20090112-katerAnti kater tips zijn doorgaans zeer gewenst na een flinke avond stappen. Een alcoholisch drankje is namelijk lekker, maar een kater op de volgende dag kan behoorlijk irritant, vermoeiend en pijnlijk zijn. Er zijn enkele dingen die je kunt doen om een kater te voorkomen of verminderen. Zo zijn er anti kater tips die je direct tijdens het stappen kunt toepassen, maar ook middeltjes tegen een kater die je juist de volgende ochtend kunt gebruiken. In dit artikel lees je wat te doen tegen een kater en vind je de beste anti kater tips en kater middelen op een rijtje…

Wat te doen tegen een kater tijdens het feestje

Je krijgt doorgaans pas aan het eind van de avond of de volgende ochtend last van een kater. Veel mensen beginnen dan ook pas achteraf met hun speurtocht naar anti kater tips en wat te doen tegen een kater Toch zijn er tijdens het drinken van alcohol al een heleboel dingen die je kunt doen om een kater te voorkomen. Houd onderstaande kater tips in gedachten tijdens het stappen, en met een beetje geluk krijg je helemaal geen kater.

1. Eet geen snoep of andere zoetigheid

In veel alcoholische dranken zit al een heleboel suiker. Een dubbele dosis suiker bezorgt je lichaam extra veel problemen om de alcohol af te breken, met als gevolg dat jij je nog slechter voelt de volgende dag. Anti kater tip: combineer alcohol nooit met zoetigheid. Maak het je lichaam makkelijker om te ontgiften door je te beperken tot de suikers uit alcoholische drankjes!

2. Wissel niet van drankjes

Door verschillende soorten alcoholische dranken te mixen, wordt de kater alleen maar erger. Niet doen dus als je een kater wilt voorkomen. Het mixen van verschillende drankjes zorgt er namelijk voor dat je veel verschillende “afvalstoffen” (kleurstoffen, suikers, alcoholen, gisten, e.a.) binnenkrijgt, waardoor je lever extra wordt belast en er veel verterings- en afbraakenzymen moeten worden aangemaakt door je enzymsystemen (A.D.H. en M.E.O.S.).

De regel van ‘bier na wijn geeft venijn’ en ‘wijn na bier geeft plezier’ is overigens uit de lucht gegrepen. Elk alcoholische drankje heeft immers zijn eigen glas, dus overal zit nagenoeg evenveel alcohol in. Wel wordt de alcohol uit een borrel sneller opgenomen omdat het alcoholpercentage hoger is en de alcohol dus geconcentreerder in de vloeistof aanwezig is. Zodoende zul je sneller een kater krijgen als je ineens een aantal borrels achterover kiept, simpelweg omdat je alcoholpercentage er sneller door steigt.

3. Drink langzaam om een kater te voorkomen

Een glas per uur voorkomt een stevige kater (en dat je domme dingen gaat doen en zeggen). Hoe sneller je alcholische drankjes naar binnen tankt, des te groter de kans dat je lever het niet bijhoudt en wordt overbelast. Dus hoe langzamer je drinkt, des te meer tijd je lever krijgt om een hevige kater te voorkomen.

4. Drink regelmatig een glas water tussen de alcohol door

Alcohol zorgt ervoor dat je lichaam uitdroogt. De knallende hoofdpijn die je bij een kater de volgende ochtend ervaart, is vooral een teken dat je uitgedroogd bent. Alcohol werkt namelijk vocht-verdrijvend en vocht-uitscheidend. Normaal gesproken drijven je hersenen in een gezonde hoeveelheid hersenvocht c.q. hersenvloeistof, maar tijdens een kater botsen je hersenen tegen de binnenwand van een droge schedel. Een eenvoudige tip om ’s ochtends niet naar de anti kater middeltjes te hoeven grijpen is dus simpelweg het drinken van veel water.

5. Eet als je honger hebt

Mocht je niet misselijk zijn van de drank, eet dan iets. Eet geen vette hap, maar ga voor gezonde snacks die eiwitten en voedingsvezels bevatten. Je lichaam absorbeert vloeistoffen (en dus ook alcohol) met dit voedsel, waardoor je minder snel een kater krijgt. Bovendien bevat voedsel (en dan met name hartige gerechten) zout. Zout houdt vocht vast en gaat zodoende het uitdrogende effect van alcohol tegen.

Anti kater tips voordat je gaat slapen

Als je aangeschoten of dronken bent, ben je nog weleens geneigd om op je bed (of elders) neer te ploffen en als een blok in slaap te vallen. Toch is het handig om net voor het slapengaan een paar preventieve stappen te ondernemen om een kater te voorkomen

1. Drink nog meer water!

Een paar extra glazen water drinken voordat je gaat slapen, kan wonderen doen om een kater te voorkomen!

