Als je baby niet slaapt, is huilen doorgaans het resultaat. Wanneer je baby niet kan slapen, kun jij dus ook niet slapen. Als de slaapproblemen van je kindje zich dagelijks voordoen, kun je wanhopig of zelfs krankzinnig worden door slaapgebrek. Daarom geef ik in dit artikel 7 ‘ baby slaap tips’ om ervoor te zorgen dat je baby makkelijker in slaap valt en bovendien lekker doorslaapt…
Baby slaap-tip 1: laten slapen door ritme & regelmaat
Als ouder zijnde probeer je echter alles om de slaap van je baby te bespoedigen en aan te moedigen. Een baby heeft echter ritme en regelmaat nodig. Elke keer dat je iets afwijkends probeert, verstoor je de interne regelmaat van je kindje. Van oppakken, knuffelen, frunniken, verleggen en aaien wordt hij/zij alleen meer wakker en alert. Zodoende werk je de slaapproblemen van je baby dus alleen maar in de hand.
Probeer je baby liever op gezette tijden te laten slapen (ritme & regelmaat). Als het inslapen niet lukt, zing dan een liedje of blijf even stilletjes naast de box of ledikant zitten. Als het op slapen aankomt, zijn je stem en aanwezigheid namelijk veel rustgevender dan je aanraking… Zelfs baby’s houden van een verhaaltje of een liedje voor het slapengaan! Neurie bij voorkeur een vertrouwd deuntje.
Slaaptip 2: Ritueeltjes om slaap bij baby op te wekken…
Verzin een bed-ritueel voor je kindje. Belangrijk hierbij is herhaling, herkenbaarheid en voorspelbaarheid. Doe niet te ingewikkeld of te druk, maar zorg voor rust en geborgenheid. Stop een knuffeltje in, neurie een deuntje, babbel eventjes, gebruik een speentje of implementeer een van de volgende tips. Het belangrijkste is dat het een (slaap)gewoonte wordt die iedere avond wordt herhaald.
Aanvullende tip baby’s slaap-ritueeltjes zijn effectief, maar houd je kindje niet onnodig lang wakker. Dat werkt natuurlijk averecht als je baby toch al slecht slaapt.
3. Baby laten slapen: rustgevend badje voor ’t slapengaan
Een bad werkt rustgevend. Voor jou, maar ook voor je baby. Wil je je baby efficiënt in slaap brengen en diens nachtrust bevorderen, doe hem/haar dan eerst in een warm badje met wat badmelk voor baby’s (Zwitsal e.a.). Badderen werkt voor baby’s enorm slaapverwekkend vanwege de baarmoedergelijkenis. Je kindje zal dus makkelijker in slaap komen na een warm badje. Als je baby niet wil slapen na het bad, droog hem/haar dan nog een keertje extra goed af.
Ook een rustgevende massage kan erg slaapverwekkend zijn voor je baby. Als je baby niet slaapt, kun je dus een voorzichtige baby-massage met wat baby-olie uitvoeren. Masseer vooral het buikje, de armpjes en de beentjes. Aai na de baby-massage nog even over het bolletje of ruggetje om slaapprikkels te stimuleren.
Baby slaaptip 4: Gebruik een geurtje als je baby niet wil slapen
Baby’s hebben al een uitstekend reukvermogen ontwikkeld. Vooral de geur van mama en papa is voor hen heel rustgevend. Als je baby niet slaapt of je kindje niet wil slapen, leg dan een kledingstuk van papa of mama in bedje. Let wel: het moet recent gedragen zijn en niet gewassen, anders is de geur niet sterk genoeg. Een trui werkt vaak beter dan een welbekend speeltjes of tutjes!
Een speen kan overigens ook wonderen doen als je je kindje wil laten slapen. Als je baby de speen echter uitspuugt na in slaap te zijn gevallen, doe hem dan niet terug in het mondje.
5. Dim bijtijds alle lichten om slaperigheid te bevorderen
De overgang van fel licht naar pikdonker kan je kindje doen schrikken. Het is daarom veel beter om al vroeg de lichten te dimmen. Blijf nog eventjes zingen of babbelen en dim de lichten daarna nog verder. Wacht tot de lichtfelheid naar wens is en loop dan zachtjes weg.
Aanvullende tip: doe ’s nachts niet te stil. Laat je baby ook tijdens het slapen wennen aan geluid. Als je altijd muisstil bent, werk je schrikachtigheid in de hand.
Baby-slaaptip 6: Herken slaperige lichaamssignalen van je kindje
Hoewel je baby niet kan praten, kan ie prima aangeven ie moe is en dat slaap welkom is. Bekende slaapsignalen zijn:
- Roze wangetjes
- Dreinerig huilen of krijsen
- Naar de oortjes grijpen
- In de oogjes wrijven
- Extreem druk of sloom gedrag
- Vaak stoten of omvallen
- Geeuwen
Aanvullende tip: laat je baby overdag voldoende eten en drinken; dan slaapt hij/zij ‘s nachts sowieso beter door.
7e slaaptip: Laat je baby niet in jouw bed slapen…
Laat je baby altijd in zijn/haar eigen bedje slapen. Een vaste slaapplek zorgt namelijk voor rust, regelmaat, gewenning en herkenning. Als je baby zich aanwent om tussen jullie in te slapen, moet je dat op latere leeftijd bovendien afleren. Je stelt de slaapproblemen van je baby dus alleen maar uit. Hoe ouder je kindje wordt, des te moeilijker hij/zij aangeleerde slaapgewoonten afleert.
Let op: een baby in bed stoppen bij volwassenen kan erg gevaarlijk zijn. De baby kan verstrikt raken in de deken en je kunt als volwassene ongemerkt op hem/haar rollen. Als je baby niet wil slapen, baker hem/haar dan liever in. Je kunt je kindje inbakeren door hem/haar heerlijk in zachte doeken te wikkelen. Ook dat zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Hopelijk heb je iets aan deze baby slaap-tips zodat je baby beter slaapt. Heb jij aanvullende tips die helpen bij baby’s die slecht slapen? Laat ze hieronder achter in een reactie!
4 Reacties
De tips zijn vooral gericht op ’s nachts, maar hoe zit het met de slaapjes overdag (baby is 10 weken oud)?
Baby’s of dreumesen in hun oor kietelen, strelen en/of aaien. Hierdoor worden ze rustig en zijn ze gekalmeerd. Ze focussen zich op 1 ding en vallen zo in slaap. Werkt altijd. Bij elk kind in mijn opvang.
Is de baby dan al rustig? Hoe lang streel je hem/haar? Kietel je voordat hij/zij in slaap valt?
je kan je baby op je buik liggen zo slaap ze ook goed.