Via Twitter kwam ik terecht bij een nogal shockerend artikel over anorexia nervosa. Als bronvermelding wordt enkel ‘vertaling van een Engelstalige tekst’ gebruikt, dus het is onduidelijk of het originele stuk daadwerkelijk is geschreven door een ervaringsdeskundige. Uit de reacties van (ex-)anorexia-patiënten blijkt in ieder geval dat het verhaal waarheidsgetrouw en erg herkenbaar is. Het zou zelfs weleens als eye-opener kunnen dienen voor pro-ana aanhangers. Vandaar deze aandacht voor het desbetreffende stuk…

Gevolgen van anorexia nervosa

Iedereen weet dat anorexia nervosa slopend is voor je lichaam. Toch zijn er nog altijd mensen die anorexia verheerlijken. De volgende heftige en confronterende gevolgen uit bovengenoemde tekst zullen (hopelijk) zelfs de meest fervente pro-ana’s aan het denken zetten:

1. Schoonheid

Je zult lichamelijk gezien nooit aantrekkelijk worden; niet voor jezelf en niet voor anderen.

2. Huid

Je huid zal uitdrogen, lijkbleek worden, een grijze gloed krijgen en donkere vlekken gaan vertonen.

3. Haar

Je haar zal uitdrogen, dof, vaal, sluik, stroachtig en grijs worden, en op den duur uitvallen; met kale plekken tot gevolg. Je krijgt er gezichtshaar en lichaamshaar voor terug.

4. Tanden

Je tanden zullen ontzettend veel pijn gaan doen, grotendeels wegrotten en misschien zelfs uitvallen.

5. Botten

Je botten zullen continu pijn doen en door gebrek aan billen zul je rechtstreeks op je beenderen moeten zitten.

6. Spieren

Je spieren zullen verkrampen. Het voelt aan alsof je knopen hebt, maar ze zullen nooit verdwijnen.

7. Vruchtbaarheid

Je menstruatie zal stoppen en op den duur zul je nooit meer zwanger kunnen raken.

8. Flauwvallen

Je zult regelmatig flauwvallen, waardoor je je ziekte niet meer kan verbergen voor je omgeving.

9. Falen

Je zult je studie en/of werk moeten staken. Je zult in paniek raken en nóg meer moeten afvallen om deze mislukking te compenseren.

10. Waanzin

Je zult psychisch ziek en op den duur zelfs waanzinnig worden.

Gevolgen van Anorexia Nervosa – Conclusie

Bij jou zal het natuurlijk nooit zo ver komen. Bij jou zal het niet uit de hand lopen of mislukken. Jij zult succesvol, mooi, dun en perfect zijn. Hoop je dat je op zult vallen? Aandacht zult krijgen? Die aandacht waar je al jaren naar hunkert? Mensen zullen zeker naar je kijken, maar enkel met minachting en medelijden. Walging, kwetsbaarheid, angst, zelfhaat en verlatenheid zullen je leven gaan beheersen. Uiteindelijk blijven er twee opties over: genezen of sterven… Aldus de schrijfster.

Heb jij zelf ervaring met anorexia? Of ken je iemand die anorexia heeft (gehad)? Laat a.u.b. weten of bovenstaand verhaal herkenbaar is voor jou.

39 Reacties

  1. De een is er gevoeliger voor dan de ander en sommigen kunnen dat ook blijven houden…

  2. Ik heb cardiovasculaire klachten en schade aan de mitraalkleppen overgehouden na een vochtafdrijvend middel genaamd ponderal ingenomen te hebben. Al die slechte gevoelens probeerde ik met dit te onderdrukken. Volgens mij ben je niet gevoelig voor de symptomen van te ver gaan zoals botontkalking want je denkt zoiets gaat mij niet overkomen en denkt letterlijk onsterfelijk te zijn. Nu moet ik met de consequenties leven. In het begin besef je niet dat je dit zal overkomen…

  3. Het komt op mij over als iemand die zich niet prettig voelt, en die het niet onder woorden kan brengen en het dan op deze manier wil zeggen over hoe men zich dan voelt. Hoe met gevoelens om te gaan en stopt ze weg om de gevoelens te verdoven en de baas te blijven dan maar niet veel eten.

