Een pijnlijk stuitje ofwel pijnlijk staartbeen kan variëren van een onbehaaglijk gevoel tot een vlammende, onverdraaglijke pijn. De stuitpijn speelt meestal op bij het zitten en verschuiven van je achterste. Hieronder bespreken we de 5 belangrijkste oorzaken en de bijbehorende behandelingen van een pijnlijk stuitje…

1. Gebroken stuitje kan enorme pijn veroorzaken

Een pijnlijk stuitje kan ontstaan doordat je staartbeen inscheurt of afbreekt. Een gebroken stuitje ofwel staartbeenfractuur ontstaat meestal na een harde valpartij, rechtstreeks op het achterwerk. Dit gebeurt vaak bij fietsen, paardrijden en schaatsen. Een of meerdere staartwerveltjes kunnen dan losraken van het heiligbeen. Een gebroken of ingescheurd stuitje kan meestal worden gezien op een röntgenfoto.

Een gebroken stuitje kan een onverdraaglijke, vlammende pijn veroorzaken waar je bijna van flauwvalt. Vooral als je op een gebroken stuitje gaat zitten, is de pijn niet te verdragen. Bij een gebroken stuitje worden dan ook meestal zware pijnstillers voorgeschreven. Meestal geneest een gebroken stuitje vanzelf, maar dit kan vele maanden duren. Als het stuitje niet vanzelf geneest, dienen de afgebroken staartwerveltjes operatief te worden verwijderd.

Tip: Je moet met een gebroken stuitje erg goed oppassen. Als de breuk namelijk schuin –te ver naar binnen of buiten– vastgroeit, kun je er niet of nauwelijks meer op zitten. Je stuitje dient dan opnieuw te worden gebroken.

2. Gekneusd stuitje kan hevige stuitpijn teweegbrengen

De oorzaak van een pijnlijk stuitje is vaak een kneuzing. Een kneuzing ontstaat –net als een breuk– meestal door een harde val op het achterwerk; bijvoorbeeld een typische achterwaartse val van de trap of uitglijder over ijs of sneeuw. Ook als iemand je hard (of ongelukkig) tegen je billen schopt, kan je stuitje kneuzen. Een kneuzing van het stuitje wordt meestal gekenmerkt door blauwe plekken en bloeduitstortingen op het achterwerk, maar dat hoeft niet per se.

Een gekneusd stuitje geeft een matig tot hevig beurs en pijnlijk gevoel. Meestal is paracetamol voldoende om de stuitpijn te onderdrukken. Een kneuzing van het stuitje geneest vanzelf; dit duurt doorgaans 2 tot 6 weken. De genezingsduur van de kneuzing kan worden verkort door je stuitje zo veel mogelijk rust te gunnen.

Tip: Een kussen met een gat erin (stuitkussen, donut-kussen, zit-ring, zwemband of ergonomisch zitkussen) kan je stuitje helpen ontzien.

3. Ontstoken stuitje kan pijn aan het staartbeen tot gevolg hebben

In veruit de meeste gevallen komt een pijnlijk stuitje door irritatie of ontsteking van het botvlies, beenvlies ofwel periost rond je staartbeen. In dat geval is het dus niet het stuitje zelf dat pijn doet, maar het vlies dat het staartbeen beschermt. Je stuitje is dan niet gebroken of gekneusd, maar geïrriteerd door druk, impact, beweging of overbelasting. Een botvliesontsteking bij het stuitje wordt gekenmerkt door een venijnige, zeurende of branderige pijn.

Een botvliesontsteking van het stuitje geneest doorgaans vanzelf. Het vervelende is echter dat je door de pijn continu op en neer wiebelt en wipt, waardoor de ontsteking en/of irritatie doorgaans alleen maar erger wordt. Bij een hevig geïrriteerd of ontstoken stuitje schrijft een arts dan ook ontstekingsremmer en/of steroïden voor. In zeldzame gevallen is een ontstoken stuitje het gevolg van een bacteriële infectie of reumatische aandoening; in dat geval is alternatieve behandeling nodig.

Tip: Beenvlies ofwel periost bevat erg veel zenuwen, waardoor het ontzettend pijngevoelig is. Als je stuitje erg –maar niet onverdraaglijk– pijnlijk is, dan is een ontstoken beenvlies waarschijnlijk. Een ontstoken stuitje moet zo min mogelijk worden belast en veelvuldig worden gekoeld, anders kan de botvliesontsteking en stuitpijn chronisch worden.

4. Gezwel of bult nabij je stuitje kan pijn veroorzaken

Als een pijnlijk stuitje veroorzaakt wordt door een cyste, fistel, abces of gezwel, dan is een specifieke behandeling nodig. Het voordeel van stuitpijn door een gezwel, is dat je de oorzaak meestal aan de buitenkant kunt zien en voelen. Een fistel ziet eruit als een grote, ontstoken puist; een onderhuidse cyste (zonder etter) of abces (met etter) is vaak als een bult aan het huidoppervlak zichtbaar en voelt warm aan.

Zwellingen rond een pijnlijk stuitje kunnen ook ontstaan door een ingegroeid haartje in de bilnaad met een ontstoken haarzakje… Of door irritatie door een string. Bij een bacterieel geïnfecteerd gezwel is vaak sprake van koorts en kloppende en snerpende pijn. Een abces, cyste of fistel bij de stuit dient operatief te worden verwijderd en goed te worden ontsmet. In zeer zeldzame gevallen is een gezwel bij het stuitje een tumor (kanker).

Tip: Loop niet te lang door met een bacteriële infectie (abces of fistel); op den duur dient het gezwel toch te worden opengemaakt en ontsmet. Hoe langer de bacteriën blijven zitten, des te vaker ze zich vermenigvuldigen en des te pijnlijker je stuitje wordt.

5. Pijnlijk stuitje door gewrichtsklachten

Een pijnlijk stuitje kan worden veroorzaakt door de gewrichten (spieren, pezen & banden) in je bekken/pelvis. Je bekken bestaan uit je linker- en rechter heupbeen, je heiligbeen en je staartbeen. Je stuitje vormt het uiterste puntje van je heiligbeen. Je heiligbeen en stuitje hangen als het ware tussen je heupbeenderen in, en zijn vastgebonden met spieren, pezen en banden. Je stuitje kan zodoende pijn doen als je:

 • Heiligbeengewrichten (SI-gewrichten) ontstoken of geblokkeerd zijn
 • Een beknelde zenuw in een sacro-iliacaal gewricht hebt
 • Bekken scheef staan…
 • … Waardoor ook je rugwervels krom gaan staan
 • Bekkenbodemspieren zwak zijn
 • Bekkengordel slecht functioneert
 • Heupbeenderen versleten zijn
 • Lijdt aan bekkeninstabiliteit
 • Overmatige spierspanningen in je pelvis hebt
 • Lijdt aan Bechterew (vorm van ontstekingsreuma)
 • Last hebt van Artritis Psoriatica (AP)
 • Piriformis Syndroom (PS): pijnklachten door een verstijfde, gezwollen, verharde of verkorte “diepe bilspier” die op de onderliggende “grote beenzenuw” drukt
 • Et cetera

Je kunt een pijnlijk stuitje dan ook voorkomen met behulp van allerlei behandelingswijzen en therapieën. Hierbij valt te denken aan: chiropraxie, orthopedie, osteopathie, orthomanuele therapie, bekkenbodemtraining (Kegel-oefeningen), pilates en zwemmen.

Tip: Stuitpijn kan soms ook worden verholpen door het aanpassen van je sta- of zithouding – Probeer zo veel mogelijk een rechte houding aan te nemen.

6. Scheefstaand stuitje of verdraaid staartbeentje

Het stuitje oftewel staartbeentje (‘os coccygis’) kan verschuiven of verdraaien. Dit fenomeen treedt doorgaans op zonder voorafgaand trauma en staat ook wel bekend als een scheefstaand, verdraaid of verschoven stuitje. Een scheefstaande stuit is veelal het gevolg van aangeboren hyperflexibiliteit, een verkeerde zithouding, een foutief fietszadel, een heftige bevalling, veelvuldig paardrijden, mountainbiken, wielrennen, spinnen of andersoortige overbelasting van het staartbeen. Als het stuitje scheef of gedraaid is gaan staan door overmatige druk, dan kan het bekken deze scheefstand gaan compenseren waardoor ook hierin een standsafwijking optreedt. Een scheefstaand of verdraaid stuitje wordt voornamelijk gekenmerkt door intense scherpe pijn in het stuitje bij verzitten en opstaan.

Oplossingen bij een pijnlijk stuitje

Een pijnlijk stuitje heelt doorgaans zeer slecht en keert vaak weer terug. Veel mensen brengen hun dag namelijk grotendeels zittend en fietsend door, waardoor zij hun stuitje continu belasten. Enkele algemene tips om een pijnlijk stuitje te ontzien en ontlasten zijn dan ook:

1. Zitkussen met gat erin om stuit te ontzien

Gebruik altijd een stuitkussen, donut-kussen, zit-ring, zwemband of ergonomisch zitkussen als je gaat zitten met pijn hebt aan je stuitje. Waarschijnlijk ben je met pijn in je stuitje het beste af met een orthopedisch zitkussen, maar deze medische wigkussens zijn doorgaans wel aan de prijzige kant. Een ringvormig kussen ontziet je volledige staartbeen en helpt zodoende om het herstel van een pijnlijk stuitje te bespoedigen. Een dergelijk zitvlak heeft namelijk een gat in het midden waardoor je stuitje volledig wordt ontlast en optimaal kan herstellen. Er zijn in beginsel twee typen stuitkussens die geschikt zijn bij stuitpijn, namelijk:

 • De “zitring” oftewel “donutkussen”
 • Het “wigkussen” (maar dan wel met een inham aan de achterkant)

Een zitring is eigenlijk niets meer dan een –al dan niet opblaasbaar– “zwembandje” van rubber of foam. Een wigkussen is een kunststof mat met een uitsparing aan de achterkant die van voor naar achter in een hoek van +/- 15 graden naar boven taps toeloopt. Naast een aangepast kussen, kan overigens ook een kniestoel uitkomst bieden bij stuitpijn.

Stuitkussens-pijn-stuitje

Let op: Commerciële bedrijven die dit soort speciale stuitbeenkussens verkopen, geven ze doorgaans flitsende namen, zoals ‘Amazing Coccyx Pillow’, ‘McKenzie’, ‘Sciatica Relief Seat’, ‘RelaxoBak’ en ‘Orthocor’. Betaal echter niet te veel voor zulke kussens, want uiteindelijk zijn het gewoon lappen kunststof met een gat erin.

2. Fietszadels bij pijn in stuit

Bij algemene zadelpijn zijn er verschillende soorten speciale zadels die uitkomst kunnen bieden. Zo zijn er extra brede fietszadels (zoals de MoonSaddle en de Comfort Saddle met RQ8 Systeem) , zadels zonder neus, dus met een uitsparing aan de voorkant (vooral handig bij overmatige druk op het extreem gevoelige pirineum) en fietszadels met uitsparingen aan de achterkant, ter hoogte van het stuitje. Dit laatste type zadel is ideaal in geval van pijn in je stuit c.q. coccygodynie. Deze fietszadels zijn voorzien van een gat, gleuf of uitsparing, waardoor je stuit altijd in het luchtledige hangt of in ieder geval wordt ontzien.

Heb jij zadelpijn door stuitklachten? Soms kan een fietszadel vervaardigd uit ISM-gel of ISM-schuim al een stukje verlichting brengen. Daarnaast zijn er zadels zoals die van het merk Adamo, met allerhande uitsparingen, maar deze zijn eigenlijk bedoeld voor (al dan niet professionele) racefietsen en zodoende behoorlijk prijzig. Voorbeelden van Adamo-zadels met een gleuf die de stuit ontlast zijn de ‘Century’, ‘Peak’, ‘Racing II’ en ‘Road’. Vergelijkbare zadels zijn de RLt en R2 van het merk RIDO en de ‘Anatomic Relief Saddles’ van het merk Planet Bike, waaronder de A.R.S. Classic. Ook de ISM zadels ‘Sport’ en ‘Touring’ zijn speciaal ontwikkeld voor coccygodynie (pijn in stuitje); ze lijken een beetje op een zitring.

Fietszadels-pijn-stuitje

Het “Easy Seat” zadel is volgens velen het optimale en meest geavanceerde fietszadel dat je stuit ontziet. Dit fietszadel bestaat namelijk uit 2 losse “schalen”, waarop je beide billen rusten. De stand van de schalen en de afstand tussen elk van de schalen is verstelbaar, waardoor je de EasySeat kunt inrichten naargelang jouw individuele stuitklachten. Producent SQlab maakt onderscheid tussen de “gewone” EasySeat, de Easy Seat II en de ES Active voor sportfietsers.

Google eens op de hierboven genoemde zadeltypes en wellicht vind je het ideale zadel voor jouw stuitklachten…

3. Aangepast matras voor stuitklachten

Veel mensen met chronische stuitpijn kunnen moeilijk slapen doordat ze geen prettige lighouding kunnen vinden. Voor hen kan een speciaal matras, gemaakt van traagschuim uitkomst bieden. Dit beddengoed staat ook wel bekend als Anti Decubitus matras oftewel AD-matras en is eigenlijk bedoeld ter voorkoming van doorligplekken. Het is overigens wel noodzakelijk om ter hoogte van het stuitje een gat in het traagschuim te verwezenlijken, zodat het staartbeen en de stuit worden ontzien.

Sommige matrassen beschikken van nature over een uitsparing ter hoogte van de stuit, maar deze zijn (helaas) behoorlijk zeldzaam. Traagschuimmatrassen binnen de particuliere markt, zoals van het merk TEMPUR, zijn doorgaans niet met uitsparing verkrijgbaar, maar in de medische wereld (ziekenhuizen e.a.) zie je ze wel. Zo zijn vele mensen met stuitklachten in het verleden geholpen dankzij een medisch Decupre-1000 of Decupre-2000 matras, voorzien van een uitsparing. Hiermee kan de druk op de stuit immers volledig worden weggenomen.

4. Medicijnen tegen stuitpijn

Pijnstillers, ontstekingsremmers & steroïden kunnen een pijnlijk stuitje verlichten of zelfs genezen. Steroïden komen echter zelden bij de daadwerkelijke ontsteking terecht, waardoor ze veel van hun effectiviteit verliezen.

5. Osteopathie om pijn in je stuitje te genezen

Als afgebroken staartwervels verschoven zijn, dan kan een osteopaat het stuitje soms rechtzetten zonder operatie (uitwendig of via de endeldarm). In veruit de meeste gevallen verdwijnt de pijn in het stuitje volledig.

6. ‘Uitwendige correctie os coccygis’ volgens Meine Veldman

In bepaalde gevallen van een standsafwijking van het staartbeentje kan het stuitje via uitwendige handelingen worden rechtgezet c.q. teruggezet naar diens oorspronkelijke positie door een manueel of orthomanueel therapeut middels uitwendige stuitcorrectie. Een dergelijk behandelaar is eveneens de aangewezen persoon om scheefstand van de stuit te constateren dan wel uitsluiten.

Uitwendige standscorrectie oftewel repositie van een verschoven c.q. scheefstaand stuitje werd ontwikkeld door de Nederlandse orthopedisch manueel therapeut (OMT) Meine Veldman die praktijk houdt in Bilthoven. Hij noemt zijn revolutionaire behandelwijze ‘uitwendige correctie os coccygis’. Het gaat om een relatief eenvoudige en pijnloze behandeling van een scheefstaand of verdraaid stuitje. De stuitpatiënt bolt diens rug zonder weerstand te bieden, waarna de orthopedisch manueel therapeut verscheidene roterende bewegingen maakt. (bron)

Veldman traint andere OMT’s om deze uitwendige stuittherapie eigen te maken, waardoor je voor ‘uitwendige correctie os coccygis’ op steeds meer plekken terechtkunt. Aangezien het hier om reguliere manuele therapie gaat, wordt deze behandeling normaliter gedekt en vergoed door een aanvullende zorgverzekering.

7. Operatie om pijn in het stuitje te verhelpen

Als niks helpt, dan kan een orthopeed eventuele afgebroken staartwervels operatief verwijderen (coccygectomie). Let wel: de klachten blijven in 60 tot 80% van de gevallen gelijk; de pijn wordt in zeldzame gevallen zelfs erger.

Tot slot

Al met al zijn er veel mogelijke oorzaken van chronische pijn in je stuitje en aanverwante stuitklachten. In veel gevallen blijft de oorzaak van stuitpijn onbekend en wordt er dus ook geen passende c.q. blijvende oplossing gevonden. De stuitpijn keert regelmatig terug of schiet er na lange tijd weer terug in. Aangepaste zitkussens, fietszadels en matrassen kunnen je leven in zulke gevallen ietwat vergemakkelijken.

Heb jij ervaring met pijn in je stuitje? Laat hieronder jouw verhaal met betrekking tot stuitpijn achter!

332 Reacties

 1. CubaanseVriendin Reageer

  Mijn vriendin is in Cuba op haar stuitje gevallen. En de arts in Cuba heeft haar Peroxicam voorgeschreven een medicijn wat ze in Cuba niet hebben. Zij is nu in Nederland. Maar ik weet niet hoe ik haar nu het beste hier kan helpen.

 2. Ris! Hierbij een vraag: Ik heb mijn stuit gebroken gehad, wanneer is onbekend, deze zit vastgegroeid in de verkeerde stand, is hoog gebroken geweest en zit naar binnen vast gegroeid. Dit geeft mij veel pijn en problemen! Ik ben dus op zoek naar een arts die mij wel wil opereren! Hierbij schrijf ik jullie mijn verhaal, ik heb mijn hele leven al veel pijn, dit komt door de dingen die ik al van jongs af aan heb, mijn Hyper mobiel zijn en daarbij de fibromyalgie, een reuma vorm. Nu heb ik al vele jaren veel pijn met ’t zitten, het maak niet uit waarop, stoel, fiets of auto, zelfs met het liggen op bed, ook al lig ik op mijn zij, ook voel ik het als ik sta. Op mijn buik slapen lukt mij niet meer i.v.m. met de beperking van mijn nek n.a.v. van de ongelukken. Ik heb nl 3 auto ongelukken gehad (’88, ’89 en ’92) dit heeft ook grote gevolgen gehad en heb hier door ook nog steeds mijn beperkingen. Hierbij ben ik ook nog eens al vele keren gevallen, over onze hond, lopend met iets in mijn handen en ook meerder keren met de fiets opzij gevallen en zo ook nog op/van de trap naar beneden op mijn bips dit in ’81 tijdens een zwangerschap, zelfs 2x, ook nu weer met iets in mijn handen! Ik heb 3 kinderen gekregen in ’79, ’81 en ’83. Heb al allerlei therapieën gehad / gedaan zoals oefeningen: fysio / manuele/ Mensendieck / Cesar… Ik heb ook nog geoefend in extra verwarmd water, eerst met een fysiotherapeut erbij en later zelf in het zwembad. Als ik dit op mijn pijn geleide deed ging dit aardig. Ik ben op aanraden gaan oefenen op manuele basis in een sportgelegenheid gedaan, wat overigens veel te zwaar was voor mijn algehele situatie, hierbij heb ik veel meer pijn gekregen bij 1 van de te gebruiken toestellen, dit was zo heftig dat ik op een gegeven moment echt met de rollator moest lopen. Hierna de ellende begonnen met steeds meer achteruitgang. Heb van de huisarts en andere artsen ook vele pijnmedicatie in de vorm van tabletten of caps geprobeerd met geen goed succes omdat mijn maag dit niet accepteerde (verpest door veel te zware middelen) hierbij over gegaan op pijnbestrijding in het ziekenhuis. Tijdens 1 van deze behandelingen kreeg ik van de arts de mededeling dat ze tijdens het doorlichten (om te zien of de naald op de juiste plek zou zijn) zag dat mijn stuit heel raar staat, ze vroeg mij of ik weleens gevallen was met het skiën, nou ik ben genoeg x gevallen met schaatsen enz. Ik zei ik ben genoeg gevallen maar ik vind het wel gek dat u mij nu verteld wat er is en ik dit bericht niet van mijn huisarts of orthopedische arts gehoord had. Bij deze artsen kreeg ik de indruk dat het probleem dus tussen mijn oren zat. Ik ben met dit bericht naar de huisarts en orthopedische arts terug geweest, in het ziekenhuis was tot aan de stuit alles nagekeken met foto en MRI. Nu blijkt dus dat mijn stuit ooit gebroken is geweest, op hoog punt, deze dus vastgegroeid zit naar binnen toe! De orthomanueel arts heeft mij laten weten dit dus niet meer te willen opereren, i.v.m. met dat dit nogal gevolgen zou kunnen hebben, hij zou alleen opereren als de stuit nog stuk was. Het komt er op neer van je zal er mee moeten leren leven! Dit is met mijn nu 63 jaar leeftijd steeds moeilijker aan het worden. Ik zie er goed uit, ik ben geen pieper, dit heeft ook helemaal geen zin! Toch ik merk dat ik mij steeds meer terug gaat trekken omdat ik er meer last van mijn stuit heb en ondervind omdat er mensen zijn die soms van die rare opmerkingen maken i.p.v. dat men zou vragen waarom ik bv mijn inklapbare stoel meebrengt en nodige aangepaste kussens. Soms moet ik ook gewoon even een poosje gaan staan omdat ik het zitten niet vol hou, ook dan weer die opmerkingen, voor hun misschien grappig bedoeld, maar ik merk dat ik hier steeds minder goed tegen kan. Het heeft ook veel impact op mijn relatie! Het heeft ook veel impact om mijn eigen leven als niet buitenshuis werkende vrouw nog niet eens je eigen huis netjes bij kunnen houden zonder hulp van…! Fietsen kan ik hierdoor ook niet meer, wat ik ook heel jammer vind, vooral in de zomer, we kunnen er nooit meer op deze manier op uit en van genieten. Ik kan geen grote afstanden meer lopen. Op vakantie gaan is er ook niet meer bij. Gaan we een x een verre rit maken (alleen in Nederland) met de auto dan moeten we een aantal x stoppen om even eruit te gaan om even te lopen. Nou zoals je heb kunnen lezen is er genoeg gebeurd in mijn leven met de nodige gevolgen. Op een gegeven moment kreeg ik van de pijnbestrijdingsarts te horen dat verder behandelen wat haar betreft niet meer verantwoord is, om niet nog meer andere problemen te gaan krijgen. Ik heb toen van haar een andere vorm van pijnbestrijding gekregen pleister met medicatie morfine-achtig middel dit i.v.m. met de gevoelige maag. De sterkte van deze medicatie is inmiddels ook al opgevoerd, helaas heb ik hier ook de nodige bijwerkingen van en durf ik zelf niet verder met het verhogen want ik wil nog wel met de auto veilig ergens kunnen komen, zoals bij de fysio enz. Ik kom al 25 jaar bij een chiropractor. Zoals je heb kunnen lezen heb ik al heel wat artsen gezien en van alles geprobeerd, ga al enige jaren 2x in de week naar de fysio om te laten behandelen, hierbij ga ik ook nog naar de chiropractor en naar een magnetiseur. Maar ik zou zo graag van het zit-stuit-probleem af willen, indien dit natuurlijk echt kan. Wie heeft een soortgelijk verhaal? Ik bedoel hiermee het stuitverhaal? Wie kan mij een arts aanraden die ervaring heeft met een operatie aan de stuit die gebroken is geweest en dat de boel vastgegroeid zit in een verkeerde stand wat zoveel problemen geeft? Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop dat ik een reactie gaat krijgen.

  • Tamara emmerik

   Hallo, Ik ben afgelopen maand geopereerd aan mijn pijnlijke stuitje.. Ik ben een 30 jarige vrouw en liep al 7 jaar met onwijs veel pijn. Sociale leven jaar de knopen, niet werken , niet kunnen fietsen en auto rijden en altijd het zitkussen overal mee naar toe slepen. Veel artsen gezien en velen konden niks zien of niks betekenen. Uiteindelijk na een zoveelste mri scan zagen ze dar het stuitje onwijs scheef stond en gebroken was geweest. Geen een arts in Nederland wilde eraan opereren. Achteraf bleek dat Nederland deze operatie in Nederland als sinds 2014 niet vergoed. Ik ben uiteindelijk naar België gegaan, uza Antwerpen, (Dr Michielsen) en zij wilden wel opereren, aangezien ik al het andere al vaak had gehad; veel injecties erin, fysio, enorm veel pijnbestrijding met zware pijnstillers en pleisters, revalidatie traject enz. Bij het aanvragen bij de zorgverzekering of ze het wilden of ze het wilden vergoeden werd het eerst afgewezen, omdat het sinds 2014 helemaal niet meer vergoed wordt. Ik heb toen bezwaar aangetekend en allerlei medische papieren en een attest van de arts dat her noodzakelijk was en daarna hebben ze het herzien. Het is dus wel nog mogelijk om het vergoed te krijgen als ze een beetje mee willen werken. Mocht het niet lukken, de operatie in België is stukken minder duur, dit kostte voor 5 dagen rond de 3600 euro. Dat ben je in Nederland al kwijt aan een paar overnachtingen in het ziekenhuis. Ik heb 5 dagen in het ziekenhuis gelegen , 4 nachten. Ze willen graag de eerste dagen de wond zelf in de gaten houden gezien de plek van de wond. Het is een pijnlijke operatie! Ik zou er misschien nog wel een keer voor kiezen als ik hetzelfde had aangezien niks anders helpt, maar onderschat de pijn niet. Ik kan nog niks zeggen over het herstel en hoe lang dat gaat duren. Er is helaas ook weinig over te vinden. Ervaringen wijzen uit dat velen maanden erna nog veel pijn hebben en dar het daarna pas de goede kant op gaat.. we gaan het zien! Het is geen lichte operatie maar laten we hopen dat het niet voor niks is geweest en dat het anderen ook nog kan helpen. Het slagingspercentage wisselt, daar zijn weinig statistieken over. De ene is na maanden herstel pijnvrij en bij de ander heeft het weinig geholpen. Vandaag dat het niet echt evidence based is zeggen zorgverzekeraars, terwijl merendeel wel positief is en pijnvrij. Laten we van het goede uitgaan! Een arts vinden die het doet is lastig. Nu al helemaal in Nederland. Ik ben heel tevreden over Dr Michielsen van het UZA in Antwerpen. Hele vriendelijke en kundige man en legt alles goed uit. Wie weet kan hij nog meer van jullie helpen die ook al jaren aan coccygodenie lijden en stuitpijn hebben. sterkte iedereen! Groetjes Tamara

  • Ik weet niet of je dit nog leest, maar ga naar Dr Scheltinga in het MMC! Hij heeft mij 9 weken geleden geopereerd. Let wel: het is een heel zware operatie met de kans dat het niet beter wordt

 3. Mijn vriendin heeft na een val ondraagbare pijn aan haar stuitbeen. Meerdere onderzoeken scans enz. bij diverse artsen. Geen resultaat. Ze moet er maar mee leren leven zegt men. Mijn moeder is destijds aan haar stuitje geopereerd en was zo van de pijn af. Maar dat is 30 jaar geleden dus arts en ziekenhuis in Veghel niet meer te achterhalen. Ging waarschijnlijk om een Dr. Jansen. Ik zou mijn vriendin heel graag helpen want ze is ontzettend depressief door dit alles…

 4. Ik Ben al 4 x ingespoten met cortisone in mijn staartbeen de eerste keer hulp het 1 jaar de 2 de keer 8 maand de 3 de keer 3 maand de 4 de keer 2 maand minder pijn maar geen wegnemen van pijn zoal eerste 2 keren :-( nu weer ten einde raad

 5. Hallo, gisteren ben ik van de trap gevallen waarbij ik door mn knie ben gegaan en onwijs veel pijn heb aan mijn stuitje, want ik ben op de rand van de traptree gekomen. Op de spoedeisende hulp hebben ze niet / amper naar mijn stuitje gekeken. Nu ik naar de artikelen / reacties op de artikelen kijk, neem ik aan dat bij de val mijn staartbeen is verschoven. Ik heb veel pijn bij liggen, zitten en het verplaatsen van mijn houding, zoals een andere positie in het liggen aannemen of van liggen naar zitten. Ook naar de wc gaan is moeilijk. Ik kan amper een goede houding aannemen tijdens het lopen (op krukken) maar ik weet hoe belangrijk (en pijnlijk) het is! Nu is mijn vraag wat kan ik er aan doen en hoelang is de tijd dat dit overgaat?

  • Mijn bekkenfysiotherapeut heeft t stuitje rechtgezet en t deed geen pijn. Ik kom er net vandaan. Ik dacht even wat over lezen en kwam je vraag tegen. Zij heet Janine ter Hoeven en is van Fysiotherapie Paramedisch Centrum Ypenburg.

 6. Ik kom er ’s nachts van wakker het is precies of ik grote boodschap moet doen maar dat is het niet, dan ga ik uit mijn bed en ga naar de wc. Dan kan ik daar gerust een half uur blijven zitten met dat rare pijngevoel dan kom ik aardig juist of ik moet overgeven en van mijn sus ge draaien soms heb ik een heel klein beetje ontlasting meer normaal niets. Eens van het wc moet ik mij spoeden naar de zetel ik begin te zetten en ik krijg het gelijkertijd krijg ik het ook heel koud en langzaam gaat het over.

 7. Ik heb ‘opeens’ pijn gekregen in eerste instantie met zitten, ik heb een kantoorbaan, en nu ook als ik erop lig. De huid op mijn stuit is erg dun en ik ben 10 kg afgevallen en denk dat dit de oorzaak is? Ik merk dat de pijn toeneemt. Ik doe pilates en de oefeningen waarbij ik over mijn rug moet rollen zijn niet meer te doen. Er is geen sprake van enige vorm van trauma. Wat kan ik doen om de pijn te verminderen zonder direct bergen pillen te moeten slikken?

