi direct bespringen, waardoor de ellendige cyclus weer van voor af aan begint! Volwassen vlooien zijn het topje van de ijsberg. Slechts 1% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien. 99% van het probleem wordt gevormd door vlooieneitjes, vlooienlarven & vlooienpoppen!
Eitjes poppen en larven liggen na een tijdje overal in huis verscholen. Doordat een vlo tientallen eitjes per dag kan leggen, ontstaat al snel een vlooienplaag in je huis. Daarom hierbij een effectieve en efficiënte manier om met 1 middeltje je huis van vlooien te ontdoen…
Hoe herken je vlooien in huis?
Een vlo of vlooi is een piepklein, bruinzwart insectje dat met een enorme sprong op een mens of dier terechtkomt. De vlo zuigt bloed uit de huid en laat zich vervolgens weer van de gastheer vallen. Vlooien herken je meestal aan:
- Jeukende bultjes op je huid
- Krabbende huisdieren
- Aanwezigheid van vlooien & vlooieneitjes in huis
Niet alle kleine beestjes in je huis zijn per definitie vlooien. Voordat je met vlooienbestrijding aan de haal gaat, moet je er dan ook zeker van zijn dat je met vlooien in je huis te maken hebt. Een vlo kun je herkennen aan de volgende uiterlijke eigenschappen…
- Piepklein (+/- 2mm)
- Bruin of zwart van kleur
- Kleine kop, groot lijf & lange pootjes
- Platte rug
- Springt tot 1 meter ver!
Vlooien uit je huis verwijderen!
Vlooien moeten bij de eerste tekenen met spoed worden bestreden om een vlooienplaag in huis te voorkomen! Dé oplossing om je huis van vlooien (volwassen, larve, pop & ei) te ontdoen is ofwel selamectine ofwel pyriproxyfen.
Selamectine en pyriproxyfen zijn de enige middelen die volwassen vlooien, vlooienlarven, vlooienpoppen én vlooieneitjes vernietigen! Ze leggen het zenuwstelsel van volwassen vlooien plat, maken alle cycli van de vlo onvruchtbaar. De bekendste vlooienmiddelen voor honden & katten met selamectine of pyriproxyfen zijn:
- Stronghold® (Pfizer)
- Revolution® Flea Control™ (Pfizer)
- TwinSpot® (Exil)
- Cyclio® (Virbac)
Bovenstaande middelen werken met een pipet die je tussen de schouderbladen van je huisdier dient te druppelen (zie: bijsluiter).
Tot slot
Alle vlooien, eitjes, poppen en larven die met je behandelde huisdier in contact komen, sterven. Als er al levensvatbare eitjes, larven of poppen in je huis (tapijt, bank etc.) aanwezig zijn, dan ontstaan er uiteindelijk opnieuw volwassen vlooien. Bij het eerste teken van een “nieuwe” volwassen vlo dien je je huisdier direct opnieuw te behandelen…
Met een beetje geluk bijt de nieuwe vlo je huisdier als er nog voldoende anti-vlooien-gif in zijn lijf heeft, waardoor de vlo onvruchtbaar wordt… Maar met een beetje pech is het middel uitgewerkt en legt de nieuwe vlo nieuwe eitjes, waardoor een nieuwe vlooienbesmetting van je huis ontstaat.
Pas als de laatste pop is uitgekomen, is je huis vrij van vlooien! Volg ook voor herhalingsbehandelingen tegen vlooien in huis altijd de bijsluiter van het desbetreffende middel.
Heb jij ervaring met vlooien in je huis? Laat hieronder weten hoe je jij je huis hebt ontsmet van vlooien en vlo-vrij hebt gemaakt!
268 comments
yf
12 december 2018ik kreeg van iemand de tip, dennentakjes koken circa 10 laten koken, en wat afkoelen en hiermee de hond insmeren, bv om de dag, en dit kun je ook gebruiken als omgevingsspray, schijnen vlooien een hekel aan te hebben en de hond ook vitamine b12 geven, zit een stofje in waar vlooien een hekel aan hebben
Yvonne
4 augustus 2019Ik ben zelf ongediertebestrijdster en heb nu zelf een vlooienplaag, ik heb 6 katten die niet buiten komen maar iemand heeft vlooien of eitjes meegebracht. Ik was wel laks met het geven van een vlooienmiddel aan mijn katten omdat ik al 9 jaar geen vlooien heb. Maar helaas ze zitten onder. Ik heb de katten ingespoten met frontline en je zag ze er zo uit kruipen. ???? Ik ga nu mijn hele huis spuiten dat is het enigste wat echt helpt om er vanaf te komen.
Lisa
11 september 2018Hoi Paul, Vorige week hebben wij een kitten in huis gehaald bij een leuke particuliere vrouw die een mooi nestje heeft gehad. Ze is zelf super lief en betrokken en doet alles voor haar katten. Helaas had onze kitten vlooitjes bij het ophalen. Eenmaal thuis heb ik de volgende dag 6 vlooien eruit gekamd en iedere dag tijdens het kammen weer 2 gevonden. Ik ben super schoon van mezelf en hou van een schoon en fris huis, maar elke dag stofzuigen, elk plintje inspecteren en schoonmaken en alles uitkloppen vind ik wel ver gaan. Ben nu een week bezig en heb niet het idee dat ik iets tegenkom, maar: stoffen bank en wollen vloerkleed = vervelend. Vandaag gaan we de kitten behandelen met Stronghold of een middeltje van de dierenarts aangezien ie is behandeld met Frontline spray. Wat moet ik doen? Ik denk nu al aan omgevingsspray, maar dat is meer mijn angst denk ik. Maar ja, als ik er zo veel heb gevonden, dan zal ie ook wel wat eitjes hebben gestrooid overal. Hoe lang moet ik doorgaan met paranoïde schoonmaken? Totdat ik er geen 1 meer zie?
Paul
12 september 2018Moeilijk om in te schatten wat de juiste keuze is. Mocht je het vlooienprobleem inderdaad overschatten, dan zou omgevingsspray inderdaad overdreven kunnen zijn. Maar mocht je het probleem onderschatten, dan baal je over een tijdje ENORM! Ik kan aan de hand van je verhaal niet inschatten hoe ernstig het vlooienprobleem daadwerkelijk is… Als je aanvankelijk 6 vlooien + sindsdien dagelijks 2 vlooien hebt gevonden, dan gaat het inmiddels om minimaal 12 vlooien. De kans dat daar een ‘zwangere’ vlo bij zit is aanwezig, dus de kans op eitjes, poppen en potentiële toekomstige vlooiengeneraties eveneens. In dat opzicht zou ikzelf ALTIJD het zekere voor het onzekere nemen. Nu kan het nog zin hebben om een metaforische dweil in te zetten, maar als eenmaal de pleuris uitbreekt, wordt het dweilen met de kraan open. :(
Claire
24 maart 2018Claire: Een hond met vlooien heeft bij mij een vreselijk plaag achtergelaten – zelfs onder het laminaat zaten ze, in alle groeven etc. Uiteindelijk ben ik de levende vlooien kwijtgeraakt door alle groeven en hoeken in te wrijven met baksoda via een zachte doek. Nu en dan (het spul zakt naar beneden weg) vul ik bij. Er is er nu geen meer over. Mijn vraag: zijn de eitjes hierdoor ook dood? Mijn methode is goedkoop maar krast wel op het laminaat… maar gooi je laminaat niet weg als je vlooienproblemen hebt!
Paul
27 maart 2018Voor zover mij bekend zijn er héél weinig vlooienbestrijdingsmiddelen die effectief vlooieneitjes kunnen vernietigen. Als iets simpels als baksoda (E500: natriumwaterstofcarbonaat) hiertoe in staat zou zijn, dan neem ik aan dat er –in zijn algemeenheid– allang geen sprake meer zou zijn van vlooienplagen. Maar wie weet zoekt de wetenschap dé oplossing tegen vlooien te ver weg?
krabkrab
20 oktober 2017ik zie hier veel reacties ivm met stofzuigen , Als je je stofzuiger nadien gewoon ergens neerzet komen de opgezogen vlooitjes lekker allemaal samen terug de buis uit gehuppelt hoor , dus stop er een doek in en/of zet je stofzuiger buiten en vooral leeg je stofzuigerzak (buiten) regelmatig
Peter
25 oktober 2017Heb afgelopen maand ook te maken met een vlooienplaag… Ik woon op een flat en bezit een katje van 6 maanden. De kat komt alleen buiten op het balkon alwaar ik ook een open vogelhuisje had staan om vogels te voeren, hier lag de kat regelmatig in te “zonnen”. Dit open vogelhuisje is vermoedelijk de bron van mijn vlooienplaag. De kat is door mij behandeld met een pipetje en ik kam haar nu ook iedere dag. Ben in huis een grote schoonmaak actie gaan houden door iedere dag grondig te stofzuigen en de vloer te schrobben met water en azijn. Ook heb ik de flat behandeld met een vlooienspray van het Kruidvat. Inmiddels zijn er 10 bussen opgespoten. Verder de speeltjes en kleedjes in de wasmachine gewassen. De stofzuiger zak steeds met spray ingespoten. Had het idee dat de plaag na 2 weken iets minder werd maar het voelde nog niet echt vlooien vrij… wat een drama. Afgelopen week toch maar een bestrijdingsbedrijf ingehuurd zij hebben de flat ingespoten en ik mocht 4 uur (met kat) niet in de woning. Na tip van de bestrijdingsman ook mijn vloer koeienhuid kleed opgevouwen in de vriezer gedaan voor de komende 2 weken. Alle vogelhuisjes inmiddels van het balkon verwijderd. Momenteel niets meer in huis waargenomen of gevoeld. Blijf iedere dag goed stofzuigen… hoop dat ik door deze acties de nachtmerrie eindelijk kan afsluiten. Ben er door deze ervaring wel achter dat je een vlooienplaag niet mag onderschatten en gelijk goed moet aanpakken. Heeft u nog aanvullende tips voor mij? deze zijn altijd welkom…
Eleonora Padmos
4 juli 2018Leuk voor de buren, een stofzuigerzak vol vlooieneitjes, larven en huidschilfers buiten legen. Als er sprake is van een vlooienplaag: de stofzuigerzak in een plastic zakje doen, dichtbinden en weggooien na iedere stofzuigbeurt! Jammer dat het dan wat extra kost, maar er zijn tal van goedkopere vervangingen voor de duurdere stofzuigerzakken.
MedEasy
11 oktober 2017Vlooienplaag… Net zoals ieder jaar signaleren dierenartsen dit najaar een vlooienplaag bij vele katten- en hondeneigenaren in huis. Zodra het buiten weer kouder wordt en de verwarming binnen weer aangaat, komen de vlooieneitjes massaal uit. Onzichtbaarheid probleem– Vlooien zijn vervelende bloedzuigende beestjes, die veel jeuk en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Zodra de vlooien zichtbaar zijn, is het vlooienprobleem al uitgebreider dan men kan waarnemen. Vlooienlarven en poppen van vlooien zitten op zo’n moment al overal in huis. Tussen je meubels, in het tapijt, zelfs in het beddengoed. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden om een huis weer vlo-vrij te krijgen. Waarom is vlooienbestrijding zo moeilijk? Een vrouwelijke vlo kan 40 tot 50 eitjes per dag leggen. Dit zorgt voor een razendsnelle uitbreiding van de vlooieninfestatie. Uit een ei komt eerst een larve en deze verpopt tot volwassen vlo. Van ei tot volwassen vlo duurt ongeveer 3 tot 8 weken, maar een pop kan ook tot 300 dagen overleven. Een pop is moeilijk uit te schakelen, pas als de vlo eruit is gekomen kan deze bestreden worden met de juiste middelen. Op het moment dat je de verwarming in huis weer gaat gebruiken, kunnen de eitjes, larven en poppen zich in razend tempo ontwikkelen en er steeds meer vlooien komen. Natuurlijk wil je vlooien in je huis liever voorkomen dan bestrijden! Bestrijd vlooien daarom effectief met goed werkzame en veilige vlooienmiddelen. Zorg ook dat je kennis hebt van de levenscyclus van de vlo, en begrijpt hoe en op welke plaats in de cyclus ingegrepen kan worden. Je dierenarts kan je hierbij helpen en adviseren en geeft je het beste vlooien- en tekenadvies mee! Behandeling van alle dieren — Succesvolle vlooienbestrijding bestaat uit de behandeling van alle dieren in het huis, samen met het aanpakken van de eitjes, larven en poppen in de omgeving. Was kleedjes en stofzuig je huis. Een goede stofzuiger kan een belangrijk deel van de eitjes, larven en poppen verwijderen, maar dat lukt nooit helemaal. Soms is het dus nodig om een spray voor in het huis te gebruiken. Je dierenarts kan je hierover adviseren. Gelukkig is het nog niet te laat om dit najaar vlooien en teken bij je huisdier te voorkomen. Ga naar je dierenarts voor het beste advies tegen vlooien en teken en vraag naar langdurige bescherming. Zo is je huisdier meerdere maanden beschermd met maar één behandeling. #StopDeVlooienPlaag
teunie
11 oktober 2017ik heeft er ook zo last van ik heeft ook alles gedaan wat jullie ook gedaan hebben kijk elke minuut mij hond na en ja hoor weer 8 stuk word er gek van wie kan me aub ook helpen ook voor mijn honden
Verstrooide
18 september 2017Hallo … ik ben nu al meer als weken / maanden bezig om een vlooien plaag te verwijderen uit huis , begin echt langzaam gek te worden. Ik heb in heel me huis op de keuken wc en badkamer na tapijttegels. We hebben inmiddels de bron gevonden een extra matras in mijn dochter haar kamer die heb ik ook naar buiten gegooid via het raam, we hebben 2 katten en een hondje. We hadden een duivennest op het balkon; verlaten met 4 eieren. Het nest had bloedluizen en tot mijn schrik ook vlooien die me gelijk besprongen. Een van onze katten was een paar avonden ervoor op het balkon geweest, ze begonnen te krabben en heb een Frontline pipet gegeven. Die werd afgeraden omdat vlooien resistent zijn geworden voor Frontline… Ze beleven ook krabben tot bloedens toe… Ik heb ze ontwormd en daarna Stronghold gekocht, maar de vlooien bleven komen. Daarna nog een anti-vlooienpipet gebruikt –Spot-On als ik het goed heb– toch bleven de vlooien. Ik heb 3 kids en anti-vlooienspray in huis is toch een dingetje, maar toch maar gedaan. Hoppa, nog steeds vlooien… Weer een andere spray gebruikt. Katten en hond gewassen met anti-vlooienshampoo, Dreft, azijn en conditioner. De vlooien waren er nog steeds. Weer een andere spray gekocht van HG, nog steeds vlooien. Een vergrootglas gekocht om te kijken of het wel een kattenvlo was en geen vogelvlo. Ze lijken echt op kattenvlooien. Elke avond een schaal water met Dreft en een kaarsje… Ik heb al meer dan 400 vlooien gevangen, gedood en gezien. Je kan dus best wel zeggen dat ik helemaal gek word inmiddels. M’n maandelijkse probleem en ze bijten me nog erger als ooit tevoren. Heb m’n vloer waar de katten zich begeven uit me huis gehaald en ingepakt. Dagen uit m’n huis gelaten en alles bestrooid met zout. Dat scheen te werken voor de larven of eieren die aanwezig zijn. Dit heeft ook niet gewerkt. Heel m’n huis met een mix van spiritus en azijn, knoflook door me huis gespoten (wat een pleuris lucht). Ook dat werkt niet. Heb nu inmiddels de katten op balkon gezet (voor, niet achter waar het nest zat), maar vind dit zo zielig. Op de hond zitten de vlooien niet, gek genoeg. En wat er zit is dood in zijn mandje. Een nieuwe mand gekocht, de oude weggegooid. Gisteravond heb ik zeker 20 vlooien gevonden, gedood en gevangen. Nu door het huis gestampt en gelopen, overal mottenballen gemalen en tussen de randen van het huis gestrooid… Nog niks gevonden… Maar dat betekent niet dat ze er niet meer zijn… vlooieneieren kunnen over 2 dagen weer uitkomen… Wie kan mij helpen? Geld voor een ongediertebestrijder heb ik niet. Dit heeft mij al klauwen vol met geld gekost en eigenlijk te veel om rond te kunnen komen. Maar ik moet er echt vanaf… Zou omgevingsspray nog zijn werk kunnen doen omdat ik 3x per dag heel m’n huis stofzuig? Met het mondstuk op me knieën heb ik ook na de omgevingsspray me huis gestofzuigd. Wat ik nu lees is dat ik 2 dagen moet wachten. Dat staat trouwens niet op de bussen vergif. ???? Help me alsjeblieft! Ik kan er niet meer tegen, heb al eerder in een ander huis een vlooienplaag gehad, maar die was zo weg. En deze lijkt wel alsof het niet weg te krijgen is! ????
jojo
16 augustus 2017Hallo Paul, We hebben een kat die nooit buiten komt, ze draagt al enkele weken een vlooienband maar blijkbaar heeft ze vlooien zitten. Wat moeten we nu doen? Ten einde raad want begrijp niet goed hoe onze kat aan vlooien kan komen als ze nooit buitenkomt.
Paul
17 augustus 2017Als je een binennkat hebt die geen vlooien binnenshuis kan brengen, dan moet er sprake zijn van een andersoortige ‘koerier’ die de vlooien (al dan niet via-via) naar binnen heeft gebracht. Misschien een buitenkat die regelmatig in je tuin bivakkeert? Gaat het daadwerkelijk om kattenvlooien? Zo niet, dan komen de parasieten mogelijkerwijs uit een verlaten vogelnest: vogelvlooien. Heeft er iemand in het gezin last (gehad) van vlooienbeten? In dat geval kan een gezinslid de vlooien hebben meegenomen vanaf een plek met huisdieren… Hoe dan ook zul je je kat en woning moeten behandelen met anti-vlooienmiddelen. Zoals reeds vele malen uitgelegd in en onder de verscheidene Gezondr-artikels over vlooien, vlooienplagen, vlooienbeten en vlooienbestrijding…
Kell
11 september 2017U kat kom nooit buiten , maar wij mensen wel de vlooi kan dan mee naar binnen zijn gegaan en op u kat zijn gesprongen waar de vlooi zich nestelt .
Marleen
30 juli 2017Bedankt Paul, weet jij toevallig Hoelang je niet mag dweilen na een behandeling in huis? Afgelopen vrijdag voor de zekerheid het huis in laten spuiten door een bedrijf, maar wil wel graag een keer dweilen met een kruipend kindje. ????
Paul
1 augustus 2017Dat is volledig afhankelijk van het anti-vlooienmiddel dat men heeft gebruikt. Voor het antwoord op deze vraag zul je dus het vlooienbestrijdingsbedrijf moeten raadplegen.
Marleen
25 juli 2017Hallo Paul, Vorige week vlooien geconstateerd op onze katten. En veel! :( Direct het hele huis behandeld en gewassen, en de katten een vlooienband omgedaan omdat de dierenarts aangaf ze voor pipetjes resistent worden. Werkt de vlooienband ook voor de vlooien die er nu nog zitten? Ik kam dagelijks, en tref nog een enkeling aan, maar die leeft nog wel. Hoe zit dat met zon vlooienband? Alvast bedankt! Gr. Marleen
Paul
26 juli 2017Resistentievorming heeft in principe NIETS te maken met de toepassingsvorm (pipet, spray, band, poeder, et cetera) en juist ALLES met de werkzame stof (diazinon, fipronil, flumetrine, imidacloprid, lufenuron, permetrine, pyriprol, spinosad e.a.) die erin zit. De kans dat een vlooienband een verouderd en inferieur antivlooienmiddel bevatm is al met al veeeeeeel groter dan de kans dat vlooien resistent zijn jegens de werkzame stof in een pipetje. Er zijn namelijk onwijs veel vlooienbanden op de markt die al een jaartje of 30 in omloop zijn en waar zodoende al heel veel vlooien resistentie voor hebben opgebouwd. Wat dat betreft snap ik de logica van je dierenarts totaal niet. Maar ik sluit natuurlijk niet uit dat jouw vlooienband een uitzondering vormt op deze ‘regel’.
Liza
16 april 2017Bedankt Paul voor je uitgebreide antwoord. Van vogelmijt is denk ik geen sprake, gezien de aard en het verloop van de klachten. Gelukkig! De vlooien zijn al vervelend genoeg, maar al een week geen klachten meer, dus hopelijk is het binnenkort helemaal achter de rug.
Paul
16 april 2017Dankjewel voor de update… Heel fijn om te lezen!
Ad
9 mei 2017Wat iedereen over Selamectine / Pyriproxyfen zou moeten weten!
Paul
9 mei 2017Beste Ad, In het hele artikel wordt met geen woord gerept over selamectine. Het gaar inderdaad wel over pyriproxyfen. Voorheen dacht men dat het zikavirus microcefalie (een te kleine schedel, met mogelijkerwijs hersenschade tot gevolg) veroorzaakte… Inmiddels vermoedt men dat pyriproxyfen (het middel waarmee het ziakvirus wordt bestreden) de boosdoener is. Ik citeer: “Argentijnse en Braziliaanse artsen weerleggen nu in twee rapporten dat het zikavirus microcefalie veroorzaakt. Eerder dan het virus zelf is een insecticide, die gebruikt wordt om de zikamug te bestrijden, volgens hen de boosdoener. De twee nieuwe rapporten zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, maar – net als het verband tussen zika en microcefalie – op associaties. De artsen van Physicians in the Crop-Sprayed Towns (PCST) wijzen in hun rapport op het feit dat in 2014 insecticiden werden toegevoegd aan het drinkwater in de besmette gebieden in Brazilië…” Dus let wel: het gaat hier om het opzettelijk toevoegen van hoge concentraties pyriproxyfen aan menselijk drinkwater om met het zikavirus besmette muggen te bestrijden… Het opdrinken van pyriproxyfen is dan ook een totaal andere situatie dan het incidenteel spot-on gebruiken van een vlooienbestrijdingsmiddel op basis van pyriproxyfen bij honden en katten.
Liza
10 april 2017Beste Paul, Vorig jaar dachten we bedwantsen te hebben, waar we een bestrijding van 2.500 euro voor hebben laten doen. Dit jaar kreeg ik weer rode jeukende bulten. Na veel zoeken en googelen (dank voor de vele info hier!) ontdekten we een nestkastje met vlooien aan de gevel. Inmiddels zagen we de vlooien ook af en toe binnen (op onze enkels bijvoorbeeld). Mijn man heeft het nestkastje achter in de tuin (25 meter verder) in een bak water gezet (bijna helemaal onder). Daar zien we nog steeds vlooien en helaas word ik binnen ook nog steeds gebeten blijkbaar. Hoe lang kan het duren voor we ervan af zijn? En wat als ik een vlo meeneem bij bijvoorbeeld visite? (ik ben inmiddels behoorlijk gestrest over deze toestand)? Alvast bedankt voor je antwoord!
Paul
11 april 2017Beste Liza, In vogelnesten en nestkastjes komen twee typen bloedzuigende parasieten voor, namelijk vogelvlooien en vogelmijten. Het zijn volmijten die nog weleens ten onrechte worden aangezien voor bedwantsen. Maar dit is eigenlijk gek, want het gedrag van beide beestjes is totaal anders… Van het beginstadium van een infestatie door bedwantsen merk je nauwelijks iets. Af en toe een beet en een opgezwollen bultje… Langzaamaan worden dit er meer en meer… Nagenoeg uitsluitend ’s nachts in bed. Pas veel later verspreiden bedwantsen zich ook naar banken en dergelijke… Bij een aantasting door vogelmijten ontstaat doorgaans van het ene op het andere moment een enorm probleem! Zodra een vogelnest wordt verlaten, zoeken vogelmijten met honderden tegelijk een nieuwe gastheer… Bovendien kunnen ze overal voorkomen: slaapkamers, woonkamer, badkamer, et cetera. En je ziet ze nagenoeg niet omdat ze microscopisch klein zijn! En omdat de vogelmijt uitermate klein en licht is, verspreidt ‘ie zich gemakkelijk via luchtverplaatsing. Vogelmijten kunnen zich vanuit een vogelnest, nestkast of boom op je laten vallen. En ze kunnen inderdaad heel gemakkelijk worden overgedragen… Maar dan heb je dus ook nog vogelvlooien! Vogelvlooien zijn beduidend groter dan vogelmijten (meerdere millimeters) en kunnen met het blote oog worden waargenomen. In tegenstelling tot mijten kunnen vlooien springen. De meest voorkomende vogelvlo is de kippenvlo, maar in nestkastjes en vogelnestjes vind je ook andersoortige vogelvlooien. Vogelvlooien kunnen binnenshuis maar zeer kort overleven. Ze planten zich voort tijdens vogelbroedperiode, dus wanneer de gastheer, gastvrouw en hun jongen aanwezig zijn. Wanneer de jonge vogeltjes uitvliegen, gaan de volwassen vlooien op zoek naar een alternatieve bron voor hun bloedmaaltijden. Zodra een vogelnest of nestkast opnieuw in gebruik wordt genomen, komen de poppen van het voorgaande jaar uit, paren de vlooien, wordt de broedcyclus voortgezet, en begint het gedonder opnieuw… Al met al denk ik dat je misschien wel te maken hebt met vogelvlooien (aangezien je ze ziet springen), maar mogelijkerwijs OOK met vogelmijten. :( De kans zit er dik in dat poppen, eitjes, nimfen en volwassen vlooien zich door je tuin hebben verspreid, en dan kan het heel lang duren voordat elk van de verschillende levensstadia volledig is uitgestorven… Er hoeft maar een kat, egel of vogel in je tuin te komen, en dan kunnen er alweer eitjes uitkomen of worden gelegd… Persoonlijk zou ik het nestkastje verbranden… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Jaime
8 november 2020Kan ik een nog nieuwe, afgesloten omgevingsspray nog gebruiken als hij bijna een jaar over de houdbaarheidsdatum heen is?
