Blauwe lippen komen zowel voor bij kinderen en baby’s als bij volwassenen. Meestal is er geen sprake van een ernstige aandoening. Blauwe lippen worden namelijk in de meeste gevallen veroorzaakt door kou of een tijdelijk verminderde zuurstoftoevoer. Hieronder vind je de 10 voornaamste oorzaken van blauwe lippen bij kinderen en volwassenen met de bijbehorende oplossing & behandeling…

1. Blauwe lippen door tijdelijk zuurstoftekort

Blauwe lippen hebben vrijwel altijd iets te maken met een verminderde zuurstoftoevoer naar de lippen. Dit kan komen door je hart, longen en bloedvaten. Vaak gebeurt het onder invloed van kou, afvalstoffen of een tekort aan voedingsstoffen.

Als je snel kortademig en benauwd wordt kan een huisarts Oxycure voorschrijven om de zuurstoftoevoer te verbeteren en blauwe lippen te verhelpen.

2. Kou als oorzaak van blauwe lippen

Kou kan blauwe lippen veroorzaken. Je lichaamswarmte is namelijk afhankelijk van je doorbloeding (bloedcirculatie/zuurstoftransport). Als je lichaam kouder wordt, kan de hemoglobine in je bloed minder makkelijk zuurstof opnemen en vervoeren. Dus: als je lichaamstemperatuur ideaal is (37°C), dan is je zuurstofvoorziening optimaal en worden ook je lippen beter van zuurstofrijk bloed voorzien. Oververhitting is echter ook niet goed (koorts, koortsstuipen e.a.). Je kunt makkelijk achterhalen of iemand blauwe lippen heeft door kou. Check de lichaamstemperatuur; voel aan de voeten; of vraag er simpelweg naar.

Kou kan logischerwijs worden tegengegaan m.b.v. externe hittebronnen (warme kleren, cv e.a.).

3. Hart & bloedvaten: aanleiding van blauwe lippen

Je hart is –naast je longen– de belangrijkste schakel bij de aanvoer van zuurstof. Als je blauwe lippen hebt, dan kan er dus iets mankeren aan je hart of bloedvaten. Je hart kan te zwak pompen, te langzaam pompen of lijden aan een specifieke ziekte. Of je aderen kunnen vernauwd of geblokkeerd zijn. Dit gaat allemaal ten koste van je doorbloeding en zuurstoftoevoer. Een cardioloog kan je hart- & vaatstelsel testen als je blauwe lippen hebt. Vaak wordt je hartslag en hartritme vastgesteld middels een conditietest, een hartfilmpje (ECG), een holteronderzoek (12-, 24- of 48-uurs hartregistratie) of een echo.

Als je twijfelt over de oorzaak van je blauwe lippen, maak dan altijd een afspraak met je huisarts. Je kunt immers beter veel te vroeg zijn dan een moment te laat als het gaat om een eventuele hartaandoening.

4. Blauwe lippen door toedoen van je longen…

Blauwe lippen kunnen het gevolg zijn van slecht functionerende longen. Je longen zijn immers hoofdverantwoordelijk voor de aanvoer van zuurstof; onder meer naar je lippen. Zo kun je blauwe lippen krijgen vanwege: long-ontsteking (bacterie of virus), longembolie, longemfyseem, longfibrose, longoedeem, chronische bronchitis, koolstofmonoxide-vergiftiging, tuberculose of astma. Roken kan longproblemen en blauwe lippen in de hand werken. Teer, nicotine en koolstofmonoxide in sigarettenrook tasten namelijk de longen aan, vernauwen de bloedvaten en verdrijven zuurstof uit je bloed.

Bij longproblemen kan een arts een zuurstofcilinder en/of zuurstof-concentrator voorschrijven. Dit zijn apparaten die de longen een handje helpen om voldoende zuurstof aan te voeren.

5. Uitputting / Oververmoeidheid = blauwe lippen

Blauwe lippen ontstaan heel vaak als gevolg van fysieke of mentale uitputting. Als je je lichaam langdurig en overmatig belast, kunnen je hart en longen je lichamelijke activiteit niet bijbenen. Je wordt kortademig, zweterig, benauwd, duizelig en er ontstaat een drukkend gevoel op de borst. Uiteindelijk krijg je ook blauwe lippen.

Uitputting kan ook ontstaan door uithongering. Zo kun je blauwe lippen krijgen door een ernstig tekort aan voedsel (brandstof) als gevolg van o.a. anorexia nervosa.

6. Cyanose: veroorzaker van blauwe lippen

Cyanose betreft een verhoogde concentratie gedeoxygeneerd hemoglobine in de bloedsomloop. Hierdoor kan je hele huid –dus ook je lippen– blauw kleuren. Meestal is cyanose eerst te zien aan de vingers en onder de nagels (‘perifere cyanose’); dit is niet gevaarlijk. Als echter (ook) de lippen en het gezicht blauw worden, dan spreekt men van ‘centrale cyanose’. Dit duidt op verminderde oxygenatie in de longen en kan wel gevaarlijk of zelfs levensbedreigend zijn.