  4. Het is een goede site om op te lezen en vooral als je zelf anorexia hebt gehad. Ik heb het 3 jaar gehad en nu nog steeds veel moeite mee om op gewicht te blijven. Zoals nu: als het even allemaal moeilijk gaat om redenen val ik weer helemaal terug, in 3 weken tijd ben ik 3 kilo afgevallen en ik hoop dat ik daar weer bovenop kom. Bij mij slaat het eigenlijk altijd op mijn eten als ik ergens mee zit of zo… Ik had waarschijnlijk al vanaf me 10de anorexia maar me ouders wisten dat niet. Op me 12de zag iemand op school het. Op school zag een leraar aan mij dat ik dun was en toen was het balletje gaan rollen. Nu ben ik 16 en sinds een half jaar niet meer onder behandeling maar toch heb ik nog anorexia. Voor de mensen die niet in behandeling willen of denken dat hun op ondergewicht zijn?! Ik heb ervaring en weet precies bij elk gewicht en welke lengte erbij moet passen! Dus vraag maar! Het is moeilijk om in behandeling te gaan maar het is wel goed voor jezelf! Geloof me maar lieve mensen!

  5. Hier spreekt een ex-anorexiapatiënt. Anorexia is een erge, slopende ziekte. Het pakt jou, neemt jou als slaaf. en Zij is de baas. Tot dat iedereen tegen je zegt dat je mager bent. Dat je dun bent. Maatregelen komen, maar je wilt niet eten. Ik wou alleen crackers. Alleen maar crackers, en voor de rest alleen maar water. Ik was 10, en ik woog 25 kilo. IK werd maar erger, en de kilo’s vlogen weg… Totdat ik in de spiegel keek, en zag hoe erg mijn eigen lichaam was. Toen pas veranderde alles, ik hielp MEZELF. Niemand anders kan jou helpen, dan alleen jezelf. Zelf maak je de keuzes, hun maken de keuzes niet voor jou! Ik kwam weer aan, en na 5 jaar kon ik in mezelf geloven. Ik had maar een paar maanden anorexia, het was gelukkig kort. Al ben ik soms bang dat het terug komt, blijf ik sterk. Ik ben wie ik ben, nu 16 jaar en 52 kilo. Ik ben een leuk, slank meisje. En dat is wat anorexia mensen vaak vergeten…

    • Dat is zo sterk! Ik ben momenteel 22 en ga nu al 4 jaar lang door deze hel. Ik heb zowat alle nevenwerkingen en gevolgen zoals hierboven omschreven: lichamelijk, maar vooral ook mentaal. Ik voel me vaak op het randje van “waanzinnig”, en angst eenzaamheid en zelfverachting is vaak het enige wat nog overblijft. Soms heb ik periodes dat het wat beter gaat. Maar jouw omschrijving is zo herkenbaar! Het neemt je leven over, en anorexia is inderdaad de baas! Maar ergens in mij weet ik dat alleen ikzelf en niemand anders hier iets aan kan veranderen. Reacties als de jouwe geven mij nieuwe moed, hoop en kracht. Het doet deugd te lezen hoe iemand met dergelijke herkenbare zaken het toch kan redden! jij bent mijn voorbeeld! Blijf volhouden zou ik zo zeggen. Ik hoop dat ik binnenkort hetzelfde kan zeggen als jij!

  6. hallo,
    ik ben een meisje van 15 jaar, ik ben 1,71 m en weeg 44/45 kg.
    sinds een paar maanden let ik heel erg op alles wat ik eet. Want ik vond dat ik ‘beginende vetrollen’ kreeg.
    Ik ben zeg maar ‘verslaafd’aan kcal tellen.
    vroeger heb ik ook nooit veel gegeten, altijd al weinig. maar nu eet ik nog minder.
    Nu vraag ik me af of ik anorexia heb.. Ik heb nml een aantal verhalen gelezen en ben nu een beetje bang geworden voor de gevolgen..

  7. Hoi,
    Ik ben een meisje van 15 jaar, en heb nu al bijna 2 jaar anorexia.
    Ik ben al een jaar bezig met genezen.
    De dingen die hier boven staan vind ik wel goed en angstaanjagend.
    Alleen de meeste dingen daarvan had ik geen last, of minder erg.
    En is mis het gedeelte van hoe koud je het wel niet hebt.
    Groetjes xx

  8. Hooi,

    Ik ben een meisje dat ongeveer een jaar aan anorexia heb geleden. Ik menstrueerde toen al een jaar. Ik ben alleen erg klein vind ik zelf en heb ook niet echt grote borsten. Ik ben nu bijna 17 jaar en zit nu net een maand op een goed gewicht. Ik wil graag weten of er nog hoop is voor mij om te groeien.

