Nederland herbergt zo’n 20 verschillende soorten muggen. De meeste van deze muggen moeten niks hebben van je bloed en leven uitsluitend van nectar en stuifmeel. En van de muggenrassen die wel steken –ook wel “steekmuggen” genoemd– zijn het uitsluitend de vrouwtjes die bloed zuigen. Maar die enkele vampiristische feeks die wél uit is op je bloed, kan toch gruwelijk lastig zijn! Ik ben al sinds mijn peutertijd enorm allergisch voor muggen c.q. muggenbeten en heb letterlijk alle antimuggenmiddelen uitgeprobeerd en zodoende een heleboel tips tegen muggen verzameld, (al dan niet tevergeefs) uitgeprobeerd en ontkracht…

Muggenlamp, antimuggenstekker, muggenspray en armbandjes tegen muggen; ik heb het allemaal in huis gehaald en getest. In dit artikel onderscheid ik de middelen die wel helpen tegen muggen en de troep die niks doet als het aankomt op muggenbestrijding. Hierbij 10 tips tegen muggen…

De 10 beste antimuggenmiddelen (die WEL werken)

Alles wat niet helpt tegen muggen is opgesomd onderaan dit artikel. Belangrijker zijn immers de middelen tegen muggen die wel werken t.b.v. muggenbestrijding. Na jaren en jaren van muggenallergie ben ik tot de volgende top 10 gekomen:

1. De muggenlamp is het allerbeste middel tegen muggen

Een muggenlamp, vliegenlamp ofwel insectenlamp is absoluut fantastisch. Ik heb door de jaren heen verscheidene muggenlampen geprobeerd, en ik ben het meest tevreden over de Eurozap. Deze insectenlamp trekt allerlei insecten aan (waaronder muggen) d.m.v. blauw UV-licht en elektrocuteert ze zodra ze in de buurt komen van het elektrocutierooster. Ik zet de lamp aan voordat ik naar bed ga en uit wanneer ik opsta en hoor regelmatig een zachte “pats” als ’t weer raak is… Kortom: de muggenlamp is mijn favoriete middel tegen muggen.

2. DEET is een ideaal muggenbestrijdingsmiddel

Een muggenlamp neem je natuurlijk niet zo makkelijk mee op vakantie. DEET is dan ook een ideaal antimuggenmiddel als je van huis gaat (vakantie e.a.). Het werkt binnen, buiten en zelfs als je slaapt. Ik ben echt fel tegen gifstoffen, maar vanwege mijn muggenallergie, gebruik ik toch het toxische DEET. In Nederland mogen uitsluitend antimuggenmiddelen worden verkocht tot 50% DEET. In tropische landen zie je nog weleens middelen tegen muggen met 80% DEET en zelfs 100% DEET. Het grootste nadeel van DEET is dat het uitsluitend werkt op de plekken die je ermee insmeert of insprayt. En Ik heb zelfs weleens meegemaakt dat een mug zich niet liet tegenhouden door een met DEET behandeld oppervlak. Resistentie!?

3. Een klamboe is een uitstekend antimuggenmiddel

Een klamboe oftewel muggennet is een ideaal middel tegen muggen! Je spant het muggennet over je bed, waardoor muggen niet bij je kunnen komen. Een klamboe moet wel lang genoeg zijn zodat deze vanaf het plafond in een hoge punt tot op de grond valt (als een soort tipi). Als een klamboe te kort is, steken muggen in je voeten of vliegen ze onder de klamboe door. En als de mazen (gaatjes) in je klamboe te grof zijn, kruipen kleine mugjes er met gemak doorheen. Geef dus liever wat meer geld uit voor een goede klamboe! Tegenwoordig zijn er overigens best wel mooie klamboes tegen muggen verkrijgbaar, dus ze hoeven je slaapkamer niet eens te ontsieren.

4. Horren in deuren en ramen werken goed tegen muggen

Mijn woning is een tijdje geleden volledig gerenoveerd en ik heb strak passende horren bij de nieuwe ramen en deuren besteld (hordeuren/horramen). Sindsdien heb ik nauwelijks nog muggen in huis. Horren laten lucht door, waardoor je je ramen en deuren ’s zomers lekker open kan zetten, maar ze houden muggen buiten. Een effectief en efficiënt preventiemiddel tegen muggen dus! Let wel: ook voor horren geldt dat er behoorlijk wat kwaliteitsverschil is. Koop dus bij voorkeur stevig, fijnmazige en goed-(aan)sluitende horren, ook al kosten deze wat meer.

Horren + klamboe + muggenlamp behoort absoluut tot de belangrijkste tips tegen muggen die ik te bieden heb!

[adsense]

5. Je lichaamsgeur bepaalt je aantrekkingskracht voor muggen

In veel tips tegen muggen valt de term ‘lichaamsgeur’… Inmiddels is het dan ook wetenschappelijk aangetoond en vastgesteld dat muggen worden aangetrokken door je lichaamsgeur. Jouw lichaamsgeur bepaalt dus hoe aantrekkelijk je bent voor muggen en hoe graag ze van je bloed willen drinken. Als jouw partner aantrekkelijker is dan jij, dan heb je dus een uitstekend antimuggenmiddel in huis! Je kunt de aantrekkelijke geur voor muggen helaas niet maskeren met douchegel, bodylotion of parfum. De geur wordt namelijk grotendeels geproduceerd en uitgescheiden door de bacteriën in de haarzakjes die diep in je poriën zijn gelegen.

Ook melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuren zijn bepalend voor hoe muggen jouw lichaamsgeur waarnemen. Ben je alléén en dus het enige doelwit, dan is een mug geenszins kieskeurig en ben je hoe dan ook de pineut. Maar heeft een mug het voor het uitzoeken, dan wordt het “lekkerste” hapje ertussenuit gepikt. Ik ben een uitstekend voorbeeld van iemand die muggen aantrekt. Tijdens een BBQ of dagje varen, ben ik altijd –en veelal als enige– de sjaak.

6. Insecticide maakt een mug in één klap dood

Insecticide (antimuggenspray e.a.) werkt gegarandeerd tegen muggen. Je spuit een beetje richting een mug en hij is morsdood. Omdat muggengif ook giftig kan zijn voor mensen, is het geenszins ideaal te noemen en kun je het bovendien maar beter niet binnenshuis gebruiken. Bovendien heb je niks aan een spuitbus als je ligt te slapen. Muggengif (insecticide/pesticide) is dus een werkzaam, maar onpraktisch middel tegen muggen. Muggenstekkers (of eigenlijke antimuggenstekkers) bestaande uit een verdamper en een flesje gif werken wel tijdens je slaap, maar het nadeel hiervan is dat je de hele nacht gif ligt te happen.

7. De ‘elektrische vliegenmepper’ of ‘elektronische vliegenvanger’

Je hebt tegenwoordig van die handige elektronische vliegenmeppers… Je doet er twee AA-batterijtjes in, drukt op een knopje en laat een mug ertegenaan vliegen: “plof”, dood… Elektrische vliegenmeppers zijn veel efficiënter tegen muggen dan klassieke meppers omdat muggen relatief traag zijn. Je houdt zo’n ding omhoog en beweegt langzaam richting de mug. Omdat je bijna geen lucht verplaatst, “sla” je vrijwel altijd raak, in tegenstelling tot de klassieke “waaier”. Ik heb er een in elke ruimte liggen!

8. Muggen blind maken voor koolstofdioxide

Je CO2-uitstoot trekt muggen aan. Een mug heeft namelijk receptoren die de CO2 (koolstofdioxide) in je adem kunnen waarnemen. In landen waar malaria heerst, worden sinds kort natuurlijke middelen gebruikt die ervoor zorgen dat muggen “blind” worden voor koolstofdioxide. Zodoende kunnen ze mensen veel minder makkelijk opsporen en prikken. Je kunt je adem helaas niet maskeren. In Nederland zijn deze middelen (nog) niet commercieel verkrijgbaar. Wel zijn er al een tijdje muggenlampen verkrijgbaar met een matige koolstofdioxide-uitstoot, maar ik hoor en lees gemengde verhalen over de werkzaamheid ervan.

9. Muggen weren met behulp van je lichaamswarmte

Je lichaamswarmte trekt muggen aan. Hoe warmer je lichaam, des te makkelijker een mug jou kan vinden. Wanneer het ’s avonds afkoelt, kan een mug je lichaamswarmte al op 20 meter afstand waarnemen. Je kunt muggen foppen door naast de terrasverwarming te gaan zitten. Let wel: als een mug eenmaal dicht genoeg in de buurt is om je adem te “proeven” weet hij je exact te vinden, ongeacht eventuele warmtebronnen in je omgeving.

10. Kleding kan muggen van je lijf houden

Waarschijnlijk moet je ’s zomers niet aan lange broekspijpen en lange mouwen denken. Toch is lange, dunne en luchtige kleding (linnen e.a.) een prima hulpmiddel om muggen van je lijf te houden. Als je een lange linnen broek, een linnen shirt met lange mouwen en dichte schoenen aantrekt, kunnen muggen namelijk alleen nog in je nek en op je handen steken. Een mug op je hand voel je relatief snel en een mug rond je hoofd hoor je relatief snel. Trek bovendien lichte kleding aan: daardoor blijf je koeler en trek je minder muggen aan.

Let wel: er zijn ook exotische steekmuggen/muskieten die moeiteloos door kleding heen kunnen steken.

Tips tegen muggen: muggenplaag in huis voorkomen!

Er zijn talloze soorten ongedierte, plaagdieren en andere beestjes die een heuse plaag kunnen vormen in je woning. Hierbij valt te denken aan vliegen, vlooien, luizen, teken, mieren, houtwormen (in meubels), motjes (in kleding) en kevertjes (in meelproducten). Een enkele mug in je slaapkamer is nog wel te overzien, maar ook een muggenplaag komt nog weleens voor in woningen. Negen van de tien keer is een nabijgelegen zoetwaterbron hiervan de oorzaak. Muggen leggen hun eitjes namelijk in zoet water en muggenlarven leven zelfs tijdelijk onderwater.

Als je een muggenplaag in huis hebt, komt dat dan ook waarschijnlijk doordat je vlakbij een vijver, rivier, sloot, plas of wetering woont. Maar ook plassen regenwater die blijven staan door (extreem) hevige regenval trekken muggen aan, evenals volgelopen bloembakken, waterpartijtjes, verstopte dakgoten en regentonnen! Bij ideale (vochtige & warme) omstandigheden kan een muggenplaag zich binnen slechts enkele dagen ontwikkelen. In zo’n geval is het vooral belangrijk om ramen en deuren te sluiten of te horren.

Het belangrijkste wat je kunt doen om een muggenplaag te voorkomen of bestrijden is ervoor zorgen dat water weg kan lopen. Dus lege bakken en potten in je tuin op z’n kop zetten, dakgoten schoonhouden en regentonnen regelmatig legen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een scheutje plantaardige olie in je regenton te gieten zodat eventuele muggenlarven verdrinken.

Troep die NIET werkt tegen muggen (fabels)

Zoals ik hierboven ook al aangaf, ben ik heel erg allergisch voor muggen. Vanwege mijn muggenallergie heb ik in het verleden zo’n beetje iedere strohalm aangegrepen om muggen bij me vandaan te houden. Je kunt je wellicht voorstellen dat ik een heleboel antimuggenmiddelen in huis heb gehaald die totaal NIET werkzaam zijn en dus niet doen wat ze beloven. Hieronder een rijtje met absolute “failures”, dus ‘anti tips tegen muggen’…

  • Alcohol: de consumptie van alcohol houdt muggen niet van je lijf; waarschijnlijk willen veel mensen dit maar al te graag geloven…
  • Tocht & luchtverplaatsing: muggen vliegen misschien prettiger als het windstil is en hebben meer moeite om bij je te komen in geval van wind, maar ventilators, luchtkoelingen en airconditioning houden muggen niet per definitie van je lijf.
  • Geur-apparaatjes: apparaatjes voor in het stopcontact met een mug-afstotende geur (citronella e.a.) werken niet.
  • Geluid-apparaatjes: een apparaatjes voor in het stopcontact dat een ultrasoon geluid produceert “dat alleen muggen kunnen horen” berust nergens op.
  • Citronella: kaarsen, “pritt-stiften”, sprays, druppels, oliën e.a. op basis van citronella werken niet of nauwelijks; ze vervliegen/verdampen bovendien supersnel.
  • Licht: de meeste steekmuggen zijn nocturnaal ofwel crepusculair van aard. Dat houdt in dat muggen overdag slapen en ’s nachts actief zijn. Zodra de schemering invalt en een mug wakker wordt, zal hij echter gewoon steken; licht of geen licht!
  • Water: er zijn nog steeds mensen die een bakje met water in het raamkozijn zetten om muggen af te schrikken. Muggen leggen echter hun eitjes in water, dus voor je het weet heb je je eigen muggenkwekerij…
  • Rook: rook houdt muggen op afstand. Mensen zijn de enige levende wezens die vrijwillig rook inademen. Je hoeft echter geen speciale ‘anti-mug’-wierook (‘Mosquito Coils’ e.a.) te kopen; een barbecue werkt ook, zo lang je je maar in de rookwalm bevindt.
  • ‘Mosquito Magnet’: de ‘Mosquito Magnet’ werkt voor geen meter. Hij is duur, inefficiënt, snel stuk en ik heb er nog nooit een mug mee gevangen.
  • Biergist: biergist (vitamine B) zou je lichaamsgeur kunnen veranderen, maar bij mij stoot het muggen absoluut niet af.
  • Douchen: zweet, melkzuur en oppervlakkige bacteriën spelen slechts een minieme rol bij de lichaamschemie en -geur die muggen aantrekt. Douchen voor het slapengaan is dan ook zinloos als het aankomt op muggenbestrijding.
  • Armbandje: je hebt tegenwoordig van die antimuggenbandjes met citronella en/of essentiële oliën (MosquitNo, Para’Kito e.a.) die in veel tips tegen muggen worden geopperd. Er staat ‘Hey! don’t bite me please’ in gegraveerd; helaas kunnen muggen niet lezen.

Conclusie

Trap niet in ongeloofwaardige middeltjes en apparaatjes tegen muggen. Als jij –net als ik– allergisch bent voor muggen (of als je gewoon een hekel aan pijnlijke en jeukende muggenbulten), dan raad ik je het volgende aan: koop een muggenlamp, een klamboe, horren en een elektrische vliegenmepper! Met deze 4 antimuggenmiddelen houd je muggen gegarandeerd van je lijf.

Blijven de bloedzuigers je ondanks alles toch nog lastigvallen, haal dan een familie vleermuizen of een gigantische vleesetende plant in huis! En pas extra goed op nu de tijgermug in Nederland is geïntroduceerd, want deze tijgert moeiteloos onder je hor of klamboe door. ;)

Wat vind jij van bovenstaande tips tegen muggen? Heb jij vragen, opmerkingen of commentaar m.b.t. muggen en muggenbestrijding? Deel jouw ervaringen en inzichten en laat hieronder een reactie achter!

310 Reacties

  1. Nuttig overzicht, dit artikel. Misschien zijn er inmiddels wel wat nieuwe inzichten te melden. Uit zeer serieuze testen van de Franse consumentenbond UFC komen wat dingen naar voren (helaas hebben ze maar een beperkt aantal producten getest): – De meest werkzame sprays bevatten in volgorde van de meeste werkzaamheid 20% icaridine; 40% essentiële olie van citroeneucalyptus; 5,7% PMD; 20% IR3535; 30% DEET; 26% PMD (2 geteste producten met 50% DEET blijken veel minder doeltreffend!); – Het blijkt dat het niet alleen de concentratie van de werkzame stof is die bepaalt of de spray werkzaam is, maar ook en vooral de verdere samenstelling. – Volgens de UFC zijn de producten met 5,7% PMD respectievelijk 20% IR3535 de minst schadelijke.ortom: het is niet zo dat alleen DEET werkzaam is; er is geen rechtstreeks verband tussen werkzaamheid en concentratie; één natuurlijke geurstof, namelijk die van citroeneucalyptus, is wel degelijk werkzaam. Tenslotte, er zijn ook wat muggenvallen op de markt gekomen, in ieder geval in Frankrijk. Ze werken o.a. met lokstoffen (feromonen). Die werken natuurlijk niet razendsnel, maar in een aantal gevallen wel goed. En dat zonder gif of irriterende stoffen! Een nieuwe technologie om ook in Nederland in de gaten te houden.

  2. Onlangs schreef ik een blog over wat nu wel en niet helpt tegen muggen. Er staat een link in naar een filmpje van Neerlands muggengoeroe, waarin dit echt haarfijn wordt uitgelegd. Verrassende info! Zo wordt uitgelegd waarom je voorzichtig moet zijn met DEET-middelen en welk natuurlijk alternatief nog beter werkt!

  3. ik ben voor het eerst op deze interessante website en ik heb uit eigen ervaring het ervaringen van anderen maar een echt werkend middel tegen muggenbeten en dat is INSMEREN OF EEN KOMPRES MET JE EIGEN URINE. makkelijk en goedkoop want je hebt het altijd bij je. probeer het en laat weten wat jouw ervaring is in een reactie.

  4. Beste Gezondr, – Waar kan ik de muggenlamp van Eurozap kopen (het liefst via internet)? – En welke elektronische / elektrische vliegenmepper zouden jullie aanbevelen?

  5. Tamsyn Graanoogst Reageer

    Wij zijn er achter gekomen dat etherische oliën in combinatie met een aroma diffuser super goed helpen tegen muggen en andere insecten in huis. Het beste olie dat ik kan adviseren is Lemongrass. Helpt ook heel goed tegen zilvervisjes.

  6. flink knoflook vreten, werkt ook goed, het gaat in je porien en adem zitten. maar t is niet bepaald leuk voor je bed partner.

  7. Vitamine B12 is de oplossing!! Geen allergische reacties meer en heeel af en toe een klein bultje die iig niet jeukt! Let wel vitamine B helpt dus niet!

  8. Ga binnenkort naar zuidoost Azië waar ook dengue voorkomt. Ken nu een paar mensen die daar al mee te maken hebben gehad, waarvan een zelfs kritiek heeft gelegen. Op mijn zoektocht naar een anti muggenmiddel kwam ik EX4+ anti muggen impregneermiddel tegen met permethrin om kleding e.d. in te spuiten. Niet in Nederland te koop maar heb dit via Engeland gekocht. Ga dit nu uitproberen, want ondanks dat dit hier kennelijk verboden is denk ik dat dit in ieder geval voorkomt dat de mug door je kleding heen steekt. Permethrin wordt trouwens ook gebruikt voor een klamboe.

    • Mugmagneet werkt prima maar het zijn dan ook zweedse muggen.

    • Ik heb begrepen, dat het vitamine B1 moet zijn en niet B12! Zit B12 in multivitamine? Ik heb nog nooit gemerkt dat bandjes helpen. Bovendien bij zwemmen gaat de geur toch verloren? In Zeeland, waar op sommige plekken veel zandvliegen zijn leerde ik het volgende van een oudere man: Dettol antiseptische vloeistof mengen met babyolie. Dit heeft bij mij tegen de muggen ook wel enig effect. Verder: als je aantrekkelijk bent voor muggen, komen ze echt wel altijd naar jou toe en snoepen van je! Al het spuiten heeft geen zin. Ik zorg dat alle plantenbakken geen staand water hebben en zorg dat in ieder geval de hele tuin regelmatig gespoten wordt.

    • Nee, wat ook in het artikel hierboven (en in vele voorgaande reacties hieronder) wordt vermeld, is dat B-vitamines niet werkzaam zijn om muggen van je lijf te houden. Overigens zit zowel vitamine B1 als vitamine B12 in bijna alle multivitaminesupplementen, evenals in B-complex en biergist. Zie ook:

  9. Hey ik heb sinds kort knoflook ontdekt. Ik moest denken aan vampieren films door al die muggen en ik dacht wie weet zit er een kern van waarheid in. En ja hoor we hebben allemaal 3 tenen knoflook naast het bed wel gepeld. We worden niet meer gestoken en ik hoor ze nu naar een week ook niet meer zoeken dus misschien zijn ze verkast ???? Ik ben blij als er een mug in je klamboe zit pfff

    • Weleens gehoord van toeval? Ik heb ook volop dagen dat ik geen last heb van muggen. Op deze dagen heb/had ik GEEN knoflook naast mijn bed liggen. Maar zou er op die momenten WEL knoflook naast mijn bed hebben gelegen, dan had dat nog niet betekend dat knoflook werkzaam is tegen muggen. In retrospectie: integendeel… Dit is exact de manier waarop mythologische bakerpraatjes ontstaan… Het zou pas interessant en imposant zijn geweest als er WEL een heleboel muggen rondom je bed hadden gevlogen, maar ze niet in de buurt van jou en je knoflook waren gekomen…

  10. Hallo Paul, Fijn dat er iemand is die zoveel verstand heeft van DEET! Binnenkort ga ik voor een paar weken naar zuid Afrika. Nu wil ik zoveel mogelijk muggenbulten voorkomen gezien het bij mij vaak hele plakkaten worden. En natuurlijk ook als preventie tegen malaria. Nu zijn er zoveel DEET producten op de markt met concentraties van 50 – 100%. Weet jij of er een verschil in werking zit tussen de verschillende merken? Heb je misschien een aanbeveling? Ik lees ook vaak berichten dat kleding werd aangetast door de DEET, kan ik dat ook voorkomen? Groetjes, Lisa

    • DEET (N,N-diethyl-m-toluamide c.q. N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide) is de werkzame stof in talloze anti-muggenmiddelen. Er zijn geen verschillende vormen van DEET, dus welk merk je neemt, maakt niet uit. Alleen de concentratie aan werkzame stof is relevant. Dat DEET allerlei materialen aantast, klopt. Even voor het gemak een citaatje van Wikipedia: “DEET is een oplosmiddel dat diverse stoffen kan aantasten, waaronder bepaalde plastics, viscose, elastaan en leer. Het tast natuurlijke vezels zoals katoen en wol niet aan, en heeft geen effect op nylon.” Helaas kun je niks doen tegen het oplossende effect van DEET. Ikzelf heb al eens (de buitenkant van) een fotocamera verpest door deze tegen met DEET geïmpregneerde kleding te laten hangen. Meer over de werking en werkzaamheid van DEET kun je desgewenst lezen in deze eerdere antwoorden: antwoord + antwoord

  11. Ik ben twee jaar geleden op vakantie geweest in Ghana (dus Malariagebied), DEET meegenomen, op een gegeven moment in de vroege avond terrasje gepakt (daar was ’t om 18 uur al donker). Netjes ingesmeerd, alleen m’n rechtervoet over het hoofd gezien. Geen succes: 20 muggensteken op m’n rechtervoet (ik ben het gevalletje wordt-altijd-gestoken)… Heb wel ontdekt dat antihistamine (hooikoortstabletten) echt perfect werken tegen de jeuk! Voordeel van hooikoorts hebben en vervolgens ook minder last van jeuk, hihi

  12. Beste klik hier eens op *** We gebruiken dit al meer dan 20 jaar met suc6 en geen vliegen geen muggen geen lieveheersbeestjes en muizen.

    • De link die je probeerde aan te prijzen (een artikel over etherische olie op de webshop Stop-Ongedierte.nl) beweert iets totaal anders dan jij in je voorgaande reactie deed. Zij bevelen het aan om planten tegen vraat door ongedierte te beschermen en niet om ongedierte uit je woning te weren of van je huid te houden: “Neem een spuit en vul deze met water, voeg hier 7-10 druppels etherische pepermuntolie aan toe en schud deze goed voor gebruik. Spray vervolgens op de aarde rond de plant heen, dit zorgt voor een goede bescherming tegen ongedierte.” Daarnaast geeft men het volgende aan: “Hier een lijst met welke etherische olie effectief is tegen welk ongedierte: Bladluis: pepermunt; Kakkerlakken: eucalyptus; Luis: pepermunt, sandalwood, den; Mieren: pepermunt; Motten: lavendel, pepermunt; Muggen: patchouli; Slakken: patchouli, white fir; Spinnen: pepermunt; Steekmuggen: lavendel, lemongrass; Teken: lavendel, lemongrass, tijm; Vlooien: lavendel, lemongrass, pepermunt; Vliegen: basilicum, kruidnagel, eucalyptus, lavendel, pepermunt, rozemarijn” Men geeft dus aan dat pepermuntolie NIET werkt tegen steekmuggen en niet-stekende muggen en juist WEL tegen bladluis, kakkerlakken, mieren, motten, spinnen, vlooien en vliegen. Naar mijn mening slaat de hele lijst sowieso nergens op, maar je bron onderschrijft je beweringen geenszins. Over muizen en lieveheersbeestjes wordt in het betreffende artikel overigens met geen woord gerept.

    • Bedoel je echt dat pepermuntolie volstaat om vliegen, muggen, muizen EN andere zaken uit je huis te weren? Dit is pertinente nonsens. Vliegen en muggen laten zich echt niet tegenhouden door een beetje pepermuntolie. Muizen al helemaal niet. En “andere zaken” evenmin.

