Verkoudheid is dé Nederlandse volksziekte en wordt veroorzaakt door een virale besmetting van de bovenste luchtwegen (neus en keel). Een verkoudheid kan door uiteenlopende virussen worden veroorzaakt (o.a. rhinovirus en coronavirus) en is besmettelijk van mens op mens. Verkoudheid is voor relatief gezonde mensen ongevaarlijk en gaat meestal binnen een week vanzelf weer over.
De symptomen van verkoudheid
Verkoudheid kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
- Verstopte neus, niezen & snotteren
- Keelpijn, heesheid & hoesten
- Hoofdpijn en/of oorpijn
- (Lichte) verhoging tot koorts
- Vermoeidheid & algehele malaise
- Pijnlijke lymfeklieren (in de hals)
- Verlies van smaak en/of geur
Soms raken door een verkoudheid ook de kaak- en voorhoofdsholten ontstoken, waardoor hevige kiespijn en hoofdpijn kan optreden.
Hoe ontstaat verkoudheid
Je bent vatbaar voor virussen en virale infecties wanneer je weerstand is verminderd, bijvoorbeeld door toedoen van:
- Slechte voeding
- Oververmoeidheid
- Ongezonde leefstijl
Fabels omtrent verkoudheid…
- Je kunt verkoudheid pertinent voorkomen – Dit is gewoonweg onmogelijk. Een virus is nooit uit te sluiten.
- Zonder jas naar buiten gaan is vragen om verkoudheid – Kou kan geen verkoudheid veroorzaken, hoogstens de weerstand aantasten.
- Je neus snuiten is goed – Vaak en krachtig snuiten zorgt ervoor dat besmet slijm in de voorhoofdsholten en oren kan doordringen. Hierdoor kan het virus zich verspreiden. Af en toe zachtjes snuiten of de neus ophalen is dus beter.
- Stomen en het gebruik van menthol, kamfer of kamille verdrijft verkoudheid – Deze middelen kunnen misschien prettig aanvoelen en verlichting brengen, maar doden het virus niet.
- Bij verkoudheid dien je medicijnen in te nemen – Virussen, dus ook een verkoudheidsvirus, zijn niet sneller te genezen; er dient gewoon uitgeziekt te worden.
- Snot is een teken dat het slecht gaat – Slijm wordt aangemaakt om het virus af te voeren, dus snot zorgt ervoor dat het virus verdwijnt.
- Je kunt immuun worden jegens verkoudheid – Wanneer je een verkoudheid hebt doorgemaakt ben je levenslang immuun tegen één specifiek virus. Er zijn echter honderden virussen die verkoudheid veroorzaken.
- Vitamine C kan de duur en de ernst van verkoudheid verminderen – Dit is nooit onomstotelijk wetenschappelijk vastgesteld.
Waarheden t.a.v. verkouden zijn
- Blootstelling aan kou, tocht en vocht veroorzaakt geen verkoudheid, maar kan de weerstand wel ondermijnen waardoor je vatbaar wordt voor een virale infectie zoals verkoudheid.
- Virussen –dus ook een verkoudheidsvirus– kunnen van huid op huid worden overgedragen, bijvoorbeeld door een besmet persoon een hand te geven.
- Virussen kunnen ook via de lucht worden overgedragen, bijvoorbeeld door niezen of hoesten.
- Verkoudheid geeft de toch al verzwakte weerstand een extra opdoffer. Hier maken nieuwe bacteriën en virussen vaak handig gebruik van, waardoor een tweede (vaak ernstigere) besmetting ontstaat. Bijvoorbeeld een griepinfectie of keelontsteking.
- Hoewel griep vaak volgt op verkoudheid moet een verkoudheidsvirusinfectie niet worden verward met een griepvirusinfectie.
- Het risico op besmetting met verkoudheid kan worden verkleind door een goede hygiëne. De meest efficiënte manier om infectie te voorkomen is regelmatig je handen wassen met lauwwarm water en handzeep.
- De beste maatregel tegen verkoudheid is een goede lichamelijke weerstand, conditie en immuniteit. Wat helpt is voldoende beweging, goede voeding en veel water drinken.
