De functie van de neusamandelen, keelamandelen en tongamandel was tot voor kort volkomen onduidelijk. Hoewel hard bewijs nog niet geleverd is, zijn er tegenwoordig sterke vermoedens dat amandelen bijdragen aan het immuunsysteem. Deze hypothese is helemaal niet zo gek, want de zachte, rode bolletjes in neus- en keelholte zitten vol met witte bloedlichaampjes. En witte bloedcellen hebben tot doel bacteriën en virussen te vernietigen.
1. Amandelen knippen: waarom zou je?
Vanwege bovengenoemde veronderstelling zijn steeds meer artsen huiverig om amandelen zomaar weg te halen. Immers: als de amandelen echt onderdeel zijn van het immuunsysteem, dan kan amandelen knippen meer kwaad dan goed doen. Bovendien is in het verleden al meermaals bewezen dat het knippen van amandelen niet per se tot minder keelontstekingen leidt. De amandelen kunnen na verwijdering niet meer geïnfecteerd raken, maar de keel zelf wel.
2. Amandelen knippen bij keelontsteking & keelamandelontsteking
Vrijwel iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een keelontsteking of amandelontsteking. Een bacterie of virus wordt overgebracht door niezen, hoesten, ademhalen of directe aanraking. Je amandelen worden rood (en wit) en zwellen op, je krijgt opgezette lymfeklieren, slikken wordt bemoeilijkt en praten eveneens. Vaak gaat een keelontsteking of keelamandelontsteking gepaard met koorts. Je kunt er dus behoorlijk ziek van worden, maar het is niets om je ernstig zorgen over te maken. Als je vaak last hebt van keelinfecties, dan kan amandelen knippen (tonsillectomie) uitkomst bieden.
3. Vijf x per jaar keelontsteking -> amandelen knippen
Veel artsen hanteren de volgende regel: ‘Laat je amandelen knippen als je vaker dan 5 keer per jaar last krijgt van een keelontsteking.’ Met last wordt geen lichte irritatie bedoeld, maar een hevige, pijnlijke keelontsteking. Ook bij mensen die regelmatig last hebben van oorontstekingen wordt het knippen van de amandelen aangeraden. Mensen met dusdanig grote amandelen dat het slikken wordt bemoeilijkt, worden veelal van hun amandelen ontdaan. Het knippen van de neusamandelen en/of keelamandelen vindt plaats onder algehele narcose. Amandelen knippen betreft een routine-ingreep, en ernstige complicaties als gevolg van de directe ingreep komen dus zelden voor. Voor een kind kan het echter een behoorlijk heftige gebeurtenis zijn.
Heb jij ervaring met het knippen van neusamandelen of keelamandelen? Of heb je al geruime tijd te kampen met gezondheidsklachten die gerelateerd (zouden kunnen) zijn aan de amandelen? Deel hieronder jouw vragen of bevindingen!
52 Reacties
Hallo, Ik heb 5 jaar geleden mijn amandelen en huig laten verwijderen omdat ik erg hard snurkt. Het snurken is een stuk minder geworden maar ik heb nu wel elke ochtend een hele droge mond en voel mij erg brak.
Hoi, heb 2 jaar geleden mijn keelamandelen laten verwijderen omdat ik jarenlang last ervan had, altijd opgezet en vaak ontsteking gepaard met koorts, vanaf dat ze verwijderd zijn geworden elke dag maagzuur en maagbranden en moeite met slikken en hele dag hoesten. Al 2 jaar nu. Huisarts zegt niets te kunnen doen behalve Rennies te pakken. Second opinion zegt paracetamol slikken elke dag, ik denk dat ik ook maar huisarts wordt.
Sinds mijn keelamandelen eruit zijn ben ik gaan schrapen met mijn keel. Dit is een gewoonte geworden. Ik was ongeveer 10 jaar toen en nu ben ik 57 jaar. Iedereen herkent mij aan mij kuchje. Ik heb altijd hét gevoel dat er iets zit wat weg moet. Zijn er meer mensen die dit hebben of kennen? Ik heb spijt dat ik bij twee van mijn kinderen hiervoor ook toestemming heb gegeven na een paar keer keelpijn en oorontsteking! Zij hebben allebei altijd hooikoorts. Mijn ander twee kinderen niet. Ik heb ook jaren last van hooikoorts gehad. Ik ben geen arts maar ik geloof dat amandelen juist moeten blijven zitten. Vroeger werden ze véél te snel verwijderd.
