In het nieuws zie je steeds meer over besmettingen met het varkensgriep virus (Mexicaanse griep). Het is een variant van het Influenza A-virus H1N1, en kent zijn oorsprong in Mexico, maar is inmiddels over de hele wereld opgedoken, met doden tot gevolg.

Waarom is Mexicaanse griep c.q. varkensgriep gevaarlijk?

Mensen raken wel vaker besmet met een varkensgriepvirus, maar deze zijn doorgaans alleen van varken op mens overdraagbaar. Bij de gevallen die recent in het nieuws zijn, gaat het om een nieuwe variant, omdat dit varkensgriepvirus van mens op mens overdraagbaar is.

Omdat het virus een nieuwe variant van influenza is, is er nog weinig bekend over de genetische samenstelling en zijn er nog geen mensen immuun voor deze vorm van griep. Daarom is het extra gevaarlijk voor vrijwel iedereen.

Overigens is de naam varkensgriep enigszins misleidend, omdat dit griepvirus waarschijnlijk een mix is van vogelgriep, varkensgriep en mensengriep. Mede daarom is de naam nu officieel ‘Mexicaanse griep’. Er is nog geen vaccin voor mensen beschikbaar tegen deze vorm van varkensgriep. Deze wordt op z’n vroegst in oktober verwacht.

Op het moment van schrijven (9 juni 2009) zijn er 20 Nederlanders besmet met de Mexicaanse griep. Inmiddels zijn er diverse besmettingen in Nederland waarbij de persoon in kwestie niet in een risicogebied is geweest. Wereldwijd gaat het om in totaal 20.000 besmettingen, voornamelijk in Mexico en de Verenigde Staten.

Wat zijn de symptomen van Mexicaanse griep?

De symptomen van Mexicaanse griep (varkensgriep) zijn vergelijkbaar met normale griep:

 • Koorts
 • Hoesten
 • Lusteloosheid
 • Geen eetlust

Heb je deze symptomen en ben je recent in Mexico of in andere besmette gebieden geweest? Ga dan direct naar jouw huisarts!

Medicijnen tegen de varkensgriep: Tamiflu & Relenza

Als je niet in risicogebieden bent geweest, maar wel graag preventief medicijnen wilt bestellen tegen varkensgriep, dan raadt de officiële instantie ‘The Center for Disease Control and Preventionde medicijnen Tamiflu en Relenza aan. Beide medicijnen werken tegen varkensgriep, niet alleen als geneesmiddel als je het virus al hebt, maar ook preventief, dus voordat je besmet raakt (bron: NOVA 27 april 2009).

Weet jij meer over de Mexicaanse griep c.q. varkensgriep? Deel hieronder jou kennis, ervaringen en bevindingen!

36 Reacties

 1. hij heeft het trouwens van zijn zusje van 3 jaar oud gekregen zij was 2 weken heel erg ziek geweest is 1 kilo in 1,5 week tijd afgevallen.
  Nu na bijna 3 weken begint ze stilaan te herstellen,maar ik en mijn man zijn er niet ziek van geworden.
  Ik vraag me af of wij het nog wel krijgen.

 2. Mijn zoontje van 2 en half maand is sinds vorige week ziek,vandaag de uitslag gekregen dat hij de mexicaanse griep heeft,hij ligt al 7 dagen in het ziekenhuis met hoge koorts en een flinke bronchitis
  Sinds 3 dagen krijg hij zuurstof toegediend ikhoop dat hij er snel van opknapt!!

 3. MEnsen die Hier dachten MG hebben ishet oderhand al bekend of ht zo is? En is er wat tegen gedaan ben wel benieuwd?

 4. ik ben nou al een paar dagen ziek,
  het begon met hoofdpijn/koorts toen begon ik ernstig te niezen.
  de dag erna hoesten, keelpijn ben gauw moe. heb geen honger. en me stem is helemaal weg, kan ik de varkensgriep hebben?
  groetjes

 5. Hallo,

  Ik vraag me af of ik de mexicaanse of de gewone griep heb. Ik kreeg zaterdagmiddag van het ene op het ander moment koude rillingen en koorts 39.2. Heb een warme douche genomen en twee ibuprofen. S.morgens ging het weer beter en ben naar mijn werk gegaan(werk in de zorg). tijdens mijn route kreeg ik weer een koortsaanval en eenmaal thuis gekomen bleek ik 40.3 graden koorts te hebben en vreselijke hoofdpijn. Nu vandaag heb ik nog wel verhoging van 38.1. voel me slap en het klamme zweet breekt me nu uit. Ben niet op vakantie naar het buitenland geweest maar met het sporten en op school wel in aanraking geweest met mensen die hier wel naartoe zijn geweest.