- Symptomen van verkoudheid zoals pijn en verhoging zijn te onderdrukken met pijnstillers, ontstekingsremmer en/of koortsremmers.
- Bij een verstopte neus kun je het best een fysiologische zoutoplossing gebruiken in de vorm van een neusspray.
- We halen dagelijks zo’n 17.000 keer adem en met iedere ademteug krijgen we honderden tot miljoenen bacteriën, schimmels en virussen binnen. Eén ingeademd virusdeeltje kan al verkoudheid veroorzaken.
Ken jij aanvullende tips, feiten en fabels ten aanzien van verkoudheid? Deel ze in een berichtje hieronder!
46 Reacties
Hoi Paul, bedankt voor je reactie. Het is inderdaad zo dat er geen consensus over is maar je eerdere antwoord vond ik te kort door de bocht om mensen de gelegenheid te geven hun eigen mening daarover te vormen. De bron waaraan je refereert ken ik niet. Ik ben er zelf op gewezen door een bevriende viroloog en ben sindsdien geïntrigeerd geraakt door virussen. Ik zag ze altijd als brengers van kwaad maar dat zijn ze niet alleen maar. Per saldo doen ze waarschijnlijk meer goed. Zoals tegenwoordig dna ermee wordt hergeprogrammeerd bij volgroeide wezens en uberhaupt de evolutie waarmee we tot stand zijn gekomen. Ze zullen naar mijn mening voor een groot deel het anti biotica resistentie probleem oplossen omdat ze ook bacterien ziek/dood kunnen maken. Voor mij persoonlijk is leven iets wat minimaal een stofwisseling heeft, je moet ergens de grens trekken anders kan koolstof net zo goed als levend worden beschouwd. Anyway, interessante discussie.
Dankjewel voor je aanvullende inzichten en opvattingen omtrent virussen; ik kan met er volledig in vinden! :)
Wat is het sluitende bewijs dat de mens uit evolutie is voortgekomen?
Zie hier: bron… Laten we deze pagina verder alsjeblieft on-topic c.q. relevant houden: waarheden en fabels omtrent verkoudheid…
“Naar alle waarschijnlijkheid varen griepvirussen en verkoudheidsvirussen het beste bij koud en droog weer. In een winterklimaat blijven virussen dus langer in leven, waardoor ze meer mensen kunnen besmetten.” Sorry maar dit is echt onzin. Virussen leven niet, zoek maar op. Ik heb wel begrip voor deze misvatting aangezien dit zeer weinig bekend is. Paradoxaal genoeg zijn het wel de bouwstenen van het leven.
Het oordeel ‘onzin’ vind ik een tikkeltje overdreven. Virussen zijn stukjes erfelijk materiaal die de cel van een gastheer binnendringen om zich daar te reproduceren. Virussen leven dus niet zelf(standig), aangezien ze de eiwitmachinerie van de cel nodig hebben om te kunnen voortbestaan. De vraag of virussen levende micro-organismen zijn, houdt de mens al sinds de ontdekking van ‘het virus’ bezig. Het antwoord op de vraag “leeft een virus?” hangt simpelweg af van wat je onder leven verstaat… Leven kan gedefinieerd worden als “een serie processen die het resultaat zijn van de werking van eiwitten, welke op hun beurt gecodeerd worden door nucleïnezuren”. Een andere definitie van leven is “hetgeen dat tot vermeerdering in staat is”. Wanneer virussen een gastheercel binnengaan, wordt het virale nucleïnezuur actief en vermeerdert het virus zich. Uitsluitend dankzij de stofwisseling van de cel waarin het virus verblijft, kan het virus zich vermeerderen, maar in deze zin des woords zijn virussen wel degelijk levende organismen. Vanuit medisch perspectief kunnen virussen eveneens levend genoemd worden, aangezien ze infectieziekten veroorzaken, net zoals pathogene bacteriën, schimmels en protozoën dat doen. Het antwoord op de vraag “leeft een virus nou wel of niet?” is al met al volkomen afhankelijk van iemands definitie van de term ‘leven’. Wat versta je hieronder? En vind je dat leven zelfstandig moet (of kan) plaatsvinden? Overigens zijn virussen geenszins de bouwstenen van het leven. Ik denk dat je (de titel van) Engelstalig onderzoek verkeerd hebt geïnterpreteerd. (bron) Mijn punt is al met al dat virussen langer ACTIEF kunnen blijven bij kou. Zie ook mijn eerdere bronvermelding…
Hallo, ik had een vraag. Ik heb een langdurige verkoudheid, meer dan drie weken, bijna vier nu, waarbij ik ook heel moe ben en me een beetje ‘ziek’ voel maar ik heb geen koorts. Mijn vraag is: kan je jezelf opnieuw besmetten doordat je je handen bv afdroogt aan dezelfde handdoek als gisteren? Idem als je je gezicht afdroogt met een handdoek die je gisteren ook gebruikt hebt? En kan je jezelf blijven besmetten door met je handen (waarmee je een zakdoek hebt vastgehouden bv) aan je gezicht/neus te zitten? Of zou het kunnen zijn dat ik bv gewoon twee verkoudheden na elkaar heb, doordat ik opnieuw ben aangestoken tussendoor (ik ga nog wel eens naar een winkel of in het OV waar vaak hoestende mensen zitten, ik ben niet ziek genoeg om de hele dag thuis te blijven)?
