Pijn in de onderbuik wordt ook wel “lage buikpijn” genoemd. Waar hoge buikpijn doorgaans wordt veroorzaakt door de maag, lever of milt, is pijn in je onderbuik meestal te wijten aan je darmen, nieren of blaas. Daarnaast kan er bij vrouwen pijn in je onderbuik ontstaan vanuit de baarmoeder of eierstokken en bij mannen vanuit de prostaat. Hierbij een lijstje met de belangrijkste oorzaken & de bijbehorende behandelingen bij lage buikpijn…
1. Obstipatie kan lage buikpijn veroorzaken
Obstipatie oftewel constipatie is een veelvoorkomende oorzaak van pijn in de onderbuik. Men spreekt van obstipatie of constipatie als je darmen verstopt zijn geraakt door ontlasting die droog of hard is geworden. Harde en droge ontlasting ontstaat als er veel vocht aan de ontlasting wordt onttrokken in de darmen. Dit kan gebeuren door o.a. een ontregelde vochthuishouding, vocht-afdrijvende middelen of overmatig transpireren.
Als obstipatie lang aanhoudt, dan kan hevige pijn in de onderbuik ontstaan. Lage buikpijn door obstipatie gaat meestal samen met een opgeblazen gevoel in de onderbuik; pijn, problemen en/of een branderig gevoel bij het poepen; en eventueel ook met aambeien.
Bij obstipatie kun je het beste veel water drinken en veel vezelrijke producten eten. Als dit niet helpt, vraag je huisarts dan om een sterk laxeermiddel met bisacodyl zoals Dulcolax® of Nourilax®.
2. Buikgriep is vaak de reden van pijn in de onderbuik
Pijn in de onderbuik wordt in veel gevallen veroorzaakt door buikgriep. Buikgriep is niet echt een ziekte, maar veeleer de verzamelnaam voor een aantal symptomen – waaronder lage buikpijn – die worden veroorzaakt door een ontsteking binnen het spijsverteringskanaal.
Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een noro-virusinfectie van de slijmvliezen die de binnenkant van je darmen bekleden. Buikgriep veroorzaakt niet alleen pijn in je onderbuik, maar doorgaans ook misselijkheid, koorts, braken en/of diarree. Deze klachten kunnen echter ook worden veroorzaakt door een bacteriële voedselvergiftiging.
Bij buikgriep of een voedselvergiftiging is het vooral belangrijk om niet uit te drogen. Drink daarom regelmatig piepkleine slokjes water of cola. Je immuunsysteem zal het noro-virus of de bacterie uiteindelijk opruimen.
3. Voedselallergie & -intolerantie als oorzaak van lage buikpijn
Pijn in je onderbuik wordt maar al te vaak veroorzaakt door een voedselallergie of voedselintolerantie. Er zijn zelfs mensen die zonder dat ze hiervan op de hoogte zijn, allergisch, intolerant of overgevoelig zijn voor meerdere voedingsmiddelen. Dergelijke voedselovergevoeligheid kan zeer hevige pijn in de onderbuik veroorzaken.
Je krijgt vrijwel gegarandeerd last van lage buikpijn als je bepaalde voedingseiwitten niet kunt verdragen. Zo kan een mens allergisch of intolerant zijn voor de eiwitten in onder andere zuivel, soja, vis, fruit, noten, zaden, vlees, granen, gluten & eieren. Je kunt een voedselallergie of -intolerantie al vanaf je geboorte met je meedragen, maar deze ook pas op latere leeftijd ontwikkelen.
Heb jij regelmatig pijn in je onderbuik na het eten? Vraag je huisarts dan eens om een doorverwijzing naar het huisartsenlaboratorium om je bloed te laten testen op allergieën of vraag naar een antihistaminicum.
4. Menstruatiepijn & ovulatiepijn voel je meestal in de onderbuik
Veel vrouwen ervaren milde tot zeer hevige lage buikpijn tijdens de ovulatie of menstruatie. Pijn in de onderbuik die verband houdt met de menstruatie wordt meestal veroorzaakt door krampen in het spierweefsel van de baarmoeder. Extreem hevige menstruatiepijn kan echter ook duiden op ernstigere problemen met de baarmoeder.
Lage buikpijn aangaande de menstruatiecyclus hoeft niet per se op te treden tijdens de ongesteldheid (menstruatiepijn) of tijdens de eisprong (ovulatiepijn). Zo kan pijn in de onderbuik ook ontstaan tijdens de bevruchting, innesteling en zwangerschap! Lage buikpijn kan zelfs ontstaan door andere hormoon-gerelateerde gesteldheden zoals menopauze, overgang, puberteit en anticonceptiemiddelen (Yasmin, Microgynon, Qlaira e.a.).
Als de pijn in je onderbuik verband houdt met je menstruatie, dan kun je allereerst paracetamol proberen. Als dit niet werkt, neem dan speciale ibuprofen of naproxen tegen menstruatiepijn zoals Aleve Feminax®.
5. Pijn in je onderbuik vanwege een blaasontsteking
Vooral bij vrouwen wordt lage buikpijn nog weleens veroorzaakt door een blaasontsteking. Als je al eerder te maken hebt gehad met blaasontstekingen, dan kan pijn in de onderbuik zelfs duiden op een chronische –niet-overgaande– blaasontsteking. Een blaasontsteking oftewel ‘cystitis’ wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie van het blaasslijmvlies (E. coli-bacterie).
Een blaasontsteking wordt doorgaans niet uitsluitend gekenmerkt door lage buikpijn. Er is nagenoeg altijd sprake van aanvullende symptomen zoals een branderig gevoel of pijn bij het plassen. Daarnaast kan er sprake zijn van vaginale afscheiding of zelfs vaginaal bloedverlies.
Als je het vermoeden hebt van een blaasontsteking, contacteer dan je huisarts. Hij/zij kan namelijk een antibioticakuur voorschrijven waardoor de blaasontsteking niet kan overslaan op je eileiders of nierbekken.
6. Eileiderontsteking als oorzaak van pijn in je onderbuik
Ook een ontsteking van de eileiders kan bij een vrouw hevige pijn in de onderbuik veroorzaken. De veroorzaker van een eileiderontsteking is meestal een E. coli-bacterie die via de vagina-ingang terechtkomt in een van beide eileiders. Een eileiderontsteking is doorgaans veel pijnlijker dan een blaasontsteking.
In de meeste gevallen sluipt een eileiderontsteking oftewel ‘salpingitis’ er geleidelijk aan in, vaak tijdens de nasleep van een blaasontsteking. Een infectie van de eileiders kan echter ook zeer abrupt en hevig verlopen. Zo kan een eileiderontsteking zeer hevige pijn in de onderbuik en hoge koorts veroorzaken. De eileider kan zich uiteindelijk zelfs vullen met pus en/of een abces voortbrengen; in dat geval kan onvruchtbaarheid ontstaan.
Een bacteriële of virale infectie van de blaas of eileiders kan worden veroorzaakt door of overslaan op de urineleider, het nierbekken, de kleine bekken of zelfs de nieren. Ga bij hevige lage buikpijn dus altijd naar de huisarts.
7. PDS gaat doorgaans gepaard met pijn in de onderbuik
Lage buikpijn kan worden veroorzaakt door PDS oftewel Prikkelbare Darm Syndroom. Prikkelbare Darm Syndroom –tevens bekend als spastische darm– betreft een chronische darmstoornis die de beweeglijkheid van de darmen ontregelt. De darmen kneden en duwen je voedsel te snel of niet snel genoeg richting de anus.
