De winkel staat vol met haarverf. Permanente haarverf, tijdelijke kleurspoelingen, haarverf voor highlights… Alles kan! In normale “standaard” haarverf zitten doorgaans meerdere chemische stoffen die voor de kleur zorgen en bovendien zorgen dat de verf goed pakt op je haar. Dergelijke stoffen zijn echter niet bepaald goed voor je haar en gezondheid. Sterker nog, sommige mensen zijn allergisch voor normale haarverf of merken op langere termijn dat hun haar niet goed reageert op het gebruik van chemische haarverf. Anderen gebruiken dergelijke haarverf simpelweg liever niet, bijvoorbeeld omdat ze zwanger zijn of uit principe… In zulke gevallen kan natuurlijke haarverf die je zelf maakt een optie zijn. Een bijkomend voordeel is dat zelf haarverf maken vaak een stuk goedkoper is.

Natuurlijke haarverf

Met natuurlijke haarverf bedoelen we in dit geval haarverf die je echt helemaal zelf maakt. Er zijn op internet enorm veel recepten te vinden om zelf haarverf te maken. Sommige recepten zijn simpelweg bedoeld om je eigen haarkleur een boost te geven, anderen kunnen je haarkleur echt (blijvend) veranderen. Centraal staat in ieder geval dat bij dergelijke haarverf uitsluitend natuurlijke ingrediënten worden gebruikt waardoor je de haarverf zelf thuis kunt maken. In dit artikel een kort overzicht van de populairste recepten.

Tips voor zelf haarverf maken

Voordat je zelf je haar probeer te verven met natuurlijke haarverf, is het zeer belangrijk om altijd eerst te testen. Gebruik je haarverf dus eerst om een klein plukje dat niet zo goed zichtbaar is (bijvoorbeeld in je nek) en bekijk het resultaat kritisch. Op die manier kun je ook direct testen of je mogelijk allergisch bent voor een van de ingrediënten die je gebruikt voor natuurlijke haarverf. Natuurlijk betekent namelijk niet dat je er niet allergisch voor kunt zijn.

Henna haarverf maken

Henna is zonder twijfel het meest gebruikte natuurproduct voor het verven van haar. Henna geeft je haar een blijvend rode kleur. Deze kleur vervaagt vrijwel niet en zal dus moeten uitgroeien. Henna voor haarkleuren is zelfs zo populair dat er tegenwoordig veel natuurlijke “kant-en-klaar” haarverven op de markt zijn op basis van henna. Je kunt henna haarverf echter ook prima zelf maken. Het is wat meer werk, maar je bent doorgaans wel goedkoper uit. Om henna haarverf te maken, dien je simpelweg pure henna te kopen, dit te mengen met water, vervolgens een paar uur te laten staan en dan in je haar te kneden. Wikkel vervolgens wat plastic folie om je hoofd, doe er een handdoek overheen en laat de henna een aantal uur intrekken. Hoe langer je henna laat intrekken, hoe roder je haar zal worden. Tip: bekijk op YouTube wat instructiefilmpjes over je haar met henna verven voordat je aan de slag gaat, het is namelijk een redelijk precies werkje.

Indigo haarverf

Indigo haarverf wordt ook wel “zwarte henna” genoemd en wordt in de praktijk vaak gebruikt in combinatie met henna (zie hierboven). Indigo maakt je haar donkerder. Als je maar voldoende indigo gebruikt kun je je haar zelfs zwart maken door indigo. Houd er rekening mee dat Indigo een blauwachtige gloed geeft. De combinatie van rode henna met donkere indigo kan heel mooi uitpakken. Let op: ook indigo (met henna) is een haarverf die blijvend is en dus niet vervaagd.

