Krachttraining = beste remedie rugpijn & rugklachten

Nu, begin 2009, lijdt twee derde van de Nederlandse bevolking aan rugpijn. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. De belangrijkste oorzaak hiervan is de onbeweeglijke houding achter de computer. Het aantal chronisch zieken is sinds 1998 bijna verdubbeld, van 17 tot 30 procent. Bijna een kwart van alle ziektedagen van de beroepsbevolking is terug te voeren op rugklachten.

Computergebruik…

Met name het aantal klachten als gevolg van computerwerkzaamheden is zeer sterk toegenomen. Tien jaar geleden klaagde slechts 40 procent van de rugpatiënten over rugpijn als gevolg van een onnatuurlijke houding achter de computer, momenteel is dat bijna 60 procent. Bij 81 procent van de patiënten is de rugpijn chronisch; de pijn keert ondanks medische behandeling weer terug, vaak al na een week.

Fysiotherapie helpt nauwelijks

Ook het aantal behandelingen bij de fysiotherapeut is in de afgelopen jaren sterk gestegen (1998: 22 procent, 2008: 61 procent). Massages, hoe goed die op het moment ook mogen zijn, zijn bij chronische rugpijn in de regel niet effectief. Omdat massage in de meeste gevallen niet helpt, krijgen de meeste rugpatiënten medicijnen voorgeschreven, voornamelijk sterke pijnstillers.

Krachttraining tegen chronische rugklachten

Wetenschappers van de Canadese Universiteit van Alberta hebben onlangs ontdekt dat patiënten die hun lage rugpijn willen verlichten, het beste aan de gewichten kunnen gaan hangen. Uit het 16 weken durende Canadese onderzoek is namelijk gebleken dat krachttraining de beste remedie is tegen rugpijn. (bron) Van een groep patiënten met chronische rugklachten die – 6 weken lang– met gewichten trainde, had na afloop 60 procent minder last van rugpijn. In een tweede groep, waarvan de leden oefeningen voor het uithoudingsvermogen deden, trad slechts bij twaalf procent verbetering op.

Oorzaak uitslag

Het Canadese onderzoek toont aan dat krachttraining met behulp van gewichten tot de beste resultaten leidt. Volgens de wetenschappers heeft dit te maken met het feit dat krachttraining helpt om beter met pijn om te gaan. Bovendien wordt het hele lichaam gesterkt, waardoor je de hele dag door minder moe bent. Conditietraining zoals hardlopen heeft voornamelijk effect op uithoudingsvermogen en het onderlichaam.

Heb jij rugpijn of aanverwante rugklachten? En heb je weleens krachttraining overwogen om de pijn in je rug te lijf te gaan? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen!

9 reacties op “Krachttraining = beste remedie rugpijn & rugklachten

 1. henk98 ·

  Kan het helemaal vinden in het feit dat men moet oefenen bij rugklachten. Maar dit oefenen moet wel op een zeer gecontroleerde manier gebeuren. Om die reden wordt er binnen de DorSano kliniek uitsluitend geoefend nadat er dmv. een rugscan in beeld gebracht is waar er spierversterking nodig is in de romp en waar er juist gemobiliseerd moet worden. Lees meer over deze revolutionaire methode op Lage-rugpijn.nl of laat een gratis rugscan maken bij DorSano.

  Reageer
 2. Maria ·

  Dit is een reactie vanuit een computerles, heel interessant. Maria :wink:

  Reageer
 3. zwarte lola ·

  Hoi, Tijdens de lessen schrijven op de computer moesten wij van onze juf hier een reactie plaatsen. Doei! Een ijverige studente die ook weleens aan krachttraining doet, maar niet voor rugklachten… :)

  Reageer
 4. Annita ·

  We zijn aan het oefenen in de les. Annita

  Reageer
 5. Rambo ·

  Wij zijn aan het oefenen in de les… En ikzelf heb geen last van rugklachten en ik doe ook niet aan krachttraining. Jumbo

  Reageer
 6. prutske ·

  Wij zijn aan het oefenen in de computerles. Knappe site over rugklachten en krachtsport, een dikke proficiat! Groetjes van Prutske. :D

  Reageer
 7. bob de bouwer ·

  We zijn aan het oefenen in de les. Ikzelf ben chronisch pijnpatiënt en rugpatiënt en heb krachtoefening gedaan. Voor mij heeft het nog niet geholpen. Misschien heb ik niet lang genoeg geoefend met de rugoefeningen. Gr. Mimi :roll:

  Reageer
 8. Renilt Staquet ·

  Ik ben leerkracht van de cursus ‘Schrijven op computer’. Wij zijn aan het oefenen om een reactie te plaatsen op een weblog, en hebben jouw weblog hiervoor uitgekozen. Bedankt voor de tips voor krachttraining en tegen rugklachten! Renilt Staquet :D

  Reageer
 9. Les 2 ·

  Wij zijn aan het oefenen, en ik vind het een interessante blog! Gr. Fanny :D

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.