Beste Wimpie, toen ik 3 jaar oud (inmiddels 64) zijn na 3 hoestbuien mijn keelamandelen verwijderd, dat was destijds gebruikelijk, bij veel kinderen werden de amandelen “geknipt”. Als gevolg daarvan heb ik een enorme keelontsteking gekregen (volgens mijn moeder), en daarna mijn leven lang last van mijn keel gehad, altijd kuchen en slijmvorming. En jarenlang last van enorme hooikoorts. Totdat in 2016 bij mij keelkanker is geconstateerd, het ging om plaveiselcelcarcinoom cellen die zijn ontstaan in het littekenweefsel bij de verwijderde amandelen. Ik ben net zoals jij van overtuigd dat alles in je lichaam een functie heeft (ook het verwijderen van mijn meniscus 35 jaar geleden heeft geleid tot een enorme schade aan mijn knie, ik moet dus ook een “nieuwe” knie laten plaatsen). Laat je dan ook regelmatig controleren op dit soort nare gevolgen van het verwijderen van je amandelen. Gelukkig ben ik na 35 bestralingen tot nu toe kankervrij. Gr. Hans
Hallo, ik ben 45 jaar en heb astma. Hiervoor heb ik medicijnen (seretide) en i.c.m. veel sporten heb ik dit goed onder controle. Echter heb ik zo nu en dan zulke korte 4 à 5 dagen heftige keelontsteking, opgezette klieren en hoge koorts, tegen de 40 graden, waarbij ik dan ook echt volledig uitgeschakeld ben en weer weken moet herstellen. Ik ging er altijd van uit dat mijn keelamandelen geknipt waren, maar vanmorgen gaf mijn huisarts aan dat mijn amandelen flink ontstoken waren. Waarschijnlijk zijn mijn neusamandelen verwijderd. Wat mij is opgevallen is dat ik telkens na een lang tandartsbezoek –het plaatsen van een kroon (2x) en het maken van een mal voor een nachtbitje– een paar dagen later een week thuis ziek zit met heftige keelpijn. Behandelingen tandarts waren allen zo rond de anderhalf en twee uur. De praktijk is brandschoon. Ik vroeg mij af of er een relatie kan zijn? Het materiaal voor de mal voor de kroon en het nachtbit wordt ter plekke bereid en begreep ook dat hier enzymen in zitten voor het stollingsproces. Kan het zijn dat dit mijn keelontsteking veroorzaakt? Alvast bedankt voor jullie reactie!
Keelontstekingen –ontstekingen van keelslijmvlies— worden in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door verkoudheidsvirussen (en soms ook griepvirussen en aanverwante virussen): rhinovirussen, adenovirussen, coronavirussen, influenzavirussen, para-influenzavirussen, enterovirussen, metapneumovirussen, respiratoir-syncytieel-virussen, et cetera. Soms zijn er meerdere virussen aanwezig die verantwoordelijk zijn voor de infectie. Ten aanzien van de tandartsbezoeken c.q. tandartsbehandelingen zijn er wat mij betreft meerdere mogelijke hypotheses: A. Puur toeval; B. De tandarts en tandartsassistent(e)(n/s) komen in contact met talloze mensen, waarvan er een heleboel besmettelijke virussen en bacteriën bij zich dragen. Via welke weg dan ook komt een bepaald virus in jouw neus of mond terecht; C. De praktijkinrichting en praktijkuitrusting ziet er schoner uit dan ‘ie in feite is, met dientengevolge hetzelfde resultaat als voorgaande hypothese; D. Je keelslijmvliezen en keelamandelen vertonen een overgevoeligheidsreactie jegens een bepaalde stof in een materiaal (van een tandartsinstrument of -substantie), met een keelontsteking c.q. faryngitis tot gevolg… Overigens is een keelamandelontsteking c.q. tonsillitis een infectieuze ontstekingsreactie van een kleine weefselkluwen van het lymfevatenstelsel door toedoen van een virale of bacteriële ziekteverwekker, welke vaak voorkomt in combinatie met een al dan niet escalerende keelslijmvliesontsteking… Ik weet niet hoe vaak er al sprake is geweest van een combinatie van tandartsbezoek en keel(amandel)ontsteking, maar hoe vaker dit voorkomt, des te kleiner de kans op toeval. Overigens is de één weerbaarder jegens virussen dan de ander. Zo geven stoornissen van het afweersysteem /immuunsysteem een verhoogd risico op het ontstaan van een keelinfectie en/of keelamandelinfectie.
Bedankt Paul voor je uitgebreide antwoord. Top! Drie keer bij de tandarts geweest –lange behandeling– en 3 keer raak. Maar moet zeggen als mensen om mij heen maar een beetje grieperig zijn, dan heb ik het vaak ook snel te pakken.
Beste, Ik heb 15 september mijn amandelen laten verwijderen, ik ben 43 jaar, en sindsdien we zijn nu meer dan twee maanden verder, steeds herhalende slikproblemen, mijn eten blijft dus volledig vast zitten en ik moet dan telkens overgeven, ben al een RX gaan laten maken, en terug naar de dokter gegaan, ben logopedie aan het doen om mijn slokdarm terug op gang te krijgen, maar niets helpt, ik blijf het moeilijk hebben met vast voedsel, wat kan ik nog doen. ben 8kg afgevallen en voel me slecht in mijn vel, heel slecht!
Hallo Kelly. Bij mij zijn mijn keelamandelen verwijderd op 3 juli. Op dat moment was ik 39 jaar. Ik herken je klachten. Ik heb om dezelfde reden logopedie gevolgd. Inmiddels heb ik nog steeds last, maar wel stukken minder. Het littekenweefsel staat nu minder strak. Alles werkt nog in de keel. Volgens de KNO arts kan het wel 9 maanden duren voor alles echt weer helemaal normaal voelt. Maar uiteindelijk… komt het dus wel goed. Het littekenweefsel moet slinken en soepeler worden.
