Een studie heeft uitgewezen dat de uren die je doorbrengt in bed meer invloed hebben op je gewicht dan de uren die je doorbrengt in de sportschool. Te veel of te weinig slaap blijkt dus van grote invloed op zwaarlijvigheid.

Voorgaand onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen slaapgebrek en gewichtstoename, maar het was tot nog toe onduidelijk of slaapproblemen de oorzaak waren van gewichtstoename of juist het gevolg ervan.

Om een duidelijk beeld te krijgen van dit kip-en-ei-dilemma, hebben Canadese onderzoekers over een periode van zes jaar onderzocht wat voor effect het slaappatroon van mensen heeft op hun gewicht. En wat bleek: diegenen die 6 uur of minder per nacht sliepen, bleken een grotere kans op overgewicht en zwaarlijvigheid te hebben dan zij met een vaste nachtrust van 8 uur.

Verrassend genoeg hadden ook zij die negen of meer uren sliepen, een grotere kans op overgewicht en zwaarlijvigheid. De bevindingen wijzen dan ook uit dat een goede nachtrust een positief effect kan hebben op je lichaamsgewicht…

Slaapgebrek = dubbel nadelig

bed-slapen-moe-voeten

De gewichtstoename van de kortslapers is enigszins logisch en voorspelbaar, aangezien slaapgebrek op twee verschillende manieren van negatieve invloed kan zijn op het lichaamsgewicht:

  • Je gaat je vermoeider voelen waardoor je minder beweegt + minder sport
  • Je lichaam gaat minder van het hormoon leptine aanmaken waardoor je je hongeriger voelt en meer eet

Waardoor de langslapers zwaarder worden is niet helemaal duidelijk. Een verklaring kan zijn dat langslapers eigenlijk kortslapers zijn. Ze brengen misschien meer tijd door in bed, maar krijgen geen slaap van goede kwaliteit. En voor een uitgerust en fit gevoel is je slaapkwaliteit minstens zo belangrijk als je slaapduur.

Het slaaponderzoek…

Aan het begin van het slaaponderzoek hebben 276 mannen en vrouwen in de leeftijd van 21 tot 64 jaar aangegeven hoe lang ze iedere nacht sliepen en dat hebben ze na de zesjarige studie nogmaals gedaan. Deelnemers die aanvankelijk aangaven vijf tot zes uur per nacht te slapen, hadden ongeveer 35 procent meer kans om ruim 5 kilo aan te komen en ongeveer 30 procent meer kans om zwaarlijvig te worden bevonden dan diegenen die aangaven zeven tot acht uur per nacht te slapen.

Deelnemers die 9 tot 10 uur sliepen, hadden ongeveer 25 procent meer kans om ruim 5 kilo aan te komen en ruim 20 procent meer kans om zwaarlijvig te worden bevonden dan de ideale slapers. Het verhoogde risico op gewichtstoename en zwaarlijvigheid bij de langslapers en kortslapers hield stand, zelfs na het controleren van overige factoren zoals het aanvankelijke lichaamsgewicht en de mate van lichaamsbeweging en sportbeoefening.

Voor diegenen die moeite hebben met slapen, is het dus heel erg belangrijk om zeer stipte bedtijden te hanteren en overmatig alcoholgebruik en/of cafeïnegebruik te vermijden.

Tijd om te relaxen

Hoewel het bij slaapproblemen in sommige gevallen nodig kan zijn een dokter of slaapspecialist te raadplegen, is het vaakst voorkomende slaapprobleem simpelweg dat mensen het moeilijk vinden om hun tv of computer uit te zetten en zichzelf op die manier de tijd te geven om te ontladen voor het slapengaan. Om slaapproblemen te verhelpen is het veelal voldoende om simpelweg een uur voor het slapengaan de tv of computer uit te zetten.

Op je slaapkamer zou je sowieso geen televisie, desktop, laptop, tablet, of smartphone moeten willen hebben… Ontspannen, ontstressen, ontladen… dat is waar het bij een optimale slaapkwaliteit en lichaamsgewicht om gaat. Overigens is ook voeding een belangrijke factor als het aankomt op ‘lekker slapen’ en een ideaal gewicht.

Ben jij een langslaper, kortslaper of ideale slaper? En hoe is het gesteld met jouw slaapkwaliteit en lichaamsgewicht? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen omtrent slaapduur, slaapproblemen en gewichtsstatus!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.