Botoedeem oftewel ‘ossaal oedeem’ wordt veelal gehanteerd als verzamelnaam voor vochtophoping in of direct verband houdende met de beenderen. Soms is er sprake van vocht in het benige deel, maar dat hoeft niet altijd. Men onderscheidt onder meer:

 • Vocht in het botweefsel (botoedeem c.q. intra-ossaal oedeem)
 • Vocht in beenmerg (beenmergoedeem c.q. medullair oedeem)
 • Vocht in kraakbeen (kraakbeenoedeem c.q. chondraal oedeem)
 • Vocht in botvlies (botvliesoedeem c.q. periostaal oedeem)

Botoedeem treedt veelal op na impact (slag, val, klap, stoot etc.). Vaak blijft er vocht achter na een botbreuk (fractuur) of kneuzing…

Botoedeem door breuk of kneuzing

Botoedeem duidt 9 van de 10 keer op letsel van het benige deel van een bot. De benige delen van de beenderen zijn opgebouwd uit zogenaamde ‘botbalkjes’: kleine, massieve botdeeltjes. In geval van vochtophoping door benig letsel spreekt men ook wel van ‘osseus oedeem’. Botoedeem wordt al met al vaak veroorzaakt door breukjes of haarscheurtjes in een of meerdere botbalkjes, vergelijkbaar met een fikse kneuzing.

Behandeling van botoedeem

Vochtophoping in botten verdwijnt na verloop van tijd vanzelf, maar dit kan –afhankelijk van de exacte situatie– erg lang duren en bovendien gepaard gaan met pijnklachten en mobiliteitsafname van het skelet. Het zetten (met gips of spalk) van een bot kan het genezingsproces bevorderen en bespoedigen. Ook het koelen en omhoog leggen van aangedane ledematen biedt in bepaalde gevallen uitkomst. Voldoende lichaamsbeweging (met minimale belasting) kan het herstel van het bot en de afvoer van het opgehoopte vocht in veel gevallen bespoedigen; soms wordt juist absolute rust en ontlasting van het aangedane bot voorgeschreven. Dit soort maatregelen kun je het beste bespreken met je huisarts, specialist en/of fysiotherapeut.

Op een MRI-scan is botoedeem soms zichtbaar als ‘wolkjes’ in het bot, een lichte vlek of verkleuring van het bot of zelfs een wit vlak (hydrops).

Gewrichtsoedeem (articulair oedeem)

Gewrichtsoedeem kan in beginsel worden onderverdeeld in 2 verschillende subtypes, namelijk:

 • Peri-articulair oedeem: vochtophoping rondom de gewrichten
 • Intra-articulair oedeem: vochtstapeling binnenin een gewricht

De vaakst voorkomende vorm van peri-articulair oedeem is vochtretentie van de synovia: de slijmvliesbekleding van het gewricht. Deze indicatie staat tevens bekend als ‘synoviaal oedeem’. De gewrichten die het vaakst te kampen krijgen met oedeemvorming zijn: knie, enkel, heup, schouder, elleboog, pols en de gewrichtjes in handen en voeten.

De onderliggende redenen waarom zich in of rondom een gewricht vocht kan opstapelt zijn talloos. Gewrichtsoedeem kan te maken hebben met direct letsel (blessure, val, klap, stoot), maar bijvoorbeeld ook met microbiële infecties, steriele ontstekingen of auto-immuunreacties.

Oedeem van de gewrichten kan extreem vervelend zijn omdat deze vorm van vochtstapeling veelal mobiliteitsverlies en pijn teweegbrengt.

Tot slot

Als je vocht vasthoudt in je houdingsapparaat en bewegingsapparaat, dan gaat dat veelal gepaard met gewrichtspijn en mobiliteitsklachten en lang niet altijd met zichtbare zwelling. Vocht in botten en gewrichten wordt dan ook niet altijd opgemerkt. Omdat het in de meeste gevallen vanzelf geneest en verdwijnt, zijn er bovendien veel mensen die de genezing geduldig afwachten…

Maar mocht je je bijvoorbeeld zorgen maken over de hoedanigheid van je beenderen of gewrichten, of twijfelen over de oorzaak van de vochtstapeling, neem dan even contact op met je huisarts of fysiotherapeut; ook bij het vermoeden van botoedeem en/of gewrichtsoedeem.

Heb jij ervaring met gewrichtsoedemen of botoedemen oftewel het ophopen van vocht in je botten of gewrichten? Deel hieronder jouw vragen en bevindingen…

74 Reacties

 1. ik ben een 35jarige voetballer. Ik heb 4 maanden geleden een ongeval gehad op het veld ( 1 op 1 met de doelman en zijn voorkant van de knie tegen de zijkant van mijn knie ). Binnen het uur een super dikke knie en niet meer kunnen wandelen. Naar de spoed geweest, brace en krukken gekregen. Op de foto’s was geen fractuur te zien en voor de rest onduidelijk door het vele vocht. 1 week amper men bed kunnen uitkomen. Na 1 week ( met nog steeds een dikke knie ) terug gaan werken. Ik dien veel trappen te doen op men job en heb me dusdanig geforceerd. Knie nog dikker als ervoor en opnieuw niet meer kunnen wandelen. Opnieuw langs spoed , opnieuw foto, weer niks speciaals te zien al werd wel vermoed dat ik een intra articulair letsel had. Afspraak bij chirurg 1,5 week later, ondertussen zelfs even in een rolstoel gezeten. Hier werd dan zeker 10cl bloed en vocht uit de knie getrokken. Kon hierna weer aantal dagen niet stappen. Nog 14 dagen thuis geweest van het werk. Mri werd aangeraden om een eventuele scheur of schade binnenin de knie op te sporen of uit te sluiten. Vroegste afspraak was pas een dikke maand later ( al 2 maanden na het ongeval ). Eens terug op het werk ging het beter, maar ik bleef last hebben van trappen doen en knie buigen. Sindsdien kinesitherapie ( wat geen beterschap brengt ). Na het lange wachten eindelijk onder de MRI. Het resultaat was dat ik botoedeem had door een barstje in men knieschijf die over het hoofd werd gezien bij eerdere scans. Kinesitherapie zou wel soelaas brengen en het ging vanzelf over. Nu zijn we nog eens bijna 1.5 maand verder en er is TOTAAL geen beterschap, in tegendeel er zijn dagen dat ik met moeite kan stappen of door men knieën kan gaan. Op de hurken zitten is totaal niet mogelijk, rennen of joggen nog minder. Als ik mijn knie na lange tijd wil strekken kraakt alles. Indien het niet beter was in januari moest ik terug komen naar de dokter en gingen ze kijken wat er eventueel toch aan gedaan kon worden. Ik ben het beu, mijn dagelijkse leven en mijn sportleven worden er erg door beinvloed, ik ben op korte tijd ook nog eens 8 kilo bijgekomen omdat ik mijn energie niet kwijt kan. Ik geef toe dat ik graag en veel ( te veel ) eet maar vroeger kwam ik niet aan. Mijn vraag is na deze ellenlange uitleg : Wat valt er aan te doen, hoe lang gaat dit nog duren, wat moet ik doen? Ik ben radeloos….Ik wil terug normaal kunnen functioneren, kunnen sporten en zonder last met mijn zoontje van 2 kunnen voetballen, spelen etc etc. Graag hulp Aub !

