Allereerst een aantal opvattingen, beweringen en (drog)redeneringen die ik zoal langs zie komen op Gezondr. Ze zouden moeten onderbouwen waarom bepaalde diëten en afslankmethodes wel of niet zouden werken

“Met sonjabakkeren kan iedereen afvallen, want voor mijn achternichtje en overbuurman werkt het óók…”, “Het Sonja Bakker Dieet kán niet werken, want zelfs mijn moeder viel er niet mee af…”, “Diëten werken nooit; alleen met een gezonde leefstijl val je af!”, “Het Ziekenhuis Dieet is het snelste en dus het beste dieet…”, “De enige gezonde manier van afvallen is veel sporten…” , “Ik sport al maanden tevergeefs, dus afvallen door lichaamsbeweging is onzin…”, “Als je minder calorieën eet dan je verbrandt móét je wel gewicht verliezen…”, “Het enige dieet dat écht werkt is het Paleo Principe, want mensen zijn nu eenmaal vleeseters…”, “Gewoon veganistisch en rauw eten, dan val je vanzelf af…”

Een heleboel tegenstrijdige uitlatingen die nagenoeg allemaal een kern van waarheid bevatten…

Maar hoe zit dat dan?

Er zijn volop mensen die oprecht geloven dat er dieetmethodes bestaan die voor niemand werken, evenals afslankmethodes die voor iedereen werken. Bovendien zijn er personen bij die −al dan niet uit commerciële/financiële overwegingen− niets liever doen dan anderen hiervan overtuigen.

Helaas bestaat er helemaal geen universeel, collectief en allesomvattend dieet dat voor eenieder werkt. Dat komt omdat afvallen nu eenmaal geen afgebakend proces is, en geen exacte wetenschap. De manier waarop je gewicht verliest, heeft immers te maken met talloze individuele aspecten, zowel aangeboren als aangeleerd. Enkele voorbeeldjes:

  • Wat ben je van thuis uit gewend; wat heb je jezelf aangewend?
  • Ben je emotioneel eter of pragmatisch eter?
  • Ben je nuchter en sceptisch of gevoelig voor marketing?
  • Hoe gemotiveerd, gedisciplineerd en volhardend ben je?
  • Heb je door de jaren heen chronische tekorten of overschotten aan bepaalde nutriënten opgebouwd?
  • Hoe springt jouw lichaam om met energie & bouwstoffen?
  • Wat is jouw maagomvang en -inhoud?
  • Hoeveel sport je: hoe vaak, hoe lang en hoe intensief?
  • Smaak: Wat vind je lekker (en wat niet)?
  • In welke conditie verkeert jouw hormoonhuishouding?
  • Heb je eventuele gezondheidsklachten: ziekten, afwijkingen & lichamelijke beperkingen?
  • Heb je in het verleden váker diëten gevolgd en door toedoen ervan gejojood?
  • Hoe is het met je ruststofwisseling gesteld?
  • Hoe ga je om met lekkere trek, hongeraanvallen en eetbuien?
  • Hoe is je slaapduur, slaappatroon, slaapkwaliteit
  • etc. etc.

Allemaal dingen die van enorme invloed zijn op jouw afslankproces en afslanksucces. Generaliseren en beweren dat een dieet in zijn algemeenheid wel óf niet werkt, is dan ook irreëel.

Ieder dieet heeft potentie…

Of een dieet werkt is persoonsgebonden! Vezelrijk dieet, vetarm dieet, koolhydraatarm dieet, eiwitrijk dieet, caloriearm dieet… In principe kúnnen ze allemaal gunstig uitpakken, maar de uiteindelijke effectiviteit ervan is afhankelijk van de individuele diëter. Van diens totaalmetabolisme, spijsvertering, lichamelijke activiteit, motivatie, lichaamstype, lichaamsbouw, lichaamssamenstelling, geslacht, leeftijd, hormoonhuishouding, vetpercentage, caloriebehoefte, calorieverbruik, doorzettingsvermogen, erfelijke factoren, enzovoort. Als puntje bij paaltje komt, hen jij zelf in de hand hoe succesvol een bepaald dieet is.

