Constipatie betekent een verstopping in de darmen oftewel een darmverstopping. Je kunt in dat geval niet of nauwelijks naar het toilet, en dat wordt na verloop van tijd vervelend (opgeblazen gevoel) en soms zelfs pijnlijk. Constipatie zorgt er namelijk niet alleen voor dat ontlasting zich ophoopt, maar ook dat darmgassen zich verzamelen. Hierdoor krijg je een opgezwollen buik en ontstaat hevige druk op de darmwand en de onderbuik. In ernstige gevallen kan er vanwege de toenemende druk zelfs een breuk ontstaan in het buikvlies met een liesbreuk, navelbreuk of dijbreuk als gevolg…

Constipatie behandeling

Vrijwel iedereen heeft helaas weleens last van een verstopping in de darmen. De behandeling van constipatie zit hem doorgaans in het achterhalen van de oorzaak van de darmverstopping. Er zijn tal van mogelijke oorzaken van constipatie, dus het is vaak even zoeken. Hieronder lees je er meer over en vind je tips voor wat te doen bij constipatie…

Spijsvertering, darmwerking & verstopte darmen

oorzaken constipatie verstopping darmen

Er zijn enorm veel aspecten die invloed hebben op onze spijsvertering & darmwerking en dus constipatie kunnen veroorzaken. Er hoeft bij een darmverstopping zeker geen sprake te zijn van een (ernstige) ziekte. De oorzaak van constipatie is doorgaans vrij onschuldig en klein. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Overmatige stress
  • Reizen
  • Verandering van je eetpatroon
  • Inname van medicatie tegen diarree

Je hoeft je doorgaans dus geen zorgen te maken over constipatie oftewel obstipatie; een darmverstopping is meestal gemakkelijk te behandelen, vooral als je er niet te lang mee wacht.

De belangrijkste oorzaak van darmverstopping

De meest voorkomende oorzaak van constipatie is het eten van onvoldoende vezels c.q. voedingsvezels. Je hebt per dag 25 tot 30 gram vezels nodig om verstopping van de darmen te voorkomen, en velen van ons halen dit bij lange na niet vanwege ons westerse eetpatroon. Het is echter van cruciaal belang om voldoende vezels te nuttigen, want vezels zorgen ervoor dat je voeding op een prettige en efficiënte manier door je darmen kan wordt geperst. Enkele tips voor wat te doen bij constipatie:

  • Kies regelmatig voor hele granen bij het ontbijt
  • Eet voldoende groenten & fruit
  • Kies voor volkoren producten i.p.v. de witte varianten (bruin brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta e.a.)

Andere mogelijke oorzaken van obstipatie

Naast je stressniveau, reisintensiteit en vezel-intake zijn er nog een aantal andere dingen die verstopping van de darmen in de hand kunnen werken. Hierbij valt te denken aan:

1. Het eten van bananen kan verstoppend werken

Een banaan bevat veel vezels, maar staat ook bekend om zijn constipatie-veroorzakende werking.

2. Obstipatie door te veel zuivelproducten

Voor sommigen kan het eten en drinken van zuivel leiden tot constipatie. Eet en drink jij veel zuivel? Probeer dan eens om te melk, yoghurt, boter en kaas te minderen en kijk of je verstoppingsproblemen dan verdwijnen.

3. Darmverstopping door geraffineerde producten

Veel van de producten die we eten zijn dusdanig geraffineerd oftewel fabrieksmatig bewerkt, dat de vezels verloren zijn gegaan. Goede voorbeelden hiervan zijn witte pasta en witbrood. Ook levensmiddelen zoals koekjes, gebak, crackers, beschuit, toastjes, biscuits, croissants en “luxe” broodjes van bladerdeeg of witte bloem (worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, frikandelbroodjes, kaasbroodjes e.a.) en ijs dragen niet bij aan een goede stoelgang.

4. De verkeerder rijstsoort kan obstiperen

Hoewel rijst een graan is, kan het eten van te veel witte rijst leiden tot constipatie. Probeer daarom liever eens zilvervliesrijst, bruine basmatirijst of Chinese zwarte rijst om problemen te voorkomen.

