Asperges zijn zeer smaakvol en enorm veelzijdig. Je kunt ze namelijk op allerlei manieren bereiden. Ook voor je gezondheid en afvallen is de asperge aan te raden. Asperges bevorderen namelijk de spijsvertering, stofwisseling en vetverbranding. Een bijkomend voordeel is dat asperges het lichaam ontgiften.

Asperge-oogst

Asperges worden traditioneel vanaf de 2e donderdag van april geoogst. De jaarlijkse oogstperiode van asperges is van korte duur, want op 24 juni (de geboorte van Johannes de Doper) stopt men alweer met de asperge-oogst. Zodoende kunnen de achterblijvende aspergeplanten energie opnemen en terug groeien. Op die manier kunnen ook het volgende jaar weer asperges worden geoogst.

Groene & witte asperges

De asperge is een meerjarige plant. De bovengrondse plant sterft in de herfst af… De ondergrondse delen daarentegen, overwinteren, en vormen in de lente nieuwe uitlopers. Deze delen worden onder de grond afgesneden. De ondergrondse delen worden op de markt gebracht als de welbekende witte asperges. De bovengrondse stengels verkleuren groen, en worden verkocht als groene asperges.

Gezondheidsvoordelen

Zowel witte als groene asperges zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn vetvrij, caloriearm en zoutarm. Daarnaast zijn asperges rijk aan voedingsvezels, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K en mineralen en spoorelementen zoals kalium (potassium), magnesium, calcium, zink en fosfor. Zodoende zijn asperges een geweldig voedingsmiddel dat je kan ondersteunen bij afslanken en gewichtsverlies. Asperges zouden tevens een kanker-remmende werking hebben dankzij de stof Glutathion (GSH).

Veelzijdigheid van asperges

Asperges zijn dus super gezond. Een bijkomend voordeel van asperges is dat ze op velerlei manieren kunnen worden bereid en gecombineerd. Asperges kunnen worden:

  • Geblancheerd en verwerkt in een aspergesalade
  • Geserveerd als bijgerecht (gestoomd, gekookt, geroosterd, gegrild of gesauteerd)
  • Gegrild met een beetje olijfolie en een snufje zeezout
  • Vermengd met andere groenten (o.a. lente-ui, baby-maïs, courgette of paprika)
  • Toegevoegd aan pasta’s en rijstgerechten
  • Verfijnd met versgeperste knoflook, versgemalen peper, versgemalen zeezout, extra vierge olijfolie en/of sesamzaad

Tip: bereid asperges “al dente”. Zodoende blijven ze lekker knapperig!

Aspergerecepten & -gerechten

Hierbij ter afsluiting nog een aantal gezonde en slanke recepten en gerechten waarin asperges zijn verwerkt:

Tot slot

Asperges zijn belachelijk gezond en enorm smaakvol. Je kunt ze op allerlei manieren bereiden, combineren en eten, dus je zit met een asperge niet snel zonder inspiratie. Al met al vormt de asperge misschien wel de ideale groente; niet alleen qua gezondheid en heilzaamheid, maar ook als het aankomt op afslanken en gewichtsverlies.

Houd jij van asperges en hoe bereid jij ze het liefst? Laat het hieronder weten!

1 Comment

  1. Jan Appelschiller Reageer

    Asperges zijn echt superlekker, dus dit zijn voor mij wel goede tips. Bedankt!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.