Buikpijn: de beste remedies & medicijnen bij buikklachten

Health · Door Ilse

oplossingen bij buikpijn

Iedere dag zijn er weer talloze mensen opzoek naar tips tegen buikpijn. Overal vind je ellenlange verhalen en vage middeltjes, maar concrete tips zijn vrij zeldzaam. Daarom hebben we een kort en overzichtelijk lijstje samengesteld met de 7 beste en meest werkzame medicijnen en remedies bij buikklachten zoals buikkramp en buikloop!

1. Buikpijn: paracetamol innemen

Reguliere pijnstillers (o.a. paracetamol) kunnen buikpijn verzachten. Het is vooral belangrijk om pijnstillers met voldoende water in te nemen. Gebruik liever geen acetylzuur- en salicylzuurhoudende pijnstillers (o.a. aspirine) of ibuprofen, want deze kunnen maagpijn in de hand werken.

2. Anti-emetica bij buikklachten

Anti-emetica zijn vooral werkzaam bij misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel in de buik. Een bekend anti-emeticum is domperidon. Domperidon wordt onder meer verwerkt in Motilium en Gastrocure.

3. Lichte maagzuurremmers tegen buikkramp

Lichte maagzuurremmers (antacida) in de vorm van tabletjes of drankjes kunnen helpen bij opkomende buikpijn, oprispingen en brandend maagzuur. Bekende maagzuurremmers zijn Rennie en Maalox.

4. Buikpijn: heel soms zware maagzuurremmers

Zware maagzuurremmers worden voorgeschreven bij hevige tot zeer hevige buikkramp. Voorbeelden van zware maagzuurremmers zijn cimetidine, ranitidine en famotidine. Deze maagzuurremmers hebben meer en hevigere bijwerkingen dan Rennie en Maalox.

5. Actieve kool ter behandeling van buikpijn

Als je last hebt van diarree en aanverwante darmklachten, kan geactiveerde kool (o.a. Norit) dienstdoen. Norit bindt de veroorzakers van diarree (bacteriën, verkeerd voedsel, gifstoffen e.a.) samen, en voert ze af met de ontlasting.

6. Buikpijnen: protonpompremmers

Protonpompremmers (o.a. omeprazol, esomeprazol en lansoprazol) verlagen de zuurgraad van het maagzuur. Ze vernietigen zodoende schadelijke maagbacteriën. Protonpompremmers worden enkel voorgeschreven bij zeer hevige buikklachten.

7. Water drinken tegen buikpijn…

Als je regelmatig last hebt van buikpijnen, is het belangrijk dat je voldoende water blijft drinken. Vooral bij braken en diarree is water belangrijk, omdat je anders risico loopt op uitdroging (dehydratie).

Ken jij aanvullende medicijnen, remedies, tips, middeltjes, behandelingswijzen of oplossingen om buikpijn te verhelpen? Deel ze in een berichtje hieronder!

27 comments


  • Paul

    22 juli 2018

    Is het niet zo dat protonpompremmers de zuurgraad verlagen. Precies het tegenovergestelde als in dit artikel gesteld wordt.

    • Paul

      23 juli 2018

      Je hebt gelijk; daar was een foutje ingeslopen. Protonpompremmers oftewel protonpompinhibitoren (PPI’s) zijn stoffen die de werking van de ‘protonpomp’ remmen / inhiberen door het enzym te blokkeren dat zuren de maag in pompt. Dit enzym (ATP oftewel H+/K+-ATP-ase oftewel H+/K+-adenosine-trifosfatase) is hetgeen ook wel bekendstaat als ‘protonpomp’. Zodoende remmen ze inderdaad de maagzuurproductie. Dankjewel voor je oplettendheid!

    • Paul

      23 juli 2018

      Pas je dan ook de tekst aan?

    • Paul

      23 juli 2018

      Dat is reeds gedaan; mocht dit voor jou nog niet zichtbaar zijn, dan ligt dat aan de caching van je webbrowser.

    • Joe

      16 oktober 2019

      Nee verhogen. Als er minder zuur is, gaat de pH omhoog.

  • Zena

    19 april 2018

    Na een week antibiotica gehad te hebben en mijn dagelijkse medicatie van Diazepam, Baclofen, Tramadol, Diclofenac, magnesium, HSM en vitamines. Vanmorgen opgestaan met een gevoel van misselijkheid en braken. Met volgende diarree.