Zoek daarom een eetstijl die bij jóú past! Als een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet voor jou werkt, prima! Werkt het niet, probeer dan bijvoorbeeld een vezelrijk dieet waarbij je suiker en bloem vervangt door complexe koolhydraten. Ook vetarm eten is niet voor iedereen weggelegd. Een tekort aan gezonde vetten kan namelijk allerlei tekorten aan vitamines en mineralen in de hand werken. Dus vaar je slecht bij vetarm eten, kies dan voor hoogwaardige en natuurlijke vetten uit o.a. vis, eieren, yoghurt, kwark, noten, zaden, pitten, cacao, kokos, kwaliteitsvlees en plantaardige oliën.

Voor sommigen werkt het goed om 5 tot 8 keer per dag een klein beetje te eten. Dat is vooral het geval als je meermaals per dag te kampen krijgt met bloedsuikerschommelingen en hongeraanvallen, waardoor je naar ongezonde snacks grijpt. Ben je echter gewend om 3 keer per dag te eten en is het voor jou geen enkel probleem om ongezonde tussendoortje te laten liggen, eet dan lekker 3 keer per dag, zonder snacks. Er zijn uitzonderingen op iedere regel!

Zelfs calorieën tellen en caloriearm eten kan voor sommigen prima uitpakken, vooral als je geen zin hebt om je te verdiepen in welke voedingsmiddelen nou écht gezond voor je zijn… Er zijn mensen die over de wilskracht beschikken om maanden aan een stuk te crashen en zodoende succesvol afvallen met maaltijdshakes. Daar tegenover staat dat er ook volop mensen zijn die gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en ‘natuurlijk’ eten en zélfs afvallen bij een drievoudige calorie-intake van de gemiddelde sonjabakkeraar.

Blijf in ieder geval niet jarenlang op één en hetzelfde vruchteloze paard wedden omdat je buurvrouw toevallig succesvol amazone is; jij bent namelijk NIET je buurvrouw!

Populaire diëten?!

Een dieet verzinnen is commercieel gezien érg interessant, want het is statische informatie: er zit 0 ontwikkeling in, je steekt er slechts één keer tijd en energie in. Het wordt éénmalig geproduceerd en gedrukt en indien je dieet aanslaat verdien je er jarenlang bakken met geld mee. Zodra de hype voorbij is, kom je met deel 2 op de proppen en een jaar later met deel 3. En dan worden er doorgaans ook nog eens producten verkocht en gepromoot binnen de meeste diëten, waarmee men nóg meer geld verdient. Kortom: een top-investering!

Voor mensen die hun geld verdienen met het schrijven en verkopen van dieetboeken en het geven van dieetcursussen is het vooral belangrijk dat een dieet simplistisch, gestructureerd en begrijpelijk is, want zij willen een zo groot mogelijke groep mensen aanspreken. Immers: hoe gróter het potentiele publiek, des te meer vraag er naar het dieet zal zijn en des te meer boeken men verkoopt. Op de lange termijn heeft helaas slechts een enkeling iets aan deze hapklare brokken, want ze zijn dusdanig gesimplificeerd dat substantie ontbreken.

Mensen willen geen ingewikkelde dieetmethodes en eetregimes. Men wil niet meer dan 3 of 4 richtlijnen opvolgen; dikke, inhoudelijke dieetboeken vergen te veel tijd, energie, aandacht en moeite. Men is dus enkel geïnteresseerd in makkelijke oplossingen en daar wordt door dieetbedenkers gretig gebruik van gemaakt en op ingespeeld.

Marketingtrucjes & psychologische spelletjes

Bedenkers van dieetmethodes spelen welbewust in op je gemoed en emoties. Men is zich terdege bewust van het feit dat de doorsnee dieetboekkoper al vaker afslankpogingen heeft gedaan… En tevergeefs, want men is immers geïnteresseerd in nieuw materiaal en dus nog altijd zoekende… Wat men daarom het liefst doet, is uitleggen waarom diëten uit het verleden niet werkten, en verklaren om welke unieke reden hun revolutionaire dieet wél zal werken. Zo’n ‘unique selling point’ kan van alles zijn, van een geheim ingrediënt tot een spectaculaire uitvinding tot een revolutionair inzicht tot een fameuze eigenschap van de gewichtsconsulent in kwestie.

