Spijsverteringsproblemen & voeding: 4 tips voor de maag-darmwerking

Body · Door Ilse

De spijsvertering ofwel digestie is het fysiologische systeem dat verantwoordelijk is voor de verwerking van voedsel in het lichaam.De spijsvertering zorgt ervoor dat voedingsstoffen via de darmwand kunnen worden opgenomen in het bloed. Via het bloed worden deze voedingsstoffen vervolgens door het lichaam verspreid en verbruikt als brandstof, bouwstof, beschermstof of ballaststof.

Als je last hebt van spijsverteringsproblemen, dan kan het zijn dat voedingsstoffen niet effectief en efficiënt door het lichaam worden opgenomen en benut. Bovendien kunnen spijsverteringsproblemen allerlei lichamelijke kwalen teweegbrengen, waaronder oprispingen, zuurbranden, obstipatie en verstoppingen. Daarom hierbij 4 voeding-gerelateerde tips voor een betere spijsvertering…

1. Voldoende voedingsvezels

Voedingsvezels zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven en optimaal hun werk kunnen doen. Groenten, fruit, zilvervliesrijst, hele ontbijtgranen, volkorenpasta en volkorenbrood zijn producten die veel van deze vezels bevatten. Eet daarom zo veel mogelijk hele, onbewerkte en natuurlijke producten!

2. Geen junkfood

Eet liever geen (of heel weinig) chips, friet, hamburgers, roomijs, kant-en-klare pizza’s en andere vet- en suikerrijke producten. Transvetten en gefrituurde en ranzig geworden vetten zijn namelijk slecht voor de spijsvertering. Ook simpele suikers (tafelsuiker, suikervervangers, siropen e.a.) kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

3. Genoeg water drinken

Water is letterlijk overal goed voor, zo ook voor je spijsvertering. Als je voldoende water drinkt, kunnen je maag en darmen beter functioneren. Je afvalstoffen zullen bovendien makkelijker je lichaam verlaten via de urine en ontlasting. Naast water kun je het beste groene en witte thee drinken.

4. Niet over-eten

Eet liever 4 tot 6 kleine porties verspreid over de dag dan 2 tot 3 grote maaltijden. Hierbij is het belangrijk dat je je totale calorie-inname niet ophoogt. Gebruik daarnaast klein servies en klein bestek. Zodoende kun je geen grote porties opscheppen en geen grote hoeveelheden tegelijkertijd in je mond stoppen.

Dit zorgt ervoor dat je hersenen meer tijd krijgen om te beseffen dat je geen honger meer hebt. Je kunt deze methode optimaliseren door langzaam en bewust te eten en goed en geconcentreerd te kauwen.

Heb jij aanvullende voedingstips ter voorkoming van spijsverteringsproblemen en klachten van het maag-darmstelsel? Laat hieronder een reactie achter!

4 Ayurvedische tips voor een betere spijsvertering

Ayurveda is een hindoeïstische, spiritueel en religieus geïnspireerde gezondheidsleer uit India. Auteur Vaishali is gespecialiseerd in Ayurveda en reist de hele wereld over om haar kennis te delen. Vaishali verscheen eerder al bij Oprah en Fox TV met haar boek ‘You Are What You Love’. Hierbij 4 goede tips van Vaishali voor een betere spijsvertering…

1. Maaginhoud: drie keer één derde

Maak van je beide handen een kommetje. Dit is ongeveer de grootte van je maag. Hieruit kun je afleiden hoeveel je per maaltijd zou moeten eten. In het gunstigste geval is één derde van je maag gevuld met vloeistof, één derde gevuld met vast voedsel en één derde leeg. De lege ruimte is nodig om je maag optimaal te kunnen laten mixen en karnen.

2. Niet eten zonder honger

Honger is een manier van je lichaam om je te vertellen dat je spijsvertering gebruiksklaar is en op scherp staat. Als je eet vanwege stress, verveling of gewoonte, dan eet je terwijl je lichaam niet klaar is om voedsel te verwerken.

