Heb jij ook een vliegenplaag in huis? En moet jij ook continu vliegen bestrijden om de overlast tot een minimum te beperken? Dan ben je niet de enige! Vliegen worden namelijk aangetrokken door licht, warmte en (minuscule) etensrestjes. Vliegen zijn dus dol op huizen, wat de bestrijding van vliegen lastig maakt! Daarom hierbij de nodige tips voor het bestrijden van vliegen in huis…
Waarom komen vliegen in je huis?
Vliegen bestrijden kan lastig zijn, want er komen doorgaans steeds meer vliegen bij. Vliegen scheiden namelijk geurstoffen & lokstoffen (feromonen) uit die nieuwe vliegen aantrekken. Bovendien worden vliegen aangetrokken door de aspecten die jouw huis comfortabel maken:
- Warmte
- Licht
- Droogte
- Voedsel
Is jouw huis fijn voor mensen, dan is het doorgaans ook fijn voor vliegen. Als het in je huis lichter en warmer is dan buiten, of als er etensgeurtjes hangen, dan komen vliegen je huis in gevlogen zodra je een raam of deur opent. In een tochtig, koud, onbewoond en donker huis zul je daarentegen niet of nauwelijks vliegen tegenkomen…
Zijn vliegen in huis gevaarlijk?
Vliegen in huis zijn smerig en potentieel gevaarlijk. Vliegen zitten namelijk graag op voedsel, maar ook op allerlei rottend afval. Bovendien piesen en poepen ze alles onder. Zodoende kan een vlieg jouw maaltijd besmetten met allerlei ziekteverwekkers. De vliegen die je in Nederlandse huizen tegenkomt zijn als volgt:
- “Gewone” huisvlieg (felrode ogen)
- Kleine kamervlieg (beetje groenig)
- Blauwe vleesvlieg (glimmend blauwe kont)
- Bromvlieg (dik, stekelig, bromt!)
- Dambordvlieg/ grauwe vleesvlieg (harig)
- Clustervlieg c.q. klustervlieg (leeft in grote groepen)
- Herfstvlieg (oranjebruin tot gelig achterlijf)
- Groene vleesvlieg (groene metaalglans)
- Snavelvlieg (spits snuitje)
- Stalvlieg (op paarden & koeien; bijt hard!)
- Kleine steekvlieg (in groten getale op vee)
- Fruitvliegjes (piepklein)
De leefwijze van al deze vliegen verschilt enorm. Sommige vliegen eten alleen rottende planten, andere vliegensoorten eten ook rottend vlees of zelfs dode dieren. De ene vlieg legt haar eitjes in uitwerpselen, de ander in fruit en weer een ander in kadavers van dieren. Veruit de meeste vliegen bijten of steken niet. De vliegen die wel bijten of steken, laten mensen veelal met rust. Ze leven vooral van bloed, traanvocht en melkresten van koeien, paarden en schapen.
Buitenshuis –met name in waterrijke omgevingen– komen dazen (grote steekvliegen) voor. Vooral de regendaas is niet vies van mensenbloed en bijt zelfs door een dun T-shirt heen. Je vindt dazen onder meer bij meertjes en buitenzwembaden. Deze vliegen bestrijden heeft niet veel nut; je kunt er beter uit de buurt blijven…
Vliegenplagen & vliegennesten
Heb jij extreem veel last van grote aantallen vliegen in je huis? Dan ligt er waarschijnlijk een dood diertje (muis, rat, vogel, egel etc.) in je kruipruimte of spouwmuur te vergaan. Vliegen leggen net zo lang eitjes in het kadavertje totdat de vliegenmaden het volledig hebben opgevreten… En dat kan best een tijdje duren; helaas! Als een lichting maden zich verpopt tot “casters” en vervolgens uitkomt, dan kan er een kolossale vliegenplaag in je huis ontstaan.
Vliegen bouwen overigens geen nesten zoals wespen dat doen. Er zijn dan ook geen vliegennesten als in de klassieke betekenis van “nest”. Vliegen kunnen wel zwermen en plagen vormen of zich in groepen schuilhouden in holtes. Zo kunnen clustervliegen erg veel overlast veroorzaken. Als het koud wordt verzamelt deze vlieg zich in groten getale in spouwen. Er zit dan een enorme vliegenplaag, vliegenzwerm of “vliegennest” in je muur die niet alleen veel herrie maakt, maar op den duur ook op zoek gaat naar eten…
Besmetting & ziekte door vliegen
Vleesvliegen zijn de smerigste vliegen die in Nederland voorkomen. Vooral groene, blauwe en grauwe vleesvliegen komen in Nederland veelvuldig voor. Ze leggen hun eitjes in dood vlees en levende dieren (padden, insecten, schapen etc.). Ze eten van (rottend) vlees en mest, en zitten dan ook boordevol schadelijke ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en parasitaire wormpjes.
Als vliegen in je eten of drankje landen, kunnen ziekteverwekkers in je mond & maagdarmstelsel terechtkomen. Hierdoor kunnen griepverschijnselen ontstaan, maar voornamelijk spijsverteringsklachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. Dit soort “huisvliegen” kan zelfs ernstige infectieziekten overdragen zoals cholera, dysenterie en antrax (miltvuur) en voedselvergiftiging. Als je ziekte wilt voorkomen, kun je dus maar beter beginnen met vliegen bestrijden!
