Geldproblemen & geldzorgen? 14 bespaartips om goedkoper te leven!

Business · Door Ilse

geldproblemen-geldzorgen-tips-goedkoper-leven

Hoewel de economie ietwat lijkt aan te trekken, is het voor velen nog altijd geen vetpot. Om die reden zijn veel mensen op zoek naar tips om goedkoper te leven. Er zijn talloze manieren om geld te besparen, maar de ene is haalbaarder, effectiever en gunstiger dan de andere…

Geldbesparende tips zijn niet alleen handig voor mensen met geldproblemen, maar ook als je aan het eind van de maand graag geld overhoudt voor leuke dingen… Het voorkomen of verhelpen van geldzorgen is niet alleen prettig, maar ook nog eens gezond… o.a. ter voorkoming van stress, overspannenheid en burn-out. Daarom hierbij 14 bespaartips om zuiniger te leven…

Bespaartip 1: Klussen uitbesteden via Werkspot

Zet klussen op Werkspot of Marktplaats. Werklui kunnen dan ‘bieden’ op jouw opdrachten, waardoor je meestal tijd en geld bespaart. Bijkomend voordeel is dat je klantrecensies van geïnteresseerde uitvoerders kunt inzien om zodoende een beeld te krijgen van ieders expertise en integriteit.

2. Afdingen bespaart geld!

Het is écht niet gek om af te dingen bij grote uitgaven, dat geldt óók in Nederlandse winkels. Zeg desnoods eerlijk wat je budget is en dat je simpelweg niet meer dan bedrag X te besteden hebt voor product Y.

Wees zakelijk en trap niet in meelijwekkende praatjes van verkopers. In principe ben je dief van je eigen portemonnee als je niet afdingt.

3. Goedkoop uit eten dankzij kortingscodes

Een ideale bijkomstigheid van het internet –althans voor consumenten– is dat partijen sneller, gemakkelijker en innovatiever met elkaar kunnen concurreren. Zo was het uitdelen van kortingscodes, actiecodes en kortingsvouchers tot enkele jaren geleden enorm populair. Kortingscodes waren doorgaans gemakkelijk vindbaar, onder meer voor restaurants en bezorgsites zoals JustEat.nl en Thuisbezorgd.nl.

Helaas zijn er steeds meer ‘nep-websites’ die misbruik maken van de populariteit van actiecodes. Ze pretenderen kortingscodes te verschaffen, maar in werkelijkheid linken ze alleen maar naar webwinkels om zodoende een graantje mee te pikken. Dankzij de links strijken ze een percentage op indien jij uiteindelijk besluit om alsnog iets te kopen/bestellen. Vandaar dat forums (Fokforum e.a.) doorgaans betere bronnen zijn van kortingscodes dan kortingscode-sites.

Al met al moet je steeds beter googelen om daadwerkelijke kortingscodes op te sporen. Het vinden van een substantiële en actieve kortingscodesite is vooral een kwestie van speurwerk en kwaliteitscontrole. Valse en nutteloze kortingscode-aanbieders kun je herkennen aan het gebruik van twijfelachtige lokkertjes en beloftes zoals “klik hier om de kortingscode te zien”, “klik hier om de actiecode te kopiëren”. Of ze tonen een aanbod zoals “5% korting” of “gratis verzending” in plaats van het tonen van een wezenlijke code. In veruit de meeste van dit soort gevallen is er helemaal geen kortingscode aanwezig.

Al met al zou een kortingscode direct in beeld moeten staan en zou er niet voor aangemodderd moeten hoeven worden. Als je met een beetje speurwerk geen kortingscode vindt, dan is ‘ie doorgaans niet in omloop.

