De marketingafdelingen van bronwaters en mineraalwaters doen er alles aan om consumenten te laten geloven dat bronwater en mineraalwater uit flessen ‘lekkerder’, ‘zuiverder’ en ‘gezonder’ is dan kraanwater. Deze vooronderstelling is echter pertinente onzin. Bronwater is namelijk hetzelfde als kraanwater, maar dan veel minder gezuiverd…

Laat hieronder weten welk soort water jij het vaakst en/of het liefst drinkt…
[poll id=”2″]

Soorten water

In Nederland worden verschillende soorten water verkocht. De bekendste hiervan zijn als volgt:

 • Kraanwater / leidingwater
 • Bronwater (direct uit de bron)
 • Mineraalwater (sterk mineraal-houdend)
 • Flessenwater” (drinkwater in fles)

Al deze waters worden in principe verkregen uit hetzelfde grondwater, oeverwater, duinwater en rivierwater. Alleen de mate van zuivering verschilt per watersoort.

Bronwater = leidingwater

Het Nederlandse kraanwater ofwel leidingwater wordt grotendeels geput uit drieëntwintig waterbronnen. De meeste soorten bronwater komen uit precies dezelfde waterwinningsinstallaties als kraanwater. Hierbij valt te denken aan:

 • Bar le Duc® = Bron Utrecht
 • Sourcy® = Bron Bunnik
 • Earth® = Bron Annen
 • AH™ huismerk = Bron Hoensbroek

Bij veel Nederlanders komt Bar le Duc uit de kraan, het toilet en de douchekop…

Verschil kraanwater & flessenwater

Kraanwater wordt door een waterzuiveringsinstallatie gepompt voordat het uit de kraan komt. Mineraalwater en bronwater wordt echter van tevoren al in flessen gestopt. Flessenwater is zodoende minder zuiver en bevat bovendien veel meer mineraalzouten dan leidingwater.

Soms bevat mineraalwater zodanig veel chemische componenten dat het niet geaccepteerd zou worden als kraanwater! Dit vanwege de extreem strenge kwaliteitsnormen voor Nederlands leidingwater.

De kwaliteitseisen voor alle flessenwaters zijn omschreven in het ‘Warenwetbesluit Verpakte Waters’. Hierin staat voor 15 stoffen beschreven wat de maximale of minimale concentratie ervan in het water mag of moet zijn. Voor kraanwater zijn eisen opgesteld voor maar liefst 65 stoffen! Zodoende zijn er talloze merken fleswater die niet voldoen aan de drinkwaternorm. (bron)

Verschil bronwater & mineraalwater

Mineraalwater moet per se gebotteld worden bij de bron. Voor mineraalwater gelden bovendien afwijkende kwaliteitseisen, namelijk de ‘Europese richtlijnen voor natuurlijk mineraalwater’. Dat komt omdat mineraalwater nauwelijks gezuiverd mag worden. Zodoende bevat mineraalwater meer of minder van bepaalde mineralen, spoorelementen, zware metalen en gassen, wat voor een specifieke samenstelling en smaak zorgt.

Bronwater mag wél vervoerd worden voordat het de fles in gaat. Bovendien moet bronwater aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als Nederlands kraanwater, namelijk de ‘Waterleidingwet voor drinkwater’.

Let op: Er zijn volop landen waar kraanwater niet drinkbaar is; in deze landen is flessenwater vereist voor geschikt drinkwater!

Nadelen mineraalwater

Mineraalwater kent verschillende nadelen omdat er veel mineralen, spoorelementen en zware metalen in kunnen zitten. De belangrijkste nadelen van mineraalwater zijn als volgt:

 • Bepaalde mineralen kunnen mineraalwater een vieze bijsmaak of nasmaak geven.
 • Mineraalwater bevat doorgaans veel natriumchloride (zout), waarvan je niet te veel binnen mag krijgen.
 • Mineraalwater kan kleine hoeveelheden zware metalen bevatten (koper, lood, cadmium, mangaan, zink etc.).
 • In sommige niet-Europese landen wordt fluoride aan fleswater toegevoegd.
 • Mineraalwater kan veel calciumwaterstofcarbonaat ofwel “kalk” bevatten (= “hard water”).
 • Soms worden nutteloze vitamines aan flessenwater toegevoegd (= “vitamine-water”).
 • Mineraalwater kan kleine hoeveelheden nitraten, sulfieten, fosfaten, chlorides, halogenen en overgangsmetalen bevatten (chloor, ammonium, nitriet, mangaan etc.).

Voor iedere plastic fles wordt bovendien 25 milliliter aardolie gebruikt. De belasting van het wereldwijde milieu door productie, vervoer, verweking en vernietiging van plastic waterflessen is bovendien enorm (2,7 miljoen ton plastic waterverpakkingen per jaar)!

Water: prijzen & kosten

In de handel van fleswater, bronwater en mineraalwater gaan miljarden om. Bronwater kost bij een supermarkt tot €1,78 per anderhalve-literfles. Een halve-literflesje mineraalwater bij een kiosk kost zelfs al snel €1,50 à €2,-.

Eén “kuub” (1000 liter) leidingwater kostte in 2010 slechts 1,21 tot 2,10 euro. Dat is één tiende tot één vijfde eurocent per liter! Kraanwater is dus 400 tot 1000 maal goedkoper dan bronwater & mineraalwater, terwijl het kwalitatief minstens zo goed is… Vaak zelfs veel beter!

Met het geld dat jaarlijks wordt uitgegeven aan flessen water, zou het wereldwijde drinkwatertekort grotendeels kunnen worden opgelost.

Smaak van water

Het is een hele kunst om water lekker te laten smaken. De smaak van drinkwater is namelijk afhankelijk van het soort “ruwwater” (grondwater, rivierwater, duinwater etc.) waaruit het drinkwater wordt vervaardigd en de manier waarop het water wordt gezuiverd.

De chemische samenstelling (mineralen, spoorelementen, gassen & zware metalen etc.) bepaalt uiteindelijk de smaaksensatie en hardheid van het drinkwater. Mineraalwater smaakt over het algemeen penetranter, ziltiger en bitterder dan leidingwater. Een zanderige bijsmaak of nasmaak is ook niet uitgesloten. Veruit de meeste mensen proeven echter geen verschil tussen leidingwater en flessenwater (zie Engelstalig filmpje):

Het idee, het gevoel en de “beleving” van bronwater zijn dus beter dan de smaak! :P

Water voor baby’s & babyvoeding…

Voor baby’s fles kun je in veruit de meeste gevallen gewoon kraanwater gebruiken. Gebruik bij voorkeur bronwater als jouw woongebied bekendstaat om extreem “hard” water of als je loden waterleidingen in je woning hebt. In alle andere gevallen is kraanwater minstens zo goed als bronwater. Let op: gebruik nooit mineraalwater voor babyvoeding vanwege de mogelijke hoge mineraalconcentraties.

Tot slot

Door mooie reclames voor bron- & mineraalwater kun je veronderstellen dat water uit een fles schoner, zuiverder, puurder en gezonder is dan water uit de kraan. Veruit de meeste mineraalwaters zijn echter minder zuiver dan Nederlands kraanwater. Het drinken van bronwater en mineraalwater in Nederland is dan ook pertinente onzin. In landen waar leidingwater niet drinkbaar is, is flessenwater natuurlijk wél hartstikke nuttig.

Drink jij altijd kraanwater of laat jij je verleiden tot bronwater of mineraalwater uit een fles? Laat hieronder jouw voorkeur achter!

127 Reacties

 1. Ik wil mij ook wat beter verdiepen in de verschillende soorten water en of ik mijn eigen water thuis beter kan gaan zuiveren. Ik heb veel last van kalkaanslag en wil hier graag vanaf komen. Goed om te weten dat het kraanwater in ieder geval van goede kwaliteit is om te drinken.

  • wist u dat kalk een voordeel heeft?
   de kalk laag die opbouwt in leidingen zorgt ervoor dat het water de leiding zelf niet aanraakt. de oude leidingen die nog van lood gemaakt zijn geven daarom niet de schadelijke lood af aan het water dat er doorheen stroomt

 2. kraanwater mag arseen < 0.5 ug/lµen cyanide < 2 ug/l bevatten. Zijn deze stoffen uit flessenwater gezuiverd of bevat dat net zo veel als kraanwater?

 3. Ik zelf woon in Enschede en drink heerlijk Herikerberg (gewoon uit de kraan). Ik werk aan een profielwerkstuk (PWS) over kraanwater en mineraalwater. ik wou niet te diep ingaan op de rest. Ik had wat vragen over de betrouwbaarheid van dit artikel. Ik zie dat deze ongeveer 2010 geplaatst is. En of het niet beter is om zwangere vrouwen en baby’s bronwater te geven i.v.m. nitraat dat via de bodem in ons leidingwater kan komen. Het schijnt namelijk dat baby’s maar weinig daarvan mogen en dat hun limiet onder het limiet van de wettelijk toegestane hoeveelheid is.

  • Flesvoedingen voor zuigelingen mogen normaliter gewoon worden aangemaakt c.q. aangelengd met kraanwater. Het zijn juist flessenwaters/mineraalwaters die extreem veel nitraten kunnen bevatten. Het vervangen van kraanwater door flessenwater is wat dat betreft dus veeleer een potentieel probleem dan een oplossing voor het betreffende probleem. Overigens is het wel zo dat zuigelingen met zeer ernstige maag-darmproblemen (met name maag-darminfecties door toedoen van nitraatreducerende bacteriën) is het belangrijk dat nitraatarm water wordt gebruikt in overleg met een arts.

  • “The World’s Best Drinking Water” is letterlijk de ’trademark’ (het handelsmerk) waaronder Isbre haar water op de markt brengt en in de markt zet… Pure marketing dus. Grappig is dat ook Spa en Chaud Fontaine claimen dat hún water het beste ter wereld is, dus wie heeft dan gelijk?!… Ik bekijk de relatieve en respectievelijke gezondheidsvoordelen en gezondheidsnadelen van individuele gebottelde drinkwaters liever vanuit een wetenschappelijk standpunt dan vanuit een marketingstandpunt. (bron + bron) Overigens zegt ‘restwaarde’ (lees: droogrest / sec residu) helemaal niks over de kwalitatieve samenstelling van flessenwater. Zo heeft osmosewater een rest van nagenoeg 0,0 en dit water is niet ‘gezondheidsbevorderlijker’ dan elk ander (flessen)water. Restwaarde zegt iets over waterhardheid en niets (of eigenlijk niet per definitie iets) over waterkwaliteit.

 4. Fijn artikel! M.b.t. De Gen X discussie, wat zou je adviseren? Water uit de kraan blijven drinken in deze regio of flessenwater?

  • Kraanwater gaat door de vieze pijpen die niemand schoonmaakt en alle water ook van WC drink je dan terug na zogenoemde schoonmaak, terwijl antibiotika en andere schadelijke stoffen zijn nooit weg te krijgen. Bovendien het is een dode water, gewoon technische water, hoe kan men in godsnaam natuurwater vervangen door kraanwater?!

 5. “In 80-85% van het drinkwater in NL zit geen chloor”. (oa hier en op verswater.nl) welnu, dat is pertinent niet waar. Zoek op sites van waterleidingbedrijven naar meetgegevens en je ziet waarden van 25mg/L tot 75 mg/L. Ter vergelijking, in Spa Blauw zit 5mg/L. Wettelijk toegestaan in Europa is 150 mg/L . USA 250 mg/L WHO zegt dat je het proeft vanaf die laatste waarde. Nou, dat is ook quatsch. Leidingwater in Rijnmond smaakt gewoon naar chloor.

  • Koos Viesmann

   Excuus, EU hanteert ook 250mg/l als max, NL stelt 150 als max.