Vliegen in huis bestrijden & verwijderen
Vliegenbestrijding is nuttig. Vliegen zijn namelijk onhygiënisch en mogelijkerwijs schadelijk voor de gezondheid. Daarom hierbij een aantal tips om vliegen te bestrijden en een vliegenplaag buiten je huis te houden…
1. Pesticide als vliegenbestrijdingsmiddel
Een pesticide oftewel insecticide kan worden gebruikt als vliegenbestrijdingsmiddel waarmee je een vliegenplaag gemakkelijk kunt uitroeien. Een spuitbus met pesticiden is echter niet alleen giftig voor vliegen, maar (in veel minder mate) ook voor mensen. Spuit dit gif tegen vliegen dus liever niet in huis, maar uitsluitend buiten.
2. Kleeflint & vliegenlint = vliegen bestrijden
Er zijn verschillende soorten klevende of plakkende linten en strips waarmee je vliegen in huis kan vangen. De effectiefste klevende vliegenval ofwel vliegenvanger is het bekende kleeflint, plaklint oftewel vliegenlint. Het gaat om een kokertje waarin een rolletje klevend lint opgerold zit, dat geïmpregneerd is met een sterk kleefmiddel en een stofje dat vliegen aantrekt.
Het kokertje van de klevende vliegenvanger hang je aan het plafond, waarna je het kleeflint eruit trekt en het rolletje “plakspul” zichzelf uitrolt. Vliegen blijven dankzij de lijm aan het kleeflint vast plakken zodra ze ertegenaan vliegen of erop gaan zitten. Er hangt dus als het ware een klevende draad aan het plafond waar vliegen nooit meer vanaf kunnen vliegen. Zodra er één vlieg vastzit, trekken de lokstoffen (feromonen) van de gevangen vlieg andere vliegen in de buurt aan.
De klevende vliegenvanger is heel erg effectief, maar wordt door sommigen als wreed, zielig en barbaars bestempeld. Vliegen blijven namelijk nog best een tijdje leven nadat ze op het klevende vliegenlint zijn gevangen. Daarnaast ziet een “vliegenslinger” er niet bepaald appetijtelijk uit. Ethisch (en hygiënisch) gezien is de klevende vliegenvanger dan misschien niet helemaal verantwoord… De kleefstrip is wel een effectieve vliegenval!
Vliegen bestrijden met een kleeflint is alles behalve diervriendelijk, maar zo’n smerig vliegenlint is en blijft een zeer effectieve vliegenbestrijdingsmethode!
3. “Levende vliegenval” tegen vliegen
Vliegen in huis worden over het algemeen aangemerkt als ongedierte. Toch zijn er mensen die vliegen liever niet doden, maar levend willen vangen om ze vervolgens elders los te laten. Het vangen en loslaten van vliegen kun je doen met een “levende vliegenval”. Zo’n vliegenval kun je als volgt maken…
Snijd een colafles doormidden. Doe een stukje leverworst en/of een dun laagje limonadesiroop in de onderkant en zet de bovenkant op zijn kop in de onderkant. De vliegen kunnen wel in de fles, maar kunnen de uitgang niet meer terugvinden. Deze vliegenval dien je overigens beter in je tuin zetten dan binnenshuis, want de inhoud kan op den duur gaan stinken.
Een vliegenval is echt een ideale manier van vliegen bestrijden. Bovendien kun je de vliegen desgewenst levend uitzetten / loslaten…
4. Vleesetend plantje = vliegeneter
Vleesetende plantjes lokken insecten met een bepaalde nectar, klappen dicht en verteren het desbetreffende beestje. De ‘venusvliegenvanger’ oftewel ‘venusvliegenval’ is een uitstekend vleesetend plantje als je last hebt van vliegen in huis. De zoete geur van de vliegenval-nectar lokt namelijk hoofdzakelijk vliegen!
5. Horren ter bestrijding van vliegen
Veruit de meeste vliegen komen binnen via openstaande of openslaande ramen en deuren. Je kunt het merendeel van de vliegen dan ook buiten houdend door horren voor ramen en deuren te plaatsen. Neem bij voorkeur fijnmazige gaashorren van goede kwaliteit. Vergeet ook niet kieren in muren en kozijnen te dichten met pur, kit of kneedbaar hout. Ventilatiekanalen kun je bovendien bedekken met fijnmazige ventilatieroosters.
6. Vliegenlamp = vliegen bestrijden
Zoals je hierboven al kon lezen, komen vliegen af op licht en warmte. Hier kun je “misbruik” van maken. Met een UV-lamp oftewel insectenlamp kun je vliegen in huis vangen en elektrocuteren. Er zijn zelfs grote vliegenlampen met plakplaten erop gemonteerd die extra veel vliegen vangen doordat ze niet alleen een elektrocuterende, maar ook een klevende werking hebben.
Een vliegenlamp is over het algemeen heel erg effectief. De werking van een insectenlamp is echter wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van de UV-lamp en de grootte van het elektrocutierooster. Neem liever een wat duurdere vliegenlamp dan zo’n klein, goedkoop ding.
Tot slot
Een vliegenplaag heeft niks in je huis te zoeken als ze er niks te eten kunnen vinden. Als je vliegen wilt bestrijden, dien je je huis dan ook vrij te houden van onverpakt voedsel en achtergebleven etensrestjes. Bovendien kun je maar beter goed en regelmatig schoonmaken. Een goede hygiëne is het halve werk bij de bestrijding van vliegen! Poets je woning regelmatig en let vooral op je aanrechtblad en eettafel ter bestrijding van vliegen & vliegenplagen.
Heb jij nog tips voor de bestrijding van vliegen in huis? Laat hieronder weten wat jij zoal doet om een vliegenplaag te voorkomen en vliegen uit je huis te verjagen & verwijderen…