Je baby hapt wel aan maar drinkt niet door. Een vervelend dilemma, omdat je zo’n kleintje helaas niet kunt uitleggen dat het de bedoeling is om ook echt slokjes te gaan nemen. Zucht! Maar wat doe je dan wel in deze situatie?! In dit artikel de nodige informatie en tips! Deels uit persoonlijke ervaring. :)

Pasgeboren baby wil niet drinken = :(

Allereerst even terug naar het begin… Eindelijk is het zover: je hebt je baby in je armen en probeert voor het eerst borstvoeding te geven. Ja! Het mondje gaat open en hap, je tepel verdwijnt in dat kleine mondje, hoera! Het lijkt een goed begin… Totdat je baby weer loslaat en niet doordrinkt. Huh? En nu? Nog een keer proberen levert hetzelfde resultaat op; je baby toont zich welwillend en heeft wel interesse, maar van echt drinken komt het niet. Je bent absoluut niet de enige die dit meemaakt en geef vooral niet te snel op: ik weet uit eigen ervaring dat er echt hoop is indien je baby wel aanhapt maar niet door drinkt!

Hapt je baby echt goed aan?

Mocht je ervan uitgaan dat je baby wel goed aanhapt, maar dat het probleem hem zit in het feit dat hij/zij niet ‘door drinkt’, dan is het toch slim om nog eens goed na te gaan of je baby echt 100% goed aanhapt. Zo niet, dan is drinken aan de borst namelijk veel moeilijker voor je baby… Plus er bestaat bij slecht aanhappen een goede kans dat het voor jou pijn doet.

Mijn persoonlijke mening is dat je er alleen achter komt of je baby goed aanhapt door zelf echt te begrijpen hoe dit werkt en je baby goed te bestuderen. Je kunt ook een lactatiekundige laten meekijken (zie voor meer informatie het kopje hieronder), maar die beoordeelt slechts één of enkele malen en daarna moet je het toch weer samen met je baby doen.

Goed aanhappen begint al bij het openen van het mondje. Leg je baby pas aan als hij/zij het mondje wijd heeft geopend. Het is de bedoeling dat niet alleen je tepel in het mondje van de baby verdwijnt, maar ook een aanzienlijk deel van je tepelhof. Vervolgens is het ideaal als je baby’s lipjes zowel aan de boven- als onderkant naar buiten opgekruld zijn.

Hetgeen mij het meeste heeft geholpen om een ‘goede hap’ te begrijpen en in de praktijk te oefenen zijn de volgende YouTube video’s: 1, 2

Baby drinkt niet

Oké, stel je baby hapt (goed genoeg) aan maar laat vervolgens ook weer even makkelijk los. Is je baby pas net een paar uur oud, dan kan het zo zijn dat hij of zij simpelweg misselijk is en geen behoefte heeft om te drinken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien vruchtwater zich heeft opgehoopt in het lijfje en een soort van slijm is geworden. Dit zal er dan eerst uit moeten voordat je baby behoefte krijgt aan voeding.

Toeschietreflex

Als je baby goed aanhapt en zuigt, dan zal er waarschijnlijk al wel wat melk uit je tepel komen, maar de melk gaat pas echt goed stromen op het moment dat je een toeschietreflex krijgt. Als het goed is probeert je baby deze toeschietreflex op te wekken door je tepel te ‘masseren’ door korte bewegingen met de tong te maken. Het kan echter zijn dat je baby dit niet voldoende doet, of dat de toeschietreflex een tijdje op zich laat wachten waardoor je baby moe of ‘gedemotiveerd’ raakt.

Mocht jij het idee hebben dat het ontbreken van een toeschietreflex de reden is dat je baby niet goed drinkt, zoek dan specifiek tips om de toeschietreflex te stimuleren. Indien echt noodzakelijk, is het namelijk zelfs mogelijk om de toeschietreflex op te wekken met gebruik van een neusspray op doktersrecept. Let overigens wel op: een te sterke toeschietreflex kan juist ook weer negatief uitwerken. Het kan dan zijn dat je baby schrikt van de hevige melktoestroom, zich verslikt en daarom loslaat.