Nee, je lichaam bouwt antistoffen op tegen dat ene specifieke verkoudheidsvirus.
Ik heb gehoord dat mensen die al langer verkouden zijn niet meer besmetten omdat er ook antistoffen in de hoestdeeltjes zitten en dat het dus zelfs goed is om daarmee in aanraking te komen. Klopt dit?
Andermans mucus, spuug, slijm of snot bevat –net als dat van jezelf– immuuncellen en antilichamen. Maar er zijn enorm veel verschillende soorten immuuncellen en antilichamen, dus niet elk type immuuncel of antistof / antilichaam / antigen is werkzaam tegen dezelfde pathogenen (bacteriën, virussen, et cetera). Ik kan me in dat opzicht niet voorstellen dat iemand die in je gezicht hoest of niest een positieve uitwerking zal hebben. En ja, naarmate iemand langer verkouden is, zullen er méér immuuncellen en antistoffen in iemands sputum aanwezig zijn, maar naar alle waarschijnlijkheid óók meer bacteriën en/of virusdeeltjes. Bovendien zijn andermans immuuncellen en antigenen niet per definitie werkzaam in jouw lichaam. En dat ze in je gezicht terechtkomen, betekent geenszins dat ze onderdeel gaan uitmaken van je immuunsysteem c.q. afweersysteem; integendeel. De kans is groot dat ze door jouw lichaam als ongewenste binnendringen worden gezien, en worden aangevallen en vernietigd door jouw eigen immuunafweer. Ik durf je vraag niet met 100% zekerheid te beantwoorden, maar dit lijkt me absoluut een verkoudheidsfabel.
Ik word ieder jaar in dezelfde periode snipverkouden rond februari en NOOIT zomers. Rob, is dit toeval of bestaat er verband???
Griepvirussen en verkoudheidsvirussen (rhinovirussen, adenovirussen, coronavirussen, influenzavirussen, para-influenzavirussen, enterovirussen e.a.) zijn niet seizoensgebonden. Hoewel sommigen beweren dat je alleen “een kou kan vatten” als het buiten koud is, is dit een pertinente misvatting. Er zijn vier belangrijke redenen waarom ’s winters méér mensen ziek worden dan ’s zomers:
Mijn verkoudheid komt ieder jaar ongeveer om dezelfde periode terug rond februari NOOIT zomers. Rob, is dit toeval?
@Dryke, Pams & Jeeva: Bijdehand doen is niet netjes door mensen op hun schrijffoutjes te wijzen. Ik heb geleerd laad mensen in hun waarde misschien kun jij dat ook doen. We hebben het toch over hoelang je last heb van snot en slijm bij een verkoudheid. Dat wil ik ook graag weten want heb dat al 8 dagen.