Wanhopige mensen die voor hun gevoel álles al hebben geprobeerd om af te vallen, zijn gemakkelijke doelwitten en grijpen deze ‘laatste strohalm’ die hen wordt aangereikt met beide handen aan! Natuurlijk heb je enkele tientjes over om na ál die jaren dan toch eindelijk je beloofde streefgewicht te bereiken. Maar een jaar na aanschaf ligt het boek –samen met diens voorganger en opvolger– alweer stof te happen op de onderste boekenplank… en is men zwaarder dan óóit tevoren… Zodoende zijn is de diëtende medemens als het ware een onuitputtelijke melkkoe voor de aldoor groeiende dieetindustrie. En commercieel gezien dus een chronisch gat in de markt.

Het zijn de niemendalletjes met kaften waarop in koeienletters de kilo’s gedrukt staan die je in één weekje zult kwijtraken die als warme broodjes over de toonbank gaan…

Het ultieme dieet: gepersonaliseerd plan

Als men daadwerkelijk het beste voor zou hebben met afvallers, lijners en diëters, dan zou men een gepersonaliseerd dieet bedenken dat inspeelt op het lichaam en de leefstijl van iedere afzonderlijke individu. Maar juist omdat het ultieme dieet persoonsafhankelijk is –en zodoende gebonden aan talloze persoonsgebonden factoren– is het samenstellen van een custom-made dieetmethode véél en veel tijdsintensiever, arbeidsintensiever en kostbaarder dan een veralgemeend en hapklaar dieetboekje van 100 pagina’s. Een kwalitatief hoogstaand dieet is vanuit commercieel oogpunt dus totaal oninteressant.

Als je een maatwerkdieet in de vorm van een boek publiceert, wordt het bovendien een enorm dikke en dure pil, en wie houdt er tegenwoordig nog van lang lezen? Tijd, geld en moeite willen we al helemáál niet investeren zolang dat niet absoluut noodzakelijk is; we blijven onze ijle hoop dan ook veel liever vestigen op dat ene wondermiddel waarmee we moeiteloos zullen gaan afvallen! Nogmaals: we willen alléén betalen voor snelle, simpele en goedkope oplossingen, dus die krijgen we ook, onder andere van Sonja, Frank en Yvonne. Men wíl gewoon graag in wonderen geloven, want het alternatief is zwaar en vergt discipline!
De dieetboeken van ‘auteur X’ móéten wel goed zijn; ze zijn niet voor niets al 200.000 keer verkocht! Dit is natuurlijk pertinente onzin! Verkoopsucces is te danken aan sales, promotie en marketing en niet aan inhoud. Als één goedgelovig schaap over de dam is…

Plukken

Nee, het punt is niet dat je jaloers moet zijn op populaire auteurs van dieetboeken omdat ze veel geld verdienen. Het punt is dat je je afslanksucces niet moet laten afhangen van een dieetmethode of dieetboek. Omdat zo’n boek te allen tijde voor de grote gemene deler is geschreven, is er gegarandeerd een effectievere manier van afvallen denkbaar die beter bij jou past en feillozer aansluit op jouw lichamelijke en emotionele behoeften. Kies liever voor het betere alternatief: een dieet dat je eigenhandig samenstelt…

Tuurlijk, pik nuttige informatie uit methodes waar jij in het veleden baat bij hebt gehad: ‘boek X’, ‘dieet Y’ en ‘regime Z’… Maar staar je niet blind op één enkele dieetmethode. Zo’n saai, simplistisch en eentonig regime houd je nóóit voor de rest van je leven vol, dus vroeg of laat ga je de mist in. Zodra dat gebeurt, ga je je rot voelen en jojoën. Speel en experimenteer daarom liever met elementen, componenten en perspectieven uit verschillende diëten en stel hieruit je eigen gepersonaliseerde dieet samen. Pluk overal het béste uit!

