Blauwe lippen – 10 belangrijkste oorzaken & oplossingen

Body · Door Ilse

blauwe lippen oorzaak

Blauwe lippen komen zowel voor bij kinderen en baby’s als bij volwassenen. Meestal is er geen sprake van een ernstige aandoening. Blauwe lippen worden namelijk in de meeste gevallen veroorzaakt door kou of een tijdelijk verminderde zuurstoftoevoer. Hieronder vind je de 10 voornaamste oorzaken van blauwe lippen bij kinderen en volwassenen met de bijbehorende oplossing & behandeling…

1. Blauwe lippen door tijdelijk zuurstoftekort

Blauwe lippen hebben vrijwel altijd iets te maken met een verminderde zuurstoftoevoer naar de lippen. Dit kan komen door je hart, longen en bloedvaten. Vaak gebeurt het onder invloed van kou, afvalstoffen of een tekort aan voedingsstoffen.

Als je snel kortademig en benauwd wordt kan een huisarts Oxycure voorschrijven om de zuurstoftoevoer te verbeteren en blauwe lippen te verhelpen.

2. Kou als oorzaak van blauwe lippen

Kou kan blauwe lippen veroorzaken. Je lichaamswarmte is namelijk afhankelijk van je doorbloeding (bloedcirculatie/zuurstoftransport). Als je lichaam kouder wordt, kan de hemoglobine in je bloed minder makkelijk zuurstof opnemen en vervoeren. Dus: als je lichaamstemperatuur ideaal is (37°C), dan is je zuurstofvoorziening optimaal en worden ook je lippen beter van zuurstofrijk bloed voorzien. Oververhitting is echter ook niet goed (koorts, koortsstuipen e.a.). Je kunt makkelijk achterhalen of iemand blauwe lippen heeft door kou. Check de lichaamstemperatuur; voel aan de voeten; of vraag er simpelweg naar.

Kou kan logischerwijs worden tegengegaan m.b.v. externe hittebronnen (warme kleren, cv e.a.).

3. Hart & bloedvaten: aanleiding van blauwe lippen

Je hart is –naast je longen– de belangrijkste schakel bij de aanvoer van zuurstof. Als je blauwe lippen hebt, dan kan er dus iets mankeren aan je hart of bloedvaten. Je hart kan te zwak pompen, te langzaam pompen of lijden aan een specifieke ziekte. Of je aderen kunnen vernauwd of geblokkeerd zijn. Dit gaat allemaal ten koste van je doorbloeding en zuurstoftoevoer. Een cardioloog kan je hart- & vaatstelsel testen als je blauwe lippen hebt. Vaak wordt je hartslag en hartritme vastgesteld middels een conditietest, een hartfilmpje (ECG), een holteronderzoek (12-, 24- of 48-uurs hartregistratie) of een echo.

Als je twijfelt over de oorzaak van je blauwe lippen, maak dan altijd een afspraak met je huisarts. Je kunt immers beter veel te vroeg zijn dan een moment te laat als het gaat om een eventuele hartaandoening.

4. Blauwe lippen door toedoen van je longen…

Blauwe lippen kunnen het gevolg zijn van slecht functionerende longen. Je longen zijn immers hoofdverantwoordelijk voor de aanvoer van zuurstof; onder meer naar je lippen. Zo kun je blauwe lippen krijgen vanwege: long-ontsteking (bacterie of virus), longembolie, longemfyseem, longfibrose, longoedeem, chronische bronchitis, koolstofmonoxide-vergiftiging, tuberculose of astma. Roken kan longproblemen en blauwe lippen in de hand werken. Teer, nicotine en koolstofmonoxide in sigarettenrook tasten namelijk de longen aan, vernauwen de bloedvaten en verdrijven zuurstof uit je bloed.

Bij longproblemen kan een arts een zuurstofcilinder en/of zuurstof-concentrator voorschrijven. Dit zijn apparaten die de longen een handje helpen om voldoende zuurstof aan te voeren.