Lotte
15 november 2016Hi Paul, Vorige week heb ik ontdekt dat mijn hond vlooien had (6 gezien). Dit zou betekenen meer vlooien in m’n huis. Echter ben ik tot nu toe 1 volwassen vlo tegen gekomen en geen eitjes, geen poppen. Ik heb heel m’n huis behandeld, gestofzuigd, gewassen en hond behandeld. Maar wanneer kan ik zeker zijn dat ik er vanaf ben en hoelang moet ik door blijven gaan met elke dag stofzuigen, wassen etc.? Gr. Lotte
Mare
18 oktober 2016Beste Paul, Wij hebben 2 binnenkatten (komen nooit buiten) en toch sinds januari al constant vlooien. We hebben inmiddels al 3 verschillende bestrijdingsmiddelen van de dierenarts gekregen en het hele huis al meerdere malen helemaal gesprayd met omgevingsspray. Sinds juli ontvlooi ik de poezen elke 4 weken. Ik kam de poezen nu bijna dagelijks en de laatste dagen ‘vang’ ik steeds meer vlooien met m’n kammetje. Ik weet niet meer goed wat ik nog kan doen om ooit een vlo-vrij huis te krijgen!? Ik hoor het graag.
K g
16 oktober 2016Hoi, Wij waren twee weken weg en de huiszitter heeft onze twee poezen besmet met vlooien. Ondertussen hebben ze al twee maal ampullen gehad van de apotheker en zijn er vlooienbommen in huis geweest… Toch haal ik amper een week later nog nieuwe vlooien, levende, van de kat met een kammetje. Ik kan ze geen druppels bijgeven, want dat is te vroeg. Is het veilig om nog eens bovenop een omgevingsspray te doen, of een vlooienbandje? Ik ben hopeloos, niets lijkt te werken!
Steph & Bonçuk
4 oktober 2016Hi Paul, op 3 september hebben wij bezoek gehad van mensen die vlooien hadden en die dat dan ook naar bij ons hebben gebracht. Mijn Euro viel niet direct. Op 11/09/2016 ontdekt dat mijn kattin van 6 jaar (binnenhuis en tuinkat) vlooien had. Direct beestje in bad gestoken en naar de apotheek geweest om de pipet te kopen. op 12/09/2016 naar de dierenarts geweest en daar heeft mijn kattin nog eens pilletjes en spuitjes gekregen. Wij hebben dan ook een vlooienbom gekocht om binnenshuis af te laten gaan waardoor we 5 uren het huis niet in mochten (al een geluk was het mooi weer) en naderhand alles gestofzuigd en op 90°C gewassen, behalve de zetels en de tapijten. Nu spuiten wij ook regelmatig alles in met Azijn en dagelijks wordt er gestofzuigd. Ik ben 8 maanden zwanger en word knettergek bij de gedachte aan vlooien. Hoe weet ik wanneer ik er volledig van af ben. Ik zie geen vlooien meer. Mijn kattin mag de tuin niet meer in momenteel en ze krabt maar af en toe (1 keer per dag) maar ze heeft wel degelijk alle mogelijke bescherming tegen vlooien… wat kan ik nog meer doen want mijn man en mezelf worden al zot aan de gedachte alleen al en ben het wassen echt beu. We zijn vorige week nog een volwassen vlo tegengekomen maar toen was mijn kattin ontsnapt en de tuin in geweest… Help…
Ingrid
29 september 2016Hallo, Hier sinds 2 weken vlooien, terwijl we geen huisdieren hebben! Nu vind ik al sinds maandag geen vlooien meer! Heb 2 weken geleden met omgevingsspray de beneden verdieping behandeld, boven nog steeds niks gevonden! Raad je aan om nog een keer te sprayen? Of gewoon even afwachten! En dan nog een vraag we hebben plavuizen in de bijkeuken en stoeptegels in de garage gaan ze daar ook zitten? Alvast bedankt!
Madelief
19 september 2016Beste Paul, Afgelopen week vlooien ontdekt op onze kat, en al heel veel tips gelezen in de reacties hieronder (waarvoor dank!). Alles behandeld inclusief de kat, maar nu rest mij de vraag.. Kan ik de kat beter binnen of buiten laten? Ik hoorde van een tip van hier in de buurt dat je de kat beter binnen kunt houden wegens herbesmetting. Van andere hoor ik dan weer beter naar buiten want kat heeft tabletje (Comfortis) gekregen en vlooien gaan toch dood… Heeft u enig advies voor mij? Alvast bedankt! Groetjes, Madelief
Paul
20 september 2016Ik zou de kat absoluut binnen houden. Je kat dient namelijk als een vlooienmagneet. Vlooieneitjes en vlooiencocons die nog gesloten binnenshuis rondslingeren, kunnen tot activiteit komen als je kat langskomt. En omdat je kat behandeld is, zullen de pas-uitgekomen vlooien direct doodgaan zodra ze je behandelde kat bespringen. Het gevaar als je je kat te veel buiten (en daarmee te weinig binnen) laat bivakkeren, is dat veel eitjes en cocons pas uitkomen nadat de anti-vlooienmiddelen hun werkzaamheid hebben verloren.
Kaatie
13 september 2016Heb vandaag bij onze Jack Russel vlooien ontdekt. Heb gelijk pipetjes en omgevingsspray gekocht, en hond en omgeving behandeld. Ook het tapijt. Verder hebben we gelukkig tegelvloer. Op de bus spray staat dat je het niet mag gebruiken bij kinderen van 0 tot 4 jaar. Nu hebben wij een kleindochter van een jaar en een maand. Hoe lang moet ik wachten alvorens wij haar weer op ons tapijt kunnen laten spelen?
Paul
14 september 2016Daaromtrent zul je informatie moeten inwinnen bij de producent van de betreffende omgevingsspray. Het ligt maar net aan de soort werkzame stof, de concentratie (%) aan werkzame stof, hoeveel van de spray je hebt gebruikt en aan de halfwaardetijd.
Lin
11 september 2016Hoi Paul, Wij hebben sinds we terug zijn van vakantie 2 katers met vlooien… :( …Ik had nog Clear Spot On van het merk Bob Martin liggen, ooit gekocht bij de Aldi. Werkzame stof: Fipronil. Hulpstoffen: Butylhydroxyanisol E320 en Butylhydroxytolueen E321. Werkt dit ook? Of kan ik beter een ander merk gaan halen? Hoor graag, bedankt alvast!
Paul
12 september 2016Fipronil doodt uitsluitend volwassen vlooien op huisdieren en heeft zodoende nauwelijks omgevingswerking op vlooieneitjes, vlooiencocons en vlooienlarven. Er zijn dus inderdaad betere anti-vlooienmiddelen op de markt…
Lin
12 september 2016Hartelijk dank voor je snelle reactie Paul! We hebben ook nog pipetjes met Diazinon (merk Best For Your Friend) in huis. Zijn die wel effectief voor zowel vlooien als eitjes? Hoor graag, wederom bedankt!
Paul
12 september 2016Nee, pipetjes zijn niet werkzaam tegen eitjes en cocons, daarvoor zul je een omgevingsspray voor binnenshuis moeten gebruiken.
Lin
13 september 2016Hoi Paul, ik ga maar ‘ns shoppen voor de juiste producten… laatste vraagje, ik heb kussens / poefjes die niet gewassen kunnen worden kan ik die het beste luchtdicht in n vuilniszak stoppen? Gaan eitjes en cocons daarvan dood? Zo ja, hoe lang minimaal? Hoor graag, nogmaals hartelijk dank alvast!
Hoedan?
25 augustus 2016Ik zit met een grote vraag, ik ben eerste week van juli een week met mijn hond wezen logeren. Na een paar weken hoorde ik dat zij een enorme vlooienplaag hadden, na alle middeltjes hebben ze een bestrijdingsbedrijf laten komen. Maar mijn hond heeft geen vlooien (is allergisch dus houd het goed in de gaten) en is goed behandeld. Ik ben op de achterbank van mijn auto gaan zitten, geen vlo te bekennen. Hond gaat mee naar werk, ook daar is geen vlo te bekennen. Bij de oppas geen vlo te bekennen. Vorig jaar had ik thuis een vlooienplaag, door logeerbeestjes, wij zijn daar toen ook geweest. Maar toen was hond ook goed behandeld en kwam ook op andere plekken, die nu gewoon vlovrij zijn. Ik snap het gewoon niet dat mijn hond de vlooien heeft gebracht en een plaag heeft veroorzaakt. Nergens anders zijn vlooien. Er zijn geen andere huisdieren geweest.
Hoedan?
25 augustus 2016Oh ja, vorig jaar had hij naast pipetten van die anticonceptiepilletjes gehad, dus vlooien waren steriel.
gerke
16 augustus 2016Hallo. Ik heb 2 kittens van 9 a 10 weken oud. Heb ze vandaag ingespoten met Exil Flea Free huidspray met fipralone 2,5 mg/ml, ook staat er fipronil op het busje. Mijn vraag is welke omgevingsspray moet ik gebruiken die geschikt is voor jonge kittens en hoeveel bussen zijn er ongeveer nodig voor een woonkamer keuken en slaapkamer?
Frans
16 augustus 2016Dag Gerke, Normaal gesproken is 1 bus Exil Omgevingsspray voldoende om de ruimtes te behandelen waar je het over hebt. Het middel is veilig voor kittens en kleine kinderen. Wel even iedereen uit het huis halen tijdens het behandelen en na 1/2 uur even lekker de boel ventileren. Hierna werkt het middel 4 weken door. Niet te veel dweilen, anders haal je de werkzame stof weer weg. Succes!
Lisa
14 augustus 2016Beste Paul, Ons katje heeft door de buurtkatten vlooien opgelopen en dat is uitgedraaid op een waar drama (we wonen in een oud herenhuis met parket). Ons katje is vorige week verhuisd naar een ander adres en nu lijkt de vlooienplaag pas echt ontketend. Onze benen staan VOL beten en we zien de vlooien springen waar we ook gaan. Plots is duidelijk hoe gigantisch veel er zitten. Onze vraag is hoelang deze fase ongeveer zal duren. Momenteel is het huis gewoon niet-leefbaar en we maken ons zorgen dat we lange tijd zo agressief aangevallen zullen worden.
K'tje
17 augustus 2016Hallo, Wij zitten met een vlooienplaag … Reeds 3 weken. Wij zijn ondertussen naar de dierenarts geweest: onze katten kregen een nieuwe pipet Frontline Combo, we hebben omgevingsspray van hem ook meegekregen … Dagelijks goed stofzuigen … Onder en achter zetels kasten noem maar op. Als je spray gebruikt ook niet dweilen want ze houden sowieso van vocht. Onze dierenarts zei ook dat de behandelde kat meehelpt om van die ritmeesters af te zijn … Verder s avonds doen wij in laag potje water met Dreft en kaarsje … Hiermee vangen wijnoogst die beestjes en voor het slapengaan aan benen voeten en armen muggenmelk … Sindsdien werden wij niet meer gebeden. Bedden en matrassen besprenkel ik met pure lavendelolie sindsdien geen vlooien in bed … Wij wonen ook in een oud huis met houten vloeren. In 12 jaar de eerste keer vlooien … En geen binnendeuren … Ze bevinden zich dus overal. Kan toch een 6 a 12 weken duren eer je er vanaf geraakt, maar met deze tips is het voor ons en de katten al veel leefbaarder geworden. Wij zijn nu week 3 ingeslagen en onze katten zijn vlovrij … In ons huis vind ik dagelijks 2 tot 10 tal vlooien … Nu zijn het vooral kleintjes die zijn uitgekomen … Succes !!!
Marleen Vanderstukken
18 augustus 2016Beste, Goede moed houden… we kennen dit probleem omdat we vorig jaar zelf ook een vlooienplaag hebben meegemaakt. We hebben een professionele firma het vlooienprobleem laten aanpakken, maar ook dan vraagt het nog wat geduld… Wij waren na 3 maanden van het probleem verlost.
K'tje
25 augustus 2016Bedankt Marleen… Week 4 bijna voorbij… Boven al 1 week geen vlo meer te bespeuren… Ik loop dan op witte kousen rond als test. ???? Beneden al een paar dagen ook in meeste ruimtes. Enkel nog in living en berging (ruimtes naast elkaar) dagelijks 3 a 4 vlooien. Dit weekend gaan we nog eens sprayen met X Indoor Spray. Duimen dat het werkt… Nog 2 weken dan opnieuw pipetjes katten. ????
bea
16 november 2016Dag Lisa, hoe is jullie vlooienverhaal verder afgelopen? Of misschien beter, verlopen? Zijn jullie er van af? Hebben jullie ingegrepen met anti-vlooienproducten?
Tanja
12 augustus 2016Hallo Paul, Drie weken terug hebben we vlooien ontdekt bij onze hond. We hebben de hond gewassen met anti-vlooienshampoo en twee dagen later een pipetje gegeven. Ook de kat heeft een pipetje gekregen. Het huis is van top tot teen gestofzuigd, de kussenhoezen van de bank zijn gewassen en ook de hondenmanden zijn gewassen. Nu zie ik net dat de hond toch nog (of weer) vlooien heeft! Wat moeten we nu??? Eigenlijk moet de hond pas over 9 dagen een nieuw pipetje krijgen. Moeten we daar nu op wachten? Of toch nu alweer een nieuw pipetje geven? En toch ook maar een spray halen. Maar die kunnen we dan pas gebruiken als de hond en kat opnieuw gedruppeld zijn? Ik hoop dat je wat tips kan geven. Groeten Tanja
Paul
13 augustus 2016Nee, nooit meer pipetjes toebrengen dan de gebruiksaanwijzing voorschrijft… En een omgevingsspray hoef je niet per se te gebruiken na een pipetje… Je moet alleen wel kijken in de gebruiksaanwijzing of mensen en dieren na gebruik van de spray binnenshuis mogen blijven of tijdelijk uit huis moeten. Dit soort factoren is voor 100% afhankelijk van het merk en type van het betreffende vlooienbestrijdingsmiddel…
Tes
7 augustus 2016Hi Paul, een maandje geleden heeft de kat van mijn schoonmoeder drie weken bij ons gelogeerd. Sinds anderhalve week hebben wij vlooien in huis en bespringen ze ons. We hebben direct heel het huis gestofzuigd en zijn overal geweest. Daarna in alle hoeken en gaten gesprayd. Deze behandeling hebben we inmiddels al drie keer herhaald, maar nog steeds zien we vlooien. Is het handig om de kat opnieuw te laten komen (alvorens deze zelf is behandeld met anti-vlooiendruppels)? Of maakt dat het juist weer erger denk je? Ik hoor graag van je!
Paul
8 augustus 2016Nee, ik zou de kat zeker niet opnieuw op bezoek laten komen. In het gunstigste geval worden de vlooien vergiftigd door de (met een anti-vlooienpipet behandelde) kat, maar in het ongunstigste geval maakt het kattenbloed enkele vrouwtjesvlooien vruchtbaar, waardoor ze nog snel even wat eitjes kunnen leggen voordat ze doodgaan. Hoe een vlooienpipet op individuele vlooien uitpakt, is moeilijk te voorspellen, dus ik zou het zekere voor het onzekere nemen en niet opnieuw katten in huis halen. De vlooien die je nu nog vindt, komen waarschijnlijk uit oude verdwaalde coconnetjes en eitjes… Ga nog een tijdje door met stofzuigen en bestrijden (met omgevingsmiddelen) totdat de laatste vlooiencocons en vlooieneieren zijn uitgekomen. Zonder kattenbloed zullen de vlooien zich in ieder geval niet of nauwelijks kunnen voortplanten, dus er zullen in elk geval geen nieuwe eitjes en cocons bijkomen… Het nadeel van een katloos huis is dat jullie de enige toegankelijke prooi zijn, maar het voordeel is dat de vlooien zich niet langer kunnen vermenigvuldigen…
K'tje
6 augustus 2016Wat is uw ervaring met Ultrasonic Pest Repeller van Weitech? Voor vlooien weg te jagen? Dank voor uw feedback!
Paul
7 augustus 2016Ik heb geen persoonlijke ervaring met ultrasoon geluid als vlooienbestrijdingsmiddel, maar ik weet dat ultrasone geluidsapparaatjes worden ingezet tegen allerhande ongedierte… van muizen tot ratten tot muggen tot kakkerlakken tot motten… Ik heb in elk geval nog geen enkel onderzoek gelezen waaruit de werkzaamheid van ultrasoon geluid tegen vlooien (of welk soort ongedierte dan ook) blijkt… Volgens mij is het grote onzin. (bron)
Caroline
2 augustus 2016Wij hebben hier al jaren last van vlooien, en tot nu toe ben ik de enige die helemaal lek gebeten wordt… In de winter niet zo’n last van, maar in de zomer is het echt een drama. Ik weet echt niet meer waar ik moet beginnen. Als ik even op de vloer kijk op mijn slaapkamer zie ik ze zo rondspringen… al zijn ze nu wat slomer door het gif. Kan je de eitjes van een vlo eigenlijk zien? En hoelang moet je het stofzuigen en spuiten met het gif eigenlijk volhouden, als je een redelijk grote vlooienplaag hebt? En hoe kan je ze op afstand van mensen houden? Kan dat door lavendelolie, of is dat onzin?
Paul
2 augustus 2016Het beste wat je kunt doen is huisdieren periodiek behandelen met een anti-vlooienpipetje. Vlooien die je hond of kat bijten, zullen direct doodgaan of zich in ieder geval niet langer kunnen voortplanten. Vlooieneitjes zijn naar schatting zo’n 0,3 millimeter groot. In theorie kun je ze dus wel zien, maar dan moet je wel echt je best doen. Je ziet ze als semi-transparante tot witte tot witgele korreltjes. Hoelang je moet stofzuigen en bestrijden, is volkomen afhankelijk van randomstandigheden: de hoeveelheid vlooien, larven, nimfen, cocons en eitjes; waar de vlooieneitjes en -cocons zich bevinden; waar je huisdieren zich zoal begeven; de effectiviteit van de gebruikte vlooienbestrijdingsmiddelen… Als puntje bij paaltje komt, moet je blijven stofzuigen en verdelgen totdat je niet meer gebeten wordt en je huis vlovrij is.
K'tje 2009
5 augustus 2016Hallo, wij hebben 3 katten en voor ons verlof hebben ze nog hun poppetje gekregen. Normaal zijn er 2 die vaak binnen zitten. Tijdens ons verlof zijn ze niet binnen geweest. En ja hoor, in 12 jaar tijd, zitten we met een vlooienplaag binnen. Zaterdag meteen BioKill Spray gaan halen en nog een ander voor kussens de huisdieren. Ook zondag een grote bus Xerox One Shot bom laten afgaan en huis voor 10 uur verlaten om weer te verluchten. Elke dag komen wij wel een paar vlooien tegen. Vooral mijn man en zoon. Om de hoeveel dagen mag je BioKill gebruiken en zo’n bom? Wij lieten iedere avond in de belangrijkste ruimten een kaarsje branden in schotel met water en Dreft. Afgelopen nacht zaten er geen enkele in. En gisteren op witte kousen rondgelopen en 3 kleintjes op mij gehad die niet bijten. Sinds de bom heb ik wel niet durven stofzuigen of dweilen om de werking van de producten niet te belemmeren. Hopelijk hebben wij snel positief nieuws… 1 v/d 3 heeft effectief vlooien maar je ziet ze er wel ofwel dood uitkomen of al kruipend wat goed nieuws is denk ik… Dank voor je reactie…
Paul
6 augustus 2016Beste K’tje, Ik weet niet van elk vlooienbestrijdingsmiddel hoe frequent, hoe langdurig of hoe veelvuldig je het mag gebruiken; dit kun je het beste teruglezen in de bijsluiter en gebruiksaanwijzing. Succes!
Flo
31 juli 2016Vandaag onze eerste kitten opgehaald, het was een verassing dus vrij onvoorbereid aan de slag. Leefde op een boerderij dus zoals verwacht vlooien mee gebracht geen probleem! Nu dachten we haar te kammen alleen is er een van de tafel gesprongen (TE late reactie), nu krijgen we dus overal jeuk en weten we niet goed waar we moeten beginnen? We hebben een stoffen bank waar we alleen de hoezen van de kussens af kunnen halen, deze wassen we morgen op 60 graden. Met de kitten gaan we morgen naar de dierenarts ook daar zit de vraag niet in, dat komt wel goed! Maar die gesprongen vlo en uiteraard zal onze Nala met al haar gekrab de eitjes al hebben verspreid. Vandaar dat we vragen en nu??? We hebben ze dus nog niet zien lopen maar met de 2 kittens loslopend, slapend en krabbend op de bank zal dit vast niet lang meer duren. Iemand tips???
K'tje 2008
5 augustus 2016Stofzuigen en eventueel zo n spray halen en test doen op stukje stof en dan sprayen … En heel veel stofzuigen. Tafel e.d. kuis ik nu met Dreft op doekje en dan met papieren doek er nog eens over …
Hagar
31 juli 2016Hallo, Helaas hier last van vlooien. Zowel de konijnen (uit voorzorg) als ons katje behandelt tegen vlooien. Ook gesprayd met omgevingsspray. Alleen is de spray al ouder dan een jaar. het was nog ongebruikt en helemaal dicht. Weet iemand hoe lang zo ’n gesloten spraybus houdbaar is? Op de spraybus staat geen houdbaarheidsdatum.
Marijke
30 juli 2016Wij hebben een zwerfkat in huis gehad die vlooien had. Nu vinden wij nog steeds hier en daar vlooien. Kunnen we deze doden met een insectenlamp? Of werkt dit niet bij vlooien?
Paul
1 augustus 2016Nee, ik kan me niet voorstellen dat een insectenlamp volstaat tegen vlooien. Sowieso zijn vlooien erg klein van formaat, dus de kans dat een vlo in aanraking komt met de stroomkring (het gesloten elektrisch circuit) van het hoogspanningsrooster lijkt me zeer gering. Bovendien werkt zo’n lamp sowieso niet tegen eitjes, cocons en larven, dus mocht een insectenlamp werkzaam zijn tegen volwassen vlooien (wat ik niet verwacht), dan nog geef je de levenscyclus van vlooien alle tijd van de wereld om in stand te blijven… In het gunstigste geval is een insectenlamp dus een inefficiëntie verdelgingsoptie en veeleer kwestie van dweilen met de kraan open.
Nina de Vries
29 juli 2016Beste Paul, Tot onze verbazing heb ik sinds een week last van enkele vlooien. Een maand terug is er een onbekende poes in ons huis geweest en heeft gespeeld met mijn baby dochtertje, zij vond het geweldig. Vorige week zag ik opeens een paar vlooien op de bank. Deze vlooien kon ik pakken en doodmaken. Ik heb bakjes met sop en olie neergezet, de eerste dagen 2 vlooien in het bakje, daarna niet meer. Nu vind ik toch bijna elke dag een vlo. Vanmorgen in het pyjamashirt van mijn dochtertje, dit is echt naar. Alles is uiteraard goed met de stofzuiger gezogen , de knuffels liggen in de schuur in een afgesloten zak en ik heb gespoten met azijn. De was op 60 graden gewassen. Mijn dochtertje is niet gezond en sprayen met gif wordt absoluut afgeraden door de arts. Wij hebben geen rode plekjes op de huid en mijn dochtertje heeft maximaal 2 a 3 kleine rode plekjes op de huid wat misschien door een vlo of door iets anders kan zijn gekomen. Hoe kunnen de vlooien overleven? En hoe lang zal ik er nog last van houden zonder huisdier in huis? Bedankt en groeten, Nina
Gerda
4 augustus 2016Hallo Nina,misschien heb je al een oplossing voor je vlo probleem gevonden. Zo niet… de volgende suggestie: Ecostyle VloVrij Omgevingsspray. Dit hebben wij via het internet besteld omdat mijn dochter en ik ook voor een 100% natuurlijke bestrijding zijn. Het duurt wat langer dan gif maar op den duur moet het effectief zijn! Succes gewenst, groetjes Gerda
bea
16 november 2016Dag Nina, hoe is jouw vlooienverhaal afgelopen? Heb je anti-vlooienmiddelen ingezet uiteindelijk of niet en na hoeveel tijd ben je er van afgeraakt? Of is het verhaal nog niet afgelopen?
Susanne
27 juli 2016Beste Paul, We hebben het volgende probleem: we zijn in een vakantiehuis en daar zijn vlooien. De bewoners laten af en toe zwerfkatten binnen. Zij zeggen dat ze zelf geen vlooien hebben gezien toen ze weggingen. Mijn vraag: als een kattenvlo een week geen kat heeft gezien en gebeten hoe groot is dan de kans dat er levensvatbare eitjes in onze kleren en koffers zijn beland? Wat moeten we doen om vlovrij naar huis te gaan? Ik hoop op een snelle reactie.
lianne
22 juli 2016Wij hebben een moederpoes met kitten van 13 weken. Nu heeft het kitten vanaf week 6 continu vlooien. We hebben allebei de poezen al meerdere malen ontvlooid. Vorige week spul gekocht wat bij opbrengen 3 maanden vlovrij zou moeten zijn. Helaas zit er ondanks het kammen en de chemische spullen, nog steeds vlooien en neten. We komen ze nu ook in de woonkamer tegen en hebben het daar ook ingespoten. Poes en kitten lopen veel buiten. Wie weet wat ik er nog tegen kan doen?
