Jam is doorgaans ongezond omdat er in veruit de meeste gevallen enorme hoeveelheden suiker aan toe wordt gevoegd. Maar er zijn manieren waarop je suikervrije jam kan maken zonder chemische/synthetische/kunstmatige zoetstoffen. Hierbij de nodige uitleg om zelf jam zonder suiker te maken op basis van de “puur-natuur” zoetstof stevia…

Goed om te weten…

Hierbij eerst een aantal dingen die je in het achterhoofd moet houden bij het vervaardigen van zelfgemaakte, suikervrije jam met stevia…

  • Stevia vormt géén viskeuze gelei zoals suiker dat wel doet…
  • …Stevia heeft zodoende een ‘bindmiddel’ nodig (zoals suikervrije pectine met calciumwater) om een gelei te vormen.
  • Suiker conserveert en maakt jam (extreem) lang houdbaar; stevia-jam kun je daarentegen maximaal 1 week in de koelkast bewaren.
  • Je kunt de stevia-jam wel invriezen, maar nadat de jam is ontdooid, is ie nog maar enkele dagen houdbaar.

Tip: bramen en appels hebben van nature veel pectine in zich en zijn dan ook ideaal om te verwerken in suikervrije jam.

Stap 1: Jampotten steriliseren

Steriliseer allereerst de potten waarin je de jam gaat bewaren. Spoel de potten en deksels grondig uit met kokend water en verwijder eventuele etiketten en lijmresten. Zet de potten vervolgens gedurende 10 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven (op een schoon stukbakpapier) totdat ze volledig droog zijn.

Stap 2: Calciumwater maken

Neem wit calciumpoeder; dit is een essentieel macromineraal in poedervorm. Meng ½ theelepel calciumpoeder met 125 milliliter water in een potje. Grondig schudden voor gebruik!

Stap 3. Fruit bereiden

Prak 300 gram fruit dat je wilt gebruiken (aardbeien, bessen, bramen, frambozen etc.) met een vork tot grove pulp. Het is belangrijk om het fruit niet machinaal te mixen of te pureren met een staafmixer of keukenmachine; dan krijg je namelijk een veel te dunne vloeistof.

Stap 4: Spullen klaarzetten

Zet suikervrije pectine klaar; dit is een oplosbare voedingsvezel uit planten. Zet het potje met calciumwater klaar. Zet het geprakte fruit klaar, evenals zurig sap (appelsap, citroensap, braambessensap, druivensap, limoensap, cactus-sap o.i.d.). Zet 100% pure stevia (poeder of vloeibaar) klaar. En tot slot de jampotten.

Stap 5: Jam maken

Doe 450 milliliter sap met de vruchtenpulp in een steelpan. Voeg 4 theelepels calciumwater toe en roer grondig. Breng 200 milliliter water aan de kook en giet het in een blender. Voeg 4 theelepels pectine toe en mix totdat al het poeder is opgelost (1 à 2 minuten).

Breng het fruitmengsel aan de kook. Voeg het pectinemengsel toe terwijl je grondig blijft roeren. Laat eventjes goed doorkoken en pak de pan van het vuur. Voeg tot slot stevia naar smaak toe (+/- 1 theelepel).

Tot slot

Vul de gesteriliseerde jampotten tot 1cm van de rand. Veeg de randen schoon en schroef de deksels op de potten. Plaats de gevulde potten in kokend water en kook 10 tot 15 minuten. Haal de potten uit het water en laat ze afkoelen. Controleer of de potten volledig vacuüm zijn gezogen.

Bekijk deze bron voor exacte recepten voor suikervrije jam op basis van stevia.

1 Comment

  1. Gebruik eens ‘Gelierzucker Aus Stevia’ van Dr. Oetker, een kant en klaar product om gezonde en houdbare jam te maken. In Nederland nog niet gezien, maar in Duitsland gewoon in de supermarkt, evenals gewone geleersuiker (1:3) dat ook al een iets gezondere jam oplevert.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.