Arjen stelde de volgende vraag aan Gezondr: Ik wil eigenlijk testosterontabletten kopen; wat zijn de beste en minst schadelijke testosteronsupplementen?Hierbij de nodige uitleg…

Wat is testosteron?

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het woord ‘testosteron’ is samengesteld uit testis (zaadbal) en steroïde (steroïd-hormoon). Hoewel ook vrouwen testosteron produceren (in de eierstokken), maken mannen veel meer testosteron dan vrouwen. Bij mannen heeft testosteron ook veel meer en beduidend ingrijpendere functies. Zo bepaalt de testosteronspiegel grotendeels het energiepeil, de spiergroei, het vetpercentage, het welzijnsgevoel en het libido van een man.

Symptomen van een testosterontekort

Het is dan ook belangrijk voor de algehele gezondheid en gesteldheid dat een man voldoende testosteron produceert. Bij een tekort aan testosteron kunnen namelijk de volgende lichamelijke klachten en veranderingen optreden:

 • Algehele malaise & futloosheid
 • Afname van spierkracht & spiermassa
 • Verminderde beharing
 • Stoornissen van erectie
 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Botontkalking (osteoporose)
 • Toename van vetmassa (vooral buikvet)

Deze symptomen hoeven overigens niet per definitie te duiden op een tekort aan testosteron of een tijdelijke lage testosteronspiegel…

Soorten & merken testosteronpreparaten

De bekendste anabole stoffen zijn de “echte” anabolen (androgene anabole steroïden). ‘Anabool’ staat voor spieropbouw en ‘androgeen’ voor vermannelijking. Deze stoffen zijn afgeleid van het lichaamseigen hormoon testosteron. We onderscheiden dan ook lichaamseigen oftewel ‘endogene’ anabolen en lichaamsvreemde oftewel ‘exogene’ anabolen. Bekende voorbeelden van exogene testosteronsupplementen oftewel testosteronpreparaten zijn:

 • AndroGel® & Testogel® (testosteron-gel)
 • Tostran®, Testocur® & Testim® (testosteron-crème)
 • Androcur®, Testoderm® & Virormone® (testosteron-pleister)
 • Nebido® & Sustanon® (testosteron-injectie)
 • AndroPatch® & Intrinsa® & Livensa® (testosteron-patch)
 • MDTS® & Axiron® (testosteron-spray)
 • Andriol® (testosteron-capsule)

Al deze testosteronsupplementen bevatten synthetische (exogene) varianten van testosteron. Ze hebben allemaal voordelen, nadelen en bijwerkingen…

1. Voordelen van testosteronsupplementatie

Bovengenoemde testosteronsupplementen stimuleren de eiwitaanmaak in de spieren en gaat de afbraak van spiereiwitten tegen. Hierdoor krijg je als gebruiker zijnde dikkere & sterkere spieren. Daarnaast neemt je agressie toe, waardoor je “gretiger” traint bij de inname van testosteron-preparaten.

2. Nadelen van testosteronsupplementen

Door chemische bewerking van testosteronmoleculen zijn extra krachtige en langwerkende “androgene anabole steroïden” ontstaan. Helaas kan men de vermannelijkende (androgene) en spier-opbouwende (anabole) effecten van testosteron niet van elkaar scheiden. Hierdoor heeft synthetisch testosteron een aantal ingrijpende nadelige bijwerkingen…

3. Bijwerkingen van testosteronpreparaten

Hoewel mannen testosteron uitsluitend gebruiken voor extra spierweefsel, worden ook de geslachtskenmerken beïnvloed… Zo heeft testosteron invloed op de lichaamsbeharing, stembanden, zaadballen, prostaat en algehele hormoonhuishouding. Deze beïnvloeding kan leiden tot:

 • Ontwikkeling van acne
 • Vettige huid (talg & huidvet)
 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Prostaatvergroting (BPH)
 • Langdurige & pijnlijke erecties (priapisme)
 • Erectieklachten (“impotentie”)
 • Mannelijke borstvorming (gynaecomastie)
 • Toenemende en later afnemende lichaamsbeharing
 • Haarverlies & kaalheid (alopecia androgenetica)
 • Afname van “goed” HDL-cholesterol
 • Hoge bloeddruk
 • Ineenkrimpen van testikels
 • Vocht vasthouden (met name gezicht)

Bovendien kunnen emoties, gevoelens, gedachten en gedrag veranderen onder invloed van testosteronsupplementatie. Er zijn vrouwelijke atleten die zich na jarenlang testosterongebruik meer man dan vrouw voelen. Zelfs hart, lever en hersenen kunnen op langere termijn schade ondervinden aan testosteronsupplementen.

Bij jongeren kan inname van testosteronsupplementen zelfs leiden tot het voortijdig stoppen van de groei.

Maar wat is nu het beste testosteronsupplement?

Lichaamsvreemd (synthetisch) testosteron wordt ingebracht via crèmes, pleisters, injecties en tabletten. Het beste testosteronsupplement bestaat helaas niet, want de uitwerking van alle testosteron is in principe gelijk. Het enige wat per testosteronsupplement kan verschillen is:

 • De concentratie testosteron (totaalhoeveelheid)
 • De afgifte per tijdseenheid (snelheid; hoeveelheid per uur)
 • De tijdsduur van afgifte (tijdsbestek; hoeveel uren c.q. weken totdat de testosteron is uitgewerkt)

De testosteronsupplementen die je op internet kunt bestellen bevatten doorgaans 1% of 2% testosteron. De totale afgifte is afhankelijk van de toediening. Zo kun je testosteron-gel deels kwijtraken bij het omkleden; testosteron-tabletten komen daarentegen volledig in je lichaam terecht.

