Kinderobesitas –oftewel overgewicht bij kinderen– is een aldoor groeiend probleem! En ouders hebben een zeer grote invloed op het gewicht van hun kinderen. Zo is uit onderzoek naar geadopteerde kinderen gebleken dat slechts 33% van het overgewicht bij een kind te maken heeft met genen, de overige 67 procent heeft te maken met de opvoeding, leefomgeving en de eetgewoonten van de familie.

Maar liefst vijftien procent van de kinderen in de Verenigde Staten lijdt inmiddels aan obesitas oftewel zwaarlijvigheid en in de meeste welvarende landen is het aantal zwaarlijvige kinderen in de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd. Door toedoen van kinder-obesitas wordt de kans om op latere leeftijd een hartziekte, diabetes en vele andere andere welvaartsziekten en aanverwante gezondheidsaandoeningen te ontwikkelen verveelvoudigd. Daarom hierbij de nodige informatie over zwaarlijvigheid onder kinderen en tips voor ouders om overgewicht bij jonge kinderen te voorkomen…

Oorzaken van kinderobesitas

De oorzaak van overgewicht onder jonge kinderen is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. Maar de drie voornaamste oorzaken voor kinderobesitas zijn als volgt:

1. Slecht c.q. ongezond dieet

Voedsel met veel calorieën en vet en weinig nuttige voedingsstoffen (junkfood) behoort steeds vaker tot het dagelijkse voedingspatroon van kinderen. Dit zorgt logischerwijs voor gewichtstoename. Het voedingspatroon is de afgelopen jaren overigens sterk veranderd. Gezinnen nuttigen steeds minder gezamenlijk de maaltijd en kinderen snacken steeds vaker gedurende de dag. Let dus goed op wat je kind dagelijks eet en probeer het eten van gezonde voeding te stimuleren. (bron)

Kinderen snoepen, snacken en snaaien gemiddeld 2x zo veel als hun ouders denken; houd daar rekening mee…

2. Te weinig lichaamsbeweging

Het gemiddelde kind beweegt veel te weinig in zijn of haar vrije tijd en zit steeds vaker achter de televisie of de (spel)computer. Kinderen neigen daarnaast meer te snacken wanneer ze achter de televisie zitten, wat tv-kijken dubbel nadelig maakt. Indien je kind niet sport of dagelijks beweegt. is het belangrijk om hier verandering in te brengen. Laat je kind een teamsport uitkiezen, onderneem lichamelijke activiteiten met het voltallige gezin en blijf vooral niet de hele dag binnen zitten.

Het klinkt misschien oubollig, maar kinderen moeten ECHT terug naar vroeger: hutten bouwen, speurtochten uitzetten, tikkertje en verstoppertje spelen, voetballen op grasveldjes, de speeltuin onveilig maken, springtouwen, et cetera. Televisies en computers vormen de hypermoderne aartsvijand van een gezond gewicht van kinderen.

3. Erfelijkheid & kinderobesitas

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij de kans op zwaarlijvigheid bij kinderen. Als zwaarlijvigheid in jouw familie veel voorkomt, dan is het risico hierop voor je kind erg groot. Let in dit geval dus extra goed op de voeding en lichaamsbeweging van jouw kinderen om de kans op kinder-obesitas tot een minimum te beperken. (bron)

Gevolgen van zwaarlijvigheid

Kinderobesitas kan zowel emotionele als lichamelijke klachten teweegbrengen. Het voornaamste gevolg van zwaarlijvigheid is een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartziekten op latere leeftijd. Daarbuiten kunnen ook de volgende ziektes en kwalen worden veroorzaakt obesitas:

 • Diabetes type 2
 • Artrose en aanverwante gewrichtsklachten
 • Leverziekten
 • Kanker
 • Slaapapneu Syndroom (SAS)
 • Astma & bronchitis
 • Orthopedische problemen t.a.v. beenderen

Naast lichamelijke problemen kan een kind ook ernstige emotionele schade oplopen door zwaarlijvigheid. Denk hierbij aan een negatief zelfbeeld, sociale problemen, leerproblemen en depressiviteit. Een zwaarlijvig kind loopt tevens meer risico om gepest te worden.

Behandeling van kinderobesitas

Bij behandeling van kinderobesitas ligt de focus doorgaans niet op afvallen. Het is de bedoeling dat het kind niet verder aankomt en op die manier naar zijn of haar ideale lichaamsgewicht toegroeit. Minder eten zou absoluut NIET de boventoon moeten voeren. De nadruk dient allereerst te worden gelegd op méér lichaamsbeweging! En daarnaast op gezondere voeding

Kinderen laten wennen aan gezond eten & meer bewegen…

Het volledig aanpassen van het voedingspatroon en bewegingspatroon gebeurt niet in één dag. Het is het beste om kleine stapjes te nemen en gewoontes langzaamaan te veranderen. Een kind accepteert nieuw voedsel doorgaans pas na het minimaal 10 keer te hebben geproefd, dus geef vooral niet te snel op. Gebruik voedsel NOOIT als beloning, troost, straf of chantagemiddel en zet je kind (dat nog in de groei is) vooral NIET op een te strikt dieet, tenzij hier medische grondslagen voor zijn, gesuperviseerd door een arts.

Eet gezond en beweeg met het hele gezin. Het is van cruciaal belang om de eetgewoontes en het bewegingspatroon van de hele familie aan te passen. Het ‘wij-gevoel’ is werkelijk waar de bepalende factor voor succesvol afvallen bij kinderen. Kinderen nemen namelijk een voorbeeld aan papa en mama; zonder dat je het merkt, kopiëren ze zelfs letterlijk jouw gedrag! Dus “het gaat ons lukken om onze gezondheid te verbeteren”. Je kind heeft jou nodig bij het afleren van slechte eetgewoonten en het aanwennen van een gezonde leefstijl en een goed bewegingspatroon. Hij of zij zal aanmoediging, discipline en enthousiaste participatie nodig hebben. Geef zelf het goede voorbeeld; eet gezond en neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift!

Tips om je kind te laten wennen aan gezonde voeding:

 • Begin met het introduceren van gezond eten dat je kind reeds lekker vindt.
 • Betrek je kind bij het kopen en bereiden van gezonde levensmiddelen.
 • Haal ongezonde zoetigheid simpelweg niet in huis, zodat je kind ook niet in de verleiding kan komen en er niet continu om zal vragen.
 • Houd vaste tijden aan voor tussendoortjes. Kinderen houden namelijk van routine en regelmaat. Als je kind iedere dag op een bepaalde tijd een tussendoortje krijgt, zal hij of zij hieraan wennen en tussendoor minder snel zeuren om ongezonde voeding.
 • Laat een kind niet verplicht verder eten als het genoeg heeft gehad. Kinderen weten wanneer ze genoeg hebben, dus laat ze niet onnodig dooreten.
 • Verbied lekkernijen niet volledig. Een keertje een ijsje of koekje is heus niet erg. Als je alle lekkernijen verbiedt, zal je kind zich sneller volproppen en eetbuien krijgen als hij of zij een keer snoep binnen handbereik heeft.
 • Eet aan tafel, niet voor de televisie. Als kinderen voor de tv eten hebben ze minder snel door dat ze vol zitten.
 • Geef het goede voorbeeld!

Manieren om je kind te stimuleren om te bewegen:

 • Speel actieve spelletjes die je kind leuk vindt: speurtochten in het bos, schatgraven in de duinen, abonnement op het zwembad, een leuke teamsport, fietstochten naar een locatie waar kinderen zich kunnen vermaken…
 • Varieer de activiteiten.
 • Zorg ervoor dat je kind het leuk gaat vinden om te bewegen. Laat je kind niet gewoon blokjes om het huis rennen, maar maak er een spannend avontuur van. Verkleed je kind, maak er een spel van en daag je kind uit!
 • Onderneem actieve vakanties. Fietsvakanties, skivakanties, wandelvakanties en kamperen, zijn uitstekende manieren om ook op vakantie volop beweging te krijgen.
 • Betrek het hele gezin bij het schoonmaken en klussen. Wie haalt het meeste onkruid uit de tuin? Wie ruimt zijn kamer het mooiste op? Met z’n allen de badkamer poetsen…
 • Zet lichaamsbeweging in voorafgaand aan iets wat je kind niet wil doen. Laat je kind bijvoorbeeld eerst een halfuur buiten fietsen voordat hij of zij aan het huiswerk moet beginnen. Op die manier smeekt je kind al snel of het nog niet wat langer buiten mag blijven.

Kinderen worden iedere nieuwe generatie inactiever. Er wordt steeds minder buiten gespeeld en steeds meer achter de computer en televisie gehangen. De uren die voorheen werden gereserveerd voor buitenactiviteiten, worden vandaag de dag hoofdzakelijk gespendeerd aan Facebook, WhatsApp, Twitter,  Skype, Instagram, Reddit, YouTube, Pinterest en ga zo maar door. Ieder halfuur dat een kind actief buiten speelt, is dan ook mooi meegenomen. Zie hier nog een artikel over diëten voor kinderen met daaronder honderden reacties van ouders!

Wat doe jij zoal om kinderobesitas te voorkomen, overgewicht bij je kinderen aan banden te leggen en passieve dagen tot een absoluut minimum te beperken? Laat in een berichtje hieronder weten hoe jij jouw kids gezond houdt ten aanzien van actief bewegen en gezond eten!

Ouders met overgewicht = kinderen met kinderobesitas

Misschien dat dit verklaart waarom kinderen van ouders met obesitas zelf ook maar liefst 80% kans hebben op obesitas op latere leeftijd. De kinderen van ouders die dun zijn, hebben daarentegen maar 14% kans om obesitas te krijgen als ze volwassen zijn.

Als jouw kind overgewicht heeft, dan ben je niet alleen. In Nederland is ongeveer 20% van de kinderen te dik en heeft rond de 4% obesitas. Deze cijfers zijn in vergelijking met 10 jaar geleden meer dan verdubbeld. De kans dat deze kinderen ook te dik zijn als ze volwassen zijn is erg groot, en ligt ongeveer tussen de 85 en 95%.

Aangezien overgewicht onder kinderen enorme gevolgen heeft voor de (volks)gezondheid is het belangrijk om hier op tijd iets aan te doen…

Afvallen voor kinderen door gewicht onder controle te houden

Overgewicht bij kinderen moet je erg subtiel aanpakken. In plaats van afvallen, is het veel beter om het gewicht onder controle te houden. Dit houdt in dat het gewicht gelijk kan blijven zodat door de groei in lengte de verhouding tussen lengte en gewicht beter wordt.

Als jouw kind zou moeten afvallen, dan moet je dit niet doen door bepaalde producten volledig te verbieden. Dit kan namelijk eetbuien veroorzaken die te maken hebben met emotioneel eten bij verdriet, blijdschap en pijn. En zelfs eetstoornissen! Door je kind te helpen bij het maken van keuzes in gezond eten en de juiste hoeveelheid leren zij zelf aan wat goed voor ze is. Zie desgewenst ook de volgende artikels ten aanzien van kinderobesitas:

Afvallen voor kinderen door beweging + sport aanmoedigen

Lichaamsbeweging is een belangrijk aspect waar kinderen hun leven lang voordeel van hebben. Door sporten of andere lichaamsbeweging aan te moedigen, maak je kinderen enthousiast om te bewegen, met als gevolg dat ze ook meer gaan bewegen als ze volwassen zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld regelmatig een stuk gaan wandelen na een maaltijd of kun je met de hele familie een actief spel spelen waarbij je moet bewegen. Ook door je kinderen op jonge leeftijd te leren fietsen en zwemmen stimuleer je beweging. Laat ze niet te veel tv kijken en spelletjes op de computer door strikte tijden af te spreken wanneer dit wel mag. Afvallen voor je kinderen wordt hierdoor een stuk makkelijker gemaakt.

Geef je kind het juiste voorbeeld!

 • Als je zelf overgewicht hebt…
 • Als je constant praat over je gewicht + afvallen…
 • Als je veel ongezonde dingen eet…
 • En als je veel televisie kijkt…

Dan heb je een grote kans dat je kinderen jouw voorbeeld volgen.

 • Als je een gezond gewicht hebt…
 • Als je gezond eet
 • En als je regelmatig sport & beweegt…

Dan is de kans groot dat je kinderen net zo worden als jij. (bron)

Afvallen voor kids: hoe ziet hét kinderdieet eruit?

afvallen kidsDe belangrijkste factor in het dieet van kinderen is de ouders. Ouders bepalen immers wat jonge kinderen te eten krijgen. Maar liefst 67 procent van het wereldwijde overgewicht bij kinderen is gerelateerd aan de leefomgeving en de eetgewoonten van familieleden. De kans dat kinderen obesitas (ernstig overgewicht) ontwikkelen is maar liefst 80 procent als een van beide ouders te kampen heeft met overgewicht. Voor kinderen met dunne ouders is de kans op obesitas slechts 14 procent.

Te dikke kinderen in Nederland…

In Nederland is 20 procent van alle kinderen te dik. 4 procent heeft te kampen met obesitas (ernstig overgewicht). De kans dat deze kinderen ook op latere leeftijd te dik zijn is 85 tot 95 procent. Het spreekt voor zich dat hier iets aan moet worden gedaan. Alvast een tip: afvallen voor kids werkt niet! Probeer het gewicht van kinderen onder controle te houden door ze gezond te laten eten en voldoende te laten bewegen… Omdat kinderen nog in de groei zijn, wordt de verhouding tussen lengte, breedte en gewicht vanzelf beter.

Beweging aanmoedigen!

Laat kinderen al op jonge leeftijd wennen aan beweging. Geef het goede voorbeeld en trek er met de kinderen opuit. Laat merken hoe leuk het is om in beweging te zijn. Wandelen, zwemmen, fietsen, ravotten, tikkertje spelen, touwtje springen… Alle beweging telt! Als kinderen al op jonge leeftijd gewend zijn aan (en enthousiast zijn over) lichaamsbeweging, zullen ze ook meer bewegen als ze volwassen zijn.

Het juiste voorbeeld geven

Kinderen volgen het voorbeeld van hun ouders. Je hebt daarom een grotere kans dat je kinderen dik worden als:

 • Jijzelf te kampen hebt met overgewicht
 • Je constant praat over lichaamsgewicht en afvallen
 • Je ongezond eet
 • Je veel televisie kijkt, op de bank hangt en computerspelletjes speelt

De kans op overgewicht bij je kinderen neemt af als:

 • Jijzelf een gezond gewicht hebt
 • Je gezond eet
 • Je regelmatig sport en beweegt

Optimaal dieet voor kinderen…

Zet je kind niet zomaar op een caloriebeperkend dieet. Kinderen zijn namelijk in de groei en bouwen daarom makkelijk tekorten op aan bepaalde voedingsstoffen. Een afslankdieet voor kinderen dient bij voorkeur door een arts of diëtist te worden samengesteld. Een ideaal dieet voor kinderen ziet er als volgt uit:

 • Regelmaat qua maaltijden
 • Veel groenten + fruit
 • Weinig snoep, chips, gebak, zoutjes en roomijs
 • Veel hele granen (volkorenbrood, volkorenontbijtgranen, volkorenpasta, zilvervliesrijst e.a.)
 • Zo min mogelijk junkfood (pizza, afhaalchinees, friet, snacks e.a.)

Kinderen & overgewicht: het lichaamsgewicht van je kind inperken…

Recent onderzoek van de State University en Temple University in Philadelphia onder 8.550 kinderen leverde 3 oplossingen op om kinderen van overgewicht af te helpen. De studie wijst namelijk uit dat de introductie van 3 simpele regels overgewicht bij kinderen kan verminderen. Deze 3 regels zijn als volgt:

 • Eet de avondmaaltijd ten minste 5 keer per week gezamenlijk (als gezin).
 • Laat je kind ten minste 10 ½ uur per nacht slapen.
 • Laat je kind doordeweeks minder dan 2 uur per dag televisie kijken.

Studie: overgewicht onder kinderen

De onderzoekers vergeleken de implementatie van bovengenoemde 3 regels met de BMI (Body Mass Index) van de 8550 kinderen. Dit leverde de volgende feiten op:

 • Van de TOTALE GROEP kinderen had 18% te kampen met overgewicht.
 • Van degenen die géén van de 3 regels opvolgden, had maar liefst 24,5% te kampen met overgewicht.
 • Van degenen die ALLE 3 de regels opvolgden, had slechts 14,3% te kampen met overgewicht.

Dit zou kunnen betekenen dat het opvolgen van de 3 bovenstaande regels de kans op overgewicht bij een kind met bijna 40 procent verkleint.

Overige factoren overgewicht kind

Je zou zeggen dat deze 3 regels niet opwegen tegen bepaalde andere factoren. Toch leggen deze 3 punten meer gewicht in de schaal dan bijvoorbeeld:

 • Moeder met overgewicht
 • Vader met overgewicht
 • Een gezinsinkomen onder de armoedegrens
 • Opgroeien in een gezin met een alleenstaande ouder

Ik denk dat de invloed van bovengenoemde 3 regels op overgewicht onder kinderen voornamelijk te wijten is aan gevolgfactoren. De tijd die kinderen slapen, kunnen ze immers niet eten. Gedurende de uren die kinderen televisie kijken, bewegen ze niet. Bovendien wordt er voor de televisie relatief veel gesnackt. En als kinderen met het hele gezin eten, wordt hun eetgedrag in de gaten gehouden.

Kinderen kopiëren eetgedrag + dieetgedrag van ouders

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders en begeleiders. Dit wordt ook wel nabootsen, nadoen, overnemen of na-apen genoemd. Het is daarom belangrijk dat ouders – met name in het bijzijn van hun kinderen – goed omgaan met o.a. beweging, eet- en dieetgedrag en algemene leefstijl. De kans dat kinderen gaan roken is bijvoorbeeld veel groter wanneer beide ouders roken. Niet alleen ongezond en “slecht” gedrag wordt gekopieerd, maar ook gezond gedrag. Zo blijkt dat jonge meisjes het dieetgedrag van hun moeder kopiëren.

Eerdere studies wezen al uit dat de kans op overgewicht bij jonge kinderen veel groter is wanneer hun ouders te kampen hebben (gehad) met overgewicht. Hoewel obesitas deels erfelijk bepaald is, heeft dit ook grotendeels te maken met kopieergedrag. Bovendien zal een vader of moeder die zelf dagelijks aan de kroket, frikandel of hamburger gaat, niet zo snel achter het fornuis stappen om een gezonde maaltijd voor zijn of haar kind(eren) te bereiden. Eten wat de pot schaft pakt in zo’n geval dus verkeerd uit.

Kinderen versus volwassenen

Dat kinderen kopiëren is algemeen bekend. Kopieergedrag van kinderen kan gelukkig ook goed uitpakken. Wanneer je als ouders zijnde bijvoorbeeld gezond omgaat met eten en bewegen, dan is de kans groot dat je kinderen dit voorbeeld volgen. Wanneer je echter geobsedeerd bent met je lichaamsgewicht, dan wordt het een ander verhaal. Bovendien is niet alles wat goed is voor volwassenen per definitie ook goed voor kinderen. Een dieet voor een volwassen vrouw met overgewicht is bijvoorbeeld niet geschikt voor een meisje van dertien. Kortom: jonge kinderen met een gezond lichaamsgewicht zouden niet bewust bezig moeten zijn met hun lichaam, laat staan met afvallen.

Onderzoeksconclusie

Meisjes blijken in hun tienerjaren qua lichaamsbeeld erg te worden beïnvloed door de manier waarop hun moeder omgaat met dieet en afslanken. 40 procent van de tienermeisjes geeft aan sterk te worden beïnvloed door hun moeder. Als een moeder zich negatief uitlaat over het gewicht van haar dochter, dan gaat bijna 30 procent van de meisjes direct op dieet. Negen procent is door toedoen van haar moeder zelfs continu op dieet en maarliefst 80 procent van de ondervraagde tienermeisjes maakt zich zorgen over haar gewicht. De kans op een eetstoornis wordt hierdoor aanmerkelijk vergroot.

Volwassenen die actief bezig zijn met hun gewicht, dienen ervoor op te passen dat ze hun kinderen hier niet mee belasten en beïnvloeden. Kinderen zijn namelijk geneigd gedrag van hun ouders te kopiëren, en wanneer een kind het eet-, dieet- en afslankgedrag van zijn of haar ouders gaat nabootsen, dan kan dat nare gevolgen hebben; nu of in de toekomst. Wat denk jij over het kopieergedrag van kinderen m.b.t. tot afvallen en eetstoornissen? Laat hieronder je reactie achter.

Snoep als beloning of troost voor kinderen laat nare bijsmaak achter

Erger jij je er ook dood aan? Kinderen hebben het in veel gezinnen voor het zeggen. Ze hoeven maar lang genoeg te te schreeuwen,  janken en gillen en op den duur krijgen ze hun zin. Op dit moment denken deze piepjonge ukken nog dat ze krijgen wat ze willen, maar over een aantal jaren zal blijken dat ze precies datgene hebben gekregen wat ze niet hadden moeten willen: snoep, koek, chips, ijs, frisdrank en andere suikerrijke rommel.