 6. hey,

  ik heb net te horen gekregen dat ik dus besmet ben met
  de griep , ben net van bij de dokter gekomen
  maar die gaf me een heel ander medicijn
  medicijn noemt enterol.

  Is die evengoed
  tegen de griep ?

  & mag ik wel buitenkomen ?
  waant ik moet vanaanfd optrden van schaatsen
  en ik kan niet nu zeggen dat ik niet kan
  want die hebben me nodig :)

  alvast bedankt

 7. hoi,
  Ik voel me vanaf gisteren best wel moe.. ik heb zin om te slapen en mijn ademhaling is langzaam.
  Ik heb soms pijn aan mijn keel, moet niezen en heb een lopende neus. Maar ik moet niet hoesten… ik heb ook geen koorts denk ik..
  Maar ik hoest niet en dat is het belangrijkste symptoon toch?
  bye

 8. hallo,

  ik heb alle symptomen die hier boven staan !!!
  rillingen , lopende neus , spierpijn ……………….
  ook heb ik last van buikpijn.

  volgens de dokter heb ik dus zeker MG.
  ik moet neurofen, sterke hoest-siroop en een vies spuitertje voor neus en keel nemen.
  ook moet ik TAMILLU ofzo nemen . (enkel omdat mijn moeder risicopatient is)
  ik mag niet dichter dan een meter bij andere mensen komen.

  gisteren had ik 38.5grden koorts, vandaag enkel 37.

  gek hé ! je denkt altijd van “mij zal dat wel niet overkomen” enz, maar dan krijg je het toch !!!

  bye

 9. Ik ben 20 dagen geleden in mexico geweest, voor 10 dagen.
  op dit moment ben ik in amerika, een week geleden kreeg ik griep met koorts, ik heb van mijn huisarts voorafgaand aan mijn reis tamiflu meegekregen..
  ik heb vanochtend de laatste pil genomen maar ik voel me nog niet 100%.. ontzettend rode ogen, lopende neus, pijn in mijn maag, pijn in mijn keel en vreselijk veel hoesten..

  als ik na vandaag nog steeds ziek ben (dus na mijn tamiflu kuur), wat is dan de beste stap die ik kan nemen?
  ik maak me ontzettend veel zorgen, ook omdat ik nu bij familie verblijf (opa’s oma’s baby’s etc.. )

  Gr. T

 10. hoi,

  ik ben nu al 4 weken aan het hoesten, en heb al een nog langere tijd last van diarree, verder beetje moe en nergens zin aan, soms om 4 uur smiddags uitgeput en dan maar eventjes slapen.
  Ook ben ik soms beetje misselijk.. is het verstandig om naar de huisarts te gaan?aangezien ik al zolang hoest en diarree heb.. Of is het een gewone griep? Ik vind het namelijk niet echt fijn om naar de dokter te gaan, ik moet al zovaak.. en kheb vaak het gevoel dat hij denkt pff hebben we haar ook weer.. en dat hij denkt dat ik me aanstel omdat ik altijd maar over een paar weken weer terug moet komen.
  En ojaa ik ben niet in mexico geweest, wel in italiee. verder ook niet in contact fgeweest met mensen die naar mexico zijn geweest..

  Groeten

 11. Ik heb al 3 dagen last van als ik slik dat ik dan steek krijg ik heb geen koorts en als ik me zorgen maak word ik misselijk ik had ook na de keelpijn oorpijn (geen ontsteking). Maar… Het is nu ineens bijna allemaal over. Ik ga nog wel langs de dokter om te kijken of het misschien iets ergs is…

 12. Hallo lieve lezers.
  Denken jullie niet dat het allemaal enorm is opgeblazen, dat hele gedoe met die griep. Ik was in Arizona, en daar gingen ze op de tv helemaal uit hun dak, terwijl er eigenlijk niks aan de hand is. Ja er is een griepvariant, en nee het is gen nieuwe griep. Er is al eens eerder zo,n heisa gemaakt over deze griep. Veel mensen hebben zich toen laten injecteren met Tamiflu. Veel mensen hebben ernstige gevolgen ondervonden van de injectie en de pandemie bleef uit. Ik denk dat dit een manier is om ons bang te maken, en voor de farmaceuten om weer leuk aan te verdienen.
  (grappige bijkomstigheid, dat de ampullen met Tamiflu al klaar waren ver voor dat het eerste geval bekend was. Het lijkt wel of ze met opzet mensen hebben besmet)