Je haar blonderen met natuurlijke haarverf

Als je je haar graag op een natuurlijke manier wilt blonderen, oftewel lichter maken, dan is het allereerst goed om niet te hoge verwachtingen te hebben. Het effect van natuurlijke haarverf zal nooit hetzelfde zijn als dat van chemische verf. Verwacht dus niet dat je van donkerbruin naar lichtblond kunt gaan met natuurlijke ingrediënten. Dat is simpelweg niet mogelijk. De bekendste natuurlijke haarverf voor blonderen is citroen in combinatie met zon. Doe citroensap in je haar en ga vervolgens een tijdje in de zon zitten. Met een beetje geluk is je haar vervolgens lichter. Let op dat sommige mensen 3 uur in de zon moeten zitten om enig verschil te merken. Houd er bovendien rekening mee dat de combinatie van citroen en zon je haar uitdroogt.

Je haar donkerder maken met natuurlijke ingrediënten

Je haar spoelen met sterke koffie, thee en/of een aftreksel van salie zijn de bekendste manieren om je haar op een natuurlijke manier donkerder te maken. Het is de bedoeling dat je je haar eerst wast, vervolgens het koffie/thee/saliemengsel in je haar doet en dit even laat intrekken. Spoel je haar tot slot uit en herhaal dit zo vaak mogelijk voor maximaal effect. Houd er rekening mee dat je haar door deze methode niet blijvend wordt gekleurd, en dat je je haar minimaal eenmaal per week zal moeten behandelen om het effect te behouden.

Het werkt (niet)!

Heb je niet het gewenste resultaat bereikt? Balen! Helaas is natuurlijke haarverf wat dat betreft niet te vergelijken met chemische haarverf. Het exacte effect is meer persoonsgebonden en o.a. afhankelijk van de mate waarin je haar ontvankelijk is voor het absorberen van kleur. Het effect van de meeste natuurlijke haarverven wordt pas zichtbaar nadat je de “verf” in kwestie een paar keer hebt gebruikt. Geef dus niet te snel op.

Tip: er komen steeds meer kant-en-klare natuurlijke haarverven op de markt. Wellicht dat je met een dergelijke verf meer succes boekt. Kijk wel altijd kritisch naar de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er echt geen chemicaliën in de haarverf zijn verwerkt.

Heb je een van bovenstaande recepten voor natuurlijke haarverf geprobeerd? Deel dan a.u.b. hieronder wat jouw ervaringen zijn. Aanvullende recepten voor zelf haarverf maken zijn natuurlijk ook welkom!

25 Reacties

 1. Beste Allemaal. Waar kan ik de pure henna kopen zonder chemicaliën waaronder insecticide en pesticide. Aangezien deze in bijna alle henna haarverf voorkomen. Er is namelijk nog steeds geen wetgeving omtrent de henna haarverf. Zo de fabrikant kan er van alles in stoppen. Sommige fabrikanten zoals Oliebe zijn er eerlijk in en bevestigen dat ze chemicaliën in de haarverf stoppen. Maar ja dan blijft het wel een probleem! Ik wil geen kankerverwekkende stoffen op mijn hoofdhuid smeren. Graag jullie advies! Dank je wel!

  • Ik heb hier geen persoonlijke ervaring mee of uitgebreide kennis over, maar zou een biologisch henna product — bijvoorbeeld van ‘It’s Pure Organics‘ — iets kunnen zijn? Dat wil overigens niet zeggen dat er tijdens de productie van deze henna helemaal geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, echter is het aantal toegestane bestrijdingsmiddelen voor biologische producten wel een stuk beperkter en wordt er strenger op gecontroleerd. Hopelijk is dit een aanknopingspunt. :)

 2. Die Mastiue. Roosjepoosje en Roosje maken er een ongeloofwaardige soap van. Niet intrappen / laten intrekken dus!

 3. Henna kun je prima gebruiken als je blond bent alleen duurt het dan wat langer om het goede resultaat te bereiken. het best is om eerst pure rode henna te gebruiken en daarna een mengsel van henna met indigo daarmee kun je de verhouding aanpassen aan het resultaat dat je wilt bereiken. toen ik henna voor het eerst gebruikte liet ik het nooit langer dan een paar uur intrekken maar nu doe ik het er na het avondeten in en ga er dan mee slapen de volgende ochtend doe ik er dan weer nieuwe pasta in die de hele nacht heb laten trekken en voeg daar vlak voor gebruik nog indigo aan toe. Dit mengsel laat ik dan de hele ochtend intrekken en daarna heb ik een prachtig donkerbruine kleur.