Wonderen, nee ze bestaan écht niet

Nog steeds zijn er mensen die het me kwalijk nemen dat ik blijf hameren op gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en gematigd eten en je focussen op zowel cardio- als krachttraining. Dit uitgekauwde advies zou men namelijk al tig keer hebben opgevolgd en het zou voor geen meter werken, althans niet voor hen. Maar meestal gaat het mis bij het ‘proberen’ van een leefstijl. Je moet niet proberen om gezond te leven, dit moet je gewoon dóén en bovendien volhouden, ongeacht de mate van afslanksucces die je à la minute boekt. Het vergt tijd om je een gezonde leefstijl eigen te maken, dus néém er de tijd voor.

Gematigd eten betekent overigens terughoudend zijn met je calorie-inname en verantwoorde beslissingen nemen. En absoluut NIET dat je extreem weinig moet eten. Kies voor een hoge voedingswaarde en voedingsstofdichtheid en eet weinig lege calorieën, dan kan relatief veel eten geen kwaad. Sterker nog: eet altijd voldoende; liever iets te veel dan veel te weinig!

Wees reëel

Accepteer allereerst dat wondermiddeltjes niet bestaan en ook nooit zúllen bestaan. Geloof niet dat 1 voedingsmiddel overal goed voor is… Dat je ermee kan afvallen, dat je er algeheel gezonder door wordt, dat het ziekten geneest én dat het zorgt voor een mooiere kwaliteit van huid, haren, nagels en tanden. Dit is precies wat marketeers je willen doen geloven, maar deze belofte is op zichzelf al reden genoeg om een product links te laten liggen.

Een ultiem gezondheidsproduct is simpelweg te mooi om waar te zijn; als zo’n product bestond, zouden de farmaceutische industrie en voedingsmiddelenindustrie er allang mee aan de haal zijn gegaan. Wondermiddelen zijn irreëel; álles heeft namelijk voor- en nadelen… Met uitzondering van junkfood, wat alleen maar nadelen oplevert voor je gezondheid. Zelfs de populairste health foods hebben hun schaduwzijde. Je moet dus keuzes maken… Welke voordelen zijn belangrijk voor jou en welke nadelen neem je voor lief?

Fruit is onwijs gezond, onmisbaar zelfs; desalniettemin tasten fruitzuren je tandglazuur aan. Wil je afvallen, eet dan veel eiwitten en vezels; sta er echter bij stil dat je darmen en nieren hierdoor extra worden belast. Je snapt het idee…

Gezonde leefstijl

Besef vervolgens dat een actieve leefstijl en een geoptimaliseerd eetpatroon dé weg zijn om in te slaan en dat er geen gemakkelijk alternatief is. Je zult deze weg moeten blijven bewandelen, desnoods stukje bij beetje en langzaamaan. Hoe langer je je gezonde leefstijl volhoudt des te beter je je lichaam faciliteert en toerust om effectief lichaamsvet te verbranden. Er moeten namelijk lichamelijke veranderingen plaatsvinden alvorens je lijf overgaat tot het verbranden van lichaamsvetreserves, en die kun je niet 1-2-3 afdwingen.

Vetverbranding en vetopslag zijn tegenovergestelde, maar desalniettemin sterk aan elkaar verwante processen. Je kan dan ook niet verwachten dat je lichaamsvetreserves die je over een tijdsbestek van 10 of 20 jaar hebt opgebouwd binnen een paar weken kan kwijtraken. Ga eens een héél jaar lang verantwoord eten en 3x per week fanatiek sporten, dan zul je gegarandeerd zien dat dit wel degelijk de manier is om effectief en bovendien blijvend af te slanken! Het rendement dat je zult behalen is afhankelijk van de tijd en moeite die je investeert. Tien minuutjes wandelen is gezond, maar zet geen zoden aan de dijk als het aankomt op vetverlies; zoek je grenzen op, maar zónder ze te overschrijden.

Afvallen is iets anders dan vet verbranden. Het ziet er leuk uit op je weegschaal dat je na 2 dagen streng lijnen 2 kilo bent kwijtgeraakt, maar dit is vocht en géén vet. Het maakt je dus niet magerder, noch gezonder. Maandelijks 30 kilo vet verbranden is simpelweg absurd.