De werkingsduur en snelheid van testosteron is grotendeels afhankelijk van de exacte verbinding. Bodybuilders gebruiken veelal organische verbindingen (esters) van testosteron die wekenlang werkzaam blijven in het lichaam. Populaire voorbeelden van deze langdurig werkzame testosteron-esters zijn testosteron-cypionaat en testosteron-enanthaat.

Andere testosteron-esters zijn (un)decanoaat, (fenyl)propionaat en isocaproaat.

Met welk doel gebruik je testosteron?

De bruikbaarheid, werkzaamheid en effectiviteit van testosteron zijn overigens sterk afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Testosteron wordt met name gebruikt bij:

 • Bodybuilding (spiermassa vergroten)
 • Testosteron-deficiëntie (hormoontekort)
 • Hormoonvervangingstherapie (bij overgangsklachten)

Hierbij een korte uitleg bij eider gebruiksdoel van testosteron…

1. Testosteron-deficiëntie verhelpen

Voor mannen die te weinig testosteron aanmaken (= testosterondeficiëntie) zijn testosteronsupplementen doorgaans niet bevorderend. Een verminderde testosteronproductie wordt namelijk meestal veroorzaakt doordat de hypofyse (je hersenaanhangsel) te weinig LH aanmaakt. Dit kan weer komen doordat de hypothalamus te weinig GnRH aanmaakt.

Vooral het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol – dat ontstaat bij de omzetting van testosteron – verlaagt de afgifte van GnRH. Dus hoe meer testosteron en testosteron-metabolieten er in je bloed zitten, des te minder GnRH en LH er wordt aangemaakt. Door het toedienen van synthetisch testosteron (tabletten e.a.) kan de natuurlijke aanmaak er zelfs helemaal mee ophouden.

Mannen die lijden aan testosteron-deficiëntie kunnen doorgaans beter een anti-oestrogeen zoals ‘clomifeencitraat’ gebruiken dan een synthetisch testosteronsupplement.

2. Bodybuilding & sportprestaties verbeteren

Mannen die voldoende testosteron aanmaken, maar een extra boost willen om betere bodybuilding- of krachtsportprestaties te leveren, gebruiken ook vaak testosteron supplementen. Testosteron vergroot immers de spieren en de spierkracht. Testosteron is echter een anabole steroïde en staat dan ook op de dopinglijst.

De dopinglijst is een lijst van de Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) met verboden middelen & methoden om sportprestaties te verhogen. Hoewel er binnen de amateursport niet of nauwelijks wordt gecontroleerd, is dopinggebruik niet eerlijk ten opzichte van eventuele tegenstanders. Bovendien is doping schadelijk voor je fysieke en mentale gezondheid.

Bodybuilders gebruiken doorgaans veel grotere hoeveelheden testosteron en langdurigere esters van testosteron dan er zitten in middelen zoals AndroGel® en AndroPatch®.

3. Hormoonvervangingstherapie (vrouwen)

Testosteron wordt bij vrouwen met overgangsklachten en menopauzale verschijnselen nog weleens voorgeschreven als onderdeel van ‘hormoonvervangingstherapie’ oftewel HRT. Vrouwen in de overgang zouden dankzij behandeling met testosteron e.a. jong van lichaam en geest blijven. Inmiddels vraagt men zich steeds meer af of de bijverschijnselen van HRT met o.a. testosteron niet erger zijn dan overgangsklachten.

Androgenen (testosteron e.a.) zijn overigens mannelijke geslachtshormonen en eigenlijk niet bestemd voor vrouwen.

Kortom

Het is niet verstandig om zonder geldige reden of medische supervisie te morren aan je testosteronspiegel. Je natuurlijke, lichaamseigen testosteronhuishouding hoort namelijk een dagelijks proces door te maken. Het niveau hoort gedurende ieder etmaal te pieken en te dalen. Met onnodige testosteron-preparaten verstoor je deze dagelijks cyclus. Bovendien is het onmogelijk om op eigen houtje te bepalen wat de ideale en minst schadelijke hoeveelheid testosteron is om in te nemen.

Wil je per se testosteron supplementen gebruiken, onthoud dan dit… Testosteron-pleisters zijn ietwat veiliger in gebruik dan gels. Patches of pleisters zijn bovendien wat minder belastend voor de natuurlijke testosteron-aanmaak dan pillen. Als je ’s ochtends vroeg een pleister plakt, dan imiteer je je dagelijkse testosteron-cyclus in je testosteronaanmaak het meest nauwkeurig: ’s morgens hoog en later op de dag laag (bron). Wel is inmiddels aangetoond dat pleisters sneller tot huidirritatie kunnen leiden dan gels.

Wetenschappers hebben inmiddels ontdekt dat je je testosteronhuishouding tot op zekere hoogte kan sturen met sport (krachttraining & cardio).

