Websites die anorexia en boulimia promoten als lifestyle-keuze in plaats van ziekte hebben letterlijk doden op hun geweten. Dit zeggen Britse instanties die zich bezighouden met het voorlichting en helpen van mensen met deze ziektes.

Pro-anorexia (pro-ana) en pro-boulimia (pro-mia) websites zeggen zelf ondersteunende hulpgroepen te zijn en ontkennen dat ze mensen, vooral jonge meisjes, aanmoedigen om dun te zijn. Ondertussen geven ze wel veel “tips” hoe je er net zo uit kunt zien als dunne modellen en andere bekende mensen die extreem dun zijn…

De risico’s van van pro-anorexia

“Het gevaar van pro-anorexia en pro-boulimia websites is dat ze de bezoekers niet wijzen op de gevaren die de ziekten anorexia nervosa en boulimia nervosa met zich meebrengen, zoals onvruchtbaarheid en botontkalking.”

5 tot 10 procent van de vrouwen in de leeftijd van 14 tot 24 jaar heeft een van beide eetstoornissen (in Nederland ligt dit ongeveer op hetzelfde niveau).”

“Van die groep gaat ongeveer 1 op de 5 op jonge leeftijd dood als gevolg van anorexia of boulimia.”

Volgens onderzoek is verder gebleken dat de bezoekers van pro-ana & pro-mia websites veel moeilijker te genezen zijn met normale behandelingen.

Pro-ana om af te vallen… :(

In de Verenigde Staten bleek uit een ander onderzoek dat van meisjes en jonge vrouwen tussen de 10 en 22 jaar met anorexia en boulimia een derde de informatie om snel af te vallen van dit soort websites had gehaald.

Chatkanalen zijn ook een bron van informatie voor deze (pro-ana en pro-mia) groep. Hier leren ze welke medicijnen nodig zijn om gemakkelijker over te geven en hoe ze aan deze medicijnen kunnen komen.

Tot slot

Eetstoornissen kwamen recentelijk in het nieuws toen twee modellen uit Brazilië en Uruguay aan anorexia overleden. Dunne modellen kwamen hierdoor in opspraak en veel modehuizen besloten geen extreem dunne modellen meer in te zetten. (bron)

Heb jij een mening over pro-ana of pro-mia? Laat hieronder een reactie achter…

Pro-ana en Pro-mia: populair en levensbedreigend

Pro-ana is de naam van een beweging en denkwijze die de eetstoornis anorexia nervosa verheerlijkt of in ieder geval niet afkeurt. Naast de groep Pro-ana (en Pro-mia) aanhangers die erkent dat anorexia nervosa weldegelijk een ziekte is, maar niet wil of denkt te kunnen genezen, is er ook een extreme groep aanhangers die anorexia nervosa als een religie of levenskeuze benadert.

Macht over eigen lichaam

Personen die de extreme variant van Pro-ana aanhangen zien anorexia nervosa niet als een eetstoornis of ziekte, maar als een levensdoel dat koste wat kost dient te worden nagestreefd. Aanhangers van deze Pro-ana beweging streven ernaar om op de meest radicale manieren te voldoen aan hun slankheidsideaal, zodoende een positief zelfbeeld te ontwikkelen en “macht over het eigen lichaam” te verwerven.

Langzame vorm van zelfdoding

Met de bewering dat anorexia nervosa geen ziekte is wordt stelling genomen tegen de medische wetenschap die anorexia als een potentieel dodelijke aandoening beschouwt. Medici en critici wijzen er dan ook niet voor niets op dat een Pro-anorectische levenswijze levensgevaarlijk is en dat het ontkennen van de aandoening in feite een langzame vorm van zelfdoding is.

Pro-ana websites

Websites met een Pro-anorectisch karakter bevatten doorgaans forums waarop aanhangers ideeën, tips en mogelijkheden kunnen uitwisselen over hoe men zo snel en effectief mogelijk kan vermageren. Ook kan een anorectisch patiënt op dergelijke websites het “ideale gewicht” berekenen. Voor dit “ideale gewicht” worden echter waarden en criteria gesteld die veel lager liggen dan medisch geaccepteerde en verantwoorde normen.