Als iemand acuut blauwe lippen krijgt en niet of vreemd reageert, verzeker jezelf er dan van dat diegene niet aan het stikken is!

7. Lippen blauw door lage bloeddruk

Bij een te lage bloeddruk (hypotensie) kunnen je lippen blauw worden. Vaak wordt je duizelig, bleek en suf. Uiteindelijk kun je zelfs flauwvallen.

Bij een (extreem) lage bloeddruk kan er sprake zijn van hartproblemen, uitdroging of allergische reactie. Neem direct contact op met een arts!

8. Ziekte van Raynaud veroorzaakt blauwe lippen

Bij het “Fenomeen van Raynaud” trekken de kleine bloedvaten samen door kou, stress of sclerodermie. Bij de “Ziekte van Raynaud” is er geen duidelijke oorzaak voor het samentrekken van de bloedvaten. In beide gevallen kunnen je handen, voeten en lippen blauw worden.

Raynaud kan vervelend zijn, maar is meestal niet ernstig. Heel soms wordt Nifedipine of een alfa1-blokker voorgeschreven, maar deze zijn nauwelijks werkzaam bij blauwe lippen.

9. Blauwe lippen wegens allergie of intolerantie

Heel soms zijn blauwe lippen een reactie op voedselintolerantie (lactose-intolerantie, fructose-intolerantie e.a.). Dit is doorgaans niet ernstig. Blauwe lippen kunnen echter ook ontstaan vanwege een anafylactische reactie op bijvoorbeeld pinda’s. Anafylaxie is een levensbedreigende allergische reactie.

Pas dus op met allergische reacties; laat je desnoods testen op allergieën.

10. Epilepsie & blauwe lippen

Tijdens een grote, gegeneraliseerde, volledige ofwel tonisch-clonische epileptische aanval kan de ademhaling worden vertraagd. Hierdoor wordt zuurstof minder efficiënt aangevoerd via het bloed en kunnen blauwe lippen ontstaan.

Een gegeneraliseerde epileptische aanval kan worden herkend aan veranderingen in de ademhaling, bewustzijnsverlies en verkramping of schokken van de ledematen.

Tot slot

Jonge kinderen en baby’s met blauwe lippen kunnen ziek (grieperig) of moe zijn. Zo kunnen blauwe lippen naweeën zijn van griep of verkoudheid waarbij de longen zwaar zijn belast (zwaar hoesten e.a.). Als jonge kinderen zich echter gezond en fit gedragen, kan er iets anders aan de hand zijn. Waarschuw voor de zekerheid altijd je huisarts of specialist als een jong kind of baby blauwe lippen krijgt. In uiterst zeldzame gevallen kunnen blauwe lippen  ook door een ernstig ijzertekort, bloedvergiftiging of beenmergaandoening ontstaan.

Heb jij weleens last van blauwe lippen? Deel jouw ervaring hieronder in de vorm van een reactie!

27 Reacties

 1. Ik heb na het zuigen aan een flesje blauwe lippen gekregen(super dom).. Al drie dagen zijn ze super blauw. Wat kan ik doen? En gaat het überhaupt weg?

  • Ben bang dat het einde oefening is raaien. Tenzij je een hele goede huisarts hebt die hebben soms wel een speciaal zalfje ervoor. Die zijn overigens wel super duur…
   Succes!!

 2. ik ben 50jaar en al jaren zeggen mensen mij soms dat ik blauwe lippen heb. Dit komt wel weinig voor maar af en toe krijg ik dit. Ik weet niet wat de oorzaak is want ik voel me goed. Soms denk ik dat het op dat moment innerlijke stres is maar ben dit niet zeker. Het is zeer raar.

 3. Ik heb in eens blauwe lippen maar weet niet hoe het komt ik heb het pas van tijdens de middag denk ik kan iemand mij helpen

 4. Een oorzaak van blauwe lippen / flauwvallen kan ook hevige pijn zijn na een ongeval (was bij mij gebeurd, anders heb ik nooit blauwe lippen).

 5. Ik heb sinds een paar dagen blauwe lippen en zocht op wat de oorzaak kon zijn. Ik schrok echter wel toen ik las wat de oorzaken konden zijn. Ik heb wel geen blauwe handen / nagels / voeten / huid dus ik zal dan maar eens langs de huisdokter gaan.