Tot slot

Als je niet lijdt aan testosteron-deficiëntie, dan is inname van testosteronsupplementen geenszins aanbevelenswaardig. Voor je het weet leg je je lichaamseigen testosteron-aanmaak volledig plat! Als leek zijnde kun je bovendien beter je testosteronproductie stimuleren dan kunstmatige testosteronsupplementen te gebruiken. Dit is niet alleen veiliger, maar op lange termijn ook veel effectiever.

Heb jij ervaring met testosteronsupplementen of testosteronpreparaten? Deel hieronder jouw (positieve of negatieve) ondervindingen met testosteron…

57 Reacties

 1. Hoi ik ben een vrouw van 29… en ik wil graag beginnen met sporten vooral bodybuilding… Mijn vraag is welke testosteron is best om te gebruiken?

 2. Vraag, androgel 25 mg is niet meer leverbaar. Uroloog wou 50mg voorschrijven, en daar 2 dagen van gebruiken. Navraag: kunt geopend zakje niet bewaren. Beter pompje gebruiken, 1x pompen 20,25 mg, moest ik 1x geheel pompen en dan tweede keer nog iets. Maar mijn vraag, doordat je tweede keer iets pompt. Is dan voor de dosering daarna het pompsysteem weer geheel gevuld voor 20,25 mg. Of zit daar iets minder in, doordat je dag ervoor ook iets gedrukt hebt? Ik heb testosteron 13,9 maar wel de klachten, heb niet veel nodig volgens uroloog. Is 1 dosering dan hoog genoeg, op iets op te hogen?

  • Vragen over de functionele dosering van geneesmiddelen kun je het beste wegleggen bij je apotheker. Ik durf in ieder geval écht niet te zeggen hoe een testosteronpompje / gelpompje precies functioneert vanbinnen…

  • Vraag. Androgel kan abnormale verhoging veroorzaken van rode bloedlichaampjes. Als dit het geval is, dus verhoging (te hoge) bloedlichaampjes… Is dan ook de testosteron in het bloed te hoog?

 3. Hallo beste mensen, ik ben 17 jaar en over een half jaar 18, ik gebruik nu Testim al 3 weken! Zou dat kunnen en moet ik een nakuur doen?

  • Gebruik je Testim op doktersvoorschrift? Dus om een klinisch gediagnosticeerd testosterontekort te behandelen?

 4. Beste. Ik ben Wesley 25 jaar ben nu al een jaar aan het trainen en zie geen vooruitgang. Train 5 dagen op de week en let op mijn voeding. Zou graag willen starten met testosteron maar wat is het beste en hoeveel moet ik nemen? En welke testosteronsupplementen zijn het minst schadelijk
  M.v.g. Wesley

 5. Beste Paul… Even 2 vragen: 1. Je schrijft dat het gebruik van Testosteron preparaten ken leiden tot ‘Erectieklachten (“impotentie”)’ hoe groot is deze kans? Want zelf lees ik ook op andere websites dat Testosteron preparaten juist impotentie kunnen behandelen!? Ik ben in de war nu… 2. Denk je dat het veilig is om bijvoorbeeld androgel te kopen via websites als Androgelkopen.com? Of raad je echt aan om hiervoor langs de huisarts te gaan? Want ik weet natuurlijk niet of hij mij dit natuurlijk wel voor wilt schrijven. Gr. Pieter

  • Beste Pieter, Als er sprake is van een lichaamseigen (endogeen) testosterontekort, kunnen testosteronsupplementen inderdaad een testosteron-geïnduceerde erectiedisfunctie verhelpen, maar helaas worden testosteronpreparaten voornamelijk gebruikt om een reeds gezonde/toereikende testosteronspiegel NOG verder op te hogen, waardoor een potentieel gevaarlijk testosteronoverschot optreedt, met mogelijkerwijs erectieklachten tot gevolg. Hoe groot de kans op erectieklachten door toedoen van testosteronpreparaten is, is onmogelijk in te schatten. Dit is namelijk volledig afhankelijk van je lichaamseigen testosteronwaarde en hoeveel testosteronpreparaten je inneemt. Hoe veilig het is om illegale testosteronsupplementen te bestellen, durf ik niet te zeggen. Maak sowieso liever een afspraak met je huisarts om de hoeveelheid testosteron in je bloedbaan te laten bepalen. Als er sprake is van een (klinisch) testosterontekort schrijft je huisarts heus wel een supplement voor. En is er geen sprake van een tekort, dan heb je in principe ook geen supplement nodig. Probeer dan liever op natuurlijke wijze je testosteron te verhogen. Groeten, Paul

 6. Bedankt voor de tip, ik gebruik momenteel horny weeds (helpt redelijk) voor mijn gevoel bereikt ik niet meer de erectie die ik voor het gebruik met Anavar Kuur wel had. Dit middel gebruik ik nooit meer! Verder had ik nog een vraag, ik durf door het gebruik van Anavar geen kuurtjes meer te nemen. Heeft iemand nog een tip bij een kuur waarin bijwerkingen van het seksuele gevoel niet beïnvloeden? Ik zou graag wat bij mijn buik wat droger willen worden en wat meer spiermassa aankomen.

 7. Goedemiddag, Ik ben een jongen van 1,78 groot en ben momenteel 23 jaar oud. Ik sport inmiddels al 2 jaar ongeveer 5x per week. Ik ben de laatste 2 jaar wel wat breder geworden, maar echt resultaat heb ik nog niet geboekt. Ik ben wel in gewicht gedaald van 82 naar 73 kilo. Ik heb een keer Anavar gebruikt 4 weken maar ik merkte dat mijn libido daarvan naar beneden ging, dus ben hiermee gestopt. Ik heb hier af en toe nog wel is last van. Heb iemand misschien hier tips voor om mijn libido weer omhoog te brengen?