Anoniem
20 juli 2016Hallo! Wij hebben hier 2 binnenkatten rondlopen… opgegeven moment begonnen ze te krabben en ik vertrouwde het niet… meteen de kam erdoor gehaald bij beide (1 ging makkelijk… de ander drama! blazen… die vind ’t niks)… En na een paar keer kammen… jawel hoor een vlo… nu kammen we ze elke dag… ook behandeld natuurlijk (uiteindelijk een stuk of 11 vlooien eraf gehaald bij de katten in 3 dagen) meteen de omgeving grondig aangepakt… we zien overigens niks springen in huis en hebben zelf nergens last van… zullen we er op tijd bij zijn? Ik vind het echt verschrikkelijk en heb serieus slapeloze nachten van omdat ik me er druk over maak. :P En weet iemand misschien hoelang je even niet moet stofzuigen na het sprayen? Heb al verschillende merken gebruikt omdat ik er echt panisch voor ben :P Exil en Bolfo of zo?
Wietske de Jong
18 juli 2016Dag Paul en anderen, Vorige week moest ik helaas mijn kat laten inslapen. Het diertje liet mij achter met een enkele vlo. Niks dramatisch, ik heb er maar 1 gezien en er zullen ongetwijfeld nog wel een paar meer zijn, maar ik kan niet spreken van een plaag. Maar dat moet het ook niet worden natuurlijk. Daarom heb ik dit weekend alle vloeren behandeld met een mengsel van hal water en half schoonmaakazijn en er daarna de stomer overheen gehaald. Vanmorgen alle plinten en de meeste, voor de stofzuiger onbereikbare, hoekjes met omgevingsspray gedaan. In de dierenwinkel zeiden ze dat een vlo het best gedijt in een schoon huis en nu lees ik op het etiket van de spuitbus dat je na behandeling een poosje niet mag schoonmaken. Maar hoe lang is een poosje? Vlooien is niet leuk maar in een stofnest wonen is ook niet gezond. Verder lees ik overal dat de stofzuiger het beste wapen is in de strijd tegen de vlo. Ik kan dat niet goed met elkaar rijmen. Ik was van plan om de komende weken dagelijks en grondig te stofzuigen, en wilde over een dag of 10 de azijn/stoomprocedure nog een keer herhalen, maar nu begin ik te twijfelen. Verder heb ik een idee maar ik weet niet of dat een goed idee is. Als ik een flesje vlooienshampoo voor hond of kat koop, kan ik dat dan in een emmer kieperen om mee te dweilen of werkt dat niet? En hoeveel heb ik dan nodig op 10 liter water? Of ben ik nu een paniek-kip met al die drukte over die ene vlo? Nu er geen dieren meer in huis zijn, zullen ze uit zichzelf ook wel het loodje leggen.Overigens kreeg de kat vlooienanticonceptie maar ik weet eerlijk gezegd niet wanneer de laatste dosis was. Omdat ze ziek was heb ik haar de laatste tijd zoveel mogelijk met rust gelaten.
Paul
19 juli 2016Dat een vlo het beste gedijt in een schoon huis, slaat nergens op. Het maakt vlooien echt niet uit hoe vies de boel is… Ze planten zich niet sneller voort in een schoon huis en ze gaan niet eerder dood in een vies huis. De reden dat je na het gebruik van een omgevingsspray niet mag schoonmaken heeft dan ook niks te maken met de ‘schoonheid’ of hygiëne binnenshuis. Het gaat erom dat de spray lang genoeg zijn werk kan doen en dat je de werkzame stoffen niet voortijdig opdweilt… Of dat de omgevingsspray al snel na toepassing in je stofzuigerzak verdwijnt. Hoe lang je niet mag schoonmaken? Dat is nogal relatief en afhankelijk van de situatie. Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat iedere aanwezige vlo in contact komt met de omgevingsspray…
Liza
13 augustus 2016Ik zou die stoommachine niet gebruiken, het vocht daar gedijen de vlooien goed in. Als je kat altijd goed was behandeld zou ik er niet al te gestrest over doen.
Michaeldk
14 juli 2016Beste Paul, Ik lees al geruime tijd de reacties hier. Heb zelf helaas al maanden een vlooienprobleem. Ik woon in Zuid-Spanje dus wellicht ietsje anders dan in Nederland. Heb zo’n 3 maanden geleden een hondje in huis gehad voor één dag. Werd 1.5 maanden later wakker met zo’n 20 beten op elke arm, en nog zo’n 20 elders op m’n lijf. Toen had ik door dat ik vlooien had i.p.v. een paar verdwaalde muggenbulten (wat ik eerst dacht). Ik heb toen alle natuurlijke methoden gebruikt, o.a. azijn, boorzuur, zout, citronella-olie, enzovoorts. Dat hield ze ietwat in bedwang, maar verder weinig. Ondertussen sinds een dag of 10 overgeschakeld op chemische substanties, o.a. “KH-7 vloerboensop” met Permitrine (0.35%) erin. Daar heb ik nu zo’n 6x de vloer mee gesopt, en tevens wat van in een plantensproeier gedaan en in moeilijke hoekjes en gaatjes gesproeid (ook onder de bank kussens enz). Dat leek echter totaal niet te helpen – elke keer als ik het heel het huis onder sopte vielen ze me net zo hard aan ’s avonds (gekriebel op de benen). Ik smeer mijzelf elke avond in met een mix van citronella, muntolie en aloë vera wat de rotzakjes meestal een gehele nacht op afstand weet te houden. Ik heb 1x een spray gebruikt die naast permitrine ook een IGR bevatte (Pyriproxyfen) en deze op naar mijn idee “tactische” plekken gespoten – alle hoeken van het huis, onder bedden, onder meubels, onder en in de sofa, overal laag bij de grond waar ze tussen tegels zouden kunnen kruipen. Dit leek niet veel te helpen en ik werd nog steeds aangevallen ’s avonds. De befaamde waterval werkt niet bij mijn soort vlo. Heb er vele schaaltjes vol van door het huis gehad, met kaarsje, met lampje, met LED-lampje, met groen lampje (groen licht trek vlooien aan bleek uit een bepaalde studie). Nul vlooien gevangen. Begon aan mijzelf te twijfelen of het wel vlooien waren en vervolgens besloten om grote stukken karton met omgekeerde tape te bespannen. Deze in de deuropeningen neergelegd, en jawel, zowaar kleine beige vlekjes. Compleet onzichtbaar op de licht gebruinde huid of mijn (hoera…) huidkleurige tegelvloer. Zelfs op witte lakens zie je ze niet, ze zijn een tiksie doorzichtig lijkt het wel. Met een macro camera bleek het toch om een minuscule (1 mm) vlooiensoort te gaan. Uiteindelijk uit pure wanhoop maar besloten om een stoommachine te halen (terugbrengen binnen 15 dagen) ;-) en ben gestaag bezig om alle kastjes naar een buitenruimte te slepen en vervolgens de vloer en kastjes zelf met stoom te neutraliseren. Dat leek ietwat te werken, gisteren voor het eerst ’s avonds geen gekriebel op m'n benen. Vandaag weer wel, maar gelukkig minder / erg laat. Het lijkt dus geholpen te hebben, en ik ga de rest van het huis ook maar stomen / spuiten dan. Lastige klus want t is geen luxe apparaat dus t' gaat traag. Een professional inschakelen wil ik niet – dan zit m’n huis van top tot teen onder supergif, hier in Spanje luistert t' allemaal niet zo nauw. En ik betwijfel of het uberhaupt wel opgelost wordt. Ik heb hier een tubetje agrarische graad 10ml (10%) Pyriproxyfen liggen die ik wellicht ga oplossen in een drager zoals alcohol en vervolgens zelf aanbrengen. Maar ben er huiverig voor, misschien toch maar de aerosol van de supermarkt met Pyriproxyfen weer gebruiken. Aangezien ik zelf geen huisdier heb, moeten de vlooien toch langzamerhand gaan uitsterven? Het is hier flink warm (30+ in het huis) en met alle activiteit van mij lijkt t' me dat ik de boel versneld laat uitkomen nu. Moet ik gewoon blijven volhouden met regelmatig IGR spuiten op ‘interessante’ plekken, permitrine-vloerwas blijven gebruiken en veel stomen? Ik wordt niet meer gebeten door de smeersels die ik zelf aanbreng, dus die krengen zijn goed hongerig en hopelijk dus niet in beste conditie. Stofzuigen doe ik ook, maar heb helaas één stofzuiger van matige kwaliteit en inzetbaarheid. Geschikt voor hoekjes en kieren maar grote oppervlakken heeft ie niet genoeg zuigkracht. Goed, een heel verhaal – maar naar mijn idee ben ik met name aan het vechten tegen nieuw uitkomende vlooien uit cocon-fase. Wat ik echter niet begrijp met alle permitrine op de vloer is hoe de larven of nieuwe vlooien overleven – die eten materiaal ‘van de grond’ vol permitrine of wandelen over de vloer en zouden dus snel het loodje moeten leggen. Of werkt permitrine niet zo 123 als contactstof en gaat er dan weer een dag of wat overheen? Dank alvast voor je advies!
Paul
16 juli 2016Ja, permethrin / permetrine is een synthetische pyrethroïde dat het zenuwstelsel van insecten aantast door de aanwezigheid van 2 ‘chirale centra’ in de molecule, dus het is een contactgif dat volwassen vlooien en uitgekomen nimfen uitschakelt. Wat ik niet snap, is hoe je al maanden zoveel vlooien in huis kunt hebben, aangezien je geen huisdieren hebt. Zitten er misschien veel ratten in de omgeving? Veel kippen? Veel vogels onder dakgoten? Woon je in de buurt van een grote veestapel? Weet je zeker dat het niet om een mijtachtige gaat, bijvoorbeeld wandluis / bedwants? Deze beestjes leven hoofdzakelijk in beddengoed… Kun je de foto die je hebt gemaakt misschien ergens uploaden en hier een linkje plaatsen?
Michaeldk
17 juli 2016Beste Paul, Dank je voor je reactie! Ik snap het ook helaas niet. Ik heb sowieso te lang gewacht met gif spuiten, maar ik blijf toch overal lezen dat vlooien niet of vrijwel niet kunnen voortplanten op een louter menselijke gastheer. Tenzij ze urenlang bloed kunnen zuigen, en ik wordt al wakker bij het minste gekriebel. Ik begrijp ook niet goed hoe ik de hele vloer kan boenen met 3x adviesconcentratie permitrine en dat ze dan nog steeds vrolijk tegen m’n been op huppelen ’s avonds. Ik begrijp de werking van het gif niet volledig ondanks veel lezen – is het direct (minuten / uur) of duurt het lang (dagen)? Vandaag heb ik de sofa van binnen volgespoten met permitrine / pyriproxifen spray. Het hondje heeft erop gelegen, voldoende organisch materiaal dat in het veercompartiment ligt ongetwijfeld. Eens kijken hoe het morgen gaat. Hier een macro fotootje van een gevangen vlooitje… Zoals je ziet: huidkleurig, een beetje transparant, 1 mm groot. Heb vandaag een plakval gezet onder m’n afzuigkap – ik heb al tijden vogels die nesten in de uitlaat ervan (3 hoog, kan er absoluut niet bij). Tot nu toe (3 uurtjes) niks gevangen, dus vermoed toch het hondje. Maar ik laat m een dagje zitten, wie weet. Dank weer voor het meedenken, we worden er aardig moe van. :)
Paul
18 juli 2016Wacht even… Heb je geen huisdieren of toch een hond? :P Permetrine werkt voor zover ik weet direct, enigszins afhankelijk van de hoeveelheid werkzame stof waarmee een vlo in contact komt… Eerlijk gezegd betwijfel ik of de foto een hondenvlo of kattenvlo toont. Het beestje lijkt driehoekig of zelfs gevleugeld te zijn. Kun je ook een foto van de bovenkant maken?
E.
8 juli 2016Goedemiddag Paul, Mijn kat heeft vlooien ( het is een binnenkat dus ik verbaast me hier wel over). Ik woon in een studio, dus alleen de badkamer is apart van de rest van het huis, mijn kat heb ik al dagen in de badkamer zitten zodat het in de rest van mijn woning rustig kan worden, gelukkig is dit haar favoriete plek in huis. Toen ik vlooien in haar vacht zag heb ik direct een pipetje gegeven. Hierna begonnen de vlooien uit te vallen (op mijn bed). Alles op mijn bed heb ik gewassen met 90 graden. Verder heb ik een spray gebruikt door mijn woning en heb ik stofgezogen en gedweild. Vergeleken met wat ik hier verder lees zal het bij mij meevallen, ik zie geen vlooien springen door mijn woning dus ik denk dat ik er redelijk op tijd bij was. Ik dacht eigenlijk dat ik het meeste wel bestreden had tot ik net op werk zat en ik gewoon op mijn bureau een vlo zie springen. Zelf ben ik nog niet gestoken. Ik ben helemaal panisch en bang dat ik die vlooien nooit meer volledig weg krijg. Heb jij nog verdere tips?
Anniek
30 juni 2016Hoi! Ik heb vandaag een kitten opgehaald. 1e huisdier. Ik had m 5 minuten binnen en ik zag al 2 vlooitjes springen. Hij heeft toen nog 10 minuten in m’n woonkamer gelopen en daarna heb ik m terug gebracht. Net met omgevingsspray m’n hele appartement gesprayd ook al is de kitten alleen in mijn woonkamer op de vloer geweest. Nu vroeg ik me af of dit zo voldoende is? Ik heb voor de spray stof gezogen… ook wil ik mijn auto nog stofzuigen daar is de kitten in een doos in vervoerd. Ik ben van plan volgende week een andere kitten aan te schaffen. Kan dit? Groetjes
Paul
1 juli 2016Niemand kan voorspellen hoeveel vlooien, vlooieneitjes, vlooienlarven en vlooiencocons de kitten door je woonkamer heeft verspreid en waar ze inmiddels terecht zijn gekomen. Er kan dan ook niet zomaar 1-2-3 worden bepaald “of dit zo voldoende is”… De mogelijkheid bestaat zelfs dat de vlooien resistent zijn tegen de door jou gebruikte omgevingsspray; in dat geval kun je er zeker van zijn dat deze anti-vlooienbehandeling niet afdoende is. Al met al kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en de komende dagen heel veel stofzuigen, vooral ook in hoekjes en kiertjes, zoals onder plinten en in naden tussen laminaatdelen. Ik zou voorlopig nog geen nieuwe kitten in huis halen; wacht twee weken af, stofzuig heel veel, stamp flink door het huis om eventuele ‘slapende’ eitjes te triggeren en wacht af of je vlooienbeten oploopt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je met redelijk gerust hart een andere kitten in huis halen, maar logischerwijs vragen of de kitten behandeld is tegen vlooien en de vacht goed controleren voordat je hem/haar in je auto zet.
jacklynn
1 juli 2016Nou, ik vind het heel dramatisch om een kitten gelijk terug te brengen! Je maakt je o zo druk om je huis, maar kitten was zonder pardon de deur uit? En nu moet er ergens in de wereld een of andere mafkees zijn, die jou nog een kitten meegeeft? Ik hoop voor jou eerlijk gezegd dat je hele huis onder de vlooien komt te zitten en dat je er van je levensdagen niet meer van af komt. Wat bent u een smerig persoon zeg… bah! Nestvlooien zijn heel normaal, dus ik zou als ik jou was gewoon lekker bij Intertoys een FurReal Friend kopen. Hoef je hem tenminste niet terug te brengen, maar kan je hem gewoon weg pleuren als je er klaar mee bent.
Evy
8 juli 2016Doe jij hiervoor je kitten al ineens weg??? Vreemd… zo ga je nog vaak van kat mogen veranderen hoor… 1 wasbeurt met shampoo voor kittens en het beestje had vlovrij geweest… ach ja…
Anita
12 augustus 2016En dan breng je het beestje terug even voor de duidelijkheid het is geen ding wat leuk staat bij je inrichting ,iedereen die een kitten in huis neemt weet dat ze vlooien hebben hoort er gewoon bij sorry maar jij verdient geen huisdier je kan beter een Furby kopen!
Masbam
21 juni 2016Dag, Van het weekend een nieuwe kitten gehaald. En ja hoor vlooien! Raak elke dag ligt in paniek bang dat ze zich verspreiden door het huis en ik boze ouders op mijn dak krijg. Morgen ga ik naar de dierenarts, en hoop ik dat de dierenarts een wondermiddel heeft om die ellendige beestjes te bestrijden. Maar het probleem is nu het huis zelf, ik ben zo bang dat we over een paar weken een vlooienplaag hebben. Ben al begonnen met een deel te wassen op 60 graden, zoals de kussen en dekentjes die we hebben liggen in de woonkamer. Alleen hoe zit het met de rest? In de woonkamer hebben we weinig stoffen spullen liggen, op de kussen en dekentjes na. Maar hoe zit het met de eitjes die je meeneemt in de sokken naar de slaapkamers??? Raak nogal in paniek hier. Heb Bolfo omgevingsspray gehaald, daar zal ik sowieso de woonkamer mee behandelen. Ik denk om er nog 1 te halen voor de 1ste en tweede etage, over paar weken de vlooienbestrijder langs laten komen? HELP!
Johanna
20 juni 2016Beste Paul, Ik heb een andere dierenarts gebeld voor een second opinion. Deze zei dat ik zonder problemen de Stronghold kon gebruiken voor mijn zwangere poes. Ik heb haar dus een pipet gegeven en hoop maar dat het goed zal gaan met de kleine kittens. Verder heb ik een omgevingsspray gebruikt voor de mandjes en matten in huis. Helpt het om de wasbare dekentjes etc. te wassen in de wasmachine met azijn op 60 graden?
Paul
21 juni 2016Wassen op 60 (of liever nog 70) graden Celsius is absoluut een aanrader! Met omgevingssprays moet je overigens wel heel goed oppassen als er mensen en/of dieren in huis aanwezig blijven. Er zijn namelijk heel veel omgevingsproducten tegen vlooien die je uitsluitend mag gebruiken als er een x-aantal uren niemand in huis verblijft. Lees daarom altijd heel goed de bijsluiter / gebruiksaanwijzing voordat je een omgevingsspray inzet.
Johanna
19 juni 2016Hallo, Ik heb een aantal katten en een hond. Nu heb ik ook een zwangere poes (3 weken zwanger). Helaas en tot mijn grote schrik zag ik een aantal vlooien… Mijn andere dieren zijn allemaal behandeld tegen vlooien met Stronghold (katten) en Nexgard (hond). Nu wil mijn dierenarts liever niet dat ik de zwangere poes behandel en heeft mij aangeraden alleen deze poes elke dag grondig te kammen en all vlooien zodoende eraf te halen. De andere dieren hebben geen vlooien meer of zeer verzwakte vlooien. Mijn vraag is, kan ik inderdaad beter niet de zwangere poes behandelen? In de bijsluiter van Stronghold staat dat het wel kan… En kan ik door steeds te kammen toch het probleem binnen de perken houden?
Paul
20 juni 2016Door te kammen kunnen vlooieneitjes en vlooiencocons zich juist ook door je woning verspreiden. Dat ligt maar net aan de randomstandigheden, o.a. aan hoeveel vlooien er aanwezig zijn en in welke stadia… Ik ben geen expert en ben het niet per se met je dierenarts oneens, maar Strongold zelf stelt: “Ook is er de zogenaamde nestbescherming: maandelijkse toediening van Stronghold aan de zwangere en zogende teef of poes houdt de pups en kittens in het nest volledig vlovrij tot het moment waarop ze individueel met Stronghold behandeld mogen worden”. Wel behandelen zou dan ook dubbel voordelig kunnen uitpakken. Misschien moet je je dierenarts nog eens vragen wat zijn/haar bezwaar precies is tegen het behandelen van een zwangere / drachtige poes…
Onbekend
1 april 2016Hallo, Mijn kat is op 6-jarige leeftijd overleden. Supergezond beestje was het altijd al geweest. Alleen toen ik haar op mijn nieuwe woning had, begon ik last te krijgen van bijtende beestjes. Maar zij is inmiddels overleden (het zal toch niet, overlijden door vergeten te ontwormen / ontvlooien?)… Toen ik dat bij de artsen aangaf in spoedhulp Amsterdam zeiden ze, nee, dat kan het niet zijn. Ze had acuut nierfalen. Een waarde van 1560 of zo, super hoog. Maar nu ik nog steeds superveel geprikt word, denk ik, heeft dat haar dan doen overlijden of zo? Maar ja, dokter zei van niet. Maar nu een duidelijke vraag… Wat moet ik doen als schoonmaken en sprayen niet meer helpen? Maar weken later na haar overlijden word ik echt vaak geprikt als ik thuis ben. :( Ik heb nu een spray van de dierenwinkel. En ik ben schoonmaker als werk, maar ik ben bang dat het niet gaat helpen. Ik word al tijden geprikt, ook na schoonmaken. :( Volgens mij als je een vlooienscanner had zag mijn kamer op de scanner eruit als diep donkerrood. Als in gevaar voor je leven! :D
Martha
1 april 2016Ik woon in een oud huis, jaren 30, oude houten vloer met overal kieren en naden op de benedenverdieping. Boven alle kamers behalve de badkamer tapijt. Ik heb ondertussen bijna 20 bussen omgevingsspray gebruikt zowel boven als beneden. We zijn twee maanden verder en nog zie ik bijna dagelijks 1 a 2 (vandaag zelfs 3) vlooien op mijn witte sokken zitten. Ik kan ze wel eraf plukken en in een sopje gooien zodat ze doodgaan, dus het lijkt me wel dat ze sloom zijn door de omgevingsspray en dat dit dus wel z’n werk doet. De hond is tevens behandeld. Met Bravecto en later met Stronghold. De hond is dan ook vlovrij. Kan het zijn dat de vlooien die ik nu na 2 maanden nog steeds elke dag zie, uit de kieren en naden komen waar ik niet bij kan met spray? En kunnen deze zich dan nog voortplanten of gaan ze eerder dood als ze zich voeden aan mijn hond, dan dat ze zich kunnen voortplanten? Ik stofzuig verder wel elke dag en gooi eens per week er de combinatie spiritus x azijn x Dreft over de vloer (ik weet dat dit funest voor de vloer is, maar na 2 maanden elke dag stofzuigen en de zak elke dag weggooien werd ik er aardig moedeloos van)…
Paul
2 april 2016Ja, de kans is zeer groot dat het hier om ‘verdwaalde’ vlooien gaat die uit verscholen eitjes komen. Ze komen direct in contact met de omgevingsspray of met de behandelde hondenvacht en zijn waarschijnlijk op sterven na dood wanneer ze eenmaal je sokken hebben bereikt. Normaliter kun je vlooien echt niet zomaar oppakken, ze zullen direct wegspringen… Dus het gaat hier sowieso om zieke / vergiftigde exemplaren. De kans dat vlooien zich voortplanten zonder hondenbloed of kattenbloed te consumeren, is sowieso al nihil, maar als je hond behandeld is en de vlooien (dood)ziek zijn, is verdere voortplanting nagenoeg uitgesloten. Logischerwijs kan ik niet inschatten of er nog ergens een gezonde vlo rondloopt / rondspringt, dus zekerheid kan ik je niet geven… Maar na 25 bussen anti-vlooienspray en een hond die behandeld is met 2 spot-on-antivlooienmiddelen, lijkt de kans op vlooienvermenigvuldiging mij uiterst gering.
Esther
28 maart 2016Hallo! Ook hier steeds weer opnieuw last van vlooien ! Ik word er gek van . Onze hond Pipet gegeven tussen de schouderbladen een vlooienband heeft ie om banken huiskamer, keuken heel de beneden verdieping ingespoten , het kleed ingespoten en een week in de schuur gelegd , en na week alles weer gezogen en terug gelegd , en lijkt wel of t weer opnieuw begint? Kleed maar wegdoen? Of moeten die na een week wel weg zijn daaruit? Graag tips want ik word er echt gek van. En ben al klauwen vol geld kwijt aan bestrijdingsmiddelen . Gr. Esther
Lut
25 maart 2016Beste Paul, Het is geleden van 29 januari dat ik uw raad gevraagd heb betreffende vlooien in huis, zonder huisdieren. Ondertussen is het hele probleem gelukkig al een hele tijd opgelost. We stofzuigden 2 maal per dag en alles wat mogelijk was werd in de diepvries gelegd gedurende 24 uur. Toch bleven we regelmatig een vlo zien, nooit veel en sommige dagen geen. En opeens daagde het, er bevond zich een vogelnest op het overdekt terras In de nok, in een hoek, tamelijk hoog, boven de deur. De merels waren sinds half december terug. Toen we het nest verwijderd hadden, merkten we dat er levende vlooien in zaten. We hebben dan daar goed gesprayd en nog een week gestofzuigd, maar eigenlijk vanaf het moment dat het nestje was opgeruimd, zijn de vlooien ook binnen verdwenen. Ondertussen zijn we toch een kleine maand verder. Ik wou u toch graag op de hoogte brengen, en u nogmaals bedanken voor uw goede info. Vriendelijke groeten, Lut
Paul
25 maart 2016Beste Lut, Ontzettend bedankt voor de update! Dat is inderdaad een hele goeie… Vogels dragen vogelvlooien en andere parasieten bij zich. Zodra het laatste nestje met vogeljongen uitvliegt, blijven de laatste vlooien, vlooieneitjes en vlooiencocons verlaten in het nestje achter. Als je vervolgens bij zo’n verlaten vogelnest in de buurt komt, zullen de achterblijvers ontwaken en je hongerig c.q. uitgehongerd bespringen. Zodoende kan nog geruime tijd een vogelvlooienpopulatie in een verlaten vogelnestje blijven bestaan. Dat is de reden dat ik mijn vogelkastjes / nestkastjes altijd met een regenpak aan leegschud, vervolgens met een tuinslang uitspuit en tot slot met een lange vuilniszak om de arm uit schraap met een plamuurmes, alvorens ik ze terug hang voor overnachtende vogels en de broed voor volgens jaar. Vogelnesten en nestkastjes zijn al met al heuse broedhaarden voor parasieten, waaronder vogelvlooien! Vlooien in een woning zonder huisdieren geraken 9 van de 10 keer binnenshuis via wilde of verwilderde dieren. Niet alleen vogels, maar ook muizen, ratten, vleermuizen, eekhoorns, egels, wezels en mollen. Nogmaals heel hartelijk bedankt voor de informatie; ik verwacht dat meer mensen hiermee geholpen zijn… Groeten, Paul
Linda
25 maart 2016Ik heb twee weken geleden vlooien bij mijn kat ontdekt. De dierenarts heeft hem met een spray behandeld en druppeltjes in zijn nek gegeven. Het huis hebben we direct met een anti-vlooienspray behandeld. Maar nu 2 weken later is de kat nog steeds vlooienvrij, en ook geen eitjes of poepjes te vinden. Maar ik word nu zelf gestoken in bed, en we hebben levende vlooien gevonden in de kinderkamers. Hoe kan het dat er nu nog steeds vlooien in huis zitten en niets op de kat. En wat is nu de beste manier om de plaag verder te bestrijden.