  13. Bij mij werkt lavendelolie heel goed tegen muggen. Een druppeltje op enkel, pols en nek. En dan vinden ze me niet meer interessant, zelfs als ik alleen ben.

    • Ik heb dus ook gehoord dat alles waar lavendel in zit zou helpen… Dus ik heb wierook en smeltwax in die geur gekocht maar of het helpt? O ja en ook de lavendelolie waar je het over hebt. Die zal ik eens proberen is net vandaag binnen… Ik hoop dat lavendel werkt tegen muggen, want ze zijn wel heel gek op me bloed… Verder woon ik heel dichtbij een sloot dus ja veel muggen helaas hier…

  14. Waar is de Eurozap lamp te koop. Ik heb gezocht op internet, maar kan het merk niet vinden. Ik heb zelf een Foetsjie lamp, die werkt wel, maar onvoldoende. Klopt het dat de Blizzz lamp nu de beste is? Mij lijkt het geluid van ventilator niet echt prettig, maar als het helpt…

  15. Beste Paul, toen ik vorig jaar op vakantie naar de tropen ging, kon ik geen anti-muggenspul vinden (behalve citronella spul van de ETC dat voor geen meter werkt) voor mijn zoontje van 1. Op het vliegveld in Duitsland hebben we toen Doctan Kinder gevonden, wat vanaf 3 maanden gebruikt kon worden (werkstof Saltidin / icaridin 20%). Het werkte fantastisch! Toen de DEET (40%) op was die ik voor mezelf gebruikte, ben ik deze gaan gebruiken en het werkte nog beter dan DEET! Dit jaar gaan we weer naar de tropen en wil ik het weer gaan kopen… alleen nu zag ik dat het in Nederland verboden is! Mijn grote vraag, waarom? Wat ik lees is het veilig, maar is het nieuwer dan DEET, waardoor het minder lang is getest, maar o.a. de WHO raadt het aan en wordt het in de rest van Europa wel verkocht.

    • Beste Emma, In Nederland mag (p)icardin (KBR3023) inderdaad niet worden verkocht, waarschijnlijk omdat de veiligheid van dit middel nog niet afdoende is vastgesteld. Picardin / icardin staat onder andere bekend onder de noemers ‘hydroxyethylisobutylpiperidinecarboxylaat’, ‘1-piperidinecarboxylzuur’, ‘2(2-hydroxyethyl)-1-methylpropylester’, ‘1-(1-methylpropoxycarbonyl)-2-(2-hydroxyethyl)piperidine’, ‘picaridine’, ‘icaridine’, ‘Bayrepel’ en ‘Saltidin’ en wordt / werd verwerkt in o.a. ‘Care Plus For Kids’, ‘Repel-it’, ‘Mousticologne’, ‘Autan’, ‘Avon Skin So Soft’ en ‘Parazeet’. Overigens wordt gebruik van deze werkzame stof onder de 2-jarige leeftijd doorgaans afgeraden. Uit studies op laboratoriumdieren blijkt trouwens dat picaridin lage acuut-orale, inhalatietoxiciteit en dermale (huid)toxiciteit vertoont. Wellicht dat dit de reden is dat het in Nederland niet mag worden verkocht, maar feitelijke informatie hieromtrent kan ik helaas niet vinden.

    • Goedemiddag, waar vind ik onderbouwing/een document waar staat dat picardin/saltidin niet in NL mag worden gebruikt? En geldt dat enkel voor humane producten of ook voor producten voor dieren (paarden)? Mijn leverancier Red Horse schreef mij onderstaande: *Engels*. Ik hoor het graag. Gr, Astrid

    • Kijk even op de sites van ECHA (Europees Agentschap voor Chemische Stoffen) en CTGB (College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden)… En zie ook hier en hier… Voor zover ik kan nagaan, is de status van icaridine nog altijd onder beoordeling. En tot die tijd mag het naar mijn ondeskundige oordeel niet worden verkocht of gebruikt in Nederland. Concrete documenten worden doorgaans pas verstrekt indien een biocide wordt goedgekeurd en zodoende WEL is toegestaan. Tot die tijd ligt de bewijslast en de plicht tot informatieverstrekking bij degene die goedkeuring wil afdwingen.

    • Beste Paul, op de site van het CTGB staat dat het product met Icaridin is toegelaten. Case: 15178N: Na het afronden van de zienswijze-procedure wordt dit repellent voor niet-professioneel gebruik wordt toegelaten ter afwering van muggen bij mensen. Betekent het dan ook dat andere producten met Icaridin mogen worden verkocht in Nederland?

    • Ik ben geen jurist, dus dat durf ik echt niet te zeggen. Laat ik zeggen dat ik het me niet kan voorstellen. Normaliter gaan daar hele lange procedures aan vooraf…

  16. Petra van der klaauw Reageer

    Ook ik ben super allergisch voor insectenbeten. Alles geprobeerd. DEET, Parakito, enz. enz. Toen ik een keer in Cambodja was kreeg ik de tip mij in te spuiten met Clarins Eau Dynamisante. dit is een prettig fris geurende lotion die de muggen op een afstand houdt. Ik heb zelfs gezien dat als ze het ruiken, ze rechtsomkeer weggaan. Ik ben hier zeer enthousiast over. Verder heb ik boven aan het kozijn van de keukendeur plastic zakjes hangen gevuld met water (sterke heldere plastic zakje die met knijpers aan een gespannen staalkabel hangen. Tip van een Portugees. Er komen sporadisch muggen en vliegen binnen door de schittering van het water in de zakjes. Overdag door het licht van buiten en ’s avonds door het licht van binnen. Werkt prima en geen gedoe met een hordeur.

  17. Hoi Allemaal, Ik trek verschrikkelijk muggen aan. Wat bij mij heel goed helpt nadat ik geprikt ben tegen de jeuk en zwelling is Aftersun van Nivea (denk iedere aftersun misschien wel), ben daar toevallig op vakantie achter gekomen. :-) Hoop dat iemand anders er misschien ook wat aan heeft!

  18. Goedemorgen, wij hebben een zoon van 9 die echt extreem allergisch is voor muggen! Echt al zoveel geprobeerd tot DEET toe prikken ze er dwars doorheen zo zielig en heeft er ontzettend pijn aan en bij hem vermenigvuldigen de bulten ook! We hebben wel een hele goede klamboe aangeschaft! heb jij misschien een tip zodat hij minder pijn heeft en minder zwelling?

    • Hoi wat echt goed helpt tegen de jeuk en de muggenbulten is tandpasta mijn zusje is ook net een wandelende schijf voor de muggen en zij heeft ooit deze tip gekregen smeer tandpasta op de plekken bij haar helpt het grandioos en ook zei is allergisch voor muggen.

    • Fenny Stel

      Het enige dat bij mij helpt, is insmeren met pure citroen. Het bijkomende effect is dat je dan onder de vliesjes zit en citroen werkt, volgens mij, uitdrogend voor je huid. Ik weet dat er homeopathische korreltjes zijn, die ervoor zorgen dat je lichaamsgeur verandert. Ik ben de naam kwijt. Weet iemand van jullie dat? Als je die korreltjes 2 maanden inneemt voor een muggenperiode, heb je geen last meer en ben je net als iedereen die nooit een steek krijgt. Ik heb het jaren geleden mogen ervaren.

  19. Mijn opa heeft me ooit verteld dat het plaatsen van een walnotenboom de muggen weg houd. Is dit een fabeltje? Kon daar wel altijd in de tuin zitten zonder last van muggen te hebben.

  20. Mijn vriend heeft een boerenbedrijf. Rond juli en augustus kan ik daar beter ’s avonds niet komen. Nu al 3 jaar op rij dat de muggen door m’n spijkerbroek heen steken en geen muggen bulten maar enorme plakkaten achterlaten. Pas na 10 dagen stopt de jeuk en rode zwelling. Het zijn muggen die groter zijn dan die van mij thuis en ze hebben een groenig lijfje. Is iemand bekend met dit soort mug? Ik zit ’s nachts met voeten in ijswater of onder de koude douche. De dokter zegt allergie maar van een steek van een mug bij mij thuis krijg ik een normale bult.

    • Ik denk dat je dazen bedoelt… Google maar eens op ‘daas’ of ‘steekvlieg’. Echt rotkrengen! Ik ben wel allergisch voor muggen, maar niet voor dazen. Toch zorgt een dazensteek ook bij mij soms voor een aardig plakkaat.

    • Dazen maken dezelfde grote plekken inderdaad, maar ik sla de stekers vaak dood terwijl ze op m’n lijf zitten en het zijn echt een soort muggen. Alleen dan wat groter. Bestaan er geen muggen die vooral op vee afkomen die ander gif in zich hebben of zo? Overdag trouwens geen last, t is echt ’s avonds. Soms voel ik ze niet eens steken. Heb op 1 avond 18 mega bulten opgelopen. En bij de steek opening komt het vocht er soms uit. Rode vlekken eromheen enz. Jeuk. Branderig. Ik zoek echt een oplossing. Ik ga er binnenkort wonen namelijk haha!

    • Beste Martine, De meeste muggensoorten bijten hoofdzakelijk zoogdieren en vogels; slechts een enkeling bijt (ook) mensen. Doelwitten in de buitenlucht worden allereerst visueel opgespoord. Geuren en warmteverschillen worden pas door een mug pas op relatief korte afstand opgemerkt (dus mensen worden meestal slachtoffer van huissteekmuggen die reeds binnenshuis vertoeven…). Verder kunnen parasitaire muggen talloze stoffen waarnemen die door mensen en dieren worden uitgescheiden; het gaat daarbij om zo’n 300 tot 400 verschillende stoffen in transpiratie en zo’n 100 verschillende stoffen in adem c.q. uitgeademde lucht. (bron) Op een boerderij (waar veel vee huist), zullen dus ook extreem veel muggen rondvliegen, aangezien een veestapel enorme hoeveelheden ‘geur’ verspreiden… Het is helaas moeilijk te zeggen welke grote groenachtige muggensoort op boerderijen voorkomt. In Nederland zijn door de jaren heen een kleine 40 verschillende soorten steekmuggen / muskieten waargenomen, waaronder de: Aedes albopictus, Aedes annulipes, Aedes cantans, Aedes caspius, Aedes cinereus, Aedes communis, Aedes detritus, Aedes dorsalis, Aedes excrucians, Aedes flavescens, Aedes geniculatus, Aedes leucomelas, Aedes nigrinus, Aedes punctor, Aedes riparius, Aedes rusticus, Aedes sticticus, Aedes vexans, Anopheles algeriensis, Anopheles atroparvus, Anopheles claviger, Anopheles maculipennis (malariamug), Anopheles melanoon, Anopheles messeae, Anopheles plumbeus, Coquillettidia richiardii, Culex modestus, Culex pipiens (de welbekende steekmug), Culex territans, Culex torrentium, Culiseta alaskaensis, Culiseta annulata, Culiseta fumipennis, Culiseta morsitans, Culiseta ochroptera en Culiseta subochrea… De soort die jij beschrijft zou van het (gestreepte) Aedes-geslacht kunnen zijn: bijvoorbeeld de Aedes annulipes of Aedes cantans of Aedes dorsalis (ietwat grijsgroen)… Of Aedes punctor of Aedes vexans (wat meer geelgroen)… Tot de geslachten Anopheles en Culiseta behoren ook enkele geelgroene tot mosgroene muggensoorten… Overigens is de ‘gewone’ steekmug (Culex pipiens) ook gelig (lichtgeel tot geelgroen) van kleur; en ook deze kan vrij groot worden… Hetzelfde geldt voor de Culex torrentium… Al met al zijn er nogal wat muggensoorten met een groene of groenachtige kleur. Iedere muggensoort heeft een andere speekselsamenstelling; en iedere persoon kan allergisch reageren op een bepaalde stof. Ik ben bijvoorbeeld allergisch voor de speekseleiwitten van veelvoorkomende Nederlandse steekmuggen (huissteekmuggen: Culex pipiens vulgaris en Culex pipiens molestus), maar op beten van tropische muggensoorten reageer ik totaal niet allergisch. Van een bepaalde veelvoorkomende Nederlandse muggensoort die extra grote en inflammatoire muggenbulten veroorzaakt, is volgens mij dus geen sprake. En bijna alle muggen die mensen bijten, bijten ook vee… Iedere muggensoort heeft wel een bepaalde ‘gastheervoorkeur’, maar als puntje bij paaltje komt, zijn parasitaire steekmuggen heuse opportunisten die pakken wat ze pakken kunnen. (bron) Enkele jaren geleden heb ik wel een onderzoekje gelezen waaruit blijkt dat muggen gretig gebruik maken van leegstaande / ongebruikte mestkelders. Vooral de uitheemse loodgrijze malariamug hield zich er in 2013 en 2014 veelvuldig schuil; en deze muggensoort staat er WEL om bekend relatief grote muggenbulten te veroorzaken, ook bij niet-allergische personen… Nou ja, het is een lang en ietwat onsamenhangend verhaal geworden… maar hopelijk kun je iets met deze informatie… Sterkte en groeten, Paul

  21. Martie Sempels Reageer

    Ik ben sinds ongeveer 4 jaar geleden heel erg allergisch voor muggen, en het ook alles probeert!! Ik ben oorspronkelijk van Zuid Afrika en gevolglijk iemand die buiten moeten zijn, gewoon in short en T-shirt. Moeten de zon op mijn huid voelen. :-) Ieder geval… uit puur radeloosheid het ik de volgende gedaan… Alle deodorant, rolletje, spuitfles, shampoo, badcrème wat Aloë Vera bevat gebruik, alsook Aftersun van Aloë Vera. En geen parfum meer in de zomer. Ik hebben natuurlijk ook de Detz Muggenroller… draag die altijd bij mij. Deze jaar nog maar een keer moesten smeren. Hebben ook niet graag iedereen dag dat giftig spul op mijn huid. Ik word nog gebeten, vooral als ik mijn hof nat gieten, maar dan smeer ik snel ’n beetje Elocom erop, en ben meestal binnen ongeveer 2 dagen af van dagen jeuk, en die worden niet rood en ontstoken. Elocom bevat cortisone, maar jij gebruik er zo weinig van… alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen. Woon midden van ’n bos, maar zo doe ik het nu, en ben heel veel geholpen! :-) Groetjes en sterkte met de muggen!!!

    • Misschien kan je eens beter tandpasta op de muggenbulten gebruiken i.p.v. Elocom. Elocom is een vrij zwaar smeermiddel en tandpasta niet. Gegarandeerd binnen 2 minuten geen jeuk meer en na 2 a 3 keer smeren is de plek rustig.

  22. Anjo ketelaars Reageer

    Deze zomer is het echt erg met de muggenoverlast. Voor binnen heb ik een muggenlamp en omdat we vaak buiten zitten heb ik een schoteltje met citroensap en enkele kruidnageltjes erin. Smeer wat citroensap op je armen en benen en de muggen blijven op afstand. Ze gaan er niet dood van.

    • De citroen met kruidnagel geprobeerd resultaat; Nog steeds heel veel muggen en de bonus nu ook fruitvliegen pffffff

  23. Op zoek naar een product dat bescherming biedt tegen muggen voor een baby. Dan denk je dat wat op het etiket staat waar is. Maar nu twijfel ik. Misschien dat ik het niet goed heb gelezen, maar in het CTGB staat toch duidelijk dat het product niet geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar. Dus waarom Care Plus op haar doosje schrijft en hier op deze site als reactie plaatst dat gebruik geschikt is voor baby’s vanaf 3 maanden? “Care Plus Care Plus Anti-Insect Natural Spray 19,2% Citriodiol (Productnr: 32620) € 10,95 Een insecten afwerend middel van Care Plus zonder DEET, voor kinderen vanaf 3 maanden, zwangere vrouwen en mensen met een gevoelige huid (60 ml)” En dit staat er op het besluit van de College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden: “- Voordeel van het gebruik: Care Plus Anti Insect Natural Spray is een insectenwerend middel voor muggen, teken en knutten (PT19). De actieve stof is p-menthaan-3,8-diol (metaboliet van menthol, natuurlijke stof uit Eucalyptusolie). Dit heeft een vergelijkbare muggenwerende werking als middelen met 20% DEET. Dit middel vormt derhalve een alternatief voor tot nu toe toegelaten producten, die allen DEET als werkzame stof bevatten. Het heeft daarbij een veel lager risicoprofiel voor humane tox en is daarom te gebruiken voor kinderen vanaf 3 jaar. Een vergelijkbaar werkend middel op basis van DEET heeft een hoger risicoprofiel en kan enkel gebruikt worden voor kinderen vanaf 12 jaar.” En bijlage gebruiksaanwijzing Care Plus Care Plus Anti-Insect Natural Spray: “Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar. Het middel niet aanbrengen bij de ogen, op de lippen en op beschadigde huid (wonden). Eveneens niet aanbrengen op plaatsen waar door buiging van gewrichten, veelvuldige buiging van de huid normaal is; dus niet aanbrengen in de knieholte en de elleboogholte.” Wat mij verder opvalt, is dat niet elke verkoper hetzelfde meldt over Care Plus Care Plus Anti-Insect Natural Spray. Op de vrijbuiter bijvoorbeeld wordt wel 3 jaar als ondergrens gehanteerd, in tegenstelling tot andere verkopers die het hebben over geschikt voor baby’s vanaf 3 maanden… Toch wat vreemd. Zeker met die kleintjes moet je zo oppassen…

    • Scherp opgemerkt, Muggenzift! Hopelijk kan de producent van Care Plus (die onlangs nog actief was binnen het reactiesysteem op deze pagina) hieromtrent opheldering en uitsluitsel verschaffen. Ik neem aan dat de ondergrens qua leeftijd van 3 jaar niet voor niets wordt gehanteerd voor Care Plus Anti-Insect Natural Spray…

    • Voor zover ik weet, heeft het eten van knoflook wel een afwerende werking op mensen, maar niet op muggen. ;) Volgens mij is dit een fabeltje uit vampierverhalen.

  24. Er zijn in dit artikelen drie beweringen gedaan (“fabels”) waar ik graag iets over wil zeggen. Ik ben meer dan 10 jaar in een exotisch land geweest waar ik erg veel last had van muggen en van alles had uitgeprobeerd om ze te weren. Het geur-apparaatje voor in het stopcontact met tabletjes met mug-afstotende geur die ik heb, werkt 100%, zelfs in een grote ruimte! Jammer genoeg is het in Nederland en België niet meer te koop. Als ik niets bij me had tegen muggen, liet ik ’s nachts de lamp aan. Ik heb vele nachten met de lamp (vel licht) aan geslapen en nooit heeft me een mug gestoken. Zo gauw ik de lamp uit deed, was het weer raak. Dus ging de lamp weer aan. Ligt het aan de soort mug? Een ventilator is ook een erg goed middel tegen muggen. Het ding moet dan niet op de zachtste stand staan en over je hele lichaam blazen.

    • De “geurapparaatjes” die wel in het (exotische) buitenland worden verkocht, maar niet binnen de EU, werken niet uitsluitend op basis van geurstoffen. Naast de geurstoffen zitten er nagenoeg altijd toxische pesticiden in die niet veilig zijn bevonden door de EU/EC. Ze werken inderdaad hartstikke goed, maar niet vanwege de geur… Ze blazen naast geurstoffen ook geurloze gifstoffen je slaapkamer in. Ik heb nog nooit gehoord van muggen die zich verstoppen voor licht. Er zijn inderdaad wel dagactieve en nachtactieve muggensoorten. De meeste (of voor zover ik weet alle) inheems-Nederlandse steekmuggen zijn nocturnaal / crepusculair van aard en steken dus hoofdzakelijk ’s avonds en ’s nachts. In o.a. Sri Lanka, Mexico en Egypte ben ik belaagd door hordes dagactieve muggen die in het felle zonlicht onverstoord mijn voeten en enkels lek prikten. Dus inderdaad, de actieve uren van steekmuggen / muskieten verschillen per muggensoort. Ik moet bekennen dat een ventilator inderdaad kan werken tegen muggen. Ik heb het snel warm en zet ook regelmatig een ventilator (door de klamboe heen) recht op mijn lijf, en in de directe wind gaat nooit een mug zitten… Mijn punt was dan ook veeleer dat je er niet van uit mag gaan dat muggen zich iets aantrekken van milde lichtcirculatie zoals die wordt voortgebracht door o.a. airco’s, plafondventilators en CC’s.

  25. Ik word helemaal gestoord van die rotbeesten. De laatste weken heb ik alle ramen / deuren van mijn slaapkamer gesloten gehouden en toch weten ze binnen te komen. Vannacht werd ik weer wakker door het irritante muggengezoem, dus ben ik gaan kijken hoe ze binnenkomen. Wat nu komt, zal een echte eye-opener zijn voor de meeste mensen (dat was het voor mij zeker): ze wringen zich zelfs door de kleinste kieren en gaten: openingen van zo’n 1,5 tot 2 mm. Ik geloofde mijn eigen ogen niet! De onderkant van de deur heb ik nu afgesloten door er een handdoek tussen te duwen en zodra de winkels open zijn koop ik de Vapona spray en spuit ik er de hele deur en kieren mee vol. Tip: heeft je deur een sleutelgat, plak dit dicht met plakband, anders laat je de deur wagenwijd voor ze open. We moeten onze wetenschap bundelen in de strijd tegen deze muskieten: samen staan we immers sterker.

    • Klopt! Klein uitgevallen huismuizen hebben niet veel meer dan een spleetje van 5 a 6 millimeter nodig om zich in een ruimte te begeven. De kleinere steekmuggen hebben aan een rond gaatje met een diameter van 1 tot 2 millimeter meer dan genoeg. Ze komen vanuit andere ruimtes je slaapkamer binnen, maar ook vanuit spleetjes in verlaagde plafonds en via slecht sluitende buitenramen (waarvan de rubbers zijn uitgedroogd)… Wat dat betreft zijn (bij voorkeur geïmpregneerde) horren en klamboes de effectiefste anti-muggenmiddelen. Dankjewel voor je bericht trouwens! :D

  26. Wat zijn er nu vreselijk veel muggen in Nederland! Ik heb mijn raam opengezet omdat het zo warm is op mijn kamer. Het is nu half 4 ’s nachts en ik sta met een mepper de muggen van de muur af te slaan! Vreselijk! Er zaten hier echt meer als 10 muggen op een kamertje.

    • Ja zelfde verhaal hier. Snap het niet. Heb alle ramen dicht en toch komen ze elke dag binnen. Helaas effectueert het muggenprobleem mijn slaap en werk enorm. Slaap weinig tot geen uren in de nacht. En het is al sinds de begin van de zomer gaande. Op zonnige dagen minder last dan na dagen met veel regenbuien. Ik zal is op het dak kijken (plat dak). Misschien dat er iets in de afvoer niet goed zit.

    • Klopt, ook hier ontstaat ineens een enorme muggenplaag! Maar hang gewoon een flinke klamboe boven je bed, dan maakt het in principe niet zoveel uit hoeveel muggen er in je slaapkamer aanwezig zijn… Door het net kunnen ze je niet steken en dankzij de omvang komen ze niet dicht genoeg in de buurt van je oren om er wakker van te liggen. :D

    • Wat echt helpt tegen muggen is water koken in een schaaltje of bakje doen en daar kruidnagels in

    • Gaan muggen dood door de walm van kruidnagel? Of vluchten ze van de geur? En zelfs tot buiten je slaapkamer? Ben erg benieuwd…

  27. Jeffrey Spender Reageer

    Hoi hoi, ik ben niet allergisch voor muggen, maar ik vind het gewoon geen fijne beesten. Ik heb een vliegenlamp / muggenlamp staan, die zet ik ’s avonds even aan en dat werkt prima. Onlangs had ik een 5 tal muggen in de kamer, ik dacht misschien kan ik daar op de smartphone iets mee doen. Voor de gein zo’n app geïnstalleerd tegen muggen. Die een hoge pieptoon geeft, om de beesten weg te jagen. Je zult denken dat het onzin is, maar het werkt gewoon echt. Ik had de vliegenlamp aanstaan en daarna ook even de pieptoon erbij. De muggen werden helemaal gek. Binnen 2 minuten waren er 4 dood, de lamp in gevlogen. De laatste mug was niet onder de indruk, niet van de lamp en ook niet van het pieptoontje. Dat was wel jammer, want verstoord je nachtrust best wel.

  28. Ben zelf allergische voor muggen. Vorig jaar in Italië heb ik minimaal 30 steken op mijn been gehad. Laat staan op de rest van mijn lichaam. Muggen steken mij zelfs door de kleding heen. Nu is mijn vraag zou het helpen als ik citroenen, pepers of andere dingen ga eten. Want blijkbaar heeft de inheemse bevolking minder last van muggen…

    • Hoi, wanneer je naar Italië gaat moet je daar anti-muggenspray kopen. Ik gebruik altijd Zig-Zag Tropical Vapo Antipuntura, werkt bij ons goed! Ben ook 1 keer lek geprikt, kon bijna een week geen schoenen aan! Sowieso gaan voor producten met minimaal 50% DEET!