Heel veel ouders geven hun kinderen snoep als beloning of als troost. Als een kind iets goed gedaan heeft of simpelweg braaf genoeg is geweest, wordt er vaak beloond met een snoepje. Maar ook als er iets gebeurd is dat niet leuk is, krijgt het kind een snoepje als. En zoals hierboven al werd vermeld, wordt er zelfs als een geluidsdemper een lolly in gestopt om maar van het gezeur af te zijn. Kortom: snoep dient als:

 • Beloning & Troost
 • Traktatie + Chantagemiddel

Snoep lijkt ideaal: het is klein, lang houdbaar,  goedkoop en nagenoeg ieder kind is er dol op. Snoepgoed werkt bovendien gegarandeerd om een kind te laten doen wat jij wilt. Maar in Nederland –waar het aantal dikke kinderen in sneltreinvaart toeneemt– kun je je afvragen of snoep wel een wenselijk iets is. Bovendien neemt ook het aantal gevallen van diabetes sterk toe als gevolg van te weinig beweging en te veel suiker.

Gevaren van snoep

Het lijkt erop dat de gemiddelde levensverwachting voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer gaat afnemen door verkeerde (lees: overmatige, eenzijdige + suikerrijke) eetpatronen en eetgewoonten:

 • 4 op de 5 kinderen krijgen niet de minimum hoeveelheid groente & fruit binnen die ze eigenlijk dagelijks zouden moeten eten.
 • Daarentegen eten kinderen steeds meer producten met een lage voedingswaarde (veel calorieën, maar weinig nuttige voedingsstoffen), zoals snoep, koekjes, chips en patat.
 • Kinderen drinken steeds meer suikerrijke frisdrank, vruchtensap en zuiveldrankjes en zodoende krijgen ze enorme hoeveelheden suiker binnen.
 • Kinderen zitten steeds langer voor de televisie en spelen steeds vaker computerspelletjes; dit mag maximaal 2 uur per dag zijn, maar tegenwoordig is het vaak 3 of 4 uur per dag.
 • Buiten spelen –en dus calorieën verbranden– wordt steeds minder populair.

Drang naar zoet stimuleren of afremmen

Maar wat heeft bovenstaande informatie te maken met het geven van snoep als beloning aan kinderen? Meer dan je denkt. De mens wordt namelijk  geboren met een voorkeur voor zoetigheid. Deze voorkeur kan worden gestimuleerd of geremd.

Als je de voorkeur voor zoet van een kind stimuleert, ontwikkelt dit kind een afkeer voor alles wat niet zoet smaakt. Hierbij valt te denken aan groenten, kwark, noten, granen, zaden en andere ongezoete producten. Door kinderen te laten wennen aan neutralere smaken, rem je de zin in zoetigheid juist af.

Door kinderen steeds opnieuw “zoet te houden” met suiker in de vorm van snoep en frisdrank neemt de kans dus sterk af dat ze naarmate ze ouder worden gezond gaan eten. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat snoep het favoriete eten wordt van kinderen wanneer ze het als beloning krijgen. En zodra snoep het favoriete eten van een kind is geworden, wil hij/zij er steeds meer van.

Zeker indien snoep binnen handbereik is, eten kinderen er al heel gauw te veel van. Haal er dus nooit veel van in huis!

Spiegelen…

Waarschijnlijk ben je bekend met het principe van “spiegelen”… Wat als je jouw kinderen geen snoep geeft als beloning, maar ze zien dat andere kinderen het wél krijgen? Als kinderen die geen snoep mogen, zien dat andere kinderen wél snoep krijgen, dan wordt snoep de “verboden vrucht”. Het wordt dan nóg meer begeerd.

Dit maakt het voor ouders die niet willen dat hun kinderen snoep krijgen extra moeilijk. Ze komen voor een ongemakkelijke situatie te staan, want hun kinderen zullen extra veel snoepen zodra zij daartoe de kans krijgen. Zeker op het moment dat een kind oud genoeg is om zelf snoep uit de kast kan pakken. Of snoep te kopen in de winkel. De problemen worden in dat geval dus alleen maar uitgesteld.

De truc is om kinderen gematigd te laten snoepen. Geef ze af en toe iets waar ze echt zin in hebben en laat ze bovendien zelf kiezen. ‘Je mag iets lekkers meenemen uit de winkel: snoepje X, koekje Y of chipje Z’. Dan kun je je kind er achteraf altijd op wijzen dat hij/zij zelf de keuze heeft gemaakt om datgene te snoepen (en dus niet al het overige). Als een kind blijft zeuren, geef je aan dat hij/zij volgende week opnieuw de kans krijgt om iets lekkers uit te zoeken.

Beloning of straf?

Het bizarre is eigenlijk dat kinderen snoep als “beloning” voor goed gedrag (of “troost” ter compensatie van een nare ervaring) krijgen. Terwijl snoep een een extreem lage voedingswaarde heeft en zodoende erg slecht is voor het lichaam van kinderen. Zwart-wit gezien zeg je dus “Hier heb je iets slechts voor je omdat je braaf bent geweest”. Zie jij de logica hiervan in? Als puntje bij paaltje komt dien je deze gang van zaken toch veeleer te zien als straf!?

Bron van emotioneel eten?

In het onderzoek van Joanne Ikeda dat ik voor dit artikel als bron heb gebruikt, wordt geen lijn doorgetrokken naar volwassenheid. Maar ik kan deze vraag toch niet uit mijn hoofd krijgen: Wordt met het geven van snoep aan kinderen als beloning en/of troost de basis gelegd voor emotioneel eten?

Ik heb geen onderzoek kunnen vinden dat deze vraag beantwoord, maar ik kan me voorstellen dat emotioneel eten hier wel aan gerelateerd is. Zodra jij je slecht voelt (of juist goed voelt) beloon je jezelf met eten. Een vaak gaat het dan niet om gezonde producten, maar juist zoete producten zoals chocola, snoep en ijs. Alleen zijn je ouders niet langer in de buurt om de hoeveelheid in de hand te houden, dus eet je de hele verpakking leeg.

Ik denk daarom dat het weg eten van emotionele pieken –zowel hoog als laag– aangeleerd gedrag is. Zodra ik meer informatie heb gevonden over dit onderwerp zal ik er overigens zeker op terugkomen…

Snoep is géén beloning, troostmiddel of chantagemiddel!

Laat hele jonge kinderen zo laat mogelijk in aanraking komen met snoep, chips, koek en frisdrank. Sterk aangelengde aanmaaklimonade en een soepstengel of volkorenkoek is een beduidend betere traktatie of beloning dan “standaard” snoepgoed. Bedenk er een leuk verhaal of ritueel bij en een cracker kan net zo speciaal worden als een ijsje. Natuurlijk zal er een tijd komen dat kinderen via familieleden of vriendjes en vriendinnetjes in contact komen met suikerrijke etenswaren, maar hoe later dat is, des te beter.

Vanaf het moment dat een kind gaat snoepen, is dosering heel belangrijk. Gebruik snoep nooit als beloning, troost of chantagemiddel, maar maak er een zeldzame traktatie van voor vaststaande momenten en speciale gelegenheden. Zodoende voorkom je dat je je kind eerst “zoet houdt” of “rustig krijgt” met een snoepje, waarna de suikerpiek intreedt en een kind recalcitrant gaat hyperen. Verbieden is geen optie, want daarmee vergroot je de aantrekkingskracht alleen maar.

Hoe werd er bij jou thuis omgegaan met snoep, koek, chips, ijs en frisdrank toen jij kind was? En hoe ga je ermee om nu je zelf kinderen hebt? Laat hieronder een reactie achter!

Televisiereclame: kinderen eten té veel door reclame op tv!

Kinderen die toch al veel te dik zijn (of zelfs aan obesitas lijden), eten tot wel 134% meer na het zien van reclames op de televisie. Het gaat hierbij om het kijken naar televisiecommercials over voedingsmiddelen. Dit blijkt uit recent een Brits onderzoek naar televisiereclame. (bron)

Televisiereclame vergroot eetlust

Bovengenoemd onderzoek werd gehouden onder een groep van 60 kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar. De kinderen die een normaal gewicht hadden, aten 84% meer door het kijken naar reclame in vergelijking tot de kinderen die geen televisiereclames hadden gezien. Kinderen met een licht overgewicht aten 101% meer en kinderen met zwaar overgewicht aten maar liefst 134% meer!

Het onderzoek suggereert dus dat televisiereclame een hele slechte invloed heeft op een kind als het gaat om gezonde voeding. Misschien dat het bedrijf achter Film1 en Sport1 in de toekomst ook een betaalzender voor kinderen lanceert zonder reclame: Kind1 – Voor de bewuste ouders die hun kinderen niet willen blootstellen aan de slechte invloed van televisiereclames. :)

Gelukkig komt er steeds meer regelgeving en wetgeving omtrent voedingsmiddelenreclame die doelbewust wordt gericht op kinderen, zodat kinderen niet meer het directe doelwit vormen van ongezonde voedselreclames. Dat neemt echter niet weg dat de grootste voedingsmiddelenproducenten c.q. voedingsmiddelengiganten maar al te graag de mazen van de wet opzoeken en dat er in de praktijk volop reclame-uitingen te vinden zijn die indirect als doel hebben kinderen over te halen tot het eten van (veelal ongezonde) snacks.

Heb jij weleens opgemerkt dat kinderen meer eten achter de televisie of direct nadat ze achter de tv hebben gezeten?

Lust jouw kind geen groenten? Laat hem/haar méér proeven!

Kinderen zijn doorgaans erg snel met het roepen van “Dat lust ik niet!” aan de eettafel. Vooral met groenten lukt het meestal niet echt. Nestlé heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot de volgende conclusie: Laat kinderen vooral veel verschillende soorten groenten proberen en probeer regelmatig dezelfde groente nog eens, en ze zullen het uiteindelijk accepteren.

Meermaals dezelfde groente laten proeven…

In de nieuwsberichten rondom dit onderzoek kon ik niet echt vinden waarom de onderzoekers denken dat dit zo is; maar pas na zeven of acht keer proeven begonnen de kinderen interesse te tonen in de smaak en was de reactie niet meer negatief. Ik kan me voorstellen dat het heeft te maken met de complexe smaak van groenten in vergelijking tot zoetigheid.

Zoet is een hele simpele smaak en zorgt direct voor een goed gevoel zoals ik eerder al beschreef in een artikel over een verslaving aan zoetigheid. De smaak van groente is, zeker in vergelijking tot de zwaar bewerkte voorverpakte levensmiddelen, veel subtieler. Je moet het echt leren eten, en ik denk dat dit onderzoek ook om die reden deze uitslag kent.

Tips om kinderen groenten te laten eten…

Wat je in de praktijk kunt doen is het kopen van groenten die je normaal gesproken nooit koopt. Hoe vaak loop jij door de supermarkt en neem je bijna altijd dezelfde paar groentesoorten mee? Geef het bij een matig positieve reactie ook niet gelijk op, want er zijn tenslotte honderden recepten op internet te vinden die de smaak van een groente behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Zo heb ik zelf pas een paar jaar geleden paksoi ontdekt en was aangenaam verrast door de smaak ervan. Toch zijn er ook veel groenten te verkrijgen in de supermarkt en op de markt die minder exotisch klinken, maar minstens even lekker zijn. Bovendien verandert de beleving van smaak om de zeven jaar, dus het zou goed kunnen dat je zelf bepaalde groenten weer lust die je voorheen niet lustte. Zeker als je een groentesoort als kind vies vond en het daarom nooit meer hebt gegeten.

Zelf groenten verbouwen!

Naast het proberen van nieuwe groenten, en vooral vaker proberen van groenten die je al eens eerder hebt voorgezet, kun je ook samen met je kinderen groenten in een moestuintje verbouwen. Ze vinden dit ongetwijfeld geweldig en het is een feit dat kinderen die groenten vaak wel willen eten. Door kinderen te betrekken bij het hele proces van zaaien, telen en oogsten zijn ze er veel meer in geïnteresseerd en is de kans dat ze hun eigen groenten niet lusten veel kleiner.

Ook crèches, basisscholen en buitenschoolse opvangcentra kunnen bijdragen aan de gewenning van kinderen aan plantaardige voeding zoals groenten, vruchten en kruiden; SchoolGruiten is daar een goed voorbeeld van.

Kinderen & groenten: tips voor kids die geen salade eten

kinderen groenten saladeKinderen en groenten zijn helaas doorgaans geen goede combinatie. Een gezonde salade zien kinderen vaak als “konijnenvoer”, terwijl de voorkeur juist uitgaat naar zoet en zout. Het komt dan ook maar al te vaak voor dat kinderen simpelweg geen groenten eten. Dat terwijl groenten toch juist zo belangrijk zijn voor de gezondheid, zeker bij kinderen. Maar hoe krijg je het voor elkaar om je kind groenten en salade te laten eten? Lees verder voor het antwoord op deze vraag en tips om kinderen groenten en salade te laten eten!

Kinderen groenten laten eten…

Ik kwam een leuke tip tegen van een moeder met jonge kinderen die normaal gesproken geen groenten en salade willen eten. Deze moeder had hier echter een zeer creatieve oplossing voor. Haar kinderen zijn helemaal gek van piraten op het moment, dus ze besloot om een “piratenschat salade” te maken. Op een groot bord deed ze lekkere vruchten zoals sinaasappelschijfjes, cherrytomaatjes, kleine worteltjes, mangostukjes en ananas. Daarna bedekte ze dit alles met diverse soorten sla die ze in kleine stukken had gesneden. Het werd een soort berg van sla, en om het af te maken besprenkelde ze de berg door sinaasappels met de hand uit te persen.

Salades & groenten voor kinderen

Toen de kinderen de salade voor het eerst zagen, zeiden ze: “Moeten we een berg sla eten??”, waarop de moeder enthousiast antwoordde dat het een “piratenschat salade” was, en dat onderop een verrassing te vinden was. Dit werkte erg goed en de kinderen begonnen gelijk met eten! Ze vragen er tegenwoordig zelfs regelmatig om. Een beetje fantasie gebruiken, zodat kinderen het spannend vinden om een salade te eten, werkt dus erg goed! Ik vind dit persoonlijk een geweldig idee voor kinderen die geen groenten eten. Ik hoop dat het jou ook inspireert om creatief aan de slag te gaan met gezonde groenten en salades voor je kinderen!

Heb jij nog tips om kinderen groenten te laten eten? En heb jij al creatieve salades voor je kinderen verzonnen? Ik ben erg benieuwd. Laat hieronder een reactie achter!

Kinderen laten afvallen? Geen dieet, maar meer beweging!

Vandaag las ik een Brits onderzoek over kinderen en hoeveel beweging ze (niet) krijgen: maar liefst 80% van alle kinderen in het Verenigd Koninkrijk beweegt niet genoeg. Ook geen wonder dat ze te dik worden en op veel te jonge leeftijd willen afvallen met een dieet zonder lichamelijk actief te zijn. Hoewel dit onderzoek niet gericht is op Nederland, vrees ik dat de situatie in Nederland niet veel beter is. De basis van een obesitas epidemie a la de Verenigde Staten wordt nu gecreëerd. Kinderen leren niet meer dat lichaamsbeweging goed én leuk kan zijn, waardoor een levenslange worsteling met gewicht, afvallen en aankomen, een gegeven wordt.

Maar je kunt kinderen toch niet de schuld geven van dit alles. Weinig ouders geven het goede voorbeeld: beweging gebeurt, als het al gebeurt, met tegenzin. Kinderen zien dit natuurlijk bij hun ouders en krijgen daardoor zelf ook een afkeer voor alles dat met actief zijn en bewegen te maken heeft. Triest is het eigenlijk. En we staan er bij en kijken er naar. De frustratie weerklinkt ongetwijfeld in de woorden die ik schrijf. We hebben het toch altijd zo goed voor met onze kinderen? We gaan voor ze door het vuur en toch laten we dit gebeuren. Wie weet waarom mag het zeggen.

Kinderen laten bewegen + afvallen: tips…

Tot slot nog een paar simpele tips om kinderen op een gezond gewicht te houden en te laten afvallen en bewegen:

 • Lopend of fietsend naar school(!)
 • Wandelen in het park in plaats van op de bank zitten en een film kijken op de luie bank
 • Zoek actief mee met het zoeken naar een sport die ze écht leuk vinden.
 • Naast de lichamelijke activiteit is het bovendien belangrijk om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken en zelfvertrouwen op te bouwen.
 • Maar vooral: geef het goede voorbeeld! Laat eens zien dat sporten en actief bezig zijn geen opgave is, maar iets dat ontzettend leuk kan zijn!

Kinderen snoepen 2x zo veel als ouders denken

Heb jij een kind met zware botten of onverklaarbare gewichtstoename? Misschien ligt de oorzaak toch wel gewoon bij ongezond eetgedrag. Kinderen snoepen namelijk veel meer dan hun ouders denken. Dit blijkt uit onderzoek van het gezondheidsinitiatief JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht)…

Snoepen, snacken & snaaien

JOGG liet onderzoek uitvoeren onder ruim duizend kinderen van 12 tot 16 jaar en ouders van kinderen van 4 tot 16 jaar. ​Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen twee keer zo vaak naar ongezonde snacks grijpen als hun ouders denken.

Kinderen geven tijdens het onderzoek overigens gewoon toe dat ze meerdere malen per dag snoepen, terwijl slechts een fractie van de ouders hier een vermoeden van heeft. Er lijkt dan ook sprake van een aanzienlijk gebrek aan communicatie tussen ouders en kinderen.

Al met al heeft de gemiddelde ouder geen flauw benul van hoeveel snoep, chips, ranja en frisdrank er bij hun kinderen naar binnen gaat.

​Slecht voorbeeld

De oorzaak van het buitensporige snoepgedrag zou hem vooral zitten in de gemakkelijke verkrijgbaarheid van snoep en snacks. Als kinderen maar een kastdeurtje hoeven open te trekken voor een zak snoep, dan zit er logischerwijs geen rem op. En bij schrikbarend veel gezinnen is er standaard snoep, koek, chips, ijs en frisdrank voorradig.

Ook de leefstijl van ouders beïnvloedt het snoep- en snackgedrag van kinderen sterk. Diëtiste Ria van Dijk: “Er komen kinderen bij mij op consult die slechts eens per week een gezonde warme maaltijd krijgen.” En als er thuis slecht wordt gegeten, dan is de kans klein dat er op school wel naar gezonde kost wordt gegrepen.

​Dat kinderen zich ook buitenshuis tegoed doen aan ongezonde snacks blijkt wel uit de zakgeldbesteding. Maar liefst 57 procent van de kinderen tussen de 12 en 16 jaar geeft aan zakgeld te besteden aan snoep, snacks en frisdrank.

Veel ouders hebben het beste met hun kinderen voor, maar beschikken simpelweg niet over de nodige kennis wat betreft gezonde voeding. Zorg jij ervoor dat jouw kind gezond eet? Weet jij wat jouw kind zoal snackt, snaait en snoept gedurende de dag? En probeer je dat te beïnvloeden, en zo ja, hoe?

Hoe ouders het gewicht van hun kids verkeerd inschatten…

De meeste ouders denken dat hun kids een goed gewicht hebben, terwijl ze eigenlijk veel te dik zijn of zelfs lijden aan obesitas. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek in Australië, waarin 1200 gezinnen werden betrokken. Ouders van 5- en 6-jarigen zijn het ergst, zo zegt het onderzoek.

Maar liefst 90% van deze ouders ziet niet in dat hun kinderen in feite (veel) te dik zijn…

Eerlijk of zachtzinnig?

Als jouw dochter of zoon, die eigenlijk te zwaar is, je met verontruste ogen aankijkt en vraagt: “Is mijn buik te dik?”, wat zou jouw antwoord dan zijn? De kans is groot dat je zou zeggen: “Je bent mooi zoals je bent”

Je zou daarentegen ook kunnen zeggen dat veel mensen lijden aan het levensbedreigende ziektebeeld ‘obesitas‘ en dat ze eigenlijk minder zou moeten eten en meer zou moeten bewegen. Met als gevolg dat je gaat controleren wat je kids eten, en dat je overduidelijk laat blijken dat ze niet goed genoeg zijn zoals ze momenteel zijn...

Gevolg van eerlijkheid

Deze “eerlijkheid” zou er echter wel voor kunnen zorgen dat het toch al broze zelfbeeld van je piepjonge zoontje of dochtertje in een fractie van een seconde wordt verbrijzeld. En eigenwaarde is –zelfs voor volwassenen– al zo’n netelige kwestie… Bovendien wil je je kind geen eetstoornis aanpraten!

Kortom: een extreem moeilijke beslissing; een impasse… Een keuze die veel ouders niet durven te maken, waardoor veel kinderen van jongs af aan al te kampen hebben met overgewicht.

Gevolg van lijdzaamheid

Wat ouders echter niet beseffen dat kinderen onderling bikkelhard zijn. Als ouder ben je misschien niet geneigd om je kids te confronteren met eventuele “gebreken”. Maar als kinderen op de leeftijd komen dat reputatie een rol gaat spelen, gaat er geheid gepest worden. Kinderen krijgen een uitgesproken karaktertje en er gaan vriendschappen en groepjes gevormd worden.

