Teken zijn gevaarlijk voor mensen en dieren. Ze dragen ziekten over en veroorzaken infecties. Het is dan ook belangrijk om teken in je huis & tuin te bestrijden en een teek direct uit je huid te verwijderen. Hierbij enkele tips ter bestrijding van teken in huis…

Wat is een teek & wat doen teken?

Teken zijn parasitaire beestjes die zich vanuit planten en grassen aan mensen & dieren vastgrijpen, zich met hun kopje (capitulum) in de huid boren en bloed uit hun huid zuigen. Er zijn overigens aanwijzingen dat een teek zich tevens vanuit een boom op zijn slachtoffer kan laten vallen, maar dit zou eveneens een fabel kunnen zijn.

De bloedmaaltijd van een teek duurt enkele uren tot enkele dagen. Nadat een teek zich heeft volgezogen, laat ie zich op de grond vallen en klimt ie weer naar een ietwat hooggelegen plek. Teken kunnen uitsluitend langzaam kruipen; ze kunnen niet springen of vliegen.

De teek die in Nederland het vaakst voorkomt is de “schapenteek”. Deze teek gebruikt allerlei zoogdieren als gastheer… Schapen, paarden, herten, konijnen, vogels, egels, eekhoorns, honden, katten, mensen en ga zo maar door. Teken behoren tot de spinachtige mijten en zijn te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • 8 pootjes
  • Minuscuul kopje; groot achterlijf
  • Steeksnuit met weerhaakjes
  • Scheiding tussen kop-borststuk & achterlijf
  • Niet-volgezogen: 1 tot 3 millimeter groot
  • Volgezogen: tot 1 centimeter groot
  • Normaliter: bruin, zwart of groen van kleur
  • Volgezogen teken kunnen roodbruin of rood worden
  • Een volgezogen teek kan heel bol (rond of ovaal) worden

Volgezogen teken leggen massa’s eitjes. Uit deze eitjes komen “baby-teken” die ook wel tekenlarven worden genoemd. Larven zullen zich verpoppen en uiteindelijk ontpoppen als “nimfen”. Nimfen hebben bloed nodig om uiteindelijk te volgroeien tot volwassen teken.

Hoe herken je een tekenbeet?

De beet van een teek wordt meestal niet gevoeld vanwege de natuurlijke pijnstillers en antistollingsmiddelen in het tekenspeeksel. Je herkent een tekenbeet meestal door het zien van een vreemd “bultje” op de huid. Dit is een teek die zijn kopje door het huidoppervlak heeft geduwd. Het achterlijfje zie je als een volgezogen zakje uit de huid steken.

In principe kan een tekenbeet overal op het lichaam voorkomen. Toch bijten teken zich het liefst vast op een beschutte plek. Een tekenbeet komt het vaaks voor in de haargrens, achter de oren, en in de oksels, liezen, knieholtes & bilspleet. De teek zit gedurende de bloedmaaltijd verankerd in het huidoppervlak dankzij lijmvloeistof die de teek uitscheidt.

Als een teek zich eenmaal heeft teruggetrokken uit de huid om zich te laten vallen, dan blijft er wondje achter met een rood ringetje eromheen (1 – 2 cm). In het gunstigste geval ontstaat er een korstje op en geneest de tekenbeet binnen enkele dagen. In dat geval is behandeling met medicijnen niet nodig. Teken kunnen echter ook ziekten met zich meedragen en op mensen overbrengen…

Teken & ziekten

In het ongunstigste geval draagt een teek een virus of bacterie bij zich. In dat geval kan er een enorme rode kring rondom het wondje ontstaan. De belangrijkste ziekten & ziekteverwekkers die binnen Nederland door teken worden overdragen op mensen zijn als volgt:

  • Ziekte van Lyme (bacterie)
  • Q-koorts (bacterie)
  • Hersenvliesontsteking (virus)
  • Verscheidene huidaandoeningen

Het meest recente onderzoek naar teken heeft uitgewezen dat bijna 25% van alle teken in Nederland de ziekte van Lyme kan overdragen. Als je een tekenbeet hebt opgelopen, dien je de eerstvolgende maanden dus goed op te letten… Vooral op verschijnselen van de ziekte van Lyme:

  • Een rode ringvormige vlek op de huid die langzaamaan groeit.
  • Griepklachten (koorts, hoofdpijn, spierpijn etc.).
  • Dubbel zien, wazig zien & scheef zien.
  • Tintelingen of krachtverlies in armen of benen.
  • Dikke of pijnlijke gewrichten van armen of benen.

Ga direct naar de dokter als er binnen enkele dagen tot ongeveer drie maanden na de tekenbeet één of meerdere van bovenstaande symptomen optreden!

Teek verwijderen uit de huid

Hoe eerder je een teek opmerkt en uit de huid verwijdert, des te kleiner de kans op een bacteriële of virale infectie. Een teek moet daarom snel – maar vooral ook secuur – worden verwijderd. Verwijder de gehele teek, bij voorkeur met een speciale “tekenpincet” oftewel “tekentangetje”.

Pak de teek zo dicht mogelijk bij je huid vast en trek hem er zo recht mogelijk uit, zonder te draaien. Het is niet ideaal als het “borstkopstuk in de huid achterblijft, maar het is ook niet gevaarlijk. Als het verwijderen niet lukt, laat het dan door de huisarts doen.

Zorg er in ieder geval voor dat je de teek niet fijnknijpt; in dat geval kan de maaginhoud van de teek namelijk in je huid terechtkomen. Gebruik ook nooit (agressieve) middelen bij het verwijderen van een teek. Maak na het verwijderen van de teek de huid schoon. Desinfecteer het wondje met jodium of alcohol. Controleer tot slot de rest van het lichaam op meer teken, want waar één teek wordt gevonden, zijn er vaak meer.

Let op: Noteer altijd de datum van de tekenbeet en het verwijderen van de teek. Dit kan belangrijk zijn voor de huisarts indien er later een infectie optreedt.

Teken in huis & tuin…

Teken houden zich van nature schuil in bomen, struiken, planten, grassen en kreupelhout. Als een mens of dier langsloopt, voelt een teek diens lichaamswarmte. De teek grijpt zich vast bij aanraking of laat zich vanuit de hoogte op de gastheer vallen.

Je kunt teken in huis krijgen via je eigen huid of kleding, maar meestal gebeurt dit via je huisdieren (o.a. hond, kat & konijn). Normaliter leggen teken honderden tot duizenden eitjes in laag gras. Als een teek zich in huis echter in je huis laat vallen, dan zal ze genoodzaakt zijn om haar eitjes binnenshuis te leggen. Er kan dan een tekenplaag in huis ontstaan!

Honderden tot duizenden “babyteken” (larven) zullen zich uiteindelijk proberen te verspreiden over banken, bedden, kleding, tapijten en andere warme, droge plekken. Ze zullen op zoek gaan naar een bloedmaaltijd om zich te voeden en zich te kunnen verpoppen tot “nimfen”.

De kans dat elke teken-larf een slachtoffer bereikt is erg klein. Als je echter honden of katten hebt, kan de teken-populatie in je huis zich gemakkelijk in stand houden. Er hoeft immers maar één vrouwtjesteek aan bloed te komen om weer een nieuwe lading teken-eitjes in je huis te produceren. Teken kunnen bovendien – ook zonder bloed – tot een jaar binnenshuis overleven!

Tip: in dit artikel over tekenplaag in tuin & woning vind je aanvullende informatie over de bestrijding van de teek rondom je huis…

Tot slot

Je kunt een tekenbeet voorkomen door hoog gras en struiken te mijden. Ook gesloten kleding met lange mouwen en pijpen kan helpen. Draag bovendien een pet als je in een bebost gebied loopt. Tot slot kun je je huid beschermen tegen teken met een insectenwereld middel zoals DEET.

Heb jij ervaring met teken in huis, tekenbeten of het verwijderen van een teek? Laat hieronder jouw verhaal achter!

