Overmatig transpireren, bijna niets is vervelender dan natte plekken en zweten onder je oksels… En dat geldt al helemaal als het overmatig transpireren ook nog een zweetgeur veroorzaakt. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt proberen om okselzweet te voorkomen en tegen te gaan. In dit artikel vind je de beste tips tegen zweten en een zweetgeur op een rijtje.

Tip 1: Zweetlucht voorkomen door tweemaal daags wassen

Was je oksels twee keer per dag met PH neutrale zeep als je last hebt van overmatig zweten onder de oksels. Hiermee verwijder je de bacteriën die de zweetgeur van overmatig transpireren veroorzaken.

Tip 2: Zweetgeur uit kleding halen

Draag je kleding niet twee dagen achter elkaar, maar was ze na één dag. Als je eenmaal een zweetlucht in kleding hebt, dan is dit bijna niet meer te verwijderen. Ga dus niet aan de gang met deo en andere middeltjes om de zweetgeur uit kleding te halen, maar stop je kleding gewoon vaker in de was als je last hebt van zweten onder de oksels.

Tip 3: Anti-transpirant tegen okselzweet

Gebruik een anti-transpirant en geen deodorant tegen oksel zweet. Anti-transpiranten bevatten stoffen die ervoor zorgen dat je zweetklieren minder actief werken. Deodorant is alleen voor het voorkomen van nare zweetgeur onder je oksels. Onder andere Odorex, FA en Nivea hebben anti-transpiranten tegen okselzweten in hun assortiment. Een krachtiger middel tegen okselzweet is Syneo-5.

Tip 4: Let op je eten & drinken t.a.v. zweetlucht

Vermijd het eten en/of drinken van cafeïne en alcohol als je zweten wilt voorkomen. Cafeïne en alcohol zijn grote boosdoeners als het gaat om transpireren. Dit komt omdat je hartslag erdoor verhoogt en je lichaam zichzelf vervolgens koel wil houden door te zweten, vooral ook onder de oksels.

Tip 5: Zweten voorkomen door conditie opbouwen

zweetgeur oksels zweetGa vaker sporten of doe een andere activiteit waardoor je flink gaat zweten . Door een betere conditie is je standaard hartslag lager en transpireer je minder erg. Je zult dan dus minder last hebben van een zweetgeur en zweten onder de oksels.

Tip 6: Okselhaar scheren tegen zweetgeur

Scheer ook als man je okselhaar. De meeste vrouwen scheren hun oksels, maar veel mannen niet. Juist het okselhaar kan eerder een zweetgeur veroorzaken. Het scheren van je oksels helpt overigens niet tegen de hoeveelheid vocht (okselzweet), het houdt alleen de zweetgeur langer op afstand.

Tip 7: Okselzweet door stress

Helpen al deze maatregelen tegen overmatig transpireren en zweten voorkomen niet? Ga dan na of je niet te veel stress hebt, nerveus bent of andere angsten hebt. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je overmatig veel zweet onder de oksels. Je kunt in dat geval terecht bij je huisarts.

Tip 8: Overmatig zweten oksels door hyperhidrosis

Het is ook nog mogelijk dat je hyperhidrosis hebt. Dit is een aandoening waardoor je vrijwel altijd te veel transpireert, ook al is het buiten steenkoud. Als je vermoedt dat je deze aandoening hebt, ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een specialist waar je bijvoorbeeld Botox injecties kunt krijgen tegen oksel zweet en de bijbehorende zweetgeur.

Heb jij nog tips tegen okselzweten en wat helpt bij jou om een zweetgeur te voorkomen? Deel jouw ervaringen en tips hieronder!

80 Reacties

 1. Bedankt voor de tips! Ik ben zelf net 21 en heb al meer dan 3 jaar last van overmatig zweten onder mijn oksels. Gebruik momenteel shirts met ingenaaide okselpads, helpt voor mij goed.

