De bijholten zijn de kleine loze ruimtes in de schedel. Omdat de bijholten zich rondom de neus bevinden, worden ze ook wel neusbijholten genoemd. Als een bacterie of virus in één van deze bijholten terechtkomt, dan kan zo’n ziekteverwekker gaan woekeren in het slijmvlies dat de binnenkant van de holte bekleedt. Zodoende ontstaat een bacteriële en/of virale infectie in de bijholte. Zo’n infectie wordt ook wel holte-ontsteking, bijholte-ontsteking, neusbijholte-ontsteking of sinusitis genoemd. Hierbij 5 oorzaken, symptomen en oplossingen m.b.t. holte-ontstekingen…

1. Verschillende soorten holte-ontstekingen

holte-ontsteking-oorzaken-symptomen-behandeling-sinusitis-verkouden

Ieder mens heeft holten in zijn/haar schedel. De belangrijkste holte is de schedelholte; dit is de holte waarin zich de hersens bevinden. Daarnaast bevat de schedel een aantal kleinere holten die in verbinding staan met de neusholte en die normaliter uitsluitend lucht bevatten. Deze holten noemen we bijholten, neusbijholten of sinussen. We onderscheiden de volgende bijholten:

 • Kaakholten (sinus maxillaris) – De holtes achter de wangen
 • Voorhoofdsholten (sinus frontalis) – De holtes boven de oogkassen
 • Zeefbeenholten (sinus ethmoidalis) – De holtes naast de oogkassen
 • Wiggebeensholten (sinus sphenoidalis) – De holtes diep achter de oogkassen & neus

Niet iedere bijholte ofwel sinus is overigens even vatbaar voor virale of bacteriële infecties. In veruit de meeste gevallen is er sprake van een voorhoofdsholte-ontsteking en/of kaakholte-ontsteking.

2. Oorzaken van een holte-ontsteking

Een holte-ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Zodra de neus verstopt raakt en de neusholte wordt geblokkeerd, krijgen bacteriën in snot en slijm de kans om zich binnen de neusholte flink te vermenigvuldigen. De bacteriën komen dan in de bijholtes terecht en zodoende ontstaat een bijholte-ontsteking. Andere veelvoorkomende oorzaken van een holte-ontsteking zijn:

 • Griepvirus
 • Luchtweg-infectie
 • Luchtweg-vernauwing
 • Allergieën (hooikoorts, huisstofmijt, huisdieren, schimmels, gisten e.a.)
 • Scheefstaand neustussenschot
 • Gezwel in de neus (cyste, poliep, tumor e.a.)

Naast een acute bijholte-ontsteking, kun je ook last hebben van chronische bijholteontseking (sinusitis), welke door onderliggende aandoeningen en terugkerende infecties ontstaat. Zo kan astma heel gemakkelijk leiden tot ontstekingen en verstopte sinussen. Ook GERD (gastro-oesofageale refluxziekte) kan bijdragen aan de ontsteking, doordat het maagzuur de weefsels kan irriteren. Heb je dus last  van zulke onderliggende problemen, dan kan het handig zijn om deze bij je dokter te vermelden, om te zorgen dat je de juiste behandeling krijgt en in de toekomst misschien minder snel last hebt van holte-ontstekingen.

Als je veel blootgesteld wordt aan irriterende stoffen, zoals rook, chemicaliën of andere luchtvervuiling, kan het zijn dat je vaker last hebt van sinusitis. Het is belangrijk te weten dat niet alleen allergieën voor deze stoffen, maar langdurige blootstelling überhaupt beschadiging aan de weefsel in de hand werkt.

Aspecten die een holte-ontsteking in de hand kunnen werken zijn: een verlaagde weerstand, roken en gebitsproblemen.

3. Symptomen van een holte-ontsteking

Een holte-ontsteking ontstaat vaak in het verlengde van verkoudheid of griep. De belangrijkste symptomen van een holte-ontsteking komen dan ook overeen met verkoudheidsverschijnselen en griepverschijnselen. Hierbij valt te denken aan:

 • Hevige & bonzende hoofdpijn (voelbaar rond de ogen)
 • (Volledig) verstopte neus
 • Dik, taai & elastisch slijm
 • Groen snot (zeer bacterie-rijk)
 • Hoesten & niezen
 • Verlies van reukzin & smaakzin

Virussen en bacteriën vermenigvuldigen zich door zich steeds opnieuw in tweeën te splitsen. Hoe langer een virale en/of bacteriële infectie aanhoudt, des te heviger de symptomen worden. Je immuunsysteem moet namelijk steeds harder vechten. Hierdoor ontstaan nog kenmerkendere symptomen van een holte-ontsteking, namelijk:

 • Koorts
 • Drukkend gevoel rond oogkassen, neusbeen en/of jukbeenderen
 • Gevoel alsof je hele hoofd verstopt zit
 • Pijnlijke kiezen bij het kauwen
 • Wazig zien
 • Bloedneuzen

Naast de typische symptomen die hierboven vermeld staan, zijn er ook atypische symptomen die vaak over het hoofd worden gezien. Het is belangrijk om te weten dat ook deze door een vorm van holte-ontsteking kunnen optreden.

Hoewel deze symptomen een groot aantal oorzaken kunnen hebben, kunnen ze in combinatie met de typische symptomen sneller een diagnose in de hand werken.

Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen er ook complicaties optreden als sinusitis onbehandeld blijft. Zo kan er periorbitale cellulitus optreden, wat een zwelling en pijn rond de ogen veroorzaakt. Als dit niet op tijd behandeld wordt kan dit leiden tot problemen met het zicht. Als de infectie zich verspreidt, kan dit zelfs leiden tot hersenabcessen, hoewel dit nauwelijks voorkomt. Ook kan osteomyelitis optreden, wat het bot infecteerd. Dit zorgt voor een intense pijn en zwelling. Het is daarom ook erg belangrijk om holteontstekingen serieus te nemen en de juiste behandeling aan te gaan, voordat deze complicatie optreden.

Let op: als een holte-ontsteking zich blijft verspreiden, kan uiteindelijk een oorontsteking, oogontsteking, neusholte-ontsteking, keelontsteking, oorontsteking of zelfs een levensbedreigende hersenvliesontsteking ontstaan!

4. Behandeling & medicijnen voor een holteontsteking

holte-ontsteking-oorzaken-symptomen-behandeling-sinusitis-koorts

Als een huisarts het idee heeft dat je een holteontsteking hebt, dan krijg je negen van de tien keer een antibioticakuur voorgeschreven. Antibiotica doden bacteriën of remmen de vermenigvuldiging van bacteriën. Omdat de achterliggende oorzaak van een holte-ontsteking meestal een virus is, bestrijden antibiotica uitsluitend de symptomen van een holte-ontsteking en niet de achterliggende oorzaak.

Sterker nog: omdat antibiotica zich verspreiden via je bloed – en de bijholten lege ruimtes zijn – komen antibiotica niet of nauwelijks op de plek waar ze het hardst nodig zijn. Effectieve medicijnen om een bestaande holte-ontsteking te behandelen zijn er dus niet. Er zijn echter wél maatregelen om een holte-ontsteking te voorkomen en om het genezingsproces te bespoedigen. De beste tips ter behandeling van sinusitis zijn:

 1. Eet gezond en gevarieerd en beweeg voldoende; dan blijft je immuunsysteem sterk en je weerstand op peil.
  2. Nooit hard je neus snuiten; hierdoor stuw je bacteriën namelijk richting je bijholten.
  3. Nooit te hard je neus ophalen; hierdoor zuig je bacteriën richting je bijholten.
  4. Gebruik neusdruppels of neusspray met xylometazoline om de slijmvliezen te doen slinken.
  5. Ga nooit te lang door met xylometazoline; stap binnen 2 weken over op een ‘homeopathische’ neusspray (fysiologische zoutoplossing).
  6. Stoom met heet water, eventueel met een paar druppels eucalyptus-olie of menthol-olie.
  7. Neem bij voorkeur paracetamol om eventuele pijn te verlichten.
  8. Rook niet.

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van je ademhaling door je de juiste oefeningen te leren. Zo kun je de symptomen van holte-ontstekingen verminderen. Ook accupunctuur en chiropractie kunnen de doorbloeding van je lichaam verbeteren en druk weghalen op bepaalde plekken. Hoewel dit niet voor iedereen hoeft te werken, kan het de moeite waard zijn om je symptomen te proberen te verlichten. Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de traditionele behandelingen.

Voor mensen die allergieën hebben, kan immunotherapie een uitkomst zijn voor de lange termijn. Door juist injecties met allergenen in het lichaam te spuiten, kan het lichaam steeds beter op tegen de reacties. Hierdoor zou de felheid en de hoeveelheid van sinusitis kunnen verminderen. Omdat allergieën vaak je hele leven blijven, kan dit een goede uitkomst zijn voor diegenen die hier last van hebben.

Let op: Een voorhoofdsholte-ontsteking of kaakholte-ontsteking gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over. Meestal zijn de klachten zelfs binnen een week alweer verdwenen.

5. Chronische holte-ontsteking & bijholte-operatie

Als de symptomen van een holte-ontsteking worden onderdrukt met medicijnen, maar de bacterie of het virus niet volledig wordt gedood, dan keert de holte-ontsteking op den duur weer terug. Een blijvende (niet-overgaande) of steeds opnieuw terugkerende holte-ontsteking wordt ook wel een chronische holte-ontsteking of chronische sinusitis genoemd.

Een chronische holte-ontsteking ofwel chronische bijholte-ontsteking wordt meestal verholpen met behulp van een endoscopische bijholte-operatie.Een bijholte-operatie betreft een chirurgische ingreep waarbij een KNO-arts of chirurg met behulp van een endoscoop via de neusgaten opereert. Een bijholte-operatie tegen chronische holte-ontstekingen heeft 3 doelen, namelijk:

 • Verwijderen van overtollig weefsel uit de neusbijholten (turbinoplastie)
 • Openen van de “middelste neusgang” (antrostomie)
 • Corrigeren van een scheefstaand neustussenschot (septoplastie)

Let op: vooral een bijholte-operatie van zeefbeenholten en/of wiggebeensholten brengt verregaande risico’s met zich mee en kan ernstige complicaties teweegbrengen.

6. Emotionele impact van holte-ontstekingen

Naast de fysieke symptomen die allemaal ontstaan, laten holte-ontstekingen ook nog een emotionele impact achter. Pijn en ongemak die maar niet weg gaat kunnen leiden tot stress, angst of zelfs depressie. Als je last krijg van psychologische klachten door sinusitis, is het belangrijk om erover te praten met vrienden, familie of professionals.

Een behandeling voor holte-ontstekingen hoeft niet meteen aan te slaan, wat soms erg frustrerend kan zijn. Het is belangrijk om desondanks rustig te blijven en niet te gaan twijfelen over de oplossing. Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn, zijn er talloze behandelingen mogelijk, die samen met de zorgprofessionals zeker boven water komen en bij jou zullen helpen.

140 Reacties

 1. IK ben nu 56 jaar, en in de afgelopen jaren ruim 10 x geopereerd (o.a neusschot, amandels, poliepen verwijderd in neus…en 4x een kijk operatie gehad…de KNO heeft gezegd dat niets meer nu helt en ik zeer gevoelige slijmvliezen heb, ook gemiddeld 3x Antibiotica kuur en soms Prednisolon kuur nodig ben(1 kuur helpt mij niet…Nu veel mensen de hout/Palletkachels aan hebben omdat het kouder wordt, kan ik haast niet meer naar buiten, ik hoest mij dan helemaal kapot en wordt benauwd, een erge aanslag weer op mijn slijmvliezen.. hebben hier meer mensen last van???

 2. Ik loop al een lange tijd met een suizend oor Word er gek van. Ik kAN MIJN rechteroor niet klaren. heb af en toe bij het snuiten bloed in het snot zitten. Ben ook erg licht in mijn hoofd. Er is gekeken of ik een brughoektomor had maar niets van dat. Ik heb ook een nare smaak in mijn mond en een tintelende tong. Gorgel met zout water en heb een neusspray. Maar het helpt nog niet echtl De ene dag gaat het beter dan de andere dag. Ik heb ook last van parasieten gehad. Weet iemand mij te vertellen wat het beste is en heeft iemand hier ervaring mee?