Volhouden & doorzetten

Daarnaast is de effectiviteit van een dieet sterk afhankelijk van hoelang je een dieet volhoudt. Ben jij extreem gedisciplineerd en stellig in staat om iets de rest van je leven vol te houden? Dan zou in jouw situatie élk dieet kunnen werken. Weet je daarentegen van jezelf dat je de moed na enkele dagen, weken of maanden opgeeft, dan zijn de striktheid, beperkingen en ongemakken binnen jouw dieetregime stérk bepalend voor de potentie ervan. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk. Elimineer eventuele drempels op je pad zodra je ertegenaan loopt en voorkom onnodig ingewikkelde constructies.

Mijn persoonlijke ervaring is dat iedereen kan afvallen. Men moet simpelweg een leefstijl en voedingspatroon vinden dat aansluit op de lichamelijke en emotionele behoeften! Helaas zijn deze behoeften niet altijd even gemakkelijk te doorgronden en definiëren, maar door te blijven zoeken, relativeren en experimenteren, komt uiteindelijk alles op zijn pootjes terecht!

Volg jij een effectief dieetplan? Laat hieronder weten wat de belangrijkste veranderingen waren die jij hebt doorgevoerd binnen jouw eetpatroon en lichamelijke activiteit!

9 Reacties

    • Of een lichaamsgewicht van 30 kilo bij een meisje van 10 jaar oud als ‘normaal’ kan worden beschouwd, is afhankelijk van allerlei factoren, waaronder lichaamsbouw en lichaamslengte. Het gemiddelde gewicht van tienjarige meisjes is 35 kilo, dus daar zit ze 5 kilo onder. Maar of dit negatief of positief is, hang dus af van allerlei omstandigheden en randfactoren.

  1. Leuk te lezen dit verhaal! Ook ik heb enorm veel geld gestopt in dieetboeken, dieetgroepen en voedselvervangers. Nu denk ik dat ik een dieet en levenswijze gevonden heb die me van mijn overgewicht zullen afhelpen. Ik eet geen toegevoegde suikers meer en zo weinig mogelijk E-nummers. Dat betekent verdiepen in eten, zelf aan het kokkerellen slaan en geen kant-en-klare pakjes meer. Dat went echt verrassend snel! Daarbij wandel ik elke dag minimaal 30 minuten en ga minimaal 2 keer per week naar de sportschool. En tijd voor mezelf maken… Ontspanning zoeken. De focus niet leggen op de kilo’s, maar op gezonder leven. Ik gebruik 3 maaltijden per dag, 3 tussendoortjes en een hand vol noten. Ik smeer roomboter… hmmmmmm… eten moet vooral lekker blijven. En geen calorieën tellen. Het gaat heerlijk. Ik voel me energieker en zie er beter uit.

  2. Hee Paul, Zojuist jouw persoonlijk plan gelezen. Goed te merken dat ik een aantal dingen herken. Op dit moment bezig met elke dag zelfde tijdstip opstaan. Ik moet vaak om 07.00 werken en sta dan 06.30 op. Als ik vrij ben of ik heb een late dienst, sta ik om 8 uur op. Ik streef altijd naar 8,5 uur slaap, inclusief inslaaptijd (als je begrijpt wat ik bedoel). Verder ben ik het helemaal met je eens. Een persoonlijk plan is het beste, want iedereen is ook zo anders ingesteld. Ik woog altijd 58 kilo, maar een paar maanden terug dacht ik, laat ik mij eens wegen… want ik heb nogal een buikje gekregen de laatste tijd. 64 kilo! Door gezond eten en sinds 3 weken 2x per week naar de sportschool heb ik het gewicht weer mooi terug kunnen schroeven naar 58. Alleen nu alweer 57, niet de bedoeling eigenlijk. 60 kilo is voor mij een mooi gewicht. Maar nu val ik steeds meer af… maar mijn buikvet gaat niet weg. Op advies van de sportschool veel eiwitten eten. Daar ben ik dan dus deze week mee bezig, maar het is lastig om gevarieerd te blijven eten en ik houd ook niet zo van vis! Lastig… Smoothies lijken me daarom heel handig. Sojamelk en banaan en daarbij dan alle producten die gezond zijn, maar die ik niet lekker vind erbij en wala, opgelost haha. 2 liter water op een dag is voor mij een vreselijke opgave, bah! Continu naar het toilet, vind er niks aan. Groene thee vind ik geweldig, drink het zo 4x daags. Ook wel groene thee met een smaakje, is dat een probleem? Ik ben dus nu heel druk om een soort eetschema/dieetplan voor mezelf te maken wat helemaal aansluit bij wat ik lekker vind en wat makkelijk is, ook i.v.m. werk. Verder heb ik een sportschema van 90 minuten waarin vooral veel krachttraining naar voren komt. Echt zweten doe ik alleen op ’t begin en aan ’t eind als ik cardio doe. Is dat een probleem? Mijn uiteindelijke vraag aan jou is, want als ik zo op deze site kijk ben jij wel iemand die ECHT weet waar hij het over heeft, ben ik goed bezig? Ik ben best wel slank. BMI is goed. Vetpercentage is 20, maar dat is 4 weken geleden voor ’t laatst gemeten… maar ik wil gewoon heel graag STRAK zijn in juli… buikvet weg. En verder overal wat strakker en misschien wel een sixpack, maar dat is niet een vereiste. Door deze hele nieuwe levensstijl van afgelopen maanden ga ik steeds beter in mijn vel zitten. Een strakke buik zou een mooie beloning zijn! Ik zou balen als ’t straks juli is en ik veel ben afgevallen, maar nog steeds niet strak ben omdat ik het verkeerd aangepakt heb… Groetjes, Lisa