 2. Al sinds mijn puberteit zweet ik veel onder mijn oksels en het stinkt. Door de tijd heen allerlei deo’s en antitranspirant geprobeerd, niks hielp. Ik heb een tijdlang veel overgewicht gehad, ik dacht dat dat misschien e.e.a. erger maakte. Maar nadat mijn eetstoornis was opgelost jaren later bleek ik nog evenveel te transpireren en dus te stinken als eerst. Afgelopen jaar heel sterke medicatie moeten gebruiken (anti epileptica) tegen zenuwpijn, dat verergerde alles nog meer. Vorige week gaan googelen en las over dat als je bacteriën op je huid doodt, je het allergrootste deel van de oplossing hebt als de andere tips die ook in het artikel op Gezondr staan niet helpen. Dat kan met deppen met alcohol 70% of 96%. Ik had nog Odorex extra dry crème liggen dus die smeer ik erna op. Resultaat: mijn oksels blijven droog, en zelfs aan het eind van een drukke dag ruik ik niets! Bijna te mooi om waar te zijn! Weg met onzekerheid en schaamte over mijn sterke, vieze lichaamsgeur! :-)

 3. Onze ervaring met de Blue Magic Ball zijn erg goed. Ik heb veel last van transpiratiegeur en zelfs na het wassen wilde de geur niet echt verdwijnen. Deze bal schijnt m.b.v. echte zilver ionen alle bacteriën uit je textiel en wasmachine te vernietigen waardoor ook de zweetgeur vernietigd wordt. je doet er ongeveer een jaar en het gevolg is dat de blouses en (bamboe) sokken twee keer zo lang gedragen worden zonder te stinken. Het is dus ook nog goedkoper en milieuvriendelijker.

 4. Aanbieders van bamboe Reageer

  Wat erg goed helpt is gebruik van onderkleding van nieuwe textielsoorten zoals Bamboe, Modal en Tencell. Ik wil hier proberen commerciële intenties te vermijden, maar een ieder in dit forum een oprecht advies te geven. Ik ben van 3V Underwear. Samen met een aantal andere professionele concullega aanbieders proberen wij de afgelopen jaren oplossingen te bieden door juist onderkleding aan te bieden die overlast door zweten / transpiratie te bestrijden. Wat ons betreft google je bijvoorbeeld op onderkleding van bamboe, en probeer je een partij waarvan je denkt dat die het beste bij je past. Dat hoeft dus niet een ons te zijn.

  • pH-neutrale zeep heeft een zuurgraad c.q. zuurtegraad die gelijk is aan de menselijke huid bij kamertemperatuur; in feite betekent het dat er sprake is van een pH-neutraal-geproduceerd schuimmiddel… Op zich is dat een uitstekend streven, maar daarmee ben je er eigenlijk nog niet. In het gunstigste geval dient de zeep ook nog eens vrij te zijn van agressieve wasmiddelen en chemisch-synthetische conserveringsmiddelen, parfums, kleurstoffen en bijproducten. Kies bijvoorbeeld voor natuurlijke en duurzame glycerinezeep. Google gewoon eens op “100% natuurlijke zeep”…

 5. Ach, die zweetgeur is een echte obsessie geworden de laatste jaren, overdreven, belachelijk en onnozel. Een mens stinkt nou eenmaal, als je daar al niet tegen kunt ben je toch maar een slappeling

  • Nee hoor, het is echt niet zo dat “een mens nu eenmaal stinkt”. Dit heeft deels te maken met lichamelijke hygiëne en verzorging en daarnaast met de samenstelling van iemands huidmicrobiologie. Dus welke bacteriën in welke verhouding op iemands huid voorkomen. Mensen kunnen op allerlei manieren een positieve bijdrage leveren aan hun lichaamsgeur, dat heeft niets met zwakte te maken. Dat jij persoonlijk ervoor kiest iedere willekeurige lichaamsgeur voor lief te nemen, is een ander verhaal…

 6. Hebben jullie ook wel eens gedacht aan botox tegen overmatig transpireren onder de oksels. Ik heb dat een tijdje geleden laten doen en ik kan het zeker aanraden! Het werd ook nog vergoed ook!

  • Ik heb zelf ook last van overmatig zweten onder de oksels en ik had het ook eerder gehoord dat botox een goed middel is tegen zweetoksels. Blijft botox lang zitten en was het injecteren pijnlijk?

  • De botox blijft ongeveer een jaar in de oksels zitten geloof ik, maar ik moet het zelf ook even afwachten wanneer het is uitgewerkt. De eerste botox-prikjes zijn een beetje vervelend, maar pijnlijk vond ik het niet.

  • Dank je wel voor je reactie. Ik had gelezen dat je sneller terug moest komen voor nieuwe botox, maar een jaar is best lang. Misschien toch maar eens een afspraak maken? Heb jij nog aanraders?