  • Hoi Jolanda, ca. 2,5 jaar terug heb ik ook opeens pijn gekregen (autorijden, bank zitten) en werd het erger en erger. Na zoeken ben ik bij Meine Veldman terechtgekomen. Op zijn website staan behandelaars die zijn opgeleid door Meine. Mijn behandelaar heeft de ergste stuitpijn weg gekregen. Daarna ben ik 3x bij Maatschap Praktijk Kuijper voor Toegepaste Kinesiologie geweest. En mag echt niet meer klagen. Stuitje blijft wel een zwak punt, maar ben echt weer happy. Durf nu zelfs weer een lange vliegreis aan, terwijl ik toen dacht, dat gaat nooit meer lukken. Sterkte!

 8. Hallo, ook ik heb drie jaar met erge pijnklachten in het stuitje gelopen omdat de doctoren er geen raad mee wisten. Tot dat ik een hele fijne bekkenbodemfysiotherapeut vond. Zij stelde direct vast dat mijn stuitje scheef stond (naar rechts). Na meerdere behandelingen was ik van de stuitpijn af en het was fantastisch om weer zonder ring ergens te moeten zitten. Echter… omdat het in het voorjaar zo’n mooi weer was, ben ik gaan fietsen. Had ik het maar nooit gedaan, want ik ben terug bij af. Mijn bekkenbodemfysio heeft de stuit nu drie keer recht gezet, maar het stuitje staat direct weer scheef. Hoe kan dit? En vooral wat zou ik kunnen doen? Oefeningen?

 9. Mijn zoon van 12 heeft net bij voetbal 2 keer een knietje op z’n kont gehad en nu extreem veel pijn aan zijn stuitje. 3/4 jaar terug ook al op zijn stuitje gevallen en een week rust / liggen en pijnstillers hielp toen. Ik hoop dat hij maandag wel naar school kan. Iemand tips voor vlot herstel?

  • Hoi, ik heb ontzettend veel pijn in mijn stuitje als ik ongesteld ben. Dit is gekomen na mijn sterrealisatie. De spieren eromheen zijn erg gevoelig en ’t weefsel. Liggen met mijn kont naar achteren helpt het best. Voel continu een enorme druk. De fysio moet dit keer op keer herstellen, maar duurt na mijn menstruatie nog 2 weken voor ’t over is. Anders ben ik dus 1 week goed en dan begint de ellende weer van voor af aan. Tijdens mijn menstruatie zit ik aan de diarree en daarna heb ik obstipatie. Als ik dan ben geweest is de druk voor 5 minuten even wat minder. Iemand enig idee wat dit kan zijn…???

  • Beste Ramona, Pijn van het stuitje na sterilisatie zou in theorie te maken kunnen hebben met endometriose / adenomyose… Of anders met verlittekening / littekenweefsel dat vergroeid is met omliggende structuren. Maar aangezien je menstruatiecyclus zo’n belangrijke rol speelt zou je een probleem met baarmoeder, eierstokken of eileiders verwachten… Ben je gesteriliseerd middels een buikoperatie of via het vaginaal inbrengen van veertjes in de eileiders? Deze zogenaamde ‘Essure’ sterilisatie brengt voor zover mij bekend wel vaker soortgelijke stuitklachten teweeg. :(

  • Er zijn ringetjes om mijn eileiders gezet voor zover ik dat begrepen heb wel vaginaal. Ik moet ook meer plassen en heb een continu zeurende pijn in mijn linker onderbuik. Maar wordt elke keer van het kastje naar de muur gestuurd. Loop nu al 4 jaar zo en lijkt alleen maar erger te worden. Tijdens de eerste dagen van de menstruatie zit ik wel aan 10 paracetamol en 4 Advil / acetylsalicylaat per 24 uur…

  • Zijn er reeds foto’s of scans van de inwendige onderbuik gemaakt? En zijn je bloed en/of urine al eens gecontroleerd op ontstekingsparameters?

  • Een echo moet ik weer maken. En ze hebben foto’s gemaakt van slijtage van me heup in t verleden. Bloed recent geprikt. Een groot tekort aan foliumzuur waar je dan weer fijn 3x in de week een pil voor moet slikken, maar er niet gekeken wordt waar dat vandaan komt. Ik ben dan ook de eerste dag van mijn menstruatie energieloos. Alsof de energie uit me vandaan wordt getrokken en kan de hele dag slapen. ???? Kan ik niet gebruiken met drie kids, haha…

  • Naast medicijngebruik en een onevenwichtig voedingspatroon is een chronische darmontsteking de belangrijkste oorzaak van een tekort aan foliumzuur oftewel vitamine B11. In dat geval is de ontstoken darmwand niet goed in staat om foliumzuur uit de voeding te absorberen. Aangezien je het hebt over pijn in de onderbuik zou dit een optie kunnen zijn. Overigens kunnen zulke darmproblemen ook weer het gevolg zijn van endometriose. Persoonlijk zou ik aandringen op foto’s en of scans specifiek van de organen in de onderbuik, dus (rondom) baarmoeder, eierstokken, urineblaas, darmen en eventueel galblaas en/of alvleesklier. Bovendien zou ik aandringen op het controleren van ontstekingswaarden in het bloed die kunnen duiden op een darmontsteking of endometriose. En vraag de uitslagen mee naar huis zodat je weet WELKE waarden men precies heeft gecontroleerd en hoe hoog / laag ze precies zijn!

  • Dank je ga ik dat doen. Waar gaat je eigen gevoel naar uit?

  • Ik ben GEEN arts, dus diagnoses kan en mag ik niet stellen. Maar aangezien je expliciet vraagt waar mijn GEVOEL naar uitgaat… Dan vermoed ik endometriose als primaire / causale oorzaak van je klachten. Met mogelijkerwijs een darmontsteking tot gevolg; endometriose geeft namelijk een 50% verhoogde kans op de ontwikkeling van een chronische darmontsteking. Bovendien kan endometriose worden veroorzaakt of worden verergerd door sterilisatie.

  • Nee dat weet ik dat je geen arts bent. ???? Nogmaals dank ik ga ermee aan de gang. Groet, Ramona

  • Geachte Ingrid; Even een reactie op jouw schrijven. Na verscheidene operaties aan mijn wervelkolom (hernia L5-S1) bleven de pijnen in mijn linker bilstreek en dit al gedurende 14 jaren. Ik heb een osteopaat opgezocht en na de eerste behandeling verdween de pijn stilletjes aan. Tweede behandeling ging het nog beter. Ga eens langs bij een goede osteopaat die je zal onderzoeken en o.a. coxis en bekken rechtzetten. Veel succes, Jean

 10. Onze dochter van 15 is twee jaar geleden recht op haar staartbeen gevallen. Sindsdien kan zij niet meer op haar rug liggen, pijn bij zitten en sommige bewegingen. De bovenste wervel van het staartbeen steekt behoorlijk uit, met open wonden tot gevolg door sporten (sit-ups). Inmiddels is er een MRI gemaakt en blijkt haar staartbeen in een rechte hoek het geboortekanaal in te steken. Bevalling op natuurlijke wijze is nu uitgesloten. Verder kreeg zij het advies van de orthopedisch chirurg om ermee te leren leven. Inmiddels heeft zij enkele behandelingen gehad bij een osteopaat die uitwendig het staartbeen heeft proberen los te krijgen. Helaas zonder resultaat. Hij heeft ons nu doorverwezen naar een vrouwelijke collega in de stad voor inwendige behandeling. Momenteel is de situatie zodanig dat zij hele nachten wakker ligt van de pijn. Pijnstillers werken niet meer. Zij gaat volgende week haar examen in… Onze huisarts is voorstander van een second opinion, maar zou niet weten welk ziekenhuis… Heb nu meerdere ziekenhuizen gesproken en meerdere afdelingen (orthopedie, neurologie, neurochirurgie) en niemand die –nadat ik de foto van haar staartbeen heb gemaild– een afspraak aandurft. Wie o wie weet raad?

  • Beste Hilda, Na plusminus 10 jaar en zo’n 500 reacties onder verscheidene artikels over stuitklachten ben ik een situatie als deze letterlijk nog nooit tegengekomen. Wat een vreselijk voorval en wat een ontzettend naar vooruitzicht zo op je 15e al… :( Wat ik allereerst zou doen is je zorgverzekeraar raadplegen (desnoods lastigvallen en langdurig blijven stalken)… Dit is immers geen houdbare situatie! Vraag om zorgbemiddeling totdat men een arts of chirurg heeft gevonden die hier iets mee kan. Nagenoeg alle Nederlandse zorgverzekeraars hebben ook zorgcontracten met buitenlandse klinieken en ziekenhuizen. Misschien dat er in België, Duitsland of verder over de grens iemand is die een eventuele operatie of externe behandeling aankan en aandurft… Heel veel sterkte toegewenst met je dochter! Groeten, Paul

  • Ik zou je Dokter Scheltinga willen adviseren in het MMC Veldhoven. Hij is specialist op dit gebied. Ik heb ontzettend veel vertrouwen in hem. Ik laat mijn stuitje verwijderen door hem in juni a.s. De meeste gegevens die hierover bekend zijn die zijn door hem geschreven.

  • Hallo Hilda, Wellicht is er in omliggende landen iets mogelijk. In Nederland lijken de enige opties rechtzetten van het botje, leren leven met de pijn en in uitzonderingsgevallen een verwijdering van het stuitje. Zelf heb ik ook last van de stuit. In mijn zoektocht heb ik röntgenfoto’s gezien van staartbeentjes die gezet zijn met plaatjes en schroeven. Over de optie om de spieren die hechten aan het staartbot los te maken, zodat deze er niet aan trekken. Het staartbeen weg te halen en als dat niet werkt, het stukje van het heiligbeen –waar het gewricht met het staarteen zit– eraf te halen. Wellicht opties om te bespreken of te bekijken in omliggende landen… Handige site = Coccyx.org…

 11. Heb ook jaren last van mijn stuitje gehad, niet lang kunnen zitten en fietsen erg pijnlijk. Vooral tijdens de zwangerschap en de bevalling was het nog erger. Op een gegeven moment moest ik correctiezolen van de podoloog. Sindsdien heb ik geen pijn meer gehad aan mijn stuitje. Zal dus wel met je houding te maken hebben maar voor sommige mensen zeker de moeite waard om podotherapie te proberen om van die vervelende pijn af te komen.

 12. Sinds een half jaar krijg ik bij een bekkenfysiotherapeute behandelingen omdat ik al vanaf mijn 11e last heb met zitten, met name op mijn zitknobbel. Blijken ook diverse pezen en banden aan/rond schaambeen een oorzaak te zijn. 20 jaar geleden ben ik gestart bij een chiropractor die regelmatig mijn bekken corrigeerde. Met goede resultaten. In die periode kreeg ik last van mijn heiligbeen, ook goed behandeld. Het afgelopen meerdere malen plotselinge blokkades en pijn onderin mijn lende alsof mijn onderrug los zou scheuren van de rest van mijn lichaam. Afgelopen dinsdag stond ik op met giga pijn in mijn stuitje en kan sindsdien moeilijk 5 minuten zitten, lopen en staan. Liggen is de beste optie. De enige positie waarbij ik mijn stuitje niet voel. Uitstraling in mijn bekken en ik heb totaal geen baat bij Diclofenac. Herkent iemand de afscheurende lendepijn, rondom SI-gewricht, en de pijn alsof er 20 kg aan stuitje hangt?

  • Ik sukkel reeds meerdere jaren met stuitpijn. Bij MRI scan blijkt er maar weinig tussenruimte meer te zijn. Ik herken wat Piepke schrijft: dat liggen de enige positie is waarbij ik een stuk minder last heb avn m’n stuit. Ook het gevoel van dat er een zwaar gewicht aan hangt, ervaar ik elke dag. Ik voel er mijn hartslag in, zo`n pijn! Ik leg er mijn kersenpitkussentje tegen, zo warm als ik het kan verdragen, omdat ik door de warmte de pijn niet voel. Fietsen doe ik allang niet meer omdat de stuitpijn alleen maar erger wordt. Ik las in de uitleg over waardoor stuitpijn kan veroorzaakt worden. Door de heftige bevalling namelijk. Ineens ging er precies een lichtje branden. Ik had namelijk van mijn enige zoon een zware bevalling en men heeft de zuiger moeten gebruiken om me te verlossen. Wie weet raad?

 13. Hallo, 7 Jaar geleden begon ik te sporten, te fietsen. Met collega’s naar de fitness tijdens lunchpauze. 3x Trilplaat. Collega was er heel enthousiast over. Met resultaat! Onder begeleiding van een kinesist. Na de 2de sessie voelde ik wat pijn in mijn heiligbeentje. Na 2 dagen opnieuw de trilplaat. Vooral oefeningen met het zitvlak op de trilplaat en alle spieren opspannen. Ik ben na 5 minuten gestopt door teveel pijn. Van kwaad naar erger. Ik kroop in de auto. Massa’s pijnstillers. 4 Maanden rondgekropen. Aanrakingspijn, zelfs geen laken kon ik verdragen. Geen slip. Stukken uit matrassen gesneden. Wiet gerookt. Mijn billen rond de bilspleet paarse en rode vlekken. Na 4 maanden combinatie Lyrica en Tramadol. Depressiva Serlain. Inslaper Loramet 2 mg. Ik slaap al 7 jaar op dezelfde zijde. Donutkussen. Alles verdwijnt. Suf door pijnstillers, zittend werk door invaliditeit, autorijden onmogelijk door pijn, niet sporten, niet meer fietsen, gemeenschap is veel te pijnlijk, geheugenverlies… sociaal leven vermindert omdat ik geen 2 uur kan zitten. Neerwaartse spiraal. Ik werd depressief. Overdosis. 4 Maanden opgenomen. Nog eens. 4 Jaren geleden ontdekt dat een facetgewrichtje helemaal onder in mijn heiligbeen is gekanteld. De oorzaak van alle ellende. Ik heb al paar keer facetinfiltratie gehad. Vlakt af de pijn die lijkt als er scherpe messen door je kont gaan. Nu? Maximaal Tramadol en Lyrica en Serlain. Inderal tegen hartkloppingen. Ik heb afgebouwd op 6 maand Loramet Xanax Tranxene. Ik verplicht mij tot een dagelijks(e) wandeling(etje). :) Tas koffie vriendin. Koken voor mijzelf. Had vroeger waslijst sociale activiteiten. Politiek actief. Nu opnieuw interesse politiek, lezen, via iPad E-smartphone. Terrasgroenten, bloemen… Afwisselen rust en beweging. Moordend vochtige en winderige dagen. Maar ik leef opnieuw. Het is weinig voor de buitenwereld. Maar veel voor mij. Niet meer denken over hoe je wil sterven maar hoe ik wil leven. Doorgaan. Een mens is een vechter, overlever… Oef…

  • Waarom probeer je niet een behandeling bij fysiotherapeut Meine Veldman in Bilthoven? Schijnt vaak in n paar behandelingen in orde te zijn.

  • Zo dan. Bij mij is het net begonnen. Wil wel een diagnose het is ontstaan na een val plat op de rug. Bedankt voor je reactie het helpt.

 14. Hallo, ik ben in de zomervakantie verkeerd terechtgekomen en daarbij bij staartbeen gebroken. Zoals te verwachten was dat een pijnlijke geschiedenis. Een aantal weken erna bleek dat het staartbeen niet recht stond en is het door de bekkenspecialist gecorrigeerd. Ongeveer 4 maanden na de val.zijn er opnieuw foto’s gemaakt.en bleek de breuk nog niet geheeld. Is dat normaal dat het zo lang duurt? Ik heb er constant last van. Ik heb een stuitkussen en dan kan ik nu een uurtje op zitten maar eigenlijk altijd met de bekken naar voren gekanteld. Spieren krijgen zo ook nooit rust. Daar krijg ik ook behandeling voor. Maar ik ben vaak later op de dag heel moe, is dat logisch? Wat kan ik nog doen? Alvast bedankt voor de reactie. Froukje

 15. Hoi.. even n vraagje.. Ben voor n paar jaar terug met snowboarden op m´n stuitje terecht gekomen.. kwam nog amper rechtop.. na n paar dagen echt pijn en n paar weken gevoelig redelijk snel voorbij.. nu ben ik afgelopen zomer in Mexico van n duikplank van 8 meter gesprongen en weer op m´n stuitje terecht gekomen.. in eerste instantie pijn van de klap.. toen viel de pijn mee en met t uur werd de pijn erger.. na anderhalve week weer na huis.. en daar bleef het eigenlijk steeds erger worden.. paar weken later toch maar zo´n donut gekocht.. en na 6 weken ging het wel weer met zitten.. met fietsen, lang staan / zitten of lopen bleef de pijn aanhouden.. na n maand of 3/4 ging het eindelijk weer n beetje.. nu inmiddels 5 1/2 maand na de val lijkt het wel weer alsof ik terug bij af ben.. zitten doet weer veel pijn.. fietsen, veel lopen of staan.. iemand n idee hoelang zoiets duurt om te genezen??

  • Dat ligt er maar net aan wat er precies aan de hand is met je stuitje… Is het bot beschadigd of zijn het weke delen? Is er iets ingescheurd, afgebroken, gekneusd of verbogen? Dit is van buitenaf helaas niet te zien…

  • Verdrietige turnster

   Ik doe dus aan turnen. Veel met mijn benen, rug. Eigenlijk alles wat je maar kunt buigen. Oefen ik. De laatste tijd werk ik vooral veel aan mijn rug flexibiliteit. Totdat… opeens deden alle rug oefeningen die ik deed pijn. Soms dien heb ik het soms weer eens geprobeerd maar dan deed het weer pijn. En moest ik weer voorzichtig in de oude houding terug komen zonder dat het erg veel pijn deed. Maar het was zo plotseling. Dit heb ik nog nooit gehad. En ook geen lichte klachten van te voren. Gewoon opeens. En dit is echt vervelend. Want ik oefen veel. En voor mijn sport moet dat ook wel. Maar zo kan ik niet verder

 16. Ik heb reeds lang bij regelmaat last van een snijdende pijn aan de bilspleet met een vervelende jeuk, de laatste twee weken heb ik enorm gezweet, en de snijdende pijn is er weer met een enorme jeuk. Nu is het de eerste keer dat ik ontdek dat er er bultjes zich hebben gevormd tussen mijn bilspleet. De irritatie is zo erg dat ik ’s nachts wakker van word en de slaap niet kan vatten! Ben ik hier op de juiste plaats voor een antwoord voor een oplossing van mijn probleem?

 17. Gisteren op mijn stuitje terecht gekomen, veel pijn en het gevoel dat het vastzit. Toch maar langs de huisarts?

 18. Na een pittige zwangerschap met verschillende klachten waaronder flinke bekkeninstabiliteit ben ik in augustus bevallen van een prachtig mooi meisje. Direct na de bevalling kreeg ik stuitpijn en is tot nu toe niet meer weggegaan. Fysio kan er niets meer mee, wie weet haar collega nog die gespecialiseerd is in stuitjes. De orthopeed kan er ook niets mee. Heb nu al een tijdje een TENS apparaat, op de momenten dat deze aan staat, is de scherpe pijn wat minder. Zodra deze af is is de pijn net zo erg weer terug. Ook loop ik bij de pijnpoli en zit al een tijdje aan 25 mg OxyContin op een dag. Ondanks de pijnstilling en het TENS apparaat heb ik flink last van m’n stuit. Kan haast niet zitten, niet lang staan, niet lang zitten, niet lang lopen en ook de huishoudelijke taken enz. zijn erg lastig. Word er gestoord van!!! Volgende week krijg ik een injectie in het stuitje, al moet ik hierover nog even bellen wat erin gespoten wordt, want tegen echte morfine kan ik niet. Moet er van de arts niet op hopen dat het werkt, maar ja iedere kans, hoe kleine kans ook, is er één!!! Hoop ooit nog is van die vervelende rotpijn in het stuitje af te komen!!! Veel mensen snappen er niks van, want tja, iedereen bevalt toch?!?!?! Juist ja…

  • Beste A, Heel herkenbaar zelfde klachten zelfde medicijnen pijnpoli ook aanprikken gehad en ook enorme impact op leven niet zitten niet vervoeren. Bij mij is perineodynie / pudendus-neuralgie geconstateerd op de site Pudendus.hope.org is veel info erover te vinden. Pelvic Pain in Enkhuizen heeft hier de meeste expertise in. Het gaat je goed! Sterkte met dragen en je leven ernaar inrichten tot (iets)beter.

  • Beste A, Ik heb precies dezelfde klachten na de bevalling van mijn zoontje 2,5 jaar geleden. Probeer eens een afspraak te maken met Meine Veldman. Hij is specialist in coccygodynie. Heel veel sterkte!!!

  • Vervelende situatie ja ik heb al meerdere keren gehad met alle 3 bevallingen en nu is mijn jongste 25 en ben ik 2 weken geleden geholpen aan verzakking, ik dacht dat ik na de ingreep spierpijn had maar op een gegeven moment herkende ik de pijn en de behandelende arts zei nadien ook wel ik vond je staartbeentje zo krom staan dus ik weet het is een kwestie van tijd het zal altijd een gevoelige plek blijven maar in de loop van tijd word het minder. Maar op dit moment is het niet leuk, ik moet rusten i.v.m. verzakking terwijl die operatie super is verlopen en nou dit het is niet anders.

  • Hi, Wat vervelend om te lezen dat je z’n pijn hebt. Hoe gaat het nu met je? Helaas voor mij ook heel herkenbaar. Bij mij bleek het stuitje en het bekken scheef te staan. Deze zijn beide rechtgezet door een bekkenfysio. Ik ben nu bijna pijnvrij, nog kleine irritatie bij m’n stuitje. Hoor graag van je. Groeten, Marije

 19. Na alles gedaan te hebben. Wat in alle reacties te lezen is. Ga ik morgen naar het ziekenhuis om mijn stuit te verwijderen. Ben wel bang, maar dit is mijn laatste hoop.

 20. Hallo, Ik heb al ong een jaar last van mijn stuitje het komt door de sit-ups die ik met volleybal deed en het doet vooral pijn met zitten en ik heb het gevoel dat ie scheef staat weet iemand misschien wat dit is?

  • Dit zou inderdaad een scheefstaand stuitje kunnen zijn, al dan niet gerelateerd aan het trekken van pezen en banden door de repeterende sit-ups. Het is moeilijk om daar een concrete inschatting van te maken.

 21. Hallo, Ik heb 1 tip: ga met stuitklachten na een chiropractor! 2,5 jaar geleden heb ik mijn stuitje gebroken tijdens een vakantie. Ik ben hard gevallen op mijn achterste en kon niet meer bukken, op mijn rug liggen of op een zijkant (alleen op mijn buik), zwemmen, naar de wc… als ik op 1 bil ging zitten was het te doen, anders verging ik van de pijn in m’n stuitje. In mijn wanhoop heb ik me laten masseren door een vrouw die zei heel veel ervaring te hebben met stuitproblemen en zij heeft het rechtgezet. De opluchting was enorm! Bukken ging weer, slapen ging beter. De stuitpijn was nog niet helemaal voorbij, maar genoeg om mijn vakantie af te ronden. Eenmaal thuis ben ik naar de huisarts gegaan. Advies: wachten. Halfjaar later was de pijn in de stuit bij het zitten, opstaan, rennen… nog niet voorbij. Terug naar de huisarts; ik heb gevraagd om een verwijzing om een foto te laten maken; ik kon zien dat het staartbeentje gebroken was en scheef aan is gaan groeien. Weer naar de huisarts; ontstekingsremmers. Na de kuur geen vermindering van stuitpijn. Ik kwam zelf op het idee om naar een chiropractor te gaan; de huisarts kon iemand aanbevelen. Na 10 sessies bij de chiropractor zijn de stuitklachten volledig verdwenen!

  • Hallo Lola, Kun je ook aangeven wat de chiropractor bij je heeft gedaan?

  • Hoi Lola, ik ben heel benieuwd welke behandeling er gedaan is, ik kom al 25 jaar bij een chiropractor, ik weet helaas pas sinds 2 jaar wat er bij mij aan de hand is, stuit gebroken gehad en verkeerd aan elkaar gegroeid, naar binnen. Er is geen dokter die een operatie aandurft i.v.m. ook mijn fibromyalgie. Nu mijn vraag: bij welke chiropractor ben je geweest voor deze behandeling? Misschien kan mijn chiropractor hier ook iets mee…

 22. 5 maanden geleden bij het doen van buikspieroefeningen ineens een enorm heftige pijnscheut bij mijn stuitje gehad, dat sindsdien nog pijnlijk is. De ene dag meer dan de ander. Vooral zitten is een probleem en soms zelfs bij het liggen.

 23. Hallo, Sinds 10 maanden heb ik ook veel last van mijn staartbeen. Vooral na het zitten of fietsen. Dit is uit het niets gekomen en therapie, medicatie en dokters helpen niets! Het is maar afwachten wanneer het stuitje ooit weer beter word. Het is in ieder geval ondraagbare pijn. Groetjes, A

 24. Hallo allemaal. vorig jaar Pasen na een wandeling last gekregen van mijn stuitje en onderrug, met uitstraling naar de voet naar de huisarts geweest en die dacht aan een lichte hernia dus voelde rust en proberen gewoon door te lopen of te fietsen, zitten ging al niet dus dat ging hem niet worden, intussen wel ibuprofen 600 slikken dit hielp niet tegen de pijn, daarvoor kreeg ik nu tramadol maar helaas ook dit hielp niet dus kreeg ik naproxen deze helpen dus ook niet. na inmiddels bijna een jaar onderweg te zijn is het iets veranderd de stuit doet af en toe nog pijn maar de rug pijn bij het lopen stofzuigen bed verschonen stoffen noem maar op ik wordt er gek van, inmiddels foto’s laten maken van het stuitje maar helaas niets op te zien dus weer een afspraak gemaakt voor maandag bij de huisarts. de assistenten zei misschien de spieren maar ja een jaar lang bijna ik wordt er gek van kan geen kant op. ook houd ik het warm met pleisters en smeersels. wie o wie kan me helpen.

  • Hallo Anita, Ik lees je verhaal en erken je problemen. Mijn advies naar jou is, ga eens naar een bekkenbodemtherapeut, het lijkt wel op stuitklachten door een overactieve bekkenbodem. Succes groet Carla

 25. Ik heb altijd last van me stuitje en ook me onderrug. Vooral als ik fiets is het vrij pijnlijk. Ik had meer dan 2 jaar bij de fysiotherapeut behandel moeten worden, pijnstillers geprobeerd. Nog een röntgenfoto laten maken, en hun konden niets vinden. Er werd zelfs nog gezegd dat het tussen mijn oren zit. Mijn pijnklachten schijnt ook psychosomatisch te zijn. Vooral bij stress en angst om te fietsen neem het meer toe. Ik heb 2 protheses van me heupen. En later nog eens napijn na de operaties een liesbreuk, werd er eerst gezegd. Na de röntgenfoto ook niks te zien. Toen heb ik voor me lies een pijnbestrijding moeten ondergaan. Maar ik weet ook niet of er pijnbestrijding bestaat voor de stuitjes.

 26. Heeft er iemand gehoord van een pijnlijke stuit die kort na de gemeenschap ontstaat? Wellicht een stomme vraag, maar m’n vriend en ik doen het graag ‘op z’n hondjes’ en sinds enkele dagen heb ik nu last van doffe steken in en rondom de anus en even later m’n stuit. Van anale gemeenschap is overigens nog nooit sprake geweest.

 27. Ik ben 2 weken terug erg naar gevallen op me stuitje dag eerst dat gebroken was maar dat was gelukkige niet het in namelijk gekneusd was wel mee naar de dokter geweest slik tegen de pijn 2 paracetamol 1 ibuprofen en dat dan 3 keer per dag maar dat helpt toch niet was weer mee gestopt en nu heb weer erg veel pijn kan me draai even toe niet vinden in bed soms heb ik als ik op me zij lig ik op me hoofdkussen helpt soms wel m.v.g. Nikki

 28. Tip: Coccyx Pain Support Group of Facebook. Een gesloten groep waar mensen van over de hele wereld zitten met dit probleem. Alle behandelingen, hulpmiddelen etc. worden daar gedeeld!

  • A. van leemput

   Kan u misschien de website van deze vereniging geven? B.v.d.

 29. Bij stuitpijn (coccygodynie) is het raadzaam een therapeute te raadplegen die een workshop bij mij heeft gevolgd t.a.v. de behandeling van het stuitje (os coccygis). Deze collega’s zijn gekwalificeerd om mogelijk een veranderde positie van het stuitje te corrigeren zodat de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Voor verdere informatie zie Meineveldman.nl en vervolgens kijk bij “Behandelingen” en daarna zie “Lijst van behandelaars”.

  • Hoi Meine, Ik heb vijf maanden geleden een bypassoperatie laten doen. Daar ik nu veel kilo’s kwijt ben is mijn staarbeentje verschoven, heb scans laten nemen ervan en bij een gespecialiseerde arts geweest. Hij bevestigde dat ik een uitstulping bij de stuit heb van 1 centimeter en dat het staartbeentje verschoven is door een nonchalante beweging te doen. Hij sprak over een staartbeenoperatie, maar hij raadde het mij af omdat niet zeker is dat de stuitpijn ermee zou verdwijnen. De pijn in het stuitje is soms ondraaglijk, vooral als je gaat zitten en opstaat en zelfs in bed als ik op mijn rug lig. Heb een zware rugoperatie gehad die daar nu ook enorm onder lijdt. Wat kan ik eraan doen heeft er iemand een tip buiten een operatie? Groetjes, Nadia

 30. Beste Paul, Jammer dat er in jouw stuk niets staat over de mogelijkheid dat het stuitje verschoven is en wat mogelijk uitwendig te corrigeren is. Dit was namelijk bij mijn dochter het geval en het heeft mij veel moeite gekost om achter deze behandeling te komen. Door deze behandeling is mijn dochter nu bijna pijnvrij en kan ze weer van alles. Ik hoop dat je het scheefstaande stuitje in jouw stuk kunt opnemen, want al is het maar 1 persoon met stuitjesklachten mee geholpen kan worden is dat heel wat waard, want pijn in je stuitje is echt vreselijk!