5. Darmverstopping t.a.v. snoep & chips

Ook snoepgoed en zoutjes behoren tot de “lege calorieën” die constipatie kunnen veroorzaken.

6. Bepaalde medicijnen kunnen constiperen

Medicijnen zoals codeïne en antidepressiva alsmede ijzersupplementen bevatten stoffen die verstopping van de darmen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor medicamenten tegen diarree (Imodium/loperamide e.a.). Vraag je arts om een ander medicijn als je stoelgang hierdoor te erg wordt beïnvloed. (bron)

7. Stoppen met roken = obstipatie

Stoppen met roken kan tot darmverstoppingen leiden… Nicotine stimuleert namelijk het parasympathisch zenuwstelsel. Dit deel van het menselijk zenuwstelsel regelt naast rust en ontspanning ook een deel van de spijsvertering, waaronder speekselklieren, urineleider, maag-darmtractus, urineblaas en delen van de dikke darm. Deze ‘parasympathicus’ bevat zogenaamde ‘nicotinische receptoren’ oftewel ‘nicotinereceptoren’, welke worden geprikkeld door nicotine.

Zodra deze receptoren in contact komen met nicotine wordt de productie van spijsverteringssappen, de darmbeweging, de bloedvatverwijding van bloedvaten richting je spijsverteringsstelsel en de nierwerking gestimuleerd. De hartslagfrequentie en ademhalingsfrequentie, daarentegen, worden vertraagd. Als je stopt met roken, blijft de stimulering van je nicotinereceptoren door nicotine (waaraan je spijsvertering gewend is geraakt) logischerwijs uit.

Zodoende blijft je voedselbrij langduriger in je darmen aanwezig, waardoor je darmen er meer voedingsstoffen, calorieën en vocht aan kunnen onttrekken. Vandaar ook dat veel mensen die stoppen met roken aankomen qua lichaamsgewicht en tijdelijk last krijgen van darmkrampen, maagkrampen en darmverstoppingen door een trager en droger ontlastingspatroon. Meestal duurt de obstipatie / constipatie bij stoppen met roken slechts enkele weken, totdat de nicotinereceptoren hun dagelijkse nicotinemomentjes ontwend zijn.

Heb jij nog tips tegen constipatie en wat is bij jou de oorzaak als je last hebt van verstopping van de darmen? Laat jouw opvattingen en bevindingen ten aanzien van darmverstopping achter in een reactie hieronder…

39 Reacties

  1. hi Paul, Een vriendin van me schrijft dat calcium op zich niet obstiperend werkt (schrijf je dat zo..? klinkt maf maar het is i.i.g. duidelijk). Maar dat het samen met voldoende magnesium ingenomen moet worden. heb jij daar een mening over? Groet, Eef

    • Wat goed helpt is bij Santa Maria in Andijk eten bestellen .
      Je krijgt een gevuld bord olie met een paar spaghetti slierten erin , tja het is even doorbijten .
      Maar de dag erop blijf je rennen , ja dat bedrijf is uit de kunst .
      Echt hoor je durft de deur bijna niet meer uit , en je bent schoon leeg .
      Echt een aanrader voor als je slecht kan , het is zo opgelost .
      Ik wens u succes !

  2. Bananen veroorzaken géén obstipatie! Het is belangrijk om vezelrijke voeding te gebruiken om de darmen te prikkelen, bananen zijn juist vezelrijk. Dat bananen voor obstipatie zorgen is maar een fabel. Onrijpe bananen kunnen wel een negatieve werkingen hebben op darmen, maar daarbij is niet bewezen dat het tot obstipatie leidt.

    • Bananen kunnen wel degelijk obstiperend / constiperend uitwerken. In een reactie onder het Gezond’r-artikel over bananen kun je er meer over lezen.

  3. Een flauwe opmerking over de tekst: je kunt natuurlijk altijd naar het toilet! Het verschil is dat er geen ontlasting plaats vindt.