  • Het is dan ook niet zo dat ik beweer dat 100% van het Nederlandse leidingwater geen chloor bevat… Er is immers nog altijd een tweetal Nederlandse leidingwaterbedrijven wiens leidingwaterzuiveringsbeleid (ook deels) chloor –in de vorm van chloordioxide– omhelst: eentje in regio Rotterdam (ik meen Evides Rotterdam) en eentje in Noord-Holland (ik meen PWN). (bron + bron + bron + bron)… Maar per definitie NIET als primair desinfectiemiddel, want dit is sinds 2005 niet langer wettelijk toegestaan. In nagenoeg alle Europese landen –maar ook in bijna alle landen buiten Europa met een modern waterleidingnetwerk– worden nog altijd vrij hoge concentraties dichloor c.q. chloorgas en/of chloordioxide en/of calciumhypochloriet en/of natriumhypochloriet toegepast. In Nederland is dit simpelweg niet het geval. De stelling “In 80 tot 85% van het drinkwater in Nederland zit geen chloor” is dan ook pertinent WEL WAAR. Bovendien is het algemeen bekend dat bij bacterieel besmettingsgevaar nog altijd kan en mag worden teruggegrepen op chloor volgens de richtlijnen van vóór 2005. Dit gebeurde onlangs nog in Vlaardingen. Zie desgewenst de nieuwsberichten van RTV Rijnmond (bron + bron + bron)… Nederlandse leidingwaterbedrijven controleren dagelijks de kwaliteit van het leidingwater, dus de incidentele aanwezigheid van relatief hoge chloorconcentraties in Nederlands leidingwater is toe te schrijven aan antimicrobiële c.q. antibacteriële behandelingen van het waterleidingnet. Uitsluitend in zulke noodsituaties komt men in de buurt van de wettelijk toegestane grenswaarde voor chloor in Nederlands drinkwater, en dat is maar goed ook! Ik weet trouwens niet precies wat je bedoelt met “Leidingwater in Rijnmond”, maar als je op de Rijnmondgemeente Vlaardingen doelt, zouden de eerder genoemde nieuws-items een hoop kunnen verklaren. :)

  • Koos Viesmann

   In 80-90 % vh drinkwater zit wél (nog steeds) chloor. Weliswaar dan misschien niet (volledig) toegevoegd door de waterleidingbedrijven maar dan ontstaan door vervuiling. De meetgegevens liegen niet. Cijfers die ik noemde zijn geen incidentele metingen maar langetermijn. Wat noem jij een relatieve hoge concentratie? Ik drink liever water met 5mg/l dan water met 75 mg/l. Het zou verdampen als je het in een karaf laat staan, maar hoe lang duurt dat dan? Drink eens water in Rotterdam zou ik zeggen, dat smaakt voor geen meter.

  • Ik denk dat je je eens zou moeten verdiepen in de scheikundige samenstelling van chloorverbindingen: chloriden, chloraten, (hypo)chlorieten, et cetera. Ja, in (zo’n beetje) alle water zit chloor, want in (zo’n beetje) alle waters zitten chloorverbindingen. Zelfs natriumchloride (keukenzout) is immers een chloorverbinding. Dit heeft echter niets te maken met wat men in de waterindustrie onder ‘chloor’ verstaat.

  • Tom Scheikundige

   Er is een verschil tussen de stof chloor (chemische formule Cl-Cl of Cl2), chloor bevattende verbindingen (…X-Cl) en chloorionen (Cl-). De STOF chloor, daar moet je op letten. In kraanwater zitten echter vooral veel chloorIONEN (geladen chloor deeltjes die zijn opgelost in H2O). Deze stof komt volop voor in je lichaamscellen en vocht (als een 0,9% m/v concentratie). Eigenlijk is het een opgelost zout, namelijk natriumchloride = keukenzout. Volgende keer dat je in het ziekenhuis ligt (wat ik overigens niet hoop uiteraard), kijk eens naar de infuuszak, hier zul je NaCl 0,9 op zien. Dit is natriumCHLORIDE. Helemaal niet gevaarlijk dus, anders zouden ze het niet geven in het ziekenhuis.

 6. Ik heb maar 1 vraag… Wat gaan de waterzuiveringsbedrijven doen tegen GenX? Want van de regering hoeven we niets te verwachten. In het kraanwater van heel Zuid-Holland zit GenX… waardoor wij noodgedwongen water uit flessen drinken. Dit alles de schuld van CHEMOURS in Dordrecht en degene die ze een vergunning hebben verstrekt om GenX in het water en in de lucht te lozen. GenX is bewezen kankerverwekkend. In Amerika is het inmiddels verboden.

  • DE reden dat ik flessenwater drink, is sinds men ontdekte dat er GEN X in drinkwater van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant zit. Natuurlijk weer zo gebracht dat het geen gevaar voor de volksgezondheid heeft!? Dat zeiden ze van de voorganger van GEN X ook in de jaren tachtig, achteraf…

  • Ik snap je bezorgdheid, evenals je reactie. Toch is flessenwater uit plastic waterflessen niet DE oplossing als je huiverig bent voor chemische verontreiniging. Zo zitten er evengoed duizenden potentieel schadelijke stoffen in plastic waterflessen. (bron) Ik onderschrijf dan ook je probleem, alleen niet je oplossing.

 7. In heel Zuid-Holland is het (kraan) water vervuild met Genx… wat Chemours Dordrecht doodleuk loost in het water en de lucht… waarvan de waterleveringsbedrijven zeggen het niet te kunnen uitfilteren. Het is bewezen dat het kankerverwekkend is. Dus ik drink noodgedwongen uit de fles…

 8. perry van empel Reageer

  Wat een heldere uitleg! Ik dacht altijd dat bronwater en mineraalwater hetzelfde waren.

 9. Hoe moet ik het begrip smaakdrempel interpreteren? Als voorbeeld zocht ik naar de concentratie sulfaat. Die is namelijk bij Dunea recent gemeten 50 mg/l, bij Waternet 28 mg/l en in Almere (Vitens) 9 mg/l. Dat zijn procentueel grote verschillen. Vervolgens lees ik dan op de site van Dunea: De smaakdrempel van de meeste sulfaatzouten ligt tussen 200-900 mg/l. Daarmee lijken ze te beweren dat je onder de 200 de verschillen in concentraties helemaal niet kunt proeven. Vitens schrijft daarentegen: De aanwezige mineralen in de grondlagen – zoals natrium, kalium, calcium en magnesium – bepalen uiteindelijk de smaak van ons kraanwater. Dit verschilt per regio. Zo smaakt water met een laag mineraalgehalte over het algemeen zacht en sulfaat en magnesium maken het water wat bitter. Hier lees ik geen voorbehoud van een smaakdrempel.

  • Beste Ed, Er bestaan nogal wat verschillende sulfaatzouten: aluin, aluminiumammoniumsulfaat, aluminiumsulfaat, ammoniumdodecylsulfaat, ammoniumijzer(II)sulfaat, ammoniumlaurylethersulfaat, ammoniumsulfaat, ammoniumwaterstofsulfaat, antimoon(III)sulfaat, bariumsulfaat, berylliumsulfaat, cerium(IV)sulfaat, chroom(III)sulfaat, ettringiet, glucosinolaat, hydroxylammoniumsulfaat, ijzer(II)sulfaat, ijzer(III)sulfaat, kaliumperoxodisulfaat, kaliumperoxosulfaat, kaliumpyrosulfaat, kaliumsulfaat, kaliumwaterstofsulfaat, kobalt(II)sulfaat, koper(II)sulfaat, kwik(II)sulfaat, lithiumsulfaat, lood(II)sulfaat, magnesiumsulfaat, mangaan(II)sulfaat, natriumdodecylsulfaat, natriumlaurylethersulfaat, natriumsulfaat, natriumwaterstofsulfaat, nicotinesulfaat, nikkel(II)sulfaat, strontiumsulfaat, tetramminekoper(II)sulfaat, thallium(I)sulfaat, vanadium(III)sulfaat, zilversulfaat, zinksulfaat, et cetera. Hoe het gesteld is met de smaakdrempel van ieder sulfaatzout durf ik echt niet te zeggen. Leidinwaterbedrijven gebruiken veelal een nanofiltratie-installatie (NF L3-24) voor de verwijdering van tweewaardige ionen en relatief grote moleculen zoals sulfaat uit toevoerwater. Maar hiermee verdwijnt niet alles van elk sulfaatzouttype… De maximaal toegestane hoeveelheid sulfaat in leidingwater is voor zover mij bekend nog altijd 150 milligram per liter. Het klopt dat voor de MEESTE sulfaatzouten een smaakdrempel van 200 tot 900 milligram per liter geldt, maar er zijn uitzonderlijke bittere sulfaatzouten, waaronder magnesiumsulfaat. Bovendien hebben sommigen beter ontwikkelde smaakreceptoren / smaakpapillen dan anderen. Mensen met een uitzonderlijk goed ontwikkelde smaakzin / smaakzintuig zijn beter in staat bitterheid waar te nemen dan anderen. Dat de meeste sulfaatzouten bij de meeste mensen een smaakdrempel tussen de 200 en 900 mg/l vertonen, zegt dus niet alles. Exacte cijfers kan ik je helaas niet geven. Succes in elk geval met je zoektocht! Groeten, Paul

 10. Het verschil in hardheid zal, denk ik, geen verklaring zijn. 2 Jaar geleden was de hardheid in Amsterdam nog 8,4 (nu 7,8). Dat is maar 0,1 lager dan in Den Haag (=8,5). Dit zijn gemiddelden. Hardheid van het Dunea water (bron Monster, 1ste kwartaal 2017): minimum 8,1 – gemiddeld 8,9 – maximum 11,4. Deze variatie in hardheid ervaar ik niet in de smaak. De smaak blijft vrijwel gelijk. Op de website van Vitens heb ik een aardig verhaal gevonden over factoren die van invloed zijn op de smaak. Dat zijn er nogal wat. Ik ga me daar eens verder in verdiepen. Het valt me op dat er weinig belangstelling is voor de smaak van kraanwater. De meeste discussies gaan over gezondheidsaspecten. Allerlei activisten die flessenwaters willen ontmoedigen, beweren doodleuk dat er geen enkele reden is om geen kraanwater te drinken. Het is immers van uitstekende kwaliteit.

  • Indirect is de smaak van kraanwater afhankelijk van waterwinningsvorm: grondwater, oppervlaktewater of duinwater, van waterwingebied en van waterbehandeling / waterzuivering die het ondergaat. Maar in directe zin zijn het toch echt hoofdzakelijk de elektrolytische / ionische (hardheids)mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium en ijzer die de smaak van kraanwater bepalen. Vooral sulfaat, mangaan en magnesium worden door velen als bitter ervaren. Het klopt dat niet elk mineraal verantwoordelijk kan worden gehouden voor waterhardheid, maar over het algemeen is relatief calciumrijk, magnesiumrijk en ijzerrijk water eveneens rijk aan andere macromineralen en sporenelementen. Meet maar eens de TSD…

 11. Hallo Paul, Ik ben een fervente waterdrinker. Behalve koffie en thee drink ik voornamelijk water. Tot 2 jaar geleden kon ik echt genieten van een fris glas water uit de kraan. Nooit behoefte aan bronwater uit een flesje. Toen woonde ik nog in Amsterdam. Nu woon ik in de regio Den Haag en de smaak van het kraanwater is een echte tegenvaller. Het heeft een wat bittere bijsmaak. Tenminste, dat is mijn ervaring. Kan ik iets verbeteren aan de smaak d.m.v. een filteraar of ontharder? Ik heb een Brita waterfilter geprobeerd, maar dat had totaal geen effect op de watersmaak.