4. Maak strategisch gebruik van ouderwetse aanbiedingen

Reclame, bonus, twee voor de prijs van een en hamsteren. Koop wasmiddel, wasverzachter en andere dure producten uitsluitend als ze in de aanbieding zijn! 33% tot 50% korting is absoluut haalbaar, en dit bespaart je op jaarbasis klauwen met geld…

Met de app(licatie) ‘SuperDeals’ heb je altijd een up-to-date collectie met recente aanbiedingen bij de hand van talloze winkels bij jou in de buurt. Wees wel kritisch, want vooral qua voeding zit er nogal wat kant-en-klare fabriekstroep bij die wel goed is voor je portemonnee, maar niet voor je gezondheid. :P

Bespaartip 5: Ga voor tweedehands!

De tijd dat alles spiksplinternieuw en klinisch hoogglans moest zijn is voorbij. Vintage is helemaal hot en gebruikte spullen zijn ‘retro’. Al met al zijn tweedehands spullen niet langer sloeberig, maar juist hip en trendy. Overal duiken vintagewinkeltjes op en op Facebook schieten ruilpagina’s en weggeefpagina’s als paddenstoelen uit de grond. Ook Marktplaats, Tweedehands, eBay en Speurders zijn ideale vraag- en aanbodsites voor reeds gebruikte spullen. Schuur houten meubels of speelgoed op en zet het in de ‘white wash’ of ‘grey wash’ voor een frisse nieuwe look. Of toch maar weer hoogglans… ;)

Betaal tweedehands spullen bij voorkeur pas nadat je iets in handen hebt gehad. Zoek op adressen bij je in de buurt en loop, fiets of rijd erlangs.

6. Goedkope & voordelige parkeerplaats uitkiezen

Parkeertarieven rijzen overal de pan uit. Een dagje winkelen kost –enigszins afhankelijk van de stad– een klein fortuin aan parkeergeld. Er zijn tegenwoordige handige apps (Spotzi e.a.) waarmee je gemakkelijk een goedkope parkeerplaats kan vinden. Je kan uurtarieven per parkeergebied vergelijken rondom ruim 100 stadscentra, zien of er überhaupt parkeerruimte is, de maximum parkeertijd natrekken of zelfs online parkeergeld betalen. Wat direct opvalt is dat de verschillende parkeergelegenheden één en dezelfde stad enorm uiteen kunnen lopen qua parkeertarief. Met sommige parkeer-apps kun je binnen enkele seconden de parkeertijd stopzetten via je smartphone. Al met al kun je met deze bespaartip veel parkeergeld besparen.

7. Verkoop ongebruikte spullen voor extra geld

Heb jij dozen met oude spullen in opslag? Trek eens een weekend uit om jouw zolder, vliering, schuur, garage, berging en grote kasten uit te kammen. En zet alles wat je niet meer denkt te willen gaan gebruiken op een vraag- en aanbodwebsites zodat geïnteresseerden erop kunnen bieden. Je hoeft deze spullen uiteindelijk niet per se te verkopen, maar wellicht ontvang je een onverhoopt aantrekkelijk bod op bepaalde spullen. Je kan voor leuke verrassingen komen te staan, juist omdat retro en vintage helemaal van nu zijn!
Verkoop oude spullen die je niet langer gebruikt op Marktplaats eBay, Tweedehands en Speurders…

8. Veilingsites voor korting op entreekaarten

Kijk voor fikse kortingen op concertkaarten en andere entreebewijzen (dierentuinen, attractieparken, theaters, festivals, feesten etc.) op bekende veilingsites, dagaanbiedingen-sites en ‘centveilingen’ zoals Vakantieveilingen.nl, iBood.nl, Dagaanbieding.nl, 1DayFly.nl etc. Trek wel altijd goed na of een site die entreekaartjes aanbiedt betrouwbaar is.

Je kunt tevens gebruikmaken van zogenaamde ‘Group Buy Sites’ die extreem groot inkopen en zodoende stapelkortingen kunnen afdwingen. Denk maar eens aan Groupon, Groupdeal, OneDayOff, Wehkamp Lunchbreker en iBood. Ze hanteren kortingen tot wel 80% op kappers, restaurants en spullen.