3. Pauze: tweeënhalf uur

Zorg dat er 2½ uur tussen maaltijden en tussendoortjes zit. Je spijsvertering heeft namelijk ongeveer tweeënhalf uur nodig om een volledige spijsverteringscyclus te doorlopen nadat je iets hebt gegeten. Door eerder al iets te eten, onderbreek je de cyclus, waardoor een nieuwe  rondgang begint, nog voordat je lichaam daar klaar voor is. (bron)

4. Soep

Je spijsvertering is dol op semi-vloeibare eenpansgerechten. Soepen, stoofschotels en stamppotten zijn ideaal. Doordat de ingrediënten al samenkomen voordat ze de maag ingaan, kunnen voedingsstoffen zich onderling op elkaar aanpassen. Zodoende wordt je spijsvertering minder zwaar belast. Bovendien zijn soepen in veel gevallen caloriearm en vullen ze de maag langduriger dan vast voedsel.

Wat vind jij van bovenstaande tips voor een betere spijsvertering en/of Ayurveda in het algemeen? Laat hieronder jouw reactie achter…

9 comments


  • Dina

    21 november 2015

    Ik heb al geruime tijd lichte branderige pijnen links in de onderbuik. Deze verergeren na het urineren. Het urineren op zich gebeurt moeiteloos, zonder klachten of noemenswaardige problemen. Wel moet ik erbij vermelden dat ik vaker naar toilet moet, vooral ’s nachts, wat storend werkt op mijn nachtrust. Daar ik per dag veel water drink, twee tot drie liter, kan ik mijn frequente toiletbezoek best wel snappen. Maar die pijnen daarna niet. De pijn voel ik vaker niet alleen in de onderbuik, maar ook ter hoogte van mijn navel, altijd links, en sinds kort ook achter links in mijn onderrug. Na echografisch onderzoek, werd er niets geconstateerd. Ik vraag me toch wel af wat er mis is.

    • Paul

      23 november 2015

      Misschien een nierbekkenontsteking?

    • Maureen Brasker

      28 augustus 2018

      ik leef al 4 jaar op thee koffie alle koude producten als rauwkost wat ik dezelfde dag nuttig uit de koelkast ik laat het dessert een paar uur uit de koelkast in een schaaltje en neem dat een paar uur later dan na het diner met mijn darmen gaat het veel beter alleen er is weinig begrip van andere mensen zoals ik leef een paar mensen accepteren zoals ik leef

  • Ina

    18 november 2015

    Ik heb al 25 jaar klachten: maagpijn, buikpijn, gassen, allergie, uiteindelijk dreigende blindheid, afvallen. Drie jaar geen dierlijke eiwitten gegeten, hielp niet. Heel veel eten, hielp niet. Veel artsen en therapeuten bezocht, ook regulier, geen resultaat. Sinds drieënhalve maand doe ik zelf Enzym Therapie. Ik heb alle informatie uit boeken via Bol.com en Amazon.co.uk. Ik neem circa 50-60 enzymen per dag en nu ben ik aan het opknappen!!! Ik ben iets aangekomen (weeg nu 43 kg i.p.v. 41 kg) en ik heb het niet meer koud. Eindelijk komt er voeding in mijn lijf. Mijn probleem was/is een verteringsprobleem en voedselopnameprobleem door gebrek aan enzymen. Ik werd op dit spoor gebracht door Hippocrates Health Institute in Florida (2015). Geen dokter of therapeut in Nederland heeft deze diagnose kunnen stellen. Ik ben er zelf achter gekomen, door te lezen én ik ben mezelf gaan testen met kinesiologie (bio-tensor gekocht). Mijn beginboeken waren ‘Enzymes and Autism’ en ‘Enzymes Go With Your Gut’ van Karen DeFelice, schrijft uit eigen ervaring, met veel tips. Deze vrouw gaf mij zelfvertrouwen om dit zelf te gaan doen. Daarna boeken van dr. Edward Howell en dr. Anthony Cichoke. Ik koop mijn enzymen in Frankrijk bij Forceultranature merk: Lifegive en bij iHerbs: merk Enzymedica, dit zijn de best opneembare enzymen, want opneembaarheid daar gaat het om. Van de winter dacht ik dat mijn laatste uurtjes geslagen waren, nu weet ik dat ik ga herstellen, want ik kom aan. Ik neem enzymen, probiotica, vitaminen en mineralen, veganistische dieet en loop elke dag 20 minuten. Ik slik enzymen voor de vertering en enzymen die werken aan de opbouw van het lichaam (systemisch). En het fijne van enzymen is dat ze niet chemisch zijn, niet gevaarlijk zijn en je kunt er net zo veel van slikken als je wilt. En dan heb ik het over enzymen die ik neem uit potjes. Het zijn capsules. Atlethes en sportmensen nemen ook enzymen tegen blessures. In Duitsland en Amerika zijn ze heel ver met enzymonderzoek. Amerika haalt veel informatie uit Europa. Helaas niet uit Nederland. Vandaar dat wij niets weten over enzymen, behalve dat je wasgoed er schoner van wordt! Je mag reageren als je wilt.