  29. leuk artikel. ik las dat de insectenlamp Eurom IK16 uit de handel genomen was. (Onveilig voor kleine kinderen volgens de EC.) Gelukkig heb ikzelf minder last van muggen. Als er meerdere personen aanwezig zijn, zijn die meestal de pineut. Maar zodra je alleen bent, zijn ze een stuk minder kieskeurig. Ik heb echter wel een paar keer last gehad van een mug die om je hoofd zoemt terwijl je probeert te slapen (geen klamboe of andere hulpmiddeltjes aanwezig). Mijn noodoplossing was toen; – ga met je rug tegen de muur/deur staan, stroop je linker mouw op en wacht even (een paar minuten) totdat de mug op je arm zit. wacht nog een seconde of 2 en mep ‘m dan plat. Of; – slaap boven de deken zonder pyjama broek (of stroop de benen op). Ze zoemen dan tenminste niet meer rond je hoofd. – slaap boven de dekens zonder pyjama broek (geen gezoem meer rond je hoofd). Maar ‘voorkomen is beter dan genezen’. Houdt de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht (vooral bij schemer). En mocht je tijdens het verblijf in het hotel geen hor aanwezig zijn (ben er nog nooit eentje tegen gekomen die dat wel had), er zijn horren verkrijgbaar voor een paar euro’s met plakstrips (inclusief rits om de raam te openen / sluiten). P.S. Tijdens mijn vakantie op Curaçao ben ik geen enkele mug tegen het lijf gelopen, echter in Venetië probeerde ze door de mazen van de hor te kruipen. De mug; klein beestje, grote impact.

    • Wauw, is dat de reden dat de Eurom IK16 muggenlamp ineens van de markt verdween… Ik heb het ding al jaren in huis, werkt perfect. Gewoon op een hoge kast neerzetten, dan kunnen kinderen er niet bij… :P

    • In noodgeval: ik heb ooit gewoon een stuk goedkoop vitrage gekocht en dat met duct-tape vastgezet rondom het bed en het heeft prima als muskietennet dienstgedaan…

  30. Ik smeer als muggen werend middel een paar druppels lavendelolie op lichaamsdelen die ik tijdens het slapen onder m’n dekbed uitsteek, dit werkt veel beter tegen muggen dan citronellaolie. Bijkomend voordeel is dat lavendelolie rustgevend werkt, waardoor je ook nog eens extra goed slaapt. Daarnaast ruikt het ook veel lekkerder dan citronellaolie. :)

    • Eucalyptusolie werkt ook om muggen te verjagen. Citronellaolie houdt trouwens wel wespen enigszins op afstand… ze blijven niet meer om je heen hangen als je een paar druppels gebruikt. Belangrijk is wel dat je goede etherische oliën koopt… bij de reformwinkel.

    • Ik ben als de dood voor muggenbeten (primair lymfoedeem – 5x erysipelas)… Sinds een aantal jaren maak ik een eigen smeerseltje: hypo-allergene bodylotion met een flinke dosis Chi Tea Tree Olie. Dat ruikt bij ’t smeren circa 15 minuten heel sterk, maar er komt geen mug in mijn buurt!!!

    • Tea-trea-olie werkt vooral goed tegen muggen in combinatie met het Starwars Musquito Defense System!

  31. Hallo, weet er iemand waar ik een goedwerkende muggenlamp kan kopen? andere middeltjes zoals: armbandjes, sprayen… werken niet bij mij… Ik woon in Lokeren (België) en hier heb ik elke nacht hetzelfde muggenprobleem… Please help!

  32. Beste Paul, Daar ben ik weer. Allereerst mijn complimenten en waardering voor je inzet en reacties op onze mug-gerelateerde problemen! Chapeau! Ik vraag mij af waar jou bevlogenheid vandaan komt, maar we zijn er blij mee! Mijn laatste bericht dateert uit 2014 toen ik letterlijk ziek van de Italiaanse muggensteken op jouw blog kwam. Nu gaan we dit jaar weer op vakantie naar Italië, maar de muggen zullen daar niet weg zijn. Wij hebben VAPE Derm Herbal verleden jaar gebruikt. Daar zit 96% dietiltoluamide (DEET) in. Dat werkte goed, zolang je maar je hele lijf inspuit. Dat kost je een spuitbus voor twee personen per 2 avonden, maar het helpt. De regio waar wij heengaan is erg waterrijk en je moest eens weten hoeveel muggen daar zitten. Het lijkt de muggenkwekerij van Europa wel! Enfin… Ik ga mijn nieuwe ervaringen deze zomer hier posten. Alvast bedankt, en een mugvrije zomer toegewenst! Gr. Jasper

    • Hey Jasper! Mijn bevlogenheid –geniale mug-woordspeling trouwens! ;) — is ontstaan door mijn hevige muggenallergie. Ik vind alles prima (bijen, wespen, spinnen, muizen, slangen, beren, verzin ’t maar…), maar ik ben echt als de dood voor muggen. Mijn woning is dan ook voorzien van meerdere opeenvolgende anti-muggenbarrières: horren, muggenlampen, klamboes, elektrische vliegenmeppers… En dan nog staat er uit voorzorg DEET en anti-insectenspray paraat. Natuurlijk wens ik je een ontzettend fijne vakantie toe, maar wat bezielt je in hemelsnaam om de muggenkwekerij van Europa op te zoeken?! ;) Volgens mij zou ik mezelf oprollen in een dikke laag klamboes en panisch in een puptentje opsluiten met een muggenzapper in iedere hand. :D Heel veel plezier, maar ook heel veel sterkte toegewenst! Ik ben (‘kind of’) zeer benieuwd naar je eerstvolgende muggenervaringen en -bevindingen! Groeten, Paul

    • Er zijn nog genoeg redenen om wel te gaan Paul. We laten ons niet wegprikken. De camping waar wij nu staan wordt 1x per week ontmugd (zal vast niet milieuvriendelijk zijn). Onze zoon gaat niet meer mee. Hij zag er verleden jaar uit alsof hij een ernstige ziekte onder de leden had. Hij vond het niet cool om zich in te sprayen en dat hadden de beestjes snel door. Arme jongen… Er zijn veel muggen, maar zelfs de groenteboer verkoopt anti-mug-artikelen. Dat is weer een voordeel. O ja ik vind een slang ook niet prettig Paul, maar ik begrijp je. Ik houd je op de hoogte!

    • Ik zou het je echt niet durven zeggen… Hopelijk zijn er ervaringsdeskundige bezoekers die je verder kunnen helpen aan een muggenlamp op Curaçao… Waarschijnlijk vind je meer aanknopingspunten in (en onder) dit artikel over muggenlampen.

    • Piet, Hebben ook op de eilanden gewoond. Als je lijf je lief is investeren in horren, de enige goede oplossing. The only right thing!!! En als je uitgaat insmeren met citroenolie, vind ook DEET inderdaad een beetje een eng goedje…

  33. Beste Paul, Ik heb reeds 5 jaar op Curaçao gewoond en heb dus helaas veel ervaring met steekmuggen. Heb ook het Chikungunya-virus (CHIKV) opgelopen in 2014 en heb daar tot op heden nog gewrichtspijnen van. Ik ben nu 1 jaar in Nederland geweest, maar ga toch weer terug naar Curaçao binnenkort. Ik heb op Curaçao altijd van de lokale Aloë Vera-farm hun middel met hoge concentratie DEET (ik dacht 80%) gekocht en heb me daar goed mee kunnen helpen. Nu zou ik alleen graag willen vragen, weet jij wat het effect van langdurig (dagelijks) gebruik van dit middel op het menselijk lichaam is of kan zijn? Ik lees namelijk vaak berichten dat DEET erg schadelijk is voor mensen. Verder wil ik je complimenteren met de uitgebreide en eerlijke informatie die je verstrekt! Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Nicole

    • Beste Nicole, Dankjewel voor je bemoedigende reactie! :D De Amerikaanse EPA heeft naar mijn mening de meest accurate en recente informatie omtrent DEET (N,N-diethyl-m-toluamide c.q. N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide) voorhanden. (bron) Uit hun documentatie blijkt dat er vooralsnog geen schadelijke effecten van DEET op de langere termijn kunnen worden aangetoond. De nadelige gevolgen van DEET –waaronder huiduitslag– zijn voor zover bekend relatief mild en tijdelijk van aard. Er zijn gevallen bekend van militairen die jarenlang dagelijks >50% DEET gebruikten en slapeloosheid en stemmingswisselingen ervoeren, maar causale verbanden zijn nooit aangetoond. Als je op uitzending gaat in de jungle, ligt een zeker mate van slapeloosheid en humeurigheid wellicht in de lijn der verwachting?! Toch is en blijft DEET een zenuwgif c.q. neurotoxine, dus gebruik DEET alleen als je er gegronde redenen voor hebt… Er is zelfs een onderzoeker, genaamd Mohamed Abou-Donia, die beweert dat grote hoeveelheden DEET schadelijke neurologische effecten teweeg kunnen brengen: “Duke University pharmacologist Mohamed Abou-Donia, in studies on rats, found that frequent and prolonged DEET exposure led to diffuse brain cell death and behavioral changes, and concluded that humans should stay away from products containing it. But other studies have shown that while a few people have sensitivity to DEET applications, most are unaffected when they use DEET products on a sporadic basis according to the instructions on the label.” (bron) Hij onderzocht echter het effect van DEET op ratten in 1996, 2001 en 2002 en niet op mensen. In 2004 deed een ander groepje onderzoekers een gelijksoortige bevinding bij ratten. (bron) Vandaar dat velen het erover eens zijn dat er sowieso meer en diepgaander onderzoek vereist is om alle mogelijke lange-termijn gezondheidseffecten van DEET in kaart te brengen, dus 100% veilig is het veelvuldige gebruik van grote hoeveelheden DEET waarschijnlijk niet. Dat neemt echter niet weg dat DEET al sinds 1957 commercieel verkrijgbaar is en dat er sindsdien nog altijd geen serieuze schadelijke effecten van het gebruik van DEET op mensen zijn aangetoond. Helaas moet je soms lering trekken uit de praktijk en de potentiële voordelen afwegen tegen de potentiële nadelen. Ikzelf gebruik liever DEET dan dat ik onnodig risico loop op Malaria, Dengue, CHIKV en Gele Koorts. Heel veel succes met je afweging! Groeten, Paul

    • Ik heb trouwens ook erg last van muggen, dus ik lees mee! Maar las dat u terug gaat na Curaçao ik zou daar ook zo graag naar toe willen gaan wonen, zou u mij kunnen helpen?

  34. DEET 50% helpt bij mij niet tegen de aanvallen van knutjes / midges en ik las dat Smidge juist wel helpt tegen deze etters. Helaas is het alleen te krijgen in UK maar ze verzenden het niet naar Nederland. In Zweden is er een overbevolking van die knutjes en ik las dat men daar ook Loratadine slikt, maar dat is een anti-allergie middel die de aanmaak van histamine blokkeert. Het is vrij verkrijgbaar bij de apotheek, maar ik zou toch maar eerst met de apotheker overleggen. Helaas alleen in Frankrijk kan men een Onctose crème met hydrocortison kopen dat redelijk tegen de jeuk helpt.

    • Smidge werkt inderdaad goed tegen midges / knutten. En ook tegen andere (steek)muggen / muskieten en zelfs teken. Ik kan er de hele nacht heerlijk mee slapen. Ik hoor ze langs zoemen, maar ze slaan me eindelijk over. Terwijl ze me eerder onweerstaanbaar vonden! Mijn echtgenoot werd nooit gestoken en mij prikten ze lek. Ik heb me een nacht ingesmeerd met het fijne spulletje (ruikt zeer aangenaam in tegenstelling tot DEET) en toen had hij 20 bulten! Binnenkort weer inslaan in Schotland!!!

  35. Hoii! Paar toevoegingen: alles boven 50% DEET heeft dezelfde werking als DEET 50%, het heeft geen nut om in een tropische land een hoger percentage te kopen. DEET mag je niet gebruiken op jonge kinderen. Er zijn alternatieven voor DEET, zoals ‘Natural’ van Care Plus. Deze is door een overheidsorgaan goedgekeurd vanaf voor kinderen vanaf 3 maanden.

    • Dit ligt toch echt ietwat genuanceerder… DEET met hogere concentraties (dan 50%) werkt niet beter, maar wel langduriger tegen muggen. Dus naarmate je langere aaneengesloten periodes in een muggenrijke omgeving vertoeft, kan het wel degelijk raadzaam zijn om hogere DEET-percentages te gebruiken. Bijvoorbeeld op je schoenen, ’s nachts op je muskietennet, et cetera. En hoewel Care Plus® Natural op basis van Citriodiol® (eucalyptusextract) volgens talloze webwinkels “door Tropenzorg B.V. geregistreerd is bij de lokale overheid en voldoet aan alle eisen betreffende veiligheid en effectiviteit in gebruik, mits men het product gebruikt conform voorschrift”, doet het voor mij echt helemaal niks, letterlijk 0,0. De muggen gaan gewoon op de vers behandelde huid zitten (nog vochtig van het sprayen)… Inmiddels heb ik ook 5 anderen Care Plus Natural laten testen en ook voor hen werkte het totaal niet om muggen van hun lijf te houden. Wat mij betreft zou Care Plus zich lekker moeten blijven richten op haar Anti-Insect DEET Gel en klamboes. :P Overigens is het wel zo –dit heb ik al eerder vermeld– dat veel citridiol-producten niet daadwerkelijk worden vervaardigd uit (OLE: oil from lemon eucalyptus), maar van gesynthetiseerde para-menthane-3,8-diol (PMD). (bron + bron) Al met al wordt er door anti-muggenmiddelenproducenten producenten heel veel ‘misbruik’ gemaakt van de onderzoeksresultaten omtrent OLE, door er een eigen interpretatie en invulling aan te geven.

    • Hi Angela & Paul, @Paul, om te reageren vanuit Care Plus op je oordeel van de Natural. Dit product is getest door Bart Knols , de muggenexpert van eigen Nederlandse bodem. Zie NPO.nl. We hebben dit tevens zelf nog weer getest. DEET en Natural zijn geregistreerd bij het CTGB. Deze instantie keurt op basis van wetenschappelijke documentatie en lab resultaten de claims qua werkzaamheid e.d. goed of af. Kortom, de producten zijn door onafhankelijke instituten door een heel proces gegaan en akkoord bevonden. We zijn nu toch nieuwsgierig hoe het kan dat jij en 5 anderen claimen dat dit product niet werkt:) terwijl deze videobeelden toch het tegendeel bewijzen. Angela heeft gelijk wat betreft maximale werkingsduur. Lab resultaten tonen aan dat 50% de maximale beschermingsduur biedt, alles boven de 50% beschermt niet langer…. Bij interesse ben je welkom bij ons op kantoor, zodat we je hier meer over kunnen vertellen. Keep up the good work.

    • Hallo Care Plus, Leuk dat jullie als bedrijf reageren. De betreffende aflevering van Groeten Van Max is al eerder aan bod gekomen in reacties hieronder. Ikzelf ben niet overtuigd van de betreffende videobeelden… zie desgewenst mijn eerdere reactie. Bovendien ben ik benieuwd naar jullie opvattingen omtrent de verschillende eucalyptusoliën: natuurlijke OLE versus gesynthetiseerde PMD… Evenals de mijns inziens oneerlijke vergelijking qua concentraties aan werkzame stoffen… Zie eventueel ook mijn eerdere twijfels die ik daaromtrent uitte… Dat ik niet te spreken ben over jullie product heeft trouwens te maken met praktijkervaring; voor mij doet het echt helemaal niks. Aan andermans motivatie kan ik logischerwijs geen invulling geven; puntje bij paaltje werden ze ondanks de Care Plus® Natural op basis van Citriodiol® gestoken door muggen. Jullie nieuwe YouTube-filmpje vind ik overigens ook niet erg overtuigend; de onbehandelde hand werd na enige tijd door 4 van de (400?) muggen besprongen… De behandelde hand was zeiknat van de spray; ik vraag me af wat de muggen zouden hebben gedaan met een hand die dusdanig nat was geweest door regen… Tot slot landen de muggen niet, maar blijven ze wel gewoon rondom de behandelde hand zwermen, dus hoe afstotend is de geur dan eigenlijk? Al met al weinig doorslaggevend… DEET in hogere concentraties werkt overigens wel degelijk langduriger. Hogere concentraties vermengen immers minder snel met transpiratie, regen en luchtvochtigheid, waardoor ze minder snel verdunnen. Overigens is de exacte werkzaamheid van DEET-percentages / DEET-concentraties afhankelijk van muggensoort en omstandigheden, maar dat hogere concentraties langer werkzaam kunnen zijn dan 50% DEET is wetenschappelijk aangetoond. (bron + bron) Tot slot blijf ik erbij dat er naar de werkzaamheid van eucalyptusolie ter bestrijding van muggen slechts een klein aantal relatief kleinschalige onderzoeken zijn gedaan (al dan niet met een commerciële insteek) (bron), terwijl de werking van DEET reeds is onderworpen aan vele honderden (zo niet duizenden) grootschalige studies (bron + bron)… Groeten, Paul

    • Bedankt voor je snelle reactie Paul. Zo te zien heb je behoorlijk wat stukken gelezen! De werking van DEET & Natural is inderdaad afhankelijk van muggensoort en omstandigheden, de ene mug is de andere niet. Transpiratie, (contact met) water, zonnebrand…het heeft allemaal effect op de werking. ‘Gezond kritisch’ zijn lijkt ons altijd goed. Echter, het is nogal wat om het oordeel van het CTGB in twijfel te trekken of het op ‘commercie’ af te schuiven. De claims op de verpakkingen (/productspecs) zijn door labbevindingen onderbouwd. Je persoonlijke ervaring kan anders zijn, al zijn we wel benieuwd wat de condities waren waaronder je het hebt getest/was het product goed aangebracht/op welke muggen werkte het niet/was er sprake van transpiratie of aangebrachte zonnebrandcrème?). Natural Spray wordt erg veel verkocht en de bevindingen van diverse media en consumentenbonden in binnen en buitenland zijn lovend. Bart Knols toont met een ‘droge’ hand aan dat de natural spray werkt. Je opmerking over ‘wat het effect zou zijn met regen’ is daarom wat vreemd. Daarnaast worden muggen veelal neergeslagen door regen….water op de huid vormt/accumuleert zich vaak in druppeltjes, de mug zal gewoon ‘naast’ de druppel prikken. Ik heb zelf in Azië gewoond, ik kan het weten. Er zaten beduidend meer muggen op de hand overigens in het tweede filmpje. Ik (het handmodel) moest daarna nog gewoon typen, dus een hand met nog meer muggen ambieerde ik niet :) In Care Plus natural zit overigens 30% citrodiol, in het lab is aangetoond dat dit 6 uur effectief is tegen muggen. Deet 30% is vergelijkbaar qua werking, alhoewel natural ook 6 uur tegen knutten en teken werkt. (wederom: goedkeuring/oordeel CTGB). Aantal literatuurstudies e.d. is weliswaar beperkter, gezien DEET langer bestaat…is daardoor de werking van een product dan per definitie al minder? “Tot slot landen de muggen niet, maar blijven ze wel gewoon rondom de behandelde hand zwermen, dus hoe afstotend is de geur dan eigenlijk? Al met al weinig doorslaggevend”. Een rondzwermende mug is geen ‘landende mug, noch een bijtende mug’. ‘Goed wakker geschudde’ muggen reageren bij DEET net zo. een kleine correctie van onze kant over de werking van DEET: in EU is het max. percentage 50%. Buiten Europa kan je soms sterkere percentages verkrijgen (in de Verenigde Staten is zelfs een MAX DEET verkrijgbaar, van bijna 100%). De werkingsduur van DEET gaat van 10 naar 50% ‘rap’ omhoog: van circa 2 uur naar 10 uur (50%). Een 100% DEET biedt echter geen 20 uur bescherming, dit ligt aanzienlijke lager. Alhoewel DEET ‘veilig’ is bevonden in de vele studies waar je ook zelf naar refereert, is het niet aan te raden om 100% DEET te smeren, gezien de extra beschermingsduur niet opweegt tegen de ‘risico’s’/substantieel verhoogde opname door de huid.

    • Muggenzift

      Care Plus Anti Insect Natural Spray is een insectenwerend middel voor muggen, teken en knutten (PT19). De actieve stof is p-menthaan-3,8-diol (metaboliet van menthol, natuurlijke stof uit Eucalyptusolie). Dit heeft een vergelijkbare muggenwerende werking als middelen met 20% DEET. Dit middel vormt derhalve een alternatief voor tot nu toe toegelaten producten, die allen DEET als werkzame stof bevatten. Het heeft daarbij een veel lager risicoprofiel voor humane tox en is daarom te gebruiken voor kinderen vanaf 3 jaar. Een vergelijkbaar werkend middel op basis van DEET heeft een hoger risicoprofiel en kan enkel gebruikt worden voor kinderen vanaf 12 jaar. Hoezo vanaf 3 maanden?

  36. Hoi Paul ik ga in april naar zuid Afrika. En je raad het al muggen zullen er wel zijn en misschien zelfs de malaria mug. Welke deed adviseer je mij? Klamboe ga ik ook meenemen wel voor die muggen geen pillen van tevoren slikken. Groetjes Wilma

    • Beste Wilma, Naar mijn persoonlijke mening kun je het beste DEET nemen met minstens 50 procent werkzame stof, dus 50% DEET, 60% DEET of 80% DEET. In Nederland zijn deze hoge DEET-percentages niet altijd verkrijgbaar, maar in Zuid-Afrika volgens mij wel (EN goedkoper). Dit zou je voor de zekerheid even moeten navragen bij een gespecialiseerde reisorganisatie die zichzelf continu op de hoogte houdt van de huidige situatie in Zuid-Afrika. Ik ben verscheidene keren naar ‘malarialanden’ en ‘denguelanden’ geweest en heb toen een roller en een sprayflacon met DEET meegesjouwd. Continu mijn klamboe, schoenen, enkels, nek, handruggen en uiteinden van broekspijpen en mouwen behandeld met DEET, maar toch nog verscheidene keren gestoken door $#!*muggen. Ik had ook geen preventieve malariamedicatie ingenomen en kwam uiteindelijk wel terug met extreem hevige malariaverschijnselen. Dit bleek uiteindelijk een zeldzame vorm van sepsis te zijn, dus malaria was in dit geval een ‘gunstigere uitkomst’ geweest… Naar mijn mening kun je al met al het beste preventieve maatregelen treffen tegen de malariamug. Onder een klamboe slapen, behandeld met DEET… En linnen kleding met lange mouwen en lange broekspijpen dragen, behandeld met DEET. Maar dan nog kun je van alles oplopen, van DTP tot gele koorts tot hepatitis tot meningitis tot TBC tot buiktyfus tot rabiës… DEET biedt –tot op zekere hoogte– absoluut bescherming tegen malaria, maar ik lees en hoor sinds 2013 ook steeds vaker dat muggen in rap tempo ongevoelig worden voor DEET. :( Stop de uiteinden van je klamboe overigens goed tussen de randen van je matras en als je de mogelijkheid hebt, impregneer je muskietennet c.q. muggennet dan met permethrin / permetrine of deltamethrin / deltametrine en bijvoorbeeld je slaapkleding of huid met DEET om een soort van ‘dubbele barrière’ te vormen. Zowel DEET als permetrine als deltametrine zijn overigens (licht) toxische c.q. giftige stoffen die geenszins gezondheidsbevorderend zijn als je ze inademt of op je huid smeert, maar liever tijdelijk contact met kleine beetjes (zwakke) neurotoxines tijdens een vakantie dan thuiskomen met malaria… Heel veel plezier tijdens je vakantie!!!! Ik hoop dat ik je met dit verhaal niet ontmoedigd heb. ;) Groeten, Paul

  37. Iets heel nieuws: mijn dochter van 5 is ook allergisch voor muggenbeten en DEET probeer ik te mijden. Nu had ik gelezen dat muggen een grote afkeer hebben tegen het kruid Munt/Mint. In de tuin wat plantjes gezet en toen ik van de zomer nog een potje dampo zag staan, ben ik mezelf en kinderen preventief gaan “insmeren”. Uiteraard met heeeeeeel weinig, maar genoeg om (zelf) te ruiken. Tot dusverre geen muggenbulten dit jaar en het ruikt ook lekkerder dan DEET. ;) Wellicht het proberen waard?

