Ieder jaar lopen tussen de 300.000 en 750.000 mensen een voedselinfectie op. Meestal gaat zoiets vanzelf over, maar voor kwetsbaardere groepen zoals kinderen, bejaarden en mensen met een zwakke weerstand, kan een voedselinfectie ernstige gevolgen hebben.

Voedselinfecties ontstaan door het eten of drinken van voeding die besmet is met een virus of bacterie. Bij hogere temperaturen gedijen ziekteverwekkers beter dan bij kou, dus in de zomer komen voedselinfecties vaker voor dan in de winter. De beste manier om een voedselinfectie te voorkomen is door goed te letten op de hygiëne voor en tijdens het bereiden van de levensmiddelen. Lees verder voor vier concrete tips om een voedselinfectie te voorkomen.

1. Voedingswaren scheiden

Wanneer verschillende voedingswaren met elkaar in aanraking komen, kunnen micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen zich makkelijk verspreiden van het ene op het andere voedingsmiddel. Dit wordt kruisbesmetting genoemd. Om kruisbesmetting te voorkomen is het belangrijk dat je rauwe en bereide voedingswaren niet met elkaar in aanraking laat komen. Werk met schoon bestek en servies, richt je koelkast goed in en gebruik voor verschillende soorten voedingswaren verschillende snijplanken.

2. Voedsel verhitten

Bij het verhitten van voedsel gaan de eventuele schadelijke micro-organismen die erin zitten dood. Het is belangrijk dat voedingswaren zoals vlees, vis en schelpdieren op hoge temperatuur en lang genoeg worden verhit zodat het zeker is dat geen van de micro-organismen het overleven. Vlees kan daarom het beste gaar worden gegeten. Dit betekent dat je je biefstuk in een restaurant het beste “well done” ofwel doorbakken kan bestellen. Daarnaast kun je beter geen ongesteriliseerde melk drinken. Wanneer je –hoofdzakelijk in het buitenland- twijfelt aan de kwaliteit van kraanwater, kook het dan voordat je het drinkt.

3. Hygiënisch omgaan met eten

Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Handzeep verwijdert bacteriën en virusverwekkers. Vooral voor het bereiden van de maaltijd, na het aanraken van rauwe vleesproducten, voordat je aan tafel gaat en wanneer je van het toilet afkomt is het wassen van je handen erg belangrijk.

4. Levensmiddelen opbergen

Ziekteverwekkers gedijen beter bij hogere dan bij lagere temperaturen. Het is daarom belangrijk dat levensmiddelen zoveel mogelijk gekoeld worden. Zet levensmiddelen zo snel mogelijk in de koeling wanneer dat nodig is en let bijvoorbeeld tijdens een barbecue goed op dat vlees en salades niet in de zon staan, maar in een koelbox of binnen in de koelkast.

Voedselinfectie vs. voedselvergiftiging

Wanneer je ziek wordt als gevolg van een micro-organisme in voeding is er sprake van een voedselinfectie. Dit gaat doorgaans vanzelf over. Wanneer je een toxine (giftige stof) binnenkrijgt via voeding, dan is er sprake van een voedselvergiftiging. Afhankelijk van de soort en hoeveelheid van de giftige stof kan dit veel gevaarlijker zijn dan een voedselinfectie. Anderzijds zijn er ook bacteriën die toxines produceren.

Gerelateerde artikelen

5 dingen die je moet weten zodat je gezond kunt afslanken
Kinderen gezond laten eten door groente en fruit uit eigen tuin
Test je keukenkennis

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.