Hoofdpijn bij kinderen: vaak door overgewicht, roken & gebrek aan beweging

Kinderen hebben steeds vaker hoofdpijn in vergelijking tot twintig jaar geleden. Zo’n 25% van alle kinderen en tieners in de leeftijd van 9 tot 17 jaar heeft regelmatig bonkende hoofdpijn.

Tot voor kort werd gedacht dat dit veroorzaakt werd door de toenemende prestatiedruk op school en bij andere activiteiten – hoewel hier nooit echt sluitend bewijs voor is gevonden.

Uit een zeer uitgebreid Noors onderzoek onder meer dan 5000 tieners blijkt nu dat niet de prestatiedruk de belangrijkste schuldige is, maar de steeds ongezonder wordende levensstijl van kinderen en tieners. Met name overgewicht, roken en een gebrek aan beweging lijken tegenwoordig de belangrijkste schuldigen te zijn.

Tieners met overgewicht hebben 40 procent meer kans op hoofdpijn dan tieners met een gezond gewicht. Onder rokende tieners is de kans op hoofdpijn 50 procent groter, en van de tieners die minder dan twee keer per week sporten is de kans 20 procent groter.

Hoofdpijn bij kinderen en tieners beter voorkomen dan genezen

Volgens de hoofdonderzoeker, Andrew D. Hershey, is dit onderzoek vrij uniek qua opzet, omdat deze negatieve levensstijl factoren zelden zijn onderzocht bij kinderen en tieners. Daarom is dit onderzoek ook zo belangrijk voor preventieve maatregelen: waar overgewicht bij kinderen nu vooral in de aandacht staat om gezondheidsproblemen op latere leeftijd, is nu duidelijk geworden dat ook huidige problemen worden veroorzaakt door overgewicht, roken en te weinig lichaamsbeweging.

Ik ben in elk geval blij met de resultaten van dit onderzoek, omdat het weer eens laat zien dat je niet al vroeg moet beginnen met het slikken van allerlei medicijnen om symptomen te bestrijden. Kinderen worden steeds vaker volgepropt met pijnstillers, antidepressiva en andere medicijnen, terwijl veel gezondheidsproblemen opgelost kunnen worden met een gezondere levensstijl.

Natuurlijk werkt dit ook goed voor volwassenen, maar krijg de miljoenen medicijnverslaafden in Nederland maar eens van de slaappillen, antidepressiva en pijnstillers af en stuur ze naar huis met een recept waar op staat ‘gezonder gaan leven’. Dat is eigenlijk niet meer te doen, dus laten we eerst maar bij kinderen beginnen. ;)

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.