En hoe ernstig en onrechtvaardig dit ook moge zijn, bepaalde kinderen van 5 en 6 jaar (groep 2 en 3) houden zich op desbetreffende (jonge) leeftijd al bezig met pesterijen. En zelfs op die leeftijd wordt er al “gediscrimineerd” en geoordeeld c.q. veroordeeld, zowel op uiterlijk als inborst. Timide, onzekere kinderen zijn maar al te vaak de klos, en ook overgewicht vormt nog altijd een gemakkelijk doelwit.

Overgewicht bij kids: conclusie…

Naar alle waarschijnlijkheid is deze informatie extreem confronterend en zelfs kwetsend, maar het is hoe dan ook goed om realistisch en eerlijk te zijn naar jezelf en je kind: wordt je kind nu niet geconfronteerd door jou (in een beschermde en relatief beheersbare omgeving), dan gebeurt het later in een situatie die naar alle waarschijnlijkheid nog vele malen ingrijpender en traumatiserender is.

En belangrijker nog: nú kun je nog professionele hulp inschakelen als je niet weet hoe je dit vraagstuk eigenhandig kan oplossen. Bespreek dit bijvoorbeeld met je huisarts, Maatschappelijk Werk, een diëtist, een voedingsdeskundige of een psycholoog.

Eerlijkheid duurt het langst…

Uit eerder genoemd onderzoek blijkt overigens dat ouders zelf ook gaan geloven dat hun kind niet te dik is en dat maakt het gevaarlijk. (bron) Ouders verliezen hun objectiviteit. Met hun baby, die hoe dan ook de mooiste van de hele wereld is en blijft, kan natuurlijk weinig fout gaan.

De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij de ouders. Het goede voorbeeld geven is overigens een cruciale eerste stap, want wat voor signaal geef je aan je kinderen als je constant met diëten bezig bent en jouw lichaamsgewicht het belangrijkste onderwerp van gesprek is? Hierbij tot slot nog enkele aanknopingspunten wat betreft overgewicht bij kids:

Hoe schat jij het lichaamsgewicht in van jouw kind: objectief of toch een tikkeltje vooringenomen? Laat hieronder een reactie achter…

Ouders: Hoe moet je omgaan met overgewicht van jouw tiener?

Hoe je moet omgaan met het gewicht van jouw puberende zoon of dochter, is een vraag die veel ouders zich stellen. Moet je er nu wel of niet iets van zeggen? En erken je überhaupt dat je kind overgewicht heeft? De meeste ouders zetten hun kind bij overgewicht op een dieet, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de universiteit van Minnesota. Dat is volgens het onderzoek ook precies de verkeerde methode…

Gemiddeld waren de tieners die op een dieet moesten van hun ouders na vijf jaar dikker dan de tieners met overgewicht die niet op een dieet waren gegaan. Je kinderen aanmoedigen om op dieet te gaan heeft dus een averechts effect. Maar wat moet je dan wél doen, zul jij je afvragen… Eigenlijk is het antwoord heel simpel: –jawel– het goede voorbeeld geven. Verder zijn er nog een aantal meer praktisch gerichte punten waar je op kunt letten:

 • Praat minder over diëten, maar eet gezonder. Vervangen in plaats van verbieden.
 • Eet vaker aan tafel met de hele familie en minder voor de televisie
 • Doe vaker met z’n allen fysieke activiteiten, plan familie-uitjes.
 • Focus je minder op de dingen die niet goed gaan, en meer op wat je kind wel goed doet.

Heb jij ooit in deze situatie gezeten? Laat hieronder dan weten hoe jij hiermee om bent gegaan, en of het gewerkt heeft.

De freshman fifteen: 7 kilo gewichtstoename tijdens eerste studiejaar…

De ‘freshman fifteen’ of ‘freshman 15’ is een term die in de VS en Canada wordt gebruikt om de toename in gewicht te beschrijven van studenten tijdens hun eerste jaar hoger onderwijs (college of university). De term verwijst naar de vaak beschreven –maar tot nu toe ongestaafde– claim dat eerstejaarsstudenten doorgaans 15 Amerikaanse ponden (7 kilogram) aankomen tijdens hun eerste studiejaar.

Belabberd kantinevoedsel

De veronderstelde oorzaken van deze gewichtstoename zijn verhoogd alcoholgebruik en vetrijke en koolhydraatrijke cafetariamaaltijden en junkfoodachtige maaltijden van hogeschool- en universiteitskantines. Veel van dit soort kantines hebben zoveel-je-kan-eten (all you can eat) arrangementen en overmatige dessertopties. Ook gebrek aan slaap zou overmatig eten en gewichtstoename kunnen veroorzaken omdat dit het niveau van het peptidehormoon leptine verlaagt. Diëtisten onder het personeel van hogescholen en universiteiten in de VS hangen posters op die erop aandringen gezond te eten en houden gastcolleges over voedingsstoffen en tips over hoe je overgewicht tegengaat.

Research

Volgens deskundigen zijn er daarnaast ook veel beginnende studenten die maaltijden overslaan en in toenemende mate stress ervaren. Ook dit kan op zijn beurt weer resulteren in gewichtstoename. Professor Alison Duncan en Janis Randall Simpson van de Universiteit van Guelph onderzochten de “freshman fifteen”. Uit een studie onder eerstejaars vrouwelijke studenten bleek een gemiddelde gewichtstoename tijdens het eerste jaar van 5 Amerikaanse ponden (plusminus 2.25 kg). Onlangs werd er een studie onder eerstejaars mannelijke studenten gehouden welke uitwees dat zij er gemiddeld 6.6 (3kg) Amerikaanse ponden bij kweekten.

De Nederlandse student

Hoewel dit onderzoek afbreuk doet aan de term, zijn er zowel in de VS als in Europa talloze studenten die tijdens dit eerste jaar de 7kg aan gewichtstoename halen of dit zelfs ver overstijgen. Ook in Nederland is er een gemiddelde toename in gewicht tijdens het eerste collegejaar, maar het grootste verschil is dat er onder Nederlandse studenten nog steeds veel fitnessabonnementen worden afgesloten. En alhoewel er niet bekend is hoe goed hier gebruik van wordt gemaakt, lijkt het erop dat dit gegeven wel degelijk van invloed is ten opzichte van de Amerikaanse cijfers.

Dikke ouders zetten jonge kinderen steeds vaker op dieet

Volwassenen met overgewicht staan niet altijd garant voor dikke kinderen. Soms is zelfs het tegenovergestelde waar… Ouders die hun leven lang te kampen hebben met overgewicht, projecteren hun eigen gewichtsproblemen steeds vaker op hun kinderen. Ze zetten hun kids al van jongs af aan op een streng dieet terwijl ze zichzelf blijven volproppen met ongezonde troep. Dit vreemde, maar desalniettemin realistische principe neemt soms bizarre en gevaarlijke vormen aan…

Kinderen op streng dieet!?

Zo is het Britse meisje Corleigh Gilardoni al sinds haar tweede op een zeer streng dieet. Haar moeder Aly heeft al haar hele leven lang te kampen met overgewicht en wilde koste wat kost voorkomen dat haar dochter na verloop van tijd op haar zou gaan lijken. Het bijna 7-jarige meisje volgt inmiddels 5 jaar een dieet dat slechts 700 kilocalorieën per dag levert. Hierdoor heeft ze al op piepjonge leeftijd te kampen met ondergewicht, anorexia-verschijnselen en andere gezondheidsproblemen.

Moeder Aly Gilardoni weegt zelf 107 kilo, maar wil absoluut geen dik kind. Ze vertelt de Britse pers: “Haar uiterlijk is een obsessie voor mij geworden. Ik wil dat ze mooi en populair is, en dat gaat niet lukken als ze dik is.” Moeder stopt zichzelf dagelijks vol met koekjes, chips, taart en pizza, terwijl de 6-jarige Corleigh de dag dient door te komen met:

 • Een schaaltje ontbijtgranen
 • Een salade
 • Een half broodje
 • Eén aardappel

Eén keer in de week wordt ze getrakteerd op een handje yoghurtrozijnen (doe eens gek!). Geen wonder dat Aly al sinds lange tijd overhoop ligt met gezondheidsinstanties en justitie.

Nogmaals: het goede voorbeeld geven!

Kinderen kopiëren en imiteren hun ouders. Het is daarom enorm belangrijk om zelf goede eetgewoontes te hanteren. Mocht je –om welke reden dan ook– niet in staat zijn om het goede voorbeeld te geven, dwing je kinderen dan in elk geval niet tot slecht eetgedrag. Kinderen zijn in de groei, en hebben dus flinke hoeveelheden energie en voedingsstoffen nodig. Het is dus belangrijk dat kinderen voldoende, gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eten. Het is niet goed als een kind te veel eet, maar het is ook zeker niet goed als een kind te weinig eet. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden calorieën voor kinderen zijn als volgt:

 • Meisjes(4 tot 8 jaar): 1.400 kcal.
 • Jongens (4 tot 8 jaar): 1.200 kcal.
 • Meisjes (9 tot 13 jaar): 2.100 kcal.
 • Jongens (9 tot 13 jaar): 2.200kcal.

Huidige aanpak tegen overgewicht onder jonge kinderen: eng of noodzakelijk?

Obesitas bij kinderen neemt wereldwijd epidemische vormen aan en kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd last van overgewicht. Dit is algemene knowhow en zal dus voor weinigen als een verrassing komen. De manier waarop dit probleem wordt aangepakt is echter bijna net zo zorgwekkend als het probleem zelf.

Preventie versus herstel

Het probleem van overgewicht onder jonge kinderen wordt niet grondig en bij de wortel aangepakt. Er worden voornamelijk overbodige en dure “redmiddelen” voor geboden. En hoewel men heel goed weet dat preventie het juiste plan van aanpak is, zijn er toch talloze bedrijven die proberen te profiteren van jonge kinderen met overgewicht door twijfelachtige achteraf-oplossingen op de markt te brengen. En dat resulteert soms in enge praktijken…

De foutieve oplossing: ‘behandeling’ van overgewicht

Overgewicht is big business. Het te dikke kind is helemaal hip en iedereen bemoeit zich ermee. De diëtisten en kinderartsen gingen voorop en nu zijn het ook de voedselproducenten, de media en de fabrikanten van fitnessapparatuur en andere randapparatuur die met het te dikke kind aan de haal gaan.

Vetweegschalen & fitnessapparatuur

Fabrikanten kwamen onlangs op de proppen met een vetweegschaal die nauwkeurig het vetpercentage meet van kinderen vanaf 7 jaar. Waar bemoeien ze zich mee vraag ik me af; wat moeten we met zo’n ding? En dan heb je ook nog fitnessapparatuur voor kinderen. Dit zijn fitnessapparaten die zijn afgestemd op (extreem) jonge kinderen en algauw honderden euro’s kosten. Op www.gymkids.nl vind je loopbanden voor kinderen vanaf 3 jaar!? Dit kan naar mijn mening niet gezond zijn.

Aanzetten tot beweging zonder dieet aan te passen

Elk zichzelf respecterende onderneming die handelt in ongezond voedsel, is bezig met een project om kinderen aan te zetten tot lichaamsbeweging. Dergelijke bedrijven geven vervolgens een persbericht uit, waarin hun uitzonderlijke maatschappelijke betrokkenheid blijkt. Zulke bedrijven geven geld uit om kinderen meer te laten bewegen, want dik worden komt natuurlijk door weinig bewegen en niet door teveel en ongezond eten. Zo wordt de aandacht netjes afgeleid van de troep die ze aanprijzen. En hoe meer kinderen bewegen, hoe meer van dit soort troep ze kunnen eten.

De goede oplossing: effectieve preventie + interventie

Veel volwassenen weten uit ervaring hoe moeilijk het is om van overgewicht af te komen. Dan moet je eens indenken hoe dat moet zijn voor kinderen. Uit talloze studies is al gebleken dat voornamelijk preventiestrategieën wél werken in de strijd tegen overgewicht. Preventie dient overigens niet te worden gericht op de risicogroep, maar op de gehele bevolking. Effectieve preventie en interventie dient een combinatie van factoren aan te pakken; met name gedrag, dieet, fysieke activiteit en de ouders van het kind zijn belangrijke aandachtspunten.

Anti(-)reclame voor slechte voeding

De Hartstichting en de Consumentenbond zijn al geruime tijd bezig om ervoor te zorgen dat het wettelijk verboden wordt om kinderen te bestoken met reclame-uitingen voor ongezond voedsel. Kinderen worden onnodig in de verleiding gebracht, en zijn op jonge leeftijd nog niet in staat om dit soort manipulatie te doorzien. Slechts enkele van dit soort organisaties onderkennen dat reclame voor kinderen werkt en laf is, maar krijgen nauwelijks een poot aan de grond.

Aanpak Europees Parlement

Het Europees Parlement gaat overgewicht bij kinderen bestrijden. Het Parlement wil dat er gezondere voeding verkocht wordt op scholen en dat automaten vers fruit en groenten bieden in plaats van ongezonde snacks. Ook willen ze reclamecampagnes beperken voor voedsel dat ongezond is voor kinderen. Het Europarlement roept ook alle EU-landen op de BTW op groenten en fruit te verlagen. Ik ben niet erg onder de indruk van de inspanningen van onze overheid en vind het laf dat ze de verantwoordelijkheid overlaten aan de vrije markt en niet zelf in handen nemen.

Al met al is aankomen is veel en veel makkelijker dan afvallen. Dit maakt dat voorkomen veel en veel beter is dan genezen. Preventie start met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, ook voor kinderen. Geen malle weegschalen of peperdure fitnessapparatuur, maar gewoon gezond eten en regelmatig bewegen, snoep en chips alleen in het weekend en patat als uitzondering en niet als dagelijkse kost.

Niet doorslaan

De New York Times publiceerde een artikel  over fitnessapparaten voor kinderen. Aan bod komen onder andere miniloopbanden, minihometrainers en minicross-trainers. “Door de toenemende zorgen van de maatschappij over te dikke kinderen, zijn er fabrikanten die fitnessapparatuur maken voor kinderen in vrolijke kleurtjes en eruitzien als speelgoed, om er zodoende voor te zorgen dat ze meer lichaamsbeweging krijgen.” – New York Times… Egghead Kids maakt bijvoorbeeld de “Glide-a-Stride” (een miniatuurvariant van de crosstrainer), welke wordt verkocht met de slogan “Pretend play ‘just like mom and dad’ fun!”. Fisher Price maakt de Smart-Cycle: een hometrainer met een ingebouwd computerspelletje. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te vinden van minifitnessapparaten.

Ik krijg een beetje een dubbel gevoel bij dit soort speelgoed. Je ouders naspelen is al zo oud als de wereld (al weet ik niet of archeologische vondsten deze claim hebben bevestigd), maar dit gaat wel heel ver. Volgens mij werkt touwtjespringen ook nog steeds goed. Of koop gewoon een voetbal, hockeystick, frisbee, volleybal of wat dan ook… De meeste van dat soort speelgoed heeft tenminste ook een sociale functie: kinderen spelen bijvoorbeeld zelden in hun eentje met een bal. Ik zou mijn kinderen daarom niet snel een kleurrijke hometrainer cadeau doen. Een fiets met zijwieltjes zorgt er tenminste voor dat ze ook nog iets van de wereld zien.

Gratis fruit op basisscholen in Europese Unie!

Als het aan de Europese Commissie (EC) ligt, dan wordt er aan de leerlingen van alle Europese basisscholen elke dag een gratis stuk fruit weggegeven. Voor dit schoolfruit-project is door de EC 90 miljoen euro vrijgemaakt.

Aanmoediging tot deelname

Lidstaten van de Europese Unie (EU) worden niet verplicht om aan het project deel te nemen. Doordat het EC aanbiedt om in te staan voor de helft van de kosten, wordt deelname echter wel sterk aangemoedigd. In Nederland bestaan al basisscholen die fruit uitdelen, maar in de meeste gevallen is dit niet gratis.

Voordelen van fruit op school

De voordelen van gratis fruit op school zijn treffend. Een kind dat het eten van fruit thuis afwijst, kan bij het zien van fruitetende klasgenootjes over de drempel worden getrokken. Ook zullen kinderen fruit als vanzelfsprekend gaan zien in de dagelijkse routine. Schoolfruit is dus een prima onderdeel van een gezonde voeding.

Te weinig fruit

Het gros van de Nederlandse kinderen eet te weinig fruit. Het wordt aangeraden om 2 stuks fruit per dag te nuttigen, maar de meeste kinderen in Nederland komen hier niet aan. Ofwel het is niet aangeleerd, ofwel het wordt simpelweg vergeten, ofwel kinderen lusten het niet. De laatste twee kunnen makkelijk worden verholpen. Door structuur in te brengen vergeet je minder snel fruit te eten. En smaken moet je domweg leren waarderen dus laat kinderen regelmatig iets nieuws proberen maar na een tijdje ook weer iets proberen wat ze in eerste instantie niet lustten.

Fruit is een geweldig voedingsmiddel

Fruit bevat weinig calorieën en veel voedingsvezels wat resulteert in weinig vetopslag en een voldaan gevoel. Schoolfruit helpt dus tegen kinderobesitas en bevordert een gezonde levensstijl. Kortom, fruit is een geweldig voedingsmiddel waar we lang niet altijd het optimale uithalen.

SchoolGruiten: hoe je kinderen groenten + fruit laat eten…

Het moge duidelijk zijn dat groenten en fruit een belangrijk onderdeel vormen van een gezond dieet. Groenten en fruit bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren. Wat tevens vaststaat is dat vooral kinderen niet altijd even dol zijn op groenten en fruit. Uit eigen beweging grijpen kinderen nu eenmaal liever naar een zak chips dan naar een appel. Het initiatief SchoolGruiten is een effectieve methode gebleken om kinderen te laten wennen aan een regelmatige inname van groenten en fruit.

Groenten & fruit op scholen

De vuistregel luidt 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Veruit het merendeel van de Nederlanders komt hier echter bij lange na niet aan. SchoolGruiten is een initiatief voor de verstrekking van groenten en fruit op basisscholen. Dit initiatief zorgt ervoor dat kinderen worden gestimuleerd om voldoende groenten en fruit te eten. Wanneer kinderen al op jonge leeftijd gewend raken aan het eten van groenten en fruit, vergroot dat namelijk de kans dat ze ook op latere leeftijd aan hun dagelijkse groenten- en fruitbehoefte komen. En juist daarom is SchoolGruiten zo belangrijk.

Mogelijkheden

Alle basisscholen kunnen deelnemen aan SchoolGruiten. Sinds de aftrap in 2003 doen er echter nog maar 500 basisscholen mee aan dit initiatief. Scholen en leveranciers van groenten en fruit kunnen zich via de zogenaamde “GIS applicatie” online aanmelden. Scholen kunnen kiezen uit 3 modellen voor SchoolGruiten. Via het online systeem kunnen basisscholen de gegevens van de deelnemende kinderen bijhouden. Ook kunnen scholen hiermee in contact komen met potentiële “gruitleveranciers”. Deze kunnen zich alleen aanmelden als zij voldoen aan de voorwaarden van SchoolGruiten.

Resultaten

SchoolGruiten werkt! Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat kinderen die meedoen na 2 jaar meer groenten en fruit eten dan daarvoor. En dat heeft natuurlijk een positief effect op hun gezondheid. SchoolGruiten stimuleert basisschoolleerlingen om meer groenten en fruit te eten door minstens twee keer per week samen met de juf of meester te “gruiten” – een portie groenten of fruit te eten. Leerkrachten besteden bovendien op leuke wijze aandacht aan het belang van gezonde voeding met het SchoolGruiten lespakket.

Kids, groenten & fruit: conclusie…

Nederlanders eten te ongezond. Om dat te veranderen is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd gezonde voedingsgewoonten bij te brengen. Het grote voordeel van SchoolGruiten is dus dat er positief wordt bijgedragen aan een goede gezondheid van kinderen. En bovendien werkt het mee aan het voorkomen van chronische ziekten en overgewicht op latere leeftijd.

Convenant Gezond Gewicht: wapen tegen overgewicht onder Nederlandse jeugd

Convenant Gezond Gewicht

Laatst was nog te lezen dat het overheidsproject ‘Convenant Overgewicht’, hetgeen 5 jaar heeft gelopen, niet heeft geleid tot een afname van overgewicht en obesitas. Sterker nog: het aantal mensen met overgewicht nam juist toe.

Het project werd afgedaan als mislukking, maar voorzitter Paul Rosenmöller heeft inmiddels alweer een nieuw project op touw gezet, namelijk ‘Convenant Gezond Gewicht’. De naam impliceert een positievere insteek dan voorheen, maar de lat wordt wel érg hoog gelegd: “Nederlandse jongeren dienen over 5 jaar namelijk de gezondste van Europa te zijn”. Hoe willen ze dat gaan aanpakken?

Jongeren & overgewicht

Het Convenant Gezond Gewicht betreft een samenwerkingsverband tussen tientallen organisaties die zich de afgelopen 5 jaar hebben ingezet om overgewicht onder Nederlandse jongeren te bestrijden. Hoewel het eerste convenant géén succes genoemd mag worden, beweert Paul Rosenmöller wel een stuk wijzer te zijn geworden.