  9. Hejjj
    ik ben 13, 170 cm en ik weeg 69,1. ik weet dat ik zwaar ben, en wil hier iets aan doen.. wat kan ik doen om heel wat kilo’s af te vallen????
    ben je heel dankbaar als je me wilt helpen!!!
    liefz..

  10. Ik heb zelf anorexia en ik moet eerlijk toegeven dat dit artikel best wel indruk op me maakte. Dat neemt niet weg dat ik het verder niet totale onzin vind. Weetje, de meeste anorexia-patiënten weten dondersgoed wat de gevolgen zijn. Maar op een gegeven moment kom je op dat punt waarop het je niets meer kan schelen, dat je zelf geloofd dat je niet meer terug kan en dat het toch al te laat is. Anorexia is niet alleen ondergewicht en een vertekend zelfbeeld. Het is ook een verslaving, en als je er eenmaal in zit is het ontzettend moeilijk om er nog uit te komen. Ik spreek uit ervaring. Ik zou het niemand ooit aanraden, om te beginnen met pro ana. Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd! Ik wil alleen benadrukken waarom anorexia-patiënten niet zo snel hulp zoeken, en waarom zo’n artikel als dit op de meesten geen enkel effect heeft. Mijn ideaalbeeld is juist dun haar, en een lijkwitte huid, en botten vind ik mooi. En ik weet dat de meeste mensen die aan anorexia lijden het wat dat betreft met me eens zijn. Anorexia veranderd je leven. Het veranderd niet alleen hoe je jezelf ziet, maar ook hoe je naar anderen en het leven in het algemeen kijkt. En het grote probleem is dus dat de meeste mensen dat gewoon niet snappen.

    • Het is zeker geen onzin, en anorexiapatiënten weten zeker de gevolgen. En het allerergste wat ik nu ervaar is de verslaving, daar vecht ik tegen. Andere problemen lijken kleiner te worden door anorexia. Maar het si en blijft een hel!

  11. heej,,
    kan iemand mij helpen?
    ik ben 13 en ben1.70 en weeg 55kilo
    ik wil graag 48 kilo worden?
    tips?
    xxx

  12. hoi L,
    dankjewel voor je steun het klopt wat je schrijft
    heftig hoor wat je hebt mee gemaakt !!
    mag ik weten hoeveel je weegt of woog toen je naar de crisis opvang moest ???

    veel sterkte Eefje

    • Hoi Eefje,

      ik hoop dat ik je ermee help, ook al weet ik dat als je flink ondergewicht hebt weinig helpt. IK hoop dat ik hiermee jou of andere niet trigger, maar ik woog een krappe 40 kilo bij een lengte van 1,67. Het ging ook vooral om het feit dat ik in korte tijd gevaarlijk veel was afgevallen en dat mijn kaliumgehalte laag was.

      x L.

  13. Hoi allemaal,

    ff voor de duidelijkheid: VAN LAXEER MIDDELEN VAL JE NIET AF! Het is slechts gebaseerdop vochtverlies, en als je dit te lang gebruikt krijg je luie darmen, waardoor zodra je stopt je juist vocht vast gaat houden en dus weer aankomt.

    ikzelf heb vrij kort anorexia gehad, maar wel heel heftig. ik was in korte tijd zoveel afgevallen,dat ik naar ee crisis opvang ben geweest. Zoals sommigen al zeggen: het is een verslaving.
    Het overkwam mij eigenlijk; iedereen dacht altijd dat ik zoveel zelfvertrouwen had , ik heb ook van mijn ouders meegekregen dat je in jezelf moet geloven,maar ik voelde dat niet zo en daar ergens is het dus misgegaan.
    Het heeft me een jaar gekost om weer op een beetje een normaal gewicht te komen, maar in mijn hoofd zie ik er nog steeds dik uit terwijl ik nog ondergewicht heb. Psychisch draag je dit jaren met je mee, en af en toe heb ik nog wel ‘anorectische’ neigingen. Wat helpt is denk ik ook voor iedereen anders, maar 1 ding is unaniem: zoek hulp. Dat hoeft niet direct en professional te zijn, het kan ook een goede vriend of een ander persoon wat je vertrouwt zijn, maar doe het anders ga je eraan onderdoor.
    Dus bij deze ook respect voor je Eefje, het is moeilijk, maar het is een stap in de goede richting ook al voelt het nu misschien nog niet zo!

