afvallen afkoelen afslanken kou

Afvallen door afkoelen… Afslanken dankzij kou werkt!

Een oud NASA-wetenschapper kwam onlangs met een “revolutionaire” afslankmethode op de proppen, namelijk afkoelen… Dit is enigszins opmerkelijk, want veel mensen denken juist dat hitte je stofwisseling een boost geeft. Maar afslanken c.q. afvallen dankzij kou en afkoeling is des te efficiënter…

Afvallen door kou: temperatuur & calorieën

Je lichaam verbruikt energie in de vorm van calorieën. Niet alleen voor lichaamsbeweging, maar voor alle lichamelijke processen. Zo verbruiken je hersenen, je bloedsomloop, je stofwisseling en zelfs je spijsvertering / voedselverwerking calorieën. Je lichaam verbruikt ook een groot aantal calorieën onder invloed van je interne thermostaat (hypothalamus). De hypothalamus probeert je lichaamstemperatuur namelijk stabiel, gelijkmatig en constant te houden, en daar is veel energie voor nodig!

Homeostase / constante lichaamstemperatuur

Een evenwichtig intern milieu zorgt ervoor dat je lichaam optimaal functioneert en weerbaar is tegen schadelijke micro-organismen. Homeostase is het streven van je lichaam naar dit constante inwendige milieu. Een constante lichaamstemperatuur draagt bij aan homeostase, en is dus een topprioriteit van je lichaam. Je lichaam zal er simpelweg alles aan doen om je kerntemperatuur op orde en constant te houden. Als je je lichaam kunstmatig afkoelt, moet het extra veel energie aanspreken (lees: calorieën verbranden) om in homeostase te blijven. In theorie zou je dus kunnen afvallen, simpelweg door kou te lijden… Kortom: afslanken door afkoelen!

kou afvallen afkoelenOnderzoek: afvallen door afkoelen

Ray Cronise gebruikte de wetten van thermodynamica om vast te stellen dat strategische blootstelling aan kou, gewichtsverlies kan versnellen. Hijzelf zou dankzij deze methode bijna 14 kilogram in 6 weken zijn afgevallen. Chronise stelt: Ik gebruikte mijn lichaam als een thermostaat… Ik probeerde mijn energierekening op te drijven en de ketel (mijn stofwisseling) voluit te laten werken.’ Ray Cronise gebruikte onder meer douches en baden met ijswater. De vraag is en blijft natuurlijk wel hoeveel calorieën een mensenlichaam ongeveer extra verbruikt voor iedere graad dat je je lichaamstemperatuur doet dalen…

Afvallen dankzij kou – tot slot…

Sceptici hebben hun woordje al klaar… Ze zeggen dat kou simpelweg oncomfortabel is, en dat mensen die het niet erg vinden om zich miserabel te voelen, net zo goed kunnen gaan diëten of sporten. En bovendien: te veel kou betekent onderkoeling; en onderkoeling is levensgevaarlijk!

Wat vind jij van deze “nieuwe” afslankmethode… afslanken door afkoelen? Laat hieronder je reactie achter omtrent afvallen door afkoeling of onderkoeling! ;)

25 reacties op “Afvallen door afkoelen… Afslanken dankzij kou werkt!

 1. Rob ·

  @Paul, water is idd niet het enige koelmiddel maar heeft wel een hele hoge warmte capaciteit, veel hoger dan die van lucht bijv. En die kilocalorie had ik al meegenomen in de liter. Er is 1 thermische calorie nodig om 1 gram water 1 graad te verwarmen. En 1 voedingscalorie is 1000 thermische calorieen. Vandaar die liter. Ik wil ook niet zeggen dat het totaal niet werkt alleen moeten mensen niet denken dat als ze 10min in de vriezer gaan zitten ze een kilo kwijt zijn. Ik denk dat 10min hardlopen meer zoden aan de dijk zet, al ben je ook dan geen kilo kwijt 😉

  Reageer
  • Paul ·

   Ik snap je punt, en ik verwacht er eerlijk gezegd ook niet al te veel van. :P

 2. Rob ·

  Klinkt leuk maar als je er berekeningen op loslaat valt het toch vies tegen. Ik zal het even toelichten. Ja je lichaam moet de energie die het verliest weer aanvullen. Dus als je in een bak koud water gaat zitten ga je meer energie verbruiken. Echter vliegen de kilo’s er dan niet af helaas. Want om een kilo vet te verbranden moet je 7000 calorieen kwijt. Om 1 liter water 1 graad warmer te krijgen is 1 calorie nodig. Dus je moet 7000 liter water met je lichaam 1 graad verwarmen en 7000 liter is HEEL VEEL. Of 700 liter 10 graden dat is hetzelfde. Kortom het klinkt leuk maar is volstrekt niet werkbaar.