  38. Meesterlijke tekst, waarvoor dank! Van iemand die al jaren een puike klamboe heeft… Ik vroeg me af: zijn er dit jaar zoals ik denk heel weinig muggen – tot dusver? Maar zodoende belandde ik, eigenlijk zonder verdere weetgierigheid, op deze mooie muggen-top-tien. Vr. gr. Tjit

    • Dankjewel voor je leuke bericht! Dat er vooralsnog lijken er inderdaad nog niet zo veel muggen rond te zoemen. Ook ik heb dit jaar nog maar weinig muskieten in de opvangbak van mijn muggenlamp en op het elektrocutierooster van mijn elektronische vliegenmepper mogen verwelkomen. Gedurende de winter maken muggen een soort antivries aan, waardoor ze temperaturen tot -20°C kunnen overleven. Zodra het voorjaar aanbreekt, stoppen ze met deze ‘antivriesproductie’, dus als het daarna nog een keer vriest, sterven er gigantisch veel muggen. Vanwege de hoge temperaturen en de relatief hoge luchtvochtigheid van 2015 zou je dus veel meer muggen mogen verwachten. Houd er wel rekening mee dat muggen zich nog volop aan het voortplanten zijn, dus in voorgaande jaren lagen de piekmomenten qua muggenplagen maar al te vaak tussen september en november. We gaan het zien! :(

  39. Beste Paul, Dank voor je informatieve site! Erg leuk en handig om te lezen. Ik ben net als jij een muggenverleider :-) en ben dus altijd de pineut. NU ga ik naar Brazilië waar dengue actief is. Ik ben misschien zwanger, dus mag maar 30% DEET gebruiken. Ook zullen we veel in het water zijn. Nu las ik over het middel: Smidge. Dit zou mogelijk beter werken dan DEET, minder huid-irriterend en milieuvriendelijker zijn en ook door zwangeren gebruikt mogen worden. Ken jij dit middel, of heb je er ervaring mee? Op internet zie ik heel veel enthousiaste reacties, ook Nederlandse… Ik hoop dat je me hier iets meer over kunt vertellen. Dank je wel alvast! Met vriendelijke groet, Sanne

    • Beste Sanne, De werkzame stof icaridin/icaridine oftewel picaridin/picaridine oftewel hydroxyethylisobutylpiperidinecarboxylaat zit onder andere in de producten ‘Bayrepel’ en ‘Saltidin’. ‘Smidge’ oftewel ‘Smidge That Midge Insect Repellent’ (maar ook ‘Centaura’, ‘Autan-Active’, ‘Natrapel 8’, ‘Avon Skin’, ‘Walgreens Light’, ‘Cutter Advanced’ e.a.) is weer vervaardigd op basis van Saltidin. Er zijn aanwijzingen dat hydroxyethylisobutyl-piperidinecarboxylaat werkzaam is als muggenafschrikmiddel. Het doodt steekmuggen niet, maar zou muggen moeten afstoten/afschrikken. In het gunstigste geval werkt Smidge 1 tot 2 uur buiten het water, maar in de praktijk werkt Smidge voor sommigen wel en voor anderen niet. Dit product biedt dan ook zeer weinig zekerheid als het aankomt op bescherming tegen muggenbeten. Vooralsnog raden Centers for Disease Control and Prevention zowel icaridin als DEET als IR3535 (Insect Repellent 3535) als PMD (oil of lemon eucalyptus) aan om jezelf te beschermen tegen muggen. Ik snap echter niet waarom. Deze aanbeveling van icaridin is namelijk gebaseerd op een enkel artikel uit het januari/februari-nummer van ‘Journal of Drugs and Dermatology’ (waarin overigens een concentratie van 20% hydroxyethylisobutyl-piperidinecarboxylaat wordt aanbevolen, terwijl er in veel anti-muggenmiddelen slechts 7% zit)… En de werking van PMD is gebaseerd op kleinschalig commercieel onderzoek… Terwijl er naar de werkzaamheid DEET vele tientallen (zo niet honderden) grootschalige onderzoeken zijn gedaan… De werking van Smidge wordt al met al niet beter ondersteund dan die van o.a. sketolene/sketoleen of alanine / ethylbutylacetyl-aminopropionaat. Je zou Smidge kunnen proberen, maar gezien je situatie (potentiële zwangerschap + dengue-risico) zou ik niet al te veel op Smidge bouwen en vertrouwen. Bij mijzelf werkte Autan-Active in elk geval niet. En Centaura evenmin. Maar als je weinig opties hebt zou ik het absoluut proberen! Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

    • Bij ons werkt Smidge fantastisch! Het helpt bij mij tegen de irritante Hollandse muggen, de bloeddorstige Schotse midges / knutten en houdt zelfs de teken tijdens het bosbessen plukken op afstand! Ik ga binnenkort weer naar Schotland en ga fiks inslaan van dit superspul. Ruikt ook nog eens flink prettiger dan DEET.

    • Beste Mireille, Dankjewel voor de tip! Smidge bevat als werkzame stof Icaridin / Picaridin (KBR 3023): hydroxyethyl-isobutyl-piperidine-carboxylaat. Het wordt verkocht onder de merknamen Bayrepel en Saltidin en verwerkt in allerlei producten, waaronder ‘Cutter Advanced’, ‘Skin So Soft Bug Guard Plus’, ‘Autan’, ‘MOK.O’ en inderdaad ook ‘Smidge’. Allerlei onderzoeken wijzen uit dat deze stof fantastisch werkt tegen allerhande parasitaire insecten. En vooralsnog lijkt dit anti-muggenmiddel ook nog eens relatief veilig te zijn. Ik ga het zo spoedig mogelijk aanschaffen en eigenhandig de proef op de som nemen… Let wel: in Nederland mag deze werkzame stof niet worden verkocht. :( Nogmaals dank! Groeten, Paul

  40. Ik heb een klamboe alleen de klamboe wilt niet goed dicht gaan bij de opening. PS heb 1 tip spuit je kamer vol met muggengif slaap 2 nachtjes op de bank en als het goed is is je muggenplaag weg. Doe je raam gewoon niet open of doe er een raam klamboe over en smeer je pyjama in met DEET veel suc6!

    • Je zou ook kunnen overwegen om een langere klamboe te kopen met een grotere diameter, zodat ‘ie volledig om je bed heen valt en tot de grond reikt.

  41. Er is een geweldig middel tegen muggen en insectenbeten wat fantastisch helpt. Ik koop dat bij de OutletDrogist.nl. Zij maken dit in eigen beheer 2 soorten voor muggen en jeukbulten en een voor wespen horzels brandnetel en kwallen. Een keer smeren en de jeuk is weg. Het is 100% plantaardig. Eindelijk iets wat werkelijk helpt toppy.

    • Beste Martin (Benistant), Leuk verhaal, maar niet erg geloofwaardig aangezien OutletDrogist je eigen webwinkel is. Ik zag laatst nog een reactie van je voorbijkomen op Retailwatching.nl waarin je vertelt over de moeilijkheden van het runnen van je webwinkel, maar ik denk niet dat dit soort sluikreclame de oplossing is. :D

    • Beste Louis, Hoe weet je dat het niet werkt heb je het al geprobeerd. Dus je mag pas negatief schrijven als je het uitgeprobeerd hebt of zie ik dat verkeert. En voor alle duidelijkheid de webwinkel is niet van mij. En het muggenmiddel werkt geweldig. Martin

    • Oké, prima, dan heet de eigenaar van deze webshop ’toevallig’ ook Martin Benistant… Mij heb je overigens niet zien beweren dat je anti-muggenmiddeltje niet werk; ik geef uitsluitend aan dat je marketingpoging nogal doorzichtig is. Ik heb voor de grap even op de/je site gekeken om welk product het gaat, maar “Martins Muggen Olie Jeuk Vermindert Direct” bevat 100% natuurlijke ingrediënten. Om welke ingrediënten het gaat, wordt niet eens vermeld. Voor zover ik weet is zulke geheimhouding bij wet verboden, maar succes in ieder geval met de onwetmatige verkoop van het/je anti-muggenproduct! Voor jou of de andere Martin B. ;) P.S. Trouwens erg toevallig dat de productnaam begint met “Martins”…

    • Halo Louis, Nee hoor is helemaal niet toevallig. De website is van mijn dochter. Ik maak het muggenmiddel al 30 jaar zelf. Op het nieuwe etiket staan wel de ingrediënten vermeld. Het is niet de bedoeling van mij om de verkoop te stimuleren via deze deze site. Heb er eigenlijk al spijt van gezien de reactie. Ik wil de mensen die erg last van muggen hebben helpen. Voor het geld hoef ik het niet te doen ik stop volgend jaar na 50 jaar drogist te zijn geweest vind ik het wel genoeg. En heb er veel werk aan. Als je in de buurt van Noordwijk bent kom het maar een keer testen. Groeten, Martin

    • Sorry, maar ik vind 17,20 euro voor 20 milliliter “Martins Muggenbult Vernietiger” behoorlijk aan de prijzige kant. Kun je dan in ieder geval aangeven welke “100% natuurlijke ingrediënten” dit unieke anti-muggenproduct zo effectief, arbeidsintensief en duur maken?

    • Haha lukt je trucje niet en dan spijt hebben ;) amateuristisch anti-muggenwinkeltje.

  42. Ik heb alle 10 dingen ” wel werken” maar die werken ook niet! Wat kan ik dan doen? Gr. Jaur

    • Ik heb gehoord dat er speciaal voor jou nog 10 handige oplossingen tegen muggen worden gepubliceerd! Op Benjedomofzo.nl…

  43. Ik heb alle 10 dingen die ” wel werken ” geprobeerd, maar ik wordt alsnog gestoken!
    Doei

    • Als horren, klamboes, DEET, insecticiden en muggenlampen niet mogen baten, dan moet je je eens gaan afvragen wat je fout doet… Je weet wel dat je horren dicht moet doen, een klamboe OM je bed moet plaatsen, DEET moet sprayen/smeren en de stekker van de muggenlamp in het stopcontact moet doen? Misschien ben je gewoon een onhandige kluns. ;)

  44. Voor mijn reis door Afrika heb ik mij in het onderwerp verdiept. Volgens een professor is eucalyptusolie het meest effectief.

    • Ik verdiep me al zeker 15 jaar in anti-muggenmiddelen omdat ik extreem allergisch ben jegens muggen, maar tot nog toe heb ik geen enkele etherische olie gevonden met een 100% betrouwbare werking tegen Nederlandse muskieten oftewel steekmuggen. De werking van zulke geurige oliën berust veelal op kleinschalige laboratoriumonderzoekjes, maar in de praktijk hebben ze niet of nauwelijks effect. En als ze al effect (lijken te) hebben, dan is dit grotendeels toeval: toevallig geen vrouwelijke steekmuggen in de buurt, toevallig een aantrekkelijkere persoon naast je, toevallig een ECHTE muggen-afstotende factor in de buurt… Maar met olie hou je muggen NIET effectief van je lijf, ook niet met eucalyptusolie. De werkzaamheid van eucalyptus (citroen-eucalyptus c.q. corymbia citriodora c.q. lemon eucalyptus c.q. eucalyptus citriodora) tegen muggen is in theorie fantastisch, inderdaad omdat enkele professoren en wetenschappers er bakken met geld mee verdienen… Maar in werkelijkheid wordt eucalyptusolie ENORM overschat als middel tegen muggen… Allereerst bestaan er ongeveer 600 verschillende soorten eucalyptus en is de kans extreem klein dat je de ‘goede’ eucalyptusolie koopt…. De eucalyptusolie die wordt verkocht als gestoomde etherische geurolie (op basis van cineol en citronellal) doet namelijk helemaal niks tegen muggen. Al met al hebben bepaalde extracten uit eucalyptusolie enige potentie als muggen-werend middel, maar wordt de werkzaamheid ervan enorm opgeblazen door marketeers. Ik heb door de jaren heen een heleboel wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van etherische oliën tegen muggen gelezen, zo ook het welbekende onderzoek naar eucalyptusolie om muggen te weren… Voor etherische eucalyptusolie geldt een muggenbescherming van maximaal 40% en maximaal 1 uur… Voor DEET geldt een bescherming van 100% gedurende 2 uur. Dat komt omdat etherische oliën razendsnel vervliegen. Dat muggen 10 seconden na opspuiten van eucalyptusolie wegblijven, klopt. Dat heeft een professor aangetoond door middel van een onderzoekje… Maar wat het effect van eucalyptusolie op muggen is na 5 minuten, 30 minuten of 1 uur is men helaas ‘vergeten’ te testen… Bovendien heeft men 65% pure eucalyptusolie vergeleken met 4 tot 4,75% DEET, en niet met 50% of 80% DEET. In de praktijk heb je natuurlijk helemaal niks aan zo’n oneerlijke vergelijking. Bovendien zijn er sinds het onderzoek verschillende vormen van citroeneucalyptus-extract op de markt verschenen, zowel natuurlijke als goedkope gesynthetiseerde neppers. Veel anti-muggenmiddelen zijn gebaseerd op ‘nep-eucalyptusolie’, genaamd E. citriodora-olie… Terwijl je eigenlijk PMD (Paramenthanediol) oftewel OLE (Oil of Lemon Eucalyptus) nodig hebt. Al met al zijn de kleinschalige onderzoekjes naar etherische oliën tegen muggen een grote commerciële geldfabriek. Heb jij eucalyptusolie daadwerkelijk weleens geprobeerd met muggen om je heen? Ik wel (pure OLE, maar ook 2 commerciële eucalyptusproducten: Care Plus en Muggen-Weg), maar bij mij gingen de muggen gewoon BOVENOP de etherische eucalyptusolie zitten. :D

  45. Heb er stuk of 10 muggen met de platte handen platgewalst. Zeer effectief als je ff niks voor handen hebt liggen… Het zijn alleen de vrouwtjesmuggen die je steken en je bloed nuttigen omdat de muggeneitjes dat nodig hebben.

  46. Werkt citroensap tegen muggen dat je op je lichaam smeert? En dat er dan geen muggen komen? Als je een paard hebt kan je vliegenspray of zo op je huid doen?

    • Nee, citroensap houdt muggen niet van je lijf. En vliegenspray op je lichaam spuiten lijkt me uiterst onverstandig. Gebruik liever een product wat specifiek bedoeld is voor cutaan gebruik. Of behandel je kleren met DEET o.i.d.

  47. Dank voor de tips! Met gist, bruine suiker en warm water maak je eenvoudig, natuurlijk en goedkoop een muggenval. Op mijn website MeerMetMinder.info laat ik zien hoe.

    • Beste Ada, Wanneer de muggentijd precies aanbreekt, verschilt sterk per jaar en ligt heel erg aan het verloop van de jaargetijden. Niet alleen de strengheid/zachtheid/natheid van de seizoenen, maar ook de aanwezigheid van dieren (wespen, vogels, vleermuizen e.a.) die muggen op het menu hebben staan. Hoe vroeg/laat bepaalde trekvogels in het land zijn en hoe vroeg wespenkoninginnen hun nest bouwen, is ook weer afhankelijk van het weer… In geval van een milde herfst en winter, een vroege lente en een zwoele zomer, waarbij voldoende neerslag valt, kan de ‘muggentijd’ al heel vroeg in het jaar aanbreken. In geval van een koude herfst, een strenge winter en verscheidene periodes van mooi weer en vorst die elkaar afwisselen (in de overgangsperiode van winter naar lente) zullen veel muggen doodgaan, waardoor de muggentijd laat (en soms zelfs nauwelijks of helemaal niet) aanbreekt. Als een warme winter wordt opgevolgd door intense kou (rond februari/maart), dan zullen veel overwinterende en ontwakende muggen sterven. Dus hoe idealer het weer voor muggen is, des te meer muggen je zult zien, des te eerder deze muggen er zullen zijn, en des te vroeger in het jaar de vrouwtjesmuggen zullen steken en bloed zullen zuigen om zich voort te kunnen planten. Ter illustratie: In 2011 waren er tot en met augustus opvallend weinig muggen vanwege de recorddroogte in het voorjaar, waardoor er weinig met water gevulde poeltjes waren voor de afzetting van muggeneitjes; de zomer in 2011 was echter koel en extreem nat, en de herfst zacht, waardoor er in oktober en zelfs november nog belachelijk veel muggen rond zoemden… In 2012 schoot op 22 en 23 maart de maximumtemperatuur omhoog naar bijna 20 graden, waardoor veel slapende muggen OPNIEUW actief werden… Over het algemeen loopt de ‘echte muggentijd’ (waarin de meeste mensen worden gestoken) in Nederland van mei tot en met september… Vooral de zomer (juni, juli, augustus) en herfst (september) zijn muggenrijke jaargetijden. Als eind september de dagen korter dan 12 uur worden, gaan veel muggensoorten (waaronder de huissteekmug) in winterrust, maar in principe kunnen steekmuggen het hele jaar voorkomen. Dat komt omdat er in Nederland steeds meer muggensoorten bij komen. Inmiddels herbergt Nederland zo’n 35 tot 45 verschillende soorten muskieten. Zo zijn er zelfs wintersteekmuggen (Culiseta annulata) die hoofdzakelijk ’s winters actief zijn. Hoe dan ook is vooral het najaar een muggenrijke periode. Overigens blijkt uit recentelijk onderzoek dat van alle overlastgevende huissteekmuggen 88% tot de ‘Culex pipiens molestus’ behoort. Dit is een mug waarvan wordt gedacht dat ‘ie voornamelijk ondergronds leeft. Vooral metro’s, kelders en andere ondergrondse plekken hebben ermee te kampen, maar in de muggentijd vind je ze ook veelvuldig terug in woningen/slaapkamers. Gelukkig leven volwassen muggen slechts enkele dagen tot enkele weken, maar helaas planten ze zich in waterrijke omgevingen razendsnel voort. (bron + bron) Hopelijk kun je iets met deze info. Groeten, Paul

  48. Wij wonen in het buitengebied van de gemeente Boxmeer en hebben veel last van muggen. Gisteren ben ik alweer aangevallen door een zwerm muggen en zit al weer helemaal onder de muggenbulten. De muggen steken gewoon door je kleding heen, of je nu een dunne linnen broek aan hebt of jeans, het maakt ze niets uit. Op dit moment zijn mijn muggenbulten nog niet zo fors (was vorig jaar ook bij de eerste steken), maar dit zal nog veranderen. Vorig jaar zat ik helemaal vol met forse en erg jeukende muggenbulten die gewoon gloeiden. Dus voor dit soort reacties hoef je niet in het buitenland te zijn, die vreselijke muggen leven ook in Nederland. Dit jaar zal ik wederom geen jurk of rok kunnen dragen omdat het er gewoon niet uit ziet als je vol zit met die enorme bulten. Ik kan in de rook gaan zitten van het kampvuur, maar ook dan wordt ik door muggen gestoken. Citronella kaarsen doen helemaal niets aan bescherming… Ik kan net zo goed gewone kaarsen neerzetten, het effect is hetzelfde. Net zoals de elektronische stekkers die muggen moeten verjagen, ook deze werken niet. De muggenspray van het Kruidvat is inderdaad waardeloos, kost bijna €5,- per flesje en helpt totaal niet tegen muggen, je wordt nog steeds lek geprikt. Ik zal eens een flesje van DEET kopen om die te proberen. Hopelijk kom ik dan beter door het voorjaar/zomerseizoen heen.

    • Dit klinkt alsof je -net als ik- allergisch bent voor muggen. In dat geval zou je naast muggen-werende middelen ook eens een antihistaminicum kunnen proberen tegen de zwelling door muggen-allergie. Ik neem uitsluitend een allergietabletje als een muggenbeet bij mij extreem opzwelt en de boel slinkt dan binnen een kwartiertje tot een ‘normale’ muggenbult. Wellicht heb je er iets aan… In dit artikel over (al dan niet allergische) muggenbeten/muggenbulten kun je er desgewenst meer over lezen.

    • Walnotenboom zetten in je tuin of meerdere helpt goed tegen muggenplaag aan huis. Heb je een vijver doe er vissen in, ze eten de muggenlarven op. Jaag geen vleermuizen weg, ze eten veel muggen in de omgeving!

  49. Hallo, Ik zit met een muggenprobleem… Woon aan een rivier en plots wordt de ganse straat bevolkt door honderden muggen. Wel een grote soort, maar ze steken niet. Iemand een idee wat we eraan kunnen doen?

    • Hier is helaas weinig aan te doen. Als de natuurlijke omstandigheden (warmte, luchtvochtigheid, voedsel etc.) voor muggen ideaal zijn, dan ontstaan muggenplagen. Deze lossen zichzelf doorgaans ook weer vanzelf op doordat muggenplagen veel vogels, wespen en andere muggeneters aantrekken. Eigenhandig kun je in ieder geval niet veel tegen muggenoverlast buitenshuis aan doen, want in de weer gaan met elektrische vliegenmeppers en spuitbussen met insecticiden is een kwestie van dweilen met de kraan open. En zolang er geen sprake is van extreme overlast door steekmuggen, zal ook de gemeente niet zomaar een professionele bestrijdingsdienst inschakelen. Afwachten dus…

    • Anne-Lucia

      Wij zitten ook met dat soort muggen. Ze zijn groter als gewoonlijk en ik heb er nog nooit een beet van gehad. Maar ik vind: zolang ze niet steken is het niet erg en zou ik ze gewoon laten doen anders sprayen met insectenverdelger als het stoort.

  50. Mooi verhaal, maar 2 van de niet werkende middelen ben ik het niet mee eens. Luchtverplaatsing werkt in mijn ervaring geweldig als het maar genoeg is. En licht werkt misschien niet als afschrikmiddel ofzo, maar het helpt wel om voor het slapen gaan een groot deur of raam open te zetten met op enige afstand een lichtbron buiten de (donkere) kamer om ze weg te lokken. Niet 100% gegarandeerd, maar een goed begin als er (nadat je een poos het licht in de kamer hebt aangehad met een open raam of deur) tien of meer binnen zitten. De 1 of 2 die overblijven zijn dan te vermoorden met de elektrische vliegenmepper. :)

  51. Ik zit alweer een tijdje op Curaçao lekker vakantie te vieren op een resort. Nu weet ik dat hier de muggen dengue kunnen overdragen. Nu heb ik 2 bultjes op mijn arm, kleine bultjes, nooit pijn of jeuk gehad. Kunnen deze bultjes muggensteken zijn en is dan de kans op een infectieziekte groot zoals dengue? Ik smeer me elke keer in met DEET!

    • Hallo allemaal, ga binnenkort weer naar malaria gebied dus Muggen, het enige natuurlijke middel tegen muggen en andere parasieten is eucalyptus olie, het koala beertje is het enige dier dat geen parasieten heeft. Hij leeft in en eet eucalyptus bladeren, je kunt deze kopen op internet ook voor dieren, helpt geweldig.

    • Beste Jan, De koala leeft in eucalyptusbomen en eet nagenoeg uitsluitend eucalyptusbladeren, dus de concentratie aan eucalyptusbestanddelen die een koala met zich meedraagt is immens. Eucalyptusblad is echter giftig voor nagenoeg alle andere organismen; alleen koala’s beschikken over een metabolisch systeem dat overweg kan met de giffen in eucalyptusbladeren. In het spijsverteringsstelsel van koala’s bevindt zich namelijk een unieke mix van bacteriën die in staat is eucalyptustoxines af te breken. Het klopt in ieder geval dat koala’s heel sterk naar muskus en eucalyptus ruiken en dat men het vermoeden heeft dat dit bepaalde insecten zou kunnen ontmoedigen om in de vacht van een koala te huizen. Dit neemt echter niet weg dat koala’s ‘gewoon’ te kampen krijgen met bloedparasieten zoals vlooien en teken en dus geenszins immuun zijn voor beestjes. Overigens bestaan er ongeveer 600 verschillende soorten eucalyptus en is de eucalyptusolie die wordt verkocht als etherische geurolie (op basis van cineol en citronellal) totaal niet vergelijkbaar met hetgeen koala’s binnenkrijgen. Koala’s lusten ongeveer 60 verschillende soorten eucalyptus die lang niet allemaal overeenkomen met de species waarvan etherische eucalyptusolie wordt gemaakt. Bovendien wordt geurolie gestoomd en is ‘ie van totaal andere samenstelling dan medicinale en industriële eucalyptusolie en oliën zoals die in voeding worden verwerkt. De hoeveelheid toxines (die koala’s binnenkrijgen en in zekere mate muggen kunnen weren) in commerciële geuroliën is al met al erg laag. En gelukkig maar, want ze kunnen via de huid worden opgenomen in je bloedbaan, waardoor je enorm ziek kunt worden. Al met al hebben bepaalde extracten uit eucalyptusolie potentie als muggen-werend middel, maar wordt de werkzaamheid ervan enorm opgeblazen door marketeers (zie ook mijn berichtje van 5 augustus 2014). Groeten, Paul

  52. Citronella werkt heus wel! Dat heeft mij toch altijd geholpen. Vervliegt inderdaad wel snel.

  53. De eigenaresse van de woning waar we afgelopen zomer waren liet ons haar armbandje zien en vertelde dat ze altijd lek werd gestoken door muggen, maar nu helemaal niet meer. Omdat mijn kinderen altijd worden gestoken en zij wel (voor ons) een betrouwbare bron was, meteen naar de dichtstbijzijnde apotheek geweest om ze te halen. Dat soort bedragen tel je niet neer op basis van een reclame o.i.d. want ze zijn prijzig. Wonder boven wonder werken ze echt en wel degelijk 2 weken per navolging. Op een gegeven moment had mijn dochter hem af gedaan en die nacht vergeten en ja hoor, de volgende dag 5 muggenbulten. Toeval? Wie zal het zeggen, maar zolang er muggen actief zijn houden hun ze om.

