pret-echoDe gebruikelijke 2D echo’s die tijdens een zwangerschap worden gedaan dienen van oorsprong een medisch doeleinde. Omdat de baby in de buik zit, is namelijk uitsluitend via een echo te zien of er sprake is van eventuele lichamelijke afwijkingen en/of gebreken.

Daarnaast bestaan er echter ook zogenaamde “pret-echo’s”. Deze worden niet alleen uitgevoerd in 2D, maar ook in 3D en zelfs in 4D. Er is geen medische noodzaak voor een pret-echo; de foto’s vormen simpelweg een mooie aanblik op het ongeboren kindje. Bovendien zijn 3D en 4D echo-foto’s een schitterend aandenken aan je zwangerschap. Daarom hierbij alles over 2D, 3D en 4D pret-echo’s…

Pret-echo & zwanger – Wat is een 2D echo?

Een 2D pret-echo bestaat doorgaans uit achter elkaar geplakte zwart-wit foto’s (meestal 8 stuks). Het betreft een relatief simpele doorsnee weergave van het kindje in de baarmoeder. Iedere foto toont als het ware een plak ofwel doorsnede van het kindje. Door de afwezigheid van kleuren is er nagenoeg geen sprake van diepte. Een 2D pret-echo staat dan ook bekend om diens kleurloze, “platte” beelden.

Tegenwoordig worden de meeste pret-echo’s in 3D of 4D uitgevoerd en is 2D voorbehouden aan medische echo’s.

Pret-echo & zwanger – Wat is een 3D echo?

Een 3D pret-echo is een moderne vorm van echografie. De echografist(e) gebruikt een speciale techniek waardoor de echo-foto’s veel duidelijker, scherper en bovendien dieper uitpakken. Diepte is dan ook de derde dimensie. De kleur van een 3D echo is meestal sepia-achtig, waardoor het geheel ook niet zo hard en duister is als bij een 2-dimensionale zwart-wit-echo.

De resultaten van echo’s zijn altijd afhankelijk van de lighouding van het kindje en eventuele afscherming van het gezichtje door armpjes, beentjes, navelstreng of placenta.

Pret-echo & zwanger – Wat is een 4D echo?

Een 4D echo kent een vierde dimensie; naast breedte, hoogte en diepte kent een 4D-echo ook tijd. Tijd wordt toegevoegd doordat er een “live” filmpje van het kindje wordt gemaakt middels “Ultrasound Technology”. Bovendien is een 4D echo meestal in kleur, waardoor deze veel sprekender is dan een 2D of 3D echo. Een 4D echo wordt gekenmerkt door helderheid, scherpte en diepte en vaak is er mimiek (gelaatsuitdrukking) of zelfs duimzuigen of gapen op het filmpje te zien.

Hierbij een voorbeeldfilmpje van een 4D Ultrasound echo:

Dankzij de ongeëvenaarde diepte die wordt vastgelegd, kunnen van 3D en 4D pret-echo’s doorgaans ook (gipsen) beeldjes worden gemaakt.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.