  4. Beste Paul, Osteoporose werd vorig jaar vastgesteld door botscan (BMC T score van 1.2). Kreeg dus onmiddellijk Steovit-Forte voorgeschreven. Inmiddels gestopt op advies huisarts aangezien constipatie. Daarna begonnen met voedingsmiddelen die veel calcium bevatten (yoghurt, Hépar water en andere zuivelproducten). Vandaag daar constipatie niet afnam advies van arts: de letterlijke dosis van 1.000 mg per dag calcium verminderen totdat stoelgang normaal is en dit met vezelrijk voedsel. Daar ik 20 op 24 uur per dag bedlegerig ben zal ik waarschijnlijk een vitamine D-tekort hebben waardoor weinig opname van calcium. Dit tekort wordt nu opgevangen door één ampul Vitamine D van D-Cure 25.000 IE. Afwachten nu of het constipatieprobleem zal verminderen en ben benieuwd wat de reactie van specialist zal zijn op stopzetting van zijn medicatie. M.v.g. Christian

  5. Beste Paul, Daar ik een tekort heb aan calcium moet ik veel voeding / drank rijk aan calcium dagelijks innemen. Sindsdien heb ik serieuze last van constipatie, kan dit de oorzaak zijn? M.v.g. Christian

    • Ja, dat zou kunnen… Kun je de exacte calciumrijke voedingsmiddelen opsommen?

    • Christian W.

      Beste Paul, Daar ik onlangs te horen kreeg dat ik osteoporose heb, kreeg ik van dokter medicatie Steovit Forte. Kort daarna begon mijn constipatie probleem. Op advies van mijn huisarts ben ik daarmede gestopt en op zijn aanraden begonnen met één yoghurt met 208 mg calcium plus twee glazen melk en minstens 1 liter Hépar water. En moet ook één ampul vitamine D-cure 25.000 IE per week nemen. M.v.g. Christian

    • Een tekort aan calcium kan het directe gevolg zijn van een tekort aan vitamine D. Er zijn echter méér mogelijke oorzaken van een calciumtekort. Vandaar mijn vraag: was er óók sprake van een vitamine D-tekort? Overigens kán een langdurige calciumtekort leiden tot botontkalking oftewel osteoporose –met een verhoogd risico op botbreuken tot gevolg– maar ook aan osteoporose kan een andere potentiële oorzaak ten grondslag liggen dan een calciumtekort. Sterker nog: extreem veel calcium consumeren is doorgaans niet raadzaam, omdat een gebrek aan calcium in de bloedbaan niet per se het gevolg is van een gebrek aan calciumrijke voedingsmiddelen. Vaak is er géén sprake van een innameprobleem, maar veeleer van een opnameprobleem of omzettingsprobleem, bijvoorbeeld door toedoen van een vitamine D-tekort. In dat opzicht zijn zonlicht en krachttraining soms betere medicijnen dan calciumpillen en vitamine D-ampullen… Zie eventueel ook:

      Oh ja, en om op je oorspronkelijke vraag –aangaande obstipatie– terug te komen: ja, als je ineens heel veel zuivel (melk, yoghurt, kaas e.a.) gaat nuttigen, zou dat best weleens tot constipatie kunnen leiden…

  6. normaal heb ik nooit last van darmverstopping maar drie keer na bezoek aan een pretpark en het eten van patat of iets uit de frituur waren mijn darmen ernstig verstopt. De laatste keer zelfs geleidt tot obstructie met operatie als gevolg. Diagnose diverticulitis. Binnenkort wordt mijn stoma weer weggehaald, maar volgens de arts blijf ik er
    gevoelig voor. Kan ik hier iets aan doen (eten in een pretpark doe ik sowieso niet meer).

  7. Beste Paul, Ik vraag me af of pruimensap op langere termijn gebruikt mag worden? Ik gebruik Macrogol en elektrolyten elke dag sinds mei en wil een gezonder alternatief proberen of kan Macrogol en elektrolyten ook geen kwaad? Als ik stop met Macrogol ga ik niet meer naar het toilet en mijn buik boven en onder zwelt elke dag op direct na het eten. Bedankt alvast voor je moeite!