  • Dante Renzulli

   Na 15 jaar lang min. 6x per jaar zware bijholteontstekingen gehad te hebben vond ik een oplossing bij een alternatief arts. Zwembaden vol pus heb ik gesnoten. Het was chronisch. Bij huis- en kno- artsen ben ik uitgelachen, beledigd voor fraudeur uitgemaakt, weer uitgelachen, naar psycholoog doorverwezen etc. Reguliere artsen zijn dombo’s, leeghoofden. Ze kijken niet, letten niet op en hebben allen verstand van druppels en pillen.Ze gaan snel achterlopen in hun kennis en hebben het vaak te druk. Het interesseert ze vaak ook niet. Hun acties zijn daardoor verworden tot symptoom bestrijding. De vele reacties op deze website is daar getuige van en daar schrik je dan toch weer van.
   Hoe dan ook;
   1 ik bleek een tarwe intolerantie te hebben, maar
   2 hoofdoorzaak bleken de vele amalgaavullingen in het gebit te zijn. Daar zit kwik in en als ze oud worden gaan ze ook nog eens “lekken”. Ze zitten bovendien met de wortels richting je bijholten.
   Ik moest eerst een a twee jaar ontgiften met daslook druppels en Chlorella pillen 1000mg dat binnen paar weken opgevoerd werd maar 6 pillen per dag. Cholerella is een algje dat de door de daslook vrijgekomen kwik aan zich bindt en afvoert via de ontlasting. Belangrijk anders maak je het juist erger. Gebruik nooit zomaar daslook of iets anders zonder opvangnet /chlorella en begeleiding want dan gaat de kwik rondzwerven in je lichaam! Dat wil je echt niet! Schadelijk voor je organen.
   Toen mocht ik eerst een vulling laten weghalen want bij wegboren adem je ook kwikdampen in en wordt de piek in je lichaam snel te hoog. Na twee jaar mocht ik alles laten weghalen en de arts wees me er op dat ik drie weken na het wegboren wel een reactie kan verwachten. Na drie weken had ik inderdaad midden in de zomer weer een flinke bijholteontsteking. Maar sindsdien heb ik twaalf jaar geen bijholteontsteking meer gehad. En voorheen had ik er minimaal 6 per jaar.
   Ook de tandarts lachte me uit toen ik voor het wegboren kwam, maar ik stond er op.
   Daarna moet je minimaal nog een jaar blijven ontgiften want kwik blijft minimaal 30 jaar actief in je lichaam. Selenium (max. 200 microgram per dag) is ook een goede wegvanger van kwik.
   Doe dit liefst onder begeleiding van een goede alternatieve arts. En die zijn moeilijk te vinden. Yomanda’s zijn er er genoeg en er zijn nog veel meer Sylvia Millecamp’s. Het is dus uitkijken geblazen voor dit soort persoonlijkheidsgestoorden die in de alternatieve sector overvloedig aanwezig zijn. Mijn aternatief arts is inmiddels overleden dus als iemand nog een goede alternatieve arts weet dan houdt ik mij aanbevolen want ik kan er geen goede meer vinden. En om heb van alles geprobeerd dus ik kan het weten.

 3. Hoi, Sinds 2018 werk ik in een klimaatsysteembeheer gebouw. Voor mijn gevoel komen mijn ontstekingen daardoor, maar hoe weet ik dat zeker ? Want het moet ergens vandaan komen… Afgelopen februari en november ben ik geopereerd aan mijn holtes. Ik heb daarvoor allerlei pijnmedicatie gekregen, maar niets hielp. Nadat ik het weer terug kreeg na de eerste operatie, kreeg ik het nog erger terug. Ik kon niet meer werken van de pijn en de overige gevolgen. Nu heb ik weer last, ik spoel en ik gebruik neusdruppels van het ziekenhuis, maar het blijft niet weg. Ik heb de afgelopen jaren alles al geprobeerd… Wat moet ik doen ? Met vriendelijke groet, Renate

 4. Vraag over een Fess operatie aan mij rechter kaakholte. Ben nu 2 weken geleden geopereerd. Ik spoel nu 2 a 3 keer per dag. Klopt het dat er een tijdlang dikke groene snot bij het spoelen uitkomt. Er word gezegd dat dat bij het herstel bij hoort?

 5. Volgens mijn huisarts heb ik bijholteontsteking. Nou kan ik weer gewoon door mijn neus ademen, maar heb ik hoofdpijn en nekpijn en kan nog steeds niet bukken of omlaag kijken zonder dat het pijn doet. Moet ik terug naar de huisarts of hoort dit zo te verlopen?

 6. Ik heb nu zo’n maand geregeld last van een druk achter mijn neus/ogen. Ben niet verkouden en heb geen loopneus. Het lijkt met name aan mijn rechterkant te zitten. Ook mijn rechteroor is niet helemaal in orde. Als ik mijn neus dichtknijp en er druk op zet, popt mijn rechteroor telkens open. Ik krijg hoofdpijn van de druk achter mijn neus en een algemeen gevoel van onbehagen en vermoeidheid. Ik gebruik nu al drie weken neusspray (fluticason). Het lijkt soms wel te werken, maar heb nog steeds dagen dat ik er veel last van heb. Ik heb gedacht aan een bijholte ontsteking of allergie/hooikoorts, maar heb dus niet die loopneus wat overal benoemd wordt. Bij de huisarts gevraagd om een huid allergie test, die ik over twee weken pas krijg. Enig idee wat er nog meer achter zou kunnen zitten?

  • Hoi Liesje, Ik heb precies dezelfde klachten als jij sinds eind maart 2019. Begon als griep maar na een aantal dagen hoofdpijn. Ik dacht in eerste instantie dat dit bij de griep hoorde, maar de hoofdpijn is sindsdien niet meer weggegaan. Druk in je hoofd, voornamelijk voorhoofd en rondom mijn ogen. Ik heb een soort zwevend/duizelig gevoel. Gebruik net als jij nu bijna 4 weken die neusspray. Ik merk nog geen verbetering. Herken je gevoel van je oren. Als ik slik kraakt het en soms zitten ze dicht. Ben nu zelf ook 3X per dag aan het spoelen met himalayazout en een Rhino Horn. Dit geeft ietwat verlichting en soms komt er een beetje taai wittig snot vrij (lekker haha). Vind t zelf op behanglijm lijken. Mn werk lijdt er onder en loop nog steeds bij de HA om te kijken hoe verder. Slik ook sterkere pijnstillers naproxen, maar dat helpt ook niet naar wens. Heb jij nog tips? Groetjes, Yentl

  • Hoi Liesje en Yentl,

   Is er bij jullie ooit iets vastgesteld? Ik ervaar namelijk dezelfde problemen, maar ben niet verkouden.

   Bedankt!

 7. Ik ben nu al bijna 5 weken geveld door een griepje. Wat gepaard gaat met gifgroen taai slijm ophoesten, snuit ook mooi gifgroen. Maar sinds gisteren komt er zelfs groen slijm uit mijn ogen (ontstoken denk ik) ogen zijn rood en geïrriteerd. Ben niet zo van naar de huisarts gaan, maar zal ik nu maar is een afspraak gaan maken? Liever niet maar als het echt nodig is…

 8. In februari heb een neusoperatie ondergaan. FES coblatie en poliepen laten verwijderen. Had daarvoor al bijna een jaar last van hoofdpijn. Gehoopt dat deze operatie daar verandering in zou kunnen brengen. Maar helaas, geen verandering en de huisarts en de KNO-arts geven aan dat er geen verband is tussen de hoofdpijn en de ontstekingen. Begrijpelijk want de pijn zit achter onder de schedelrand en straalt uit. Echter zelf heb ik het gevoel dat er wel een verband is. Voelt soms de pijn doortrekken tot in de neus. En de pijn is links erger dan rechts overeenkomstig als bij de ontstekingen. Wat denken jullie? Kan er een verband zijn? Ontsteking wiggenbeen?

  • Beste Peter, Ik zie vandaag jouw bericht over de niet verklaarbare hoofdpijn. Ik ben benieuwd of je ondertussen wat meer weet. De hoofdpijnklachten op de plek die je beschrijft zal zeer waarschijnlijk losstaan van de eerdere operatie. De uitstalling naar de neus kan zijn, omdat de zenuwen achter in de neus na de operatie bij overprikkeling elders in/rondom het hoofd, ook gevoeliger kunnen zijn. Groet, Gerrit

 9. Ik heb al sinds december last van een neusholteontsteking, maar ik heb de laatste paar weken last van een rood opgezwollen bloedend “wondje” achterin mijn neus. Het brandt wanneer ik door mijn neus adem, en heb soms ook –wanneer ik snuit– bloed in mijn neus (als ik geen bloed in mijn snot heb, is het vrijwel altijd groen / gelig). Ik peuter niet in mijn neus, dus hierdoor komt het niet. Wat raden jullie mij aan? Huisarts of afwachten?

  • Wondjes in de neus zijn niet ongebruikelijk; zéker niet bij de extreem koude en extreem droge lucht van de afgelopen weken. Mocht je je zorgen maken, dan zou ik echter altijd even de huisartsassistent(e) opbellen.

  • Beste mensen, loop al een week met ergo hoofdpijn voorhoofd bij neus en druk onder de ogen, hier is nog mee te werken, maar die misselijkheid is erg ellendig. Ben de hele dag door beroerd / misselijk, wie herkent dit en heeft tips? Alles is welkom!

  • Beste, ik zou zeker naar de huisarts gaan misschien heb je wel sinusitis, dan heb je vaak pijn ter hoogte van de ogen, boven en onder en je neus zelf. Mijn man heeft ook regelmatig bloed in zijn snot, dat kan simpelweg een gesprongen adertje in je neus zijn en dat je juist iets te hard je neus hebt gesnoten. Met vriendelijke groeten, Peggy Massart

 10. Met de druppels zoutoplossing (of -spray) is niks mis, maar die zijn niet homeopatisch, want er zit wel degelijk gewoon zout in. Sterker nog, ik gebruik ze zelf, want ik tob na een longontsteking/griep met een holteontsteking. Je kan het zelf maken, maar ik hecht aan een perfecte dosering.

  • Dat is nou net het punt… Ook homeopathische neussprays zijn in feite fysiologische zoutoplossingen. De zogenaamde ‘ingrediënten’ zijn homeopathische potentiëringen / verdunningen waarvan 0 moleculen zijn overgebleven. De ‘hulpstoffen’ (die feitelijk de enige werkzame bestanddelen vormen) zijn o.a. natriumchloride… Ik citeer: “A.Vogel Cinuforce Neusspray is een 100% natuurlijke neusspray; een homeopathisch geneesmiddel zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens de principes van de homeopathische geneeswijze. De actieve bestanddelen zijn Cinnabaris D8 20%, Hydrastis canadensis D6 20%, Kalium bichromicum D6 20%, Lemna minor D4 20%, Luffa operculata D6 20%… Andere bestanddelen (hulpstoffen) zijn Natriumchloride, Water, Dinatriumwaterstoffosfaat en Natriumdiwaterstoffosfaat.” Nu lijkt het voor sommigen alsof er heel veel van elk actief bestanddeel in dit homeopathische middel aanwezig is –namelijk 20 procent– maar het gaat hier om verdunningen! In feite is er dus sprake van 20% gebakken lucht. Ik ben het dan ook met je eens dat een zelfgemaakte zoutoplossing een prima alternatief is, maar sommigen kiezen graag voor de gemakkelijke weg. Zie ook dit lijntje en dit lijntje

  • Adri Scholte

   Je komt aanzetten met “Dr” Vogel. Ik meld me gauw af, want ik word niet graag opgelicht. Doei, fijne dag.

  • Volgens mij snap je mijn punt niet of lees je niet goed… Ik geef slechts aan dat homeopathische neussprays en neusdruppels in essentie ook gewoon fysiologische zoutoplossingen zijn. En dat de zogenaamde werkzame stoffen in dit product niet verantwoordelijk zijn voor de daadwerkelijke werkzaamheid. Het is de hulpstof KEUKENZOUT oftewel NATRIUMCHLORIDE waaraan deze homeopathische producten hun werkzaamheid ontlenen…

  • Onzin als er iets homeopathisch is dan is het wel zout. Zout is een natuurproduct er zit geen verschil in de scheikundige samenstelling van welke vorm van zout dan ook! De fabrikanten mengen water met zout en vangen hier dikke knikkers voor. je kunt het net zo goed zelf maken! 1 theelepel zout op 250 ml gekookt water en je hebt voor de rest van het jaar een prima zoutoplossing. laat je niets wijsmaken door de commercie die zijn maar op 1 ding uit namelijk je geld!

  • Begrijpend lezen, is en blijft een vak. Even ter illustratie van je scheikundige ongelijk: natriumzouten… kaliumzouten… magnesiumzouten… calciumzouten… Allemaal totáál verschillende zouten! En nogmaals: in de gelinkte reacties die ik eerder aankaartte, geef ik júíst aan dat je fysiologische zoutoplossingen net zo goed zelf kunt maken. :?

  • Met de essentie van je opvatting omtrent homeopathie ben ik het eens. Toch is de fysiologische zoutoplossing in mijn optiek een uitzondering op deze ‘regel’. Zie ook dit lijntje onder het artikel over een chronisch verstopte neus…

 11. Heb ook klein vraagje, ooit mijn neus gebroken en daardoor is ademen door mijn rechter neusgat altijd iets lastiger is iets vernauwd. Nooit echt last van gehad tot een jaartje terug ongeveer ik het met sporten begon te merken. In de maanden daarna ook ineens steeds wat last van vastzittend slijm aan die kant en vaak komt beetje gelig slijm uit… Soms ’s nachts ook hinderlijk. Dus maar eens mee naar een KNO-arts gegaan, die zag inderdaad ook wat scheefstand van mijn neusbot, maar vond het eigenlijk wel meevallen in vergelijking tot andere gevallen die hij had gezien. Hij vond ’t niet nodig er iets aan te laten doen. Kan het zijn dat ik er jaren geen last van hebt gehad en ineens sinds een jaartje wel? Volgens de KNO niet… Kan het gele slijm ook verband met de vernauwing houden? Volgens de KNO ook niet… Het is geen ramp, maar ik heb er wel dagelijks last van, dus twijfel of ik moet aandringen? Of accepteren dat ’t is zoals ’t is. Thank you!

  • Een vernauwd neusgat door een scheefstaand neusbeentje kan volgens mij niet de directe / causale oorzaak zijn van slijmvorming. Ik kan me voorstellen dat het de kans op een (chronische) holte-infectie ietwat vergroot, maar in hoeverre dit verband kan worden aangetoond, weet ik niet. Ik vraag me enigszins af waarvan je jarenlang geen last hebt gehad… Van je afwijkende septum (neusschotje / neustussenschot) of simpelweg van een sinusitis (die al dan niet gerelateerd is aan je septum)… Zolang een verband tussen beide niet kan worden aangetoond, kan ik me voorstellen dat men niet zomaar opereert. Wel raar trouwens dat je al een jaar last hebt van (overmatige) slijmvorming / slijmuitscheiding… Wat zei je KNO-arts hiervan?