 4. Hoi, Waarom moet de pas aangemaakte henna een paar uur staan voordat je hem kunt gebruiken? Groetjes, Marlène

  • Als je henna een tijdje laat rusten, krijgen de kleurpigmenten de kans om alvast naar het oppervlak van de ‘pulp’ uit te treden, waardoor meer pigmenten in direct contact komen met je haren. Laat pure henna maar eens rusten, dan zie je dat de ‘pasta’ van groen naar roodbruin verkleurt.

  • Beste Paul, Ik dacht dat je henna ook zo warm mogelijk op je haar moest aanbrengen!

  • Voor zover ik weet moet je henna vermengen met warm water zodat het optimaal vermengt, maar je moet de pasta niet opwarmen.

 5. Hee! ik heb van nature heel licht blond haar, maar ik had dus een vraag..? als ik mijn haar donkerder wil maken met koffie Ofzo word het dan wel mooi..? ;$

 6. annemiek haring Reageer

  Tja waar je wol mee kan verven kan je haar mee verven natuurlijk. Ik heb bruin grijzend haar en verf/verzorg mijn haar regelmatig met een mengsel van henna rood met sterk salie aftreksel en soms restje rode wijn restje koffie erdoor of iets anders wat kleurt. Verzorgend met ei en Rhassoul (Marokkaanse aarde: rhassoul – rasul – ghassoul)… Inmasseren, 3 uur in laten zitten met plastic en handdoek omwikkeld en dan uitspoelen… Kleur varieert enigszins, maar geeft iets roodachtige bruine sfeer aan mijn lange bruingrijze haar.

 7. Vraagje, Ik heb van nature zwart haar, begin grijs te worden. Heb geen ervaring met henna, lees er wel ontzettend veel over. Help. wie kan mij goed advies geven? En wie is er bekend met het merk Khadi haarverf. Terwijl het uit mijn cultuur komt, haha, heb ik het nog nooit gebruikt. Alvast bedankt!

 8. Ik heb een tijdje pure Henna geprobeerd, maar mijn haren werden na verloop van tijd erg droog en gingen zelfs breken. Ik gebruik nu ColourWell en gelukkig glanzen mijn haren nu weer. Het dekt ook prima mijn grijze haren. En het is nog natuurlijk ook!

 9. Budget-tip om half grijs haar te spoelen / verven: Ik heb donkerbruin haar dat nu voor 40% grijs wordt. Na deze spoeling is er nog 20% grijs over, ligt vooral aan het niet perfect gelijkmatig opbrengen van de vloeistof in mijn haar door mijzelf. Dit recept geeft een donkere roodbruine (rode zie je alleen in de volle zon) spoeling, dus niet een egale geverfde kop: 1/3 uitgekookte walnotenschil plus zachtere groen-zwarte omhulsel. Halfuurtje sudderen in zwarte pan of RVS pan. 1/3 sterke koffie + 1/3 rode wijn. Ik doe het gezeefde en afgekoelde mengsel in een sprayflesje en spray het in mijn haar, plastic kapje erover met donkere handdoek eromheen. Pas op: kleurt ook je nagels en huid, dus let op druppels langs je haargrens. Zo lang als je kan in je haar houden. Uitspoelen en eigenlijk geen shampoo erna gebruiken. Ik doe zelf een klein beetje conditioner in mijn haar, tegen de koffiegeur. Als je mengsel over hebt, kan je het invriezen in porties. N.B. Als je wat broos donkerbruin haar hebt, door het ouder worden, geeft de koffie je haar bovendien een enorme boost in stevigheid.

  • Dat klinkt interessant Corien! Dankjewel voor het delen van je recept, ik ga het binnenkort eens proberen. Vervaagt de kleur na een aantal keer wassen of is het echt een permanente verf vergelijkbaar met henna?