2. Neem ibuprofen om hoofdpijn te voorkomen

Dit is een belangrijke anti kater tip. Ibuprofen voorkomt namelijk niet alleen dat je pijn voelt, maar ook dat de aderen in je hoofd uit gaan zetten… En dit is nou net een van de hoofdoorzaken van hoofdpijn door een kater.

Anti kater tips de volgende ochtend

Mocht je toch ziek wakker worden door de alcohol, dan vraag je je waarschijnlijk alsnog af wat te doen tegen je kater. De allerbeste anti kater tip is om direct veel water te drinken als je wakker wordt om uitdroging te verhelpen. Daarnaast kun je eventueel nog een ibuprofen nemen om hoofdpijn tegen te gaan. Hieronder vind je nog een aantal middeltjes tegen een kater…

1. Drink vruchtensap

De simpele fructose suikers in vruchtensappen kunnen ervoor zorgen dat de alcohol in je lichaam sneller wordt afgebroken.

2. Ga daarna verder slapen

Slapen is de enige echte anti kater tip die gegarandeerd (en voor iedereen) effectief werkt! Ondanks alle middeltjes tegen een kater waarvan vrienden en vriendinnen wellicht beweren dat ze werken… (bron)

3. Sporten & zweten tegen een kater (ja echt!)

Mocht je er zin in hebben: sporten, of liever gezegd: zweten… Transpireren helpt goed om je lichaam weer in een betere conditie te krijgen als je een flinke kater hebt. Geef mij alleen niet de schuld als je naar huis gestuurd wordt door de sportschooleigenaar omdat je te erg naar alcohol ruikt. :P

Misschien dat een sauna ook een optie is, maar ook daarbij geldt: het is niet verantwoordelijkheid als de stoomcabine naar rum begint te stinken en je met scheve gezichten wordt aangekeken. Dus misschien is een privésauna een geschikter anti kater middel!? :D

Te veel gedronken: de gevolgen van alcohol & een kater

te veel gedronken - katerAls je weer eens flink aan het stappen bent geweest, dan is de kans vrij groot dat je de volgende dag een kater krijgt.

Dit komt doordat je te veel alcohol gedronken hebt. Maar wat is een kater nu eigenlijk; wat gebeurt er met je lichaam als je te veel alcohol hebt gedronken? Hieronder lees je alles over de symptomen van een kater en de gevolgen van alcohol…

Wat is een kater?

Als je te veel alcohol hebt gedronken en het feestje vervolgens voorbij is, dan ontstaat er een kater. Op dat moment gebeurt er het volgende met je lichaam:

1. Gevolg van alcohol: uitdroging

Je mond en keel worden droog omdat je uitgedroogd bent. Uitdroging ontstaat doordat je te veel alcohol hebt gedronken. Alcohol heeft namelijk een vocht-verdrijvende en uitdrogende werking.

Deze uitdroging heeft ook een verslappend effect op je spieren. Daarom is het ook zo belangrijk om voldoende vocht (bijvoorbeeld water) te drinken… Vooral voordat je gaat slapen en zodra je wakker bent, en al helemaal als je teveel alcohol gedronken hebt!

2. Maagzuur uit balans door alcohol

Een van de voornaamste gevolgen van alcohol en één van de bekendste symptomen van een kater is een onrustige maag. Dit komt omdat de overvloed aan alcohol ervoor zorgt dat je maagwand geïrriteerd raakt en de balans van je maagzuur verstoord wordt. Dat is dan ook de reden dat je je vaak misselijk voelt als je te veel alcohol gedronken hebt.

3: Te veel alcohol drinken beïnvloedt stemming & hongergevoel

Je lever probeert de alcohol af te breken nadat je gedronken hebt. Het gevolg hiervan is dat je bloedsuikerspiegel en insulineniveau enorm stijgen. En dit zorgt er weer voor dat je stemming makkelijk kan omslaan en je sneller geïrriteerd raakt. Ook een sterk hongergevoel na het drinken van alcohol komt door je schommelende bloedsuikerspiegel.

Verder zijn ook de onderstaande symptomen gevolgen van een kater ofwel van het drinken van te veel alcohol drinken:

4. Zintuigen aangetast door alcoholgebruik

Je centrale zenuwstelsel raakt aangetast door (de gevolgen van) alcohol. Door het drinken van te veel alcohol komt er namelijk een overvloed aan chemicaliën vrij in je lichaam. Daardoor ben je gevoeliger voor licht, geluid en aanraking. Deze prikkelbaarheid c.q. overgevoeligheid is dan ook een heel bekend symptoom van een kater.

