Zowel de wetenschap en welnessbranche zijn niet te stoppen als het aankomt op de verheerlijking van groene groenten. Groene groenten –en groene bladgroenten in het bijzonder– zouden namelijk supergezond zijn vanwege de hoge concentraties vezels, vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen en fytochemicaliën, waaronder de heilzame groene plantenkleurstof ‘chlorofyl’ oftewel ‘bladgroen’…

Diversiteit aan groene groenten

Enkele voorbeelden van groene groenten zijn: komkommer, sla, spinazie, broccoli, courgette, groene paprika, prei, sperziebonen, doperwten, tuinbonen, tuinerwten, groene kool, savooikool, Chinese kool, boerenkool, andijvie, spinazie, spruitjes, groene asperges, selderij, snijbiet, basilicum en peterselie. Hoewel al deze groene groenten gezond zijn, zijn ze niet allemaal over één kam te scheren. De ene groente is namelijk beduidend gezonder dan de andere. Hieronder vind je een opsomming van de 5 allergezondste groene groenten:

1. Boerenkool

Boerenkool bevat de hoogste concentratie heilzame voedingsstoffen van alle koolsoorten. Boerenkool bevat onder meer grote hoeveelheden vitamine A, vitamine C, vitamine K en mangaan. Daarnaast bevat het kleinere concentraties koper, calcium, vitamine B6 en kalium. Verder bevat boerenkool erg veel heilzame voedingsvezels.

2. Broccoli

Broccoli bevat veel vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Daarnaast bevat broccoli sulforafaan, een stof die bacterie-dodend werkt en beschermt tegen bepaalde vormen van kanker. Broccoli moet het qua heilzaamheid afleggen tegen boerenkool, maar is wél beduidend veelzijdiger qua bereidingswijzen.

3. Spruitjes

Spruitjes bevatten veel vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium en ijzer. Bovendien bevatten spruitjes –net als broccoli– de stof sulforafaan. Let wel: spruiten zijn –net als boerenkool– niet geschikt om rauw te eten. Ze kunnen het best worden gestoomd of gekookt.

4. Spinazie

Spinazie bevat vooral veel ijzer. Daarnaast bevat spinazie behoorlijke hoeveelheden vitamine C, vitamine K, vitamine A, vitamine B2, vitamine B6, mangaan, magnesium, calcium, selenium en tryptofaan. Tot slot stimuleert spinazie een goede darmwerking en bovendien een goed geheugen.

5. (Groene) asperges

Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, foliumzuur, kalium en het fytonutriënt asparagine. Kalium en asparagine zorgen ervoor dat asperges vochtafdrijvend werken. De stof inuline in asperges zorgt ervoor dat de goede bacteriën in je darmen (darmflora) op peil blijven.

Aanvullende tip

Doe groene bladgroenten samen met wat fruit in een blender en maak er een Groente & Fruit Smoothie van. Zodoende kun je ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds profiteren van de goede eigenschappen van groene groenten.

Wat is jouw favoriete groene groente? Laat hieronder een reactie achter!

 

5 Reacties

  1. Waarom zijn Boerenkool en Spruiten niet geschikt om rauw te eten ,ik heb ze wel een rauw door de Smoothy gedaan?

  2. Beste Sunita en Shahied, Eigenlijk helpen alle groenten bij afvallen. Iedere groente bevat namelijk weer een andere, unieke samenstelling van micronutriënten die je lichaam kan inzetten als bouwstoffen, beschermingsstoffen, “boodschappers” etc. Sommige stofjes zorgen ervoor dat je sneller voldaan bent, andere dat hongerpieken wegblijven en weer andere dat vetopslag wordt tegengegaan. Vaak is het een combinatie van stoffen die daadwerkelijk afslankresultaat bewerkstelligt. Het is dus een kwestie van variëren en uitproberen. En belangrijker nog: eet groenten niet om allerlei ongezonde eetgewoonten te compenseren. Het totaalplaatje moet kloppen. Als je eerst asperges eet en vervolgens een bak ijs verorbert, zul je echt niet afvallen.

  3. Mijn naam is Sunita, Wat voor groenten zijn gezond voor je huid en voor je maag? En ik wil afvallen. Ik ga naar de gym, maar ik zie niets aan mijn lichaam veranderen. Welke groente helpt het beste bij afslanken? Byeeeeeee…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.