  • Dank voor de reactie! Ik weet t zelf ook niet… het enige wat merk is dat ik met sporten niet genoeg lucht meer door mijn neus krijg dus snel buiten adem ben, ik probeer door mijn mond te ademen nu dat gaat wel maar ideaal is het niet. Het slijm weet ik ook niet… ’s Nachts voel het mijn keel inlopen soms hinderlijk. Als het wat langer vastzit ruik ik een soort verbranding lijkt t wel. Ik weet het ook niet.

  • Ik heb met sporten ook af toe een fluitend oor. ???? Misschien dat iets zegt? Of oorzaak kan zijn.

 12. Ik heb jullie advies nodig. Een week of 2,5 geleden raakte ik verkouden. Nog steeds niet helemaal vanaf. Maar nu hoestte ik net slijm op, met een wittige, dikke, stevige sliert. Dat kwam vanuit m’n neus vandaan. Nu lijkt een kant net dikker, en lijkt het zelfs op worm-achtige schubben. Het beweegt verder niet of zo. Nu vraag ik me af of dit een worm kan zijn o.i.d. Wil me niet teveel zorgen maken, maar ’t ziet er gewoon zo uit, op de een of andere manier. Hoop dat jullie advies kunnen geven.

 13. Ik weet niet of ik een linkje mag plaatsen maar volgens mij heb ik DE oplossing gevonden voor mensen die last hebben van een chronische bijholteontsteking. Ik heb zelf ook al van alles geprobeerd: antibiotica, prednison, verschillende neussprays, neusdouches. Niks helpt. Helaas ben ik redelijk bang voor een operatie en lees dat het merendeel van de sinusitispatiënten alsnog last heeft nadat ze geopereerd zijn. Heeft iemand ervaring met ‘balloon sinuplasty’? Lijkt mij ideaal!

  • Beste Matthijs, Het overgrote merendeel van alle links naar commerciële partijen keur ik af, maar aangezien het mij duidelijk is dat je geen reclame probeert te maken, heb ik de link achter je naam geplakt (zodat eventuele geïnteresseerden er desgewenst op kunnen klikken). Sowieso bedankt voor de informatie; zeer interessant! Het gaat hier om een minimaal-invasieve (nagenoeg niet-invasieve) soort sinusoperatie (sinuplastie / sinuplastiek / sinusplastie / sinusplastiek)… Men geeft er de naam ‘balloon sinuplasty’ oftewel ‘ballonsinusplastiek’ aan. (bron) In feite wordt er en ballonnetje in de afvoergang van de sinus gebracht en vervolgens opgepompt, waardoor een versmalde of geblokkeerde sinusafvoergang wordt opgerekt. Voor zover ik weet wordt ballonsinusplastiek vooralsnog niet in Nederlandse klinieken, praktijken en ziekenhuizen aangeboden. Her en der vind ik wel enkele Belgische / Vlaamse recensies van een ingreep waarbij met een endoscopisch ballonnetje de sinussen worden opgerekt… (bron) Daarnaast bestaat er in Nederland een gelijksoortige ingreep die wordt toegepast door tandartsen als onderdeel van een zogenaamde sinuslift om de kaakbijholte op te vullen en zodoende meer massa te creëren waarin gebitsimplantaten kunnen worden verankerd. Opmerkelijk dat de ingreep in Nederland niet wordt aangeboden voor sinusitis patiënten… Zoek in YouTube maar eens naar filmpjes over balloon sinuplasty; erg interessant…

 14. GM ik heb een operatie gedaan om mijn neusholte wijder te maken een jaar terug nu ben ik op vakantie begin alles weer opnieuw stinkende neus groene slijm als ik me neus bukt loop groene stinkende water eruit wat moet ik doen ik ben nog op vakantie tot 7 augustus

 15. Ik tob ruim twee weken met ontstoken bijholte na het oplopen van een verkoudheid. Er komt veel slijm uit de ene keer is het groen en dan ook weer blank dat gaat de hele dag zo door. Verder moet ik veel hoesten het gaat dan kriebelen in de keelholte en er komen dan kleine propjes slijm uit de ene keer licht groenachtig en dan weer witachtig of schuimachtig… Wordt er een beetje moe van.

  • Hondsberoerd v/d zoveelste sinusitis / sinusontsteking. Heb er een vette astma aan overgehouden. Antibiotica werkt niet (meer). Na 30 jaar klachten, heb ik mij na een MRI scan laten opereren. Een jaar gesukkeld, hele immuunsysteem is naar de knoppen. Nu weer al heel lang klachten, wordt al weer over een operatie gesproken. Ik vraag mij af: wat is hier de oorzaak van??? Ik ben er moedeloos van.

 16. Al jaren heb ik ’s winters last van groenig slijm / korsten wat via mijn keel naar beneden zakt. Dat geeft regelmatig keelpijn en soms stemproblemen, heesheid. Ik ben in 2003 geopereerd aan mijn bijholtes. In 2013 nog een keer naar KNO-arts geweest i.v.m. bovengenoemde klachten. Ik kreeg advies voor een spray. Zes weken geleden is er links een wortelpuntoperatie / apexresectie uitgevoerd, er zat een ontsteking boven de hoektand. Kaakchirurg gaf aan dat de ontsteking op de wortelpunt tot in mijn holte doorliep. Ik mocht twee weken niet snuiten. Na even rust begon na drie weken de pijn in mijn holte weer, de keelpijn kwam weer terug. Deze week steeds groen slijm in keel en als ik lig heb ik wat zeurende pijn in hoektand en tand ernaast. Mijn vraag: wat is wijsheid? Moet straks de hoektand eruit (waar een kroon op zit) of kan de tandpijn veroorzaakt worden door ontstoken holte? Kan spoeling dan nog helpen? Morgen moet ik terug naar kaakchirurg. Ik ben heel benieuwd.

 17. Ben bij KNO arts geweest en er is geconstateerd dat er een verdikking is bij mijn neusdak wat zou dat kunnen zijn en wie heeft dat ook?

  • Voor zover ik weet bestaat het ‘neusdak’ uit de horizontale, geperforeerde cribriforme plaat van het ethmoid-bot van de neus. Hier doorheen lopen de sensorische filamenten van de reukzenuw (nervus olfactorius). Onder en achter de cribriforme plaat bevindt zich de aflopende, benige wiggebeensholte. Al met al wordt met neusdak doorgaans het kraakbenige deel van de interne neus bedoeld… Een verdikking van het neusdak zou in dat opzicht kunnen betekenen dat de binnenbekleding van het neusdak (de neusslijmvliezen) lokaal gezwollen zijn… Een verdikking kan echter ook een soort tumor / gezwel in de neus betekenen… Overigens wordt ook de ‘bulbus olfactorius’ oftewel de ‘reukkolf’ in de hersenen nog weleens neusdak genoemd, maar dit is eigenlijk ten onrechte… Hoe dan ook zul je voor uitsluitsel dus echt je KNO-arts moeten raadplegen, want alleen hij/zij kan met zekerheid verklaren wat er met diens uitspraak werd bedoeld… Veel sterkte in ieder geval!

 18. Ik heb 2 operaties gehad poliepen weg halen omdat ze dachten dat slijm na me longen ging waardoor ik 3 soorten pufjes mijn astma was heel zwaar maar elke keer na de operatie ging het voor een paar dagen heel goed dan komt alles weer terug x soms groen x geel x wit lijm soort slijm door verwezen na het AMC Amsterdam en daar kreeg ik een medicatie amoxicilline met clavulaanzuur 500/125 voor 2 weken en prednison moest voor 3 maanden na 2 weken kreeg ik paniek angstaanvallen en had ze gebeld en zijden dat het niets is nu weer 2 weken verder mee gestopt op advies van de huisarts omdat ik veel maagzuur opspringen en brandend gevoel op de borst en veel angst stoornissen zelfs steken een week later kreeg ik alle klachten terug dat slijm is terug groen en mijn astma is weer begonnen slijm loopt weer in me keel nu heb ik over een paar dagen weer afspraak gemaakt omdat ik had verteld dat ik was gestopt wat moeten we nou nu ik hoor dat veel mensen dit probleem hebben terwijl ik mee deed aan een onderzoek bij het AMC wat te doen is hier wel een oplossing ik hoor dat Duitsland wel een oplossing heeft met een laser infrarood zou dat echt zijn of is hier gewoon ook hulp

 19. vraag kan kan Kaakholte ontsteking door ook last bezorgen aan neus slijm vlies? ik heb er all jaar last van en huis arts kan mij niet helpen k n o arts zegt moet van zelf weg gaan ! nou dat geloof ik dus niet ik ga nu ook bij mijn tartarts foto’s laten maken en verwijs vragen naar kaakchirurg … ik heb dus ook problemen met dicht zittende neus en bukken geeft last maar ook ik kan koffie of schoon maak middelen ruiken maar niet aan eigen geur het is iets heel sterke geur dat ik het er benauwd van krijg hard klopping paniek kreeg van huis arts temazepam om dat ik nachten wakker zat . me zwak voelden duizelig was en bang was te stikken heeft iemand deze zelfde klachten ?

  • Soms kan benauwdheid door een ziekte je ook angstig maken om te slikken / stikken. Misschien ga je te geforceerd ademen, en te bewust erop letten. Hierdoor krijg je misschien een paniekgevoel. Zoek ontspanning met evt. muziek, en ga pas slapen als je echt moe bent na bijvoorbeeld. Sporten. Zoek geen prikkels / stress voor het slapengaan.

  • Hoi ik wou zeggen dat paniekaanvallen en angstaanvallen dat heb ik ook zelfs een vuurbal in me maag en op de borst ik zelf denk dat het ook stress is maar waar ik het meest aan denk en het ook merk onze kaken knijpen we de hele dag door zo ontstaat er spanning en de spieren worden steviger waardoor we die paniek krijgen wanneer je bezig bent en vergeet gaat het weg dat probleem heb ik nu ook ik heb 2 operatie gehad niet verholpen door gestuurd na AMC Amsterdam met de medicijn: amoxicilline met clavulaanzuur 500/125 3 maal per dag en prednison 5 mg eerst 2 weken 6 pillen en dan weer 2 weken 4 en dan weer 2 en dan weer 1 pil per dag het had geholpen ik kon weer ruiken en had mijn astma pufjes weggegooid alles ging oké maar na een maand kreeg ik MAAGZUUR EN BRANDEND GEVOEL OP DE BORST!!! waar door ik nu veel stress heb en paniek aanvallen ik heb weer een afspraak met ze dus weet niet hoe ik ook verder moet maar heb gehoord in Duitsland doen ze het met een lezer of zoiets dus probeer heg nog 1 keer dan ga ik die richting op heb het probleem al 2 jaar maar die medicijnen hadden me wel geholpen dus het kan werken alleen ik moest 3 maanden door gaan maar ik kon niet doorgaan omdat ik al voor deze problemen paniekaanvallen had nu werd het erger hoop dat we allemaal beter kunnen worden inşallah

 20. wordt op 9 november geopereerd aan tussenschot en sinussen. is er een link met ook nekpijn 3 collega’s beweren van wel zij zijn ook onder het mes geweest.

 21. In juni geopereerd aan bijholtes. 2 weken geleden virus opgelopen… Vorige week opgenomen in ziekenhuis. Uit scan bleek dat ik pansinusitis heb. Iemand ervaring mee? Is dit gevaarlijk?

 22. Vandaag te horen gekregen dat onze zoon al geruime tijd kampt met holteontstekingen. Heeft al jaren last van snotneus uit 1 neusgat. Na verschillende onderzoeken, antibiotica, neussprays etc. hadden we eigenlijk verwacht dat zijn amandelen verwijderd zouden worden, maar het blijkt dus niet verholpen kunnen worden met deze ingreep. Onze zoon is nu 8 jaar. De klachten zijn vanaf zijn tweede jaar ontstaan: minder goed horen (geconstateerd bij elk consultatiebezoek tijdens de standaard testen) en een loopneus uit 1 neusgat. Vandaag CT-scan gehad en daarop was te zien dat al zijn bijholten goed verstopt zijn. Heeft tevens bloedonderzoek gehad naar taaislijmziekte (lijkt hij niet te hebben), maar om uit te sluiten, want schijnt vaker voor te komen bij mensen met deze ontstekingen (chronisch) in combinatie met de eczeem die hij wel heeft. Heeft zoutspoeling meegekregen en een neusspray (Flutica). Iemand ervaring met deze (volgens mijn arts aangeboren) holteontstekingen? De neusspray bevat hormonen die zijn groei zullen belemmeren (volgens arts bij gebruik vanaf jonge leeftijd 1 centimeter). Wellicht bestaan er andere (betere) oplossingen? Als aanvulling op bovenstaande. Onze zoon is al getest op allergieën en blijkt deze niet te hebben.

  • Eekhoorntje

   Een theelepel zuivere (blanke) petroleum per dag. Door dit in te nemen Genesis je van virussen schimmels en ook tumoren. Door dit te nemen krijg je wel een vervelend stofje x achter borstbeen. Makkelijk te verwijderen uit je lichaam door chichireu koffie te drinken.

  • Petroleum drinken tegen bacteriën, schimmels en zelfs tumoren… Is dit serieus bedoeld?! Even ter waarschuwing voor bezoekers: begin hier alsjeblieft NIET aan, want petroleum is hartstikke giftig: “The environmental impact of petroleum is often negative because it is toxic to almost all forms of life”. Cichoreikoffie gaat de toxiciteit van petroleum overigens echt niet tegen.