PDS veroorzaakt zodoende uiteenlopende problemen met de darmwerking. Naast pijn in de onderbuik is er vaak sprake van winderigheid en problemen met de stoelgang. Na het poepen wordt de lage buikpijn bij PDS doorgaans minder. Mensen met PDS lopen vaak jaren bij een internist of maag- & darmspecialist.
De exacte oorzaak van PDS is tot nog toe onbekend. In sommige gevallen wordt er uiteindelijk een totaal andere verklaring voor de darmproblemen gevonden waarna de diagnose PDS wordt ingetrokken.
8. Voedingsstoffen-tekort kan pijn in de onderbuik veroorzaken
Een tekort aan het mineraal ijzer, vitamine B-complex of vitamine D kan pijn in de onderbuik teweegbrengen. Deze vitamines en mineralen zijn namelijk van cruciaal belang voor een optimale darmwerking. Bovendien zijn deze micronutriënten vereist voor de opname van voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten e.a.) door de darmwand.
Zorg er dus voor dat je voldoende vitamine D, B-vitamines en ijzer binnenkrijgt via je voeding. Deze essentiële voedingsstoffen zitten onder meer in vis, vlees, noten, granen, fruit, groenten, paddenstoelen, zaden, pitten, zeewier en andere natuurlijke voedingsmiddelen. Kortom: gezond & gevarieerd eten kan lage buikpijn helpen voorkomen.
Als je twijfelt over een tekort aan vitamines of mineralen, overweeg dan een bloedonderzoek bij het huisartsenlaboratorium. Zodoende weet je binnen een oogwenk of de pijn in je onderbuik wordt veroorzaakt door een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
9. Vlammende lage buikpijn door nierstenen & galstenen
Een galsteen of niersteen kan extreem hevige, stekende pijn in de onderbuik veroorzaken. Dit soort steentjes ontstaat als mineraalzouten in de urine kristalliseren en zodoende mineraalkristalletjes vormen. Deze “stenen” veroorzaken doorgaans vlammende pijnscheuten in de onderbuik tijdens het plassen.
Galstenen en nierstenen kunnen hevige, stekende pijn in de onderbuik veroorzaken als ze samen met je urine door de smalle urinewegen worden getransporteerd. Meestal verlaten stenen je lichaam uiteindelijk via de urine, maar soms moet een galsteen of niersteen operatief worden verwijderd.
Lage buikpijn door toedoen van een steen kan vrijwel ondraaglijk zijn. Ga bij hevige, stekende of opvlammende pijn in je onderbuik direct naar je huisarts… Want hoe langer je wacht, des te groter kristalletjes kunnen worden en des te heviger de pijn in je onderbuik wordt.
10. Zeer hevige lage buikpijn door maag- of darmperforatie
Een groot deel van je interne organen wordt beschermd door het buikvlies oftewel ‘peritoneum’. Een ontsteking van dit buikvlies is levensgevaarlijk en gaat doorgaans gepaard met extreem heftige lage buikpijn. De pijn in je onderbuik wordt doorgaans erger als je zucht of op je buik klopt.
Een buikvliesontsteking kan ontstaan door een perforatie van de maagwand (maagperforatie) of perforatie van de darmwand (darmperforatie). Een maagperforatie veroorzaakt doorgaans pijn in de maag, dus in de bovenbuik. Een gat in de onderkant van de maagwand of de twaalfvingerige veroorzaakt doorgaans (óók) hevige pijn in de onderbuik.
Ook een blindedarmontsteking kan hevige pijn in de onderbuik veroorzaken. Indien een blindedarmontsteking niet tijdig wordt opgemerkt en behandeld, kan er een buikvliesontsteking ontstaan. Een ontstoken appendix dient dan ook met spoed operatief te worden verwijderd.
11. De Ziekte van Crohn veroorzaakt pijn in de onderbuik
De ziekte van Crohn is een relatief zeldzame, chronische ontstekingsziekte van het maagdarmstelsel die gepaard gaat met hevige lage buikpijn. Crohn manifesteert zich meestal in de overgang van de dikke darm in de dunne darm, maar kan zich voordoen in alle delen van je spijsverteringskanaal (mondholte, anus etc.).
Als de ziekte van Crohn zich uit in je darmen, dan ontstaat doorgaans zeer hevige pijn in de onderbuik. Naast lage buikpijn is er vaak sprake van uiteenlopende darmklachten, waaronder chronische diarree en darmvernauwing. Andere mogelijke symptomen van de ziekte van Crohn zijn gewrichtspijn, huid- en oogaandoeningen, bloed bij de ontlasting en gewichtsverlies.
De ziekte van Crohn kan niet worden genezen, maar wel worden behandeld met geneesmiddelen en zodoende worden onderdrukt. Crohn wordt doorgaans in remissie gehouden met behulp van ontstekingsremmers, corticosteroïden en het antilichaam infliximab (Remicade®).
12. Cyste in eierstok of baarmoeder als oorzaak van lage buikpijn
Een cyste in de baarmoeder of eierstok kan extreem hevige pijn in je onderbuik veroorzaken. Dit is met name het geval bij dermoïd-cysten die o.a. kunnen ontstaan bij endometriose. Een kleine cyste hoeft overigens niet per se buikklachten te veroorzaken, en kan zodoende flink in omvang toenemen voordat je er iets van merkt.
Als een cyste klachten veroorzaakt, dan is er doorgaan niet alleen sprake van pijn in de onderbuik, maar ook van heftige griepsymptomen zoals koorts en malaise. Tot slot kan er sprake zijn van vaginale afscheiding of vaginaal bloedverlies. Herken je deze symptomen in combinatie met helse pijn in je onderbuik, contacteer dan direct je huisarts!
Een cyste in de baarmoeder of eierstok is doorgaans duidelijk zichtbaar op een röntgenfoto. Een cyste die hevige pijn in de onderbuik veroorzaakt, dient operatief te worden verwijderd.
13. ACNES: buikwand-pijnsyndroom
ACNES betreft een Engelse afkorting die staat voor “Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome”. Het is een vorm van oppervlakkige buikpijn (of eigenlijk buikwandpijn) die ontstaat door beknelling of irritatie van oppervlakkige zenuwtakjes van de voorste tussenribzenuwuiteinden. Deze tussenribzenuwen lopen DOOR de buikspieren heen naar het oppervlak van de buikwand. Afknelling van deze sensorische zenuwtakjes -die overigens uitsluitend zorgen voor het gevoel van de buikhuid- kan een zeer variabel pijnsyndroom geven; van milde, af en toe aanwezige buikpijn tot extreme, onhoudbare ACNES-pijnklachten.
De behandeling van ACNES-pijnsyndroom bestaat allereerst uit een juiste diagnose… In dat geval kunnen bepaalde activiteiten en houdingen worden aangepast, waardoor de zenuwpijn kan worden beperkt. In geval van ernstige pijnklachten door ACNES kan een diagnostische injectie met een lokale verdovingsvloeistof uitkomst bieden. De plek waar de zenuw door het kapsel van de buikspier heen komt, zal in dat geval worden verdoofd; een dergelijke verdovingsinjectie houdt bij sommigen slechts enkele dagen tot weken aan, maar anderen worden volledig pijnvrij. Mocht niets helpen, dan kan een ACNES-operatie worden overwogen… De (1, 2 of 3) vaatzenuwbundels die het spierkapsel penetreren worden dan onder kapselniveau doorgeknipt, waarna het kapsel wordt gedicht.