Hoi hoi, ik heb nu binnen twee weken al voor de tweede keer hevige ontsteking in mijn keel. Ik denk dat ik op dit moment amandelontsteking heb; ik heb last van moeheid, slechte adem, moeite met slikken, keelpijn, witte stipjes etc. Ik heb toen ik klein was mijn neusamandelen laten verwijderen maar ik twijfel of ik naar mijn dokter zal gaan als ik vaker last heb van een keelontsteking. Het is niet niks om je keelamandelen te laten verwijderen, maar het doet op dit moment meer kwaad dan goed. Ik zit nu in een belangrijke periode met school en ben hierdoor telkens van de buis. Ik hoor graag jullie mening!
Beste, Na jaren sukkelen met amandelontstekingen, leek ik er plots van verlost. Ik had 1,5 jaar geen last meer… Tot 2 maand geleden de miserie terug begon… Maar deze keer anders. Ik kreeg een grote amandelontsteking maar die is naar mijn gevoel niet helemaal verdwenen. Mijn linker amandel blijft (al langer dan een jaar zo) groter dan de rechter met vlekken op. Ik had wel ook last van amandelstenen in de rechter amandel maar dit ziet er anders uit. Nu heb ik elke dag last van lichte oorpijn, lichte pijn onder kaak en soms dichtgeknepen keel. Er blijven op de linker amandel ook gelig witte plekjes zichtbaar. Twee huisdokters en een KNO-arts hebben me onderzocht en zeggen allemaal amandelen zijn chronisch ontstoken en moeten eruit!!! Kan dit echt zo veel aanhoudende klachten geven en waarom gaan de vlekken niet weg? Ik ben ondertussen ten einde raad en angstig!
Ja, een chronische keelamandelontsteking kan (helaas) zeker voor verregaande ontstekingsklachten in de halsregio en kaakregio zorgen. :(
ik zou zeggen ga googelen, mijn amandelen zijn eruit, al toen ik 5 jaar was of zo, had altijd chronische klachten, maar nu ikzelf een zoon heb ben ik verder gaan kijken, amandelen heb je niet voor niks ik zou ze laten zitten en kijken of je last van allergieën hebt of misschien heb je vitamine tekort, of bepaalde overheersende virussen. moeilijk om allemaal uit te gaan zoeken, maar weghalen zou ik zeker niet doen ik had helaas die keuze niet zelf
Hallo. Ik ben 21 jaar en drie jaar geleden heb ik klierkoorts gehad… Nu heb ik nog altijd last van extreme vermoeidheid en ben opzoek naar de oorzaak. Nu heb ik gehoord van een vriendin dat zij ook klierkoorts heeft gehad en uiteindelijk haar amandelen (neus en keel) heeft laten verwijderen en zo erdoor is geraakt. Kan dat? Mijn klieren aan mijn keel zijn constant opgezwollen, heb wel vaak keelpijn, maar niet dat het extreem veel pijn doet (pijn bij het slikken of zo). Heeft iemand iets gelijkaardigs? Ik weet niet waar ik moet beginnen zoeken? Is het de moeite om naar een KNO-arts te gaan? Graag hoor ik van jullie, lieve groet, Julie
Beste Julie, Ik was een reactie aan het typen, maar het verhaal werd nogal lang. Om die reden heb ik er een apart artikel van gemaakt op deze site. Zie ook: Chronische vermoeidheid door Pfeiffer genezen met operatieve keelamandelverwijdering? Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Hallo, aankomende vrijdag gaan mijn amandelen eruit. Laat ik nou precies vandaag keelpijn krijgen. Worden amandelen ook verwijderd als je op het moment van de operatie juist een keelontsteking hebt?
Beste Lana, Een operatieve keelamandelverwijdering (tonsillectomie) is een relatief kleine en routinematige ingreep. Of de operatie dient te worden uitgesteld bij een acute ontstekingsreactie, durf ik echter niet te zeggen; dit hangt veelal af van de exacte aard, ernst en locatie van de betreffende infectie of ontsteking. Mocht er sprake zijn van een hevige bacteriële infectie van de keelamandelen / lymfeweefsels en/of keelslijmvliezen, dan zal men waarschijnlijk niet overgaan tot opereren omdat dit de kans op wondinfectie na de operatie vergroot… Maar bij een lichte (al dan niet virale) irritatieve ontstekingsreactie kan men voor zover ik weet gewoon opereren. Persoonlijk zou ik contact opnemen met je huisarts; hij/zij kan je vertellen of je huidige ontsteking tot uitstel van operatie zal (moeten) leiden. (bron + bron) Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Ik heb vaak een lichte keelpijn, maar nooit echt ernstig. Wel ben ik veel moe. Verder kom ik maar niet van die witte steentjes in mijn keel af, ook al probeer ik alles. Dat is erg vervelend, maar niet levensbedreigend. Kan ik gewoon een operatie voor het verwijderen van mijn keelamandelen krijgen of moet ik echt aan 5 ernstige keelontstekingen per jaar voldoen?