Populariteit

Pro-ana was tot voor kort erg actief en zeer populair op het internet. Sinds Pro-ana websites verboden zijn in de Verenigde Staten heeft PA terrein verloren, maar de afgelopen tijd groeit PA weer hevig in populariteit, vooral ook via het internet. In de Verenigde Staten hebben aanhangers van Pro-ana zelfs protestdemonstraties gehouden tegen de consumptiemaatschappij. Voornamelijk de overmatige consumptie van voedsel stond daarbij centraal.

Definitie Pro-ana

In tegenstelling tot wat veel Nederlandse websites aangeven, is Pro-ana niet afgeleid van de Engelse term “professional anorectic”, wat professioneel anorectisch betekent. Deze term bestaat zelfs niet in Engeland en de Verenigde Staten. De uit het Engels afkomstige aanduiding ‘pro’ kan beter worden vertaald met de Nederlandse vertaling ‘vóór’. De Pro-ana of Pro-anorectische beweging is dus voorstander van anorexia en niet zozeer ‘professioneel anorectisch’.

De tegenhanger Pro-mia

Er bestaat niet alleen een beweging die voorstander is van een anorectische levensstijl en anorexia nervosa goedkeurt en/of verheerlijkt, maar er is sinds enkele jaren ook een tegenhanger. Deze tegenhanger van Pro-ana is Pro-mia en benadert boulimia nervosa op dezelfde manier als Pro-ana doet met anorexia nervosa. Pro-mia staat dan ook voor ‘vóór boulimia’. Aanhangers van Pro-mia zien hun aandoening niet als een eetstoornis of ziekte, maar als een aanbevelenswaardige levensstijl.

Wat is boulimia nervosa?

Boulimia nervosa is een psychologische aandoening die zich uit in een eetstoornis waarbij de patiënt zowel overdag als ’s nachts zeer heftige eetbuien heeft, maar tegelijkertijd probeert om niet dikker te worden. De aspiratie om op gewicht te blijven ondanks de heftige eetbuien uit zich in geforceerd braken, overmatig sporten of excessief gebruik van laxeermiddelen.

Zeker niet aan te raden

Hoewel ik niemand wil veroordelen, wil ik toch duidelijk aanraden niet Pro-ana of Pro-mia te leven. Deze aan eetstoornissen gerelateerde levensstijlen zijn zeer slecht voor de lichamelijke gezondheid en zelfs erg gevaarlijk. Anorexia nervosa en boulimia nervosa kunnen in het ergste geval de dood tot gevolg hebben.

12 Reacties

 1. Zo als word gezet, wees niet bang voor diegene die het lichaam kan vernietigen, maar wees bang voor die gene die lichaam kan vernietigen en ziel. Denk daar maar eens aan… en ja, ik ben extreem religieus… :D Alsof dat iets zou uitmaken… haha… lol…

 2. Uhm, ik denk dat het toch niets uitmaakt… Als je dun of dik bent… We gaan toch allemaal dood… Dus.. Wat zal het mij een worst zijn als iemand sterft door die websites? Er sterven dagelijks mensen… Het punt is… Einde, komt eraan. En die komt iedereen ophalen, een voor een… Leef zolang je kan, leef verstandig en gelukkig. Tot ziens! :)

 3. hoi, Ik geef iedereen gelijk… Ik geef over en doe de rest ook… Ik wil niet onvruchtbaar zijn, maar ik kan niet eten. Die site daar heb ik vele geholpen en daar voel ik me best rot over, door mij zijn er mensen doodgegaan door mij zijn vele verder gegaan dan dat ze zelf misschien wilde… Daar moet ik mee leven met de schuld dat ik hun leven heb verkloot :(

 4. Ik ben 14 jaar ik kots af en toe ik ben 1,79 en 39 kilo ik ben 1 keer echt opgenomen in het ziekenhuis ik ben toen om heel eerlijk te zijn best geschrokken eigenlijk is boven de pot hangen ook best goor want meestal stromen de tranen daar door over mijn wangen en ik heb ook wel eens gehad dat ik te ver ging met mijn vinger en om zo te zeggen de achterkant van mijn keel openhaal :cry:

 5. Onvoorstelbaar, Me, Lotje en Skinny! Jullie maken mij kots- en kotsmisselijk… Ik heb jaren aan boulimia geleden, ik was mager maar doodongelukkig, ja ik vond mezelf mooi… Nu willen mijn man en ik dolgraag een kindje, dit kan niet, ik ben onvruchtbaar. Ik heb mijn man de kans ontnomen ooit vader te worden, ik zal mijn ouders nooit een kleinkind geven en ik zal zelf nooit moeder zijn… Wat heb ik nu? Nu ben ik dun, maar naast mezelf heb ik een doodongelukkige man, en ouders… Denk daar maar eens aan de volgende keer als je je vinger in je keel steekt of op de weegschaal staat… Makers van pro-sites verdienen het om levenslang vast te zitten…

 6. Ik heb boulimia! Wn ik bezoek graag die websites… daardoor heb ik het alleen echt niet gekregen! Ik ben graag dun… niks mis mee! Dik zijn is smerig!!! Tip: eet niet te weinig want daar wordt je huis niet mooi van! En een beetje sport! ;) Ik ga het gezond proberen te doen en hier vanaf te komen…

 7. Lotje: Ik zou willen dat ik na al dat braken zou afvallen et gaat nu zeer moeizaam voor een paar jaar terug ging het prima een paar weken veel eten en vijf minuten erna braken en in no time viel ik af van 56 kg naar 45kg nu wil heet maar niet lukken ik ben gestopt met roken en weeg nu 62kg en ik braak me helemaal gek maar het gaat dit keer niet lukken ik ga maar aan de pillen misschien help dat.

 8. Ik heb aan anorexia geleden.. Ik was toen 13 tot mijn 17e. Daarna ben ik weer normaal gaan eten, totdat ik 2 maanden geleden zag dat ik nu 60 kilo weeg, met mijn lengte van 1.82. Nu ben ik weer terug bij af, en ben mezelf weer aan het uithongeren en raak weer veel gewicht kwijt.. :cry: Ik voel me ellendig, en vind het jammer dat ik me niet prettig kan voelen bij 60 kilo, als ik weer onder de 50 kilo zit voel ik me weer gelukkig! En ik geen anorexia patiënt die denkt dat ze dan nog dik is, ik zie dat ik vermager, k vind mezelf dan mooi, en niet omdat je in videoclips op MTV van die slanke meiden ziet dansen. En ik stop ook geen vinger in mn keel, ik eet gewoon weinig tot niets.. Hooguit een appel of rauwkostsalade, en ik heb er ook totaal geen problemen mee om alle lekkere dingen te laten staan, als ik op een zak Maltezers lees dat er per 100gr. (terwijl die zak 450gr is) dus 28 gr vet in zit, vind ik t al smerig! Ik vind het niet goed dat er pro ana sites zijn enz, maar ik ben t ook niet eens met mensen die t afkeuren, iedereen weet van t beste van zichzelf wanneer iemand zich goed voelt.. Mijn buurvrouw wilt afvallen, ze weegt 100 kilo of zo, en toch zie ik dr altijd weer taart, patat enz. eten.. Voor mij is dat een bevredigend gevoel, ik heb namelijk wel controle over wat ik eet!!!

 9. Ik heb zelf anorexia gekregen door deze sites, ik ben onvruchtbaar geworden en ben slechts 15 jaar oud. Ik zie meer en meer meisjes dezelfde ziekte hebben. Veel mensen denken dak je je fysiek kapot maakt maar het innerlijke gaat er eerst aan kapot. xx

 10. “De genen zijn het pistool, maar het huidige slankheidsideaal is de kogel”, aldus een Britse psycholoog. Mensen die al gevoelig zijn voor eetstoornissen, kunnen door deze sites overgehaald worden, maar anderen zullen zich niet echt aangetrokken voelen door deze sites.

 11. anorexia is geen levensstijl het is een ziekte! Je hongert jezelf uit met de dood tot gevolg! Denk niet aan het uiterlijk je bent goed zoals je bent!! Het innerlijke is veel belangrijker!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.