Beste Paul, volgens de schoonmoeder van mijn dochter wordt mijn kleinkind verkouden omdat mijn dochter niet iedere dag het lakentje wast. Mijn dochter wast het lakentje 2 keer in de week tenzij het eerder vies is. Klopt dit wel? Ik zei tegen mijn dochter dat het niet klopte…
Nee, verkoudheidsvirussen ontstaan niet in ongewassen dekentjes. Kindjes –die nog niet resistent zijn jegens het betreffende virus– lopen verkoudheidsvirussen op via andere kindjes; met name op plekken waar veel kindjes bijeen komen, bijvoorbeeld op kinderdagverblijven. Speelgoed gaat van hand tot hand en van mond tot mond, et cetera… Overigens kunnen in dekentjes die nooit worden gewassen wel huisstofmijten of schimmelsporen gaan nestelen. En in geval van een huisstofmijtallergie of schimmelallergie kunnen zich dan wel een soort van verkoudheidsverschijnselen c.q. allergieklachten voordoen… Maar met een daadwerkelijke verkoudheid heeft dit niets van doen.
Wel als ik de eerste reclame van neusspray zie op tv dan weet ik dat ik een verkoudheid ga krijgen!!!
Hoi Paul, Misschien een stomme vraag, maar ik probeer erachter te komen hoe het kan dat we nog steeds niks hebben gevonden om een verkoudheid te genezen? Ik heb zelf al mijn hele leven last gehad van (bijna chronisch) verkouden zijn.. oorontstekingen, middenoorontstekingen, gaatjes in trommelvliezen (operaties om de trommelvliezen dicht te maken, tot 3x toe) nu opgegeven en nog steeds gaatjes. De mens vliegt naar de maan, kunnen de meest waanzinnige operaties verrichten, transplantaties etc. maar het het eeuwenoude verkoudheidsvirus daar is niks tegen. Tegen vele ziektes zijn medicatie en behandelingen beschikbaar. Is dit virus dan zo speciaal? Tot die tijd maak ik uiteraard gebruik van je tips. ;)
Beste Mara, Het lastige met ‘gewone verkoudheid’ of ‘common cold’ is dat er niet 1 verkoudheidsvirus is. Er zijn honderden verkoudheidsvirussen, met ieder hun individuele eigenschappen. Zodoende zou men een breed-spectrum antiviraal medicament op de markt moeten brengen; iets wat simpelweg zeer lastig is. Verschillende farmaceutische partijen hebben dit geprobeerd, maar vooralsnog zonder succes. Althans, zonder voldoende succes om het op de markt te mogen brengen. Zie ookdit artikel van CNN… Al met al zullen antivirale middelen tegen levensbedreigende virussen veel eerder voet in de aarde krijgen dan antivirale middelen tegen verkoudheid. Als je levens redt, kun je vrij gemakkelijk aantonen dat de voordelen van jouw product opwegen tegen de potentiële nadelen. Bij het behandelen van verkoudheid ligt dit net wat complexer en genuanceerder. Overigens neemt dat natuurlijk niet weg dat verkoudheid extreem naar kan zijn. Zoiets als chronische verkoudheid bestaat eigenlijk niet… Het menselijk lichaam is in staat om een verkoudheidsvirus binnen 7 tot 10 dagen te overmeesteren. Wel kan het zo zijn dat de nasleep van een verkoudheid lang aanhoudt. Het virus irriteert dan allerlei slijmvliezen (keel, neus, oren, longen, et cetera), waardoor zich op die plekken bacteriën gaan ophopen ten gevolge van vernauwingen en verstoppingen. Lang nadat het virus overmeesterd is, kun je dan nog last hebben van bacteriële infecties. Dit kan zich uiten in (al dan niet chronische):
Gemiddeld genomen krijgen volwassenen 2 tot 4 keer per jaar een verkoudheid te pakken; kinderen 6 tot 8 keer per jaar. Hoe slechter je weerstand en hoe ‘kwetsbaarder’ je slijmvliezen (door gaatjes, vernauwingen, verstoppingen, vervormingen, et cetera), des te groter de kans dat virussen en bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Voorlopig blijft het –ten aanzien van verkoudheid– helaas bij symptoombestrijding middels medicatie en/of operatie.