  • Ja, ik moet het nog wel bekijken hoelang de botox daadwerkelijk blijft zitten hoor. Ik ga in ieder geval over twee maanden weer op controle. Ja, een eerste afspraak is vaak gratis en dan geven ze je ook advies. Ik ga zelf naar Cosmetisch Kliniek Dokter Frodo, deze zit in Amsterdam. Dus mocht je in de buurt wonen dan kan ik het zeker aanraden.

  • Aha, oké, dankjewel! Ik woon in Amersfoort, dus Amsterdam is goed te doen! Ga eens een kijkje nemen. Bedankt voor je advies over zweetoksels in ieder geval!

  • Welke verzekering heeft deze anti-zweetbehandeling voor jou vergoed? Ik ben ook aan het kijken naar de mogelijkheden.

 7. Dr Heydendael dermatoloog Reageer

  Er is een nieuwe behandeling met blijvend effect tegen overmatig zweten in de oksels. Het heet miraDry, een niet-invasieve procedure die axillair zweten blijvend vermindert. Wij passen het geruime tijd toe in ons ziekenhuis Haarlem Hoofddorp. Goed om verhalen van mensen op deze website te lezen, samen helpen we hyperhidrosis uit de taboesfeer te halen.

 8. Hallo, Ik heb echt last van zweethanden en zweetoksels. Ik heb een spray die ik gebruik, maar het helpt niet. Ik ben naar de dokter gegaan, maar er is niks wat je ertegen kunt doen. Als ik naar het bord ga of iemand een hand moet geven, schaam ik me echt. Als ik voor de klas sta, zijn m’n handen kletsnat en ik ruik niet zo heel lekker. Weet iemands misschien wat je ertegen kunt doen of wat je kan kopen (het liefst goedkoop) of wat je zelf kan maken? Weet iemand waar je pads kan kopen en hoeveel ze kosten? Ik haat zweet! :( Groetjes…

  • Alexander kaan

   hi een vriendin van mij had dit ook, zweetoksels, maar ook bij haar voeten, ze is zuster een geeft de hele dag handen, ze heeft uiteindelijk haar zweetklieren deels laten verwijderen geloof ik. er is wel degelijk iets mogelijk. het heeft overigens niet alles opgelost maar ’t is wel een stuk beter

  • De operatieve behandeling ‘endoscopic thoraxial surgery’ (ETS) en de ‘MiraDry’-behandeling bieden in bepaalde gevallen een definitieve oplossing tegen okselzweet. Excisie (wegsnijden) van huid of curettage (wegschrapen) van onderhuidse zweetklieren is inderdaad ook toepasbaar, maar dan wel uitsluitend in de oksels… Excisie of curettage van huid en/of zweetklieren veroorzaakt echter wel littekens in de oksels en het succespercentage van deze behandelingsmethoden tegen zweetoksels is vrij laag, waardoor veel kenniscentra en klinieken deze behandelingen niet aanbieden of verrichten.

 9. Hey, Ik ben nog maar 11 jaar en zweet heel veel en schaam me er erg voor. M’n vader en moeder weten het zelfs niet en elke dag hoor ik van een irritant meisje bij mij in de groep die altijd mooi wil zijn (verwend nest dus) steeds doe deo op, je stinkt heel erg en bla bla bla. En ik wil dat niet meer aanhoren. Hebben jullie misschien tips voor mij?

  • Ik vind het gedrag van je groepsgenootje erg laag, maar in feite is deodorant gebruiken helemaal niet zo’n gek idee. Als je een deodorant met actief antitranspirant/antitranspiraat gebruikt, scheid je minder zweet uit en ruik je er minder van. Hierdoor word je minder onzeker en nerveus, waardoor ook de fysiologische zweetproductie afneemt.

  • anoniempjuhhh

   Ik ben ook 11 en heb ook zo iemand in de klas. Ik gebruik nu HEEL veel deodorant, alleen nu ruik ik heel erg naar die deo, dus mijn tip: gebruik niet TE veel deo. :P :|

 10. ik heb last van zweetoksels, heel erg! Heb al van alles geprobeerd… Heeft er iemand nog een tip?

  • Er is een zeer effectief middel tegen (overmatig) transpireren, het heet Odaban.

