Acuut Hemorragisch Oedeem van de Kinderleeftijd (AHOK) staat beter bekend als AHEI: Acute Hemorrhagic Edema of Infancy. Het is een oedemateuze aandoening die gepaard gaat met bloederig oedeem en zich voornamelijk manifesteert bij zuigelingen en zeer jonge kinderen. Het staat tevens bekend als:

  • AHOK-syndroom
  • AHOI c.q. AHEI Syndrome
  • Ziekte van Finkelstein
  • Seidlmayer Syndrome

AHOK-oedeem is een zeldzame variant van een cutane leukocytoclastische vasculitis (ontsteking van bloedvatwand) bij kinderen. Er is sprake van een typische klinische presentatie met een geronde, gerangschikte purpura (paarskleuring). (bron)

Meestal trekken de klachten van acuut hemorragisch oedeem van de kinderleeftijd binnen 3 à 4 weken vanzelf volledig weg. In uitzonderlijke gevallen komt AHOK voor een tweede keer terug. Soms vindt behandeling plaats met antihistaminica en/of corticosteroïden.

Tot slot

Wil je meer weten over oedeem, dan zijn de volgende twee boeken absolute aanraders: Boeken: ‘Oedeem en oedeemtherapie’ van H.P.M. Verdonk en ‘Omgaan met Lymfoedeem’ van Alma Vinje-Harrewijn & Aukje Van Beek.

Kun jij meer inzicht verschaffen in AHOK vanwege professionele of persoonlijke ervaringen? Deel ze a.u.b. hieronder…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.