Ik eet en leef gezobd, toch verkuoden, u doet of je t alleen kgt door slecht eten
Hoe kom je daarbij? Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, dat virus ontstaat echt niet door ongezond eten of ongezond leven. Ik geef enkel aan dat je je weerstand (ook jegens virussen) kunt verbeteren door gezond te eten en gezond te leven. Zie ook het artikel hierboven: “Je bent vatbaar voor virussen en virale infecties wanneer je weerstand is verminderd, bijvoorbeeld door toedoen van: slechte voeding; oververmoeidheid; ongezonde leefstijl”… “Je kunt verkoudheid niet pertinent voorkomen – Dit is gewoonweg onmogelijk. Een virus is nooit uit te sluiten.”…
Beste, Ik kan het nergens op internet vinden, dus vandaar mijn vraag hier… Ik lig sinds woensdagavond met griep op bed, daarnaast ben ik ook erg verkouden. Ik heb dit nog nooit eerder gehad en vraag me af of het wel goed zit: als ik mijn neus wil snuiten, komt er geen snot uit, kan ook door mijn neus ademhalen, maar als ik mijn neus ophaal zit het helemaal dicht / vast. Alvast bedankt, Romy
Dit zijn geen ongebruikelijke verkoudheidssymptomen. Het komt doordat je neusslijmvliezen gezwollen zijn door het virus en doordat bacteriën gaan woekeren in je bijholten en door de zwelling moeilijker kunnen worden kwijtgespeeld via de afvoergangen van de holten richting de neus. Een verstopte neus zonder snot is al met al niet ongewoon. Het snot zit er waarschijnlijk wel, maar het zit diep en vast. Overigens hoeft er bij gezwollen neusslijmvliezen niet per se sprake te zijn van een verkoudheidsvirus of griepvirus. Ook een allergie (jegens huisstofmijt, schimmels, huisdieren, stuifmeel e.a.) kan de neusslijmvliezen doen opzwellen… Hetzelfde geldt voor een te droge of te warme binnenatmosfeer op je slaapkamer. Je zou een afspraak kunnen maken met je huisarts om in overleg met hem / haar een neusspray uit te proberen met corticosteroïden, antihistaminica of cromoglicaten. Zelf kun je een fysiologische zoutoplossing uitproberen of voor korte tijd xylometazoline of oxymetazoline. Een zelfgemaakte neusspray van water en zout is echter beduidend goedkoper. :P Sterkte ermee!
Ik heb even een vraag en vind het antwoord nergens. Dochterlief is verkouden geweest is nu wel over. Ze hoest nog een beetje ik had geen Vicks meer in huis. Wel inhalatiecapsules speciaal voor stomen, nu heb ik die in het bad gedaan zodat ze toch iets vrijer kan ademen ik zat erbij en krijg nu verhoging/koorts. Kan dit een bijwerking of overgevoeligheid zijn? En waarom staat dit nergens in een bijsluiter. Ik werd vroeger juist na het stomen zo ziek dat mijn moeder het maar niet meer deed. Ik had er nu niet bij nagedacht en was er dus vrolijk bij gaan zitten. Kan iemand mij verder helpen? Oh en ik ben niet verkouden en heb een goeie weerstand (ben postbode) reageer alleen op veel dingen overgevoelig of allergisch. Zoals bijvoorbeeld antibiotica en penicilline bijna alle soorten alle pollen en zware kost sommige wasmiddelen en wasverzachter. Wie kan mij helpen?
Beste Nicole, Welke inhalatiecapsules waren het precies en welke ingrediënten zitten erin? Bij een allergische reactie KAN inderdaad koorts optreden. In stoomcapsules en stoompastilles zit vaak menthol (muntolie). Deze etherische olie wordt gewonnen uit de blaadjes van planten uit de muntfamilie (kruizemunt, watermunt, pepermunt e.a.). Voor zover ik weet zijn relatief veel mensen allergisch voor menthol en extracten uit muntolie. Of menthol de oorzaak kan zijn van je koorts, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Hoe dan ook lijkt het me niet per se raadzaam om inhalatiecapsules op te lossen in een bad waar je zelf in gaat liggen, aangezien de capsules niet bedoeld zijn voor aanbrenging op de huid c.q. (intra)dermaal c.q. (intra)cutaan gebruik. Ik verwacht dan ook niet dat er veel onderzoek zal zijn gedaan naar wat de gevolgen kunnen zijn van intensief huidcontact met stoomcapsules via badwater. Overigens zou het ook nog zo kunnen zijn dat je simpelweg besmet bent geraakt met het verkoudheidsvirus of griepvirus van je dochter… Sterkte en beterschap! Groeten, Paul
De inhalatiecapsules van kruidtvat en er zit inderdaad menthol in. Ik had geen huidreacties wat normaal en begrijpelijk zou kunnen zijn. Echt alleen koorts. Nu is het weg alleen een beetje een loom gevoel maar dat gaat wel over. Bedankt voor de reactie. Is wel een beetje raar dat je er niks over vind op internet.