  • Probeer eens de shirts van scabeau.com. Deze waren mijn redding.

 11. Ik zweet al mijn hele leven ‘normaal’ voor iemand die veel sport. Nu ik in de overgang ben vind ik mijn zweet vies ruiken, ook al douche ik twee keer per dag en gebruik ik een goede deo. Veel water drinken, groente en fruit eten helpt echt! Je zweet uit wat je binnenkrijgt… Zweten op zich is helemaal niet erg en juist gezond. Het is de vieze lucht die het vervelend maakt. Dus zorg dat je gezonde dingen eet en veel water drinkt.

 12. Bij de drogist is een deo crème te koop van Dove of Rexona. Deze zitten in een doosje en kosten tussen de €7 en €8. Lijkt duur, maar je doet zo 3 maanden met 1 verpakking. Fantastisch spul! Mijn oksels zijn nu superdroog en zelfs de volgende dag is het niet nodig om deo te gebruiken. Daarnaast moet je een scheutje schoonmaakazijn bij de wasmachine ingooien. Dit ruik je niet aan je was. Alle vieze geurtjes zijn verdwenen! Ik ruik met deze combo de hele dagen fris. Voorheen had ik na 10 minuten de eerste natte plekken in m’n shirt en deze begon ook vrij snel te stinken terwijl ik elke dag douche en schone kleren aantrek… verschrikkelijk, maar gelukkig verleden tijd!

  • in de douche je oksels met tandpasta wassen… en daarna tandpasta onder je osksels smeren… werkt alleen je shirtje kan er wel wit door worden… try and find out!

 13. Ik heb heel vaak zweethanden. Als iemand mij een high five wil geven durf ik dat niet omdat ik zweethanden heb. Wat kan ik hieraan doen?

 14. ik heb zelf ook erg veel last van zweetoksels en wat voor veel mensen hier een goede tip kan zijn als je heet doucht, dat je misschien eens moet proberen om de douche iets minder warm te zetten, de oksels wassen en na de tijd goed afdrogen en dan bijvoorbeeld iets gebruiken als antitranspirant. Ik had namelijk weleens dat ik na het douchen gewoon weer een vieze geur had. Voor mij hielp dit heel erg, ik hoop voor jullie ook.

 15. Antitranspirant Reageer

  Er is een uitstekend middel tegen (overmatig) transpireren zowel voor je oksels als voor je voeten, het heet Odaban. Odaban zorgt er voor dat je geen zweetplekken meer in je kleding hebt.

 16. Hi, ik heet Katie en ben 12 jaar oud. Ik heb last van zweetplekken onder mijn oksel en daar word ik gek van! Ik wil heel graag een kleurig shirtje aan of zo, maar ik ben bang voor die plekken… Ik ruik niet, het zijn alleen die donkere zweetplekken onder mijn arm. Weet iemand wat ik hier tegen kan doen? Het liefst heb ik gewoon een deo of een middeltje ertegen, geen bepaalde shirts of zo.

  • Directioner

   Gebruik Maximum protection van Rexona of Dove. Werkt uitstekend!

 17. Hallo Tom, ik ben Mario, aangename kennismaking. Ik las wat u voorstelde, ik heb namelijk ook vel last van zweet. Kun je mij ook adviseren? Groeten, Mario

 18. Hallo, Sinds mijn pubertijd heb ik enorm veel last van overmatig zweten onder de oksels. Echter, mijn moeder is apotheker, en op een dag vroeg ik haar of ze geen middeltje had hiervoor omdat ik er echt wel van afzag. Ze kwam thuis met een speciaal soort deodorant, Odeocare genaamd. Het is een echt wondermiddel! Eén keer per week is zelfs al genoeg, al werkt het bij mij soms twee weken, wat maakt dat ik met dezelfde deodorant soms enkele maanden verder kan. Een echte aanrader, vooral omdat je ook echt van het zweten verlost bent, en het niet enkel camoufleert d.m.v. patches en zo…

  • Ola Dries werkt dit ook tegen puberzweet met een sterke geur of alleen het vocht v/h zweet?