Bespaartip 9: Koop niets wat je niet direct nodig hebt

Voor iedere uitgave geldt dat je kritisch moet blijven. Koop niks wat je niet per se of niet direct nodig hebt. Een uitzondering zijn niet-bederfelijke producten die je stelselmatig of zelfs continu gebruikt. Een topaanbieding voor bijvoorbeeld wasmiddel, vaatwastabletten of tandpasta is natuurlijk nimmer weggegooid geld.

10. Aanbieding: goedkoop op vakantie gaan

Boek uitjes, dagtripjes, reisjes en stedentrips via Vakantieveilingen.nl, Hotelveilingen.nl of een vergelijkbare partij. Laat eerst een aantal veilingen aflopen die overeenkomen met hetgeen jouw belangstelling wekt zonder mee te bieden. Door te kijken op welk bedrag ze eindigen, kun je redelijk inschatten wat een gangbaar bedrag is om maximaal uit te geven en op welk tijdstip van de dag ze voor een habbekrats worden vergeven.

11. Oude mobieltjes verkopen (dit ‘bespaart’ geld)

Vanwege de moderne abonnementsvorm voor mobiele telefoons wisselen mensen steeds sneller van telefoon. Met oude telefoons wordt doorgaans niks meer gedaan, maar ze zijn nog altijd geld waard. Er zijn partijen die ‘oude’ mobieltjes opkoopt. Vervolgens worden ze gerecycled of in minder welvarende landen doorverkocht. Al met al kunnen verouderde mobiele telefoons en gedateerde smartphones nog een aardig bedrag opleveren. Verkoop je oude telefoon bijvoorbeeld via GsmLoket.nl of Techreturns.nl.

12. Wees uitermate terughoudend met lenen & uitlenen

Deze tip spreekt voor zich: geld lenen kost geld. En als puntje bij paaltje komt, kost het uitlenen van geld aan (niet al te goede) bekenden in de praktijk óók geld.

13. Shortcut voor 0900-nummers is geldbesparend

ShortCut heeft een handige database samengesteld waarin nagenoeg ieder 0900-nummer wordt vermeld en deze gekoppeld aan de Shortcut app. Nu zijn alle menu’s en opties beschikbaar op je telefoon zodat je direct bij de juiste afdeling terechtkomt en geen ellenlange ingesproken menu’s hoeft te doorlopen. Dit bespaart tot wel EUR 0,90 per minuut, vooral ook omdat 0900-nummers buiten de belbundels van de meeste telefoonabonnementen vallen.

14. Bezuinig op alcohol, tabak, gas & benzine

Een laatste methode om veel geld te besparen is het schrappen van dure en nutteloze producten zoals alcohol en sigaretten; wees terughoudender of stop er helemaal mee. Daarnaast kun je het energieverbruik (gas, water, licht) binnenshuis terugschroeven en het brandstofverbruik van je auto terugdringen door zuinig en milieubewust te rijden.

15. Goedkopere autoverzekering

Niet iedereen weet dat je door de jaren heen schadevrije jaren opbouwt. Ten minste, áls je geen schade rijdt. Door periodiek online een herberekening te maken van jouw autoverzekeringspremie kun je al snel een tientje per maand besparen. Via een online vergelijkingsmodule zoals die van GoedkopeAutoverzekering.nl vind je direct een goedkope autoverzekering die naadloos aansluit op jouw wensen en verwachtingen. Het enige wat je hoeft te doen, is je kenteken invullen. En in een mum van tijd heb je een overzicht van de goedkoopste autoverzekeringsaanbieders.

Geldproblemen? Meer schulden betekent meer overgewicht

Geldproblemen en het hebben van grote schulden kunnen veel tot gevolg hebben, zoals stapels aanmaningen voor onbetaalde rekeningen, relatieproblemen, grote beperkingen in keuzevrijheid, en zo kan ik nog veel meer verzinnen. Aan dit lijstje kan nu ook obesitas worden toegevoegd. Volgens een nieuwe studie zijn geldproblemen en extreem overgewicht namelijk nauw met elkaar verbonden. Als het afbetalen van je schulden onmogelijk lijkt, dan is de kans op obesitas maar liefst tweeënhalf keer zo groot