  • Ik hoop dat het goed komt ik heb die probleem ook en herleven andere maar wat ik je wil zeggen pas op met wat je gaat plannen want op dit moment zijn er geen medicijnen en ze weten niet de echte oorzaak ik heb ook zelfs mee gedaan aan zo een onderzoek en wat ik merk de dat ze proberen bij iedereen een andere medicatie te geven en zodoende te vinden wat ze wel moeten hebben dus pas op en ga vooral na het AMC of UMC ziekenhuis die hebben dit probleem nu vaker maar neem stappen als het echt veilig is vooral nog een klein kind beterschap!

 23. Hallo allemaal, Ik lees heel veel reacties van mensen met verscheidene klachten t.a.v. de bijholtes. Ik heb als kind al heel veel voorhoofdsholte- en bijholteontstekingen gehad. Echter destijds hebben ze nooit verder gezocht. Nu loop ik al sinds vorig jaar met hoofdpijnklachten. Hiermee kwam ik terecht bij de neuroloog. Deze liet een MRI scan maken en hier kwam uit dat ik een ontsteking had zitten in mijn sinus sphenoïdalis / wiggebeenholte. Doorverwezen naar de KNO. Deze heeft de ontsteking behandeld met 4 weken antibioticum en Celestone (bètamethason). CT-scan gemaakt na 6 weken en ontsteking bleek weg. Echter de hoofdpijn bleef. Terugverwezen naar de neuroloog. Deze heeft 2 maanden later weer een CT-scan gemaakt en nu blijken beide sinus ethmoidalis / zeefbeenholtes vol te zitten. Aanstaande woensdag mag ik weer naar de KNO-arts. Geen idee wat die wilt gaan doen. Iemand van jullie adviezen?

 24. Ook mijn dochter heeft al een paar jaar last van chronische bijholteontsteking / voorhoofdsholteontsteking. Voor bijholteontsteking is ze geopereerd: neusschot rechtgezet en poliepen weggehaald. Dit heeft slechts even geholpen. Vorig jaar ontsteking geconstateerd in voorhoofdsholte, dus doorgestuurd naar Amsterdam. En natuurlijk, net een paar dagen voordat we eindelijk aan de beurt zijn, gaat het wat beter. Lente / zomer geen klachten. Het advies van de professor? Veel meer neusspray (Avamys / fluticasonfuroaat) en pipetjes (Flixonase 400 / fluticasonpropionaat) nemen als wat voorgeschreven is. Dus wel driedubbel meer. Nu sinds oktober elke dag hoofdpijn. Antibiotica helpt beetje en voor de koorts. Nu op wachtlijst voor UMC Maastricht, helaas pas 4 mei. Zul je zien met het mooie weer dat het wegtrekt… Zie dat er verband is met astma? Mijn dochter heeft vorig jaar in augustus luchtweginfectie gehad en antibiotica en prednison gehad. Ook gedurende deze winter nog 2 keer prednison gehad. Als we de astma onder controle krijgen zou dan het voorhoofdsholteprobleem over zijn? Wachten nu maar eerst het ziekenhuis af anders het alternatieve circuit in (waar ik overigens zelf wel hele goede ervaringen mee heb). Meer samenwerking tussen beiden zouden er denk ik meer gezonde mensen zijn.

 25. Marianne Jalink Reageer

  Mijn naam is Marianne en ben 66 jaar. Ik heb al 2 jaar klachten van holtes, als ik beweeg met mijn hoofd wordt ik duizelig / evenwicht kwijt en voel het slijm zitten. Regulier niets te vinden, geen Ménière of positieduizeligheid, maar wel een bacterie gevonden in het alternatieve circuit: de NAC-x bacterie. Nu frequentiekorrels voor 7 weken gekregen. Iemand hier ervaring mee??? Alvast bedankt voor reactie. P.S. spoelen / antibiotica enz. heeft niets geholpen.

  • Beste Marianne, De NAC-X bacterie bestaat niet. Het zou gaan om een slijm-vormende bacteroïd, maar er is letterlijk geen woord over te vinden op welke betrouwbare website dan ook. De term lijkt te zijn verzonnen door ‘DNH Research’ / ‘De Nieuw Ham’: een praktijk in Montfoort / De Meern van René B: een van de veroordeelde Millecam-artsen die Sylvia Millecam volledig foutief behandelden… Deze man mag zichzelf geen arts meer noemen, maar verkoopt ‘wonderbaarlijkerwijs’ nog wel allerlei peperdure consulten, scholingen en medicijnen via zijn website DNHResearch.com. Enkele quotes: “De kwakzalver B. (die voor de rest van zijn leven uit het BIG-register is verwijderd) praktiseert nog steeds. Hij geeft leiding aan een kliniek genaamd De Nieuwe Ham in De Meern, en aan een instelling genaamd DNHResearch te Montfoort. Het oordeel inzake René B. was identiek (LJN: BI7370). Het vonnis somt in sectie 12 wel 9 zaken op die B. verkeerd heeft gedaan, zoals onderzoek met de Vegatest, vertellen dat Millecam leed aan een ‘mycobacterioïde’ infectie (d.w.z. een infectie met een organisme dat een schimmel en een bacterie was) en voorschrijven van de eigenfabrikaatmiddelen ‘Zywut’ en ‘Protexa’.” Ter informatie: Sylvia Millecam leed aan kanker en is mede door toedoen van verkeerde diagnoses en behandelingen overleden. (bron + bron) :( Trap hier dus alsjeblieft niet in… Groeten, Paul

  • Het alternatieve circuit kan heel goed zijn maar je moet ook opletten dat je niet bij de verkeerde komt.( overigens maken artsen natuurlijk ook veel fouten ) de arts van Silvia millecam heeft nooit gezegd dat ze geen kanker heeft en ook niet dat ze het kunnen genezen ( dan zou toch heel Nederland daar in de rij staan ? ) zij heeft hier zelf voor gekozen en wilde niks anders. Maar nogmaals met alles moet je het gewoon goed nachecken .homeopathie als ziekenhuizen maken fouten. Ik wens je veel wijsheid ( en dingen uitproberen die geen schade kunnen toebrengen kan nooit geen kwaad ) baat het niet dan schaad het niet.

  • @ Mandy: Dat er zowel binnen de reguliere als binnen de alternatieve geneeskunde fouten worden gemaakt, ben ik volkomen met je eens. Maar Rene B is VEROORDEELD voor wat hij heeft gedaan en verkoopt nog altijd AANTOONBARE leugens. Er zijn talloze kwakzalvers die net als hij beweren kanker te kunnen genezen. Dat niet heel Nederland hiervoor in de rij staat, komt omdat niet heel Nederland onwetend, goedgelovig en/of wanhopig is. Iemand met een levensbedreigende vorm van kanker grijpt logischerwijs elke strohalm aan die hem/haar wordt aangereikt, en deze wanhoop is precies hetgeen waar dit soort oplichters / aasgieren misbruik van maakt. En omdat zulke ‘alternatieve therapeuten’ dit soort denkbeeldige kankermedicijnen niet MOGEN promoten of verkopen (op laste van celstraf), zullen ze er ook nooit mee in de publiciteit treden… het gaat van mond tot mond binnen een uiterst selectief groepje gelijkdenkenden… vandaar de relatief kleine doelgroep. Dat iets “nooit geen kwaad kan” is overigens een dubbele ontkenning en betekent dat het altijd kwaad kan… Bovendien denk ik niet dat je bij de consultaties van Sylvia Millecam aanwezig was en weet wat er wel en niet is gezegd; een rechter heeft simpelweg AANGETOOND en uitgewezen wat wel en niet is gezegd; dit staat buiten discussie… En dat Sylvia Millecam iets per se wilde, betekent natuurlijk niet dat een bevoegd arts hier dan maar gewoon mee moet instemmen… Hij had haar eerlijk moeten inlichten en desnoods de deur moeten wijzen.

  • Ik weet dat ik de casus omtrent Millecam, Jomanda, René B en Jos K zelf heb aangehaald, maar van nu af aan graag uitsluitend nog reacties die ten minste enigszins gerelateerd zijn aan het onderwerp van bovenstaand artikel: sinusitis c.q. holteontsteking…

  • Ik wil even reageren op mijn eigen mail, ik ben ondertussen getest op de ziekte van Lyme en helaas positief. De holtes hebben hier ook mee te maken, nu via bioresonantie behandeld en het gaat iets beter. Ook nog een schimmel regulier in de luchtwegen gevonden. Het is inderdaad jammer, dat mensen zo fel reageren op de reguliere en alternatieve geneeswijze. Regulier zijn bij mij veel fouten gemaakt, maar samenwerken zou mooi zijn, helaas houdt regulier dat voor mij tegen. Ik zal regulier nooit loslaten, maar soms kom je daar niet verder en loopt tegen een muur van onbegrip. Ik krijg allerlei bijwerkingen van reguliere medicijnen, dus voor mij werkt alternatief veel beter. Maar je moet wel de goede therapeut weten te vinden, maar is dat regulier ook niet zo? Ik werd steeds in het hokje gestopt van: zit tussen je oren. En van Lyme krijg je vreselijke klachten. Dus blijf zoeken naar de oorzaak van je holteklachten.

  • Beste Marianne, Dankjewel voor de update! Veel Lymepatiënten lijden inderdaad aan chronische sinusitis / holte-ontsteking en hebben (vanwege hun verzwakte weerstand) eveneens vaak te maken met schimmelinfecties, onder meer van de luchtwegen. (bron) Nogmaals dank voor je berichtje, wellicht zijn meer mensen met dit aanknopingspunt geholpen… En heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 26. Hallo, Ook ik heb al vanaf mijn puberteit te kampen met bijholte-ontstekingen. Ik gebruik om het uur afwisselend cinnabaris en hepar sulfuris een paar dagen. Daarna volgens dosering. Daarnaast spuit ik zoutwater in mijn neus wat er gelijk ook weer grotendeels uit loopt. Maar ik snuif toch altijd een klein deel van de zoutwateroplossing op. Gorgelen met zoutwater is ook nog een optie. En stomen met kokend water een druppel tea three oil erin! Meestal ben ik hiermee binnen een week weer van de sinusitis af.

  • Pas op met trea tee olie. Je hebt voor inwendig gebruik en uitwendig. Vraag hier naar als je trea tee olie besteld. Vaak staat het er ook op. Staat het er niet vraag fabrikant of winkel waar je het hebt gekocht.

  • @Marina: Dat goedje heet Tea Tree Olie… @Linda: Of TTO werkt tegen sinusitis betwijfel ik, al geef ik het meer kans dan die homeopathische verdunningen met 0,0% werkzame stof.

 27. Hallo, Ook ik kamp al vanaf mijn puberteit met holte ontstekingen. Ik gebruik om het uur Cinnabaris D3 en Hepar sulfuris D4 en daarnaast spuit ik zout water in mijn neus wat er gelijk uitloopt. Maar ik snuif toch een kleine hoeveelheid op. Gorgelen met zout water is ook een idee. En stomen met een druppel tea tree olie. Meestal ben ik er binnen een week weer af.

  • Hoi Linda, Begrijp ik het goed dat je om het uur Cinnabaris D3 en Hepar sulfuris D4 tegelijk neemt voor je holte-ontstekingen? Dan een uur niks en het volgende uur weer beide tegelijk? Hoeveel uur op een dag doe je dit? Doe je dit 12 uur op een dag dus 6x per dag? Hoeveel neem je van beide tegelijk om het uur? Hoelang doe je dit? Dagen? Weken? Chronisch? Gr. Anne

 28. Ad van der Voort Reageer

  Hallo, Ik lees overwegend negatieve reacties en ervaringen m.b.t. operaties aan neusholtes / keelholtes. Onze dochter (17 jaar) kampt ook met verstopte holtes. Is een operatie aan te raden of kunnen we beter het alternatieve circuit instappen? Is er sowieso iemand met positieve ervaringen? Gr. Ad v/d Voort

  • Ik raad het af ik ben zelf 28 ben inmiddels al 3x geopereerd aan die holtes en de klachten blijven terugkomen helaas, ben nu weer doorgestuurd naar de KNO en ga me echt niet weer laten opereren.

  • Hallo Ad, Ik ben 2,5 week geleden geopereerd aan mijn rechter bijholte (FESS: ‘functional endoscopic sinus surgery’ c.q. functionele endoscopische bijholte-operatie) nadat ik al ruim een jaar met veel sinusklachten rondliep en eigenlijk al bijna 20 jaar op en af bijholteklachten en bijholte-ontstekingen had. Ik zag er erg tegenop, maar het is me 200% meegevallen. Direct uit de narcose kon ik al beter ademen en ik heb totaal geen napijn gehad. Er bleek een fikse ontsteking in het bijholtestelsel te zitten en dat kan nu eindelijk genezen omdat er weer lucht bij kan. Ik heb nu al meer energie dan voorafgaand aan de operatie en heb door het spoelen met zout water de meeste rommel kunnen wegspoelen. Ik zou willen dat ik deze bijholte-operatie veel eerder had laten doen. Volgens mijn KNO arts heeft ruim 80% van de mensen direct baat bij de ingreep. Ik hoop dat dit wat zorgen bij je zal wegnemen!

  • Ik ben aan beide neusholtes geholpen , geeft veel verlichting , is niet helemaal weg wel veel beter . Gewoon doen je zal merken dat het verlichting geeft , daarna valt er beter met sinusitis te leven .