Voor deze vraag kan je het beste terecht bij je huisarts. De klachten die u heeft klinken als amandelstenen. Als men daar erg veel last van ondervind kan worden besloten om tot verwijdering van de amandelen over te gaan. Groet, Rishi
Meer over amandelstenen / tonsillolieten kun je desgewenst ook lezen in dit artikel over ’tonsil stones’:
Hi! Heb 31 augustus mijn amandelen laten verwijderen en ben nu nog aan het herstellen. Ik moet hierbij alleen heel veel hoesten en (super vies) het witte beslag beetje bij beetje uitspugen. Nu doet het hoesten méga veel pijn en heb ik het idee dat het niet goed is voor het herstel. Zou mij uitgelegd kunnen worden waar het hoesten vandaan komt, of het schadelijk is & hoe ik het kan verminderen! Om het uur hevig moeten hoesten & daarna omkomen van de pijn is namelijk geen pretje :( Dank!
Hai, Jammer dat er nog geen antwoord op jouw vraag is gegeven. Ik ben afgelopen maandag 19 september geholpen aan mijn keelamandelen en heb dezelfde klachten als jij. Hoe is t bij jou verder verlopen? Ik zit nu op dag 6 na de operatie en heb nog steeds enorm veel pijn. Ik mag 3x 50 milligram diclofenac nemen per dag en 4x 1000 milligram paracetamol. Nu merk ik dat de diclofenac na een uur of 5 niet meer werkt. Om redelijk pijnvrij te blijven heb ik eigenlijk nog 1 extra dosis van 50 milligram diclofenac nodig, maar dat durf ik niet te vragen aan de arts. Dit omdat er al best moeilijk werd gedaan toen ik na 3 dagen om een herhaalrecept vroeg. Iemand tips wat te doen? En is dit normaal?
Hoe het precies komt dat je hoest, is moeilijk te zeggen. Alleen al het genezingsproces van je keel kan hoestprikkels veroorzaken, maar een keelontsteking evengoed. Met een beetje geluk is de boel netjes aan het genezen, maar met een beetje pech is het ontstoken geraakt. Mocht je je zorgen maken over (gebrekkige of verstoorde) wondgenezing van de plek waar je keelamandelen hebben gezeten, dan kun je het beste even teruggaan naar je huisarts en hem/haar om advies vragen. Spoelen / gorgelen met antibacteriële mondwaters wil nog weleens helpen, maar ik weet niet welke je wel en niet mag gebruiken na een operatieve keelamandelverwijdering. Sterkte!
ik denk dat je hoest omdat normaal gesproken je amandelen zorgen dat er niet teveel virussen en bacteriën binnenkomen, nu die weg zijn moet je lichaam hoesten om die bacteriën tegen te houden
Hallo, In het begin van het jaar 2016 had ik een zware keelontsteking. Mijn lymfeklieren in mijn nek waren zwaar opgezet en was ook erg moe. Vandaag lag ik op bed nog wat door mijn telefoon te scrollen en ik voelde een naar gevoel achter in mijn keel tijdens het slikken. Ik dacht gelijk weer aan keelontsteking, dus keek gelijk in de spiegel. En ja, mijn amandelen zitten weer onder de gele / witte vlekken. Ik heb geen echte symptomen gehad afgelopen week, ik was alleen vaak moe en sliep ook heel viel. Moet ik hiermee (weer) naar de huisarts gaan? De huisarts vertelde mij namelijk dat Pfeiffer ook vaak bij keelontsteking komt kijken.
Hallo, afgelopen maandag zijn mijn amandelen geknipt. Ik ben 35 jaar en ik weet dat ik er de nodige last van zou ondervinden. Een kant heb ik relatief weinig last. De andere kant doet nog steeds erg zeer. Het brandt erg en de buitenkant lijkt wat te gloeien. Eten en praten gaat moeizaam hoewel de zere kant minder wit uitgeslagen is. Ik slik vrijwel nooit medicatie naar nu overschrijd ik soms de max om het dragelijk te houden. Ik ben bang dat er een ‘amandelontsteking’ op het overgebleven stuk zit. Is dat gewoon afwachten en eventueel gebruikelijk? Na hoeveel dagen dienen de klachten van een operatieve amandelverwijdering af te nemen en/of eventueel arts te raadplegen. Er staat 2 weken voor herstel dus ik wil niet te snel aan de bel trekken… Groet, Chantal
Mijn zoontje heeft elke 4 weken een keelontsteking. Hij is echter nog geen 2 jaar oud. Maar wij zitten er best wel mee aan nu. Antibiotica heeft hij de eerste keer al gehad. En die keer daarna mocht hij het niet hebben. Maar ik vindt het gewoon zo zielig!