Gun jezelf en je baby de tijd

Als je baby niet drinkt aan de borst, zie het dan niet direct te zwart in en denk ook niet meteen dat borstvoeding geven bij jou geen kans van slagen heeft. Lukt het niet aan de borst? Probeer dan te kolven en geef de borstvoeding op een andere manier. Je baby krijgt dan net zo goed die super gezonde voeding binnen en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Het kan heel goed zijn dat je baby gewoon wat tijd nodig heeft om te wennen aan het drinken en de juiste techniek onder de knie moet krijgen. Gun je baby deze tijd indien je het zelf kunt opbrengen.

De belangrijkste oorzaken van onrustig drinkgedrag

Wanneer het geven van borstvoeding een uitdaging blijkt te zijn in de praktijk is het altijd belangrijk om grondig het drinkgedrag van je baby onder de loep te nemen. Het is namelijk zo dat onrustig drinkgedrag veroorzaakt kan worden door tal van verschillende zaken. De voornaamste van deze zaken hebben we hieronder alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

1.) Een sterke toeschietreflex

Eerder op deze pagina hebben we het reeds gehad over de zogenaamde toeschietreflex. Voor menig aantal lactatiedeskundigen geldt dat ze aan jonge moeders aangeven dat het eigenlijk zo moet zijn dat een jonge baby als het ware een blikje cola moet legen. In de praktijk is het echter zo dat het krijgen van borstvoeding voor de baby heel wat minder rustig verloopt. Eenmaal de melk begint te stromen (of soms zelfs te spuiten) verslikt de baby zich waarna hij of zij het hoofdje naar achter werpt.

Een sterke toeschietreflex wordt dan ook vaak als een belangrijk probleem bestempeld, zeker bij jonge baby’s. Zij kunnen die grote hoeveelheid melk immers niet tijdig verwerken. Dit is natuurlijk een zeer belangrijk probleem, maar gelukkig is ze niet onoverkomelijk. Er bestaan in de praktijk dan ook tal van verschillende tips waar in deze situatie rekening mee kan worden gehouden. Het gaat hierbij dan meer concreet om de onderstaande:

 1. Kolf handmatig de eerste, meest stevige druk af van zodra je baby de toeschietreflex heeft opgewekt;
 2. Maak voor het voeden van je baby gebruik van een speciaal tepelhoedje;
 3. Probeer wat vaker te voeden waardoor je borsten leger en minder gespannen zijn;
 4. Hou rekening met de positie die je aanneemt tijdens het voeden;

Het spreekt voor zich dat je er ook altijd voor kan kiezen om je melk af te kolven en vervolgens als flessenvoeding te geven aan je baby.

2.) Een te grote hoeveelheid melk

Voor de maag van een pasgeboren baby geldt dat ze over de grootte beschikt van een kleine aardbei. Van dit kleine maagje is bekend dat ze elke dag iets zal groeien waardoor je bij flessenvoeding bijvoorbeeld de hoeveelheid telkens met 10 ml moet verhogen.

Bij flessenvoeding valt de hoeveelheid melk dus vrij eenvoudig af te stemmen op de noden van je baby, maar op je borsten staan natuurlijk geen maatstrepen. Toch geldt ook hiervoor dat er verschillende tips in acht kunnen worden genomen om te voorkomen dat je baby een te grote hoeveelheid melk te verwerken krijgt. Denk hierbij concreet aan de onderstaande:

 • Probeer melk na het voeden af te kolven en leg zo een voorraadje aan;
 • Blok het voeden en wacht tot de productie beter is afgestemd op de noden van je baby;
 • Een tijdje fulltime kolven kan een aangepast ritme creëren in de borstvoeding;

Hou er rekening mee dat niet alleen een te grote hoeveelheid melk een probleem kan vormen. Ook een te beperkte hoeveelheid melk kan immers leiden tot onrustig drinkgedrag. Meer daarover echter in het onderstaande stukje.