    • Alles wat je in overvloed gebruikt, kan bijwerkingen hebben. Dit geldt voor macrogol, maar ook voor pruimensap. Maar als pruimensap voor jou hetzelfde effect bewerkstelligt als macrogol zou ik absoluut voor de natuurlijke weg gaan. Voordat je onverhoopt met je medicamenten stopt, zou ik overigens wel even overleg plegen met je (huis)arts…

  8. Hoi, ik heb soms dagen dat ik niet naar de wc ga en ook dagen dat ik 3 keer naar de wc moet. Dan wisselen op 1 dag wat dunne diarree en moeilijke ontlasting elkaar af. Is dat normaal?

  9. Na vakantie obstipatie opgelopen. Begon met keutelvorming en steeds langere periodes tussen de ontlasting in. Ik heb toen pruimensap gekocht en ben meer vezels gaan eten (groenten minimaal 2x daags behoorlijke hoeveelheid). Werkte als een speer! Ik heb toen een poosje de yoghurt ook weggelaten. Heb nu weer een week achter elkaar dagelijks yoghurt gegeten en de obstipatie begint weer. Ik denk dat ik dat maar eens een poosje ga mijden (en weer aan de pruimensap ga). :-) Kan ik de yoghurt vervangen door bijvoorbeeld sojayoghurt of werkt dat ook verstoppend?

  10. na 10 jaar van ernstige constipatie (soms 14 dagen geen ontlasting) ben ik na verhuizing naar Nice in 2013 en nieuwe arts gaan consulteren (Cabinet d’hepato-gastro-enterologie). ik werd zelfs in een ziekenhuis opgenomen voor onderzoek, coloscopie etc. en uiteindelijk werd mij voorgeschreven: ’s ochtends 2 zakjes van 10 gram Magrocol en ’s avonds 2 zakjes Spagilax (sans sucre). sinds die tijd, dus de laatste drie jaar geen constipatie meer!

    • Beste Eduard, Waarschijnlijk bedoel je Macrogol en Spagulax. Macrogol bevat elektrolyten, maakt de ontlasting zacht en stimuleert de stoelgang. Spagulax is een vezelsupplement bestaande uit psylliumvezels dat veelvuldig wordt ingezet als laxeermiddel. Niet gek dat dit helpt tegen constipatie. :P Gebruik je deze middelen echt al 3 jaar non-stop?

    • eduard danser

      dank voor uw commentaar; ik gebruik deze middelen inderdaad al drie jaar non stop; mij de ellende herinnerend en het feit dat mijn arts me heeft gezegd dat het geen kwaad kan, ga ik er mee door. het vervelendste is dat wanneer ik 6 weken ’s winters naar Thailand ga ik een halve koffer met medicijnen bij me heb, want het is zeer volumineus. in Thailand zijn veel produkten niet verkrijgbaar. zelfs oogdruppels voor de glaucoom zijn daar niet verkrijgbaar en de apotheker komt dan met een crème!!! ik vergat nog te vermelden dat ik al 79 ben!

    • Een nadeel van langdurig gebruik van laxantia / laxatieven kan zijn dat de darmbrij te snel de darmwand passeert, waardoor er onvoldoende van bepaalde voedingsstoffen aan worden onttrokken. Daarnaast kan de darm op den duur lui worden, maar dat was ‘ie gezien de obstipatie wellicht al… Diarree is ook nog iets om rekening mee te houden… Maar zolang je er geen last aan ondervindt, wegen de voordelen wellicht ruimschoots op tegen de nadelen… Ik had gewoonweg nog nooit eerder gehoord van zulks langdurig gebruik van Macrogol Elektrolyten en Spagulax. Dankjewel voor de informatieve bijdrage in elk geval!

  11. Bedankt voor de informatie. Maar ik heb een vraag: Hoe komt het dat ik een “verstopping” krijg van wit brood? Want ik ben geboren met een navelbreuk. Ik vind het heel vervelend als er geen wit brood is en ik bruin moet eten en dan de hele dag op de WC moet zitten.

    • Wit brood bevat veel zetmeel / suiker en niet of nauwelijks voedingsvezels, waardoor de darmperistaltiek vertraagt en de kans op darmverstoppingen toeneemt. Volkorenbrood bevat naar verhouding weinig zetmeel / suikers en juist heel veel voedingsvezels, waardoor de darmen juist worden gestimuleerd tot bewegen en de kans op obstipatie afneemt.