  14. hallo allemaal ik ben eefje

    ik wil jullie even vertellen dat ik al een poos problemen met eten heb ik ben in een maand al 3 kilo kwijt ik zelf ben daar blij mee maar ik weet omdat ik in de pubertijd zit dat het niet goed is om zoveel af te vallen. voor mij is het een controle. ik zit nu in de tweede klas en ik weet niet beter dan mijn hele leven gepest en alleen op school geweest te zijn,ik zet daar nu een punt achter.
    ik wil afvallen omdat ik heel onzeker ben geworden en het iets is waar ik goed in ben. eerst zag ik niet in hoe slopend dit is later wel. ik heb meteen hulp gezocht bij mijn mentrix en hebben een poos gepraat later hebben we besloten om met mijn ouders te praten dat hebben we gedaan en nu loop ik bij een psygologe. het gaat nog niet beter ik weet dat het niet goed is voor mij maar het werkt nu al verslavend. als ik nu geen hulp in had geroepen had ik niet geweten hoe het met mij veder zal gaan en ik denk er ook niet aan. voor alle meiden die het netzo moeilijk hebben als ik raad ik aan om hulp te zoeken het is heeeeel moeilijk dat weet ik maar probeer het !!! ik doe altijd alles voor anderen en nu moet ik aan mijzelf denken en dat doe ik ,hoe moeilijk het ook is !! ik wil later dierenarts worden en daar zal ik voor gaan. ik heb een doel ingeseld maar ik heb altijd onthouden als ik zo doorga kan ik het wel vergeten.en dat wil ik niet. ik probeer mijn controle nu in andere dingen te richten. en mijn verleden achter mij te houden en mijn zware rugtas te laten vallen maar dat durf ik niet ik doe wel mijn best maar het lukt niet. als dit niet werkt zal ik als nog naar een dagopname of kliniek moeten en dat wil ik niet

    ik hou jullie op de hoogte -xxx- eenzame eefje

    • Ga voor je droom, om dierenarts te worden!! Er is zoveel om van te genieten! Praat met mensen, zorg goed voor jezelf, leer jezelf waarderen en anderen zullen dat ook doen! Het is moeilijk en je hoeft het ook niet alleen te doen. Hulp zoeken is goed en maakt je uiteindelijk sterker. Soms kun je zelf niet goed kijken naar je eigen situatie en kan een ander je dingen laten zien zoals je ze zelf nog nooit had bekeken. Geniet en probeer te zien en te geloven dat je er echt mag zijn! Sporten of op een andere club kan ervoor zorgen dat je weer iets anders vindt dat je afleiding en invulling geeft, waardoor je ook weer mensen ontmoet en je je hopelijk niet zo eenzaam meer voelt!

  15. hey allemaal
    ik wil snel afvallen heeft iemand tips ?????
    ik ben 13 en weeg 61 kilo (beetje veel )en ben 1.60
    ik wil gaan hardlopen val je daar vanaf ??????

    • Hee Lana,

      Van hardlopen val je af, in combinatie dat je ook gezond eet (absoluut niet te weinig)! voelt heel vreemd om dit te schrijven bij dit artikel. Niet aan de laxeermiddelen gaan dat is erg slecht voor je! Beschadig je darmen erg mee.

      Neem Lana als voorbeeld om af te vallen. Je krijgt er ook nog een conditie van;)
      Dames van 13, geen laxeermiddelen alsjeblieft! Geniet van je jonge leeftijd en ga lekker op een sport. Dan is alles veel leuker en je lichaam blijft mooi en actief. Van binnen en van buiten.

      Ik heb zelf namelijk dingen geprobeert en ik werd er niet beter van.
      Moe, lusteloos, hoofdpijn overal last van…
      Nu eet ik gezond en fitness/harlopen/skate ik en dat gaat me veel beter af en ik heb overal veel meer zin in! Je word er echt veel actiever van. Trust me!

      gr Mara

  16. hoi alemaal
    ik weeg 47 kilo en ben 163 cm lang ik vind mij zelf een beetje mollig.
    ik wil (gaag) laxeermiddelen gaan gebruiken maar vanaf hoe oud mag je dat kopen want ik ben 13 jaar
    en zijn er bijwerkingen ?

    ik zal blij zijn als je mij kan helpen
    groetjes leoni

    • @Iemand

      Dat heb ik ook wel eens gedaan en het helpt egt!
      Ze zeggen alleen dat het niet zo goed is voor je lichaam als je het heel lang
      en veel gebruikt,
      je kan het zelf kopen met een zelfgemaakt briefje dat het lijkt alsof
      je moeder het heeft geschreven omdat ze last van der darmen heeft ofzow..
      ik wil hetzelf ook weer gaaan gebruiken, maar ik twijvel..