 13. mensen ik maak me ook zorgen, iedereen maakt zich zorgen over die griep.
  maar omdat je een beetje grieperig bent wilt niet zeggen dat je meteen de mexicaanse griep hebt. mijn vriendin is ook een beetje grieperig (natuurlijk maak ik me zorgen om haar) maar ze is al aan de betere kant.
  kan het gwn niet zijn dat de gewone griep en de mexicaanse griep heersen?
  plus: ze werken aan een vaccin die ongeveer in het najaar klaar is en tegen die tijd word belgië pas geraakt (verwachting) en dan hebbe die ook het vaccin. mijn punt is dus niet te veel zorgen maken en laat de ziekte niet je leven bepalen maar leef je leven.

 14. ik vind dt mense niet meer op vakantie moete altans niet buitenn europa dt zou een te groot risico zijn ik vind het dn ook dom om na mexico te gaan in deze situatie

 15. hallo , ik heb al twee weken een hevige hoest en ben al enkele kilo,s kwijt koorts heb ik nog nooit gehad , maar maak mij toch ongerust in verband met mijn hoest, ik kom met veel mensen in contact , om dat ik in het weekend bij werk in de horeca nu de laatste twee dagen kom ik uit mijn zetel maar heb nog geen fit en zin , moet ik mij ongerust maken , of zou het gewoon en bronchite zijn zoals mijne huisdokter zegt

 16. @ Mitchell: In Nederland gaan een paar honderd mensen per jaar dood aan de meest voorkomende vormen van influenza (griep). Hoewel het hier voornamelijk oude mensen betreft is je bewering, dat sinds de 1e wereldoorlog geen mensen meer dood gaan aan griep, dus niet waar.

 17. ik snap niet waarom iedereen zo bang is, een griep gaan sinds de 1e wereldoorlog al geen mensen meer aan dood. als je t hebt zorg ervoor dat je dan naar de doktor gaat en verder niet stressen want daar wordt t alleen maar slechter van.

 18. hallo,
  ik heb griep, braken, diarree en duizelig. moet ik me zorgen maken voor mexicaanse griep. ik ben zelf niet weg geweest.

 19. Ik ben ook erg grieperig sinds paar dagen, kom veel in contact met collega’s welke de hele wereld overgaan en zit dagelijks in openbaar vervoer.

  Kan ik laten testen of ik varkensgriep heb?

 20. Nee, dat is waarschijnlijk toch iets anders. Influenza zul je toch altijd ook in je keel en longen voelen. Dat betekent niet dat je er niets mee moet doen. Als het aanhoudt is een bezoekje aan de dokter zeer aan te raden.

 21. Ik heb een vraagje ik voel me de afgelope week heel raar..
  Ik ben het grootste gedeelte van de dag spuuugmisselijk waardoor ik niet eet.. dan begin ik te trillen..
  Ik wil liever slapen dan wat anders..
  Ik hoest niet en koorts heb ik denk ik ook niet..

  heb ik kans dat ik de mexicaanse griep heb??

 22. Hallo,

  Ik ben onlangs in Italie geweest en heb 1 dag gelogeerd in een hotel waar veel spaans sprekende touristen komen, ik weet niet of ze van mexico zijn of spanje. Nu ben ik 1 week terug en heb de volgende symptomen:

  Hoofdpijn, beetje koorts, veel hoesten ( normal spructum ), eet lust is vrijwel normaal.

  Moet ik me door een huisarts laten onderzoeken naar de mexicaanse griep ??

  bedankt.

 23. Hallo daar,

  Ik ben al vanaf de 17e grieperig en ben vanaf de 30ste in New York.
  Mijn griep was al redelijk aan het verminderen maar ik kreeg gisteren plotseling last van diarree. Ook heb ik totaal geen eetlust meer. Een dokter hier is 150 tot 200$ en ik heb geen zin om dat te betalen. Ik heb namelijk wel het gevoel dat ik snel beter wordt. Hoe kom ik er achter dat ik alleen griep heb en niet de ‘Mexicaanse’ variant?