  • Ik –en mijn vrouw des te meer– drink ook veel kraantjeswater. Tot voor kort woonden we in Breda. Daar was het water prima te drinken, maar enigszins wrang qua smaak (of mondgevoel?). Toen we naar de gemeente ‘s-Hertogenbosch verhuisden, wisten we dat het water daar nog ‘harder’ zou zijn dan in Breda. We hebben toen direct aansluitingen voor een waterontharder / ionenwisselaar laten realiseren. Het water was aanvankelijk NOG wranger dan in Breda… Inmiddels staar de ontharder al een maandje of 8 te draaien en het water smaakt gewoon hartstikke zacht en zoet. Op het begin moesten we er echt aan wennen, alsof er een minimale zweem suiker aan het kraanwater werd toegevoegd… Terwijl een ionenwisselaar enkel hardheidsmineralen (calcium en magnesium… en in minimale / microscopische hoeveelheden ijzer) uit het water filtert… En dankzij de ingebouwde actiefkoolfilters ook (sporen van) organische en anorganische verontreiniging… Inmiddels zijn we gewend aan de zachtheid en zoetheid van het water en we vinden het fantastisch. Het zou mij dan ook niet verbazen als de ‘bitterheid’ die je beschrijft te maken heeft met de waterhardheid in je regio. Wel een tikkeltje vreemd… De gemiddelde waterhardheid in Amsterdam ligt ergens rond de 8,0 Duitse hardheidsgraden oftewel dH (nabij het Nederlandse gemiddelde). De gemiddelde waterhardheid in ‘s-Gravenhage / Den Haag ligt hoger: ergens rond de 8,5 Duitse graden… Maar hoewel dit behoorlijk hard is, weet ik niet of dit het verschil tussen “echt genieten van een fris glas kraanwater” enerzijds en “een echte tegenvaller, een ietwat bittere bijsmaak” kan verklaren. Maar ik sluit het geenszins uit. Zie eventueel ook:

  • Hi Ed, Het Haagse drinkwater is ronduit slecht, ik ben het dan ook pertinent niet eens met Paul. Het Haagse drinkwater komt uit de Maas! Men heeft het hier over duinwater wat in principe ook wel zo is maar dat het uit de Maas hier op de duinen opgespoten wordt weten maar weinig mensen. Op zich is dat ook niet erg maar het kalk gehalte is wel bijzonder slecht. Daarnaast is het bekent dat er hormonen in het leiding water zitten die zo minispul zijn dat deze er niet uitgefilterd kunnen worden. Ook het idee dat je (gezuiverd) riool water drink spreekt mij persoonlijk niet aan ;-) Maar ook de PH waarde is van groot belang (deze is het beste tussen de 7 en 8 …) Daarnaast is er ook nog zoiets als de energetische waarde van water waar bij de leidingwater bedrijven totaal (100% !)aan voorbij gegaan wordt. Nee ,mijn water is een heerlijk bronwater uit Tirol ( mehrner heilwasser ) Gr, Chris

  • Sinds 1976 dient de Afgedamde Maas als bron voor Haags drinkwater, dit is algemeen bekend en valt overal te lezen. Dat “weinig mensen dit weten” is dan ook pertinente kul. De Afgedamde Maas is overigens een zijtak van rivier de Maas waar extreem strenge wetgeving en regelgeving geldt volgens de Europese Kaderrichtlijn Water. En vanwege de geringe stroming is deze aftakking juist een voortreffelijk bezinkingsbekken. Het water uit de de Afgedamde Maas wordt ingenomen bij innamepunt Brakel en wordt naar de Zuid-Hollandse duinen –tussen Monster en Katwijk– getransporteerd. Onderweg passeert het toevoerwater pompstation Bergambacht, waar het wordt voorgezuiverd. Daarna wordt het geïnfiltreerd in de duinen… Niks mis mee… Ja, kraanwater is in bepaalde regio’s kalkrijk en dus ‘hard’, en dit kan onprettig zijn, maar daar heb je desgewenst ontkalkers / ontharders voor… En als we rioolwater niet zouden recyclen dan zouden we in een mum van tijd zonder drinkwater zitten… Natuurlijk mag je van mening zijn dat “Haags drinkwater ronduit slecht is”… Maar –ik neem overigens voor het gemak aan dat je hier hier over leidingwater hebt– kom dan in ieder geval met feiten op de proppen… Hormonen hebben geen opvallend kleine (relatieve) molecuulmassa! Je kunt ze met gemak uit water halen door middel van oersimpele en spotgoedkope actiefkoolfiltratie! Er is niet eens een geavanceerde filtratietechniek voor nodig… De pH-waarde van drinkwater is van cruciaal belang, maar de regelgeving hieromtrent is uitermate streng. Controleer je kraanwater maar eens met een elektronische pH-meter of een teststrip / teststrookje / testpapiertje… En de energetische waarde van water (in ‘Bovis-eenheden’) is volkomen hypothetisch. De hele hype rondom (elektrolytisch) geïoniseerd alkalisch / basisch water (‘Kangenwater’ c.q. ‘Alkalinewater’), ‘Hydroniumwater’, geclusterd ‘Hexagonwater’, zuurstofverrijkt ‘Levenswater’ (oftewel ‘Oxygizer-water’ / ‘Zuurstofwater’), antioxidantrijk ‘Redoxwater’ en met infrarood bestraald ‘Actiefwater’ is pertinente onzin. De verkapte commerciële onzin die hieromtrent de ronde gaat, is puur en alleen bedoeld om dure onzinapparaten aan de man te brengen: alkalizers, ionizers, et cetera. Maar omdat de informatie uit de ‘alternatieve hoek’ lijkt te komen (wat geenszins het geval is, kijk maar eens naar de BV’s die dit soort apparaten verkopen!) wordt de informatie voor zoete koek geslikt. Zie ook (de vele reacties onder) de volgende artikels:

   Prima dat je het met me oneens bent, maar geef dan eens aan WAAR je het nu eigenlijk precies mee oneens bent… :? Je geeft het zelf al aan met zinsneden als “op zich is dat ook niet erg” en “spreekt mij persoonlijk niet aan”… Helemaal prima dat je dit zo vindt en voelt, maar je kritiek is volkomen gebaseerd op intuïtie en niet op feitelijkheden. Tot slot is er niks mis met Mehrner Heilwasser, maar het is –net als alle andere flessenwaters– niet per definitie heilzamer dan Nederlands kraanwater. Sterker nog: keer op keer blijkt dat veel flessenwaters meer risicovolle verontreiniging en minder heilzame mineralen bevatten dan Nederlands kraanwater. (bron) Als je je dan toch graag zorgen maakt over potentiële gifstoffen die je als mens binnenkrijgt, dan zijn luchtvervuiling en voedselveiligheid beduidend reëlere focuspunten dan kraantjeswater… Groeten, Paul

 12. The Panda Club Reageer

  Iedereen heeft zijn eigen kader. En dit is mijn waarheid. Wat overigens dus niet waar hoeft te zijn, hihi! Ik was namelijk opzoek naar het gezondste water van de wereld. En dan vind ik dit: Zamzam-blijkt-gezondste-water-ter-wereld Tja we kunnen blijven discusseren. Slovenia-becomes-first-eu-nation-to-enshrine-human-right-to-water-in-their-constitution Misschien is het tijd om trots te zijn op ons water? Hoe kunnen we het inzetten om Nederland gezonder te maken? Lees dit artikel: Ontdek-hoe-al-het-water-in-je-lichaam-verdeeld-is. So awesome! Door voldoende water te drinken per dag investeer je in de gezondheid van jezelf. Simpel. Laten we stoppen met een kant te kiezen. Dat er verbeterpunten zijn staat buiten kijf. Hé morgen weer een dag ;-) Laten we uitzoomen en beseffen dat water een essentieel onderdeel is van onze evolutie. Het wordt vastgehouden door alles om ons heen, onveranderlijke concentratie zelfs in extreme situaties. Water. Het laat bomen groeien, het condenseert, het is een medicijn. De tijd is gekomen om ons zelf te beschermen van de consumptiemaatschappij. Wanneer je bij mij thuis komt kun je kiezen uit thee of water. That’s all we have. Understand that I have a deep respect for coffeelovers; ik wil namelijk geen ruzie met mijn moeder, haha! Op deze manier draag ik op mijn manier bij aan het reduceren van afval en mijn eigen gezondheid. De nadruk ligt tegenwoordig te veel op het voedsel. Ok grow a pair. Carnivoren, herbivoren en de omnivoren. Primitieve biologie. Waar laat je al dat voedsel in zwemmen eenmaal in je maag? Met een lekker colaatje? Of blus je het liever af met een beetje wijn? Wat als suikerdranken en alcohol uit de mode raken, waar vullen we onze drankschappen dan mee? Waar verdoven we onze bevolking dan mee? Waarom staat er geen waterfontein op de Grote Markt? Nee alleen biertap monopoly. De volgende ochtend worden we wakker met een kater en drinken we lekker een sapje van healthy people wat nog meer suiker bevat dan Red Bull, je wordt voor de gek houden waar jezelf bij staat. Dan mag je nog zo goed bezig zijn met je dieet, het heeft geen enkele nut want de suikerverslaving blijft. Door meer water te drinken verander je vanzelf je levenstijl. Je maakt automatischer gezondere keuzes. Stop met compensatiegedrag. Je verdiend beter! Stel juiste prioriteiten. Zoals een heleboel vers fruit in een blender aangemaakt met water, dan hebben we de eerste halve liter al te pakken! Wie heeft er nog meer goede tips om stiekem meer water binnen te krijgen gedurende dag?

  • Eerlijk gezegd begrijp ik je standpunten niet… En het doel –noch de waarde– van je bronnen evenmin. Interessante bronnen, maar welke stelling(en) zouden ze volgens jou moeten onderschrijven? Je eerste bron vermeldt een welbekende waterbron genaamd ‘Zamzam’ oftewel ‘Bron van Ismaïl’ in Mekka — Saoedi-Arabië. Veel moslims beschouwen het water dat hieruit gewonnen wordt als gezondste water ter wereld. Dit om de volgende religieuze beweeggrond: “Zamzam water is het beste en meest nobele van alle wateren, het hoogste in status, het dierbaarst bij de mensen en het meest kostbare en waardevolle voor hen. Het werd uitgegraven door Djibriel / Gabriël, en het is het water waarmee Allah / God de dorst van Ismaïl / Ismaa’iel (zoon van Abraham / Ibraahiem) leste”. Volgens sommige hedendaagse moslims zitten er unieke heilzame fluoriden in het betreffende water, maar de meeste mensen proberen fluoriden juist te mijden vanwege hun welbekende toxiciteit. Of deze vermeende fluoriden daadwerkelijk in het betreffende water aanwezig zijn, is überhaupt nog maar de vraag… En volgens de Britse Foods Standards Agency is Zamzam-water zelfs gevaarlijk (lees: schadelijk voor de humane gezondheid), mede vanwege de toxische concentratie arseen / arsenicum. (bron + bron) Ik lees nergens terug hoe jij tegen deze materie aankijkt… Je tweede bron betreft een artikeltje waarin wordt gesteld dat Slovenië heeft bepaald dat de beschikking tot drinkwater van nu af aan per grondwet wordt gegarandeerd, dus dat de grondwet nu stelt dat iedere Sloveen het fundamentele recht heeft op drinkwater. Dit klopt, want onder immense druk van het Sloveense volk is dit zo bepaald. Maar dit zegt helaas weinig tot niets over de drinkwaterkwaliteit aldaar. (bron + bron) Ook nu weer lees ik nergens terug hoe jij tegen de betreffende materie aankijkt… Je derde link verwijst naar een stukje over de functie van water in het menselijk lichaam. Algemene kennis… Zonder dat je aangeeft hoe jij hier persoonlijk tegenaan kijkt… Al met al snap ik niet zo goed wat je probeert te zeggen en met welke reden… Probeer je te stellen dat bronwater beter is dan kraanwater of vice versa? Of iets totaal ongerelateerds? Je geeft aan dat je “jouw waarheid” uiteenzet, maar ik krijg er –vanwege de ogenschijnlijke willekeur– helaas geen vat op…

 13. Jammer, weer zo eenzijdig. Waar is het verschil te lezen in dit artikel? Alleen de positieve kant van kraanwater en de negatieve kant van fles, bron en mineraalwater komt ook hier weer naar voren. Lees niets over hormonen, medicijnen of bestrijdingsmiddelen waarvan zeker sporen van te vinden zijn in leidingwater. Ook lees ik niets over bijvoorbeeld chaudfontaine wat door de diepte een veel betere filtering heeft ondergaan dan het oppervlakte water uit onze kraan.

  • Het enige voordeel van flessenwater is dat het in een fles zit, waardoor je het gemakkelijk kunt meenemen. Maar als je een fatsoenlijke stalen drinkfles koopt, heb je geen last van de stoffen die in plastic flessen kunnen zitten, belast je het milieu minder en ben je bovendien beduidend goedkoper uit. De oorsprong van bronnen zoals Spa en Chaudfontaine ligt inderdaad op extreme diepten, maar de bron van kraanwater evengoed. Uiteindelijk is het de samenstelling die telt, en die is van bronwaters niet per definitie beter dan die van leidingwater, integendeel…

 14. ik heb een vraag.ik heb een super fijne water filter van britich berkefeld. alleen nou heb ik ook gehoord dat de goede mineralen eruit gefilterd worden. en zit er nu aan te denken om in het reservoir mineraal stenen te doen. weet jij ook waar ik op moet letten omdat elke steen misschien weer andere mineraal afgeeft. wat ik het beste kan gebruiken. en zou ik die stenen ook bij een sport viswinkel kunnen kopen? die ze in het aquarium gebruiken?