3.) Te weinig melk en / of een trage toeschietreflex

Zowel voor een te beperkte hoeveelheid aan melk als voor een trage toeschietreflex geldt dat ze beiden kunnen zorgen voor een gefrustreerde en bijgevolg dus ook onrustige baby. De baby heeft honger en de melk moet eigenlijk continue voldoende vloeien of hij of zij zet het op een krijsen.

Voor heel wat jonge mama’s die borstvoeding willen geven geldt dat ze geconfronteerd worden met een vrij beperkte mekproductie. Dit kan erg frustrerend zijn, niet alleen voor de baby, maar ook voor de moeder. Gelukkig geldt ook hiervoor dat er een aantal interessante tips bestaan die je kunnen helpen om dit probleem aan te pakken. Het gaat hierbij om de onderstaande:

 • Vaker aanleggen kan de melkproductie aanzienlijk verhogen;
 • Tracht na het geven van voeding de borsten na te kolven om de productie te verhogen;
 • Probeer ontspannen te blijven tijdens het geven van borstvoeding;

Voor veel moeders zal vooral deze laatste tip misschien als een beetje overbodig worden bestempeld. Toch is ze dat absoluut niet. Zowel de melkproductie als de toeschietreflex kunnen beiden negatief worden beïnvloed door stress. Probeer er dan ook altijd voor te zorgen dat je tijdens het geven van borstvoeding een rustmomentje creëert voor zowel jezelf als je baby.

4.) Wees aandachtig voor mogelijke spruw

Een eveneens erg belangrijke mogelijke oorzaak voor een huilende baby die de tepel steeds loslaat is zogenaamde spruw. Het betreft hier een schimmelinfectie in de mond welke zorgt voor pijn tijdens het drinken. Spruw valt meestal te herkennen aan een aantal optredende symptomen zoals bijvoorbeeld:

 • Witte vlekjes die ontstaan in de mond van de baby;
 • Glanzende, roze lippen;
 • In bepaalde gevallen open billen;

Als borstvoeding gevende moeder is het mogelijk dat je steken kan voelen in de borst of tepel evenals jeuk kan ervaren. Is het duidelijk dat je baby pijn heeft tijdens het drinken? Dan spreekt het voor zich dat een passende behandeling laten opstarten altijd aan te bevelen is.

Hou ook rekening met de zuigbehoefte van je baby

Heb je voldoende melk voor je kleintje? Dan is het mogelijk dat deze na zo’n 5 à 10 minuutjes voldoende heeft gedronken om helemaal vol te zitten. Bij een baby met de leeftijd van één of twee maanden is een dergelijke, korte drinktijd geheel normaal. Toch bedraagt de meest aangewezen drinktijd zo’n 20 tot 30 minuten.

Het merendeel van de baby’s beschikken echter over een zogenaamde zuigbehoefte en vinden het geweldig om troost te zoeken aan de borst. Dit gezegd hebbende kan het frustrerend zijn wanneer ze genoeg hebben gegeten, maar er toch nog steeds melk uit de borst blijft komen. Je kindje zal de tepel dan steeds loslaten, huilen en vervolgens terug aanhappen om daarna terug huilend los te laten. Frustrerend voor zowel moeder als baby…

Bovenstaand probleem valt gelukkig grotendeels op te lossen door je baby een speen of een pink te geven om op te sabbelen. Je moet er in dit geval wel voor zorgen dat je baby eerst daadwerkelijk kan drinken. Alleen zo kan verwarring en frustratie worden voorkomen.