 29. Ik had een paar jaar van steeds terugkerende hoofdpijn, het leek vooral de kop te steken als er kou op mijn voorhoofd kwam. Ik dacht dan doe ik een zogenaamde zweetband aan zoal de tennisspelers gebruiken. Dat voorkwam wel wat hoofdpijn, maar loste de klachten niet op. Vervolgens naar de KNO-arts, hij vond niets bijzonders in mijn neus. Ik vroeg mij wel af hoe hij dat zo snel had kunnen zien, want hij keek van een afstand in mijn neus. Ik kreeg neusdruppels mee, deze moest ik met hoofd achterover elke dag, een jaar lang, innemen. Mij neusopeningen werden inderdaad schoon, ik kon normaal ademen door beide neusgaten. Na een paar maanden een vreemde reactie, vanuit mijn voorhoofd kreeg ik steeds zakjes wit slijm in mijn mond. Dit is inmiddels zo erg dat ik daar de hele dag last van heb, maar ook ’s nachts. Als ik ga slapen moet ik eerst een aantal slikbewegingen maken om het slijm uit mijn voorhoofd te laten lopen en weg te slikken of in een zakdoek te spugen. Het smaakt niet vies en heeft geen vreemde geur. Nogmaals, ik heb nooit een verstopte neus en ben niet vaak verkouden. Er komt gewoon wit slijm vanuit mijn voorhoofd via mijn gehemelte in mijn mond. De huisarts daar heb ik niets aan, die weet het niet. Is er iemand die deze klachten herkent?

  • Beste Hans, Heb je enig idee waardoor de slijmvorming wordt uitgelokt of in welke situaties de hoeveelheid slijm toeneemt? Zo kan overmatige slijmproductie te maken hebben met een inhalatie-allergie, bijvoorbeeld jegens huisstofmijt, schimmelsporen, huisdieren of iets dergelijks. Is er sprake van bronchiale hyperreactiviteit (BHR), bijvoorbeeld post-infectieuze BHR, van inspanningsastma, van (reversibele / omkeerbare) bronchusobstructie? Is er sprake van vergrote keelamandelen en/of amandelstenen? Is er al eens een longfunctietest afgenomen? En treedt er vermindering van slijmvorming op bij bepaalde medicamenten die je tot nog toe hebt gebruikt of voedingspatronen die je tot nog toe hebt gevolgd? Ik vind het moeilijk inschatten wat de KNO-arts vooralsnog heeft onderzocht en wat er zoal is uitgesloten. Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Lecok carl .dilsen C

   Dit wat je ondervindt is postnasale drip (PND, PNDS of UACS).

  • Ik heb al Een 4 operatieve operatie Een neusschot recht gezet Een stuk van de slijmvliezen verwijdert de neusschelpen en Een fes operatie Nu ik als ik ga slapen slijm in mijn keel Daar Ben ik bij de kno arts Geweest in het amc ziekenhuis in Amsterdam Daar Moet ik mijn neus spoelen met fliksonase ik hoop dat dit helpt

  • Hallo Hans, Hoe is het verder met jou verlopen? Ik kamp ook met hetzelfde probleem dat er de ganse dag wit slijm in mijn keel belandt, ik moet constant slikken of weg spuwen! Ik word er bijna gek van…

 30. conny zijdeveld Reageer

  Hallo, Tip voor iedereen die net als ik tobt met holteontstekingen en oorproblemen: snijd van een knoflookteen een passend stuk en stop dit in de neusgaten; dit prikkelt het slijmvlies zodat je gaat niezen en je neus leeg kunt snuiten. Succes!

 31. Ik ben zelf al 7x geopereerd aan mijn sinussen, omdat ik steeds vreselijke ontstekingen heb, zo ook nu, ik heb net als drie jaar geleden een darmbacterie in de holtes, nu al de 6de antibioticakuur, heb al prednison gehad, neus-ampullen, neusdouche, maar vandaag in gesprek met KNO-arts dokter Mulder en dokter Dixons toch te horen gekregen dat ze weer bang zijn dat het hersenvliesontsteking wordt, dus waarschijnlijk januari weer opereren, ik ben bang dat ik er nooit vanaf kom…

 32. Hallo, Ik lees hier allemaal bekend klinkende verhalen van de medemens om mij heen. Maar nu zit ik met het volgende probleem ik heb vorige maand eindelijk een verwijzing gekregen van een tijdelijke vervangende huisarts, om naar een KNO arts te gaan. Eenmaal daar begon hij met een camera in mijn neus te wroeten, waardoor ik meteen meer pijn kreeg en beroerder werd, misselijk, hoofdpijn, neus irritatie, bloedneus, groene gele pus, doodmoe, last van mijn binnenkant van mijn bovenkaak, de voortanden, soort dof gevoel, niezen, pijn in mijn keel, overmatig zweten, en etc. Gelukkig, stopte de beste man na +/- 5 minuten toen hij zag dat ik er vreselijk last en pijn van kreeg. Maar een paar weken later pas, kon er een CT scan gemaakt worden, precies op die dag had ik eventjes dat ik mij goed voelde, doordat ik mij neusspray, migraine, anti misselijk en etc. medicijnen al een tijdje zo nu en dan al gebruik voor mijn voor mijn voorhoofdsholteontsteking en neusholteontstekingen. Dus uiteindelijk nam men een CT scan van mijn bijholten en daarop was nauwelijks iets te zien. De KNO arts heeft mij weggestuurd en gezegd dat de bijholteontsteking moet verholpen worden met een andere neusspray en zout met water spoelen, dan zal het wel weggaan. Maar nu ben ik maanden verder en ik blijf last hebben van wat ik eerder heb genoemd in deze mail. Ik heb nu al een paar jaar sinusitis en meerdere bijholteontstekingen in het jaar, komt het steeds onverwacht op zetten en dan moet ik al mijn activiteiten stopzetten, omdat ik niet kan. Maar ik wordt niet serieus genomen, bij iedere bezoek van mijn eigen huisarts krijg ik soms antibiotica kuur en deze KNO arts laat het zo. En ik heb rond 2008 open TBC gehad maar gelukkig hersteld van in een sanatorium. Kan iemand mij AUB advies geven, want ik voel me niet serieus genomen en kom niet verder en ik wordt best depressief ervan, omdat ik bekenden om mij heen steeds meer verlies. Graag zie ik uw reactie tegemoet, Alvast hartelijk bedankt, Met vriendelijke groet van Nikita Wilde.

 33. Al jaren veel last van verkoudheden. Het begon 5 jaar geleden met een fikse verkoudheid, gevolg…om de haverklap oorpijn. Sinds een half jaar veel last van druk op neus. pijn aan mijn gehemelte en raar gevoel in mijn tong. Ook mijn kiezen waren aan de beurt waardoor ik afgelopen half jaar 3 wortelkanaalbehandelingen heb ondergaan en 2 wortelpuntbehandelingen. En weer krijg ik de klachten terug. Ik krijg er onderhand een punthoofd van! Flixonase bij tijd en wijle geprobeerd doch geen resultaat. Ook ben ik 8 jaar geleden geopereerd aan mijn neus, wat 2 weken verlichting gaf en daarna niet meer. Graag tips! :)

 34. Ik gebruik de Neti Pot (Netipot c.q. Neti Neusspoelkannetje) als ik verkouden ben of ontsteking heb. Mijn man vraagt zich af of je dan ’t neusslijm terug drukt i.p.v. oplost. Ik ben juist van mening dat je ruimtes schoonspoelt. Kan de Neti Pot kwaad?

  • Hoi, de netipot / Neti Pot kan geen kwaad zolang je lauw water en niet teveel zout gebruikt. Mij helpt het een dag of 2. Ik doe veel ademhalingsoefeningen met het raam open. Dat wil wel wat helpen. ’s nachts begint het gesodemieter na een dag of 2 weer, neus dicht en toch droog. Met snuiten komt er niks uit. Maar er loopt wel slijm vanuit m’n hoofd in m’n keel. Daardoor weer pijn in m’n luchtpijp.

 35. Goede avond, Ik ben al 14 weken geleden geopereerd om de sinussen weg te doen, maar heb nog klachten. Verstopte neus, ook hoesten en pijn in mond, veel last van branding ogen en rood. Wel druppels gekregen, maar helpt ook niet veel. Pfff… dus weer voor de zoveelste keer weer naar de KNO-arts. Voor een scan of foto om te kijken of er nog iets is! Hij had het wel over neusschot te veranderen maar ik heb hier gelezen dat het ook niet helpt, dus wat moet je dan? Daar word je radeloos door! Maar weer afwachten… En Door de artritis en artrose heb ik veel pijn nu, maar dat was normaal zij de reumatoloog na een operatie. Pfff… ook een kuur gekregen, de tweede, maar niks helpt. Oké, gr. Corrie

  • Beste Corrie, Een operatie ter behandeling van sinusitis/bijholteontsteking betekent niet dat de bijholten worden ‘weggehaald’… Holten zijn immers loze ruimten, dus ze kunnen niet worden verwijderd. Een sinusitis-operatie houdt in dat de sinussen beter kunnen draineren, dus dat de boel gemakkelijker kan worden geleegd en gelucht. Eventuele blokkades worden verholpen, openingen worden ruimer gemaakt en snot/slijm wordt weggezogen. In de praktijk betekent dit dat ontstoken/geïnfecteerde/gezwollen weke weefsel worden weggesneden… Dat botweefsel wordt weggehaald om de afvoergangen ruimer/breder te maken… Dat eventuele poliepen in de neus en/of bijholten worden weggehaald… Een chirurgische operatie is soms de enige manier om een ernstig geïnfecteerde, geblokkeerde en verstopte sinus/bijholte te openen en ervoor te zorgen dat ‘ie weer afdoende snot/slijm kan afvoeren. Maar hier wordt uitsluitend voor gekozen als er sprake is van chronische sinusitis die met maximale klinische behandeling en 4 tot 6 weken thuisbehandeling (antibiotica, corticosteroïdenspray e.a.) niet wordt verholpen… En nadat een CT-scan heeft aangetoond dat een poliep of chronische infectie je sinussen blokkeert. Het is algemeen bekend dat een eerste operatie niet altijd voldoende is om een chronische sinusitis naar behoren te behandelen. Maar al te vaak is een tweede sinus-operatie vereist. Sowieso is het belangrijk om na de operatieve ingreep de juiste medicamenten voorgeschreven te krijgen om zwelling te beperken en drainage te bevorderen. Heb je (minimaal invasieve) endoscopische chirurgie of klassieke sinus-chirurgie ondergaan? Persoonlijk zou ik contact opnemen met je arts om de huidige situatie en eventuele vervolgstappen te bespreken… Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

 36. Sinds 24 jaar heb ik ook last van chronische sinusitis. Ik ben tweemaal geopereerd met minimale verbetering. Onlangs nog een serieuze holteontsteking gehad. Een CT scan wees uit dat vooral het dieper liggende gedeelte achter mijn linkse oor en daarbij ook de andere sinusholtes zwaar ontstoken waren! De dokter heeft mij een antibioticum voorgeschreven + cortisone. Tijdelijke verbetering gedurende slechts 2 weken. Daarna blaasontsteking, terug antibioticum, daardoor gedurende een week diarree. Sinds een week ben ik wat beter en nu heb ik alweer een ontsteking met groen snot. Soms ben ik zo ziek en misselijk dat ik de hele dag slaap. Dit is een steeds wederkerend probleem waardoor ik soms zeer depressief ben. Ik heb alles geprobeerd, zoals acupunctuur, osteopathie enz. enz. Ook neusdouches, allerlei soorten neussprays, het mag niet baten voor de sinusitis en soms ben ik ten einde raad.

  • Beste Rina, Ik heb net je verhaal gelezen en ik heb exact –maar dan ook exact– hetzelfde als wat jij schrijft! Heb al 6 antibioticakuren achter de rug voor holte-infecties, evenals verschillende neussprays… KNO-arts zegt alleen “spoelen met zout”. Ik word er zo moe van, en het doet ook zo vreselijk veel pijn. Ondraaglijke hoofdpijn, m’n gezicht doet zo’n zeer! Ik weet niet meer wat te doen met deze bijholteproblemen. Er kwam groenige / zwartige / bruinige kauwgom uit m’n neus… Ik schrok me rot! Hoop toch echt dat hier een oplossing voor komt, dit is echt geen leven meer!… En inderdaad, ben ook ten einde raad… Deze holteklachten beheersen mijn hele leven. Als je wat weet, of iemand anders… Please, help!

 37. In december is bij mij die langdurige griep begonnen met mijn longen uit mijn lijf te hoesten, ongeveer 6 weken lang. Daarna is het overgegaan in holteverstoppingen, met dik, vies, taai, lichtgevend, groen snot. Inmiddels zijn we bijna 4 maanden verder en is het nog niet weg. Ik heb antibiotica gehad waardoor ik me een dag of 4 iets beter voelde… Daarna een prednison stootkuur, die geen vat heeft gehad. Nu heb ik eindelijk eind deze maand een afspraak bij een KNO-arts, maar dat duurt nog een kleine 2 weken en de pijn in mijn gezicht (vooral aan de linkerkant, tussen mijn neus en oog) is niet te verdragen. Ik spoel, stoom en spray elke dag en niks helpt. Iemand enig idee wat ik kan doen? Pijnstillers werken maar even. En het komt gewoon niet los! Zo frustrerend en pijnlijk… Ik hoop dat de KNO-arts de oorzaak vindt van die eeuwige holteverstopping/holteontsteking, want ik kan er echt niet meer tegen.

