Het Cambridge Dieet is verzonnen door dr. Alan Howard en bestaat voornamelijk uit repen, shakes en soepen ter vervanging van normale maaltijden. Je krijgt per dag ongeveer 500 kilocalorieën binnen en je zou er minimaal 6 tot 8 kilo per maand mee kunnen afvallen…
Cambridge Dieet: wat is het?
Je vervangt 3 weken lang alle maaltijden met producten/maaltijdvervangers van het Cambridge Dieet. Daarna heb je een tussenweek waarin je een lichte avondmaaltijd mag eten. In de shakes, repen en soepen zitten volgens de theorie achter Cambridge alle voedingsstoffen die je nodig hebt.
Als je dit weblog een beetje volgt, kun je bijna wel raden wat Gezondr vindt van het Cambridge Dieet: je krijgt veel te weinig calorieën binnen, je leert niet om normaal te eten en bovendien is het ook bijna niet vol te houden als je ook nog iets wilt doen op een dag.
Aangezien je nooit minder dan 1400 à 1500 kilocalorieën per dag mag nuttigen, is 500 kilocalorieën ronduit krankzinnig. Een typisch crashdieet c.q. uithongeringsdieet, wat uiteindelijk de spaarstand en het jojo-effect tot gevolg heeft.
Maar waarom blijven mensen het dan volgen?
Mensen blijven dit soort diëten volgen omdat ze enthousiaste reacties van anderen op het internet lezen: “Ik volg dit dieet nu een week en ben al 3 kilo afgevallen”. Dit soort reacties zie je veel, want mensen willen hun succes met anderen delen. Wat je echter niet terugleest is dat deze mensen er na nog eens 3 of 6 weken achter komen dat er niks meer af gaat… en na nog eens 3 of 6 weken komen er kilo’s bij.
Natuurlijk zijn er veel mensen die in eerste instantie afgevallen zijn dankzij het Cambridge Dieet. Als je dusdanig weinig eet, verlies je altijd gewicht. Maar met het Cambridge Dieet krijg je amper (essentiële) omega-vetten binnen, nauwelijks koolhydraten en véél te weinig micronutriënten (vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen, fytonutriënten etc.).
Uiteindelijk zal een dergelijk crashdieet resulteren in ondervoeding, spierverlies, vertraging van je energiemetabolisme en verhoogde opslag van lichaamsvetreserves. Kortom: je gaat door toedoen van het Cambridge Dieet jojo-en en als puntje bij paaltje komt, word je er alleen maar zwaarder van!
Cambridge is niet gevarieerd of uitgebalanceerd, noch verantwoord. Daarom is het Cambridge Dieet simpelweg ongezond en kun je nog beter met Sonja Bakker beginnen (ik kan bijna niet geloven dat ik dit schrijf)…
Voordelen Cambridge Dieet
Het Cambridge Dieet is een snelle manier om af te vallen. Je hoeft geen calorieën te tellen of te koken volgens ingewikkelde recepten, dus het is enorm simpel (lees: simplistisch) om te volgen, op het hongergevoel na…
Nadelen Cambridge Dieet
Je moet er enorm veel voor laten als je wilt ‘Cambridgen’. Terwijl jij aan je zoveelste shake zit, verorbert je partner een bord spaghetti. Chocola, een stroopwafel en zelfs een biscuitje of glas light frisdrank zijn uit den boze. Het is een kwestie van afzien, honger lijden en hunkerend naar andermans bord staren. (bron)
Bovendien is de kans op het jojo-effect erg groot en is het is erg ongezond voor je lichaam. Het Cambridge Dieet is en blijft chemische troep waar een flinke dosis eiwit aan toegevoegd is. Kortom: erg veel nadelen; erg weinig voordelen. En bovendien niet effectief voor de lange termijn!
Wat vind jij van het Cambridge Dieet? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen omtrent Cambridge van dr. Alan Howard! Meer algemene informatie over het Cambridge Dieet vind je op de Cambridge dieetpagina uit de Gezondr Diëtenlijst.