Tot slot
Wellicht wordt jouw lage buikpijn oftewel pijn in de onderbuik veroorzaakt door één van bovenstaande ziekten en afwijkingen. Maak in geval van twijfels direct een afspraak met je huisarts en spreek jouw vermoedens uit. Wellicht schrijft hij/zij medicijnen voor of krijg je een doorverwijzing naar een specialist die de pijn in je onderbuik kan verhelpen. Pijn in de onderbuik kan bij mannen overigens ook duiden op prostaatkanker en bij vrouwen op baarmoederkanker of eierstokkanker.
Heb jij vragen of opmerkingen over pijn in de onderbuik? Of heb je aanvullende tips & adviezen m.b.t. lage buikpijn? Laat hieronder verhaal achter in de vorm van een reactie…
85 Reacties
Beste, Ik heb fibromyalgie en CVS als diagnose, er is ook vermoeden van Ehlers-Danlos-syndroom (EDS), maar deze diagnose moet nog worden bekrachtigd. Sinds 2003 na een gastric bypass heb ik heel vaak ondraaglijke buikpijn die soms zo erg is dat uitstraalt naar de rug. Eerst zeiden ze mesenteriale / inwendige herniatie (Petersen’s space defect / hernia) hetgeen ze geopereerd hebben. Pijn bleef duren… toen zeiden ze verzakking dikke darm wat ze hersteld hebben. Pijn bleef duren, tijdens eens van de onderzoeken bleek dat mijn darmen regelmatig in de knoop gingen met sub-obstructie als gevolg… En zo bleven we in het eindeloos straatje van ziekenhuis in en uit… Mijn dikke darm is in 2016 moeten verwijderd worden omdat de werking van de darmspieren niet meer naar behoren was. De tijd tussen opname en ontlasting was 178 uur en vaak nog langer. Maar de pijn bleef duren. Heb pijnpleister maar doet niet genoeg af. Soms is de pijn zo erg dat ik een epileptische aanval krijg omdat de pijn triggert. Ik volg vetvrij, suikervrij, licht verteerbaar dieet. En vermijd snelle koolhydraten. Mijn dunne darm krijgt nu stilaan de symptomen van mijn dikke darm. Ik ben gewoon ten einde raad. Ik val regelmatig onder gewicht omdat eten de pijn verergert. Niets helpt echt, ben het gewoon beu en radeloos en wanhopig.
Wauw, dit is een uiterst complex en zéér schrijnend verhaal. Gezien de vele operaties vind ik het heel moeilijk om in te schatten waar de pijnklachten in de onderbuik nu precies vandaan zouden kunnen komen. Ontstaat de pijn echt 100% zeker vanuit de darmen of zou (ook) blaas, baarmoeder, eierstok, eileider of buikwand betrokken kunnen zijn? Waar voel je de pijn precies (uitgedrukt in centimeters ten opzichte van je navel)? Kun je de pijnsoort omschrijven: schrijnend, brandend, stekend, knagend, aanvalsgewijs, continu aanwezig, et cetera? En hoe is het gesteld met je vitamine B12 en vitamine B6?
Hallo, mijn zoon is 19 jaar en al jaren buikklachten, lage buikpijn soms steken, krampen maar de pijn blijft de hele dag, dus hij staat ermee op en gaat ermee slapen, na de ontlasting is het soms het ergste, en neen het is geen obstipatie want hij gaat regelmatig en heeft normale stoelgang, bloedonderzoeken, stoelgangonderzoek, coloscopie, ct scan, echo, osteopaat, verschillende medicatie enz… hebben allemaal niets uitgehaald, toch blijft hij er dagelijks mee lopen, nu enkele dagen bezig met Similase, soort verteringsenzym en gemberextract, hopelijk vlug resultaat want hij dreigt weg te zakken in een depressie als er niet snel een oplossing komt, dit is voor hem niet leefbaar. ????
Welke eliminatiediëten en/of provocatiediëten heeft je zoon reeds uitgeprobeerd? Hoelang heeft je zoon bijvoorbeeld glutenvrij, granenvrij, koemelkvrij, FoDMAP-vrij gegeten? En zo bestaan er natuurlijk nog heel veel aanvullende eliminerende en/of provocerende diëten (t.a.v. noten, zaden, eieren, alcohol, chemisch-synthetische E-nummers, nachtschade-achtigen e.a.)… En in hoeverre pakten zulke diëten gunstig uit?
Beste, hij heeft geen enkele van deze diëten reeds gevolgd omdat er ook niets is uitgekomen, in de bloedwaarden en coloscopie blijkt dat hij niet allergisch is aan enig product, denk jij dat het toch zoiets kan zijn? Groeten, Nanske
Als je de hele riedel aan onderzoeken hebt ondergaan die je in je vorige reactie opsomde, dan krijg je doorgaans de stempel PDS (diagnose: prikkelbaredarmsyndroom) opgedrukt. Ook ik heb PDS, maar hier kun je in feite niets mee. Mijn persoonlijke ervaring is inderdaad dat voedsel een hele grote rol speelt, ook al is er geen sprake van een klassieke voedselallergie. Er zijn talloze verschillende overgevoeligheidsreacties ten aanzien van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingsgroepen, van allergieën tot intoleranties tot malabsorpties tot opnamestoornissen, et cetera. Zulke overgevoeligheden van het spijsverteringskanaal kunnen bij lange na niet altijd worden vastgesteld of uitgesloten aan de hand van markers in het bloed of in de ontlasting. Negatieve bloedonderzoeken en fecesonderzoeken zijn naar mijn mening dan ook absoluut geen reden om niet toch eliminatiediëten uit te proberen. Eet enkele maanden streng glutenvrij, vervolgens enkele maanden streng koemelkeiwitvrij, vervolgens enkele maanden streng vegetarisch… Houd een dieetdagboek bij zodat je naderhand kan teruglezen welk effect een betreffend dieet had. Ik kom in de praktijk talloze mensen tegen die niet te kampen hebben met een voedselallergie, maar desalniettemin van hun PDS verlost zijn dankzij een xxx-vrij dieet. Let wel: dit vergt behoorlijk wat tijd, energie en doorzettingsvermogen. Maar weet je eenmaal waar de oorzaak ligt, dan kun je daarna bijna alles weer eten. Zie desgewenst ook:
Beste, Mijn klacht bestaat uit “zeurende” en stekende pijn en vervolgens vermoeidheid NA de ontlasting. Alle medische onderzoeken leveren helaas geen resultaat. Ik ben nu via de alternatieve geneeswijze aan het kijken of daar mijn klachten aangepakt kunnen worden. Heeft iemand nog een ander alternatief of gelijke klachten (gehad) en goed advies hierover?
Beste PL, Helaas herken ik dit en tot nu toe bent u de eerste die soortgelijke symptomen beschrijft: hevige pijn in de linker én rechter zijde na de stoelgang en deze hevige pijn houdt wel twee uur lang aan. De huisarts blijft mij wijs maken dat het PDS moet zijn, want er zit volgens het fecesonderzoek geen bloed in de ontlasting.