  • John

    16 december 2017

    Linksonder in de buik lichte pijn bij lopen meer niet bij liggen als je er op drukt dan pijn verders geen problemen en rechts onder ribben lichte pijn geen steken ook bij lopen dit het gebied onderin wat is de oorzaak

  • Brit

    10 maart 2017

    We zijn nu in Thailand. Twee dagen geleden extreem moeten overgeven ook aan de diarree.. Ben bang dat het van verkeerd voedsel is gekomen. Uiteindelijk na een dag ellende ’s nachts in slaap gevallen met Buscopan (butylscopolamine) tabletten. Dag erop ging het beter alleen nog erg gammel. Nu twee dagen later nog steeds een erg opgeblazen gevoel, steken in de buik diarree en heel veel boeren. Tips? Op medicijnen die ik kan gaan halen?

    • Paul

      10 maart 2017

      Dit klinkt inderdaad als een voedselvergiftiging oftewel buikgriep. Het beste wat je kunt doen is uitzieken, vooral ook aangezien het reeds beter lijkt te gaan. Doorgaans gaat een voedselvergiftiging na 2 tot 3 dagen vanzelf over, maar bij een hardnekkige bacteriesoort kan buikgriep soms wel 10 dagen aanhouden. Als de malaise meerdere dagen voortduurt, wordt veelal aangeraden om een huisarts of spoedeisende hulp in te lichten, dat geldt des te meer bij bloederige diarree, verlammingsverschijnselen en/of hallucinaties. Als een buikgriep uit de hand loopt, kan namelijk een bloedinfectie / bloedvergiftiging (sepsis / septikemie) optreden. Ikzelf heb dit meegemaakt op Sri Lanka, en ben met heel veel geluk levend thuisgekomen. :P Dit is overigens zeer zeldzaam, maar wel goed om in de smiezen te houden. Hoe dan ook moet je lichaam de bacteriën in je spijsverteringskanaal zien op te ruimen, en dat heeft tijd nodig. Zolang de bacteriën effectief worden bevochten en dus niet de overhand krijgen, zul je je vanzelf steeds beter voelen. Totdat je er helemaal van genezen bent… Ga je je alleen maar slechter voelen, dan zijn antibiotica nodig.

    • Brit

      10 maart 2017

      Bedankt voor je bericht!

  • Tyrrell

    22 augustus 2015

    Hallo ik heb nu al maanden een zeurende pijn in mijn buik en ook zeker 3 dagen aan de diarree en misselijk en ik val best veel af… ben ook diabeet type 1… Ik wordt hier ook niet goed van moet ik eerlijk zeggen… Ook als ik eet dan krijg ik last en hoef na een paar happen niet meer… Kan iemand mij raad geven? Met vr. gr. Tyrrell

    • Paul

      27 augustus 2015

      Beste Tyrrell, Bovenstaand artikel gaat over het verhelpen/oplossen/genezen van buikpijn. Als je last hebt van pijn in de bovenbuik en/of onderbuik, is het allereerst belangrijk om de onderliggende oorzaak van de buikklachten te achterhalen. Heb je iets verkeerds gegeten voordat je diarree kreeg of ben je destijds misschien ergens uit eten geweest waar de keukenhygiëne mogelijkerwijs slecht gewaarborgd wordt? Meer informatie over plotselinge, onverklaarbare buikpijn, diarree en misselijkheid vind je in deze artikelen:

      Als je lijdt aan ‘suikerziekte’, kunnen maagklachten, darmklachten, misselijkheid en diarree overigens ook het directe gevolg zijn van de diabetes. Diabetes kan namelijk de zenuwen in en rondom de maag beschadigen, waardoor o.a. diabetesneuropathie oftewel diabetische neuropathie/zenuwpijn optreedt. Door beschadiging van de maagzenuwen wordt je voedselbrij bovendien langzamer vanuit je maag naar je darmen vervoerd. Indien er sprake is van een ernstig vertraagde maagontlediging (die niet veroorzaakt wordt door een verstopping: darmobstructie of maagobstructie), dan spreekt men ook wel van gastroparese. Gastroparese kan eveneens worden gekenmerkt door buikpijn, misselijkheid en diarree. Al met al wordt de beweging/peristaltiek van je maag en darmen bestuurd door je zenuwstelsel, dus als zenuwen beschadigd zijn door toedoen van diabetes KAN dit leiden tot allerlei spijsverteringsklachten, waaronder verstoppingen, buikloop, opgeblazen gevoel, snel ‘vol zitten’, misselijkheid, overgeven, darmkrampen, maagkrampen en aanvullende hypo’s, doordat je darmen te lang leeg blijven, waardoor de insuline die je spuit minder efficiënt werkt. Bespreek dit fenomeen eens met je arts… Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van een vertraagde maagontlediging, dan kan een vezelarm dieet SOMS uitkomst bieden, evenals een prokineticum (‘maagversneller’) of een elektrische maagstimulator (‘maagpacemaker’). Hopelijk heb je iets aan deze info. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • benne