Paul
25 maart 2016Waarschijnlijk hebben er nog eitjes en cocons in de betreffende kamers gelegen (of op spullen gezeten) die naar de betreffende kamers zijn versjouwd. Als je kat onlangs behandeld is met druppels / pipet, zou je je kat in de besmette kamers kunnen laten rondlopen. Kattenvlooien hebben namelijk de voorkeur voor katten en als ze op een vers behandelde kat springen zijn ze met een beetje gelukt direct dood.
Linda
25 maart 2016Beste Paul, bedankt voor het snelle antwoord. Ik heb nog een vraag, onze kat is namelijk een buitenkant. Moeten wij hem vanaf nu binnen houden, of zou de behandeling van de dierenarts afdoende zijn om nieuwe bestemming door andere katten te voorkomen. Wij wonen namelijk in Turkije waar veel zwerfkatten zijn. Het is bijna ondoenlijk om te voorkomen dat de kat naar buiten glipt i.v.m. twee kinderen en we wonen op de eerste verdieping.
Paul
25 maart 2016Dat ligt maar net aan de gebruikte werkzame stoffen (giffen) en eventuele resistentie onder vlooienpopulaties. Helaas ben ik niet bekend met de in Turkije gebruikte anti-vlooienmiddelen, noch met eventuele resistentie jegens deze middelen onder Turkse vlooienkolonies. Maar je kat binnenhouden, garandeert sowieso een stukje aanvullende bescherming en zekerheid.
Danielle
12 maart 2016Ik weet niet zeker of ik vlooien thuis heb. Heb nl geen huisdieren. Maar heb rare vlekken (jeuk bultjes) maar de dokter kan het niet verklaren… Ga van de week naar de dermatoloog (na bloedprikken doorgestuurd door de dokter) maar ik blijf het internet zelf ook afzoeken. En vandaag ontdekte ik drie heel mini zwarte beestjes op mijn dekbed (nadat ik hem buiten had gehangen en binnen haalde). Kan je vlooien hebben zonder dat je huisdieren hebt? En zo ja hoe kan ik dat dan bestrijden? (Lees alleen over middeltjes op de katten en zo…) hopelijk krijg ik een goede tip om uit te proberen, alvast bedankt!
Paul
13 maart 2016Ja, je kan vlooien hebben zonder huisdieren, maar vlooien krijg je wel altijd VIA dieren. Misschien is het beddengoed belaagd door katten of honden toen het buiten hing te drogen? De kans dat vlooien dan vanaf hun ‘gastheer’ op levenloos beddengoed springen, is overigens niet erg groot. Het lastige van je verhaal is dat je niet eens weet of de beestjes die je hebt gevonden daadwerkelijk vlooien betreffen… En of de jeukende vlekken / bultjes daadwerkelijk beten zijn van het één of ander. Het kan evengoed zo zijn dat het om totaal andersoortige beestjes en bultjes gaat. Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van vlooien, dan kun je binnenshuis een omgevingsproduct gebruiken.
Lisa
15 maart 2016Zoek even op bedbugs. Als ze echt in je bed zitten en je hebt veel bulten in rijtjes, kan het goed dat zijn. Sterkte als dat het is…
Paul
15 maart 2016‘Bed bugs’ oftewel ‘Cimex lectularius’ heten in het Nederlands bedwantsen en vroeger ook wel wandluizen… ter info.
Nini
13 februari 2016Maar klopt dat ook dat een kit sneller dood gaat door de vlooien en hoe moet ik met die matras doen en trouwens moet het Perseen vlooien band bij de stofzuiger???
Paul
13 februari 2016Nee, een kitten gaat niet sneller dood van een anti-vlooienmiddel, zolang je maar het juiste middel (voor katten van het aangeduide gewicht) neemt. Kittens kunnen wel flink ziek worden (en zelfs doodgaan) als je veel vlooien in huis hebt. Een kitten is immers maar een klein beestje, met relatief weinig bloed, dus als er maar genoeg vlooien bloed opzuigen, kan er ernstige bloedarmoede optreden, met mogelijkerwijs de dood tot gevolg. Extra vocht, extra ijzer en eventueel bloedtransfusie kan dan nodig zijn, altijd in samenspraak met een dierenarts. Over de vlooienband in de stofzuigerzak weet ik dus niet of het veilig is in verband met potentieel brandgevaar. En je matras zou je kunnen laten stomen of behandelen met een stoomreiniger.
Nini
13 februari 2016Beste Paul! Ik heb een kitten hij is nog geen een jaar, hij word dit jaar een jaar. ? Maar wat ik mij af vraag is ??? Hij heeft veel vlooien ? Volgens mij in oktober of november ik kwam pas laat achter en in december heb ik een piepertje besteld . Maar ja hij heeft nog steeds heel erg last ? Ik hoor alleen maar rare dingen er over als een kitten niet behandeld word dat ze binnen paar maanden dood gaan ☹️ En ene zeg je moet je huis goed gaan sprayen spray merk van kruitvat , overal waar je kat is gegaan voor beeld keuken douch kamers enz, en ene zeg weer stop je kleren in de vuilnis zak laat een week zitten dan gaan de eitjes of vlooien dood, ene zeg weer je moet niet gaan dweilen ze zeggen ook als je gaat schoonmaken moet je azijn gebruiken of beetje afwasmiddel, en ander zeg weer je gordijnen 90/60 graden wassen ook met azijn ook je kleren etc, ene zeg je moet je bed verschonen iedere dag en ramen open doen dat het binnen gaat luchten, ene zeg als je spray heb gooi je kleren in een kamer en spuit alle kleren en hou de deur dicht tot vijf uurtjes en daarna gooi je je kleren op 60/90 graden maar dan gaat je je kleren krimpen toch ? Ik ben ook heel erg gebeten door vlooien mijn voet mijn lichaam zit ook beetje onder het ergste mijn voet. Pfff wat is nou beter voor een kitten laten onderzoeken of moet ik pipetjes halen of vlooienband ??? En o ja met stofzuigen zeggen ze ook vlooienbandje voor je stofzuiger, ze zeggen ook vaak het beste spul is bij de dierenarts ??? ik weet echt niet meer wat ik allemaal moet gaan doen … ? Zit helemaal dwars wilt u zo vriendelijk een reactie willen sturen naar mij. Met Vriendelijke Groet, Nini
Paul
13 februari 2016Alles draait om volgorde. Stofzuigen en dweilen is HEEEEEEEL erg belangrijk in geval van een vlooienplaag, maar dit moet je natuurlijk niet doen net nadat je een omgevingsspray tegen vlooien hebt rond gesprayd. Huis-tuin-en-keuken-middeltjes zoals azijn. afwasmiddel en olie werken niet om effectief en efficiënt vlooien te bestrijden. Misschien dat je er sporadisch een vlo mee doodt, maar cocons en eitjes echt niet. Behandel je kitten gewoon met een vlooienpipetje (geschikt voor katten, dus NIET voor honden!; speciaal voor kittens!; passend bij het lichaamsgewicht in kilo’s van de betreffende kitten!). Daarnaast moet je je woning behandelen met een omgevingsmiddel behandelen. Gebruik allebei de middelen precies volgens de bijsluiter. In de bijsluiter kun je ook lezen wanneer je weer mag stofzuigen, dweilen, et cetera. En of jij en je kitten binnen mogen blijven na het sprayen. Voordat je begint met de omgevingsspray kan het handig zijn om kleding, beddengoed, knuffelbeesten, dekentjes van de kat, enzovoorts heet te wassen (kan inderdaad krimpen), te laten drogen en direct daarna kurkdroog hermetisch af te sluiten in vuilniszakken. Vlooien en larven zullen doodgaan. Cocons 9 van de 10 keer ook. En veruit de meeste eitjes eveneens, maar dat ligt aan de wastemperatuur. Eventuele overlevenden zullen daarna doodgaan door de omgevingsspray en de kattenpipet. Een vlooienband in de stofzuigerzak kan ervoor zorgen dat vlooien die worden opgezogen doodgaan en dus niet uit de stofzuiger kunnen kruipen, maar ik weet niet in hoeverre dit brandgevaarlijk is. Als de vlooienplaag te erg is en inmiddels overal eitjes en cocons liggen, dan kan het zelfs raadzaam (en goedkoper) zijn om een professionele vlooienbestrijder in te schakelen. Succes!
Nini
13 februari 2016En nog een vraagje ze zeggen ook qua mensen dat je jezelf kan ontvlooien of zo of bedoelen ze een crème kopen dat ze jou niet kunnen bijten net als muggen???
Paul
13 februari 2016Mensen hoeven zichzelf niet te behandelen tegen vlooien. Vlooien leven namelijk niet op mensen. Een vlo springt op je, bijt ettelijke keren en laat zich dan weer op de grond vallen. Als je veel last hebt van vlooienbeten kun je je sokken en broekspijpen grondig in sprayen met DEET. En vervolgens lekker door het huis stampen, van kamer naar kamer… dat kan nog bijdragen aan de bestrijding van vlooien ook.
Nini
13 februari 2016En oja als je spray koopt moet je ook in de kast ook spuiten en in de keuken kastje enz?
Paul
13 februari 2016Gewoon de gebruiksaanwijzing / bijsluiter van het betreffende anti-vlooienmiddel grondig doorlezen… Normaliter mag je vlooiensprays niet in keukenkastjes sprayen. Zulke sprays zijn immers giftig en in je keukenkastjes bewaar je doorgaans voedsel en eetgerei. Zolang je kitten niet in je keukenkastjes heeft gezeten, is de kans dat zich daar vlooieneitjes en vlooiencocons bevinden bovendien minimaal.
Al
10 februari 2016Beste Paul, Sinds kort weer last van vlooien in huis. Wij hebben een kat in huis die ieder nacht buiten is. Zelf lijkt de kat weinig last van vlooien te hebben. Zelf word ik echter lek geprikt door die beesten, terwijl anderen in huis dit niet hebben. Het is vaker voorgekomen en heb ook HG anti vlooien spray. Zou het genoeg zijn om mijn eigen kamer grondig in te spuiten met dit of zal ik het gehele huis moeten behandelen? Of moet ik ook de kat maar weer opnieuw behandelen met druppels? Mvg, Al
Paul
10 februari 2016Nee, het is absoluut niet toereikend om 1 kamer tegen vlooien te behandelen. Naar alle waarschijnlijkheid liggen inmiddels overal binnenshuis vlooieneitjes en vlooiencocons die via de vacht van de kat worden verspreid. Wat je veel beter kunt doen, is de hele woning behandelen met een omgevingsspray en standaard periodiek je kat behandelen met een (spot-on) anti-vlooienpipetje (speciaal voor katten!!!). Google maar eens op “vlooien pipet kat” of “spot-on vlooien kat”… Als je kat stelselmatig volgens de bijsluiter wordt behandeld tegen vlooien, zullen eventuele vlooien die op de kat springen direct doodgaan, waardoor geen nieuwe levende vlooien mee naar huis kunnen worden gezeuld. Succes!
Al
10 februari 2016Bedankt Paul voor je snelle reactie! Gelijk morgen weer nieuwe pipetjes halen. De oude die ik had waren ten eerste verlopen en zat alleen Fipronil in, wat schijnbaar dus alleen volwassen vlooien dood. Daarnaast had ik nog eigenlijk een paar klein vragen: 1. Is het noodzakelijk alle kleren te wassen? En hoe behandel je bv kasten tegen larven? Mijn kat zal hier waarschijnlijk nooit in komen en dus ook niet bestrijden als zij selamectine in haar bloed heeft? 2. Daarnaast heb ik bestrijdingsspray van HGX spray in huis, opgezocht wat erin zit: werkende middelen zijn permethrin en tetramethrin, nu heb ik uw andere artikelen gelezen en hierin staat volgens mij dat deze middelen alleen de volwassen vlo/larven bestrijd door het systeem plat te leggen, maar niet van de eitjes. Nu zie ik dat de pipet wel Pyriproxyfen bevat, en van hetzelfde merk (Exil) de spuitbus (alleen weer permethrin en tetramethrin) niet. Is het technisch niet mogelijk om die stof in spuitbussen te verwerken? leek mij interessant om te weten. 3. moet ik die spray overal spuiten? dus ook op matrassen en grote tapijten? deze zijn lastig te wassen. Ik vroeg me namelijk af hoe die spuitbussen/omgevingsspray te werk gaan. Trekt het vlooien aan waardoor ze er mee in aanraking komen of is het nou zo dat alleen wanneer je de juiste plek behandeld zij er aan gaan. In dat geval zou je dus bijna je gehele huis moeten bestrijden. Bedankt alvast, Al
Paul
11 februari 2016Hallo Al, De vragen die je stelt heb ik allemaal al eens behandeld. Is het niet in en onder dit artikel over vlooien in de woning, dan wel in of onder de volgende artikels:
Hopelijk ben je heel snel van je vlooienprobleem verlost! Groeten, Paul
Lut
29 januari 2016Beste Paul, Hartelijk dank voor uw uitleg, het geeft ons wel moed dat het probleem opgelost kan worden, zonder bestrijdingsmiddelen die schadelijk en gevaarlijk zijn voor de kleintjes. We hebben ondertussen toch nog een vlo gezien, we stofzuigen 2x per dag erg grondig. Nu beschikken wij over een grote diepvrieskist, daarin steken we nu pluchen beestjes, dekentjes, kussens ….. We steken eerst alles in zakken die we goed afsluiten. De diepvriezer heeft een temperatuur van toch meer dan -18°. Een veearts zei ons dat zo alles vernietigd zou worden, als alles er 24 uur blijft inzitten, ook larven en poppen. Nu las ik ergens op een forum dat ze zelfs nog overleven na meer dan 18 maanden in de diepvries. Kan u mij uw bevindingen hieromtrent weergeven en ik hoop natuurlijk dat hetgeen ik gelezen heb niet juist is. Heel erg bedankt, en sorry als wij u teveel lastig vallen met onze vragen. Vriendelijke groeten, Lut
Paul
29 januari 2016Beste Lut, Mensen helpen is de reden dat we uberhaupt met deze site zijn begonnen, dus blijf er maar gerust op los branden. ;) Voor zover ik weet gaan vlooien, cocons en eitjes al dood bij temperaturen van zo’n 2 tot 3 graden Celsius (dus boven het vriespunt). Bij -15°C tot -18°C kun je er echt absoluut zeker van zijn dat niets meer in leven is. Zolang vlooien maar niet kunnen meeprofiteren van de lichaamswarmte van een warmbloedige. Een hond die in de sneeuw speelt, is bijvoorbeeld niet gegarandeerd verlost van zijn vlooien… In het gunstigste geval moet er dus echt sprake zijn van directe blootstelling aan vorst; bij voorkeur temperaturen (ver) onder het vriespunt. Vooral verpopte vlooienlarven (poppen / cocons) zijn zeer hardnekkig en kunnen zeer barre omstandigheden doorstaan. De temperatuur buiten de cocon moet dus lang genoeg onder nul zijn om binnenin de cocon vorst te creëren. Een onderdompeling in ijswater is bijvoorbeeld niet voldoende. Succes! Groeten, Paul
Monica
29 januari 2016Hallo, ik weet niet wat ik nog kan doen. Onze kat had vlooien. Haar behandeld 2 weken geleden met beaphar. Volgens dierenarts niet zo goed voor haar. Maandag krijgt ze stronghold. Zijn gezin met 3 kinderen. Onze oudste dochter van 9 wordt steeds geprikt ’s nachts in haar bed. Na alles op 60 graden gewassen te hebben. Haar kamer behandeld met spuitbus (bed, matras, stoel, zelfs gordijn, kieren) en woonkamer. Slaapt ze na poosje weer in haar bed. Dat ging 2 nachten goed en vannacht is ze weer paar x geprikt. Zij is de enige die geprikt wordt. Haar zusjes van 7 en 4 hebben nergens last van. Heb al die weken geen enkele vlo in huis gezien. Alleen die paar op de kat toen. Ik weet niet meer wat ik nu nog kan doen. Uiteraard wordt er gezogen en de kat wordt elke dag gekant. Die is vlooien vrij. Het is ook alleen ’s nachts. Wat zie ik over het hoofd. Of moet ik het nog wat tijd geven…. Dank je alvast!
C.
31 januari 2016Misschien op dr knuffels of poppen dat nog wat van vlooien zit. Meestal vergeet je die mee te wassen.
Monica
3 februari 2016Nee C helaas. Die zitten al 3 weken in een vuilniszak. Ik weet het echt niet meer. Gaan nu maar van kamer ruilen. Ik geef het op.
Paul
4 februari 2016Welke omgevingsspray tegen vlooien heb je gebruikt om je woning te behandelen?
Monica
4 februari 2016Hoi Paul, Ik heb Beaphar en Bolfo spray gebruikt.
Paul
4 februari 2016Bij een succesvolle anti-vlooienbehandeling zou je woning na 2 weken echt wel vlovrij moeten zijn. :( Misschien dat er in een bepaalde ruimte toch nog eitjes en cocons zijn blijven liggen die niet in contact zijn gekomen met deze anti-vlooienmiddelen?
Monica
4 februari 2016Ik ga morgen nog x spuiten en ga vlooienband halen en die in stukken knippen en verspreiden op haar kamer. Hoop effectief dit x
Annie
5 februari 2016Als de vlooiensituatie zo erg is zou ik een bestrijdingsbedrijf laten komen. Wij hebben drie jaar geleden een vlooienplaag gehad. Kleine kinderen in huis en ik was zwanger. De Rentokil gebruikte een speciaal bestrijdingsmiddel en we waren direct van de vlooien verlost. Knuffels gewassen op 60 graden.
Lut
24 januari 2016Beste Paul, Ik heb al zeer veel gelezen op uw site, maar toch kan ik er niet echt aan uit of die vlooien nu vanzelf uitsterven en zich niet kunnen voortplanten als er geen huisdieren zijn of dat er een bestrijdingsmiddel moet gebruikt worden in het hele huis. Heb ik het goed dat als er alle dagen goed gestofzuigd wordt de vlooien en ook de eitjes op de duur verdwijnen. Kunnen de vlooien zich ook in de kamerplanten bevinden? Of schakelen we beter een gespecialiseerde firma in? Alvast bedankt, ik hoop echt dat het opgelost kan worden.
Paul
25 januari 2016Beste Lut, Ik zal de theorie achter het voedingsmechanisme van vlooien uiteen proberen te zetten: Ieder vlooiensoort heeft zijn eigen geprefereerde gastheer. Kattenvlooien worden aangetrokken door katten, hondenvlooien door honden, mensenvlooien door mensen… Het bloed van een niet-preferabele gastheer kan een vlo in leven houden, maar de vruchtbaarheid van de vlo neemt hierdoor enorm af… Een doorsnee kattenvlo die regelmatig een bloedmaaltijd bij een kat kan afnemen, wordt al snel 100 dagen oud. Een kattenvlo kan gemakkelijk overleven op uitsluitend mensenbloed, maar kattenvlooien zijn niet gemaakt om zich aan een gladde mensenhuid te vergrijpen. Als je een kattenvlo actief zou helpen om dagelijks 15 minuten lang vrijelijk bloed uit he arm te zuigen, kan ‘ie maar liefst 185 dagen oud worden. Maar bij voedingsintervallen op een mens van 10 minuten (zoals die zich in een ‘natuurlijke’ omgeving ongeveer zullen voordoen) zullen vrouwelijke vlooien nog maar tot 30 dagen in leven blijven en mannelijke vlooien tot slechts 17 dagen. De levensspanne van een kattenvlo neemt dus al snel met >60% af als ‘ie geen kattenbloed krijgt… En veruit de meeste vlooien zijn al binnen 12 dagen kassiewijle… In theorie kunnen kattenvlooien zich zelfs voortplanten op mensenbloed, maar ook hierbij geldt dat de situatie voor de kattenvlo ideaal moet zijn. Kattenvlooien moeten meerdere uren aan een stuk vrijelijk op je lijf kunnen zitten. En dan nog zal een vrouwelijke kattenvlo op een dieet van mensenbloed hooguit 3 tot 4 levensvatbare eitjes leggen (t.o.v. 30 vlooieneitjes op een dieet van mensenbloed). Het gaat hierbij ook nog eens om testresultaten in een gecontroleerde omgeving waarbij het kattenvlooien zo gemakkelijk mogelijk is gemaakt om zich voort te planten. In een ‘natuurlijke’ menselijke woonomgeving is de kans dat een kattenvlo zich voortplant op een dieet van mensenbloed zeer klein tot nihil. In theorie kan het dus wel, maar in de praktijk is het uiterst onwaarschijnlijk. (bron + bron) Dat een kattenvlooienpopulatie zonder kattenbloed vroeg of laat vanzelf uitsterft, staat sowieso vast. Of vlooien in kamerplanten kunnen zitten, weet ik niet. Ik zie geen directe reden om aan te nemen dat ze zich daar zouden schuilhouden. Kleine beestjes in plantenpotten zijn meestal springstaartjes, knutjes of bladluizen. Word je momenteel uberhaupt gestoken en ontstaan er geclusterde groepjes van jeukende vlooienbultjes c.q. vlooienbeten? Zo niet, dan vraag ik me af of er uberhaupt sprake is van een vlooienprobleem. Succes! Groeten, Paul
Jamal
18 januari 2016Hallo Paul, Geweldige website heb je!! Tot onze grote ongenoegen heeft onze poes vlooien mee naar huis genomen. We hebben onze poes behandeld en ze zou nu vlooiloos moeten zijn. Helaas zie ik o.a in ons bed vlooien en laatst pakte ik een shirt uit de kast en zag gewoon een vlooi lopen…ik heb nu heel wat vlooienbeten op mijn lichaam. Op het moment hebben we een baby van 4 maanden. Ik vraag me af of een vlooienbeet gevaarlijk is voor een baby? En welke bestrijdingsmiddelen middelen kunnen we gebruiken die niet schadelijk zijn voor baby’s? Ik merk trouwens dat ik hier en daar wat eitjes zie, hoelang duurt het voordat er uit een eitje een vlooi komt?
Paul
19 januari 2016Beste Jamal, Als je vlooien in huis hebt, dien je naast een spot-on anti-vlooienmiddel (in de vorm van druppels) voor je kat ook een omgevingsspray of omgevingspoeder voor je woning te gebruiken. Vlooienbeten kunnen absoluut gevaarlijk zijn voor een baby. Dit ten aanzien van vlooienallergie, lintwormen, bacteriële infecties en zelfs bloedarmoede. De kans op gevaarlijke complicaties is niet groot en het begrip ‘gevaarlijk’ is in dit opzicht sowieso relatief. Meestal blijft het bij intense jeuk, maar naarmate een vlooienplaag langdurig aanhoudt en naarmate je kindje vaker en vaker gebeten wordt, kunnen in theorie heikele situaties optreden. Voor zover ik weet zijn er geen vlooienbestrijdingsmiddelen die ongevaarlijk zijn voor baby’s. Je zult je woning dan ook moeten behandelen volgens de bijsluiter van het betreffende omgevingsmiddel en je baby zolang elders onderbrengen. Hoelang het duurt voordat vlooieneitjes uitkomen, verschilt sterk per situatie… Gemiddeld duurt het ergens tussen 2 dagen en 2 weken voordat vlooieneitjes uitkomen… Maar zolang er geen ‘prooi’ voor een bloedmaaltijd in de buurt van een vlooieneitje komt, kan een vlooieneitje vele maanden tot zelfs 3 jaar in een slapende c.q. sluimerende rusttoestand levensvatbaar blijven. Dus een verdwaald vlooieneitje kan in het allerergste geval maar liefst 3 jaar na dato nog voor problemen zorgen. Vlooiencocons (pupa-stadium) kunnen al na 3 dagen uitkomen, maar in extreme gevallen ook pas na 1 jaar. Gemmiddeld genomen brengt iedere volwassen vlo 57 eitjes voort, waarvan zich er 34 doorontwikkelen tot larven en er zich 8 in een cocon wikkelen en tot wasdom komen. Nog veel meer over deze vraagstukken omtrent vlooien en vlooienbestrijding vind je desgewenst in (en onder) deze artikels over vlooien:
Sterkte, succes & groeten, Paul
Jamal
19 januari 2016Dag Paul, Hartelijk bedankt voor jouw snelle reactie! We hebben thuis ook een stoomreiniger, zou dat ook een uitkomst bieden? En wellicht staat het al ergens beschreven, maar is er één soort bestrijdingsmiddel die ervoor zorgen dat zowel de vlooien, eitjes als larven effectief vernietigt?