Lage buikpijn na het ontlasten (dus pijn in de onderbuik ná de stoelgang) is heel vaak het gevolg van obstipatie. Is er in jullie situatie ook sprake van een moeizame ontlasting, dus ‘moeite met poepen’? Is de ontlasting droog en hard? Moet er hard worden geperst? Een chronische darmontsteking kan ook zulke onderbuikproblemen tijdens of na het ontlasten teweegbrengen; bijvoorbeeld colitis ulcerosa. Bij verdenking hiervan kan het raadzaam zijn om de ontlasting niet alleen te laten controleren op de loutere aanwezigheid van bloed in de feces, maar ook op de eventuele aanwezigheid van ontstekingsindicatoren. Maar vaak doet men dit bij een feceskweek uit voorzorg. Het opvragen van de feceswaardebepaling bij de huisarts kan wat dat betreft opheldering scheppen.
Hallo, Ik ben een meisje van 15 en ik heb al heel lang last van buikpijn zo’n vijf jaar ongeveer maar het word steeds erger. Als ik buikpijn blijft de pijn de hele tijd maar soms komen er hele erge steken. Het zit vooral aan de linkerkant onderin en het loopt door naar het midden bovenin. Ook ben ik heel vaak misselijk en heb laatst ook uit het niets overgegeven. Ik kan soms echt niet bewegen zo erg is de pijn en ben ook al naar mijn huisarts geweest maar daar is niks uit gekomen. Bloedonderzoek is ook al gedaan weet iemand misschien wat het kan zijn?
En ik heb ook pijn bij het plassen in mijn buik niet heel erg maar het doet wel pijn.
Als je al 5 jaar te kampen hebt met chronische buikpijn, lijkt het me allereerst raadzaam om je te laten doorverwijzen naar een internist / MDL-arts. Kun je misschien nog iets gedetailleerder omschrijven wat je bedoelt met “links onderin” en “midden bovenin”? Hoe laag en hoe hoog bevindt de pijn zich precies ten opzichte van je navel en schaambeen.
Hai, Met Rikard ben 1 week geleden geopereerd aan mik blinde darm met een kijk operatie en heb vandaag last van mijn onderbuik lijkt wel op me blaas vol zit en is heel hinderlijk heb er geen last van als ik zit of loop maar een diepe zucht kan wel pijn oorzaken en het lijkt of ik het met een pufje los kan laten. Hoop graag op antwoord Rikard
Dag Paul. Ik ben 34 jaar oud. ik heb 3 weken aan een stuk al buik buik rond mijn navel en maag.dokter heeft maag beschermers voorgeschreven maar slik deze nu al bijna 2 weken maar het verminderd niet het is echt een kramp continue van opstaan tot avond.ik eet normaal en ontlasting is ook goed. weet jij raad?
Hallo, Mijn vrouw heeft al 13 weken helse pijn in de onderbuik met uitstraling naar de rug, eerst werd er gedacht aan blaasontsteking maar dit was het niet, daarna een blaasonderzoek gehad ook niks gevonden, kijkoperaties gehad door gynaecoloog ook hier kwam niks uit. Op de echo is wel een klein vleesboompje te zien maar ze zeggen dat dat niet zo pijn kan veroorzaken. MDL arts heeft ook een onderzoek gedaan tot op heden niks. Ze gaat kapot van de pijn en slikt dagelijks zware pijnstillers, oxicodon. Tot op heden komen we niet verder, wie is hiermee ook bekend en kan ons verder helpen? Het leven voor haar wordt echt ondragelijk en ze kan bijna niks meer.
Weet je zeker dat er geen sprake is van een chronische darmontsteking is? En zijn vastgelopen galstenen uitgesloten?
Ik heb hetzelfde ervaren en bleek een kleine cyste in de eierstok te zijn maar was volgens de arts niet mogelijk om daar pijn van te ervaren na een jaar geëist om de eileiders te verwijderen en nergens meer last van gehad.
Meer informatie omtrent lage buikpijn door toedoen van eierstokcysten vind je desgewenst in de volgende artikels:
Hallo, Sinds zaterdag heb ik al last van mijn buik. Pijn rechtsboven, rechtsonder, gehele onderbuik soms, rechterzijde en soms uitstraling naar rug. Dit werd de afgelopen dagen steeds erger met tot hoogte punt de nacht van woensdag op donderdag. Donderdag ochtend ben ik naar de huisarts geweest en die kon niks vinden. Urine en bloed was allebei toen goed. Ze wilde wel een echo laten maken van mijn buik rechtsboven, dit kon echter pas over 2 weken. Ik heb wel laxeermiddelen meegekregen voor verstopping bij de stoelgang. Nu is het vrijdagavond heb heb nog steeds last van mijn buik rechtsboven, rechtsonder en rechter zijde / rug. De huisarts dacht dat ik last had van galstenen, maar dit wist ze niet zeker. Ik weet niet of ik nu weer de huisarts moet bellen of moet wachten tot de echo over 2 weken. De pijn is aanwezig, maar nog niet zo erg als de nacht van woensdag op donderdag.
Hallo, Ik heb in 3 weken tijd 3 keer een hele erge pijn gehad onder in mijn onderbuik middenin. Dit houd ongeveer 3 a 4 uur aan. Een keer was het zo erg dat ik bijna niet kon lopen, deze 3 keren gebeurde het zo plotseling dat ik er last van kreeg, en dan de volgende dag heb ik nergens last van en een week later gebeurt het weer. Het heeft sowieso niks te maken met menstruatie of eten, dus ik ben erg benieuwd wat het misschien wel kan zijn? Hoop op advies!
Dit zou bijvoorbeeld een (chronische) darmontsteking kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook uitstralende pijn van een vastzittende ‘steen’. Ben je er al eens mee langs de huisarts geweest?
Neutrofielen: 50 – 70%. Hanteren zij ook Eosinofielen: 2 – 5% hanteren zij ook Lymfocyten: 20 – 40% zij hanteren max 35% De ontsteking zou bronchitis kunnen zijn? Want die is nog steeds niet volledig genezen. Ben begonnen met antibiotica 01/01 en vandaag neem ik de laatste. De symptomen die nu overblijven is Veel winderigheid , zeurende pijn als als ik moet plassen , wind heb of naar wc moet Ook opgeblazen gevoel. Een maal dat gebeurt is , is ook de zeurende pijn weg. Zou het PDS kunnen zijn ? Bedankt Paul!!
Ja, bij bronchitis vullen de ontstoken longblaasjes zich met witte bloedlichaampjes, waardoor ook in bloed en urine verhoogde waarden qua witte bloedcellen kunnen worden waargenomen. De buikpijn zou overigens het gevolg kunnen zijn van de antibiotica. Ikzelf heb (de diagnose) PDS gekregen door toedoen van intensieve antiobiotoca-infusen. Zie ook: “Antibiotica kunnen darmflora vernietigen & prikkelbare darm (PDS) uitlokken“… PDS is overigens een term die wordt gebruikt voor buikklachten waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden… Ik ben GEEN arts, dus dit is slechts een persoonlijke en ondeskundige suggestie. Sterkte ermee!