Het overgewicht onder Nederlandse volwassenen is namelijk nagenoeg gestabiliseerd: ongeveer 52 procent van de mannen en ongeveer 41 procent van de vrouwen heeft overgewicht. Onder de Nederlandse jeugd neemt overgewicht echter nog steeds toe. Bij jongeren is overgewicht nóg kwalijker, aldus Rosenmöller, omdat het de kans vergroot dat ze onnodig vroeg sterven. (bron + bron)

Convenant Overgewicht versus Convenant Gezond Gewicht

Na Convenant Overgewicht is er een nieuwe insteek gevonden. Dit keer moeten vooral de Nederlandse gemeenten de klus zien te klaren. Paul Rosenmöller stelt namelijk dat gemeenten véél meer zouden moeten doen om hun jongeren beweeglijk en gezond te houden. Hij gaat er vooralsnog van uit dat de politieke partijen dit onderwerp bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de politieke agenda hebben staan. Waarom gemeenten wél in staat zouden moeten zijn om overgewicht onder jongeren aan te pakken, blijft echter de vraag…

Conclusie

Gemeenten zouden moeten samenwerken met onder meer ouders, consultatiebureaus, scholen en verenigingen. Zodoende kan ervoor worden gezorgd dat kinderen al op jonge leeftijd een gezondere leefstijl ontwikkelen. Kinderen en jongeren dienen gezond te eten; niet alleen thuis, maar ook in schoolkantines. Sport zou bovendien dagelijks op het lesprogramma moeten staan. Tot slot dienen gemeenten meer sportvelden en speelvelden aan te leggen.

Denk jij dat het Convenant Gezond Gewicht oftewel ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG) de oplossing zal zijn voor overgewicht onder Nederlandse jongeren? Of stevent ook dit convenant af op een mislukking? Laat hieronder je reactie achter…

‘Eet je bord leeg’?! Stop met geforceerd voeden van kinderen!

Niemand zal tegenspreken dat er steeds meer kinderen zijn die veel te dik zijn. Eerder werd al bekend dat het opgroeien met ‘eet je bord leeg’ mogelijk een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn van overgewicht bij kinderen. Je leert zo immers om op jonge leeftijd méér te eten dan je eigenlijk wilt.

Steeds meer ouders kiezen er daarom voor om hun kind niet zo op te voeden. In deze tijden waarin voedsel in zo’n overvloed aanwezig is, wil je geen prehistorische regels als ‘eet je bord leeg’ aanleren bij je kinderen. Je kunt er tegenwoordig 100% zeker van zijn dat kinderen niet zullen verhongeren, dus je hoeft echt geen vetlaagje bij je kinderen aan te leggen voor moeilijke tijden. Die komen namelijk niet (althans niet qua basis levensbehoeften).

Zo zorg je er voor dat je kind niet geforceerd wordt gevoed

Helaas zijn niet alle medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, meesters, juffen, overblijfmoeders en alle andere mede-opvoeders van jouw kinderen het hier mee eens en hanteren de ‘eet je bord leeg’ nog veelvuldig. Op Psychology Today staat een simpele maar erg effectieve methode van Pamela Cytrynbaum om te voorkomen dat jouw kind geforceerd wordt om meer te eten dan hij of zij wil. Haar dochtertje Leah kwam in het verleden thuis met het verhaal dat ze per se haar hele broodtrommel leeg moest eten. Om dit te voorkomen doet ze nu een briefje in haar broodtrommel wanneer ze naar een nieuwe plek, groep of klas gaat. Haar (eerste) briefje zag er ongeveer zo uit:

Beste (juf / meester / leidster etc.), Dank je wel dat je zo goed voor Leah zorgt. Dit is haar lunch / tussendoortje. De regel in ons huishouden is dat Leah zelf bepaalt hoeveel ze wil eten. Ze vertelde laatst dat ze haar hele trommel leeg moest eten. Wij voelen ons niet comfortabel bij deze regel. In navolging van recent onderzoek denken wij dat het belangrijk is dat Leah luistert naar haar lichaam om te bepalen of ze genoeg gegeten heeft. Wij vinden het niet goed als je haar onder druk zet om haar meer te laten eten dan ze eigenlijk wil. Wij vinden het prima als ze thuiskomt met een broodtrommel waar nog eten in zit. Bedankt dat je helpt om Leah gezond en blij te houden! De moeder van Leah

Ik denk dat het erg belangrijk is om kinderen al op jonge leeftijd te leren wat een vol gevoel is. Door de ‘eet je bord leeg’ mentaliteit leer je om jezelf vol te proppen, ook al wil je dat eigenlijk niet. Pas daarom een beetje op met ‘nog één hapje’.

Leren om normaal te eten: jong geleerd is oud gedaan

Kinderen kunnen veel eerder dan je zou denken zelf beslissen hoeveel ze willen eten, dat zit namelijk van nature in ons systeem ingebakken. Als je altijd je bord leeg moet eten dan rommel je met het natuurlijke systeem, en jong geleerd is oud gedaan. Niet alleen het ‘eet je bord leeg’ idee kan dramatische gevolgen hebben op latere leeftijd, in het algemeen is het gebruik van eten bij straffen en belonen funest voor de relatie met eten bij een kind (en uiteindelijk ook op latere leeftijd). Je zegt bijvoorbeeld met het geven van snoepjes als troost als je kind gevallen is eigenlijk: bij pijn krijg je een snoepje waardoor alles even beter voelt.

Eten is de brandstof van je lichaam en natuurlijk een belangrijk middel voor sociale verbondenheid. Voedsel is geen middel om kinderen mee om te kopen, te troosten, blij te maken of wat dan ook. Het kan nog zo makkelijk zijn om eten te gebruiken, beloven dat ze nog een keer Ice Age mogen kijken of nog even buiten mogen spelen is tenslotte ook makkelijk.

Ben jij iemand die opgegroeid is met het principe ‘eet je bord leeg’? En denk je dat dit nu voor problemen zorgt in je volwassen leven? En gericht aan ouders: kun jij je hierin vinden of voed jij je kind al zo op?

Kinderobesitas: tot slot…

Je hebt het gewicht van je kinderen dus voor een groot gedeelte zelf in de hand door het goede voorbeeld te geven. Als je motivatie nodig hebt om zelf gezond te eten, denk dan ook aan je kinderen, want zij zullen je nadoen. Ook met beweging en sport werkt het precies hetzelfde. Kinderen hoeven meestal niet op een dieet om te kunnen afvallen, ze hebben alleen maar een gezondere levensstijl nodig en dan haalt de groei in lengte het gewicht vanzelf in.

Hoe sta jij tegenover overgewicht bij kinderen oftewel kinderobesitas? En hoe gaan jij en je kids om met eten & bewegen? Ben jij een met overgewicht kampende vader of moeder met lichtgewicht kids? Of ben je een mager kind met volumineuze ouders? Laat hieronder weten hoe je omgaat met dit verschil in gewicht en (te volgen) dieet, bewegingspatroon en leefstijl! Deel hieronder ook jouw opvattingen, bevindingen, adviezen en motivaties t.a.v. afvallen voor kids!

343 Reacties

 1. IkHebBrawlStarsDusIkBenCool! Reageer

  Eigenlijk is het leuker om te gamen dus boeiend. #TeamGamerzzzz!!

 2. ik ben 13 bijna 14 en heb (denk ik) overgewicht… ik was 66 kg maar heb er in de zomervakantie verandering aan gemaakt! ik ben nu momenteel 58,5 (denk ik) want mijn weegschaal doet een beetje raar… ik ben echt helemaal niet onzeker over mijn buik maar aan mijn bovenbenen… ik heb vriendinnen die maar 40kg wegen… ik eet niet super veel (doe ik sowieso al niet) ik hou niet van snoep en al die ongezonde snacks ik eet altijd gezond.. ik moet toegeven dat ik alleen maar in de zomervakantie echt heb gesport elke dag sportschool,…. maar ja nu ga ik me inschrijven voor volleybal.. hebben jullie wat tips voor mijn bovenbenen?

 3. Hallo, ik ben 17 juni 11 geworden en ik weeg 62 kilo! Ik probeer nu een beetje af te vallen en zo maar het werkt niet zo goed. Wil iemand zeggen wat ik moet doen?! x

 4. Ik ben 17 en weeg 120 kilo, zelf ben ik 1,73 en weet dat ik zware obesitas heb.. Maar ik heb alles al geprobeerd om af te vallen en ben radeloos.. Heeft iemand tips voor een goed dieet?

  • Een dieet zal niet helpen als ik je verhaal lees denk ik dat je echt je levensstijl moet veranderen qua voeding en beweging ik zelf heb ook overgewicht en ben m’n voeding gaan aanpassen en meer gaan bewegen. Ook heb ik een app gedownload waarbij ik calorieën tel dat werkt echt, my fitness pal heet het mocht je het willen proberen. Ik zou je echt willen adviseren om hoe moeilijk het ook is je voedingspatroon te verbeteren en meer te bewegen en dat het liefst onder goede begeleiding. Ik wens je veel succes en als je het echt wilt gaat het je ook lukken. Vermijd alle te dingen te veel en te weinig is niet goed en begin met veel water drinken ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag succes en hoop dat ik je misschien een stukje op weg heb kunnen helpen.

 5. Hoi ik ben net een week 12 ongeveer 163cm lang en weeg 43 kilo is dit te zwaar of niet (mijn taille is 67 cm)

  • Qua BMI (16.2) ben je absoluut niet te zwaar, maar je lichaamssamenstelling (qua vetpercentage, spiermassa en vetverdeling) zegt meer over je lichamelijke gezondheid en gesteldheid dan de kilo’s die je weegt.

  • Ben 11 en weeg 39/40 en ik weet niet hoe ik nou moet afvallen wat moet ik nou proberen? ik heb nog niet een buikje maar dat gaat wel komen wat nu?

  • Nee ik weeg ongeveer hetzelde en ik ben ook 12 wees maar niet bang mijn vriendinnen wegen ook zelfs 55

 6. Ik ben een meisje van 13.8 jaar 175 cm lang 49 kilo en mijn taille is 68 ik vind mezelf te dik. Kan iemand mij zeggen of ik een goed gewicht heb?

 7. ik ben 11 jaar en weeg 49 kilo en ben 1.41 lang. ik en te dik. ik wil het liefst 12 kilo kwijt iemand tips?

 8. Hey ik ben Nynke ben 14 jaar en m’n lengte is 1,60 en ik weeg 62,1. In het dagelijks leven doe ik 2 keer boksen maar… Ik vind mezelf echt dik, heb ik overwicht voor 14 jarige? Help! :(

  • Je leeftijd zegt weinig over je ideale lichaamsgewicht en is al helemaal geen bepalende factor voor het vaststellen van overgewicht. Hoe lang Kyra’s moeder is, is wat dat betreft beduidend relevanter dan haar leeftijd. Misschien heeft Kyra wel een extreem klein moedertje. ;) Als je al geruime tijd twee keer per week kickbokst, kan het bijvoorbeeld best zo zijn dat je behoorlijk gespierd bent. Dit zou je ietwat verhoogde BMI (van 24.2) kunnen verklaren, zonder dat je feitelijk te zwaar of te dik bent. Als je meer zekerheid wilt over de gesteldheid van je lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling zou je eens een hydrostatische onderwaterweging moeten laten uitvoeren.

  • Hey Nynke, ik ben ook 14 jaar en ben 1,64m. Maar ik vind mezelf ook dik. Ik zou graag 10 kilo willen afvallen. Als je wilt kunnen we samen afvallen, dan gaat het wat makkelijker.

 9. anastasia hulpje Reageer

  Dit is een heel goede tip! Ik denk dat je na 6 uur eet een banaan of vlees of nog iets… maar dat mag niet! Na 6 uur eet gewoon groenten is gezonds geen banaan en of meloen vlees! Eet fruit en salades met uien tomaten augurken komkommers. En bananen eet 1 of 2 keer per jaar! Eet ook veel fruit en drink eerst water voor dat je gaat eten zegt men vader… Bij men vader werkt het want hij was beetje dik en nu 5 kg minder! Dus ik probeer niet te vergeten om eerst water te drinken en dan eten… xxx groetjes van Anastasia

 10. Ik ben 10 jaar en ik weeg 44-45 kg :( En ik ben verliefd op een jongen die wel dun is. :'( Sporten helpt niet voor mij… Weet iemand ene kleine tipje? Ik wil niet al men leven dik zijn als een tomaat…

  • Nee ik ben niet dik en maak je geen zorge

   Je bent niet dik ik ben 47 kg en ook 10e de dokter zei dat tv het goed is als je 60 kg weegt is het best wel veel voor 10 Jr

 11. Hallo, Ik ben Jinte. ik ben 173 cm (dus best wel groot) en 87 kilo (veel te dik). Ik probeer af te vallen of ja een ander postuur te krijgen, maar het lukt me niet. Ik drink elke dag smoothies en hockey 3x per week. Mijn ouders hebben ook overgewicht en ik voel me zo te dik. Ik word er soms ook onzeker van. Kan iemand mij helpen alsjeblieft?

  • Je hoeft niet bang te zijn… Veel sporten… Misschien is het een dom tip maar ik ben 10 jaar. ;)

  • Hee! Ik heet Kelsey, ik weeg 92 kg & ik wil gaan afvallen in 2016.. Ik zoek een ‘app maatje’ of zo, zin om mee te doen? ;) Voeg me toe op instagram! @healtyandhappyaf

  • Je taille is dat gedeelte van je buik (tussen ribbenkast en heupen) dat bij het overgrote merendeel van alle mensen het smalste deel van de romp vormt. Normaliter meet je je taillelijn: de horizontale lijn waar je taille het smalst is.

 12. Hi, Ik Ben Melanie. Ik Ben Nogal onzeker over mezelf, ik heb een dikke buik en zo. Ik Ben 11 jaar, ik ben 140 cm lang en ik weeg 42 kilo. Ik wil graag 10 kilo afvallen maar hoe?

 13. Hoi, Ik ben 11 jaar en zit op voetbal. Ik ben 1.62 en weeg 55 kilo. Hoe moet ik nu afvallen, want met het voetbal lukt het eigenlijk ook niet? Ik wil graag lichter worden, maar ook dat je het aan je buik ziet, hoe?

  • Meer cardio doen. Bij voetbal trek je relatief korte, intensive sprints, maar om echt af te vallen is het beter om minder intensief langere afstanden te bewegen. Bij cardio c.q. duursport is tijdsduur dan ook belangrijker dan intensiteit. Bovendien moet je je hartslagfrequentie relatief laag houden. Ga bijvoorbeeld crosstrainen of joggen…

 14. Ik ben 12 jaar, 153 cm en weeg 39,1 kilo. Hoe kan ik afvallen? Zelf weet ik het niet meer… Help me!

  • Je bent 2 jaar ouder dan mij dus het is een kleine verschil… Weet jij echt niks???

  • Meikepeike

   je hebt een goed gewicht als je nu gaat afvallen krijg je ondergewicht

 15. Hoi, Ik ben Ilse, ik ben 14 jaar, ik ben 1.60 lang en weeg 60 kilo en ik eet gezond. Wat moet ik doen?

 16. Heey, Ik ben Caitlin, ik word in januari 14 en ik ben 1,70. Ik weeg iets in de 70, ik heb vaak gezegd dat ik ging vermageren tegen mijn mama, maar het lukt mij echt niet. Ik heb alles geprobeerd, maar dat komt ook wel door mijn zus. Ik sliep bij mijn zus en zij heeft altijd mega veel snoep op haar kamer en in haar auto liggen enzovoort. En mijn papa is ook heel dik en die eet haast elke dag frietjes en ik moet meestal mee eten en dan zie ik iedereen snoep en koeken eten voor mijn neus. En op school moeten we lopen en ik loop maar heel traag. Ik kan nog niet eens 6 minuten lopen. Kunnen jullie mij wat tips geven alsjeblieft?

  • Beste Caitlin, Dit is best wel een lastige situatie. Misschien kun je je ouders vertellen dat je het heel naar vind dat er binnen het gezin zo ongezond wordt gegeten. Dat je graag op een gezonde manier wilt afvallen, maar dat dat heel lastig is omdat er zo veel snoep en koek in huis wordt gehaald en omdat er zo veel fastfood wordt gegeten. Wees eerlijk en toon je ware emoties en bezorgdheid; het gaat hier immers om jouw toekomst. Af en toe iets van de snackbar kan geen kwaad, maar elke dag friet eten, is funest voor je gezondheid en lijn. Misschien is het een idee om je ouders te vragen om meer groenten en fruit in huis te halen of desnoods om gezonde maaltijdsalades in huis te halen zodat je niet continu mee hoeft te eten van de ongezonde snacks? Wellicht kun je het er ook eens met anderen over hebben; je zus, je lera(a)r(es), je decaan, een oom of tante… Mocht je het moeilijk vinden om jouw verhaal bespreekbaar te maken met je ouders, dan is er misschien wel iemand in je omgeving die je kan helpen… Heel veel succes & sterkte! Groeten, Paul

 17. Ik ben 11 jaar en zit op voetbal, alleen het nadeel is, ik ben het dikste van het team en pas het tenue bijna niet meer. Heb een dikke vette buik! Ik ben 150 cm lang en ben boven de 45 kilo. Minder eten helpt niet. Ik wil wel zo’n 10 kilo afvallen, maar hoe? Help!

 18. Hoi ik ben.., Ik ben 11 jaar en 8 maanden oud, weeg 57 en ben 170 cm lang. Ik wil heel graag 45 kilo wegen! Hebben jullie tips…?

 19. Hoef je niet te weten... Reageer

  Nou, ik ben *** ik heb laatst een navelpiercing laten zetten en m’n ouders willen dat k dan wel dun blijf. Maar de laatste tijd word ik steeds dikker. Ik ben 1,63 en weeg 60/65 kilo. Wat moet ik doen om dunner te worden? HELP!

 20. Hallo, ‘k Ben 12 jaar, doe aan atletiek en ben redelijk goed in de lange afstand, ‘k weeg 47 kg en ben 1,56 meter lang. ‘k Ben eigenlijk niet echt te dik, maar wil wel toch 10 kg kwijt, dus zou u zo vriendelijk willen zijn om mij te helpen? Groetjes, Anke

  • Beste Anke, Afvallen is in de basis een kwestie van gezond, gevarieerd en gematigd eten + voldoende bewegen. Dit kan niemand voor je doen, alleen jijzelf. Wel kun je je verdiepen in de theorie achter gezonde voeding en lichaamsbeweging, dus kijk bijvoorbeeld eens rond op deze site. Succes! Groeten, Paul

  • menaamhoefjenietteweten

   Ik ben 10 ben 1,40 ongeveer en weeg 42 kilo. Help, ik wil 28 wegen!

  • Hoii, ik ben 14 jaar, 178 lang en ik weeg 85 kilo. Dit is echt veeeeeel te veel en ik wil graag 60 wegen… Misschien kunnen we samen gaan afvallen en elkaar steunen! X

  • Ik zou wat minder eten, minder frisdrank drinken en als je eet, moet je gezond eten. En meer gaan sporten, 2/3 uurtjes op een dag bewegen, dat zal wel helpen. :)

  • Probeer wat minder te eten. En als je eet, probeer het gezond. En drink water in plaats van frisdrank, limonade ice tea en zo. Eet ook fruit en beweeg wat meer dan dat je normaal deed.

 21. Ik voel me te dik, ik ben 13 jaar, 1.60 en weeg 59 of soms 60 kilo! Ik wil heeel graag maar 45/50 kilo wegen, iedereen van mijn klas is veel dunner dan mij en ik probeer ook al af te vallen maar het lukt maar niet. Heeft iemand alsjeblieft een tip!? XX

  • Ik ben 11 weeg 70 kilo help me ????iedereen lacht me uit ik wil 45 wegen

 22. Ik ben 13 en ik ben ongeveer 5 kilo afgevallen door groene tee met citroen te drinken. Citroen met gewoon water kan ook ;)

 23. heey ik ben parand en ben 1.46 en ik was 40 klilo en ben nu 23 en ben 10 ik was ook tien toen ik 40 woog maar we zijn aleemaal nog kinder we kunnen niet netals de vollwasene afvaaleen we moeten het op de kinder manier doen hier zijn de tips: het is molijk onm van aldat eten afteblijven maar je moet het leren je moet prober als je bobven de 40 bent dat ont bijt van frisdrank en snopejes afblijt 1 boterham bij ontbijt 2 bij middag en bij avond eten maar 1 bord . bij ont bijt eet je een broodje met pindakaas ofzo of muslie en je drinkt bij je ont bijt melk of thee bij middag e nbroodje met kaas ofzo e ndan tomaten en komkommer en dan water ofmellk en bij je avond eten om gronte enzo vragen tenminste altijd 1 bord met water en na het avond eten gaan lopen en prober niks te gaan eten na je avond eten als je het nietmeer aankund gewoon fruit wan allees wordt vet na het avond eten . en verder de heele dag door 1uurt tv halfuur computer e nveell buiten spellen en fietesen en lopen ik wens je veel plezier doei!

 24. Ik ben 12 jaar, ongeveer 1.55 en weeg 53 kilo. Ik val af en dit is wat ik momenteel doe in deze zomervakantie. Veel water drinken (ik drink alleen maar water. Gewoon goed mee eten omdat eten eten heel belangrijk is voor de groei. Als je juist minder eet, is de kans groter dat je later ook dik bent. Elke dag minimaal een half uur bewegen (voetbal, rennen enz.). Geen snoep; dat at ik sowieso al niet. En vraag aan je ouders of ze geen snoep in huis willen halen dus ook geen toetjes. Het is dus ontbijt, lunch, avondeten en misschien om 3 uur een cracker of zo, of een appel. En ook niet teveel eten, dat is ook belangrijk. Ik ga op vakantie naar Oostenrijk, dus dat word wandelen en lopen in de bergen. Ik hoop dat ik na de vakantie als ik naar de middelbare ga 45kg weeg.