Elke vier weken een keelontsteking, denk dan ook aan PFAPA: Periodic Fevers with Aphthous Stomatitis, Pharyngitis, and Adenitis / Periodieke Koorts met Afteuze Stomatitis (mondslijmvliesontsteking), Faryngitis (keelontsteking) en Adenitis (lymfeklierontsteking)… of je kind aan die criteria voldoet…
Hallo, Ik heb komende woensdag, overmorgen dus, een operatie gepland staan waarbij ze mijn amandelen gaan verwijderen. Ik heb nu alleen al een weekje last van een keelontsteking, dit ben ik gewend en is vrijwel altijd zo het geval. Ik heb er geen koorts bij. Vormt dit geen probleem en loop ik niet de kans dat de operatie nu verzet moet worden? Ik heb namelijk al vijf maanden op deze operatie moeten wachten en nog eens vijf maanden is wel erg lang.
Mijn verhaal: Ik heb zelf erg vaak last van mijn amandelen. Vorig jaar had ik 5x een hevige keelontsteking, ik ben ook naar mijn dokter geweest maar die zei dat het een virus was. Ook heb ik vaak last van een vieze adem. En amandelsteentjes die denk ik die vieze geur veroorzaken. Ook vaak last van niet hevige keelpijn, maar wel erg vervelend. Dus zelf weet ik niet zo goed wat ik moet doen. Gr. Demi (17)
Als je veelvuldig last hebt van keelontstekingen en amandelstenen is het niet ongebruikelijk om je keelamandelen te laten knippen. Heeft je huisarts of KNO-arts je hier niet over verteld?
Beste Paul, hartelijk dank voor de uitgebreide reactie! Inmiddels zijn we voor de derde keer bij de huisarts geweest, we hebben nu twee verschillende artsen bezocht sinds haar amandelen geknipt zijn. Ze doen er niets aan zolang het kind niet ziek is (en dat is ze nu niet). We houden haar nauwlettend in de gaten, hopelijk gaat het snel weer helemaal zoals het moet. Nogmaals bedankt voor de moeite!
Mijn dochter (2,5) heeft al ruim een maand behoorlijk opgezette amandelen (keel zit net niet dicht). Eerst had ze hoge koorts en heeft een kuurtje gekregen, ze knapte iets op en de week er na kwam het terug. Ze heeft toen nog een kuur gekregen van de huisarts. De koorts zakte uiteindelijk maar haar keelamandelen zijn nog steeds erg vergroot. Ze zegt geen pijn meer te hebben maar ziet nog steeds erg pips. Ze eet, drink en speelt verder gewoon. Behalve dat ze wat snel moe is, en een beetje anders praat en wat kwijlt (ook door een verstopte neus) merk ik niets aan haar. Hoe lang kan het duren voor haar amandelen weer de normale vorm aannemen?
Beste Marloes, Dat ligt maar net aan de onderliggende oorzaak van de gezwollen keelamandelen: een keelontsteking, een bacteriële of virale tonsillitis, een vastzittende amandelsteen. Zwelling van de keelamandelen is in principe ene teken van keelamandelontsteking… De keelamandelen zijn twee lymfeknopen achterin de keel, ze fungeren als een verdedigingsmechanisme, ze helpen om infecties elders in het lichaam te voorkomen. Als de keelamandelen zelf geinfecteerd raken door een virus of bacterie, spreekt men dus ook wel van tonsillitis. Tonsillitis kan zich in principe op elke leeftijd manifesteren, maar het is een veelvoorkomende kinderziekte; vooral onder peuters, maar ook onder kleuters en in mindere mate tot de eerste tienerjaren… Tonsillitis kan worden veroorzaakt door verscheidene welbekende virussen en bacteriën en is dan ook besmettelijk. Gelukkig worden amandelontstekingen doorgaans gemakkelijk gediagnosticeerd en behandeld. Bij ernstige / aanhoudende amandelontstekingen zijn het doorgaans antibiotica die de bacteriën doden en indirect de zwelling, roodheid en pijn doen afnemen. De klachten en symptomen houden doorgaans niet langer aan dan 7 tot 10 dagen. Dat je dochter van 2,5 al een maand met tonsillitis rondloopt, is dan ook een slecht teken (naar mijn ondeskundige mening ). Persoonlijk zou ik overwegen om een second opinion aan te vragen bij een andere huisarts en desnoods direct om een doorverwijzing vragen naar een KNO-arts. Als een keelamandelontsteking door bepaalde ziekteverwekkers (o.a. door streptokokkenfaryngitis) onbehandeld blijft, kunnen complicaties optreden. Heel veel sterkte toegewenst voor jou en je dochtertje! Groeten, Paul
Bij Onze kleindochter van 3 jaar zijn wegens vele ontstekingen de keel en neus amandelen behandeld. Nu heeft zij al een week ruim 39 graden koorts. En klaagt over pijn in keel en buik. Ondanks paracetamol en antibioticum drankje. Huisarts zegt steeds dat we door moeten gaan met paracetamol. En afwachten. Maar het kind heeft al geen reserves en drinkt weinig wegens pijn en eet een beetje vruchtenmoes. Hoelang kan dit duren?
