Sojaproducten-soja-allergieSoja wordt verkregen uit sojabonen. De sojaboon behoort tot de peulvruchten, waartoe o.a. ook erwten, tuinbonen en pinda’s behoren. Soja bevat eiwitten waarop iemand allergisch kan reageren. Een allergische reactie op soja kan galbulten, ademhalingsproblemen, diarree, eetproblemen en zelfs anafylactische shock teweegbrengen. De ernst en hevigheid van allergiesymptomen verschillen per persoon. Een soja-allergie is erg lastig omdat soja en sojabestanddelen worden verwerkt in ontzettend veel producten. In veel gevallen is het niet of nauwelijks te achterhalen of een voedingsmiddel soja of sojabestanddelen bevat. Daarom hierbij 5 tips voor baby’s, kinderen en volwassenen met een soja-allergie…

Soja-allergie – Tip 1: Brood kiezen

Brood uitzoeken is lastig als je te kampen hebt met soja-allergie. Veruit de meeste broodsoorten bevatten namelijk soja of soja-bestanddelen. Veel broodverpakkingen beschikken bovendien niet over een gespecificeerde ingrediëntenlijst. Toch heeft bijna iedere bakkerij en supermarkt sojavrije broden in het assortiment. Vraag er specifiek naar of zoek ze op via internet. Google maar eens op “sojavrij brood” of “broden zonder soja”.

Soja-allergie – Tip 2: Soja als melkvervanger

Veel baby’s en jonge kinderen hebben een koemelk eiwit-allergie. Omdat sojamelk als een deugdelijke vervanger voor koemelk wordt beschouwd, krijgen veel van deze extreem jonge kinderen babyvoeding op basis van soja. Het komt echter regelmatig voor dat deze kinderen ook allergisch zijn voor soja. Als je twijfelt, is het raadzaam om hypo-allergene melk (flesvoeding) te proberen i.p.v. reguliere koemelk of soja.

Soja-allergie – Tip 3: Pas op met “genetische modificatie”

Als een verpakking termen bevat als ‘genetisch gemodificeerd’, ‘genetisch gemanipuleerd’, ‘GGO’ of ‘moderne biotechnologie’, dan is de kans groot dat desbetreffend product (sporen) van soja bevat. Dit is overigens niet altijd het geval, soms gaat het om gemodificeerde maïsbestanddelen. Probeer deze voedingsmiddelen desalniettemin uit voorzorg te vermijden.

Soja-allergie – Tip 4: Herken sojabestanddelen

Soja is niet alleen bekend onder de naam ‘soja’. De moderne voedingsmiddelenindustrie verwerkt sojabonen namelijk tot uiteenlopende ingrediënten met ieder hun eigen naam en/of E-nummer. Alternatieve namen voor soja, sojaproducten en sojabestanddelen zijn onder meer:

  • Chiang (specerijenpasta)
  • E-426 (soja-hemicellulose)
  • E-322 (lecithine; bevat niet altijd soja)
  • E-479b (geoxideerde soja-olie)
  • Hoisin (sojasaus)
  • Isoflavonen (fytochemicaliën uit soja)
  • Ketjap (sojasaus)
  • Kinako (poeder van geroosterde sojabonen)
  • Miso (specerijenpasta)
  • Miso-soep
  • Natto (gefermenteerde sojabonen)
  • Okara (sojazemelen)
  • Plantaardig eiwit (bevat niet altijd soja)
  • Plantaardige olie (bevat niet altijd soja)
  • Soja bloem
  • Soja bonen
  • Soja hemicellulose
  • Soja lecithine
  • Soja meel
  • Soja melk
  • Soja olie
  • Soja pasta
  • Soja poeder
  • Soja saus
  • Soja zemelen
  • Seitan (vleesvervanger)
  • Tamari (sojasaus)
  • Tempeh / tempé (vleesvervanger)
  • Toa-tjo (sojapasta)
  • Tofu / tofoe / tahoe (vleesvervanger)
  • Yuba (vel van verhitte sojamelk)
  • Zetmeel (bevat niet altijd soja)

Soja-allergie – Tip 5: Oosterse restaurants

Soja wordt veelvuldig gebruikt in Oosterse (Aziatische) keukens. Als je uit eten gaat bij een Japans of Chinees restaurant, dan is de kans groot dat er soja of soja-bestanddelen in de gerechten zijn verwerkt. Pas dus goed op met je soja-allergie als je uit eten gaat omdat je doorgaans niet op de hoogte bent van de exacte ingrediënten en bereidingswijze.

