Goed nieuws voor iedereen die van aardappels houdt. Twee nieuwe onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat de aardappel helpt om type 2 diabetes te voorkomen en dat ‘ie kan helpen tijdens je dieet als je gewicht wilt verliezen. Een verse aardappel (met schil) bevat namelijk 45% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium en géén vet of cholesterol.
Door de hele hype rondom het Atkins-dieet van de afgelopen jaren zijn aardappelen in een kwaad daglicht komen te staan. De koolhydraten die in aardappelen zitten, zouden je dik maken. Aangezien inmiddels bewezen is dat het Atkins-dieet überhaupt op onzin berust, kunnen we weer met gerust hart aardappelen eten…
Koolhydraten in aardappels
Ook het ietwat modernere GI-dieet heeft het imago van de aardappel een flinke deuk toegebracht, en ook dit is volkomen onterecht. (bron) De koolhydraten in een aardappel scoren dan misschien hoog op de Glycemische Index, namelijk 95… Aardappels bevatten echter maar 14,8 gram koolhydraten per 100 gram product! Daarentegen scoort bijvoorbeeld roggebrood een GI van slechts 55, maar bevat het per gram ruim drie keer zo veel koolhydraten als aardappels!
En het gaat er natuurlijk niet alleen om hoe snel koolhydraten worden opgenomen in de bloedsuikerspiegel… De hoeveelheid koolhydraten is minstens zo belangrijk! Liever een klein beetje snelle koolhydraten uit een heilzame en voedzame aardappel (die boordevol gezonde micronutriënten en macronutriënten zit) dan een heleboel tragere koolhydraten uit een nutteloos en ongezond product (niet dat roggebrood ongezond is, by the way…). Vandaar ook dat de glycemische lading en glycemische waarde inmiddels geïntroduceerd zijn…
Bovendien wordt de GI van een aardappel zeer sterk beïnvloed door de bereidingswijze ervan; zo hoeft een beetgaar gestoomde of gekookte aardappel qua GI niet hoger te scoren dan 50! Hoe gaarder de aardappel, des te meer complexe koolhydraten er worden afgebroken tot simpelere ketens. Vooral aardappelpuree rijst de pan uit op de glycemische index. :P
Meer over de gezonde aardappel…
Hierbij nog wat aanvullende informatie over de gezonde eigenschappen van aardappels:
- Zoete aardappels oftewel bataten zijn nóg gezonder dan klassieke piepers
- Aardappels zijn ideaal als je gluten-intolerant bent!
- Lijstje met de goede & slechte eigenschappen van de aardappel
- Wat is beter (in je dieet): aardappels, rijst of pasta?
- Recept: gepofte aardappel met salsa & salade
- Gezond recept voor heerlijke aardappelpartjes uit de oven
- 3 tips voor een (relatief) gezondere portie patat
Een niet al te lang gestoomde, gekookte of gepofte aardappel (al dan niet in de schil) is overigens veel gezonder dan (in transvet) gebakken aardappels, krieltjes of aardappelpuree!
Tot slot
Nederlanders zijn echte aardappeleters; er zijn zelfs Hollanders die iedere dag een pan aardappels op tafel zetten. Je kunt je wellicht voorstellen dat een steevaste dagelijkse portie piepers niet de beste manier is om te profiteren van de gezonde eigenschappen van de aardappel. Het is veel beter om aardappels af te wisselen met volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren-couscous en taco’s of tortilla’s van hele granen met bonen of peulvruchten.
Als je dus op dieet bent en wilt afvallen, eet dan vooral bij tijd en wijle een paar aardappelen. Ze bevatten weinig calorieën, zolang je ze maar niet in gefrituurde vorm eet: chips, patat etc. Bovendien leveren ze talloze nuttige voedingsstoffen!
Wat vind jij van aardappels? Eet je ze regelmatig of laat je ze liever aan je neus voorbijgaan? Laat hieronder een berichtje achter!