  12. Ik neem op de nuchtere maag het sap van een halve citroen met lauw water. Gezond en het werkt prima voor een goede “afvoer” een half uur later pas ontbijten. Werkt bij mij prima tegen darmverstopping!

    • Dit gaat bij mij juist helemaal verkeerd. Dan blijf ik gaan. Terwijl het ook zo lekker is.

  13. Ben erachter gekomen dat ik van yoghurt en ook geitenyoghurt moeilijk naar de wc ga, dus dat ga ik niet meer eten kan er gewoon niet tegen.

    • Beste T, Ik snap je berichtje niet helemaal. Je darmen bevinden zich grotendeels onderin de buik en ter hoogte van je navel. En dus niet zo zeer in de bovenbuik / maagregio. Van Solvonon heb ik nog nooit gehoord. Misschien kun je je reactie aanvullen en verduidelijken? Groeten, Paul

  14. Goeie informatie, maar ik heb last links onderin mij buik en heb het al vanaf 2011. Het is erg lastig want ik heb het regelmatig en kan soms niet naar school door de pijn. Ik weet nog steeds niet wat het is. Kunnen jullie mij helpen? Groetjes, Merith

    • Beste Merith, Kun je de aard, ernst en exacte locatie van de lage buikpijn beschrijven? Ik begrijp dat de pijn zich links in je onderbuik manifesteert, maar op welke hoogte ongeveer? In de zij, richting de lies of nabij de navel? En gaat het bijvoorbeeld om sporadische pijnsteken of veeleer een aanhoudende schrijnende, bijtende of kloppende pijn? En is de pijn continu aanwezig of alleen op bepaalde momenten (rond de menstruatie, na het eten, ’s ochtends etc.)? En is de pijn heel intens en hevig of relatief mild? Lage buikpijn kan onder meer te maken hebben met eierstokken, eileiders of baarmoeder (bijvoorbeeld cysten of verklevingen, al dan niet door endometriose). Maar bijvoorbeeld ook met darmklachten zoals darmontsteking of vastzittende galstenen. Ik ben overigens GEEN arts. Ik neem aan dat je reeds bij je huisarts bent geweest… Zo niet, dan zou ik daar zo spoedig mogelijk werk van maken. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  15. De informatie is prima, echter kan ik nergens vinden wat ik moet ondernemen om van die vervelende obstipatie af te komen. Alvast bedankt.

    • Beste Ferry, Er zijn laxeermiddelen (ook op natuurlijke basis) die werkzaam zijn bij constipatie, al zou ik deze uitsluitend proberen in overleg met je (huis)arts. Daarnaast kan een vezelrijk dieet raadzaam zijn ter voorkoming van obstipatie doordat voedingsvezels de darmactiviteit stimuleren. Ook voldoende water (of koffie of groene thee) drinken is erg belangrijk; dit houdt namelijk de darmbrij zacht. Vitamine C werkt enigszins laxerend en kalium houdt mede de darmen gezond. Pruimen en kiwi’s doen voor velen ‘wonderen’, evenals voldoende lichaamsbeweging, wat misschien wel het allerbelangrijkste is. In dit artikel over het voorkomen van darmklachten vind je meer adviezen ter voorkoming van deze en gerelateerde darmproblematiek. Sterkte & groeten, Paul

  16. Waarom zou je een jaar na dato een goed bedoeld advies zo afkatten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen is ‘moeilijk’ als je een allergie hebt, maar het zijn algemene adviezen, je moet niet denken dat ze voor jou persoonlijk zijn bedoeld… De wereld draait nou eenmaal niet alleen om jou! Deze reactie is uiteraard bedoeld voor Nathalie.

  17. Constipatie is inderdaad stressgebonden. Wat je moet eten: roggebrood, kiwi’s, draderige groenten (asperges, rabarber e.a.), pruimen of pruimensap met yoghurt en geplet lijnzaad of lijnzaadolie! En veel drinken, vooral “stoelgang thee” van Kneipp. Ook ontspanning zoeken en massage v/d darmen. Ook sporten helpt, bijvoorbeeld hardlopen.

    • Hele leuke (lees: nuttige / bruikbare / goede) aanvulling wat betreft verstopping van de darmen, bedankt!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.