Paul
19 januari 2016Een stoomreiniger kan zeker helpen om effectief vlooien te bestrijden! En voor wat betreft je laatste vraag: zie het derde linkje in mijn vorige reactie. ;)
Jamal
19 januari 2016Bedankt Paul! Ik hoop met de stoomreiniger veel vlooien, larven en eitjes mee te kunnen doden. Ik begrijp dat ik sowieso een omgevingsspray moeten hebben die of selamectine of pyriproxyfen moet bevatten. Heb jij een suggestie voor een bepaalde merk waarvan het bewezen is dat het een effectieve werking kan hebben? Ik heb in mijn hoofd aan plan van aanpak. Als je tips hebt of als ik iets mis dan hoor ik dat graag van je. Mijn aanpak: – Alles weer stofzuigen (ik heb geen zak, maar een vaste bak waar alle rommel in komt en heb een HEPA filter 9); – Alles stomen; – Kleren en beddengoed in de wasmachine op 60 graden wassen; – Omgeving sprayen (waarschijnlijk gaan we weekend ergens anders logeren); – Alles weer stofzuigen; – Alles weer stomen; – Huis laten luchten…
Lut
21 januari 2016Beste, Mijn dochter heeft sinds enkele weken regelmatig vlooienbeten, ze heeft er zelfs al eentje gezien. Nochtans hebben zij geen huisdieren. De buurvrouw vangt zwerfkatten op maar zij zelf komt nooit bij mijn dochter in huis. Kunnen vlooien zich toch van het ene naar het andere huis begeven? Sterven de vlooien vanzelf uit, als er geen huisdieren zijn, of blijven ze zich vermenigvuldigen. Kan zij bestrijdingsmiddelen gebruiken, ze heeft een kindje van 4 jaar en een baby van 3 maanden. Kan u advies geven?
Paul
21 januari 2016Beste Lut, Al deze ‘vlooienvragen’ heb ik reeds vele malen beantwoord, dus om niet eindeloos in herhaling te hoeven blijven vallen, wil ik je graag verzoeken om even rond te speuren in mijn eerdere antwoorden over vlooienproblematiek en vlooienbestrijding. Bij voorbaat dank!
Harm
6 januari 2016Beste Paul, Ik las een reactie van u op 13 augustus 2015 over de Vlo & Mijt Omgevingsspray van Sectolin. In de onderstaande links staat een officieel gepubliceerd onderzoek naar de werking van 0.4% Dimeticone als middel ter bestrijding van vlooien, zoals toegepast wordt in de gepatenteerde Vlo & Mijt Omgevingsspray van Sectolin. Hierin wordt de door u genoemde “vage” omschrijving uitgelegd d.m.v. laboratoria onderzoeken, hieruit blijkt dat de bestrijdende werking tegen alle stadia van de vlo is en zelfs tot 9 weken nog werkzaam is tegen larven die rondkruipen door de behandelde opppervlakten. Teksten op etiketten moeten voldoen aan bepaalde wettelijke eisen en kunnen daarom “vaag” zijn. Zelfs tegen verschillende soorten mijten blijkt de dimeticone te werken blijkt uit de stukken. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24169258
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304401713005554 Verder wordt dit gepatendeerde product in vele europese landen al ruim ingezet in de bestrijding van vlooien, echter in NL is hier nog te weing kennis bij de eindverbruikers over. Voor meer info en demonstratiefilmpje zie Vlomijt.nl
Paul
6 januari 2016Beste Harm, Zoals ik onder andere aangeef in mijn reactie van 9 juni 2014 is de grote vraag of vlooien ook echt doodgaan door dimeticon. De twee links die je plaatst verwijzen beide naar één en hetzelfde onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat dimeticon een laagje vormt over vlooien (waardoor ze inderdaad niet kunnen springen) en over eitjes en cocons (waardoor deze niet uit kunnen komen), maar de vraag is en blijft of deze ‘oplossing’ permanent dan wel tijdelijk is. Wat gebeurt er nadat dimeticon is uitgewerkt; gaan de vlooien dan weer lekker verder met hun dagelijkse bezigheden? En hoe eenvoudig is het om dimeticon zodanig toe te passen dat daadwerkelijk alle vlooien, larven, eitjes en cocons in een bepaalde ruimte worden bedekt? Want laten we eerlijk wezen, anti-vlooiengif heeft een actieve werking… een vlo komt ermee in aanraking en gaat dood door vergiftiging… Maar een laagje polydimethylsiloxaan (PDMS) doet dat niet. In theorie zou dit laagje een verstikkende werking hebben, maar ik vraag me af hoe makkelijk het is om dit verstikkende laagje aan te brengen en hoe efficiënt dit laagje is in het verstikken van vlooien… In theorie kan ik ook een laag pur of kit op een door vlooien geïnfesteerde vloer aanbrengen, ik weet zeker dat ik dan ook een aantal rakkers te pakken krijg… Het reclamefilmpje van Sectolin Vlo & Mijt ken ik overigens; omdat ik het nogal grappig vond, heb ik het zelfs ooit een tijdje onder een ander Gezondr-artikel over vlooien geplaatst, maar het enige wat in het filmpje echt duidelijk wordt, is dat (dode dan wel levende) vlooien dankzij Sectolin Vlo & Mijt gemakkelijker in de stofzuiger verdwijnen. Groeten, Paul
Paul
6 januari 2016Beste Harm, Omdat ik je reactie ietwat commercieel vond overkomen, heb ik nog even gegoogeld op ‘harm sectolin’. Kan het zijn dat je werkzaam bent als rayonmanager voor Sectolin? In dat geval zou het naar mijn mening niet hebben misstaan om dat even te vermelden in je berichtje. Overigens laat ene Harm met exact dezelfde achternaam als deze rayonmanager positieve reviews achter over Sectolin-producten op Facebook. Mocht dit allemaal één en dezelfde Harm betreffen, dan lijkt me dat een tikkeltje apart. Mocht je inderdaad werkzaam zijn voor Sectolin, dan ben je overigens misschien wel de aangewezen persoon om de werkzaamheid van Vlo & Mijt te bekrachtigen en onderstrepen door aanvullende technische en feitelijke informatie… Want laten we wel wezen, het is absoluut niet mijn bedoeling om een effectief anti-vlooienmiddel te bagatelliseren! Ik ben benieuwd naar je reactie! Groeten, Paul
Harm
7 januari 2016Beste Paul, Ik ben inderdaad werkzaam bij Sectolin. Ik had ook anoniem kunnen reageren, maar dat leek mij niet eerlijk. Zelfs mijn email, die ik verplicht ben in te vullen, is van Sectolin. Verder laat ik, in tegenstelling tot uw reactie, geen reviews achter op facebook bij onze producten. Ik deel wel af en toe producten van ons op facebook, maar dat lijkt mij logisch. Als ik post op facebook, met mijn profiel waarin staat dat ik werkzaam ben bij Sectolin, lijkt mij niks aparts aan. Als je het onderzoek doorleest zul je zien dat er gepraat wordt over aantallen dode vlooien die aangetroffen worden. Dit betekent dus dat ze dood gaan. De feiten over de werkzaamheid staan breed beschreven in de studie. Het enige wat ik heb willen doen, is het vage verhaal duidelijker te maken, daar ben ik immers voor aangesteld. Ik vind ik het alleen wel jammer dat dat commercieel wordt opgevat. Verder hoop ik dat de gebruikers in de toekomst tevreden zullen zijn over het product.
Paul
7 januari 2016Beste Harm, Dankjewel voor je antwoord! Ik ben nog steeds erg benieuwd naar de techniek en methodiek achter dit middel… Dus hoe wordt het ingezet, wat gebeurt er precies mee en met welk resultaat op vlooien? Ik zie namelijk nog steeds niet in hoe Sectolin een soort verstikkend netje van siliconen vormt waaronder vlooien, eitjes, larven en cocons worden vernietigd. Ik sluit niet uit dat de vlooien die min of meer per toeval worden ‘geraakt’ erin verdrinken en dus doodgaan, maar wat is het precieze effect op de voltallige vlooienpopulatie, op de vlooieneitjes en op de vlooiencocons? Ik probeer je juist de mogelijkheid te bieden om mij en anderen te overtuigen van Sectolin… te vragen om inhoudelijk dieper in de stof te duiken… de kwaliteiten en voordelen van je product op te sommen… maar helaas verschaf je vooralsnog weinig concrete informatie… Overigens blijft het e-mailadres dat je op Gezondr invult anoniem en verwees ik naar een openbaar Facebook-account van ene Harm die werkzaam is voor Sectolin. Groeten, Paul
Willia
5 december 2015Sinds een aantal weken zit ik vol jeukende bultjes. Als ik foto’s bekijk dan zijn het vlooien beten. Maar we hebben helemaal geen huisdieren. Poetsen en stofzuigen lijken niet te helpen. Ik ben de enige in huis die er last van heeft. Hoe krijg ik mijn huis weer helemaal schoon?
F Veenstra
11 december 2015ook wij hebben geen huisdieren en ineens zien we allemaal vlooien huppelen in huis en ik heb ook allemaal rode plekjes op mijn been. We hadden een schaal met zeepwater en een kaarsje neergezet en daar zaten de volgende morgen flink wat vlooien in maar je ziet ze nog overal springen bah bah bah. Heeft u / jullie inmiddels al een oplossing gevonden om er af te komen of zijn jullie er intussen af? Graag tips die werken ben ten einde raad. Geen huisdieren en wel vlooien grrrr… mvg F Veenstra
Paul
12 december 2015Vlooien zonder huisdieren is een relatief zeldzaam fenomeen. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen indien je verhuist naar een woning waarvan de vorige eigenaars wel huisdieren hadden… Of als je een besmette bank of fauteuil op de kop tikt op een rommelmarkt… Of als je op bezoek gaat bij iemand met vlooien en eitjes/larven/cocons mee naar huis draagt via je kleding… Het grote voordeel van vlooien zonder huisdieren is dat de vlooien zich zonder hondenbloed of kattenbloed niet kunnen voortplanten. Deze generatie vlooien zal dan ook gegarandeerd vanzelf uitsterven (desnoods aan ouderdom) zonder een nieuwe generatie vlooien voort te brengen. Tenzij er een andere reden ten grondslag ligt aan je vlooienplaag… Bijvoorbeeld een kat of hond van de buren die ’s nachts op jouw deurmat slaapt… Het houden van kippen, konijnen of andere dieren in je eigen tuin… Wilde dieren zoals egels, konijnen of eekhoorns die ’s nachts door je tuin en langs je voordeur wandelen… Indringers zoals muizen of ratten in je huis… In zulke gevallen kunnen er steeds weer nieuwe vlooien bij komen, dus in zo’n geval dien je de onderliggende oorzaak aan te pakken.
Willia
13 december 2015We hebben het hele huis goed schoongemaakt. En heel belangrijk goed stofzuigen, overal achter en onder. We hebben alles van de kant gehad. Daarna met HG vlooienspray door het huis. Alles zo heet mogelijk wassen of een week in een dicht plastic zak, zodat de beestjes doodgaan. Nu, na een week geen nieuwe beten meer gehad. Het lijkt te werken.
carina
30 oktober 2015Mijn hond heb ik druppels van Beaphar opgedaan nadat ik vlooien ontdekte. Dat is nu 5 dagen geleden. Het lijkt inderdaad minder te zijn geworden, maar ik vind nog steeds hier en daar een vlo. Nu las ik over Beaphar vlo kill tablet dat het de vlooien binnen 15-30 minuten dood. Mag ik haar dit geven in combinatie met de vlooien druppels die ze al heeft gehad? Vind het namelijk wel een beetje eng…
Johan
19 oktober 2015Rentokil inschakelen. Heb mijn kat laten inslapen op de leeftijd van 22 jaar. Ze liet mij helaas wel achter met een flink aantal vlooien in huis. Niks hielp. Heb vervolgens Rentokil ingeschakeld, en die hebben mijn huis met sterk gif behandeld. Geen vlo meer gezien.
Sandra
25 oktober 2015Johan, ik heb drie bommetjes in huis gezet maar vind nog altijd levende vlooien (bommetjes zijn wel maar van gisteren). Ik ben enorm bang van de vlooien. Daarom overweeg ik ook om een firma in te schakelen. Is dit duur? Alvast bedankt voor je informatie!
Miss D
22 november 2015Hoeveel koste dat? Ik heb een vlooien plaag hier van een nestje van 6 katten nu heb ik er nog 2 maar zit hier met alle vlooien!
Jurjan
23 november 2015Moet je gewoon de Marktplaatsadvertentie aanpassen: “Kittens te koop, uitsluitend af te halen inclusief een proportionele hoeveelheid vlooien”. Dan ben je daar ook mooi vanaf…
Johan
24 november 2015Zo rond de 150 euro, Sandra en Miss D.
Samantha
30 november 2015Hoeveel heeft dat u gekost als ik vragen mag?
Ingrid
18 oktober 2015Beste Paul, Wij hebben 2 weken op 2 poezen gepast die nooit buiten komen. Hierna zijn wij zelf op vakantie gegaan. De poezen hebben dus bij ons 2 weken gelogeerd. Nadat we een week of 2 weer thuis waren, bleek dat we vlooien hadden. We hebben ze bestreden met Exil Flea Free. Hierin zitten de volgende bestanddelen: Permethrin 0,25%, Tetramethrin 0,05%, Toxicologische groep: Pyrethroïden. Het is nu nog even afwachten of we alles onder controle hebben. We hebben zelf geen huisdieren. We plaatsen regelmatig bakjes met water met een druppel afwasmiddel, zonnebloemolie, water en een kaarsje. We hopen hiermee de levende vlooien te vangen als die er nog zijn. Maar nu heb ik het probleem dat ik overal jeuk heb. Ikzelf ben niet gestoken door de vlooien. Kan mijn jeuk een allergische reactie zijn van het gif spuiten? Ik hoor graag van je.
Greet
4 oktober 2015Wij hebben twee katjes en ontdekten vorige week ook vlooien bij eentje. Deze is behandeld en omgeving ook. Probleem is dat andere kat zeer schuw is en we niet in de buurt kunnen komen. Ik heb wel een pipetje op haar leeg gespoten, maar niet in haar nek kunnen doen. Zelf hebben we geen beten (gehad) en heb dus geen idee hoe het nu zit met de vlooien? Wat kan ik doen? Hoe weet ik of de vlooien weg zijn? Wat moet ik met de niet-aaibare kat? Is het voldoende om in de toekomst weer een pipetje op haar rug te spuiten? Of moet ik dat dan meermaals doen? Alvast bedankt voor de hulp.
Paul
5 oktober 2015Beste Greet, Voor een optimale werking van een anti-vlooienpipet moet je de gebruiksaanwijzing opvolgen. Anti-vlooienpipetjes worden in de nek gedruppeld omdat dat een plek is die toegankelijk is v.w.b. aanbrenging, maar die een hond of kat niet kan bereiken met de tong. Katten zijn zoals je weet zeer lenig, dus als een kat z’n rug wast oftewel schoon likt terwijl je daar een vlooienpipet op leeg hebt gedruppeld, gaat dat niet alleen ten koste van de werkzaamheid van het anti-vlooienmiddel, maar mogelijkerwijs ook van de gezondheid van je kat. Het is dan ook echt raadzaam om ook de niet aaibare kat naar behoren tegen vlooien te behandelen. Misschien met dikke, hoge werkhandschoenen beetpakken? Je weet overigens pas zeker dat je verlost bent van een vlooienprobleem als er geen verspreide vlooieneitjes en vlooiencocons meer uitkomen. Omdat ze zo klein zijn kun je de aanwezigheid ervan nooit met 100% zekerheid controleren. Het is dus echt een kwestie van afwachten en hopen dat er geen volwassen vlooien meer bij komen. Dit merk je doorgaans aan het al dan niet krabben van je katten en het al dan niet rond dwarrelen van nieuwe eitjes, larven, cocons en poepjes op de plekken waar je katten veelvuldig komen (bij uitstek de slaapplek). Sterkte & succes! Groeten, Paul
bo
25 september 2015Ik doe even aan kittenopvang, 1 van de kittens had ineens veel vlooien, de meeste heb ik er voor het betreden van het huis uitgekamd; ze heeft Stronghold gekregen en de andere kittens ook. Ik kam hen allemaal dagelijks 4 tot 5x, kook al hun dekens af op 95 graden 2x per dag, stofzuig de ruimte verschillende keren per dag + 1x per dag zeer grondig dweilen met javel (dweil wordt ook steeds op 95 graden gewassen)… Na 4 dagen vind ik soms nog eens een dode vlo, meestal niet op hen en nu en dan (ik denk) een pop. Ze zitten in een aparte kamer van het huis, komen daar niet uit en mijn dieren gaan daar niet binnen (maar zijn al jaren elke maand preventief behandeld). Ikzelf trek in die kamer ook steeds andere kleren aan zodat ik niets meebreng in de rest van het huis. Mijn vraag, ik heb in die ruimte 2 kleerkastjes staan waar op de plaats waar de 2 deuren samenkomen een ruimte van 1 cm zit? Moet ik ermee inzitten dat ze daar inzitten? De stofzuiger blijft ook in de kamer en de zak is ingespoten met een omgevingsspray. De omgeving zelf behandelen kan ik niet gezien de kittens er nog zijn. Vloerbedekking: laminaat.
Paul
27 september 2015Eitjes, poppen en larven kunnen zich echt overal bevinden. Ze worden via de vacht van de kittens verspreid… Inderdaad onder meubels, maar ook onder plinten, in de kiertjes tussen laminaatdelen etc. Sowieso zullen vlooien verborgen plekjes opzoeken om hun eitjes te leggen en zullen te verpoppen vlooienlarven donkere plekjes opzoeken om zich te verpoppen. Het is nagenoeg onmogelijk om een met vlooien besmette ruimte vlovrij te maken zonder omgevingsspray te gebruiken omdat je de cyclus (drachtige vlo -> eitjes -> larfjes -> popjes -> vlooien) in dat geval niet doorbreekt. Sterkte ermee!
Chris Beekman
10 september 2015Dag Paul. Bij mij in een flatje met een trap zaten vlooien. Alle buren gevraagd of ze hun honden en katten wilden verzorgen met pipetten. De vlooien zaten niet op de straat en er zat een groot vlooienprobleem in onze benedenbox. Waarschijnlijk was iemand niet zo slim bezig met spullen opslaan waar huisdieren in zijn geweest, zoals een kattenmand en bank. Sinds daar gespoten is met anti-vlooienspray, hebben we na twee weken geen vlooien meer ergens… Uiteindelijk viel de vlooienbesmetting nog mee en heb hier nog 3 pipetten van Bolfo Gold liggen. Die blijven goed tot ongeveer december 2019 en dan zijn ze vast al op!
Wendy
2 september 2015Strooi overal zout!!! Zout ontdekt al het vocht uit vlooi, eitjes of larven. Na 3 dagen opzuigen en nog eens herhalen. Gebruik voor te poetsen veel poetsmiddel met citroen daar hebben e een hekel aan!!!
Agaat
24 augustus 2015Hallo, Na terugkomst van onze vakantie onze poes opgehaald en helaas vlooien gevonden… Ik heb ze vanmorgen behandeld met TwinSpot (exil) en laat ze sinds zaterdag alleen maar in de bijkeuken en garage en buiten. Hoe lang moet ze daar blijven? Of zitten de vlooien al volop in mijn woonkamer? Heb er nog geen gezien, ben wel gebeten in mijn enkels maar dat was toen ze vrijdag nog bij ons/mij liep. Graag je reactie/tips.
Agaat
24 augustus 2015Ze komt nooit boven (tenzij ze er een keer tussen glipt maar is dan binnen 5 minuten weer beneden).
Jacoba
12 augustus 2015Help! Ik heb een vlooienplaag gehad en ben al bijna 2 weken bezig met bestrijden. Eerst zelf geprobeerd met anti-vlooiensprays e.d. maar toen uit voorzorg toch Rentokil laten komen om het hele huis onder handen te nemen. Dat was 5 dagen geleden, maar ik zie af en toe nog levende vlooien. Is dit normaal en hoe lang kan dit nog duren? Ze hebben een middel gebruikt die ook eitjes doodt en ikzelf ook met de gebruikte sprays. Ik heb op 2 verdiepingen vloerbedekking en op de 1e is het het ergst. Ik heb ook alle gordijnen gewassen, alle kleding, beddengoed, knuffels, eigenlijk alles wat je kan bedenken. Ik word in ieder geval de laatste dagen niet meer gebeten maar ik ben echt panisch van die beesten en het idee dat er nog steeds vlooien zijn, maakt me echt gek. Naar mijn idee is er niets meer wat ik nog kan doen. Oh ja, we hebben 1 kat die is nu dubbel behandeld (was hij al maar nog extra nu bij de dierenarts). Mijn vraag dus of het normaal is dat ik nog wat levende vlooien tegenkom en zo ja, hoe lang dat nog kan gaan duren?
Paul
12 augustus 2015Er zijn middelen die ALLEEN volwassen vlooien doden. Er zijn middelen die zowel volgroeide vlooien als vlooieneitjes als vlooienlarven doden. En er zijn middelen die vlooien NIET doden, maar uitsluitend de voortplanting van vlooien belemmeren. Of het normaal is dat er nog levende vlooien worden aangetroffen, is dus afhankelijk van het gebruikte anti-vlooienmiddel. Het kan sowieso tot 2 weken duren voordat alle vlooien doodgaan door pesticiden. Bovendien kunnen er nog gesloten cocons en eitjes aanwezig zijn die pas na verloop van tijd opengaan en de volle laag krijgen. Als je wilt weten of het normaal is dat er nog vlooien rondspringen, zul je dus telefonisch contact moeten opnemen met Rentokil Pest Control. Succes!
Jacoba
12 augustus 2015Bedankt Paul, Ik heb even gebeld en die enkele vlo is inderdaad normaal. Ze gebruiken erg sterk spul maar dat kan geen eitjes doden. Volgens hen is het ook erg onwaarschijnlijk dat andere middelen dat wel kunnen (terwijl dat toch ook op de sprays stond die ik had gekocht). Nou ja, ik wacht het nog maar even af. Aangezien ik donkere vloerbedekking heb, heb ik totaal geen idee wat daar nog op springt. Op de trap vind ik ze wel maar die is wit geverfd en net dus ook 1 op het aankleedkussen van mijn zoontje en op het dekbed wat al een paar dagen buiten hangt (nadat het gewassen is op 95 graden…). Is er nog een handigheidje om te achterhalen hoe het staat gesteld met de vloerbedekking? Afwasmiddel en een kaarsje heeft tot nu toe 1 vlo opgeleverd op het moment dat de plaag nog in volle gang was. Bedankt alvast, het is sowieso ook erg fijn om de andere vragen en antwoorden over vlooienbestrijding te lezen!
Paul
12 augustus 2015Goed om te horen dat deze minimale vlooienactiviteit door Rentokil als normaal wordt beschouwd! Waarschijnlijk hebben ze je dit allang verteld, maar nadat een woning behandeld is met omgevingsspray of omgevingspoeder tegen vlooien mag je doorgaans enkele dagen niet stofzuigen. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de vlo op het gewassen dekbed op 95 graden Celsius is mee gewassen… waarschijnlijk is deze naderhand op het dekbed terechtgekomen. Houd er trouwens rekening mee dat vlooienlarven ook buitenshuis kunnen (over)leven als ze van een kat of wild beestje vallen. Helaas ken ik geen methode om het aantal vlooieneitjes, vlooienlarven, vlooiencocons of volgroeide vlooien op vloerbedekking te bepalen. Het zijn trouwens de cocons die het lastigst zijn om te elimineren; er zijn bepaalde Mand- & Tapijtsprays die wel degelijk tot in eitjes kunnen doordringen, maar dat geldt inderdaad lang niet voor alle sprays. Je vindt overigens nog veel meer vragen en antwoorden over vlooienbestrijding in (en onder) deze artikels over vlooien:
Anne
12 augustus 2015Beste Paul, Maandag teruggekomen van vakantie helaas en onze slaapkamer vol met vlooien. Zelf geen huisdier, al krijgen we normaal gesproken wel regelmatig de kat van de buren op visite. Alle vlooien die op ons sprongen hebben we gedood en we hebben een kaarsje in afwasmiddel op een diep bord gezet. Hier 1 vlo mee gevangen. De kat van de buren komt nu niet meer binnen (is inmiddels wel behandeld). Al vindt mijn man dat de kat wel naar binnen moet als een soort lokaas. Ik ben gisteren met de stofzuiger de vloer afgegaan en geen vlo meer tegengekomen. Vervolgens heb ik alles (boxspring, kieren onder plinten, kasten) behandeld met omgevingsspray Exil. Gisteravond en vanochtend zie ik weer de nodige vlooien (een stuk of 10) en heeft mijn dochter die bij ons op de kamer slaapt nieuwe beten. In het bord met kaars wederom maar 1 vlo! Hoe kan het dat ik eerst geen vlooien zie en na behandeling met de spray wel. Gaan ze niet dood van de spray? Zou ik dan dode vlooien moeten vinden? Hoe lang kunnen vlooien leven zonder bloed? Onze houten vloer heeft de kieren, Moet ik deze allemaal inspuiten? Het middel Exil mag je niet gebruiken op de vloer. Heeft iemand hiervoor een alternatief? Helpt DEET preventief tegen vlooienbeten? En misschien een heel gekke vraag. Kunnen mensen niet de behandeling tegen vlooien nemen die katten/ honden krijgen?