87 Reacties

  1. Ik ben vandaag verrast na het zien, dat mijn voordeur helemaal vol zit met tekens op de muur lopende zwarte beestjes, en ze komen zelfs binnen via de deurpost.. om mijn woning zit veel groen.. weet echt niet wat ik moet doen!

  2. Heb nu binnen 2 dagen 4 volgezogen teken gevonden in huis, denk dat ze van de langharige hond komen, heb ze echter met aaien en knuffelen niet gevoeld. Zijn afgelopen weekend een paar dagen in een bosrijke omgeving met haar geweest. Dat is nu 4 a 5 dagen terug. Kan dit zo snel? Is zo goor! Groetjes, Henny

    • Ik ben vandaag verrast na het zien, dat mijn voordeur helemaal vol zit met teken op de muur lopende zwarte beestjes, en ze komen zelfs binnen via de deurpost… om mijn woning zit veel groen… weet echt niet wat ik moet doen!

  3. Weet iemand iets wat je kunt smeren tegen de jeuk van een tekenbeet? Mijn paarden hebben heel veel last van teken, als oplossing produceren zij extreem veel wondvocht waardoor zij menige teek verstikken en afstoten, wat overblijft: een een rond wondje met een gaatje in het midden wat gigantisch jeukt…

  4. Regelmatig hebben wij leuke eekhoorntjes en egeltjes in de tuin, en we houden van de natuur om ons heen. Normaal houden de egeltjes zich een beetje schuil in de schaduw, maar deze week lag er een ventje midden op het grasveld met een enorme teek op zijn kop, wel 2 cm groot. Alsof hij om hulp kwam vragen, maar misschien heb ik te veel Disney films gekeken. De teek was blauw gekleurd, ik heb er een foto van gemaakt. De dierenarts zei dat ik hem moest verwijderen met een tekentang, want egeltjes kunnen niet tegen de normale bestrijdingsmiddelen voor huisdieren. Het egeltje heeft zich daarna echter niet neer vertoond, en ik voel me een beetje schuldig nu. Is het egeltje nu misschien dood en krijgen mijn katten en ik nu duizenden poppen en juffers en andere viezigheid door mijn nalatigheid? Mijn advies is daarom ook om onmiddellijk in te grijpen, ook als het tuindieren betreft. Met name egeltjes laten zich heel makkelijk vangen. ze liggen volkomen stil. Even boven de wasbak de teek er uit draaien met een tekentang, en door de plee spoelen. Sorry voor de teek, maar mijn liefde voor de natuur kent ook zijn grenzen.

    • Egels zitten maar al te vaak boordevol teken. Google maar eens op “hedgehog ticks”… Heel sneu, maar dit is helaas niet te voorkomen. Hardheid / meedogenloosheid der natuur. :(

  5. Martzen Hoekstra Reageer

    Bedankt voor de snelle reactie op mijn vraag! Kan een EM direct na een tekenbeet ontstaan en kan deze ook erg jeuken? Mvg Martzen

    • Beste Martzen, Een EM (erythema migrans) ontstaat voor zover mij bekend pas na 4 tot 10 dagen (na een tekenbeet), maar ik weet niet of er uitzonderingen bestaan. Er zijn gevallen bekend waarbij de EM pas na 3 maanden optreedt, dus wellicht zijn er ook “vroege gevallen” onder de uitzonderingen… Deze vorm van erytheem voelt doorgaans warm aan, maar er is zelden sprake van een sterk jeukend, brandend of pijnlijk gevoel… Maar ook hieromtrent zijn uitzonderingen bekend… De kans dat een snel opkomende en sterk jeukende bult een tekenbeet betreft, lijkt me al met al niet erg waarschijnlijk.

  6. Beste Paul, Ik ben op vakantie in Appelscha door een begroeid paadje gelopen en al vrij snel ontdekte ik dat ik door een 3-tal teken was gebeten. Ik heb ze alle drie binnen een halfuur na de beet verwijderd. Ze waren erg klein (nimf?). Nu heb ik, vermoedelijk op de plek van de beet, direct na de beet een rood plekje gekregen wat erg jeukte. Als ik er aan ging krabben werd het roder en groter (max 5 cm). Net als met een muggenbeet eigenlijk. Het lastige is dat ik niet zeker weet of het op de plek v/d tekenbeet zit, er zijn hier nl sowieso veel muggen. In ieder geval heeft de rode vlek er een paar dagen gezeten en is nu weer aan het afnemen. Is het verstandig de huisarts te bellen i.v.m. een antibioticakuur? M.v.g. Martzen Hoekstra

    • Eerlijk gezegd kan ik de noodzaak om een huisarts te raadplegen net zo min inschatten als jij. Immers weten we allebei niet of er nu sprake is van een tekenbeet of een muggenbeet… En mocht er sprake zijn van een tekenbeet, dan is het nog maar de vraag of de teek Lyme heeft overgebracht… Mocht je je hier zorgen over maken, bel dan uit voorzorg toch even de huisarts… Sterkte!

  7. M. van Seventer Reageer

    Hallo, Voor het eerst dat we een hond hebben dat we anti middelen hebben toegediend hebben aan ons hondje tegen teken en vlooien omdat ze aan het einde van de zomer gedekt gaat worden en omdat ze tijdens onze zomervakantie bij mijn ouders zou verblijven. Dit jaar hebben 3 van de 4 huisgenoten last van vlooienbeten. En vandaag ontdekte we bij het uitzuigen van de bank (na een feestje) een volgezogen teek in de ene bank en een klein teekje in de andere bank. Wat kunnen we doen om een plaag te gaan voorkomen? Met vriendelijke groet, Marlis van Seventer

  8. Hi Paul, Ik zag vanochtend opeens een rood plekje aan mijn binnenkant arm met een rode kring er omheen. Ik dacht dat dit een tekenbeet was, ik heb de teek echter nooit bewust gezien (maar leek er wel sterk op). Gek genoeg lijkt de rode kring nu volledig weg te trekken, wel zie ik nog een wittige ‘vlek’ er omheen. Is het alsnog raadzaam om even langs de huisarts te gaan, of zal ik het gewoon laten en in de gaten houden? Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes, Charlotte

  9. Hallo, begrijp ik goed dat als het beetplekje binnen een week vervaagd en niet jeukt of zo, dat de kans op besmetting dan klein is? De afgelopen maand 3x gebeten, ik weet niet hoe lang ze er hebben gezeten maar de teken waren in ieder geval nog niet erg groot. Geen jeuk en plekjes vervaagden snel. Een week later kreeg ik spierpijn, die nu (4 weken later) nog steeds aanwezig is… niet grieperig verder. Die spierpijn zou ik misschien kunnen verklaren (overbelasting) maar ik ben ook bang dat het misschien toch door de teekjes komt? Ik ben namelijk nogal hypochondrisch…

    • Beste Lean, Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt het volgende: “Kun je de ziekte van Lyme hebben zonder dat je een rode ring of een teek hebt gezien? Ja. Niet alle mensen die de ziekte van Lyme hebben, hebben eerst een rode ring gezien. En slechts een derde van de mensen met de ziekte van Lyme herinnert zich überhaupt een tekenbeet”. (bron) Dus als je vreest dat je de ziekte van Lyme oftewel Lyme-borreliose onder de leden hebt, vertel je verhaal dan aan je huisarts en laat je bloed testen op Lyme-antistoffen. Let wel: testuitslagen op zichzelf kunnen de ziekte van Lyme nooit met absolute zekerheid vaststellen of uitsluiten. (bron + bron) Contact opnemen met je huisarts lijkt me al met al geen slecht idee. Sterkte en groeten, Paul

  10. Hoi. Even een vraag wij hebben 2 honden een grote en een kleine nu heeft de grote bijna 1 keer in de week wel een teek.. nu hebben wij vandaag een vol gezogen teek de grote van een maïskorrel gevonden op de grond. maar Hoe komen we er nou achter of we op tijd zijn met weg halen? Of dat ze al weet ik niet hoeveel eitjes heeft neergelegd? En hoe zien die eitjes eruit? Groetjes, Femke