  • Libido en testosteronhuishouding zijn allebei sterk gerelateerd aan de algehele lichamelijke gezondheid. Over het algemeen geldt: hoe gezonder je leeft en eet, des te optimaler je libido en testosteronniveau. Als er sprake is van een testosterontekort kan een testosteronsupplement uitkomst bieden voor een verlaagd libido. Verder zijn er allerlei libido-verhogende tips & middeltjes die in meer of minder mate kunnen bijdragen aan een hoger libido.

 8. Ik ben een vrouw van 43 en heb geen libido. Nu had ik als advies van een hormoonarts Androgel 50 Mg gekregen. Om elke dag te smeren. Nu sprak ik iemand in de sportschool en die adviseerde me om injecties te nemen (ethanaat) 1x per week 2 maal, want hij zei das beter dan elke dag. Libido gaat omhoog??? Hoe lang mag ik dit gebruiken???

  • En welke (zelfbenoemde) ‘hormoonarts’ mag dat dan wel wezen?! Wat een belachelijk advies… Zou je niet beter eerst even je bloed kunnen laten prikken om te kijken of je verlaagde libido überhaupt te maken heeft met een testosterontekort? En niet gewoon met een vervroegde overgang of een totaal ander probleem? Je moet als vrouw echt niet zomaar aan de haal gaan met testosteronsupplementen; niet met injectibles op basis van Testosteron Enanthaat en ook niet met Androgel (overigens ook gewoon Testosteron Enanthaat)…

 9. Bedankt voor j reactie paul, gaf t aleen aan ,mensen lees zelf ook desnoods op bodybuilding forums en t iz om tekorten aan te vullen zodat je je weer goed voelt is meestal binnen 4 weken huisartsen zij niet zo hulpvaardig ze hebben liever dat j n antideprisva pilletje slikt r is ook wel pleisters gels sprays die hun werk doen hoeft niet gevaarlijk te zijn maar met mate, t beste allemaal

  • Beste Rich, Jij bedankt voor je opheldering, klopt helemaal. Laag-gedoseerde testosteronsupplementen kunnen in bepaalde gevallen absoluut positief uitpakken, vooral in geval van een testosterontekort. Echter worden hoog-gedoseerde testo-injecties zoals die op bodybuildingfora worden gepropageerd niet aanbevolen of ingezet voor medisch gediagnosticeerde testosterontekorten, maar om een gezonde testosteronspiegel NOG verder op te hogen om zodoende sneller spieren te kunnen kweken. Hetzelfde geldt voor synthetische supplementen en medicamenten waarmee de bijwerkingen van testosteronsuppletie (zouden) kunnen worden onderdrukt. Het verschil zit ‘m dus in de uitgangssituatie: A. Je hebt een testosterontekort en ondervindt daardoor fysieke en/of mentale klachten. B. Je wilt simpelweg sneller spiermassa opbouwen. In het eerste geval wordt er door artsen inderdaad niet altijd adequaat opgetreden; in het tweede geval kan een arts simpelweg niks voor je betekenen. Vandaar dat er zo veel fabels de ronde doen op bodybuildingforums die door velen voor zoete koek geslikt worden… de handel in testosteron is simpelweg illegaal, maar de verkoop van zogenaamde ‘wondersupplementjes’ die testosteron veiliger zouden moeten maken niet. Onwijs veel mensen kopen deze peperdure supplementen zonder te weten wat erin zit of wat ze in werkelijkheid doen en er is niemand die controle uitoefent, want de reden waarom mensen ze kopen en gebruiken (namelijk testosterondoping) is onwetmatig. Laat je dus niet te snel iets wijs maken. Groeten, Paul

 10. Omdat er weinig info van vrouwen op internet te vinden is over het gebruik van Anabolen wil ik graag mijn verhaal delen. Ik ben een vrouw van 32 en ik heb afgelopen mei een kortdurende kuur gedaan van Clenbuterol, masteron en testosteron. Clen was 2 weken op, 2 weken af en ondersteund door T3. Masteron en testo 1cc per week. Ik kamp al jaren met gewichtsproblemen en na veel onderzoek leek mij dit i.c.m. lichte cardio en spieropbouwende oefeningen een goede combinatie. Vanaf het moment van gebruik kreeg ik vrijwel direct last van bijwerkingen: opgezwollen prikplekken en mijn menstruatie bleef weg. Ik hield erg veel vocht vast, ik leek wel zwanger. Na de maand ben ik direct overal mee gestopt. Ik ben inmiddels 3 maanden verder en heb nog steeds geen menstruatie, heb last van ongewenste haargroei in mijn gezicht en mijn clitoris lijkt wel 2 maten gegroeid. Ik had van te voren deze bijwerkingen gelezen, echter wordt overal verwezen naar langdurig gebruik i.c.m. veel te hoge doseringen. Ik loop inmiddels voor onderzoek bij het ziekenhuis en wil de vrouwelijke lezers vooral waarschuwen. De bijwerkingen kunnen zoals bij mij veel sneller optreden dan je zou denken en of het omkeerbaar is, durf ik nu niet te zeggen. Ik heb ook last van stemmingswisselingen, dus ik raad het af om te experimenteren met je hormoonhuishouding. Ik ben koppig, eigenwijs en nieuwsgierig geweest en heb daar nu de lasten van.