Experts laten in een artikel rondom het onderzoek weten dat mensen met grote geldproblemen en schulden steeds jonger en minder goed opgeleid zijn. Deze groep heeft niet alleen geldproblemen, maar kampt ook veel vaker dan normaal met depressies en extreem overgewicht (obesitas). In Duitsland heeft bijvoorbeeld 11% van de bevolking obesitas, maar van de bevolking met grote schulden heeft meer dan 25% obesitas. De onderzoekers geven twee belangrijke redenen op voor de relatie tussen geldproblemen enerzijds en obesitas anderzijds:

  • De eerste reden is dat mensen met geldproblemen meer eten door stress.
  • Als tweede reden wordt het bezuinigen op groente en fruit genoemd in combinatie met een toename van (goedkope) junkfooduitgaven zoals kant-en-klaar-pizza’s.

Ik moet eerlijk zeggen dat het hebben van weinig geld in mijn studententijd wel heeft geleid tot ongezonder eten, al had dat meer te maken met mijn ongezonde instelling als ik er nu op terugkijk. Grote zakken aardappelen of rijst en blikgroenten zijn –zelfs als je weinig geld hebt– prima te betalen. Helaas zijn bijvoorbeeld grote zakken friet en frikadellen zo mogelijk nog goedkoper. Heeft het hebben van geldproblemen invloed op jouw gewicht en/of gezondheid?

Tot slot

Zoek altijd naar gebruiksrecensies en gebruikersreferenties van producten om de kwaliteit ervan te waarborgen… Neem geen genoegen met de ervaringen op één enkele site, maar check meerdere klachtenwebsites en review-sites zoals TrustPilot.nl, Klacht.nl, Vara Kassa, Tros Radar, Consumentenbond, Beslist.nl, Kieskeurig.nl, Tweakers.net etc.). Dit geldt logischerwijs dés te meer als je op het punt staat te betalen voor online producten of diensten (dus óók voor alle in dit artikel genoemde web-aanbieders). Kortom: check altijd vooraf of een partij een goede of slechte reputatie heeft op het web.

Al met al kun je veel geld besparen door slim te budgetteren, verstandig met geld om te gaan en bovengenoemde bespaartips toe te passen. Deel hieronder jouw bespaartips om geldzorgen te voorkomen en stressvrijer te leven!

7 comments


  • Ivan

    8 juli 2020

    Nuttige tips om goedkoper te leven en schulden te vermijden. Ik waag het af te strijden dat frikandellen en patat goedkoper zijn. Met een zak aardappelen of een kilo rijst, verse groenten en peulvruchten (goedkoper dan vlees) doe je veel langer dan die ene zak frieten.

  • J.Jonker

    13 december 2015

    Wanneer je op zoek bent naar goedkope treinkaartjes van bijvoorbeeld Kruidvat of Hema dan is Goedkooptreinkaartje.com een handige site. Hier vind je alle actuele treinkaartacties die op dit moment lopen. Met zo’n goedkoop treinkaartje bespaar je veel geld op een treinreis. Handige site dus!

    • Juglen

      13 december 2015

      Spoordeelwinkel.nl is vaak nog goedkoper.

  • fabian

    3 september 2015

    Een interessant artikel. SellYourPhone.nl is de snelste en eenvoudigste manier om je smartphone of iPad te verkopen. wellicht interessant om dit te vermelden…

  • Wasabi

    11 januari 2015

    Neem als student je eigen koffie mee naar school en laat die energiedrankjes liggen. :P

  • Piere

    27 maart 2014

    Eet geen snacks, ze zijn nutteloos en kosten snel 1 euro per stuk, laat dus die Snickers en M&M’s gewoon liggen.

  • Denise

    20 maart 2014

    Handige tips, ik zal er zeker iets mee gaan doen! Een leuke aanvulling bij tip 10 is misschien nog dealsites als Paperflies.com. Ik kijk regelmatig op deze website en er staan soms zeer aantrekkelijke tickets tussen. Zo zag ik laatst een ticket naar Panama voor nog geen 500 euro!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.