Overgewicht dient niet te worden verward met babyvet. Hoewel een mollige baby erg vertederend kan zijn, is een te zware baby gevaarlijk…
Dat er verschillende soorten vet zijn weet je wellicht al. Op Gezondr hebben we de verschillen tussen enkelvoudige en meervoudige vetzuurketens in ieder geval meermaals besproken, evenals de verschillen tussen verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Ook essentiële vetten, zoals bepaalde vetten uit de omega familie zijn veelvuldig aan bod gekomen. Waar we het echter nog niet eerder over hebben gehad, is het verschil tussen wit en bruin vet en de eigenschappen van babyvet.
Wit vet & bruin vet…
Volwassenen hebben naar verhouding veel wit vet. Wit lichaamsvet is niet goed, omdat het calorieën vasthoudt. Baby’s (en zeer jonge kinderen) hebben veel bruin vet (babyvet). Bruin lichaamsvet is veel minder slecht, omdat het juist vet uit voeding helpt verbranden. Veel bruin vet betekent dus makkelijker afvallen. Helaas verliezen baby’s op den duur een groot deel van hun bruine (baby)vet. Babyvet doet zich voornamelijk voor in de wangen en rond de ruggengraat bij zeer jonge kinderen. Babyvet verdwijnt meestal naarmate kinderen ouder worden. Helaas wordt overgewicht bij jonge kinderen steeds vaker aangezien voor babyvet.
Onderzoek naar babyvet
Een van de menselijke genen bepaalt of een vetcel uiteindelijk wit blijft of bruin wordt. Het desbetreffende gen zorgt ervoor dat nieuwe witte vetcellen al dan niet veranderen in bruine vetcellen. Volgroeide witte vetcellen bij volwassenen kunnen helaas niet meer bruin worden. Een team van de Universiteit Maastricht, onder leiding van wetenschapper Bruce Spiegelman, kwam door deze gegevens op het idee om bruin (baby)vet in te zetten voor afvaldoeleinden. Bruce Spiegelman denkt dat het mogelijk is om het verantwoordelijke gen te beïnvloeden, zodat meer bruin vet wordt aangemaakt. Tot nu toe zijn er slechts enkele tests verricht onder muizen, dus er zal veel meer research nodig zijn om tot een “bruine vetcapsule” te komen.
Conclusie
Uit een ander onderzoek onder enkele honderden kersverse ouders blijkt dat ouders hun baby’s niet snel als te zwaar beschouwen. Overgewicht wordt vaak afgedaan als babyvet of molligheid, terwijl er vaak juist sprake is van slecht (wit) vet. De kinderen zouden gaan groeien en hun “babyvet” wel weer verliezen. Kortom: ouders geven zelden toe dat hun kinderen simpelweg te zwaar zijn. Vaak worden gewichtsproblemen pas aangepakt als er sprake is van extreem overgewicht, en dat is veel te laat. Kortom: een kind van zes jaar heeft geen babyvet meer, maar is gewoon te zwaar!
Heb jij vragen, opmerkingen, aanvullingen of suggesties ten aanzien van babyvet of overgewicht bij jonge kinderen? Deel ze in een berichtje hieronder!
One comment
Jurjan
9 juli 2016Obabytas… :(