  • Ik heb al een aantal jaren last van terugkerende holteontstekingen. Ik kreeg ooit eens van de KNO-arts een ontstekingsremmende neusspray… Deze werkt bij mij nog het beste! In overleg met de huisarts schrijft zij deze voor als het weer raak is, zoals nu weer… :( Naam op het recept: Mometas fur sdz 50 mcg/d 140 – 2 maal daags 1 spray per neusgat. Na een week voel ik het effect al en is de druk en hoofdpijn verminderd, zo niet verdwenen… Overleg het eens met je huisarts. Beterschap en succes!

  • Beste Nathalie, Dit is mometasonfuroaat (Sandoz of Teva) – 50 microgram actieve stof per dosering (verstuiving, spray of suspensie). Mometasonfuroaat is een corticosteroïde (bijnierschorshormoon) met lokale ontstekingsremmende en anti-allergische werking. Het betreft een ester van mometason met 2-furaanzuur. In beginsel wordt mometasonfuroaat gebruikt in smeerseltjes ter behandeling van verschillende huidaandoeningen, waaronder psoriasis of eczeem. Er zijn inderdaad ook neussprays en poederinhalers met mometasonfuroaat ter behandeling van hooikoorts en astma. Voorbeelden van merken zijn Asmanex, Elovent en Nasonex. Mometasonfuroaat onderdrukt al met al ontstekingsreacties en de symptomen van ontstekingen. In principe wordt mometasonfuroaat niet zo vaak voorgeschreven bij sinusitis. Een bijholteontsteking behoort namelijk tot de mogelijke bijwerkingen van mometasonfuroaat. Weet je zeker dat je te kampen hebt met chronische sinusitis en niet met astma? Logischerwijs kunnen chronische holteontstekingen ook het gevolg zijn van hooikoorts of een andersoortige inhalatie-allergie, waardoor mometasonfuroaat in bepaalde gevallen ook werkzaam kan zijn tegen sinusitis, dus sinusitispatiënten kunnen er in bepaalde gevallen zeker mee geholpen zijn. In ieder geval hartelijk dank voor de tip! Groeten, Paul

  • Beste mensen, Ik heb al 28 jaar last van bijholteontstekingen. De klachten zijn irritant, zeer vermoeiend en pijnlijk. Ik heb een neustussenschotoperatie gehad, maar geen blijvend succes. Wat mij helpt is het volgende: – Cinnabaris D3 (Vogel): direct bij de eerste verschijnselen; – Spoelen met een zoutoplossing: zelf maken (vervelend, maar helpt zeker of een spray met calendula van bijvoorbeeld Kruidvat); – Ontstekingsremmende spray, bijvoorbeeld de genoemde Nasonex; – Ene neusgat dicht, inademen via het open neusgat, deze dichtdrukken en andere loslaten en uitademen en dan andersom; dit verbetert de circulatie, met name bij een scheef neus tussenschot; Ik heb daarnaast vorig jaar al mijn amalgaamvullingen laten verwijderen, sindsdien alleen lichte klachten gehad. Ik geloof wel dat er een samenspel is tussen allerlei factoren en dat er een negatieve invloed kan zijn van je geestelijk toestand zoals boosheid en spanning, zeker als de sinusitis structureel is. Succes!

  • Beste Chantal, Heb jij al enige reactie gehad of ben jij intussen al verlost van je hardnekkige kwaal. Ik kamp ongeveer met hetzelfde, lees hierboven…

 38. Hallo, Al jaren last van holteontsteking: kaak/neus/oren en druk op de ogen… Jaren gelden naar KNO-arts geweest, zei dat het niet ernstig was en alleen operatie mogelijk maar geen zekerheid dat dit helpen zal… Allergieën testen gedaan… ja vaag ben ik allergisch. Zit achterin mijn neus; kan wel gewoon ademhalen, hoest er niet van, dus neus is niet verstopt, maar het zit achterin. Nu ook last van blefaritis (oograndontsteking) door oogarts vastgesteld. Ontstoken ooglid komt natuurlijk door deze holteontsteking, maar dat zei ze er niet bij: niets aan te doen, schoonmaken met lauw water… Het is onhoudbaar! En mijn ogen zijn steeds branderig, droog en doen soms hevig pijn bij ’t opendoen… Oogfilm is niet in orde en dat voel ik… Ik ga maar weer terug naar de huisarts, want wat is nu de volgende stap? Ik vind dat ik slecht ondersteund word hierin… moet veel zelf gaan zoeken en dat doe ik al jaren… Druppels helpen niet echt… spoelen doe ik wel, maar helpt ook niet echt… Wil gewoon dat de chronische holte-ontstekingen overgaan en het weer net als vroeger wordt… Wat moet je nu doen en naar wie/waar moet je toegaan? Operatie proberen? Zit echt in de neus/kaakholtes… Net een kies eruit laten halen, stoppen met roken, nog even wachten en kijken of dit het misschien was?! Een second opinion bij een 2e oogarts? Of dit het wel echt is? Als dit holteproblemen er niet was, had ik ook geen blefaritis, daar ben ik van overtuigd… Wat me ook opvalt is dat deze holten in verbinding staan met darmen, herkenbaar bij anderen? Hoor graag advies! Welke stap nog meer doen? Dank jullie wel!

  • Bijholten in verbinding met darmen? Dat snap ik niet helemaal… Een second opinion lijkt me in geen geval overbodig. En stoppen met roken lijkt me de beste beslissing die je kunt nemen bij chronische holte-ontstekingen!

  • Ik ben 15 jaar geleden geopereerd aan m’n voorhoofdsholtes, het was geen pretje maar ik ben jaren van de klachten af geweest. Nu weer ruim een jaar verstopte neus, pijnlijke kiezen, branderige ogen en veel hoofdpijn. Naar de KNO-arts geweest en door de CT-scan. En nu zijn het m’n kaakholtes waar een minimale doorgang is. Ik zie wel tegen de ingreep op, maar weet ook dat ik dan weer jaren van m’n klachten af ben. Dus ga inderdaad nog eens langs een andere KNO-arts. Succes!

  • Ik ben jaren geleden twee keer geopereerd aan mijn sinussen. Ze hebben de holtes groter gemaakt voor een betere ventilatie. Het hielp voor een tijdje, maar sinds ik griep heb gehad (in februari) heb ik weer last van m’n bijholten. Elke maand opnieuw sinusitis… Spoelen met zout water, stomen, antibiotica, niets helpt nog. Ik krijg nu acupunctuur, maar dat helpt ook niet. Weet het ook niet meer…

  • Als je meer wilt weten over alternatieve oplossingen (vandaar de opmerking over darmen) zou ik je willen adviseren om met sinusitis naar een acupuncturist te gaan. Het heeft mij enorm geholpen om anders te leren kijken naar de ‘wetenschap’ en helpt je een weg te vinden waarin je zelf invloed hebt op je eigen herstel i.p.v. pillen/druppels of operaties.

  • Hallo, Ook ik wil je wat tips geven bij sinusitis. Ten eerste moet je gaan leren om met zout water te gaan spoelen. Dit houdt in dat je op 1 liter gekookt water 9 zouttabletten mengt. Probeer met je neus het nu afgekoelde lauwe water op te zuigen. Geen pretje maar er komt dan veel vuil los. Doe dit tenminste twee keer per dag. De meest belangrijke tip die ik heb is deze. Kijk eens of er in je leven veel stress, boosheid of gebrek aan vergevingsgezindheid is. Door chronische spanning raakt je immuunsysteem uit balans. Ik heb een boekje geschreven over dit onderwerp. De titel is Toen Ik Zweeg. Het beste toegewenst! Ik heb me overigens laten opereren aan de bijholten. Heel naar! Om vervolgens gewoon weer verkouden te worden met ontstekingen… Na de vergeving die ik mijn man schonk van jarenlange emotionele mishandeling, genas ik van die erge sinusitis.

  • @Paul, het schijnt dat de darmen (dikke en dunne) van groot belang zijn voor gezondheidstoestand van het lichaam , opname van allerlei stoffen uit het eten (o.a. vitaminen) maar ook weerstand tegen infecties en allergieën. Mogelijk dat ik hier binnenkort ook nog mee aan de slag ga als niets helpt tegen de allergieën die ik heb…..

  • Ja, je darmen nemen voedingsstoffen op uit voeding, dus indirect zijn ze van invloed op ieder aspect van je lichaam. Maar dat geldt voor vrijwel al je organen; immers zijn in dat opzicht ook je hersenen, hart, longen, lever, nieren, alvleesklier en schildklier van cruciaal belang voor je algehele gezondheidstoestand. Darmproblemen kunnen inderdaad leiden tot allergieën en intoleranties, maar leverproblemen, nierproblemen, longklachten, alvleesklierklachten en schildklierklachten evengoed. Dat is dan ook direct de reden dat de exacte onderliggende oorzaak van velerlei gezondheidsklachten lastig te achterhalen blijft.

  • Hallo Katrien ik herken me zo in jou verhaal ik loop ook al jaren te sukkelen met mijn ogen en bijholteontsteking veel hoofdpijn en dergelijke weet niet wat ik er verder aan doen moet, oogarts zegt ook tegen mij spoelen met lauw water.

  • Neusslijmvlies en reacties van andere slijmvliezen zoals in je longen, staan met elkaar in verbinding. Misschien bedoelt Katrien zoiets… Wat misschien ook kan is candida die niet buiten maar binnenin kan ontstaan…

  • Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding via bloedvaten, lymfevaten, zenuwbanen en bindweefsels. Ik vraag me echter nog altijd af hoe relevant de hypothetische verbinding tussen neusslijmvlies en darmslijmvlies is…

 39. Hallo, Ik heb sinds een maand of 2 af en aan last van een verkoudheid. Nu heb ik 2 weken geleden gevlogen en tijdens het landen zijn mijn oren dicht gaan zitten. Ik heb constant het gevoel dat ik onderwater zit. Als ik mijn kaken beweeg, klinkt het alsof er een elastiekje gespannen wordt. Ook heb ik al een tijd een bult in mijn nek die soms opzwelt (rechts achter in mijn nek). Nu woon ik in het buitenland en voor alles geven ze hier antibiotica, dit zou ik graag willen vermijden als dit mogelijk is. Heeft iemand dezelfde ervaring, en kan mij hier meer over vertellen?

 40. Hoi, Ik lees al die verhalen van mensen die al jaren last hebben van chronische holteontstekingen en de moed zakt mij in de schoenen. Ik heb voor zover ik weet nu voor het eerst echt last van een holteontsteking. Ben nog niet naar de huisarts geweest omdat ik overal lees dat dit toch geen zin heeft. Maar ik heb echt ondraaglijke hoofdpijn. Slik de hele dag pijnstillers maar deze werken niet of nauwelijks… Ik ben qua pijn geen aansteller en echt wel wat gewend, maar dit is niet te doen. Het gevoel is vergelijkbaar als met wanneer je voorover bukt, alleen dan continu een heel scherpe pijn. Is dat bij iedereen zo heftig? En zijn mijn holtes wel echt ontstoken of is er iets anders aan de hand?

 41. Sinds begin deze week ben ik voor de derde keer geveld door griep in slechts 5 maanden tijd. Alle klassieke symptomen zijn aanwezig: koorts, vermoeidheid, spierpijn, keelpijn, verkouden (zowel hoesten als neusverkouden). Ditmaal komt daar ook nog stekende hoofd- en oorpijn bij, evenals pijn in kaken en jukbeenderen. De eerste maal heb ik goed mijn rust genomen (week niet gewerkt), de tweede keer heb ik ondanks koorts gewoon gewerkt (niet verstandig, maar mijn leidinggevende ziet mij al aankomen met een nieuwe ziekmelding). Mijn man en jongste dochter (8 jaar) hebben ook de griep rond die tijd gehad – we steken elkaar aan. Ik zorg er altijd voor dat ik goed groente en fruit eet en bovendien slik ik daarnaast dagelijks vitamine B en C. Verder kom ik geregeld buiten en doe ik aan yoga en probeer ik minimaal 7 uren per nacht te slapen. Ik begrijp dan ook niet goed, waarom ik nu voor de derde keer aan de beurt ben. Zou het kunnen dat mijn weerstand dermate verzwakt is, dat ik nu holte-ontstekingen heb? Ik heb vooral pijn rond mijn ogen, kaken en rechts achter op mijn hoofd. Ook mijn rechteroor geeft stekende pijnprikkels. Graag advies; moet ik naar een huisarts of gewoon uitzieken?

 42. Hallo, Ik hebt sinds een aantal weken een loopneus op zich niet erg, maar nu doen mijn voor en bijholten ook zeer. Mijn klachten zijn nu hoofdpijn, loopneus, bonken bij het bukken en duizeligheid. Zijn dit symptomen van een holteontsteking ? BVD Ben

 43. Ik gebruik sinds vrijdag 6 februari 2015 flixonase 400 microgram twee keer per dag. Afgelopen maandag en vandaag (donderdag) kreeg ik ineens een flauw gevoel en misselijkheid, echt heel beroerd en ineens heel erg zweten… Nu voel ik me nog steeds beroerd, pijn in mijn linkerarm en lichte druk op mijn borst… Naast de ervaringen van maandag en vandaag, werd ik dinsdag wakker met moeë armen en benen. Direct huisarts gegaan. Neurologische testjes gedaan, hart geluisterd… Niets aan de hand. Heeft een van u dezelfde ervaringen? Vooral van het ene op het andere moment heel beroerd worden met het gevoel van OUT gaan… Hoor het graag… Dank zover…

  • Heeft de huisarts überhaupt een holte-ontsteking vastgesteld? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een (loutere) bijholte-ontsteking al deze klachten kan veroorzaken. Waarschijnlijk is er meer aan de hand. Dat je huisarts niets kan vinden, is mijns inziens geen reden om je zomaar naar huis te sturen; zeker niet als je “knock-out” gaat, uitstralende druk op de borst ervaart en zweetaanvallen krijgt. Persoonlijk zou ik terug gaan naar je huisarts of aankloppen bij een andere arts.