5. Hoofdpijn door teveel alcohol

Als je te veel gedronken hebt, dan zetten de aderen in je hersenen uit. Het gevolg hiervan is knallende of barstende hoofdpijn. Op dat moment realiseer je je vaak (helaas) maar weer eens al te goed wat een kater is. De uitdrogende werking van alcohol (en de daarmee gepaard gaande afname van je hersenvocht) levert overigens ook een belangrijke bijdrage aan koppijn.

Tip: Het drinken van water kan dit gevoel enigszins verminderen.

6. Hormonen zorgen voor lichte slaap

Door de grote hoeveelheid alcohol raakt je lichaam in de war en geeft het de verkeerde hoeveelheden hormonen af. Dit zorgt ervoor dat onder andere de kwaliteit van je slaap enorm wordt verslechterd. Een belabberde slaapkwaliteit is dan ook een bekend symptoom van overmatig alcoholgebruik. (bron) Gelukkig zijn de meeste symptomen en gevolgen van het drinken van te veel alcohol en een kater binnen 24 uur weer verdwenen. Morgen is er weer een nieuwe dag en dan zul jij je in elk geval een stuk beter voelen… Tenminste, als je niet opnieuw te veel alcohol drinkt.

Met asperges een kater voorkomen?

kater voorkomenAls het gaat om een kater voorkomen, heb ik al veel rare dingen voorbij zien komen. Van het drinken van Bloody Mary’s tot het eten van zoute haring… Toch is vooral het drinken van een glas water tussen de alcoholische drankjes door het enige dat enigszins helpt om een kater te voorkomen. Óf simpelweg minder alcohol drinken!

Kater voorkomen dankzij asperges…

Wat blijkt… Asperges blijken bij uitstek goed te helpen om een kater te voorkomen, althans dat beweren Koreaanse onderzoekers. (bron) + bron) Het schijnt dat specifieke voedingsstoffen in asperges ervoor zorgen dat je levercellen worden beschermd tegen alcohol, zodat de negatieve effecten ervan worden afgezwakt. Het gaat voornamelijk om een tweetal ethanol-metaboliserende enzymen, genaamd alcoholdehydrogenase (ADH) en cytochroom P450 (CYP2E1)

Asperges, alcohol & kater: tot slot…

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vooralsnog géén asperges heb gegeten voorafgaand aan een nachtje stappen, maar aangezien asperges sowieso een goede bron zijn van vitamine K, vitamine C, vitamine A, foliumzuur en kalium, is het nog niet eens een slecht idee om dit te proberen. Dus gezond zijn asperges hoe dan ook, zelfs als ze niet echt blijken te helpen om een kater te voorkomen. Zie ook:

Wie wél asperges heeft geprobeerd op een kater te voorkomen, mag het zeggen! En dan bij voorkeur in een berichtje hieronder… Welke symptomen ervaar jij als je een kater hebt en heb je nog tips voor als je te veel alcohol gedronken hebt? Laat ook dan hieronder een reactie achter over alcoholgebruik en/of een kater! Heb jij nog aanvullende antikatertips of ken jij topmiddelen tegen een kater? Deel ze eveneens in een reactie hieronder!

10 Reacties

 1. Er is nu een zeer eenvoudige manier om een kater te voorkomen. Een paar Slimme Druppeltjes in je drankje doen voorkomt dat de alcohol in je bloed wordt opgenomen. Door frequentieverandering voorkomen de watermoleculen in drank dat alcohol mee de celwanden kan passeren. Geloven hoef je het niet. Je kunt het eenvoudig proberen door na het drinken een eenvoudige blaastest te doen.

  • Hallo Han Brugmans, Ik heb zojuist je website bekeken… Gadverdamme! Je verkoopt “Slimme Druppeltjes” (soort wonderdruppeltjes voor humane consumptie) waarvan je de ingrediënten niet eens benoemt. Dit mag absoluut niet volgens Nederlandse wetgeving. Vervolgens verbind je absurde kwaliteiten aan je product die door niets of niemand (enkel door “de praktijk”) worden bekrachtigd. Ook zulke valse gezondheidsclaims zijn niet toegestaan. Maar als klap op de vuurpijl schrijf je ook nog eens blogberichtjes met titels als “Bob Met Een Slok Op”. Als puntje bij paaltje komt, stimuleert je onbekenden om beschonken achter het stuur te kruipen, puur en alleen om over hun rug geld te verdienen. Echt, GADVERDAMME! En dan nog dit: “De slimme druppeltjes hebben op moleculair niveau een verandering ondergaan die tot stand is gekomen door sterke trillingen”… WTF; wat betekent dat überhaupt?! En tot slot: “Garanderen dat het bij iedereen werkt, zouden we wel willen, maar kunnen we natuurlijk niet”… What the f#%$! Mensen stimuleren om na een willekeurig aantal alcoholische consumpties achter het stuur te kruipen en vervolgens tussen neus en lippen door vertellen dat de ‘slimme’ (zo slim zijn ze dus niet) druppels wellicht niet werken om alcohol uit het lichaam te verdrijven. Hoe smerig en dubieus kunnen commerciële praktijken zijn?! Mensen als jij zijn inslecht en bovendien levensgevaarlijk!