11 Reacties

  1. Ik ben kort geleden volledig overgeschakeld van halfvolle koemelk naar sojamelk.
    Sedert diezelfde tijd heb ik last van misselijkheid (gevoel te moeten overgeven) en aanhoudende diarree. Ik ga dus gaan elimineren, dus ban ik die sojamelk een week en kijk wat er gebeurd.

  2. Ik heb ook een soja allergie die zich uit door artritis-achtige klachten: Er komt vocht in de knokkels van mijn vingers en tenen. Dat doet behoorlijk pijn. Ik kwam erachter door zelf- testen dat dit door soja komt. Ik moet steeds op etiketten kijken want tegenwoordig zit het in heel veel producten, zelfs als er staat: kan sporen bevatten van soja dan eet ik het niet. Ik eet nu niets meer waar het in zit en dan blijven de klachten weg. Wie heeft deze klachten ook?

  3. Hoi, er zijn nog een aantal andere E-nummers waar soja in zit of in kan zitten namelijk: E471, E472 (diverse letters erbij), E476…

  4. Ik heb griep gehad bijna 2 weken met heel veel pijn aan mijn knie. Na 2 weken ben ik bij de huisarts geweest voor onderzoek. De arts zei tegen mij dat ik een longontsteking heb en dat de pijn in mijn knie van een bacterie in mijn long afkomstig is. Ik gebruik nu het medicijn Doxycycline en ik voel dat mijn long beter wordt, maar mijn knie doet nog altijd heel erg veel pijn.

  5. Ik krijg heel erg pijn in mijn benen van sojameel, dat houdt ongeveer 24 uur aan. Van heel heftig tot heel vervelend. Het zit tegenwoordig overal in, vooral in lekkere dingen. Bijv: Goudse stroopwafels.

    • Oh wat herkenbaar, Karina. Laatst had ik dit ook en wist ik maar niet waardoor het kwam. Het was ongeveer 2 uur na het eten van “lekkere” tempeh (met tamari). Steken in m’n benen en een gevoel van niet lekker voelen.

  6. Ik krijg heel erg pijn in mijn benen van sojameel. Dat houdt ongeveer 24 uur aan. Soja zit in heel veel lekkere dingen, bijvoorbeeld Goudse stroopwafels, heerlijk toch? Helaas, sojameel!

    • Beste Evy, Taugé wordt (vooral in België) nog weleens ‘sojascheut’ genoemd, maar deze benaming is onterecht en de term is dan ook erg verwarrend. Taugé (Phaseolus aureus) oftewel tjapar is namelijk de kiem van een mungboon en dus geen ontkiemde sojaboon. Taugé heeft dan ook niks van doen met soja. Een voedingsallergie wordt overigens altijd uitgelokt door voedingseiwitten. Zowel kiemgroenten als bonen/peulvruchten zijn eiwitrijke groenten. Taugé is in principe beide (zowel een boonsoort als een kiem), dus er zijn relatief veel mensen allergisch voor taugé. Het komt zelfs voor dat mensen tegelijkertijd allergisch zijn voor zowel soja/sojabonen als taugé/mungbonen.

  7. Misschien toch aardig om te vermelden dat baby’s de beste hypoallergene voeding kunnenkrijgen in de vorm van borstvoeding, waarbij de mama een hypoallergeen dieet volgt. ALLE babyvoeding wordt ergens toch gemaakt van koemelk of sojamelk.

  8. Seitan is in principe sojavrij. Seitan zijn de gluten die gescheiden zijn van het zetmeel in tarwebloem. Om het smaak te geven wordt het gekookt met onderandere sojasaus, dit is de gebruikelijke seitan die je kant en klaar in de eko-supermarkten kan kopen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.