Extra tips en tricks als je baby wel aanhapt maar niet drinkt

Hierbij nog een aantal korte tips om je baby aan het drinken te krijgen:

1) Verwarm je borsten voordat je je baby aanlegt om de melk makkelijker te laten stromen en de toeschietreflex te stimuleren. Dit kan net het verschil maken tussen een baby die loslaat en een baby die lekker gaat drinken. Je kunt je borsten verwarmen door hydrofiele doeken op een warme kruik te leggen en deze vervolgens op je borsten te leggen. Een andere optie is om een elektrische kruik aan te schaffen, deze in doeken te wikkelen en vervolgens op je borst te leggen. Pas wel heel goed op dat dit niet te warm is voor je huid! Maak ook gebruik van je kraamhulp indien die er nog is en vraag haar om iets op te warmen voor je!

2) Heb je het idee dat je baby niet goed drinkt omdat er niet direct (voldoende) melk uit je tepels komt als de baby aanhapt? Kijk dan eens of je het geven van borstvoeding kunt combineren met vingervoeden via een slangetje. In dat geval koppel je een dun slangetje aan een spuitje gevuld met borstvoeding. Plak het slangetje op je borst en zorg dat het uiteinde precies bij je tepel zit. Op het moment dat je baby aanhapt, druk je het spuitje in en zorg je dat er via het slangetje direct wat melk in het mondje van je baby komt. Dit kan hem/haar stimuleren om door te zuigen. Vraag je partner of kraamhulp eventueel om hierbij te helpen. Een vergelijkbaar (maar duurder) product is de ‘Borstvoeding Hulp Set’ van Medela.

3) Gebruik eventueel een tepelhoedje indien dit je baby helpt om makkelijker te drinken. Zeker op het moment dat je baby al goed uit een flesje drinkt, kan een tepelhoedje een goede tussenstap zijn om van een flesje over te stappen op live voeden.

Lactatiekundige inschakelen: ja of nee?

Iedereen is anders en zo is ook ieder mama-baby-duo zonder twijfel anders. Het kan daarom heel fijn zijn om persoonlijk advies te krijgen. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in borstvoeding en kan jou en je baby helpen met een stukje kennis, steun en tips over borstvoeding en verschillende borstvoedingshoudingen. Ze komt doorgaans aan huis, ideaal als je nog in de kraamtijd zit.

Het nadeel van het inschakelen van een lactatiekundige is dat het:

 1. a) behoorlijk prijzig is. Denk aan ca. 100 tot 120 euro voor een consult van ongeveer 2 uur. Ben je aanvullend verzekerd, dan worden één of meerdere afspraken met een lactatiekundige doorgaans geheel of gedeeltelijk vergoed. Het is dus zeker de moeite waard om dit na te vragen.
 2. b) een lactatiekundige doorgaans maar 1 of enkele voedingen bijwoont. Je zult van een lactatiekundige met een beetje geluk een hoop goede tips en informatie krijgen, maar als ze eenmaal weg is, dan ben je toch weer op jezelf en je baby aangewezen. Wat misschien opeens logisch en goed ging tijdens het gesprek met de lactatiekundige, zal wellicht toch weer wat moeilijker zijn op het moment dat de lactatiekundige er niet is om je baby te helpen sturen en je het met een setje handen minder moet doen.

Mijn persoonlijke ervaring

In het begin was borstvoeding geven bij mij echt een drama omdat mijn baby het simpelweg niet leek te begrijpen. Aanhappen ging best redelijk goed, maar ze leek vervolgens gewoon echt geen idee te hebben wat ze moest doen. Kraamhulp, verloskundige, consultatiebureau, lactatiekundige, ik vroeg iedereen om hulp en tips, maar niks leek echt te helpen. Vervolgens probeerde ik te informeren of het ‘normaal’ was dat mijn baby aan het eind van de kraamweek nog maar amper uit de borst wilde drinken en of het nog goed kon komen. In reactie daarop kreeg ik een weinig specifiek, of helemaal geen antwoord. Dit vond ik erg verwarrend en ik was bang dat het simpelweg niet ging lukken.