  54. Ik zit inmiddels alweer een paar weken in Spanje en altijd die beten. Ik heb hele grote blaren op mijn voeten en kleine blaren op mijn handen en lijf. Ze prikken zelfs in mijn hoofd en net onder mijn haarlijn (daar zit geen DEET). Volgens mij zijn het verschillende beestjes. Niet alle steken worden blaren. Soms grote plekken soms kleine plekken, maar elke dag weer 10 erbij. In de caravan heb ik een blauwe lamp. Dat werkt goed. Als ik dit zo lees dan ook maar een grote blauwe lamp voor buiten. Een maand in Spanje is wel veel prettiger zonder al die wondjes.

  55. Als late reactie op Paul (redactie). Ik ben het met je eens. Zelfs in het filmpje van Max kon je zien dat bij DEET de muggen niet eens landen en bij ‘Care Plus Natural’ de muggen al wel landen, ook direct na het opbrengen. De concentratie van DEET is inderdaad ook zeer belangrijk. Als ik al iets gebruik dan 30-50% DEET (concentraties hoger dan 50% mogen in Nederland niet worden verkocht), maar eigenlijk gebruik zelden iets. Ik slaap met open raam, zonder horren, zonder klamboe en heb nu zowaar 2 muggenbulten. Nou, daar ga ik ook niet dood aan. Mijn ervaring in Zuid-Europa is altijd geweest dat je de na de eerste avond onder de bulten zit, maar daarna had ik altijd weinig last. Is jou bekend of het zo is dat je lichaam ook aan stoffen went en dan veel minder allergisch reageert?

    • Jazeker, er is sprake van een soort gewenning, maar hoe die gewenning precies in elkaar zit, weten zelfs artsen en wetenschappers niet. Direct nadat je gestoken bent door een mug treedt in ieder geval je immuunsysteem in werking tegen lichaamsvreemde indringeres. In geval van een klassiek-allergische (type 1) reactie zoals door sommigen wordt ervaren bij muggenbeten komen bovendien IgE-antistoffen vrij. Een allergische reactie is een overdreven defensieve actie van het immuunsysteem op bepaalde ONSCHULDIGE lichaamsvreemde stoffen (allergenen). De IgE-antistof bindt zich aan mestcellen waarin stoffen worden bewaard die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Zodra de antistof zich aan de mestcel heeft gebonden, worden de allergenen aangevallen. Bij deze eerste aanval treden nog geen klachten op, maar worden al wel geheugencellen aangemaakt, waardoor sensibilisatie optreedt. Bij een tweede contact met hetzelfde allergeen gaat het mis: het immuunsysteem ‘herinnert’ zich de muggenspeekseleiwitten (overigens onterecht) als gevaarlijke indringers en heeft inmiddels specifieke antistoffen opgebouwd om de betreffende indringer te lijf te gaan. De mestcel barst open, waarbij onder meer histamine vrijkomt. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van plotselinge (acute) of langdurige (chronische) allergieën. Allergische klachten zijn in geval van muggenbulten en muggenallergie (extreme) zwelling, roodheid en jeuk van de huid, ook wel bekend als netelroos (urticaria). Allergie kan echter ook worden gekenmerkt door eczeem (dermatitis), verstopte neus (rhinitis), brandende ogen en jeuk in de mond. Bij ernstige allergieën is het hele lichaam betrokken en kan anafylaxie (vernauwing van de luchtwegen) of anafylactische shock (zuurstoftekort in de hersenen) optreden. Voor een bepaalde bacterie wordt je resistent dankzij je antistoffen, maar in geval van een allergie wordt je juist ziek door toedoen van antistoffen; antistoffen kunnen je dus niet actief helpen om minder allergisch te reageren. Dat neemt echter niet weg dat naarmate je lichaam zich ontwikkelt en vaker in contact komt met een bepaald soort allergeen, er steeds minder ‘geweld’ nodig is om een ‘indringer’ uit te schakelen. Een allergische wordt zodoende steeds milder en kan gemakkelijker worden onderdrukt. Naarmate je ouder wordt kun je een allergie zelfs ontgroeien (‘eroverheen groeien’). Hoe het ontgroeien van een allergie precies in zijn werk gaat, weet men dus nog steeds niet, maar de term ‘gewenning’ lijkt me niet eens zo gek. Overigens zijn ‘gewone’ antistoffen extreem nuttig; ze beschermen je lichaam tegen schadelijke indringers. Bij een allergie daarentegen, worden antistoffen aangemaakt tegen een onschadelijke stof (in dit geval speekseleiwitten van muggen); dDeze ‘onterechte’ antistoffen kunnen in het bloed als zodanig worden herkend en via een allergietest kan men zodoende constateren of je al dan niet allergisch bent voor een bepaald ‘onschuldige’ stofje, waaronder ‘muggenspeekseleiwit’. Mijn persoonlijke ervaring is in ieder geval dat ik als kind een michelinmannetje werd na een paar muggenbeten en dat het nu bij opgezette plakkaten blijft. Yay! :D

    • Ja die gewenning is mezelf wel opgevallen. Als kind had ik altijd een hele dag last van een muggenbult. Nu (35) Is dat een uur of minder. Ik hoop dat ik er ooit helemaal niets meer van merk. :P

  56. Op dit moment ben ik op vakantie en heb ik erg veel last van muggen. Ook ik ben het lekkerste hapje van ’t gezelschap en ik heb er al dagen last van. Omdat we van het ene naar het andere deel reizen probeer ik zoveel mogelijk in de airconditioning te slapen of onder een plafond-ventilator. Dan ben ik ’s nachts veilig. Maar tijdens wandelingen is het hopeloos. Bedankt voor deze uiteenzetting! Heb er veel aan!

  57. Beste Paul, Aangezien jij veel weet van de werkzame stoffen… Ik heb laatst een tip gekregen om Cedercrème te smeren. De muggen lusten me rauw en ik sta ook meteen onder de flinke bulten. Wat zou cedercrème kunnen betekenen? Ik heb het overigens uitgeprobeerd en het lijkt te helpen. Elk plekje wat je vergeet, is echter weer een potentiële aanval waardig. Hoe dan ook, graag hoor ik je mening hierover. Groet, Karen

    • Beste Karen, Jezelf in olie drenken, houdt muggen naar alle waarschijnlijkheid van je lijf, ongeacht de geur. Ook olijfolie of zonnebloemolie zal in dat geval de klus klaren. De theorie achter etherische oliën uit planten is echter dat de geur ervan muggen op afstand dient te houden. Enkele druppeltjes op de huid deppen of verstuiven (of in huidproducten verwerken) zou moeten volstaan om muggen te weren. Door de jaren heen zijn er talloze etherische oliën geopperd die dankzij hun unieke geur het wondermiddel tegen muggen zouden moeten zijn. Het begon onder de noemer “aromatherapie” met o.a. Cymbopogon nardus (citronella-olie), Pogostemon cablin (patchouli-olie) en Syzygium aromaticum (kruidnagelolie), maar inmiddels slijt men o.a. ook pepermuntolie, lavendelolie, geraniumolie, knoflookolie en dennenolie tegen muggen. Voor al deze oliën bestaan wetenschappelijke aanwijzingen dat ze muggen kunnen weren, maar de mate waarin muggen zich iets van de etherische geurstoffen aantrekken is doorgaans nauwelijks noemenswaardig. (bron) Cedercrème bevat etherische cederolie die wordt geëxtraheerd uit cederhout. Een ceder is een conifeer uit de dennenfamilie, dus cederolie is een vorm van dennenolie (die overigens wel vaker wordt aanbevolen om muggen af te weren). Daarnaast bevatten veel cedercrèmes extracten/oliën uit zonnebloem, radijs, sesam, lavendel, eucalyptus, kamperfoelie, jojoba, sheaboter en espschors. De enige loze (nietszeggende) kreten die men op dit soort vage producten mag vermelden is: “sterk afwerende geur”. Vervolgens is het aan de consument om dit te interpreteren en te bepalen of ze er hun schoonmoeder, hamster of muggen mee gaan proberen te weren. ;) Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

  58. Helma Druijven Reageer

    Een scheutje plantaardige olie in de regenton is geen goed idee. Het helpt wel goed tegen de muggenlarven, maar de vogels die er in badderen verdrinken hierdoor, omdat de olie aan hun vleugels blijft plakken. Heb het zelf meegemaakt met een roodborstje die lang bij ons in de tuin vertoefde…

    • Beste Helma, Ik verwacht niet dat het roodborstje verdronken is door het scheutje plantaardige (dus niet-minerale) olie, maar door de diepte van de regenton. De meeste volwassen tuinvogels kunnen namelijk wel even dobberen en spartelen, maar ze kunnen niet echt zwemmen. Vogels badderen graag in ondiep water, dus misschien dat het roodborstje de diepte van de ton verkeerd heeft ingeschat? Ik denk in ieder geval dat de oplossing veeleer schuilt in het afdekselen van de regenton dan in het achterwegen laten van enkele druppels olijfolie. Tenzij er natuurlijk echt een laag olie op het water dreef, dat is funest voor vogels. Ik ben in ieder geval een fervent vogelliefhebber en heb zoiets nog nooit gehoord of gezien. Wellicht is er iemand die hier uitsluitsel over kan geven… Ik zou ’t zeer op prijs stellen! Groeten, Paul

  59. Hallo, na pas een paar dagen in Spanje te zijn, zit ik onder de muggenbulten. Ik denk dat ik vooral overdag gestoken word, ze zijn klein en maken geen geluid. ’s Nachts word ik wakker van de jeuk en merk ik nieuwe bulten op. Ik ben binnen al op muggenjacht gegaan, maar geen mug te bekennen. Nu ben ik op zoek naar een goed middel tegen de jeuk hier in Spanje. Tips? Gr. Julie

    • Beste Julie, Als je ’s nachts gebeten wordt en er daadwerkelijk nieuwe beetplekken/bulten bij komen, maar je ziet en hoort geen muggen en kunt ze zelfs niet vinden als je ernaar op zoek gaat, dan is de kans groot dat er sprake is van andere parasitaire insecten. Hierbij valt te denken aan kattenvlooien, hondenvlooien, zandvlooien, bloedmijt, bedwants etc. Hoe is de concentratie van de beten? Zitten er meerdere dicht bijeen en wordt je gestoken op ontblote plekken of juist op plekken waar bandjes van kleding op je huid drukken? Hoe dan ook kun je jeuk behandelen met middeltjes als capsaïcine, lidocaïne en menthol. Mocht dit niet baten, dan kun je bij de apotheek vragen of zij een effectief antihistaminicum bij muggenbeten hebben. Groeten & sterkte, Paul

    • Hallo Paul, Dank voor je reactie! Ik heb ook aan andere ‘beestjes’ gedacht (alleen bij de gedachte daar aan krijg je al jeuk!)… Een bedwants is gelukkig goed zichtbaar en er kruipt gelukkig niks rond (zie ook niks springen), daarbij zijn we met twee van de vier die gestoken zijn. Beten zitten op plekken die ontbloot waren… enkels, benen, polsen, armen. Afgelopen nacht maar in de weer geweest met van die ijsblokken die je in een koeltas doet. Werkte enigszins. Straks eens richting drogist/apotheek voor wat middeltjes. Gr. Julie

    • Even het volgende fragment van gisteravond bekijken: ‘Groeten van MAX: Productentest: Anti-muggenmiddel’. Conclusie: 1. Broedplaatsen wegnemen (zoet water bronnen). 2. Muggen fysiek op afstand houden middels horren, klamboes e.d. 3. DEET of het nieuwe middel met eucalyptische oliën gebruiken. Als ik het filmpje goed bekijk werkt DEET toch beter dan eucalyptusolie. Zelf heb ik weinig tot geen last van muggen, dus ik gebruik zelden iets. Als ik dan al iets gebruik, dan gewoon DEET, omdat al jarenlang bekend is dat dat het enigste werkende product is (nu dus kennelijk ook eucalyptische olie).

    • Ik heb de aflevering van MAX zitten kijken en vond de suggesties omtrent eucalyptusolie veelbelovend klinken, vooral de laatste uitspraak in de studio… Aan de hand daarvan heb ik inmiddels een heleboel onderzoeken gelezen naar etherische oliën (ook het genoemde onderzoek naar eucalyptusolie) om muggen te weren. Hoewel men in de aflevering van Groeten van MAX anders beweert, lijkt het er vooralsnog op dat DEET niet alleen beduidend effectiever is tegen muggen dan iedere willekeurige etherische olie (geraniumolie, citroeneucalyptusolie, citroengrasolie, neemolie etc.), maar bovendien ook veel langer effectief blijft. De afstotende werking van hoog-geconcentreerde DEET is ongeveer 100% gedurende 2 uur; voor etherische oliën geldt maximaal 40% en maximaal de helft van dit tijdsbestek; etherische oliën vervliegen immers razendsnel. Dat de muggen de eerste 10 seconden na opspuiten van de eucalyptusolie wegblijven (zoals je zag in de laboratoriumopname) kan ik me voorstellen, maar het effect na 5 of 30 minuten zou pas echt interessant zijn geweest… Overigens worden de positieve onderzoeksresultaten v.w.b. eucalyptus uit studie X onderuitgehaald door 0 resultaat in studie Y; dit komt mijns inziens voornamelijk doordat tot 100% etherische olie wordt vergeleken met belachelijk lage concentraties DEET. Zo wordt hoog-geconcentreerde (15 tot 65%) eucalyptusolie in verschillende onderzoeken (bron) vergeleken met 4 tot 4,75% DEET, maar 4,75% DEET is NIET effectief om muggen af te stoten. Dus dat eucalyptusolie net zo effectief ‘kan zijn’ als DEET om muggen af te weren is juist, maar volledig irrelevant. Effectieve anti-muggenmiddelen op basis van DEET beginnen meestal bij 30% werkzame stof en in het buitenland gebruiken ze tot 80% DEET. De vergelijking tussen 4,75% DEET enerzijds en 65% eucalyptusolie anderzijds is dus volkomen oneerlijk en in de praktijk heb je er helemaal niets aan. Omdat DEET rommel is, raad ik dit overigens ook geenszins aan. Ik ben vooral heel erg benieuwd naar de exacte onderzoeksresultaten waarnaar entomoloog Bart Knols refereert. Maar totdat er grootscheeps onderzoek is gedaan naar eucalyptusolie tegen muggen door een niet-belanghebbende partij houd ik het sowieso bij klamboes en horren… ;) P.S. Het exacte product dat wordt getest in het laboratorium is overigens ‘Care Plus Natural’, een anti-muggenspray gebaseerd op natuurlijke lemon-eucalyptus-extracten. De werkzame stof betreft (40%) Citriodiol ofwel PMD uit citroeneucalyptusolie. Let wel: er zijn inmiddels alweer verschillende vormen van citroeneucalyptus-extract op de markt, zowel natuurlijke als goedkope, gesynthetiseerde neppers, en niet elke vorm is even effectief. Er verschijnen nu al commerciële anti-muggenmiddelen gebaseerd op PMD (Paramenthanediol) c.q. OLE (Oil of Lemon Eucalyptus) die überhaupt niet werkzaam zijn tegen muggen. Het gaat dan voornamelijk om producten op basis van goedkope E. citriodora olie. (bron) Lang leve de commercie! :(

    • Ïk woon al jaren in Spanje en heb jarenlang mijn hond een “overdosis” aan vlooiendruppels gegeven omdat ik elke zomer onder de bulten zat. Totdat ik er achter kwam dat er een microscopisch klein beestje leeft in gedroogd gras. Ze schijnen langs je benen omhoog te kruipen en dan te steken (bijten) onder je horlogebandje, het elastiek van je sokken of andere kleding enz. Vaak zijn het, net als bij vlooien, meerdere bulten op en rijtje en ze jeuken vréselijk. Het begint met een heel klein rood vlekje dat na een dag of twee pas begint te jeuken. Mijn tip is dus droog gras en onkruid vermijden en eventueel sokken over je broekspijpen doen.

    • Beste Martiene, Dankjewel voor je berichtje! De bultjes waar jij op doelt (die je kunt oplopen tijdens het tuinieren) worden doorgaans veroorzaakt door larven van de oogstmijt oftewel fluweelmijt. Oogstmijten zijn 2 tot 5 mm lang; een volwassen oogstmijt is geel tot rood van kleur en doet niks. Maar als de lente aanbreekt, leggen oogstmijten hun eitjes in je tuin. Op den duur komen oogstmijtlarven oftewel fluweelmijtlarven uit deze eitjes gekropen (die ook wel ‘chiggers’ worden genoemd). Chiggers zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang, hebben 6 minuscule pootjes en zuigen bloed; ze hebben éénmalig een bloedmaaltijd nodig. De oogstmijtlarven zoeken inderdaad een beschut plekje, bij voorkeur iets wat strak op of in de huid drukt, waardoor aders dicht aan het huidoppervlak komen te liggen (lies, oksels, knieholten, broekband, sok-elastiek etc.). De oogstmijtlarven bijten zich vast en zuigen zich binnen één tot enkele dagen vol; meestal worden de jeukende beten pas zo’n 3 tot 6 uur naderhand opgemerkt, waardoor de oogstmijtbeten worden ontdekt. Doordat mensen zich echter krabben en wassen, worden chiggers veelal vroegtijdig verwijderd, maar soms kun je de minuscule larve/chigger nog in het centrum van de bult zien zitten. Het kan tot 10 dagen duren voordat het lichaam een mijtenbeet volledig heeft opgeruimd. Behandeling bestaat uit douchen, baden, boenen met zeep, achtergebleven larven verwijderen, afdeppen met desinfectie-alcohol. Bij een allergische reactie kun je eventueel een antihistaminicum gebruiken. De beten van de larven van de oogstmijt lijken inderdaad op die van vlooien! Nogmaals dank. Groeten, Paul

  60. Hallo, Ik ben het zo zat, dat k*t gezoem van die k*t muggen. Ik heb mijn deken over mijn hoofd getrokken toen die mug kwam zeiken, ik had de deken op en neer gedaan om die mug te pesten (muggen haten wind trouwens), maar ik had ook zo’n stekker met een citroen lucht eraan, maar het hielp wel. In de ochtend was die kl*te mug HARTSTIKKE dood!

    • Het is natuurlijk onzin dat muggen doodgaan door citroengeur. Dan heeft er gewoon een insecticide in het flesje met vloeistof voor de verstuiver gezeten. Natuurlijk zijn er ook geurstekkers die wel werken, maar in dat geval is het NIET de geur die muggen afstoot of doodt. Het is gewoon vergif (wat je ook zelf inademt als je het ’s nachts op je slaapkamer gebruikt)…

  61. Hallo, ik kwam op deze site terecht na een zoektocht naar het beste middel tegen muggen. Eerlijk gezegd was ik de Citroen Geranium alweer vergeten, tot ik er net over las! Die hadden wij vroeger thuis ook in elke kamer staan, maar ik kan me eerlijk gezegd niet meer herinneren of we daardoor minder of geen last van muggen hadden… Ze roken wel lekker, maar dat is mijn mening. ;) Verder kan ik alleen uit ervaring spreken v.w.b. de stekkers van Roxasect. Die waren bij ons totaal nutteloos! We hadden ze in elke kamer, maar mijn dochter (12) en ikzelf werden toch gebeten, wat bij mijn dochter heel grote bulten veroorzaakt. Daar zou ik geen geld (meer) aan uitgeven als iemand hier dat wellicht van plan was! Zonde van je geld, echt! Wel heb ik, op aanraden van derden die hele goede ervaringen hebben met de Para’Kito pols/enkel bandjes, ook 3 exemplaren aangeschaft. Ik heb veel vertrouwen in de mening van mijn kennis, dus de toch wel hoge prijs heb ik maar voor lief genomen. Bovendien is het, zoals al eerder gezegd door anderen, waarschijnlijk ook vrij prijzig om 3 personen 15 dagen met goede DEET tegen muggen te beschermen. Zodra ik uit eigen ervaring meer over de bandjes van Para’Kito kan vertellen, laat ik het weten! ;) Groetjes, Heidi

    • Hallo Heidi, Dankjewel voor het delen van je inzichten en ervaringen v.w.b. muggenbestrijding! Ik ben echt heel erg benieuwd naar gebruikerservaringen omtrent het Para’Kito anti-muggenarmbandje, vooral omdat er een combinatie van allerlei etherische oliën in zit. laat over een tijdje alsjeblieft weten hoe de muggenbandjes bevallen! Ik zou het zeeeeer op prijs stellen! Hopelijk werken ze als een tierelier! ;) Groeten, Paul

  62. Waar kun je die lamp halen? Ik heb de laatste tijd echt veel last van muggen, wat ook een tip is zet een bakje citroen op je kamer helpt ook! Maar ik denk dat die lamp handiger is. ;-)

  63. Hoi Paul, Ik word ook helemaal knettergek van die waardeloze beesten! Ik heb ook zo’n vliegenlamp gekocht van euromac, type 16. Maar muggen vangt hij niet! Alleen die hele kleine baby mugjes, en diverse andere soorten vliegen. Maar geen volwassen muggen. Wat doe ik fout? MVG Geurts

  64. Kwam op jouw blog omdat ik op mijn vakantieadres zoveel gestoken wordt dat ik wel kan janken. Het verpest echt mijn vakantie. Inmiddels heb ik zo een allergische reactie dat mijn arm is opgezwollen en ik naar een dokter moest. Heb nu antibiotica en antihistamine. Ik smeerde mij in met antimug van het Kruidvat, maar dat werkt dus niet! Was wel 5 euro per flesje kwijt! Ruikt naar citroen. Inmiddels gif gehaald voor in het stopcontact en sterk antimuggenspray voor op je lichaam. Ben benieuwd of dat gaat werken. Er zijn hier zoveel muggen dat je ook overdag wordt gestoken! Echt niet leuk. Gelukkig staat de supermarkt hier in Italië vol met middeltjes die bij ons verboden zijn. Ik laat nog weten of dit wel werkt. Zal i.i.g. een voorraadje meenemen naar Nederland!

    • Wat een narigheid… hopelijk slaat het antihistaminicum snel aan! Laat alsjeblieft nog even weten indien er een bepaald middeltje of medicament bij zat dat goed helpt om muggen te weren of muggenallergie te behandelen. Misschien dat een enkele mug van een bepaalde soort zich er iets van aantrekt, maar als puntje bij paaltje komt laten muggen zich in groten getale inderdaad niet weerhouden door een beetje citronella, dat is me inmiddels wel duidelijk.

    • Beste Paul, Dat zal ik doen. Kan voor nu zeggen dat de diffuser in het stopcontact (Vape) vannacht gewerkt heeft! Daarvan gaan een paar doosjes mee naar Nederland.

    • Beste Jasper, Dat een Vape verstuiver goed werkt tegen muggen, geloof ik direct! Er zit namelijk ruim 7,5% aan de werkzame stof transfluthrin in; dit is een pyrethroïde-esters die werkzaam is via zowel fysiek contact als inhalatie. Transfluthrin wordt o.a. gebruikt in pesticiden en insecticiden voor (semi)professionele doeleinden, maar o.a. ook in ‘Baygon Anti-mottenpapier’ en ‘Rentokil Moth Killer Strips’ (mottenplaatjes). Persoonlijk zou ik er zeker niet voor kiezen om transfluthrin binnenshuis te verstuiven en zodoende in te ademen; er zijn volop aanwijzingen dat dit weleens genotoxisch en kankerverwekkend kan zijn. (bron) Er zijn in het verleden al verscheidene vergelijkbare producten van de markt gehaald omdat ze achteraf zeer schadelijk bleken voor de humane gezondheid, dus ik vraag me af of het niet aangenamer is om lek te worden geprikt door muggen. ;) Groeten, Paul

    • Hoi Paul, Logisch dus dat het werkt. Pure troep. Alle muggen leggen binnen het loodje. Volgens het etiket zit er Prallethriin in het middel. Er volgt ook een lijst van waarschuwingen. Zo direct ga ik ZigZag Anti-Mug opsprayen en naar buiten. Ben benieuwd of het werkt… Inmiddels wordt de zwelling van mijn arm beter. Behalve antihistamine en antibiotica gebruik ik ook betamethason. De pijn wordt ook minder. Ik weet niet welke van de medicijnen zijn werk doet of misschien helpen ze wel samen. Wordt vervolgd…

    • Vergeet ik nog iets te zeggen… In Nederland word ik ook gestoken door muggen, maar hier in Italië heb ik er echt last van, zwellingen etc. Kan het aan het type mug liggen? Groer, Jasper

    • Je kunt absoluut heviger reageren op bepaalde muggensoorten dan op andere; althans, dat is mijn persoonlijke ervaring. Zo heb ik het vermoeden dat ik inmiddels heel veel antistoffen heb opgebouwd tegen Nederlandse muggen, waardoor ik steeds minder heftig reageer. In Egypte krijg ik echter zulke forse en hevig jeukende bulten dat ik er littekens aan overhoud. En in Mexico ontstond er een vreemdsoortig patroon van netelroos/galbultjes rondom de muggenbeet. Persoonlijk denk ik dus dat de hevigheid van de (al dan niet allergische) reactie op muggen zeker met de soort mug te maken heeft.