  • Hoi
   Ik heb hetzelfde ook in mijn knie is met kerst gebeurd nog altijd krukken / rollater en weinig vooruit gang
   Ruim 3 maanden al arts zegt heb geduld kan 9 maanden duren
   Hoes nu met jou ?
   Gr claudia

 2. Ik ben Matthijs en ik ben een 23-jarige voetballer die sinds 1.5 jaar last heeft van een aanhoudende onsteking in de patellapees van mijn rechterknie. De onsteking begon als stijfheid na de wedstrijd en heeft uiteindelijk geresulteerd in het niet meer kunnen lopen na een wedstrijd. Echo laten maken in het ziekenhuis, hierop was een flinke reactie te zien in de pees. Ik moest corestabiliteit en excentrische oefeningen doen om de pees aan te sterken. 6 maanden later nog steeds geen verbetering. Sterker nog in de tussentijd heb ik een mri scan laten maken en hieruit is gekomen dat er nog steeds een forse onsteking is met een reactief beenmergoedeem. Ook krieg ik hier als advies om oefeningen te gaan doen om de pees aan te sterken en zo de doorbloeding te stimuleren. Ik heb inmiddels al veel kracht en spiermassa verloren in mijn been en vraag me af of de oefeningen mij de juiste uitkomst gaan bieden. Ik heb tijdens de 1.5 jaar dat ik last heb van deze blessure ook verschillende alternatieven mogelijkheden geprobeerd zoals shockwave en EPTE (naald op stroom). Dit heeft nauwelijks tot niks geholpen. Ik ben eigenlijk ten einde raad en vraag me af wat ik nu het beste kan doen. Mijn knie knakt en knarst heel veel. Ik merk dat ik veel bewegingsvrijheid ben verloren. De onsteking in de pees is zo heftig dat het aan de buitenkant te zien is dat er een bult op zit. Dit is de beenmergoedeem die onstaan is nadat er lange tijd al vocht onstaat bij de wrijving van mijn knie. Alle hulp is welkom.

  • beste matthijs,
   ik heb precies dezelfde klachten en heb ook hier ondertussen langer dan 3 jaar last van. Ik heb ook meerdere malen van alles geprobeerd. na al die jaren nog steeds niks veranderd en nog niet wijzer geworden wat ik hieraan kan doen. Ik heb nog steeds na de trainingen en wedstrijden last. soms helpt het wel om te koelen gelijk na de wedstrijd of training. voor de rest zou ik graag ook graag ideeën of hulp ontvangen dus laat maar weten.
   Alvast bedankt!

 3. Ik heb sinds april 2020 last van men knie heb 3 maand thuis gezeten om de bodoedeem te laten genezen ik mocjt dan terug beginnen werken maar ik zak er nog heel vaak door zelfs als ik wil wandelen ofzoo heb ik vreselijk veel last ervan ik probeer dan ook ni te vaak te doen maar mijn werk alleen al vraagt veel van mijn knie dus vroeg ik me af of ik er iets anders kan aan doen ik leg elke avond er ijs op enzoo…

 4. Beste mensen, ondertussen heb ik ruim een jaar last van botoedeem in mijn bovenbeen na een sportongeval. Ik kan nog steeds niet mijn been volledig strekken bij het lopen vanwege de pijn. Ik doe nu rustig aan maar merk nog geen verbetering het lijkt soms eerder slechter te gaan. Ik zou graag willen weten of er mensen na langere tijd na een jaar bijvoorbeeld toch van de botoedeem afgekomen zijn. Is dit spontaan gebeurt? Na veel rust of is er wat anders voor nodig geweest?

 5. Hallo, 4 maanden geleden ben ik gevallen en de kop van mijn bovenarm ernstig gebroken. Nu de bootbreuk is hersteld maar ik heb veel last van vochtophoping in mijn hand en vinger. De vingergewrichten zijn hard en opgezwollen en ik kan nauwelijks zonder pijn iets doen met mijn hand. Wat is hier de oorzaak van vroeg ik me af? Fysiotherapie helpt ook niet. Wat kan ik verder doen om dit probleem op te lossen?

 6. ik zit ook met dezefde pijn in mijn biceps een pijn die uitstraalt naar mijn bil en doorgaande naar mijn been gelukkig niet in mijn voet
  ALKA druppels zouden veel verbetering kunnen geven bij de apotheek te verkrijgen ik ga daar vandaag mee beginnen nog dit IBUPROFEN HELPT OOK HEEL GOED VOOR DE PIJN maar is niet goed voor de maag BETTY

 7. Ik heb hoogstwaarschijnlijk botoedeem in beide hielen vanwege het werken op platte gympen in een magazijn aantal keren per week. Hoe wordt dit behandeld, kan het uiteindelijk goed komen? want heb al twee jaar pijn en staan/lopen gaat lastig.

  • Bij een mri scan is gezien dat ik uitgebreid botoedeem in mn heup heb. Ik heb erg veel last van pijn lies, vooral bij het opstarten na zitten. Als ik eenmaal loop gaat het weer redelijk maar na half uurtje komt de pijn weer opzetten. Orthopeed zegt dat alleen vernieuwen van heup pijn kan weg halen. Dit omdat de oedeem uitgebreid is en het door slijtage komt. Vind het best heftig maar wil ook graag van pijn af.

 8. Hallo, Ik ben 35 jaar en iemand die ontzettend graag sport (voornamelijk atletiek). Sinds nu iets meer dan een jaar heb ik last van boto-edeem in mijn sacro-iliacaal gewricht (heiligbeen), door over belasting volgens mijn sportarts. Ik kan moeilijk stil zitten dus dokter zei me dat ik rustig mocht zwemmen, wandelen en wat rustig fitnessen. Om de paar maanden onder de scanner, na eerste maal was het al beetje verminderd, maar bij de volgende 3 controle MRI’s bleef het onveranderd. Dus ik deed telkens wat minder van sport en voorbije halve maand zelfs helemaal niks… Is dit normaal? Zou de oorzaak van ergens anders kunnen komen? Of zou het iets anders kunnen zijn? Of weten jullie sporten of vormen van bewegen die niet belastend zijn? Ik begin de moed zo stilaan wat te verliezen en aangezien het om heiligbeen / heup gaat, is dit moeilijk in te gipsen natuurlijk… Alvast bedankt! Groetjes, Frederik

  • Ha Frederik, Wellicht heb je iets aan wat mij ook is overkomen. Bij mij is ook botoedeem geconstateerd in 2 wervels in het SI-gewricht… bij mij ontstaan na een hernia, die weg is, maar tot oedeem heeft geleid bij de omliggende 2 wervels. Ik ben o.a. door deze problematiek naar Rugpoli gegaan in Velp. Daar heb ik medicatie gekregen die mij goed helpt. Die gebruik ik 14 dagen en kan dan 1 tot 3 maanden vooruit zonder teveel pijn. Ik gebruik het nu sinds juni 2016 en sindsdien heb ik 5x kuur gevolgd. Bijkomend voordeel voor mij was ook nog eens dat m’n volledig versleten rechter knie ook pijnvrij is geworden en waarvoor ik geen medicatie meer nodig heb. Rugpoli Kun je vinden op het internet te zoeken. Ik hoop dat het jou ook helpt. Groet, Anton

  • Hi, Ik heb net hetzelfde… Frequente marathonloper die moeilijk kan stil zitten. Botoedeem is op 8 okt 2020 vastgelegd op MRI. Onlangs een 3de MRI gehad maar nog steeds geen verbetering. Ik fiets en fitness een beetje, heel rustig aan. Ik zie maar geen verbetering en het lijkt soms gewoon slechter te gaan. Hoe staat het bij jou? Nog tips?