Beste Harry, Koorts na het verwijderen van de keelamandelen is vrij gebruikelijk. Ongeveer 1 op de 3 kinderen krijgt na een tonsillectomie te kampen met milde verhoging of koorts. Meestal houdt de koorts echter niet langer dan enkele dagen aan. Een kind van 3 dat een week lang koorts heeft na het knippen van de keelamandelen lijkt me dan ook geen goed teken, zeker als de koorts ondanks paracetamol en antibiotica blijft aanhouden. Is je kleindochter lijfelijk onderzocht door de huisarts of hebben jullie enkel telefonisch contact gehad? Mocht er geen sprake zijn geweest van een bezoek / consult, dan zou ik daar alsnog op aandringen. Bel desnoods het ziekenhuis op waar de amandelen zijn geknipt en vraag daar om nadere uitleg en opheldering… Hoelang pijn en koorts precies kunnen aanhouden, is overigens moeilijk te zeggen; dat is volledig afhankelijk van onderliggende oorzaak en lichamelijke gesteldheid… Een kind met koorts dat een week lang amper eet en drinkt, lijkt me al met al geen verantwoorde of houdbare situatie, dus ikzelf zou in jouw geval desnoods een second opinion aanvragen… Je zou in ieder geval op het zicht kunnen laten controleren hoe het gaat met de (al dan niet verstoorde) genezing en of er sprake is van eventuele resterende bloedingen, zwellingen en/of infecties in de keel. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Hallo, ik heb woensdag 27-01-2016 mijn amandelen laten knippen, alleen heb ik nu verschrikkelijke oorpijn, is hier iets tegen te doen? Dankjewel!
Hallo Manon, De eerste paar dagen na een operatieve verwijdering van de keelamandelen of neusamandelen kun je je nog wel wat ziek voelen. Vooral na een keelamandeloperatie kan eten en praten pijnlijk zijn. Deze keelpijn (die veelal uitstraalt naar de oren) wordt maar al te vaak abusievelijk voor oorpijn aangezien. Meestal reageert deze pijn goed op paracetamol, al dan niet aangevuld met ibuprofen of dicolofenac. (bron) Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van oorpijn door een oorprobleem (bijvoorbeeld een oorontsteking), dan zul je even langs de huisarts moeten gaan. Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Hallo, mijn vriend heeft op 16 oktober zijn amandelen laten trekken, deze morgen flauwgevallen en ff bewustzijn verloren, daarna overgegeven… Dokter zegt virale infectie, wat houdt dit in? Is dat niet gevaarlijk?
Of een virale infectie gevaarlijk is, hangt volledig af van welk virus sprake is en van de weerstand van degene die besmet raakt met het betreffende virus. Zo zijn griep en verkoudheid allebei virusinfecties die niet gevaarlijk zijn voor gezonde mensen met een deugdelijke weerstand, maar eventueel wel voor pasgeborenen, hoogbejaarden en ernstig zieken. Daarentegen zijn er eveneens virussen die voor iedereen ernstige gevolgen kunnen hebben, waaronder het HIV/aidsvirus, ebolavirus, marburgvirus, Epstein Barr-virus, denguevirus (knokkelkoorts), hantavirus, rotavirus en rabiësvirus (hondsdolheid). Zonder dat de aard en ernst van een virale infectie wordt onderzocht, kan hier eigenlijk weinig zinnigs over worden gezegd… Maar als de arts geen reden ziet tot onderzoek of behandeling, neem ik aan dat er sprake is van een ogenschijnlijk onschuldig virus… Bij welke arts zijn jullie langs geweest? En hoe heeft men vastgesteld dat er sprake is van een virale infectie van de (wond die achterbleef na het verwijderen van de) keelamandelen en niet van bijvoorbeeld een bacteriële infectie? Mocht je je zorgen maken, vraag dan sowieso een second opinion aan bij een andere arts. Heel veel sterkte toegewenst!
Hallo, ik heb 19 augustus mijn amandelen laten verwijderen. Maar nu heb ik nog steeds best veel keelpijn en dat ik moeilijk kan slikken. En een niet zo een goed riekende adem. Waar zou dit naar toe kunnen lijden?