 19. Hallo, ik ben Charlotte 20 jaar en had erg last van mijn lichaamsgeuren. Voor m’n oksels ging ik van die okselpads proberen, maar daar kreeg ik uitslag van (door de lijm). Op een gegeven moment kwam ik op internet kleding tegen van Deoest om geuren naar buiten te voorkomen. Ik heb daar een shirtje en een onderbroek van gekocht. Pittige prijs, maar ik ruik helemaal geen vieze geuren meer! :) Ik ben er erg blij mee! Zeker een aanrader.

 20. Al jaren hoor ik mensen klagen over veel zweten en vieze zweetlucht. Toen zelfs een goede vriendin van mij er erg mee zat ben ik mij gaan verdiepen in dit onderwerp om met oplossingen te komen. Ik heb een nieuw product in Japan gevonden wat vieze luchtjes tegenhoudt. Ze verkopen het onder de naam “Deoest” en hebben daar al T-shirts, ondergoed en sokken van.

 21. Hee, Ik ben Nikki, 12 jaar, en ik zweet aan de rechterkant heel erg, maar aan de linkerkant bijna niet. En het is alleen vocht, er zit bijna geen geur aan. Zal het aan de puberteit liggen? En wat kan ik eraan doen? Gr.

 22. Hallo! Ik heb sinds mijn 8e al het probleem dat ik overmatig zweet. Ik was al vroeg in de pubertijd, dus vandaar. Nu ben ik 20 en vind ik vind het nog steeds verschrikkelijk als ik elke keer weer moet horen “Je ruikt naar zweet, gebruik deodorant”. Ik heb allerlei deo’s geprobeerd, ook verschillende antitranspiraat deo’s geprobeerd, maar heb tot nu toe nog niks gevonden wat helpt tegen het overmatig zweten en de zweetgeur. Ik gebruik nu een zalfje dat 20 euro kost wat 5-7 dagen moet werken, maar bij mij is 1 a 2 dagen ook echt het max wat ik eruit kan halen. Heeft iemand enig idee wat een beetje een goed product is wat redelijk lang helpt? Of iemand een ander idee wat kan helpen? Alvast heel erg bedankt voor de reacties!

  • Jammer dat ik je post niet eerder opgemerkt heb. Heb je dit probleem nog altijd? Post dan eens een e-mailadres waarop ik je mag contacteren. Ik heb een oplossing die je probleem voorgoed oplost (zonder botox of andere extreme experimenten). En nee, ik probeer je niks te verkopen hoor. Ik doe dit enkel uit sympathie (ik ben ook een zweter van nature).

 23. Hey! Ik heb ook dit probleem… Ik gebruik een speciale spray die je bij ’t Kruidvat kunt kopen voor 15 euro! Dit werkt goed tegen de onaangename zweetgeur en de vlekken in je shirt! Hoe het product precies heet weet ik niet zo goed, maar het zit in een blauw flesje. Elke dat fris je oksels wassen is dan natuurlijk nog wel zo fijn.

 24. Een handige tip is om geen synthetische materialen te dragen. Bij sommige mensen kan de huid hier niet tegen en gaat het als een reactie op het materiaal zweten. Nog een tip is om gewoon kleding aan te trekken waar je je lekker in voelt. Zodra je je meer op je gemak voelt, wordt het zweten ook minder!

 25. Ik ben 15 en zweet ook heel veel. Ben ermee naar een specialist gegaan omdat het te erg werd. Het enige wat hij kon doen was botox spuiten of opereren. Die operatie is niet goed, want dan ga je ergens anders heel hard zweten. Ik heb nu een product voor op mijn handen: Axitrans. Dit helpt wel om het zweten tegen te houden!

  • Azijn onder je oksels smeren en even in laten trekken. Het ruikt misschien eerst wat vreemd, maar als je je oksels wast, ben je binnen 3 dagen van de zweetgeur en vlekken af!

 26. Oké, een tip voor de vlekken onder je oksels: draag niet te strakke mouwtjes, luchtig materiaal, bij voorkeur katoen. Deo met antitranspirant. Elke dag je kleren wassen. Elke dag goed douchen met een milde douchegel. Okselhaar scheren is ook belangrijk (om de 2 a 3 dagen). Zorg er ook voor dat je jas die je vaak draagt regelmatig gewassen wordt, anders kan je door de jas gaan stinken; en let daarop bij het kopen of de jas gewassen kan worden. Zweetvoeten: na het wassen goed drogen en met Sudo crème insmeren (verkrijgbaar bij supermarkt). Dit is goedkoop en werk prima. Het gaat om de zink die erin zit… Doe dan wel lichte sokken aan, of doe het ’s nachts. Doe 2x per dag een vers paar sokken aan. Koop goede, lederen schoenen (of leren inlegzolen) en vervang deze regelmatig. Elke dag je schoenen laten luchten en de volgende dag een ander paar aan. Suc6!