  • Beste Miriam, Dankjewel voor de tip; ’t klinkt als een veelbelovende behandeling bij stuitklachten. Waarschijnlijk gaat het om een vorm van orthomanuele geneeskunde of een aanverwante therapie van het houdings- en bewegingsapparaat zoals chiropractie, osteopathie en manuele therapie… maar dan specifiek bedoeld voor een verschoven c.q. scheefstaand stuitje. Ik ga er zo gauw mogelijk naar kijken en kom er dan direct op terug. Nogmaals dank! Groeten, Paul

  • Beste Miriam, Inmiddels heb ik de site van Meine Veldman bezocht en de door jou aangekaarte punten beschreven in bovenstaand artikel over stuitklachten, namelijk onder oorzaken (“6. Scheefstaand stuitje of verdraaid staartbeentje”) en onder oplossingen (“6. ‘Uitwendige correctie os coccygis’ volgens Meine Veldman”). Nogmaals dank voor de aanvulling! Groeten, Paul

 31. Dag Renate en Paul. Vrijdag ga ik naar Eindhoven, maar als ik eraan denk, krijg ik het erg benauwd. Zestig tot tachtig procent kans dat de pijn in het stuitje gelijk blijft of zelfs erger wordt, is geen fijn vooruitzicht. Hoe is het nu met je Renate? Groetjes, AnneMarie

  • AnneMarie Vos

   Vandaag ziekenhuis geweest. Moet 3 maanden bekkenbodemrelaxatieoefeningen doen. Al het andere heb ik al gedaan. Helpt dit niet, dan gaan wij over operatie van de stuit praten.

  • Hey annemarie.. Ja het is even schrikken hoor zoiets.. ja die therapie had ik ook al gedaan.. afhankelijk van waar in de stuitregio het precies zit.. is inderdaad de kans op ergere pijn in het stuitje aanwezig.. met mij gaat het goed.. nog niet helemaal pijnvrij maar wel draaglijk.. is een lang proces dat geleidelijk beter gaat.. lang in auto zitten is nog niet erg prettig voor het stuitje maar beter als voorheen.. langzaam aan doe ik nu m’n werk pas weer opbouwen.. ziektewet vanaf begin juli.. afgelopen week begonnen met 2x in de week 2 uurtjes deze maand en januari 2x in de week 4 uurtjes en dan weer fulltime proberen.. hoop dat het bij jou ook gaat werken.. hou je ons op de hoogte? Ps.. leuke man he die scheltinga

  • AnneMarie Vos

   Dag Renate en Paul, Wat ik fijn vond om te horen, dat ze in Eindhoven 80 mensen al 10 jaar volgen, die een stuit operatie gehad hebben. Ieder jaar opereren ze mensen. Van de 6 mensen die de operatie gehad hebben, zijn er 5 pijnvrij, bij 1 helaas dezelfde pijn. Van de 80 mensen hebben 2 mensen meer pijn. Kreeg de indruk dat Dr. Scheltinga heel goed weet waar hij mee bezig is en niet zomaar gaat opereren. Ook fijn dat ik in 20 jaar niet zijn eerste stuitoperatie ben. Hij heeft ervaring. Nu eerst de bekkenbodemoefeningen en in maart weer een consult. Ben nu al blij met deze arts, omdat hij mij vertrouwen geeft. Veel groeten en prettige feestdagen!

  • Hey annemarie. Wat goed om te horen.. zo dacht ik dus ook over deze arts.. wel bekwaam en komt goed over dat ie weet waar hij over praat. Ik was en ben ook super blij met hem. ik kreeg inderdaad hetzelfde verhaal over de verwachtingen van de stuitoperatie en hij stelde je ook erg gerust vind ik. Hij wil mij over 2 maanden ook nogmaals spreken telefonisch weliswaar maar de aandacht heeft ie er echt wel voor. Ik hoop dat het bij jou ook gaat werken tegen de pijn in je stuitje en ik blijf dit volgen.. ben namelijk erg benieuwd. Met mijn stuit gaat het ondertussen stapje voor stapje beter en zit lekker in m’n vel. De stuitpijn is nog niet helemaal weg maar de tijd zal het leren. Veel succes in ieder geval en hou ons op de hoogte. Gr. Renate

  • Beste AnneMarie, Ik weet niet in hoeverre al is uitgezocht dat je stuitje niet verschoven is en scheef staat. Bij mijn dochter (12 jaar) was dat het geval en een uitwendige correctie heeft haar super geholpen. Zeven weken na de 2e correctie is de pijn van het voorheen scheefstaande stuitje nog maar 25% van daarvoor en kan ze weer fietsen, rennen en springen. Sterkte ermee!

  • AnneMarie Vos

   Dag Paul en als Renate af en toe leest dag Renate. De 3 maanden zijn om en heb inderdaad bij iemand, die op de lijst van Meine Veldman staat oefeningen gedaan. Na het rechtzetten van mijn stuit, nog meer klachten. Wacht nu op een oproep van het ziekenhuis, om mijn stuit te verwijderen. Ben kandidaat omdat de stuitpijn maar op 1 plek zit. Had ik op meer plaatsen pijn, dan willen ze niet opereren. Als het zover is, dan laat ik weer van mij horen.

 32. Cecile Bekkema Reageer

  Hallo, Ik ben 12 jaar en heb al enkele maanden vlammende en stekende pijn in m’n stuitje. Als ik even (probeer) te zitten, dan gaat opstaan erna echt niet! Het voelt dan alsof er allemaal naalden in m’n stuitje worden geprikt??? Vooral op school heb ik er ook last van, ik kan kan niet normaal zitten. Hopelijk weet iemand van jullie hier iets meer over.

  • Afhankelijk van eventuele voorafgegane trauma’s van de bilregio zou er sprake kunnen zijn van een gebroken staartbeen. Een gebroken (ingescheurd of afgebroken) stuitje is namelijk lang niet altijd te zien op scans en röntgenfoto’s. Zie eventueel ook de reacties onder dit artikel over een gebroken stuitje… Sterkte!

  • Goh Cecile, Wat vervelend voor je! Ook mijn dochter (12 jaar) is in april heel vervelend op haar stuitje gevallen. Ook zij heeft heel veel pijn gehad. Na 5 maanden is ze naar Meine Veldman geweest en deze zag dat haar staartbeentje scheef stond. Hij heeft dit rechtgezet en nu 7 weken later is de pijn in de ochtend weg en kan ze weer alles doen. Op de website MeineVeldman.nl staat een lijst van therapeuten die deze behandeling ook kunnen doen. Sterkte in de tussentijd!

 33. Hallo, ik heb nu ruim 6 maanden last van mijn stuitje… zitten en opstaan gaat met moeite… lijkt net of iets niet meegaat… autorijden enz. enz. is pijnlijk… Wie o wie weet wat dit kan zijn? Zelfs op de röntgenfoto’s is er niks te zien.

  • Dit kan een botvliesontsteking of spanningsprobleem t.a.v. banden of kapsels in bekken/lies/pelvis zijn.

  • Dit was bij mij precies hetzelfde probleem. Wel willen opstaan, maar door iets houd het tegen en lukt het niet zonder erg scherpe pijn in het stuitje…

  • Wel eens gehoord van de Backjoy, die zorgt voor een juiste houding en kan voor auto rijden wel eens helpen.

 34. Een half jaar geleden is mijn dochter van 12 op haar stuitje gevallen. Zware medicatie bleek niet te helpen. Op foto’s en MRI scan was geen breuk zichtbaar. Huisarts, kinderarts, fysio, revalidatie hielp wel wat maar lang niet genoeg. Na 4 maanden erge pijn (niet verder dan 200 meter kunnen lopen, dus laat staan fietsen, gymmen of buitenspelen) voor een second opinion bij een manueel therapeut geweest. Deze zag op de MRI scan dat het staartbeentje verschoven was. Hij heeft dit en ook meteen haar bekken rechtgezet. De bekken was scheef door anders te lopen na de val. Nu is ze onder behandeling van een bekkentherapeut, die leert haar o.a. de spieren rondom het heiligbeen te ontspannen. Het gaat stapje voor stapje beter met haar (stuitje). De verwachting is dat ze over 3-6 maanden weer helemaal hersteld is. De hersteltijd is bij haar zo lang omdat ze al 6 maanden met de stuitproblemen loopt, anders had het 6-12 weken geduurd.

 35. Hoi, graag zou ik mijn stuitje verhaal willen vertellen. Ik ben nu 18 jaar en heb al 7 jaar problemen met mijn stuitje. Het begon toen ik 11 was, ik kreeg steeds meer pijn aan mijn stuitje bij langdurig zitten en ik had zelf het gevoel dat mijn stuitje een beetje uitstak, omdat ik het uiteinde zo duidelijk kon voelen. De kinderorthopeed van het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam heeft toen röntgenfoto’s en een botscan laten maken en geconcludeerd dat mijn stuitje iets langer was dan normaal en dat er ook een knik in zat. hierdoor stak het inderdaad uit, waardoor ik last had bij zitten omdat er dan druk op kwam. Uiteindelijk toen ik 13 was is besloten tot een operatie van het stuitje waarbij het laatste deel van mijn stuit is weggehaald. een behoorlijk zware operatie maar het herstel ging vrij snel en hierna ben ik ongeveer 1,5 jaar pijnvrij geweest. Echter kreeg ik na die 1,5 jaar heel langzaam weer een beetje pijn bij het stuitje. De stuitpijn voelde anders dan voor de operatie, voor mijn gevoel zat het nu meer ‘van binnen’ dan dat ik echt het uitstekende botje voelde. Toen ben ik toch weer naar het kinderziekenhuis gegaan en ben terechtgekomen in een ontzettend lang traject van pijnbehandelingen. De kinderorthopeed besloot om nieuwe röntgenfoto’s te maken en heeft me een injectie geven met daarin een ontstekingsremmer. Deze injectie hielp helemaal niets, maar omdat de chirurg ook niet direct wilde overgaan op nog een stuitoperatie, werd ik doorgestuurd naar de pijnpolikliniek van het ziekenhuis. Daar heb ik in een jaar tijd ontzettend veel geprobeerd. Drie verschillende soorten injecties, een TENS-kastje met elektrische stroom, lokale toediening van pijnmedicatie door iontoforese en verschillende oefeningen en fysiotherapie. Omdat ik ondertussen 17 was, werd ik doorverwezen naar het Erasmus MC en ook daar kwam ik bij de pijngeneeskunde terecht. Daar werd besloten tot een injectie met botox, die ontzettend pijnlijk was en wederom niet hielp. Toen werd ik doorverwezen naar de revalidatiegeneeskunde, waar ze met fasciatherapie, oefeningen en een serie van injecties met glucose-oplossing hebben geprobeerd de pijn in het stuitje enigszins te verminderen. Niets hielp helaas, de injecties waren vreselijk pijnlijk en de laatste waarbij ze direct in mijn zenuw hebben geprobeerd te prikken zelfs zo erg dat ik ben flauwgevallen van de pijn. Wat voor mij het ergste was, was dat de pijn in die 2-3 jaar van behandelen steeds erger en erger is geworden. Uiteindelijk heeft de anesthesioloog me toch weer teruggestuurd naar de orthopedie om te kijken of er misschien toch nog aan het stuitje geopereerd kon worden. Die hebben bloed laten prikken, een röntgenfoto laten maken, een MRI-scan en een botscan. Uit geen van deze foto’s is iets gekomen, er is helemaal niets te zien van een ontsteking of botgroei dus ze kunnen/willen de stuit niet opereren. Hiermee was het voor mij einde verhaal en ben ik als het ware ‘opgegeven’, naar huis gestuurd zonder vervolgafspraak. Op dit moment beïnvloed de stuitpijn mijn leven enorm. Ik kan absoluut niet zitten of op mijn rug liggen en word ’s nachts meerdere keren wakker van de pijn in het stuitje. Ik ben dit jaar begonnen aan mijn studie geneeskunde, maar door de pijn zijn de colleges voor mij niet vol te houden en door mijn grote slaaptekort heb ik veel moeite met concentratie. Ook sociaal gezien is het een drama; dingen als verjaardagen, uit eten, autorijden, de film, het theater of andere dingen waarbij je zit zijn voor mij absoluut niet leuk. Daarnaast geeft voorover bukken en het tillen van zware dingen ook hevige steken in mijn stuitje. Sporten is onmogelijk geworden, ik heb mijn bijbaan moeten opzeggen en ik ben ontzettend bang dat ik uiteindelijk mijn studie niet zal kunnen afmaken. Ik ben pas 18 en ik vind het vreselijk dat ik nu voor mijn gevoel al zo erg beperkt word, dat ik al zo lang bezig ben met zo veel verschillende behandelingen waarvan helemaal niets werkt en de dokters uit het ziekenhuis helemaal niks meer kunnen doen. Ook is het moeilijk om te accepteren dat er volgens de artsen ‘niks zit’, en dat ik toch zo vreselijk veel heftige pijn heb. Ik wil nu overgaan op alternatieve geneeswijzen, ik denk zelf aan acupunctuur of andere therapie en dergelijke. Ik vraag me af of iemand daar ervaring mee heeft of andere tips voor me heeft, want op dit moment heb ik zo ontzettend veel pijn dat ik niet meer normaal kan leven.

  • Wat een vreselijk verhaal Rowena. Wat heb jij een grote gevolgen van deze lastige en blijkbaar niet te verhelpen klacht! Gevolgen op het lichamelijke vlak, het sociale vlak, het emotionele vlak, je denken, je gedrag. Alles wordt erdoor beïnvloed. En gedurende zoveel jaren van je jonge leven! Wat ik voor je hoop is dat het ziekenhuis je in elk geval hiervoor ook psychologische hulp heeft aangeboden. Misschien klinkt dit alsof ik zeg dat je pijn in je stuit niet lichamelijk is maar dat bedoel ik niet. Het is hartstikke lichamelijk. Hetgeen ik je gun is dat je goede begeleiding krijgt bij hoe jij je leven hiermee inricht, zowel praktisch gezien als bij het denken en je emoties over je leven hiermee. En wie weet slaag jij er dan in een dokter te worden die heel veel mensen op de goede manier kan helpen die last hebben van kwalen waar (nog) geen lichamelijke oorzaak voor kan worden gevonden. Dit komt namelijk zo ontzettend veel voor en het heeft zulke grote gevolgen! Wat wel belangrijk is, is dat je na zoveel jaren je gaat neerleggen bij het niet meer vinden van een oplossing voor je stuitproblemen via medische onderzoeken en ingrepen. Dat is moeilijk, maar scheelt je in elk geval veel tijd en onzekerheid als je dat lukt. Ik wens je veel wijsheid en ook succes met je studie!

  • Orthopeed F.C.E.M. Wijffels heeft mijn stuitje geopereerd, terwijl er op de foto niks te zien was. Bij het voelen wel te veel speling. Uiteindelijk was het stuitje op 3 plekken gebroken. Nu bijna 2 jaar later heb ik hooguit last als ik lang op een hard iets zit (houten bankje/muurtje). Fietsen, slapen etc. gaat allemaal weer prima (zie mijn andere posts verderop)! Ik zeg, ga eens met hem praten en leg je hele traject uit. Polikliniek Nieuwerkerk a/d IJssel of in het Groene Hart Ziekenhuis. Niet opgeven meid!!!!

  • Hallo Rowena, Zelf heb ik geen enkel probleem, maar mijn moeder heeft een keer haar stuitje gebroken door een val. Ze is toen aan haar stuitje geopereerd en moest daarna herstellen. Die periode van herstel was een hel. Ze heeft in totaal 5 jaar lang niet of nauwelijks kunnen bewegen, zitten liggen, enzovoorts. Ze was al bij meerdere ziekenhuizen geweest en niemand had een oplossing voor haar stuitpijn… Totdat ze bij de laatste terechtkwam… deze dokter constateerde dat haar litteken te strak gehecht was. Nou schijnt het zo te zijn dat je als het ware 2 hechtingen hebt…
   één onderhuids en één normale aan de buitenkant. Ze is opnieuw geopereerd en het litteken is wat “slapper” gezet. Ze was binnen 4 weken pijnvrij… Ik wens je héél veel sterkte… En misschien heb je er wat aan…

  • kunt u het wat korter bij elkaar beschrijven / uitlegen graag wil ik u helpen groetjes jan klaas klereman

  • sorry voor deze reactie want ik weet niet of mijn vorige aangekomen is dus hier mijn nieuwe reactie ik zou je aan raden om een lokale dealer te vinden met Vietnamese wiet of kik te kopen

  • Is het nou Jan Klaas of Olivier Jansen? En gaat het nou om een Afghaans of om een Vietnamees product? Nogal een vaag verhaal…

  • Hallo Rowena, Op internet las ik over implantaten die elektrische impulsen afgeven. Google: “spinal cord stimulators and spinal pumps for coccyx pain”. Is dit wellicht iets wat je ergens kunt laten doen? Wellicht in het buitenland?

 36. In mijn praktijk zie ik veel mensen met stuitklachten en vaak behandel ik deze mensen met goed resultaat. Veelal hebben deze mensen ooit hun stuitje “gekneusd” bijvoorbeeld bij een val misschien allang geleden of bij een bevalling. Daarna is het stuitje en de musculatuur eromheen stijf en hard geworden waardoor het stuitje pijnlijk en beurs aanvoelt.

 37. Hoi, Ik ben Danique en ben sinds zaterdag last hebbend van een zwaar gekneusd stuitje en Naproxen 1000 en 3000 mg paracetamol helpen niet. Wat kan ik nog meer nemen, want die pijn is ondraaglijk?! Heb een luchtkussen en doet alleen tijdens zitten iets van de stuitpijn weghalen en liggen op zijde helpt een beetje.

  • olivier jansen

   HALLO mag ik je een tip geven zoek een plaatselijke dealer en koop bij hem 20 gram Afghaanse wiet maar kik kan ook helpen. anders praat eens met Rowena die heeft er verstand van. groetjes olivier jansen

 38. Hallo! Ik ben Debby (27) en ik heb al 15 jaar pijn aan mijn stuit. Ik kan niet langer dan 15 minuten op een gewone stoel zitten en heb dus altijd een speciaal op maat gemaakt kussen waarop ik zit. Er is goed mee te leven, maar ik zit met het volgende probleem… Ik heb een elektrische fiets gekocht. Maar mijn zitbeenknobbels lijken niets meer gewend te zijn. Ze doen zo een zeer! Nu een speciaal zadel gekocht, maar het mag nog niet baten. Herkennen lotgenoten zich hierin? En hoe gaan jullie ermee om? Ik krijg ook een slapende lies en natuurlijk extra last van mijn stuit, maar mijn zitbeentjes zijn het grootste probleem. Ik hoor het graag! Gr. Debby

  • Hoi Debby. Vijftien jaar is wel heel lang hoor kan er verder niks aan het stuitje gedaan worden? Bij fietsen heb ik ook last van ’t staartbeentje, dus de fiets heb ik maar achter me gelaten. Het is gewoon niet te harden om op de fiets te zitten. Ik weet wel dat er speciale zadels zijn met uitsparing voor ’t stuitje, maar heb ik verder geen ervaring mee. Gr. Renate

  • Ik heb in 2001 een gebroken stuit en whiplash opgelopen na een harde val steil achterover. Fysiotherapie, osteopaat, pijnpoli. Eerst 3 cortison injecties bij huisarts; dit hielp niets. Fysiotherapie hielp niets. De osteopaat heeft mijn stuit 3 keer recht gezet en mij ook behandeld voor mijn whiplash. Ik heb bijna 3 jaar niet kunnen zitten. Uiteindelijk hebben ze in de pijnpoli mijn 3 grote zenuwpunten in mijn stuit bevroren met stikstof. Daarna nog 1 jaar medisch fitness. Ik heb echt ondraaglijke zenuwpijn gehad. Uiteindelijk aan de morfine gezet. Heb nu een speciaal zadel op mijn fiets. Ik fiets weer. Maximaal 20 km per dag. Zitten op een zachte stoel is niet fijn. Zwaar tillen moet ik niet meer doen. En ik zwem; dit op advies van mijn osteopaat.

  • Heb je al een speciaal zadel met uitsparing geprobeerd om je stuitje te ontzien?

  • Na 12 jaar modderen op een fiets met verschillende speciale zadels voor stuitpijn, rijd ik nu op een scootmobiel. Natuurlijk is een fiets veel praktischer, maar ik ben eindelijk van de pijn af.

  • Hallo Debby een zadel met een gleuf in het midden gedeelte werkt goed. Dan ontlast je het stuitje. Ik zelf merkte dat ik op mijn zusters fiets, waar niet z’n zadel opzat, juist last kreeg. Kou maakt het bij mij ook erger. En een juiste lichaamshouding is ook belangrijk. Ooit van de BackJoy Posture/Relief gehoord, deze zorgt voor een betere zithouding op de bank. Succes, Wendy

  • Ik heb hetzelfde doorlopen van fiets naar ligfiets naar MoonSaddle, maar mocht niet baten. Ik ben weer mobiel sinds de aanschaf van een step met elektrische stepondersteuning, aangeschaft bij Step Events in Amersfoort, hele goede service met aanbod voor te proefrijden. Ben je fit zou ik kijken naar een andere step, het aanbod is groot (van boodschappenstep tot sportstep). Het steppen zelf is totaal niet blessuregevoelig, dus erg geschikt voor mensen met beperking in lies, onderrug, knie en jawel, de stuit…

 39. Hoi, Ik ben 2 weken geleden van de trap gevallen, recht op mijn achterwerk. Ik lees hier allerlei dingen van niet meer goed kunnen zitten enzovoorts. Daar heb ik eigenlijk geen last van op een gewone stoel (heb nu ook geen zittend werk, misschien daardoor?)… Maar als ik bijvoorbeeld buikspieroefeningen wil doen en dus al mijn gewicht op mijn staartbeentje plaatst, houd ik het geen 2 seconden vol van de pijn. Zou dit dan hetzelfde zijn? Aangezien ik de andere dingen niet heb…

 40. Hoi, Ik heb sinds 2 dagen erg veel pijn in mijn stuitje. Dit heb ik alleen als ik moet niezen of ga zitten of opsta. Ik ben 12 jaar. En vroeg me af wat dit kan zijn? Ik hoop dat iemand me kan helpen hierbij. Weet iemand wat dit is en hoe het kan worden opgelost?

  • Hey, Ik heb precies dezelfde klachten van m’n stuitje, maar dan al 1-2 maanden. Ik heb ook pijn als ik zit en opsta en als ik moet niezen. Ik denk dat het stuitje gekneusd is of zo. Dat zeiden ze ook bij mij… En ’t gaat langzaam weg, of het blijft voor altijd. Ik hoop dat het rap weggaat, want dit is dus echt een hel! Succes verder – xxx

 41. Hallo. Ik zal mijn “stuit-ervaring” er ook even bij zetten… Nu al ruim anderhalf jaar kreeg ik enorme pijn met zitten en vooral daarna opstaan… Ik leek wel een vrouw van 88 jaar… niet normaal. Hiermee naar huisarts gegaan die me terugstuurde met het verhaal… ‘Het zullen je banden en spieren wel zijn’. Ik ben rugpatiënt geweest en weet echt wel waar m’n banden en spieren zitten. Na vele bezoeken moest ik maar oefeningen gaan doen, wat uiteraard niet hielp, want naar mijn idee was dit chronisch, maar naar mij werd niet geluisterd. Dit begon in c.a. april 2014. Na maanden sukkelen werd de stuitpijn zo erg dat ik me natuurlijk anders ging bewegen en gekanteld ging zitten zodat ik niet op m’n stuitje zat, maar het daardoor weer naar m’n rug schoot, terwijl ik al ruim 3 jaar geen rugklachten gehad had… Hierdoor 2 maanden in ziektewet gekomen en naar bedrijfsarts geweest… Die nam mij heel serieus en stuurde mij naar een top-arts in Heliomare… Aangezien onze bedrijfsarts daar gewerkt heeft, kon hij vele goede artsen… Arts in Heliomare bevestigde mijn vermoedens en kreeg eindelijk gelijk. Voorgesteld om een injectie uit te proberen en als dat niet werkte verder zoeken. Het werkte welgeteld 3 weken en de pijn in het stuitje kwam net zo hard weer terug. Arts raadde mij aan met een chirurg te praten in Maxima ziekenhuis. Erg ver weg, maar hij wilde me naar geen ander toe sturen. Daar geweest, onderzoek gehad en ook daar bevestiging… Ik kwam in aanmerking voor stuit-operatie, maar… dit alleen als we alles hadden uitgeprobeerd. Dus opnieuw een andere injectie met andere middelen in het stuitje. Ook daarmee stipt 3 weken pijnvrij. Uiteindelijk afgelopen week heen geweest voor preoperatief rondje en nu afwachten op de operatiedatum… Hopen dat ik er snel van de pijnklachten in de stuit af ben… word alleen maar erger… Zelfs autorijden is een hel. Slik veel Tramadol en Contramal… doe ik dit niet, dan is de stuitpijn niet uit te houden.

  • Oké, vandaag gaat het dus gebeuren… Geopereerd worden aan m’n stuitje in Eindhoven. Ze zullen me niet voor niets zover weg naar een specialist sturen denk ik, dus ga ervan uit dat dit de beste optie is. Moet er bijna 2 uur voor rijden… Wish me luck…

  • Good luck, ik ga voor je duimen! Laat alsjeblieft nog even weten hoe de operatie van ’t stuitje is verlopen… Sterkte voor tijdens de ingreep en alvast een zeer voorspoedig herstel toegewenst! Groeten, Paul

  • Hoi Paul… Hierbij mijn ervaring van vandaag… Ik zat in Eindhoven en is echt een top chirurg. Werd een uur eerder geholpen dan de planning was. De operatie duurde iets minder dan 3 kwartier, en zoals je al bij meerderen kon lezen, foto’s zeggen nooit alles dus… Achteraf was m’n stuitje dus gebroken en zat er een scheur in… De stuit is volledig verwijderd en alles is perfect gegaan. Aangezien ik een hoge pijngrens heb, gebruik ik niet de morfinepomp… 1x geklikt en tot op heden gaat het goed met de hoeveelheid pijn. Losse hechtingen, zodat als er toch iets is -qua vocht of iets anders- ze dan maar 1 draadje los hoeven te halen en niet alles. Drie uur na de operatie had ik al 5 bakken koffie op, 2 broodjes en warm eten. Daarna lopend (met paal vanwege NaCl natriumchloride 0,9% spoeling) naar beneden gegaan en heerlijk m’n peukie gerookt. Een kwartier is dan net genoeg… Al met al tot nu toe een prima ervaring bij chirurg Scheltinga… echt een topper! Ook met uitleggen en geruststellen etc. Hoe het de komende 2 maanden gaat verlopen, is natuurlijk nog even afwachten, maar zoals het nu voelt, voelt het goed.

  • Ontzettend fijn om te vernemen dat de stuitoperatie probleemloos is verlopen! Onwijs bedankt ook voor het delen van je ervaring! Ik verwacht dat er heel veel mensen zijn die benieuwd zijn naar dit soort ervaringsverhalen. Hopelijk wil je over een tijdje nog eens laten weten hoe het herstel is verlopen en wat je van het eindresultaat vindt… Sterkte met een hopelijk (voor)spoedig herstel!

  • AnneMarie Vos

   Dag Renate, Blij om te horen dat iemand je geopereerd heeft. Hoop echt voor jou, dat de pijn overgaat. Zelf heb ik 4 keer injecties gehad. Hielp niets. In een pijnkliniek geweest. Helaas konden zij niets voor mij doen. Nu bij een Ortho Manuele Geneeskunde, zie helemaal blauw en heb veel meer pijn. Heb al 5 verschillende zitkussens geprobeerd, maar niets helpt echt. Heb nu ongeveer 2 jaar pijn, maar ben toch bang om te laten opereren. Ook omdat je bijna niemand kunt vinden. Na jouw verhaal ga ik toch maar terug naar de huisarts voor een verwijzing. Van harte beterschap en hoop echt voor je dat je van de pijn in je stuit af bent!

  • Hoi Annemarie Vos en Paul… We zijn nu een week verder. Hechtingen moeten nog een week blijven zitten, maar had na 3 a 4 dagen nagenoeg geen pijn meer. Uiteraard wel dat beurse gevoel, pijn en het trekken van de hechtingen, maar als dat alles is… ben ik enorm blij! Ik doe nagenoeg alles weer in huis en rondom… Heb zelfs al even gefietst *moest nieuwe fiets uitzoeken*… Annemarie, ik hoop dat je de stap durft te zetten… Injecties nabij het stuitje heb ik ook gehad, maar als iets gebroken is, helpt dat natuurlijk niet. Op de foto’s was 2 jaar lang niets te zien, dus je weet het nooit… Ook kan ik me een val de billen of direct op het stuitje niet herinneren. Ik vind in ieder geval, ook al is het ver weg… waag de poging bij Dr. Scheltinga, en leg alles uit… Mocht je daar uit de buurt wonen, ze hebben daar gratis kamers naast het ziekenhuis voor familie die meekomt van wat verder weg… En doorlopend mogen ze bij je blijven…

  • Hallo Renate, Goed om te horen dat het herstel na de stuitoperatie voorspoedig verloopt! Hopelijk gaat het op deze voet verder en ben je over een tijdje volledig van je stuitklachten verlost. Heel veel sterkte met aansterken!