  • Koop in ieder geval altijd ‘food grade’ stenen; voor producten die geschikt moeten zijn voor dieren wordt namelijk heel anders omgesprongen dan met producten die geschikt moeten zijn voor mensen. In hoeverre dit praktische consequenties heeft voor mineraalstenen durf ik niet te zeggen, maar ik zou persoonlijk nooit aquariumstenen in mijn drinkwaterfiltersysteem gebruiken. Welke mineralen je precies moet toevoegen, is een goede vraag. Dat ligt maar net aan het eindproduct dat wordt geleverd door jouw waterfiltersysteem. Je zou je toevoerwater dus moeten laten analyseren alvorens het door de waterfilter gaat en vervolgens nog eens nadat het gefilterd is. Meer informatie over deze materie vind je in de 170+ reacties onder dit artikel over waterfilters… Succes!

 15. Wat l#l jij nou zo slap. Vriend die ph van kraanwater komt op tussen de 270 320 ph en gereinigd water 17. Zelfs je thee,eten en drinken smaken lekkerder en zachter. Ik ken iemand die problemen heeft met zijn niere. En die drinkt NOOIT kraanwater en mag ook niet. Blijkbaar zijn de dokters dom alleen jullie slim. Het is slecht voor je nieren en kan het moeilijk afbreken. Sommige mensen hebben zelfs nagels gezien vriend. Sommige huizen hebben ze gekeken en die dop van de kraan gehaald en ze zagen gewoon een nagel. Kijk eens naar youtube water reiniging. Je hebt zo een apparaat die hem filtert. Kijk dan eens naar de uitslag en kijk of je het nog drinkt. Maak 2 glazen thee 1 met spa of gereinigd water en 1 met kraanwater. Laat hem 1 dag staan en kijk hoe die thee anders uitziet. Of alleen water kan ook. Denk je echt 1000 liter water voor 2 euro beter dan 3 liter spa 3 euro. Als je water haalt of spa of water filtersysteem. Plastic moet je niet warm houden kerel. Je moet alleen spa halen. Eigenmerk barleduc enal zijn ook niet goed. Die zijn ook getest. Het is echt slecht voor je nieren. Kijk eens naar gefilterd kraanwater wat in een buis komt.

  • Voor de mensen die pH waarden nog niet helemaal kunnen plaatsen. pH geeft de aan hoe zuur water is. Scheikundig zuiver water heeft een pH van 7,0. Een pH van 7,0 wordt daarom als neutraal gezien. Zoutzuur is zeer zeer en heeft een pH waarden van rond de 0. Dat is ook de ondergrens van de schaal. Natronloog is zeer basisch (het tegenovergestelde van zuur) en heeft een waarde van rond de 14. Een pH van 14 is de bovengrens. De waarden van bovengenoemde reactie van Omer (270 en 320) slaan dus nergens op omdat die niet eens in de schaal voorkomen.

  • Klopt, Simon! Omer ‘roeptoetert’ wel vaker van dit soort ongefundeerde nonsens. :P

 16. Ha Paul, Ik lees dat je op 9 september 2014 een antwoord geeft op een vraag, waarin je het aan het eind schrijft, dat hij een mineraal filter zou kunnen plaatsen. Dus dat zou bestaan. Komen daarmee de elektrolyten weer terug in het demi water en is het dan niet dood en geen gevaar voor alle lichaamsprocessen? Zou dat voor mij een oplossing kunnen zijn? Zo ja, waar kan ik die kopen? Verder lees ik met grote interesse je diverse antwoorden. Verrijkend! Vr. groet, Ida

  • Het is heel moeilijk inschatten of mineraalfilters van goede kwaliteit zijn. Wat je je moet afvragen is: A. Welke mineralen kom je tekort? B. Welke mineralen levert een mineralenfilter? C. In welke vorm komen deze mineralen voor? D. Worden de mineralen daadwerkelijk afgestaan aan –en als ionen opgenomen door– het toevoerwater? E. Is de vorm waarin de mineralen in het water voorkomen goed opneembaar voor het menselijk lichaam? F. In welke onderlinge verhoudingen komen de opneembare mineralen voor? Dit zijn vragen waar je niet 1-2-3 een antwoord op zult vinden. Al met al blijf ik erbij dat je een probleem probeert op te lossen wat in beginsel helemaal niet hoeft te bestaan. :(

 17. Hallo Paul, Is het dan mogelijk om in gedestilleerd water, de elektrolyten weer toe te voegen, die nodig zijn voor de druk in en bij de cellen. (bv keltisch zeezout, waar mineralen inzitten). Heb je daar trouwens ooit van gehoord? Vr groet, Ida

  • Ja, dat kan zeker, maar het is moeilijk om in te schatten welke elektrolyten onderaan de streep verloren gaan door toedoen van gedestilleerd water. De humane elektrolytenhuishouding is een extreem complex fenomeen, dus persoonlijk zou ik uit voorzorg gewoon geen gedestilleerd water drinken. Althans, niet stelselmatig. Over Keltisch zeezout (en Himalayazout) kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over ongeraffineerd zout

 18. Hallo Paul, ik heb net 2 weken geleden een destilleerapparaat met aan t eind van het proces een koolfilter (weet niet wat voor koolfilter) gekocht. Ik gebruik dit water om te drinken en mee te koken. Nu lees ik in sommige van je antwoorden op diverse vragen dat gedestilleerd water niet goed voor consumptie is omdat het geen elektrolyten meer bevat en op den duur ongezond is. Wat doen de elektrolyten? Ik eet alles biologisch, ben vegetarisch, (ook geen zuivelproducten). Eet o.a. veel rauwe groenten, haver, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Ik schrijf dit erbij omdat je ergens een opmerking schreef over voeding. Is het beter om te stoppen met gedestilleerd water te gebruiken? Groet, Ida

  • Best Ida, De elektrolyten die in drinkwater aanwezig (kunnen) zijn, zijn macromineralen en sporenelementen die geheel of gedeeltelijk in ionen gesplitst zijn en in die staat elektrische stroom geleiden. Ze zijn extreem belangrijk voor zo’n beetje alle lichaamsfuncties. Bekende elektrolytische mineralen zijn onder andere natrium, kalium, chloride, (mono)waterstofcarbonaat, magnesium, calcium en fosfaat. Gedestilleerd water is volkomen ‘leeg’ en levert dus geen elektrolyten. Het kan er zelfs voor zorgen dat de elektrolyten die je via je voeding binnenkrijgt deels teniet worden gedaan. Ikzelf zou dan ook nooit gedestilleerd water drinken. Groeten, Paul

 19. Hoi, dit is bij mij de eerste zoekresultaat naar “mineraalwater of kraanwater” op google en meteen een goed stuk, complimenten! Ook goed dat er na 6 jaar nog steeds response is op reacties van bezoekers. Sinds een paar weken drink ik geen kraanwater meer omdat ik op kamers woon in een verwaarloosd en vervuild huis. Door verschillende factoren komt het er op neer dat flessenwater de beste optie is voor mij. Beetje zonde van het Bar Le Duc kraanwater. Ik wist al dat fleswater rommel kan bevatten maar thanks nu weet ik dus dat ik geen mineraalwater maar bronwater moet hebben. Ok doei!

 20. Dominique van der Horst Reageer

  Hoi, Wij gaan al jaren op vakantie in Frankrijk en zijn dan afhankelijk van plastic flessen water. Is er een merk water dat daar vrij is van hormoonverstorende stoffen???

  • Geen idee waar je in Frankrijk op vakantie gaat, maar heel vaak kun je het kraanwater gewoon drinken. Heb je bij bewoners uit de plaats gevraagd of het kan? Uiteraard niet in de winkel die flessen water verkoopt vragen, want die zeggen uiteraard dat het niet kan. :)

 21. Wie wil weten hoe de samenstelling van het drinkwater in zijn of haar woonplaats is kan dat over het algemeen op de website van uw waterleidingbedrijf vinden. We mogen deze bedrijven overigens bewonderen om de zorg die zij constant besteden om ons elke dag van gegarandeerd zuiver drinkwater te voorzien. Bezoek eens een open dag van een waterleidingbedrijf om te ontdekken waar de bron van uw drinkwater is en welke route het daarna volgt tot uw kraan. Daar zijn echt hele mooie voorbeelden van!

 22. Ik ben er nog steeds niet uit In Noord Holland is het water wat uit de kraan komt gemeten met een tds meter Die de hoeveelheid opgeloste stoffen meet in water ongeveer 350 Spa blauw is 20 Bar le Duc is 250 Regenwater zit op 0 tot 5 Het kraanwater gefilterd met een osmose filter is ongeveer 10 tot 15 Dus demi water zonder minerale en andere Stoffen Volgens het laatste nieuws is kraanwater er de oorzaak van dat mannen minder levende zaadcellen aanmaken Het lichaam fungeert dan als filter Alleen krijgen wij dan mineralen binnen via ons voedsel of zuiver alleen uit kraanwater

  • Er zijn talloze verschillende macromineralen en sporenelementen, waarvan sommige voorkomen in water en andere in voedingsmiddelen of voedingssupplementen. Het cijfertje dat TDS wordt genoemd, is deels opgemaakt uit zulke mineralen, maar ook uit allerlei andere (niet-minerale — organische en anorganische) opgeloste stoffen…

 23. Even een TDS meter kopen en de hoeveelheid opgeloste stoffen meten in verschillende waters Dan wordt alles duidelijk Het lichaam moet niet als filter fungeren

  • TDS staat voor TOTAL dissolved solids, dus het TOTAAL aan opgeloste stoffen in water. Helaas zegt dit cijfertje helemaal niks over welke stoffen opgelost zijn. In het gunstigste geval zijn het macromineralen en sporenelementen die ervoor zorgen dat je nieren en lever beter opgewassen zijn tegen gifstoffen uit voedingsmiddelen, ingeademde lucht, drankjes en allerhande omgevingsfactoren. TDS doet dus niet per se een beroep op de filterfunctie van het menselijk lichaam… En kan er dus zelfs een bijdrage aan leveren…

 24. Waarom wordt hier niet vermeld dat kraanwater = gerecycled rioolwater? Dat is een wezenlijk verschil met bron- en mineraalwater.

  • Allereerst wordt Nederlands rioolwater vooralsnog helemaal niet primair gezuiverd tot drinkwater, dus je hypothese (‘kraanwater = gerecycled rioolwater’) raakt kant noch wal. Nederlands rioolwater wordt tot dusverre gezuiverd met beluchtingstanks en nabezinktanks, waarna het schoon genoeg is voor waterplanten en vissen en zich vermengt met oppervlaktewater, met name rivierwateren. In o.a. Australië en Singapore wordt rioolwater al wel tot drinkwater bereid, maar wat maakt het uit?! Je moest eens weten waar sommige voedingsmiddelen en voedingsgrondstoffen vandaan komen… Het gaat er uiteindelijk om dat water schoon is zodra je het drinkt. Los daarvan vraag ik me af of je weleens hebt gehoord van de hydrologische cyclus (waterkringloop)? Vrijwel iedere druppel vrij drinkwater op aarde (zoetwater dat niet vastzit in gletsjers) is ooit op een smerige plek aanwezig geweest. Als puntje bij paaltje komt, is het niet de herkomst, geschiedenis of achtergrond van water die ertoe doet, maar de huidige staat ervan. Ikzelf drink liever gerecycled leidingwater dan water uit gerecyclede PET-flesjes, waarvan 80% wordt verbrand of op vuilnisbelten verdwijnt. Hoe dan ook komen veel flessenwaters uit dezelfde duinwater-, grondwater- en oppervlaktewaterbronnen als kraanwater, dus hoeft er helemaal geen ‘wezenlijk verschil’ tussen beide te bestaan. Vaak is het enige verschil dat bronwater direct bij de bron in een plastic fles wordt gestopt en kraanwater vanuit de bron naar een waterzuiveringsinstallatie wordt gepompt waar het wordt nabehandeld alvorens het uit de kraan komt…

 25. Willem de Wilde Reageer

  Ik ben in Holland aan de kust opgegroeid en woon nu in Beieren, waar ik lang op zoek ben geweest naar een stil water, dat mij smaakt. In vergelijk met het kraanwater uit het Westland en het Spa water, wat wij thuis dronken, smaken de Duitse mineraalwaters, die ik heb geprobeerd, allemaal een beetje hard, bijna metaalachtig. Het water uit de kraan is hier zonder smaak en daarom gebruik ik het alleen voor de thee. Omdat ik het zoute klimaat tegen een vrij droog klimaat heb ingewisseld, kon het bij mij nooit zout genoeg zijn. Totdat ik “Staatl. Fachingen” tegenkwam. Dat is het eerste water waar ik graag een fles per dag van drink. Door het hoogteverschil alhier zweet ik nogal op weg naar het werk en dan is zo’n water met 564 mg natrium per liter geen overbodige luxe. Het water thuis heeft maar 3 mg. In uw bericht schrijft u dat natrium ongezond is. Kunt u dat eens nader belichten, want ik heb juist gelezen dat natrium voor een goede regulering van de waterhuishouding zorgt. Wij eten thuis zo min mogelijk uitwerpselen van de voedselindustrie, dus het opnemen van ongewenst veel natriumchloride (zout) komt bij mij niet voor.