    • Paul

      20 november 2015

      Beste Ina, Dankjewel voor het delen voor je ervaring! Ik kwam 4 jaar geleden terug uit Sri Lanka met symptomen van Malaria. Uiteindelijk bleek uit bloedkweken dat er een zeldzame bacterie in mijn bloed zat, waardoor ik net op tijd aan allerlei verschillende antibiotica-infusen kon worden gelegd. De tropenarts vertelde me naderhand dat ik niet 1 dag later van vakantie had moeten terugkomen… Nou ja, punt is dat door de antibiotica mijn darmflora flink overhoop zijn komen te liggen, waardoor de diagnose prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is gesteld. Ook ik heb sindsdien veel baat gehad bij hoogwaardige verteringsenzymen en probiotica; meer daarover heb ik beschreven in dit ervaringsartikel over PDS & darmflora. Dat enzymen ongevaarlijk zijn en onbeperkt kunnen worden ingenomen, ben ik overigens niet helemaal met je eens. :) Nogmaals dank voor je bericht! Groeten, Paul

  • Irma

    9 juli 2015

    Ja ik heb al 2 maal een maagonderzoek gehad en alles was goed.

    • Paul

      9 juli 2015

      Beste Irma, Kun je me iets meer vertellen over je klachten, want ik begrijp je verhaal waarschijnlijk verkeerd? Waarom is er zowel maagonderzoek ALS darmonderzoek uitgevoerd? In dit artikel over lage buikpijn vind je meer informatie over pijn en problemen in de onderbuik. En in dit artikel over hoge buikpijn vind je meer informatie over pijn en problemen de bovenbuik. De onderliggende oorzaak van darmklachten of maagklachten kan in principe van alles zijn; bovendien worden veel buikklachten (t.a.v. galblaas, alvleesklier, milt, urineblaas, eierstokken, lever, nieren…) die in principe niets met de maag of darmen te maken hebben nog weleens aangezien voor maagproblematiek of darmproblematiek… Hopelijk vind je aanknopingspunten in de artikels die ik heb gelinkt… Zonder aanvullende informatie over je klachten is het nauwelijks mogelijk om er iets inhoudelijks over te vertellen. Zuurbranden is in ieder geval gerelateerd aan maagzuur… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Irma holzhausen

    7 juli 2015

    Ik heb pantaprazol neem elke dag in maar heb ’s avonds na eten weer het maagzuur en dan krijg ik hoofdpijn en voel me niet lekker, heb darmonderzoek gehad en alles is goed.

    • Paul

      7 juli 2015

      Maagzuur heeft in principe niets met je darmen van doen. Is er ook maagonderzoek verricht?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.