  • Hallo Renate, Ik heb met bewondering je verhaal gelezen, ik heb er wel een vraag over: is jou volledige stuitbeen verwijderd?? (ik bedoel volledig tot aan het heiligbeen?) of alleen een punt van je staartbeen? Mijn moeder is vandaag naar een academisch ziekenhuis geweest en heel teleurgesteld terug gekomen. Ze heeft al 17 jaar pijn en is ook al zolang op zoek naar de oorzaak. Nu pas bij een andere behandeling werd (pijnpoli) werd haar gevraagd of ze ooit met skiën gevallen is. Mijn moeder heeft nog nooit op de latten gestaan.. maar tijdens het doorlichten voor de behandeling zagen ze dat haar stuitje gebroken is geweest en in een hoek van 90 graden staat. Jaren is ze bezig om te zoeken naar wat het is.. weet ik niet hoeveel foto’s zijn er gemaakt, maar nooit op de plek waar die mevrouw nu per toeval kwam. De “stuitjes-dokter” hier in de omgeving zou met pensioen gaan, dus nog net voor zijn pensioen kon me moeder nog bij hem terecht. Maar helaas, aan zo’n operatie begon hij niet, want dat had hij nog nooit gedaan, het volledige stuitbeen verwijderen. Ik hoop dat je me daarom antwoordt kan geven op mijn vraag! Het is zo verdrietig, als je al jaren met pijn loopt, van alles hebt geprobeerd, nu eindelijk weet wát er aan de hand is en er dan niets aan te doen zou zijn… Ik vind het fijn om te lezen dat je er zo geholpen mee bent!! Succes verder met het herstel!! Groetjes Carla

  • Hallo Carla. Dat is wel heel zuur wat je moeder overkomt. Ikzelf kan me ook niet herinneren dat ik ooit gevallen ben maar is blijkbaar toch een x gebeurt waarschijnlijk tijdens het stappen. Ook bij mij was er juist op foto’s niets te zien.. mijn huisarts nam me niet serieus en ben via m’n werk bij Heliomare terechtgekomen… Ik weet natuurlijk niet waar jullie wonen, maar ik zou eens proberen om via de huisarts een verwijzing te krijgen naar de chirurg in Eindhoven c.q. Veldhoven Dr, M.R.M. Scheltinga… die doet specifiek stuitklachten… Bij mij is het stuitje er compleet uit naar mijn beste weten… Dhr. Scheltinga gaat niet meteen alles zomaar doen, maar onderzoekt je… en stelt een plan op… Als dat niet werkt (dus alles geprobeerd) dan helpt ie met stuitoperatie als dit nodig is. Als ik jouw verhaal zo hoor… Zou ik zeggen, het is het proberen waard… Ik moest er elke keer 2 uur voor reizen, maar ik heb het ervoor over gehad. Ik ben nog herstellende, maar gaat beter dan ervoor… Ik kan zelfs weer fietsen na ellenlange tijd. Ik hoor graag of het gelukt is… En sterkte voor je moeder! Groetjes, Renate

  • AnneMarie Vos

   Hallo Renate. Ben benieuwd hoe het met jou en je stuitje gaat! Hoop zo dat het goed gaat. Grt AnneMarie

  • Hoi Annemarie. Sinds een week is er vooruitgang. Het was even gestagneerd en werd niet minder dus kreeg het even benauwd… Nu sinds een week gaat het beter en zelfs autorijden gaat een stuk fijner. Ik ben er nog niet, maar ja, de binnenkant is natuurlijk flink toegetakeld door de operatie dus heeft tijd nodig. Ben er nu in ieder geval van overtuigd dat de pijn in het stuitje weg zal gaan. Ik kan weer redelijk normaal zitten… ik fiets weer –van de week 48 km heen en weer naar m’n werk met dat mooie weer– had uiteraard wel ietwat last van het stuitje, maar was draaglijk. En ook logisch zoveel kilometer, maar ik was trots op mezelf dat ik het wel ff deed. Mag nog niet werken van m’n baas… alleen als echt alle pijn weg is. Ik ben heel erg blij dat ik de stap heb genomen het stuitje te laten opereren. Gr. Renate

  • AnneMarie Vos

   Dag Renate, Ben op zoek naar Dr. Scheltinga. In het Maxima medisch Centrum is een Dr. Scheltinga, maar dit is een vaatchirurg. Bedoel je wel deze? Groetjes, AnneMarie

  • Hoo annemarie vos.. Ik weet niet exact wat voor chirurg het is.. maar naar mijn idee is er maar 1 dr Scheltinga.. een man… en inderdaad maxima in Eindhoven en soms in Veldhoven die moet je hebben.

 42. Met zeer veel interesse heb ik de reacties omtrent stuitpijn gelezen. Sinds 2 dagen heb ik spontane pijn in mijn stuit, niet gevallen, rare beweging etc. Ik ben altijd van mening geweest dat ik mijn eigen lijf goed kende, maar nu slaat in alle hevigheid de twijfel toe. Ik heb 3 kinderen gebaard en nooit last van m’n staartbeen gehad. Mijn pijnklachten zijn echt van de ene op de andere dag gekomen, tevens heb ik last van bloedingen (menstrueel) ondanks het gebruik van de pil. Zou dit toeval kunnen zijn? Ik begrijp uit de reacties dat er niet te lang gewacht moet worden om naar de huisarts te gaan en dat ga ik dan ook zeker niet doen… Maar ik hoor graag of er iemand is met gelijke klachten en dan bedoel ik met name de combinatie van stuitpijn met bloedingen…

  • Beste Monicaatje, Heb je je al eens verdiept in endometriose? Door endometrioseontstekingen, endometrioseverklevingen en endometriosecysten kunnen namelijk allerhande klachten ontstaan. Deze klachten doen zich hoofdzakelijk voor in de lage buikregio en zijn veelal gerelateerd aan de menstruatiecyclus. Hoewel endometriose zich meestal uit in de onderbuik en liesstreek (eierstokken, baarmoeder, baarmoederbanden, blaas, darmen, buikvlies etc.), kunnen endometriosehaarden bijvoorbeeld ook ontstaan in de holte tussen je schaambeen en je stuitje. Ik ben overigens GEEN arts en natuurlijk zou er ook sprake kunnen zijn van een totaal andere oorzaak of zelfs toeval. Heel veel sterkte en beterschap in elk geval! Groeten, Paul

 43. Ik heb vier jaar geleden door mijn bevalling een gekneusd stuitje opgelopen. Ik heb 3 maanden niet kunnen zitten, echt helemaal niet dus. Ik heb liggend mijn avondmaaltijd gegeten uit een kommetje. Ik ben daarna naar de bekkenfysiotherapeut geweest, ik heb handen vol pijnstillers geslikt, ik ben naar een osteopaat geweest, naar een manueel therapeut, ik heb dry needling geprobeerd, toen naar de pijnpoli, TENS-apparaat gekregen, ik heb twee keer een prik met corticosteroïden in mijn stuitje gekregen (AUW!) en uiteindelijk ben ik naar Heliomare doorgestuurd. Daar ben ik behandeld door een bekkenfysiotherapeut, psycholoog, nog meer dry needling en nog iets waar ik me de naam niet meer van kan herinneren. Mijn tweede kindje is gelukkig met een keizersnee geboren. Nu mijn tweede 3 maanden oud is ben ik qua pijn weer een beetje terug op het niveau van na mijn behandeling in Heliomare. Toch zou ik graag ooit helemaal van de stuitpijn af willen komen, zonder pijnstillers naar de bios of het theater gaan, een verre vliegreis maken, etc… Wat zou ik nog kunnen proberen om de pijn in mijn stuitje te verlichten? Nogmaals een prik? Of ben ik gewoon chronisch pijnpatiënt voor de rest van mijn leven? Daar heb ik echt geen zin in…

  • Ik ben geopereerd, na jaren van stuitklachten. Stuitje ben ik nu kwijt en na een poos herstellen ook pijnvrij. Zoek even naar mijn eerdere reacties voor het hele verhaal. Laat je doorverwijzen naar een orthopeed! Heb je al foto’s van je stuitje laten maken? Niet dat je dan alles kan zien, maar toch…

 44. Ook ik heb last van mijn stuit, 17 jaar met stok gelopen aan linkerkant omdat ik aan rechter voet dystrofie heb. Foto was niets op te zien, wel werd me gezegd dat mijn wervelkolom scheef groeit. Heb veel pijn, kan vanwege de pijn in m’n stuitje alleen op een uitvouwbare campingstoel zitten met ronde zachte stof. Ook gebruik ik wel een TENS apparaat, het geeft wel wat verlichting, misschien ook raadzaam voor andere mensen met last van ’t stuitje. Wat doet dat trouwens pijn zeg… Ik ben geen watje, maar dit doet echt zo zeer! In de auto lig ik haast plat van de stuitpijn. Iedereen sterkte die zo’n last hebben van hun stuitje!

 45. Hoi, Ik heb erg veel last van mijn stuitje als ik op de fiets heb gezeten en dan wil afstappen. Dusdanig veel stuitpijn dat ik eigenlijk niet meer fiets, zo pijnlijk is het stuitje dan… Kan me niet herinneren dat ik ben gevallen en heb hier al jaren last van…

  • Hallo Z, Ik heb precies dezelfde klachten. Kan mij ook niet herinneren dat ik op m’n stuitje gevallen ben. Na een halfuur fietsen zie ik er erg tegenop om af te stappen. Foto’s gemaakt, niets te zien aan het stuitje. Verzakte endeldarm, dat is misschien een eventuele oorzaak. Weet jij al meer?

 46. Ik wou mijn poes af mijn kast nemen en toen ging mijn stoel naar voor en ik viel heel hard op grond ik kon de eerste 20 seconden niet meer ademen en werd gans bleek en zo en ik was ook blauw en heb heet direct ingesmeerd en 1 dag later was ik niet meer blauw weet misschien iemand wat ik heb?

 47. Ook hier een pijnlijke stuit! Ben niet gevallen, heb geen rare bewegingen gemaakt etc. Kneuzing of een breuk lijkt me dan ook onwaarschijnlijk. Zoals vele heb ik een constante en zeurende pijn die de gehele dag aanwezig is, dit nu al voor zo’n drie maanden. Het was eerst wel te harden, maar de stuitpijn wordt steeds erger helaas… Ondertussen al een keer de huisarts opgebeld omdat ik m’n bed niet meer uit kon van de pijn… Enkel op mijn zij liggen verlichtte de pijn in het stuitje wat. Al met al; zetpillen erin voor een sterke pijnstilling. Leek te helpen, maar twee dagen later weer pijn. Tweede paasdag dit jaar hetzelfde geval… Ditmaal naar de dokterswacht waar ze met een overbelast stuitje aan kwamen zetten. Kreeg hiervoor naproxen, twee pillen per dag wat in totaal 1000mg aan pijnstilling is. Heb je minder pijn, word je flink naar van de pijnstilling (duizelig, misselijk en wazig zien)… Heb de pijnstillers dus maar door de wc gespoeld. Houd het dusver redelijk uit ondanks de stuitklachten, maar doe een mode-opleiding en loop momenteel stage… Zit dus 5 dagen per week en 7 uren per dag op een stoel achter een naaimachine. Morgen gaat mijn schoonmoeder de huisarts bellen en ik zal verder onderzoek eisen. Het is echt het bot wat pijnlijk is, dus niet m’n spieren of huid. Ik gok dus echt op een botvliesontsteking van het staartbeen… Wat de zwelling op mijn onderrug ook zou verklaren… Het zal ook eens niet zo zijn dat er iets met mij aan de hand is. En ik dacht dit jaar nog wel m’n eigen risico te kunnen opsparen voor een eventueel geval ergens volgend jaar…

  • Ik zou als ik jou was zeker een bezoek brengen aan je huisarts en hem alles vertellen over je stuitklachten. Hoe langer je wacht des te meer problemen je met je stuitje kunt krijgen en dat wil je niet. Dus… naar de huisarts!

 48. Ik ben net 1, 5 week geleden flink gevallen op mijn stuitje. Ik heb vooral last van bukken en bepaalde bewegingen. Zitten viel aanvankelijk wel mee, maar wat ik mis in de verhalen hier: ik krijg het meeste last van mijn stuit als ik een stukje gewandeld heb. Even goed doorwandelen is er sowieso niet bij. Na het wandelen heb ik de rest van de dag een brandend gevoel in m’n stuitje. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik zou het vreselijk vinden om mijn grote hobby, wandeltochten maken, niet meer te kunnen doen…

 49. Ik heb sinds 1,5 jaar (zonder directe aanleiding) pijn in mijn stuitje. Vooral het (lang) onderuit zitten is erg oncomfortabel. Ik ben ermee naar de huisarts geweest en die heeft me doorverwezen. De orthopeed heeft na 5 seconden kijken/voelen de conclusie getrokken dat er niets aan te doen is. Vooral opereren in dat gebied zag hij als te risicovol. Kortom, ermee leren leven. Ik merk echter (heb een zittend beroep) dat ik steeds meer last van m’n stuit krijg. Morgen heb ik een afspraak met de bedrijfsarts om zodoende een advies te krijgen en eventueel hulpmiddelen. Baal er echt enorm van. Heb wel gemerkt dat rechtop zitten (op de ‘zitbotjes’) helpt om het startbeen te ontlasten. Blijft echter vreemd dat er geen oorzaak voor mijn stuitpijn is gevonden. Blijft dus symptoombestrijding…

  • Hallo Hans, Ik heb ook heel veel pijn van mijn stuit gehad na een aanrijding door een auto… Na alles bij doktoren uitgeprobeerd te hebben, heb ik nu na 3 jaar eindelijk een beetje geluk… Ik heb nu via de pijnpoli morfinepleisters gekregen en die werken… eindelijk! Ik hoop dat dat voor jouw stuitklachten ook een lichtpuntje mag zijn.

  • Hallo Hans, Ook ik heb een zittend beroep en heb al 3 jaar last aan de stuit. MRI en botscan haalden niks uit. Nu ben ik naar chiropractor geweest (2e maal). Eerste keer toch wel resultaat, tweede keer niets. Ook fietsen gaat niet meer vanwege de pijn in het stuitje. Zelfs diep inademen geeft soms al last. Ook ik word hopeloos van deze stuitklachten!

 50. Hoi, Ik ben ongeveer twee jaar geleden op mijn stuitje gevallen en ben gelijk naar de dokter gegaan. De dokter liet mij een foto maken en mijn stuitje bleek niet gebroken te zijn. Ik kreeg heftige ontstekingsremmers. Sinds het ongeluk heb ik (in tijden dat ik veel zit) ontzettende pijn. Opstaan gaat bijna niet en ik moet mijn kiezen op elkaar duwen. Zodra ik ben opgestaan en ik een stukje loop gaat het wel weer. Ook als ik lang zit, krijg ik veel last. Ik heb nu tentamens, dus ik zit heel veel te leren. Ik krijg nu ook na 10 minuten zitten al last van m’n stuitje. Heeft iemand een tip voor me? Ik wil er zo graag vanaf! Alvast bedankt!

 51. Ik ben vorig jaar (2014) in de voorjaarsvakantie met snowboarden onderuit gegaan op een stuk ijs. Ik heb toen 2 weken last van mijn stuitje gehad, maar sinds een halfjaar is de stuitpijn weer terug en ’t wordt steeds erger. Ik had er eerst alleen last van bij fietsen, maar nu ook bij zitten. Hoe kom ik hier vanaf?

 52. Ik ben 2 jaar terug in elkaar geslagen door 5 meiden van mijn school, dus ik heb al 2 jaar last van m’n stuitje. Heb zware pijnstillers, maar de pijn in de stuit blijft terugkomen. Ik heb elke dag stuitpijn, ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik wil er zo graag vanaf, maar weet niet hoe…

  • HoiKkelly, Je moet eens een chiropractor opzoeken, die kan je wel verder helpen. Groetjes, Jurn

 53. Hoi, ik ben een jaar of 6/7 uitgegleden op mijn werk en op mijn stuitje terechtgekomen. Daar heb ik een flinke tijd last van gehad maar naar 3/4 maanden was het wel over nu sinds een week of 3 begint het weer pijn te doen met zitten. Ik hoop dat dit niet nog daarvan is.

 54. Hoi Paul en alle anderen! Tuurlijk wil ik delen in mijn ervaringen. Ik snap niet precies wat je bedoelt met voorzorgsmaatregelen. Misschien bedoel je wat ik heb geprobeerd voor mijn staartbeenoperatie? Ik heb sinds 2008 af en aan last gehad van een pijnlijke stuit, maar na mijn tweede bevalling in 2012 kreeg ik 24/7 stuitpijn. Waarschijnlijk had ik al een breukje in ’t stuitje en heb ik mijn staartbeen wederom gebroken doordat mijn baby een sterrenkijkertje bleek te zijn. Van de orthopeed kreeg ik de opdracht 6 maanden een bandje/kussen te gebruiken. Ik heb voor het wigkussen gekozen. Ik rij voor mijn werk heel veel auto (6 uur per dag gemiddeld) dit zat vrij goed maar de pijn in het stuitje werd niet minder. De orthopeed had van te voren al gezegd, als ’t niet anders kan wil ik je stuitje wel opereren. Dus eerder dan na 6 maanden aan de bel getrokken dat ik het echt zat was. Vervolgens 13-2-2014 geopereerd. Ik ben geopereerd met een ruggenprik en een roesje. Ook al was er op de röntgen niks te zien, mijn stuitje/staartbeen bleek op 3 plaatsen gebroken en hypermobiel te zijn! Ik werd wakker op de verkoever-kamer en ’t eerste wat ik zei toen ik dat hoorde was: zie je nou, ik was niet gek! De napijn direct na de operatie was best heftig, ik heb behoorlijk wat morfine gekregen. Na 1 nachtje ziekenhuis mocht ik naar huis. Helaas bleek thuis dat 1 hechting gesprongen was. Hierdoor heb ik een infectie van de operatiewond gehad. Dit betekende 3x per dag spoelen en jodiumgaas in ’t openstaande litteken. Dit was even een intensieve periode, maar met een paar keer per week een aantal weken een wondverpleegkundige aan huis, ging dat uiteindelijk goed. Ik ben helaas door de trage wondgenezing 4 maanden thuis geweest. Na de operatie heb ik tramadol gekregen, daarna diclofenac en paracetamol. De pijn trekt niet 1-2-3 weg. Ik denk dat het vooral door alle zenuwen komt die al zoooo lang geprikkeld waren en het bot moet natuurlijk genezen. Al met al was ik in juni weer aan het werk, vervangend werk weliswaar, maar toch. Het klinkt misschien niet als een pretje, was het ook niet, maar ik ben zoo blij dat ik het heb laten doen! Voordat ik mijn stuitje liet verwijderen kon ik kon nog maar in een houding slapen… 24/7 pijn. Nu fiets ik weer afstanden van 30 km zonder problemen. Autorijden en zitten op een bureaustoel gaat prima. Intiem zijn met m’n man kan weer…j a ook dat was een no go met een gebroken stuitje… Alleen op een harde rechte ondergrond zitten, herinnert me nog aan m’n stuitje. Dat is nog gevoelig. Ik heb geen osteopaat of fysio gezien, was er echt van overtuigd dat het gebroken was. Gelukkig geloofde Dr. Wijffels van het Groene Hartziekenhuis te Gouda me vanaf het begin! Pluim voor deze man! Er staan zoveel horrorverhalen online en maar weinig goede info helaas. Kijk op Heelmeester.nl voor de ingreep en foto’s. Mijn motivatie om “de gok” te wagen was dat ik mét stuitje niet kon zijn wie ik wilde zijn en pijn mij geen vrolijk mens maakte… Ik wilde een mobiele mama zijn voor mijn jongens! In mijn ogen kon het alleen beter worden. Is gelukkig gebeurd! Ik wens iedereen sterkte bij het vinden van een diagnose en oplossing bij pijn in het stuitje. Luister naar je lijf en laat je niet afschepen! Groetjes, Marjolein

  • Beste Marjolein, Ik bedoelde (met ‘voorzorgsmaatregelen’) te vragen of je bepaalde voorbereidingen moest treffen voorafgaand aan de operatie, maar je verhaal is hartstikke duidelijk en gedetailleerd zo! Dankjewel daarvoor! Ik verwacht dat jouw verhaal voor veel mensen een beeld kan scheppen wat een operatie aan het stuitje precies inhoudt en omhelst. Nogmaals dank voor je reacties en fijn om te lezen dat het sindsdien goed met je gaat! Groeten, Paul

 55. Hey, Ik ben vandaag van m’n pony gevallen en op m’n stuitje terechtgekomen en het doet zo’n erge pijn! Ik kan niet meer goed opstaan en lopen, maar zaterdag moet ik werken! Moet Ik het laten testen of gewoon wachten tot het minder wordt? Ben 15 jaar.

  • Beste Romy, Het kan zijn dat de stuit licht gekneusd is. Dit kan enorm pijn doen, maar de pijn en beursheid trekken dan meestal vanzelf weg binnen enkele dagen tot weken. Maar als je stuitje ingescheurd of afgebroken is ben je veel verder van huis. Alleen een arts kan zulke gecompliceerde stuitklachten bevestigen dan wel uitsluiten, dus als je zekerheid wilt, zul je inderdaad echt even langs de huisarts moeten gaan. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 56. In april zal het 2 jaar geleden zijn dat ik van de trap geschoven ben. Mijn stuitje doet nog steeds pijn. Soms kan ik na een lange periode zitten zelfs niet meer recht gaan staan. Dan heb ik hulp nodig en moet iemand mij letterlijk uit die houding trekken. Ik weet wel dat zo’n val op het stuitje lang pijn kan blijven doen, maar is het nu na 2 jaar nog steeds “normaal” dat ik nog altijd zo veel last van stuitklachten heb?

 57. Hallo allemaal, Afgelopen tijd (± een half jaar) heb ik erg last van mijn stuitje, vooral als ik lang (onderuit…) heb gezeten, bijv. na een lange dag college. Nu is het mij al een paar keer opgevallen dat ik een bult op mijn stuitje heb zitten, hier heb ik echter nooit iets mee gedaan omdat ik dacht dat het wel normaal zou zijn. Silly me… Nu ben ik toch maar eens gaan googelen omdat ik het enigszins vreemd vond dat het zeer bleef doen. Bij mij ziet het er niet uit als een puist of ingegroeide haar, maar echt als een onderhuidse bult. Als ik erop druk dan voel ik lange tijd de pijn doordringen in mijn stuitjesbot. Wat raden jullie mij aan om te doen? Is een bezoekje aan de huisarts verstandig? M.v.g. Charlotte

  • Dit klinkt als een (al dan niet ingekapseld) abces of cyste nabij het staartbeen. Persoonlijk zou ik er inderdaad even mee langs de huisarts gaan.

  • Testen! Het is alleen moeilijk te constateren of het stuitje gebroken is. Zelfs een röntgenfoto kan dat soms niet aantonen. Neem vooral rust. Ook al is ’t misschien een tikkeltje suf, ga op een kussentje/bandje/stuitkussen zitten als je last blijft houden van je staartbeen! Ik heb 5 jaar rondgelopen met een gebroken stuitje. Eerst dacht de huisarts dat de stuit gekneusd was. Op de foto was niks te zien. Gelukkig trof ik een fijne orthopedisch chirurg! Vorig jaar is het stuitje operatief verwijderd. Het heeft 3/4 jaar geduurd voor ik pijnvrij was, maar het is zo’n opluchting! Luister naar je lijf meid! Groetjes, Marjolein

  • Wauw, Volgens mij is dit (in al die jaren dat dit artikel over stuitklachten online staat) de eerste keer dat er een berichtje wordt achtergelaten door iemand bij wie het stuitje succesvol operatief verwijderd is. Zou je misschien meer willen vertellen over deze staartbeen-operatie? Voorzorgsmaatregelen, behandeling, pijnbeleving, nazorg, mogelijke complicaties… Ik ben echt heel erg benieuwd! Zou ten zeerste op prijs worden gesteld… Groeten, Paul

 58. Wat een indrukwekkende verhalen en het lijkt wel of er niet veel te doen is aan pijn bij het stuitje. Met interesse las ik de verhalen van de mensen met endeldarm-verzakking. Dit komt omdat mijn man geopereerd is aan kanker in de endeldarm. Bij die operatie was endeldarm- en rectum-amputatie noodzakelijk. De operatie is uitgevoerd in februari 2013 en sindsdien heeft mijn man een stoma. De stoma is helemaal geen probleem voor hem maar wel het zitten! Volgens de chirurg zou de pijn bij het zitten nu toch wel een keer weg moeten zijn, maar niets is minder waar. En inderdaad, hij voelt de pijn bij het stuitje. Zitten wordt in de loop van de dag steeds vervelender, hij heeft een zittend beroep, en fietsen is er sinds de operatie niet meer bij en dat vinden we toch wel erg. Is er iemand die hier ook mee te maken heeft of heeft gehad? Tips zijn meer dan welkom.

  • Hoi Ida, Ook ik heb te kampen met een endeldarmverzakking en hevige stuitpijn. Gynaecoloog weet nog niet of het gerelateerd is aan elkaar. In november ben ik geopereerd aan endometriose en twee maanden daarna kreeg ik pas complicaties van de stuit en kort daarna een endeldarmverzakking. Ook ik mis het fietsen enorm en kan nog niet zonder kussen zitten. Door de pijn in het stuitje ga je toch weer googelen… In jouw bericht de eerste koppeling gevonden tussen verzakking endeldarm en pijn in stuitbeen. Ik blijf graag op de hoogte van je bevindingen! Succes iedereen met het dragen van de stuitpijn. Groeten, Willemien

  • Hallo Ida, Vervelend die klachten van uw partner. De pijnklachten in het stuitje kunnen ook worden veroorzaakt door trigger points elders in het lichaam, m.n in het zitvlak of in de onderbuik (lower abdomen). Een artikel hierover (in het Engels) kan ik u toesturen. Pijnstillers helpen niet, maar verbergen de oorzaak. Beter de oorzaak behandelen.

 59. Ik heb 10 jaar lang last gehad van mijn stuitje. Scan/foto in het ziekenhuis wees niets uit. Al die jaren fysiotherapie gehad, maar gaf alleen tijdelijke verlichting van de pijn. 1 bezoek aan Meine Veldman voor Orthopedisch Manuele Therapie (OMT) was na 10 jaar de oplossing! Kwam er pijnvrij vandaan. Ik wist niet meer hoe het voelde om geen pijn te hebben! Hij constateerde een gedraaid, scheef stuitje en mijn bekken stond daardoor scheef. Na rechtzetten ben ik helemaal klachtenvrij!

  • Dankjewel, Marloes voor je reactie. Helaas is mijn stuitje al 6x rechtgezet. Mijn bekken en stuitje gaan steeds weer scheef staan. Gelukkig gaat het op het moment weer iets beter dan toen ik mijn vorige reactie plaatste, maar pijnvrij ben ik bij lange na (nog) niet. :(

 60. Wow, er hebben veel mensen last van hun stuit. Ik hoor het niet zo veel in mijn omgeving. Na de bevalling van onze dochter heb ik erg veel last van mijn stuitje gekregen. Nu, na tweeënhalf jaar, nog steeds veel last. Ik vind het lastig, maar het is niet anders. Een halfjaar na de bevalling kon ik nog niet 1x met de trapper rond en nu fiets ik zo’n 2,5 km max. Ik ben blij dat ik dat wel weer kan, maar jammer vind ik het zeker. Het afstappen is verschrikkelijk. Zodra mijn stuitje ‘los’ komt van het zadel, is de pijn heel heftig, maar zakt gelukkig vrij snel. Lopen gaat goed, maar zodra ik na het lopen ga zitten, voel ik mijn stuitje enorm. Met lang staan of de ‘even’ de badkamer poetsen moet mijn stuitje het ontgelden. Al met al word ik wel belemmerd. Is het bij meer vrouwen tijdens/na de bevalling ontstaan? Hoe gaan jullie hiermee om?
  De mannen mogen ook reageren, hoor! :) Hartelijke groeten, Anne

  • Squatten? Beenspieren trainen en glutes? Ook yoga wordt geadviseerd na bevallingen. En deep abdominal training.

  • Hallo Anne, Een kennis van me had precies dezelfde stuitklachten na de bevalling. Zij is naar een chiropractor geweest en is inmiddels helemaal genezen. Zelf heb ik ook verschrikkelijk last van pijn in de stuit. Heb al een aantal keren een spuit (pijnbestrijding) gehad. Maar steeds komt de pijn in het stuitje weer terug. Maar ik overweeg nu dus ook een chiropractor.

  • Hoi Anne, Bij mij is de pijn in het stuitje ook na de zwangerschap ontstaan. Ik loop nu ongeveer een jaar rond met de stuitklachten die jij ook beschrijft. Ik heb vooral veel pijn als ik vanuit zithouding ga staan. Ik heb een kantoorbaan en zit veel, dat helpt niet mee. :( Ik heb een speciaal stuitkussen dat in het begin hielp, maar inmiddels (door gewenning, denk ik) niet meer helpt. Ik ga regelmatig naar de manueel therapeut. Na het kraken gaat het iets beter, maar de verlichting is altijd tijdelijk. Op röntgenfoto’s is niets aan het stuitje te zien. De huisarts zei dat het vanzelf over moet gaan en dat ik er anders mee moet leren leven… Ik overweeg om osteopathie te proberen, heeft iemand daar ervaring mee (m.b.t. deze specifieke stuitklacht)? Tot zover mijn ervaring. :) Groetjes, Audrey

  • Zoek mijn verhaal over stuitproblematiek even op… Dat fietsen is zo herkenbaar! Als je eenmaal zit gaat ’t redelijk met ’t stuitje, maar afstappen… Hel! Als ’t nog niet over is, hoop ik dat je wat aan m’n verhaal hebt. Sterkte!