    • Het enige wat je kunt doen om enige zekerheid te creëren, is zo goed mogelijk controleren. “Op tijd zijn met weghalen” bestaat eigenlijk niet… Indien de betreffende teek de pathogene Borrelia burgdorferi-bacterie bij zich droeg, bestaat simpelweg de kans op Lyme-Borreliose… Hoe vroeger je een teek verwijdert, des te kleiner de kans op Lyme, maar in principe volstaat een tekenbeet an sich al om de ziekte van Lyme op te lopen. Het verwijderen van een teek binnen een X-aantal seconden, minuten of uren garandeert in elk geval niet dat de ziekte van Lyme wordt vermeden. De ziekte van Lyme manifesteert zich onder honden en katten overigens anders dan bij mensen… Het bekendste Lyme-symptoom bij huisdieren is gewrichtsontsteking, met plotselinge gewrichtspijnen en kreupelheid tot gevolg. Andere mogelijke Lyme-verschijnselen bij honden / katten zijn koorts, verminderde eetlust, uitdroging, (s)loomheid, gezwollen lymfeklieren, nieraantasting, nierfalen en (zeer zelden) overlijden… Een rode plek rondom de tekenbeet ontstaat niet bij de hond of kat; het zich al dan niet ontwikkelen van een bult op de plaats van de tekenbeet zegt bovendien niets over het wel of niet ontwikkelen van Lyme-ziekte. Als je Lyme bij je hond verdenkt, kun je zijn / haar bloed laten testen (middels hematologie, serologie en/of biochemisch profiel) bij de dierenarts. In geval van (verdenking van) de klinisch ziekte van Lyme kun je het beste contact opnemen met je dierenarts. Maar let wel: de kosten van een consult (inclusief bloedonderzoek en antibioticakuur) lopen naar schatting al snel op tot enkele honderden euro’s. En voor wat betreft tekeneitjes: de teek stoot haar eitjes als een grote homp tegelijkertijd uit. De eitjes zien eruit als een tros van piepkleine balletjes; afhankelijk van de tekensoort zijn ze zwart, bruin, oranje of geel van kleur. Google maar eens op ‘tekeneitjes‘… Zeker weten dat je op tijd bent, is al met al onmogelijk.

  11. Beste, Bij het omkleden vond ik vandaag een teek in mijn T-shirt. Deze zat los en bewoog nog. De laatste keer dat ik in het bos ben geweest is afgelopen zaterdag geweest, ongeveer 5 dagen geleden. Kan deze teek zichzelf hebben losgelaten? Hij was namelijk niet overdreven groot of dik. Het is moeilijk te bepalen waar deze teek gezeten heeft en waar ik moet kijken voor een rode kring. Is het aan te raden om de dokter te bellen? Alvast bedankt!

    • Beste Linique, Deze ’tekensituatie’ is nogal abstract. Als je geen idee hebt waar de teek vandaan komt, of de teek je gebeten heeft, of de teek vers bloed in zich draagt en of je überhaupt een tekenbeet hebt opgelopen, kan een huisarts denk ik niet zo veel voor je betekenen. Je zou de teek uit voorzorg kunnen laten opsturen naar een laboratorium, daar kan men zien of de teek onlangs een bloedmaaltijd van (jouw) mensenbloed heeft genuttigd en of de teek de spirocheet ‘Borrelia burgdorferi’ (de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme / Lyme-borreliose veroorzaakt) bij zich draagt. Zolang de teek er niet uitziet alsof hij zich heeft volgezogen, verwacht ik eigenlijk geen tekenbeet. Een doorsnee teek blijft namelijk meerdere dagen tot weken bloed zuigen, dus als je de teek inderdaad 5 dagen geleden in het bos hebt opgelopen, dan zou deze eigenlijk nog behoorlijk dik / volgezogen moeten zijn. Overigens kan een teek nagenoeg direct toehappen bij huidcontact, maar het komt ook voor dat er dagen of zelfs weken overheen gaan voordat een teek zich vastbijt. Het kan dus best zijn dat de teek nooit heeft gebeten. Mocht er wel degelijk sprake kunnen zijn van een tekenbeet, controleer dan eerst je oksels, liezen en behaarde hoofdhuid. Een ‘normale’ (niet geïnfecteerde) tekenbeet hoeft overigens helemaal niet op te vallen; deze hoeft geen pijn te doen, geen zwelling te vertonen, amper rood te zijn en al helemaal geen kringen te veroorzaken. Een geïnfecteerde tekenbeet wordt meestal echter dik, rood en pijnlijk (en in geval van Lyme voorzien van kringen). Al met al kan ik je geen zekerheid bieden. Goed (laten) controleren op een eventuele tekenbeet (en eventueel je bloed laten controleren op Lyme) is volgens mij het enige proactieve wat je kunt doen. Groeten, Paul

  12. Hallo mensen, ik wilde jullie mijn verhaal vertellen. Mijn schoonbroer die visser is en vele uren langs de waterkant vertoeft werd heel ziek. Zijn dokter schreef hem iets voor wat niet hielp dan maar testen gedaan en een heel aantal onderzoeken zonder resultaat. Zijn toestand verslechterde zo erg dat hij dringend op spoed werd binnengebracht. Na verschillende onderzoeken nog geen resultaat. Per toeval zei er iemand waar hij moest revalideren je hebt de kenmerken van de ziekte van Lyme. Toen schoten ze allemaal wakker heel zware antibiotica kuur en vele maanden later terug op de goede weg. Hoe is dat mogelijk dat niemand dat doorhad? Moet je op de rand van de dood staan eer dat er iemand ingrijpt? En dan maar spreken van de beste gezondheidszorg in België… Een kleine teek en je bent bijna hemelen…

    • Heel vervelend voor uw zwager maar ik vind de doktoren in België uitstekend. Je kunt het niet allemaal over 1 kam scheren.

    • Martine De Bie

      10 jaar geleden hebben ze mij allemaal blijven zeggen dat het tussen mijn oren zat. Ik heb er nu nog altijd restverschijnselen van. En weet nu pas sinds 2 maanden dat het Lyme is en dus waarschijnlijk was. Ik heb van de houding van de dokters nog trauma’s. Vreselijk als je je zo slecht voelt en ze kunnen niets vinden.

  13. Beste, Mijn zoontje van 2 maanden had gisteren een teek in z’n lies. Heel zielig… Uiteraard ben ik nu wat extra bezorgd… Ik weet vrij zeker dat we de teek binnen 24 uur correct hebben verwijderd. Hij leek niet volgezogen (2mm) en bewoog z’n pootjes nog. Hopelijk kan iemand me geruststellen m.b.t. de risico’s en vertellen wat ik nu het beste kan doen. Alvast bedankt!!!

  14. Vanmorgen schrok ik. Ik zag dat mijn kleindochter helemaal onder het bloed zat en ik trof dus een uitgeknepen teek aan bij haar voetjes. Die zal mijn kat wel verloren hebben. Nu is mijn vraag, kan dat bloed wat uit die teek komt ook gevaarlijk zijn voor kinderen?

    • Ja, in theorie kan elke vorm van contact met tekenbloed tot infecties leiden. Die kans is VEEL groter als de teek je daadwerkelijk bijt, maar in principe is het zo dat bloedcontact gevaarlijk KAN zijn. Dat geldt des te meer als geïnfecteerd tekenbloed in ogen, mondslijmvliezen of wondjes terechtkomt.

  15. Ik ben vandaag met mijn klas tijdens biologie naar het bos geweest. Ik had 2 teken en heb ze netjes verwijderd, maar wat moet ik nu doen met die levende teken?

