Is rode wijn nu wel of niet goed voor de gezondheid?

Rode wijnNaar de voor- en nadelen van rode wijn wordt met regelmaat wetenschappelijk onderzoek gedaan. Rode wijn is dan ook geregeld in het nieuws; de ene keer positief, de andere keer negatief. Maar wat is er nu wel waar omtrent rode wijn en wat is pertinente onzin? Lees hieronder alles wat je moet weten over de eigenschappen van rode wijn…

Rode wijn: goed voor de weerstand

In rode wijn zit tannine. Tannine is een stof die de weerstand versterkt en je dus weerbaarder maakt tegen o.a. bacteriën, virussen en schimmels. Hierdoor word je minder vatbaar voor o.a. griep, verkoudheid en ontstekingen. Consumptie van twee glazen rode wijn per dag zou voor 50% minder verkoudheid zorgen.

Betere doorbloeding dankzij rode wijn

Alcohol heeft een bloedverdunnende werking. De polyfenolen en fytochemicaliën in rode wijn verwijden de bloedvaten. Rode wijn zorgt zodoende voor een betere doorbloeding van alle organen, waaronder nieren, lever, longen en hersenen. Dit zorgt voor een beter lichamelijk en psychisch welzijn.

Rode wijn: goed voor de ogen

Rode wijn is in zekere zin goed voor de ogen. Rode wijn beschermt namelijk tegen de oogaandoening maculadegeneratie.

Preferabel voor hart- & bloedvaten

De antioxidanten in rode wijn beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ze verhogen het goede HDL-cholesterol en verlagen het ‘slechte’ LDL-cholesterol. De druivensoorten Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot werken hiervoor het beste.

Rode wijn lijkt werkzaam tegen Alzheimer

Het antioxidant resveratrol dat in rode wijn zit, gaat de ophoping van eiwitten in de hersenen tegen. Zodoende beschermt rode wijn tegen vergeetachtigheid en de Ziekte van Alzheimer.

Voor (ex-)rokers blijkt rode wijn erg fijn

Rode wijn verkleint de kans op longkanker bij rokers en ex-rokers. Rokers die dagelijks ten minste 1 glas rode wijn drinken, hebben 60% minder kans op longkanker dan rokers of ex-rokers die nooit rode wijn drinken.

Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat rode wijn de gevoelens van een gebrek aan endorfine kan onderdrukken…

Rode-wijndrinkers zijn intelligenter

Rode wijn scherpt de geest. Bij vrouwen die een halve fles rode wijn per dag drinken, functioneren de hersenen beduidend beter dan bij geheelonthouders. Rode wijn zorgt namelijk voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat maakt het cognitieve functioneren beter.

Update: inmiddels blijkt dat het stofje resveratrol in rode wijn ook nog eens werkzaam zou kunnen zijn tegen overgewicht c.q. obesitas.

Nadelen van rode wijn

Een groot aantal rode wijnen zou hoge concentraties (zware) metalen bevatten. Met name wijnen uit Hongarije, Slowakije, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk staan hierom bekend. Deze zogenaamde ionmetalen / metaalionen (koper, ijzer, zink, aluminium, nikkel, lood, chroom, arseen, mangaan, cadmium e.a.) versterken het lichamelijke oxidatieproces en zetten mogelijk aan tot kanker en de ziekte van Parkinson. Een gerelateerde beruchte stof die veelvuldig voorkomt in bepaalde wijnsoorten is sulfiet.

Meer over rooie wijn & alcohol

Hierbij nog een aantal relevante links omtrent de voor- en nadelen van rode wijn en alcohol:

Rode wijn kan gevoelens endorfinetekort onderdrukken

We weten nu allemaal wel dat één glas wijn drinken per dag gezond is. Niet dankzij de zogenaamde superieure werking van resveratrol, maar simpelweg door de bloedverdunnende werking van de alcohol die in wijn zit. Recentelijk is er echter nóg een reden ontdekt waarom je één glas alcohol per dag zou moeten drinken, namelijk ‘endorfine’…

Rode wijn & endorfine

Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat er door het drinken van een glas (en maximaal 3 glazen) alcohol per dag endorfine vrijkomt in je lichaam. Endorfine is een stofje dat ervoor zorgt dat je een plezierig gevoel krijgt. Het effect van endorfine is vergelijkbaar met dat van morfine en heroïne. Mogelijke effecten van endorfine op de hersenen zijn onder andere:

 • Een gevoel van geluk en euforie
 • Wegnemen van spanningen
 • Onderdrukt pijn (pijnstillende werking)
 • Wegenemen van bedreigende gevoelens
 • Roes-achtige toestand die ontstaat na intensieve fysieke inspanning

Een glas rode wijn per dag kan dus allerlei gelukzalige en rustgevende effecten hebben, waardoor je prettiger en minder bedrukt door het leven gaat. (bron)

Rode wijn versus endorfinetekort

Er zijn veel mensen die (onbewust) lijden aan een endorfine-tekort ofwel bèta-endorfine deficiëntie. Symptomen oftewel kenmerken van een endorfine-tekort zijn onder meer:

 • Hooggevoeligheid (hypersensitiviteit)
 • Introvert gedrag & emotionele overreactie
 • (Extreem) lage tolerantie voor stress
 • Slechte fijne motoriek
 • Zwakke weerstand
 • Weinig voldoening (gevoel van leegte)
 • Uitstelgedrag

Hoewel rode wijn een endorfine-tekort ofwel bèta-endorfine deficiëntie niet kan verhelpen, kan alcohol wel de symptomen van een endorfine-tekort helpen onderdrukken. (bron)

Pas op: overdosering werkt averechts!