Hoi, Ik heb al een aantal jaren last van oorsuizen. M’n huisarts begon over het verwijderen van de amandelen, ook omdat ik om de maand of twee witte stippen krijg op m’n amandelen. Ook daar hoor ik allerlei verschillend verklaringen over, de een zegt dat het etensresten zijn, maar ik lees ook op sites dat het pus is (ja sorry, klinkt allebei super goor) en dat je daar een prikkelbare darm kan krijgen bij het vaak doorslikken ervan, wat ik overigens ook heb. M’n KNO-arts deed lekker vaag bij de vraag of ’t oorsuizen met het verwijderen van de keelamandelen zou verdwijnen en vond dat ik dat maar met de huisarts moet overleggen. Toen ik een jaar geleden bij de huisarts voor ’t eerst aangaf dat ik oorsuizingen had, zei ze dat dit kwam door vocht achter ’t trommelvlies. Drie maanden later zag ze dat nog steeds en kreeg ik dus een verwijzing naar de KNO-arts, maar die zag helemaal niets. Ook een gehoortest wees niets opvallends uit. De amandelen kon ze ook niets mee, gewoon pech. Ik voel me erg onbegrepen en hoewel beiden geen pijn doen, wordt ik er gek van. Ik weet niet wat ik moet doen… Iemand tips? Moest even m’n verhaal delen… :)
Beste Nienke, Witte vlekjes of stippen op je keelamandelen duiden in principe op een amandelontsteking (tonsillitis). Een ontsteking van de keelamandelen of van het weefsel rondom de amandelen (peritonsillitis) kan zich onder andere voordoen bij virale of bacteriële infecties, waaronder ‘angina tonsillaris’, ‘roodvonk’, ‘nierontsteking’, ‘reumakoorts’ en/of ‘Streptococcus pyogenes’. De amandelen maken deel uit van je lymfekliersysteem dat infecties in het lichaam bestrijdt. Indien er meer ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, schimmels e.a.) aanwezig zijn dan je lymfestelsel aankan, raken de amandelen zelf ontstoken. Normaliter gaat een amandelontsteking vanzelf weer over, maar periodiek terugkerende witte vlekken of stippen op de keelamandelen duidt doorgaans op een chronische keelamandelontsteking. Wel vreemd dat je er geen last aan ondervindt, want meestal gaat een amandelontsteking gepaard met keelpijn, slikklachten, slechte adem, vermoeidheidsklachten, griepverschijnselen. Soms is er ook sprake van hoofdpijn, oorpijn, gezwollen lymfeklieren in de hals en zelfs koorts. Als er sprake is van een fikse amandelontsteking met keelontsteking, kunnen inderdaad ook de oren worden beïnvloed, wat in theorie kan leiden tot oorsuizen… Maar aangezien je al jaren last hebt van oorsuizingen lijkt me dit niet erg waarschijnlijk… Zie ook dit artikel over oorsuizen/tinnitus… Als er geen sprake is van (pijn)klachten, maar wel van slechte adem, dan zouden de witte vlekken nabij de amandelen ook nog kunnen duiden op amandelstenen. Deze worden inderdaad niet per se veroorzaakt door een infectie, maar veeleer door de ophoping van etensresten in het keelamandelweefsel. Zie ook dit artikel over amandelstenen/tonsilstenen… Herhaaldelijke aanvallen van keelamandelontstekingen kunnen overigens inderdaad leiden tot een hevige vorm van chronische tonsillitis, waarbij de keelamandelen opgezet raken en er witte, witgele of gele plekken op het oppervlak van de keelamandelen zichtbaar worden waaruit pus c.q. etter kan lekken. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan is chirurgische verwijdering van de amandelen (tonsillectomie) eigenlijk de enige optie. Bij volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar worden de amandelen stapsgewijs losgemaakt, wat ook wel ‘pellen’ wordt genoemd. Dat het doorslikken van amandelstenen of pus uit de amandelen prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan veroorzaken, kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Zie ook dit artikel over spastische/prikkelbare darmen… Wel kunnen ontstoken keelamandelen gerelateerd zijn aan Poststreptococcal Disorder (PSD) en kan de notensoort ‘amandel’ bij sommigen darmklachten teweegbrengen; dus wellicht dat daar verwarring optreedt? Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Hallo, Ik heb op 1 september mijn amandelen laten knippen. Ik heb Oxycodon genomen die dinsdag en woensdag en donderdag en slik al hele week zeker 4 keer per dag paracetamol 1000mg. Normaal word ik altijd de 12e of 13e ongesteld, maar vorige maand werd ik de 8e ongesteld. Kan het door de operatie komen dat ik niet ongesteld ben geworden?
Al 2 keer keelontsteking gehad, en sinds vandaag de 3e keer. Ben er zo ziek van en het doet vreselijk veel pijn! Is het verstandig om mijn amandelen eruit te laten knippen? En is het echt zo dat je er 2 weken goed ziek van bent… Volgens mijn huisarts was dat zo namelijk.