    • Buitenshuis verbranden of pletten, maar dan wel zeer grondig…

    • Dirk Kerkhof

      Ik woon in de Filipijnen en het zit hier vol teken. Iedereen wordt iedere dag wel eens gebeten en de honden zitten vol teken. Wij proberen die teken zoveel mogelijk uit te trekken. We hebben al zowat alles geprobeerd, maar die teken blijven komen. Iets dat wel iets schijnt te werken is de hond een tijdje in zeewater laten zwemmen, maar de volgende dag is het weer van hetzelfde. Indien iemand raad heeft, zeer welkom!

  16. Een vriend van mij had de ziekte van Lyme samen met HIV. Dit ging totaal niet samen. Hij was vroeger altijd een echte sportman en altijd zo gezond bezig. Ik vond het zielig om hem zo te zien. Hij is binnen 2 jaar aan de combinatie van beide ziektes overleden.

  17. Een aantal weken terug ben ik in de bossen aan het wandelen geweest en heb niet achteraf op teken gelet. Wel achteraf irritante jeuk gehad, maar niet bij stilgestaan omdat ik daar vroeger altijd in mijn korte broek liep zonder problemen. Nu ben ik een drietal weken wederom in deze bossen aan het wandelen geweest en ontdekte tijdens het douchen minimaal 9 teken bij mezelf en 4 bij mijn zoon. Deze heb ik, stom misschien, er zo met mijn nagels uit getrokken. Twee dagen daarna heb ik er nog 1 verwijderd uit mijn knieholte, vervolgens heb ik medicijnen gehaald bij het ziekenhuis (een kuur van 2 pillen?!?). Na een dag of 5 was de ergste jeuk over. Afgelopen zondag ben ik dezelfde bossen ingegaan maar had nu mijn broekspijpen met elastiek over mijn hoge schoenen vastgezet; het resultaat dat ik nu maar 2 teken had. Wat ik nu vreemd vind is dat ik een soort muggenbeten heb waar ik geen teken weggehaald heb. Ook heb ik overal kriebeltjes en prikjes… Waar ik bang voor ben is dat er teken van mijn broek gevallen zijn in de auto en alsnog op mijn benen kruipen en op deze manier een tekenexplosie heb veroorzaakt. Kan dat? Ik vind ze op mijn lijf overigens niet meer, ook al heb ik jeuk. Als ik zo in de reacties kijk duurt het een aantal dagen voor de teek vol zit. Vervolgens moet de vrouwelijke teek paren en uiteindelijk 2 tot 6 jaar later komen de nieuwe teken. Dus denk ik zelf het antwoord te geven.

    • Beste Sjaakz, Ik zag dat je de periode “2 tot 6” dagen in een reactie hieronder hebt gelezen. Dit is een grove fout. Tekeneitjes ontwikkelen zich doorgaans binnen 2 dagen (48 uur) tot tekenlarven. Onder zeer slechte omstandigheden kan dit tot 11 of misschien zelfs 12 dagen duren. Het gaat dus om een tijdsbestek van DAGEN en niet van jaren. Ik denk niet dat de bultjes, prikjes en jeuk door een tekenplaag in je auto wordt veroorzaakt. Het zou wel kunnen dat het om symptomen/restverschijnselen gaat van de tekenbeten die je eerder hebt opgelopen. De antibioticakuur die (preventief) wordt voorgeschreven bij tekenbeten om de ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) tegen te gaan. Met (huid)klachten die optreden na tekenbeten zou ik dan ook ALTIJD even terug naar de huisarts gaan. Onlangs las ik op een affiche in het ziekenhuis -zie de toegevoegde foto hierboven- namelijk dat Lyme-tests zeer onbetrouwbaar zijn en dat er bij blijvende klachten na een tekenbeet langdurigere behandeling met antibiotica vereist is. Sowieso lijkt het me uiterst raadzaam om jezelf beter te weren tegen tekenbeten, want voorkomen is in het geval van teken VEEL beter dan genezen… :( Groeten & sterkte, Paul

  18. We hadden nog nooit teken gezien in de tuin, ik wist zelfs niet hoe die eruit zagen! Nu hebben we een invasie die we onmogelijk kunnen stoppen…

  19. Hallo, Vanmorgen toen ik wakker werd zag ik naast mijn schooltas een teek liggen (8 pootjes en volgezogen met bloed). Ik weet niet hoe die daar komt. Hij kan of in mijn poes hebben gezeten of in mij. Wat moet ik er nu mee doen? Kan die nu nog zorgen voor zo’n bacteriële infectie (bijv. ziekte van Lyme)? Groeten, Jeanine

    • Ja, deze teek kan nog steeds ziekten overbrengen, dus uit voorzorg kun je teken het beste doodmaken. Bij voorkeur buitenshuis verbranden in een waxinelichtje of iets dergelijks, zodat er geen levensvatbare eitjes kunnen achterblijven. Controleer je lichaam goed op tekenbeten, maar met een beetje ‘geluk’ komt ‘ie van je kat en ondervindt het poezenbeest er verder geen last meer aan.

  20. Hallo, Ik wil jullie eventjes duidelijk maken hoe gevaarlijk een teek kan zijn. Mijn paard heeft 1 jaar en een half geleden een tekenbet gekregen. Wij hebben dit pas ontdekt een week voordat hij ingeslapen werd. De laatste dag van mijn paard bestond hij nog uit 16% bloed. Ik wil jullie eventjes waarschuwen hoe gevaarlijk sommige teken kunnen zijn, dus als je met je dieren bent gaan wandelen of zo (of gewoon met jezelf), controleer dan a.u.b. heel goed of er geen teek op (je) zit.

  21. Gewoon goed sprayen met permethrin. Binnen of buiten. Dit zit in omgevingsspray tegen vlooien. Pas wel op voor andere dieren. Dat ze even een uurtje wegblijven.

  22. Hoi, Mijn kat heeft met z’n hoofd in een tekennest gelegen. Ik denk dat ‘ie wel 1000 tekenlarven op z’n hoofd en oren heeft. Aangezien deze te klein zijn om met de tekentang te verwijderen zou ik graag weten hoe ik deze wel verwijderd krijg. Iemand tips?

    • Hallo Miranda, Onze poes komt net binnen met ook heeeeeel veel witte teken/tekenlarven op haar hoofd. Hoe heb jij dat opgelost? Ze zijn te klein om te verwijderen. M.v.g. Geert

  23. Beste, Gisteren zag ik bij mijn zoontje een minuscule groenachtige teek op mijn zoontje zen arm, nadat hij in het bos had gespeeld. Zat volgens mij helemaal niet vast, kon hem gewoon wegnemen en heb hem doodgedrukt tussen mijn nagels. Kan ik nu zeker zijn dat deze zich niet had vastgehecht bij mijn zoontje, of gebeten had?! Ik kon hem simpelweg wegnemen… En als hij op mijn nagel zat was hij nog volledig intact… Kan u a.u.b. antwoorden? Ik ben echt enorm bezorgd…

    • Beste Anja, Weet je zeker dat het een teek was? Heb je het aantal (8) pootjes geteld? Een teek die gebeten heeft en zich vrijwillig heeft losgelaten herken je gemakkelijk; deze is enorm dik en vele malen groter dan een ‘standaard’ teek die nog geen bloedmaaltijd heeft genoten. Een teek kan naar mijn weten wel een ietwat groene gloed krijgen indien ‘ie zich heeft volgezogen, waardoor zijn lijf helemaal bol en strak staat, maar klaarblijkelijk groene teken bestaan naar mijn weten niet, althans niet in Nederland. Teken zijn veeleer grijsbruin of roodbruin tot zwartbruin van kleur. Misschien was het een (larve/nymf van) groene stinkwants oftewel “green shield bug” (Palomena prasina)? Of een bepaald soort bladvlo, bladluis of juveniele snuitkever? Als het beestje gewoon los op de arm zat (en dus niet in een huidplooi, laat staan verankerd in de huid), dan zou ik me persoonlijk niet al te veel zorgen maken. Onderzoek voor de zekerheid de weke huidplooien goed op eventuele beetplekken. Denk hierbij aan knieholten, navel, oksels, liezen, achter de oren, tussen de tenen etc. Mocht je je ernstig zorgen maken, neem dan voor de zekerheid even contact op met je huisarts. Groeten, Paul