Ik ben nu al 2 weken verkouden, met hoesten, oorsuizingen en vermoeidheid. Mijn vraag is, kan de verkoudheid ook veroorzaakt worden door stress, en hoe kom ik hiervan af?
Nee, verkoudheid kan enkel en alleen worden veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Zonder virus dus geen verkoudheid… Wel kan stress je immuunsysteem ondermijnen/verzwakken, waardoor je lichaam ontvankelijker wordt voor virussen, zo ook jegens verkoudheidsvirussen. Stress kan tot op zekere hoogte dus wel een rol spelen bij verkouden worden… Hoe sterker je lichamelijke en mentale gesteldheid, des te weerbaarder je doorgaans bent ten aanzien van pathogene virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere ziekteverwekkers… Toch is het niet zo dat je verkoudheid met zekerheid kunt voorkomen door stress te vermijden. Als een met verkoudheid besmette persoon in je gezicht hoest of niest, dan kun je nog zo stressbestendig zijn als je wilt; ook jij zult dan naar alle waarschijnlijkheid verkouden worden. Het enige wat je kunt doen om een verkoudheid te genezen is uitzieken. Mocht je pijn, verhoging of koorts krijgen, dan kun je desgewenst een (ontstekingsremmende) pijnstiller innemen… En als je luchtwegen dichtzitten, kun je eventueel neusdruppels of neusspray halen bij de drogist of gorgelen/proesten met een zoutwateroplossing zodat de boel beter kan blijven doorluchten. Optimale ventilatie kan de bloedcirculatie weer ten goede komen, wat ook weer bijdraagt aan de bestrijding van het verkoudheidsvirus…
Jullie hebben het over bacteriële /virale verkoudheid, deze gaat gepaard met slijm of vocht. Een normale (droge) koude of verkoudheid kun je wel degelijk oplopen door letterlijk kou. (Te dun gekleed bij koude temperatuur of te koud door koude voeding en dan gaat het niet alleen om ijs, verdiep je eens in de Chinese voedingsleer) Dus wat jullie aangeven als fabel geldt uitsluitend voor bacteriële verkoudheid en niet voor niet – bacteriële verkoudheid. Negatieve emoties als frustratie, teleurstelling en boosheid veroorzaken ook een aanslag op je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor het binnendringen van bacteriën en virussen.
Verkoudheid wordt per definitie veroorzaakt door een virus, namelijk een verkoudheidsvirus. Dit verkoudheidsvirus ontstaat niet door kou. Het virus is aanwezig of niet aanwezig. Blootstelling aan kou kan je uitsluitend ONTVANKELIJKER maken voor verkoudheidsvirussen. Kou kan namelijk je weerstand ondermijnen waardoor het virus een grotere kans maakt om je immuunsysteem te omzeilen… En waardoor de antistoffen in je lichaam minder goed in staat zijn om het virus te bevechten. Zolang er echter geen virus aanwezig is, kan blootstelling aan kou echt niet zomaar een verkoudheidsvirus tevoorschijn toveren. Het onderscheid dat jij schetst tussen een “bacteriële/virale verkoudheid” enerzijds en “normale/droge verkoudheid” anderzijds bestaat simpelweg niet. Ik blijf dan ook bij hetgeen hierboven beschreven staat: “Blootstelling aan kou veroorzaakt geen verkoudheid, maar kan de weerstand wel ondermijnen waardoor je vatbaar wordt voor een virale infectie zoals verkoudheid.”