  • Hey Frederik. Dit klinkt zeer bekend. Ik heb exact hetzelfde probleem, botoedeem op rechter si gewricht. Het sleept al maar dan 8 maanden aan. Ik heb al van alles geprobeerd, ontstekingsremmers, cortisone spuit, MBST, weer ontstekingsremmers. Niets helpt. Het advies van mijn sportsarts is gelijkaardig als bij jou. Heel rustig sporten mag (vooral fietsen en core stability oefeningen). Zoveel mogelijk schokken aan het lichaam vermijden. Hoe ver staat het bij jou? Heb je nog advies/tips? Bedankt! Ben

  • Ik ben 32 en sinds de laatste bevalling last van botoedeem in rechter SI gewricht. Met of zonder oefeningen voor de romp en spieren heb ik last. Kan ook moeilijk stilzitten en doe graag veel. Inmiddels heb ik het nu 4 jaar! Met vlagen pijn in onderrug en rechter heup, en ik voel de heup nu altijd! Maar ik vind het draagbaar en wil geen pijnstillers. Het wordt helaas ook niet beter vanzelf ondanks dat ik let op mijn bewegingen. Sportarts zei datbhet vanzelf weg moest gaan, maar nu 4 jaar verder is het niet weg en ga ik met vlagen om de 2 maanden ook door mijn rug aan dezelfde kant (rechts onderin). Punt is, als je pech hebt, blijft het gewoon. Met of zonder sporten of minder sporten!

 9. Ik heb al meer dan een jaar pijn aan mijn linkervoet, mijn middenvoet en hiel. Mijn voet werd steeds dik en warm en erg pijnlijk. Ik kreeg soms van mijn reumatoloog(ik heb palindroom reuma) DepoMedrol injecties als mijn voet opspeelde. Het ging op en af, de ontsteking verdween maar pijn bleef en voet werd steeds dik Foto’s en echo wezen niks uit. Ik ging naar een podotherapeut en liet semi orthopedische schoenen aanmeten met speciale inlegzolen en een afwikkelingszool. Ik kreeg uiteindelijk een MRI en bleek ik botoedeem te hebben. Er zijn nog wel enkele botjes goed. Het is niet bekend hoe ik aan het botoedeem kom, het kan komen door de prednison injecties. De orthopeed gaf meteen advies om op krukken te gaan lopen het zou lang kunnen gaan duren: een half tot een heel jaar. Hij verzekerde me dat het uiteindelijk wel goed komt. Hij zei letterlijk dat als ik mijn voet blijf belasten mijn botten kunnen “instorten” en kunnen breken. Ik kan mijn voet niet helemaal ontlasten met de krukken. Gevolg dat de pijn vaak niet te harden is. De enigste manier om geen pijn te hebben is als ik helemaal niets doe en mijn voet omhoog hou. Ik ben nog steeds gewoon aan t werk (3 dagen per week) maar ik ga t niet volhouden zo. Paracetamol werkt helemaal niet. Iedereen in mijn omgeving bied aan om mij de helpen maar dat vind ik zo moeilijk, het op krukken lopen de hele dag is ook erg zwaar. Ik heb een AirWalker gekregen voor voor als ik mijn handen een keer vrij wil hebben maar ik kan dat strakke ding niet verdragen ik krijg ook doordat bij het dragen er een beenlengte verschil is pijn aan mijn heup. Soms zie ik het niet meer zitten en wordt ik er radeloos door, graag ontvang ik reacties van anderen met name hoor ik graag tips hoe in het dagelijks leven zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren en/of welke pijnstillers het beste helpen.

  • Hi. Lees net je bericht. Ben zelf bij de Bergman kliniek geweest helemaal top.

 10. Ja ik heb zelf een trap gekregen op mijn elleboog en zit daardoor nu ook in het gips. Der zou vocht opgehoopt zijn meteen nadat de trap kwam.

  • Jana240515

   Beste, Ik heb een ongeval gehad 10december 2018 een aanrijding en k heb een botoedeem, kneuzing in mijn knie in mijn bot en heb bij een arbeidsdokter moeten gaan omdat het een arbeidsongeval is na men werk gebeurd en hij vertelde me dat men knie nog steeds na 4maand 1cm dikker is dan mijn andere knie en kan nog steeds moeilijk buigen en blijf veel pijn hebben wat kan ik nog doen? Ik heb al met krullen gelopen en nu 2 weken met een brace

 11. ik weet niet hoe het je nu gaat , maar vraag eens aan je dokter of jij geen Sudeck hebt

  • Syndroom van Sudeck (algoneurodystrofie c.q. reflex-sympathische dystrofie c.q. posttraumatische dystrofie c.q. posttraumatische algo(neuro)dystrofie) zou inderdaad een plausibele verklaring kunnen zijn voor de benoemde klachten…

 12. Beste, 5 jaar geleden hebben ze mijn lymfeklieren weggenomen in en rond de buikstreek. Gedurende die bijna 5 jaar heb ik bijna wekelijk 3x waterafdrijvers gebruikt, sinds januari ben ik met al de medicatie gestopt en neem ik nog maar 1x per maand een afdrijver. Toen ik mijn medicatie geregeld nam omdat ik volledig opzwol viel ik per pil 2 à 3 kilo af van het water. Nu ik zwel ik niet meer maar mijn gewicht daalt ook niet! Mijn vraag is waar is mijn water gebleven? Is het mogelijk dat dit i.p.v. in mijn lichaam in mijn botten / beenderen wordt vastgehouden? Bedankt voor je advies! Groetjes, Karen

  • Eerlijk gezegd snap je beredenering niet. Eerst hield je vocht vast en had je met regelmaat vochtafdrijvers nodig om dit overtollige vocht te lozen. Nu houd je geen vocht meer vast, maar had je toch verwacht vocht te verliezen… Maar als er geen sprake is van overtollig vocht kun je dit logischerwijs ook niet kwijtraken; zelfs niet met vocht-afdrijvende middelen. Het is namelijk niet zo dat diuretica vocht uit je cellen persen of iets dergelijks… Ze helpen de nieren slechts om sneller extracellulair vocht te verwerken. Los daarvan kan het absoluut niet zo zijn dat lichaamsvocht zich onwillekeurig naar je skelet heeft verplaatst.