    • Beste Paul, Sorry voor mijn bezorgdheid en verwardheid, heb ik wel aangezien ik een lichte paniek/angststoornis heb… Ik denk dat ze eerder lichtbruin/ doorschijnend was. Heb twee maal moeten grijpen met m’n vingers omdat het zo klein was en dat was het. Maar ik ben slecht in stresssituaties… Dus ja… Sorry om je op het verkeerde spoor te zetten. Wat ik wel weet, het beestje zat gewoon op de arm, heb hem wel 5x nagekeken en nergens nog iets gevonden. De ’teek’ was ook helemaal niet dik, was echt minuscuul klein, krakte niet bij het platdrukken tussen mijn nagels. Bedankt voor je snelle antwoordt! Grtjs

    • Geen probleem hoor. In elk geval fijn dat je gerustgesteld bent. :)

  24. Beste, Gisteren heb ik een teek op mijn lichaam verwijderd, een hele kleine van slechts 4 millimeter (heb hem gemeten)… Hij zat op een erg vervelende plek, namelijk net onder mijn aars. Nu heb ik het volgende probleem, de plek waar de teek zich vastgebeten had, is helemaal rood en jeukt enorm (ontzettend vervelend, zeker als ik me buitenshuis begeef). Heeft iemand hier ervaring mee? En zo ja, wat kan ik eraan doen?

  25. Beste Paul/redactie, Vanmorgen heb ik bij mijn dochter (8jaar) een teek geconstateerd in haar nek/hals. Ongeveer 3 mm groot. Met vergrootglas bekeken en ik denk 8 pootjes te hebben gezien. Uur later is ie ineens weg. Nu rood vlekje zichtbaar. Huisarts denkt dat er geen risico is. Toch ben ik hier heel onzeker over. Kan het zijn dat de teek zich nig wilde nestelen? Zou er iets achtergebleven zijn? Wat moet ik doen? Graag uw reactie. Alvast bedankt.

    • Beste Janneke, Ik ben GEEN arts, dus ik denk dat je huisarts je hierin beter kan adviseren dan ik. De teek die je hebt waargenomen, was deze nog klein of had ‘ie zich al volgezogen, waardoor ‘ie er rond en bol uitzag? Pas hiermee op, want een volgezogen teek zal zich vrijwillig loslaten en een plek zoeken om eitjes te leggen. Gebeurt dit binnenshuis, dan kan er een tekeninfestatie c.q. tekenplaag ontstaan. Normaliter zal een teek niet loslaten voordat ‘ie zijn bloedmaaltijd heeft opgeëist, maar wellicht dat er uitzonderingen bestaan… dat durf ik echt niet te zeggen. Maar ook al heeft een teek losgelaten, dan nog kan zich gedurende enige tijd roodheid, verdikking en ontsteking van de huid voordoen. De kans dat een vastgezogen teek de ziekte van Lyme (lymeborreliose) overdraagt is klein en waarschijnlijk niet groter dan 2,7 procent. Zelfs al wordt je door een met de Borrelia-bacterie besmette teek gebeten, dan nog hoef je niet de ziekte van Lyme te krijgen. (bron) Desalniettemin is het onwijs belangrijk om waakzaam en oplettend te blijven. Lyme wordt meestal herkend aan een grote ovale of ringvormige plek rondom de tekenbeet, het zogenaamde Erythema Migrans (EM). En daarnaast: onverklaarbare temperatuurverhoging (verhoging tot hoge koorts), huiduitslag elders op het lichaam, haaruitval, koude rillingen, zweetaanvallen, hevige (over)vermoeidheid, infectie van bijholten en/of luchtwegen, gezwollen lymfeklieren in hals, oksels en liezen, keelpijn, hoofdpijn, kortademigheid, hoesten, pijn op de borst, hartkloppingen, verminderde eetlust, nekstijfheid, stijve gewrichten, tintelingen, spierkramp, onverklaarbaar trekken/trillen/schokken etc. Herken je symptomen, neem dan directie actie; liever veel te vroeg dan ietwat te laat. Maak je je ongerust, vraag je arts dan voor de zekerheid om een bloedtest. Werkt hij/zij niet mee, vraag dan een second opinion aan. Wordt er ook dan geen bloedtest toegezegd, stap over naar een andere huisarts of neem desnoods direct contact op met het ziekenhuis, want Lyme wordt relatief vaak niet herkend. Dit is overigens mijn persoonlijke opvatting; als je huisarts zegt dat er geen risico is, zou je mogen verwachten dat hij/zij daar gegronde redenen toe heeft. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  26. Ik trap zojuist een suffe vlieg dood op mijn terras… kruipen er een heleboel bruine mini beestjes uit… Een stukje verder nog een suffe vlieg… Zelfde verhaal… Na even goed gekeken te hebben lijken het mij tekenlarven… Weet iemand of dit mogelijk is? Gebruikt een teek überhaupt dieren en dus dan in dit geval een vlieg als gastheer voor eitjes/larven?

    • Beste Wendy, Waarschijnlijk zaten de beestjes niet ín de vlieg, maar erop. In dat geval zijn het waarschijnlijk mijten (geleedpotige, krabachtige insectjes) of minuscule pseudoschorpioenetjes. Meestal gaat het om een vorm van roofmijt (Hypoaspis, Amblydromalus, Macrocheles e.a.). Een roofmijt kan zelf niet vliegen, dus lift mee op een vlieg in de hoop dat ‘ie door de vlieg naar nieuwe voedselbronnen wordt gebracht. Die kans is immers groot, want vliegen zijn continu op zoek naar eten. Sommige mijten eten uitsluitend het voedsel van de vliegen, maar er zijn er ook die in groepjes meeliften op een vlieg, wachten totdat de vlieg haar eitjes legt en als blijk van dank de vliegeneitjes en eventueel uitkomende maden oppeuzelen. Ik heb ze natuurlijk niet gezien, maar ik kan me niet voorstellen dat de beestjes die je hebt waargenomen tekenlarven zijn. Of ze al dan niet schadelijk zijn, is moeilijk te zeggen zonder ze te zien, maar waarschijnlijk niet. Veel roofmijtsoorten worden juist als biologisch pesticide ingezet om schadelijke insecten te bestrijden. Zo zijn er roofmijtsoorten die roven op teken, bloedmijt, wantsen, muggen en steekvliegen. Overigens kunnen er in bepaalde vliegensoorten wel minuscule wormpjes (oogworm e.a.) en eencellige parasieten voorkomen, maar deze zijn met het blote oog niet te zien. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

  27. Onderstaande tekst lijkt mij wel erg belangrijk voor honden- en katteneigenaren: Permethrin kan schade toebrengen aan niet-schadelijke insecten en kleine zoogdieren zoals muizen. Bovendien is de stof toxisch voor vissen en andere waterorganismen. Permethrin is niet geschikt voor gebruik bij katten. Katten missen het leverenzym om pyrethroïden efficiënt af te kunnen breken, waardoor vergiftigingen kunnen ontstaan. Diergeneesmiddelen met Permethrin zijn geregistreerd voor gebruik bij de hond. In de Verenigde Staten van Amerika heeft de EPA (Environmental Protection Agency) Permethrin als een mogelijk kankerverwekkende stof voor de mens geklasseerd, omdat uit dierproeven is gebleken dat het tumoren in long en lever van muizen kan veroorzaken.