 27. Hallo, Ik ben Rozemarijn… Ik ben nog maar 11, maar heb nu al last van heel veel zweten. Ik schaam me enorm hiervoor en heb het dus ook nog niet tegen mijn ouders verteld… Maar ik wil er zo graag vanaf! Hebben jullie nog meer tips die het liefst gratis zijn… En zonder een dokter op te lossen zijn… Super bedankt… Rozemarijn

  • Liever Rozemarijn, Je bent niet de enige hoor. Ik ben een paar jaartjes ouder en ik heb er ook last van. Wat het ergste is (bij mij dan), is dat volgens mij niemand het heeft. Daarom ga je je nog meer schamen (weet ik uit ervaring), maar ik heb het ook en ik leef nog steeds. ;) Soms heb je het idee dat al die tips niet werken en dat je het eigenlijk niet tegen je ouders durft te zeggen. Niks geks aan! Misschien is het wel verstandig om het te doen en misschien zit het ook wel in de familie. Wat misschien ook kan zijn, is dat je iets eet dat je lichaam niet “accepteert”, waar je lichtelijk allergisch voor bent. Het is alleen heel erg moeilijk om erachter te komen wat dat nou is, want je kan niet stoppen met álles te eten (duh). Ik heb er al heel lang last van en ik heb helemaal zelf dingen bedacht die tegen zweet zijn. zo ziet mijn dag er veilig en onbezweet uit… 1. ik ga ’s avonds niet te laat naar bed; vermoeidheid en stress werken zweten in de hand, dus probeer dit te voorkomen. Kijken je ouders je raar aan? Zeg dan dat je moe bent, helpt altijd! 2. ’s Ochtends sta ik op een vaste tijd op: zeven uur. Ik handel altijd iedere dag hetzelfde, zo breekt het zweet je niet uit. 3. ik was me onder mijn armen, met Dove (tip: om ook geen puistjes te krijgen, kun je ook je gezicht wassen vóór je je armen wast; doe dit zonder zeep). Daarna spray ik wat deo. 4. Ik doe een T-shirt aan en daarover een vest. Ik heb 9 vesten, waarvan 4 Adidas; het fijne van Adidas is dat het eigenlijk sportjasjes zijn (origineel). Ze absorberen dus heel goed zweet (nemen goed zweet op dus). Hierdoor zie je geen zweet, en de jasjes zijn heel hip! Helaas zijn ze wel duur, dus vraag er een voor je verjaardag. 5. ik ga naar school en blijf niet te lang met mijn jas hangen, maar ga zo snel mogelijk naar mijn kluisje (jij zit waarschijnlijk nog op de basisschool, dus jij gaat sowieso naar de kapstok) en doe mijn jas uit. Scheelt ook weer! En nog een laatste tip: maak je niet druk. niet iedereen is hetzelfde. Als je straks op de middelbare zit, zie je dat meer mensen hier last van hebben. Veel succes! Bij meer vragen kun je terug reageren. XX

 28. Bij mij is het geval dat ik vaak (niet altijd) zweet als ik sociaal contact leg, zoals op school op feesten en zelfs bij een SMS… Echter als ik thuis ben of ergens anders -en er niet veel sociaal contact wordt gelegd- zweet ik niet. Het jammere is dat als ik zweet er grote zweetvlekken ontstaan. Kan iemand mij enige tips hiervoor geven, zodat ik misschien wat rustiger ben bij sociaal contact of iets dergelijks. En nee, ik ben niet nerveus of bang om met iemand te praten…

  • Ik heb precies hetzelfde probleem. Heb je ondertussen al een oplossing gevonden?