 2. Ejaculeren is wetenschappelijk bewezen. Alcohol wordt efficiënt verwijderd. Dus als je niet te ver door bent…

  • Ik hoop dat je een grapje maakt. Alcohol wordt echt niet efficiënt geloosd via mannelijke zaadcellen, dat zou echt zot zijn… Zaadcellen zijn bedoeld voor voortplanting, dus het zou funest zijn om een vrouw te bevruchten met ‘stomdronken’ zaadcellen. Logischerwijs verdwijnt alcohol via het urinestelsel, een systeem dat daadwerkelijk bedoeld is om afvalstoffen te lozen. Wel is het zo dat de consumptie van alcohol (in bepaalde gevallen en tot op zekere hoogte) voortijdige ejaculatie kan uitstellen.

 3. Ik heb laatst RESET After Drink geprobeerd. Dat is een anti-kater drankje wat je drinkt voor het slapengaan, na het uitgaan. Ik werd de volgende ochtend echt super wakker. Echte aanrader!

 4. Neem tijdens het drinken van alcohol een hooggedoseerd vitamine B-tablet in, liefst time released. En eet als je thuiskomt een paar augurken. Zeker GEEN kater de volgende dag.

 5. bouckaert koen Reageer

  Hallo, Gouden tip om een kater te vermijden: Voor je op stap gaat een bruistablet op je nachtkastje leggen met een glas water. Dan mag je feesten als de beesten en als je dan naar bed gaat na je feestje vergeet je je bruistablet niet. Drink je deze op, dan heb je GEEN kater. Zeker proberen!

 6. Een erg handig blog. Jammer dat er nog steeds geen echte anti kater pil bestaat die echt werkt. Water is nog steeds het beste recept samen met veel slaap!

  • Beste, Bedankt voor je heldere stuk. Wat ik in de discussie vooral merk is dat natuurwetenschappers hier inderdaad optimistischer in zijn dan sociale wetenschappers (zoals ik). Ik vind over het algemeen de houding van de natuurwetenschappers in deze te naïef, maar misschien komt het ook door mijn eigen disciplinaire achtergrond.Ten eerste is er veel tijd, geld, en energie verspild aan nutteloos onderzoek voordat fraude uitkomt, ook in de natuurwetenschappen. In het ergste geval kost het zelfs mensenlevens, zoals in de Wakefield affaire. ‘Spijtig’ vind ik daarvoor nogal een eufemisme. Ten tweede komt fraude tegenwoordig met name uit omdat andere onderzoekers op een resultaat willen voortbouwen en erachter komen dat het niet werkt. Reproductie om de reproductie vindt bijna niet meer plaats. Dit is mijns inziens degelijk een gevolg van publicatiedruk: je gaat geen onderzoek doen dat al is gepubliceerd want je had die tijd ook in een Science-waardig onderzoek kunnen steken.Ten derde is het gemis aan een dergelijke check sterker in de sociale wetenschappen dan in de natuurwetenschappen. Als jij aantoont dat eiwit x de reproductie van virus y tegenhoudt, dan kunnen anderen daarop voortbouwen door bijvoorbeeld een medicijn te ontwikkelen op basis van x. In de economie (mijn vakgebied) kom je in empirisch onderzoek meestal niet verder dan te zeggen dat mensen over het algemeen (met een statistische significantie van zeg 2%) eerder a kiezen dan b als je ze eerst c hebt laten zien. Dat is een resultaat dat je kan toepassen in, zeg, een marktonderzoek, maar als het in je marktonderzoek niet werkt, betekent dat nog niet dat het oorspronkelijke onderzoek niet klopte. Het effect is van te veel variabelen afhankelijk die je niet kan beheersen. Er zijn wel lab-experimenten in de economie, maar ook daar valt veel op aan te merken. Ten vierde wil ik erop blijven hameren dat fraude niet alleen het verzinnen van data is. Het is ook het weglaten van observaties, het verzwijgen van tekortkomingen in je opzet, het gebruiken van andermans ideeën zonder de juiste referenties, het opnemen van co-auteurs vanwege hun reputatie (en niet omdat ze iets aan het onderzoek hebben bijgedragen), het presenteren van je beste resultaten als ’typical’, ga zo maar door. Data verzinnen is het ergste wat je kan doen, maar er bestaan een hoop andere onethische praktijken -die moeilijker te detecteren zijn- en die ook zorgen voor een zekere verstoring van de literatuur. En dan heb ik het nog niet over het feit dat je alleen de fraudegevallen weet die zijn uitgekomen. Hoe kun je ooit weten wat er niet is uitgekomen?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.