  Reageer
  • Paul ·

   Koud water is natuurlijk ook niet de enige en niet de meest efficiënte manier om iets af te koelen… :P Ik beweer niet dat ik fan ben van deze afkoelmethode om af te vallen, maar wil enkel aangeven dat je berekening niet per se relevant is. Ga maar eens een kwartiertje in een vriescel staan… Dan heb je 0 liter water nodig… Bovendien is er sprake van de eenheid ‘kilocalorie’, het is dus zo dat als je 1 liter water wilt opwarmen met 1 graad Celsius je 1 KILOcalorie aan energie dient te spenderen.

  • juno ·

   De grap is om je verwarming gewoon constant laag te zetten, je went eraan en je gaat automatisch meer calorieën verbranden!

 3. Luip ·

  Ik werk nu al 35 jaar in een diepvriescel in een temperatuur van min 30 graden Celsius en ik eet alles wat ik lekker vind maar let wel op dat ik niet te veel suiker en zout gebruik, ik rook niet en nuttig geen alcohol. Ik blijf op gewicht omdat je bij die temperaturen wel aan het werk wil blijven. Let wel ik werk 8 uur per dag in deze temperatuur x 5 dagen per week. Mijn lichaam (ik ben 63 jaar) functioneert prima, je verbruikt veel meer energie maar, dat vul ik aan door de hele dag door voedzame crackers te eten. Daar komt bij dat ik ook het complete huishouden moet doen omdat mijn vrouw helaas is overleden. Daarmee zeggende dat je ook veel afvalt door huishoudelijke werkzaamheden de doen.

  Reageer
 4. Jolly ·

  Sinds een half jaar douche ik koud na gedurende twee minuten. Ik weeg al 30 jaar hetzelfde, maar laatst wees de weegschaal 4 kilo minder aan en dat terwijl ik niets heb veranderd aan mijn voeding. Ook ben ik niet meer gaan bewegen. Mijn buik is misschien iets platter, maar verder kan ik niet bedenken waar die 4 kilo zijn verdwenen. Ik vermoedde dat het koude douchen er misschien iets mee te maken had en ben gaan googelen.

  Reageer
 5. Lammie ·

  Na de warme douche 2 minuten steenkoud douchen. Je voelt daarna geen kou voor het eerste uur en bent gelijk lekker wakker. Doen dus, wel tijdens de koude douche je lijf ontspannen.

  Reageer
 6. Bert Van Deynze ·

  Wij hebben een test gedaan met koelpads van een koeltoestel Cryo-Human. Die rechtstreeks op de dikke buik gelegd voor een 50-tal minuten. Dit 2 keer per week en de testpersoon verloor 5 cm omtrek in 3 weken. Daar de koelpads 2°C constant zijn is er een klein ongemak de eerste minuten, maar daarna voelde de testpersoon niets meer. Toch doen zou ik zeggen!

  Reageer
 7. appie de vrouw van sjonnie ·

  Ik wil van mijn blubberbuik, me blubberbenen en me blubberarmen af, dus ik ga het ook proberen ook al zit ik al te rillen bij 15 graden in de lente / zomer… Ga elke dag denk ik een uurtje naar buiten om lekker kou te lijden. Kijken of ’t helpt haha!

  Reageer
 8. francis renfurm ·

  Ik denk dat het wel klopt dat je door kou / afkoelen kunt afvallen. De afgelopen 2 weken is het bij mij op het werk ontzettend koud geweest, doordat de verwarming stuk is. Vanmorgen stond ik op de weegschaal en die vertelde me dat ik nu 3 kilo minder weeg. Eerder lukte het me niet om ook maar een kilootje kwijt te raken. Noodgedwongen in de kou zitten heeft toch iets positiefs teweeggebracht! Maar voor mij geen extreme kou… brrrr… Ik houd die kou namelijk vast en kom er ’s avonds niet meer vanaf. Ik stap dan bibberend en klappertandend m’n bed in. Gr. Franca

  Reageer
 9. Rob ter Horst ·

  Ik werk in een diepvriescel bij -20 en val daardoor, ondanks de intensiteit en het zweten niet af. Kom zelfs aan. Kan zelfs op de dag tot 2 kg zwaarder zijn… Heb overigens geen last van zowel warmte als koude…

  Reageer
  • Anna ·

   Uit uw verhaal blijkt dat ondanks dat u bij zeer lagere temperaturen werkt, u het niet koud heeft. Om af te vallen door kou, zoals beschreven in het artikel, moet u zich onder de kou oncomfortabel voelen (denk aan rillen en klappertanden). Als u geen ‘last’ heeft van de kou, bent u waarschijnlijk goed warm aangekleed, waardoor de kou weinig invloed meer heeft op uw stofwisseling.