    • Inmiddels weer terug in Nederland en verlost van de Italiaanse muggen. Die krengen staken zelfs door mijn kleding heen! Moest dus mijzelf helemaal insmeren. Ik denk dat de antihistamine het best werkte tegen de absurde zwellingen.

  65. Hallo, Ik zie dat Roxasect nu een nieuwe anti-muggenstekker heeft. Iemand ervaring met deze variant?

    • Hallo Mark. Ik heb sinds enkele weken zo’n anti muggenstekker aangeschaft omdat ik helemaal gek werd van die muggen s’nachts. Ik moet zeggen het werkt perfect, ver hierboven deze rubriek wordt beweert dat dit niet werkt, echter niets blijkt minder waar, het werkt uitstekend.

    • De stekkers zoals die van Roxasect behoren niet tot de anti-muggenstekkers hun werking ontlenen aan geurstoffen of etherische geuroliën (zoals in bovenstaand artikel worden vermeld bij de anti-muggenmiddelen die niet werken). Anti-muggenstekkers zoals het exemplaar van Roxasect zijn simpelweg verstuivers die giftige insecticiden verspreiden (veelal prallethrin/pralletrine). (bron + bron) Zoals je bij punt 6 in het artikel hierboven kunt lezen, werken insecticiden wel degelijk tegen muggen. Het is alleen de vraag of je deze stekkers ’s nachts in je slaapkamer moet willen gebruiken. Je ademt in dat geval namelijk de ganse nacht gifstoffen in. Het is maar wat je voorkeur heeft: muggen op je kamer of insecticiden inhaleren…

  66. Thuis ook wel last van muggen, maar dat is redelijk snel op te lossen. Op de camping in de caravan slapen we bijna niet door de muggen (kleine grijze). Ze komen door de hor heen lijkt ’t wel. Die krengen steken ook ’s morgens vroeg en gewoon overdag, continu rooster denk ik. ;) Nou raadt een kennis de Parakito (Para’Kito™) bandjes aan, best duur maar erg effectief (volgens haar). Heeft iemand ervaring met specifiek dit merk muggen-armbandje? Ik kan verder alleen maar van die wervende teksten vinden op internet of ervaringen met andere merken muggenbandjes.

    • Beste Lex, Ik heb best veel gelezen over al dan niet navulbare clips/hangers, polsbandjes en enkelbandjes tegen muggen. Als je dan toch een armbandje wilt proberen, dan is het Franse product Para’Kito denk ik nog wel de minst twijfelachtige keus. :P Ten eerste omdat het bandje met navullingen/capsules werkt; de werkzame stoffen (etherische oliën) vervliegen zodoende beduidend minder snel en bovendien worden ze dus periodiek (iedere 15 dagen) vervangen voor nieuwe. Dit maakt het gebruik van Para’Kito anti-muggenbandjes overigens ook wel prijzig; de capsules kosten al snel 6 tot 8 euro per stuk. De etherische oliën in Para’Kito zijn daarnaast erg divers, welgeteld zeven stuks, waardoor de kans dat je voor muggen aantrekkelijke lichaamsgeur wordt ‘verstoord’ beduidend groter is. Het merendeel van de etherische olie in Para’Kito muggenbandjes bestaat uit lavendelolie (uit lavendel) en daarnaast zitten er beetjes geraniumolie (uit geraniums), knoflookolie (uit knoflook), citronellaolie (uit citroengras), dennenolie (uit dennennaalden) en patchouli-olie, pepermuntolie & kruidnagelolie (uit kruiden) in. Ik moet eerlijk zeggen dat deze geurencombinatie zelfs beren van je lijf zou moeten kunnen houden. ;) De oliën zouden dankzij de vezelige samenstelling van de tabletten gelijkmatig worden afgegeven gedurende 15 dagen, maar dat lijkt me in de praktijk niet of nauwelijks haalbaar. Hoe dan ook blijf ik sceptisch, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het specifieke muggenbandje van Para’Kito nog nooit eigenhandig heb geprobeerd. Vooral de geraniumolie in Para’Kito geeft me hoop, al kan ik me niet voorstellen dat er voldoende etherische olie in zo’n minuscule capsule zit om muggen effectief te weren. Desalniettemin ben ook ik (net als jij) errug benieuwd naar recensies en gebruikerservaringen omtrent de Para’Kito polsbandjes, enkelbandjes en hangers! We zullen zien… Groeten, Paul

  67. Wat een leuk en informatief stukje. Mijn complimenten en ik kan het alleen maar heel erg eens zijn met alles wat je schrijft. Ook ik ben allergisch voor muggensteken. Een enkele steek geeft bij mij een rode plek van 10 tot 15 centimeter en het duurt 2 tot 3 maanden voordat de sterk jeukende plek weer helemaal weg is. Wij hebben inmiddels alles goed mugdicht gemaakt met horren. Ze komen nu alleen nog heel af en toe binnen omdat er vaak vele muggen in de buurt van de voordeur zitten. Daar moeten we nog iets op vinden. :) Buiten (bijvoorbeeld tijdens een barbecue) gebruik ik DEET met minimaal 20% werkzame stof. Als er minder dan 20% DEET in een product zit, werkt het (smerige goedje) ook niet. Vroeger thuis had mijn moeder hele grote citroenplanten (Pelargonium ‘citrosum’ of Citroen Geranium) voor de openstaande ramen staan, en dat houdt ook echt de muggen buiten. Om één of andere reden (de citroengeur?) komen ze niet door zo’n plant heen naar binnen.

    • Hallo Boesta, Dankjewel voor je leuke bericht en voor de tip met de citroengeraniums! Dat ze muggen afstoten zou overigens ook te maken kunnen hebben met alkaloïden. Er zijn namelijk veel geraniumsoorten waarin natuurlijke giffen zitten die onder meer ook (geïsoleerd en gesynthetiseerd) in allerlei insecticiden en pesticiden worden gebruikt. Ik ben heel erg benieuwd of hier meer mensen ervaring mee hebben! Nogmaals dank voor je reactie! Groeten, Paul P.S. Gebruik jij trouwens antihistaminica? Ik heb altijd een hekel gehad aan medicijnen en vroeger nooit medicamenten ingenomen i.v.m. mijn muggenallergie, maar sinds kort gebruik ik bij meerdere muggenbeten nog weleens een antihistaminicum en dat werkt bij mij echt als een trein; binnen enkele minuten zijn de jeuk en de zwelling foetsie.

    • Hoi Paul, Ik heb dus geen idee waarom die citroen geranium werkt maar je best wel eens gelijk kunnen hebben dat het met alkaloïden te maken heeft, want de citroengeur schijn het niet te zijn. Nee, ik heb nooit iets gebruikt om die muggenbeten aan te pakken dus ook geen antihistaminica. Wel gebruik ik Glacial (een Antilliaanse soort Eau de Cologne), dat geeft mij tijdelijk verlichting als ik toch gebeten ben. Ik gebruik sinds enige tijd i.v.m. zenuwenpijnen een zeer sterke pijnstiller, sinds ik die pijnstiller gebruik merk ik dat ik niet meer zo aantrekkelijk ben voor de muggen, ze zullen waarschijnlijk de geur van die pijnstillers niet aantrekkelijk vinden. Ik gebruik Oxycodon een krachtig opioïde analgeticum. Door die pijnstiller krijgt zweet een soort “zoetachtige” geur, dus ik vermoed dat die muggen dat niet aantrekkelijk vinden. Het is voor mij als een geluk bij een ongeluk… Ik zag gisteren op tv een wetenschapper die met muggen werkt zeggen dat uit recent onderzoek is gebleken dat de eucalyptusolie net zo goed is om muggen af te weren als DEET. Ze deden ook proefjes met verschillende middelen. Hij zei o.a. dat DEET en de eucalyptusolie even goed werken, maar dat hij door de niet-giftige samenstelling eucalyptusolie aanbeveelt als het #1 middel om muggen te weren. Ik heb niet het hele programma gezien, maar als je interesse hebt om het ook even te zien. Je kunt het op Uitzendinggemist.nl terug kijken, het programma was “Groeten van Max” en het muggen item was volgens mij ergens tegen het einde van het programma. Ik hoop dat jij en andere bezoekers er wat aan hebben! :)

    • Beste Boesta, Dankjewel voor je berichtje! Ik heb de aflevering net zitten kijken aan de hand van een voorgaande reactie van Czar. ’t Ziet er veelbelovend uit; ben momenteel het betreffende onderzoek erbij aan het zoeken en hoop erachter te komen wat eucalyptusolie zo effectief maakt tegen muggen. Groeten, Paul

    • Ik heb inmiddels een heleboel onderzoeken gelezen naar etherische oliën om muggen te weren, waarvan er een heleboel elkaar tegenspreken. Al met al lijkt het er vooralsnog op dat DEET niet alleen beduidend effectiever is dan alle etherische oliën (geranium, (citroen)eucalyptus, citronella, neem etc.), maar bovendien veel langer werkzaam blijft. De afstotende werking van hoog-geconcentreerd synthetisch DEET is ongeveer 100% gedurende 2 uur; voor etherische oliën geldt zo’n 40% gedurende 30 tot 60 minuten. Etherische oliën vervliegen bovendien erg snel en de positieve resultaten v.w.b. eucalyptusolie, neem-olie, geraniumolie en citronella-olie uit onderzoek X worden ondermijnd door 0 resultaat in onderzoek Y. Volgens mij komt dit hoofdzakelijk omdat hoog-geconcentreerde (boven de 50%) etherische olie steeds wordt vergeleken met een selectief percentage DEET. De meeste oliën zijn net zo effectief als 4,75% DEET, maar 4,75% DEET is NIET effectief. Dus de vergelijking van etherische olie en DEET is in zo’n geval volkomen verwrongen en oneerlijk, en gaat in de praktijk dus helemaal niet op. Wat men echter publiceert is “…-olie is net zo effectief als DEET”!? Als je de onderzoeken erop naleest wordt wel netjes vermeld dat de verkregen onderzoeksresultaten v.w.b. de ‘muggen-afstotendheid’ niet overtuigend, sluitend, beslissend of concluderend zijn, maar wie leest die onderzoeken nou? Logisch trouwens dat ze het moeten vermelden, want de resultaten zijn afkomstig uit één of enkele kleinschalige onderzoekjes, waardoor er sprake kan zijn van een zekere mate van toeval. Bovendien wordt supergeconcentreerde olie vergeleken met minimaal geconcentreerde DEET, waardoor de onderzoeksresultaten in een bepaalde richting worden gestuurd. Ik kan het niet hardmaken en het is dus volkomen speculatief, maar ik krijg het vermoeden dat dit soort goedkope kleinschalige onderzoekjes wordt bekostigd door producenten van o.a. muggen-armbandjes en muggen-verstuivertjes, zodat ze groot op hun site kunnen vermelden: “wetenschappelijk bewezen”. Vervolgens gaan wetenschappers ermee aan de haal zodat ze met hun gezicht op tv komen en naamsbekendheid kunnen verwerven. En tot slot loopt de consument naar de winkel voor anti-muggen-middel zoveel met 0 effectiviteit. Hierbij 2 gangbare bronnen (die refereren naar de wetenschappelijke onderzoeken: bron + bron. Ik was al sceptisch omdat mijn moeder groot voorstander was van alternatieve geneeswijzen en mij zo’n beetje elke etherische olie heeft laten smeren, maar ik vind dit soort ‘onderzoeks’resultaten en de promotie ervan op tv echt te ver gaan. Te mooi om waar te zijn…

  68. Ik heb zo’n hekel aan muggen! Kan er wel om huilen zo erg dat ik het vind! Elke nacht verstoren ze mijn nachtrust en ik ben oververmoeid… Als ik een mug zie pak ik m’n ‘vang middeltje’ (een bakje met Zwitsal olie), houd dit tegen het plafond aan waar de mug zich bevindt en hij lijkt wel bewusteloos te vallen in m’n bakje! Heel handig als je niks te doen hebt en een mug ook op het plafond zit! Heb het nu ook voor het eerst op m’n armen en m’n wangen gesmeerd; ben benieuwd wat me deze nacht weer gaat brengen… Morgen sowieso naar de Blokker. Zag daar van die lampen waar ze in vliegen en dood gaan! En DEET halen bij het Kruidvat! Allemaal een fijne nachtrust toegewenst ZONDER muggen!

  69. Goed, ik denk dat dit m’n laatste reactie gaat worden. Blijf krabben, het maakt gelukkig. Natte lap met soda tegen de jeuk, werkt echt. Ik ontdekte deze week nog iets…Het is hier in het zuiden van Spanje al een tijdje moordend warm, dus heb ik alles open staan. Nu heb ik zo’n raar vliegengordijn, tamelijk zwaar, gemaakt van vrij grove plastic bolletjes, niks speciaals. Een paar dagen geleden besloot ik dat rare ding maar eens dicht te doen. Sinds die tijd geen vliegen en muggen meer. Ik zit sinds die tijd weer in m’n short achter m’n laptop, of kook en een kwartier voor het slapengaan gaat die fumegator erin. en er ook weer uit wanneer ik het licht uit doe. Dus een kwartier vergif snuiven, geen last meer. Ergo: Blijven krabben, da’s lekker, natte lap met soda tegen de jeuk, en Fumegator, slechts 15 minuten is genoeg, met raam open, gordijnen dicht. Janet, ik geef jouw reactie door aan Marina, die gaat blij zijn.

  70. Horren en klamboes werken het allerbeste! In ons oude huis hadden we een hele grote vierkante klamboe met vier punten aan het plafond bevestigd. Leek net een hemelbed. Echt ideaal, er kwam geen mug doorheen en omdat de klamboe vierkant was had je er ook geen last van met omdraaien en zo. Ons nieuwe huis heeft een schuin plafond dus dat is lastiger om dat op te hangen. Nu heb ik gewoon horgaas voor het raam gehangen en dat werkt ook prima! Ben buiten wel een paar keer geprikt en met een goedje van After Bite was de jeuk zo verdwenen.

  71. Helaas, ook het advies van de blauwe lamp op drijfzand gebaseerd is, oftewel onzin. Nadat onze buurt ook in toenemende mate wordt geteisterd door muggen, omdat de groen linkse maffia denkt dat stilstaande bezinkingsbassin het grondwater op peil houdt, volgde ik het advies op van de nr.1 op deze website en kocht 3 elektrocutie lampen. Na ruim een week nog geen enkele mug het leven te hebben zien laten, er waren genoeg potentiële muggen, die zich lekker tegoed deden aan ons bloed, las ik vandaag in de NRC dat dit soort middelen tegen muggen ook niet werkt. Wel tegen andere onschuldige insecten die wel op licht afkomen. Trap er dus niet in. Gewoon laten steken en anti jeukmiddel kopen en uw gemeente aansporen de oorzaak weg te nemen.

    • Beste AAH de Bok, Dankjewel voor het delen van je ervaring. Jammer dat ‘ie niet al te positief is, maar dat muggenlampen niet werken is onwaar; dat is afhankelijk van de soort en kwaliteit van de lamp. Ik ben benieuwd naar het artikel waarnaar je verwijst. Tot nog toe beroept iedereen die beweert dat muggenlampen niet werken zich namelijk naar een onderzoek van de Universiteit van Guelph – Canada uit 1977 en/of een studie van Timothy Frick en Douglas Tallamy van de Universiteit van Delaware – Verenigde Staten uit 1996. Uit deze onderzoeken blijkt dat het aantal slachtoffers van muggenlampen slechts voor enkele procenten bestaat uit vrouwelijke steekmuggen en dat ‘bug zappers’ daarom niet werkzaam zijn ter bestrijding van muggen. Dit resultaat is echter volkomen logisch, want in Amerika en Canada is het gebruikelijk dat men kolossale muggenlampen boven de veranda (“porch”) of terras (“patio”) hangt, waardoor duizenden insecten (vliegen, bijen, wespen, motten, hommels en ga zo maar door) worden geëlektrocuteerd. Bekijk maar eens Amerikaanse en Canadese recensiefilmpjes op YouTube van ‘bug zappers’ (voorbeeldje). Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat hier procentueel gezien niet veel muggen bij zitten… Trouwens erg goed dat men muggenlampen voor dit doeleinde probeert te ontmoedigen, want hiermee doe je natuurlijk veel meer kwaad dan goed. Maar een muggenlamp binnenshuis voor een of enkele muggen die je horren zijn gepasseerd, is natuurlijk een hele andere situatie. Dat licht effect heeft op muggen staat vast en is meermaals bewezen in beduidend recenter onderzoek; de techniek is er sinds ’77 immers flink op vooruit gegaan. (bron) De eerstvolgende keer dat mijn horren het laten afweten, zal ik de inhoud van het opvangreservoir van mijn muggenlamp fotograferen om mijn opvattingen kracht bij te zetten in (of onder) dit artikel over muggenlampen. Ik krijg in ieder geval heel veel positieve reacties van mensen over het gebruik van insectenlampen voor muggenbestrijdingsdoeleinden. Nogmaals dank voor je bericht! Groeten, Paul

  72. Hi Paul, Volgens mij werkt een citroen in 2 en en vlak bij je hoofdkussen neerzetten wel, en eerst beetje citroensap op armen en benen, zelfs op me wangen. Vannacht vergeten dus nu klaarwakker aan het typeren, intussen is het 4.30 AM. Net hoorde ik ‘m nog. Ik haat die Karel Utrecht Theodoor beesten en zit aan een stekker te denken. Die ze vroeger hadden werkten perfect, maar die zijn uit de handel. First thing in the morning naar het Kruidvat, maar volgens mij werkt die citroen wel tegen muggen. Nu hoor ik de mug niet, maar misschien zit ‘ie nu op m’n rug. M’n hand is lek geprikt en m’n arm ook. Een kleintje is het, met een heel schril hoog geluidje. Thx for the tips, ik lees de hele boel zo maar weer door en anders ga ik zo douchen en de hond uitlaten, ff wachten tot het licht wordt. Pfffff, wou dat het winter was, lekker mugvrij, haha.

    • Ik sluit het niet uit, maar ik ben vroeger omgeven door halve citroenen, ingesmeerd met citroensap en etherische citronella-olie, volgesmeerd met citronella-‘pritstift’, omsingeld door citronellakaarsen en met een citronella-armbandjes om de arm alsnog leeg geslurpt door muggen. Voor mij doen citroen en citronella (lemon grass oftewel citroengras-extract) dus helemaal niks. Ze verspreiden wel een aangenaam frisse citroengeur, maar muggen afweren… bij mij in ieder geval niet. Er zijn overigens wel verkennende onderzoekjes die aanwijzingen hebben opgeleverd dat citronella en/of citroen wel degelijk mug-afstotend werken, maar ik denk dat ook hierbij je lichaamsgeur weer een belangrijke rol speelt… Ben je héél erg aantrekkelijk voor muggen qua lichaamsgeur en de verhouding kooldioxide, stikstof, zuurstof en waterstof die je uitstoot, dan denk ik niet dat muggen zich laten weerhouden door een beetje etherische olie, maar ben je toch al niet het aantrekkelijkste muggen-slachtoffer, dan verandert citroen misschien nét even de geursamenstelling in de lucht om een mug van gedachte te doen veranderen… ;)

  73. Ik krijg ook enorm grote plakkaten die enorm jeuken van een muggenbeet. Heb nog niets gevonden wat echt goed helpt om het te voorkomen. Wel om te behandelen. Ik ben zeer blij met Prrrikweg van VSM. Maar iets wat nog beter werkt is een klein apparaatje wat een kleine schok geeft. Apparaatje op de bult, keer of 2 a 3 klikken en de jeuk is direct weg en de bult is vrij snel verdwenen. Geen gesmeer, geen chemicaliën, enkel een klein schokje.

  74. Er landt gewoon een mug op m’n telefoonscherm terwijl ik dit zit te lezen… Ze zijn ECHT brutaal! ;) Wat ik me afvraag: ik gebruik altijd Similasan Insect Bite insectenbetenspray (werkt GE-WEL-DIG) maar volgens mij is het uit de handel of zo… Wie oh wie weet waar het nog te koop is?

    • Beste Angela, Similasan insectenbetenspray is een modern (klinisch-)homeopathisch en fytotherapeutisch middel. De wetgeving omtrent klinische homeopathie is enkele jaren geleden enorm aangescherpt. Omdat homeopathische middeltjes van o.a. A. Vogel en VSM extreem verdunde oplossingen betreffen van water, een beetje alcohol en glycerine en slechts 0,000000000000000000001 procent (al dan niet werkzame) plantenstoffen, is de veronderstelde werkzaamheid ervan behoorlijk twijfelachtig. Een homeopathische C6-verdunning staat immers voor 1:1.000.000.000.000. Zodoende heeft de overheid bepaald dat er niet langer medische claims aan deze middelen mogen worden toegekend. Op de verpakking van Similasan insectenbetenspray bijvoorbeeld, mag men dus niet meer vermelden dat de spray werkzaam is tegen jeuk of zwelling ten gevolge van insectenbeten. Het enige wat men nog mag schrijven, zijn loze vermeldingen als “ter verkoeling en verzachting van de huid”. Voor producenten wordt het marketingtechnisch dus steeds moeilijker en commercieel gezien minder interessant om dit soort producten te aan de man te brengen. De enige plek waar ik de roll-on variant van Similasan Insect Bites is deze (web)winkel in Kaapstad; ik ben echter geenszins bekend met deze partij… Groeten, Paul

  75. Raam wagenwijd open was alleen bij dat vergif in een stekkertje. Ik blijf die Fumegator maar volhouden. Een paar uur voor het slapen gaan de stekker erin, raam wijs open met gordijn ervoor. Daarna de stekker eruit en slapen. Het werkt.

  76. Voordat mensen het idee gaan afschrijven enkel omdat hier staat dat het niet werkt, bij mij werkt een ventilator juist wél, en goed ook. Niet alleen dringt het het aantal bulten terug van zeventien per nacht tot hooguit twee, als je goed richt zul je ze ook niet rond je kop horen zoemen. Ik las overigens laats dat die truc niet zozeer beruste op dat de beesten uit balans raken of je niet kunnen vinden, maar dat ze door de luchtstroom snel uitgedroogd raken en daarom liever de heisa mijden. Wel moet de stroom zo sterk zijn dat je hem zelf ook kan voelen en goed geplaatst zijn (dus of goed gericht op jou of eentje die zo draait dat hij de stromingen in de hele kamer beïnvloed). Ik adviseer om het gewoon nacht te proberen, want als je merkt dat het wel werkt, is dit echt een van de prettigste manieren. Geen gif, geen zoemende lampen met irritant licht, geen vervelende luchtjes en een stuk makkelijker dan een klamboe waarin je verstrikt raakt of onderdoor rolt. Het proberen waard, lijkt mij.

    • Hallo August, Dankjewel voor je bericht! Ik heb mijn ventilator in beginsel aangeschaft vanwege de muggen… ’s Zomers staat hij nog steeds iedere avond op m’n bed gericht omdat ik ’t erg snel warm heb, maar muggen heeft ‘ie nog nooit bij me vandaan gehouden. De krengen gaan zelfs in de luchtstroom van de ventilator op m’n klamboe zitten. Misschien heeft de potentiële werking van ventilatoren in bepaalde gevallen (bepaalde richting, kracht, open raam o.i.d.) te maken met de verdrijving van koolmonoxide? Dus dat muggen je niet (goed) meer weten te vinden doordat de koolstofmonoxide die je uitademt vervliegt met de luchtstroom van de ventilator? Of met de maskering van je lichaamsgeur of lichaamswarmte? Dat muggen uitdrogen door een ventilator is een verkooppraatje van producenten van bepaalde typen muggenlampen; een luchtstroom kan er niet voor zorgen dat een muggenlichaam ontwatert. Hoe dan ook lijkt een ventilator plaatsen me absoluut de moeite waard, want het is inderdaad een goedkope, milieuvriendelijke permanente methode. Mij heeft ’t helaas nog nooit geholpen… Nogmaals dank voor je reactie! Groeten, Paul P.S. Ik heb nog even gezocht en er zijn inderdaad aanwijzingen (geen definitief uitsluitsel) uit enkele kleinschalige onderzoekjes dat luchtverplaatsing zou kunnen helpen bij het mêleren (verdunnen/verzwakken) van stoffen in de atmosfeer die muggen aantrekken. (bron)

  77. Hallo, Ik ben net 13 jaar geworden en ik zit nu in Oostenrijk (zomer). Ik heb op dit moment 30 muggenbulten en ik word er echt knettergek van. Vooral ’s nachts word ik erg veel gestoken. Ik smeer mijn muggenbulten in met Prikweg. Ik slaap in een hotel dus horren zullen hier niet kunnen. Zou iemand weten wat ik bijvoorbeeld op mijn kamer moet hangen of zo? Alvast hartelijk bedankt.

    • Beste Joep, Je zou het hotelpersoneel kunnen vragen of er een (staande) klamboe aanwezig is die je kunt lenen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je DEET gebruiken. Dit een behoorlijk giftig goedje en eigenlijk niet geschikt voor binnengebruik, maar als je helemaal lek wordt gestoken lijken de voordelen van een muggenvrije nacht me opwegen tegen de nadelen van een beetje DEET. Sterkte ermee!