Toch ben ik – koppig dat ik ben – blijven oefenen, oefenen, oefenen. Het heeft bij mij echt heel lang geduurd, maar uiteindelijk na een week of 4 a 5 begon mijn dochter wat vaker goed aan te happen en door te drinken. Het was bij haar echt een kwestie van engelengeduld en haar de kans en tijd gunnen om het te leren. In het begin zat ik rustig een uur voor een voeding. Inmiddels drinkt ze echter super goed en weet ze precies wat de bedoeling is en hoe ze moet drinken. Conclusie: het kan absoluut, 100% goedkomen indien je baby niet drinkt maar wel aanhapt. Probeer dus vol te houden indien mogelijk!

Mijn persoonlijke tips

Tot slot een aantal persoonlijke tips:

1) Verwacht niet teveel van een lactatiekundige

Ik heb tweemaal een consult van een lactatiekundige gehad en had hier vooraf echt veel van verwacht. Beide dames waren erg aardig, maar hebben me niet heel veel verder kunnen helpen met mijn baby die wel aanhapt maar niet drinkt. De eerste lactatiekundige was vooral bezig met bijkletsen met mijn kraamhulp. Daarnaast probeerde ze de meest exotische voedingshoudingen uit. Best indrukwekkend om te zien, maar de voedingshouding was bij mij eigenlijk niet het probleem. Welke voedingshouding ik ook probeerde, mijn baby begon simpelweg negen van de tien keer helemaal niet te drinken.

Mijn consult met de tweede lactatiekundige was een stuk fijner. Ze nam er echt heel uitgebreid de tijd voor, had een oefenbabypop bij om dingen te laten zien en gaf echt veel goede informatie. Deze informatie had ik echter voor 95% ook al via internet opgezocht en het lastige vond ik dat een consult voorbij vliegt en je vervolgens toch weer ‘alleen’ met je baby bent en het probleem moet zien op te lossen. Een goede lactatiekundige kan je dus zeker helpen, maar verwacht geen wonderen indien je baby niet goed drinkt aan de borst. Een lactatiekundige kan jou een hoop uitleggen, maar je baby helaas niet.

2) Zoek een kraamhulp die gefocust is op borstvoeding

Mijn kraamhulp zei al redelijk snel dat mijn dochter te veel afviel en het tijd was om te zorgen dat ze op een andere manier aan haar voeding kwam. Al snel werd de fles geïntroduceerd (met afgekolfde borstvoeding weliswaar). Op het moment dat een baby een flesje waar direct een stroom melk uit komt gewend raakt, dan wordt het er niet makkelijk op om je baby aan de borst aan het drinken te krijgen (maar zie ook punt 4). Dat het ook mogelijk is om borstvoeding met fingerfeeding te combineren (zie hierboven), heeft mijn kraamhulp me nooit verteld. Ik kwam er zelf helaas pas achter toen mijn baby al was gewend aan uit de fles drinken. Een gemiste kans. Een vriendin van me had een kraamhulp waar borstvoeding echt centraal stond en alle andere dingen pas aan bod kwamen indien er tijd voor over was. Dit lijkt me een fijner uitgangspunt indien je echt voor borstvoeding wilt gaan.

3) Word lid van een borstvoedingsclub/Facebook groep

Op Facebook heb je een paar (gesloten) Facebookgroepen voor mama’s die borstvoeding geven waar je enorm veel informatie kunt vinden. Je kunt er uiteraard ook zelf vragen stellen en hebt doorgaans binnen het uur al een heleboel reacties. Er zijn ook lactatiekundigen actief, dus met een beetje geluk krijg je daar zelfs een reactie van. Lid worden van een dergelijke groep is niet alleen snel en laagdrempelig, maar ook nog eens gratis. Zeker doen dus indien je met vragen zit of wel wat (virtuele) steun kunt gebruiken.