  28. Kunnen teken ook op kruidenplanten in de tuin zitten? Ik heb namelijk diverse kruiden in de tuin staan, zoals rozemarijn, tijm, munt, koriander en basilicum. Echter, deze kruiden hebben ook een sterke geur. Houden teken daar niet van of maakt dat niets uit? Gr. Steve

    • Beste Steve, In principe kunnen teken voorkomen op allerhande plantaardige gewassen, dus naast planten, bomen, bloemen en grassen, ook op kruiden. Er zijn kruiden, specerijen en geurige plantaardige oliën waarvan wordt beweerd dat teken er een hekel aan hebben, waaronder citroengras, citronella, munt, pepermunt, rozemarijn, lavendel, kruidnagel, eucalyptus, biergist en knoflook. Of dit soort huis-tuin-en-keuken-middeltjes daadwerkelijk een geur verspreiden die teken uit je tuin houdt, vraag ik me echter ten stelligste af. Dit soort ‘ouwewijvenpraatjes’ berust meestal nergens op. Ik heb in ieder geval nog nooit gedegen onderzoek onder ogen gekregen wat het bestaan van plantaardige teken-afstotende parfums bevestigt. Van ‘Picksan Teken Stop Spray’ wordt bijvoorbeeld beweerd dat het teken op afstand houdt door een geurbarrière. Dit is een middel op basis van plantaardige geurstoffen die een geur verspreiden die tekenwerend c.q. teek-afstotend zou werken. De werking van Picksan Tick Stop anti-tekenspray zou wetenschappelijk bewezen zijn, maar het vermeende onderzoek van zoöloog en parasitoloog Prof. Mehlhorn heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Ook de exacte ingrediënten van dit anti-tekenmiddel lijken welbewust geheim te worden gehouden. De hulpstoffen worden vrijgegeven, waaronder water, alcohol, menthoglycol (een soort menthol) en propyleencarbonaat, maar de planten en kruiden waaruit de parfums zijn geëxtraheerd staan helaas niet op de verpakking. Waarschijnlijk is het dus gewoon een soort mentholverdunning. Ik zou er al met al zeker NIET van uitgaan dat je kruidentuin tekenvrij blijft vanwege plantjes of kruiden met een bepaalde teken-afstotende geur. Voor zover mij bekend hebben uitsluitend chemisch-synthetische insecticiden zoals DEET en permetrine/permethrin een bewezen teken-werende werking. Groeten, Paul

  29. Wat doe ik met een teek als ik die gevonden of verwijderd heb? Nergens vind ik antwoord op deze vraag. Gooi ik hem in de prullenbak of maak ik hem dood?

    • Als ’t een uit het nest verstoten jonkie is de dierenambulance bellen. ;) Nee hoor, geintje; hartstikke dood drukken! Klinkt misschien een beetje cru, maar het zal maar een vrouwtjesteek zijn die uiteindelijk haar eitjes in je prullenbak legt… Dan ben je verder van huis. Natuurlijk wel op een veilige en hygiënische manier dooddrukken, bijvoorbeeld in een plastic zakje duwen met een stokje, stevig dichtknopen en met een plat staafje o.i.d. pletten wat je direct daarna kunt weggooien. Groeten, Paul

    • Ik spoel ze altijd door de wc! Wel even opletten dat ze dan ook echt weg zijn!

  30. Wij wonen sinds kort op een vakantiepark in een buitengebied. Wij hebben een hond en een kat (kat is op ’t moment hoogzwanger) en hebben ontzettend veel last van teken. Niet alleen op de dieren, maar ook in huis… Van die hele kleine zwarte teken. We worden er echt helemaal gek van! Wat kunnen wij hier het beste aan doen (wij hebben ook 2 kleine kinderen)? Groeten, Sanne

  31. Hallo, Heb zojuist een volle teek aangetroffen in de slaapkamer (ulgh). Deze is van de kat gevallen, die lag ernaast op bed te slapen. Bahbahbah! Mijn vragen zijn nu: hoe snel legt een volle teek eitjes? Kan ik die eitjes goed zien? Wat kan ik het beste doen om alles schoon te krijgen? Moet er niet aan denken dat ik straks tekenlarven of zo in de slaapkamer heb! Alvast bedankt voor de reactie. Gr. Evelien

    • Een vrouwtjesteek is plusminus 1 centimeter groot nadat zij zich heeft volgezogen met bloed. De teek voedt zichzelf gedurende een dag of 7, waarna ze paart. Vervolgens legt de vrouwtjesteek tot wel 3000 eitjes. Kort daarna gaat ze dood. De eitjes worden in een pakket gelegd, dus zouden in principe goed zichtbaar moeten zijn als een aaneengekleefde stapel van geelbruine bolletjes. Binnen 2 tot 6 jaar ontstaan uit deze eitjes opnieuw volwassen teken. Als de teek nog bol en levendig is, is de kans dus klein dat ze eitjes heeft gelegd… Ik kwam onlangs in een tijdschrift over biowetenschap uit 2012 met heel veel nuttige info tegen over tekenbeten en de ziekte van Lyme; vooral ook voor wat betreft foto’s van teken, nymfen, eitjes etc. Hierbij een linkje [red: link helaas niet langer beschikbaar]… Succes! Groeten, Paul

  32. Fendona! Dit middel werkt tegen teken in de tuin (en huis)! Je kunt het oplossen in water en dan verstuiven. Andere websites verkopen het ook.

    • Beste Josine, De werkzame stof in het middel waarnaar je linkt is een vorm van permethrin/permetrine. Deze stof is inderdaad werkzaam tegen teken, maar het gewasbeschermingsmiddel/insectenverdelgingsmiddel waarnaar je linkt is geen goed voorbeeld van een permetrine-houdend middel tegen teken als het aankomt gebruik in huis en tuin door particulieren. Sterker nog: er staat duidelijk het volgende bij vermeld: “Fendona mag uitsluitend toegepast worden door agrarische ondernemers die het middel op het eigen bedrijf gebruiken en/of personen die in het bezit zijn van een vakbekwaamheidsdiploma.” Fendona is dan ook een heftig landbouwgif. Groeten, Paul

  33. De tuin is bespoten met het vlooienmiddel. Morgen ga ik rondlopen met een witte doek en kijken of er nog levende teken zijn. Ik zal het even laten weten! Soms moet je je tuin wel behandelen. Ik wil ook in mijn bikini kunnen liggen of korte kleding dragen in de zomer. Bij ons hielp DEET dan zelfs niet. Als het niet werkt vraag ik mij af of je gif tegen spin-achtigen nog uit het buitenland kunt bestellen. Of een sterkere concentratie permethrin…? Anders volgend jaar de tuin maar helemaal betegelen. Maar of dat werkt… Ze lopen nu ook op de tegels van het grote terras.

  34. Hoi, Permetrhin is wel te koop. Het zit namelijk in de omgevingssprays tegen vlooien. Je koopt die spuitbussen gewoon in de dierenwinkel. Nu zit daar maar 0,25% in en geen 0,50%. Zou dat nog iets uitmaken? Mijn hele tuin zit onder de teken. We durven er niet meer in. Dit weekend gaan we de vlooiensprays uit proberen… We zullen zien. Zijn er nog andere sprays of middelen? Ik ben echt niet voor gif in de tuin, maar dit is echt een ramp. Kan je ook gif uit het buitenland bestellen? En zo ja, heeft iemand links?

  35. Paul, Kan ik teken in de tuin bestrijden? Is er een product, oplosbaar in water, waarmee ik gras en struiken kan behandelen met een gieter? Groet, Aad

    • Beste Aad en Connie, Je tuin eigenhandig vrij maken (en houden) van teken is eigenlijk niet te doen. Er zijn bomen en struiken waar letterlijk honderden teken in verblijven die duizenden eitjes voortbrengen. Tegen de tijd dat je je tuin op eigen kracht hebt behandeld met gif kan het dus alweer nodig zijn om van voor af aan te beginnen met tekenbestrijding. Bovendien is dit gif in zulke grote hoeveelheden ook niet onschadelijk voor mens en dier. Wat je veel beter kunt doen is jezelf, maar vooral ook eventuele kinderen en/of kleinkinderen en/of huisdieren heel goed controleren op teken nadat zij in de tuin hebben gespeeld. Wat je kunt doen om tekenbeten in je tuin te voorkomen: draag tekenwerende sokken, smeer jezelf (vooral je onderbenen) in met DEET, stop je broekspijpen in je sokken en loop zo min mogelijk door hoog gras en langs struiken af. Heb je toch een teek te pakken gekregen? Verwijder de teek met een tekentang! En test de teek bovendien met een tekentest op de ziekte van Lyme. Zo ontdek je of de teek besmet is met borrelia en of je dus de ziekte van Lyme kan hebben opgelopen. Ik zal nog even verder zoeken en eerdaags aan bovenstaand artikel een alinea toevoegen (update: ik heb vanmiddag een aanvullend artikel geschreven over tekenplaag in tuin & woning) over teken bestrijden in je tuin c.q. achtertuin… Groeten, Paul P.S. Ik zit nog op een reactie te wachten van een professionele ongediertebestrijder; hopelijk heb ik dan nog meer info

  36. Wat is de manier om een tekenplaag in huis (veilig) aan te pakken? En heeft een eventuele bestrijdingsdienst hier ervaring mee? Dus wat is een juiste en veilige manier om teken uit je huis te krijgen.. Vr. gr. Connie

    • Een teek grijpt zich vast in je sokken en kruipt vervolgens omhoog binnenin je broekspijp.