    • Gewoon even naar de apotheek gaan en vitamine B complex (geen Forte) kopen (bruine tabletjes). Voor 90 stuks betaal je iets van 3,50 euro… Als je hier 3 x op een dag een tabletje van slikt word je niet meer gestoken. Je bloed krijgt een vieze geur die de muggen niet lekker vinden. Iets extra vitamine B innemen kan geen kwaad en het is super effectief! ’s Avonds kun je weer lekker buiten zijn en ’s nachts weer lekker slapen. Probeer maar en vertrouw me, ik ben apotheker en heb ervoor gestudeerd… en al een heleboel mensen er blij mee gemaakt!

    • Beste Boukje, Het klopt dat bepaalde geuren aantrekkelijk of juist afstotelijk zijn voor muggen, maar vitamine B-complex of biergist (wat rijk is aan B-vitaminen) is er daar helaas niet een van. Dit fabeltje is 50 jaar geleden ontstaan. In de 60’er jaren is er namelijk een klein onderzoekje gedaan door een (ogenschijnlijk belanghebbende) partij waaruit zou moeten blijken dat thiamine (vitamine B1) een geur zou verspreiden die onaangenaam is voor vrouwtjesmuggen. Inmiddels zijn er echter talloze onderzoeken gedaan om dit onderzoek na te bootsen en dezelfde resultaten te bewerkstelligen, maar dat is nooit gelukt. Sterker nog: in 2005 is nagenoeg onomstotelijk aangetoond dat vitamine B geen effect heeft op muggen. (bron + bron) Iemand die aantrekkelijk wordt gevonden door muggen vanwege diens lichaamsgeur is dus geenszins gebaat bij vitamine B, althans niet als het aankomt op muggen afschrikken. Ik heb vroeger vanwege mijn muggenallergie talloze vitamine B-supplementen van mijn moeder moeten innemen omdat ook zij geloofde dat het muggen afweerde/afschrikte, maar mij bleven ze gewoon lek prikken. :P Groeten, Paul

    • Beste Paul, Heb jaren geleden een artikeltje hierover gelezen en dit helaas niet bewaard..Helaas zijn er niet zoveel betrouwbare publicaties op internet. Mijn ervaring is wel dat niet ieder product even effectief is. De gele tabletten zijn gecoat en minder effectief dan de bruine is mijn ervaring. Geloof me, heb in 10 jaar werken in de apotheek al zoveel mensen blij gemaakt en ALLEEN maar positieve reacties terug ontvangen… Ook mijn hele gezin slikt het in de zomermaanden alleen bij warm weer ( wij eten geen knoflook ) en worden NIET gestoken. De muggen benaderen ons wel maar happen niet toe. Daar gaat het om! Jammer dat er wetenschappelijk niet meer onderzoek naar gedaan wordt, want het is echt een meerwaarde…

  78. Helpen die kooltjes voor de Shisha-pen ook om muggen te vermijden? Dat dachten wij omdat het ook rook is…

  79. Ten eerste, leuke blog! Het heeft me ook al geholpen vlak nadat ik het gelezen had, want ik wilde eerst zo’n citronella armbandje kopen voor de kampeervakantie, maar daar zie ik toch maar vanaf. Verder, citronella en DEET zijn niet de enige middeltjes die werken met geur, van mijn oma kreeg ik een boek van “grootmoeders allerbeste tips”, en daarin stond dat kruidnagelolie in een dampschaaltje ook/wel helpt. Ik heb nog niet de tijd gehad om het te proberen, maar zoals de titel van het boek zegt zou het toch en goede tip moeten zijn. En verder, bij mij helpt een klamboe NIET, ik rol namelijk graag om in mijn slaap, en dan rol ik mezelf vrolijk op in mijn klamboe. Waarna de haak die het hele geval in de gipsplaat moet houden het ook niet meer aankan. En als bewijs heb ik drie ontsierende gaten boven mijn bed. En nog een aanvulling op waarom citronella minder tot niet werkt, in de zomer is het heerlijk om ’s avonds mijn raam open te zetten, en de geur gaat dan met de warmte vrolijk mee naar buiten, waardoor mijn warmte-foto nog duidelijker is voor de mug. Verder, de geluidsdingen die je bijvoorbeeld aan je sleutelhanger kan doen zijn alleen maar irritant (voor mensen dan, een mug gaat er vrolijk naast zitten). En misschien moet ik gewoon een betere kopen maar dat UV-licht geval werkt bij mij niet. De geluidsstekker werkte daarentegen wel goed, in het begin, maar dat kwam waarschijnlijk omdat mijn broertje toch iets aantrekkelijker was voor het aantal muggen toen, maar twee weken ‘dieper’ in de zomer zijn er toch wat meer muggen, en nood breekt wet, dus kwam ik ook in aanmerking. :( En als laatste, echt een leuke blog, heel leerzaam. misschien is het ook een idee om een stuk te schrijven voor als het leed als is geschied, met andere woorden: hulp bij muggenbulten, waar je volgens mij ook wel ervaring mee hebt. Ik kan inmiddels achterlopen of het gewoon over het hoofd hebben gezien hoor. maar een idee is het in ieder geval wel.

    • Beste Stéfan, Dankjewel voor je leuke bericht! Misschien een idee om een staande klamboe te proberen? ;) Informatie over de behandeling van muggenbulten staat overigens al op de site. In dit stuk over muggenbult-behandeling kun je er alles over lezen… Groeten, Paul

    • jamai wijnbergen

      Hoi Stefan, Ik weet een goede staande klamboe die je kunt opzetten met een boogstok, hij valt langs je matras tot op de grond. Erg handig, ventileert uitstekend, en houdt de muggen goed tegen. Wat ook handig is dat er aan twee kanten een opening is.

    • Ik las laatst een stukje over WD40 en waar dat allemaal voor toepasbaar is… Mijn dochter was geprikt door een mug en ik herinnerde mij dit.. Ik heb een schoteltje gepakt en er wat opgespoten en met een wattenstaafje aangebracht op de muggenbeet, wat denk je? Géén jeuk meer! Zelf ook een keer toegepast en ook bij mij geen jeuk meer! Gekke tip, maar werkt dus wel! Enne inderdaad een hele leuke blog… ik ga zeker een aantal dingen uitproberen!

  80. Ik ben wereldkampioen muggenbeten krijgen, in alle maten en soorten. Alles wat kan steken meldt zich automatisch bij mij. Het is nu drie uur ’s nachts en ik werd wakker van de jeuk, m’n hele rug vol. KRABBEN MAAKT DE JEUK ERGER!? Nonsens. Het is een zaligheid! En het werkt. Alleen die hele grote plakkaten is niks tegen te doen. Antihystamine tabletten word ik ziek van. Maar, let op… mijn vrouw is Russische, en schoot in de lach van m’n vrolijk makende domheid. Ze maakte een doek vochtig, strooit er soda op en wrijft m’n lijf in met die soda. Binnen vijf minuten was de jeuk weg. Geloof dit maar! Ik heb overigens nog ergens zo’n lamp staan. Die ga ik aan de hand van dit artikel maar eens zoeken. Het voorkomt dus, begrijp ik. Dus lekker krabben, soda, en de lamp.

    • Ik heb die lamp een aantal weken geprobeerd. Die geeft een schitterend blauw licht. Met verwondering heb ik er een half uurtje naar liggen kijken, terwijl de muggen en ander onheil rond m’n lijf aan het feesten en beesten waren. Werkt dus alleen ‘feestelijk’, maar niet voor mij. Ik kreeg vorige week een stekkertje en wat schijfjes, Fumegator heet dat. Die moet je een hele nacht in het stopcontact houden. Ik zocht dat spul op op internet. Het is vergif voor muggen en hun vrienden. Dus gewoon ook voor ons. Toch, ik gebruik ze. Een paar uur voor ik ga slapen de stekker erin. Voor ik ga douchen de stekker eruit. Het raam staat altijd wagenwijd open, en verdomd, ik slaap perfect. Ik heb dit ook getest zonder het drinken van een fles wijn voor het slapengaan. Werkt ook!

    • Slapen met een muggenlamp aan en het raam wagenwijd open is een funeste combi: je lokt er alleen maar meer muggen mee naar binnen toe. Tenzij je natuurlijk horren hebt, maar in dat geval zou je waarschijnlijk niet zo veel gespuis op visite krijgen…

    • Beste Ceasar, bedankt voor je tip van de natte doek met soda… Heb weer een paar plakkaten van ongeveer 10 centimeter in doorsnede, lekker warm en rood… En de natte doek met soda was het enige wat meteen verlichting gaf tegen de bijna ondraaglijke jeuk… Weet niet hoelang het blijft werken, maar ik zal het meteen herhalen als de jeuk weer op komt zetten. SUPER… BEDANKT! En oh ja Paul, jij ook bedankt voor je goede tips en voor je leuke blog, die voor zoveel mensen heel erg herkenbaar is… Een lichtpuntje aan de donkere muggenhemel… :)

    • Fumegator opgezocht maar niks gevonden. Waar kan ik dat kopen? Vroeger de anti muggen stekker van Roxasect en die waren PERFECT! Tot het giftig voor de gezondheid werd verklaard en er citronella stekkers voor in de plaats kwamen. Ik werd weer een waar feestmaal voor die krengen. De ontzettende jeuk, de schijven én dat irritante gezoem wat je uit je slaap houdt. Ik spray nu van tevoren… geen mug overleeft het. Alleen ik wil frisse lucht in mijn kamer! Dus pleaaaaaase vertel mij waar ik dat spul kan kopen?! P.S. Inderdaad ben ik de enige van het gezin die geprikt word.

    • Beste Mirjam, Ik neem aan dat Caesar een ‘droge mist verstuiver’ of ‘verdamper’ bedoelt zoals de AntiMosquito Fumigator van Raid. Zo’n apparaat rookt muggen als het ware uit met ‘dry fog’, een soort van giftige damp. Fumigatie met behulp van een dampbad kan mijns inziens werkzaam zijn, maar ik moet er niet aan denken om het toe te passen in mijn slaapkamer. In de gebruiksaanwijzing van dit soort apparaten staat dat je je woning bij het gebruik ervan 3 uur dient te verlaten, dus slapen in zulke toxische dampen lijkt me alles behalve raadzaam. Groeten, Paul

  81. Wat kan je het beste voor kinderen gebruiken om op de huid aan te brengen voordat ze geprikt worden door een mug? Producten met DEET gebruik ik liever niet. En een natuurlijk product met citronella heb ik geprobeerd, maar dat werkte onvoldoende.

    • Dat is heel lastig, want middelen die giftig zijn voor muggen zijn in mindere mate ook giftig voor kinderen. In zo’n geval kun je mijns inziens het beste kiezen voor preventieve maatregelen: horren, klamboe en muggenlamp.

    • Teatree oil werkt fantastisch. Houdt niet alleen de muggen, maar ook de kleine knutjes of zandvliegjes (Middellandse Zee) op afstand. Onze dochter met allergische reactie op beten, heeft daar heel veel profijt van. Het ruikt alleen wel sterk.

  82. In onze winkel hebben we uitstekende ervaringen met de Muggenlamp Blizzz en de Muggenlamp Carmelito. Onze klant is zeer te spreken over de prestaties van de muggenlamp. Zeker binnenshuis vangt deze muggenmagneet alle muggen van de slaapkamer.

  83. wat een absurde artikel! volgens auteur werkt alles. wat dan niet werkt? alleen voor de hand liggende dingen zijn uitgekauwd

  84. Ik zag onlangs het item van Tros Radar terug over muggenwerende middelen en daaruit blijkt wel weer dat muggenstekkers die geluiden en geurstoffen verspreiden totaal geen effect hebben op muggen. Alleen de stekkers die gifstoffen verspreiden werken wel, maar die kunnen en mogen volgens Nederlandse wetgeving niet langer in de slaapkamer worden gebruikt; althans, ze mogen niet met die bedoelingen worden aangeprezen en verkocht. De fabrikant van het Foetsie muggenarmbandje beweert zelfs dat diens product niet eens bedoeld is voor het weren van muggen en dat het louter toevallig is dat er een afbeelding van een mug met kruis erdoorheen op diens verpakking staat. Al met al is er een heleboel onzin tegen muggen op de markt, dus pas ook dit muggenseizoen weer op dat je je geen wanproduct tegen muggen laat aansmeren! (bron)

    • Koop gewoon een klamboe, dat is de beste en milieuvriendelijkste, dierproefvrije en meest gezonde en gemakkelijke oplossing! Wij hebben er ook een gekocht, en de klamboe bevalt ons heel goed.

    • Beste Louise, Het viel me op dat je ook hebt gereageerd onder de naam ‘Odeco’ en ‘Jamai Wijnbergen’ met een linkvermelding in je berichtje. Het reactiesysteem is echter geen platform voor reclame, vandaar dat de links naar de webwinkel en specifieke producten/merken zijn verwijderd. Voor reclamedoeleinden kun je desgewenst contact opnemen. Ik beschik overigens over een klamboe (en horren, en een muggenlamp), maar als een mug eenmaal rondom je klamboe zoemt en je wakker houdt, moet ‘ie simpelweg dood. ;) Groeten, Paul

    • Verkopen ze die dan überhaupt nog, die apparaatjes voor in het stopcontact met het wel werkzame anti-muggengif erin? Ik had jaren geleden ooit zo’n ding toen die net nieuw waren en ze lagen gewoon dood in de vensterbank. Vapona heette ’t, met een gele vloeistof in het flesje. Het beste anti-muggenmiddel wat ik ooit gehad heb. Dacht dat die verboden waren en dat ze nu allemaal niet werkende alternatieven verkopen? Als hetzelfde spul nog wel te verkrijgen is, hoor ik graag welk merk en zo… En hoe het chemische goedje heet zodat ik op de doosjes kan kijken of het erin zit…

  85. Kunnen muggen diarree veroorzaken? Want iedereen in mijn omgeving heeft er last van en heb een mug gedood. Maar ik weet niet wat voor soort het is… Kan iemand mij helpen? Alvast bedankt. M.v.g. Patrick

  86. Een klamboe kan zeker uitkomst bieden; een staande klamboe kan overal worden geplaatst. Zo’n klamboe staat als een ‘boogtent’ over je bed en past zowel over een eenpersoons- als tweepersoonsbed. En gemakkelijk op te bouwen! Dus als je snel geprikt wordt, geeft een klamboe bescherming, thuis en op reis.

  87. Citronella planten al geprobeerd? Maar als ze al helpen, is het zeer lokaal. Ik heb zelf de indruk dat mijn stekker met ultrasoon geluid wel iets helpt (sinds ca. 4 jaar.). De eerste die ik had gekocht, heb ik snel weer omgeruild, want van dat geluid had ik zelf te veel last.

    • Citronella plant went zeer goed dit zeker als je er enkele aanschaft en ze dan vervolgens bij de ramen zet, bv raam in slapkamers en living aangezien die veel worden geopend.

  88. Het is nu half 4 in de nacht en ik logeer bij een vriendin. Ik kan nog steeds niet slapen door een rotmug. Ik heb er al 5 kapot geroosterd met de elektrische vliegenmepper, maar (hopelijk) de laatste mug kan ik echt niet vinden. En ik kan er maar niet doorheen slapen (oh ja, onder je dekens slapen helpt ook niet; ik kreeg namelijk niet heel veel zuurstof). :D Wat moet ik nu doen? Alvast hartelijk bedankt. Groeten, Eva (die enorm last heeft van een rotbeest genaamd: MUG!)

    • Wat ik altijd doe als ik een mug niet kan vinden, is overal mee schudden en wapperen. Gordijnen, dekens, kussens, kleren etc. Desnoods met deuren zwaaien en tegen kasten duwen. Op een gegeven moment komt de mug bij mij altijd tevoorschijn. Succes en sterkte ermee! Groeten, Paul

  89. Ikzelf slik Loratadine Mylan (10 mg pillen), mijn zoon Aerius (drank) en mijn dochter Ketotifen. Allemaal tegen muggen, uitsluitend op recept. Ketotifen hebben mijn kids via de huisarts. Tot nog toe zijn ze redelijk mugloos en als ze worden gestoken geen heftige plekken en geen jeuk meer.

  90. Kan er mij iemand verklappen waar in België je zo’n muggenlamp kan aanschaffen? Bedankt! JJ

    • Beste Jilly, Lees dit artikel over insectenlampen eens grondig door, beslis vervolgens welk type je zou willen, zoek deze op via Google en bestel ten slotte een muggenlamp via internet. Er zijn talloze webwinkels die ze verkopen. Groeten, Paul

  91. Wat hier prima werkt is de Tea Tree Olie van Chi. Met een paar druppels insmeren en nergens last van.

  92. Al eens gedacht aan een oud middel tegen muggen: de bladeren van okkernoot (ook walnoot genoemd) in de buurt van je bed leggen? Zo zou je ook een okkernoot kunnen aanplanten in de buurt van je woning! Je leest er ook iets over op: Nl.wikipedia.org/wiki/Walnoot. Succes, Jan

  93. Mijn tip tegen jeukende muggenbulten: tandpasta. Mijn tip tegen muggen in de slaapkamer: doosje van Picksan.

  94. Ach, die klote muggen… Ik heb alles al geprobeerd en ze prikken mij waar ze ook maar willen: in mijn ogen, vingers, handen, tenen, echt overal. Met als resultaat een muggenbult waar je U tegen zegt. Zie ’t voor je: 2 dikke ogen, dikke handen, dikke benen… Alsof ik in elkaar getimmerd ben. Al die stomme middeltjes helpen na een tijdje niks meer. Wat ik zelf doe tegen de jeuk (zodat ik niet allemaal littekens krijg van het krabben) is Prrrikweg van VSM erop smeren. Hiermee voorkom ik het krabben, waardoor de bult na een paar dagen wegtrekt. Verder nog steeds het ideale middel aan het zoeken.

  95. Binnenkort komt er een nieuwe middel op de markt om muggen te bestrijden: een pleister. Hoe werkt het? De ‘Kite-pleister’ is zo groot als een nicotinepleister. Je kunt hem op je kleding dragen. De ‘Kite’ bevat een stof die de menselijke uitstoot van kooldioxide maskeert. Juist door de koolmonoxide weten muggen de weg naar menselijk bloed te vinden. Wie er een draagt kan tot 48 uur vrij blijven van muggenbeten.

    • Beste Fabien, Ik heb de Kite Mosquito Patch onderzocht, en het blijkt dat dit product nog moet worden goedgekeurd door de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) en wellicht later door de European Medicines Agency (EMA). Bovendien zijn de onderzoekers nog altijd geld bijeen aan het sprokkelen via Crowd Funding om de productie van de pleisters rond te krijgen. Ik vraag me dan ook af of het product er komt, en zo ja, of dat echt “binnenkort” gaat zijn. De bedenkers laten overigens nog niks los over de werkzame stoffen (waarschijnlijk om te voorkomen dat een ander er met hun idee vandoor gaat), maar daar ben ik wel heel erg benieuwd naar. Groeten, Paul (bron: https://www.ad.nl/wetenschap/doorbraak-in-strijd-tegen-de-mug-een-pleister~a917c791/!YVOjcyCtkj4Uw/)

  96. Als je net gestoken bent werkt een After-Bite pen echt geweldig! Er zit feitelijk gewoon alleen ammoniak in, maar de pen zelf maakt aanbrengen makkelijker en is klein genoeg om overal bij je te houden. Ooit eens een wespensteek net boven m’n borst gehad… ’t Beest vloog in m’n shirt terwijl ik op de brommer zat, en de pen verlichtte direct de pijn en jeuk. Ook andere insectenbeten verlichten direct en zelfs bij brandnetels! Ga je naar buiten, neem dan gewoon zo’n pen mee en niet krabbelen!

  97. Ik vraag me af hoe veel schade ik opgelopen heb van al die vliegenspray tegen muggen. Ik haat ze en kan er niet tegen, dus de enige snelle manier is spray. Dus ja, binnenhuis door de jaren heen wel heel veel bussen verbruikt.

  98. Normaal gesproken krijg ik bij een muggenbeet een kein rond vlekje, na een uurtje er af blijven is het weg. Maar nu ben nu in de Biesbosch geweest en lek gestoken: grote rode vlekken en een enorme jeuk! Al een week lang en heb echt moeite om ze niet kapot te krabben. Is er soms een nieuweling op de markt? Ze zijn wel zo klein dat ik ze niet zie…

    • Beste Nary, Bedoel je dat de muggen zo klein zijn dat je ze niet hebt gezien? In dat geval lijkt het me waarschijnlijker dat je honden- of kattenvlooien te pakken hebt. Muggen hoor en zie je namelijk meestal wel. Groeten, Paul

    • Is volgens mij inderdaad een tijgermug. Ze hebben mij ook helemaal lek gestoken. Het komt overeen met kenmerken van tijgermuggen: ze hebben witte puntjes/streepjes op hun lichaam en zijn overdag zeer actief. En de Biesbosch zit er vol mee.

  99. Na jaren onder de muggenbeten (14 dagen jeuk per beet) heb ik sinds vorig jaar het middel “Insectoral” gevonden. Dit jaar nog geen beet gehad. Beginnen met 3x daag 2 tabletten en na 5 dagen afbouwen naar 3x 1. Later neem ik ’s morgen en ’s avonds 1 tablet. Voldoende om vrij te blijven van die vreselijke steken. Succes!

    • Beste, C.M. Kersting, Insectoral is eigenlijk ook gewoon een soort biergisttablet. De “werkzame” stoffen ervan zijn B-vitamines, zwarte bes en ginseng. Hoewel er meer mensen baat lijken te hebben bij biergist, laat wetenschappelijk onderzoek zien dat het niet werkt!? Nou ja, voor iedereen bij wie het werkt (of lijkt te werken), is het natuurlijk geweldig! :D

  100. Beste Nicole, Mij viel het ook al op dat de muggen de afgelopen 2 jaar steeds groter lijken te worden. Zouden onze inheemse muggenrassen langzaamaan worden verdrongen door grotere, uitheemse soorten (gallinippers tijgermuggen e.a.)? Of slurpen ze gewoon te veel bloed en zouden ze op dieet moeten? Ik krijg er hoe dan ook de kriebels van. :P

  101. Als de antihistamine niet goed werkt dan kun je nog Cultivate crème op de steekplaats smeren. Op recept bij de huisarts verkrijgbaar. Overigens mag je antihistamine wel het hele jaar dagelijks innemen. De vraag is alleen of je dat wilt. Je kunt er duf van worden.

    • Muggenbultje

      Betadine scrub op de muggenbulten helpt snel. Voorheen moest ik zelfs aan de antibiotica vanwege wondroos als antihistamine niet werkte, maar dankzij Betadine niet meer. Ook werkzaam: X-bite (gekocht in Griekenland). Wij hebben airco in de slaapkamer en zojuist nog 6 muggen met elektrische mepper doodgeslagen…

  102. Dank je wel voor deze nuttige informatie. Ik ga gelijk zo’n lamp proberen. Heb elk jaar weer erg veel last van muggen (watertjes in de buurt). Zelfs nu nog, begin november, vliegen ze rond in huis en steken ze. Ik gebruik al jaren een zeer effectief middel dat werkelijk alle muggen doodt: Anti-mug van Bayer (een stekker met verdamper). Werkzame stof schijnt Esbiothrin te zijn. Ik zet wel het slaapkamerraam op een kier vanwege de giftige aard van het spul en zelfs dan heb je geen last van muggen. Een bijzonder effectief middel, maar die lamp lijkt me voor mensen toch wel gezonder.

  103. De malariamug steekt als het donker is, maar bijvoorbeeld de tijgermug die dengue (knokkelkoorts) verspreidt, steekt overdag! Dit uiteraard niet in Nederland.

  104. Een airco werkt goed maar is uiteraard duur. En bij DEET is het belangrijk dat er laat ik zeggen minimaal 15% aan werkzame stof in de fles zit. Als ik anti-muggenspul opsmeer met iets van 7% DEET, dan werkt het niet.

  105. De auteur is slecht geïnformeerd wat betreft anti-muggen spray. Klopt echt niet dat je die niet binnenshuis zou kunnen gebruiken omdat het ook giftig zou zijn voor mensen. Ik gebruik al jaren Roxasect-spray tegen vliegende insecten en dat is juist uitsluitend bestemd voor binnenshuis en alleen giftig voor insecten en niet voor mensen. Je spuit het in de richting van de bovenhoeken van de kamer en de muggen leggen al gauw het loodje. En je hebt wel degelijk wat aan een spuitbuis als je ligt te slapen. Ik word namelijk altijd wakker van het gezoem van een mug en dan sta ik op en pak de spuitbus erbij. Even in alle hoeken spuiten en klaar is kees! Voor mij een ideaal middel!