  • Paul, idd moeilijk te volgen, Ik weet dat de lymfeklieren voor de afwatering zorgen, gezien ik die niet meer heb moet mijn vocht toch ergens naar toe gaan? Ik plas niet overdreven veel en onder mijn vel, dikke vingers, benen, voeten is het niet meer dus vroeg ik mij af gezien mijn gewicht nog steeds hetzelfde is als de dag dat ik vol vocht zat of het kon dat mijn vocht in mijn botten zit! Ik ben wanhopig opzoek naar een oplossing voor mijn gewicht, gezien mijn eetpatroon niet verandert is en ik veel meer beweeg dan ik vroeger kon! Bedankt voor je reactie!

  • Oh, nu snap ik het uitgangspunt pas… Dus je lichaamsgewicht is hetzelfde gebleven, terwijl je veel minder vocht met je mee draagt (of lijkt te dragen). Het is in ieder geval niet zo dat het lymfestelsel hoofdverantwoordelijk is voor de vochthuishouding en volumehuishouding van het menselijk lichaam. Hier zijn echt ontiegelijk veel organen en processen mee gemoeid, waaronder bloedbaan / bloedcirculatie, nierfunctie, darmwerking, elektrolytenhuishouding, ademhaling, transpiratie (straling en convectie), pancreassappen, speekselklieren, osmolariteit, bloeddruk, RAAS-systeem, hormonen, lichaamstemperatuurregulering, et cetera. Dat lymfeklieren voor afwatering zorgen is dus niet geheel correct en hoe dan ook een tikkeltje kort door de bocht. In elk geval is het ABSOLUUT niet zo dat door toedoen van verwijdering van een aantal lymfeknopen de vochtregulering per definitie (permanent) overhoop ligt. Het menselijk lichaam heeft talloze systemen achter de hand om de interne vochthuishouding bij te sturen. Ik kan aan de hand van je verhaal geen inschatting maken van je exacte lichaamssamenstelling, maar ik verwacht dat je vochtverdeling simpelweg is veranderd. Dus dat de hoeveelheid vocht (je ‘watergewicht’) niet per se is afgenomen, maar dat de liters beter zijn verdeeld binnen je lichaam. Nog even uit nieuwsgierigheid: zijn je schildklierwaarden ooit gecontroleerd? En heb je het idee dat je lichaamsvetpercentage is toegenomen? Zie eventueel ook de volgende artikels:

  • Bedankt voor de links en feedback! Ik draag dus effectief het verkeerde idee over lymfe mee. :-) Mijn schildklierwaarden zijn ok en vet is ook hetzelfde (denk ik!). Ik kijk je verwijzingen even na en hoop wat nuttigs te vinden! Bedankt voor alles, fijne middag nog! Groetjes, Karen

 13. Heb zelf op 23 mei een kleine scheenbeenbreuk opgelopen direct onder de knie. Zes weken met een brace en krukken gelopen. Mocht het licht belasten dus gewoon lopen waar dat kon. Na zes weken bleek ik mijn knie nauwelijks meer te kunnen buigen. Uit een MRI bleek dat er sprake was van botoedeem in mijn scheenbeen (bij de breuk). Volgens de orthopeed kan het lang duren voordat dit weg is en blijft dit voorlopig gepaard gaan met pijnklachten (met name in de nacht bij mij). Nu wel al fysio om mijn knie weer normaal te kunnen laten buigen want verder dan 45 graden lukt me echt nog niet. Ook alle zijdelingse bewegingen van mijn knie zijn ongelofelijk pijnlijk. Volgens de orthopeed is er geen sprake van schade aan banden en meniscus maar eerlijk gezegd twijfel ik daaraan.

 14. Hallo ben geopereerd aan me onderrug l4 l5 hernia die is wel weg maar nu heb ik al 2 maanden last van vocht ophoping in me onderrug is er iemand die een goeie raad heeft

 15. Monique Struik Reageer

  Hallo allemaal! Even een update! Nadat ik op 6 februari gevallen ben op mijn knie, is er op 6 maart middels MRI botoedeem op meerdere plaatsen in mijn knie gevonden. Omdat de artsen na mijn val gescheurde banden verdachten, hebben ze mij na 10 dagen met een gipsspalk en een brace laten lopen, en langzaam mocht ik de knie weer belasten en mijn brace afbouwen… Begin april kreeg ik ineens weer een röntgenfoto, omdat ik nauwelijks op mijn been kon staan… Uit de röntgenfoto kwam ineens een beginnende breuk… Ik kon kiezen tussen gips of middels brace mijn been spalken op 0 en geen belasting, uitsluitend op krukken lopen. Dit heb ik tot midden april gedaan en daarna had ik controle… De röntgen was weer goed! Ik mocht maximaal 15 kilo belasten met krukken en moest een controle-MRI laten maken, verder veel rust – rust – rust… Daar heb ik me –hoe moeilijk het ook was– aan gehouden… 17 mei uiteindelijk de uitslag van de controle-MRI: het botoedeem is weg!!! Nu mag ik samen met de fysio weer voorzichtig aan gaan leren belasten… Thuis hobbel ik zonder krukken, als ik wat meer moet lopen met 1 kruk… Het gaat steeds beter! Ik heb knie=oefeningen, ik ga 2 tot 3 keer per dag ca 15 minuten op de hometrainer zonder weerstand… Dus rust, rust, rust is bij botoedeem in je knie dus wel degelijk goed!!!

  • Dankjewel voor de update, Monique! Wellicht is absolute rust / ontlasting vereist om de vochtophoping uit de knie te verdrijven. Eerlijk gezegd ben ik benieuwd naar reacties van mensen die hetzelfde advies / devies hebben gekregen… Overigens super fijn dat je knie er inmiddels goed uitziet; van harte gefeliciteerd! :D Groeten, Paul

 16. Bij een MRI van mijn rug bleek vorig jaar de lage rughernia die ik had verdwenen. Op de MRI was sprake van donkere vlekken in de twee ruggenwervels waartussen de hernia had gezeten. Door de behandelend arts werd aangegeven dat dit vaker voorkomt. Fijne is, is dat de hernia weg is… Vervelende is, dat dat vocht dezelfde pijn geeft als de hernia. Ik kwam dit onderwerp –vocht in ruggenwervel– niet tegen op deze pagina. Hoort het hier wel thuis? En zo ja… wat is de ervaring daarmee… hoelang kan je hiervan last hebben? Ik heb wel medicatie daarvoor, die ik in een kuurvorm inneem gedurende 14 dagen. Dat werkt prima… na 14 dagen slikken ben ik 3 à 4 maanden van pijn verlost? Maar gevraagd… hoelang blijft vocht aanwezig… voordat het oplost?

  • Een wervel is een bot van de wervelkolom, dus vochtophoping in een ruggenwervel hoort hier absoluut thuis. Ik moet alleen wel zeggen dat ik helaas totaal onbekend ben met oedeem IN wervels… Heeft je arts er een naam aan gegeven? En welke medicatie gebruik je precies?