 11. Hoi wie kan mij helpen met deze vraag… Wat is de allerbeste testosteron middel dat er is wat je niet moet spuiten en ook te koop is?

  • Tja, had HGH en lichte testosteron gebruikt, nix aan de hand dan.

  • Was ook bang voor n prikkie, heb ’t nu 3x al gedaan, stelt nix voor. Maar de oppepper die je krijgt, pfoe daar kan geen pil tegenop. En beschadigd je lever niet. Wil je dat toch Testocaps, zoek dan N2GUARD erbij, zorgt dat je lever beschermd is en je bloeddruk goed blijft.

  • Ik heb geprobeerd te achterhalen wat N2Guard precies doet en wat de ingrediënten zijn die voor de beoogde effecten zouden moeten zorgen, maar een ingrediëntenlijst wordt NERGENS vermeld. En wat kom ik een hoop onzin tegen! Iedereen roept maar dat dit N2Guard supplement de lever en nieren beschermt, je cholesterol in balans houdt, je bloeddruk reguleert, je vochthuishouding optimaliseert, cellen repareert en allerlei metabolische cycli ondersteunt, maar NERGENS worden bronnen of cijfers vermeld. Met het oog op marketing is dat ook niet nodig, want dit zijn allemaal onzichtbare (en veelal onmerkbare complicaties). Mensen willen het zo graag geloven dat ze dat ook doen. Als deze effecten van N2Guard daadwerkelijk op waarheid zouden berusten, zou dit supplement extreem veel en extreem hevige bijwerkingen met zich mee moeten brengen, gegarandeerd en onvermijdelijk. Je kunt immers niet zomaar je cholesterol, bloeddruk en watergewicht onderdrukken zonder dat daar verregaande manipulatie van fysiologische processen aan te pas komt… Bovendien bestaan er zelfs geen receptplichtige medicijnen waaraan meerdere van deze effecten kunnen worden toegeschreven; dit zou dan het allereerste wondermedicament ter wereld zijn. Echt totale kletspraat dus!

 12. Hoihoi, Ik ben een vrouw van 32 en mijn libido is al een paar jaar een stuk lager dan dat het was. Is het een idee om testosteron preparaten te nemen? Of iemand andere tips? Ik had vorig jaar voor de sport Masteron (drostanolon propionaat) gebruikt en dat werkte echt wel. Thanks alvast!

 13. Hallo, Ik wil graag m’n baardgroei stimuleren en is het verstandig om daar testosteron supplementen voor te gebruiken? Daar naast sport ik veel, zo wel krachttraining als fitness. Mvg, Aaron

 14. Hallo Cornee. Bedankt voor het reageren. Want Meneer Paul heeft tot nu toe niet gereageerd. Ik had wel een reactie van hem verwacht. Maar goed, nu jij toch aangegeven hebt dat je mij met bepaalde vragen kan helpen, vind ik het ook goed. Mijn vraag is hoe het verder met mij zal gaan. Want ik groei echt niet. Was een paar kilo’s zwaar geworden maar dat is nou weer weg. Ben nu mager en wordt geen ene gram zwaar geen vet niets. En lijkt net of ik 18 ben terwijl ik 28 ben. Moet ik me zorgen gaan maken om iets waarbij ik niet lang zal leven? Want het is nu wel heel lang geleden dat ik groeihormen gebruikt heb. Was 17 toen ik dat gebruikte. Heb ongeveer 1 tot 2 maanden gebruikt daarna nooit meer.

  • Je eerste bericht heb ik over het hoofd gezien, maar vanwege de toon van je tweede bericht voelde ik me niet bepaald geroepen om te reageren. Hoe dan ook succes ermee.

 15. waarom staan mij contact gegevens er niet als ik nu prive metiemadnwilt praten laten jullie dsat niet toe ofzo? laatikhet zozeggen Paul door middel van testosteron vergroot je de kans op trombose, en Paul jij zegt ook dat je niet meer haar groei krijg maar ga even naar de boven kant van de pagina en dan staat het er dus ik weet niet zo goed wat jij nu wel denkt te weten of niet weet.

  • In de tekst staat dat een tekort aan endogeen testosteron de lichaamseigen haargroei kan belemmeren, dat is iets heel anders dan dat een testosteronsupplement met exogeen testosteron voor aanvullende haargroei kan zorgen. Dit artikel gaat overigens over de toedieningsvormen v.w.b. testosterontherapie, niet over de effecten ervan. Als je een beter beeld wilt van “wat ik wel of niet denk te weten”, kijk dan eens rond op de site. Dit is namelijk niet de enige pagina over testosteron. Groeten, Paul P.S. Telefoonnummers en e-mailadressen kunnen inderdaad niet via het reactiesysteem worden gedeeld i.v.m. privacyregelgeving.

  • Geen idee; dit is een informatieve website waar mensen anoniem hun ervaringen kunnen delen en op elkaar kunnen reageren. En dus geen plek die het mogelijk maakt om wetmatig beschermde persoonsgegevens of privacygevoelige informatie uit te wisselen.