  • Mijn excuses, dat natriumchloride niet goed is, is veel te ongenuanceerd van mijn kant. Natrium en chloride zijn inderdaad essentiële macromineralen met allerlei cruciale functies binnen het menselijk lichaam. Wat ik dan ook bedoel te zeggen is dat de hedendaagse voeding zo bomvol (geraffineerd) natriumchloride (keukenzout, tafelzout, bakkerszout, kristalzout, zeezout, et cetera) wordt gestopt dat het gros van de Europeanen veel te veel zout binnenkrijgt. Als deze mensen ook nog eens zout binnenkrijgen via drinkwater, is dat niet bepaald een pre.

 26. TEST uw eigen water eens en wees verbaasd…..Onmiskenbaar bewijs met eigen ogen waargenomen , dat kraan water absoluut niet mer schoon is en ook giftige reststoffen bevat in hoeveelheden die niets natuurlijks hebben…..Onbetrouwbare berichtgeving op zn zachts gezegd. Test de zuiverheid van uw kraan water en neem dan eens een fles SPA…….Kraanwater is ong. 10 maal vuiler dan het SPA water, hier in onze stad. Het gemiddelde kraanwater bevat teveel reststoffen en dat is voor heel Nederland ( en Europa) zo. Overigens zijn er ook genoeg bronwaters te koop die niet veel beter of zelfs slechter scoren. Dus bronwater is idd niet per definitie beter. Je moet wel zoeken welke je drinkt. Idd bar le DUc uit de kraan, maar Bar le Duc is dan ook absoluut niet het schoonste bronwater verkrijgbaar. Lekker toevoegingen en residu blijven drinken wat de overheid u voorschotelt zou ik zo zeggen. de dagen dat we hen blind kunnen vertrouwen zijn trouwens al voorbij, mocht u het nog niet doorhebben.

  • Je bedoelt dat je met eigen ogen hebt gezien dat leidingwater / kraanwater bij elektrolyse een residu achterlaat? Dat is volkomen logisch en (met het oog op de heilzaamheid van drinkwater) totaal irrelevant. Het gaat om uit z’n verband getrokken misinformatie die door verkopers van waterfiltersystemen opzettelijk wordt verstrekt aan goedgelovige consumenten om zodoende verbazing te wekken en de verkoopcijfers van waterfilterapparaten op de drijven. Zie ook dit artikel over waterfiltering en dit filmpje:

 27. Altijd 24/7 kraanwater! Heerlijk, altijd vers en wat een luxe dat dit zo maar bij ons uit de kraan komt. Ik neem zelfs kraanwater mee als ik onderweg ben. Met mijn everlasting RVS waterfles tap ik kraanwater uit iedere kraan. Ideaal!

 28. Paul, Wij maken onze poeder flesvoeding voor ons kindje met gedemineraliseerd water, op advies van de kinderarts. We wonen in de VS en het kraanwater is niet al te best. Is het beter om fles water te geven omdat daar mineralen inzitten of is dat niet nodig omdat er genoeg mineralen in de poeder zelf zit…? Het is verwarrend voor ons.

  • Hoe wordt het water gedemineraliseerd? Middels ionenwisseling, omgekeerde osmose of destillatie?

  • Gedestilleerd osmosewater bevat 0 opgeloste stoffen en is dus helemaal ‘leeg’. Het voordeel van dit water is dat er geen verontreiniging in zit, maar het nadeel is dat er ook geen opgeloste mineralen / anionen / kationen in zitten. Drinkwater selecteren is een kwestie van voordelen en nadelen tegen elkaar wegstrepen. Als je moet kiezen tussen verontreinigd water en gedestilleerd water, dan moet je kiezen voor gedestilleerd water. Maar als je niet-gedestilleerd schoon drinkwater tot je beschikking hebt, kun je veel beter daarvoor kiezen. Inderdaad is flessenwater een optie, maar houd er rekening mee dat je geen sterk gemineraliseerd mineraalwater aan jonge kindjes. Kies in dat geval dus voor laag gemineraliseerd flessenwater. Weet je trouwens wat er mankeert aan het Amerikaanse leidingwater in de streek waar je woont, dus welke stoffen erin zitten die er niet in thuishoren?

 29. Vroeger was ik er als kind van overtuigd dat het water uit de kraan bij ons boven in de badkamer lekkerder was dan beneden in de keuken. Kan hier echt verschil in zitten of zat dit gewoon tussen mijn oren?

  • Dat kan… Het ligt er maar net aan wat voor soort leidingen je in je woning hebt en hoelang water nodig heeft om naar een bepaalde plek te stromen. Als puntje bij paaltje komt, ligt het vooral aan de hardheid van het water, aan eventuele kalkaanslag in stukken leiding en aan de wijze waarop de temperatuur wordt beïnvloed door warme of koude stukken waterleiding. Hoe korter en kouder de leiding, des te lekkerder doorgaans het water. Ik verwacht dat als je de kraan in de keuken een flinke tijd laat lopen / stromen, de smaak hetzelfde wordt. Overigens is water van nature smaakloos en geurloos; het levert van zichzelf geen zoete, zoute, zure, bittere of umami smaaknuances. Het zijn de opgeloste mineralen en de temperatuur van het water die een bepaald ‘mondgevoel’ en een zekere ‘verfrissing’ teweegbrengen. Koud en ‘zacht’ water wordt door de meesten als lekker ervaren.

 30. Beste schrijver van dit stuk over water,je zegt o.a. :’gebruik nooit mineraalwater voor babyvoeding ! Dit stuk lezend zie ik iig dat je geen echt onderzoek gedaan hebt naar de verschillen.wellicht info van ansere sites overgenomen en de linken over waterkwaliteitseisen van de overheid gewoon maar als waarheid aangenomen.theorie en praktijk verschillen nogal eens. Tip:koop eens in 1 keer alle flessen mineraal/bronwater due je kunt vinden ,pak een vergrootglas en ga de etiketten eens bestuderen. Daarbij zul je wel wat natuurkundige formules tegenkomen.dubbelcheck ze na bij de faculteit ntrknde. 1 van de antwoorden die je dan zult vinden is dat alleen spa blauw totaal anders en vele malen gezonder dan krraanwater.Waarom dat is en wat er wekelijk in kraanwater zit mag iedereen voor zichzelf uitzoeken. Ps het grote minpunt is de plastic fles maar dat mag duidelijk zijn.

  • Beste Sanne, Mijn informatie is geenszins van een andere website overgenomen en begrijp niet hoe je daarbij komt. Daarnaast ben ik zeer benieuwd over welke “links van de overheid” je het hebt… Voor zover ik kan teruglezen, ben jijzelf degene die hier loze aannames doet… Je veronderstelt immers dat je op etiketten van flessenwaters natuurkundige formules tegenkomt en dat “de faculteit ntrknde” (?) Spa Blauw verkiest boven Nederlands kraanwater, maar onderbouwt deze stellingen nergens mee. Dat je mineraalwater –vanwege de mineraalverscheidenheid en mineralenconcentraties– maar beter niet voor babyvoeding kunt gebruiken, is een feit. Toevallig is Spa Blauw een “zeer laag gemineraliseerd” (zie ook de Spa-website) mineraalwater, maar feit blijft dat de eisen en normen voor mineraalwaters afwijken van leidingwater of bronwater; mineraalwaters mogen immers sterk mineraalhoudend zijn en dus grote hoeveelheden macromineralen en sporenelementen bevatten. Voor de beeldvorming: gedemineraliseerd water bevat nagenoeg 0 ppm (parts per million) aan opgeloste stoffen en mag een droogrest hebben tussen de 0 en 5 milligram pet liter. Ter vergelijking: licht gemineraliseerd water zoals Spa Blauw laat 5 tot 60 mg na… Gematigd / middelmatig mineraalrijk water 60 tot 150 mg/l… Mineraalrijk water zoals Chaud Fontaine en Evian 150 tot 400 mg/l… En zwaar gemineraliseerd (extreem mineraalrijk) water zoals Contrex en Apollinaris levert 400 tot 2000 mg/l… De concentraties aan mineralen in deze laatste categorieën mineraalwaters moet je absoluut NIET stelselmatig aan een baby willen geven; er is echt geen natuurkundige voor nodig om dat te beamen. Dat mineraalwater niet altijd aan de drinkwaternormen voldoet, blijkt overigens al sinds 2003. Toen deed men onderzoek naar 291 soorten mineraalwater uit 41 verschillende landen. Veertien tot twintig procent van alle onderzochte producten overschreed de Nederlandse drinkwaternormen voor de stoffen natrium, kalium, sulfaat en fluoride. (bron) Daarnaast kunnen mineraalwaters beduidend hogere concentraties aan o.a. calcium, magnesium, silicaten, chloriden, sulfaten, carbonaten en nitraten bevatten. Niet erg voor een volwassene; wel potentieel schadelijk voor een pasgeborene. Van wat er werkelijk allemaal in kraanwater zit, ben ik overigens aardig op de hoogte. Zie eventueel ook:

   Al met al beweer ik niet dat Nederlands kraanwater 100% zuiver is; enkel dat het beduidend zuiverder is dan het overgrote merendeel van alle (gebottelde) flessenwaters… Water uit een fles drinken, is dan ook niet de oplossing voor de toenemende problemen met consumptiewater en drinkwaterzuivering (die vooral in de toekomst tot risico’s kunnen leiden). Het vakkundig blijven filteren (en desgewenst thuis doorfilteren / nafilteren) daarentegen, is wel een mogelijke oplossing. Groeten, Paul

  • Beste Paul, Graag zou ik uw mening horen over de brita filter. De zin en de onzin van het thuis en op weg extra zuiveren van leiding water.

 31. Ik vind dat hier elke verwijzing of aanleiding die besproken word in de comments die zicht richt op dat het flessenwater beter is vrij aggeresief te lijf word gegaan. Er word ook van geen enkele desbetrevende comment iets aangenomen. Dit zegt mij al genoeg over de subjectiviteit van deze blog. Het is in mijn belevenis waar wat 90% van het water in de supermarkt even slecht is als kraanwater. maar neem nou bijvoorbeeld evian met een ph waarde van 7.9 ik drink dit water veel liever dan kraanwater. Ik heb heel veel last van mijn spijsverteringssyteem gehad en in die periode frisdrank voor kraanwater laten staan. wat niks geholpen heeft en de klachten zelfs verergerde. Na veel gelees op het internet 4 weken lang niks anders dan evian gedronken en tot op heden nergens meer last van. Nou heb ik alleen verstand van wat ik gelezen heb. Maar zover ik echt onafhankelijke onderzoeken lees komt kraanwater nergens op de wereld beter uit de test dan de betere flessenwaters.