Geachte, Ik heb vorig jaar (denkelijk) een soort ontsteking gehad. Ben na hevige steken naar het ziekenhuis gegaan (enkel kleine vergroting van prostaat). Maar heel normaal op 52 jaar leeftijd heeft men mij gezegd. Ze hebben daar Alles onderzocht, bloed, urine, zaad… hen ook echografie laten doen. Nergens lijkt er een probleem. Alle waarden goed en toch hebben ze tijdens het onderzoek gestart met antibiotica kuur. Preventief en het probleem was weg. Enfin de pijn. Zachte knagende pijn heeft nog weken aangehouden maar langzaam verdwenen. Nu net een jaar later idem. Opnieuw, heb niet meer zo lang gewacht en op eigen initiatief heb ik anti bioticakuur gedaan en het is alweer veel beter. Zit wel nog met zachte knagende onderbuik pijn vooral ’s morgens. Opvallend is nu, veel winderigheid, het gevoel als ik moet plasse is veel gevoeliger en het lijkt of de lage onderbuikpijn zich verplaats soms (links / rechts). Waarom helpt die antibiotica als er toch niks zou zijn? Bestaat ontsteking die men niet kan opsporen? Ik dank u.
Als antibiotica keer op keer je lage buikklachten blijken te verhelpen, dan moet er welhaast sprake zijn van een bacteriële infectie in de onderbuikregio. Op welke ontstekingsparameters heeft men je destijds getest? Er zijn namelijk honderden verschillende ontstekingsindicatoren die kunnen worden teruggevonden in bloed en urine… Wellicht heb je de uitdraai van je bloedwaardebepaling en urinewaardebepaling nog ergens liggen… Kun je in dat geval de exacte waarden hier noteren? Persoonlijk zou ik dit verhaal sowieso ook eens bij je huisarts neerleggen, wellicht weet hij/zij raad… Heel veel sterkte toegewenst!
Geachte, Om te antwoorden op uw vraag i.v.m. de waarden van mijn bloed. Neutrofile. 47,50% Linfocitus 35,60% Eosinofilus 5,6% Colestorol 204mg/dl PCR 0,48 mg/dl De overige waarden waren oké Nu neem in de 10 dag antibiotica en cortisone Had ook een lichte bronchitis opgedaan Deze antibiotica zou goed zijn voor beide Tavanic 500mg Veel beter nu maar nog steeds winderigheid en gevoelige blaas vooral bij platliggen is het gevoeliger als de blaas vol is dan gaat het gevoel volle blaas over naar lichte pijn. Er zijn ook radiografieën genomen deze waren in orde. Het enige wat ze kunnen vaststellen is lichte scoliose onderzijde rug.
Ik was nog vergeten te melden dat het urineonderzoek goed was. Geen te hoge of te lage waarden. Ook de PSA waarden waren eigen vrij laag. De urine-afname en bloedafname is gedaan alvorens ik ben gestart met het innemen van medicijnen!
De eerste drie zijn soorten witte bloedcellen (die ontstekingen en infecties bevechten). De ‘normaalwaarden’ zijn als volgt:
Deze ontstekingsindicatoren liggen allemaal op of over de opperste grenswaarde, wat op een ontsteking wijst. Wat waren de exacte bloedwaarden die men als ‘oké’ bestempelde? Ik maak namelijk regelmatig mee dat het begrip ‘oké’ nog weleens ten onrechte wordt opgerekt…
Hallo, Ik heb al lange tijd pijn in de onderbuik, net onder de navel. Bijna wel constant aanwezig maar ik kan de pijn wel uithouden. Ik ben wel behandeld voor prostaatkanker (nu 2 jaar geleden), maar die zou in remissie zijn. Laatste PSA-waarden een halfjaar terug waren goed. Een prikkelbare darm geloof ik niet in. Die diagnose is wel gesteld, maar stoelgang geeft verder helemaal geen problemen. Plassen is vaak wel een probleem, maar dat zou veroorzaakt kunnen worden omdat mijn blaas niet meer werkt vanwege een spierziekte. Waar kan deze pijn nog meer vandaan komen???
Kun je de lage buikpijn beschrijven? Voelt ie knagend, stekend, brandend, snijdend, kloppend, wringend? Doe de pijn in je onderbuik zich qua ernst aanvalsgewijs voor of echt continu als in gelijkmatig qua intensiteit? In beginsel zijn er heel veel mogelijke oorzaken van lage pijn in de onderbuik, dus onder de navel. Naast de potentiële boosdoeners in het artikel hierboven vind je er nog veel meer in dit artikel over lage buikklachten (en de honderden reacties eronder). Hopelijk geeft het je meer duidelijkheid, of in elk geval aanknopingspunten. Heel vel sterkte toegewenst!
Hallo Paul, Het is een bijna constante pijn. Druk met een scherp randje noem ik het maar. Af en toe wordt dat scherpe dan erger maar kan nergens een relatie mee leggen behoudens dat het denkelijk toch van mijn blaas afkomt. In de literatuur komt het bij HMSN wel voor maar niet vaak. Afijn… het is lekker vaag allemaal en ik denk niet dat hier een oplossing voor bestaat. Het is hoogst irritant maar ik begrijp in deze wel dat artsen hier niet veel mee kunnen. Bedankt voor de respons in ieder geval.
Hallo allemaal. Ik heb sinds paar dagen last van me buik links onderin. En vooral als ik erop druk en buk doet het zeer. Soms ook last van de rechterkant buik onderin. Weet iemand wat dit zou kunnen zijn. Albast bedankt!
Hi Gien, weet je al wat het was? Ik heb ’t zelfde buikprobleem, vooral als ik lig…
Beste Paul, Ik ben een meisje van 21 jaar en heb de laatste maanden (alleen in de nacht) last van hevige onderbuikpijn. Het is zo erg dat ik er wakker van wordt en ook bijna niet meer in slaap kom. De buikpijn houdt meestal 1,5 uur aan. Ik slik de pil: Microgynon / ethinylestradiol. Ik zag dat het ook daaraan kan liggen. Maar als ik naar de huisarts ga, testen ze me alleen op blaasontsteking maar dat heb ik niet. Wat kan ik doen? Gr. Suzanne
Beste Paul, Ik ben een vrouw van 67 jaar. Over twee jaar is mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd omdat er een klein tumoren inzat. Gelukkig was ik er op tijd bij. Maar sindsdien kan ik heel moeilijk naar de wc gaan met als gevolg een uitwendige aambei. Ik heb ook een dikke buik gekregen, voel mij opgeblazen en soms lichte zeurende pijn in onderbuik. Wat zou ik kunnen nemen om dat opgeblazen gevoel kwijt te raken en ook het verminderen van mijn buik. Ik ben over twee maanden op controle geweest bij gynaecoloog en dat was allemaal in orde. Dank u wel om dit te willen beantwoorden. Gr. Andrea
Beste Andrea, Deze pijn in je onderbuik en lage buikklachten zouden met verzakkingsproblemen te maken kunnen hebben. Als je baarmoeder is verwijderd, ontstaat er namelijk ruimte voor je dunne darm om te verzakken… Ik zou je dan ook allereerst willen vragen om de volgende artikels eens grondig door te lezen… en ik verwacht eigenlijk dat je er herkenningspunten in terugvindt…
Al met al is de aangewezen oplossing bij obstipatie (verstoppingsklachten) volkomen afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Mocht de constipatie daadwerkelijk gerelateerd zijn aan vezakkingsproblematiek, dan zal er meestal een medisch specialist aan te pas moeten komen. Maar mocht er ‘slechts’ sprake zijn van spijsverteringsproblemen, dan kan een dieetaanpassing (meer voedingsvezels, andersoortige vezels, vezelsupplementen) al uitkomst bieden. Al met al zou ik je lage buikpijn sowieso eens voorleggen aan je huisarts. Sterkte en groeten, Paul
Beste. Ik ben een vrouw van 26 jaar, ik heb al bijna drie jaar problemen met mij buik. Ik heb alle onderzoeken al gehad en ze vinden niks. Ik heb bijna altijd pijn rond mijn navel en onderbuik. Voel je altijd moe en energie loos. Geen eetlust, moeilijke stoelgang, wallen onder de ogen, riekende adem… Opgezwollen gevoel, in de nacht meer pijn, zwaar gevoel en zweten. Ik eet niet veel, maar ik val ook niks af! Ik eet gezond en drink veel water. Ik ben al bij darmspecialisten en maagdokters geweest, niemand kan me helpen. Heb al drie keer antibiotica gehad tegen de bacterie helicobacter pylori, maar het blijft terugkomen en ontwikkeling in mijn lichaam. Heeft u raad? Plus ik eet veel broccoli en cranberry voor de bacteriën te verminderen. Dank u. Met vriendelijke groeten, Ana
Zijn je galblaas, alvleesklier en ontstekingsparameters al eens onderzocht?