4) Wees niet te bang voor speen-tepel-verwarring

Of speen-tepel-verwarring überhaupt echt bestaat, daar zijn de meningen enigszins over verdeeld. Mijn persoonlijke ervaring is dat drinken uit een flesje voor een pasgeboren baby zeker makkelijker is. Er komt direct melk en er is minder inspanning voor nodig. Wees toch ook niet te bang voor concurrentie van een fles. Lukt het je baby na de geboorte niet om direct goed aan te happen en te drinken? Dan is het een prima optie om te gaan kolven en dit via een flesje aan je baby te geven. Bijkomend voordeel is dat je partner je kan helpen en een actievere rol kan spelen. Realiseer je dat je baby enorm snel zal gaan groeien, dagelijks nieuwe vaardigheden leert en het drinken aan de borst op termijn dus ook een stuk makkelijker wordt.

5) Blijf oefenen

Oefenen, oefenen, oefenen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Eerlijk waar: het kost tijd. Heel veel tijd. Maar er is een goede kans dat je baby vroeg of laat door krijgt hoe hij/zij aan de borst kan drinken als je maar blijft proberen. Echt waar!

Vragen of tips over je baby laten drinken aan de borst?

Heb jij ook een kleintje dat wel aanhapt maar niet door drinkt? Deel je ervaringen en vragen dan gerust hieronder in een reactie. Mocht jouw baby hetzelfde hebben gehad maar inmiddels lekker uit de borst drinken, dan wordt een reactie met jouw ervaringen en tips uiteraard ook meer dan gewaardeerd.

3 Reacties

 1. Mijn dochtertje is nu 10 dagen oud en vanaf dag 1 hapt ze aan (weliswaar eerst niet goed, maar nu wel, het doet geen pijn meer en ik heb geen kloven meer) en kan zo een kwartier goed doordrinken. Maar andere momenten valt ze steeds in slaap, ze laat niet los, maar dan sabbelt ze wat en daarna neemt ze weer wat teugen. Ze komt onvoldoende aan dus we voeden bij. Met finger feeding want inderdaad ben ik bang dat het anders te makkelijk voor haar is en ze straks helemaal niet meer aan de borst wil. Jouw verhaal doet me goed, zo blijf ik erop vertrouwen dat ze uiteindelijk wel goed en alleen borstvoeding kan krijgen. Liefs W

 2. Hallo Sabrina , de kraamverzorgster handelt altijd in overleg met de ouders en verloskundige in samenspraak met elkaar .
  Wordt er bijgevoegd is dat altijd op advies en omdat het geboortegewicht tussen de 7 pr en 10 pr zit.
  Vingerfeeding voeden wordt zeker geadviseerd voor de eerste dagen maar daarna worden de hoeveelheden erg groot en te vermoeiend voor moeder en kind en dan moet je ervoor waken dat moeder en kind niet te vermoeid worden .
  Als kraamverzorgster ben je er altijd voor aan het waken dat het met moeder en kind goed gaat en moet je kijken in overleg met het gezin en verloskundige wat past in het gezin .
  Jammer dat je dit gevoel hebt maar hoop toch dat je een fijn kraambed hebt gehad .
  Met vriendelijke groet Pietha

  • Hoi Pietha, wat leuk dat je reageert! Klopt helemaal, er zijn natuurlijk ook nog een heleboel andere aspecten om rekening mee te houden tijdens de kraamweek. En vingerfeeding is inderdaad een behoorlijke klus. Daarom vond ik die set van Medela (of een zelf geknutselde variant) nog wel het proberen waard indien je baby wel aanhapt maar niet echt drinkt, omdat je dan twee dingen combineert. Hoe dan ook heb ik absoluut een fijn kraambed gehad, maar wat een getob met de borstvoeding was het in mijn geval, pfff.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.