    • Beste Marco, Het is niet dat ik slecht geïnformeerd ben, mijn standpunt verschilt gewoon van het jouwe. Ik kies er simpelweg voor om in mijn huis geen neurotoxines (zenuwgiffen) rond te spuiten en raad dit ook niemand aan. Muggensprays bestaan uit een samenstelling van meerdere van de volgende 6 pyrethrine-verbindingen: pyrethrine I & II, cinevine I & II en jasmoline I & II. Hoewel het hier om volledig natuurlijke en biologisch afbreekbare stoffen gaat, zijn ze niet ongevaarlijk. Ze zijn beduidend giftiger voor insecten en vissen dan voor zoogdieren, maar dat betekent niet dat ze volledig onschadelijk zijn voor mensen. Zo kan pyrethrine overgevoeligheidsreacties en allergische reacties veroorzaken. Je kunt er zelfs flink ziek van worden als je er veel van gebruikt. In enorme hoeveelheden (+/- 100 gram) is pyrethrine zelfs dodelijk voor mensen. Termen als ‘giftigheid’ en ‘schadelijk voor de gezondheid’ zijn dan ook uiterst relatief. Groeten, Paul

  106. Ik heb sinds mijn 8ste een muggen-allergie (ben nu 13) Ik slik daar medicijnen voor alleen heb nu een probleem… De muggenbulten worden altijd heel groot. Door mijn medicijnen niet meer. Alleen als de muggenbult bijna weg is. Komt hij heel groot weer terug! Ik heb verschrikkelijke jeuk! weet iemand wat ik hier aan kan doen?

    • Beste Eslie, Ik heb precies hetzelfde probleem. Ik nam voorheen ook een Aerius-tabletje (desloratadine) na een muggenbeet, en dan was er een hele tijd niks aan de hand. Zodra het antihistaminicum echter was uitgewerkt, kreeg ik alsnog de allergische reactie. De reactie werd dus enkel uitgesteld, niet voorkomen. Ik kan me voorstellen dat het kan helpen om in dat geval opnieuw een pilletje in te nemen (evt. net zolang tot de speekseleiwitten van de mug door je lichaam zijn opgeruimd). Helaas is dit geen oplossing, want je mag niet onbeperkt antihistaminica innemen. Het staat me bovendien tegen om veel antihistaminica te gebruiken, daarom ben ik helemaal gestopt met de pilletjes. Ik heb ook allerlei “natuurlijke” middeltjes geprobeerd om de zwelling tegen te gaan, maar ik heb tot nog toe niks werkzaams gevonden. Wellicht hebben andere bezoekers een oplossing…

    • Hoi Paul, Op wat voor manier reageer jij allergisch op muggenbeten? Ik ben ook al van kinds af aan allergisch (dikke bulten of plakkaten, m’n hele hand dik of m’n oog tijdelijk dik), maar nu heb ik een nieuwe allergische reactie: rode vlekken over mijn hele buik, borst en rug, dus niet alleen rond de muggenbeet en erge jeuk. Nu ben ik bij de huisarts geweest en zij zegt dat dit niet door een mug kan komen, maar dat ik waarschijnlijk allergisch gereageerd heb op iets in mijn eten. Ik denk echt dat het door een muggenbeet kwam. Heb jij hier ervaring mee? Denk je dat die rode vlekken door een muggenbeet kunnen komen? Dank alvast! P.S. Wat is dit trouwens voor site? Ik zie nergens wie of wat erachter zit.

    • Beste Metha, Ik reageer op de eerste manier die je beschrijft. Met een beetje geluk blijft het bij dikke plakkaten en in het ergste geval wordt ik een michelinmannetje. Als kind zwelde ik op totdat de huid strak stond en er geen speling meer in zat. Dan kon ik geen schoenen meer aan, trokken mijn oren krom, zaten m’n ogen dicht en kon ik m’n vingers niet meer bewegen. Met rode vlekken heb ik geen ervaring, maar ik hoor en lees van anderen dat een muggenallergie zich ook anders kan uiten, bijvoorbeeld met blaren, blaasjes of vlekkerigheid. Of dit ook echt door de speekseleiwitten van muggen wordt veroorzaakt (of wellicht een kruisreactie met iets anders (medicatie/voeding/pollen etc.)) kan ik niet zeggen. Dat de vlekken over buik, borst en rug verspreiden heb ik overigens nog nooit gehoord! Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat dat door een mug kan komen. Als je nog een keer zo’n uitbraak krijgt goed opletten of je “toevallig” weer gestoken bent door een mug of misschien hetzelfde hebt gegeten als de vorige keer… Deze site is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. De site was tot voor kort PrettyHealthy.nl en is sinds kort overgegaan in Gezondr.nl. Er wordt nog druk gewerkt aan de homepage en het menu, dus binnenkort vind je op die 2 plekken meer algemene info over deze site. Groeten, Paul

    • Okee, dank voor je info! Goed om te weten, aangezien jij hier inmiddels veel ervaring mee hebt. Misschien komt het dan toch door iets in mijn eten. Of misschien wel een combinatie. Ik zal erop letten.

    • Nog een vraag: ik heb nu ook een anti-histamine gekregen (desloratadine-tabletten) tegen die allergische reactie (die volgens de huisarts dus niet door een mug kan komen), dus interessant jullie informatie. En ik ben benieuwd wat jij tegen (veel) histamine hebt?

    • Ik gebruik Aerius. Dat is de merknaam van een medicament, ook met de werkzame stof desloratadine. Dus in de basis hetzelfde als wat jij voorgeschreven hebt gekregen.

    • Hoi, ik heb ook altijd last van supergrote muggenbulten die enorm jeuken. Zodra je ‘m voelt, proberen niet te krabben… Op een wattenstaafje wattenschijfje Tea Tree Olie doen en dat erin wrijven… Neem een koud washandje of doekje en leg het erop. Bij mij verdwijnen die grote schijven dan en slinken. Tea Tree Olie helpt erg goed tegen ontstekingsreacties en het is 100% natuurlijk. :D

    • Mijn tip bij jeukende muggenbulten: tandpasta. Helpt mij erg goed (ben niet allergisch, maar ben wel ‘lekker’ voor muggen en krijg grote jeukende bulten). Om muggen uit de slaapkamers te houden gebruik ik deze zomer voor ’t eerst een doosje van Picksan. Schijnt natuurlijk te zijn. Ruikt een beetje naar kaneel. Het verdrijft de muggen uit de ruimte, dus met open deur of raam gebruiken. Ik sluit het doosje overdag, dan gaat het langer mee.

  107. Ik dacht het gisteravond goed voor elkaar te hebben en zat lekker bij de buren buiten met een lange broek, vestje met lange mouwen én anti-muggenspul met behoorlijk wat DEET erin, prikken de muggen me ‘gewoon’ door de stof van mijn broek heen! Resultaat: een enorm jeukend ‘plakkaat’ op m’n dijbeen. Ik ga zo maar anti-histaminetabletjes halen… Helpen ze nu niet (meer), dan wellicht een volgende keer.

  108. Nog een tip, elke keer als iemand uit m’n familie naar Spanje gaat, nemen we daar muggenstekkers mee met een soort van rechthoekige plaatjes die erin gaan. Ze zijn blauw en er staat ‘Fogo’ op de muggenstekker. De stekker wordt warm en dat verspreidt een sterke en best aangename geur, bij mij vallen de muggen binnen no time dood op bed. Heb er al ruim 10 jaar profijt van en word zelden tot nooit geprikt, alleen als de stekker niet aan staat word ik lek geprikt.

    • Vroeger hadden we in Nederland ook van die anti-muggenstekkers (met flesjes eraan) die echt werkten, van Vapona o.a. Die zijn hier jaren geleden verboden omdat sommige mensen ze blijkbaar 24 uur per dag in babykamers aan lieten staan. Toen heb ik nog snel even een flinke voorraad ingeslagen. Die is inmiddels op, maar gelukkig zijn die stekkers, met flesjes eraan of tabletten erin, nog in bijna alle andere landen te koop. In Nederland kun je tegenwoordig nog wel van die stekkers kopen, maar nu zijn de bijbehorende flesjes gevuld met een of ander soort citronella die geen enkel effect heeft.

    • Beste Yvonne, Muggenstekkers die geurstofjes verspreiden werken echt voor geen meter. Muggenstekkers, bestaande uit een verdamper en een flesje gif werken (in bepaalde gevallen) inderdaad wel, afhankelijk van de exacte gifstof: imidacloprid, transfluthrin, bioalethrin, clothianidine, thiacloprid, acetamiprid, thiamethoxam, d-allethrin en ga zo maar door. De muggensoort moet er maar net gevoelig (en niet resistent voor zijn). Vaak gaat het bij dit soort gifstoffen om gesynthetiseerde vormen van natuurlijke stofjes uit giftige planten en bloemen. Muggen gaan dood wanneer ze lichamelijk contact maken met het gif (aanraking) of via ingestie (ademhaling). Hoewel men nog altijd beweert dat deze gifstoffen in kleine hoeveelheden volkomen veilig zijn, zijn er in het verleden al tal van dit soort producten van de markt gehaald uit “voorzorg”. Uiteindelijk duiken er altijd weer aanwijzingen de kop op dat dit soort gifstoffen wel degelijk een carcinogene (kankerverwekkende), genotoxische en/of neurotoxische invloed hebben op mensen. Bij muggen ontregelt zo’n verdamper met flesje gif de hersenen en het zenuwstelsel. Het insect krijgt een enorm overschot aan prikkels te verduren, vecht een korte doodsstrijd en sterft. Bij mensen gebeurt dit op “microscopisch” kleine schaal, maar dat maakt jet nog niet gezond. Hoewel de concentratie aan gifstoffen van goedgekeurde muggenstekkers ver onder het wettelijk toegestane maximum blijft, is het op geen enkele manier veilig of risicoloos te noemen. Je ademt immers puur gif in… maar omdat de hoeveelheid relatief klein is, merk je er niet direct iets van. Wat er echter op de langere termijn en ongemerkt op celniveau met je lichaam gebeurt, is nog maar de vraag. Dit kan ook pas over 10 of 20 jaar duidelijk worden. Om die reden ben ik totaal geen fan van insecticiden/pesticiden, en al helemaal niet van een continue verspreiding ervan binnenshuis. Groeten, Paul

    • N.a.v. de reactie van Paul op mijn berichtje: ik ben ook niet bepaald dol op insecticiden en gebruik die flesjes alleen maar af en toe ’s nachts, als er ondanks alle horren en andere voorzorgen toch nog een mug in de slaapkamer blijkt te zijn binnengedrongen. Overdag kan ik zien wat ik doe en dan houd ik het bij de elektrische vliegenmepper. Overigens ga ik nu de muggenstekker met blauwe Led-lamp uitproberen die bij de Lidl momenteel in de aanbieding is. Ben benieuwd of die werkt.

  109. Goede tips – maar in huis heb ik gewone goedkope plakhorren (klittenband) en eucalyptus olie met citroen in een brander (volatile) werkt uitstekend! De deur heeft een magneethor en daar komt zelden een mug doorheen. Voor buiten – een tante van mij nam op safari cranberry tabletten tegen blaasontsteking, en dat hielp bij haar ook tegen muggen – niet één keer gestoken. Ook had ik vroeger een spray van Avon (geen muggenspray, maar bodyspray met munt) die uitstekend werkte. Helaas wordt die niet meer verkocht. Helaas verder nog geen vervanger gevonden. :(

    • Van Avon is er wel degelijk een spray die goed werkt tegen muggen en tegelijkertijd je huid verzorgt (2 muggen in één klap, laten we maar zeggen). ‘Avon Skin So Soft Original Dry Oil Body Spray 150ml / 250ml Insect Repellent’.

    • Ook de werkzame stof in dit middeltje is citronellol oftewel citronella. Vrij vertaald zegt de producent van ‘Avon Skin’ het volgende: “Vanwege het actieve ingrediënt citronellol wordt geloofd dat dit product kan helpen om muggen af te stoten”. Dat ‘Avon Skin’ daadwerkelijk muggen verdrijft, dat het muggenwerende effect gebaseerd is op onderzoek of door wie dit wordt geloofd staat er helaas niet bij. ;)

  110. Armbandjes en citronella werken volgens mij helemaal niet, ik heb net zelf een tweede muggenlamp gekocht die ook een kleine hoeveelheid CO2 uitstoot. Ik hang hem op de slaapkamer van de kleine. Wat zal ze lekker slapen. :-)

  111. Een ventilator werkt prima tegen muggen. Richt de luchtstroom niet op je lichaam maar juist iets daarboven. Dit heeft niks te maken met het feit dat muggen “prettiger” zouden vliegen als het windstil is maar omdat de turbulentie die een ventilator veroorzaakt de mug “blind” maakt voor lichaamsgeur en het verschil in CO2. M.a.w. de mug kan je nu niet meer lokaliseren.

    • Totaal mee eens, ik merk ook dat een ventilator erg goed werkt. Wanneer ik bij mijn vriendin ben, dan wordt ik lek gestoken, soms wel 21 muggenbeten op 1 hand (het is daar echt een plaag) en als de ventilator aanstaat helemaal niks.

  112. Vitmanine B is hetzelfde als biergist en zou dus niet moeten werken als ik het stukje mag geloven. Sinds dit voorjaar slik ik biergisttabletten en totaal geen enkele muggenbult meer. Normaal zit ik onder en ook niet van die kleine bultjes. Het mag dan misschien niet bij iedereen werken… maar bij mij werkt het perfekt.

    • Paul (Redactie)

      Ik verwacht eigenlijk dat het puur toeval is. Men heeft namelijk tal van onderzoeken gedaan naar vitamine B1 (thiamine/biergist/yeast-extract) als anti-muggenmiddel en heeft tot nog toe geen enkele werkzaamheid kunnen vaststellen. Zie ook: Ives A.R.; Paskewitz, S.M. (June 2005). “Testing vitamin B as a home remedy against mosquitoes” + Strauss WG, Fenley WR. (2005). “Vitamin B1 is not a systemic mosquito repellent in man”.

  113. Zit je niet thuis, maar veel buiten, en wil je niet gestoken worden? Haal bij de HEMA vitamine B en de muggen steken je niet meer! Tip:begin een paar dagen eerder met slikken. En je (eventuele) partner ook, je lichaamsgeur verandert iets… Maar ik heb het ervoor over! Vooral in de tropen, ideaal!

    • Ik ben blij voor jou dat de vitamine B werkt. Ik slik echter vanwege mijn ziekte dagelijks 2 x 100 mg B-complex (dat is dus van alle B-vitamines 200 mg (alleen foliumzuur is minder)). Dit is absurd veel, maar in een kamer vol mensen ben ik nog steeds de enige die aantrekkelijk wordt gevonden door de muggen.

  114. Vroeger werd ik bijna nooit gestoken. Anderen waren schijnbaar lekkerder dan ik. Tegenwoordig word ik dagelijks gestoken. Áls ik vroeger al werd gestoken, kreeg ik zo’n mooie rooie muggenbult, waar ik een paar dagen last van had. (Normale bult i.m.o.). Nu ben ik een alleenstaande man en word ik dagelijks gestoken. Meestal op mijn handen en voeten, ook al slaap ik nagenoeg naakt. VRAAG 1: Heeft iemand hier een verklaring voor (over de prikplek dan: handen/voeten)? De muggenbulten die ik tegenwoordig heb zijn ook anders dan vroeger. Vroeger jeukten ze enorm (rood bultje waar je zo goed een kruisje in kon zetten) en had ik daar enkele dagen last van. Nu zien de bulten eruit als een witachtig schijfje met een diameter van zo’n centimeter. Het jeukt niet, maar het is meer een branderig gevoel. Hier word ik wakker van. Na een uur of wat is dat gevoel verdwenen, twee uur later is de zwelling ook weg. VRAAG 2: Herkent iemand deze verschijnselen en is het überhaupt afkomstig van een muggensoort? Zo ja, welke mug is de boosdoener? Ik ben al enkele jaren op zoek naar deze info, maar ik krijg niets gevonden. Alvast bedankt voor het meedenken! Oh ja… Ik heb ooit ook gehoord dat een mug maximaal eenmaal per dag kan steken, doordat een mug na een steek al verzadigd is. Klopt deze bewering? (Goed artikel overigens. vele malen betrouwbaarder dan een bijsluiter!)

    • Paul (Redactie)

      Afhankelijk van jouw definitie van ‘succes’. De kans op een uitgebrande woning lijkt me namelijk vrij groot. Wat mij betreft: NIET proberen.

  115. Ik heb ook een zware muggenallergie. Op Curaçao ben ik er mee naar de dokter gegaan omdat ik lek geprikt was en dikke blaren, enorme brandende zwellingen en koorts had. Ik heb anti histamine gekregen en de allergische reactie verdween heel snel en de bulten trokken na een paar dagen weg. De anti histamine is gewoon verkrijgbaar bij de drogist als hooikoortstabletjes en ze gaan nu standaard mee op vakantie. Wel iedere dag een tabletje slikken! Het houdt overigens de muggen niet weg, dus er moet wel steeds op tijd gesprayd en gesmeerd worden anders ben ik alsnog de klos…

  116. Jammer dat iets als citronella zo hard wordt afgeschoten. Daarmee beweer je eigenlijk dat de mens al tienduizend jaren iets gebruikt wat niet zou werken. Het is alleen wel zo dat je de complete etherische olie moet gebruiken. Fabrikanten gebruiken vaak een gezuiverde stof uit de olie: citronella. Daar went een mug te snel aan. De complete olie bevat honderden stoffen en werkt goed als de concentratie in de lucht hoog genoeg is (er een sterke geur hangt). Dat gaat inderdaad niet lukken met een polsbandje citronella. Ook een citronella stekker bevat niet de complete olie omdat het verwarmingselement dan vervuilt, etc. Kattenkruidolie werkt zoals je in punt 8 beschrijft, het overbelast het CO2 orgaan van de mug en is 100% natuurlijk. Nog weinig verkrijgbaar in Nederland maar veel in de VS. In Nederland heb ik alleen de muggen weg geurgel gevonden waar kattenkruidolie in zit en daar ben ik zeer tevreden over. Dus natuurlijk kan wel.

  117. Ik heb ook altijd vreselijke last van muggen en word er ieder jaar weer compleet gestoord van. Nu is het zo dat ik twee avonden per week op een sportveld sta. Dan is het lastig om je te beschermen tegen de muggen. Ik ben kennelijk ook ‘de lekkerste’ van het veld, want ze komen allemaal naar mij toe. Ik word gestoken waar ik bij sta. Ik reageer jammer genoeg ook erg heftig op de steken. Momenteel heb ik een knalrode bult met een doorsnede van zo’n 4/5 cm. Ik wil de strijd aangaan en ben nu op zoek naar het allerbeste goedje dat ik op kan smeren/sprayen voor de trainingen. Suggesties? Alvast bedankt!

    • Anti histamine werkt prima bij de heftige reacties! Is verkrijgbaar als hooikoortstabletjes bij de drogist. Na een half uur trekken de ergste reacties al behoorlijk weg! Helpt niet om de muggen op afstand te houden! Als je het preventief slikt, heb je wel de normale muggebult, maar niet van die enorme lelijke en brandende schijven.

  118. Echt leuk om al die ervaringen en reacties te lezen. Als reactie op de vraag van Daan: aan het eind van het seizoen leggen alle vrouwelijke muggen eitjes om te overwinteren – deze zijn heel sterk en kunnen extreme weersomstandigheden overleven. Zodra de temperatuur wat omhoog gaat – of wanneer de eerste zonnestralen doorbreken komt een gedeelte uit en start de hele cyclus weer opnieuw. De overlast en problemen die we hiervan ondervinden (ook veel ziektes die onder dieren uitbreken) zullen in de komende jaren steeds grotere vormen aannemen. Hier is alleen wat aan te doen wanneer dit gecontroleerd wordt aangepakt – iets wat door overheden zal moeten worden gestructureerd en gecoördineerd. Met vriendelijke groet, Cor

  119. Mijn slaapkamer was vannacht voor ’t eerst sinds het najaar weer muggenvrij… Yay! Waarom verdwijnen muggen ’s winters en komen ze dan met zovelen weer terug als het warm wordt? Is er niks om de hele muggen-populatie voorgoed te verdelgen? Bij mij werkt trouwens een muggenlamp het beste, maar omdat ik niet kan slapen met het raam dicht wordt ik toch best vaak gestoken.

  120. Heb de laatste tijd weer veel last van muggen. heb nu een muggenlamp (merk BliZzz), kan alleen niet slapen met een lamp. zet hem dus twee uurtjes aan op m’n slaapkamer voordat ik ga slapen en zet hem daarna snachts in de keuken, bevalt prima dat apparaat ;-)

    • Peters J, Ik heb een vraagje over de Blizz lamp want ik zit erover na te denken om die aan te schaffen; ik woon aan de waterkant, kan geen hor op mijn raam plaatsen en heb hierdoor erg veel last van muggen. :( Mijn vraag… Maakt de lamp een irritant (zoemend of brommend) geluid als je ‘m ’s nachts in de kamer aanzet als je gaat slapen? En werkt het apparaat goed? Worden er naar jouw idee veel muggen gevangen? Zou je ‘m aanbevelen? Ik hoop wat te horen van je. :) Groetjes, Sarina

    • Hoi Sarina, Ik heb bij de Xenos een plakhor gekocht, kost 3 euro en bij mij werkt ie perfect! Bij Action verkopen ze ‘m ook, maar deze plakt minder goed. Gewoon de kozijnen (mijne zijn van metaal) goed schoonmaken en ontvetten met wasbenzine, en met een beetje proberen zit ie superstrak en blijft ie goed zitten! Succes & groeten, Jeroen

  121. Ik slik de mug tegen muggenprikken. :) Homeopathische korreltjes: Culex Pipiens. Informeer maar eens bij een homeopaat.

    • Gadverdamme! Ik heb ff rond zitten zoeken op culex pipiens granules… Dan eet je dus gewoon muggen om muggen van je lijf te houden. Dan incasseer ik liever een aantal fikse muggenbulten! Ik kan overigens niet vinden waar je die dingen ook echt kan bestellen.

    • Hoi wilma, ik zoek me al jaren suf naar culex pipiens pillen, korrels, extract, whatever! Hoe kom je eraan en hoe heet het precies? Vroeger zat dit in de Biotisan-tabletten en het werkte verbluffend goed! Ik zat aan een vijverrand, muggen kwamen eraan, en echt… op 20 cm afstand maakten ze rechtsomkeert! Helaas zit het er bij Biotisan niet meer in. Waar kan ik het krijgen? Bedankt!

  122. Ook ik ben al jaren allergisch aan muggenbeten en heb er momenteel 5 op 1 been: harde, rode, warme en pijnlijke schijven. Heb ook van alles en nog wat geprobeerd. Ik doe er ijs op en smeer er de gel van (verse) aloë vera op, deze verzacht de pijn en geeft een iets frisser gevoel. Ik heb een zelfgemaakte calendula-zalf en die werkt verzachtend, misschien heeft iemand hier ook baat bij. Verder neem ik nog weleens Xyzall of Zyrtec.

    • Wat mij helpt is zo’n Afterbite for kids. Verder helpt ook bijna niets. Gr. Ester

    • Ben ook allergisch. Ik kreeg eens de tip om Primatour (ofwel cinnarizine) te nemen. In de bijsluiter staat inderdaad dat het ook gebruikt kan worden voor allergische reacties. Ik nam ook al Xyzal maar cinnarizine helpt mij veel beter.

  123. Iemand die me kan vertellen waar je goedkope muggen-horren voor ramen kan kopen? Ze moeten op maat, maar ik zie ze nergens onder de 70/80 euro p.s. Muggen kunnen toch niet door door de gaatjes in gewone horren voor vliegen?

    • Hallo, Weet je wat je eens moet proberen als je gestoken bent door een mug? Een druppel van je eigen plas erop doen… Nog geen twee minuten later is de jeuk weg! Heb er nog geen patent op, haha.

    • Beste Peter, Als je meer eiwitten eet dan je lichaam kan gebruiken voor opbouw en onderhoud van cellen en weefsels, wordt het restant aan aminozuren afgebroken. Bij de afbraak van eiwitten ontstaat ureum, en ureum wordt op zijn beurt omgezet in ammoniak en via de urine geloosd. Dus hoe meer eiwitten (vlees, eieren, zuivel e.a.) je eet, des te meer ammoniak je urine bevat. Ammoniak is de stof in urine die jeuk tegengaat, dus wellicht is het een hygiënischer alternatief om “gewoon” een wattenschijfje met ammoniak op je muggenbult te deppen. Maar ieder zo zijn methodes… :P Groeten, Paul

    • Als je zelf je kozijntjes/rasters maakt voor je muggenhorren, kun je goedkoop gaas kopen bij de Gamma in België. In Nederland weet ik niet…

  124. Esther Verhagen Reageer

    Ik ben ook allergisch voor muggen. Die apparaatjes voor in het stopcontact heb ik heel veel gehad, maar regelmatig gingen er muggen bovenop zitten. Ik heb ook een insectenlamp/muggenlamp en die bevalt prima; volgens mij is die merkloos. Er vliegen elke avond wel een paar muggen in. Ik heb geen horren of klamboe, maar daar ga ik binnenkort ’s voor rondkijken. Vleermuizen in huis lijkt me een beetje zielig :)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.