Paul
12 augustus 2015Beste Anne, Nieuwe/verse vlooien komen uit verdwaalde vlooieneitjes die (afhankelijk van de looproute van de kat en eventuele drachtige vlooien) verspreid door de hele kamer kunnen liggen. Bijtende (volgroeide) vlooien maken namelijk slechts 5% van de totale vlooienbevolking uit; de kolonie bestaat doorgaans voor 50% uit vlooieneitjes, voor 35% uit vlooienlarven en voor 10% uit vlooiencocons/vlooienpoppen. Dit verklaart ook waarom de ‘nieuwe’ vlooien (nog) niet dood zijn door de omgevingsspray; veel sprays en poeders hebben niet of nauwelijks effect op vlooieneitjes. Volwassen/volgroeide vlooien kunnen slechts slechts enkele dagen overleven zonder bloed van een gastheer… Maat vlooieneitjes kunnen maanden slapend/sluimerend/latent in je woning aanwezig blijven. Poppen/cocons kunnen zelfs 2 jaar onopgemerkt blijven zolang er geen bloedmaaltijd in de buurt is. Een kat KAN inderdaad als lokaas dienen voor volgroeide vlooien en larven, maar niet voor vlooieneitjes. De kat kan het vlooienprobleem dus helpen oplossen, maar ook erger maken als ‘ie nog steeds levensvatbare eitjes en/of larven in zijn vacht meedraagt. Voor de bestrijding van vlooien zijn talloze anti-vlooienmiddelen in de handel. Er zijn echter maar enkele anti-vlooienproducten met een afdoende werkzaamheid. Voor langharige katten zijn tabletten of druppels met insecticiden effectief die volwassen vlooien doden, waaronder Frontline, Advantage, Stronghold en Twinspot. Naast deze anti-vlooienmiddelen zijn er ook middelen die de voortplanting van de vlo een halt toeroepen. Deze middelen verhinderen het uitkomen van vlooieneitjes en vlooienpoppen, waardoor de vlooienpopulatie binnen enkele maanden uitsterft. Bij grote vlooienpopulaties is het verstandig beide opties te combineren. Heel veel sterkte! Groeten, Paul
anne
12 augustus 2015Dank je wel voor je reactie. Ben de strijd volledig aangegaan, dus hoop op een goed resultaat. Ben eigenlijk nog wel benieuwd of er inmiddels nog positieve ervaringen zijn over Sectolin.
Paul
13 augustus 2015Ik lees in de productinformatie van ‘Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray’ op webshops dat dit product “onmiddellijk het SPRINGEN van volwassen vlooien stopt”, “vlooien, eieren, larven en poppen BEDEKT” en “de ONTWIKKELING stopt”. Maar dit soort uitspraken zegt natuurlijk helemaal niets… Dat vlooien (tijdelijk) niet meer kunnen springen, voorkomt geen vlooienplagen… Met een handdoek kun je ook van alles bedekken, maar ook dat lost niets op… En welke ontwikkeling precies gestopt wordt, blijft volkomen onduidelijk. Gaat het om de ontwikkeling van vlooien of om de ontwikkeling van grauwe ganzen in Scandinavië? Ik krijg zeer sterk de indruk dat de producent van Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray opzettelijk vaag blijft door middel van sluwe zinsbouw en slinkse woordkeuzes. Uiteindelijk beloven en garanderen ze helemaal niks. Aangezien dit product al sinds 2007 bestaat en nog altijd niet wordt aanbevolen door autoriteiten op gebied van vlooienbestrijding, verwacht ik niet dat Sectolin de oplossing gaat zijn voor een vlooienprobleem. Waarschijnlijk kun je er volwassen vlooien mee omhullen als je ze direct bespuit, waardoor ze stikken… Maar dit middel doet waarschijnlijk nauwelijks iets met eitjes en poppen. Misschien dat je geluk hebt en enkele eitjes en poppen per ongeluk raakt en omhult met deze spray, maar ik acht die kans uiterst klein. De kans dat je ALLE vlooieneitjes en cocons binnenshuis bedekt, is simpelweg nihil. Al met al bevat Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray geen insecticiden, heeft dit product geen giftige werking en is het volkomen veilig te gebruiken rondom mens en dier… Je kunt mij dus niet wijsmaken dat je er desalniettemin effectief vlooien mee kunt bestrijden. Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray bevat 0,4% dimethicone oftewel polydimethylsiloxaan (PDMS). Het is niets meer of minder dan siliconenolie. Het betreft een olie-oplosbare, niet-vervliegende silicone olie die ook veelvuldig in voedingsmiddelen (als antischuimmiddel E-900), make-up en huid- en haarverzorgingsproducten wordt gebruikt. Dimethicone heeft de eigenschap dat het een dun filmlaagje legt, verder doet het niets. Eigenlijk verklapt de producent zichzelf al… “Door Vlo & Mijt te gebruiken in combinatie met andere vlooienmiddelen, verlengt dit de werking”. Maar bedoelt men hier de werking van Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray of van het anti-vlooienmiddel wat daadwerkelijk werkt?! ;)
Jan
11 augustus 2015Hallo Paul, Ik ga donderdag in een huis met een vlooienplaag helpen om de meubels te verplaatsen en te sprayen. Mijn vraag: Hoe voorkom ik dat ik vlooien mee naar huis neem? Wij hebben thuis een kat.
Paul
11 augustus 2015Als je op een plek komt waarvan je weet dat er een vlooienplaag heerst, ga dan HEEEEEEL methodisch te werk. Doe bij voorkeur een plastic wegwerpoverall aan; die verkopen ze al vanaf 2 tot 5 euro bij bouwmarkten. En doe buiten -dus voordat je je eigen woning binnenstapt- al je kleren (inclusief ondergoed, sokken en schoenen) uit. Zorg ervoor dat je oude kleren aantrekt, zodat je ze desnoods een maand in de zak kunt laten zitten. Voor de zekerheid kun je een extra zwemmuts over je haar heen trekken en extra schoenbeschermers met elastiekjes.
Wilma
1 augustus 2015Hoi Paul, Ik heb mijn hele huis met omgevingsspray gedaan en ik vraag me af op welke manier ik kan nagaan of er geen vlooien meer zijn. Kan ik daar als checkmiddel water, afwasmiddel en waxinelichtje voor gebruiken? Dat als er geen vlo meer in komt dat het huis dan schoon is?
Paul
2 augustus 2015De methode met het schaaltje zeepsop en het waxinelichtje is een goede indicator, maar je weet pas 100% zeker dat je geen vlooien meer in huis hebt als je niet meer gestoken wordt. Er kunnen namelijk altijd nog vlooieneitjes in slapende toestand onder plinten, onder meubels of tussen laminaatdelen liggen die niet worden aangetrokken door het waxinelichtje…
Milius
10 augustus 2015Mijn honden hadden ook vlooien. Mijn huis is vlooi vrij. Door een middel. Het is het Boerenwormkruid. Geweldig. Verjaagd vliegen. Ga Google en je leest wat het doet. Waarom moeilijk doen. Leg het onder kussens, maar wel blijven stofzuiger.
Renate
29 juli 2015Hoe gaan jullie om met de stofzuiger? Ik was een weekje weg, had het huis flink gezogen en gesprayed met omgevingsspray, ook de stofzuiger, slang, mondstuk en stofzuigerzak, die ik na gebruik buiten heb weggegooid… Toch werd ik bij thuiskomst, juist in deze kamer, waar de stofzuiger staat, en waar de honden niet komen, verwelkomd door honderden enthousiaste jonge vlooien. De stofzuiger is verplaatst naar buiten, maar ik ben bang om hem weer naar binnen te halen om te gebruiken, wat toch zal moeten. Hoe voorkom ik dat de stofzuiger een bron wordt van nieuwe vlooien?
Paul
30 juli 2015Er zijn mensen die hun stofzuiger behandelen met anti-vlooienmiddelen of een vlooienband in de stofzuigerzak stoppen. Het behandelen van een stofzuiger (of stofzuigerzak) met anti-vlooienspray of anti-vlooienpoeder lijkt mij persoonlijk geen goed plan in verband met brandgevaar… Maar een (stuk van een) vlooienband in de stofzuigerzak doen vind ik eigenlijk best wel inventief… Een vlooienband laat gifstoffen langzaam vrijkomen, dus de kans dat vlooien de stofzuigerzak overleven, is vrij klein. Overigens hoeven de vlooien of vlooieneitjes niet per se in de stofzuiger te hebben gezeten. Wellicht zijn er vlooieneitjes door het eindfilter (aan de achterkant van de stofzuiger) geblazen en onder plinten of meubels terechtgekomen, maar misschien zijn ze door de winduitstoot aan de achterkant van de stofzuiger weggeblazen… Hoe dan ook, zolang er geen bloeddonor in huis is, blijven vlooieneitjes in slapende toestand liggen… Maar zodra de vloer gaat trillen door het lopen van mensen of dieren, komen de vlooieneitjes allemaal tegelijkertijd uit, waardoor je inderdaad besprongen kunt worden door hordes uitgehongerde ‘babyvlooien’. Het lastige is dat niet alle omgevingssprays werkzaam zijn tegen vlooieneitjes…
petra
29 juli 2015Hoi Paul, Ik heb een oud huis, en word werkelijk zot van de vlooien! Omgevingsspray, honden en katten behandelen, stofzuigen kuizen, noem het maar. Min punt is mijn honden kunnen niet tegen alle middelen. Waar die rotjeukers steeds vandaan komen ik weet t niet. Heb jij nog tips tot ik renovatie van me huiskamer (vloer hout word vervangen waar ik vermoed er veel onder huizen) naar beton, plafond en muren worden gedaan. Maar tot die tijd want precies weet ik niet wil ik me honden en kat toch zo min mogelijk vlooien laten bezoeken. Weet jij of Pet Star omgevingsspray iets is? EN welke middelen eventueel voor halve witte herder en border collie beide allergisch en gevoelig voor aantal vlooienmiddelen? Want tot nu toe het helpt meestal maar ff en als je denkt ja we zijn vrij. Komen ze ineens massaal weer terug…
Paul
29 juli 2015Adviseren omtrent MERKEN qua anti-vlooienmiddelen is echt heel lastig. Er verschijnen namelijk continu nieuwe merken en producten per merk. Bovendien verandert de samenstelling van de verschillende producten per merk van maand tot maand. Als het op anti-vlooienmiddelen aankomt, is het dus echt een kwestie van de verpakking van een product bestuderen om de werkzame stoffen die erin zitten te achterhalen. Dat er steeds weer nieuwe vlooien binnenshuis verschijnen, komt overigens niet doordat vlooien zich onder vloeren of op plafonds verschuilen. Het komt puur omdat je huisdieren vlooieneitjes verspreiden. Deze blijven liggen onder plinten, in kiertjes tussen laminaatdelen, onder meubels, et cetera… Na een x-aantal dagen komt zo’n lading vlooieneitjes uit, waardoor je weer met een verse vlooienplaag zit. Deze jonge vlooien verpoppen zich ook weer op donkere plekjes, waardoor ze de levenscyclus in stand houden. Je hebt dus een omgevingsspray of poeder nodig dat naast de volgroeide vlooien OOK de vlooieneitjes aanpakt. Bovendien zul je je ook je huisdieren echt moeten behandelen, want de jonge vlooien die uit de cocons komen, zullen direct een bloedmaaltijd zoeken bij je huisdieren. Als je diertjes afdoende behandeld zijn tegen vlooien, gaan de voedende vlooien direct dood na te hebben gebeten (of zelfs al bij contact met de huid/haren van je huisdiertjes). Het belangrijkste van vlooienbestrijding is dan ook dat je ALLES in 1 keer uit de kast trekt en juist NIET keer op keer halve maatregelen toepast. Dit zorgt er alleen maar voor dat vlooienpopulaties de kans krijgen om weerstand op te bouwen of zelfs resistent te worden jegens bepaalde werkzame stoffen in anti-vlooienmiddelen. Laat je bij voorkeur voorlichten door een ervaren dierenarts of dierenspeciaalzaak die kennis heeft van de anti-vlooienmiddelen van expliciet DIT moment. Heel veel succes ermee!
Wilma
27 juli 2015Bedankt Paul voor je antwoord. Ik heb nu mijn hele huis met omgevingsspray gedaan en veel gezogen. Zou het dan ook nog kunnen helpen om zo`n luchtontvochtiger te huren?
Paul
28 juli 2015Als je wilt dat vlooien naar vochtigere plekjes op zoek gaan, kun je een luchtontvochtiger uitproberen, maar persoonlijk zie ik daar het nut niet echt van in. Je wilt de vlooien immers doden, niet laten verhuizen van de ene ruimte naar de andere.
Wilma
26 juli 2015Hallo Paul, Ik kreeg een tip om een luchtontvochter te huren tegen de bestrijding van vlooien. Weet jij daar wat van? Iemand ervaringen mee?
Paul
27 juli 2015Hetzelfde principe als met zout… Op zich houden vlooien van vocht, maar het is niet zo dat ze doodgaan in een relatief droge ruimte. Een luchtontvochtiger kan een ruimte dus onaantrekkelijker maken voor vlooien, maar als ze zich toch al in de ruimte bevinden, vertrekken ze echt niet door toedoen van een luchtontvochtiger.
Wilma
26 juli 2015Hallo Paul, Ik lees op internet dat het ook helpt bij vlooien om zout tussen de kussens van het bankstel te strooien. Weet je daar wat van? Of andere mensen?
Paul
27 juli 2015Vlooien hebben vocht nodig. Zout onttrekt vocht aan de omgeving en maakt een bank dus minder aantrekkelijk voor vlooien. Het is echter geen afdoende middel om een bank 100% vlovrij te krijgen. Als een bank relatief vochtig is, moet je bovendien bergen zout gebruiken, wat niet ten goede komt aan de kwaliteit van je bankstel, zeker niet als het om leer gaat.
Wilma
26 juli 2015Hallo Paul, Weet jij of anderen een goed bedrijf die je huis reinigen van vlooien? En een bedrijf dat je niet nog een keer moet betalen als de vlooien toch nog niet weg zijn?
Paul
27 juli 2015Er zijn genoeg bedrijven die garantie bieden op vlooienbestrijding… JVK Plaagdier, AAA Control, Weening Services, Jonker Ongediertebestrijding… Wel altijd even goed de garantievoorwaarden doorlezen en vooraf mondeling om bevestiging vragen dat ze ervoor gaan zorgen dat je 100% garantie krijgt op een vlooienvrije woning en dat ze desnoods kosteloos terugkomen als de eerste anti-vlooienbehandeling ontoereikend blijkt. Vraag bovendien hoelang de garantie geldt en zorg ervoor dat er iemand bij is als je deze afspraken maakt. Of beter nog: stel deze vragen via e-mail, dan heb je achteraf altijd schriftelijk bewijs.
Charis
24 juli 2015Hoi hoi, Ook hier heb ik te kampen met vlooien. Ik had twee katten die onlangs twee weken zijn vertrokken naar nieuwe baasjes, maar wel een Karl-krabpaal voor ons hebben achtergelaten. Helaas ben ik een lekkere prooi voor ze. Er zitten op mijn benen allemaal beetjes waardoor ik wist hoe laat het was. Inmiddels heb ik echt alles wat ik kon wassen op 90 graden gewassen, alle kiertjes gestofzuigd (meerdere malen) en heb inmiddels ook de omgevingsspray zijn werk laten doen. De anti-vlooienspray in alle hoeken en kiertjes gespoten, mijn huis potdicht gehad en goed laten luchten. Maar nou zie ik die rotbeestjes nog steeds springen. Heeft die spray dan toch niet werk gedaan? Of moet ik het even zijn werk Laten doen? Groetjes, charis
Paul
26 juli 2015Vanwege ‘slapende’ eitjes kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. Alles moet namelijk in aanraking komen met de spray, zowel volwassen vlooien als popjes als eitjes. Als eitjes pas uitkomen NA een behandeling met omgevingsspray kan dus een vervolgbehandeling vereist zijn.
Wilma
24 juli 2015Paul bedankt voor je reacties! En bedankt voor je website en inzet!
Paul
24 juli 2015Graag gedaan! :D
wilma
23 juli 2015Hallo Paul, Ik las op internet dat de magnetron ook eitjes, larven en vlooien doodt, bijvoorbeeld als je er kleine kussentjes e.d in doet of andere kleinere spulletjes en dat je het dan niet hoeft te wassen. Zal dat werken? Heb je daar weleens van gehoord?
Paul
23 juli 2015Nee, een magnetron wordt van binnen niet volledig heet, maar heeft een aantal ‘hotspots’ of ‘hot-points’ waaraan minuscule vlooien gemakkelijk kunnen ontsnappen. Daarnaast bevatten vlooien nauwelijks vocht en is de golflengte van de magnetronstralen niet erg lang, dus de kans dat vlooien door toedoen van magnetronstralen zodanig heet worden dat ze verbranden of doodgaan, is uitermate klein. Die kans is in elk geval niet groot genoeg om het gebruik van magnetrons als betrouwbare vlooienbestrijdingsmethode te beschouwen. Tot slot moet je heel erg oppassen met het plaatsen van willekeurige voorwerpen in een magnetron. Als er metaal in een voorwerp is verwerkt, kan er bijvoorbeeld brand ontstaan. Metaal laat magnetrongolven namelijk niet door, maar kaatst ze terug. Als meerdere golven naar één punt worden teruggekaatst, kunnen er flinke vonken ontstaan, met mogelijkerwijs brand tot gevolg. Sommige andere materialen (zoals kunststoffen met een relatief hoog vochtgehalte) kunnen -afhankelijk van de exacte samenstelling- zodanig heet worden dat ze gaan smelten… Een magnetron inzetten tegen vlooien, lijkt me al met al ineffectief en bovendien risicovol.
Wilma
22 juli 2015Paul bedankt voor je reactie! Nee, ze hebben niet uitgelegd waarom de omgevingsspray niet gebruikt word voor gladde oppervlakten.
Tenna
21 juli 2015Hallo, Ik wilde even wat vragen, het bleek dat wij dus ook vlooien in huis hebben, maar heb de was van mijn buurvrouw gedaan en op mijn bed opgevouwen en zo terug in haar kast gelegd. Nu is zij nog 4 weken met vakantie. Kan het zo zijn dat hier een vlo is tussen gesprongen en dat wanneer zij van vakantie terugkomt zij ook een vlooienplaag kan krijgen? Ze heeft geen huisdier, wij inmiddels ook niet meer, aangezien het beestje terug is naar de eigenaar.
Paul
22 juli 2015In theorie kan dit wel, maar die kans is echt enorm klein. De kans dat er een vlo meelift op een stapel kleren en achterblijft in een leeg huis is al heel erg klein. En de kans dat de betreffende (hypothetische) vlo ook nog eens bevrucht is en eitjes legt is nog veel kleiner.
Iris
21 juli 2015Beste Paul, Ik heb gisteren mijn kitten opgehaald en eenmaal thuis kwam ik erachter dat het beestje vlooien heeft. ik heb vanochtend zo’n gevalletje gehaald die je tussen zijn schouderbladen druppelt en ik heb hem geborsteld. Bij het borstelen kwam ik nog maar 1 levende vlooi tegen. Het probleem is alleen dat al die vlooien uit de vacht van mijn kitten vallen en ik als de dood ben dat ze overal in gaan zitten. ik ben de hele dag aan het stofzuigen en alles op 90 graden aan het wassen. Is zo’n spray nog steeds handig om te gebruiken?
Paul
21 juli 2015Als er dode vlooien uit de vacht van je kitten vallen, hoef je je in principe nergens zorgen over te maken. Dit is precies waarvoor de anti-vlooienpipet bedoeld is.
Emy
21 juli 2015Hallo, Ik had een vraagje. Mijn ratjes hebben mijten en ik heb ze daar al tegen behandeld, maar ik vroeg me af, helpt Bolfo mandspray ook tegen mijten op de bank?
Wilma
21 juli 2015Hallo Paul, Een van je adviezen is een antivlooienspray voor de plavuizen, maar ik heb het in de dierenwinkel gevraagd, waar ik ook de omgevingsspray koop… Maar ze hebben niets voor de plavuizen… Misschien hebben andere mensen op deze site ervaring hiermee?
Paul
21 juli 2015Heeft de winkeleigenaar of winkelhulp bij de dierenwinkel toevallig ook uitgelegd WAAROM de standaard omgevingssprays en strooipoeders tegen vlooien niet op gladde vloeroppervlakken mogen worden gebruikt? Dit snap ik namelijk niet zo goed…
Wilma
21 juli 2015Bedankt voor je reactie Paul!
Wilma
20 juli 2015Paul, Bedankt voor je reactie! Ik heb even op de spuitbus gelezen, onderaan staat dat je nooit grote oppervlakten (wanden of vloeren) mag behandelen, wel vloerbedekking, manden, kleden e.d. Wat zal ik nu doen? Ik heb geen groot huis, een eengezinswoning. Beneden liggen plavuizen…
Paul
20 juli 2015Persoonlijk zou ik een anti-vlooienmiddel kopen dat wel geschikt is voor plavuizen en laminaat en dat gebruiken voor de benedenverdieping. Bovendien is het raadzaam om heel vaak en grondig te stofzuigen en regelmatig met een stoomreiniger rond te gaan.
Wilma
19 juli 2015Hallo Paul, Ik heb een vraag; mag ik mijn plavuizen ook met omgevingsspray doen? Of moet ik het ergens anders mee doen? Ik hoorde laatst dat het ook met pure azijn kan. Wat is je advies?
Paul
20 juli 2015Ja, maar kijk voor de zekerheid altijd even op de verpakking van de betreffende omgevingsspray. Hierop valt altijd te lezen hoe en waar het betreffende anti-vlooienmiddel mag worden gebruikt. Azijn werkt absoluut niet om de levenscyclus van vlooien te doorbreken. Misschien dat een enkele volwassen vlo eraan overlijdt, maar van de eitjes en cocons raak je niet verlost dankzij een scheut azijn.
Natas
19 juli 2015Hallo, Ik heb een oudere kater van mijn dochter overgenomen. Het bleek dat het beestje last had van verlatingsangst dus hebben we er een kitten bijgehaald. Men zei dat deze ontwormd en ontvlooid was, maar helaas… De tweede dag zag ik de vlooien krioelen op het lijf van de kitten. Kitten behandeld en alle vlooien van hem verwijderd. Mijn huis helemaal ingespoten (spullen van DA en kater mee behandeld). Mijn vraag is, hoelang duurt het tot ik weet dat er in mijn huis geen vlooien meer zijn? Mag ik de kitten wassen i.v.m. de vlooienpoepjes op zijn lijf en moet ik hem dan direct weer behandelen? Moet ik beide katten nu vaker een pipet geven? Alvast bedankt voor de antwoorden. Groetjes, Natas
Renate
17 juli 2015Ik heb twee honden en worstel momenteel ook met een vlooienplaag. Maar ik heb een vraag: Ik lees verschillende keren dat jullie de honden/katten kammen en zo de vlooien uit de vacht halen. Maar ik begrijp niet goed hoe en waar je dat doet. Als je het binnen doet levert het niet veel voordeel op. En als je het buiten doet; springen de vlooien niet gewoon weer terug in de vacht?
Paul
18 juli 2015Leg een stuk wit papier of wit laken onder je hond; dan zie je de vlooien vallen en kun je ze dooddrukken. Bovendien vallen er niet alleen volgroeide vlooien uit de hondenvacht, maar ook eitjes, larven en poppen. Deze kun je eveneens vernietigen, waardoor de vlooienplaag geleidelijk aan afneemt.