  • Beste Anton, Ik heb al jaren last van vocht tussen mijn gewrichten, overal in m’n lichaam eigenlijk. Ik zou graag willen weten welke medicijnen jij gebruikt zodat ik dit eventueel kan overleggen met m’n huisarts. Ik namelijk ten einde raad, heb vreselijke pijn elke dag en mag maar heel weinig medicatie i.v.m. darmproblemen.

  • Ik heb ook vocht in een rugwervel, heb dit al meer dan 10 jaar. Heb hier een rugkorset voor gekregen. Wervels moeten aan elkaar groeien (blokwervel) en dan zou de pijn weg zijn. Gebruik alleen pijnstillers.

  • Ik ben karlijn en heb hetzelfde verhaal. Al 2 jaar klachten, vorig jaar flinke hernia. Nu opnieuw mri en vandaag te horen gekregen dat de hernia flink geslonken is. Klachten onveranderd. Opzich fijn nieuws, vervelende nieuws is vocht in omliggende wervels. Ze noemde het geen oedeem, de term ben ik vergeten. Wel een zenuwblokkade gekregen om effect te meten. Rugpoli Twente. Welke medicatie gebruik jij, Celecocib? Want dan wil ik daar ook graag maar informeren.

  • beste anton ,
   ik sukkel al 2j met hetzelde probleem in de rug , welke medicatie neemt u dan tegen die ondraaglijke pijnen ?

 17. Linda van nerom Reageer

  Heb vandaag de diagnose gekregen van bot-oedeem in het kniegewricht, cyste in knieholte en uitgerekte kruisband (MRI). Heb geen trauma opgelopen, ik denk overbelasting van het stappen. Heb veel pijn bij het stappen en ook bij het slapen, pijnstillers nodig. Ik ga woensdag terug naar de orthopedist, hoop op het beste…

 18. carla van vegten Reageer

  Ik heb sinds 22 februari jongstleden enorme pijn in mijn knie gehad. Lopen ging echt niet meer. Via de huisarts naar de orthopeed gestuurd. Daar kreeg ik te horen dat ik na 14 dagen een MRI scan van de knie moest en vijf dagen daarna de uitslag krijgen. Uit de scan kwam tevoorschijn dat ik botoedeem had in het bot van het bovenbeen. Dit kon een langdurige zaak worden aldus de orthopeed. Ik mocht de knie absoluut niet belasten en alleen met krukken lopen. Dit is erg lastig omdat ik totaal geen zitvlees heb en gewend ben altijd bezig te zijn. Ik zit zelf in de ouderenzorg dus ben altijd wel aan het werk. Heb een contract van 32 uur en vaak nachtdiensten. Die zijn niet zo druk en beweeglijk als overdag. Je zou haast zeggen dat dat toch meer rust zou geven. Maar goed, ik heb geen kniepijn, kreeg geen gips of brace. Nu loop ik overdag zonder krukken en heb mijn been ook niet omhoog. De meeste last krijg ik in bed. Ik merk met omdraaien dat dit nog wel pijnlijk is. Ik heb de fysiotherapeut benaderd en die vond het vreemd dat ik niet mocht belasten. Lichaamsbeweging zou volgens hem toch veel beter zijn zodat het vocht sneller verdwijnt. Op 1 mei mag ik me weer melden bij de orthopeed. Het zal mij benieuwen hoe het nu gaat. Ik vindt het erg vervelend om zonder pijn toch de krukken te gebruiken. Het belemmert me in alles. Ook mag ik geen autorijden. Maar als je geen pijn hebt en eigenlijk alles gewoon kan, is het toch onzin om niet te belasten?

  • Ik snap het advies om je knie / been volledig te ontlasten eerlijk gezegd ook niet, maar aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik me niet mengen in medische / klinische diagnoses.

  • Na een meniscus-operatie werd bij mij ook botoedeem vastgesteld. De arts schreef relatieve rust voor (= niet belasten, krukken + brace) + kiné en fietsen op hometrainer. Al na enkele dagen werd duidelijk dat de kiné en het fietsen meer slecht dan goed deed (veel pijn ’s nachts, nood aan pijnstillers …). Na raadpleging van andere orthopedist gaf deze de raad om zo weinig mogelijk te belasten dus geen kiné meer, ook niet meer fietsen. 3 maand later blijkt het botoedeem grotendeels verdwenen (nog niet helemaal). Het niet belasten van het been(bot) heeft bij mij dus wel geholpen. Ik zou dan ook niet twijfelen aan de voorgeschreven behandeling. Nadeel is dat je spiermassa verliest maar die kan je wel weer ophalen. Als je wat rondleest op internet en rondvraagt bij artsen blijkt botoedeem een traag herstel te kennen. Veel geduld dus, iets wat ik zelf ook wel moeilijk vind maar tja, er zit niets anders op.

  • Controle gehad in het ziekenhuis… Het Botoedeem zijn inderdaad kleine mini bijna breukjes wat een voorbode is van een fractuur… In de regel staat er 2 maanden voor herstel… Ik ben een uitzondering. ???? De komende 2 weken weer met brace en ik mag wel bewegen, maar niet belasten… Over 2 weken weer controle… Ik moet ook weer trombose prikken en heb pijnstillers voor de heftige pijn…

  • Gerrit Verwaal

   Hoi Carla, Ik heb ook vocht in bovenbeen bot ben al 30-01-17 in de ziektewet. MRI, fysio, en botscan gehad orthopeed dacht een scheur te zien in het bot vandaar de botscan. Het was geen scheur dus het vocht blijft over, heb veel pijn bij lopen fietsen hurken en buigen. Loop nu sinds 09-03-17 met een brace mag niet belasten loop met krukken of rij rolstoel in de tuin. Ben 21-04-17 terug geweest naar orthopeed en word weer voor zes weken verbannen naar de bank en krukken, dus zit nog steeds niets te doen. Bij zelf een bezige bij dus het valt helemaal niet mee. Heb nog steeds pijn en orthopeed zegt geduld en nog eens geduld daar gaat het mee over. Als iets ouder zijn (53 jaar) heeft het lichaam meer tijd nodig om te herstellen dus hier doe ik het maar mee. Ik wens jou veel herstel en hoop voor jou en mij dat het goed komt.

 19. In februari gevallen op mijn knie, en direct naar eerste hulp, knie dik, niet kunnen buigen en belasten.. Conclusie, gescheurde banden, 10 dagen gips.. Na de 10 dagen gips afgenomen, en tests gedaan, toch niet gescheurd, brace, niet belasten, fysio.. Over 2 weken terugkomen.. 2 weken later, doorgestuurd voor MRI. Op MRI geen scheur te zien, maar wel op twee plekken beenmergoedeem, bij mijn tibiaplateau.. Voor en achter, binnen in mijn knie… Rust, rust, rust.. Nu inmiddels 7 weken op weg.. Brace is afgenomen, ik mag belasten naar pijn, en op de hometrainer zonder weerstand oefenen.. Zodra ik al boodschappen heb gedaan weer steken, branden etc.. Sinds afnemen brace ’s nachts mega kniepijn, inmiddels al 5 nachten nauwelijks slapen.. Ziekenhuis heeft gezegd dat indien ik over 2 weken nog pijn heb ze willen rustig stellen eventueel met gips.. Ben benieuwd.. Tips???