 16. Bedankt voor je reactie Harriet. Blijkbaar heb jij wel een beetje verstand van want die ene meneer Paul wist zeker niets meer toen hij mijn reactie las. Maar hoezo wil je mij zien? Ben je een arts ? Weet jij misschien ook zulke gevallen wat ik nu heb ?

 17. Geachte heer/mevrouw, Ik had graag geweten welk middel ik het best gebruik om de groei van borsthaar te vergroten. Is het verstandig om een testosteron-supplement te nemen? Of zijn de eventuele bijwerkingen te ernstig? Met dank. DAC

  • Beste DAC, Volgens mij zijn er geen middelen om gericht de groei van borsthaar te doen toenemen. Er is een verband tussen steroïde (pro)hormonen enerzijds en borsthaar/buikhaar anderzijds. Zo kunnen bepaalde vormen van testosteron (dihydrotestosteron/DHT) en bijv. dehydroepiandrosteron/DHEA de haargroei beïnvloeden. De hoeveelheid, verdeling/patroon en hoedanigheid (dikte e.a.) van hoofdhaar en lichaamsbeharing is echter genetisch bepaald. Het is dus niet zo dat je middels de toediening van testosteron-supplementen ineens borsthaar ontwikkelt. Borsthaar wat je sowieso op latere leeftijd zou hebben gekregen, komt simpelweg eerder tevoorschijn. En zoals je zelf al stelt: pogingen om je haargroei te beïnvloeden met exogeen testosteron zijn ook nog eens potentieel risicovol. Overigens zijn er middeltjes en op de markt die beloven dat ze de groei van borsthaar kunnen bevorderen, evenals huis-tuin-en-keukentips, maar deze berusten voor zover ik weet helemaal nergens op. Mocht je het idee hebben dat je gebrek aan borsthaar wordt veroorzaakt door een testosterontekort, dan kun je wellicht je huisarts vragen of je je testosteronwaarden mag laten bepalen bij een artsenlaboratorium. In dit artikel over te weinig testosteron kun je desgewenst meer lezen over een testosterongebrek. Hopelijk heb je iets aan deze info… Groeten, Paul

  • Goede middag, Met die reactien van Paul ben ik het niet helemaal mee eens, ik weet uit persoonlijke ervaring als je meer testosteron krijgt dan normaal dat het wel degelijk haargroei motiveerd. Ik kreeg toen ik 12 was sustanon injectie en kreeg op me 13 borsthaar daardoor.

  • Dat is niet echt een (causaal) oorzaak-gevolg-verband. Dat jij een jaar na inname van Sustanon borsthaar ontwikkelde betekent natuurlijk niet per definitie dat testosteron daarvoor heeft gezorgd. Je weet immers niet wat er zou zijn gebeurd zonder Sustanon… Het punt is bovendien dat testosteron en van testosteron afgeleide derivaten alleen de haargroei activeren en bespoedigen op plekken waar reeds haarfollikels aanwezig zijn. Heb je daarentegen geen genetische aanleg voor borsthaar, dan zal testosteron er niet voor zorgen dat je op die plekken alsnog borsthaar krijgt. De groeisnelheid van borsthaar wordt dus beïnvloed, niet de hoeveelheid of verdeling, laat staan de loutere aanwezigheid ervan. Overigens kan borsthaar zich nog doorontwikkelen tot ongeveer het dertigste levensjaar, dus mijns inziens kun (althans puur met het oog op borsthaar) je beter geduld uitoefenen dan testosteron gebruiken. Of hanteer de tips uit dit artikel over “op natuurlijk wijze je testosteron verhogen”

 18. ik ben een vrouw van 29 en weet eigenlijk niet of ik vrouw wil blijven. Heb meer mannelijke gevoelens en interesses. En loop ook het liefst in mannenkleding… Dus mijn vraag is: zijn er mannelijke hormonen te koop zodat ik eerst kan zien of ik wel echt een man wil worden voordat ik me aanmeldt bij het transgender team in Groningen? Groetjes, Xena

  • Beste Xena, Ik zou absoluut niet eigenhandig aan de haal gaan met testosteronsupplementen en absoluut de hulp inschakelen van een arts of gespecialiseerde instantie. Neem gewoon eens vrijblijvend contact op met die Transgender Groep, zij kunnen je wellicht alvast van nuttige informatie en tips voorzien. Heel veel sterkte en succes! Groeten, Paul

  • Mannelijk en vrouwelijk zijn subjectieve en cultureel bepaalde begrippen. De indoctrinatie en programmering beginnen al in de wieg: jongetjes blauw, meisje roze. Als jij als vrouw “mannelijke” kleding wilt dragen en “mannelijke” interesses hebt, dan moet je je daarin vooral lekker uitleven. Iets anders is het wanneer je een hekel aan je eigen vrouwenlichaam hebt. Want de enige werkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen zijn puur biologisch. Met de connotatie dat een man nooit een echte biologische vrouw wordt en andersom.

 19. Kan ik als vrouw van 60+ testosteronpleisters gebruiken? ik heb veel last van een vetbuik, terwijl ik veel sport en gezonde dingen eet en me ook steeds moe en futloos voel. Alle doktersonderzoeken ten spijt, mankeer ik weinig, alleen een te langzame schildklier, waarvoor ik nu alweer 2 jaar thyroxcine [red: thyroxine] gebruik, zonder dat ik me beter voel. Wat is uw advies?

