5 redenen waarom jouw dokter een hekel aan je kan krijgen

Health · Door Ilse

Er zijn natuurlijk heel veel redenen om een bezoek aan de dokter uit of af te stellen. Ik heb persoonlijk een hekel aan het lange wachten in de wachtkamer, en aan het feit dat je regelmatig de assistent(e) langer spreekt dan de dokter zelf. Als je eindelijk de dokter spreekt dan komt het ook nog vaak voor dat je binnen twee minuten weer buiten staat met een recept voor een medicijn.

Maar ook dokters hebben het niet altijd makkelijk. In dit artikel vind je 5 redenen waarom jouw dokter een hekel aan je kan krijgen. Dus bekijk het eens van de andere kant:

1. Patiënten die liegen over hun levensstijl

Soms (of vaak) doen we dingen waar we niet trots op zijn, en die we vaak niet willen delen met anderen. We drinken, roken, gebruiken drugs, sporten zelden tot nooit en zo kan ik nog wel even door gaan. Het erge is dat velen van ons daarover ook liegen tegen de de dokter. Maar een dokter ziet meer dan we denken, en weet dus ook gelijk of je liegt over je levensstijl. Niet doen dus!

2. Patiënten die het advies van de dokter niet opvolgen

Als een dokter medicijnen voorschrijft, therapie aanraadt, of jou vertelt dat jij je leven moet beteren, maar we doen het vervolgens niet, dan is dat niet alleen beledigend voor de dokter, maar je neemt ook je eigen gezondheid niet serieus. Kom je daarna vrolijk weer bij de dokter omdat de klachten niet verdwenen zijn, of erger zijn geworden, dan is het toch logisch dat jouw dokter geïrriteerd raakt?

3. Patiënten die liever pillen slikken of een operatie ondergaan, dan dat ze de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen welzijn

Obesitas, hoge bloeddruk, en chronische pijn zijn slechts enkele van de vele ziekten en aandoeningen die te maken hebben met slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging. Je kunt begrijpen dat doktoren af en toe wel eens genoeg hebben van mensen die weigeren om hun levensstijl aan te passen, maar wel verwachten dat de dokter wel medicijnen kan voorschrijven of door kan verwijzen voor een operatie die de klachten wegnemen.

4. Patiënten die perse bepaalde medicijnen willen omdat ze deze gezien hebben op TV of op internet

Huisartsen en doktoren in het algemeen houden van mensen die interesse tonen in hun eigen gezondheid, maar het eisen van bepaalde medicijnen kan voor een dokter erg irritant zijn. Doktoren weten doorgaans veel beter welke alternatieven er zijn en of deze beter zijn voor jouw gezondheid. Een dokter zit er niet alleen om medicijnen voor te schrijven, maar ook voor advies!

5. Patiënten die meer vertrouwen hebben in internet, vrienden en familie voor hun gezondheidszorg

Dr. Google en tante Annie kunnen jou er wellicht makkelijk van overtuigen dat je denkt dat je die ziekte of aandoening hebt, maar dat betekent nog niet dat het ook daadwerkelijk zo is. Jouw dokter kan in de meeste gevallen een veel betere diagnose stellen, dus respecteer dat.