  • Kun je misschien specifieke voorbeelden noemen van verwijzingen of aanleidingen die agressief te lijf zijn gegaan? Dat is namelijk geenszins mijn bedoeling. En kun je eveneens specifieke voorbeelden geven van onafhankelijke onderzoeken waaruit zou blijken dat kraanwater nergens ter wereld beter zou zijn dan “de betere flessenwaters”? Zoals uitgebreid in bovenstaand artikel beschreven, blijkt uit talloze onderzoeken juist exact het tegenovergestelde… De eisen voor Nederlands kraanwater zijn immers veel strenger dan de eisen voor flessenwater… zo simpel is het, gewoon feitelijke informatie. En nee, Evian is hierop geen uitzondering. Evian is natuurlijk mineraalwater afkomstig uit Évian-les-Bains in de Franse Alpen. De kwaliteitseisen voor dit soort natuurlijke mineraalwaters zijn bij lange na niet zo streng als die voor Nederlands leidingwater. Dan kun je stellen dat de zuurgraan / pH-waarde van Evian 7,9 is, maar de zuurgraad van Nederlands leidingwater ligt evengoed tussen de 7,8 en de 8,6… Wat zegt dit cijfer volgens jou überhaupt over waterkwaliteit? Want de kwaliteit van drinkwater is natuurlijk niet enkel afhankelijk van zuurgraad… Al met al snap ik totaal niet welk punt je nu eigenlijk probeert te maken… Puntje bij paaltje is het een hardnekkige fabel dat bronwater of mineraalwater gezonder is dan kraanwater. In kraanwater zitten zelfs meer mineralen dan in vele mineraalwaters en ongeveer de helft van alle flessenwater komt uit dezelfde bron als Nederlands kraanwater. Kraanwater wordt echter nog verder doorgezuiverd… Tot slot is kraanwater 30 tot 1300 maal beter voor het milieu dan flessenwater. Ik wil je echt graag geloven, dus wellicht kun je namen noemen van onafhankelijke onderzoeken die je hieromtrent hebt gelezen? Ik ben benieuwd! Overigens vind ik het een tikkeltje vreemd dat je insinueert mijn objectiviteit en integriteit in twijfel te trekken, puur en alleen omdat ik niet klakkeloos dingen aanneem. Beetje de omgekeerde wereld… Groeten, Paul

  • De pH-waarde in onze regio bedraagt slecht 7.5 dus geen enkele reden om bronwater te kopen! Kapitaalvernietiging eersteklas, wij Nederlanders willen gewoon belazerd worden…

 32. Ik heb sinds september een espressomachine waarbij je geacht wordt elke twee maanden een duur waterfilter te vervangen. Mijn leidingwater heeft een hardheid van 8.5. Ik heb twee merken zeer zacht flessenwater gevonden. Sifres water van Albert Heijn 0.7 en Montcalm van Ekoplaza 0.6. Nu hoer ik maar en keer per jaar mijn filter te vervangen.

  • Beste Hans, Het linkje achter je naam verwijst naar een weblog over klimaatveranderingen. Eerlijk gezegd heb ik momenteel geen tijd om een weloverwogen inschatting te maken van de strekking van je blog, maar flessenwater uit plastic PET-flessen toch totaal niet klimaatvriendelijk?! :P Laat gewoon een kwalitatief hoogstaande waterontharder c.q. waterverzachter c.q. waterontkalker c.q. ionenwisselaar bij de watermeter installeren, dan ben je in je hele woning van hard ‘kalkwater’ verlost en is ook je espresso-apparaat blij. Overigens heb ik ook een ‘bonenmaler’ waarvoor ik zacht water zou moeten gebruiken, maar door er af en toe wat citroenzuur doorheen te spoelen, gaat het apparaat al zeker 6 jaar mee. Groeten, Paul

  • De reden dat ik zacht water koop, is juist omdat ik geen gedoe met waterontharders wil. Petflessen gaan weer terug naar de AH want er zit statiegeld op. Als je mijn blog leest dan kun je concluderen dat ik de klimaathype zwaar overtrokken vind.

  • Oké, ieder zo zijn ding. Ikzelf ervaar totaal geen ‘gedoe’ met zo’n onthardingsapparaat en vind het heen en weer slepen van plastic flessen des te onhandiger.

 33. Waarom drinken mensen mineraalwater ? waar komt mineraalwater vandaan ? Hoeveel mineralen zijn goed voor een mens wat is het prijsverschil tussen mineraal en kraanwater ? Ik hoop antwoord op deze vragen te krijgen , dit zou mij zeker helpen bij mijn onderzoek. ! Mvg unknow :)

  • Waterproeverij.nl

   Voor de enige echte informatie, de zin èn de onzin over water verwijs ik je graag naar een waterproeverij. Tijdens een 2 uur durende workshop vertel ik je alles WAT ER te vertellen is. En uiteraard zal ik je de verschillen laten proeven :)

  • Hallo Waterproeverij.nl, Jullie website draait via een onbeveiligde siteserververbinding (met foutmeldingen tot gevolg), vandaar dat ik jullie link heb verwijderd. Omdat jullie commerciële / promotionele berichtje on-topic is, laat ik het vooralsnog staan, maar aangezien jullie beweren over de “enige echte informatie omtrent water” te beschikken, lijkt het me wel zo professioneel om hieromtrent een tipje van de sluier op te lichten… Opzichzelfstaand komen wervende slogans nogal pretentieus over, dus enige context en inhoudelijke toelichting lijkt me wenselijk. Groeten, Paul

 34. Beste mevrouw, heer, Is Nederlands kraanwater zuiver? Worden alle medicijnen verwijderd die door huishoudens via gootsteen en het riool worden weggespoeld? Er zijn 1700 verschillende medicijnen die kunnen worden weggespoeld. Waarvan er 76 inmiddels door Waterreiniging van Nederland zijn getest. Bestaat er de kans dat door combinatie van die overige medicijnen dat deze kanker veroorzaakt wanneer je het kraanwater van Nederland drinkt? Wordt ons vuile oppervlakte water door vee bemesting /insectenbestrijders/ zure regen geheel etc. verwijderd/gezuiverd uit ons drinkwater? En wat is het percentage daarvan? Kan je alle bron water over een kam scheren? Ik lees niks over de zuiverheid van Spa Blauw? Is deze site/deze bron objectief of wordt informatie deze voor commerciële doeleinden gebruikt? Bijvoorbeeld voor het promoten van Nederlands kraanwater?

  • Beste Moontje, Nee, niet alle stoffen worden uit kraanwater verwijderd, en dat is maar goed ook. Het punt is en blijft dat er minimale hoeveelheden schadelijke stoffen in Nederlands leidingwater kunnen zitten, maar dat dit evengoed geldt voor flessenwater. Flessenwaters komen veelal uit dezelfde bron als kraanwater, maar de wet- en regelgeving voor kraanwater is veel strenger dan die voor flessenwater, waardoor het gemiddelde leidingwater oneindig veel ‘zuiverder’ is dan het gemiddelde flessenwater. Kraanwater wordt door leidingwaterbedrijven nagezuiverd met behulp van koolstoffilters, harsfilters/ionenwisselaars, osmosemembranen, sedimentfilters, et cetera. Dit om te kunnen voldoen aan de drinkwaternorm, zoals ook in het artikel hierboven beschreven wordt. Al deze waterfiltersystemen volstaan om nagenoeg 100% van alle organische verbindingen, koolwaterstoffen, medicijnresten, hormoonresten, pesticideresten, meststofresten, dioxines, industriële chemicaliën, PCB’s, PAK’s, hallogenen, (chloorhoudende) oplosmiddelen, vlamvertragers, ftalaten, weekmakers, cyaniden, pigmenten, aromaten, smaakstoffen, zware metalen, fermentatieproducten, proteïnen en microbiologische parameters uit toevoerwater te verwijderen. En nee, ik heb geen commercieel motief om leidingwater te ‘promoten’. Aangezien leidingwater 0,001 tot 0,002 euro per liter kost en daarmee een kostenpost (en dus geen inkomstenbron) is voor de overheid, kunnen hier logischerwijs ook geen commerciële belangen mee gemoeid gaan. Het zijn de marketingafdelingen van gebottelde watermerken die commerciële uitlatingen doen en zich dure promotiecampagnes kunnen veroorloven. Ik ben simpelweg een geïnteresseerde blogger die zo objectief mogelijk probeert te oordelen. Hoe objectief ik daadwerkelijk ben, is niet aan mij om te bepalen. Absolute waarheid bestaat niet; enkel iemands/ieders perceptie van de waarheid. En dit is de mijne… Groeten, Paul

 35. Beste Paul, ik moet voor school onderzoek doen naar het thema Water. En onze onderzoeksvraag is: “Wat gebeurd er met het drinkwater voordat het in de winkel ligt?” Daarbij hebben wij de volgende subvragen die wij moeten beantwoorden: “Welk water wordt gezuiverd?” “Waar wordt het water gezuiverd en waarom daar?” “Hoe wordt het water gezuiverd en hoelang duurt dit?” “Hoeveel kost het en waarom?” Zou u mij meer informatie kunnen geven? Dat kan hier maar ook in een mailtje! Alvast heel erg bedankt, Eva

 36. Interessant artikel. Als kraanwater nu met bubbels uit de kraan zou komen, zou ik kunnen overstappen naar de goedkope variant. :-)

  • Beste Han, Ik ben eigenlijk niet van de merken/merknamen (i.v.m. objectiviteit), maar in dit geval maak ik graag een uitzondering omdat het plasticflessen kan uitsparen en zodoende behoorlijk milieuvriendelijk kan uitpakken… Er bestaat al heel lang SodaStream (voorheen Soda Club), een apparaat waarmee je kraanwater onder hoge CO2-druk kunt zetten. Bruisend water is immers niets anders dan een waterige oplossing van kooldioxide, dus CO2 opgelost in H2O. Spa Barisart oftewel Spa rood is dus niets anders dan koolzuurhoudend water. Koolstofdioxide = kooldioxide = koolzuurgas = koolzuur = ‘prik’. Spuitwater oftewel sodawater oftewel sprankelend water kun je dan ook heel makkelijk zelf maken en uit de kraan laten komen. Apparaten van SodaStream zijn verkrijgbaar bij o.a. Media Markt en voorheen kon je de CO2-patronen o.a. bij Gall & Gall laten hervullen/bijvullen. Er zijn ook professionelere apparaten om kraanwater van koolzuur te voorzien, maar ik weet niet waar deze zoal kunt bestellen… “Donderdag 27 oktober a.s. kunnen Kamerleden bruisend kraanwater drinken. Het gemis van water met bubbels, als gevolg van de motie Verburg, is opgelost door het installeren van watertappunten. Hiermee wordt kraanwater gekoeld en van koolzuur voorzien. Deze tappunten zijn aangeboden door Vewin en Dunea namens de drinkwatersector en leverancier Ological.” (bron) Ikzelf lust overigens geen sprankelend water, maar in mijn omgeving zie ik volop mensen die Soda Stream gebruiken. Wellicht kun je hier iets mee. ;) Groeten, Paul

  • Dank Paul! Ik zal zeker eens naar zo’n SodaStream apparaat kijken als ik weer bij Media Markt kom. Groet, Han

 37. Jan Kraaijvanger Reageer

  Mevrouw/heer, Ik heb eens gelezen dat kraanwater borstvergroting bij mannen geeft. Is dat waar en zo ja in welke mate?

  • Beste Jan, Er zijn mensen die beweren dat kraanwater meer hormonen (met name oestrogenen) bevat dan flesjeswater, wat ik ten stelligste betwijfel. Er is namelijk geen enkele reden om dit aan te nemen. Mochten er al hormonen (restproduct van anticonceptiepillen?) in kraanwater aanwezig zijn die een stimulerende invloed hebben op mannelijk en vrouwelijk borstklierweefsel, dan zitten ze net zo goed in flessenwater. Flessenwater komt immers uit dezelfde bron als kraanwater, maar kraanwater wordt over het algemeen langer doorgefilterd. Sterker nog: een van de belangrijkste leveranciers van xeno-oestrogenen is BPA (bisphenol A). Deze chemicalie zit in plastic voedselverpakkingen, waaronder plastic waterflesjes. Deze weekmaker zorgt ervoor dat plastic soepel wordt en in een bepaalde vorm kan worden geproduceerd. In theorie kunnen weekmakers vanuit het plastic in het drinkwater lekken; dat geldt des te meer als je plastic waterflesjes hervult c.q. navult. En al helemaal als plastic flesjes ingedrukt zijn geweest, waardoor ze vouwtjes, deukjes en haarscheurtjes hebben opgelopen. Ik ben in ieder geval van mening dat flessenwater MEER bijdraagt aan oestrogeendominantie –en indirect aan gynaecomastie (borstvorming bij mannen)– dan kraanwater. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

 38. Ik was op zoek naar de chemische samenstelling wat toegestaan is voor bronwater en mineraalwater en kwam hier terecht. Ik woon in Vlaams Limburg en heb de helft van mijn leven in Midden-Nederland gewoond en op het kraanwater daar is gewoon niets aan te merken, hoewel ik ook weleens Bar-le-Duc dronk. Nu ik hier woon, merk ik het verschil. Het kraanwater in Vlaams Limburg is niet te drinken, ik proef duidelijk chloor erin, dus drink ik nu alleen nog verschillende bron- en mineraalwaters. En er zit veel verschil in! Bijvoorbeeld tussen supermarkt Lidl (weinig kalk, dus goed te drinken; het zou uit de bron Ophélie in Beckerich – Luxemburg komen). En supermarkt Colruyt in Vlaams Limburg (veel kalk dat je zelfs proeft). Bar-le-Duc kan ik alleen in NL halen, dus nemen wij die van Lidl en soms Bar-le-Duc en ze zijn beide prima.