 61. Hallo allemaal. Dat stuitpijn heel vervelend is ben ik ook al jaren achter. Van alles geprobeerd, bekkenbodemfysio, ergotherapie, injecties door een chirurg, niets helpt. Nu door griep een paar dagen in bed gelegen en nu speelt mijn stuitje heel erg op. Opereren doen ze, gezien de slechte resultaten eigenlijk niet meer zegt de chirurg. Dus mee leren leven wordt gezegd en dat valt niet mee zoals jullie allemaal weten. Volgende week naar neurochirurg voor een hernia die bij een MRI geconstateerd is. Hopelijk heeft hij een oplossing. Succes allemaal met jullie stuitbehandelingen.

 62. Hey, ik ben al 3/4 jaar geleden erg hard regelrecht op mijn stuitje gevallen. Toen ik na 3 jaar (het was nog steeds niet over) met gym opnieuw hard op mijn stuitje terecht ben gekomen, doet het nu nog steeds zeer! Ben ook een week geleden weer erg hard op mijn stuitje gevallen… Het halve staartbeentje doet zeer. Wie o wie kan mij helpen?

 63. Hallo … Ik ben vrouw van 48 jaar ik heb ook al jaren lang een zit probleem … veel pijn … heb ik het er heel erg moeilijk mee … en zeker om dat er niemand is die je van deze nare pijn kan helpen … en eerlijk gezegd te voor woorden dat er geen arts is die daar wat mee kan (nu vaag ik mezelf af of er een pijnstiller is die de pijn kan verzachten … (weg nemen) en al die speciale zit kussens waar ik heel veel geld aan heb uit geven … helpen ook niet Gr. v Petra

 64. Hee, Ik ben 8 jaar geleden heel erg hard met mijn stuitje op een ijzeren balk terecht gekomen. Heb er sindsdien nog steeds last van gehad bij lange zitten en fietsen en een harde ondergrond. Nou heb ik sinds 3 jaar hele erge pijnaanvallen tijdens mijn menstruatie. Zo erg dat ik niet kan lopen en bijna flauwval van de pijn in mijn stuitje (en rug). Heeft iemand hier ervaring mee? Zo ja is er iets dat helpt? Ik moet van de dokter de pil continu doorslikken, zodat ik niet menstrueer, maar dit werkt niet altijd. Ik hoor graag van jullie.

 65. Ik heb sinds jaren last van mijn onderrug en al anderhalf jaar last van mijn stuitje. Na diverse onderzoeken zijn er nu op de MRI een hernia, een stenose en 3 verschoven wervels geconstateerd. Over mijn stuitje echter geen uitspraken of vermeldingen. De dokter wil beginnen met een lumbale injectie en fysiotherapie, maar dit is volgens mij geen (blijvende) oplossing. Wie kent dit?

 66. Goedenavond, Ben benieuwd hoe het met u gaat. Ook ik heb dezelfde klachten. Dit na een val op ijs in januari 2009. Alles al geprobeerd… Zelfs een operatie. Heb pijn aan stuitje, beide heupen en zenuwpijn in mijn hele rechter been. Hoop dat u inmiddels de oplossing hebt gevonden. Dan hoor ik het graag. Vr. gr. Ellie

  • Hoi, Hoe was de stuitoperatie en het herstel ervan? Ik moet waarschijnlijk ook de operatie ondergaan. Zitten is echt een verschrikking! Gr. Bionda

 67. annoniem iemand Reageer

  Ik ben een keer op mijn stuitje gevallen een paar jaar geleden en heb er af en toe nog heel veel last van. Ik doe aan dansen en moet er af en toe overheen rollen en dan krijg ik er weer last van. Ik ga foto’s laten maken in het ziekenhuis, en dan maar kijken wat er aan de hand is. Maar als we niks op de foto’s kunnen vinden, dan probeer ik de tips hierboven.

 68. Hallo, Ook ik heb last van mijn stuitje. Fietsen bijvoorbeeld geeft veel pijn, ik heb altijd een gevoel van beursheid, alsof ik net erg gevallen ben o.i.d. Mijn huisarts zei me vorige week dat mijn stuit een afwijkende stand heeft, deze loopt namelijk recht naar beneden in plaats van een beetje rond (in de richting van de billen). Heeft iemand dit ook, en belangrijker: wat kan ik nu het best doen? Alvast bedankt voor het meedenken!

  • Hoi Adrie, Ik heb hetzelfde probleem. Mijn stuitje is erg lang en loopt recht naar beneden, waarschijnlijk ooit (20 jaar geleden) verschoven door een harde val. Sinds een jaar heb ik er erge pijn van (na een periode van lang zitten). Ik heb ALLES al geprobeerd, maar de oplossing nog niet gevonden. Dus helaas, ik kan je niet opvrolijken. Maar misschien helpt het te weten dat je niet de enige bent. Groet, Angela

  • Hoi, Wat ik zeker kan aanraden, mij heeft het na een jaar stuitpijn enorm geholpen, is een bezoek brengen aan orthopedisch manueel therapeut Meine Veldman in Bilthoven. Hij is gespecialiseerd in stuitjes en bij mij is mijn stuit met 1 behandeling rechtgezet (stond ook scheef en naar binnen). Hoop dat je er wat aan hebt! Groet, Annemieke

  • De Orthopedisch Manueel Therapeut Meine Veldman heeft mijn stuitje en bekken rechtgezet en sindsdien ben ik helemaal klachtenvrij!

 69. marga de groot Reageer

  Hallo allemaal, In 2013 januari ben ik op mijn stuit gevallen, paar weken last gehad en toen werd het weer rustig. Ik had al jaren last van de onderrug cq bekken, in juni van het zelfde jaar kreeg ik ineens erge last van mijn benen en een zwaar vermoeiende pijn in mijn onderrug. Dit werd naarmate de tijd vorderde steeds heftiger met zenuwpijn in mijn rechterbeen buitenkant bil.de tintelingen volgden al snel daarop en de zenuwpijn was zo overheersend, dat ik aan de tramadol moest om nog iets van slaap te kunnen vatten. Na drie pillen ben ik gestopt werd er akelig van. Eind juli dan toch maar een MRI aangevraagd, mede omdat ik een reis naar Zweden had gepland en geboekt. De uitslag van de MRI luidde Hernia L 4/L5 beiderzijds rechts meer dan links. Reis op advies van de Neuroloog geannuleerd, kon alleen nog liggen en tegelijkertijd begon de stuit weer heftig op te spelen. Van allerlei kussens aangeschaft die waren allemaal onvoldoende om enige verlichting te brengen (te hard). Veel manuele therapie gehad niets hielp, lumbale zenuwblokkade heeft even gewerkt maar niet afdoende. Inmiddels uit wanhoop over dit alles omdat ik weinig meer kon doen, een Orthomanuele arts bezocht in Utrecht, die constateerde dan mijn stuit gebroken is (aanhechtingspunten). Mijn stuit hangt aan twee bandjes los en was schuin gaan zitten. Na zijn behandeling voel ik me niet echt beter, eerder slechter weer veel zenuwpijn in been en een bijna constante prikkeling en pijn in mijn rechter been/bil.
  Zo langzamer hand weet ik ook niet meer wat ik moet doen om weer een beetje normaal te kunnen leven. Ik probeer toch te blijven bewegen want dat is eigenlijk het beste, door het vele liggen verslappen je been spieren toch teveel. Want die gaan met zoiets toch al erg snel achteruit. Maar ik wil wel heel graag een oplossing van dit alles ik ben nu bijna een jaar verder en ben nauwelijks iets opgeschoten, buiten dat alles kost veel geld en het biedt weinig soelaas. Ik wil weer naar mijn kinderen kunnen in Wales en Zweden, wie o wie weet een betrouwbare oplossing!? Gr. Marga

 70. Hoi, Ik heb al enkele jaren last van m’n staartje, zelfs diep inademen geeft pijn. Ben twee jaar geleden aan ’n hernia in de rug geopereerd. Nadien enkele maanden geen last meer gehad van ’t stuitje. En plots was het er weer. Heb een zittend beroep. MRI-scan leverde niets op. Dan maar botscan. Aan de stuit niets te zien. Wel zitten de wervels waaraan ik geopereerd ben op mekaar. Heb geen hoop meer dat dit nog opgelost wordt. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Hoi Mike, Heb je al een stuitkussen geprobeerd? Een MRI of röntgenfoto toont ook niet altijd een breuk trouwens. Mijn foto was oké, maar toen ik 13-02-2014 toch geopereerd werd, bleek mijn stuitje wel degelijk op meerdere plekken gebroken te zijn. Ben nog steeds herstellende, had tegenslag met de wond, maar helaas ook nog pijn als ik zonder stuitkussen op een bureaustoel ga zitten. Voor mij dus een onmisbaar ding. Sterkte…!

 71. Ik lees hier veel verschillende verhalen, maar bij mij is het toch wat anders. Toen ik een jaar of 14 was ben ik tijdens het skateboarden achterover gevallen. Ik kwam vol op mijn stuitje terecht, en had er in die tijd veel last. Vooral bij het te lang zitten op harde banken en of stoelen. Nu ben ik 26 jaar en de klachten beginnen te veranderen. Ik lig onderuitgezakt op de bank. Op dat moment heb ik nergens last van. Ik ga vervolgens naar bed, en wordt ’s nachts ineens wakker met een gigantische branderig gevoel bij mijn stuitje. Dit branderige gevoel blijft een kwartier doorzeuren en verdwijnt vervolgens weer alsof het er nooit was. Als ik met mijn hand de rugwervel volg zit er ook een hobbel bij mijn stuitje. Ik vraag mij af wat er met mijn stuitje aan de hand is.

  • Beste Ben, Dit klinkt mijns inziens als een (steriele) ontsteking van het periost/botvlies rondom je stuitje. Overigens kan een dergelijke ontstekingsreactie ook optreden ten gevolge van een vroegere breuk of kneuzing. Het lijkt me niet verkeerd om hiermee langs je huisarts te gaan. Groeten & beterschap, Paul

 72. Ik ben nu op internet aan het zoeken hoe de bilspieren heten. Want ik durf nog niet naar de nieuwe huisarts die ik heb. Want dan moet ik letterlijk met de billen bloot om aan te wijzen waar ik pijn heb. Ik zeg liever waar ik pijn heb. Ik heb al sinds vorig jaar zomer zonder enige aanleiding pijn bij mijn stuitje. Het is niet het bot, maar iets van een spier. Het zit vlak boven de anus en het loopt van links naar rechts. Wat is dat voor spier? Ik heb er last van tijdens het zitten en vooral bij op het opstaan. Ook als ik mijn billen span, doet het pijn. De ene keer is het erger dan de andere keer. Ik hoopte dat het vanzelf zou over gaan, maar nee dus. Kan iemand mij vertellen om welke spier dit gaat?

  • Hi Sandra, Kijk eens op Piriformis. Ik loop zelf al 1,5 jaar met pijn in stuitje, bil en heupen en deze grote spier is een van de boosdoeners. Misschien zet het je op een spoor.

  • Beste Barbara, Bedankt voor je bericht! Volgens mij doel je op piriformissyndroom oftewel Piriformis Syndroom (PS). Dit is een syndroom dat gepaard gaat met pijnklachten die worden veroorzaakt door de spier ‘musculus piriformis’. Het komt veelvuldig voor bij bekkenklachten en klachten van de SI-gewrichten. De piriformis is een diepe bilspier die vanaf het heiligbeen en staartbeen naar de buitenkant van de heup loopt en ervoor zorgt dat het been kan uitdraaien. De piriformis kan verstijven, opzwellen, verharden en/of verkorten, waardoor deze op een zenuw gaat drukken. Iemand met piriformissyndroom heeft doorgaans te kampen met een pijnlijke bil, met uitstraling naar heup, stuitje en/of bovenbeen. De pijn neemt veelal toe bij zitten, traplopen en het buigen van de knie. Tintelingen vanuit de beknelde zenuw kunnen soms tot in de voet worden gevoeld. Vaak is hierbij dan ook de spier ‘musculus psoas major’ oftewel de grote lendenspier/haasspier betrokken. De piriformis loopt dwars door ieder van beide billen; dus iedereen heeft twee musculi piriformis; bij piriformissyndroom is meestal een van beide piriformisspieren aangedaan, maar soms ook allebei. Vanuit de aangedane piriformis of eigenlijk vanuit de onderliggende “grote beenzenuw” (ischiadicus) worden ter hoogte van de heup pijnsignalen gegenereerd die zich manifesteren als aanzienlijke pijnscheuten. De oorzaak schuilt meestal in het bekken, de uit twee helften bestaande botstructuur waarin ieder van beide heupkoppen verankerd zijn. Bij verkeerd gebruik of foutieve belasting van het bekken, kan bekkenstijfheid en bekkeninstabiliteit optreden, en dat is veelal de oorzaak van piriformissyndroom. De oplossing is het opnieuw op lengte brengen c.q. uitrekken van de spieren (piriformis en psoas) en de houding beetje bij beetje corrigeren. Piriformissyndroom gaat veelal gepaard met een slechte rughouding (bol of hol) en liesklachten. Fysiotherapie kan werkzaam zijn, maar vooral ook pilates en ontspanningsoefeningen; bij voorkeur in overleg met een vakkundig en ervaren fysiotherapeut en een gecertificeerd pilates-instructeur. Ik dacht, ik beschrijf het even voor diegenen die er wat aan zouden kunnen hebben… Groeten, Paul

  • Barbara en Paul, bedankt voor jullie antwoord! Ik weet nu wat meer. Ik ga me er verder in verdiepen!

  • Hi Paul, dankjewel voor je uitgebreide en duidelijk uitleg. Dat bedoelde ik inderdaad. Ik heb zelf last van o.a. dubbelzijdig piriformis syndroom. Wie weet herkent iemand anders zich er ook in en brengt het ze verder in de zoektocht naar een antwoord op de vage en aanhoudende klachten.

 73. Hallo, Ik heb me 3 dagen geleden intramusculair laten injecteren in mijn bil en ik heb er vreselijk veel last van! Ik kan amper zitten/liggen, noem maar op, want de pijn gaat naar mijn stuitje. M’n stuit of bil is niet dik en voelt ook niet hard of warm aan. Kan iemand mij vertellen wat er bijvoorbeeld bij het injecteren mis is gegaan? En of dit normaal is dat ik hier zo’n last van heb?

  • Waarom heb je je laten injecteren in je bil? En had je daarvoor helemaal geen last van je stuitje? Ik weet er niet veel van, maar hoor wel altijd dat injecties tijdelijk wat napijn geven. Dus waarschijnlijk is dat bij jou het geval. Sterkte!

  • Ik sluit me aan bij Angela’s reactie. Daarnaast kan er per ongeluk een zenuw zijn geraakt met de injectienaald, waardoor de pijn zich extra hevig manifesteert en extra lang aanhoudt. Mocht je last houden van pijn nabij het stuitje, neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

 74. Hallo allemaal, Een jaar of 2 geleden ben ik tijdens het uitgaan goed op mijn stuitje gevallen (dronken, i know…). Echter heb ik daar in de periode daarna weinig tot geen last van gehad. Tot er opeens een klein bobbeltje op mijn stuitje kwam (of het een met het ander te maken heeft, weet ik dus niet). Ik had van dit bobbeltje sporadisch last, de ene keer deed het pijn tijdens het liggen en dan de volgende dag had ik nergens last meer van. Nu, een aantal jaar later, heb ik dus uit het niets nog een bobbeltje ernaast zitten en het is allemaal wat blauw… En zitten, liggen en zelfs staan is redelijk pijnlijk… Helaas zit ik momenteel in het buitenland (Qatar) en nu ben ik er niet zo van om in een vreemd land naar de dokter/arts te gaan, maar ja…

 75. Ik ben in 2008 gevallen met de fiets en precies op mijn stuitje terechtgekomen. Heb vanwege de pijn in het stuitje wekenlang gezeten met een kussentje en geslapen met een kussentje tussen mijn knieën om de druk ietwat te verminderen. Nu nog steeds regelmatig pijn en dan vooral in rust of als ik lang moet staan. Pas geleden een foto gemaakt en volgens huisarts heb ik slijtage in het gebied rond mijn stuitje. De stuitklachten worden dus alleen maar erger, want slijtage is niets aan te doen. Maar ik twijfel of de pijn rond het stuitje toch niet met die val te maken heeft van toen. Misschien toch maar eens terug naar de huisarts. Fysio gehad en die kan niets voor me doen, alleen oefeningen die ik ’s morgens en ’s avonds moet doen. Heel vermoeiend dit.

 76. Hallo, Ik zie hier heel veel pijnklachten m.b.t. het stuitje. Ik loop nu zelf al bijna anderhalf jaar met ontzettende pijn in mijn stuitje na een bevalling van onze dochter. Heb echt van alles geprobeerd maar helaas heeft niks gewerkt. Ben nu bij het ziekenhuis in Leidschendam geweest en nu wordt mijn stuitje operatief verwijderd want het stuitje staat 50 graden naar binnen en staat los. Heeft iemand ervaring met operatie?

 77. Hallo, Ik ben blij met dit artikel en weet nu inmiddels een beetje meer over het stuitje. Ik ben als klein kind (ik ben nu 56) gevallen op mijn stuitje en kwam ongeveer 20 jaar later, na klachten en een röntgenfoto, te weten dat ik een beschadiging in de vorm van een deuk heb aan het uiterste puntje van mijn stuit. Ik weet dat ik daar last van kan krijgen, met name als ik op een harde stoel heb gezeten dus, maakte ik mij daar geen zorgen over. Nu heb ik sinds enkele weken enorm veel pijn aan mijn stuitbeen met alles wat ik doe, zelfs bukken doet erg pijn. Ik ben hiervoor naar mijn huisarts gegaan om even te laten checken en bevestigen dat het weer de “oude” klacht is, maar nu blijkt bij onderzoek dat het niet het uiteinde (de deuk) is, maar het gedeelte wat daarboven zit de boosdoener is. Als de arts aan de buitenkant erop drukt, doet het vreselijk pijn en bij inwendig onderzoek is dat net zo. Ik krijg het advies om een speciaal kussen te gebruiken en als het over 4 weken niet over is moet ik terug komen. Nu dat ik lees dat je botvliesontsteking kunt hebben wat eventueel chronisch kan worden maak ik mij toch wel zorgen. Er is niets geweest wat deze stuitklacht verklaart, het is spontaan op komen zetten. De eerste paar dagen dacht ik op een verkeerde stoel gezeten te hebben, maar het werd alleen maar erger. Is er iemand die deze klacht herkent? Ik hoor het graag!

  • Hallo Eveline, Jouw verhaal is een kopie van mijn ervaring. De laborant die onlangs de foto’s in het ziekenhuis maakte, adviseerde mij een osteopaat te proberen. Op de foto was trouwens niets bijzonders te zien volgens hem. Ik ben al een tijdje onder behandeling bij een zeer bekwaam manueel therapeut, maar daar ligt de (blijvende) oplossing niet volgens mij. Ben benieuwd hoe het jou verder vergaat.

 78. Hallo lotgenoten, Ik ben 56 jaar en kreeg voor het eerst last van stuitpijnen bijna 20 jaar geleden. De oorzaak denk ik was te wijten dat ik van de fiets afstapte door met beide benen op de grond terecht te komen. Na een dag kreeg ik verschrikkelijke pijnen. Kon niet rechtop lopen. Lang zitten, geen sprake van. Opzitten vanuit liggende positie heel moeilijk. En vanuit een stoel of van het toilet was echt een probleem. Eveneens heb ik onderhuids een branderig pijnlijk gevoel bij het masseren. Jaren geen last gehad van het stuitje tot in 2010. En op dit moment weer, anno januari 2014. Dus van aanhoudende stuitpijnen kan ik niet praten. Maar wat de precieze oorzaak daartoe is, is niet te achterhalen. Uit uw artikel kan ik misschien wel wat halen. Verslapte bekkenspieren of bekkenbodemspieren. Want bij mijn zwangerschap 26 jaar geleden kwam mijn baarmoedermond naar buiten en nog steeds. Oefeningen gehad om die spieren aan te sterken, maar zonder verbetering. Aanhoudende pijnen in de stuit heb ik niet. Na een paar dagen rust waren de pijnen verdwenen. Maar nu heb ik ze reeds 2 weken. De pijnen zijn te verdragen en ze verminderen. Röntgenfoto’s hebben niets aangetoond. Welke onderzoeken kan ik nog door de huisarts laten doen? Heeft iemand enig voorstel hoe ik dit moet aanpakken? En aan alle stuitpijnen-vrienden: sterkte en hopen op positieve resultaten vanuit de medici. Groetjes, Mercy

 79. Hoi… Een interessant artikel over stuitpijn! Bijna 2½ jaar geleden heb ik een val van de trap (2e tree van onderen) gemaakt, waardoor ik met mijn stuit op de scherpe rand terecht ben gekomen. Na de val had ik geen gevoel in mijn onderlijf; na 15 minuten keerde dit heel langzaam terug. Zo goed als het kon (samen met een goede vriend) naar beneden ‘gestrompeld’, even afgewacht en ondertussen een goede vriendin gebeld. Ik kon alleen maar op de buik liggen en dat was erg prettig omdat ik geen druk kon verdragen op mijn stuit. Zij hebben toen besloten een ambulance te bellen, en ik ondertussen instructies geven waar alles te vinden was. Ondanks de vele pijn die ik had gaven de broeders aan dat ik wel positief en vrolijk bleef. Mijn reactie… ’tja, wat moet ik anders’ en ‘zo zit ik in elkaar’ (te weten dat ik een lang sportverleden en op hoog niveau geturnd heb). Naar het ZH geweest… de rit daarheen ging zo langzaam en was zeer pijnlijk (werd op mijn buik vervoerd, ze waren bang voor een bekkenfractuur, maar ik gaf aan dat dit niet zo was, want ik heb 24 jaar in de zorg gewerkt. Al met al een rondje door het hele ZH gehad, bijna alle specialisten gezien… En de nodige medicatie, waarbij zelfs morfine niet hielp. Advies was rustig aan (aha, ik met mijn sportverleden) en een halfjaar op krukken. MRI-scan, daar was niets op te zien… dus ja, wat wordt er gezegd… juist, het zit tussen je oren. Ik ben zo kwaad geweest omdat ze mij niet geloofden; voor mijn gevoel was er meer aan de hand. Fysiotherapie gehad… overleg gehad of er ook andere mogelijkheden waren. Hij heeft mij doorgestuurd naar de bekkentherapeut en zij wist mij binnen 5 minuten te vertellen dat ik een beknelling in het SI-gewricht heb (te weten dat ik ook nog hypermobiel ben)… wat de artsen dus nooit hebben gezien en zelfs niet op de MRI te zien was. Nog steeds last met zitten/staan/lopen/fietsen. Vooral als er druk op de stuit komt te staan, bijvoorbeeld met ontlasting of menstruatie… alles met mate en bovendien voldoende rust nemen. Nu ben ik zover dat ik minder medicatie neem en gaat het héél langzaam vooruit.

  • Hoi Jeanet, Ook ik heb al 5 jaar last van bekken/stuit/schaambeen. Bekkentherapie-gynaecoloog – speciale fysio-osteopaat – podotherapeut- nieuwe matrassen- orthopeed-neuroloog – carniosecraal acupunctuur – hormooninjecties – therapie gehad voor de pijn in stuit/staartbeen. Uit de 3D-scan kon men niets aan mijn stuit zien. Wel beknelling in SI-gewricht. Dacht dat dat de oorzaak van alles was/is. Maar orthopeed heeft me naar de pijnpoli gestuurd voor onder meer de stuitklachten. Weer injectie gehad onder röntgenstralen. Nu een week geleden. En weer (nog) niet het gewenste resultaat. Volgende injectie in het SI-gewricht. Ondertussen veel pijn in mijn onderbeen vanaf de knie tot aan mijn grote teen (beknelling zenuw in knie). Weer doorverwezen naar orthopeed voor kijkoperatie. Kijken waar de beknelling vandaan komt. Ze dachten eerst aan een hernia. Maar ook dat was niet het geval. Ook ik ben heel erg mobiel. Maar kan niet fietsen/lopen/op de rug liggen/zitten. Zitten lukt even op (bijvoorbeeld op terras) op een opblaasbaar reiskussentje van de ANWB. In het midden zit een kuiltje. In de auto een wegkussen met uitsparing bij de stuit om de pijn in het stuitje te verlichten. Elke middag lig ik vlak. Slik pijnstillers waar nodig. Ben nu aan het verwerken dat het waarschijnlijk wel blijvend is. Ze noemen het neuropathische pijn (zenuwpijn) veroorzaakt door bevallingen en/of val. Nou een heel verhaal. Ik hoop dat we tot een redelijke oplossing komen van onze klachten. Gr. Nel

 80. Ongeveer 4 jaar geleden heb ik, voor zover ik weet aangezien ik nooit een röntgenfoto heb laten maken, mijn stuitje zwaar gekneusd. Sindsdien heb ik blijvende klachten, zo erg dat ik soms niet eens meer kan lopen… Maar ik heb geen idee wat het zou kunnen zijn, de huisarts stuurde me altijd weg en zij dat het niks was en vanzelf wel over zou gaan. Op een gegeven moment stopte ik ook met naar de huisarts gaan en probeer ik gewoon een normaal leven te leiden (ik ben trouwens 18 jaar oud)…

  • Dat is het vervelende van pijn in het stuitje… Er valt van de buitenkant niet veel aan te zien. Je kan er moeilijk aan voelen. Op foto’s zijn eventuele breukjes (doorgaans slecht) te zien, maar kneuzingen, ontstekingen en irritaties niet. Je kan een stuitje niet zetten (met gips o.i.d.) of spalken en het is dus lastig om een staartbeen weer in de optimale stand ten opzichte van het bekken terug te krijgen. Omdat ook de meeste doktoren er niet veel mee kunnen, worden mensen met coccygodynie maar al te vaak zonder oplossing naar huis gestuurd. Behandeling door een specialist (manueel therapeut, osteopaat, operatie en/of ontstekingsremmers) de klachten slechts sporadisch verbeteren en soms zelfs verergeren, weten artsen niet zo goed wat ze ermee aan moeten. Het is dus eigenlijk van essentieel belang dat er een fatsoenlijk behandelplan wordt opgesteld voor pijn in de stuit… Tot die tijd zitten talloze mensen met de gebakken peren. Mijn ervaring is dat vooral het ontzien van de stuit (met fietsen, slapen en zittend werk) de pijn in het staartbeen na verloop van (lange!) tijd vermindert. Maar o wee als je een keer verkeerd op een bank of fiets hebt gezeten… dan is de pijn doorgaans ook direct, en in alle hevigheid, weer terug. Al met al is het de hoogste tijd voor een blijvende oplossing. Gespecialiseerde osteopathie? Gerichte corticosteroïde-injecties? Operatief verwijderen van het staartbeen? Ik weet het niet… Hoe dan ook: heel veel sterkte ermee! En als de pijn niet te harden is, probeer te blijven aandringen op een doorverwijzing, wellicht naar een pijnpoli of osteopaat… Groeten + sterkte toegewenst, Paul

  • Hoi Jasmijn (en andere lotgenoten). Ik ben het helemaal met Paul eens. Het wordt tijd dat er iets gebeurt hier in Nederland voor dit slopende probleem. Ongelooflijk dat je huisarts je niet doorverwijst naar een specialist. Wordt het niet tijd een andere huisarts te zoeken? Er zijn zeker wel artsen/therapeuten die je kunnen helpen. Je moet alleen de juiste vinden voor jouw probleem. Kijk ook eens op de site ‘coccyx.org’. Er zit sowieso een goede manueel therapeut in Leiden, en misschien ook een bij jou in de buurt. Maar als manuele behandeling voor jou niet geschikt is, zou je naar een arts in Parijs kunnen gaan, Dr Maigne. Die heeft veel onderzoek gedaan naar coccygodynie en heeft ook een vast protocol voor buitenlandse patiënten. Hij is waarschijnlijk de beste (best bereikbare) arts in diagnostiek, en als een injectie nodig is krijg je die van hem tenminste op de goede plek! Sterkte en succes!

  • Ik was 14 toen ik een klein ongelukje in de gymzaal had. Ik had vreselijke pijn aan mijn stuitje; naar de huisarts geweest en die zei dat ik met natte kompressen 1 week op bed moest blijven. De stuit bleef pijn doen. Ik was 38 toen ik naar de orthopeed ging, en die zei ‘nou, het valt wel mee hoor, ik ga niet zomaar het staartbeen eruit halen’. Ik kon toen inmiddels bijna niets meer en zeker niet bukken. Toen ik zei dat het toch niet anders kon werd ik geopereerd; de dag na de operatie kwam de orthopeed aan mijn bed en zei dat hij nog nooit zoiets gezien had. Mijn staartbeen was tussen mijn benen geklapt en er was bij de breuk een enorme bult ontstaan, vandaar dat ik niets meer kon. Op foto’s was er echter nauwelijks iets te zien, vandaar dat hij dacht dat ik kleinzerig was. Nu, 20 jaar verder, kan ik er redelijk mee leven, heb nog weleens last doordat mijn onderrug erdoor versleten is, maar verder gaat het prima. Dus laat je stuitklachten s.v.p. goed onderzoeken en laat je niet zomaar afschepen. Het is jouw lichaam en jij kent je lichaam het beste. Succes ermee!