  • Ben je inmiddels bij de ha geweest. Ben benieuw wat hij er van zei. Ik heb namelijk ook paarse neus vingers en tenen. Mailen kan ook wat ik heel fijn zou vinden. Groetje van Yvonne

 6. mijn zoon heeft niet altijd blauw lippen maar wel vaak bij zwemmen dat hij halverwege de les koud en dan blauwe lippen heeft

 7. Mijn zoontje van 9 heeft een AHA (aangeboren hartafwijking): VSD (ventrikel septum defect)en is geopereerd aan een coarctatio aortae. Nu is hij goed ziek. 40 graden koorts, keelontsteking en een loopoor. Hij werd net duizelig, super bleek, ijskoude neus en blauwe nagels. Dat was schrikken!

 8. Ik heb sinds een aantal weken een blauwpaarse neus, komt dit ook door een zuurstoftekort in het bloed?

 9. Ik heb sinds enkele weken een blauwe paarse neus komt dit ook door een zuurstof tekort in het bloed?

 10. Hallo, Ik ben Eva, 13 jaar. Ik heb altijd blauwe lippen als ik op school ben & de andere kinderen vinden dat heel raar en zeggen dan: Eva je hebt blauwe lippen & ik wil gewoon geen blauwe lippen meer hebben! Ik heb ook een te lage bloeddruk… Ik wik gewoon dat het stopt! Tips?

 11. Ik ben 26, rook niet en heb er al jaren last van. Zodra de herfst in zicht komt krijg ik weer blauwe lippen. Ik heb het ook bijna altijd koud (tot ergernis van mensen om mij heen die vinden dat ik me aanstel). Met name mijn handen en voeten zijn altijd koud en warme sokken, handschoenen e.d. werken niet. Een paar jaar geleden opgenomen geweest met een diep-veneuze trombose (DVT), waarbij mijn ader verstopt zat van mijn enkel tot boven mijn navel. Daar bloedverdunners voor gekregen en hopen dat het inmiddels onder controle is. Maar aan deze situatie is nooit iets veranderd. Nog steeds altijd koud en snel blauw… :(

 12. Ik deed de Dikke Lippen Challenge of zo. Dat is met je mond in een dopje en dan zeg maar lucht zuigen en dan hoor je dikke lippen te krijgen. Het is boven me mond nu helemaal paars en blauw en ik weet niet hoe het weggaat!

  • Ik zag deze hype de afgelopen dagen al op allerlei social media voorbijkomen. De ‘Kylie Jenner Challenge’‬ oftewel ‘Dikke Lippen Challenge’ houdt in dat je lippen zoals die van Kardashian-halfzus Kylie Jenner probeert te bewerkstelligen door je lippen een aanzienlijk tijdje vacuüm te zuigen. Dit is echter een potentieel gevaarlijke hype, want wat je in feite doet is de huid van je lippen heel hard in een grote dop of borrelglaasje trekken, waardoor je lippen bekneld raken of zelfs afknellen/afklemmen. Deze ’techniek’ is lichtelijk gebaseerd op de zuigkracht die wordt uitgeoefend bij ‘cupping’ (een vorm van vacuümtherapie waarbij je een ‘cupping glaasje’ vacuüm op de huid zet). Normaliter is vacuümtherapie bedoeld om dieper gelegen huidlagen naar boven te zuigen, evenals de doorbloeding en lymfestroom te bevorderen. Maar naarmate de zuigkracht toeneemt, belemmer je juist de doorbloeding, waardoor zich vocht ophoopt onder de huid. Doordat de beknelling/beklemming van je lippen de doorbloeding doet stagneren en flinke druk uitoefent rondom de mond, ontstaan bovendien oppervlakkige kneuzingen, blauwe plekken, bloeduitstortingen, klemblaren en met een beetje pech zelfs spataders. In principe is er niet veel wat je kunt doen aan de zwelling, verkleuring en blauwe plekken rond de mond. Je kunt de plek desgewenst met rust laten en vanzelf laten genezen; de genezing kan een paar dagen tot enkele weken duren. In eerste instantie kun je je mond eventueel koelen met koud water of een ‘ice pack’ om de zwelling te doen slinken. Vervolgens kun je eventueel een ‘hot pack’ gebruiken om de bloedvaten te doen uitzetten en de doorbloeding te bevorderen. Voldoende water drinken kan eveneens bijdragen aan een spoediger herstel. Er zijn aanwijzingen dat vitamine C, Valkruid/Arnica, Marigold/Calendula, Toverhazelaar/Hamamelis, ananas en papaja blauwe plekken sneller kunnen doen genezen, maar dit zouden ook slechts bakerpraatjes kunnen zijn. Verder kun je helaas weinig doen om de genezing van blauwe plekken en bloeduitstortingen te bespoedigen. Overigens is Kylie Jenner zelf GEEN fan de Dikke Lippen Challenge en ontraadt ze deze hype ten zeerste. (bron) Logischerwijs komt deze info voor jou te laat, maar wellicht dat anderen iets aan de waarschuwing hebben. ;) Sterkte in ieder geval!