 25. Hoi, Ik ben 10 jaar en weeg ongeveer 45 kilo. Ik vind het veel. Volgens sites ben ik net niet te dik en dat wil ik zo houden, maar ik zou ook graag dunner willen worden. Ik ben al wel bijna 11 over, een maand. O ja, en mijn grootte is 1.50 en soms weeg ik zelfs te veel (47 of 46) en iedereen in mijn klas is dunner, behalve 2 andere meisjes.

 26. Ik ben 12 en ik ben een meisje en ik weeg 47. ik wil 40 wegen omdat iedreen zo weegt ik be wel een beetje struis gebouwd maar ik kan niet kiezen. Ahjha ik ben 1.67 maar ik heb dikke benen maar een heeeeeeeeeeeeeel smalle buik écht waar ! dats zols die topmodel die nu zangares is ze noemt iggy azalea met work zo zie ik eruit !!!! maar KAN JE NIET HELPEN DEZE SITE IS TOCH VOOR TE HELPEN OF NIET HELP DE MENSEN !!!!!

 27. Hoi, Ik ben 10 jaar en weeg 45 kilo. Ik vind het veel te veel. Ik durf niet tegen mijn ouders te zeggen hoeveel ik weeg. Ik probeer steeds af te vallen, maar het lukt niet goed. Iemand nog tips? Doei

  • Hey ik ben ook 12 en ik weeg 47 dat is dik hé! Sommigen pesten mij, ze zeiden “kijk dat meisje als je op de weegschaal gaat staan, staat er ERROR’ Maar ik ben 5 kilo afgevallen en nu heb ik al 5 jongens die met me willen. Maar ik ga het niet aanvragen daar ben ik te jong voor.

  • een beetje erg

   Heei, ik ben 11 jaar, 1,49 m lang en 41 kg… Iedereen in mijn klas is echt super dun… HELP!?

 28. anoniem : wil afvallen Reageer

  ik ben 13 en weeg 70 kilo , kan ik iets doen om af te vallen ?
  als ik honger krijg pak ik iets maar kan iemand me helpen die me adviezen geeft ??? :s :o , het is best moeilijk om zelf af te vallen , en k ga vaak ook naar buiten om te bewegen

  • Ik Ben Raar

   Je moet als je honger hebt jezelf ervan af zetten en flink wat water drinken. In het begin is het misschien vies of raar! Maar na een tijdje wen je eraan!

  • ik was 11 toen ik 42 weegde dus, en nu ben ik 11 ik weeg 47 ben over 2 maanden 12

 29. Hoi, ik ben een meisje van 11 en ik ben in 2 dagen 500gram afgevallen en nu weeg ik 49 kilo ik ben te zwaar dus probeer in een maand 5 kilo af te vallen maar moet ik dat wel doen???? En oowja mijn vriendin was ook 2kilo afgevallen in 2 weken

 30. Hi iedereen, Ik ben 12 jaar en ik ben 159cm en weeg 45 kg. Ik wil graag wat afvallen, zonder pillen. Heeft iemand tips? Groetjes A.

 31. een dikke meisje Reageer

  hallo allemaal ik ben 12 jaar ben 1.58 meter lang en ben 59 kilo ik wil echt naar de 50 kilo ik probeer al 3 jaar af te vallen maar niks werkt. plees geef me wat tips Xxx een dikke meisje

  • Misschien moet je eens op internet je bmi bereken dan kan je alles bekijken over jezelf

 32. Hallo allemaal n Ik weeg 58 kilo en 1.60 lang en 12 jaar . Ik wil graag 6 kilo afvallen voor de zomer en een wasbordje . Heeft iemand misschien tips hoe dat snel gaat ? Alvast bedankt

  • Ga elke dag een halfuur fietsen lopen dansen. Of 10 buikspieroefeningen. zo ben ik in 2 maanden 4 kg afgevallen! En kijk is op een site wat hen mag eten op een dag Succes!

 33. Hallo allemaal. Ik ben 13 en 1.60 en weeg 58 kg ! Ik wil heel erg graag minimaal 54 kg wegen en een wasbordje . Ik heb met mijn moeder afgesproken dat ik een wasbordje krijg volgend jaar en dat heb ik nu nog niet … Heeft iemand tips hoe dat snel lukt .. Alvast bedankt

  • Tip 1: Gezond eten en 1 keer per week (bijvoorbeeld op zaterdag) mag je iets lekkers, want als je gezond blijft eten, vindt je lichaam dat normaal en word je niet dunner. Tip 2: Je kan op kickboksen gaan, dan ben je in een paar maanden dun en gespierd. Succes ermee!

 34. hallo allemaal, k hoop dat iemand mij kan helpen: ik ben 13 jaar en 1.62m en ik weeg iets van 50/53 kilo ik vind het veel te zwaar en mijn streefgewicht is 45 of minder, ook wil ik graag van mijn buikje en van mijn beenvet afkomen (eigenlijk wil ik dus latmager worden). ik wil het niet tegen mijn ouders zeggen en daarom moet het soort van “stiekem” kan iemand mij helpen??

 35. ik ben een meisje van 11 (bijna 12) en weeg 40 kilo ik wil niet zeggen dat dat veel is want dat is het niet… ik kijk alleen maar naar mijn spekrollen en probeer af te vallen door allerlei gezonde producten te eten. alleen daarvan ben ik al 2 jaar mee bezig maar het helpt niet ( ik doe veel aan sport) ik snap ik hoor niet bij mensen die veel dikker zijn dan mezelf, maar ik zit hier echt mee en het is een probleem geworden, en dat heeft iedereen op deze site toch ook XXX als iemand me kan helpen

 36. Ik ben 13 jaar ik weeg: 63,7 en ik ben 1.68 m Ik ben echt dik ik baal maar ik ben bezig met afvallen maar eigenlijk lukt het niet! Ik zit op basketbal en dat vind ik ook leuk maar het helpt niet. Weet iemand iets wat je kan doen in huis? Mijn broer eet zich helemaal klem en als hij dan weer iets haalt dan kan ik er ook niet vanaf blijven

 37. ik ben een 1 meter 53 en ik weeg 48 en ik weeg te veel maar ik weet juist niet hoe ik moet afvallen maar ik ben wel al 15 jaar

 38. ik ben 11jaar en weeg 52 veel mensen lachen me uit en ik wil normaal zijn kan iemand me helpen plzz ik ween elke avond in de armen van mijn mama heb al superveel geprobeerd in 1maand was ik 0.5kilo kwijt dat is niet normaal toch?

  • marokkaantje

   je moet gewoon goed ontbijten 1 tussendoortje goed in de avond eten en vooral veel bewegen minstens 1 uur het werkt echt

 39. Hoi! ik ben 12 jaar en ik weeg 58 ik vind mezelf superdikk mijn lengte 1.57 ik wil in 1 week 5 kilo afvallen help!

  • Hey!! WOW!! niet in 1 week je moet het in een maand doen zo is het niet goed voor je gezondheid kijk maar naar andere mensen die ik heb beantwoord je moet een schema maken en helft eten van eten dat je altijd at als je toch honger krijgt en je loopt naar de kast om wat te eten MOET JE JUIST NIKS ETEN hou vol of pak een kauwgom want dat lijkt net alsof je eet ga sporten dansen is het leukst misschien… ( vind ik) en wanneer je net wilt opgeven GA DOOR want wanneer je NET wilt opgeven VAL JE AF groeten : Dima

 40. ik ben 11 jaar en ik weeg 69.1 kilo ik ben 1.60 lang ik heb zwaar overgewicht ik wil graag afvallen maar het lut niet

  • Ik was ook te zwaar, maar nu niet meer.
   Als je wilt weten wat helpt: hardlopen.. Je hoeft alleen maar 30 minuten om de dag te hardlopen en niet jezelf proberen te vermageren want dat is slecht

  • heeyyyyyyyyyyyy!!! je moet gewoon een schema maken! ( snap je niet wat ik bedoel?? )* voorbeeld : * — als je van school terug komt ga je just dance spelen of op internet dance lesson doen :) * 1 uur lang * ( en weet je als je net wilt OPGEVEN MOET je juist DOORZETTEN want precies wanneer je doorzet VAL JE AF !!! — je kan een pauze nemen half liter water drinken (als je moet eten moet je altijd het helft eten van wat je eerst at) — buiten rennen * half uur hoelang je wilt * ______________ eigenlijk moet je zelf een schema maken!! weet je als je toch weer honger krijgt moet je jezelf proberen af te leiden als niet ?? misschien helpt een kauwgum wel dan lijkt het alsof je eet. GROETEN : Dima

 41. Hallo,, Ik weet niet of ik dik ben. Ik ben heel erg onzeker. Ik ben 1.52 en ik weeg 43 Ben ik te dik? xxx/x ZEG WEL JE EERLIJKE REDEN EN TIPS

  • Anne-Mariëtje

   Nee joh.. ik weeg veel meer dan jou hoe oud bent gij?

 42. hoi ik ben 11 jaar en 1.61 en weeg 61 mijn vriendinnen zeggen dat ik dun ben en vragen hoeveel ik weeg en dan zeg ik niks of dat ik het vergeten ben (dat is dan niet zo) maar ik wil in de eerste maar 40 wegen maar ik zit nu al in groep zeven (hoor in groep 80) en soms en ik wil een heel mooi slank leef net als mij vriendinnen

 43. Hallo, Ik ben 12 jaar ben 1.65 meter lang en weeg 65 kilo! Ik probeer af te vallen maar het lukt niet. Ik heb steeds nadat ik bijv. een banaan op heb , heb ik een heel irritant hongergevoel. En ik kan maar niet stoppen met eten door dat hongergevoel! groeten Lieke

  • Probeer voordat je iets gaat eten altijd een glas water te drinken of meer dan heb je geen honger meer .(Zet flesjes water in de koelkast )

 44. hoi ik ben 13 jaar word 26 oktober 14 ben 1.63/64/65 en weeg 55 kg ik vind mezelf een beetje te dik ik probeer 4/5 kg eraf te vallen ik heb een dikke reed en pas niet mer in mijn oude broeken help me kan niet van lekker eten af blijven ps eerder woog ik 48 kg

  • heyyy weet je wat je moet doen?? als je bijvoorbeeld een wii hebt dan kan je just dance 1,2,3,4 best of spelen dat helpt wel goed !! ik ben 11 en eerst woog ik 50 kilo nu weeg ik 40 maar dat heb ik in 3 maanden gedaan je moet gewoon klein beetje minder eten dan dat je eerst at meer water drinken buiten rondjes rennen fietsen helpt niet zo erg want dan bewegen alleen je benen dus rennen is beter ik hoop dat ik je genoeg tips heb gegeven je moet beter een schema maken bijvoorbeeld : Maandag ( bijvoorbeeld ) 15-03-2013 na school . just dance ( of op internet dance lesson ) * 1 uur lang * half liter water drinken ( wanneer je moet eten eet je de helft dan dat je eerst at ) je moet niet gelijk weer sporten want er is kans dat je dan gaat overgeven :S dan ga je buiten rennen wanneer je moe bent moet je doorzetten want door doorzetting ga je juist afvallen!!! en het beste is je moet zelf een schema maken wat jij goed vind !! groeten : Dima

 45. hoi ik ben Jonne en ik ben 10 jaar ik ben naar het ziekenhuis geweest en ze zijden, je hormonen zijn ouder samen met je skelet maar nu vind ik me te dik en mijn vriendinnen zijn allemaal dun en ik kan maar niet ophouden met eten help me s.o.s s.o.s s.o.s Jonne

 46. Hulp Nodig! A.U.B Reageer

  hoi allemaal ik ben een meisje van net 13 ik vind mezelf te dik als ik dat ergens zeg gaan ze allemaal gillen maar ik weet dat ik gewoon niet de slankste ben en ik wil dat veranderen ik wil ook leuk gevonden worden! maar ik heb dus steeds de verleiding om wel vet te eten en als ik dat doe voel ik me daarna schuldig help A.U.B! xxx

 47. Ik weet niet of ik te dik ben. Ik heb zo’n buikje. maar het liefst wil ik strak en slank. ik ben 1.58 lang en weeg 45. ben ik te dik? al mijn vriendinnen hebben zo’n mooi slank buikje. als we gaan zwemmen dan houdt ik me buik altijd in en dat wil ik niet meer. ik vind me zelf veel te dik. maar ben ik dat? kan iemand me helpen. het liefst wil ik niks eten maar helaas mag dat niet van me ouders. p.s een heel onzeker meisje die het liefst mooi en dun wilt zijn en die niet meer hoeft te schamen in het zwembad. kan iemand me helpen.?

 48. Ik ben 12 en weeg 70 kilo. Ik ben ongeveer 153. Ik zit gewoon zowat tegen de obesitas aan. Ik heb echt een slecht doorzettingsvermogen, en ik schaam me om naar buiten te gaan en rondjes te rennen/lopen en zo.

 49. ik ben 12 en ik ben 1.47 lang en ik ben 50 kilo. heb ik overgewicht? zo ja wat kan ik er aan doen?

 50. ik ben 11 en weeg 60 kilo maar het ligt er ook aan oer lang je bent ik ben zo dik iedereen zegt dat ik dik ben ik voel me zo dik :(

  • haai je moet er gewoon niet op reageren, je moet miss 4x in de week als avondeten fruit en yoghurt eten dat heeft bij mij ook geholpen. ik ben nu al 2 kilo afgevallen tips: 1. 4x in de week fruit eten. 2. elke ochtend buikspier oefeningen doen. 3. elke avond een half uur skaten. rennen fietsen en zo.. buikspier oefening: Ga plat op de grond liggen met je onderrug tegen de grond gedrukt. Houd je handen naast je hoofd. Breng je knieën omhoog in een hoek van 45 graden en begin langzaam te luchtfietsen. Breng je linkerelleboog naar je rechterknie en dan je rechter elleboog naar je linkerknie. Blijf in balans en haal rustig adem tijdens de oefening. 1. Op de vloer liggen en je handen naast je hoofd brengen. 2. Breng je knieën richting borstkas en til je schouders van de grond zonder je nek naar voren te trekken. 3. Strek je linkerbeen en draai tegelijkertijd je bovenlichaam naar rechts waardoor je linkerelleboog richting rechterknie gaat. 4. Wissel van kant, dus de rechter elleboog richting linkerknie. 5. Blijf van richting veranderen in een ‘luchtfiets’ beweging gedurende 1 t/m 3 sets van 12 t/m 16 herhalingen.

 51. hoi ik ben 11 word over een maand 12 en ik weeg 50 kilo en de rest van me klas weegt 40 of minder ik wil afvallen maar is moeilijk help me

 52. Heb net een glas fruitsap gedronken met een paar druiven en daarna 10 km gefietst het gaat goed tot nu toe maar ik moet 28 kilo vermageren . Ik ga eerst tot te 60 kilo dan is da 7 kilo vermageren en dan per 5 kilo vermageren dan zit ik aan de 40 het zijn kleine getallen maar het is moeilijk om ze weg te krijgen hé :)

 53. OMG ik heb dus egt een GROOOOOOT probleem! Me pa en ma zijn echt te dik! En ze wille afvallen, maar het lukt ze niet. en raat es, ik word net zoals zij!!! Ik ben 12 en 1.55 lang. en ik weeg egt best veel. 56 kilo, ja, egt niet goed! Me buik en bovenbenen zijn het dikst, de rest valt wel mee. Maar wat is er nou, mijn stadje heeft nog maar 1 kleding winkel voor mijn spullen en ik as haast niet meer in die kleren, nu moet ik altijd 1 uur reizen met de bus! En voor school moet ik heel fit zijn. dus ik wil afvallen. Mijn goal is 45-50 kilo. Maar me pa wil niet dat ik dat doe, hij wil dat ik zo dik blijf, hij denk dat ik anorexia krijg dan. Wat nu, niemand helpt me! ik ben helemaal alleen!

  • hee tetotjuu drink 1,5 liter water per dag crackers met kaas of zo dan val je vanzelf af

 54. hoi ik ben janine word 26 oktober 13 ben 1.60 en ga naar klas 1 ik weeg 49.5 kilo weet iemand dan of ik te dik ben en hoeveel ik mag wegen ik zit wel op een sport korfbal maar ik heb een dikke kont en dikke benen ik kan me moeilijk aan de lijn houden ik eet bijna nooit snoep ongeveer 1 snoepje in de maand

  • weet iemand of ik te dik ben laat alsjeblieft een reactie achter

  • Ik Ben Raar

   Nee, je bent niet te dik, alleen denk je dat maar, het is gewoon normaal!

 55. Ik ben hier weer . ik ben echt blij elke dag verlies ik 1 kilo en ja ik iwl gwn de 40 halen

  • oké ja 1 kilo is wel overdreven gisteren woog ik 68,04 en vandaag 67,06 . Mijn papa doet mee met mij om me beter te motiveren . Super tof . dus nooit opgeven

 56. IkBenWelEenAndereIris! Reageer

  nog 1 tip (schoot me te binnen) :P ga niet overgeven! je raakt er aan verslaaft omdat je afvalt maar je ontwikkeld anorexia! en daar kun je ten eerste DOOD aan gaan en ten 2de je moet naar ziekenhuizen klinieken en nog veel meer dat wil je NIET doei, iris p.s. je kunt me altijd om advies vragen!

 57. IkBenWelEenAndereIris! Reageer

  ik heb alvast 2 tips: 1.als je behoefte hebt in iets lekkers maar je wil het niet maar toch doe je het neem van tevoren 1 glas lauw water dat neemt je trek weg in eten en drinken 2. ga NOOIT naar pro-ana sites!!! (ik was er aan begonnen het het brengt je op verkeerde ideeën)!!!

 58. IkBenWelEenAndereIris! Reageer

  hey ik ben er weer het klinkt heel triest maar; ik heb de hoop opgegeven om af te vallen het lukt niet ik ga volgend jaar naar de middelbare ik kleed me leuk en ik moet per dag ong. 34 km fietsen om op school en naar huis te komen! dus ik val wel af me zus is 5 kilo in 4 maanden afgevallen door dat fietsen en gewoon eten wat je normaal eet en niet minder snoepen en zo! dus ik stop er mee natuurlijk blijf ik wel op deze site om advies te geven! dikke zoen! Iris

  • Ik Ben Raar

   Ik moet dat ook (34 km fietsen naar school), maar ik val dus niet af.

 59. ik ben 1O en ben veel te dik ik weeg 41 kg das veel te veel vriendin zijn allemaal zo mager en mooi maar ik niet !!! ik heb overgewicht veel te veel overgewicht !!!

  • IkBenWelEenAndereIris!

   hey, hoe lang ben je dan het gaat niet om leeftijd maar om lengte en gewicht! want toen ik 10 was woog ik 40 en ik was 140cm! maar ik begrijp je helemaal ik heb precies het zelfde al me vriendinnen zijn mooi dun nu ga ik naar de middelbare maar daar is het precies het zelfde! :(

 60. Hey , ik ben hier weer . Ik heb hier een paar maandjes geleden op gereageerd nu weeg ik 68 en de vorige keer 66 ik ben gwn nieks vermagerd . Maar ik deet gwn nieks . Nu heb ik mij ogen open gedaan . Ik doe nu 6 dansjes per dag op de wii . en 10 km op de fiets . savonds eet ik een boterham met kaas . smorgens drink ik een glas fruitsap .

 61. IkBenWelEenAndereIris! Reageer

  chips! ben weer aan gekomen! die 4 is weer weg en het is weer een 5 hoor! maar nu geen 52 maar 54! OMG! hoezo dik! 45 zoveel wil ik wegen en het gaat me lukken hoe dan ook! waarom bestaat vakantie! 2 weken in zweden 4 kilo erbij komt omdat je zoveel snoept dat zegt een stem in mijn hoofd (iris2)! ja maar hoe kan ik nou minder eten bij me vader en moeder ik hielt altijd van snoepen die merken dan meteen! nou dan kost je het maar weer uit (iris2) maar dat durf ik niet ik weet wel hoe het moet maar ik durf het niet en ik ga er niet aan beginnen ook! dat zei ik terug en boos dat iris2 werd niet normaal! kan iemand me helpen ik wil geen anorexia hebben nooit!!!!! en ik heb het ook niet! dat kan niet! help! ik wordt helemaal gek! ik kan er niet meer tegen! iris

 62. Lieve Iris, Weet jij wat BMI is? Ik denk het haast wel. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en de 25. toen jij 52 kg woog, was jou BMI 21,0 dit word door diëtisten vaak als het perfecte cijfer gezien. Als Jij 39 kg zou wegen, dan komt dat neer op een BMI van 16,0 . Nu voelt het fijn om af te vallen. Het is een prestatie en je voelt je er trots om. Je zal het nu nog niet zo merken, maar binnen een paar maanden zal je merken dat je lichaam tegen gaat sputteren. Omdat je te weinig energie via eten binnen krijgt zal je groei worden geremd. Misschien vind je dat niet eens zo’n probleem, maar wat echte schade in je lichaam aanricht is het tekort aan vitamines en mineralen. Je lichaam kan niet zonder. Op korte termijn zal je haaruitval krijgen, een laagje donshaar over je lichaam en je krijgt last van je gebit. Er hangt meer ellende boven je hoofd dan je lief is. Ik studeer voeding en diëtetiek en als ik je ergens mee kan helpen of je goede informatie kan geven dan doe ik dat graag! p.s. Ik ben 22 jaar (10 jaar ouder dan jij) 158 cm lang en weeg 54 kg. Ik heb een prima lijf en ben heel tevreden over mijzelf. reageer alsjeblieft even. groetjes, Marije

  • IkBenWelEenAndereIris!

   weet je ook hoe je minder trek krijgt in iets niet in het gewone eten maar lekkere trek snap je want daar eet ik te veel van het is gwn lkkr en ook al heb ik geen honger toch eet ik snoep en zo! help me!!!!!!!!