  • Beste Harriet, Testosteron wordt bij vrouwen van nature aangemaakt in de eierstokken en bijnieren, maar in veel minder mate dan bij mannen het geval is in de testikels. Het is dan ook extreem onverstandig om als vrouw aan de haal te gaan met hooggeconcentreerde testosteronsupplementen. Hiermee kun je je volledige hormoonhuishouding ontregelen en verregaande hormonale disbalansen bewerkstelligen. Het klopt dat een gezond testosteronniveau in combinatie met een gezonde leefstijl de vetverbranding stimuleert. Maar dit is voornamelijk indirect het geval: testosteron bevordert de aanmaak en opbouw van spieren, dus zorgt voor meer spierweefsel. En spierweefsel verhoogt op diens beurt je energiemetabolisme en vetmetabolisme. Als een vrouw haar testosteronspiegel wil verhogen, kan zij dat echter veel beter op natuurlijke wijze doen; door gezonder te eten, meer te bewegen en bovendien aan krachttraining te gaan doen. Eet allereerst meer gezonde verzadigde vetten en train daarnaast je spieren met steeds zwaardere gewichten. Ook voldoende slaap, een regelmatig slaappatroon en beperking van stress kan bijdragen aan een gezond testosteronniveau. En beperk natuurlijke en synthetische oestrogenen zoals fyto-oestrogenen en xeno-oestrogenen. Oestrogeen is de tegenhanger van testosteron en zit o.a. in sojaproducten, cafeïne, volkorengranen, peulvruchten (erwten, pinda’s, linzen, sojaboontjes e.a.), noten, kiemgroenten (alfalfa, taugé e.a.), anticonceptiemiddelen, bepaalde cosmetica, plastic verpakkingen en serviesproducten (bekers e.a.) met weekmakers/BPA’s etc. etc. etc. als je testosteronniveau te laag is. Let wel: noten en kiemen leveren ook zink, wat weer bevorderlijk is voor je testosteronproductie, dus niet volledig schrappen. Een gezond leefpatroon is al met al veel raadzamer en veiliger dan een testosteronsupplement; en dat geldt des te meer voor vrouwen. In dit artikel over natuurlijke testosteronverhoging (gericht op mannen) vind je natuurlijke manieren voor een betere testosteronbalans die in principe ook geschikt zijn voor vrouwen. Wellicht nog een idee om je verhouding oestrogeen/progesteron eens te laten onderzoeken? Groeten, Paul

  • Bij deze een vraag of natuurlijke ingrediënten zoals Coleus Forskohli, MACA, Ashwaganda, Fenugreek, Panax Ginseng, Gember, Cordyceps Cinensis en Magnesium die de testosteron kunnen verhogen ook de nadelen hebben van synthetische testosteron?

  • Hier valt niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven. Maca doet bijvoorbeeld niets met de testosteronspiegel. (bron) Coleus Forskohlii verhoogt mogelijkerwijs het vrije testosteron ietwat, maar over eventuele bijwerkingen wordt in het meest bekende onderzoek ernaar niet eens gerept. En de kwaliteit van dit populaire onderzoek naar Coleus Forskohlii is ook nog eens enigszins discutabel. (bron) Gember zou schadelijke moleculen in de testes kunnen uitschakelen middels de activering van endogene antioxidanten. (bron) Hoe dan ook zijn er heel veel natuurlijke stoffen die direct of indirect een bepaald type testosteron kunnen verhogen… Of raakvlakken hebben met testosteron… De potentiële voordelen en nadelen zijn afhankelijk van allerlei factoren, waaronder uitgangssituatie, dosering, totaaldieet, lichaamsactiviteit, et cetera. De onderzoekjes waaruit de testosteronbevorderende werking van dit soort natuurlijke middeltjes zou moeten blijken, zijn vaak ook nog eens verkennend van aard, extreem kleinschalig qua opzet en uitgevoerd in proefdieren. Van een concluderend causaal verband tot een verhoogde testosteronproductie in mannen is in 99,9% van de gevallen dus GEEN sprake. Dus van de potentiële nadelen van synthetische testosteronsupplementen zal zelden of nooit sprake zijn, maar van de potentiële voordelen evenmin…

 20. Hoi ik heb op mijn 17de groeihormonen gebruikt. Maar wist zelf niks van de gevolgen. Ben nu al 29. Na mijn 17de nooit meer gegroeid, wel wat verschil gezien dat ik breder werd.maar opgegeven moment had ik het geld niet om dat te betalen. Dus sinds mijn 18de nooit gebruikt en ook nooit een gram zwaarder geworden tot nu toe. Zie er uit als of ik 17 ben maar ben 29. Weet iemand of dit gevaarlijk is of ik nog lang ga leven. Of moet ik hulp gaan zoeken. Tot nu toe nooit aan iemandt hier over verteld. Wat moet ik doen want ik wil zwaarder worden, ik eet wat ik wil maar wordt niet zwaar. Weet iemand iets ? m.v.g Marvin

  • Als je niet zwaarder bent geworden en er nog als 17 jaar uitziet op je 29e, gefeliciteerd! Iedereen wil maar afvallen en is te zwaar! Mijn broers werden ook maar niet zwaarder, dat zit in de genen… Je bent slank gebouwd, wacht maar tot je over de 35 jaar bent, dan kun je ineens zwaarder worden en vet op je buik krijgen. Wees blij, als je je gezond voelt, is het prima zo! Ik zou je weleens willen zien. Maar lekker houden zo…

  • Hoi Marvin, Ik heb dat vroeger ook meegemaakt maar bij mij was het medisch bepaalt dat ik niet meer door mocht groeien in verband met dat mijn achillespezen op knappen stonden, maar ik heb als je wilt wel meer informatie voor je en kan bijna al je vragen die je hebt beantwoorden als je iets wilt weten.