  Kan iemand mij hierbij helpen?
  bvd

 24. Ik zou me alleen zorgen maken als ik in Almere woon. Daar is de zorg namelijk het slechtste van heel Nederland. Geldt vooral voor het Gezondheidscentrum Filmwijk, waar de huisartsen uitsluitend telefonisch consult geven.

 25. Geinteresseerde Reageer

  @ J00P: Omdat deze medicijnen getest zijn op patiënten met varkensgriep in Mexico, waar ze succesvol bleken te zijn in het verminderen van de griepverschijnselen. De genetische samenstelling is vooral belangrijk voor het ontwikkelen van een vaccin tegen deze vorm van varkensgriep. Helaas kun je een vaccin pas op z’n vroegst over zes maanden verwachten.

 26. een hele goede vraag vind ikzelf;

  er is nog niet bekend hoe het zit met de genetische samenstellingen van deze griep omdat dit een nieuwe variant influenza is (maar wel van meerde soorten griepen samen)

  Hoe weten jullie dan dat Tamiflu en Relenza goede medica zijn?????

  bvd

 27. Nadine (laborante) Reageer

  @ Joanne & Marco: De kans dat je deze griep op dit moment hebt is heel erg klein, aangezien er nog geen meldingen zijn op dit moment dat het al in Nederland is opgedoken. @ Norman: Daar is weinig over te zeggen, omdat nog onbekend is hoe besmettelijk deze varkensgriep is van mens tot mens. Even afwachten dus. Goede medicijnen zijn Tamiflu en Relenza zoals ook in het artikel is genoemd. @ Ri: Je zegt dat deze varkensgriep vooral gezonde volwassenen treft. Hoewel ik het nog niet over dit griepvirus heb gehoord, klopt het wel dat dit mogelijk is. Zo maakte de Spaanse Grieppandemie van 1918-1919 vooral slachtoffers onder mensen van tussen de 20 en 40 jaar. Mensen met de sterkste immuunsystemen gingen er het eerst aan dood, waardoor het vermoeden bestaat dat juist een te sterke reactie van het immuunsysteem die mensen fataal is geworden. In totaal zijn toen tussen de 20 en de 100 miljoen mensen wereldwijd doodgegaan. Ook de Spaanse Griep was een H1N1 variant van het Influenza virus, zoals ook deze varkensgriep.

 28. Hier geld “just to be sure”, vraag of je buurman of ie na een bezoek aan de huisarts jou pas komt bedanken, of inderdaad een mondkapje dragen (hij).

  Overigens is normale griep gevaarlijker voor ouderen en kids, maar wordt van dit virus gezgegd dat het (gek genoeg) juist gezonde, volwassen mensen treft

  Misschien dat het je geruststelt over je kind.

  Verder zal het allemaal wel overwaaien (letterlijk) maar zolang de onbekendheid er is, kan extra voorzichtig zijn nooit kwaad.

  PS een bedankje van buurman over de mail lost alles op ;) telefoon ook :)

 29. Wij gaan in augustus naar mexico. kan het dan weer voorbij zijn??

  Zijn er medicijnen die we kunnen innemen tegen de ziekte.

 30. Heeey ik heb griep, 39 graden koorts!
  Heb ik varkensgriep? ben niet ergens heen op vakantie geweest oid.
  Wat kan het zijn? heb wel een beetje angst…

 31. moet ik me zorgen maken nu ik ziek ben en die symtonen heb ( sta elke dag inde bus weet dus niet waar mede passagiers zijn geweest)

 32. @ Robert: Ik begrijp goed dat jij je zorgen maakt. Vraag aan hem of hij een mondkapje wil dragen. Dit is een effectieve manier om besmetting van anderen via de lucht te voorkomen.

 33. Mijn buurman is deze week naar Mexico. Hij vroeg mij om wat zaken waar te nemen en wat dingen te doen. Hoogstwaarschijnlijk staat hij volgende week op de stoep om me even te bedanken.
  Gastvrij als ik ben, heb ik nu toch mijn twijfels over zijn nabijheid. Vooral ook omdat ik thuis een zoon van 1 heb…
  Maak ik mij onterecht zorgen?

  • Vraag gewoon of hij even belt, heb je geen mondkapje voor nodig.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.