Als je je na twee of drie glazen rode wijn nog steeds niet gelukzaliger voelt, dan is het wel belangrijk om te stoppen. Na enkele glazen alcoholhoudende drank neemt het verdovende gevoel van alcohol namelijk de overhand en is het effect van endorfine te totaal verwaarloosbaar. Pas dus op, want voor je het weet drink je meer dan je lief is, met alle negatieve gevolgen van dien!

Positieve gevoelens worden deels veroorzaakt door het vrijkomen van endorfine. Opium (morfine e.a.) en heroïne werken op dezelfde receptoren in als endorfine. Het is overigens niet per se nodig om rode wijn te drinken. De smaak-ervaring die wordt veroorzaakt door o.a. vetten, suikers, chocolade en chilipepers produceert eveneens endorfine in het lichaam! Hetzelfde geldt overigens voor acupunctuur en zelfverminking. :(

Overigens kan rode wijn wel weer zorgen voor een verhoogde kans op alcoholisme, verhoogde bloeddruk, zwaarlijvigheid, beroerte, borstkanker, ongevallen en zelfmoord (bron), dus of het drinken van rode wijn écht een oplossing is weet ik niet. 

Tot slot

Hoe dan ook: alle bovengenoemde voordelen worden tenietgedaan als je meer dan enkele glazen per dag nuttigt. Bovenmatig alcoholgebruik verzwakt namelijk het zenuwstelsel en kan leiden tot o.a. alcoholvergiftiging, leveraandoeningen, verscheidene vormen van kanker, lichamelijk letsel, depressie en alcoholverslaving. Kortom: de goede eigenschappen van rode wijn zijn uitsluitend werkzaam als je met mate drinkt.

Drink jij weleens rooie wijn? En wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van een rood wijntje? Deel jouw opvattingen en bevindingen omtrent rode wijn in een reactie hieronder!

9 reacties op “Is rode wijn nu wel of niet goed voor de gezondheid?

 1. Petra ·

  Als ik rode wijn drink dan heb ik last van mijn gewrichten en opvliegers.

  Reageer
 2. Maria ·

  Kortgeleden de biologische wijn van COOP ontdekt: prima smaak in literfles.
  Ik betwijfel of veel drinken of uit gewoonte drinken gezond is, maar af en toe rode wijn is prima. De biologische wijn van Aldi drinken wij al jaren áls we drinken. Ik heb twijfels over het biologische karakter voor nog geen vier gulden per fles, maar deze wordt zelfs in wijnonderzoeken genoemd.

  Reageer
 3. Leendert Egberts ·

  Ik ben 81 jaar oud, ik drink iedere dag 1 liter rode wijn, merk Mont Clair. Ik voel mij super, waarom zou ik niet drinken, ik drink al 60 jaar rode wijn en heb bloeddruk 120/80 suikergehalte 6 ben volgens de dokter in goede conditie. Groetjes, Leen Egberts

  Reageer
 4. Albert ·

  Als dan de alcohol het praktiisch enige bestanddeel is dat nadelige invloed uitoefend, dan moet een alcoholvrije rode wijn eigenlijk goed zijn?!?

  Reageer
  • Paul ·

   Naast alcohol / ethanol kunnen dus ook de sulfieten en tannines in rode wijn nog roet in het eten gooien. Op sulfieten wordt door veel mensen allergisch, intolerant of overgevoelig gereageerd, met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg… En tannines kunnen onder andere de ijzeropname verhinderen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Dan kun je inderdaad alcoholvrije en sulfietvrije wijn drinken met een relatief laag tanninegehalte, maar dan drink je eigenlijk een soort van gematigd vergist druivensapje. ;) Druivensap bevat beduidend minder alcohol dan wijn, maar veel meer suiker, wat ook weer zijn nadelen heeft…

 5. Scepticus ·

  Grappig dat jullie precies het tegenovergestelde beweren in een artikel van een jaar eerder, met name over resveratrol…

  Reageer
  • Rode Wijn Is Fijn ·

   Ik ben het niet helemaal met je eens. In dit artikel wordt het voordeel van resveratrol benoemd, en in het andere artikel wordt benadrukt dat het theoretisch weliswaar een hele gezonde stof is, maar dat het niet de moeite waard is om aparte capsules of andere (dieet)producten met resveratrol te kopen. Dit artikel is denk ik wat positiever, omdat het drinken van een paar glazen rode wijn per dag zorgt voor meer genot dan alleen de theoretische gezondheidsvoordelen voor het lichaam.

 6. M.N. de Boer-Brandt ·

  Hoelang duurt de bloedverdunnende werking van alcohol? Is 1 glas per dag schadelijk voor mensen die bloedverdunners gebruiken?

  Reageer
  • Paul ·

   Het St. Anna Ziekenhuis schrijft hierover als volgt:’Als jouw specialist of huisarts geen bezwaar heeft, kan een matige hoeveelheid alcohol (1 tot 2 glazen per dag) in combinatie met Acenocoumarol of Fenprocoumon genuttigd worden.’ (bron) Hartziekte.be beweert het volgende: ‘Bij normale hoeveelheden alcohol (1 tot 2 glazen wijn of bier per dag) is er geen effect op de antistolling. Indien u echter een overmatige hoeveelheid drinkt of indien u een voorafbestaande leverziekte hebt, kan alcohol het effect van bloedverdunners versterken.’ (bron) Voor uitsluitsel kun je maar beter je huisarts of specialist raadplegen. Groeten, Paul

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.