  • Helaas Sabrina, je spoelt het er zo uit, maar de boost voor je broze haar houdt wel aan. Mijn ervaring is wel dat als je er telkens voordat je het wast, wat inspuit op de meest grijze delen, dat je dan toch langzaam ietsje kleur opbouwt.

 10. Wat hier staat is fout! Henna heeft zeker geen uitgroei! Het legt een laagje om je haar heen, zodat het sterker en dikker wordt. Het vervaagt na een tijd, die tijd is afhankelijk van de kwaliteit en afkomst van de henna. (ik heb na 3 maanden weer mijn oude haarkleur) Trouwens, de kleur van henna hangt af van je pigment. Hoe lichter je bent van haarkleur, hoe roder de henna zal uitvallen. Daarom mag je geen henna gebruiken als je blond of lichtbruin bent. Gebruik ook zeker geen henna als je haar is geverfd met chemische verf, dan kan het groen uitslaan. Het mengsel (henna+ water+ eventueel honing of andere natuurlijke ingrediënten) hoef je niet eens een paar uur laten staan.

  • Best Hennameisje, bedankt voor je berichtje! Ik denk dat de boodschap van bovenstaand stukje over henna niet helemaal duidelijk is overgekomen… Henna is wel degelijk een permanente kleurstof, dus verf je blond haar met henna, dan zal het geverfde oppervlak nooit meer blond worden. Daarnaast gaat elke permanente kleurstof gepaard met uitgroei; je haar blijft immers groeien, waardoor er vanuit de huid ‘nieuw’ (ongeverfd) haar tevoorschijn komt. Het is immers niet zo dat henna een laagje vormt rondom het onderhuidse deel van je haren. Natuurlijk geldt: hoe dichter je haarkleur bij de kleur van henna ligt, des te minder je van de uitgroei zult zien en hoe minder de henna na een tijdje nog opvalt. Hopelijk maakt dit het verhaal ietwat helderder. Groeten, Paul

  • @ Hennameisje: Compleet gelul in de ruimte! Ik verf mijn haar al 32 jaar met henna, was ooit donkerblond…inmiddels alle roodtinten doorlopen. Eens in de zoveel jaar es met chemische troep verven; dan pakt de henna weer optimaal en wordt t weer vurig rood. Heb nog nooit groen haar gehad. Ook uren in laten trekken is flauwekul, de uitgroei is binnen een half uur roodgekleurd. Dankzij de henna is m’n haar heel glanzend en zijn m’n (natuurlijke) krullen steviger… Gewoon doen dus! (Je koopt al henna voor 2,95 per zakje op de markt)

  • Je mag henna gebruiken vanaf donkerblond haar, dan wordt het mooi rood. Hoe donkerder je eigen haarkleur, hoe dieper rood/bordeaux je haar zal worden. Is je haar bleker dan donkerblond, dan zal de hennakleur meer koper worden. Veel mensen schatten hun haarkleur veel donkerder in dan dat ze in werkelijkheid is.

  • Ik heb zeer zeker weten uitgroei als ik mijn haar niet netjes bijwerk (met henna) niks vervagen, gewoon ordinaire uitgroei hier hoor!

 11. Met koffie werkt echt, maar er is een ander recept voor dan hier staat: zet sterke koffie en laat die eventjes afkoelen. Was je haar met shampoo en masseer de koffie er daarna in. Laat het koffiemengsel 1,5 uur zitten en spoel het er daarna uit. Pak nu een zonnebloem en masseer de zaadjes van de zonnebloem in je haar, spoel ze uit en ga met je hoofd in ijswater hangen voor 2 uur.

  • Roosjepoosje

   Vervolgens snijd je 2 uien doormidden en fruit je deze in het ijswater. Breek dan een ei en masseer die in je haar. Smeer dan de wortels van je haar in met nutella of hazelnootpasta. Eventjes in laten trekken, uitspoelen met droge witte wijn.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.