Dag Ana, De symptomen die je beschrijft lijken veel op die van onze dochter, als ze langere tijd gluten heeft gehad. Ze blijkt glutenallergie te hebben. Nu heeft ze nergens last meer van, nu ze glutenvrij eet. Het is niet moeilijk om gewoon eens een periode uit te proberen (2 maanden)… Succes!
Dankjewel voor je berichtje, Stef! Meer over coeliakie / glutenintolerantie en een glutenvrij voedingspatroon kun je desgewenst lezen in de volgende artikels:
Hallo, ik ben een vrouw van 20 jaar, ik begon eind vorige maand last te krijgen van hevige steken in mijn onderbuik net boven de venusheuvel. Die steken werden ’s avonds erger en gingen gepaard met duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. Overdag bleef de pijn sluimeren, maar was na een ibuprofennetje geheel verdwenen. Ik had dit een week lang en stond op het punt naar de dokter te gaan, toen het ineens ophield. Dit was toen ik mijn stopweek kreeg. Die was ook heel normaal, net als anders. Daarna is het een hele tijd 3 weken (tijdens het slikken van de pil) weggebleven, daarna gewoon stopweek gehad die normaal is en nu slik ik net mijn eerste pil en de hevige pijn met duizeligheid en hoofdpijn, misselijk is weer terug. Ik ga sowieso maandag naar de dokter maar iemand enig idee wat dit kan zijn? Ik begin me een beetje zorgen te maken…
Deze lage buikklachten zouden bijvoorbeeld op een eierstokcyste kunnen duiden, al dan niet gerelateerd aan endometriose. Goed dat je hier even mee langs de huisarts gaat, sterkte!
Hallo ik ben een meisje van 18 jaar. Heb nu al voor de vierde dag pijn aan mijn buik, redelijk lage pijn en in het midden. Pijn voor menstruatie kan het niet zijn, want ik had mijn maandstonden tot vorige week. Kan iemand misschien weten wat dit kan zijn? Had begin vorige week ook wel wormpjes, maar die zijn volledig verdwenen.
Ik heb al 2 maanden last van diarree. Ontlasting is al 2x onderzocht en ook uit bloedtesten komt niks naar voren. Heb af en toe doffe pijn linksonder in mijn buik, bij mijn lies. Met af en toe Loperamide is het te doen. Ik vraag me wel af waar dit nu vandaan komt. Bovendien… altijd maar Loperamide slikken lijkt me ook niet goed. Weet iemand meer?
Hallo, Ik heb al 3 maanden pijn in buik links bij eierstok, na mijn eisprong ben ik een week misselijk en moe en kan niet veel eten, echo gehad, niets te zien, en dan heb ik ook tegelijk pijn links in mijn onderrug en bekken.
Bijna een jaar geleden kreeg ik tijdens lang autorijden een geïrriteerd gevoel in mijn linker lies wat bij beweging weer verminderde of zelfs verdween. Ook merkte ik dat toen meer moest persen bij de stoelgang. Mijn ontlasting varieerde van stevigheid. Na een week of drie waren de klachten verdwenen. Nu ontstaan dezelfde problemen wisselend in mijn rechter en linker lies. Daarnaast voelen de liezen continue branderig aan en is mijn onderbuik erg onrustig en varieert de ontlasting weer van zeer stevig tot diarree. Wat helpt tegen de pijnklachten is tijdens het rijden een extra steun in mijn rug en het gebruik van Rennie Deflatine. Soms zijn de klachten een week weg, maar komen tot nu toe altijd weer terug. Wie weet wat dit zou kunnen zijn?!?
Spelen de klachten op nadat je (iets specifieks) hebt gegeten?
Nee, niet specifiek. Wat wel opvalt is dat de klachten verergeren bij veel zitten (in de auto, ben accountmanager) en verminderen juist bij beweging. Bij volle darmen zijn er meer klachten, met als resultaat dat ik regelmatig naar het toilet ga (2 a 3 keer per dag).
Dit zou een teken kunnen zijn van endometriose nabij de darmen, maar bijvoorbeeld ook van een galblaasprobleem of alvleesklierprobleem. Persoonlijk zou ik er even mee langs de huisarts gaan.
Hoi allemaal, Sinds kort heb ik best wel last van een soort van buikpijn/buikkrampen rond mijn venusheuvel. Vooral ’s avonds heb ik daar last van, als ik in bed lig. Verder geen pijn bij het plassen of iets dergelijks. Ik voel me ook niet ziek, niet misselijk of zo. Ik ben nog nooit ongesteld geweest en ben 14 jaar. Iemand enig idee wat dit kan zijn?
Een zeurend, drukkend, trekkend of krampend gevoel nabij de venusheuvel (dus in het midden, ter hoogte van de schaamstreek) ZONDER zichtbare huidafwijkingen (roodheid, schraalheid, schilfering, bultjes e.a.) is veelal gerelateerd aan de menstruatie of ovulatie. Misschien dat je eerste ongesteldheid zich aankondigt? Helaas kan alleen een arts je uitsluitsel geven. Dus mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts. Sterkte ermee! P.S. Ik wil je absoluut niet ongerust maken, maar klachten als endometriose behoren ook tot de mogelijkheden (uit recente cijfers blijkt dat endometriose meestal in de puberteit ontstaat, en niet rond het 30e levensjaar zoals voorheen werd gedacht)…
Ik ben sinds enkele dagen bezig met een koolhydraatarm dieet bezig, om af te vallen en gezonder te leven. Het probleem is iedere keer na iets gegeten te hebben heb ik last van mijn onderbuik dat uitstraalt tot aan mijn borstkas, soms ben ik ook misselijk, maar geen last van overgeven of diarree. Ik ben ook hiermee nog niet bij de huisarts geweest. Ik vraag me dus af waar dit van komt. Kan dit door het dieet komen?