  • Beste Coco, Dankjewel voor je berichtje. Aangezien ik niet zeker weet of je hebt gevonden wat je zocht, hierbij een link naar het ‘Warenwetbesluit Verpakte waters’. Hierin vind je alle wet- en regelgeving terug voor wat betreft de stoffen die wel en niet in flessenwaters (bronwater, mineraalwater etc.) thuishoren en de bijbehorende toegestane maximumgrenzen. Groeten, Paul

 39. Ik had iemand wel horen zeggen dat het kraanwater dood is door alle processen van zuiveren. Terwijl bronwater zuiverder en meer energie heeft. Want puur water leeft. Ik weet niet wat waar is. Ik vind spa water lekker. Maar kraanwater van Nederland is zo slecht nog niet. Als er maar geen fluoride en teveel kalk in zit, die de gezondheid kunnen schaden.

  • Beste Steff, Dat gedoe rondom ‘levend’ water (qua boviswaarde/trillingsgetal/magnetische oscillaties) berust echt helemaal nergens op en is pertinente onzin. Mineraalwater is net zo ‘dood’ als leidingwater, want macromineralen en spoorelementen behoren per definitie tot de ‘dode natuur’ (ze komen immers uit zouten, metalen, gesteenten e.a.)… Wel heb je daarnaast nog allerlei behandelde waters uit de alternatieve en pseudowetenschappelijke hoek waaraan allerlei fantastische eigenschappen worden toegeschreven. Hierbij valt te denken aan gealkaliseerd/geïoniseerd alkalinewater (ionisch/alkalisch/basisch ‘kangenwater’), zuurstofverrijkt ‘levenswater’, antioxidantrijk ‘redoxwater’ (met aangepast redoxpotentieel), gemagnetiseerd water, geclusterd hexagonwater c.q. hexagonaal water (waarbij de moleculaire structuur van waterclusters zou worden aangepast) en met diep infrarood bestraalde en zodoende ‘geactiveerde watermoleculen’. Dit zijn stuk voor stuk waters waarin de ionensamenstelling (qua ionenparen) wordt gemanipuleerd, waterclusters worden aangepast qua moleculaire structuur en waarbij atomen van in water opgeloste stoffen elektronen kwijtraken of opnemen (ionbinding), waardoor anionen en kationen ontstaan en de zuurgraad en elektrische lading en geleidbaarheid van het drinkwater worden gewijzigd. Voor dit soort manipulaties van drinkwater worden peperdure apparaten verkocht (water-ionisator, infraroodlamp, elektromagneet etc.), maar ze zijn slechts van tijdelijke aard (meestal zelfs van extreem korte duur). Bovendien hebben deze waterbehandelingen nul komma nul positief effect op de fysieke of mentale gesteldheid van de mens. Althans, vooralsnog heeft niemand ook maar enig bewijs van gezondheidsbevorderend eigenschappen kunnen overhandigen van gealkaliseerd of ‘geactiveerd’ water in de vorm van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Drink dus lekker kraanwater en als je bang bent voor hardheidsmineralen, zware metalen en/of organische of chemische verontreiniging, gebruik dan desnoods een waterfilter. Bijvoorbeeld een osmose-apparaat (al dan niet met aanvullende ionenwisselaar, actiefkoolfilter en sedimentfilter). Omdat ook alle goede elementen door zo’n apparaat worden verwijderd kun je na zo’n apparaat eventueel een mineralenfilter plaatsen die het eindproduct mineraliseert, waardoor ge(re)mineraliseerd drinkwater ontstaat en je niet alleen maar zuiver ‘demiwater’ binnenkrijgt. Groeten, Paul

 40. Redactie, watvoor water is het gezondst? Ik drink minimaal 2 liter per dag omdat ik veel sport. Is kraanwater dan slecht voor mn nieren vanwege de hoge concentratie aan calcium? Welk water is dan voor mij het best?

 41. Ik gebruik koolfilters waarmee kraanwater gefilterd word. Is dat nu beter/gezonder dan zonder gebruik van koolfilters?

 42. Ik gebruik koolfilters waarmee kraanwater gefilterd wordt. Is dat nu beter/gezonder dan zonder gebruik van koolfilters?

 43. Ik lees hier alleen wat er slecht is aan bron/mineraal water en goed aan kraanwater. Is duidelijk niet uit een neutraal oogpunt geschreven. Zo zit er in kraanwater veel chloor om het schoon in huis te krijgen. Dat zit niet in bronwater.

  • Nee hoor, als dat het geval zou zijn, dan had je dat hierboven terug kunnen lezen. In Nederland wordt namelijk geen chloor toegevoegd aan leidingwater c.q. kraanwater. Gechloreerd drinkwater vind je nog wel in heel veel andere (Europese) landen zoals Frankrijk en Spanje, en dat proef je overigens ook direct, maar in Nederland wordt al sinds 2005 geen chloor meer gebruikt als desinfectiemiddel voor drinkwater. In zeer zeldzame gevallen wordt nog weleens chloor gebruikt indien een stuk waterleiding geïnfecteerd is geraakt met een schadelijke, pathogene bacterie zoals legionella, die legionellose oftewel ‘veteranenziekte’ kan veroorzaken… Maar chloor wordt bij een dergelijke, plotselinge verontreiniging in het waterleidingnet logischerwijs ingezet binnen een geïsoleerd stuk waterleiding, wat op dat moment dus uit de roulatie is genomen. In plusminus 85% van het Nederlandse leidingwater zit helemaal geen chloor (hypochloriet, chloorverbindingen of chloride-ionen). Dit is overigens volledig terecht, want tegenwoordig zijn er veel efficiëntere en veiligere manieren om kraanwater te filteren. Denk maar eens aan UV-licht, peroxide, ozon, dioxide, zandfiltratie, membraanfiltratie en actieve koolfiltratie. In ‘natuurlijk’ mineraalwater zitten daarentegen wel volop (sporen van) potentieel schadelijke elementen, waaronder chloride-ionen. Het nadeel wat je toeschrijft aan kraanwater geldt dus des te meer voor flessenwater. Als je dan toch een nadeel van kraantjeswater wilt noemen: kalk/calcium. In veel Nederlandse regio’s is het kraanwater namelijk erg rijk aan calcium, vanwege de kalkrijke Nederlandse bodem. Wordt leidingwater gekookt, dan neemt de oplosbaarheid ervan af, waardoor calciumcarbonaat neerslaat of zich afzet (bijvoorbeeld op verwarmingselementen van waterkokers); in dat geval ontstaat kalkaanslag. Ook lood is een aandachtspunt, althans, indien je ouderwetse loden leidingen in huis hebt, want lood is reeds in lage concentraties toxisch. Hopelijk verheldert dit bovenstaand verhaal. Groeten, Paul

 44. Etienne van Vooren Reageer

  Geachte, Ik heb sulfiet-allergie, welk water is dan het best voor mij? Hoogachtend, Etienne

  • Beste Etienne, Ik was bezig met een antwoord typen, maar kwam er niet helemaal uit. Ik ben in de stof gedoken en heb een artikel over sulfiet-allergie geschreven, wat je hier kan lezen. Het bevat ook een alinea over sulfiet in water. Voor zover ik heb kunnen nagaan zit er geen sulfiet in drinkwater dat geschikt is bevonden volgens de drinkwaterwet en het drinkwaterbesluit. Dus Nederlands kraanwater en flessenwater zouden veilig moeten zijn voor mensen met een sulfiet-allergie. Er worden nog weleens sporen van sulfiet en sulfiet-reducerende clostridia aangetroffen in leidingwater maar dat ligt ver onder de veilige PPM. Voor de zekerheid zou je nog contact kunnen opnemen met een gespecialiseerde instantie, bijvoorbeeld Het Voedingscentrum of Stichting VoedselAllergie: een patiëntenorganisatie voor mensen met een voedselallergie of niet-allergische voedselovergevoeligheid. Groeten, Paul P.S. Uit voorzorg zou je ervoor kunnen kiezen om geen ‘natuurlijk mineraalwater’ te drinken.

 45. Grappig dat er niet wordt ingegaan op ’t puntje dat kraanwater resten van medicamenten en hormonen bevat die niet te filteren zijn. Bevat bronwater nu meer of minder resten van hormonen en medicijnen?

  • Beste Richard, Ik heb 5 onderzoeken gelezen die ingaan op de hormonale activiteit in flessenwater. In een artikel op Zaplog werden ze voorheen alle 5 vermeld, maar dat artikel is helaas niet langer beschikbaar. Een van de meest interessante is dit artikel. Het zijn de stoffen in plastic flessen die het water contamineren, dus met glazen flessen zit je relatief veilig. Hoe mineraalwater in flessen zich verhoudt tot leidingwater/kraanwater durf ik niet te zeggen, maar ik verwacht dat je hoe dan ook beter leidingwater kunt drinken dan water uit plastic flessen als het aankomt om hormonen en hormoonachtige stoffen zoals xeno-oestrogenen. Over resten van medicamenten is geen uitsluitsel te geven. Er zijn gewoon te veel medicinale stoffen die in water voor kunnen komen; dat geldt voor leidingwater, bronwater, oppervlaktewater en ga zo maar door. Je kunt dan ook niet zeggen dat alle bronwater meer dan wel minder gecontamineerd is dan alle kraanwater; dit is sterk afhankelijk van de locatie. Waar stroomt het water doorheen (natuurlijke grondlagen: zandlagen, grindlagen, gesteenten etc., maar ook mechanische waterfilters) en hoe wordt het water precies gewonnen? Het is hoe dan ook niet zo dat alleen kraanwater resten van medicamenten en industriële gifstoffen bevat. Deze stoffen worden ook gevonden in oppervlaktewater en grondwater. Zie ook dit artikel van TNO. Groeten, Paul

 46. Beste, Een heel interessant artikel, maar net zoals bij de meeste mis ik de vermelding van de zuurtegraad van het water dat in deze tijden van verzuring toch minstens even belangrijk is. Het is een hele zoektocht geweest, maar nu weet ik dat als het drinkwater te zuur is, ik migraine krijg. Navraag leert dat er nog mensen zijn die hier ziek door worden. Op de menukaart kijk ik eerst welk merk water ze verkopen, dus bronwater of mineraalwater. Voor mij is kraantjeswater het beste, want dit mag niet te zuur zijn omdat dat slecht is voor de leidingen. P.S. Ik heb ooit naast een bedrijf gewerkt dat van die watertanks leverde voor bedrijven en ik zag die man dagelijks zijn tanks met de tuinslang vullen vooraleer hij ze ging leveren!

 47. Adriana Vogelaar Reageer

  Ik drink bronwater uit flessen van verschillende supermarkten. Ik proef wel het verschil met kraanwater. Kraanwater proeft veel stugger, waarschijnlijk omdat er meer kalk in zit. Kijk maar eens in je waterkoker wat een kalk erin zit. Als je bronwater in je waterkoker gebruikt komt er beslist geen kalk in. Ik hoef geen kalk meer in m’n nieren, heb er pijn genoeg van gehad. Dus mijn advies is, drink bronwater, van wat voor merk dan ook… dan heb je ook niet het risico van vervuilde leidingen in of om het huis. Tijdje geleden was er nog een bericht op het journaal dat iemand ziek was geworden doordat hun waterleidingen niet goed schoon waren. Geef mij maar bronwater.