    • Met dat gewicht en jouw lengte, hoef je niet bang te zijn dat je mollig of dik bent!
      Ook kom je rond jouw leeftijd (13/14) straks weer in de groei.
      Zelf heb ik rond deze leeftijd een eetprobleem ontwikkeld. Hierdoor ben ik heel klein gebleven en mijn borsten ook … Ik vraag me nu nog steeds af, hoe ik er nu had uitgezien als mij dit niet was overkomen op die leeftijd. Ik ben inmiddels 23, ben 1.58 en heb een AA cup..
      Nu ben je daar waarschijnlijk nu niet mee bezig, maar op deze leeftijd zo drastisch bezig te gaan met lijnen heeft grote gevolgen op je latere leeftijd. Helemaal als je het eigenlijk helemaal NIET nodig hebt om te lijnen, zoals jij.
      Laxeermiddelen zorgen er ook voor dat je darmen lui worden, waardoor je afhankelijk kan worden van deze middelen en het voor kan komen dat je je eigenlijk alleen maar opgeblazener gaat voelen, doordat je darmen niks meer doen. Elke dag een rondje extra lopen met de hond bijvoorbeeld is dan veel beter, het effect is minder snel zichtbaar maar kan er wel voor zorgen dat je meer spieren en conditie kweekt waardoor je ook weer meer verbrand. Mijn advies: Je hebt het echt niet nodig! Je hebt een gezond gewicht voor jouw lengte en leeftijd en je bent nog niet uitgegroeit dus je hoeft je er nog niet druk om te maken!

  17. ik heb zelf ook anorexia (of ik ben het aan het krijgen) en iedereen zegt dat het heel gevaarlijk is maar dan zeggen ze niet waarom dus daarom wou ik weten waarom anorexia zo gevaarlijk is. en nu weet ik het. maar de mening over mezelf is niet veranderd ik vind mezelf nog steeds dik.

  18. Dat je niet zwanger kunt worden van anorexia is inderdaad niet helemaal waar. Ik heb het ook gehad, ben bijna 1 jaar niet ongesteld geworden en inmiddels wel zwanger. Redelijk onverwachts dus…. Let dus goed op je voorbehoedsmiddelen!

  19. mensen met anorexia zijn voor hun omgeving ziek , maar voor hun is het gewoon een manier van leven. ik heb zelf ook zo’n crashdieet gevolgd en mijn ouders waren zo ver in staat om me naar een instelling te brengen terwijl ik helemaal niet echt TE mager was ,ik ben 1.73m en woog toen ongeveer 54 kg , ik vond het geweldig , iedereen zei me wat ben je dun , en wow hoe blijf je zo dun tot ze er bij mij thuis echt niet meer mee konden lachen, ze gingen extreem veel op me letten ik moet ’s morgens 2 boterhammen eten anders mag ik het huis niet uit, en de hele dag door letten ze op me of ik wel eet en als ik dat niet doe zetten ze taart of ander lekkere dingen in de koelkast en zo heb ik een tijd gehad dat ik er echt niet meer vanaf kon blijven en ik dus extreem veel vreetbuien kreeg waardoor ik me nog veel slechter ging voelen. ik mag niet eens meer dieëten anders worden zo echt heel boos , ook op school houden ze me in de gaten en de hele week door moet ik van jongens uit mijn klas aanhoren dat ik moet eten en ze vragen me ook altijd of ik wel gegeten heb en wat of hoeveel. Hier word je echt niet vrolijk van. ik weeg nu 58 kg en mensen vinden dit beter maar ikzelf voel me hier niet goed bij. ik wil terug naar mijn 54 kg , en laat ze dan maar zeggen dat ik ziek ben , ik voel me dan gewoon veel beter in mijn vel. En ik Weet zelf ook wel waar de grens ligt..