Google eens naar acnes…
Zie ook punt 13 hierboven… :)
Ik ben Marleen, een vrouw van 57 jaar. Het is nu de tweede keer op 4 maanden tijd dat ik hevige pijn in de onderbuik heb met uitstraling naar de rug. Ook bij het plassen hevige pijn, maar niet vaginaal, juist ook pijn in de onderbuik. Als ik naar het groot toilet ga precies hetzelfde, ik moet achterover gaan zitten op het toilet om de pijn wat te verminderen. Ook bij het zitten hevige pijn van onderbuik naar de aars toe en hetzelfde bij het rechtstaan. Twee maal bij de huisarts geweest en antibiotica gekregen. Nu zijn die pillen op, maar de pijn blijft… Pffff, heb eigenlijk schrik om naar de specialist te gaan. Want ja, ik heb wel een ‘opgenaaide’ blaas. En baarmoeder en eierstokken heb ik niet meer…
Is er al onderzoek gedaan naar vastzittende galstenen?
Hallo, Ik heb al twee dagen last links onder de buik dicht bij me navel. Als ik zit en bukt doet het zeer, ook als ik erop druk doet het zeer. Heeft iemand dit ook gehad, en wat zal dit kunnen zijn? Moet ik nu contact met de huisarts opnemen, of moet ik het nog even aankijken?
Beste, Ik ben een meisje van 17 jaar oud en heb al een paar weken pijn in mijn buik. Ik kreeg buikpijn nadat ik van een feest terugkwam, wanneer ik in de ochtend wakker werd en het voelde alsof ik honger had. Ineens kreeg ik pijn in mijn buik en rug en als ik lig of zit krijg ik het weer. Hiervoor had ik ook last van maagklachten, maar daar had ik medicijnen voor gekregen. Is dit een reden om naar de dokter te gaan?
Ja, als je al meerdere weken lage buikklachten ervaart, lijkt me een doktersbezoek geen overbodige luxe. Wat voor maagmedicijnen gebruik je en waarvoor precies? Misschien dat deze medicijnen niet goed ‘vallen’ op je maag… misschien een probleem met galblaas of galwegen… of iets totaal anders… Een dokter kan je hier geheid meer over vertellen. Beterschap!
Mijn kind heeft jaren hevige pijn onderkant maag en obstipatie en vergaat van de pijn. Medicatie (morfine en meer) helpt niet en pijn gaat maar door, artsen weten het niet! Zoon is 1 meter 90 en nog maar 58 kilogram. Niemand helpt meer en opname doen ze niet steeds, want zeggen ze, we kunnen niet aan de gang blijven! Wij staan machteloos en zoon ziet het niet meer zitten, help!
Dit zou best weleens te maken kunnen hebben met galblaas of alvleesklier. Misschien een vastzittende galsteen in een galbuis of galweg nabij de alvleesklier, waardoor een alvleesklierontsteking optreedt? Of een maagzweer of maagbloeding? Vraag alsjeblieft een second opinion aan bij een andere specialist/internist en laat je niet te makkelijk afschepen. Zijn er reeds scans of foto’s gemaakt van de maagregio?
Kijk eens naar het GASP Dieet (Gut & Psychology Diet). Ook een acupuncturist bezoeken is een goede optie. Ga wel naar iemand met een goed Chinees geschoolde achtergrond. Heel veel sterkte!
Het zou misschien ACNES kunnen zijn. Lees eens op Buikpijn.nl van Máxima Medisch Centrum.
Lijkt op alvleesklierontsteking. Probeer eens een tijdje niets te eten, of alleen voedsel wat weinig eiwitten bevat, bijvoorbeeld thee, fruit en smoothies.
Beste, Ik ben een dikke maand geleden geopereerd geweest aan een endometriose. Wij proberen namelijk al een kleine 4 jaar zwanger te worden van een derde kindje. Ik ben laatst ongesteld geweest zo een 2 weken geleden. Ook slik ik Clomid om de eisprong op te wekken. Heb een dag of 4 geleden een blaasontsteking gehad, maar nu heb ik erg veel last van m’n onderbuik. Heftige pijn, kan amper rondlopen, het doet ook pijn aan m’n anus als ik een windje moet laten. De pijn ter hoogte van blaas en baarmoeder is niet te houden… Wat kan dit beteken? M.v.g. Evelyn
Ik heb sinds afgelopen zaterdag uit niets heftige buikpijn en de buik borrelt ook continu. Daarnaast veel spugen en zware hoofdpijn, kon niet meer normaal op mijn benen staan zo slap. Eergisteren bij de huisarts geweest en die denkt dat het een griepvirusinfectie is. Moet met een dag of 2 minder worden. Nou kan je zeggen, dat wordt het niet. Het wordt juist alleen maar erger, de pijn in midden/onderbuik neemt maar toe en aspirine helpt niet eens! Herkent iemand dit?
Beste Angela, De hevige buikpijn i.c.m. met borrelen van de maag en braken, lijkt me veeleer te duiden op een voedselvergiftiging (of borrelen de darmen en heb je ook diarree?). Wellicht heb je iets verkeerds gegeten… Er zijn bacteriën die in voedsel kunnen voorkomen (Salmonella, Campylobacter, Listeria, Escherichia coli e.a.) waar je flink ziek van kunt worden; soms zelfs meerdere weken. Mocht je je zorgen maken, neem dan vooral opnieuw contact op met je huisarts. Groeten & beterschap, Paul
Ik heb enorme pijn aan de linkerkant van de onderbuik; ook een beetje aan mijn lies. En ik heb ook rode bollen gekregen op mijn billen. :( Wat kan de oorzaak zijn?
Hallo, Al een paar dagen heb ik last van mijn onderbuik… Dit speelt zich pas later op de avond af. De rest van de dag heb ik er geen last van. Ik vind het raar dat ik het al een aantal dagen heb later op de avond. Ik kan hier nergens iets over vinden… Groetjes, Sjors
Goedemorgen allemaal, Sinds 2004 kamp ik al met hele erge (onder)buikpijn. Ik heb (volgens) mij elk onderzoek al gehad in het ziekenhuis (Flevoziekenhuis) en elke keer zonder resultaat. De buikpijn zit voornamelijk onder in mijn buik aan de linker en rechter kant (t.h.v. mijn lies). Herkent iemand dit? De pijn begint echt ondraaglijk te worden.
Beste Joyce, Je geeft aan dat je elk onderzoek hebt gehad, maar kun je ook aangeven waarnaar? Ik neem aan dat sowieso de onderbuik (blaas, nieren, baarmoeder, eierstokken en darmen) is onderzocht. En later ook de bovenbuik (lever, galblaas, alvleesklier, nieren en milt)? Is de pijn chronisch en doet ie zich continu voor of is er sprake van periodiek terugkerende of aanvalsgewijze pijn? Aan beide kanten, ter hoogte van je lies, doet al snel denken aan de eierstokken. Is er gecontroleerd op cysten of ontstekingen? Zijn er (afdoende) foto’s en/of scans gemaakt? Ik zou je willen aanraden om je huisarts/specialist te blijven “lastigvallen”, net zolang totdat de achterliggende oorzaak is gevonden. Vraag desnoods een second opinion aan bij een andere (huis)arts en laat je niet te snel afwimpelen. Sterkte & groeten, Paul
Als er medisch gezien niets te vinden is, zou ik oor-acupunctuur proberen. Ik ben nu in behandeling voor mijn whiplash en er gaat een wereld voor me open. Ook buikklachten kunnen ze behandelen. Ik heb een energie als nooit tevoren. Dit gun ik iedereen die al heel lang op zoek is om eindelijk van pijn en vermoeidheid af te komen.
