Dat zeewier gezond kan zijn, wist je misschien al. Met name in de Japanse keuken wordt volop zeewier gebruikt. Nori, wakame, kaiso en kombu zijn bekende zeewiersoorten die je in tal van Japanse restaurants terugvindt. Zeewier wordt voornamelijk gegeten bij sushi (rijsthapjes), sashimi (rauwe vis) en teppanyaki (gegrilde hapjes). De Japanse keuken staat niet voor niets bekend als gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd.
Zeewier & afvallen: tot 75% minder vetabsorptie
Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle – Engeland hebben ontdekt dat zeewier enorm kan helpen bij afslanken en gewichtsverlies. Zij ontdekten namelijk het ingrediënt ‘alginaat’ in enkele varianten van zeewier. Alginaat zou de vetabsorptie tot wel 75 procent verminderen; met name als het ingrediënt wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals brood en yoghurt. Volgens hoofdonderzoekers J.P. Pearson en I.A Brownlee is alginaat zelfs vele malen effectiever dan alle huidige producten die de vetabsorptie remmen.
Smaakgevoeligheid van zeewier
Het afslankende ingrediënt alginaat is een voedingsvezel die ook wordt gebruikt binnen de medische industrie. Net als zeewier is ook alginaat smaakgevoelig. De een vindt het heerlijk, de ander moet er niks van hebben. In de nabije toekomst zullen daarom smaakproeven worden gehouden waarbij alginaat in steeds grotere hoeveelheden wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Zodoende kan men toetsen in welke concentraties alginaat de smaakpapillen te veel beïnvloedt.
Toekomstperspectief van algen & wieren
Tests uit 2005 wezen al uit dat de zeewieren Lessonia en Laminaria obesitas kunnen helpen tegengaan. In 2007 werd in Japan gewichtsverlies bij ratten bereikt met behulp van het zeewier bruine kelp. In 2010 gaat een groep Amerikaanse wetenschappers onderzoek doen naar de voordelen van zeewier voor afvallen. In de toekomst zou alginaat als voedingsstof aan bijna alle mogelijke levensmiddelen kunnen worden toegevoegd. Het is tevens denkbaar dat er natuurlijke afslankpillen met alginaat op de markt komen.
Tot slot
Zeewier wordt overigens ook steeds vaker rauw en op zichzelf gegeten, dus niet alleen in de vorm van pillen (supplementen) en poeders (extracten). De volgende wieren en (micro)algen kom je steeds vaker tegen; niet alleen op gezondheidswebsites en -webshops, maar ook in restaurants en zogenaamde ‘sapbars’…
- Alga chlorella + alga spirulina
- Blaaswier, knotswier & groefwier
- Arame & wakame
- Nori c.q. porphyra: zwartpaars “roodwier” (waarvan o.a. sushibladen worden gemaakt)
- Dulse, hiziki en kombu (kelp)
- Zeewierpasta & kelpnoodles
- Alaria + Dunaliella Salina
- Marine Phytoplankton
Niet alleen de voedingswetenschap is dolenthousiast over de nieuwe bevindingen m.b.t. zeewier. Ook Hollywood loopt ermee weg. Beroemdheden als Victoria Beckham, Madonna en Cindy Crawford drinken al zeewier-smoothies en zeewiershakes om in vorm te blijven. Zeewier is daarmee een van de nieuwste trends op het gebied van afvallen.
Eet jij weleens een portie zeewier, om af te vallen of gewoon omdat je het lekker vindt? Of gebruik je zeewierpoeders of -supplementen? Laat hieronder een reactie achter!
Kelp-noodles: Afslanken dankzij zeewierpasta!
Het is allang bekend dat algen supergezond zijn. Zo zijn chlorella en spirulina al enkele jaren razend populair. Tot de algen behoren ook de zeewieren en ook zeewier is onwijs gezond! Denk maar eens aan wakame, arame, dulse, hiziki en kombu/kelp. Het bekendste zeewier dat geschikt is voor menselijke consumptie is misschien wel nori. Nori is het zwartpaarse “roodwier” (porphyra) waarvan sushi-bladen worden gemaakt.
Sinds kort is er een ideale manier om te profiteren van de gezonde eigenschappen van zeewier, namelijk kelp-noodles…
Wat zijn kelp-noodles?
Waarschijnlijk heb je weleens noodles op: spaghetti, bami, mie, mihoen, vermicelli, soba, udon of komboe… Het nadeel van dit soort pastanoodles is dat ze relatief veel koolhydraten leveren en vrij weinig eiwitten. Je kunt eventueel voor eiernoodles kiezen, maar het nadeel van eiernoodles is weer dat ze geen vezels bevatten en een totaal andere voedingskundige samenstelling hebben. Daarom zijn kelpnoodles de ideale uitkomst voor pastaliefhebbers!
Kelp-noodles worden logischerwijs gemaakt van kelp. Kelp is een zeewier dat extreem rijk is aan eiwitten en essentiële micronutriënten. Hierbij valt o.a. te denken aan:
- Vitamines (B1, B2, B11 & C)
- Mineralen (natrium, kalium, magnesium, calcium e.a.)
- Spoorelementen (jodium, vanadium e.a.)
- Fytochemicaliën (chlorofyl e.a.).
In tegenstelling tot “normale” pasta en mie levert deze “zeewierpasta” bovendien nauwelijks koolhydraten. Tot slot zijn veruit de meeste kelp-noodles volledig glutenvrij en extreem calorie-arm!
Kelp-noodles & afslanken
Zeewierpasta is rijk aan chlorofyl (bladgroen), een stofje dat je lichaam op natuurlijke wijze zuivert. Ook zijn kelp-noodles rijk aan vanadium, een essentieel spoorelement waarvan men pas onlangs de functie heeft ontdekt. Vanadium stimuleert de vorming van haloperoxidase-enzymen en verbetert zodoende de insulinegevoeligheid, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel(er) blijft en vetopslag en hongerpieken worden tegengegaan.
Toepassing van zeewierpasta
Kelpnoodles kunnen worden gekookt, maar ook rauw worden gegeten. Je hoeft ze dus niet per se te koken, maar kunt ze ook gewoon even afspoelen. Hoe handig is dat!? (bron)
Bovendien kun je eindeloos variëren met kelp-noodles. Je kunt zeewierpasta namelijk gebruiken in o.a. Italiaanse gerechten, Oosterse wokgerechten, stoofschotels, soepen en salades. Je kunt ze tot slot heel handig als gezond tussendoortje eten.
Zou jij graag kelp-noodles proberen? Laat hieronder je mening achter m.b.t. zeewierpasta!