 20. frans van der laan Reageer

  Hallo ik heb botoedeem in sommige botten in mijn voet. Zit al 7 weken in het gips maar nog geen resultaat. Nu zag ik op internet dat ze weleens gewoon met een soort priem (wel door orthopeed) gaatjes prikten waardoor het vocht weer uit de botten kon (via kijkoperatie). Heeft iemand daar ervaring mee. Ik bedoel maar, het vocht is er via een breuk of scheurtjes in gekomen. Dat is dicht gegroeid. Dan moet het toch ook zo er weer uit kunnen. Dit is wat ik ga voorstellen bij mijn orthopeed. Mocht ik hier niet verder komen dan ga ik contact opnemen met AVE orthopedische klinieken hier in Nederland. Zij zijn gespecialiseerd in allerlei orthopedische ingrepen. Wel eerst uitzoeken of ziektekosten verzekeraar vergoed. Als je via de site de PDF microfracturen download krijg je al een goed beeld van hoe en wat. Ik hoop gauw een positief bericht te kunnen plaatsen, intussen hou je pootje stijf
  groeten Frans

  • Hallo Frans, Ik ben 10 Jan 2017 gevallen van de trap met mijn kleindochter. Eerst 1 week noodgips. Toen een brace, behandeling als bandenblessure. Toen na veel pijn en therapie 3 weken een gipsvoetje. Dat was al april. Toen zelf aangedrongen voor mei scan. Botoedeem was de uitslag. Kan een langdurige kwestie worden zei hij gelijk. Maar wel duidelijk waar de pijn weg kwam. Nu 5 maanden verder nog steeds pijn in de voet. Kan moeilijk lopen ga met de scootmobiel naar het dorp. Eerst heb nu een vouwfietsje om weer wat weg te kunnen. Voet heeft een andere kleur blauw paars of en erg warm. Nu vaak dik van het vocht. Hoop er ooit af te komen maar ik ben er bang voor. Groet, Dineke

 21. Dag, Heb een MRI gedaan aan de voet en heb botoedeem in de calcaneus ofwel hielbot. Door een impact bij het landen zal dit bot waarschijnlijk geraakt zijn. Na enkele dagen was de pijn weg. Ben nadien terug gaan trainen met 3 maal per week 10km hardlopen. In de zomer dan nieuwe schoenen gekocht, trailschoenen om offroad te lopen op zacht ondergrond. Deze schoenen zijn heel hard van zool en heb ze de hele zomer op asfalt banen ingelopen… resultaat is ernaar. Zit nu al twee maanden met pijn in de voet waarbij de omliggende pezen ook nog eens ontstoken raken. Zo is er ook plantaire fasciitis / fasciitis plantaris vastgesteld maar komt door dit botoedeem denk ik, ook heb ik geen symptomen en pijn zoals bij plantar fasciitis. Al met al… hardlopen? Onderzoek goed welke schoenen te kopen en hoe een looptraining op te bouwen. Stretch de kuitspieren voor en na het lopen.

 22. Ik ben langdurig onder narcose geweest, 5x in 9 maanden (operatie aan mijn hoofd). Nu heb ik nogal pijn in mijn enkels, knieën en heupen en zijn ’s ochtends mijn vingers stijf. Vooral ’s avonds heb ik moeite met opstaan uit bank of zo. Ik heb geen last van opgezwollen gewrichten. Zouden deze klachten kunnen komen door de narcose?

  • Ik ben geen arts en zelf 3x geopereerd in 2 jaar. Het valt me op dat ik met hetzelfde te kampen heb en geen duidelijk antwoord krijg. Het vermoeden is dat het volgens mij niks met een operatie of narcose te maken heeft. Wel de ervaring dat het lang duurt eer je na zoveel keer narcose en zware operaties je gestel en gewrichten de tijd nodig hebben om te herstellen, tenslotte ie en blijft het een operatie die zwaar ie en zeker aan je hoofd.

 23. Ik heb vaker last van pijnplek aan de binnenkant knie. Vele malen weggemasseerd door een fysio en vele oefeningen gedaan omdat mijn spieren sterker moesten worden. Afgelopen week onder de MRI scan geweest. Wolkjes zichtbaar aan de bovenkant van mijn scheenbeen. Volgens de orthopeed kan dit mijn steeds terugkomende klachten verklaren. Nu 6 weken mijn been in het gips om alles tot rust te laten komen. Benieuwd of het gaat helpen. Ik hoop het.

 24. Ik ben een moeder die ten einde raad is … mijn dochtertje van 7 kampt al 8 maanden met hevige pijnen! Het begon allemaal in mei 2015 toen ze begon te klagen van pijn in de heup, vele doktersbezoeken en onderzoeken later zagen de specialisten vocht in en rond de botten van het heupgewricht. Ze heeft al die maanden met een spitsvoet gelopen omdat het niet anders kon. 2 keer hebben ze haar voet/been in de gips gelegd om de loophouding aan te passen. Toen de heup na 6 maanden opgelost was kreeg ze een dikke voet/enkel, groeischijf ontstoken, weer gips, speciale loopzooltjes … en zeer intensieve kiné (18 beurten) dat probleem is nu ook weer van de baan. Een paar dagen later: een dikke schouder!!! Pijn, pijn, huilen, echo laat een duidelijke ontsteking van haar biceps en vocht in het schoudergewricht. Niemand kan me zeggen wat ze heeft, de laatste 8 maanden pendelen we het hele land door naar artsen … zij is op, wij zijn op. Wie weet raad?

  • Wanhopige 20ger

   Hey, Ik ben 24 jaar en ben ondertussen een 5-tal jaar met mijn rug aan het sukkelen. 3,5 jaar geleden ben ik geopereerd in mijn onderrug ze hebben toen een dynamische fusie gedaan tussen L4-L5. Na deze operatie zijn al mijn onderrugspieren ontstoken en krijgen ze dit met geen enkele manier weg. Ook mijn andere gewrichten blijven allemaal ontsteken en krijgen ze niet onder controle? Ik ben radeloos heeft hier iemand nog een idee?! Kan ik misschien toch een allergische reactie op het materiaal hebben wat ze in n’n rug hebben geplaatst waardoor de ontsteking niet weggaat? Hopelijk weet iemand iets meer!

  • nancy verlinden

   Is histiocytose al is nagekeken? Zie je niet op echo en komt bij kinderen meer voor dan bij volwassenen.

 25. Ik heb dagelijks dikke vingerkootjes of polsen ten gevolge van vocht (denk ik). Ook is de laatste tijd mijn knie plotseling dik en soms mijn elleboog. Het gaat gepaard met pijn of een onprettig gevoel. Ik heb mij echter niet gestoten en ben niet gevallen. Ik begrijp niet hoe het ontstaat. Is het nodig om naar de huisarts te gaan? Dat voelt namelijk overdreven.