Ik ben afgelopen nacht wakker geworden met vreselijke pijn in mijn onderbuik. Ik kon deze helemaal niet thuisbrengen, had dit nog nooit gevoeld. Ik kon niet rechtop staan en zitten ging ook maar amper. Na een tijdje trok de pijn ook door naar mijn onderrug. Ik heb er een warme kruik op gelegd en een pijnstiller gepakt. De pijn werd stilaan minder. Nu is deze zo goed als verdwenen. Ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet doen. Heeft er iemand weleens een soortgelijke “aanval” gehad?
Ik heb al jaren diarree met hele erge buikkrampen; soms zo erg dat ik met spoed opgenomen moest worden. Bij het UV zeiden ze dat ik er maar mee moest leren leven, maar ze konden me niet vertellen wat het is. Nu ben ik twee jaar geleden ook weer voor hetzelfde opgenomen, maar dan in een ander ziekenhuis. Na meerdere onderzoeken bleek ik diferticulitus te hebben. Dat houdt in dat er ontstekingen in de darmwand aanwezig zijn, wat heel veel energie van je lichaam vergt. Je slaapt er namelijk slecht door en naar de wc gaan is niet altijd prettig. Want ja als je altijd de diarree hebt, gaan er ook andere delen zeer doen van je lichaam, wat dus erg pijnlijk kan zijn op zijn tijd. Ik moet hier ook wel mee leren leven, want ze komen en gaan. Maar nu ik weet wat het is en er controle voor is, valt er ook mee te leren leven, vind ik. Het is alleen jammer dat je door mensen in de omgeving wordt bekeken als die luie moeder die niks doet. Je kan beter iets hebben wat ze zien dan wat ze niet zien helaas…
Ik heb sinds vannacht hevige pijn rechts in mijn onderbuik en bij mijn ribben. Ik kan niet zitten, staan of liggen; de pijn is zo hevig dat ik ervan moet huilen. Morgenvroeg naar de dokter.
Hallo, Ik heb sinds 5 maanden pijn in mijn buik. De dokters weten niet zo goed wat ze hiermee moeten. Ben in het zieken huis geweest en nu blijkt dat ik een vleesboom heb, maar daar kan ik niet zo’n pijn van hebben zeggen ze. Maar ik heb het wel! Nu hebben ze allerlei onderzoeken gedaan: bloedonderzoek, ontlasting nagekeken, uitstrijkje, antibiotica etc. Nu krijg ik ook nog een darmonderzoek, kijken wat dat oplevert. Ik hoop dat ze snel vinden wat het is. Word gek van de pijn!
Vleesbomen kunnen wel degelijk pijn doen. Heb het ooit tijdens een miskraam gehad, kreeg ook hele rare toevallen, leek erg op epilepsie, maar dan gedeeltelijk bij bewustzijn… Wist wat er in mijn omgeving gebeurde, maar kon niet reageren. Ik huilde en lachte afwisselend. Dat gebeurde telkens als een vleesboom losliet. Het gaf een stekende pijn.
Jolanda van vleesbomen kun je wel degelijk buikpijn krijgen. Ik had ook vleesbomen en kon nooit langer dan een halfuur op mijn rug liggen dan kreeg ik hevige buikpijn. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik nog niet meer achterover in de tandartsstoel kon liggen. Toen ze eindelijk besloten mijn baarmoeder te verwijderen woog hij 3,5 kilo. Ik heb dan ook een gigantisch litteken. Ik adviseer je, laat hem eruit halen voor dat het nog erger wordt.
Maria, Als eens gekeken naar het chronische pijn syndroom? Waar er geen zo gezegde pijn-oorzaak te vinden is, maar ‘getriggerd’ wordt door de operatie? Veel sterkte, Kat
Ik heb voor, tijdens en na opwinding altijd pijn in mijn onderbuik. Het lijkt op de locatie van de eierstok, met name aan de linkerkant. Verder heb ik als ik mijn menstruatie heb krampen en mijn menstruatie komt het laatste halfjaar elke drie weken i.p.v. maandelijks. Gedurende deze periode heb ik ook één kloppende in de schaamstreek. Als ik maandverband of tampons weghaal, ervaar ik enige verlichting. Allergie? Met simpele allergietestpleisters kunnen ze het niet vinden. Benieuwd wat deze klachten kunnen betekenen en eindelijk herkenning ervan.
Hoi Mel, Ik herken de klachten die je omschrijft. Contact opnemen met elkaar?
Ik heb sinds kort ook zo’n vreselijke pijn in mijn onderbuik, vooral als ik beweeg. Dit gaat vaak gepaard met een vreselijke hoofdpijn. Iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Gewoon een simpele griep?
Hallo, Na een laparoscopie en het weghalen van mijn galblaas kreeg ik na enige maanden pijn in de onderbuik. In het begin was het een zeurende pijn, maar dat werd als snel erger. Ik ben toen via de huisarts naar het L.U.M.C. in Leiden doorverwezen. er is een binnen- en buiten-echo gemaakt en er werd niets gevonden. De pijn werd steeds erger en ben naar een andere afdeling doorverwezen: ‘interne ziekten’. Ik ben er binnenstebuiten gekeerd, maar de conclusie was dat het weleens tussen de oren zou kunnen zitten. Ik was verbolgen en zeer teleurgesteld en kamp nu met nog ergere pijn. Het beheerst de hele dag mijn leven maar ’s nachts is het op zin ergst. Soms huil ik van kwaadheid en pijn dat de doktoren (leerlingen: jongens van 25 of hooguit 26 jaar) tegen mij zeggen ‘mevrouw, u heeft Psychische hulp nodig’. Dat was hun conclusie omdat ik met veel verdriet te maken heb. Mijn twee lieve zoons zijn in twee jaar tijd overleden en natuurlijk heeft een moeder dan vreselijk verdriet en maakt zij een rouwproces door. Maar dat betekend toch niet dat het rouwproces de pijn veroorzaakt!? toen mijn beide echtgenoten overleden, heb ik geen pijn in de onderbuik gehad, dus nonsens. Ik kan er niets anders van maken. Maar mijn grote probleem van dagelijkse pijn, 24 uur per dag ophoudende zeurende pijn blijft. Ja, ga er maar aan staan. Ik heb nu een natuurarts gevonden. Ik hoop dat hij mijn klachten wat serieuzer zal nemen en ik hoop dat de uitslag een diagnose is die overeenkomt met de pijn. Mijn wens zou dan echt in vervulling gaan, hopende dat de pijn niet meer dagelijks aanwezig zal zijn. Het verdriet van mijn kinderen sloopt mij… Maar daarbij ook nog eens erge lichamelijke pijn na een operatie maakt het nog erger. Misschien zijn ze vergeten een zwachtel uit mijn buik te halen en vergeten te tellen, wat wel de gewoonte in een ziekenhuis moet zijn… Al met al hoop ik dat de lage buikpijn tot het verleden gaat behoren en dat het leven weer perspectief mag hebben. Met vriendelijke groet, Maria
Hallo Maria, Je bent niet alleen. In januari ben ik ook geopereerd aan mijn galblaas. Ik kon een tijdje niet meer plassen. Gelukkig is dat na een week opgelost, maar de buik- en maagpijn blijven, en ik heb ook regelmatig koorts. Ik ben naar de huisarts gegaan en die schrijft steeds weer andere medicatie voor. Als het nu niet over gaat, gaan ze een darmonderzoek doen. Ik ken je gevoel.
met laxeermiddelen moet je heel goed uitkijken! het kan je darmen heel lui maken!