 10. sandra ·

  Ik heb jaren in een supermarkt gewerkt, zonder verwarming en een gemiddelde temperatuur van 15 graden, toen kon ik alles eten wat ik wou en kwam niet aan, nu werk ik in de thuiszorg bij de bejaarden waar het gemiddeld 23 graden is en de kilo’s vliegen eraan! Dus misschien zit er wel wat in ja!

  Reageer
  • Paul ·

   Misschien is de theorie veeleer als volgt… Afzien = afvallen… :(

 11. Wendy ·

  Ik geloof dat dit klopt. Alleen eerst proberen dan geloven.

  Reageer
 12. Ineke ·

  In de reactie van Marleen kan ik me wel vinden terwijl ik een hete douche heerlijk vindt. Als je de moed hebt (en die heb ik niet altijd) om de kraan naar koud te draaien dan ben je wel meteen lekker wakker en alert. Je haar gaat er zelfs van glanzen, haha! Maar of je er echt van afvalt, in theorie zou het kunnen. Ik ga dat maar eens een maand doen, kan ik misschien dat leuke kerstjurkje, ooit van mijn lief gekregen, weer eens aan! :D

  Reageer
 13. Roos ·

  Ik ga het zeker proberen. Ik slaap met mijn raam wijd open in een hemd en korte broek! En douche doe ik ook voortaan wat kouder. Ik ben benieuwd of dit helpt voor afvallen!

  Reageer
 14. Betty ·

  Ja, er zit misschien wel wat in! Heb nog nooit een dikke Eskimo gezien, hahaha! En misschien zijn vrouwen in de overgang daarom ook snel wat dikker, want dan werkt onze “thermostaat” ook niet zo goed meer. Nou, dan maar iets dikker! Heb een hekel aan kou!!!

  Reageer
  • Paul ·

   Eskimo’s zijn doorgaans enorm dik gekleed, dus moeilijk om hun postuur in te schatten. ;) Bovendien worden Eskimo’s door hun leefomgeving gedwongen een suikerarm en eiwitrijk dieet te volgen, dus dat zou ook nog mee kunnen spelen…

 15. zomermeisje ·

  Dit is niet revolutionair… Dr; Pierre Dukan geeft zo ook tips in zijn boek, maar dan op een menselijke manier: douche beëindigen met temperatuur van 25°C gedurende 2 minuten, altijd koude dranken drinken, zoveel mogelijk koude maaltijden eten, niet te snel een trui bij aantrekken of een dekentje extra leggen…

  Reageer
 16. Lilly ·

  Het kan wel kloppen hoor dat je afvalt door kou, maar ik waag me eigen er niet aan. Ik heb al ‘dode’ vingers van de kou op een koele zomeravond!!!

  Reageer
 17. Rolien ·

  Nou, het lijkt mij niets! Brrr……… koud!

  Reageer
 18. Lilian ·

  Voor een zware operatie is mijn lichaam terug gekoeld tot 18 a 20 graden Celsius. Toen ik een jaar na de operatie op controle kwam en net iets minder woog dan net na de operatie vertelde mijn arts dat hij nog bijna niemand meegemaakt had die na deze operatie afgevallen was. Hij noemde het het “ijsberen effect”. Mijn lichaam houdt nu alles vast om voorbereid te zijn op “barre tijden”. Lijnen lukt bijna niet, het gaat ontmoedigend langzaam en zodra ik iets zondig ben ik terug bij af. Ik heb dus mijn twijfels over afkoelen en afvallen!

  Reageer
 19. Marleen ·

  Ik geloof dat de stelling klopt, dat je kunt afvallen door je lichaam af te koelen. Daarom draai ik ’s morgens altijd na het warm douchen het kraanwater zo koud mogelijk. Dan heb ik het ook niet koud wanneer ik me op een koude badkamer moet afdrogen. Je begint de dag al met tintelen.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.