Renaat
15 juli 2015Ik heb zelf geen huisdieren. Maar laatst ergens geweest waar vlooien waren. Nu blijkt helaas dat ik een paar vlooien heb meegelopen naar mijn huis. Begrijp ik nou goed dat ze bij mij niet zouden kunnen overleven omdat er geen dierenbloed aanwezig is? De drie vlooien die ik wel heb gezien, heb ik doodgemaakt… Ik had voor het binnengaan in mijn eigen huis mijn kleding en die van m’n zoontje helemaal uitgeplozen en de gevonden vlooien verwijderd. Ongelooflijk hoe ze toch mee komen…
Paul
15 juli 2015Nee, deze vlooiensituatie ligt net iets gecompliceerder dan dat:
A. Hondenvlooien en kattenvlooien kunnen WEL overleven op mensenbloed.
B. Deze dierenvlooien kunnen zich echter NIET voortplanten zonder dierenbloed.
C. Maar als 1 van de vlooien die je mee naar huis hebt genomen al ‘drachtig’ was, dan kun je TOCH eenmalig eitjes en larven in huis krijgen. :(
Karen
28 juni 2015Hoi allemaal, Ongeveer 1,5 maand geleden is ons katje overreden. Sindsdien nog geen nieuw beestje in huis gehaald. Maar we hebben wel een souvenirtje gekregen… We hebben nu enkele weken enorm veel last van vlooien! We lopen hier te kuisen en te stofzuigen in de hoop zo veel mogelijk vlooien, eitjes en poppen mee te hebben, maar tja… er moet er maar eentje overleven zeker? Nu blijkt mijn bloed echt wel een lekkernij voor de vlooien, dus ik heb vooral last van deze beestjes en ik verga van de jeuk! Hoe het best toch nog van die vlooien af te geraken? Blijven volharden met het kuisen? We willen echt niet kiezen voor chemische bestrijdingsmiddelen omdat we een 1-jarig zoontje hebben rondkruipen en ikzelf in verwachting ben… Ook hier grote schroom om mensen binnen te vragen… :-(
Paul
30 juni 2015Beste Karen, Persoonlijk zou ik een ongediertebestrijdingsbedrijf bellen en je situatie uitleggen. Een professionele vlooienbestrijder kan namelijk middelen inzetten die zeer effectief zijn, maar die ook vrij snel hun toxiciteit weer verliezen. Zeg gewoon dat je zwanger bent en dat je je ernstig zorgen maakt om je zoontje. Waarschijnlijk zullen ze een anti-vlooienmiddel gebruiken waarvoor je een dagje en nachtje niet binnenshuis mag komen, dus vervelend is het wel… Maar in veruit de meeste gevallen ben je daarna wel van je vlooienprobleem verlost. Logischerwijs is het wel belangrijk om dan ook je kat te (laten) behandelen met een speciaal anti-vlooienmiddel voor katten. In dit artikel over vlooienbeten bij mensen voorkomen (en de 180+ reacties eronder) vind je desgewenst aanvullende tips om de vlooien van je lijf te houden. Tijdens je zwangerschap lek geprikt worden door hordes vlooien lijkt me in ieder geval ook niet volledig zonder risico… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Elma
29 mei 2015Iedereen die vlooien in huis heeft sterkte! Wat een drama die beesten. Ik durf geen mensen meer op visite te hebben of heen te gaan. Stel dat ik ze meeneem of zij wat meenemen. Ik heb wel wat tips om vlooien de oorlog te verklaren. Begin bij de bron –> huisdier. Zout tussen de bankkussens strooien. Hierdoor drogen ze uit. De eitjes en larven kunnen dus niet volwassen worden. Sterk geurend hout onder je bed leggen zoals dennen, ceder, douglas etc. Dit vinden vlooien niet prettig en zullen vertrekken. Dan heb je ze i.i.g. niet in je bed. Omgevingsspray in de stofzuigerzak sprayen (niet gelijk de stofzuiger aan doen i.v.m. brandgevaar). Heb ook gelezen dat je gebruikt stro of hooi uit een paardenstal in huis kan leggen want paarden hebben nooit vlooien en zullen ze vluchten (heb dit niet zelf getest). Tapijt kussens bedden etc. met een stoom reiniger behandelen te huur en te koop. De stoom zal de vlooien doden. Helaas dit alles wel blijven herhalen anders komen ze terug. Ik heb nog wel een vraag. Is een beet schadelijk voor mens en dier? Sterkte en succes allemaal met het uitroeien van die enge beesten!
Liesbeth
3 mei 2015Mijn hond krijgt in de zomer Advocate Spot-on tegen vlooien. Duur, maar met andere middelen houdt hij jeuk, om door de dierenarts niet vast te stellen redenen. Advocate werkt echter niet tegen teken en die had hij de laatste tijd volop. Daarvoor heb ik hem behandeld met Pet Star tegen vlooien en teken. Het is een goedkoop middel, gebaseerd op Prioderm Dimeticon, maar nadat ik heb gegoogeld kan ik me niet voorstellen dat dat helpt tegen teken, omdat het een silicone olie is die met name luizen bedekt en verstikt. Hoe werkt dat dan bij een teek die nu nog niet op de huid aanwezig is? Wel een feit: ik heb nog geen teek gezien sinds ik het heb toegediend.
Paul
4 mei 2015Beste Liesbeth, Dankjewel voor het delen van je ervaringen en tips ter behandeling van vlooien! Dimeticon werkt inderdaad alleen tegen reeds aanwezige luizen, teken en tekenlarven. Google maar eens op ‘dimethicone ticks’. Dit middel is geen pesticide en werkt dus niet preventief tegen teken. Meer over de bestrijding van teken kun je overigens desgewenst lezen in dit artikel over tekenbestrijding. Groeten, Paul
N.
18 maart 2015Beste, Sinds twee weken heb ik last van jeuk overal. Overal waar ik ben springen er precies constant pluisjes in mijn gezicht, maar ik zag niets… Daarna voelde ik vaak alsof er iets in mijn kleren zat dat af en toe redelijk hard in mijn huid stak en overal jeukt. Wat ik opmerk is dat er de laatste weken enorm veel stof, pluisjes en ook veel van die zwevende kleine veertjes overal zitten, alsof er leven in zit. Een paar dagen later zie ik op mijn bed allemaal witte, rode, bruine en zwarte puntjes, maar daar zat geen beweging in. Nu heb ik veel last van jeukende hoofdhuid, schilfers, kleine korstjes, uitgedroogde huid en nog steeds al die kleine stofjes die in mijn gezicht springen. Tegen de avond als ik mijn bed in kruip heb ik de laatste dagen uitslag, allemaal kleine bultjes en rode vlekken, vooral op mijn benen. En als ik daar krab verschijnt er zo’n wit bolletje op de bultjes, moeilijk uit te leggen. Vandaag heb ik ontdekt dat er gaatjes in mijn hoeslaken zitten en er staan strepen in. Alsof er beestjes onder het hoeslaken kruipen, ook verschijnt er elke keer opnieuw pluisjes, stofvlokken en zwarte puntjes zowat van alles dat door de lakens naar boven kruipt en als ik het afveeg of de pluisjes pluk 2 minuten daarna, weer helemaal vol… Heb dagen lopen stofzuigen, mijn kleren elke dag in de was omdat er witte/gelige bolletjes en veel stofjes op zitten. En nu heb ik enorm veel jeuk op mijn hoofdhuid en voel ik prikjes overal… Thuis heb ik drie katten die af en toe weleens krabben, maar niet meer als anders. Het leek wel of ééntje plots allergisch is als ik in de buurt kom, dan moet ze twee keer niezen… Dus nu zou ik echt niet weten van wat ik nu juist last heb, vlooien maar heb nog geen enkele volwassen vlo gezien. En ik let er heel hard op. Of zouden het bedwantsen zijn of stofluizen? De nieuwe kat van mijn bompa heeft wel last van schurft, maar we hebben nu wel druppeltjes gekregen daartegen. Zou het daar iets mee te maken kunnen hebben? Wil er zo snel mogelijk vanaf, maar zolang ik niet weet wat het is zou ik buiten elke dag goed stofzuigen niet weten wat ik van product kan gebruiken… Lang verhaal en moeilijk uit te leggen, maar misschien weten jullie iets meer… Ik zit wel met een allergie voor huisstofmijt, maar daar neem ik pilletjes tegen en denk niet dat het daar iets mee te maken heeft. Toch alvast bedankt!
Paul
18 maart 2015Wat een opmerkelijk verhaal! Rode, bruine en zwarte puntjes zouden kunnen duiden op eitjes, keuteltjes en coconnetjes van vlooien, maar dan is het wel gek dat je nog geen volwassen vlo hebt aangetroffen. Dat er pluisjes in je gezicht springen lijkt me zeeeeeer onwaarschijnlijk. Weet je zeker dat dit niet toch gewoon volwassen vlooien zijn? Vlooien zijn eigenlijk de enige parasitaire beestjes die heel ver en heel hoog kunnen springen. De vlekken op je benen die je beschrijft “als ik eraan krab verschijnt er zo’n wit bolletje op de bultjes” doen sterk denken aan vlooienbeten; vooral zoals ze eruitzien bij mensen die allergisch zijn voor vlooienspeekseleiwitten. Misschien ben je wel allergisch voor vlooien, wat veel van je huidklachten zou kunnen verklaren… Toch komt de reactie van je hoofdhuid veel vaker voor bij hoofdluis dan bij kattenvlooien of hondenvlooien, al kun je bij een ernstig vlooienprobleem ook nog weleens in de hoofdhuid gebeten worden. De schilferige hoofdhuid zou zelfs een losstaand probleem kunnen zijn… hoofdroos, seborrhoïsch eczeem, psoriasis capitis, schalp (’tinea amiantacea’) of een schimmelinfectie van het behaarde hoofd (’tinea capitis’) bijvoorbeeld. De enige beestjes die ik ken en aan beddengoed knagen, zijn motten en mottenlarven, maar deze bijten weer geen mensen. Hoe het komt dat er dingetjes “door de lakens naar boven kruipen” en dat “je beddengoed twee minuten nadat je het hebt schoon geplukt weer helemaal vol zit” kan ik echt op geen enkele manier verklaren… Je slaapt niet toevallig onder houten plafonddelen? In dat geval zou het houtworm of boktor kunnen zijn die voor de verspreiding van stofjes/vuiltjes zorgt… Stofluis is het zeker niet, die eet schimmels. Vooral ook de strepen en gaatjes in je hoeslaken vind ik heeeeeel erg gek, zou dit niet gewoon aan je wasmachine kunnen liggen? Het verklaart niet je hele verhaal, maar ik zou gokken op de aanwezigheid van vlooien en/of bedwants. Vlooien lijkt me het meest logisch vanwege de aanwezigheid van katten, waaronder een nieuw exemplaar.
zizam
20 juli 2015Het verhaal jou lijkt meer op bedwantsen!
katharina
12 maart 2015Je huisdier dagelijks 2 knoflooktabletjes geven en je hebt geen vlooien meer. Je huis inderdaad langdurig blijven behandelen.
chantal
23 februari 2015Hoi allemaal, Je kunt beter iemand laten komen om die vlooien weg te halen, wand anders heb je ze binnen de kortste keer weer opnieuw. Wij zitten dus ook met hetzelfde chronische vlooienprobleem/vlooienplaag. Gr. Chantal
Bertina
30 januari 2015Beste …, Een aantal weken geleden had ik een logé kater op bezoek. Zelf heb ik ook een kat, dus had ik er ineens twee. Mijn eigen kat komt nooit buiten, hij is een echte binnenkat. De logé kat was nu al ongeveer een maandje bij ons en ineens gingen beide katten krabben als malloten. Oftewel, vlooien! Het hele huis overhoop gehaald, de hele voorraad van de dierenwinkel tegen vlooien opgekocht want niets hielp. Anti-vlooien shampoo: niets, pipetjes: geen resultaat, uiteindelijk gruwelijk dure pillen… Hèhè geen zwarte stipjes en beestjes meer te bekennen. Kan het zo zijn dat deze lieftallige logé ons dit heeft aangedaan? Haha! En ik ga nu net in bed liggen en zie ineens een vlooi net langs mijn bed liggen, hij sprong niet meer, maar kon net z’n pootjes bewegen? Dus hij was niet dood, maar ook niet springlevend? Dus nu de vraag, toch maar weer alles van voor af aan op z’n kop zetten? Alvast bedankt! Groetjes!
Paul
31 januari 2015De kans dat de logerende kat voor de vlooienplaag heeft gezorgd, is alles behalve onwaarschijnlijk; die kans zit er zelfs dik in. Zolang het bij die ene kreupele vlo blijft, zou ik persoonlijk niet zomaar weer met gif in de weer gaan. Want als ik het goed begrijp is je huis meerdere weken vlovrij geweest, toch? Die enkele zieke vlo zou misschien uit een reeds vergiftigd coconnetje kunnen zijn gekomen. Mocht je ineens krabbende katten, vlooienbeten, springlevende vlooien, vlooieneitjes, vlooienlarven, vlooiencocons of vlooienkeutels opmerken, dan wordt het een heel ander verhaal.
Tessa
18 januari 2015Sinds een maand hebben wij geen hond meer. Daarvoor in de plaats hebben wij een vlooienplaag gekregen. Ze zijn het meest gek op mij, ik zit helemaal onder de beetjes van vlooien, vooral op mijn benen. Ik kan zeggen, het doet soms heel veel pijn, maar vooral van de jeuk word je helemaal gek. Ik heb alles gewassen, gestofzuigd en echt alles van de kant gehaald. Ik stofzuig elke dag van boven naar beneden, zet schalen met sop neer. Tot onze grote verbazing hebben we na dik 1 maand nog steeds elke dag last van minimaal 3 vlooien per kom. Hoe lang duurt het voordat we hier vanaf komen. We hebben geen enkel huisdier meer. En het zijn 100% zeker vlooien. Help, ik word gek van die vlooienbeten!
Paul
19 januari 2015Beste Tessa, Waarschijnlijk heb je al heel lang vlooien in huis, maar grepen ze voorheen je hond. Nu je hond weg is, ben jij waarschijnlijk de aantrekkelijkste prooi geworden. Overal in huis kunnen vlooienpoppen, vlooieneitjes en vlooienlarven zijn verspreid (via de vacht van je hond, via drachtige vlooien, via hondenspeeltjes en -dekentjes, via jullie eigen kleding etc.). Met een beetje pech zullen deze cocons, eitjes en larfjes zich allemaal nog ontwikkelen tot nieuwe, volwassen vlooien. Aangezien er geen hond meer in huis is, kunnen deze nieuwe, volwassen vlooien zich niet opnieuw voortplanten; daar hebben ze namelijk hondenbloed voor nodig. Dat neemt echter niet weg dat een vlooieneitje tot wel 2 jaar intact kan blijven. In het ongunstigste geval komen er over 2 jaar dus nog altijd nieuwe vlooien uit verscholen vlooieneitjes. Het effectiefste wat je hiertegen kan dien is je hele woning behandelen met een extreem giftige omgevingsspray (anti-vlooiengif). Mocht dit niet volstaan, dan zijn er nog ongediertebestrijders met NOG heftigere anti-vlooienmiddelen. Heel veel sterkte met het bestrijden van de vlooienplaag! Groeten, Paul
Iris
14 januari 2015Beste Paul, Hartelijk dank voor de reactie. Inmiddels durf ik te zeggen dat ik echt van de vlooien af ben. Ik blijf alert en stofzuig elke dag (deed ik toch al). De stoffen voorwerpen heb ik weer tevoorschijn gehaald en de poesjes druppel ik elke 3 weken voor de volledigheid. Maar ik heb niks meer gezien en inmiddels lopen de katten ook weer in twee andere kamers rond. Ik geef ze beetje bij beetje de oude kamers terug maar, bij elke nieuwe ruimte blijf ik alert. Alle poepjes heb ik uitgekamd en ik zie er niks meer van terug. Ik denk dat mijn grootschalige vlooien-interventie effect heeft gehad. Het enige wat jammer is, is dat de poesjes niet meer op de krabpaal willen slapen sinds deze gesprayd is met anti-vlooienmiddel. Ik overweeg nu wat kattenkruid te sprayen, maar zou dat de anti-vlooienspray niet tenietdoen? Heb je daarvoor misschien nog een tip? Groetjes, Iris
Paul
14 januari 2015Beste Iris, Leuk om weer van je te horen en super dat je eindelijk van het vlooienprobleem verlost bent! De werkzame stoffen in het anti-vlooienmiddel hebben naar alle waarschijnlijkheid allang hun werkzaamheid verloren. Misschien dat de anti-vlooienspray een sterke geur nalaat die in de krabpaal achterblijft waar katten niet van houden, maar persoonlijk heb ik daar geen ervaring mee. Voor zover ik weet kun je kattenkruid volledig probleemloos gebruiken, dus je kunt natuurlijk proberen om je krabpaal hiermee te behandelen. Ik vraag me alleen af of het niet effectiever zou zijn om de krabpaal enkele keren af te nemen met water of een mild sopje. Nogmaals: ik heb 0,0 persoonlijke ervaring met het aantrekkelijk maken van krabpalen voor katten, dus gegarandeerd werkzame tips kan ik je helaas niet bieden. Groeten, Paul
Iris
30 november 2014Beste, ik hoop dat jullie kunnen helpen. Er is mij e.e.a niet helemaal duidelijk. Ik ben bij een vriendin geweest die helaas katten met vlooien had. Ik heb mijn katten toen de volgende ochtend gelijk beaphar vlo kill pil gegeven en ja hoor, een paar minuten later zie ik een stervende vlo in de vacht. Ik heb de vacht goed gezocht en op de één 3 vlooien en op de ander 1 levende vlo gevonden. Nu stofzuig ik altijd elke dag, maar heb de intensiteit zwaar opgevoerd (echt alles gaat mee en opzij). De volgende dag heb ik de katten weer een pil gegeven. Twee dagen later idem. Ik zag op de katten geen levende vlooien meer. Maar nog wel poesjes (larven zag ik ook niet). Ondertussen heb ik alles wat in de was kon op 60 graden gewassen, buiten gedroogd en daarna direct in vuilniszakken luchtdicht weggesloten. Daar ligt alles nu ongeveer een week al in quarantaine. Mijn katten zijn 4 dagen weggestuurd naar een veilige en vlo-vrije plek en ondertussen heb ik alle niet te wassen stukken gesprayd met Beaphar tapijtspray. De krabpaal, de stoelen de bank (waar ze het meest slapen) zijn dagelijks gesprayd met anti-vlooienspray. Ik heb niet gedweild (dat doe ik normaal ook elke dag) en ongeveer nog 5 levenden vlooien gevonden en ze hartgrondig vermoord. Nu heb ik mijn katten opgehaald en ze gelijk gedruppeld met Bolfo druppels. Deze zouden ze 3 tot 4 weken vrij moeten houden van vlooien en larven. Ze lijken ook vlovrij te zijn, zie ze niet meer krabben o.i.d. en zie ook niks. Toen mijn katten weg waren ben ik zelf ook niet gebeten. Maar… er zitten nog wel poepjes in de vacht. Deze lijken door de pillen en de druppels in de nek niet weg te gaan. Maar de zwarte stipjes zijn alleen poepjes toch? Ik begreep dat deze alleen dienen als voedsel voor de vlooien? Het zijn niet dingen die zich tot vlooien kunnen ontwikkelen? Ik wil de katten namelijk best wassen om deze poepjes te verwijderen maar ik begreep dat de pillen en de druppels werken via de talgklieren en dat je de werkzaamheid verminderd als je dat doet. Maar als het alleen poepjes zijn, dan kan ik ze er gewoon op mijn gemak uitkammen toch? Komt ook gelijk mijn tweede vraag; ik heb mijn katten nu resistent gemaakt tegen de vlooien en mij schijnen ze niet te moeten. De katten blijf ik vanaf nu elke 4 weken stipt druppelen (deed dit alleen zomers, maar dat werkt dus niet). Ze komen overigens niet buiten (12 hoog). Maar als ze geen voedsel meer krijgen (lees mij en de katten en geen huidschilfers omdat alles gewassen is en elke dag grondig gezogen wordt). Gaan ze dan niet vanzelf dood van honger? Hoe lang kunnen de larven die mogelijk nog ergens in mijn huis liggen in afwachting blijven en opeens tot vlo ontpoppen? Ik wil dolgraag van ze af. Ik ben echt panisch voor deze rotbeesten. Ik voel me niet meer thuis in eigen huis en zit nergens meer gemakkelijk. Dat trucje met water, Dreft en de kaars ken ik niet, maar aangezien ik er maar 5 heb gevonden in een week denk ik niet dat het veel zin heeft. Als ik er weer één zie zal ik het proberen. Ik hoop dat je het antwoord weet Paul (of een andere bezoeker). Alvast bedankt! Groetjes, Iris P.S. Om de vlooienbestrijding hopelijk te vergemakkelijken heb ik de bewegingsruimte van de katten tijdelijk beperkt tot één ruimte; de woonkamer, waar ik 4 van de 5 heb gevonden en eventuele larven niet in het hele huis kunnen vallen. Of is dit onverstandig?
Paul
30 november 2014Beste Iris, Vlooienkeutels zijn kleine, bruine tot zwarte korreltjes die (als je ze nat maakt) een klein, bloedkleurig vlekje achterlaten. Als ze op de grond vallen, dienen ze daar als voedsel voor vlooienlarven. Vlooienkeutels zijn inderdaad ongevaarlijk; je moet alleen wel heel zeker weten dat het geen eitjes of popjes/coconnetjes zijn. Leg er een paar op een velletje spierwit keukenpapier en laat er een druppeltje water op vallen om te zien of er een rood vlekje ontstaat… Als vlooien geen voedsel krijgen gaan ze inderdaad dood; houd er echter rekening mee dat vlooien gewoon op een met anti-vlooienmiddel behandelde kat springen (en in zeldzame gevallen gewoon bijten), maar dat ze door het huidcontact met en/of het bijten van een behandelde kat direct dood neervallen. Het beperken van de bewegingsvrijheid van je kat is sowieso een topplan! Waar je alleen nog wel rekening mee dient te houden is dat er altijd nog poppen, eitjes en larven in je woning kunnen zijn achtergebleven die zich nog zullen gaan ontwikkelen tot nieuwe volwassen vlooien. Een vlooieneitje kan tot wel 2 jaar intact blijven. Deze kan zich dan wel niet vermenigvuldigen, maar in het allerergste geval komen er over 2 jaar nog vlooien uit verscholen vlooieneitjes. Dat je geen vlooien of vlooienbeten meer ziet, betekent dus niet per se dat je verlost bent van je vlooienprobleem. Ik wil je absoluut niet ontmoedigen, maar juist aangeven dat het goed is om voorlopig oplettend en waakzaam te blijven v.w.b. vlooien. Sterkte & groeten, Paul
marjo
27 november 2014Ik heb ook last van die kleine rotbeestjes en dat al sinds februari of maart. Van alles geprobeerd om de vlooien te bestrijden, maar niks helpt. Denk dat ik in december het hele huis letterlijk leeghaal (2 verdiepingen), meubels bij een garage onderbreng en m’n katten een nachtje naar de dierenarts breng en dan het hele huis stofzuigen en een maand lang sprayen. Weet het anders ook niet meer als het dan nog niet weg is. Het is m’n laatste optie, anders maar ermee leren leven. Ben in ieder geval blij dit forum te lezen en dat ik niet de enige ben met dit vlooienprobleem
cm
22 november 2014Hoi, een vraag. Als Dreft vlooien dood kan ik dan mijn vloer met Dreft schoonmaken? Word namelijk gek van die vlooien.
Paul
23 november 2014Dreft doodt vlooien niet. Afwasmiddel zorgt er alleen maar voor dat vlooien niet op water kunnen blijven drijven of blijven ‘zwemmen’ en zodoende verdrinken als ze in een bak met water springen.
Tessa
21 november 2014De reacties hier komen me zo bekend voor. Ben zelf al vanaf de zomer constant bezig geweest om de vlooien in huis te bestrijden. Mijn katten waren er nog het snelst vanaf, ander merk vlooienbandje doet wonderen. Heb veel spuitbussen leeggespoten, echter weinig tot geen resultaat. Elke keer had ik ze weer. Uit pure wanhoop en vol schaamte een bestrijdingsbedrijf voor vlooien gebeld, moest voordat ‘ie kwam stofzuigen en wassen. Hij is ongeveer 1,5 uur bezig geweest en ik mocht vervolgens 2 uur m’n huis niet meer in. Nu 4 weken later begin ik steeds meer hoop te krijgen dat mijn nachtmerrie ten einde is. Sindsdien alleen nog in de eerste week na de bestrijding een vlo gezien, daarna niks meer.
hellie
19 november 2014Hallo allen, Wij hebben ook veel vlooien, van alles geprobeerd, maar niets helpt. Ik lees meerdere keren over ’s nachts een schaal met water en Dreft of olie en brandende kaars. Is dat niet gevaarlijk i.v.m. brandgevaar?
Paul
20 november 2014Of zo’n systeem tegen vlooien brandgevaarlijk is, is vooral afhankelijk van de exacte constructie. Zolang je ervoor zorgt dat de kaars niet kan omvallen of worden omgestoten, is er niks aan de hand. Overigens is zo’n anti-vlooiensysteem hoofdzakelijk bedoeld om jezelf bij twijfel ervan te verzekeren dat je daadwerkelijk vlooien in huis hebt en dus geen methode om je woning volledig en permanent van vlooien te ontdoen. Het is dus een indicatieve manier om te zien of je al dan niet te kampen hebt met vlooien…
leo
20 november 2014Je hoeft er geen kaars boven te zetten, een nachtlampje is ook voldoende. Dit heb ik ook gedaan; ik had een soepbord met water en Dreft en een schemerlamp erboven. De volgende ochtend zaten er 2 vlooien in.
martina
18 november 2014Hallo, Ik heb een kater gehad als kitten, maar die zat onder de vlooien. Ik heb er alles aan gedaan, huis helemaal op ze kop gezet, alles goed gereinigd, plinten overal af gehad, overal gesprayd, maar het heeft geholpen, alles was weg! Maar 2 maanden later had ik weer vlooienbeten op me been. Ik de kat bekeken, maar die had niets. Waar komen ze vandaag? Ik word er gek van! Heb een fobie voor vlooien gekregen… Had een vraag… Kunnen andere mensen vlooien meenemen als ze op bezoek komen? M.v.g. Martina
Paul
19 november 2014Ja, Een mens kan zeker tijdelijk vlooien bij zich dragen, waaronder kattenvlooien en hondenvlooien. Als een vlo zich toevallig heeft volgezogen op het moment dat diegene bij jou op bezoek is, is de kans aanwezig dat de bloedparasiet zich bij jou binnenshuis laat vallen.