    • Hoi Lisa, Dankjewel voor je bericht! Je bent absoluut niet verkeerd bezig, zelfs heel goed! Als je je fit en energiek voelt en het sporten volhoudt, ben je echt op de goede weg! Misschien zou je iets meer variatie kunnen doorvoeren in je aanpassingen/veranderingen. Zoek het vooral niet in eenzijdigheid, herhaling en trucjes… Zo heeft je lichaam niets aan iedere dag bananen met sojamelk. Wissel liever af met andere fruitsoorten, kwark, yoghurt, amandelmelk etc. Natuurlijk zitten er eiwitten in bananen en sojamelk, maar soja levert ook veel oestrogeen en bananen ook veel suiker. Af en toe is prima, maar er is eigenlijk niks wat je iedere dag moet willen eten of drinken… behalve water en thee dan. :P Op zich is er niets mis met ‘smaakjesthee’, maar bekijk wel altijd goed de ingrediëntenlijst. Er zijn namelijk theesoorten (vooral theezakjes) waaraan suiker en aroma (ook suiker) wordt toegevoegd. Heel gek, maar het toevoegen van suiker aan theezakjes en theemengsels gebeurt steeds vaker. Gebruik bij voorkeur alleen thee met natuurlijke smaakmakers (kruiden, vruchten, bloemen etc.). Voor wat betreft je eiwitinname: deze lijst met eiwitrijke voedingsmiddelen vind ik zelf heel handig! Bij krachttraining hoef je niet per se te zweten, dat gebeurt inderdaad vooral bij cardio, als je je hartlongfunctie intensief benut. Je buikje (vooral het laatste beetje buikvet) wegtrainen is inderdaad echt een crime en vooral een kwestie van veel cardio op een niet te hoog tempo, zodat je hartslag niet te hoog oploopt en dus binnen de perken blijft qua vetverbranding. Een sixpack bewerkstelligen is een combinatie van buikvet verbranden met behulp van cardiotraining & buikspieren ontwikkelen met behulp van buikspieroefeningen. Dit is echter een flinke opgave en ik zou het knap vinden als je het binnen enkele maanden klaarspeelt. Maar hoe harder je ervoor gaat, des te dichter je bij een wasbordje in de buurt zult komen. Er bestaat immers een wereld van verschil tussen een sixpack en een buikje. Een relatief platte buik is ook al een hele prestatie! :D Succes ermee en wellicht tot hoors! Groeten, Paul