  20. Is het waar dat je menstruatie terugkomt als je eenmaal op gezond gewicht zit?
    Ik lees overal tegenstrijdige berichten…

  21. @Proud2Bme:
    Goede instelling; vooral zo doorgaan wat mij betreft!
    Originele en zeer informatieve website!

  22. Met welk BMI heb je eigenlijk anorexia? En wanneer ben je gewoon nog leuk aan het afvallen of goed op een laag gewicht?

    • Alleen je BMI zegt niet of je anorexia hebt. Daar komt meer bij kijken. Als je anorexia hebt hoef je niet alleen of altijd dun/mager te zijn. Je kunt ook nog steeds anorexia hebben, ook al zit je weer op een normaal gewicht. Het zijn vooral de psychische gevechten die je moet leveren, en die zijn niet altijd aan de buitenkant zichtbaar.

  23. Hartelijk dank voor het onder de aandacht brengen van dit artikel! De werking ervan zal voor iedereen verschillend zijn. Dit hangt vaak ook af van de houding van de lezer. Wil zij zich wel laten raken door het stuk of leest men het stuk bij voorbaat met een houding van “ik weet wel beter”. Oplossen of genezen zal het een eetstoornis zeker niet. Als het maar 1 meisje ertoe weerhoudt om te gaan “klooien” met afvallen of 1 meisje ertoe aanzet te vechten tegen haar eetstoornis, zijn wij blij! De Engelse tekst is afkomstig van 2medusa.com. De tekst is zeker geschreven door iemand met eigen ervaring. De vertaling en aanpassingen zijn ook gedaan door iemand met ruim 10 jaar ervaring met een eetstoornis. Hartelijke groet, Team proud2Bme

  24. Onze geest is zo verschrikkelijk sterk, Het kan jezelf compleet ziek maken, heel langzamer en heel zeker. Het is ontzettend moeilijk om ‘buiten-jezelf’ te gaan staan en positief naar jezelf te leren kijken. Een van de redenen voor ouders om hun kinderen zelfvertrouwen aan te leren. DAT is iets waarmee je de wereld aankunt en in mijn ogen belangrijker dan wat ook.

  25. Ikzelf ben nu dik een jaar over mijn lichamelijke probleempjes heen al heb ik af en toe nog wel last van dat min haren uitvallen in tijden dat ik weer wat minder eet. Nu ben ik op normaal gewicht, maar daarvoor werd ik ook niet meer ongesteld en had ik last van een hele lage hartslag waardoor ik regelmatig flauwviel en last had van hartkloppingen. Voor mij was de tijd dat mijn menstruatie stopte een teken van dat ik goed bezig was. Echt erg als ik hier nou over na denk. Maar op dat moment voelde het alsof ik weer een punt had bereikt en was het een bevestiging dat ik echt dun was. Helaas was ik toen zo ver heen dat het een hele tijd duurde voordat ik een knop kon omdraaien dat het helemaal niet goed was en dat de gevolgen op langer termijn niet mis waren. Mijn huid was inderdaad ook erg grauw, maar ik zonnebankte nog al graag doordat ik dan nog dunner leek en dus viel mijn huidskleur niet heel erg op. Van mijn botten had ik nog geen last, maar doordat ik zo dun was en mijn botten bij het lange zitten op mijn zenuw duwde had ik erg vaak last van krampen en voelde ik mijn benen nauwelijks nog maar. Uiteindelijk ben ik vrij snel op gezond gewicht terug gekeerd en keerde mijn menstruatie naar een jaar ook weer terug dus ik heb nu geen last meer van lichamelijke problemen, maar het zou wel een waarschuwing moeten zijn voor vele met een eetstoornis. Helaas wil je het vaak niet zien en denk je van mij overkomt dat niet en bij mij is dat nog niet zo erg. Ik zou willen dat dat deze lichamelijke problemen een knop zouden kunnen omzetten, maar zo werkt het niet het zit veel dieper. Je moet je anorexia echt los durven laten en daar horen ook je lichamelijke kwaaltjes bij. Dat klinkt raar, maar de eerste keer dat mijn menstruatie terug keerde was het echt even slikken. Nu was het dus echt voorbij gaf dit als teken. Ja heel raar hoe dat dan allemaal in je hoofd kan gaan.