5. Uitputting / Oververmoeidheid = blauwe lippen

Blauwe lippen ontstaan heel vaak als gevolg van fysieke of mentale uitputting. Als je je lichaam langdurig en overmatig belast, kunnen je hart en longen je lichamelijke activiteit niet bijbenen. Je wordt kortademig, zweterig, benauwd, duizelig en er ontstaat een drukkend gevoel op de borst. Uiteindelijk krijg je ook blauwe lippen.

Uitputting kan ook ontstaan door uithongering. Zo kun je blauwe lippen krijgen door een ernstig tekort aan voedsel (brandstof) als gevolg van o.a. anorexia nervosa.

6. Cyanose: veroorzaker van blauwe lippen

Cyanose betreft een verhoogde concentratie gedeoxygeneerd hemoglobine in de bloedsomloop. Hierdoor kan je hele huid –dus ook je lippen– blauw kleuren. Meestal is cyanose eerst te zien aan de vingers en onder de nagels (‘perifere cyanose’); dit is niet gevaarlijk. Als echter (ook) de lippen en het gezicht blauw worden, dan spreekt men van ‘centrale cyanose’. Dit duidt op verminderde oxygenatie in de longen en kan wel gevaarlijk of zelfs levensbedreigend zijn.

Als iemand acuut blauwe lippen krijgt en niet of vreemd reageert, verzeker jezelf er dan van dat diegene niet aan het stikken is!

7. Lippen blauw door lage bloeddruk

Bij een te lage bloeddruk (hypotensie) kunnen je lippen blauw worden. Vaak wordt je duizelig, bleek en suf. Uiteindelijk kun je zelfs flauwvallen.

Bij een (extreem) lage bloeddruk kan er sprake zijn van hartproblemen, uitdroging of allergische reactie. Neem direct contact op met een arts!

8. Ziekte van Raynaud veroorzaakt blauwe lippen

Bij het “Fenomeen van Raynaud” trekken de kleine bloedvaten samen door kou, stress of sclerodermie. Bij de “Ziekte van Raynaud” is er geen duidelijke oorzaak voor het samentrekken van de bloedvaten. In beide gevallen kunnen je handen, voeten en lippen blauw worden.

Raynaud kan vervelend zijn, maar is meestal niet ernstig. Heel soms wordt Nifedipine of een alfa1-blokker voorgeschreven, maar deze zijn nauwelijks werkzaam bij blauwe lippen.

9. Blauwe lippen wegens allergie of intolerantie

Heel soms zijn blauwe lippen een reactie op voedselintolerantie (lactose-intolerantie, fructose-intolerantie e.a.). Dit is doorgaans niet ernstig. Blauwe lippen kunnen echter ook ontstaan vanwege een anafylactische reactie op bijvoorbeeld pinda’s. Anafylaxie is een levensbedreigende allergische reactie.

Pas dus op met allergische reacties; laat je desnoods testen op allergieën.

10. Epilepsie & blauwe lippen

Tijdens een grote, gegeneraliseerde, volledige ofwel tonisch-clonische epileptische aanval kan de ademhaling worden vertraagd. Hierdoor wordt zuurstof minder efficiënt aangevoerd via het bloed en kunnen blauwe lippen ontstaan.

Een gegeneraliseerde epileptische aanval kan worden herkend aan veranderingen in de ademhaling, bewustzijnsverlies en verkramping of schokken van de ledematen.

Tot slot

Jonge kinderen en baby’s met blauwe lippen kunnen ziek (grieperig) of moe zijn. Zo kunnen blauwe lippen naweeën zijn van griep of verkoudheid waarbij de longen zwaar zijn belast (zwaar hoesten e.a.). Als jonge kinderen zich echter gezond en fit gedragen, kan er iets anders aan de hand zijn. Waarschuw voor de zekerheid altijd je huisarts of specialist als een jong kind of baby blauwe lippen krijgt. In uiterst zeldzame gevallen kunnen blauwe lippen  ook door een ernstig ijzertekort, bloedvergiftiging of beenmergaandoening ontstaan.

Heb jij weleens last van blauwe lippen? Deel jouw ervaring hieronder in de vorm van een reactie!