  • Hoi Frank, Da’s onwijs moeilijk ja. Een tip is “pads”, een soort van pleisters die je onder je armen doet; je ziet er dan niks van. Een andere tip is: doe alsof diegene een boom is. Praat natuurlijk wel tegen hem/haar (hij is tenslotte wel een mens, maar het helpt). Als deze tip hierboven niet werkt, denk dan dat diegene in zijn onderbroek staat. Je gaat dan lachen en dan zweet je minder. Hihi :D X

 29. Het grote probleem is volgens mij dat je je al druk maakt over zweten, nog voordat je überhaupt hebt gezweet. Door deze stress en spanning ga je juist zweten. Zodra je een beetje zweet, schaam je je voor het feit dat je overmatig transpireert en voor de zweetvlekken die ontstaan. Vanwege je schaamte ga je nog erger zweten. Zodoende ontstaat een vicieuze cirkel. Ik denk daarom dat een groot deel van je zweet-probleem verholpen is zodra je je minder druk maakt, je het meer loslaat en je er niet meer voor schaamt… Al is dat natuurlijk onwijs moeilijk.

 30. Hey, Ik ben 19 jaar, heb geen okselhaar (weggehaald), maar tegen de tijd dat ik uit bad ben, mezelf heb afgedroogd en schone kleren heb gepakt, is mijn zweetgeur alweer terug. Hoe kan ik dit verhelpen? A.u.b. laat iets weten! Ik vind het verschrikkelijk. :(

 31. Ik ben 14 jaar en ik zweet heel de dag door , altijd aan mijn rechter-oksel, elders is er niets te zien. Mijn T-shirts zijn al bijna allemaal bestempeld met een witte cirkel bij de mouw.

  • Lieve Maxim, Ik heb dezelfde leeftijd als jij en ik weet hoe je je voelt. Je hebt natuurlijk gym op school en een tip is om hemdjes te dragen, ook als je bijvoorbeeld per se een wit T-shirt en een zwarte broek aan moet. verschrikkelijk hè? Nou, doe een hemdje aan, het helpt! Een andere tip is: koop Dove No White Stripes, die geeft geen witte vlekken af. Ik gebruik hem zelf ook en die is niet duurder dan de rest. :) X

 32. Ik zweet wel onder m’n oksels, maar het is niet echt nat… De geur blijft echter wel heel erg bij me. Wat kan ik hieraan doen? Het is best irritant voor de mensen om me heen. Ben zelf 26 jaar en moest m’n baan ervoor stopzetten en bij wat ik nu graag wil doen, word ik niet toegelaten door het k&%-bedrijf omdat ik naar zweet ruik en ik doe er echt alles aan! Snik, snik, snik.

  • Hoi! Misschien een goede tip: Goed je oksels wassen, goed laten drogen, daarna een goede deo met anti-transparant. En de kleding die je direct op je huid draagt moet je heet wassen, op minimaal 60 graden. Als je dit gewoon consequent blijft doen, ga je echt niet naar zweet stinken. Zo blijf je het voor, snap je!? Nooit overslaan, elke ochtend en als je ’s avonds weg moet… weer doen! Succes ermee, ik heb dit probleem ook…

 33. Ik ben 16 en heb al een paar jaar enorm last van overmatig zweten. Ik ben altijd heel erg bang voor zweetplekken en word daar ook zenuwachtig van, waardoor ik nog meer ga zweten. Ik doe altijd kleren aan waarop je de zweetplekken niet ziet, maar voel me wel heel erg ongemakkelijk. En vind het ook heel erg jammer. Ga denk ik binnenkort ook maar ’s naar de huisarts. Komt iemand dit bekent voor? Groetjes…

  • Ja… Ik ben nog maar 11, maar ik heb precies hetzelfde probleem! Ook dat ik me enorm voor schaam en dat ik er net als jou zenuwachtig van word en dus ook meer en meer ga zweten! En dan word ik steeds gestrester en dat betekent dus meer zweten! Ik wil hier zo graag vanaf, net als jij… Gr. Rrozemarijn

  • Ja, Ik heb dat ook! nu zijn er van die oksel-pads die je in je T-shirt kleeft en dan zie je de zweetplekken niet meer. Misschien moet je dat ’s proberen?