Miramar
5 november 2014Hallo, Ook ik heb een vraag m.b.t. vlooienoverlast. Vier weken geleden heb ik vlooien ontdekt bij mijn kater, deze meteen met Frontline (spuitbus voor in de nek) behandeld. Helaas was ik vlak daarna een week weg en heb dus verder niets kunnen ondernemen. Wel ondertussen extra bestrijdingsmiddelen gekocht (Beaphar: 2x spray voor tapijt e.d., vlooienband en ‘Protecto’ – soort ‘rookbom’ + vlooienkam). Bij thuiskomst meteen de kat nagekeken en bij de eerste keer kammen een stuk of 15-20 vlooien verwijderd, daarna direct de kat de vlooienband omgedaan en naar buiten gelaten (in de hoop dat de kou misschien invloed heeft?), dat is nu 7 dagen geleden. Vijf dagen geleden de ‘bom’ ingezet en alles grondig gestofzuigd en gewassen. Vervolgens de kat (die overigens nog steeds buiten moet vertoeven) meermaals per dag gekamd en vandaag met kammen heb ik tot nu toe nog geen vlo weer gevonden (gisteren nog wel 2), echter wel een beetje vlooienpoep. Ik heb wel gezien dat hij nu veel minder krabt, maar dus nog wel krabt… en helaas ook wel weer wat eitjes gevonden nadat ik vandaag geprobeerd heb hem binnen te laten. Dus de kat meteen weer naar buiten (uit angst dat de vlooien terugkomen) en met de spray rond geweest in huis. Ik heb nu her en der schalen met een sopje en een kaarsje erin neergezet… ben benieuwd naar het resultaat! Mijn vraag is nu eigenlijk… wanneer kan ik de kat met een gerust hart weer binnenlaten? Zijn de eitjes die ik nu gevonden heb (een stuk of 8-10) echt wel ‘kapot’/dood? En misschien vreemd, maar ik heb de eitjes met een plakbandje verzameld en vastgeplakt… ik ben benieuwd of ik zo kan volgen of deze nog uitkomen of niet. Alvast bedankt! :-)
Paul
6 november 2014Beste Miramar, Ik zou je graag van heldere antwoorden voorzien, maar die zijn helaas niet te geven als het aankomt op vlooienbestrijding. In geval van vlooien maakt alleen ervaring wijs. Je kunt van buitenaf namelijk niet zien of een vlooienmiddel zijn werk doet en of vlooieneitjes al dan niet in ontwikkeling zijn. Je kunt je kat eigenlijk pas met gerust hart naar binnen halen als je geen vlooien, eitjes en larfjes meer uitkamt. Groeten, Paul
kathy
26 oktober 2014Hallo, ik ben nu al sinds juli bezig met vlooien bestrijden, maar heb het idee dat de vlooienplaag niet meer weggaat. Mijn katten zijn behandeld, me huis ook al, meerdere keren zelfs, en toch blijf ik zelf onder de bijtplekken zitten. En er is ook al 2 keer een verdelger geweest, en nog steeds voel ik van alles kriebelen, wordt er gek van. Heb afgelopen nacht 2 borden in de kamer gezet met een kaarsje en water en een flinke scheut afwasmiddel, en er zat niks nog geen miertje. Is het altijd wel zeker dat ze daarop afkomen, op dat bordje sop? Want ik heb echt al van alles gedaan zie er nu ook niet meer maar ik voel nog genoeg kriebelen en heb ook nog genoeg plekken op me benen en me armen zelfs op me rug! A.U.B ik heb echt advies nodig zitten er nou wel of niet na dat ik er geen op me bord sop aantrof?
Paul
26 oktober 2014Misschien heb je te kampen met bedwantsen c.q. wandluizen i.p.v. vlooien… Deze leven in je bed; met name in je matras.
Anja
16 oktober 2014Hoewel ik elke maand mijn dieren gewoon druppel (voorkomen is beter dan genezen denk ik dan maar), zat de hond steeds te krabben. Gekamd en niks gevonden, ook bij de andere hond geen vlo te vinden en ook bij mijn 3 katten niet… Nog geen vlooienpoepje te ontdekken. Echter, bij mijn moeder waar ik na de vakantie even langsging dansten de vlooien vrolijk de horlepiep. Ik zag ze gewoon over de vloer springen. Mijn moeder haar benen leken wel een krentenbrood en ook haar hond was bijna helemaal opengekrabd op zijn buik… Ik heb bij de dierenarts dan ook meteen voor de hond en katten vlooiendruppels en wormtabletjes gehaald en een spuitbus voor in huis… Omdat mijn honden ook vaak daar zijn (of haar hond hier) vermoed ik dat e.e.a. overgelopen is. Hopelijk is als ik vanavond ga kijken is e.e.a. beter. De hond zijn buik heb ik ook ingesmeerd met een speciale olie om de jeuk en open plekken wat af te zwakken… De spuitbus was van het merk Virbac (tetramethrin + permethrin) en doodt ook andere insecten in huis… Ik heb uit voorzorg ook mijn huis maar gedaan. Je mag even niet dweilen en zuigen tot 3 dagen na spuiten. Maar goed, het werkt hopelijk wel. Een kaars durf ik niet aan hier met de katten. Ik wil wel aanraden vlooienmiddelen altijd bij de dierenarts te halen. Er is veel troep in de handel die of niet werkt of ook je huisdier zelf omlegt (Exil e.a.). Helaas ook hier een kat aan doodgegaan op een absolute rotmanier… :(
Francis
14 oktober 2014ik heb last van vlooien… Het erge is: ik heb jeuk aan mijn hoofd! Als een malle! 2 weken geleden bedacht ik me dat ik toch wel heel vaak was gebeten door een mug… wat geen mug was, maar volgens mij gewoon vlooien. Ik heb inmiddels ook luizenshampoo gekocht en vorige week gebruikt.. ging even goed, maar inmiddels heb ik weer jeuk aan mijn hoofd. IK WORD GEK! Hele huis vorige week gestofzuigd, poezenbeest uitgekamd (overigens niet echt iets gevonden bij haar), HG vlooienspray gekocht en mijn vloerkleed van touw volgespoten met anti vlooienmiddel. Wat kan ik nu nog doen? Paar keer e.e.a. herhalen? Kaarsje ’s nachts vind ik wat eng… kan ik ook gewoon een fluor/lichtgevend armbandje in het water doen lijkt mij? En van welk merk moet ik die ‘sectonil’ kopen? Ik woon in een typisch Amsterdams appartement, overal kieren en gaten… Any tips? Ik vind het echt zo smerig!
Paul
14 oktober 2014Allereerst is het belangrijk om zekerheid te krijgen over welk beestje de beten teweegbrengt. Aangezien je bij je kat geen vlooien kunt ontdekken, is een kattenvlo uiterst onwaarschijnlijk. Hoofdluis behoort tot de meest waarschijnlijk opties, maar dan zou je bij het uitkammen van je haren met een netenkammetje luizen of neten moeten ontdekken. Er zou zelfs sprake kunnen zijn van bedwants of een andere wantsen- of mijtensoort. En het kan natuurlijk ook zijn dat de hoofdhuidklachten niet gerelateerd zijn aan beetplekken of steekplekken, maar dat ze worden veroorzaakt door ringworm (schimmelinfectie) een huidallergie of andersoortige ontstekingsreactie van de hoofdhuid (eczeem, psoriasis, acne, folliculitis o.i.d.). Vooral ook die laatste, een haarzakontsteking, komt relatief vaak voor op de hoofdhuid.
Francis
15 oktober 2014Hoi Paul, Dank je voor je reactie. Ik ga vanavond (zoals ook op het doosje stond) weer die luizenshampoo in mijn haar doen. Mijn vriend heeft sinds 4 dagen ook jeuk aan zijn hoofd, dus ben bang dat het wel iets van een beestje is. Ik ga ook nog even poezenbeest nader onderzoeken, want ik blijf het vreemd vinden dat ik op mijn werk, op vakantie of waar dan ook buitenshuis gestoken werd en van die jeukbultjes kreeg. Wantsen of mijten bijten op een andere wijze, zover ik heb begrepen. Laat ik eerst maar eens een ‘vlooienval’ opzetten en kijken wat er gebeurd, zodat ik in ieder geval alle mogelijkheden kan uitsluiten. En anders ga ik naar de huisarts.
Paul
15 oktober 2014Graag gedaan hoor en succes ermee! Luizen leven overigens echt IN je haar, waardoor ze continu toegang hebben tot je hoofdhuid. In geval van hoofdluis, zou het dus geenszins gek zijn dat je ook buitenshuis gestoken wordt.
Francis
17 oktober 2014Ik bedoelde dat ik dan gestoken word op mijn armen en benen. De beten zien eruit als vlooienbeten… Wellicht heb ik vlooien EN luizen. Dat zou wat zijn. JAIKS!
Els
4 oktober 2014Glazen doorzichtige ovenschotel gevuld met water en een scheutje olie of afwasmiddel en daarin een brandende kaars en dit doe je ’s nachts dan overdag alles grondig stofzuigen en daarna alles inspuiten met azijn (meubels, houten vloer) en je stenen vloer dweil je met azijnwater en met een waterzuiger je teveel aan azijnwater opzuigen en ja elke dag vangen wij minder vlooien in onze ovenschotels en dit doe je iedere dag zo’n 3 weken aan een stuk veel geluk! Grt. Els
Claire
29 maart 2018Claire: Bij mij werkte het maar een paar keer en toch had ik nog zo veel vlooien over. Zelfs onder het laminaat. Met baksoda die ik in alle kieren wreef zijn ze nu weg. Poosje niet stofzuigen, dat wel…
Puck
29 september 2014Ik heb nu sinds 2 weken vlooien, met 3 katten wordt ik langzaam gek! Ze zijn alle 3 behandeld met Stronghold, elke dag kammen, en het hele huis met spray behandeld. Nu hebben jullie het over een bord met een kaars en daar omheen sop? Olie? Is dat niet vlambaar en dus gevaarlijk? Hoelang moet dat (op de grond) staan voor resultaat?
Paul
2 oktober 2014Beste Puck, Het gaat om sop, dus water met een beetje afwasmiddel. En dus zeker NIET om olie. De kaarsvlam zorgt voor licht/warmte, waardoor de vlooien zich aangetrokken voelen. Ze zullen richting de kaars springen en in het sop terechtkomen. De oppervlakte-actieve werking van het afwasmiddel zorgt ervoor dat de vlo niet kan blijven drijven en gegarandeerd verdrinkt. Hoe effectief deze methode is, is afhankelijk van de hoeveelheid vlooien en waar de vlooien zich precies bevinden. Het lijkt me niet bepaald raadzaam of veilig om her en der in huis bordjes met kaarsen op de vloer te zetten, vooral niet als er katten rondlopen. Je kan overigens wel enkele druppels plantaardige olie (olijfolie, zonnebloemolie o.i.d.) aan het watermengsel toevoegen zodat eventuele vlooien erin verstrikt raken en verdrinken, maar je moet zeker geen licht ontvlambare olie gebruiken en überhaupt geen grote hoeveelheden olie. Groeten, Paul
Martine
22 september 2014Hallo, Graag advies. Ik heb omgevingsspray gebruikt op mijn stoffen bank en stoelen. Nu heb ik 2 kindjes onder de 4 jaar. Ik wil de spray z.s.m. toch weer weg hebben i.v.m. besmettingsgevaar (had de bus niet goed gelezen), iemand tips? En wanneer heb je een vlooienplaag? Heb er nu 3 op de kat gezien en 3 op de bank en mijzelf. Gr. Martine
Pieter Neelis
29 augustus 2014Hallo, Ik heb een vraag over vlooien in mijn huis. Ik heb inmiddels al veel geprobeerd maar kom niet van de vlooien af. Ik ben dit artikel anderhalve maand geleden ook tegengekomen en heb toen de tips van Robbo gebruikt om van de vlooien af te komen. Helaas is dit niet gelukt en heb ik er nog steeds last van. Dit heb ik tot nu toe geprobeerd: Ik las op Allesovervlooien.nl dat je het huisdier met een vlooienkam moet kammen en met shampoo kunt wassen. Het duurde even voordat ik het juiste middel had gevonden (uiteindelijk via internet moeten bestellen). Dit zorgde ervoor dat mijn hond een tijdlang geen vlooien meer had. Echter waren de vlooien inmiddels in het huis verspreid en heb ik dit niet gezien. Ik heb toen met de stofzuiger gezogen op de plekken waarvan ik dacht dat er vlooien zouden zitten. Maar na 2 weken zaten de vlooien gewoon weer op deze plekken. Ik heb echt goed gezogen en weet zeker dat ik langs alle plekken ben geweest. Een paar dagen later zag ik mijn hond weer flink krabben en had ik al het vermoeden dat deze weer vlooien had. Het hield helaas niet op en toen ik mijn hond onderzocht zag ik weer de vlooien zitten. Ik heb toen eerst weer alle plekken gezogen en daarna pas mijn hond behandeld. Dit leek een goede manier, maar bleek uiteindelijk toch tegen te vallen. Ik heb inmiddels ook al een paar tientjes aan bestrijdingsmiddelen uitgegeven, maar niets lijkt te werken. Ik zit er nu aan te denken om professionele vlooienbestrijding in te huren, maar ben bang dat dit vrij duur is. Is deze optie effectief of zijn er voor mij nog goedkopere manieren om van de vlooien af te komen? Groet, Pieter
Paul
2 september 2014Beste Pieter, In dit artikel over vlooien voorkomen & bestrijden vind je meer informatie over het verdelgen van vlooien in huis. Er staat tevens een rijtje links in. Deze verwijzen naar aanvullende praktische tips aangaande vlooienbestrijding. Hopelijk vind je hierin wat je zoekt! Groeten & succes, Paul
Erica
8 augustus 2014Beste Paul, Nou… Ze zijn gewoon weer terug.
Paul
10 augustus 2014Da’s enorm balen! Ik heb het filmpje maar weer weggehaald… Heel veel succes toegewenst met de verdere vlooienbestrijding!
Erica
6 augustus 2014Na 2 weken een vlooienplaag te hebben gehad (hoop tenminste gehad)… heb ik volgens mij de oplossing. Heb vorig jaar afscheid moeten nemen van mijn 2 katten, beide 19 jaar geworden. Omdat het wel heel stil is, kwam er weer een kitten. Inmiddels is hij een jaar en nog nooit een vlo gehad. Omdat alleen ook maar alleen is, heeft hij sinds 2 weken een vriendje erbij, een kitten. Deze zat onder de vlooien en ik heb ‘m eerst Frontline gegeven. Dat hielp niet… Toen druppels van Exil. Hielp ook niet… De grote kat zat er inmiddels ook onder. Uiteraard ook de omgeving aangepakt, 3 verschillende sprays… van HG, Active X (van de dierenarts) en een merk waar ik de naam niet meer van weet. Ook de borden met kaars geprobeerd om te controleren of het minder werd. Niet dus… Per dag zaten er over de 100 vlooien in de borden; dit was voornamelijk in de slaapkamer. Toen kwam ik hier de naam Stronghold tegen deze heb ik toen bij de dierenarts gehaald… Dezelfde avond in nog geen 10 minuten meer dan 20 vlooien van de kitten kunnen pakken… Ze vielen er gewoon uit! Bij de oudere kat kon ik ze er ook zo uitkammen. De dag erna lagen op alle loop- en ligplaatsen van de katten dode vlooien… Dat ging goed! Maar het probleem in de slaapkamer was er nog, en na een paar nachten op de bank te hebben geslapen en flink te hebben gestofzuigd en lange schoonmaaksessies weer richting dierenwinkel voor meer spuitbussen. Daar kwam de verkoper met iets nieuws: Sectolin Omgevingsspray tegen vlooien. Het is niet giftig… Uitleg van de dierenarts was: er komt een soort laag over de omgeving wat alles verstikt… niet alleen de vlo, maar ook larven, eitjes en poppen. Enige waarschuwing was dat je moet uitkijken met laminaat, want het word spiegelglad. Het ging juist om de slaapkamer daar was de haard van de vlooienplaag en daar ligt vloerbedekking. Sectolin is prijzig, €18,75 voor een bus, maar ik was inmiddels in totaal al ruim 100 euro lichter aan spul wat niet hielp, dus vooruit maar. De hele slaapkamer op de kop en alles behandeld, en ja… het wordt glad! Sectolin Omgevingsspray tegen vlooien is vrijwel reukloos, dus heel voorzichtig in de avond met blote benen een stap in de kamer gezet. Normaal had ik bij de drempel al een invasie op mijn voeten en benen… en zaten de borden met de kaarsjes en water al weer nokvol. Nu zaten er slechts 3 in het bord… Ik heb toen 10 minuten rondgewandeld en niet 1 op mijn benen. Geloof me… wat word je daar blij van na 3 nachten op de bank slapen. Durfde die avond ook weer in de slaapkamer te slapen, want het is echt zo goed als geurloos. Het is nu 3 dagen geleden en sindsdien 2x een vlo ontdekt… maar die waren meer dood dan levend. Dus vergeet alle andere merken, borden met kaarsen, azijn e.d. Haal Sectolin voor je huis… Daar zit immers echt het grootste probleem! Oh ja, en Stronghold voor je beestjes… Geloof me, goedkoop wordt uiteindelijk duurkoop, dus pak het gelijk goed aan. Hoop dat deze info nuttig is, want wat word je moedeloos van die kleine huftertjes!
Paul
7 augustus 2014Beste Erica, Dankjewel voor je reactie! Eerder vertelde Joeri (in positieve zin) al over Sectolin omgevingsspray en heb ik geprobeerd er zo veel mogelijk informatie over te vinden, maar helaas zijn de recensies van ervaringsdeskundigen vooralsnog beperkt. Uitgebreide verhalen als de jouwe worden dan ook zeer op prijs gesteld. Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die Sectolin tegen vlooien hebben gebruikt, positief of negatief… en hoop op meer gebruiksrecensies. Ik zag laatst de commercial van Sectolin Vlooi & Mijt Omgevingsspray en vond ‘m nogal grappig; ik toon hem tijdelijk even onderaan bovenstaand artikel. Nogmaals dank! Groeten, Paul
kat
23 augustus 2014Dank je wel, ik ga dit zeker proberen, want ik word er gek van de vlooien, heb ook al van alles geprobeerd en niets helpt.. zelfs Frontline combo werkt totaal niet… en je mag je beestje niet de week erna al weer een vlooien-pipetje geven.
Robbo
30 juli 2014Wij constateerde ook vlooien in onze kat. Er was zeker nog geen sprake van een plaag (gelukkig) maar wij zijn ook nauwkeurig en methodisch te werk gegaan. Wat wij deden: Dag 1: Kat goed kammen (zeker 4 uur mee bezig geweest, kwamen zeker 40/50 vlooien uit..), vervolgens opnieuw vlooiendruppels aangebracht, woonkamer gestofzuigd en vervolgens met vlooien omgevingsspray gespoten. ’s Avonds voor het slapen gaan, een ovenschaal weg gezet gevuld met water en Dreft met een kaars in het midden. Vlooien komen op warmte bronnen af en zijn ’s nachts actiever. Verdwaalde vlooien die rond lopen in huis komen op deze kaars af en door het water met Dreft komen ze er niet uit. Het is overigens absoluut geen wondermiddel; de vlo zal echt niet van het huisdier afspringen om naar een kaars te gaan. Dag 2: In de ovenschaal zaten welgeteld 3 vlooien. Dit betekent dat de eitjes nog niet uit zijn gekomen en het gros van de vlooien gepakt is. Nadat we de kat hadden gekamd en er slechts 3 uit kwamen was dit bevestigd. Vervolgens nog een keer goed gestofzuigd en ook kussens, lakens kleding die op de grond lag uitgewassen. Vervolgens de rest van het huis met omgevingsspray tegen vlooien aangepakt. ’s Avonds weer een bekaarsde ovenschaal gedeponeerd. Dag 3: Wij vonden nu 12 vlooien in de schaal. Dit is te verwachten gezien de druppels beginnen te werken en de kat geen beste gastheer meer is. Ook lagen er dode vlooien op de vensterbank. Mooi! Vervolgens doorgegaan met stofzuigen. Dag 4 t/m dag 7: Elke dag stofzuigen, geen levende vlooien meer aangetroffen. Dag 8: Nog 1x omgevingsspray en ook nog 1x vlooiendruppels aanbrengen. Dit is niet optimaal voor de kat, enkel zal de kat zeker nog eitjes hebben. Met de 2e sessie druppelen pak je de hele vlooiencyclus mee. Dag 9 t/m 14: Grondig stofzuigen en elke nacht even een kaars en ovenschaal. We vonden geen vlooien meer in de ovenschaal. Wij zijn nu 2 maanden vlovrij. Ik hoop dat dit iemand kan helpen! Het klinkt als veel werk, maar op zich valt het mee!
an
2 november 2014Hallo, welke omgevingsspray heb je gebruikt? En heb je het hele huis aangepakt of enkel de ruimten waar de kat geregeld komt? Ook hier word ik af en toe besprongen door een vlo, we zijn bezig met een plan van aanpak. :-) Dank je!
Isabelle
29 juli 2014Wij zitten momenteel met een enorme plaag. Die vlooien blijven maar komen en lijken wel onsterfelijk. Sinds gisteren leggen wij elke avond een bordje gevuld met azijn en in het midden een kaarsje. Vies wat je ’s morgens aantreft!
Matthijs Hofstede
10 juni 2014Misschien een kleine tip: Het Rovince hondenkussen is geïmpregneerd met permetrine en zal je hondenkussen vlovrij en teekvrij houden.
joeri
9 juni 2014Sectonil omgevingsspray… Kost wel wat, maar binnen no time van vlooien en eitjes en larven verlost…
Paul
9 juni 2014Beste Joeri, Bedankt voor je reactie! Ik had hier nog nooit eerder van gehoord, dus heb er zojuist wat over gelezen… De werkzame stof in ‘Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray’ is dimeticon. Dit is geen giftig insecticide of ongediertebestrijdingsmiddel zoals permetrine of malathion, maar een “onschadelijk” siliconepolymeer met een louter mechanische werking. Dimeticon ofwel dimethicone ofwel polydimethylsiloxaan (PDMS) brengt een verstikkende laag rondom vlooien, luizen en mijten aan, waardoor de waterhuishouding wordt verstoord en de parasieten doodgaan. ‘Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray’ vormt dus een verstikkende laag rondom de vlooien. Dimeticon kan net als pesticiden overgevoeligheidsreacties tot gevolg hebben, waaronder huidirritatie en -sensibilisatie. Dimeticon zit onder meer ook in Nyda, Dr. Swaab Luizenshampoo voor kinderen, Prioderm anti-luizenshampoo en XTLuis tegen luizen. De coating bedekt zowel vlooien als neten als larven als poppen en stopt/verstikt de ontwikkeling ervan. In theorie handig dus voor vlooien die resistent zijn tegen conventionele pesticiden. Voordelen: draagt bij aan een vlo-vrije omgeving; vrij van pesticide, dus milieuvriendelijk; veilig voor mens en huisdier; geurloos, kleurloos en allergenenvrij. Omdat dit middel geen chemisch-synthetische ongediertebestrijdingsmiddelen bevat, wordt het o.a. aangeraden door het RIVM. Helaas kan ik niet of nauwelijks recensies of gebruikerservaringen of productbeoordelingen vinden van ‘Sectolin Vlo & Mijt Omgevingsspray’. Kun jij vertellen hoe vaak je dit middel al hebt gebruikt en hoe effectief het was? Zou zeer op prijs worden gesteld! Groeten, Paul
Helma
19 februari 2014Wij wonen in een rijtjeshuis uit 1920 met een vreselijk vochtige kruipruimte, mede doordat hier vroeger een uiterwaarden zat van een rivier. We hebben hierdoor ook last van schimmel en tocht en vocht, dit is door de woningbouwvereniging nooit goed onderhouden. Sinds een halfjaar hebben we centrale verwarming. Hierdoor hebben we nu een heuse vlooienplaag. De kat is meerder malen behandeld, het huis is al zes keer van top tot teen behandeld. Niks helpt, ze blijven komen. Ben nu al bang voor de zomer als het buiten warm wordt, dan is de ellende niet te overzien.
miranda
20 juli 2014Hoi Helma, Dat probleem heb ik ook steeds. Ik ontvlooi de katten en mijn huis, maar zoals nu had ik 3 weken geleden spul gehaald. Die Frontline Combo (wat zogenaamd alles doodt)… nou, de dag erna, ik kamde mijn katten weer, zoals iedere dag dat ik dat doe, en er zaten weer levende vlooien op! Ik de dierenarts gebeld, zegt die “na een paar dagen nog een keer doen.” Er zat precies een week tussen en alweer hetzelfde… de dag erna weer levende vlooien ervan afgehaald. Ik heb voor het huis in te spuiten Bolfo Mand & Tapijtspray. Ik word ook langzaamaan helemaal gek van die vieze beestjes!
jan
12 september 2013Moet de kaars branden?
anna claeys
1 september 2013Wij hebben werkelijk alles geprobeerd, gaven een fortuintje uit aan vlooienbestrijdingsmiddelen! Een van onze Galgo’s krijgt er steeds weer!
Claire
29 maart 2018Claire: Bij mij zaten de vlooien zelfs onder het laminaat. Weg gekregen met baksoda die ik met zachte doek in alle kieren wreef (nu en dan bijvullen). Kost haast niks!
tamara
25 augustus 2012Hallo, Vlooien moet je vangen met een diep bord gevuld met water en olie en daarin een kaarsje. Laat ze maar springen!