 81. Hallo, Heb nu ruim 2 weken pijn aan mijn stuitje en het vebetert er niet op. Ik weet totaal niet wat de oorzaak is, ik ben alleszins niet gevallen. Ben nog niet naar de dokter geweest en geen pijnstillers genomen, maar zal toch eens moeten kijken hiervoor. De pijnscheuten zijn zeer hevig; de tranen springen ervan in mijn ogen. Als ik rechtop sta of rondloop heb ik geen pijn… Als ik achteroverleunend zit, bijvoorbeeld in de auto of voorover leun heb ik ook geen pijn… Maar als ik recht zit en ik moet opkomen van mijn stoel of zetel, dan is de pijn hels, alsook bij het gaan zitten. Ik doe een zittend beroep, dus dat helpt ook al niet. Ik ben na een rustperiode van 3 maanden terug begonnen met wielrennen. Dit gaat zolang ik niet te ver voorover leun. Ik doe ook aan work-out, maar hierbij valt de pijn mee. Enkel als ik moet gaan zitten voor buikspieroefeningen. Laat ik het gewoon vanzelf genezen of toch beter naar de dokter gaan?

  • Als je er zo sterk over twijfelt of je met de pijn in je stuitje naar de huisarts moet gaan, dan lijkt me dat op zichzelf al reden genoeg om daadwerkelijk te gaan. De ervaring leert dat intense pijn in je stuitje niet zomaar vanzelf verdwijnt. Maar die keuze moet je logischerwijs zelf maken. Sterkte & groeten, Paul

  • Typisch, ik ben pas naar de dokter geweest voor dezelfde klacht; heb ook een zittend beroep, maar loop ook regelmatig van mijn stekkie weg. Ik sport wel. Ben na 2 maanden naar de dokter geweest en er is een foto gemaakt van mijn bekken… niks mee aan de hand. Afgelopen maandag weer last van mijn stuit! Gr. Daisy

 82. Hallo, Ik ben 2 jaar geleden geopereerd aan een endeldarmverzakking. Vanaf die dag ervaar ik pijn aan de stuit. Het is iets minder geworden, maar ik kan niet lang zitten en heb constant pijn in de stuit en onderrug. Een scan gehad en foto’s gemaakt, maar ze kunnen niets vinden. Toen ik net geopereerd was zei iemand die op gynaecologie gewerkt heeft, ze hebben het tijdens de operatie te strak getrokken, maar de gynaecoloog zegt dat dit niet zo is. Wie kan mij helpen en heeft dezelfde of soortgelijke ervaring?

  • Hallo, Ik ben afgelopen donderdag (’tis nu zondag) geopereerd aan een blaas- en darmverzakking en ze hebben bij de baarmoeder versteviging aangebracht en ook ik verga van de pijn in mijn stuitje… Ik slik om de 4 uur nog 2 paracetamol, maar dan nog… ik word misselijk van de pijn. De verpleegkundige vertelde mij dat ze alles aan mijn stuitje hebben opgehangen, maar het voelt of ik van de operatietafel ben gevallen… kan over 6 weken pas terugkomen voor controle, maar hoop toch echt dat dit minder wordt… Want dit ga ik niet volhouden!

  • Beste Alia, Jouw verhaal lijkt op het mijne. Ik ben ook geopereerd aan een endeldarm-verzakking en had direct na de operatie veel last van m’n stuitje. Toen ik dat een aantal maal had aangegeven is er wat verband uit mijn vagina gehaald, dat verlichtte… maar de pijn is pas vele maanden daarna weggegaan. Heb het vele malen bij gynaecoloog aangegeven, die weet niet hoe het kan. Gelukkig ben ik bij een bekkenfysiotherapeut geweest die drukpunten behandelt. Dit heeft heel erg geholpen. Inmiddels, 1 jaar verder, heb ik weer veel last. Ga nu naar osteopaat en bekken FT. Wil nu naar andere gynaecoloog omdat ik denk dat er bij de operatie iets verkeerd is gegaan. Dit is al bekeken in het operatieverslag, daar staat niets in, maar ik denk zelf dat er iets beschadigd is, een zenuw of een bandje, waardoor ik nu zoveel last heb. Ben heel blij dat ik nu in ieder geval eenzelfde verhaal van iemand heb gelezen.

 83. Ik ben 15 jaar en 2 jaar geleden een keer (niet eens zo hard) op mijn stuitje gevallen en ik heb nu al 2 jaar last van mijn stuitje als ik lang zit. Net tijdens voetbal kreeg ik er uit het niets heel erg veel last van en nu doet het zelfs pijn met lopen, laat staan zitten en liggen. Wat kan ik hieraan doen?

  • Hoi JMP, heb je weleens nagedacht over acupunctuur? (ze werken ook met kleine en flexibele naalden hoor, niet van die grote dus). Pijn in een gebied kan gebeuren door een orgaan dat daar naartoe uitstraalt. Ik herken je klachten en heb zelf veel baat bij acupunctuur, vandaar.

 84. Ik ben in 2011 aangereden door een automobilist, heb mijn onderrug en 3 wervels gebroken en een verbrijzelde wervel. Mij rug is goed geheeld, maar ik heb vreselijke pijnen in het stuitgebied. Ik ben inmiddels 3x behandeld op de pijn-poli, maar de pijn gaat niet over. Het zijn zenuwpijnen, dus als ik me ergens druk over maak, wordt het erger. Ook kan ik moeilijk zitten. Kan iemand mij raad geven wat ik nog kan doen?

  • Hoi Trude, Heb je al een goed manueel therapeut geprobeerd? Ik zelf heb nu 4 maanden coccygodynie en ga volgende week naar een hierin gespecialiseerde chiropractor. Wie weet helpt het. Ik ga het maar proberen.

  • Dank je wel voor je reactie Angela. Maar heb jij voor mij ook een adres voor behandeling met coccygodynie of van een gespecialiseerd chiropractor? Bij voorbaat dank! Groet van Trude

 85. Ik ben redelijk fanatiek aan het hardlopen en sinds ik voor de marathon train, nu een week of 3-4, heb ik ook last van mijn stuit. Niet continu; vooral bij opstaan en gaan rondlopen of bukken. Ik vroeg me af of het hardlopen ermee te maken heeft, ofwel: kan dat de oorzaak zijn? Te veel trainen, te weinig demping in de schoenen? En is het dan beter even niet te trainen? Of is het gewoon een “zit”-probleem? Tijdens het hardlopen zelf heb ik overigens helemaal nergens last van. Ik zie ook in de info op deze pagina’s (compliment daarvoor!) niets hierover.

  • Beste Sander, Het bekken oftewel de pelvis betreft dat deel van je lichaam wat zich tussen buik en benen bevindt. Het bekken bestaat uit verscheidene delen, waaronder heiligbeen, darmbeen, schaambeen, symfyse/schaambeensvoeg, heupkom en stuit/staartbeen. Het heiligbeen zit met gewrichtsbanden oftewel ligamenten vast tussen de bollen van beide heupbeenderen. Het staartbeen/stuitje is het onderste stukje van je wervelkolom. Op de stuit oftewel coccyx zelf, maar vooral ook in de omliggende ‘coccygeale regio’ wordt bij hardlopen druk uitgeoefend; indirect, via benige delen (bot/kraakbeen), tussenwervelschijven, ligamenten, pezen etc. Hardlopen kan dus zeker invloed hebben op stuitpijn oftewel coccygodynie. Dus meestal niet door directe invloed op de stuit, maar doorgaans via impact op bekken en heupen. Hoe beter je demping en utiliteit (goede hardloopschoenen, optimale hardlooptechniek, lichamelijke conditie e.a.), des te kleiner de kans op stuitklachten. Of jouw specifieke klachten daadwerkelijk het gevolg zijn van overbelasting (te veel trainen, ontoereikende demping of techniek o.i.d.) is moeilijk te zeggen. Of het beter is om te stoppen met trainen of juist meer te trainen of op aangepaste wijze te trainen is dus ook niet zomaar vast te stellen; daar zou een (gespecialiseerd) fysiotherapeut naar kunnen kijken. Zoals je al aangeeft zou je stuitpijn zelfs afkomstig kunnen zijn van een niet-sport-gerelateerde bezigheid zoals ‘verkeerd’ zitten of liggen. Je zou inderdaad eens kunnen proberen om een aantal weken te stoppen met joggen, om te zien wat dat doet; maar aangezien je toewerkt naar marathons, is dat wellicht lastig. Hoe dan ook: veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

  • Hallo, Je kunt je stuitje al breken bij een niesbui of bij een bevalling als er te veel druk op je stuit komt, dus alles is mogelijk. Sterkte, Anto

 86. Hmmm… Ik heb ook ‘ischias’ klachten volgens de fysiotherapeut, maar nu heeft hij het ook over een slijmbeursontsteking in de heup. M’n heup doet verschrikkelijk zeer en nu doet ook m’n stuitje mee. Bij mij zijn al deze klachten begonnen bij de ziekte van Lyme. Tien jaar geleden opgelopen, en onlangs door een nieuwe infectie weer (o.a.) vreselijke heupklachten gekregen. Wat ik in het medische circuit te horen krijg is allemaal erg vaag. Meestal valt het onder fibromyalgie, chronische vermoeidheid of stress. En er wordt niks aan gedaan. Als ik alle verhalen zo lees, kan het wel kloppen dat deze klachten passen bij (weke delen) reuma/ontstekingen t.g.v. ziekte van Lyme. Tenslotte is het een multi-systeemziekte en (de gevaren en gevolgen) te onbekend bij velen. Alles zelf uitzoeken is inderdaad wat overblijft.

 87. Tjonge, en ik maar denken dat ik ischias had… 7 jaar geleden een hele zware bevalling gehad van een 10-ponder en sindsdien altijd pijn, zeker als ik weer zwanger was… Kon van mijn jongste een half jaar niet zitten tijdens de zwangerschap… Met deze info kan ik wat. Geweldig bedankt!

  • Bedankt voor je vriendelijke reactie. Ik hoop het ook voor je! Heel veel sterkte en ik zal met je mee duimen voor een spoedig herstel van de stuit. Groeten & beterschap, Paul

 88. Precies 3 weken geleden viel ik van de trap, gleed uit en gaf een schreeuw van pijn. Herkenbaar allemaal. Ik slik alleen maar pijnstiller, maar eerlijk waar, ’t helpt niet. Ik kan nog steeds nauwelijks zitten. Ik heb een silicone kussenring aangeschaft, en deze verlicht de pijn, maar slechts heel eventjes. Ik lig liever op mijn zij op de bank dan dat ik moet zitten. Traplopen is ook heel erg lastig. Erg vermoeiend allemaal! :-( De spieren zijn stijf: mijn nek, rug, heupen, benen en liezen doen ook af en toe zeer.

 89. Ik heb al 3 jaar af en aan pijn aan mijn stuitje. Dit is ontstaan in de laatste maanden van mijn zwangerschap. Nu ben ik weer in verwachting en de pijn is dagelijks geworden, ondanks elke week naar de fysio en elke dag oefeningen om mijn bekkenbodem te trainen. Gister een stuitkussen besteld. Hopelijk wordt het minder, vooral omdat ik steeds zwaarder wordt. Op goed herstel!

 90. Het ziet er naar uit dat ik mijn stuitje gekneusd heb. Maar de pijn komt vrij regelmatig terug, en het is al wel meer dan 6 weken geleden. Kan het langer dan 6 weken duren? Soms heb ik er eventjes een paar dagen geen last van, maar dan maak ik een rare beweging, en is de pijn weer terug. Tips?

 91. Hoi, Wat een boel herkenbare verhalen! Ik ben in januari van dit jaar gevallen met snowboarden waarna ik pijn had aan m’n stuitje (met uitstraling naar de rest van de onderrug en benen). Na een maand of 3 ben ik naar de huisarts gegaan omdat het niet weer over ging. Hij vertrouwde het niet helemaal en stuurde me naar het ziekenhuis voor foto’s. Hieruit bleek dat m’n stuitje gebroken is. De huisarts zei vervolgens “het gaat wel weer over, neem maar 4x daags 2 paracetamol”, dit hielp niks en heb dan ook nog een doosje diclofenac gekregen. Ondertussen werd de pijn alleen maar erger i.p.v. minder en ben ik doorverwezen naar het sportmedisch centrum. Hier voelde ik mij niet serieus genomen, kreeg als opmerkingen: ‘wat wil je dat ik doe’ en ‘je moet je er maar bij neerleggen dat je pijn blijft houden’. Ben daar dus niks wijzer geworden en maar weer naar huis gegaan. Ondertussen blijf ik pijn houden, vooral na een lange/zware werkdag of na het sporten (moest ik ook vooral mee doorgaan, want sporten is immers gezond). Inmiddels heeft m’n moeder de huisarts gebeld (ga er zelf niet graag heen) om te vragen om zwaardere pijnstillers. Nu heeft de huisarts geadviseerd om er een spuit in te zetten, maar lees ik hier allemaal berichten dat het niet echt helpt. Het is natuurlijk het proberen waard. Is er iemand die positief gereageerd heeft op de injectie? Of evt. ervaring met andere pijnstillers? Bedankt, Diane

  • Beste Diane, Ik heb een fistel bij mijn stuitje, mijn huid zit aan stuitje vast. Heb in de pubertijd enorme pijn gehad. Iedere dag een kussen mee naar school. Na lang gedoe de aanrader van 2 injecties in ’t stuitje. Slechte nieuws: die naald gaat het bot in en dat is niet geinig. Ik heb de tweede niet meer gedaan. Goede nieuws: het heeft geholpen. Jarenlang pijnvrij. Tot eergisteren toen een dief mij omver rende… Vandaar een bezoek aan deze site. @ Redactie: dank voor de info.

  • Beste Lotte, Wat een rot-ervaring! Geteisterd worden door een dief is al een ervaring die je niemand toewenst, maar dan ook nog de pijn in je stuit terug!? Hopelijk treedt er snel verbetering op. Sterkte & groeten, Paul

 92. Wat een herkenbare verhalen. Ook ik heb veel last van mijn stuitje. Geen idee hoe het komt. Misschien artrose? Ik heb onlangs pijnstilling door een anesthesioloog gehad. Dat is nu 3 weken geleden en de pijn is erger dan daarvoor. Maar het kan 4 tot 6 weken duren voordat je kunt zeggen of het geholpen heeft. Afwachten dus maar.

  • Hoi Thea, Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat. Wat heb je precies gekregen; alleen een verdoving of ook ontstekingsremmers? Ik sta nu zelf op de wachtlijst voor de pijnpoli… 8 tot 11 weken! Weet nog niet hoe ik de komende weken door moet komen. En dan nog is het dus de vraag of een injectie wel zal helpen. Ik lees zoveel verhalen over chronische stuitpijn, mensen die er jarenlang last van hebben. Ik kan niet zitten zonder een heftige reactie daarna. Kan niet meer werken omdat ik zittend werk heb. De pijn trekt door mijn hele heupen. En het ergste is misschien nog wel dat ik niet weet hoe lang dit gaat duren en of ik er überhaupt ooit vanaf kom!

 93. Ik ben 2 jaar geleden geopereerd aan haarnestcyste. Eindelijk er vanaf denk je dan. Nu heb ik sinds kort hevige pijn aan mijn staartbeen. Zitten is echt vervelend! Is dit iets anders of komt het gewoon terug?

 94. Pfff, wat een herkenning… Alleen al om te lezen dat ik de afgelopen 20 jaar niet gek was! Ik heb al 20 jaar elke dag gruwelijke pijn bij het zitten. Ooit mijn stuitje gebroken, een bekkeninstabiliteit (welke ik nog steeds heb) en fibromyalgie (reuma in de spieren en weke delen). Nu lees ik hier dat mijn pijn dus wel hierdoor komt! Ik slik me een ongeluk aan pijnstillers, hele zware. Heb verschillende pijnbehandelingen gehad: TENS-apparaat e.a. Gevraagd om operatie aan stuitje, haal weg dat kreng! Maar dit schijnt zo’n omstreden operatie te zijn dat je gewoon niet doorverwezen wordt. Ik heb wel eens gezegd: als er een operatie bestond waardoor ik in een rolstoel zou komen, maar wel van mijn pijn af kom, deed ik het gister nog! Wel pijn vrij dan, want zitten is mijn grootste probleem! Gek word ik af en toe van de pijn. En maar lachen en niet zeuren, want dat is niet leuk voor je omgeving. Pfff…

 95. Nou, als ik ga zitten verschuiven op opstaan dan krijg ik een soort steek. Ik rij namelijk paard, dus dan met je staan en zitten. Dus ik weet niet of ik naar de dokter moet gaan of niet?

 96. Ik ben 9 september aan m’n staartbeen geopereerd. Heb jarenlang vreselijke rugpijn klachten gehad. Heb fysiotherapie gehad, manueeltherapie, er zijn gewone foto’s gemaakt. Heb maanden met een tens gelopen, helaas allemaal zonder resultaat. Om gek van te worden, heb uiteindelijk mri foto’s gekregen. En daar was op te zien dat m’n staartbeen gebroken was. 9 september ben ik dus geopereerd, m’n staartbeen is afgevlakt. M’n orthopeed zei dat het een slagingskans van 50% was, ik vond dit zeker het proberen waard. Nu een aantal weken verder, kan ik toch wel zeggen dat ik het wel een pittige ingreep vond. Kan nog steeds niet gewoon zitten,ook niet op m’n stuitkussen. Op m’n rug liggen lukt ook nog niet,en moet nog steeds rustig aan doen. Ik kan daarom ook nog niet zeggen of de operatie geslaagd is. Ik voel nog steeds pijn, maar dit is ook pijn van de operatie.

 97. Hallo, Ik heb nu ruim 2 jaar echt last/pijn van mijn stuitje. Ik kan niet lang zitten; als ik te lang gezeten heb kan ik de hele dag pijn hebben… 20 minuten zitten is al lang. Fysiotherapie, morfinespuit, huisarts, medicatie (pijnstillers), ziekenhuis, bandje om op te zitten, osteopathie… niks helpt! Mijn stuitje is niet gebroken geweest; het komt door te lang in een kano gezeten te hebben (4 uur). Wie weet iets? Of is er iemand die kan helpen? Ik ben echt radeloos en heb zoveel pijn!

  • Hoi Ilse, Ik heb hetzelfde probleem. Al een week of 6 enorme pijn aan mijn stuitje en niets helpt. De oorzaak is onbekend en de artsen weten het ook niet. Ben wanhopig, kan niet eens meer zitten! Groet, Angela

 98. Ik ben vanochtend achterwaarts van de twee-na-bovenste trede van de trap gevallen. Ik kwam in een soort foetushouding recht op mijn stuitje terecht. De val was hard en ik schreeuwde ’t ook uit. Voelde een enorme pijnscheut van m’n stuitje door mijn gehele wervelkolom. Erna voelde ik alleen nog maar pijn aan mijn stuitje. Na een minuut of vijf werd de pijn pas minder. Ik probeerde te lopen (wat niet pijnloos ging) en uiteindelijk leek het alsof de pijn weggetrokken was. Helaas is dit niet zo. Langzaam kwam het terug en nu kan ik nauwelijks zitten en liggen. Lopen gaat nog het best als ik geen verkeerde beweging maak. Hoelang houd deze pijn aan en kan er iets aan gedaan worden?

  • Beste Lisa, Hoelang de pij aan je stuit aanhoudt is helemaal afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Je stuit kan gekneusd, gebroken of gescheurd zijn, maar het kan ook zijn dat het botvlies simpelweg geïrriteerd/ontstoken is. Of er behandeling mogelijk c.q. nodig is, is tevens afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Mocht de pijn niet snel overgaan, of mocht je je zorgen maken, bel dan bij voorkeur even naar je huisarts. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 99. Hoi, Ik ben afgelopen donderdag geopereerd aan mijn staartbeen. Ze hebben een aantal centimeters weggehaald omdat deze gebroken was en scheef stond. Ik vind het apart om te lezen hoelang sommigen van jullie hiermee rond lopen. Ik ben 9 maanden geleden gevallen met snowboarden en 3 maanden later kreeg ik mijn eerste pijnbestrijding (naald) i.c.m. bekkenbodemfysio. Toen dit niet bleek te werken, is mijn operatie ingepland. De operatie is goed gegaan (9 hechtingen tussen mijn bilnaad). De pijn daarentegen valt tegen. Het is niet zozeer de pijn van de wond maar meer van binnenuit en alles daaromheen. Ik slaap erg slecht omdat je dus echt alleen op je zij en buik kunt liggen DE HELE DAG! De pijn in je rug en een soort van doorligpijn is verschrikkelijk en je wordt er gek van. Je krijgt 3x per dag tramadol, 2x naproxen en 4x paracetamol. Dit geeft de pijn misschien een beetje weer. Toch geloof ik in deze operatie en ben ik benieuwd naar het resultaat. Na 13 dagen mogen de hechtingen eruit, dus nog even doorzetten. Ik ben in Veldhoven bij het MMC geholpen, daar zitten 2 specialisten. Succes iedereen!

  • Beste Kelly, Bedankt voor je reactie! Ik zou het zeer op prijs stellen als je over een tijdje laat weten hoe het herstelproces is verlopen en of je uiteindelijk helemaal van je klachten verlost bent geraakt. Hoe dan ook: heel veel sterkte en beterschap toegewenst en ik hoop dat je snel weet pijnvrij door het leven zult gaan. Groeten, Paul

 100. Ik heb vanmiddag spontaan pijn aan mijn stuitje gekregen. Ik heb wel al een tijdje gelopen met een mini-hernia in de onderrug. Ik heb nu pijn met zitten en bewegen. Stilliggen gaat wel. Ik heb 1 punt waar het ook pijn doet als ik er zachtjes op druk. Dan voel ik een pijnscheut. Ik heb mij niet bezeerd. Wat raden jullie aan? Ik ben net voor de zekerheid wel begonnen aan mijn ontstekingskuur voor die mini-henria, daar was ik toevallig deze week voor naar de specialist gegaan.

 101. Ik lees veel verhalen over pijn in het stuitje door valpartijen. Ik heb de klachten gekregen als gevolg van een bevalling m.b.v. een vacuümpomp. Die heeft echt zowat alles kapot getrokken bij mij… De Triggerpoint-behandeling helpt wel (wordt niet door iedere bekkenfysio nog gegeven). Ik heb al een speciaal kussen, maar ben ook op zoek naar een goed fietszadel. Iemand tips? Ben nu al ruim 2 jaar bezig. Ik kan niet langer dan 10 min fietsen en na 3 kwartier in een auto gaat het ook mis…

  • Hallo, Ik heb al ruim 9 jaar pijn aan m’n stuitje door een “bevalling”. Tja helaas kun je van een bevalling zeer ervaren worden en alle technieken m.b.t. bevalling meemaken. Staartbeen is uit de kom geperst en m’n dochter is er met de nek achter vast komen te zitten. Uiteindelijk zit het botje door osteopathie weer op z’n plek, maar de zenuwen rondom zijn blijven beschadigd. Ik heb het hele medische rataplan al meerdere malen doorlopen en kan als tip meegeven om tijdig aan de bel te trekken. Er zijn hele goede pijnpoli’s die alles uit de kast kunnen halen om de pijn te verlichten. Weggaan doet het in mijn geval niet meer, maar een normaal, beheersbaar leven is toch echt wel een pre. Medicamenten: tja ze zijn noodzakelijk maar ook echt verslavend, dus hoe minder, hoe beter. Want op een gegeven moment gaat het lichaam ageren. Er komen meer klachten bij! Aanpassen spullen, goed matras (tempur) echt aanrader, hoge auto qua instap en zithoogte, sporten, goede schoenen om juiste houding te krijgen, ik heb een E-bike met gelzadel dat iets gekanteld is waardoor de druk afneemt. Dekkerswald in Nijmegen heeft een super specialist die echt meedenkt en je serieus neemt. Zelfs specialisten in het buitenland zijn benaderd en denken nog steeds mee! Nu wissel ik weer met medicatie gecombineerd met TENS, dit om het lichaam actief te houden. Gewenning treedt snel op, dus blijf hierin schommelen/bewegen.

 102. Hallo, Ik ben vijf jaar geleden heel hard met mijn stuitje op de grond gevallen (soort van fietsongeluk). Ik ben nu twintig jaar en sinds twee/drie jaar erg last van mijn stuit. Ben nu een soort van gewend aan de pijn, maar op sommige dagen is het echt een stuk erger en dan kan ik er niet door slapen. Ik ben destijds niet naar de huisarts geweest; dit heb ik twee jaar geleden wel gedaan. Doorgestuurd en foto laten maken. Mijn staartbeen is gebroken geweest en verkeerd geheeld. Operatie is niet mogelijk en ik ben nu hartstikke radeloos, want ik wil graag van de pijn af. Vooral nu ik zwanger ben en in de toekomst niet hiermee wil blijven lopen. Wat moet ik doen?

 103. Bij mij is er soms pijn aan het stuitje of in heel die regio en ik herken nergens de symptomen in de gevallen die hier beschreven zijn. De pijn komt meestal op na seks, vooral als ik ben klaargekomen terwijl ik op mijn rug lig. Maar soms gebeurt het ook dat ik midden in de nacht ineens wakker word met deze pijn. Indien ik blijf neerliggen, gaat de pijn gewoon niet weg. Het enige wat helpt is rondwandelen of op de rand van een stoel zitten en zeker er voor zorgen dat mijn scrotum “hangt” en niet neerligt (ik weet het, het klinkt allemaal heel bizar, maar het is zoals het is…). Na ongeveer een uur gaat de pijn dan weg en kan ik terug gaan slapen. Het is nog nooit spontaan tijdens de dag opgekomen.

  • Ik hoef geen orgasme te bereiken, doch heb soms dezelfde pijn. Deze duurt ongeveer 30 minuten. Ik stap dan uit bed om bij te komen. Dit gebeurt altijd ’s avonds, voor of tijdens het slapen. Dit jaar is het al zo’n 6 x voorgekomen.

  • Ben, Wat jij beschrijft klinkt als ‘anale kramp’. Is inderdaad een hele naar pijn in het gebied bij je stuit. Komt meestal ’s nachts opzetten en blijven liggen is onmogelijk. Relatie met een orgasme kan zitten in het samentrekken van de bekkenbodem. De spieren rondom de anus maken daar ook deel van uit.

 104. Hey, Ik heb nu ongeveer 5 dagen last van m’n stuitje. Het enige dat ik me kan herinneren wanneer ik het gestoten heb is maandag toen ik ging zwemmen en dat ik van de hoge plank een bommetje deed. Ik knalde voor m’n gevoel recht op m’n kont en m’n zwembroekje schoot heel erg hard omhoog zal ik maar zeggen. De dagen erna enorme pijn aan m’n stuitje. Woensdag ging ik weer zwemmen en er gebeurde precies hetzelfde, dit keer deed het alleen veel meer pijn. Ik weet niet wat het is; het doet alleen heel erg veel pijn als ik er recht op ga zitten. Ik vraag me af wat het is… Zou een van jullie het weten?

  • Beste Renee, Als je staartbeentje tweemaal in korte tijd een flinke klap te verduren heeft gekregen, dan kan er zomaar sprake zijn van een kneuzing, scheurtje of breuk. Ik zou je dan ook willen aanraden om naar je huisarts te gaan en je stuit ter plekke te laten onderzoeken op afwijkingen. Beterschap & sterkte, Paul

 105. Ook ik heb al enige tijd een pijnlijk stuitje en vooral na het fietsen is het erg. Ik las dat je er een speciaal zadel voor kunt kopen, maar ik heb een goedkopere oplossing gevonden: ik heb in een gelzadeldekje een opening gemaakt door de gel midden-achter eruit te halen en dat wekt prima! Uiteraard aan de binnenkant/onderkant eruit pulken/snijden… Ik hoop hier mensen mee te helpen. Succes!

 106. Hoi allemaal. Ik heb sinds mijn eerste zwangerschap, nu ruim 5 jaar geleden, last gekregen van mijn stuitje. Als ik op mijn rug lag, deed bewegen en opstaan pijn. Na mijn bevalling werd de pijn nog erger. Ik moest echt schreeuwen van de pijn bij het bewegen en opstaan. Na een tijdje lopen werd het minder. De pijn ging uiteindelijk ook naar mijn rechterbeen. Tijdens ’t lopen zakte ik spontaan door mijn been. Ben naar de fysio geweest, maar dat heeft niet geholpen. Tijdens mijn tweede zwangerschap was de pijn ineens weg. Na de bevalling (nu 2,5 jaar geleden_ is het weer hetzelfde verhaal. Soms heb ik er een week last van; soms een paar dagen, maar soms ook wekenlang. Ik weet niet wat ik ermee moet. :(

 107. Het troost me te lezen dat ik niet de enige ben met pijn in mijn stuitje. Ik ben in 1995 op mijn stuitje gevallen toen er een stoel onder mij vandaan gehaald werd (klassiek dus). Daarna ernstige whiplash-klachten en pijn in mijn stuitje. Jaren met een kussentje totdat het vrij goed ging. Sinds anderhalf jaar ineens pijn in mijn stuitje na lang zitten en fietsen(!). Ik ga nu het Easy Seat zadel uitproberen, ik ben benieuwd! Behandelingen bij een osteopaat hebben niet geholpen trouwens. Ik had al een wigkussen gekocht, dat bevalt prima.