 34. Hoi, Ik ben pas 12 (bijna 13) en zweet echt heel erg! Ik schaam me kapot in de klas. En ik heb vandaag (eerste dag na de vakantie) echt niet lekker in mijn vel gezeten omdat ik dacht: “Nu moet ik weer naar school, maar dan komen me zweetvlekken weer!” Ik heb deze tips (die ik nuttig vond) even opgeschreven en die laat ik dan misschien wel even aan m’n ouder zien. Iemand nog tips? Stuur ze naar: domhiero[at]hotmail.com. Alvast bedankt, groetjes… Anoniem :)

 35. Ik, een meisje van 16 jaar, zweet ook heel veel. Ik heb pure alcohol voor mijn handen gekregen omdat ik eerst erg zweterig was op mijn handen. Na een tijdje hielp de pure alcohol wel. Tijdens school of het uitgaan of gewoon thuis op de bank zweet ik heel erg veel en het stinkt ook behoorlijk. Ik kan wel elke dag onder de douche gaan, maar dan word mijn huid heel erg droog, dus dat is ook geen optie. Sowieso ga ik nog bij de huisarts een afspraak maken voor het overmatig zweten. Heeft iemand nog tips voor mij? Graag reactie. Groetjes, Danique

 36. Ik heb ook enorm veel last van zweet; de ene keer zweet ik meer dan de andere keer. Het stinkt ook; wat moet ik doen? Ik zweet ook het meest aan mijn recher-arm onder mijn oksels. Kunnen jullie mij helpen a.u.b.?

 37. Mijn dochter zweette altijd enorm, en rook heel erg. Twee weken geleden las ik in de Story een middeltje om zweetlucht uit je kleding te krijgen. De tip: doe je bezweette kleding in water met azijn, laat het een uurtje weken en daarna uitspoelen, en dan in de was. Als je dan de kleding strijkt ruik je niets meer. Mijn dochter (slim) hoorde dat ik dat deed, en dacht ik smeer die azijn onder mijn oksels en laat het een halfuur intrekken en dan afspoelen met gewoon water en dan deo. Het is echt een wondermiddel, ze ruikt en zweet niet meer. Ze herhaalt dit om de drie dagen. Het is gewone azijn (natuurazijn) van Mikado.

  • Een vraagje… Wordt het zweten ook minder? Zo ja, dan dus ook geen zweetplekken meer?

 38. @ Frans: Die afzetting, dat heb ik ook. Zo van die witte cirkels op mijn hemden. Denk dat dat gewoon zout is, omdat zweet vooral uit zout bestaat denk ik. Heb hierboven waarschijnlijk wel de oorzaak van mijn overmatig okselzweten ontdekt: cafeïne! Ik drink heel veel cola en Red Bull. Zal daar waarschijnlijk wel iets mee te maken hebben.

  • Hoi Wim, Nee, die witte vlekken komen niet van zout, al denken veel mensen dat wel. Meestal komen de vlekken van: 1. je deo (koop dus een no white-stripes, van Dove bijv.) of 2. je wasverzachter; dat klinkt gek, maar als daar zweet bij komt, kan het wit kleuren. Hopelijk helpt het. Gr.

 39. Ik draag bijna altijd sportieve schoenen omdat ik mij daar gewoon gemakkelijk in voel. Vroeger dikwijls Nike, maar toen had ik ook altijd last van enorm stinkende zweetvoeten. Nu draag ik al een hele tijd addidas en heb er nooit geen last meer van gehad.

 40. Mijn ene oksel veroorzaakt afzetting op het hemd (korsten)de andere oksel niet, hoe kan dat?

 41. Ik heb dat ook! Ik zweette nooit zo veel alleen tijdens de mesntruatie, nu zweet ik overmatig en alleen aan mijn rechter oksel!

 42. Beste John, Ik heb precies hetzelfde. Ik word deze maand 37 en heb voordien nooit last gehad van zweten onder de oksels. De laatste maanden heb ik daar enorm last van en weet me ook geen raad. Is er iemand die hetzelfde meemaakt? Graag reactie… Gr. Bart

 43. Graag wil ik weten wat ik moet doen als ik last heb van zweetvoeten! En vooral van zweetvoeten die stinken… Gr. Nelly

 44. John Kauwenbergh Reageer

  Beste, Na de 35 jaar gepasseerd te zijn heb ik nu last van zeet onder de oksels zonder de nodige inspanning te leveren. Het begint al nat te worden nadat ik mijn hemd aangetrokken heb. Ik kan me identificeren met tips die in het artikel genoemd worden op de alcohol na! Wat mij verwonderd is dat ik in negen van de tien gevallen maar onder één oksel hevig zweet, terwijl de ander droog is, is hier een verklaring voor?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.