Soja wordt verkregen uit sojabonen. De sojaboon behoort tot de peulvruchten, waartoe o.a. ook erwten, tuinbonen en pinda’s behoren. Soja bevat eiwitten waarop iemand allergisch kan reageren. Een allergische reactie op soja kan galbulten, ademhalingsproblemen, diarree, eetproblemen en zelfs anafylactische shock teweegbrengen. De ernst en hevigheid van allergiesymptomen verschillen per persoon. Een soja-allergie is erg lastig omdat soja en sojabestanddelen worden verwerkt in ontzettend veel producten. In veel gevallen is het niet of nauwelijks te achterhalen of een voedingsmiddel soja of sojabestanddelen bevat. Daarom hierbij 5 tips voor baby’s, kinderen en volwassenen met een soja-allergie…
Soja-allergie – Tip 1: Brood kiezen
Brood uitzoeken is lastig als je te kampen hebt met soja-allergie. Veruit de meeste broodsoorten bevatten namelijk soja of soja-bestanddelen. Veel broodverpakkingen beschikken bovendien niet over een gespecificeerde ingrediëntenlijst. Toch heeft bijna iedere bakkerij en supermarkt sojavrije broden in het assortiment. Vraag er specifiek naar of zoek ze op via internet. Google maar eens op “sojavrij brood” of “broden zonder soja”.
Soja-allergie – Tip 2: Soja als melkvervanger
Veel baby’s en jonge kinderen hebben een koemelk eiwit-allergie. Omdat sojamelk als een deugdelijke vervanger voor koemelk wordt beschouwd, krijgen veel van deze extreem jonge kinderen babyvoeding op basis van soja. Het komt echter regelmatig voor dat deze kinderen ook allergisch zijn voor soja. Als je twijfelt, is het raadzaam om hypo-allergene melk (flesvoeding) te proberen i.p.v. reguliere koemelk of soja.
Soja-allergie – Tip 3: Pas op met “genetische modificatie”
Als een verpakking termen bevat als ‘genetisch gemodificeerd’, ‘genetisch gemanipuleerd’, ‘GGO’ of ‘moderne biotechnologie’, dan is de kans groot dat desbetreffend product (sporen) van soja bevat. Dit is overigens niet altijd het geval, soms gaat het om gemodificeerde maïsbestanddelen. Probeer deze voedingsmiddelen desalniettemin uit voorzorg te vermijden.
Soja-allergie – Tip 4: Herken sojabestanddelen
Soja is niet alleen bekend onder de naam ‘soja’. De moderne voedingsmiddelenindustrie verwerkt sojabonen namelijk tot uiteenlopende ingrediënten met ieder hun eigen naam en/of E-nummer. Alternatieve namen voor soja, sojaproducten en sojabestanddelen zijn onder meer:
- Chiang (specerijenpasta)
- E-426 (soja-hemicellulose)
- E-322 (lecithine; bevat niet altijd soja)
- E-479b (geoxideerde soja-olie)
- Hoisin (sojasaus)
- Isoflavonen (fytochemicaliën uit soja)
- Ketjap (sojasaus)
- Kinako (poeder van geroosterde sojabonen)
- Miso (specerijenpasta)
- Miso-soep
- Natto (gefermenteerde sojabonen)
- Okara (sojazemelen)
- Plantaardig eiwit (bevat niet altijd soja)
- Plantaardige olie (bevat niet altijd soja)
- Soja bloem
- Soja bonen
- Soja hemicellulose
- Soja lecithine
- Soja meel
- Soja melk
- Soja olie
- Soja pasta
- Soja poeder
- Soja saus
- Soja zemelen
- Seitan (vleesvervanger)
- Tamari (sojasaus)
- Tempeh / tempé (vleesvervanger)
- Toa-tjo (sojapasta)
- Tofu / tofoe / tahoe (vleesvervanger)
- Yuba (vel van verhitte sojamelk)
- Zetmeel (bevat niet altijd soja)
Soja-allergie – Tip 5: Oosterse restaurants
Soja wordt veelvuldig gebruikt in Oosterse (Aziatische) keukens. Als je uit eten gaat bij een Japans of Chinees restaurant, dan is de kans groot dat er soja of soja-bestanddelen in de gerechten zijn verwerkt. Pas dus goed op met je soja-allergie als je uit eten gaat omdat je doorgaans niet op de hoogte bent van de exacte ingrediënten en bereidingswijze.