 63. ik ben wel een andere iris ! Reageer

  wow het is echt gelukt nou bijna het helpt wel ik ben nu al 3 kilo afgevallen in 2 weken! :D woog: 52 2 weken verder weeg : 49 ! wat ben ik blij ik zie geen 5 meer er voor!!! echt super bedankt nu nog naar de 40 :( ik hoop dat het lukt X

 64. Dit heeft totaal geen zin!!! Ik heb in een week 1 kilo er af. Ik at gister avond een pizza en zit er al de helft weer bij. En vanavond gaan we ook nog eens barbecueën. Overdag lukt het me, maar ik denk niet dat ik het avond eten mag vervangen?

  • ik ben wel een andere iris !

   hey echt super bedankt voor je tips ik doe er wat mee ik heb wel een trampoline dus ik hoe niet te dansen (kan ik niet eens)

 65. Hoi iedereen Ik ben heel erg dik ik wil echt gaan afvallen. ik wil niet dik zijn ik kan nooit een bikini aandoen. ik wil heel snel afvallen ik ben 11 jaar oud & ik ben 1,47 en ik ben 47 kilo is dat goed maar ik heb wel een dikke buikje en een hele dikke bil ik wil een dunne buikje krijgen hoe moet dat ? heeft iemand tips voor me please (L)

 66. Ik heb ook nog een probleem. Mijn vriendinnen vinden me dun, hun zijn dunner. Maar we hebben altijd filmavonden met allemaal chips enzo. En als ik dan zeg dat ik niet hoef zeggen ze dat ik anorexia krijg en dan ga ik toch weer eten en dan ben ik weer propje vol :(
  Wat moet ik doen?

  • ik ben wel een andere iris !

   ik weet niet hoe je dat moet doen want ik heb het ook maar heb je nog tips voor me om aftevallen van ik ben 1 cm langer dan jouw maar wel 10 kg zwaarder :S dus het je nog tips als je dit leest

  • Je moet vooral volhouden, ik ben minder gaan eten ( niet echt slim ), maar het helpt wel, ik at altijd 2 broodjes maar nu eet ik er nog maar 1. Als je de hele tijd maar 1 broodje eet went je buik daaraan en heb je geen honger meer. Maar ik zou gewoon weinig beleg op je broodje, in plaats van Snoep, Koek en zo fruit of iets anders gezonds eten. In plaats van cola en zo water drinken. En veel bewegen. Wij hebben een trampoline in de tuin, dus steeds toen ik thuis kwam ging ik springen. Als je geen trampoline heb, moet je gewoon een rondje gaan lopen, of gaan dansen in je kamer. En als je dat doet, heb je al gauw kilo’s eraf :) Veel succes

 67. Ik ben 12 en ben bezig met afvallen en ik vind het nu helemaal niet zo moeilijk. Ik sport veel en in een week ben ik al 1 kilo kwijt. Als tussendoortje eet ik gewoon fruit.
  Ik ben 1.58 en weeg nu 40.5. Ik ben dus nu niet meer te dik :)

 68. ben ik te dik? Reageer

  ik ben 11 jaar en ben 1.46 en weeg 39,5 is dat te veel of niet ik weet het niet !!! ik ben wel dik en heb een holle rug misschien komt het daardoor? groetjes ben ik te dik?

  • Ik Ben Raar

   Nee, je hebt een BMI van 18, dat is een gewone BMI, dus maak je geen zorgen!

 69. ik ben wel een andere iris ! Reageer

  haai ik ben 12 jaar en ik wil afvallen ik weeg nu 51 en ik ben 158 cm lang ik wil graag 39 wegen want dan voel ik me niet meer zo dik me vrienden zijn allemaal minder zwaar en ook nog eens langer !!! :( ik wil in 6 weken die 12 kilo kwijt want dat ga ik naar de middel bare en dan wil ik er goed uitzien net als de rest heeft iemand tips!:D ik wil graag dat me ouders het niet weten !!! X iris.

 70. Hey iedereen. Ik heb al wat tips om af te vallen. 1. Drink geen energiedrankjes. 2. Niet te veel snoepen en ook geen chips. 3.Beweeg minstens een half uur per dag(sport twee keer per week 1 uur lang). 4. Yoghurt mag wel maar niet te veel vla of toetjes. Maximum 3 light drankjes per dag. 5. Heel veel water per dag drinken. Kijk dan maar eens over 2 weken op de weegschaal. Succes -xxx- Diogirl

 71. Dag allemaal, mijn eerste gedacht als ik hier alles lees is dat er veel mensen alleen staan voor hun dieet. Ik ben hier terechtgekomen omdat ik op zoek was voor gezonde voeding bij kinderen. Mijn dochter is pas vijf maar is toch ook al te zwaar, ik zet haar niet op dieet maar zoek wel uit wat gezonde voeding is voor haar en hoe we haar gewicht onder controle kunnen houden. Ik vind dat ouders dit als een gezin moeten aanpakken en mee gezond eten. Ik kan me voorstellen als kinderen weten dat er lekkers in de kast ligt het HEEL moeilijk is om eraf te blijven. Ik hoop hiermee geholpen te hebben want niets is er zo moeilijk als er alleen voor staan. Dus voor allen die problemen met hun gewicht hebben… VEEL SUCCES… met het afvallen. Probeer vooral een dieet dat aangepast is en dat vol te houden is!!!

 72. Hoi ik ben een meisje van twaalf en weeg 48 kg dat vind ik niet leuk ik zit nog op de basisschool. Maar later of dit of volgend jaar wil ik wel een dunne buik en dunne billen kunnen jullie mij tips geven please. -xxx- Dio

 73. hé meisjes / jongens, ik ben zelf 12 (bijna 13) weeg 73 en ben 163cm dus dik overgewicht wat kan ik hieraan doen? please help me!

 74. Ik ben 12 jaar mijn lengte is 1.56 ik weeg 60/61 kilo! :( ik ben aan het afvallen ben laatst nog begonnen het is wel moeilijk! maar je moet gewoon doorzetten want je moet er voor de 100% voor gaan! :D dan kom je der wel en ik heb ook wel is trek in een lekker snoepje of zo :P maar dat mag natuurlijk niet maar wat je wel mag is on de 2 of 3 dagen een snoepje eten. maar als je dat echt niet wilt en snoep opzij laten leggen dan moet je gewoon lekkere tussendoortjes halen bij een supermarkt maar dan ietsjes gezonder. ik hoop dat ik jullie een beetje informatie gegeven heb. :P doegdoeg xx :D

 75. K ben 15 en k weeg 90 kilo of meer en k wil graag afvallen, maar dat lukt niet want k heb geen zelf beheersing :( K ben al naar een diëtiste geweest en dat hielp niet! K zoek een soort coach die je motiveert bij het afvallen en die je egt steunt wanneer je het moeilijk hebt. Eigenlijk een soort persoonlijke trainer. Weet iemand er miss. 1 en k ben zo wanhopig! :-( PLEASE IEMAND HELP ME!

 76. ja je hebt gelijk ik ben ook 12 en het is gewoon super moeilijk je kan wel gaan zeggen ja sporten en gezond eten dan kan je makkelijk praten want het is heel lastig en vooral als je een kind bent ja!

 77. heey ik ben nu 2 maanden bezig met bromberen minder te eten ik wil het super graag want al mijn vriendinnen zij echt dun en ik wil ook straks gewoon in bikini kunnen zitten zonder dat mensen je aanstaren maar mijn vriendinnen willen nu opeens heel vaak en graag naar het winkelcentrum om snoep chocolade energie en andere dingen te halen en dan ga ik toch maar weer mee en betaald iemand anders wel voor me ik vind het echt super moeilijk om daar allemaal vanaf te blijven heeft iemand tips die zelf dit ook heeft mee gemaakt of er ook midden in zit ? of iemand die expert is in overgewicht behandelen??? plz tips plz kuskus

 78. ik ben een meisje van 12 en ik vind mijn eigen dik ik ben ongerveer 1.65 meter lang en weeg 48 iedereen zegt dat ik super dun ben maar dat vind ik niet is het goed als ik ga afvallen?

 79. mijn dochter heeft ook overgewicht ze is 8 jaar en word 30 juli 9 en ze weegt nu al 39 kilo terwijl ze 1 42 lang is

 80. hoi ! ik ben nazanien en ik ben 12 jaar , ik wil zeggen dat kinderen van 12 jaar het moeilijk vinden om af te vallen. Als je wild afvallen dan moet je het gewoon doen . Verder vind ik deze site heel interessant dankjewel allemaal voor deze site ! doei

 81. hoi hoi allemaal willen jullie mij even helpen ik ben 1,65 en 11 jaar en ik weeg ongeveer 48 kilo is dat veel alsjeblieft help me ik vind me eigen echt dik xx

  • dat valt hartstikke mee ik woog eerst ook zo iets en ik was 1,60 en dus wel te zwaar :( xxx

 82. Ik heb een tipje: Probeer van de dingen die je vet maken (snoep, chocolade, chips) enzo af te blijven. Ik weet het is moeilijk, maar als je dat een tijdje kan volhouden merk je dat je er gewoon geen zin meer in gaat hebben! Als je het dan toch per se eens wil eten maak dan een schema. Bijvoorbeeld alleen op woensdag en zaterdag een paar snoepjes. Maar maak wel een evenwichtig schema. Probeer vol te houden na een tijdje ga je dit niet meer moeilijk vinden! :P Groetjes

  • waarom vind je cola of snoep lekker omdat het zoet is et zit vol suiker laat de andere maar zitten als ze zo door gaan worden zij dikker dan jou

 83. hey ik ben Emma ik ben 12 jaar en weeg 46 kilo ik ben niet heel erg te zwaar voor mijn leeftijd ik ben gelukkig niet de enige die hier last van heeft maar ja het is natuurlijk super vervelend ik doe al aan fitness Zumba en volleybal en ik fiets elke dag 30 km naar school (heen en terug) ik probeer zo veel mogelijk dingen af te staan maar dat lukt niet zo goed als al mijn vriendinnen chip snoep en chocola kopen kan ik dat moeilijk weerstaan kan iemand mij hier mee helpen? Xxx

 84. hey ik ben 9 en ben 45 kilo en ik woog 47 en ben dus al 2 kilo afgevallen het gaat goed gewoon kunnen sporten kan ook hoeft niet altijd geld kunnen zijn maar joggen kan ook en fietsen maar nou nog volhouden

 85. Het is best moeilijk om af te vallen en vooral als je kind bent net zoals ik, in het begin vond ik het ook heel moeilijk ik weeg nu 48 en ben nog steeds bezig om af te vallen. Ik joch nu elke dag een rondje ijzeren vrouw en dat helpt ook heel goed en gewoon opletten dat je niet te veel of gewoon niet snoept ook al is dat heel moeilijk. Als je misschien tips of zo wil dan kun je altijd een reactie plaatsen en dan kan ik misschien jullie helpen of zo ik weet dat het moeilijk is maar zet door!! Veel succes allemaal!

 86. Ik ben 12 jaar, 172 cm en 49 kilo. Ik probeer af te vallen, maar het lukt maar niet. Grrrr. Iemand tips?

  • kom op meid je kunt het je moet echt wel dunner worden je bent 12 jaar en al 30 kilo!!! dat kan echt niet kom op :)

 87. hallo ik weer. het is moeilijk om als kind af te vallen. ik sport heel veel. en dans altijd op de liedjes van mijn radio :) maar het blijft moeilijk

 88. ik ben echt volop bezig het is echt moeilijk. en de coach uitschelden helpt ook niets hoor. ik heb overgewicht en als ik dan modellen in de boekjes zie dan …

 89. hey ik weet hou het is op dik te zij ze gaan je uit schelden voor dikken varken en dat is niet cool ik hoop dat ik 20 kilo afval

 90. ik ben 10 jaar en weeg 66 kg ik wil echt afvallen. het eten roept gewoon naar mij ik wil er echt vanaf geraken.

 91. ik ben een meisje van 12 en vind mezelf te dik. volgens een berekening zeggen ze dat ik niet te dik ben. ik ben 1.70 meter en weeg 56 kilo. voor m’n leeftijd ben ik best lang. maar ze zeggen dus dat ik niet te dik ben, maar k heb wel veel vet vind ik zelf. :(

 92. hoii ik ben 12 jaar en ik weeg 51 kilo gram ik vind me namelijk dik maar ik lijk niet zoo dik maar ik wil namelijk afvallen maar het is zoo moeilijk en ik hou niet zoo van sporten hebben jullie misschien ideeen?

 93. Ik vind mezelf super dik. Mijn vriendinnen en zo zeggen van niet. Maar ik heb een “buikje”. Ik ben 12 jaar en weeg 44. Ik vind dat super dik. Ik heb geen anorexia of zo. Heb jij tips hoe ik gezond kan afvallen? Mail me ff tips etc.

  • hey marina je bent echt gek sorry hoor maar echt hoe lang ben je want 44 is echt normaal voor 12 jaar hoor en iedereen heeft wel een buikje xx

 94. Hoi, Ik ben 12 jaar en ik weeg 43 kilo, en ik ben 1,51. Ik ging mijn BMI uitrekenen, en ik zat daarmee op goed gewicht, maar mijn vriendinnen wegen allemaal 35 of 36 kilo, of in die buurt, klopt de BMI dan wel?

  • Anoniem…Je BMI is 18.9 dat is Meer dan goed! Je BMI moet tussen de 15 en de 25 zijn!

 95. Ik ben 14 jaar en ben dik. Ik ben een jongen en heb borsten.. Hoe krijg ik deze weg? Ik schaam me altijd dood bijvoorbeeld als we gaan zwemmen

 96. Lekker Pûh!!! Reageer

  Iedere vraag over kind en overgewicht kan gesteld worden op Lekkerpuh.net Geheel vrijblijvend krijgen ouders met twijfel of vragen over het gewicht van hun kind hier antwoord van de consulentes van Lekker Pûh!!! voedingsadviescentrum voor Jeugd & Gezin

 97. hallo! ik heet sena willen jullie weten hoeveel jullie eigenlijk moeten wegen voor jullie leeeftijd? 8 jaar moet 30 kilo. 9 jaar moet 33 .10 jaar kan 38 . 11 jaar 45 kilo.

  • heey sena dat klopt niet 11 dat is 45 tot en met 50 hoor dat ligt gewoon aan de lengte tnx

 98. als je je gewicht geeft zal ik je BMI uitrekenen en je zeggen hoeveel een kind van 11 mag wegen

 99. Hallo ik ben Annabel en ik wil graag weten hoeveel een kind van 11 mag wegen please weet iemand daar antwoord op en niet over een BMI site of zo want dat snap ik niet dus weet iemand dat ??? groetjes Annabelle

 100. hallo, Ik vind mijzelf te dik en ik probeer af te vallen maar soms lukt het me niet want ik wil niet dat mijn ouders / broers / zussen het weten. En als ze dan iets lekkers gaan eten wil ik het niet maar dan valt het op dus doe ik het toch. Wat kan ik doen om af te vallen zonder dat ze het weten?

 101. je kan het dus via die BMI berekening ook zelf uitrekenen maar ik heb dat dan maar even gedaan . het is tussen de 50 en 69 kilo , dan heb je een zogezegd gezond gewicht . kijk even naar je bouw , en wat er bij je past , maar wordt met jou lengte van 170 alsjeblieft niet zo’n anorexia sprietje . let gewoon een beetje op je gezonde eten , ga niet snaaien , snoepen maar eet gewoon je brood tijdens je lunch , en geen scholieren lunch , ik bedoel dus chips . neem liever een appel en 1 1/2 liter water .

 102. Zo omg laat maar ik reageer hier niet meer want er word toch niet :D op mijn vraag geantwoord fijne dagen verder .. ik ga wel weer verder zoeken naar iemand die wel weet hoeveel kilo je mag wegen als je 1 meter 70 ben … doeg

 103. ik wil niet wijs doen maar probeer toch maar wat ik heb gezegd (zie het vorige tekst) wat je zei over dat pesten daarin geef ik je wel gelijk

  • natasja wildeman

   Hoi allemaal,

   als je jong bent en je wilt afvallen is het verstandig om dat niet alleen te gaan doen. Professionele hulp hierbij is erg verstandig. Niet eten is geen optie, minder eten ook niet altijd. Je moet anders eten. Bij Spruitjes en zo! kunnen we je helpen om op een gezonde manier op je sreefgewicht te komen. Zonder dieet en op een leuke manier. Kijk eens op de website of neem contact op met mij voor meer informatie.

   Groetjes,
   Natasja

 104. uhumm ,,
  jullie weten er echt niets van
  ik ben een meisje met de leeftijd 12 ,
  het is totaal niet makkelijk om tevermageren
  maar toch wil ik dit supper graag ;
  ik haat het om steeds met men overgewicht
  geschanteerd te worden zoals : gepest en uitgemaakt te worden
  niet iedereen kan zijn zo als hie wild maar kan er wel iets aan doen
  dus ik zou graag willen doorzetten tot het uiterste
  maar heb dan wel hulp nodig x

  • heeyyyyyyyyyye
   je moet gewoon een schema maken! ( snap je niet wat ik bedoel?? )* voorbeeld : *
   – als je van school terug komt ga je just dance spelen of op internet dance lesson doen * 1 uur lang * ( en weet je als je net wilt OPGEVEN MOET je juist DOORZETTEN want precies wanneer je doorzet VAL JE AF !!!
   – je kan een pauze nemen half liter water drinken
   ( als je moet eten moet je altijd het helft eten van wat je eerst at)
   – buiten rennen * half uur hoelang je wilt *
   ______________
   eigenlijk moet je zelf een schema maken!!
   weet je als je toch weer honger krijgt moet je jezelf proberen af te leiden
   als niet ?? misschien helpt een kauwgum wel dan lijkt het alsof je eet.
   GROETEN : dima

 105. ja ik heb een tip probeer geen maaltijden overteslaan tussendoortjes zijn ook niet erg het ligt eraan wat het is neem nou is een fruitje in plaats van een koek en wees niet ongeduldig (als je dat wel bent dan snap ik het wel dat ben ik ook) je valt niet snel af en nog een tip voor het sporten ik denk dat jullie niet altijd zin hebben in hardlopen, fietsen of wat voor sport maar ook dat hoeft ook niet heb ik ook niet altijd ik kan jullie aanraden om te gaan wandelen en nog een tip laat je niet voor de gek houden door de weegschaal jullie zijn (net als ik) kinderen onthoud dat je in de groei bent dan hoor je nog wat zwaarder te worden en probeer ongeveer 1,5 of 2 liter water per dag te drinken ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben

  p.s. dit is niet om te doen als of ik alles van afvallen weet dit heb ik ook niet van mezelf ik probeer alleen maar te helpen

 106. Rooompjeistedik Reageer

  ik ben ook 13
  en het lukt mij egt nie om aftevallen eigelijk eet ik steeds meer
  heeft iemand tios ofzo??

 107. oke zoals ik zie hebben sommige van jullie problemen..
  dat kun je het beste verhelpen door minder te eten of door meer te bewegen..
  als je gewoon aan sport doet is er niks aan de hand..
  als je uitgescholden wordt moet je het gewoon negeren of weglopen want dan hebben de pesters ook geen plezier in het pesten..
  en anders gewoon naar de directeur van de school gaan en het hele verhaal vertellen..
  dat lucht meestal wel op..

  en misschien ook tegen je meester of juf want dan kunnen die er rekening mee houden..
  dus kies allemaal een leuke sport..
  sport meestal 2x in de week

 108. en dan nog iets onthoud als je gepest word: JE BENT EEN MENS en hoord er ook bij mensen die mensen die te dik zijn pesten zijn dom en dat weet ik zeker ik ben cristen en juist daarom zeg ik dit geloof die mensen alsjeblieft niet als ze zeggen dat je er niet bij hoort en als je het wil oplossen kan het een oplossing zijn als je juist gaat praten met de gene die je pesten (ik zeg niet dat het helpt maar soms helpt het) haat de gene die je pest niet ze doen het pesten niet helemaal uit eigen wil.
  p.s. hiermee wil ik niet zeggen dat je moet stoppen met afvallen

 109. ik ben 12 jaar en ik wil graag vet kwijt ik heb geen overgewicht maar ik wil een sixpack en wil dus buikvet kwijt

  p.s. ik heb jullie verhalen gelezen ik hoop voor jullie allemaal dat het lukt en ik moedig jullie er ook voor aan

 110. HAi ik ben 11jaar en weeg 57kg en 1.50m groot en ben dus veel te dik ik wil er
  iets aan doen. Ze lachen me uit op school van dikke koe en zo kun je mij geen tips geven

 111. nou kijk ik ben dus naomi en iki ben 15 jaar
  ik ben 1 meter 70 lang en ik weeg 58 kilo
  maar ik vind mezelf te dik
  hoeveel kilo moet iemand van 15 minimaal wegen ?

  alvast bedankt ! :)
  doeeg :D

 112. gwn niets eten!
  ik ben 13 jaar en woog 37 kilo.
  nu weeg ik 32.. ( hajaah, ik ben 1.52 m groot)
  okéé, ik heb een beetje anorexia.
  maar voor de mensen die dik zijn, is dat goed ;D
  maar niet te ver gaan, anders leef je in een hel,
  ik spreek uit ervaring! ♥

 113. Heb net een eetschema gemaakt:
  s’ochtens
  – glaasje melk
  – 2 boterhammen met iets met weinig vet bijv. ham, light jam.