  • Vandewiele-Verkindere Chrsitophe

   Vier weken geleden griep gehad en nu verkouden. Heb ook soms die problemen die u beschrijft. Hou er wel rekening mee dat uw problemen naar borst toe en al kunnen voorkomen van hyperventilatie. Zeg niet nee dat kan niet want ik dacht ook niet dat dit mogelijk was.

  • Ik heb ook zo’n holteontsteking gehad! Al weken verkouden… Toen denk ik holteontsteking met veel pijn van vooral m’n kiezen.. Toen kreeg ik Flixonase en na een paar dagen werd ik daar heel misselijk van… Toen ermee gestopt.. Holteonsteking werd naar mijn idee minder… Daarna een paar nachten heel erg ziek! Vreselijk zweten en rillen van de kou! Maar helemaal geen koorts, ik snapte er niks van… En nu weer koppijn en ook m’n gezicht doet weer pijn. Ik heb bloed geprikt en heb een flinke ontsteking in m’n bloed, maar helemaal geen koorts… Ik snap er echt helemaal niks van… Ik kan antibiotica krijgen, maar weet niet of dat zinvol is omdat ik denk dat het een virus is. Omdat ik daarvoor allang verkouden was… Ik weet ook niet waar ik goed aan doe… Nog even afwachten en hopen dat m’n lijf de ontsteking zelf oplost of toch aan de antibiotica waar ik vaak nog zieker van word omdat ik er slecht tegen kan…

  • Ik neem aan dat er ontstekingswaarden/ontstekingsindicatoren/ontstekingsparameters in je bloed aanwezig waren en geen daadwerkelijke ontsteking (zoals bij een sepsis/bloedinfectie/bloedvergiftiging)… Dat er verhoogde ontstekingswaarden in je bloed gevonden zijn, duidt op een ontsteking en/of infectie. Dat je veel last hebt (gehad) van kiespijn, kan -naast een bijholteontsteking- bijvoorbeeld ook duiden op een ontstoken kieswortel c.q. kieszenuw. Antibiotica kunnen zeker raadzaam zijn, zelfs al zou de onderliggende oorzaak een virus zijn… In geval van virale infecties van holten en bijholten zwellen de slijmvliezen namelijk op, waardoor bacteriën worden opgesloten en zich gaan vermenigvuldigen. Deze bacteriën houden de infectie/ontsteking in stand… Je lichaam moet ineens een heleboel bacteriën bevechten, waardoor je immuunsysteem minder hard kan optreden tegen het virus. Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van een bacteriële infectie (al dan niet bovenop een virale infectie), dan kan antibioticum ervoor zorgen dat de pathogene bacteriën worden uitgeroeid, waardoor de slijmvliezen slinken, de irritatie/ontsteking afneemt, de boel opnieuw wordt geopend/geventileerd, de doorbloeding verbetert, en ook het virus uiteindelijk beter kan worden bevochten. Ik ben GEEN arts, maar als je al weken te kampen hebt met verkoudheidsverschijnselen/griepverschijnselen -zoals malaise, rillingen, pijn, et cetera- kan een antibioticakuur uitkomst bieden. Wel zou het handig zijn om te weten of er daadwerkelijk sprake is van een holteontsteking… Heeft de arts die antibiotica voorstelde hier geen uitsluitsel over gegeven?

 44. Ik ben sinds maandag erg duizelig en misselijk en overgeven. Nu voel ik ook dat er heel wat slijm in de holtes vastzit. Ben erg verkouden en voel gewoon achter me ogen en me voorhoofd iets zwaars zitten. Waarschijnlijk zijn dus de holtes verstopt met slijm. Het slijm loopt vanuit me neusholte de keel in. Is dat de reden waarom ik erge duizeligheid nu ervaar? Wat kan ik eraan doen?

  • Dat kan inderdaad! Ik ben ook erg draaiduizelig en gisteren naar de huisarts geweest. Veel hoofdpijn ook en algehele malaise al een tijdje. Achteraf gezien is de bijholteontsteking na een fikse griep ontstaan. De duizeligheid duurt nu al een week en ik heb nu een antibioticakuurtje en neusspray (mometason). Hopelijk is de sinusitis gauw weer over want deze holte-infectie beperkt mijn functioneren nadelig.

  • Beste Tineke, Mijn ervaring is dat een neussprays met corticosteroïden de slijmvliezen van de neusholte en neusbijholten flink kan doen slinken, waardoor de boel deels loskomt zodat antibiotica beter hun werk kunnen doen. Ik heb geen persoonlijke ervaring met Mometason (mometasonfuroaat), maar wel met Avamys (fluticasonfuroaat), evengoed een sterkwerkend glucocorticosteroïde. Binnen 10 à 20 seconden na een pufje Avamys voel ik al verlichting van de luchtwegen, waardoor de ademhaling veel soepeler verloopt en de bijholten minder drukkend aanvoelen. Hopelijk werken de corticosteroïden voor jou ook zo goed! Groeten, Paul

 45. Hallo, Ik ben vorige week ziek geweest en nog niet helemaal opgeknapt van die paar dagen. Nu heb ik deze week last gekregen van heel veel pijn bij mijn ogen, evenals oorpijn en keelpijn. Mijn neus zit ook verstopt en nu wilde ik graag weten of dit symptomen van een holte-ontsteking zouden kunnen zijn? En of je er ook andere mensen mee kan aansteken? Groetjes, Myrthe

  • Ja, dit zouden symptomen kunnen zijn van een holte-ontsteking, maar bijvoorbeeld ook van een keelontsteking. Zulke ontstekingen worden meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus. Dit soort virussen is absoluut besmettelijk. Het is overigens erg lastig om een virusinfectie te voorkomen. Tegen een landelijke griepepidemie of verkoudheidsepidemie kun je je bijna niet weren. De griep die Nederland sinds december (2015) in de greep houdt, zet nog steeds door; inmiddels duurt ‘ie al een week of 10. Hoewel deze Deze epidemie vrij mild is qua karakter, duurt ‘ie veel langer dan de gemiddelde 8 weken. Men voorspelt overigens dat de griep ook de komende weken zal blijven heersen, aldus Gé Donker – epidemioloog bij NIVEL. Mocht een griepvirus of verkoudheidsvirus een bijholte-ontsteking veroorzaken, waardoor de holten verstopt raken en er zich bacteriën in ophopen, dan zou je langs je huisarts kunnen gaan voor een antibioticakuur. In veruit de meeste gevallen van holte-onttseking volstaat echter ‘gewoon uitzieken’.

 46. Hallo, 1,5 jaar geleden neusschot correctie gehad en sinussen zijn gespoeld, dit heeft gigantisch geholpen voor het eerste half jaar. Nu zijn de symptomen wederom terug, altijd maar grieperig en verkouden, doofheid, zenuwpijnen in de kaak. Al maanden onder behandeling bij de KNO-arts, maar daar wordt ik niet wijzer van. Weer een kuur, weer andere pillen, nu mag ik geen koffie meer drinken of pittig eten, dit zou moeten helpen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word er soms moedeloos van, je voelt je nooit 100% mens.

 47. Mijn ogen zijn heel branderig, de huid onder de ogen, naast de neus is opgezwollen. Heeft dit te maken met verstopte of ontstoken holtes?

  • Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar dit lijkt me veeleer een allergische reactie.

 48. Kan een bijholteontsteking / voorhoofdsholteontsteking zich verplaatsen van links naar rechts?

  • Ja, holte-ontstekingen kunnen zich verspreiden van de ene naar de andere holte. Een hevige bacteriële en/of virale holte-infectie kan zich op den duur zelfs tot buiten de holten uitbreiden en o.a. een oorontsteking, oogontsteking of keelontsteking teweegbrengen.

 49. De oplossing voor mij was: snorkelen en duiken. Vroeger was ik ook altijd verkouden, zomer en winter, altijd liep ik te snotteren, ook wel voorhoofdsholte-ontsteking gehad, super-irritant. Totdat ik zo’n 15 jaar geleden een keer een duikclinic heb meegemaakt, je wilt niet weten wat er allemaal uit mijn holtes kwam. Ik heb na die eerste duik 2 dagen een onwerkelijk gevoel gehad. In het begin leek er geen einde te komen, aan al het snot dat er vrijkwam. Waarom? Onderwater stijgt de druk rondom je lichaam met 0,1 bar per meter die je dieper gaat. Om die druk te egaliseren met je binnendruk moet je klaren; je neus dichtknijpen en van binnen druk zetten. Op die manier komt alles geleidelijk los. Sindsdien ga ik wekelijks snorkelen in het zwembad en duik dan regelmatig naar 3 meter diepte om te klaren, alles komt dan weer los. Waarschuwing: klaren boven water kan schadelijk zijn voor je trommelvlies, niet doen! Mijn holtes en buizen in mijn hoofd zijn sindsdien zodanig schoon dat ik al kan klaren door alleen maar te slikken. Doordat alles zo schoon is vanbinnen, is de weerstand tegen verkoudheid voor mijn gevoel veel groter geworden. Voor mij heeft het duiken en het snorkelen een enorm positief bijeffect gehad; geen verkoudheid meer. Noot: denk niet dat na je eerste afdaling in het zwembad alles al is opgelost, de aanhouder wint.

 50. Vaak is allergie een oorzaak van regelmatige holteontstekingen. Ik ga dan voor een behandeling naar een bioresonantie-therapeut. Vooral suiker en zuivel zijn grote boosdoeners. Gewoon een tijdje niet eten en daarna langzaamaan weer opbouwen. ’t holteprobleem is dan gauw voorbij en weerstand stuk beter.

 51. Ik heb minstens 5 jaar last van voorhoofdsholte- en bijholteontstekingen gehad. Zelfs hoesten waardoor steeds geel slijm werd opgehoest. Ook mijn oren zaten regelmatig een beetje dicht, maar dat zal waarschijnlijk komen door te hard snuiten. Allemaal begonnen na een verkoudheid. Twee jaar geleden kleine ingreep gehad waardoor mijn neus wat ruimer moest worden. Dat heeft niet geholpen en dus ben ik drie weken geleden geopereerd waarbij mijn neusschot is rechtgezet en mijn te nauwe neus ruimer is gemaakt en alle holtes schoongespoeld. Volgens mij heeft het wel geholpen, hoewel ik ’s morgens wakker wordt met slijm in mijn neus. Dit kan ik dan met een zoutoplossing wat vloeibaarder maken. Waarschijnlijk moet het slijm in de komende weken dunner worden, tenminste dat hoop ik maar. verder ben ik wel tevreden met de ingreep van de bijholten, want overdag valt het allemaal best mee.

  • Jazeker, bij een griepinfectie of verkoudheidsinfectie is duizeligheid niet ongebruikelijk, zeker niet als het griepvirus of verkoudheidsvirus ook bepaalde holten c.q. bijholten aandoet.

 52. Goedenavond, Ik heb nu al ongeveer 4 jaar last van zware hoofdpijn (migraine). Hiervoor heb ik ook vaak smelttabletten van mijn huisarts gekregen (deze mag ik niet te vaak gebruiken). Dus zodra ik erge hoofdpijn heb (ook een misselijk gevoel) moet ik gelijk slapen, vel licht kan ik niet aanzien. Eerst dacht ik dat ik last had van mijn ogen, hiervoor ben ik ook naar de oogarts gegaan en heb lenzen genomen. Ook dit helpt niet en de hoofdpijn slaat gewoon tegen mijn hele voorhoofd en achter mijn ogen (soms beide kanten soms één kant). Naast mijn erge hoofdpijn heb ik altijd zodra het wat kouder wordt last van oorontsteking. Zodra mijn oorontsteking in de winter (standaard elk jaar) begint, krijg ik gelijk de griep te pakken en lig ik weer een in bed. Naast dit alles is mijn reukvermogen ook erg slecht en mijn ademhaling in de nacht luider dan hoe het hoort. Vieze geurtjes ruik ik niet snel (gelukkig maar) maar ook de lekkere parfum ruik ik niet snel. Nu is het zo dat dit al mijn klachten zijn waar ik al jaren mee rondloop en zat ben om steeds maar medicijnen van pillen naar neussprays te moeten gebruiken. Ik heb voordat ik mijn huisarts weer bel een goed onderzoek gedaan en kwam uit bij mijn neustussenschot (ik heb inderdaad een scheve neus, bovenin gaat m’n botje meer naar de linkerkant). Uiteraard heb ik uren voor de spiegel gestaan en een vriendin van mij gesproken die het zelfde mee heeft gemaakt en uiteindelijk geopereerd is. Nu is mijn vraag is dit een reden om mijn huisarts te bellen en vragen als hij me door kan verwijzen naar een KNO-arts? Ik ben nog jong en ben het nu meer dan zat om maar steeds hoofdpijn te hebben en ziek te zijn. Met vriendelijke groet, Hanin

 53. Hi, Ik heb sinds begin van de zomervakantie last van mijn keel en aan het eind van de zomervakantie werd geconcludeerd dat ik keelontsteking had. Ik heb in totaal 3 antibioticakuren gehad en het werd steeds wel minder, maar het ging niet weg. Daarna kwam de keelontsteking weer helemaal terug en ik heb er inmiddels ook een lichte oorontsteking bij. Vandaag kwam ik erachter dat ik ook oranje snot had. Echt heel erg veel. Ik kan bijna net zo lang door blijven snuiten als ik wil. Daarnaast heb ik erg veel slijm in mijn keel. Weet iemand wat dit is en wat ik ertegen kan doen? Het zou super zijn als je wilt reageren! xx

