Vetcellen / vetweefselAls je in een constante strijd bent tegen overgewicht, dan is het handig en verstandig om exact te weten wie of wat je vijand is; in dit geval je vetcellen. In dit artikel vind je daarom 5 dingen die je moet weten over vetcellen en vetweefsel…

1. Vetcellen bij je geboorte

Iemand met een gezond gewicht, zeg maar met een BMI van rond de 20, heeft 10 tot 20 miljard vetcellen. Als pasgeboren baby begin je jouw leven met ongeveer 10 miljard vetcellen. Dit aantal groeit langzaam naarmate je ouder wordt, net zoals alle andere soorten cellen in je lichaam.

2. Aantal vetcellen bij overgewicht

Iemand met ernstig overgewicht: obesitas oftewel zwaarlijvigheid (BMI van boven de 30) heeft tenminste 100 miljard vetcellen.

3. Toename van vetcellen

Het aantal vetcellen dat je hebt neemt vooral toe als je voor een langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. In eerste instantie neemt alleen het volume van de bestaande vetcellen toe. Zodra de vetcellen hun maximum grootte hebben bereikt, dan wordt een signaal gegeven aan zogenaamde vet ‘precursor’ cellen (cellen die nog kunnen transformeren in meerdere soorten cellen), om een volgroeide vetcel te worden. Normaal gesproken kun je rond de 15 kilo aankomen boven het gezonde gewicht zonder dat je meer vetcellen aanmaakt.

4. Vet is actief weefsel

Er wordt nog weleens gezegd dat spierweefsel actief is en vetweefsel passief. Vetcellen zijn echter geenszins passief. Zo scheidt lichaamsvet hormonen uit in je lichaam die voordelig of nadelig voor je lichaam kunnen zijn, afhankelijk van de grootte van de vetcellen. Kleine vetcellen maken een hormoon aan dat ervoor zorgt dat je lichaam gevoelig blijft voor insuline in je lever en spieren; dit voorkomt diabetes type 2.

Bij mensen met obesitas zijn de vetcellen zo groot, dat ze stoppen met het produceren van dit hormoon. Je hebt dan ook een vergrote kans op diabetes type 2 indien je lijdt aan overgewicht. Hoe zwaarder je bent, des te groter dit risico is.

5. Vetcellen worden kleiner, niet minder qua aantal

Wanneer je op dieet gaat, en dus minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, dan worden de vetcellen aangesproken om de benodigde energie te leveren. De vetcellen nemen dan in omvang af, maar niet in aantal. Wanneer je lichaam vetcellen heeft gemaakt, dan hou je die vetcellen voor de rest van je leven. Hoewel dat niet bepaald motiverend klinkt, is er wel een lichtpuntje: zodra de vetcellen kleiner worden beginnen ze weer met de productie van het hormoon dat diabetes type 2 tegengaat. (bron)

Wil jij nog meer weten over vetcellen of vetweefsel in het algemeen? Laat dan een reactie achter!

Vetweefsel = gezond… Lichaamsvet is goed voor je?!

“Overgewicht is funest voor je gezondheid…” “Overtollig lichaamsvet maakt je vatbaar voor welvaartsziekten…” “Dikke mensen zijn ongezond…”

Dit zijn allemaal opvattingen over lichaamsvet die door veel mensen worden gedeeld. Vreemd is het niet, want zwaarlijvigheid (obesitas) zorgt voor een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten en allerlei andere lichamelijke aandoeningen. De strijd tegen overgewicht is om die reden in volle gang. Het lijkt er echter op dat we doorslaan in de strijd tegen lichaamsvet. Een subtiel vetlaagje blijkt namelijk uiteenlopende voordelen te hebben voor de algehele gezondheid.

Lichaamsvet = grotere overlevingskans

Patiënten in kritieke toestand die een beetje overgewicht hebben, overleven vaker dan slanke of te magere patiënten. “Tijdens een kritieke ziekte verandert het lichaamsvet en worden nieuwe, kleine vetcellen aangemaakt die als vuilnisbakjes fungeren. Zij nemen schadelijke stoffen op zoals glucose en vetzuren, waardoor de vitale organen worden ontzien. Hierdoor wordt de overlevingskans van de patiënt vergroot.” Aldus wetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven. Lichaamsvet kan dus letterlijk je leven redden.