Beste Burcu, Bij een acute keelamandelontsteking (tonsillitis) bestaan de klachten doorgaans uit (een korte periode van) keelpijn, gepaard gaande met slikklachten, koorts en algehele malaise. Meestal daalt de temperatuur na de derde dag, waarna ook de overige (keel)klachten langzaamaan verdwijnen. Vaak herhaalt een acute amandelontsteking van de keelamandelen zich meermaals per jaar. Keelamandelen kunnen echter ook in chronisch ontstoken toestand verkeren, waarbij de tonsillitis soms erger en soms minder erg aanwezig is, maar nooit helemaal weggaat. Chronische keelamandelontsteking gaat veelal gepaard met (chronische) vermoeidheid, lusteloosheid, snurken, verminderde eetlust, amandelstenen en/of ‘uit de mond stinken‘. En soms ook misselijkheid, al dan niet na eten… Indien keelamandelen ontstoken raken, zwellen ze op, waarbij ook de lymfklieren in het halsgebied kunnen ontsteken, opzwellen en pij doen. Heel soms breidt een amandelontsteking zich uit tot de omliggende weefsels, waardoor een peritonsillair abces ontstaat, waarin zich pus/etter ophoopt. In geval van een peritonsillair abces ontstaat aanzienlijke slijmontwikkeling, wordt het steeds lastiger om de mond te openen, kan niet of nauwelijks worden geslikt, en treedt doorgaans hoge koorts op. Een keelontsteking is niet hetzelfde als een keelamandelontsteking, al komen beide infecties soms wel gelijktijdig voor. Bovendien kan de ene infecties zich uitbreiden en zodoende de andere infectie veroorzaken. Een keelinfectie kan in principe ontstaan door allerlei verschillende virussen, bacteriën en schimmels… Een keelamandelontsteking ontstaat in veruit de meeste gevallen door de bacterie ‘Streptococcus pyogenes’. Nou ja, m’n punt is dat het uitsluitend wenselijk KAN zijn om de keelamandelen te knippen indien de keelontstekingen worden veroorzaakt door je keelamandelen. Mochten je keelamandelen niet betrokken zijn bij de infecties in de keelholte, dan lost het knippen van de amandelen waarschijnlijk niets op. Sowieso is de eventuele beslissing om de keelamandelen te verwijderen afhankelijk van de ernst en de frequentie van de keelklachten. Als de keel(amandel)ontstekingen relatief eenvoudig kunnen worden onderdrukt of verholpen met kleine hoeveelheden antibiotica en pijnstillers zal men sowieso niet zo snel overgaan tot een tonsillectomie (operatieve keelamandelverwijdering). Als er te vaak of te veel medicamenten nodig zijn, kan wordt het een ander verhaal. Hetzelfde geldt als OOK de neusamandel regelmatig geinfecteerd is, als zich peritonsillaire abcessen vormen (peritonsillaire abcesvorming met pusophoping achter de keelamandelen tot gevolg), als er ademstilstanden plaatsvinden tijdens de slaap (OSAS: Obstructief Slaapapneusyndroom of CSAS: Centraal Slaapapneusyndroom), als er overmatig wordt gesnurkt, of bij stelselmatige vorming van amandelstenen. Het herstel na een tonsillectomie van de keelamandelen duurt meestal inderdaad 1 tot 2 weken, enigszins afhankelijk van de individuele ingreep en eventuele complicaties. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Hallo, Ik heb ongeveer 3 keer paar jaar echt last van een heftige keelontsteking.. Ik las dat dokters de keelamandelen gaan verwijderen als je het meer dan 5 keer per jaar hebt. Is het ook mogelijk om de amandelen te laten verwijderen zonder dat de huisarts akkoord ermee gaat? Ik vind 3 keer per jaar een keelontsteking al erg zat, want het doet vreselijk veel pijn. Groet, Nyncke
Beste Nyncke, In principe heb je voor een operatieve verwijdering van de keelamandelen een doorverwijzing nodig van je huisarts, dus vraag je huisarts om een dergelijke verwijzing. Mocht hij/zij niet meewerken, dan kun je natuurlijk altijd afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het ziekenhuis opbellen en het probleem uitleggen. Mochten zij alsnog per se een verwijsbrief van je huisarts willen zien, dan kun je altijd een second opinion aanvragen bij een andere huisarts of definitief overstappen naar een andere huisarts die je keelklachten wel serieus neemt. Sterkte, beterschap & groeten, Paul
Hallo! Ik heb afgelopen augustus mijn keelamandelen laten verwijderen en sindsdien niet echt klachten gehad, tot aan gisteren en vandaag. Doorslikken geeft een brandend gevoel, ook met drinken. En ik voel dat mijn lymfeklieren toch weer wat opgezet zijn. Ik word ook schor en ik kuch en hoest veel… Is dit een reden om naar de huisarts te gaan, dit keer voor mijn lymfeklieren?
Hallo. Ik heb ongeveer 2 jaar geleden mijn amandelen laten verwijderen. Nooit geen last meer gehad van keelpijn. Tot vanmorgen, een lichte keelpijn, niets bijzonders dacht ik. Wel nu 16 uur later voelt het aan alsof ik nooit mijn amandelen heb laten verwijderen. Hopelijk zal het vlug voorbij zijn en niet doorzetten zoals voor de operatie.
Beste Sarina, Misschien is er wel sprake van een ‘gewone’ keelontsteking, een bacteriële, virale of fungale keelinfectie, dus door een bacterie, virus of schimmel. Dat je je amandelen hebt laten ‘knippen’ betekent immers niet dat je nooit meer een keelontsteking of andersoortige keelklachten kunt oplopen. Mocht de keelpijn niet snel overgaan of mocht je je zorgen maken, ga er dan even mee langs je huisarts. Sterkte + beterschap! Groeten, Paul
Hi sarina. Hier zelfde verhaal.. 4 weken geleden mijn amandelen laten verwijderen.. Net hersteld nu een gewone keelontsteking.. tenminste zo voelt het. En ik maat denken dat ik geen keelontsteking meer kon krijgen als die amandelen eruit zijn.. Helaas. :-(