  37. Beste, Naar aanleiding van een tekenbeet vandaag vroeg ik me het volgende af. Kan chloor of iets dergelijks uit het zwembad een teek doden? Reden is dat ik een dode teek heb verwijderd na een dagje zwemmen, maar deze had zich toch vast gebeten. Nu zit ik namelijk met een jeukende rode vlek. Met vriendelijke groeten.

    • Beste Jaimie, De teek is inderdaad waarschijnlijk doodgegaan door het chloor. Hij heeft zich (logischerwijs toen ie nog leefde) vastgebeten in je huid en door chloorvergiftiging of verdrinking is het beestje vervolgens gestorven. Helaas laat een teek zelden los als ie wordt vergiftigd, sterft of dreigt te sterven… Echt hardnekkige krengen dus!

    • Mijn zoon heeft vandaag hetzelfde meegemaakt. Na een boswandeling zijn we gaan zwemmen in een zwembad. Later zag ik een teek op hem vastzitten. Deze verwijderd. Hij zag er dood uit. Vraag voor moderator / deskundige: zou de teek door het chloorwater al z’n maag geleegd hebben in m’n zoons huid? En zo wellicht een besmetting? Een vraag voor de persoon die dit destijds postte: hoe is het daarna verder met u gegaan? Huisartsenpost vindt antibiotica niet nodig, maar ik maak me zorgen.

    • Beste Angel, Ik kan hier helaas geen uitsluitsel over geven. Hoe groot de kans is dat een teek diens maag ledigt, is immers afhankelijk van allerlei randfactoren. Een teek zal zijn/haar maag eerder ledigen als je een teek samendrukt of afdraait tijdens het verwijderen. Ook irriterende stoffen zoals alcohol kunnen ervoor zorgen dat de maaginhoud (inclusief smetstof, rijk aan ziekteverwekkers) wordt uitgebraakt. Een relatief kleine hoeveelheid chloor in een zwembad lijkt me niet irritatief/agressief genoeg om dit braakreflex bij een teek te triggeren, maar zoals ik al aangaf, kan ik hieromtrent geen zekerheid bieden. Hoe langer een teek in de huid aanwezig is en hoe meer viezigheid er onderhuids terechtkomt, des te eerder en heviger een eventuele infectie optreedt. Zolang de huid rustig is (geen roodheid, zwelling, pus-ophoping), lijkt me de kans op een (Lyme-borreliose-)infectie uiterst gering. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  38. Een beetje teleurgesteld ben ik wel dat na de moeite die ik heb gedaan voor de redactie (een extra bezoek aan de dierenarts, zeker 2 uur reistijd, enkele reis) om een vraag te beantwoorden die door de redactie gesteld is. nog steeds te moeten constateren dat mijn reactie wacht op moderatie. Ik neem dan ook maar aan dat mijn reactie, en in ieder geval deze reactie niet geplaatst zal worden. En dat geeft weer genoeg grond om verder geen aandacht te besteden van mijn kant van de wereld over dingen die aan jullie kant van de wereld spelen. Jammer, maar een ieder zal begrijpen dat ook serieus genomen worden wel een belang dient. Arjen.

    • Hoi Arjen, Ik krijg talloze reacties per dag en werk meer dan fulltime om deze website up-to-date te houden. Helaas kan ik maar 1 ding tegelijkertijd en ik lees iedere reactie voordat ik ‘m goedkeur, vandaar dat het soms wat langer duurt (overigens altijd dezelfde dag nog, tenzij zich een noodgeval voordoet). Zoals je inmiddels wellicht hebt gemerkt, heb ik je vorige reactie een tijdje geleden al van een antwoord voorzien. Nogmaals bedankt. ;)

  39. Hoi Paul, Toch wel interessant denk ik. Ik kan me voorstellen dat een paardenmiddel in Thailand eerder is toegelaten dan in NL Op de eerste plaats omdat de regelgeving in Thailand veel minder strikt is (dat is een slechte reden vanuit NL oogpunt). Maar ook (en daar kan je over discussiëren) omdat het een tropisch land is. Als wij onze honden niet behandelen tegen teken (ze lopen altijd vrij op een terrein van rond de 100 hectare, en komen in iedere hoek; ze zijn ook wel een kleine week “onderweg”), kunnen we dagelijks zeker 50-80 teken per hond verwijderen. Als we de hond pas na een week terugzien, zijn ze vergeven van de teken. Met dit middel zijn ze vrijwel schoon. Wij zijn er dus blij mee.

    • Je hebt helemaal gelijk; twee totaal verschillende situaties. Overigens kan het best zo zijn dat er ook in Nederland veel meer met het middel wordt gedaan dan ik zo 1-2-3 kon ontdekken…

  40. Nee, de naam weet ik niet. Het is een (prettige) bijwerking van het vaccin of medicijn (zelfs dat weet ik niet) tegen hartworm. Het is in heel Thailand hiervoor in gebruik, dus lijkt me dat een NL dierenarts de naam wel moet kunnen vinden? We hebben 6 honden. De kleinere hebben sinds de injectie eigenlijk heel zelden teken, de grootste zeer sporadisch, en als gezegd, het zijn alleen maar kleine teekjes, die nauwelijks nog bewegen. Het werkt tussen de 4 en 6 weken, een beetje afhankelijk van het weer, en dus het aanbod van teken. In de regentijd zijn er veel. Meestal gebruiken we om en om, de druppels in de nek, en dan deze injectie. Groeten, Arjen.

    • Net een bezoek aan de dierenarts gebracht. Het medicijn heet IVERMECTIN. Ik heb het nog expliciet gevraagd, dit is niet de merknaam. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Groeten, Arjen

    • Bedankt, Arjen! Ik heb het even nagezocht, maar het lijkt erop dat er geen middelen met de werkzame stof ivermectine in Nederland verkrijgbaar zijn voor dieren. Wel zijn er anti-parasitaire middelen (o.a. merknaam Stromectol) voor humaan gebruik verkrijgbaar, onder meer tegen schurftmijt, maar voor zover ik weet niet tegen teken. Bij honden wordt het in Nederland volgens mij niet toegepast omdat het erg heftig is (letterlijk een “paardenmiddel”). Ik lees verscheidene berichtgevingen waarin men spreekt over ivermectinevergiftiging bij honden. Niet alleen vanwege direct gebruik (injecties), maar ook indirect (vraat van paardenpoep). Waarschijnlijk is de regelgeving in Nederland een stuk strenger. Maar wellicht zijn er toch mensen geholpen met deze informatie. Nogmaals bedankt. Groeten, Paul

  41. Ik woon in Thailand en daar hebben ze een gebruikelijk middel tegen teken bij honden. Het is een medicijn dat eigenlijk tegen hartworm bedoeld is… Het is een beetje een pijnlijke injectie voor de hond, en als de dierenarts misprikt, lopen ze weleens een paar dagen mank. Maar het werkt heel goed! We vinden alleen maar kleine teekjes op de honden. De teken moeten bijten, en dan gaan ze snel dood. Overigens helpt het ook tegen vlooien.

