Bij gezond eten denk ik veelal aan fruit, groenten en volkoren producten. Kruiden zijn echter ook enorm gezond. Sommige kruiden kunnen je algehele lichamelijke en geestelijke gesteldheid zelfs verbeteren. Daarnaast zorgen kruiden voor de nodige smaak, waardoor je gezond én lekker gemakkelijk kunt combineren. Vergeet dus niet dat kruiden prima binnen een gezond voedingspatroon passen, en dat het gebruik ervan zelfs aan te raden is. Hieronder lees je meer over de specifieke voordelen van een aantal kruiden…
Kurkuma (Indiase geelwortel)
Kurkuma ofwel geelwortel wordt veel gebruikt in India en geeft gerechten een typische gelige kleur. Kurkuma zit boordevol antioxidanten en heeft daarnaast een ontstekingsremmende werking. Kurkuma wordt bovendien ook wel een “anti-kankerspecerij” genoemd dankzij diens vele gunstige eigenschappen.
Kaneel
Kaneel heeft een heerlijk zoete smaak en wordt dan ook vaak toegevoegd aan banketproducten. Kaneel kan je bloedsuiker- en insulineniveau helpen reguleren. Dit kan op zijn beurt weer problemen met het hart- en vaatstelsel tegengaan.
Rozemarijn
Rozemarijn wordt veel gebruikt in de Franse en Italiaanse keuken. Het kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt in gerechten. Rozemarijn is een krachtig antioxidant. Volgens diverse onderzoeken zou rozemarijn infecties bestrijden, stress verminderen, kanker helpen tegengaan en het geheugen verbeteren.
Venkelzaad
Ook venkelzaad zit boordevol antioxidanten en gaat ontstekingen tegen. Venkelzaad is goed te combineren met o.a. vis, geroosterde groenten, tomatensoep en curry gerechten. Een kruid met diverse toepassingsmogelijkheden dus!
Zwarte peper
Zwarte peper is waarschijnlijk het meest gebruikte kruid ter wereld. Dat is ook niet zo gek, want peper activeert je smaakpapillen. Peper heeft bovendien een geneeskrachtige werking, met name bij problemen met de spijsvertering en bij ontstekingen.
Gebruik jij veel kruiden tijdens het koken? En wat zijn jouw favoriete, gezonde kruiden? Laat het hieronder weten in een reactie!
3 comments
Angele
7 juli 2011Ik gebruik overal kruiden in. Een aantal kweek ik zelf biologisch in mijn tuin. Of ik betrek ze zoveel mogelijk bij mij uit de buurt.
Ter bevordering van de gezondheid.
Ter versterking van lichaam en geest.
Mijn zoon is zeer gevoelig voor kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
als orthomoleculaire voedingsdeskundige en fytotherapeute sta ik volledig achter het gebruik van kruiden, als toevoeging en als vervanger van.
Paul
5 juli 2011Verse basilicum! Wat mij betreft onmisbaar voor pasta’s, pastasauzen en Italiaanse salades…
tinybeckers
5 juli 2011er is een mix van kruiden die ik eigelijk altijd gebruik,Herbamare van A Vogel.
Er zit alles in wat de maaltijd zo lekker maakt en het is ook nog puur gezond.