  • Is er sprake van dik, kleverig, oranje snot of van vloeibaar oranje vocht? Sowieso lijkt me dit een gevolg van je (chronische) holte-ontsteking. Afhankelijk van de aard en ernst van de ontsteking kan snot namelijk vermengd raken met exsudaat oftewel wondvocht. Door toedoen van de ontsteking lekt deze vloeistof vanuit het vaatstelsel in de holten. Wondvocht in het keel-neusgebied kan bestaan uit o.a. plasma, neutrofiele witte bloedcellen, fibrine/fibrinogeen (bloedstollingseiwit), slijm en dode parenchymcellen. Bij ernstige (holte)infecties is wondvocht doorgaans opvallend dik en wordt er meestal gesproken van ‘pus’ of ‘etter’. Hierin bevinden zich ook (dode) bacteriën en bacteriële toxines die snot kunnen verkleuren. De virale en/of bacteriële holte-infectie kan er al met al voor zorgen dat pus zich ophoopt in een holte/bijholte; vooral ook door bijmenging van bloed kan snot gemakkelijk oranje verkleuren. De oranje kleur van je snot wordt dan dus veroorzaakt door bloedpigmenten en ontstekingsvocht. Daarnaast kunnen maagzuur en kleurstoffen uit medicijnen of voeding nog een rol spelen. Ook een zweertje in de neus kan een rol spelen bij oranje snot, evenals een schimmelinfectie, afhankelijk van de soort schimmel. Door roken kan het snot ook oranje-achtig kleuren; doorgaans niet fel oranje, maar veeleer bruinig. De slijmvliezen van de neus en de sinussen zijn sowieso erg kwetsbaar en bloeden gemakkelijk; waarschijnlijk is er ergens in je luchtwegen een minuscuul bloedvaatje geknapt. Aals de sinussen ontstoken raken, beginnen ze namelijk nogal eens te bloeden. Het snot raakt dan vermengd met de kleurstoffen in (opgedroogd) bloed, waardoor snot oranje kleurt. In ieder geval denk ik dat er sprake is van een soort infectie (waarschijnlijk bacterieel en/of viraal).

  • Op 7 december 2016 ben ik op mijn fiets aangereden door een auto. Ik ben hard op m’n hoofd terechtgekomen, gevolg is een schedelbasisfractuur met wat bloed op m’n hersenen en een hersenschudding. Gelukkig geen blijvende schade aan mijn hersenen. Na 1,5 week begon ik immense pijn te krijgen in mijn hoofd, constante stekende pijnen, met doffe pijnen. Ik kon niet zo goed uitmaken of de shock en verdoving uitwerkte. Ik ben onder de scan geweest en bleek dus een ontsteking te hebben in mijn wiggebeensholte dichtbij mijn breuk. De ontsteking is nog steeds niet over. Constante pijn plus nog herstellen van het ongeluk en een hersenschudding zuigt de energie uit mijn lichaam. Mijn rechteroog is dikker dan normaal en mijn zicht uit mijn rechteroog is ook nog eens slechter. Ik ben bij de neuroloog geweest, deze heeft mij doorverwezen naar de KNO arts, daar heb ik aankomende maandag een afspraak mee, en ik krijg nog een CT-scan van mijn hoofd. Ik heb uit ellende een natuurarts een mail gestuurd omdat een ontsteking ergens vandaan moet komen en deze maar niet weggaat, en ik van ellende gewoon ten einde raad ben. Ik hoop hiervan te genezen. Ik heb nog nooit een ontsteking gehad in mijn wiggebeensholte, wel ooit een voorhoofdsholteontsteking 10 jaar terug. Mijn mening is dat door de breuk de bacterie of virus toegang heeft gekregen tot die holte en mij niet met rust laat. Ik hoop dat de natuurarts mij verder kan helpen. In het ziekenhuis krijg ik toch maar alleen te horen dat ik moet rusten. Moest dit even kwijt.

 54. Heb al diverse antibioticakuren gehad en ben door de scan geweest. KNO-arts heeft samen met de kaakchirurg iets gezien. Vanmiddag bij de tandarts geweest, die heeft mij antibiotica gegeven met ibuprofen. Wordt er gek van; het beheerst je leven! Weet iemand raad?

  • Hoi! Stop met zuivel en suiker eten, ga naar een Chinese arts voor acupunctuur met eventueel kruiden en eventueel een dieet. Na 6 tot 10 behandelingen ben je er meestal vanaf. Groetjes, Bea

  • Petra, Voor bijholteontsteking werkt Viola Equi van Bloem heel goed (de druppels). Of tabletjes van Cinnabaris D3 van A. Vogel. Succes!

 55. Misschien wel een vreemde vraag, maar waarom kan er geen gat in de neus/voorhoofd worden geboord zodat er medicijnen of een radioactieve stof in gespoten kan worden?

 56. Mandy van den Dolder Reageer

  Hier ook grote problemen met verkoudheid; erg vaak een ‘verstopt’ gevoel in hoofd en neus. Bij mij uit het zich het meest in problemen met mijn oren (heb ook verminderd gehoor), als ik ‘klaar’ is het geluid even helder om daarna weer op een gedempte toon terug te zakken, heel frustrerend. Heb ook al wekenlang loopoor aan beide oren. Heb aan beide oren een hoortoestel… Passen goed, heb namelijk op maat gemaakte hoorstukjes, dus dat kan het niet zijn, wel erg veel last van oorsmeer. Al vaak bij de huisarts geweest voor advies; allergietesten gedaan, komt niets uit. Verschillende neusdruppels geprobeerd; geen resultaat. Overweeg nu om een doorverwijzing naar de KNO-arts aan te vragen.

 57. Mijn echtgenote sukkelt reeds 1 jaar met blijvende hoest die veroorzaakt zou worden door de sinussen die ontstoken zijn. De arts ORL, probeerde eerst te behandelen met antibiotica en cortisone, maar dat hielp niet. Daarna operatief ingrijpen aan de sinussen. De arts raadt nu ook aan om blijvend Nasonex te gebruiken. Het hoesten blijft en regelmatig zijn de sinussen terug ontstoken. Nu bij de longspecialist, maar deze zegt dat de oorzaak bij de sinussen ligt… Er werd ook een probleem vastgesteld met het immuunsysteem en ze kreeg reeds 5 maal Privigen toegediend. Het hoesten blijft maar en wordt soms ondraaglijk. Volgende week terug naar de arts ORL…? wat kunnen we nog ondernemen om tot een volledige genezing over te gaan? Met dank, Joost

  • Ben heel benieuwd hoe het nu is. Heb zelfde bijholte klachten maar nog geen operatie gehad.

 58. Ik heb ook chronisch last van holte-ontstekingen! Werk op een kinderdagverblijf met kinderen die voortdurend verkouden zijn, er hangen zo veel bacteriën in de lucht! Als ik verkouden ben geweest, heb ik 1 week later gegarandeerd een voorhoofdsholteontsteking te pakken, nu ook weer! Al 2 weken bomvol snot! Snuiten lukt niet. Hoofdpijn, duizelig, hevige druk als ik buk… Pfff, zo vervelend! Over een paar weken is ’t in ieder geval weer weg. Heb ’t al vanaf mijn 14e en het komt steeds maar weer terug. Heb allergie voor huisstofmijt en voor pollen.

 59. Hier ook al jaren chronische sinusitis, echt balen! Telkens opnieuw klachten. FESS-operatie gehad (= bijholte-operatie)… Deze heeft me wel een poosje wat geholpen, maar de klachten komen na een aantal maanden toch weer terug, al dan niet door prikkels van een allergie of door de koude wintermaanden. Wat mij vrij goed helpt, is het spoelen met de Rhinohorn. Wat belangrijk is, is dat het water op de juiste temperatuur is en de juiste hoeveelheid zout is opgelost, anders is het niet fijn, maar juist pijnlijk. Dus daar goed op letten! Bij de Rhinohorn zit een gebruiksaanwijzing, lees die goed door! Ook geeft het gebruik van suikers veel klachten, enkel natuurlijke fruitsuikers niet… De suikers in koek en snoep geven ook sneller klachten en ontstekingen, ook dit is iets wat veel operaties kan schelen… Dus mensen: laat suikers staan; eet verder gevarieerd en gezond en wees zuinig met vlees (eet waar mogelijk enkel biologisch) en sport waar je kunt. En lees het boekje van Jason Vale: ‘Puur Sap’ (dit klinkt misschien gek, maar ook die sappen helpen goed).

 60. Hallo, Ik sukkel al jaren met sinusproblemen. De meesten van ons zijn allergisch voor stof, komt meestal niet tot uiting bij een allergietest. Belangrijk is alert reageren, als je iets voelt onmiddellijk iets met cortisone nemen, bijvoorbeeld Cirrus. Dan kan je het dikwijls op tijd onderdrukken. Dit in combinatie met Neobacitrazine-zalf. Gaandeweg overschakelen naar homeopathische middelen zoals Euphorbium neusspray en Homeovox zuigtabletten om je keel te bevochtigen. Dit voorkomt dat je begint te hoesten of hees wordt. Als het naar je luchtwegen zakt moet je onmiddellijk een hoestsiroop beginnen in te nemen, dit voorkomt dat je dikwijls antibiotica moet nemen. Als neuszalf in latere fase gebruik je Rhinovitazalf. Ter voorkoming : elke avond voor het slapengaan spoelen met zoutoplossing Physiomer Forte, belangrijk dat je de Forte neemt en Rhinovitazalf in je neus doet. Dit voorkomt uitdroging van de slijmvliezen ’s nachts. Deze zalf is gevitamineerde zalf, geen geneesmiddel, de vitaminen versterken het slijmvlies en de zalf voorkomt uitdroging, waardoor de bacteriën zich sneller kunnen vasthechten. Iedereen is anders, maar dit is voor mij redelijk effectief. Zo kan ik meestal zonder antibiotica of slechts 1 keer per jaar. Belangrijk is dit ritueel elke avond te herhalen. Een keer overslaan en je kan het zitten hebben. Ik denk dat 10 keer per dag met zoutoplossing niet goed is voor de slijmvliezen en volgens sommige dokters is al dat zout niet goed voor de bloeddruk. Gebruik het dus maximaal 2 keer per dag, bij voorkeur enkel ’s avonds voor het slapengaan, gelijktijdig met de zalf. Dus: avondritueel om te voorkomen en snel reageren als je een kleinigheid voelt. Veel succes, en als jullie ondertussen nog tips hebben voor mij, altijd welkom.

 61. Ik heb een paar jaar chronische bijholteontsteking gehad. Ben daaraan geopereerd. Na een hele tijd merkte ik pas verbetering. Mijn ervaring is dat zodra ik verkouden word, ik heel vaak moet gaan spoelen met zout water. Dit doe ik met de rhinohorn. Dit is een soort gietertje waarmee je warm zout water (er zit een maatschepje bij) in je ene neusgat moet gieten en zo loopt het water + alle slijm en troep er aan de andere kant weer uit. Dit is zeer effectief! Daarnaast regelmatig neusspray gebruiken van vogel(cinuforce) De neusspray met xylometazoline gebruik ik alleen voor het slapengaan als het echt helemaal dichtzit en niet normaal kan ademen. De huisarts raadde mij deze spray altijd af, is niet zo goed voor het neusslijmvlies(bij veelvuldig gebruik). Daarnaast helpen bepaalde supplementen zoals een probiotica samen met gla (uit borage olie) mij wel goed.

 62. Ik heb al 4 jaar poliepen, bijholteontstekingen, hoesten, ademhalingsproblemen… Ik heb 2 keer een echte operatie gehad om de bijholtes schoon te maken en meer dan 20 keer bij poli via verdoving mijn poliepen geknipt. Meer dan 2 jaar prednisolon en antibiotica flixonaze gebruikt, zonder resultaat. Verschillende malen bij allergoloog voor allergie geprikt en er komt niets uit. Ik ben vorig jaar in Iran geweest, daar heb ik bij allergoloog een test gedaan via meer dan 100 soorten prikken, resultaat: ik ben allergisch voor luchtschimmel en stof, en ik heb daarvoor immunotherapie gekregen. Ik gebruik nu geen antibiotica en prednisolon meer. Ik heb veel minder klachten dan toen. Maar de afgelopen maand heb ik meer verstopte neus. Ik krijg opeens een soort aanvallen; mijn neus gaat voor mijn gevoel van binnen dik worden en ik heb dan binnen een paar seconden echt een vreselijke verstopping, echt niet normaal. Opnieuw bij kno-arts geweest en opnieuw krijg ik hetzelfde recept aan prednisolon. Ik mag van mijn allergoloog geen prednisolon gebruiken. Wat moet ik doen? Ik heb altijd verstopte neus? Wat kan ik doen, niks helpt. Ik spoel met zoutoplossing 10 keer per dag

  • Ik lees dat je Flixonase / fluticason hebt gebruikt, een spray of ampul? Als je de ampullen niet gebruikt hebt vraag aan de huisarts Flixonase-ampul van 400mg. Dit slinkt gelijk de slijmvliezen. Ik moet ze 2x per dag gebruiken en heb er baat bij. Succes!

 63. marjan dalstra Reageer

  Goedemorgen, Bij mij is de diagnose gesteld volle neus en bijholtes, ’t is op de foto’s te zien. Nu had ik nog een vraag: ik hoest ook al heel lang heeft dit met elkaar te maken? Het is iets wat al een paar maanden duurt en maar niet over wil gaan. Ben al bij de longarts geweest en heb nu antibiotica en een neusspray. Vr.gr. Marjan Dalstra

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.