 108. Ik heb sinds een paar weken last van een zeer hinderlijk, brandend stuitje. Ik ben rugpatiënt; al jaren last van m’n onderrug. De brandende pijn is echt heel erg; kan er niet van slapen. Wie heeft tips? Ben 65 jaar…

 109. Ik ben ongeveer 4 jaar geleden van de trap gevallen op mijn stuitje. Ik viel bijna flauw en kon een aantal dagen helemaal niks meer. Ben bij de huisarts geweest, hij heeft gevoeld en sprak over een breuk, waar hij niets aan kon doen. Ik heb toen een wigkussen geleend en veel paracetamol geslikt. Na een paar weken was de ergste pijn weg. Ik heb nog steeds regelmatig last van een zeurende pijn. Ik heb een holle rug en mijn bekken staan naar achteren. Mijn knieën zijn overstrekt. Ik sport regelmatig, rekken en strekken vind ik heerlijk. Ik kan er prima mee leven, maar het is wel vervelend, vooral na autorijden. Ik herken veel uit de informatie en de reacties. Wat ik precies heb, weet ik niet. Er ‘heerst’ hernia, artrose en botontkalking in de familie, mijn houding maakt het er ook niet beter op. Dus toch maar beter erop letten, evt. een kussentje aanschaffen en veel sporten, merk nu dat me dat heel veel helpt. Een goede houding is onmisbaar, daarnaast niet te vaak op hoge hakken lopen. Ik ben spiritueel ingesteld, zolang ik goed naar mezelf luister, kan ik me aardig redden. Reiki wil ook nog wel eens helpen, voor degene die daarvoor openstaan. Dank voor deze site, herkenning. :) Succes allemaal!

 110. Ik heb op mijn 13e mijn stuitje gebroken en die is toen scheef aangegroeid. Op mijn 17e en 24e heb ik nog weer een ontsteking gehad aan mijn stuitje en nu is het sinds een week of vier weer raak. Ik krijg steeds meer pijn, maar zie er tegenop om naar de dokter te gaan. Ik krijg dan een spuit. Brrr. Ik weet dat het helpt maar toch… Balen wel dat je dus nu na 24 jaar nog steeds last hebt van een stuitje dat je op je 13e hebt gebroken… Grommm!

 111. Ik ben vanmiddag met slagbal onderuitgegaan bij de laatste honk, omdat het te glad was. Daarna had ik hevige pijn. Vet irritant! Maar we hadden ten miste wel gewonnen.

 112. Enkele weken geleden van de trap gedonderd en op mijn staartbeentje terechtgekomen, zeer vervelende pijn! Doe ik er goed aan om eens in de week te gaan zwemmen (doe ik al een tijdje samen met een vriendin)?

 113. Ik was aan het stoeien met een vriendin toen ik opeens op mijn kont viel. Eerst viel het wel mee, maar eenmaal thuis verschrikkelijke pijn. Ik weet niet wat ik moet doen.

  • Waarschijnlijk een kneuzing, zal nog wel even duren… Maar als je alles hierboven goed hebt gelezen moet het wel wat rust geven, of je moet inderdaad echt pijn hebben waar je bijna van flauwvalt, dan moet je echt even naar de huisarts!

 114. Ik heb nu al dik een jaar een pijnlijke stuit. Ik denk dat dit gekomen is door op harde ondergronden te gaan zitten. Met een kopje koffie in de deuropening, op de houten bank bij ons in de boot en met de kont op het gras bij het water. Eerst schonk ik er niet veel aandacht aan, maar ben toch uiteindelijk naar de dokter gegaan. Ik heb twee kuren ontstekingsremmers inmiddels achter de rug en tijdens de kuur ging het goed, maar nu is het gewoon weer terug. Om het te ontlasten, zit ik op de bank in kleermakerszit en op een harde stoel aan de zijkant. Ik heb een tip voor fietsers, mijn stuur staat flink laag, bijna als een mountainbike, waardoor er geen druk van het zadel op mijn achterwerk komt. Ik weet nu nog even niet wat ik voor volgende stappen ga ondernemen, ik denk dat ik eerst een zitkussen ga aanschaffen. Er is mee te leven, mee te lopen, maar mee zitten is nog wel het ergste…

  • Beste, Ik heb nu nog steeds (hierboven) pijn. Ik ben naar de huisarts geweest en die zei dat ze niet zeker weet wat het is: kneuzing of ontsteking… Omdat er een rode plek bij het pijnlijke stukje zit. Maar als je er al zo lang mee zit (net als anderen wat ik zo heb gelezen) dan ligt dat toch niet aan ons. Ik vind dat er meer onderzoek mag worden gedaan naar dit soort problemen waarbij ruim de helft van de gevallen niet weet wat het is en er niet vanaf komt. Maar met dit verhaal vind ik het apart. Harde ondergronden. Ik heb het ook plots gekregen. En dit is wel inderdaad een goede beredenering waardoor het komt. Het enige is wat is dan ‘aangetast’? Ik denk dat er misschien inderdaad te veel druk op komt te staan gedurende een lange periode. Het is jammer dat de meesten al heel lang last hebben en niet weten wat het is, omdat bijvoorbeeld een huisarts dat ook niet weet. Zitten is inderdaad het ergste. Maar als je ergens pijn hebt, moet dat zijn te zien bij een foto of MRI denk ik. Misschien is dat een optie voor je? MVG, Johan

 115. Besten, Ik heb recentelijk pijn gekregen aan mijn stuitje. Het begon nadat ik terug kwam van sporten. Het kan goed zijn dat ik dan op dat moment flink ben gevallen, aangezien het judo is. Maar het is raar dat ik het dan pas een halfuur na de training kreeg en het al snel erge pijn doet. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn? Ik denk een ontsteking want het komt zo laat pas en ik zie geen beurse plek, bloeduitstorting of wat dan ook bij de plek waar het pijn doet. En ik heb gevoeld, als je je ruggenwervel volgt dan voel je na effe het eerste bobbeltje. Dan ga je naar het tweede bobbeltje, allebei doen geen pijn. Maar als je het derde bobbeltje vind, die doet dus pijn. Bovenkant valt mee, het is meer de onderkant van het bobbeltje. Als iemand weet wat dit is, hoor ik het graag. MVG, Johan

 116. Ik heb in september 2012 een ongeluk gehad, ben vanachter aangereden door een personenvervoersbus van 2400 kg. Ik liep over de weg en hij reed met zijn bus achteruit en heeft me niet gezien, daardoor heeft hij mij tegen mijn rechterbeen geraakt, waardoor ik achterover viel en als eerste op mijn stuit terechtkwam. Vervolgens reed hij via mijn schouder mijn borst op met zijn achterwiel en daarover ook weer terug. Omdat mijn stuit gebroken is geweest heb ik nu al maanden problemen met mijn stuit, waardoor ik weer problemen heb met mijn ontlasting die in een loze ruimte terechtkomt. Er is niets aan te doen, maar ik heb vreselijke pijnen.

 117. Ik ben 6 jaar geleden gevallen op mijn stuitje. Kon de eerste paar seconden niet bewegen, maar direct daarna kon ik opstaan. Sindsdien heb ik regelmatig last van mijn stuitje. Als ik op een te harde stoel zit, fiets, traploop etc., dan kan ik het niet meer houden van de pijn. Kan geen broek aan doen, niet slapen/zitten, helemaal niets. Veel paracetamol innemen en dan gaat het ietsje. Nu mijn vraag: bestaat er een donutzadel voor de fiets. Dat lijkt me wel een uitkomst voor het fietsen dan.

  • Beste Ursula, Toevallig heb ik jouw vraag onlangs beantwoord voor Rosa (zie hierboven). Het “Easy Seat” zadel zou je kunnen beschrijven als donutzadel en wordt over het algemeen als beste zadel bij pijn in het stuitje (coccygodynie) aangemerkt. Hopelijk heb je hier iets aan. Ik zal de info over fietszadels direct toevoegen in het artikel. Groeten & sterkte, Paul

 118. Nou, inderdaad heel veel herkenning. Maar zou niet weten onder welk kopje mijn pijn thuishoort. Ik loop al 20 jaar met klachten en geen arts die er een verklaring voor kan geven. Soms wordt er gezegd fibromyalgie, dan weer scheve bekken… Maar wat ik meteen herkende is ’t wiebelen met je bekken/staartbeen om te knakken en de spanning eraf te krijgen. Het liefst zou ik met deze info naar de dokter gaan. Maar hij zal me wel weer zien aankomen…

 119. Ik ben 4 jaar geleden frontaal omver gelopen door een paard en daarna heb ik vreselijke last van mijn stuitje gekregen. Ik heb er ruim 2 jaar niet op kunnen zitten, zat steeds scheef of hing naar voren om de stuit maar te ontzien. Later werd de pijn draaglijker als ik erop ging zitten en ben dat vaker gaan doen. Van het scheef zitten knapte de rest van mijn lichaam namelijk ook niet bepaald op. Nu, sinds enkele weken, begin ik weer steeds vaker last te krijgen, zowel bij het zitten als bij het staan en lopen. En vooral als ik iets moet dragen, dan is het helemaal erg!

 120. In 1987 ben ik met een keiharde knal tegen een wand van een zwembad terechtgekomen. Ik kon op dat moment niet meer lopen en heb een week op bed gelegen. Het kwam niet bij mij op om hiervoor naar de huisarts te gaan. Zo ging dat bij ons thuis: niet aanstellen, het was maar een zwembadmuur. In 2007 kreeg ik last van mijn stuit. Na een MRI-scan zag men dat er een soort van hernia in mijn stuit zat. Alles heb ik geprobeerd en uiteindelijk heb ik mijn papieren opgestuurd naar het Kennemerland ziekenhuis, om te vragen of zij dit konden laseren. Helaas was de plek te klein om de scoop naar binnen te laten gaan. Omdat ik in 2002 2 x aan dezelfde hernia (L4/L5) ben geopereerd, kan ik nu eigenlijk alleen nog maar liggen. Door slijtage aan de wervels, plus artrose, kan ik niet fietsen of lang lopen. En zitten al helemaal niet! Dit allemaal door mijn stuitje. Ik heb inderdaad een windring en ik lig bij gelegenheden in een tuinstoel. Mijn man draagt het kussen altijd naar verjaardagen, kerkbezoeken, theaterbezoeken etc. Wat zou ik er veel voor over hebben om weer te kunnen zitten, al was het maar een maal! Nu moet ik er mee leren leven…

 121. Hallo allemaal, Ik herken heel veel van de ellende. Ben zelf vierenhalf jaar terug van de trap gegleden. Het stuitje is inmiddels verwijderd, maar dit geeft voor 60 tot 80% geen verbetering. Dus pas daarmee op! Een manueel therapeut kan weleens goed doen, maar die kans is ook vrij gering. Ik heb nu een “decubitus matras”, daar zit een gat in op de plaats van de stuit, en dat is echt een verademing. Ze zijn wel erg duur: 600 tot 1000 euro! Ik kreeg helaas geen vergoeding; zelfs niet met een brief van de specialist. Mijn huisarts raadde een kniestoel aan, dat is ook heel fijn! Echt een aanrader! Alleen de hele avond op een kniestoel zitten is wel erg lang. Voor vragen kan je altijd mailen. Sterkte allemaal; ik weet hoe vreselijk het is. Groeten, Rosa

  • Beste Rosa, Wat een goede aanvullingen op bovenstaande tips! Vooral het ‘decubitus matras’, en de ‘kniestoel’. Mijn vrouw heeft vaak last van haar stuit en wij hadden allebei nog niet eerder gehoord van zulke matrassen. Waarschijnlijk hebben meer mensen iets aan deze informatie. Groeten, beterschap & sterkte, Paul

 122. Hallo, Ik ben blij dat ik niet alleen ben met die klacht van een pijnlijk stuitje. Sedert enkele maanden lukt het ook mij niet om zonder pijn van mijn bureaustoel en/of zetel thuis recht te komen. Is er echt geen andere manier dan met pijnstillers verder te leven? Ik ben niet gevallen en heb mijn staartbeen niet gekneusd, de pijn is er gewoon gekomen en sindsdien niet meer weggegaan. Speelt leeftijd ook een rol hierin? Veel succes en beterschap aan iedereen die hiermee geconfronteerd wordt.

  • Beste Martine, Leeftijd kan zeker een rol spelen bij een pijnlijk stuitje. Naarmate je ouder wordt neemt de kans op ontstekingen van je kraakbeen en zachte weefsels (spieren, pezen, kapsels, vliezen etc.) immers toe. Zo kan pijn in je stuit gerelateerd zijn aan ontstekingsreuma, artose, slijtage en/of instabiliteit, en ook de kans op dit soort klachten stijgt met de leeftijd. Groeten & sterkte, Paul

 123. Ongelooflijk! Wat een hoop reacties en ervaringen hier. Ik ben ruim 5 weken geleden van een trap gevallen en van flinke hoogte op mijn stuitje terechtgekomen. Na eerst op advies van huisarts ibuprofen en paracetamol te hebben geprobeerd voor een paar dagen, daarna gelukkig toch iets zwaarders gekregen. Ik slik nu al bijna 5 weken morfine, wat natuurlijk niet goed is. Maar zonder de morfine kon ik alleen rechtop staan zonder te bewegen en op mijn buik liggen en zelfs dat deed pijn. Dankzij de morfine kon ik 10 – 15 minuten zitten op een zwemband. Langer niet. Mijn huisarts heeft me doorgestuurd naar een pijncentrum en 3,5 week geleden heb ik daar een caudaalblok gehad (spuitje met een ontstekingsremmend hormoon). Dit deed gigantisch veel pijn en zou na 1 tot 2 weken moeten werken. Twee weken later ben ik terug gegaan omdat er amper verschil merkbaar was. Het enige verschil was, dat ik iets langer kon zitten (met zwemband), maar dat kwam alleen doordat ik niet voelde dat het pijn deed. Met als gevolg dat ik nu na 20 – 30 minuten zitten mega veel pijn heb. Ik ga dus per ongeluk over mijn grens heen steeds. Omdat ik zittend werk heb, ben ik al ruim 5 weken thuis nu. Ik verveel me en heb nog steeds veel pijn. Volgende week dinsdag krijg ik en RF-denervatie (er worden 5 naalden bij de zenuw geplaatst en daar wordt dan radiofrequente stroom op gezet om de zenuw tijdelijk uit te schakelen). Hopelijk gaat dat werken, maar ik heb er geen goed gevoel bij. De arts vind het zelf ook maar raar dat de pijn niet langzaamaan minder wordt. Nog 6 dagen wachten…

 124. Ik ben niet gevallen. Bij mij is de stuitpijn zomaar begonnen, beetje bij beetje. Nu 6 maanden later is de pijn niet meer te harden, zo zeer doet het! Voorlopig nog geen goed medicijn gevonden om de pijn te onderdrukken. Wel foto’s gemaakt, en het blijkt een versleten stuitje te zijn oftewel artrose. Ik ben door de pijn ook al 4 kilogram afgevallen, wat ik lichamelijk helemaal niet kan hebben. Ik word wel behandeld, maar tot op heden krijg ik alleen maar meer pijn. Hoe lang hou je zoiets vol? Ik heb al veel meegemaakt, maar dit overtreft echt alles.

 125. Vorig jaar ben ik in de sneeuw uitgegleden en ben op mijn stuitje terechtgekomen. Sindsdien is mijn wereld veranderd. Het is echt huilen van de pijn. Ik heb foto’s gemaakt, MRI gedaan, botscan ondergaan, maar ze konden niks zien of vinden. Diverse injecties gehad bij de pijnpoli. Vorige maand ben ik naar een ander ziekenhuis geweest voor een second opinion. Nu pas hebben ze gezien dat het stuitje in tweeën is gebroken en dat die verwijderd moet worden. Ik heb een hele grote angst dat ik er niet uit kan komen. Weet niet wat ik moet doen en of het verstandig is om voor een operatie te gaan. Weet iemand hier wat van? Groet, Acer

 126. ik ben zo’n 19 jaar geleden op m’n onderrug en stuit gevallen en ben daarna nooit meer hetzelfde geweest. Constant pijnonderzoeken pijnbehandelingen, osteopaat, chiropractor, neuroloog, orthopeed etc. Uitval van mijn been: haast niet meer kunnen staan, lopen, zitten etc. Ik ben nu verleden jaar geopereerd aan cyste en kanaalstenose in m’n rug en ben hierdoor een heel stuk opgeknapt, maar de pijn in de stuit (+ moeilijk zitten en lopen) blijft. Ik hoorde laatst dat er iemand met stuitklachten geopereerd was aan het staartbeentje in Veldhoven en nu na jarenlange klachten volop aan het werk is, 2 maanden na de operatie. Weet iemand hier wat van: operatiemogelijkheden etc.?

 127. Ik ben nu 20 jaar geleden op mijn onderrug gevallen en kan moeilijk zitten, lopen, staan. Ben geopereerd aan een kanaalstenose, waardoor ik iets ben opgeknapt, maar de pijn in bekken en stuit is zo nog altijd enorm heftig. Ik heb er een soort van mee leren leven, maar soms word ik er wanhopig van omdat ik zo beperkt ben. Nou hoorde ik laatst van een arts in Veldhoven dat hij iemand aan zijn staartbeentje heeft geopereerd. Nooit wat te zien op foto’s etc. en wat bleek: op 2 plaatsen gebroken! Die mevrouw is weer voor de volle 100 procent aan het werk en van de pijn af. Ik ben nu nog aan het revalideren van mijn rugoperatie, maar heeft iemand hier weleens van gehoord?

 128. Een tip voor mensen die willen fietsen: mijn fietsenwinkel heeft een speciaal zadel voor mij besteld bij SQlab. Als ik afstap van mijn fiets voel ik niets aan mijn stuitje! Terwijl ik op alle andere stoelen en zitplaatsen pijn heb. Het liefst zou ik de hele dag op mijn zadel zitten. ;) Ik heb 2 wigkussens gekocht zodat ik mijn stuitje ontzie en de ontsteking over gaat. Maar tot nu toe helpt het nog niet. Injecties met corticosteroïden, osteopaat, bekkenfysiotherapie en mensendieck hebben nog niet geholpen allemaal. Heeft iemand ervaring met een manueel therapeut? Ik heb deze stuitklachten overigens opgelopen tijdens de bevalling, 5 jaar geleden.

 129. Hallo Josje, Dit klinkt me heel bekend in de oren. Ben drie jaar geleden ook bijna 20 kg afgevallen en sindsdien heb ik ook constant hevige pijn aan m’n stuitje. Heb pillen geslikt, maar die hielpen niet. Heb ongeveer 6 maal een injectie van cortisonen gehad van de huisarts, maar elke keer na 4 à 5 maanden kwam de pijn weer terug. Heb ook behandelingen gehad van een osteopaat, maar ook die hielpen niet. Heb ondertussen een nieuwe heup en sta sinds vorig jaar juli onder behandeling bij de pijnpolie. Heb vorig jaar augustus een injectie gehad, en na een week of zes moest ik ook Nortrilen gaan slikken. Ben een maand of vijf bijna zonder pijn geweest, maar een paar weken geleden begon de pijn weer heftiger te worden. Heb vorige week weer een injectie gehad. Ben nog niet zonder pijn, maar wordt niet erger. Dus nu weer even afwachten. Marijke

 130. Hallo allemaal, Ik heb sinds 1 week heel erge pijn aan m’n stuitje. Op zich kan ik wel zitten, maar achterover leunen doet best wel pijn! Ik ben niet gevallen of zoiets. Als ik eraan voel, lijkt er wel een beetje een bobbel op te zitten. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn?

 131. Hallo beste mensen, Ik hoop dat jullie mij misschien kunnen helpen. Ik heb een maand of 4 geleden een spoedoperatie gehad aan m’n stuitje als gevolg van een cyste. Echter heb ik 2 ruggenprikken gehad en het hele ziekenhuis bij elkaar geschreeuwd. Alleen waren ze zo vriendelijk om de cyste te laten zitten. Ik moest dus terugkomen en toen vertelden ze me dat dat het kreng er nog uit moest en het een behoorlijk pijnlijke operatie en genezingsproces zou gaan worden. Al helemaal omdat ik een maand later op vakantie zou gaan. Ik kon dus eigenlijk maar beter tot na de vakantie wachten, maar nou doet hij sinds vrijdagavond weer ontzettend pijn. Ik kan niet zitten of op m’n rug liggen. Ik ben nog niet voor de cyste terug geweest omdat ik in m’n examens zit voor m’n werk. En nu ben ik doodsbenauwd dat ik weer die rotprikken moet. Bovendien kan ik niet eerder dan dinsdag naar de dokter en ben ook bang dat ik een keer extra geopereerd moet worden. Wat nu? Wat adviseren jullie mij???

 132. Hoi, Ik ben vanmiddag op mijn achterste gevallen en heb nu ongelofelijk stekende pijn. Dan voel ik even niks en ineens helse pijn; moet er elke keer spontaan van huilen. Ik kan niet zitten en lopen wil ook amper. Zou het gebroken kunnen zijn? Iemand advies? Gr.

 133. ik ben keihard op mijn stuitje op het ijs gevallen en heb nu al een week pijn. Maar ik doe een sportopleiding en daar moet ik dus vaak bij sporten! Dan is het weer over, maar dan moet ik weer sporten en doet het weer pijn…

 134. Iets meer dan 6 jaar geleden ben ik vrij hard gevallen met de fiets, precies met mijn stuitje op de stoeprand. Die avond kon ik nog alles, maar de ochtend erna kon ik bijna niet opstaan. Ik heb er toen lang last van gehad, de eerste dagen kon ik nauwelijks lopen, later had ik er vooral met zitten last van. Ik ben niet naar een dokter gegaan (iedereen zei dat dokters toch niets konden doen bij stuitjes). Sindsdien heb ik er regelmatig weer last van gehad, in periodes, meestal als ik in een verkeerde stoel had gezeten. Ik heb dan vooral pijn met opstaan en lopen. De ene keer was het in een uurtje over, de andere keer duurde het een week. Ik merk ook dat als ik te lang verkeerd zit, geen gevoel heb vanaf iets boven mijn stuitje tot onderin mijn billen. Op zich denk ik niet dat dat erg is, aangezien ik dat al heel vaak heb gehad en er verandert niets, maar ik had dat volgens mij niet voor ik viel. Nu heb ik (sinds ongeveer een week) weer last van mijn stuitje, maar het is nu anders dan normaal. Het doet nu vooral pijn als ik op mijn rug lig (of als de auto versnelt). Het doet ook zeer met lopen, maar de pijn is nooit echt ondraaglijk. Moet ik hiermee naar de dokter gaan?

 135. Ik ben ongeveer 4 jaar geleden erg hard op mijn stuitje gevallen. Foto’s heb ik nooit genomen, dus ik weet ook niet of die misschien gebroken was. Sindsdien ben ik nooit van de pijn afgekomen, waardoor ik niet meer goed kan sporten etc. Ik vraag me nou ook wel af wat het nou precies zou kunnen zijn. Iemand die me kan helpen hier?

 136. Ik ben vorige week (26 december) gevallen, maar heb pas sinds 2 dagen last van stuitpijn: kan er niet goed op zitten en opstaan doet zeer. Kan dat na bijna een week? wie weet dat? Alvast bedankt! Groetjes, Karin

  • Ik ben begin april 2012 van de trap gevallen op m’n stuitje. Bij mij kwam de pijn ook pas na 1-2 dagen. Tip: Probeer je stuitje zo veel mogelijk te ontlasten. Ik heb het niet echt gedaan en bij mij is de pijn na 4 maanden erg toegenomen met als gevolg dat ik nu nog maar zo’n 5 minuten pijnvrij kan zitten.

 137. Ik heb er sinds vorig week ook last van, alsmede van brandende pijn, ook inwendig. Ik denk dat ik al weet waarvan: ik moest zodanig dringend, dat ik er niet aan dacht eerst mijn handen te wassen. Ik kom dagelijks in aanraking met ongedierte, en andere dieren (varkens), dus het beste wat ik kan doen is voorkomen dat de bacteriële infectie groter wordt. Zeer goede uitleg overal, alsook de site zelf! M.v.g.

 138. In mei 2012 ben ik van de trap gevallen. vol op m’n onderrug en stuit. Natuurlijk enorme pijn, en ben direct gaan lopen om de boel in beweging te houden. Met paracetamol het weekend doorgekomen, maar wel met enorme pijn. Zitten was onmogelijk. De huisarts schreef eerst flinke pijnstiller voor en dan afwachten. Foto maken wilde hij niet omdat je daar niks mee kan (??). Een week later nog eens de huisarts gebeld, omdat ik me toch zorgen maakte, maar omdat het zo druk was, stelde de assistent me gerust dat als het toch gebroken zou zijn er echt niks aangedaan kon worden. Toen inmiddels 2 weken later toch weer naar de huisarts, nu een andere, en gevraagd of ik dan niet naar een fysiotherapeut kon. Dat was goed… Ik liep scheef, kon niet zitten, kon met jonge kinderen moeilijk rust nemen, dus was tot ’s avonds in de weer. Voor ik bij de fysio terechtkon was ik inmiddels 2 maanden verder. Alle bekken en rugspieren stonden zo strak dat ik waarschijnlijk ook daar veel last van had. Pijn in m’n stuitje, onderrug en inmiddels benen en liezen met soms doof gevoel in 1 voet bleven sterk aanwezig. Ik kon alleen maar staan of liggen; zitten was niet fijn, en ik zakte geregeld door m’n rug of benen bij startbewegingen. 4 maanden verder stuurde de fysio me door naar een manueel therapeut voor specifiek dit soort problemen. M’n staartbeentje stond scheef en gedraaid. Of het nou gebroken is geweest is de vraag. Het zal zal waarschijnlijk wel omdat het nu al zolang duurt (maar ja, moet er dan niet toch een foto??)… Na 2 keer naar de manueel therapeut bleek duidelijk een verbetering voor m’n liesklachten en stuitpijn. Ik voelde letterlijk een stroming in m’n been, direct na de behandeling. Hij adviseerde de fysio te richten op ontspanning voor de spieren, maar de fysiotherapeute wilde toch liever de coördinatie en spierkracht trainen. inmiddels zijn we weer 3 maanden verder (8 maanden na de val) met fysiosport en ik heb weer meer pijn in de stuit gekregen en vooral nog zo’n rugpijn (waar ze nog nooit naar gekeken hebben). De fysio zegt dat het nog niet sterk genoeg is, maar ik merk duidelijk dat ik na en sinds de trainingen meer last heb gekregen. Ik snap de artsen en nu ook m’n fysio niet dat ze dit probleem niet snappen. Binnenkort hoop ik meer helderheid bij de manueel therapeut te krijgen. Of heeft iemand goeie ervaringen of tips??

  • Ik heb 7 jaar rondgelopen met zulke stuitklachten. Vroeger toen ik danste, ben ik op mijn staartbeen gevallen. Na enkele maanden waren de klachten wel minder, maar de laatste 7 jaar heb ik veel pijnen moeten verbijten. Ik ben naar 5 verschillende artsen en specialisten geweest eer ik een diagnose heb gekregen. Eerst stond ik schuin (mijn ene been is iets langer dan mijn andere). Ik moest een zool dragen om gelijk te komen, maar het zou een jaar duren eer mijn lichaam daaraan aangepast was. Heel veel pijn gehad. De volgende artsen vonden dat er niets mis was met mij en dat het niets ernstigs kon zijn omdat de klachten zowel links als rechts voorkwamen. Een hernia en zo dat kon dus niet. Ik kreeg de diagnose “mechanisch lumbaal sacraal lijden”. Ik moest naar de rugschool. Zes maanden ben ik ernaartoe gegaan totdat de pijn enkel maar erger werd en ik het niet meer kon houden. De laatste arts was een neurochirurg in een ander ziekenhuis waar ik niet gekend ben. Hij heeft mij onmiddellijk foto’s laten maken, NMR-scan plus botscan. De andere artsen vonden dat daar geen aanleiding toe was. Uiteindelijk is gebleken dat ik een ernstige vorm van sacro-iliitis heb aan mijn bekken en een hernia in mijn rug. Ik heb 12 dagen aan een infuus gelegen en ik heb mij in jaren niet zo goed gevoeld. Slechts tijdelijk natuurlijk. Een jaar geen pilleke genomen en 2 keer per week ben ik gaan lopen. Morgen heb ik een nieuwe afspraak bij de dokter, want de klachten zijn terug, wel in mindere mate. Ik hoop dat ik met zo’n kuur weer een jaar goed kan functioneren.