  • Beste Sabine, Dit zou bijvoorbeeld kunnen duiden op een vorm van gewrichtsreuma, dus ik zou er voor de zekerheid absoluut even mee langs de huisarts gaan. Sterkte en beterschap gewenst! Groeten, Paul

 26. Op 30 april 2015 ben ik zwaar op mijn knie gevallen. Sindsdien heb ik botoedeem in mijn enkel en mijn knie (tibiaplateau). Ondertussen gaat het ’s morgens, maar tegen de middag begint het ‘knagen’ en ’s avonds zit ik in de zetel met mijn been omhoog. Er werd me gezegd dat ik 2 jaar geduld moest hebben… een steunverband verlicht ietwat. Zal het uiteindelijk weggaan? Ik hoop het!

 27. Hallo, In 2009 heb ik een ongeluk gehad waarbij mijn been extreem zwaar gekneusd is. Nu, 6 jaar later heb ik nog steeds vochtophoping bij mijn knie aan de binnenkant van mijn been. Ik kon het de eerste jaren niet aanraken (verdoofd raar gevoel), maar het gebied wordt wel kleiner. Heel langzaam. Moet ik mij zorgen maken om de vochtophoping die er nog zit? Alvast bedankt voor uw antwoord.

 28. Acht maanden geleden ben ik, met mijn kleindochter op schoot, van de glijbaan gegleden. Onderaan de glijbaan maakte ik een kleine ‘val’ van circa 5 tot 10 centimeter. Ik landde op mijn billen op een harde ondergrond. Het was wel even pijnlijk, maar verder ging het wel. De volgende dag verrekte ik wél van de pijn in mijn zitvlak, te weten mijn linkerbil. De pijn kwam vanaf mijn zitbeen, dus nogal ‘diep’ in de bil. Volgens een geraadpleegde arts kon dit komen door een vochtophoping tussen het zitbot en het botvlies. Er is een mogelijkheid om de pijn met een cortisone-injectie te bestrijden, maar die behandeling zie ik eigenlijk niet zo zitten. Het vocht kan ook vanzelf wegtrekken, maar dat is een langdurig helingsproces. Is er volgens u nog een andere mogelijkheid om mij van de pijn te verlossen? Is de vochtophoping verder nog schadelijk voor mijn botweefsel? Dank!!!

  • Er ZOU inderdaad sprake kunnen zijn van een vochtophoping achter het botvlies, maar er zou evengoed sprake kunnen zijn van een spierblessure van bijvoorbeeld een van de diepe bilspieren of een peesblessure van een van de pezen die deze spieren verbinden. Dat is heel lastig te bepalen. De pijn houdt overigens wel erg lang aan voor een ‘vlezige’ blessure, dus wellicht is er er toch een scheurtje in de zitbeenderen ontstaan… Heb je al een scan laten maken? Zolang je niet precies weet wat er aan de hand is, is behandeling niet of nauwelijks mogelijk. Pijnstilling / pijnbestrijding behoort in zo’n geval helaas tot de weinige dingen die je eigenhandig kunt ondernemen.

 29. Ik ben een Belgische fysiotherapeut, osteopaat, acupuncturist, werkzaam in Spanje, in Rojales, buurt Torrevieja, en gelicentieerd om de Methode Solère toe te passen. Mijn cliënteel heeft een gemiddelde leeftijd van boven de 65 jaar. Dus mensen met slijtageverschijnselen aan gewrichten en pezen. Mijn werkwijze is steeds, bij klachten aan de gewrichten van het onderste lidmaat, om te zoeken naar bewegingsproblemen in de wervelzuil, bekken, heupen, knieën, enkels die leiden tot gedwongen standsveranderingen in deze biomechanische keten. Zulke dwangmatige standsverandering heeft een vals lang en kort been tot gevolg, met de nadruk op het woord “vals”. Wat bedoelen we hiermee? Dit is het fenomeen dat in de liggende houding beide voeten niet op dezelfde hoogte liggen, maar de ene voet verder dan de andere. Zo lijkt het erop dat beide benen niet even lang zijn, maar dat is maar schijn, daarom de benaming vals lang been. In feite ligt het lichaam spontaan scheef in afwezigheid van de werking van de zwaartekracht volgens de lengteas van het lichaam. Wanneer men dan rechtop staat worden beide voeten op dezelfde hoogte gedwongen, tenminste wanneer men op een vlakke ondergrond staat. Dit betekent dat het lichaam gedwongen wordt in een houding die het liever niet aanneemt. Het gevolg is dat er ergens in het lichaam dwangmatige krachten optreden met lokale weefseloverbelasting tot gevolg.Onze ervaring is dat, indien het lichaam toelaat om gecorrigeerd te worden door osteopathische behandeling, (dmv gewrichtsmanipulatie), die scheve houding kan gecorrigeerd worden. Het gevolg is dat de mechanische overbelasting in één of andere zone van het lichaam minstens gedeeltelijk wordt weggenomen. Het gevolg hiervan is dat het herstel van de aanwezige klachten in dat deel van het lichaam beter verloopt omdat het niet meer moet optornen tegen factoren die dit herstel continu bemoeilijken. Let wel, dit type van behandeling is geen behandeling van het letsel op zich. Het komt er gewoon op neer dat het lichaam meer kans gegeven wordt om te herstellen. Onze ervaring is ook dat de klassieke behandelingen voor een letsel (medicatie, fysio/kine) nadien efficiënter werken. Mocht je in de buurt van Torrevieja op vakantie komen ben je welkom om je probleem te laten screenen. Deze screening op zich is gratis, enkel de mogelijke behandeling achteraf is te betalen. Koen Cuypers

 30. Hallo, Kan de vocht die ontstaan is bij het gewricht en kraakbeen na bijvoorbeeld een bot operatie van de heup schadelijk zijn voor het kraakbeen als dit hier geruime tijd zit, zo’n 2 jaar? Groet, Marius

 31. Hey, Ik ben op amper 2 maanden tijd van actief sporten naar zo goed als non-actief gegaan. MRI gaf kraakbeenschade en beenmergoedeem aan. Kraakbeenletsel zou de oorzaak zijn, maar ik denk zelf dat het beenmergoedeem de pijn veroorzaakt. In juni naar een volgende specialist, maar als ik de commentaren hier lees, is het niet veelbelovend. Als er iemand goede resultaten heeft met een bepaalde behandeling, dan hoor ik het graag! Grtz. Luc

 32. Alleen morfine… heeft 3 maanden geleden een blaasoperatie gehad, kan dat een gevolg zijn?

  • Als je man onlangs nog een blaasoperatie heeft gehad, lijkt het me wel heel toevallig als de vochtstapeling nabij het schaambeen hier NIETS mee te maken zou hebben. Misschien teruggaan naar het ziekenhuis om een scan/foto te laten maken van de pelvis- en heupregio?

 33. Wat te doen? Bij mijn man is vochtoedeem in schaambeen en heup geconstateerd. Helse pijn dus… Kan dus bijna niet meer lopen…

  • Welke vervolgstappen heeft de dienstdoende arts ingepland c.q. aanbevolen?