Betere algehele gezondheid dankzij vetweefsel

Professor Paul Campos van de Universiteit van Colorado (VS) bracht enkele boeken uit, waarvan ‘De obesitasmythe: Waarom Amerika’s obsessie met gewicht funest is voor de gezondheid’ het bekendste is. Het boek betreft een bundeling van studies waar uit blijkt dat licht overgewicht beschermt tegen o.a. bloedarmoede, osteoporose en bronchitis. De studie van de Belgische arts-epidemioloog Luc Bonneu toont zelfs aan dat mensen met een beetje overgewicht vaak langer leven dan dunne mensen.

Lichaamsvet werkt ontstekingsremmend

Voedingshoogleraar Michael Muller van de universiteit van Wageningen benadrukt dat vet vele goede eigenschappen heeft. “Lichaamsvet is niet altijd ongezond vet. Het wordt pas gevaarlijk als het vet zich rond je organen vastzet.Het vet dat direct onder de huid ligt (subcutaan vet) produceert allerlei goede stoffen die ontstekingsremmend werken. Vet dat dieper in de buikholte en rond de organen ligt (visceraal vet) is volgens hem zeer schadelijk. Orgaanvet maakt namelijk stoffen aan die ontstekingen bevorderen. Bovendien verslechtert het de werking van de organen.

Goed vetweefsel & slecht vetweefsel…

Professor Jimmy Bell van het Londense Imperial College zegt dat dunne mensen soms met gezondheidsproblemen kampen die passen bij overgewicht (hoge bloeddruk, diabetes type 2 e.a.). Dit komt omdat dunne mensen soms grote hoeveelheden onzichtbaar vet met zich meedragen. Hij noemt deze mensen TOFI’s (Thin Outside, Fat Inside). Mensen met ondergewicht zouden tot 7 liter onzichtbaar vet kunnen hebben. Zo heb je ook FOTI’s (Fat Outside,Thin Inside); dit zijn ogenschijnlijk dikke mensen die van binnen mager zijn (o.a. sumoworstelaar). Dunne mensen kunnen dus vetter zijn dan dikke mensen.

Tot slot

Veel mensen proberen van hun overtollige lichaamsvet af te komen door middel van een dieet. Dit is slecht, omdat je hiermee voornamelijk het gezonde vet afbreekt en niet het ongezonde orgaanvet. Er zijn volop aanwijzingen dat geregelde dieetpogingen en met name crashdiëten de vetopslag negatief beïnvloeden (o.a. onderzoek van de Amerikaanse Dr. Roger H. Unger). Lichaamsbeweging is daarentegen wél een goede manier om van overtollig slecht vet af te komen!

5 Reacties

  1. Ik heb meerdere jaren rond een BMI van 26 à 27 gezeten en had een buikomtrek van gemiddeld 98cm. Ik heb nu liposuctie laten doen en ik vroeg me af, heb ik nu minder vetcellen zodat ik minder rap rond mijn buik terug verdik?

    • Goede vraag Bjorn, om goed antwoord te geven is het belangrijk om te weten waar liposuctie plaats heeft gevonden. Bij liposuctie worden namelijk vetcellen weggehaald uit het lichaam. Als dit bij jouw buik is gebeurt dan heb jij inderdaad minder vetcellen op dat gebied. Dit neemt niet weg dat de vetcellen die je daar nog over hebt, niet kunnen groeien. Dus als jij vaak meer eet dan je lichaam nodig heeft dan zal jouw lichaam dit overschot ergens moeten opslaan. Dit overschot kan je dus opslaan op zowel je buik als op overige plaatsen in het lichaam. De vetcellen die aanwezig zijn in je lichaam kunnen altijd toenemen in grootte tot op het punt dat ze niet meer groter kunnen worden waardoor het lichaam weer nieuwe vetcellen gaat aanmaken.

    • Yassin, je spreekt jezelf tegen: “Dit neemt niet weg dat de vetcellen die je daar nog over hebt, niet kunnen groeien.” en “De vetcellen die aanwezig zijn in je lichaam kunnen altijd toenemen in grootte…” Ik neem aan dat je in je eerste opmerking een schrijffoutje maakte, want ik beaam je tweede statement; dat vetcellen te allen tijde kunnen groeien door nieuwe vetzuren in zich op te nemen. Meer informatie over liposuctie en de aard van lichaamsvet vind je desgewenst terug in de volgende artikels:

  2. meyskens.freddy Reageer

    diabetes is een wereldziekte waarom word dit homoon die dat stopt dan niet gemaakt.de maan is meschien belangrijker?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.