 48. Als communicatiedirecteur van Spa wil reageren tegen deze flagrant onjuiste informatie. Spa-water is natuurzuiver water dat ontspringt in een natuurgebied dat sinds 1772 beschermd wordt tegen elk risico op vervuiling. Dit natuurzuiver water wordt niet behandeld maar wordt van de bron meteen in de fles gevuld in tegenstelling tot kraanwater dat chemisch wordt behandeld en NOOIT zuiver is. het bevat bij wet toegelaten hoeveelheden onzuiverheden en contaminanten. Spa is bovendien natuurlijk mineraalwater, wat nog verschillend is van bronwater. Ik denk dat enige kennis van de soorten water nodig is.. ik verwijs dan ook naar de website Spadel.com. Kraanwater is van degelijke kwaliteit maar zal nooit de oorspronkelijke zuiverheid van natuurlijk mineraalwater evenaren.

  • Geachte Schrans, Wanneer u termen als ‘flagrant onjuiste informatie’ gebruikt, vind ik het wel zo gepast om specifieke onjuistheden aan te duiden. Op welke informatie doelt u precies? En belangrijker nog: wat verstaat u onder ‘zuiver’ en op welke vlakken is Spa volgens u zuiverder dan kraanwater? Veel mineraalwaters bevatten namelijk meer mineralen en spoorelementen en zijn dan ook minder zuiver dan drinkwater. Dat is een feit. Immers: hoe meer micronutriënten, des te minder zuiver het water. Het frappante is overigens dat men in 2012 heeft geconstateerd dat er ook mineraalwaters zijn die ‘weinig tot zeer weinig’ minerale stoffen bevatten, vaak zelfs minder dan “gewoon” kraanwater. Dus als Spa onder deze categorie valt, hebt u absoluut gelijk! Uit uw reactie maak ik echter veeleer het tegenovergestelde op. Voor kraanwater zijn overigens meer eisen opgesteld dan voor flessenwaters, waardoor het kan gebeuren dat mineraal- en bronwaters niet voldoen aan de wettelijke drinkwaternorm. Hoe verhoudt Spa zich op dit vlak tot andere flessenwaters? Al met al zou ik heel graag van u vernemen wat u verstaat onder de term ‘zuiverheid’ (puurheid qua stoffen of “ruwheid” (mate van raffinage)). En wat bedoelt u met de term ‘onzuiverheden’? Resten van medicamenten, hormonen, zware metalen, pesticiden, industriële chemicaliën, PCB’s? Bovendien zou ik erg graag van u vernemen welke gezondheidsvoordelen de veronderstelde “natuurzuiverheid” van Spa mineraalwater volgens u oplevert t.o.v. kraanwater. Dit is mij namelijk volkomen onduidelijk. Met vriendelijke groet, Paul P.S. Overigens wordt Spa nergens in bovenstaande tekst vermeld en wordt de afkomst van Spa totaal niet in twijfel getrokken. Volgens mij weet nagenoeg iedereen dat Spa uit Spa afkomstig is.

 49. Ze zeggen dat Bar le Duc hetzelfde is als kraanwater. Mooi niet, het water in Houten is zo hard dat in een week de waterkoker vol kalk zit en met Bar le Duc niet. Waar zit dat ‘m dan in?

  • Beste Rene, Bar le Duc bevat 47 mg calcium per liter. Ik weet niet precies hoe dit zich verhoudt tot het leidingwater van Houten, maar ik verwacht eigenlijk dat dit precies hetzelfde zal zijn. Waterzuiveringsinstallaties zorgen er namelijk voor dat water drinkbaar wordt gemaakt, dus ook dat het water niet boven de maximale drinkwaternorm voor calcium uitstijgt. Er is voor Bar le Duc dan ook geen reden om nog meer calcium uit het water te filteren. Ik verwacht daarom dat de gesteldheid van je waterkoker er niet per definitie op vooruit gaat als je er dag in, dag uit, Bar le Duc in zou verhitten. Maar pin me er niet op vast, want ik ben geen hydroloog. :P

 50. Dus volgens de schrijver van dit artikel krijgen mensen die flessenwater drinken MEER mineralen binnen. En “zuiver” wordt in dit artikel dus gebruikt als synoniem voor “ontdaan van mineralen”, terwijl het gevoelsmatig als “vervuild” of “slechter” overkomt, wat uiteraard gebaseerd is op mening. De gevoelsmatige en rationele inhoud lopen in dit artikel dus uit elkaar. Ik drink overigens meestal kraanwater, maar af en toe wat mineralen binnenkrijgen kan ook geen kwaad.

  • Beste Dave, Het punt van bovenstaand artikel is juist dat “zuiver” en “onzuiver” extreem subjectieve begrippen zijn. Zo kan zuiver voor ‘natuurzuiver’, maar ook voor ‘gezuiverd’ staan; en deze twee begrippen zijn nagenoeg tegenovergesteld aan elkaar. Het feit dat bepaalde flessenwaters veel mineralen bevatten is bovendien niet per definitie positief dan wel negatief. Het gaat namelijk om de soorten macromineralen en spoorelementen en in welke verhoudingen ze aanwezig zijn in het water, en dat verschilt sterk per fles. Een mineralenoverschot kan immers net zo schadelijk zijn voor de gezondheid als een -tekort. Al met al speel je met kraanwater meer op “safe”.

 51. oh ja, dit is trouwens bijna net zoiets als wat ik als reactie kreeg van de internist. Water uit de kraan is zuivere H2O… Grmbl. Voor de mensen die dit niet hebben meegekregen op school, zuivere H2O is ondrinkbaar. Dat is gedemineraliseerd water.

  • Beste Kim, Dat klopt niet. Puur H20 (gedestilleerd, gedemineraliseerd en gedeïoniseerd water) kun je wel degelijk drinken. Het is alleen risicovol om uitsluitend pure H2O te drinken, omdat je dan gevaarlijke tekorten op kunt bouwen aan essentiële spoorelementen en mineralen.

  • Dus de in het artikel genoemde “onzuiverheden” (mineralen) zijn essentieel voor de gezondheid… Het is maar hoe je iets benoemd. Zo had een andere schrijver in plaats van de aanduiding “onzuiver” liever “verrijkt” of “rijk aan mineralen” gebruikt en in plaats van het woord “zuiver”, mogelijk het woord “verarmd”. Zo kun je met woorden je eigen zienswijze heel mooi sturen… Ik hou nooit zo van het sturen richting een bepaalde mening. Verder overigens een leuk en informatief artikel.

  • Dit heeft mijns inziens niets te maken met sturen… Er zijn simpelweg verschillende betekenissen / interpretatievormen van de term ‘zuiver’. Dit heb ik toevallig ook al eens met iemand van SPA besproken… Daarnaast kan iedere stof die geen onderdeel uitmaakt van puur water als onzuiverheid worden aangemerkt. Dus behalve waterstof (H) en zuurstof (O) is alles wat in water voorkomt ‘onzuiver’. Dit geldt voor nuttige stoffen zoals mineralen, maar ook voor daadwerkelijke schadelijke verontreinigingen. Dus een onzuiverheid kan onder aan de streep een verrijking van water zijn, maar evengoed een verarming… Het ligt er maar net aan om welke stof het gaat… Zoals ik eerder al aangaf, is het in geval van drinkwaterbereiding een kwestie van voordelen en nadelen tegen elkaar wegstrepen en kiezen voor een gulden middenweg: water waar zo veel mogelijk schadelijke polluenten / verontreinigingen / contaminanten uit zijn gehaald en waarin zo veel mogelijk nuttige micronutriënten (macromineralen en sporenelementen in ionvorm) behouden zijn gebleven. Dit is de grootste uitdaging t.a.v. waterrecycling.

 52. Wat een bullshit dat kraanwater beter is dan flessenwater! Waarom word ik dan ziek van kraanwater en niet van Bar le Duc? Pertinente onzin dus! Als ik mijn kraanwater niet eerst door een actieve koolfilter doe word ik ernstig ziek. Oke, ik ben een zeldzaam geval. Maar het bewijst wel dat het nogal kort door de bocht is. Eerlijkheidshalve moet ik ook wel vermelden dat Bar le Duc een van de weinige is die ik zonder problemen kan drinken…

  • Paul (Redactie)

   Beste Kim, Kraanwater is niet per definitie ‘beter’ dan flessenwater; het punt is dat flessenwater niet per definitie ‘zuiverder’ of ‘gezonder’ is dan leidingwater, terwijl veel mensen dat wel denken. Jij bent waarschijnlijk allergisch, intolerant of overgevoelig voor een organisch mineraal, zwaar metaal of chemisch residu in leidingwater (jodium, chloor, arseen, sulfiet, lood o.i.d.) dat zowel in leidingwater als in flessenwater kan voorkomen. Vind je ook niet dat dat losstaat van bovenstaand verhaal? Dat sommige mensen allergisch zijn voor aardbeien wil immers ook niet zeggen dat het op onzin berust dat aardbeien gezonder zijn dan chocoladeroomijs.

  • Kim, zou ik contact met je kunnen krijgen? Ik vraag me af wat voor een klachten je hebt, mijn dochter krijgt aften en eczeem, en is vaak duizelig/misselijk. Dank je wel

  • Denk ook dat omdat de meest mensen niet meteen ziek er van worden dat dat nog niet betekent dat het gezond is. Mensen hebben vaak verleerd om op hun instinct te vertrouwen. Mijn kat lust ook geen kraanwater en we drinken nu beiden gedestilleerd water.

  • Dat jij (nog) niet ziek bent geworden van ‘demiwater’ betekent evenmin dat het goed is om grote hoeveelheden gedestilleerd / gedemineraliseerd water te drinken… Als je je kat uitsluitend gedemineraliseerd water laat drinken, kan hij/zij tekorten opbouwen aan essentiële elektrolyten en dientengevolge hartritmestoornissen gaan vertonen. :(

  • Hallo Maria (a.k.a. zweefteef), Dit is nu al de zoveelste keer dat ik berichtjes op het internet van je tegenkom waarin je klinkklare onzin verkondigt over dingen waarvan je klaarblijkelijk de ballen verstand hebt. Dat je je in je opvattingen en afwegingen blijkt te laten leiden door de intuïtie van je kat maakt in ieder geval een heleboel duidelijk. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat je andermans vragen (want je onnavolgbare beweringen roepen onvermijdelijk kritische vragen op in anderen) negeert en onbeantwoord laat… Je kat kan natuurlijk wel z’n waterbak met rust laten, maar helaas geen eenduidige antwoorden formuleren… Blijf trouwens lekker gedestilleerd water drinken; als je dat maar lang genoeg volhoudt, rooft het genoeg essentiële elementen en micro-elementen uit je lijf (waaronder magnesium, calcium en kalium), om mogelijkerwijs levensbedreigende elektrolytenstoornissen te veroorzaken. Als puntje bij paaltje komt, word je dus niet ziek van kraanwater, maar wel van gedestilleerd water, domme muts! Al met al blijf je op talloze websites en over talloze onderwerpen uit je nek kletsen, zonder ook maar de minste argumenten aan te dragen. Dat je kat geen kraanwater lust, ligt overigens aan de waterhardheid, dus een relatief hoog gehalte aan calciumcarbonaat. Dat heeft niks met gebrekkige drinkwaterkwaliteit of katten-intuïtie te maken; enkel met de gevoelige kattentong. Waarschijnlijk drinkt je kat wel gewoon ’smerig’ regenwater, dus misschien moet je ook daarin de ‘intuïtie’ van je kat volgen. Eet je inmiddels ook Whiskas als ontbijt? Ik zou het direct geloven… Met innige deelneming, een mateloos geïrriteerde Delvenaar

 53. gewoon water uit de kraan is uitstekend is al enkele keren bewezen dat het verpakte water allemaal geldklopperij is!

 54. Geef mij maar kraanwater! Meer nog, met WeTapWater hebben we onze missie gemaakt van het promoten van kraanwater als duurzaam en hip alternatief voor verpakt bronwater. Meer weten? Check onze sites wetapwater.nl of krnwtr.nl

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.