  Op school
  – Fles water
  – 1 of 2 broodjes met gezond beleg
  – Evergreen van liga of fruit

  als tussendoortje een cracker
  s’avonds

  – avondeten
  – glaasje sap of melk

  Ik heb dit lijstje net voor me zelf gemaakt en ik ga het zeker gebruiken

  && ga ik ook proberen meer te sporten

 114. Charity is te DIK! Reageer

  JULLIE VERTELLE ALLEEN MAAR BULLSHIT VOOR KINDEREN IS HET HEEL MOEILIJK OM AF TE VALLEN. Als je ziet dat andere kinderen lekker zitten te snoepen op school of met hu vriendinnen naar de snackbar gaan dan is de verleiding echt heel groot om dat ook weer te gaan doen. Ik ben zelf 14 jaar en 1.63 lang en mijn gewicht is 71 ik heb het op verschillende sites opgezocht en het blijkt dat ik overgewicht heb het is nog net geen ernstige overgewicht. Wat je vooral van binnen kapot maakt is dat zelfs je eigen moeder zegt dat je super dik bent. De kindere op school zeggen ook de hele tijd Charity je bent dik man! Je moet focking afvallen je kan niet eens een normale maat aan. Ik heb nu maat 42 is dat te groot? Ik heb al zoveel dingen geprobeerd om af te vallen maar het lukt niet. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Weten jullie misschien nog iets? Zoja harstikke bedankt!

  Groetjes Charity

 115. hooii ik ben 11 en ik weeg 51 kilo maar het probleem is dat ik nergens vanaf kan blijven chocola chips en zo kan er allemaal wel in maar vanaf morgen ga ik echt afvallen anders moet ik naar een dietiste hebben jullie nog een paar tips?

  groetjes

 116. Wil Graag Afvallen Reageer

  hee hoi ben een meisje van 16 jaar en weeg 65 kilo en ben 1.79 is dat normaal of ben ik nu te dik ik ben echt onzeker van mezelf en vind me buik dik..!! dus ik heb op internet thuis oefeningen op gezocht en nu ga een trainingschema 4 dagen in de week buikspieroefeningen doen. ik hoop dat het lukt..!! succes met afvallen iedereen

  gr. Savana

  • ik ben een dikkerd

   hoi allemaal,
   ik wil erg graag afvallen dus ik moet dan gaan sporten maar ik ben geopereerd dus ik mag alleen maar lopen. ik heb het ook heel druk met school en ik wil echt minstens 30 kilo afvallen en ik eet niet veel een half broodje in de middag en yoghert met lijnzaad in de ochtend (dat helpt tegen de honger) heeft iemand tips voor mij want ik wil zoooooooo graag afvallen

 117. nou sadikkieee vergleken met mij ben je volgens mij niet erg diek wand ik ben ook 12 en ongeveer 1.63 en ik weeg tussen de 60 en 63 kilo dat is pas K.U.T.!!

 118. hoi ik ben een meisje en ben echt dik
  12 jaar
  1.63m
  50kg
  dat is toch echt dik allee mijn buik is zo plat en mijn billen en onderbenen zijn zo DIK
  iemand tips om af te vallen?

 119. ik eet meestal op een dag:
  als ontbijt yogurt met cornflakes niet te veel. (soms niks omdat ik anders moet kotsen)
  tussendoor 2 broodjes met gesmolten kaas ;p
  avondeten 1 keer per week pizza of patat andere snacks.
  meest al standaart groente vlees en nog wat

 120. ik ben 12 jaar oud,
  ik weeg 30 kg en mijn lengte is 1 meter 42,
  is dat normaal??
  plz reactie terug

 121. Hettie van der Heerst Reageer

  haai Ik ben Hettie en ik ben 1.50 m en ik ben 30 kg en ik wil meer bijkomen maar hoe?

 122. Hettie van der Heerst Reageer

  haay ik ben wel 20 kg afgevallen wat nare gevolgen heeft omdat ik een jaar in het ziekenhuis moest liggen omdat ik nu ds anorexia heb , dus ik oet nu zuper veel eten zodat ik er weer wat vet bij krijg dus niet meer niet eten want ik val per dag 1 of 2 keer flauw en dat is heel iriitant want dan moet je weer naar een spciale plek en dat is echt niet leuk!

 123. Haayy ik ben 12 jaar en ik ben ongeveer 1,63 meter en weeg ongeveer 60 kiloo en ik vind me zelf veel te dik ik will graag afvallen maar het lukt niet in gaa normaal met de fiets naar school (een uur fietsen) maar nuu in de winter mag dat niet van mijn moeder en als ik probeer minderer te eten zet mijn moeder weer wat lekkers neer ik gaa well probere een schemaa te maken maar heeft iemand nog een tips voor mij alvast bedankt

 124. hallo ik ben een meisje van 10 jaar en ik weeg 55 kilo ik kom er maar niet vanaf ik fast de hele dag het moeilijk om aan je ouders te vertellen maar ik heb het wel gedaan wie kan me helpen ik word gepest en durf bijna niegt meer naar school te gaan.H et zou vijn zijn als julie me afal tips sturen.

  groetjes de dikke madelonetje

 125. ik zit nu in groep 8 ik ben net 12 ben 1.53 en weeg 55 kilo
  ik wil zo graag voor de winter slank zijn elke keer ook al gaan we met school zwemmen zeg ik steeds dat bfff mijn been pijn doet maar deze smoesjes kan ik niet lang blijfen zeggen

 126. ik heb ook overgewicht en ik heb al veel dingen geprobeert maar bijna niets helpt wat ik heb geprobeert mijn moeder let er ook al veel op dat ze gezonden dingen enzow koopt maar het lukt mij niet eens om gewoon makelijk 5 kilo aftevallen en dat irriteert me.
  laura

 127. hallo
  wat maken jullie je nu druk om een kilotje meer
  als je echt overgewicht heb dan hoef je alleen maar opteletten dat je niet meer gaat eten dan normaal en dat je op het zelfde gewicht blijft en dan komt het vanzelf wel goed

  maar als je nu zo zou zijn als ik dan denk je daar wel anders over

  ik ben 12 jaar

  ik ben1.70m en weeg maar 49 kilo

  graag zou ik wat aankomen maar wat ik ook probeer niets helpt.

  ik probeer het zelfs dat ik savonds laat nog even gaat eten en dan naar mijn bed gaat maar ook dat helpt niet.

  wie kan mijn vertelen hoe ik een paar kilo aankomt zonder gekke dingen te doen

  bedankt

 128. hallo,
  ik ben een meisje van 13, bijna 14.
  en heb last van overgewicht
  ze noemen mij zelfs een varken.. maar waarom..?
  sommige jongens zeggen zelf tegen mij je bent niet dik
  om even later weer te roepen dat ik een varken ben
  ik ga er echt kapot aan.
  eerst wilde ik zelfs dood.
  dat heb ik nu overwonnen.
  maar goed? hoe val ik nu zo snel mogelijk af?
  ik voel me nu echt een dik vet volgepropt varken..
  terwijl het toch eigelijk best mee valt als ik mezelf zo bekijk.
  pfff, ik weet het allemaal niet meer. :(

 129. b]hallo.
  ik heb het ook maar deze informatie kan ik niks mee hoor.[/b] [i]Cursief[/i]

 130. INDERDAAD!!
  ik ben 13, het is moeilijk maar inplaats van 10 dagen duurde het my 3 weken om 7.5 kg af te vallen, maar idd het is gelukt!! :D
  Maar JEWEETZELLUF je hebt gelijk het is zupaa moeilijk :evil:

  Greetz, BoeitJaNiet!

 131. GaatJeNiksAan! Reageer

  Ik was 56 kg , maar toen ging ik op vakantie naar Turkije.
  Toen ik terug kwam was ik nog maar 49.5 kg.
  Maar nu ben ik weer 52kg
  Ik kom 2 keer zo snel aan dan dat ik af val.
  Het is hartstikke moeilijk!!!:@

 132. meisje dat over gewicht had Reageer

  ik ben 12 en weeg 63 KILO :oops:
  maar ik ben afgevallen ik weeg nu 39 kilo :D

 133. Voor alle kinderen die graag af willen vallen zeg ik
  Neem contact op met lekker puh, dat is er speciaal voor om kinderen te helpen met afvallen.Ook mijn dochter is er mee af gevallen dat gaat echt super
  Op internet kun je wel adressen vinden!

 134. nou wil ik nog 1 ding toevoegen. Mijn lengte is 1.86. Een beetje lang :oops:. Daarom weeg ik ook meer door myn lengte maar. Als nog zal ik heel veel moeten afvallen voor een gezond gewicht.

 135. Ik zelf was 83:oops: kg en 13 jaar, en dat is natuurlijk veel te veel. Daarom ben ik gaan googlen op tips. Zo was ik hier gekomen. Ik zou graag weer 68 kg wegen omdat dat vanwege mijn lengte een gezond gewicht is. Nou vond ik dit stuk wel erg goed. Ik ben nu 14 kg afgevallen en ik ben nog niet klaar.

 136. voor alle kinderen die te dik zijn;
  ik was ook altijd mollig / dik. totdat ik ontdekte dat je van eten helemaal niet gelukkiger wordt, maar dat je juist van sporten (!) een kick krijgt! ik zou zeggen, geef je op voor voetbal – hockey – basketbal, noem maar op, doe goed je best en denk aan je team. (:

  is dat geen oplossing voor jou, omdat je je schaamt / niet durft / geen sportvereniging in de buurt is? stel een hardloopschema op voor jezelf. begin heel rustig en bouw langzamerhand je conditie op. als je om de dag of elke dag een half uurtje gaat lopen (dus hardlopen en wandelen door elkaar) dan moet het zeker lukken.

  heb je een vreetbui of wil je gewoon eten om te eten? pak een glas en loop naar de kraan! geen frisdranken, ook al is het een light drank, het scheelt miss wel iets, maar is nog steeds dikmakend! drink water water water, totdat je er bijna misselijk van bent. wedden dat je dan geen trek meer hebt? hetzelfde geld voor ’s avonds. ga niet voor de tv zitten met een zak chips of M&M’s, maar met een fles water. desnoods vul je die voor de 2e keer. je zult zien, op langer termijn geeft het resultaat!

  en natuurlijk mag je ook wel eens wat ongezonds snoepen, dat is ook goed. maar spreek met jezelf af dat je eens in de twee of drie dagen iets ongezonds mag.

  succes! x

 137. oh tessa is 11 jaar en ze weegt 33 kg is dat dik ze wil ge woon andacht let ni op haar ik ken haar nie maar let er alstublief let er ni op :twisted: ze moet verdikken :x en als je te dik ben ik geef je een tip nie teveel snoepen als je te dik ben :wink: want anders land je de graf in 8O ik waar schuuw je gewoon :oops: okkkkkkkkkkkkkeeeeeeeeeeeeeeee en ik haat tessa okal ken ik haar nie :twisted: :twisted: :evil: :evil: :x :x :x

 138. HALLO HIER BEN IK WEER HET IS IMANE IK WOU NOG IETS SCHRIJVEN IK VAL GEEN KILOO MAAR OOK GEEN KILO AF OKE
  EN IK BEN het aan het broberen site help mij geef mij tips aub doooeeei :evil: :oops: :| :o :roll: 8O

 139. het is echt moeilijk echt echt moeilijk ik brobeer het al jaaren en het lukt ni :evil: :twisted: :oops: :cry:

 140. hallo mijn naam is l—-ik ben 11 en ben 1.53cm groot en weeg minder dan 40 kilo dat komt omdat ik een half jaar vegitarier ben geweest jullie kunnen het ook wel eens proberen eerst is het wel moeilijk om het vlees te weerstaan maar na 2 maanden lust je zogezegt niet meer en als dat niet goet werkt dan moet je eens een soepdieet beginnen je kunt op de website :soepdieet alle info vinnden. en heb je zin in een snach eet dan een stuk fruit daaaaaaag bai bai en volhouden hé!!!

 141. Hoi allemaal, ik ben Christine en ik ben 12 jaar. Ik ben ongeveer 1.58 en weeg 53 kilo. Ik heb mijn BMI getest en die is niet te hoog maar het scheelt niet veel. En ik ga na de vakantie naar de middelbare school en ben de dikste van de klas. Daarom wil ik graag 3/4 kilo afvallen. Maar dat is echt moeilijk. Wij hebben thuis altijd zoveel lekkere dingen in huis. Vaak is dat niet heel ongezond eten maar als je er veel van eet kom je vanzelf aan. Ik ga nu proberen goed te ontbijten met yoghurt en muesli.tussendoor alleen fruit en water, ’s middags twee boterhammen en ’s avonds maar 1 keer opscheppen en geen toetje of alleen yoghurt. Mijn moeder zegt dat het vet bij de pubertijd hoort maar ik vind dat onzin. Ik heb dit dieet al een keer geprobeerd lukte niet maar het nieuwe moed!

  Christine

 142. Hoi Allemaal. Mijn naam is Stefan en ik ben 11 jaar oud. Ik ben 1.54 Meter en weeg maarliefst 56 Kilo.. Ik heb pas een nachtmerrie gehad dat ik te dik was en dat ik daaraan dood ging.. Ik durf dus niet zo veel meer te eten.. Ik neem nu altijd 5 Flesjes water, 5 boterhammen en 2 Appels per dag.. Ik hoop hiermee dat ik in een paar maanden tegen de 50 Kilo weeg.

  Wens me succes. :D

  ~Stefan

 143. hallo,

  ik ben gilles ik ben 11 jaar en ik weeg 65 ik wil afvalen en ze pesten me op school plies help mij

  groeten gilles,

 144. hey

  ik ben een vriend van gilles hij is 11 jaar oud en weegt 65 kilo ik wil dat je oefiningen geeft dan zal hij wel afvallen hoop ik hij wil gespierd zijn en dun iedereen pest hem ze noemen hem dikzak en de dikste ter wereld help hem aub

  vriendelijke groeten zijn vriend,

 145. [b][i]Hallo, ik ben ****** van 11,

  ik weeg 56 killo en ik wil 6 kilo kwijt, ik weet dat het moeilijk is vooral als je 10/15 kilo kwijt wil. ik probeer het al een paar dagen ik ga ook naar de dietist maar dat helpt niet: ik kom steeds aan ipv dat ik af val :-( :cry: :oops: :evil:[/b][/i]

 146. ik ben een meisje van 12 jaar !
  ik weeg bijna 100 kilo mijn moeder is ook wel stevig !
  wat moet ik doen want mijn ouders geven alleen maar lekkkere dingen aan mij !
  en krijg ik ooid nog wel een vriendje ?
  die bij me past !

  dikkie100

 147. ik ben een meisje van 12 jaar !
  ik weeg bijna 100 kilo mijn moeder is ook wel stevig !
  wat moet ik doen want mijn ouders geven alleen maar lekkkere dingen aan mij !
  en krijg ik ooid nog wel een vriendje ?
  die bij me past !

  dikkie100

 148. het is inderdaat erg moeilijkom af te vallen en zekr als je niet zo veel tijd heb om alles uit te proberen dus zorg dat je altijd fruit of ijswater naar wewrk neemt

 149. ik ben 13 en weeg nu 65 :oops: :oops: :oops: een half jaar geleden zij de kinderdokter dat als ik veel water drik en nog even groei dan zou mijn buik weg gaan maar dat gebeurt niet dus best wel dom:x

  mijn ouders zijn bezig met camebridge dan val je heel snel af maar daar voor moet je speciale dingen eten en dat mag niet van mijn ouders

  (eigenlijk zou er een speciaal dieet voor kinderen moeten komen :roll:

  • Dieten is slecht voor je. Als je wilt afvallen moet je meer gaan sporten en een beter eetpatroon nemen. Dieten is alleen maar moeilijk vol te houden. ;) En het is ook nog slecht voor je. ~ Dit laatste hoor ik ook maar van mensen hoowr. ;a ~

 150. ik ben 12 en weeg 83 het is echt niet leuk op school word ik veel gepest iedereen is dun behalven ik :-( :-( :-( :-(

 151. hey ik ben kimberley
  ik ben 13 jaar en weeg 69 kilo ik ben echt een dikzak ik durf niet eens met een bikinie op het zwembad of strand ik ben echt een dikzak alsjeblieft help mij ik eet vanaf gisteren maar 1 boterham ofzo maar als ik savonds moet gaan eten moet ik wel normaal eten want anders hebben mijn ouders het in de gaten dat er iets is met mij alsjeblieft help mij ik wil zo graag 19 kilo afvallen :cry:

 152. Hallo.
  ik ben 10 jaar oud en ik weeg 48 is dat overgewicht?

  IK BEN OOK HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL DIK EN IK BEN BANG DAT HET LATER ERG WORD

 153. Ik ben 11 jaar, 1.61 m, en weeg 59.6, ik heb superveel overgewicht, ik hoor 53 ofzo te wegen, echt erg.. ik heb een normale buik, niet strak maar ook niet slank, ik probeer nu af te vallen door zo min mogelijk(het liefst niks) te eten. dat hou ik nu al 2 dagen vol, gister at ik, toen ik me niet in kon houden, ongeveer een halve zak chips, en toen bij me tante ongeveer een handvol nootjes, en bij het avondeten driekwart aardappel en een haring, ik kon die halve zak chips en het avondeten makkelijk weglaten!! heb er ook welspijt van..
  Vandaag heb ik een broodje met niks op, zo’n broodje dat je in de oven moet doen weetjewel, en een halve beker cupa-a-soup. Ik ben er best wel trots op.(:
  Ik ben ongeveer 300 gram afgevallen in 1 dag!!:D
  Was er erg blij mee, ik wil een gewicht van 50 kilo bereiken, afvallen is inderdaad moeilijk, maar nu ik het zo druk met school heb(moet een werkstuk make binnen 3 dagen), heb ik minder tijd om te snoepen, ik hoop zo dat het me lukt in een maand, want dan ga ik namelijk op vakantie en dan wil ik zoveel mogelijk afvallen, ik ben nu ook al bezig met goede buikspieroefeningen zoeken op het internet, ze zijn wel ingewikkeld hoor.. maarja, je moet moeite doen voor een wasbordje:P

  xxxx een superdikvetvarken

 154. heey

  ik ben 11 jaar 1,52m lang en weeg 51kg
  ik heb best wel een dik buikje en dikke bovenbenen van de broekenmaat vrouwen heb ik maat 30 dat is heel veel voor mijn leeftijd

  ik zit op 4 sporten snoep bijna niet maar blijf dik

  help!! wat moet ik doen tips please

 155. Hey ! ik ben 14 en weeg 64kg en ik ben 63,5 m( denk ik ) durf niet op de weegsgaal te gaan staan ik wil zo’n 10 kilo afvalle want bn vorige zomer 11 kilo bijgekome Heeft iemand A.U.B. tips want ik hou zo’n dieet maar 2-3ge vol , kan niet van da snoep afblijve .. Pease iemand !

 156. Hey ! ik ben 14 en weeg 64kg en ik ben 63,5 m( denk ik ) durf niet op de weegsgaal te gaan staan ik wil zo’n 10 kilo afvalle want bn vorige zomer 11 kilo bijgekome Heeft iemand A.U.B. tips want ik hou zo’n dieet maar 2-3ge vol , kan niet van da snoep afblijve .. Pease iemand !

 157. maysa dikiedik Reageer

  ik ben 9 en weeg iets van 54 ik wil afvallen maar lukt niet ik hep al 9 lijsten vol gemaakt van dieeet maar het woord afvallen is maklijk maar doen is moeilijk dan je dacht :oops: :cry: :-( :cry: :oops:

 158. Natuurlijk is afvallen moeilijk, helaas staan op sites vaak alleen maar afvaltips voor volwassenen.
  Ik ben 16 jaar en 56kg, echt niet te zwaar, maar mijn streefgewicht is 50kg.
  Ik wil me ook gewoon goed kunnen voelen in een bikini, vooral nu de zomer in aantocht is.
  Daarbij heb ik ook nog eens eczeem waar ik me behoorljik voor schaam.
  Dus als mijn figuur wat slanker is, zit ik ook beter in mn vel en gaat verminder mn eczeem waarschijnlijk ook (het is stresseczeem)

 159. Hee, :roll:

  Ik ben Dikkertje van 11 en weeg 46 of 47 kilo en ben 1,47 best wel klein maar ik voel me dik en heb rolletje op mijn beuk :cry:Ik hardloop elke avond maar echt helpen doet het niet mijn moeder is het niet de schuld zij heeft ook overgewicht en me zus ook komt het dan eigelijk door mij zelf, ik wil graag dun zijn in een strak truitje of bikini en niet als ik zit dat je die dingetjes ziet IK HAAT DAT en ik wil niet als achterbeetje staan en ook er leuk uitzien ik heb een lief gezicht zegt iedereen, en ik ben niet dik enzo maar het is gewoon zo dat ik me niet lekker in me vel voel zitten en wil graag geholpen worden MAAR IK WEET NIET HOE 8O?