 21. Hallo, Ik ben een man van inmiddels 39 jaar en vanaf mijn 15de krijg ik al Sustanon 250 mg 1 ml toegediend in mijn bilspier 1x per 3 weken en dit mijn verdere leven lang zolang ik het nodig denk te hebben. Nu is het geval zo dat al 2 keer de productie van de Sustanon is platgelegd om onbekende redenen zoals ook op dit moment, niemand weet wanneer ze weer gemaakt worden. Nu is mijn vraag of jullie weten wat het beste alternatief is voor mij als straks al mijn spuiten op zijn en er ook niks meer te krijgen is via de IP (International Pharmacy). Het is toch niet normaal dat iemand die die injecties nodig heeft om normaal te kunnen functioneren niet meer aan de injecties kan komen straks? Alvast bedankt voor uw antwoord. Vr. gr. Ronald

  • Ik heb ook die prikken gehad heb nu iets veel beters mocht je wat meer willen weten. Ik moet ook voor de rest van mijn leven het gebruiken ik gebruik al 21 jaar testosteron dus ik kan je best wel veel info geven.

  • stefan van de ven

   Hey Ronald, Ik zag dat je om de 3 weken 250 testosteron krijgt, ik heb dit ook. Vraagje: heb je toevallig ook misschien het Klinefelter syndroom xxy-47? Als je dat hebt kan ik je iets aanraden… Als de injecties niet leverbaar zijn, vraag dan via je internist of je testosteron van Testim gel kan krijgen. Hier zitten zo’n 36 tubetjes in, smeergel met testosteron die je dun moet aanbrengen van schouders naar handen en evt. rug en borst. Spoel wel goed je handen af. Deze testosterongel moet je dagelijks smeren tot je weer je injectie krijgt. Ik heb dit ook. Heb je geen xxy-47 en dus een te lage hormoonspiegel, vraag het dan na bij je huisarts. Of als je een internist hebt daaraan. Die kan kijken wat voor jou en jouw hormoonspiegel het beste is. Voor mij zijn testosterontabletten niet goed omdat ik mijn pieken in de spiegel niet haal. Gr. Stefan van de Ven

 22. Ik gebruik nu al een tijdje testosteron via injectie in de spier, had nl. een lage testosteronspiegel. Tot hoe lang kan dat zonder bijwerkingen? Ik krijg al wel meer lichaamshaar.

  • Beste Olaf, Hoe lang je testosteroninjecties kan (blijven) toedienen is volledig afhankelijk van de exacte dosering, de frequentie van je kuur, je lichaamseigen testosteronniveau en -productie en vooral ook je cholesterolniveaus (LDL en HDL-ratio). Als je testosteroninjecties gebruikt zonder dat je bloedwaarden gecontroleerd worden door een expert, pas dan alsjeblieft op. Je kunt zowel je lichaamseigen testosteronproductie als je bloedcholesterol ontregelen, met potentieel schadelijke gevolgen. Laat je bloedwaarden (totaalcholesterol, AAS, LDL, HDL, T3 (schildklierhormoon), ontstekingswaarden e.a.) controleren door je huisarts of “anabolenpoli” (anabolenpolikliniek). En stem aan de hand daarvan je kuur af, liefst onder begeleiding van een deskundige. Als je gegronde redenen kan overleggen aan je huisarts, wordt dit gewoon vergoed door je zorgverzekeraar. Groeten, Paul

  • laat ook de dikte van je bloed meten omdat hormonen je bloed dikker maakt en zo krijg je meer kans op trombose niet prettig.

  • Beste Olaf, Ten eerste is het de vraag waarom je deze injectie moet gebruiken, daarnaast gebruik ik iets anders wat voor mij veel beter werkt. Ik kreeg met injectie te veel schommelingen in me gedrag en doen en laten, heb jij dat nu ook? Ik kan je wel wat meer vertellen dan die Paul die hier antwoord geeft.

  • 16 weken in week 5 dien je ook HCG erbij te gaan zetten zorgt ervoor dat je ballen t ook weer aanmaken na de kuur 3 weken Nolvadex 30 mg ff 2 maanden rust daarna.

  • Oh ja joh, dan raad je ook nog even aan om op eigen initiatief een receptplichtig anti-oestrogeen op basis van Tamoxifen te gebruiken, een geneesmiddel dat o.a. wordt ingezet tegen borstkanker. Je raadt mensen aan om de bijwerkingen van medicijn X te onderdrukken met medicijn Y en de bijwerkingen van medicijn Y met medicijn Z. Zo stapelen de gevaren en complicaties zich alleen maar op. Komen ze niet direct tot uiting, dan toch zeker na verloop van tijd. Denk je echt dat de potentiële risico’s van al deze middelen opwegen tegen de potentiële voordelen van testosteronsuppletie? Lezers, doe dit alsjeblieft niet en verhoog je testosteron uitsluitend op een verantwoorde en legale manier!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.