  • Beste Inge, Wat verschrikkelijk dat het zo ontzettend lang heeft geduurd voordat je klachten serieus werden genomen en er tot handelen is overgegaan. Wel fijn dat je nu eindelijk weet wat er met je aan de hand is. Ikzelf wordt echt niet goed van al die vage syndromen. Als artsen en specialisten niet weten wat er met je aan de hand is, schuiven ze je klachten af op ‘syndroom X’, waarmee je maar dient te leren leven. Je hebt niks aan zo’n constatering, want een syndroom is niets meer dan een gelijktijdige samenloop van symptomen, en dat zich bepaalde symptomen manifesteren, dat weet je zelf ook wel. Sterker nog: dat is nou juist je probleem! Mijn ervaring is dat vele vage syndromen (pijnsyndromen, vermoeidheidssyndromen etc.) een concrete achterliggende oorzaak hebben en dat er relatief weinig medici zijn die de expertise in huis hebben (of de moeite wensen te doen) om de onderste steen boven te krijgen. Ikzelf heb dit al zo vaak meegemaakt in mijn directe omgeving; dat er 5, 10 of zelfs tientallen jaren overheen gaan voordat je erachter komt wat er aan je mankeert. En dat je er bovendien helemaal zelf c.q. eigenhandig achter moet komen. Dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd, wordt afgedaan als aansteller, totaal niet serieus wordt genomen… Totdat het bijna te laat is. En er zijn genoeg mensen die niet de tijd hebben of moeite nemen om te blijven vechten voor gerechtigheid, en in dat geval verpesten medici letterlijk je hele leven! Nou ja, al met al ben ik heel blij dat jij de waarheid uiteindelijk boven tafel hebt gekregen. Dit is nou precies de reden waarom ik nog altijd met deze website bezig ben. Groeten, Paul

 139. Ik heb in augustus 2001 door een harde val steil achterover van 1 meter hoog mijn stuit gebroken en een whiplash opgelopen. Ik heb 100 keer fysio gehad, hielp niet. Vier injecties in de stuit, hielp niet. Lopen, liggen, wandelen, zitten ging niet. Uiteindelijk osteopaat voor nek en stuit. Osteopaat heeft mijn stuit tot 3 keer toe recht gezet. Bij mij was het uiteinde gebroken en verkeerd aangegroeid. Hij heeft het recht gezet. In juni 2003 uiteindelijk in de pijnpoli een cryo (bevriezing met stikstof) van de 3 grootste zenuwpunten in mijn stuit. Dit heeft geholpen, Nog 1/2 tot 1 jaar napijn en fysio om alles weer wat sterker te krijgen. Speciaal zadel voor mijn fiets aangeschaft, hierbij komt de stuit vrij en schaambot ook. Ik fiets weer zonder pijn sinds maart 2004. Lang zitten is nog wel pijnlijk, vooral op een verkeerde stoel. Zwaar tillen (boven de 20 kg) niet doen, dan voel ik mijn stuit ook. Bij de pijnpoli zeiden ze in 1e instantie dat ik nooit meer zou kunnen fietsen. Ook het merendeel van mijn whiplash is hersteld, maar een concert zonder oordoppen gaat niet goed. Mijn advies is: pijnpoli en overleg cryo als je al jarenlang hevige zenuwpijn hebt. Ik ben in Zwolle in de Weezenlanden geopereerd.
  Gr. Petra

  • Ik ben benieuwd naar een zadel waarbij er geen druk op je stuit komt. Hoe ziet het eruit en waar kun je het kopen? Alvast bedankt! Groeten, Rosa Veen

  • Beste Rosa, Ik heb wat research voor je gedaan en dit is wat ik kon vinden… Bij zadelpijn door stuitklachten helpt ISM gel of ISM schuim/foam vaak al een beetje. Het “Easy Seat” zadel schijnt veruit het beste te zijn om je stuitje te ontlasten. Dit zadel bestaat uit 2 losse “schalen”, waarop je billen rusten. De stand van de schalen en de afstand tussen beide schalen is verstelbaar. Daarnaast zijn er de zadels van het merk Adamo, maar deze zijn eigenlijk bedoeld voor (al dan niet professionele) racefietsen en daardoor erg prijzig. Deze fietszadels zijn voorzien van een diepe gleuf, waardoor je stuit altijd in het luchtledige hangt. Voorbeelden van Adamo-zadels met zo’n gleuf die de stuit ontlast zijn de ‘Century’, ‘Peak’, ‘Racing II’ en ‘Road’. Ook de ISM Touring zadels ‘Sport’ en ‘Touring’ zijn speciaal ontwikkeld voor coccygodynie (pijn in stuitje); ze lijken een beetje op een zitring. Google maar eens op deze zadeltypen en wellicht vind je het ideale zadel voor jouw stuitklachten. Succes, sterkte, beterschap & groeten, Paul Update: P.S. inmiddels heb ik ook alinea’s over stuitzadels en stuitkussens in bovenstaand artikel toegevoegd.

  • Hoi Petra, Herkenbaar verhaal! Ik viel toen ik nog een kleine jongen was op m’n stuitje. Die stuitpijn zal ik nooit vergeten! Na 3 dagen op de buik op bed te hebben gelegen, ging de pijn in ’t stuitje langzaamaan weg. Na jaren zonder last, komt nu de pijn in het staartbeen terug. En mijn stuit was ook verkeerd gegroeid volgens röntgenfoto’s. Kan een osteopaat hier iets mee? Bij welke osteopaat ben je geweest, mag ik dat vragen?

 140. Tjee, daar staan wel herkenbare dingen bij zeg! Ik heb nu iets meer dan een half jaar last van mijn stuit. Vooral bij het opstaan na een tijdje gezeten te hebben en bij het afstappen van de fiets. Dat is echt vreselijk. Het is ook zomaar spontaan begonnen. Stuitje is nu 2x rechtgezet door osteopaat, intern. De eerste keer was de pijn gelijk helemaal weg, maar kwam na 3 maanden weer terug. 2e keer was gisteren… Nu is het nog heel erg pijnlijk… Ben benieuwd of het nu voor altijd wegblijft…

 141. Erg herkenbaar allemaal; ik ben gister van de trap gevallen, precies met m’n achterwerk op het randje van een houten trede. Ik hoop dat het snel overgaat, want zaterdag ga ik skiën, Mijn moeder zegt dat het na bewegen wel overgaat, maar ik hou juist veel rust. Iemand tips?

 142. Hallo, Gister even naar een verjaardag gefietst, daar op een harde stoel gezeten en vervolgens terug fietsen. Bedenk ik me weer waarom ik ook alweer zo’n hekel heb aan fietsen… Ik denk dat ik intussen ongeveer al zo’n 2 jaar last heb van m’n stuit. En na bovenstaande gelezen te hebben denk ik dat ik onder nr. 5 thuishoor. Het is ontstaan na een bevalling, niet door een val of iets dergelijks. Heb al chiropraxie geprobeerd; hielp dacht ik iets, maar niet voor lang. Is er dan eigenlijk wel een oplossing? Of wordt het voor de rest aanmodderen? Kunnen ze op röntgenfoto’s zoiets vaststellen? Als iemand een oplossing heeft, graag!

 143. Ben met turnen bij gym (op zo’n veel te dun matje) verkeerd geland na de zweefrol. Ik heb nu een soort brandende pijn in mijn staartbeentje; zal wel even kijken of het over een paar weken over is.

 144. Hallo,
  Ik heb nu al 8 maanden last van mijn staartbotje. Het begon toen ik een knietje in mijn rug kreeg, had eerst alleen last van mijn rug, maar later mijn staartbotje. Ik ging naar de dokter en ben gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis, waarbij ze zeiden dat ik direct geopereerd moest worden. Ik ben diezelfde dag geopereerd en ben twee maanden niet naar buiten geweest. Het was niet goed gegaan, kreeg ik achteraf te horen, dus twee maanden later nog een operatie. Deze keer is het wel goed gegaan, maar twee weken later kwam er weer een klein bultje en dit behandelen ze nu poliklinisch. Deze behandeling werkt echt supergoed. Ze verdoven je bij de fistel, snijden je huid open, schrapen alle troep eruit, gaan het schoonmaken met een speciale ontsmettingsmiddel en alcohol en je kunt de volgende dag al veel meer doen. Ze gaan per keer kijken hoe het eruitziet. Ik kan nu zelfs weer op mijn rug liggen en dat heb ik zolang niet gekund!!! Dit is mijn verhaal over mijn fistel en het gaat de goede kant op met mij. De hoop niet opgeven, als je dit bekend in de oren klinkt, moet je in het ziekenhuis vragen om deze behandeling.
  Liefs, Miranda

 145. Ik heb nu een beetje zeer aan mijn stuitje. Dit heb ik maar af en toe en vooral bij het langdurig zitten. Deze pijn voel ik nu al jaren lang komen en gaan. Ik ben ooit ergens op mijn achterste gevallen en ik denk dat dat de oorzaak hiervan is. Wat kan ik hier tegen doen?

 146. Al een aantal jaren pijn en veel last van mijn stuitje. Niet leuk om te lezen dat veel meer mensen het hebben, maar wat een erkenning! Voor het eerst op internet aan het neuzen… Om te zien hoe het kan komen en wat ik er eventueel aan kan doen. Ik heb ook fibromyalgie en herken dus wel “pijnlijk stuitje door gewrichtsklachten”. Zal toch wel weer een verband zijn. Nierdaad is het opstaan, gaan lopen, fietsen, lang zitten enz. een drama. Af en toe weigeren mijn benen zelfs in het begin, daar word je niet vrolijk van. Al van alles geprobeerd, maar helaas. Zal ook wel een kwestie zijn van: “maar mee leren leven”. Ik doe mijn best, maar soms…

 147. Ook hier iemand die zich erg herkent… Ik ben 15 weken zwanger en heb sinds de zwangerschap ontzettend veel pijn aan mijn stuitje en onderrug. Erg vervelend, fietsen is niet te doen en inderdaad bij gaan zitten en opstaan een flinke pijn. De buik moet nog volop groeien dus ik maak me toch wel zorgen. Daarnaast werk ik in de kinderopvang, veel bukken, zitten en weer opstaan, tillen… Loop nu bij een fysiotherapeut/bekkenspecialist, maar ik overweeg om het stuitje rectaal recht te laten zetten. Niet de prettigste behandeling, maar ik hoorde over goede resultaten. Helaas op het internet weinig te vinden over resultaten van deze behandeling. Mocht iemand wel ervaring hebben, dan lees ik deze graag!

  • Hoi Sanne,
   Bij mij is het stuitje nu 2x rectaal rechtgezet. Het is inderdaad niet heel prettig, maar vergeleken bij de pijn die ik al had van mijn stuitje, viel het erg mee. Na de eerste keer was de pijn direct weg, maar het kwam na 3 maanden terug. Nu is het gisteren opnieuw gedaan bij de osteopaat. Nu zou het over moeten zijn. Als het nu nog terugkomt, moet ik naar de huisarts omdat de osteopaat dan niks meer zou kunnen doen… Als ik jou was, zou ik wel wachten tot na de bevalling.

 148. Na een lange fietstocht kreeg ik na twee dagen pijn in mijn achterste. Dacht in eerste instantie aan aambeien of een fissuur. Nu vijf dagen later heb ik nog erg veel pijn. Uitstralend door mijn billen. De ervaringen van anderen gelezen te hebben denk ik dat iets met mijn stuitje aan de hand is. De klachten die omschreven worden komen overeen met die van mij. Ben inmiddels aan de diclofenac. Helpt wel iets maar heb de afgelopen nachten lopen spoken van de pijn. Ik vraag mij af of het botvlies ontstoken is geraakt door de overbelasting of dat het een kneuzing is. Misschien heeft iemand nog goed advies voor mij? Herman

 149. Graag wil ik een ieder die last heeft van bekken en rugproblemen, en toch graag willen fietsen, aanraden een fietszadel aan te schaffen die speciaal is ontwikkeld voor mensen o.a. met bekkeninstabiliteit. Dit zadel geeft geen of minder druk op het schaambeen en de stuit. Heb al 15 jaar last van mijn bekken en spondealyose en heb veel baat bij dit fietszadel. Veel succes!

  • Els Seegers

   Beste Anita, Kun je me het merk van het zadel geven en het type en het adres waar je dat zadel gekocht hebt? Bij voorbaat dank, Els Seegers

 150. Josje van der Heiden Reageer

  Ik heb last gekregen van mijn staartbeentje toen ik 18 kg ben afgevallen. Ik weet niet zeker of dat de oorzaak is dat het gevoelig is. Ik kan heel goed het staartbeentje voelen tegen mijn huid. Ik moet rechtop zitten om geen pijn te hebben. Op harde ondergronden krijg ik meer last. Onderuit zitten geeft ook last. Heeft iemand ook deze ervaring?
  Josje

 151. Het is een ramp! Een mens wordt er echt helemaal moedeloos van, en door deze site te lezen, word je ook niet vrolijker. Reeds 2 jaar heb ik pijn aan mijn staartbeen, spontaan gekomen, dus ik dacht, het zal ook wel spontaan weer gaan. Maar niets was minder waar. Ondertussen heb ik 30 injecties gehad in regio heiligenbeen, stuitje en is mijn bekken geblokkeerd door een osteopaat. Maar de pijn gaat telkens na de inspuitigen 3 dagen weg en komt dan weer terug. Ik vrees dat zowel ik als mijn huisarts te lang hebben gewacht om dit probleem degelijk aan te pakken en dat de pijn chronisch is geworden. Vandaag heb ik een afspraak gemaakt met een ostheopaat die blijkbaar ervaring heeft met coccydynia (ook gevonden via internet). Afspraak is pas in oktober, maar ik hou jullie graag op de hoogte. Heeft iemand ervaring met accupunctuur na reeds 2 jaar pijn?

 152. Fijn, deze pagina/site! Ik heb 2 jaar geleden na een fietstochtje met een vriendin last gekregen van mijn stuitje. Nooit geweten dat dit zo’n invloed op je leven kan hebben. Ik heb zelfs een tijdje gehad dat fietsen en autorijden beide pijnlijk waren. En inderdaad: lekker ontspannen zitten was er niet meer bij. Ik ben bij een osteopaat terecht gekomen en dat heeft goed geholpen. Het is lange tijd echt minder geweest. Alleen langdurig zitten op bepaalde stoelen en daarvan opstaan was iets pijnlijk, maar verder was er erg goed mee te leven. Ik fietste ook weer! Niet lang, hooguit 10 minuten, maar het ging prima. Afgelopen week weer met dezelfde vriendin gaan fietsen, de bestemming klonk dichtbij, maar het bleek 8 km. Gisteren ontdekte ik dat mijn stuitje weer pijnlijker werd. Ik voel het bij het zitten en ook even bij het liggen op mijn rug… Binnenkort dus maar weer naar de osteopaat en hopen dat dit weer gaat helpen! Toch snap ik het niet. Iemand die begrijpt en dus uit kan leggen hoe je last van je stuitje kunt krijgen na iets simpels als fietsen?

  • Beste Esther,
   Dat klinkt heel erg als een botvliesontsteking. Tijdens het fietsen heb je continu op je staartbeen gerust. Bovendien maakt je stuitje bij iedere rotatie van de trappers een wrijvende beweging over het zadel. Zodoende raakt het botvlies dat over je staartbeen ligt opnieuw overbelast en geïrriteerd, en zal het opnieuw tot rust moeten komen d.m.v. een langdurige periode van rust en ontlasting. Mijn persoonlijke ervaring is dat de ontsteking nooit helemaal weggaat, maar altijd blijft “sluimeren” en “smeulen”. De pijn in het stuitje laait zodoende steeds weer op bij overmatige belasting van de stuit.

  • Zo herkenbaar! Ik heb een half jaar geleden 36 km gefietst en sindsdien is mijn stuitje in opstand gekomen. Ik kon toen een week amper zitten, zoveel pijn. Niemand wilde me geloven, ze lachten me zelf uit. :( Nu, zoveel maanden later, begint de pijn weer. Ik zit allang niet meer op harde stoelen, en als het niet anders kan dan leg ik er een kussentje onder. Ik word er gek van!

 153. Wat is dit allemaal herkenbaar! Ik heb de laatste weken erge last van mijn stuitje. En ook, zoals de meesten schrijven, bij het gaan zitten en het weer opstaan, als de druik er weer vanaf gaat. Bijzonder pijnlijk. Ik dacht dat het te wijten viel aan een val vorig jaar, toen ik nog veel zwaarder was en achterover van een bankje viel, plat op mijn stuitje. Dat heeft wekenlang pijn gedaan. Maar nu is de pijn terug. Heb wel last van artrose in mijn knieeën dus ben de laatste jaren ook anders gaan lopen. Het punt is dat je na het lezen van het artikel er eigenlijk alle kanten mee op kunt. Het kan dus óf door een val zijn gekomen óf door anders lopen of misschien is het nog wel iets anders. Wat het is, is het. Het is in ieder geval heel vervelend. Zeker als je een zittend beroep hebt. Toch maar eens een arts consulteren.

 154. Hallo allemaal,
  een jaar geleden ben ik bevallen en in mijn zwangerschap begon mijn stuitje erg te zeuren. Nu, een jaar later, na veel bezoekjes bij fysio’s, en zelfs een revalidatiearts, ben ik gister bij een bekkenbodemspecialist geweest. Zij heeft een inwendig onderzoek gedaan, waarbij is geconstateerd dat mijn stuitje haaks staat en dat deze heeeel erg los zit. Nu is het advies niet meer zitten op m’n stuitje, maar of dit echt zal gaan werken, moet de toekomst uitwijzen. Zijn er meer mensen die ditzelfde probleem ook hebben of hebben gehad en er nu vanaf zijn? Ben zo bang dat het nooit meer over gaat.

 155. Ik heb al een aantal weken last van mijn stuitje en rechterheup, waardoor ik ’s nachts ook slecht kan slapen en slecht op mijn zij kan liggen. Ik wist niet dat de heup te maken kon hebben met je stuitje. Ben blij dit gelezen te hebben en zoek mijn huisarts dan ook maar op.

 156. Twee jaar geleden begon de pijn aan mijn stuitje toen ik van een stoel af viel. Ik had alleen maar pijn. Ik ging naar het ziekenhuis waar bleek dat mijn heiligbeen gebroken was. Ik moest elke dag zware pijnstillers slikken en ik ben er nog steeds niet van af. De pijn lijkt alsmaar erger te worden. Zitten, liggen, langdurig staan doet vreselijk veel pijn. Constante pijn in mijn onderrug en achterste. Ben opnieuw naar de dokter geweest. Blijkt ook nog eens mijn rug te zijn gekneusd door mijn heiligbeentje. Heb geen flauw idee hoe dat kan. Ze zeggen dat het alleen maar erger kan worden als ik ouder word en dat ze er niets aan kunnen doen. Ben net 15 en kan al die 2 jaar bijna aan niets meedoen met gym door de hevige pijn. Ik moet het maar doen met het gaat van zelf wel over we kunnen niets voor je doen. Ben al bij een fysiotherapeut geweest maar ook dat hielp niet. Moet nu naar een manuele therapeut maar ik heb geen flauw idee of dat zal helpen.

 157. Ik heb al een paar jaar last van mijn stuitje en is juist nog erger geworden toen ik op de zoldertrap viel in een wervelbreuk T9 op liep en daarbij ook weer mijn staartbeentje brak. Toen ik in het ziekenhuis kwam gaven ze alleen aandacht aan de T9, wat ik ook wel weer begrijp… Maar zitten… Dat is echt niet fijn! Fietsen kan ik sindsdien niet meer en lang lopen of wandelen ook niet. Net alsof ik door mijn voegen zak, ja ik weet anders niet hoe ik het moet uitleggen. Ik krijg om de 4 maanden een IMPAR (zenuwblokkade) ingespoten voor rugklachten, maar dat help niet voor het zitten, raar maar waar. Nu kunnen ze op foto’s niets zien, althans dat word mij gezegd. Ik krijg al jaren te horen dat ze niets kunnen doen. Ik heb de hoop op lekker onderuit zakken, fietsen, lekker bakken en wandelen opgegeven. Lang staan gaat niet meer, maar de gemeente heeft mij geholpen aan een scootmobiel zodat ik toch nog lekker zelfstandig naar buiten kan en naar de dokter wanneer ik wil. Ik weet echt niet meer wat ik nu nog zou kunnen doen. Ik heb al een nieuwe heup, van het najaar de andere kant. Maar mijn staartbeentje… Nee, daar kunnen ze niets aan doen. :(
  IK WIL ZO GRAAG ALS EEN ANDER LEKKER IN DE TUIN KUNNEN ZITTEN!

 158. Ik heb nu ongeveer 5 jaar last van mijn stuitje. Is spontaan gekomen, had in die tijd steunzolen en na een paar aanpassingen is het eigenlijk begonnen. In begin denk je het gaat wel weer over. Heb osteopaat geprobeerd en manueel therapeut, maar niets hielp. Nu is sinds een jaar ook mijn linkerheup en been zeer gaan doen. Na het lezen van deze site denk ik toch dat het iets is in mijn bekkenbodem. Onlangs zijn er röntgenfoto’s gemaakt, maar daar was niets op te zien. Het langdurig zitten op een rechte harde stoel en daarna opstaan zijn echt ondraaglijk pijnlijk geworden. En fietsen is al helemaal niet fijn meer. Heb een goed zadel met daaroverheen een schapenvachtdekje, dat verzacht nog enigszins de pijn. Maar het afstappen dan weer, ik lijk wel een oud mens. Dacht dat ik de enigste was, maar na het lezen van al deze reactie zie ik dat ik niet alleen ben met deze klachten. Heeft iemand nog tips voor me?

 159. Hee, Ik heb al twee keer mijn stuitje (zwaar) gekneusd en ben 13 jaar oud, dus lekker handig. Nu ben ik voor de derde keer op mijn stuitje gevallen. En het doet absurd veel pijn als ik zit. Ook kan ik door mijn inmiddels erg gevoelige stuitje niet lang op iets hards zitten zonder een licht zeurend gevoel op mijn stuitje te krijgen. Dus een blokuur op een houten schoolstoeltje is een ramp! Tip val niet op je stuitje! Groetjes…

  • Ik heb al enkele keren pijn in mijn stuitje gehad. Meestal heb ik niet zo veel pijn en gaat het snel weg. Nu heb ik al enkele dagen superveel pijn en het zit gezwollen; meer aan de rechterkant dan aan de linkerkant. Ik kan nauwelijks in een bed zitten, dit doet namelijk enorm pijn. Mijn beroep is kapster en ik moet erg veel rechtop staan.

 160. Ik heb na 3 x een flink eind te hebben gefietst enorme last rond mijn stuitje. Ik vraag mij nu af: zijn het spieren of echt mijn stuitje? In principe zit ik met fietsen niet recht op mijn stuitje, maar vrij ver voorover gebogen op een sportfiets.

  • Kan het zijn dat dit probleem is ontstaan door een verkeerde wervelhouding? Ook al lijkt het me sterk dat het stuitje dan pijn doet… Ander zadel al geprobeerd? Kan namelijk ook gewoon een slecht zadel zijn.

 161. Al een paar maanden heb ik af en toe een beetje een zeurende pijn aan mijn stuitje. Vooral als ik ga zitten, of op ga staan. Dan ‘schiet’ er een steek door. Ik dacht dat het de laatste tijd minder geworden was. Totdat ik vanacht wakker werd van enorme pijn. Ik kon niet keer op mijn rug of zij liggen. Op mijn buik liggen is ook pijnlijk maar ragelijker. Zitten is helemaal uitgesloten. Ik had vanmorgen zo’n enorme pijn dat ik er van moest overgeven. Direct dus maar even de dokter gebeld. Benieuwd wat er uit gaat komen

 162. Sinds september 2011 ontzettend veel last van mijn stuitje. Ik dacht eerst dat het kwam door gemeenschap maar de neuroloog zei dat dat absoluut niet kon. Van arts, naar fysio, van fysio naar een orthopeed, en ton kwam ik bij de neuroloog. 2x onder de MRI scan, Hernia!! 5 weken geleden een operatie ondergaan, vreselijk, ik zag zo tegen de operatie op, maar na de operatie begon het! Heb weer hele erge klachten bij het zitten, kan niet lang auto rijden, en niet lang zitten. Ik word echt gek, ik wil weer gewoon pijnloos de dag beginnen en eindigen. Ik ben radeloos, wat ga ik nu doen? Eind mei moet ik weer terug naar het ziekenhuis, ben benieuwd wat ze en weer gaan doen. Ik denk dat ik het gewoon maar moet accepteren… Helaas.

 163. Ik ben nooit gevallen of iets in die richting. Opeens kreeg ik pijn in m’n stuitje. Zitten of staan gaat prima, maar zodra ik opsta krijg ik stekende, zeurende pijn. Ik ga morgen voor de zekerheid even naar de dokter.

  • joanakoster

   Ja! Ik heb precies hetzelfde!!! Wat was het? Kun je me mailen? joanakoster(at)gmail.com. Groetjes, Joana

  • De situatie van Lucienne is precies hetzelfde als de mijne. Graag zou ik willen horen wat de dokter tegen je heeft gezegd. Zou je op mijn reactie willen weder-reageren wat betreft de uitslag? Dankjewel!

 164. Ik heb sinds een half jaar vanaf de 1e dag van mijn menstruatie vreselijke pijn in mijn stuit, uitstralend naar mijn linker bil. In het begin ging het na de menstruatie vanzelf weer weg, maar nu is het al ruim 1,5 week weer aanwezig. Overdag als ik aan het werk ben gaat het wel, maar ’s nachts word ik wakker van de pijn en moet ik in een heel warm bad gaan zitten om de pijn te verlichten. Alleen ibuprofen en warmte lijken te helpen. Inmiddels slik ik minstens 3 ibuprofen per dag en hiervan minstens 1 voor de nachten om te proberen door te slapen. Ik weet niet of ik op mijn stuit ben gevallen… Ik voetbal en in een wedstrijd val ik wel vaker, dus niet echt iets bijzonders opgevallen. Ook ben ik hypermobiel, dus dat kan er ook wat mee te maken hebben. Mijn fysio heeft een aantal maanden geleden wel een keer mijn SI-gewricht losgemaakt, maar dit gaf eigelijk bijna geen resultaat. De volgende keer was het er weer. Binnenkort in ieder geval een afspraak met de dokter.

 165. Yep! Ik ben achter mijn kinderen de glijbaan afgegaan. Er zaten 2 hobbels in, waar ik met volle kracht overheen ging. De 1e keer deed pijn, de 2e keer deed meer pijn. Ik kan nu nauwelijks zitten… En als ik zit, is opstaan bijna geen optie. Ik ga dan zowat door de grond. Ik hoop dat het alleen gekneusd is. In ieder geval toch maar een paracetamolletje nemen (auwtsj!)

  • Hallo allemaal, Ik heb zelf ook ontzettend veel last gehad van mijn stuit. Achteraf ook na een val op mijn achterwerk. In eerste instantie had ik niet het idee dat het kwam door die val, omdat de pijnklachten pas later kwamen. Ik ben naar de huisarts geweest en die heeft mij doorverwezen naar Oefentherapie Mensendieck. Dit werkte ontzettend goed! Ik heb daar adviezen gekregen voor het zitten (want dat was het meest pijnlijkst) en heb daar ook een kussentje gekocht waar ik dan op kon zitten. Daarnaast kreeg ik veel oefeningen (ik had ook soms last van mijn onderrug) en dit heeft ontzettend goed geholpen! De therapie hebben we ondertussen afgesloten en wanneer de klachten terugkomen, kan ik zo weer daar terecht. Je hebt overigens ook helemaal geen doorverwijzing nodig voor Oefentherapie Mensendieck. Bij mij hielp het dus ontzettend goed! Groetjes, Anna

 166. nathalie blokhuis Reageer

  Ik heb nu al bijna een half jaar af een toe als ik zit en mij verplaats of opsta een extreem ondraagbare stekende pijn. Na dit gelezen te hebben toch maar even naar de dokter. Dat is het zoveelste op mijn lijstje.

  • Hi Nathalie,
   Heel herkenbaar jouw verhaal. Ik heb precies hetzelfde. Ik heb van alles geprobeerd: 3 maanden ontstekingsremmers geslikt, voetreflex, spuiten direct bij het stuitje met steroïden, spuit met pijnstillers, naalden bij de stuit en dan met stroom… Dit alles bij de pijnbestrijding. Ik ben er heel even vanaf geweest, iets van 2 maanden. Nu kwam het terug en liet ik weer een paar spuiten zetten. Ik kreeg toen een enorme rebound. Ik dacht dat ik dood ging, want kon naderhand niks meer, alleen stilstaan. Na ’n paar dagen werd dat minder. Nu ben ik bijna 2 jaar verder, en nu, op dit moment gaat het weer slecht. Soms heb ik dat het iets beter gaat, het lijkt wel met het weer te maken te hebben; met de vorst gaat het iets beter. Ik wil je niet ontmoedigen hoor, maar artsen weten niet wat ze hiermee aan moeten. Vooral niet als het spontaan is op komen zetten zoals bij mij. Ik hoop voor je dat ze jou wel beter kunnen maken. Volgens de arts van de pijnbestrijding heb ik alles geprobeerd en zal ik ermee moeten leren leven.

  • Hoi,
   Ook ik herken een en ander. Heb nu ruim tweeënhalf jaar last van mijn stuitje, maar volgens de “kenners” is er niets mis met mijn stuitje. Ik kan niet lang zitten. Ik kan wel voorover zitten aan een tafel of zo, maar niet rustig achterover zitten. ook fietsen is een hel. Daarnaast is het erg pijnlijk om van een stoel op te staan. Enkel het loslaten van het zitvlak, daarna is het over. Soms als ik lang heb gezeten, blijft het erg gevoelig, maar meer niet. Van alles al geprobeerd, allerlei therapieën, MRI-scan, etc.etc. Niemand schijnt te weten wat het is. Ik ben wel rond bevallen van mijn dochter de tijd dat het begon, na ongeveer een dag middels een keizersnede. Zou het hiermee te maken kunnen hebben? Ik heb op mijn werk inmiddels een sta-werkplek, maar ik zou zo graag eens met mijn dochter gaan fietsen. Heeft iemand nog tips?

  • Ik ben dus ook niet gevallen, maar de pijn is sinds 6 maanden bijna niet meer te verdragen. Het blijk artrose te zijn, dus een versleten stuitje. Het is echt hopeloos, zoveel pijn! Ben ondertussen 4 kg afgevallen van de pijn. Ook dat kan ik lichamelijk niet gebruiken.

 167. Ik heb al 2 weken last van mijn stuitje. De oorzaak: Ik ging op een hard stuk hout van een bank zitten. Mijn stuitje is waarschijnlijk gekneusd. De pijn komt meestal als ik lang op één plek blijf zitten. Ik neem dan een paracetamol in, en de pijn wordt iets lichter. Ik hoop dat mijn stuit snel geneest.

  • Goed artikel! In mijn werk heb ik te maken met cliënten die noodgedwongen ‘veelzitter’ zijn. Onderbelicht in veel gevallen van pijnproblematiek is het aspect van schuifkrachten. Het wegnemen van druk op de stuit kan enerzijds zoals hier besproken met drukverlaging vanuit het zitkussen (luchtkussens, schuim uitsnijden enz.) maar wanneer het lichaam in wig achterover op de stoel geplaatst wordt nemen de schuifkrachten voorwaarts af en daarmee de druk en daarmee in de meeste gevallen ook de pijn.

  • Hai Rose,
   Hoe is het afgelopen met jouw stuit-pijn? Ik ben gister in een pretpark geweest en iets te hard in een stoeltje terechtgekomen, waarschijnlijk, waardoor ik nu ook giga veel pijn heb aan mijn stuitje…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.