 34. Hoi, Ik heb in 2014 een val gemaakt en ben op mijn enkel gevallen. Tjdens de val heb ik een plop gevoeld en een schreeuwende pijn met gevolg. Ik ben afgevoerd naar het ziekenhuis en daar hebben ze een foto van de enkel gemaakt en gezegd als het niet beter wordt ga dan volgende week naar de huisarts. Een dag later had ik een klomp van een voet, dubbel de maat van normaal en zag ook dat er slechte doorbloeding was. Ik naar de huisarts, deze stuurde me door naar specialist en vroeg gelijk om scan en echo. Dit was echter niet nodig zei de specialist, want het ging hier om cat 3 van de ligamenten. Er werd gips geplaatst en ik mocht naar huis. Nu de gips was niet aan te houden door de zwelling en ik ging terug naar de huisarts, deze werd opgeknipt om de spanning eraf te laten. Weken gaan voorbij maar geen beterschap, dus anders specialist. Deze plaatste een gips met rits zodat de vakantie die kwam toch niet helemaal in ’t water viel. Twee weken later gips eraf en als het pijn doet kom je maar terug geen krukken meer de stijfheid moet eraf en kinesiologie volgen. Zo gezegd zo gedaan, kinesiologie en we waren vertrokken, al kwam er geen beterschap na een bepaalde tijd en kon nog steeds niet lopen terug naar mijn persoonlijke arts en die zag dat er wat problemen waren en heeft botscan, MRI en echo apart laten nemen en de uitslag was niet fraai; botnecrose, boteudeem, barstjes, slechte doorbloeding in de pezen enz. Een hele boterham en een duidelijk verdikt. Sporten zal gedaan zijn, enkel beperkt en mank wandelen. Vergeet niet, ik ben militair en kan dit best missen. Nu ben ik in behandeling in Herentals, waar een specialist zit en met hoge naam en faam en hoop nu binnen 2 maanden een verbetering te hebben dat mijn leven wat draaglijker wordt. Een ding weet ik wel en is ook duidelijk gezegd, het gaat lang duren en dan spreek ik niet over sporten, maar gewoon kunnen wandelen.

 35. Ik kreeg in september 2011 last van mijn rechter knie; binnen een week kon ik niet meer traplopen. Een MRI laten maken en daar was duidelijk botoedeem op te zien. 9 maanden, en 3 MRI’s met botoedeem, later een kijkoperatie laten doen en daarbij geholpen aan mijn laterale meniscus. Nog geen jaar later lag ik weer onder het mes vanwege aanhoudende botoedeem. Ik had enorme kraakbeenschade aan de achterkant van mijn boven been; draaide pas bij 90graden het kniegewricht in (een hele vreemde plek volgens de artsen. Vandaar bij de eerste kijkoperatie niet eens naar gekeken!). Microfracturing gedaan, maar nog geen 6 maanden verder via een second opinion (aanhoudende pijn, orthopeed noemde het ‘langdurige operatiepijn’) weer een MRI laten maken, waarop heel veel botoedeem te zien was. Precies boven de plek waar het voorheen altijd had gezeten. Via een Botscan en een CTscan konden ze zien dat er erg veel activiteit gaande was in het gebied en de diagnose Transient Migratory Osteoporosis werd op tafel gegooid. Zowel mijn eerste als tweede orthopeed waren aarzelend over die diagnose, maar wisten ook niet wat het anders zou kunnen zijn. Vervolgens hebben ze me door verwezen naar weer een andere orthopeed, die nu op zijn beurt bezig is de boel te onderzoeken. Ik ben ondertussen vier jaar verder en waar dat botoedeem toch vandaan komt is nog steeds een raadsel. De pijn was niet te doen, ik had dagen waarop ik mijn bed niet uit kon komen, dus heb ik een sympathicus blokkade laten doen. Deze heeft zo’n 50% van de pijn weggenomen, waar ik heel dankbaar voor ben. Ik ben net 26 jaar en kan bijna geen enkele sport meer beoefenen. Ik mag blij zijn dat ik de trap nog op en af kan lopen en zelfs dat gaat op slechte dagen moeizaam. Ik word van het kastje naar de muur gestuurd; van de ene orthopeed naar de andere orthopeed, van de neuroloog naar de reumatoloog. Ik word er soms een beetje moedeloos van, maar ik weiger op te geven…

  • Monique Brinke

   Hoi Lisa ik ben benieuwd hoe gaat het nu met het botoedeem, ik heb nl ook botoedeem. Gr, Monique

 36. Ik ben geopereerd geweest aan de laterale meniscus in de linkerknie, maar bleef last hebben van vochtstapeling in het gewricht, waardoor veel pijn en mobiliteitsverlies optrad; mijn knieschijf is ook zeer instabiel; herhaaldelijk werd het vocht eruit getrokken en 3 maal een cortisonespuit gekregen en Cataflam genomen; de pijn en het vocht bleven… 17 juni een MRI-scan gehad en daaruit blijkt dat ik bot-oedeem heb, waardoor het hardnekkig verder last blijven hebben van de pijn en bewegingsbeperking zal blijven bestaan. Volgens mijn dokter kan dit nog 3 a 4 maanden last geven en dan spontaan genezen… Nu heb ik vandaag opnieuw vocht laten uittrekken en een cortisonespuit gekregen; de Cataflam zal ik nu opnieuw opstarten en maandag 23 juni, na bijna 3 maanden ziekteverlof, hervat ik mijn werk… Ik zal de pijn verbijten en hopen dat het inderdaad spontaan geneest… Groeten, Katrien

  • Beste Katrien, Ik heb in januari 2012 een sportongeval gehad. Na blijvende zeurende pijn in april 2012 een MRI laten nemen. Resultaat volgens de specialist: kraakbeenontsteking. Rusten, steunzolen en het zou wel genezen na 1 a 1,5 jaar. In november 2012 terug een MRI laten nemen omdat ik last bleef hebben en de klachten zelfs verergerden. Resultaat: scheur laterale meniscus en botoedeem. Januari 2013 geopereerd aan mijn meniscusletsel. Nabehandeling liet te wensen over en ik trainde te hard met mijn botoedeem. De pijnklachten na de operatie waren niet te verklaren volgens mijn kinesist. Maart 2013 werd mij dan duidelijk gemaakt dat ik last had van het botoedeem in mijn knie. Dit botoedeem heb ik in mijn tibiaplateau en is ongeveer 1 bij 1 bij 1 cm. Dit is voor zover ik weet steeds zo groot geweest en is tot op heden nog niet kleiner geworden denk ik. Dus of botoedeem geneest…? Ik geloof er niet meer in. Ik heb momenteel leren leven met de beperkingen en de pijn, terwijl ik voorafgaand aan mijn ongeval tussen de 30 en 40 km per week liep. Nu geen 5 meter meer. Dus ik hoop dat jij herstelt van je botoedeem. Moest je door bepaalde medicatie beter worden, dan hoor ik het graag! Maar ik vrees er een beetje voor. Ik heb de indruk dat de medische wereld geen antwoord heeft op dit probleem jammer genoeg. Groeten, Wim. P.S. ik ben 35 jaar en hoop eigenlijk dat mijn sportieve leven nog niet voorgoed voorbij is.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.