 160. Iemand die anoniempje :$ heet ik ben ook elf en jij bent best lang ik vind dat heel goed eigelijk ik ben heel klein ik zal ffies voor jou kijk

  prpapspdsppadsahdfkja de computer denkt na:Jij hebt een goed gezond gewicht , ik ben wel overgewicht lees maar DIKKERDTJEE

 161. Ja afallen is moeilijk!
  maar doe het voor je zelf wil je in druk op jongens
  het ergste is als je gaat zwemmen en dat ze dan met je lachen laat je niet doen en toon wie je bent
  afvallen is moeilijk voor mij is het ook moeilijk maar ik probeer het zelf en het lukt wel
  toon wie je bent en denk maar niet dat het voor mij makkelijk is ik zou dat ook willen 10 kilo in een dag maar natuurlijk kan dat niet probeer het dan in 2 maanden w8 niet ongeldig zijn w8 en op het einde zul je zien dat je gelijk had en dan ben je een van de mooieste met een strake buik je moet dan wel niet de hele dag in de zeetel zitten gaa wat buiten oefennigen doen en je zult zien op het einde van de 2 manden zul je slank zijn :wink:
  ik probeer je te helpen geloof me maar :D

 162. Na 6 maanden een slanke den. Reageer

  het lijkt allemaal ontzettend moeilijk,maar jullie mogen best veel eten.Ten eerste zorg dat je ’s morgens goed ontbijt.Minstens 2 plakken brood met mager vleeswaar,fruit en een beker melk.voor de eerste pauze ook 2 plakken brood, middagpauze ook 2 plakken brood met mager beleg en fruit en als je vriendinnen snoep kopen zeg dan dat je al iets bij je hebt.Om ong.half 3 een plak ontbijtkoek en ‘savonds eet je lekker je buikje vol bij het avondeten.Probeer zo gezond mogelijke keuzes te maken,en eet niet te weinig anders ga je snoepen.Bewaar je geld maar voor een nieuw tijdschrift of die leuke oorbellen,die slanke vriendinnen worden vanzelf wel dik als ze zo doorgaan.

 163. ’t is echt moeilijk :cry: hoowr
  Ik ben 11 ben 1,55 meter en weeg ongeveer 40/45 kilo :-(
  Dat vind ik heel erg dik :-S Kan iemand me helpen :-S
  Ik probeer om gezonder te eten maar dat helpt niet :-S :o :o

 164. Nou ik ben 13 en ik ben 1.63 en ik ben 75 kilo ik ben egt dik mijn zussen en broers zijn allemaal dun en ik nie ik wil er vanaf maar ik ben nu ook bezig met de sportschool ik hoop dat het me lukt ik hoop minstens 15 kilo af te vallen

  wens me succes

 165. Nou, Ick ken iemand en die is:

  12 jaar
  1.62
  63.1 kilo

  Die is eigenlijk ook niet zoo heel dik..

  Duss

  • hey
   ik ben net als jij 12 ben 1,62 lang en weeg 50 kilo als je op een bmi site kijkt kun je zien of je gemideld ofzo bent
   x veel sucses

 166. Anonniempjeeeeeeeeeeeeeeeeee Reageer

  Ik ben een meisje van 12 jaar.
  Ik ben 1.57 en weeg 53.7.
  Ik heb een dik buikje met vet.
  Zeg tegen veel dingen nee, maar het lukt me niet om af te vallen.
  Hebben jullie mischien een tip want ik wil echt afvallen!

  :? :oops: :cry: :evil: :-(

 167. ik ben een meisje van 13 jaar. ik ben 1.81 lang en weeg 68 iedereen zegt het is een normaal gewicht maar ik weet van me zelf dat ik een dik buikje met vet heb mijn ouders zeggen het ook dat ik minder moet eten enzo maar op school staan snoepautomaten met chips en lekkernij maar ikan er echt niet van afblijven al mijn vrieden kopen chips snoep en delen ze uit dus ik neem maar ik kan er niet van afblijven kan iemand mij een schema geven of tips geven asjeblief ik sprot heeel veeel ik weet niet wat ik moet doen alvast bedankt

  • hey
   ik ben 12 ben 1.63 en weeg 50 dus jij ben techt niet dik ik vind me zelf ook dik ik ga ook afvallen maaf weet oook dat het niet supe goed voor me is je kunt ook op ee bmi site kijken ik heb met mijn lengte en gewicht een bmi van 18 ik ben daar mee gemidelt
   x als het je leuk lijkt zo ik die site snel even op zoeken

 168. Hey allemaal, weer met Iris… Het gaat allemaal wel weer goed met mijn vriendin. Het scheelt haar helemaal niets dat ze dik is de laatste tijd… Maar inmiddels heeft ze een sport uitgekozen(volleybal) en kan ze daarmee wel afvallen… :P :D 8)

 169. ik ben een jongen van 11 jaar ben 1,46 m lang en weeg 40 kilo ik wil 36 kilo wegen il voetbal wel zo 3 uur per dag en zegg tegen veel dingen nee ,maar het lukt me niet om aftevallen hebben jullie mischien een tip want ik wil echt afvallen.

  • hey jaap
   ik ben nu 12 maar toen ik 11 was woog ik ook ongeveer net zo veel als jij ik voetbal ook ik weeg nu 50 kilo maar ik ben niet zo dik maar tog ga ik afvallen ik ben ben vooor me zelf heel dik ik weet niet of jij dik bent of alleen te zwaar maar voetbal kun je tog blijven spelen
   x ik hoop dat ik je hier me geholpen heb

  • heey jaap ik vind het vervelend voor je maar ik ben 10 woog 40 e nben nu 23 en ben 1.46. maar ik heb tips voor je ontbijt moet ee nbroodjes nemen en met ee nbeslag erover hee nniks met chocola en driken melk of thee en je kunt muslie nemen .voor middag 1of 2 broodjes e ndan kaas met tomaat en komkomer e nwater of melk en avond maar ee nbord e3 nwater na het niks eten maar gaa spelen en wandelen of fietesen want als je iets eet na het avond eten wordt het vet als je tog verschrikelijk honger krijgt fruit en een goeie nachtrust van slapen verbrand je calorieen . en gee ntusse dortje s als je toch honger krijgt een kracker en niet zovel tv maar een half uur nou veel plezier jaap !

 170. weer met iris..:-( ik ben supergesrokken!!
  want ik heb met mijn vriendin over deze site gesproken en ze zei dat ze weer is(ze is 2 kilo bijgekomen) bijgekomen!!
  we hebben samen een schema gemaakt van eten dat lukt wel maar toen zei ze dat ze op mijn gewicht komen en ik weeg 31.
  dat gaat dus echt niet lukken.. :roll:

 171. Voor Tessa: Je bent niet dik!! Je moet echt proberen van dat idee af te komen, want dat klopt gewoon niet! Het is ook niet gezond als je daar zo mee bezig bent, als je normaal gewicht ben maar constant op je voeding en dergelijke blijft letten is niet goed voor je!!

  En voor iedereen: Ik weet hoe moeilijk het is om af te vallen, het is mij ook nog steeds niet gelukt. Ik ben ervan overtuigt dat het moet kunnen als je maar echt alles geeft en er echt voor gaat. Inderdaad een schema voor jezelf maken, dat is wat je gaat eten, en je er ook echt aan houden. Denk op de lange termijn.
  Maar nog belangrijker dan afvallen vind ik dat je blij bent met jezelf.
  Of je nou dik bent of dun, het gaat er om hoe je tegen jezelf aan kijkt. Dat je dik bent betekent niet dat je minder goed bent dan anderen, of dat je minder leuk bent. Ik ben misschien nog wel te dik, en ik wil nog steeds afvallen, maar ik ben wel tevreden met mezelf. Misschien niet met mijn uiterlijk, maar wel met mijn persoonlijkheid. Ik heb heel veel vrienden, doe wat ik leuk vind en er zijn meerdere mensen die zelfs verliefd op mij zijn!
  Geef de hoop niet op, er is meer in het leven dan zogenaamd perfect zijn volgens wat al die andere mensen zeggen.
  Zij weten er niks van! Doe je best, houd vol en vooral geniet van het leven!

 172. hoi, mijn naam is iris ik heb een vriendin die ook een beetje dik is ze is 11 jaar oud en weegt 47 kilo.
  iedereen pest haar ik ben haar enige vriendin kunnen jullie haar helpen en alsjeblieft tips geven?!
  alvast bedankt!

 173. hoi ik weer ik heb een probleem ik wil 30kg wegen – 3 kg dus ! maar men ouders willen dat ik bijkom dit gaat echt niet !!!! ik ben dik ! :-(

  • Voor jou leeftijd heb je een pERFECT gewicht! Ga er niet voor om 3 kilo af te vallen, dat heeft geen zin! Ps; ik ben 12 en ik weeg 45 kilo!! HELP! Het lukt me gewoon niet om af te vallen, op twaaljarig leeftijd is dat moeilijker dan dat jullie het danken! :'(

 174. ik wil 28kilo afvallen dan heb ik voor een 11 jaarige een goed gewicht dus het is vreselijk

 175. er zijn heel veel dingen om af te vallen maar het is allemaal voor volwassenen dat is niet fijn ik eet weinig ik sport veel maar ik blijf DIK :cry:

 176. ik wil 16 kilo afvallen maar ik gien alles doe eat er op[ sta maar ik ben juist dikker geworden :x :x :x :x :x :x :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

  • probeer niet in een keer 16 kilo te verliezen , doe het in stukjes ( begin bij 5 kilo om aan je zelf te bewijzen dat het mogelijk is :) <3

  • dat wil ik ook 10 kilo afvallen geef mij tips !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   wand ik schaam mij dat ik zo dik ben

 177. ik heb een beetje overgewicht.
  maar jullie kunnen makelijk praten.
  maar afvallen is heel moeilijk vooral als je vrienden hebben die het niet hebben ow ff een patatje halen
  nou dat sla je tog niet af
  ook al wil je het wel.
  ik ben nu aan het proberen af te vallen.
  veel vruit eten inplaats van een snoepje water drinken
  natuurlijk moet je ok snoepjes eten en frisdrank eten dat moet je ok niet afslaan maar doe het minder en ik wil meer groente eten ik lust bijna niets:oops: :oops:

  ik wil ongeveer 10 kilo afvallen dan sit ik denk ik ook beter in me vel maar ik denk dat dat nog wel ff gaat duren maja als ik wat ben afgevallen en nieuwe reactie :wink:

  xxxx(L)

 178. hallo ik ben 10 en ik heb over gewicht van 10 kilo ook al zie ik er goed uit ik ben te diek .
  iedereen zegd tegen mij dat ik wel afval als ik in de lengte groei maar het lukt niet wat ik ook doe ik blijk 10 kilo te veel ik werk er aan ik hoop dat het lukt !!!! :D ik geloof gewoon in me zelf maar het is wel super dube moeilijk :roll: :roll: :roll:

 179. ik ben te dik man Reageer

  ik vind het niks ben 13 en ik weeg 89 kilo wil echt 19 kilo kwijt hoe doe ik dat in een maand >? :-( :-( :-( :-( :roll: :roll: :o :o 8) 8) :? :? :? :? :? :? :? :? :cry: :cry: :cry: :cry:

  • anoniempjeeuh.

   als ik jou was zou ik nu naar de winkel lopen en veel flesjes water kopen en geen zoetegeit eten elke dag als je naar school gaat een flesje water mee !!! en elke dag minstens 8 bekers water drinken en elke dag minstens 20 minuten hardlopen zo raak je heel veel kwijt ;) succes ermee man

  • nou ik ben 11 en ik weeg zo 60 kilo ik wil afvallen maar wij snoepen vaak en ik heb altijd honger en kan niet van snoep afblijven iedereen zegt dat ik heel dik ben maar ik heb dike benen en armen een een hele dike buik en ik ben 11 en 1.46 lang en zo dik 60 kilo!!!!!!!! :( :(:(:(

  • Ik één maand 19 kilo afvallen lukt je niet. Dat is hartstikke slecht voor een kind!

  • doe het in stukjes ( begin bij 5 kilo om aan je zelf te bewijzen dat het mogelijk is :) <3
   succs =D

 180. het is moeilijk om af te falen ik ben 10 en ik weeg zeker 57 :oops: :oops: maar het is echt moeilijk je kan zegen wat je wil mijn moeder kookt lekker en ik kan er niet vanaf blijfen :D :D :roll: :twisted:

  • Daar heb je gelijk in maar je moet het gewoon worden probeer een week of 2 je maag gewoon te laten worden van minder te eten en het zal al beter gaan ps. met minder bedoel ik bv. 1koekje op 1week en bijna elka dag 1a 2dingen te eten van fruit En wat je normaal eet minder nemen

 181. ik ben 13 en ben 60 kilo
  heb ook een hele dikke buik
  maar het lukt me niet echt om af te vallen
  sporten gaat bij mij heel moeilijk want ik heb iets aan mijn voet en wij hebben veel lekker dinge in huis dat is ook moelijk :| :cry:

 182. Het is nu een jaar verder en we hebben met z`n allen alles uit de kast getrokken hoe het toch zou komen dat ……..
  in de tussentijd heb ik in de clinic al diverse kinderen weten te motiveren en hun ouders erbij. Het is niet anders dan je gewicht naar beneden laten gaan waardoor je meer energie krijgt, maar het is een geheel van faktoren waar het hele gezin bij betrokken moet zijn. Maak er een spel van weet wat je met de euro`s kan doen die je overhoud door geen onzin dingen meer te kopen, voel je goed en ga ervoor. maar het belangrijkste is dat je op gewicht blijft. Ga niet in discussie maar zoek de waarheid.
  NewFigure Almere

 183. hallo ik ben jeroen v 8
  ik moet ook echt afvallen ben 50kg maar vind het heel moeilijk

  hou vol allemaal want ik wil geen ziekhart krijgen :oops: :oops:

 184. ik wete het niet afallen is vet moelijk
  wat jhe ook doet :roll:
  maar :idea: helpen ook niet
  dus denk gewoon goed na :D 8)
  maar kijk uit met wat jhe eet 8O
  want voor jhe het weet ben je van af 0 kiko tot 100
  kilo :evil: :-( :cry: :|

  • geef mij tips hoe ik kan beter kan vermager maar mijn ouders mag dat niet weten dus geef mij tips

   al vast bedankt :) ,

 185. ik heb zelf ook overgewicht nou ik heb niet egt veel hangen bij me buik :wink:
  maar iedereen kan niet afblijven van snoep
  of lekker dingen.
  dan heb je er gewoon zin in en geen trek.
  als je egt een paar kilo kwijt wilt
  dan moet je gewoon voor je eigen een schema maken
  bijv:
  ochtend museli met vetvrije yoghurt zonder SUIKER
  middag een brood met kaas ofzo geen chocopasta enz
  rond drie of vier uur een krekker ( in plaats vn snoep)
  in de avond ; eet je je avondeten;)

  En die dagen tussen door SPORT&SPORT
  en hebgeduld want in een dag ben je heus niet 10 kilo kwijt minsten een gramm of minder binnen in een maand
  zie je het pas.

  sorry’ maar hetleven is hard

  je komt makkelijker aan dan dt het eraf gaat.

  dus sport eet gezond . en drink regelmatig water.

 186. Het is lastig voor alle kinderen!
  Zelf was het ook een tijdje geleden lastig, sommige mensen geven makkelijke woorden, zoals minder eten, maar dat helpt niet. Je kan niet afblijven van Snoep.

  De kinderen hebben veel tijd nodig. Ze doen hun best, geef heb de tijd. :wink:

  • ik ben 12 en 1,54 en weeg 76kg is dat te zwaar en hoeveel moet ik eigenlijk wegen?

 187. Jullie weten egt nix!! :x
  het is lastig om aftevallen hoor!!
  vooral als je 12 bent!! :x
  dus zeik niet!

  • Laura jeweetwel

   joenge eet dan ni zoveel e, deze mensen probere alleen maar te helpe, en vrwa reageerd gy ier dan op as ge et tog ne stoeme site vind, wete gy bent zo een persoon van praatjes mar geen daatjes!

  • ja maar weij willen afvallen hoe moeilijk het is nou dat wil ik tenminste ik weeg 60 en ik ben 11 en 1.46 hoe erg is dat dan dus en ik ben dik vindt ik zel ook iedereen zegt dat tegen mij zelf mijn moeder en vader :(

 188. het is heel moeilijk om af te vallen maar gezond eten en veel bewegen helpt ik ben 10 en kan er nog makkelijk war aan doen dus ik doe het nu!!!!!

 189. jullie weten er niks van :? 8O
  weet je hoe moeilijk het is voor een kind om aftevallen ik ben 13 .
  en geloof me het is MOEILIJK :evil: 8O :cry:

  • ik ben 10 en ik weeg 41 astublief ik ben te dik veele kinderen zijn mager en mooi en met een kleedje lijk iik re zo dik uit ik kan meespreken
   heb ik overgewicht????????

  • Beste Margaux, Wat goed van jou (en van de andere kinderen op dit forum) dat je iets wil doen aan overgewicht! Heb je ook aan je ouders verteld dat je wilt afvallen? Er in je eentje iets aan doen is lastig omdat je bepaalde dingen moet weten. Je moet b.v. dat kinderen goed moeten eten omdat ze nog in de groei zijn. En dat kinderen met overgewicht vaak al voldoende goed bezig zijn als ze niet meer aankomen. Je groeit immers nog en je wordt dan groter én slanker! Je moet ook dingen weten als: sapjes zijn helemaal niet zo gezond als dat er vaak gedacht wordt. Een glas sap (250 ml, ongezoet) bevat evenveel suiker als 6 klontjes! Reken jij voor mij uit hoeveel dat zijn in een liter? Er is heel veel te leren over gezonde voeding en afvallen en het beste kan je doet doen met een diëtist of gewichtsconsulente. Kijk ook even op Kikforkids.nl voor nog meer informatie.

  • 10kilovermageren

   Ik ben 12 jaar en weeg 55 kilo, ik wil heel graag vermageren, ik heb het al vaak geprobeerd maar het lukt gewoon niet. Ik wil het heel graag maar ik heb geen doorzettingsvermogen. Vriendinnen zeggen dan weer dat ik niet dik ben maarja, dat zeggen ze gewoon omdat ze vriendinnen zijn…Zij weten ook niet hoeveel ik weeg! Ik zou graag zoals hen zijn (van gewicht dan) zij zijn niet superdun, maar zij hebben een normaal gewicht voor een twaalfjarige. Ik schaam me erg om mijn buik en mijn dikke benen! Ik probeer ook om te gaan lopen maar ik denk er niet genoeg aan, ik vergeet het altijd te doen! Ik probeer dan op te bouwen en ik begin met 3 kilometer maar doordat ik altijd vergeet te gaan lopen valt er niets op te bouwen omdat er te veel tijd zit tussen de ene keer dat ik ga lopen en de andere keer. Straks ga ik lopen en deze namiddag wil ik gaan fietsen. Ik ga proberen geen tussendoortjes te nemen, alleen maar fruit! Maar dan nog een probleem: ik maak mijn eten zelf niet klaar, dat doet mijn mama! En als ik dan zeg: mama, voor mij niet te veel, ik wil vermageren zegt ze: Je moet toch iets eten, en jij moet toch niet vermageren! Jawel ik moet dus wél vermageren, maar zij zegt dat gewoon omdat ze zelf wat voller is enja, dan ziet ze niet echt in dat ik dik ben…. Mijn papa is dan wel magerder en hij kan wel helpen, hij gaat ook regelmatig lopen en eet geen tussendoortjes, maar… ik schaam me echt, zelfs voor mijn ouders, om dan te zeggen hoeveel ik weeg en dat ik wil vermageren… Ik vindt dit echt moeilijk!… HELP!

  • ja maar hoe oud ben je dan en hoeveel weeg je?????????????????????????????????

 190. afvallen door gewicht onder controle houden is wle een probleem in stand houden bij een kind.
  het geeft in korte tijd geen oplossing waar zij juist tegen aan lopen, pesten op school, weinig lust door overgewicht, etc.
  ook dan moet je de kinderen al aanpakken door voedings en levenstijl verandering, dus is mijn idee dat je ze beter een leuk figuur op korte termijn kan geven waardoor ze juist meer gaan sporten en complimenten kunne krijgen uit omgeving.

  • K ben 15 en k weeg 90 kilo en k heb een afvalcoach nodig bij het afvallen want een diëtiste hielp bij mij niet en k probeer de hele tijd af te vallen maar dat lukt niet, want geen zelfbeheersing:(!
   weet u miss. iemand in Rotterdam?
   help me please!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.