  26. Knap van je Just me,dat je jouw verhaal hebt opgeschreven.Ikzelf heb altijd al een overgewichtprobleem gehad,en ik kan me heel erg goed voorstellen dat je alles wilt aanpakken om je situatie te verbeteren.Ook met die verslaving ben ik het eens,de een heeft dit en de ander weer dat,en bij ons is de boosdoender ETEN!!.Ik keur anorexia niet goed,maar iedereen moet doen wat hij zelf wil.De meeste zijn oud en wijs genoeg om een beslissing over deze dingen te nemen.

    • Helaas is het met een ziekte, net als we het hier over eetsstoornissen hebben, niet dat je er bewust voor kiest. Als dit wel zo was, waren er niet zoveel meiden en jongens die jaren in therapie moeten en veel tijd van hun leven voorbij zien gaan, zonder ervan te kunnen geniet…! Het blijft iest wat je een groot deel van je leven, en in sommige gevallen zelfs voor altijd blijft achtervolgen. Dit wens ik niemand toe! Dan pas zie je in, hoe moeilijk het eigenlijk is om echt te genieten van het leven en te accepteren dat je er mag zijn.

  27. ik heb zelf anorexia, het is een goed bericht, maar het zou mij, toen ik nog niet in het genezingsproces zat echt niet helpen. Je leest door alle waarschuwingen heen. En alles gaat het ene oor in en het andere uit. Maar ik vind het wel raar dat er nu staat dat je op den duur nooit meer zwanger zult raken. Want de artsen zijn bij mij wel vrij zeker dat als ik weer richting gezond ga mijn menstruatie wel terug zal komen…
    Ik vind het wel een goe dbericht!

  28. Goededag…ik heb het artikel gelezen over de slopende gevolgen van anorexia voor je lichaam.
    Om eerlijk te zijn kan ik mij inderdaad heel erg vinden in de zin; dat er toch nog veel mensen anorexia verheerlijken. Ik heb zelf een eetstoornis (anorxia/boulima) en feitelelijk weet ik de gevolgen van de vreselijke (dwang) gewoontes van anorexia. Ik durf voor meer 100% te zeggen dat dat net zo geld als voor de pro-ana’s. Zelf bezoek ik ook regematig pro-ana site en dat is dan voornamelijk uit frustratie omdat het ik dan mezelf enorm in de weg zit. Anorexia is niet iets om trots op te zijn, al lijkt het voor de buitenwereld wel zo. Wat binnen in het hoofd van een anorexia patient afspeelt weet niet, en daar zullen ze (helaas) ook niet achter komen. Voornamelijk omdat de meeste mensen het maar onzin vinden. Echter, anorexia draait niet alleen om een ideaal figuur te hebben, dat is tevens wel de hoofdoorzaak, geef ik eerlijk toe. Het woord ideaal is breed, en kan je diverse manieren gebruiken. Zoals een ideaal beeld, ideaal persoon te kunnen/durven zijn in deze grote boze harde wereld. Ideaal zijn voor de mensen die je pesten of werden gespest…doordat je volgens hu zeggen te dik bent, te lelijk bent, je niks kan, je hartstikke dom bent…en zo kan ik nog wel even door gaan…
    Persoonlijk vind ik het prettiger aanvoelen van binnen om zo’n laag mogelijk gewicht te hebben. Waarom?!: lees de text hierboven nog maar eens goed door. Door voor het eerst af te vallen krijg je in eerste instantie grote complimenten, mensen gaan je waarder en kijken inene heel anders naar dan daarvoor. “Ha, eindelijk iets waar ik goed in ben”! Eindelijk een compliment, in plaatst van; “je kan dit niet, dat niet, je bent wel wat stevig en blablabla…
    Veel anorexia patienten en ook dus de pro-ana steuners, om het zo maar te zeggen, voelen zich van binnen zo verdomd alleen. Het is een verslaving, net als dat iemand verslaafd is aan drank, druks, eten, sex, stelen, maar ook zelf beschadiging is een verslaving….dat laatste kan je misschien wel vergelijken met anoroxia.
    Dit is wat ik er over wilde zeggen…sorry als het bij jullie in de verkeerde keel gat is geschoten maar ik hoop dat ik er een steentje aan bij heb kunnen dragen. Ik weet dat er weinig van jullie zullen zijn die het nog steeds niet begrijpen en nog steeds de “pro-ana’s” naar beneden halen. Dat bedoel ik dus met de boze harde wereld.
    Tip; kijk elke zondag op NL3 21:00uur, XXS….een kleine kijk in het hoofd van een anorexia patient, oftewel wat sommige vinden een pro-ana patient…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.