Beste Paul, Verdiep je eens in de chinese geneeskunde en leer wat zij al 5 eeuwen weten over kou. Is echt buitengewoon interessant en je zult ervaren dat wat zij zeggen klopt. Niets verplicht, je mag ook vasthouden aan de westerse wetenschappelijke theorie. Hartelijke groet, Irene
Ik ben bekend met de traditionele Chinese geneeskunde (TCG/TCM). Mijn moeder had talloze boeken over deze materie waarvan ik er veel heb gelezen. Het is echter niet zo dat er binnen de TCG onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende verkoudheden. Ook in China beseft men sinds jaar en dag dat verkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus en niet door kou. In Europa bestaat de behandeling van verkoudheid doorgaans uit “enkele dagen rustig uitzieken”, zodat je lichaam de kans krijgt om het verkoudheidsvirus de baas te worden. Binnen de authentieke Chinese voedingsleer en genezingsleer is men veeleer geneigd om het verkoudheidsvirus niet als indringer, maar als ‘gast’ te beschouwen. Pathogenen horen volgens de TCG als het ware van nature aanwezig te zijn in het menselijk lichaam. Enkel als de lichamelijke weerstand verzwakt is, treedt ziekte op. In dat geval zullen traditionele Chinese genezers de lichamelijke levenskracht (ki) gebruiken om de ziekteverwekker te verdrijven en het lichaam te doen verlaten via zweet, urine en ontlasting. In beginsel kunnen de middelen binnen de traditionele Chinese gezondheidsleer om verkoudheid te voorkomen en genezen in drie categorieën worden onderverdeeld, namelijk voeding, emoties en lichaamsbeweging. Dit neemt niet weg dat ook een Chinese verkoudheid binnen enkele dagen over zal zijn, ongeacht de veronderstelde behandeling (die veelal bestaat uit kruiden, meditatie en lichamelijke oefening). Al met al volstaat uitzieken als ‘remedie’ in geval van een verkoudheidsvirus en is kou (t.a.v. temperatuur) niet erg relevant. (bron) Dus “wat zij zeggen” klopt inderdaad, maar wat de doorsnee huisarts zegt, klopt eveneens.
Beste Paul, Op welk e-mailadres kan ik je het beste benaderen? Het contactformulier op de website functioneert namelijk niet goed. Groeten, Youri
Beste Youri, Dankjewel voor het attenderen op de fout in het contactformulier! De fout wordt momenteel verholpen, dus hopelijk is dit later vandaag weer bereikbaar. Waarover gaat je vraag? Inhoudelijke vragen met betrekking tot artikels op Gezondr kun je onder de betreffende artikels achterlaten of op de Facebook-pagina van Gezondr. Nogmaals dank voor je berichtje! Groeten, Paul
Door zonder een jas naar buiten te gaan kan je wel verkouden worden. Uit onderzoek is gebleken dat dit “ouderwetse” advies nog steeds ter harte te nemen valt. Zonder de medische termen komt het hier op neer:
Door zonder jas naar buiten te gaan koelt de huid in korte tijd snel af. Dit doet de neus slijmvliezen opzwellen. In die toestand kan het verkoudheidsvirus gemakkelijk binnendringen.
Nee Jeeva, de dame waarop u reageert heeft het goed. Het is IS. Ik vind dit ook een rare plek om te zeuren over grammatica… Dryke, Pams en Jeeva. Dus graag on topic. Bij elke verkoudheid krijg ik standaard last van mijn kaak en bijholten. Dit resulteert vaak in een periode met hoofdpijn en enorme kiespijn (zo voelt het). De dokter zei dat het chronisch is en heeft natuurlijk geen zin om antibiotica voor te schrijven elke keer. Heeft er nog iemand tips? Het is namelijk weer zo ver en paracetamol helpt niet tegen de zenuwpijn in mijn kaak.
Heb je daar ook een taalkundige verklaring voor? Als er had gestaan “het feit dat het gebruik van deze woorden opeenvolgend geenszins ‘chique’ taalgebruik is”, dan zou ‘is’ (of liever nog ‘betreft’) inderdaad de correcte werkwoordsvorm zijn geweest. In dit geval verwijst het bijvoeglijk naamwoord ‘opeenvolgend’ nergens naar en is ‘deze woorden’ het onderwerp, dus moet de werkwoordsvorm wel degelijk ZIJN zijn.