    23 juli 2015

    ik heb al jaar buikpijn aan mij rechter zij en de doctor vind niks ik heb al van als gedaan van onderzoek ja ik heb lager rugpijn kan dat de oorzaak zijn?

  • Enis

    29 mei 2015

    Ik heb laatste 2/3 dagen erg last van me buik. Eerst ook hoofdpijn maar dat gelukkig niet meer. Ik heb groene diarree maar ik moet om de zoveel minuten maar de wc en er komt haast wat uit. Wat moet ik doen. A.u.b. ik hoor het graag snel.

    • Enis

      29 mei 2015

      En vergeten bij te zeggen ik eet ook heel weinig.

    • Paul

      31 mei 2015

      Wat je met zulke buikklachten moet doen, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Buikpijn met diarree en groenkleuring van de ontlasting zou van alles kunnen betekenen, van galblaasklachten tot buikgriep. In dit artikel over de mogelijke oorzaken van lage buikpijn en dit artikel over darmklachten kun je er desgewenst meer over lezen… Mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts. Sterkte!

    • Fabio

      4 augustus 2015

      Ik heb precies hetzelfde als jij, maar geen groene diarree… Ik moet om de 15 minuten naar de wc, maar er komt haast niks uit…

  • adrienne van de rijken heeren

    27 mei 2015

    Ik heb paar dagen pijn in mijn onderbuik vooral bij het lopen boven schaambeen lijkt alsof er keien in mijn buik zitten ik denk darmen graag reacties.

  • chaima

    8 mei 2015

    Ik heb sinds twee dagen erg last van boven en onderbuik wat raden jullie mijn aan?

    • Paul

      8 mei 2015

      Er zijn heel veel mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik en bovenbuik. Ik zou je willen aanraden om dit artikel over lage buikpijn te lezen, evenals dit artikel over hoge buikpijn. Wellicht bieden ze inzicht in de mogelijke onderliggende oorzaak van je buikklachten. En mocht je buikpijn niet minder worden, ga dan langs de huisarts! Heel veel sterkte en beterschap toegewenst. Groeten, Paul

  • Derick

    7 maart 2015

    Hallo, Sinds 3 dagen vage pijn in onderbuik, voelt als gasophoping, die er overigens niet is. Bij opstaan en aanroepen van buikspier lichte pijn.

  • jennine

    14 februari 2015

    Ben afgelopen woensdag wezen wokken en was de dag erna meteen ziek en kreeg ontzettende buikpijn en was heel erg misselijk… de vrijdag ging ’t wel redelijk, maar nog steeds wel buikpijn. Wel naar stage geweest… nu pijn linksonder van me buik en ben flink aam de diarree, terwijl eerst alles vastzat… Geen enkel idee wat dit is, maar ’t wokken was me niet goed bevallen denk ik.

  • Wout

    29 januari 2015

    Ik heb krampende buikpijn. Eten lukt maar amper en toch voel ik steeds krampachtige pijn in de buik. Hoesten doe ik ook & flink pijn in mijn keel, zelfs slikken doet zeer. Help!

    • Paul

      30 januari 2015

      Bevindt de kramp zich echt onder in je buik, dus nabij de darmen? Of komt de verkramping veeleer vanuit de bovenbuik, wellicht de maag? Of vanuit de borst, wellicht de longen? Keelpijn en hoesten is doorgaans namelijk gerelateerd aan je luchtwegen; lage buikpijn en buikkramp veeleer aan je maag-darmkanaal/spijsvertering.

  • Jacq

    14 oktober 2014

    Hoi, sinds een tijdje heb ik nu en dan, vooral na het avondeten, last van enorme krampen (lijken wel weeën) vanachter mijn schaambeen. Ik ben pas 50 geworden, en al sinds mijn 43e niet meer ongesteld geweest. Durf niet zo goed naar de huisarts…

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.