    • Beste Arjen, Weet je toevallig de naam van de werkzame stof in desbetreffend middel? Bij voorbaat dank. Groeten, Paul

  42. Beste, Wij gingen op vakantie in de Ardennen. Toen we terug kwamen zagen we dat onze honden vol zaten met teken die we gelukkig konden verwijderen. Maar we verbleven in een caravan die we veel stofzuigden, maar ik weet nu niet of daar nu nog teken in zitten, en zo ja, hoe ik ze kan verwijderen.

  43. Vrienden van mij wonen in Costa Rica en hebben al een aantal maanden een tekenplaag in huis. Zijn er in Nederland middelen verkrijgbaar om deze plaag te bestrijden? Ze hebben twee honden en deze worden behandeld met druppels, het is echter onbegonnen werk omdat het hele huis vol zit met teken. Alvast bedankt voor uw reactie. Groet, Mels

    • Beste Mels, Er zijn wel bestrijdingsmiddelen te koop tegen teken, maar volgens mij niet voor gebruik binnenshuis, althans niet voor particulieren. Wat je nodig hebt is een middel met pertmethrin, een voorbeeld hiervan is Vibrac Defendog (bedoeld om honden mee te behandelen). De werkzame stof permethrin behoort tot de groep van synthetische pyrethroïden. Hoewel dit bestrijdingsmiddel in het algemeen als “veilig” wordt beschouwd, gaan ze er in Amerika vooralsnog van uit dat het kankerverwekkend zou kunnen zijn. Ook fipronil en selamectine zijn werkzaam tegen teken, maar ook hiervan kan ik geen tekenspray of tekenbestrijdingsmiddel voor in huis vinden. Al met al denk ik niet dat er in Nederland tekensprays worden verkocht aan particulieren die binnenshuis mogen worden gebruikt. Een professioneel bestrijdingsbedrijf lijkt me dan ook de beste optie. Succes & sterkte, Paul

  44. Beste Carlijn, De kleine teken die je hebt zijn het begin van een plaag. Laat je informeren bij de dierenarts en Paul hierboven schreef ook een aantal tips. Ik woon in Brazilië en teken zijn hier in overvloed. Ik gebruik BOTOX, een speciaal middel om je huis mee te reinigen. Wellicht bestaat dat in NL ook. Gr. Frouwke

  45. Hallo, Ik heb mijn 2 honden uit het buitenland gister binnengekregen. Nu zaten zij onder de teken. Ik heb ze inmiddels teekvrij voor het oog (zal vast niet helemaal zijn maar ik kan ze niet meer vinden.). Alleen nu lopen er dus een hele hoop kleine teekjes (echt erg klein) door mijn huis heen. Op de bank, kleed, muren en plafond. Is er iemand die dit eerder heeft gehad en wat hebben jullie hiertegen gedaan? Ik wil een plaag voorkomen, dus heb de honden inmiddels helemaal behandeld en ook mijn huis gesprayd met anti-teek. Is er nog meer wat ik kan doen? En zo ja, wat?! Dit is echt heel smerig en gevaarlijk namelijk. Gr. Carlijn

  46. Janine van Delft Reageer

    Hallo Paul, Hartelijk dank voor je antwoord. Nu mijn volgende vraag. Volgende week ga ik in een huis logeren waar een kat woont die regelmatig teken heeft. Wat kan ik doen om de teken in dat huis te doden, bestaat er een middel voor? De kat zal ik behandelen met het anti-teek wat in mijn eigen huiskat ook geef, maar ik wil absoluut niet het risico lopen om een tekenbeet op te lopen. Ik ken mensen die werkelijk doodziek geworden zijn. Wil je me alsjeblieft ook hierop een antwoord geven, want ik ben er bang voor, en het verknoeit mijn vooruitzicht op onze vakantie in dat huis. Alvast heel erg bedankt! MVG van Janine.

    • Paul (Redactie)

      Beste Janine, Zoals je zelf al aangeeft, kun je de kat behandelen met een anti-tekenmiddel. Neem een middel met permethrin, niet met DEET. Permethrin is beduidend giftiger en daarmee effectiever tegen teken. Phermetrin werkt heel lang en als de teek ermee in aanraking komt is het direct gedaan met ’t beestje. DEET is eigenlijk een middel tegen muggen, dat wel tegen teken wordt ingezet, maar helemaal niet effectief is tegen teken. Wees er wel van verzekerd dat de kat niet al onlangs is behandeld tegen teken met een heftig middel, want je wil de kat natuurlijk niet vergiftigen. Het heeft echter geen zin om het hele huis uit voorzorg te behandelen met permethrin, dat zou niet alleen heel erg duur worden, maar ook je leefomgeving toxisch maken. Je kunt dan veel beter de buitenkant van je schoenen, sokken, broekspijpen, riem en boord (hals) & manchetten (mouwuiteinden) van je bovenkleding met phermetrin behandelen. Voor de zekerheid kun je de onbedekte huid insmeren met DEET naar gelang de gebruiksaanwijzing. Anti-tekenmiddelen met permethrin zijn overigens niet zo gemakkelijk aan te komen. Google eens op “0,5% permethrin”. Ik ken zelf de middelen tegen teken met 0,5% permethrin van ‘Congo Creek’, ‘Duranon’, ‘Permanone’ en ‘Repel’. Ik ben zelf overigens helemaal geen fan van synthetische gifstoffen, maar wat moet, dat moet. Sommigen prijzen ook de natuurlijke middelen “tekenmelk” (Tix Free e.a.) en “Natural Tick Deo” (Care Plus) tegen teken aan. Ik heb echter helaas nog nooit wetenschappelijke onderzoeksresultaten gezien die de effectiviteit van deze natuurlijke anti-tekenmiddelen bevestigen. Heel veel succes & met vriendelijke groet, Paul

  47. Janine van Delft Reageer

    Hoe komt het dat de lyme-vereniging niet waarschuwt dat bijvoorbeeld een kat ervoor kan zorgen dat je gehele huis onder de teken komt? Hoe weet u dit, ik lees er nl. op andere sites niets over. Ik hoop dat u een antwoord terug wilt sturen. MVG van Janine.

    • Paul (Redactie)

      Beste Janine, Verreweg de meeste soorten harde teken zijn ‘driegastherig’, wat betekent dat ze twee keer op de grond vervellen. Ze wachten tot een gastheer langskomt, grijpen zich vast, klimmen naar een stuk onbeklede huid, zuigen zich vol en laten zich daarna terug op de bodem vallen. Na drie gastheren en twee vervellingen is een vrouwtjesteek vruchtbaar. De kans is niet zo groot, maar een bevruchte vrouwtjesteek kan zich na een bloedmaaltijd binnenshuis laat vallen. Je moet dit veeleer zien als uitzondering dan als regel: een foutje van de teek. Als dit gebeurt, dan zal de teek genoodzaakt zijn om een beschutte plek te zoeken (onder een plint, hoekje van laminaat of tapijt etc.) en 500 tot 3.000 eitjes leggen en tot slot doodgaan. Als de eitjes het volgende voorjaar uitkomen ontstaat een tekenplaag. Vooral de ‘rhipicephalus sanguineus’ kan zich op deze manier binnenshuis handhaven. Dit is de “normale” teek die je vooral vaak op honden aantreft. Het kan overigens lang duren voordat je teken binnenshuis opmerkt, want ze kunnen tot 5 jaar zonder voedsel. Teken hebben overigens absoluut geen voorkeur voor een leven binnenshuis omdat ze erg gevoelig zijn voor uitdroging. Ze blijven liever buiten waar het vochtig is. Ook volgens de stichting ‘Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg’ (SAAG) komen teken niet meer alleen in natuurgebieden voor, maar ook steeds vaker in en rondom het huis: “We krijgen meer dan ooit telefoontjes over teken binnenshuis”. Hopelijk heldert dit het een en ander op… Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.