Beste Rob, Als je daadwerkelijk last hebt van kaakpijn door chronische sinusitis (bijholteontsteking/kaakholteontsteking), kun je misschien beter eens langs de kaakspecialist gaan. Een foto en/of scan lijkt me sowieso geen overbodige luxe en wellicht kan hij/zij je vertellen over de mogelijke behandelingsmethoden bij chronische kaakholteontsteking, waaronder een kaakholte-operatie (drainage of antrostomie c.q. clauoué). Groeten, Paul
Rob, bespreek eens met je huisarts of je nog meer klachten hebt en of die kunnen horen bij vasculitis temporalis. Na jaren tobben met haar holtes en kaken bleek mijn schoonmoeder deze ernstige ziekte te hebben. Ook wel bekend onder de noemers arteriitis temporalis (AT), arteriitis gigantocellulare en vasculitis – subtype reuscelarteriitis (RCA).
Zeg Dryke, Wat een gezeur. Allereerst begin je een zin met een hoofdletter. Daarnaast gebruik je in je laatste zin, na de komma, de woorden “misschien hoogstens”. Afgezien van het feit dat deze woorden opeenvolgend geenszins ‘chique’ Nederlands is, sluit je weliswaar tussen aanhalingstekens af met “…ook te betwijfelen,..”. Hoogstens, misschien en betwijfelen in een zin.. Dit laatste behoeft geen uitleg neem ik aan? En oja, het is nog eerder alla dan Allah natuurlijk. Of bent u moslim(a)? Als dat zo is dan mag u mijn gezever daarover als ongeschreven beschouwen en zal ik deze knipoog naar uw religieuze achtergrond respecteren.
De pot verwijt de ketel… *chique/chic, *is/zijn, *oja/o ja, *je/u… Misschien kunnen we de boel on-topic houden en verkoudheidstips met elkaar delen?
Ja daar heb je mij.. Oja is o ja. Maar.. is = geen zijn. Het ging om een combinatie van woorden, geen combinaties. En wat betreft chic / chique, dank weer wat geleerd. Nu on topic, ik ben snipverkouden. Vitamine C en paracetamol verlichten iets, maar ik proef nog altijd niets! Hoe lang gaat dit duren?
Het onderwerp (wie of wat de werking verricht of van wie of wat de werking uitgaat) is in dat zinsdeel ‘deze woorden’. Deze woorden ZIJN. Een veranderlijke aanspreekvorm is bovendien slordig. Mijn punt is dan ook dat taalkundig incorrecte kritiek op andermans taalgebruik nogal pretentieus overkomt. Voor wat betreft verkoudheid… gebruik een fysiologische zoutoplossing.
Jeeva, Als je niet zo enorm hautain overkwam had ik jou graag het een en ander wat betreft de Nederlandse taal voorgelegd. Niet omdat ik het beter weet maar omdat ik opensta voor het beter leren van de Nederlandse taal. Ik heb namelijk een andere moedertaal. Ik vond dat Dryke te hard hamerde op de taal van een reageerder en ik dacht ik doe even hetzelfde, leek mij grappig. Intussen is het niet meer grappig. De reden waarom ik hier kwam is omdat, hoewel de verkoudheid nu zo goed als over is, ik een vervelende “aftermath” ervaar. Ik ruik helemaal niets! Proeven gaat ook erg slecht. Alleen bitter herken ik een beetje. Aangezien ik werk als chef kun je je misschien voorstellen dat dit een enorm gemis is. Iemand tips om mijn smaak/reukvermogen eerder te laten terugkomen?
een goede inmuniteit begind in de darmmen om daar evenwicht te brengen en te reinigen is melkkefir wanneer kinderen dit gebruiken zullen ze minder rap verkouden zijn en rapper herstellen zelfs babys mogen dit drenken.indien mogelijk zonder toevoeging van suiker let wel en dit geld voor alles wondermiddelen bestaan niet
Ten eerste, om gelezen te worden, leer interpunctie en spelling. Verder zie ik geen onderbouwing van je bewering dat immuniteit begint door een goed darmevenwicht. Dit zorgt niet voor immuniteit, misschien hoogstens een betere weerstand tegen een virusinfectie (ook te betwijfelen, maar allah).