  3. Zelf ben ik in grote lijnen bezig met wat in dit artikel genoemd wordt. :) Ik woog in oktober 2014 91 kilo. Dat bracht mijn BMI (d.w.z. als je alleen lengte versus gewicht telt) op 25,1. Ik wist dat de feestdagen weer in aantocht waren en ik wilde 2 dingen niet: * Nog veel zwaarder worden; * Mezelf meteen alles wat ik lekker vind opzeggen. Ik eet over het algemeen niet te veel maar ik heb wel de neiging om ‘vette’ dingen lekker te vinden en houd ook van een biertje (alleen in het weekend overigens). Gelukkig fiets ik voor mijn woon-werk (totaal 12 km per dag) en lopen we na de lunch ook nog altijd een rondje van zo’n 4 km. Maar goed, ik wilde dus toch gaan proberen rustig aan wat gewicht kwijt te raken zonder meteen drastisch te werk te gaan. Ik ben toen ook op een site voor online eetdagboeken dagelijks gaan bijhouden wat ik eet. Waar ik vooral op heb gelet is doordeweeks zorgen dat ik niet minder, maar ook niet veel meer dan ongeveer 1800 kcal binnenkrijg. En ook dat ik qua vet (vooral verzadigd) niet in het rood kom en liever ook niet in het geel (qua energieprocent). Ondertussen waren we toch ook al van plan een hometrainer met hartslagmeter aan te schaffen: Voor mij om ook wat ‘intensiever’ te fietsen dan voor m’n woon-werk. En ook voor m’n vriendin omdat zij in de winter haar thuiszorgwerk met de auto doet (met name vanwege de sociale veiligheid). Met de combi van doordeweeks op het eten letten (in het weekend mag ik wel ‘zondigen’) en ook nog wat extra op de hometrainer bezig zijn val ik langzaam maar zeker wat af. Niet spectaculair, maar dat hoeft ook niet in mijn geval. Als ik over een halfjaar tot een jaar weer rond de 79 kilo zit vind ik het mooi. :)

    • Ik zou iedereen willen aanraden de volgende boeken te lezen: the big fat surprise en diabetes free.Er ging een wereld voor mij open, met name over vet. Ben zelf 17 kg afgevallen, bloedsuiker van 16 naar 6.4 nuchter zonder medicijnen. Overdag fruit, zelfgebakken speltbrood zonder vet alle groenten en bonen.’s-avonds alleen vet vlees gebakken in roomboter met groente. Geen suiker of melk etc. Dit werkt voor iedereen.

  4. Een grote steun voor mij bij het lijnen was online een dagboek invullen (wel een werkje, moet je even aan wennen) van echt alles wat je eet. Een online systeem berekent precies wat de aantallen calorieën zijn, ook kom je erachter wat je beter kan nalaten (bv handen pinda’s ’s avonds). Schrijf je in, kijk hoeveel calorieën je nodig hebt. En ga daaronder zitten. Ik heb een tijdje gehalveerd. 2000 kcal. nodig en 1000 genomen, tenzij ik veel intensief bewoog. Ik ben sinds een halfjaar 3 kilo kwijt en die blijven eraf. Eet nu een gezond ontbijt met boekweitvlokken, yoghurt (halfvol/mager), abrikozen, pruimen, lijnzaad, walnoten… De rest eet ik ‘normaal’ en af en toe eet ik iets vet/zoet, maar met mate. Succes! Met vriendelijke groet, Moon

  5. Vertellen wat een ander zou kunnen doen, is makkelijk, maar ik ben er echt van overtuigd dat een maatwerkdieet werkt indien het bij je past. Vandaar ook dat ik hieronder ter illustratie mijn persoonlijke ‘leefregels’ deel. MIJN gepersonaliseerde dieet ziet er als volgt uit:

    • Ik gebruik 3 maaltijden per dag.
    • ’s Ochtends 2 volkorenboterhammen met hartig beleg: voornamelijk kaas, vleeswaren en pindakaas (en soms een eiwitrijke ontbijtvervanger).
    • ’s Middags veel fruit, een portie noten, eieren en/of kwark of yoghurt.
    • ’s Avonds een (schandalig) grote, maar verantwoorde maaltijd met veel groenten, mager vlees of vis en soms volkorengranen. Alles kan: curry, tortilla’s, sushi, fajita’s, rotti, zoete aardappels, quiche, BBQ, maaltijdsalades, volkorenpasta, zilvervliesrijst etc.
    • Ik eet in principe álles, maar wel vers; geen kant-en-klare fabrieksvoeding uit pakjes, zakjes, blikjes, potjes etc.
    • Ik neem dus de tijd om gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd te koken met veel whole foods (natuurvoedingsmiddelen).
    • Ik let totaal NIET op calorie-aantallen, maar mijd wel producten met een hoge caloriedichtheid v.w.b. lége calorieën.
    • Ik eet iedere dag groenten; soms twee keer per dag; minstens 300 gram; van bataat tot broccoli, van pompoen tot peultjes en van sla tot sperzieboontjes.
    • Ik eet dagelijks minstens 2 porties fruit; van kers tot kiwi, van meloen tot mango en van aardbei tot ananas.
    • Chemisch-synthetische additieven / E-nummers (zoetstoffen, kleurstoffen, smaakversterkers etc.) vermijd ik als de pest, al sluipt er natuurlijk weleens eentje tussendoor…
    • Vlees, vis, eieren, kwark, boter en yoghurt eet ik overwegend biologisch.
    • Fruit en groenten eet ik zo veel mogelijk biologisch, maar dat is voor mij niet altijd haalbaar.
    • Simpele koolhydraten (monosachariden, bloem e.a.) mijd ik indien mogelijk; ik eet zilvervliesrijst, volkorenbrood, speltpasta en andere producten van héle graankorrels.
    • Ik snoep doordeweeks niet; in het weekend eet ik óf pure chocolade (+/- 80 cacao) óf naturel tortillachips met chilisaus en heel soms drop.
    • Ik drink bijna iedere dag een rood wijntje (en laat het ook bij 1).
    • Ik drink 1 kop koffie per dag; soms zwart / espresso, soms cappuccino met volle biologische melk.
    • Verder drink ik alléén water en groene thee en helemaal géén frisdrank, sap of zuivel.
    • Buiten mijn snoepmomentje in het weekend en cappuccino gebruik ik niet of nauwelijks producten met toegevoegde suiker.
    • In het weekend gebeurt het nog weleens dat ik wat meer alcohol (een biertje of wijntje) drink of bij het uit eten gaan heeeeel sporadisch een groene ice tea.
    • Ik vind het leuk om nieuwe voedingsmiddelen te proberen zoals rauwe cacao, kokosvet en exotische zaden, noten, bessen, pitten en vruchten, púúr om te kijken hoe ik me erbij voel.
    • Ik sport 3 keer per week (ma – wo – vr) anderhalf tot twee uur; een halfuur krachttraining en aansluitend daarop een uur tot anderhalf uur cardiofitness; daarnaast hardlopen, skeeleren, wandelen, fietsen, zwemmen…
    • In drukke weken sla ik het sporten weleens over, maar als ik dat doe, gaat dat direct ten koste van mijn gewicht én van mijn energieniveau. Ik weet dus dondersgoed dat ik regelmatig moet blijven bewegen.
    • Ik slaap zeer regelmatig; ik ga meestal rond 12 uur slapen, maar in het weekend wordt het (soms veel) later. Maar ik sta élke dag om 7 uur op, óók zaterdag en zondag. Slaap ik sporadisch een keer uit, dan voel ik me brak en futloos.
    • Als ik eten bestel, let ik heel goed op de kwaliteit ervan; natuurlijke, voedzame ingrediënten, geen junkfood
    • Als ik uit eten ga (zo eens in de maand), dan probeer ik voor de gezondere maaltijdopties te gaan, maar ben daar niet super streng in. Moet ook een keertje kunnen, toch?

    Ik beweer geenszins dat mijn leefstijl aanbevelenswaardig is, laat staan dat jij ‘m ook zou moeten oppikken, integendeel! Misschien heb je helemaal niks aan bovenstaande uiteenzetting. Maar wellicht kun je er dingetjes uitpikken die voor jou van toepassing zouden kunnen zijn (of worden). Dat is immers de moraal van het hele verhaal: doe wat voor jóú werkt en goed voelt. Smeed het tezamen tot een praktisch en haalbaar geheel dat niet aanvoelt als last. Zie de stappen die je neemt en de veranderingen die je doorvoert bovendien niet langer als dieet, maar als jouw gezonde manier van leven.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.