 13. Hallo, Ik heb laatst voor het eerst een Lip Enhancer proberen te gebruiken. Het ging eerst goed, maar toen werden m’n lippen niet voller, maar steeds paarser of blauwer. Ik heb toen 1 dag gewacht en het nog een keer geprobeerd, ze werden toen weer blauw! Ik maak me erg zorgen! Weten jullie misschien wat hierbij de oorzaak kan zijn?

  • Bedoel je zo’n pompje wat je op je lippen zet? Zo’n ‘plumper’ zuigt als het ware aan je lippen, waardoor bloeduitstortingen en blauwe plekken kunnen ontstaan. Dit is hetzelfde effect als optreedt bij een zuigzoen. Persoonlijk zou ik ver bij dit soort onzinproducten uit de buurt blijven; ze zijn potentieel gevaarlijk en kunnen zelfs bloedvaatjes beschadigen. Als je een ‘lip plumper’ in crèmevorm (soort lippenbalsem) hebt gebruikt, kan het een allergische reactie zijn. In ‘lip plumpers’ worden vaak irriterende stoffen gebruikt, waaronder kaneel, menthol, pepermunt, gember, chilipeper of nicotinezuur. Als je allergisch bent voor zo’n prikkelende stof, kunnen je lippen er blauw door worden.

 14. Hoi, Mijn dochtertje is bijna 16 maanden en heeft de laatste week vaak blauwe lippen en nageltjes. Het valt me op dat ze het krijgt als ze zich inspant. En als ze gaapt heeft ze het ook best vaak. Ik moet straks om 11.20 uur bij de huisarts zijn en ben benieuwd wat hij gaat zeggen, hij is altijd wel erg laks en zegt met alles “hoort erbij” of “gaat vanzelf over”. Weet niet of je de link en foto kan zien…

 15. Mijn vrouw had blauwe lippen en neus, ze is overleden en zag dat ze ook blauwe vingertoppen had van de linkerhand, volgens de arts kwam dat van haar hart en weinig stuurstof in haar bloed en longen, wat kan dat zijn of is dat de oorzaak van haar overlijden?

  • Beste Ben, Wat een vreselijke situatie! Gecondoleerd en onnoemelijk veel sterkte toegewenst! Blauwheid van huid, lippen, ledematen etc. is een teken van een ontoereikende doorbloeding. Door de verslechterde bloedcirculatie wordt er te weinig bloed vanuit het hart naar bepaalde delen van het lichaam gepompt. Het gebrek aan rood bloed zorgt voor de blauwkleuring. Zuurstof wordt via het hemoglobine in de bloedbaan overgedragen aan de cellen en weefsels van het menselijk lichaam. Pas als er gedurende langere tijd veel te weinig bloed/zuurstof bij vitale organen terechtkomt, ontstaan levensbedreigende complicaties. De exacte aanleiding van de verslechterde bloedtoevoer en zuurstoftoevoer is niet zomaar op afstand te bepalen. Indien je arts expliciet het hart als veroorzaker heeft aangewezen, zou het bijvoorbeeld een hartinfarct of hartstilstand kunnen zijn geweest. Maar de bloedcirculatie kan in principe ook worden belemmerd door problemen met longen (verstikking e.a.), bloedsamenstelling (mineralen e.a.), bloedstolling (klonters e.a.), bloedvaten (trombose, verstopte ader e.a.), hartritme (ritmestoornissen), hartkwaliteit & pompfunctie (hartzwakte), kleppen van hart/bloedvaten etc. Voor opheldering of uitsluitsel, zou je je huisarts kunnen raadplegen. Nogmaals: ontzettend veel sterkte toegewenst met je verlies. Groeten, Paul

 16. Het kan ook komen door gebruik van de drugs “Poppers” en/of cocaïne (vooral dan bij crack roken). Is in dat geval redelijk gevaarlijk.

 17. Ik ben Natascha, ben 30 jaar en ze vragen me soms of ik iets heb. Als ik buiten loop dan heb ik namelijk erg blauwe lippen terwijl ik me gewoon goed voel. Ik heb het zelfs als de temperatuur ongeveer 10 graden is buiten. Ik merk alleen niks aan mezelf. Ik kan het zelfs hebben als ik gewoon thuis ben, en ook dan voel ik me goed. Soms heb ik ook last van koude voeten (vooral deze herfst), maar dan draag ik gewoon lekkere skisokken of pantoffels.

 18. ja ik 71 jaar en heb gewoon blauwe lippen, aan de beide buitenkanten ik vind het maar raar.?

 19. Ik heb al jaren lang last van astma en ben die puffers beu , want daar krijg ik extrasystolen van, waarvoor ik dan weer bètablokkers krijg , is er geen ander methode voor men astma in plaats van die puffers , een kruid of speciale vitaminen of iets dergelijks?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.